Οκτώβριος - October  2005

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΡΑΜΑΖΑΝΙΟΥ
 
Την Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ μετέβη συνοδευόμενος από τον Πατριαρχικό Επίτροπο Αλεξανδρείας Αρχιμανδρίτη Γαβριήλ Ραυτόπουλο και τον Νομικό Σύμβουλο του Πατριαρχείου στην Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη όπου ευχήθηκε Στον Διοικητή Αλεξανδρείας και τις Αρχές με την ευκαιρία της εορτής του Ραμαζανιού.
 
Ο Διοικητής Στρατηγός ε.α. κ. Mohamed Mahgoup υποδέχθηκε τον Μακαριώτατο με ιδιαίτερο ενθουσιασμό και εγκαρδιότητα. Είχαν σύντομη συνομιλία κατά την οποία ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον κ. Διοικητή για την προστασία και την εκτίμηση που απολαμβάνει το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής από την Αιγυπτιακή Κυβέρνηση και ζήτησε να μεταφέρει τις ευχές Του για την εορτή στο Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Hosny Moymparak καθώς και τις ευχαριστίες του για όσα απολαμβάνει το Πατριαρχείο από την Κυβέρνηση.

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

 
Την Πέμπτη πρωί, 27 Οκτωβρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β' μετέβη στα Ελληνικά Σχολεία Αλεξανδρείας όπου παρακολούθησε την εορταστική εκδήλωση των μαθητών με την ευκαιρία της Εθνικής Επετείου  της 28ης Οκτωβρίου.
 
Το απόγευμα της ίδιας μέρας ο Μακαριώτατος μετέβη στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αλεξανδρείας, κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου του κ. Εδμόνδου Κασιμάτη  όπου παρακάθισε σε Δείπνο (Ιφτάρ)  που προσφέρθηκε στους Μουσουλμάνους με την ευκαιρία της εορτής του Ραμαζανιού.
 
Το Βράδυ ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος μετέβη στο σπίτι του κ. Δημήτρη Γαβαλά όπου του ευχήθηκε για την ονομαστική του εορτή και παρακάθισε στο προσφερόμενο δείπνο.
 
28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
 
Την Παρασκευή, 28η Οκτωβρίου ε.ε., ο Μακαριώτατος χοροστάτησε στην Θεία Λειτουργία στην Ιερά Πατριαρχική Μονή του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου.
 
Στην συνέχεια δέχθηκε στο γραφείο Του τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων στους οποίους υποσχέθηκε ότι θα είναι πάντα στο πλευρό τους.
 
Την ίδια μέρα ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υφυπουργό Πολιτισμού κ. Π. Τατούλη τον ευχαρίστησε για την αγάπη και την βοήθεια προς το Πατριαρχείο, ακολούθως ο κ. Τατούλης υποσχέθηκε στον Μακαριώτατο ότι το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού θα αναλάβει τα έξοδα για την συντήρηση των χριστιανικών αρχαιοτήτων που φυλάσσονται  στο Πατριαρχείο και αποτελούν την ιστορία του καθώς και την Μουσειολογική Μελέτη και εκτέλεση της όσον αφορα το νέο μουσείο στο Πατριαρχικό Μέγαρο.
 

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΑΜΠΟΥΚΙΡ 
 
Την Τρίτη, 1 Νοεμβρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β' χοροστάτησε στην Θεία Λειτουργία στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων Αμπουκίρ.
 
Παρόντες στη Θεία Λειτουργία  ήταν ο Γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ. Θεοχάρης Λαλάκος, ο κ. Περικλής Τσάπαρης μαζί με την σύζυγο του, οι οποίοι μεριμνούν για τον Ιερό Ναό και οι οποίοι  στη συνέχεια παρέθεσαν γεύμα προς τιμήν του Μακαριωτάτου στο γνωστό εστιατόριο τους «ΖΕΦΥΡΙΟΝ» προς τιμή του Μακαριωτάτου.  
 
Την επομένη ημέρα Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου ε.ε., ο Μακαριώτατος δέχθηκε στο γραφείο του στην Ιερά Πατριαρχική Μονή του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια μαζί με την οικογένειά του, κατόπιν δέχθηκε τον Επίσκοπο των Αρμενοκαθολικών Γρηγόριο που εδρεύει  στο Κάιρο και συνοδευόταν από τον Πρόεδρο της Αρμενικής Κοινότητος Καίρου.
 
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛ ΑΛΑΜΕΙΝ
 
Το Σάββατο, 22 Οκτωβρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης  Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ μετέβη οδικός στο Ελ Αλαμέιν όπου τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων κατά την εκεί μάχη.
 
Στην τελετή παραβρέθηκαν  οι Πρέσβεις της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Παναγιώτης Βλασσόπουλος και της Κύπρου κ. Φαίδων Αναστασίου, οι Γενικοί Πρόξενοι Αλεξανδρείας και Καίρου, Αξιωματικοί των Ενόπλων δυνάμεων από την Ελλάδα, ο Προϊστάμενος της Θρησκευτικής υπηρεσίας στρατού ιερέας π. Γεώργιος  Αποστολακίδης, και πολλοί πάροικοι.
 
ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
 
Την Κυριακή, 23 Οκτωβρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ χοροστάτησε κατά την Θεία Λειτουργία την οποία τέλεσε ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Αρχιμανδρίτης Γεννάδιος Στατζιος.
 
Μετά την Θεία Λειτουργία ο Μακαριώτατος τέλεσε την Δοξολογία για την Εθνική Εορτή στο τέλος της οποίας ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Θεοχάρης Λαλάκος ανέγνωσε μήνυμα του Υφυπουργού Εξωτερικών.
 
Στην Δοξολογία παραβρέθηκαν επίσης, οι Αντιπρόεδροι της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Σ.Α.Ε. κ. Στέφανος Ταμβάκης, όλοι οι Πρόεδροι των ομογενειακών συλλόγων και σωματείων, τα  Ελληνικά Σχολεία, οι πρόσκοποι και  πολλοί πάροικοι.
 
ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
 
Την Τρίτη, 25 Οκτωβρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ δέχθηκε στο γραφείο του στην Ιερά Πατριαρχική Μονή του Αγίου Σάββα τον ιερομόναχο Αλέξιο και τον Διάκονο Κύριλλο από την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσύφη  οι οποίοι αποσπάσθηκαν για τρεις μήνες από τη Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας προκειμένου να εξυπηρετήσουν ανάγκες του Θρόνου.
 
Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος δέχθηκε την συντηρήτρια αρχαιοτήτων και έργων τέχνης ειδική σε θέματα υφασμάτων  κ. Ελευθερία Γεωργακή στην οποία ανέθεσε να συντάξει μελέτη προκειμένου με το συνεργείο της να προχωρήσει στην συντήρηση των αρχαίων αρχιερατικών και ιερατικών αμφίων και των πατριαρχικών τιάρων που φυλάσσονται στο Μουσείο και το Σκευοφυλάκιο του Πατριαρχείου.
 
Συνεχίζεται εν τω μεταξύ η συντήρηση και ψηφιοποίηση των Χειρογράφων της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης από τους Φιλανδούς επιστήμονες και συντηρητές προκειμένου να αποχτήσουν ευκολότερη πρόσβαση οι μελετητές αλλά και να προφυλαχθούν τα σημαντικά αυτά χειρόγραφα.
 
Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
 
Την Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ δέχθηκε στο γραφείο του, τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου και τους  εκπαιδευτικούς του Αβερωφείου Ελληνικού Γυμνασίου-Λυκείου Αλεξανδρείας.
 
Το μεσημέρι της ιδίας ημέρας ο Μακαριώτατος επισκέφτηκε, για πρώτη φορά,  κατόπιν προσκλήσεως του διευθυντού της κ. Ismail Seragldeen την Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας, ξεναγήθηκε στους χώρους της Βιβλιοθήκης και θαύμασε από κοντά την σπάνια συλλογή χειρογράφων, παλαιτύπων βιβλίων και μουσειακών κειμηλίων.
 
Με τον  κ. Ismail Seragldeen  συζητήθηκε μελλοντική συνεργασία Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης και Πατριαρχείου για την συντήρηση των χειρογράφων και παλαιτύπων βιβλίων της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης. Τέλος ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε για την υποδοχή, την ξενάγηση και την φιλοξενία όλους τους παρόντες παράγοντες της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης.
 
ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
 
Την Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στον οποίο εξέφρασε την αγάπη του προς το πρόσωπο Του και την συμπαράσταση Του προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Την Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου ε.ε., ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος πρόκειται να μεταβεί στην  Κωνσταντινούπολή προκειμένου να συμμετάσχει στη Διαθρησκιακή  Συνάντηση  που διοργανώνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και θα διαρκέσει μέχρι της 9 Νοεμβρίου ε.ε.
 
Στην συνέχεια, ο Μακαριώτατος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλο στον οποίο ευχήθηκε με την ευκαιρία της ονομαστικής του εορτής ευχαριστώντας τον παράλληλα και για την προσφορά της Ελλαδικής Εκκλησίας στην Ιεραποστολή του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. 
 
Το μεσημέρι ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος δέχθηκε στην Μεγάλη Αίθουσα της Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Σάββα την ομάδα των παλαιμάχων πολεμιστών του Ελ Αλαμέιν και τους αξιωματικούς των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που τους συνόδευαν.
 
Στον χαιρετισμό του ο Μακαριώτατος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην προσφορά των παλαιμάχων στην Ελλάδα και ακολούθως ευχαρίστησε τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για την προσφορά τους στην Ιεραποστολή με κάθε τρόπο. 
 
Τα βράδυ ο Μακαριώτατος μετέβη στην Προξενική κατοικία όπου παραβρέθηκε στην δεξίωση του Έλληνα Προξένου στην Αλεξάνδρεια κ. Θεοχάρη Λαλάκου προς τιμήν των παλαιμάχων πολεμιστών του Ελ Αλαμέιν.

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ

(9 Οκτωβρίου 2005)

Με εξαιρετική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε στην Αλεξάνδρεια, την Κυριακή 9 του μηνός Οκτωβρίου ε.ε., με την συμετοχή πλήθους πιστών στον πατρτιαρχικό ναό του Αγίου Σάββα, η πρώτη επέτειος της εκλογής της Α. Θ. Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β στον πατριαρχικό Θρόνο του Αγίου Μάρκου. 

Το απόγευμα της προηγουμένης, Σάββατο 8 Οκτωβρίου ε.ε. η Α. Θ. Μ. χοροστάτησε στην ακολουθία του εσπερινού στην Ιερά Πατριαρχική Μονή του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου με την παρουσία πλήθους Αρχιερέων του Θρόνου.

Την Κυριακή 9 Οκτωβρίου ε. ε. τελέσθηκε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Σάββα. Της Θείας Λειτουργίας προέστη η Α. Θ. Μακαριότης, συμπαραστατούμενος από την πλειοψηφία των Ιεραρχών του Θρόνου, οι οποίοι ήλθαν από όλες τις γωνιές της Αφρικής για να μοιρασθούν μαζί με τον Μακαριώτατο την χαρά αυτής της επετείου.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο  Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Λεοντοπόλεως ο οποίος εξήρε την αγαπητική προσωπικότητα της Α. Θ. Μ. Στην συνέχεια μίλησε ο Μακαριώτατος ο οποίος εκφράζοντας την συγκίνησή του ευχαρίστησε τους Αρχιερείς οι οποίοι ήλθαν από τις μακρινές μητροπόλεις τους να εορτάσουν μαζί με του την πρώτη αυτή επέτειο, τον κλήρο του αλεξανδρινού Θρόνου, τις πρεσβευτικές και προξενικές αρχές για την υψηλού επιπέδου εκπροσώπησή τους, τις κοινότητες των ελληνορθοδόξων και αραβορθοδόξων και προπάντων τον πιστό λαό του Θεού που υπερπλήρωσε τον Ιερό Ναό για να συγχαρεί και να ευχηθεί στον Μακαριώτατο.

Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος μαζί με όλους τους Αρχιερείς, μετέβησαν στο εντευκτήριο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, όπου εδόθη μεγάλη δεξίωση προς όλο το ποίμνιο. Στην μεγάλη αυτή δεξίωση παραυρέθηκαν οι Εξοχώτατοι Πρέσβεις: της Ελλάδος στην Αίγυπτο κ. Παναγιώτης Βλασσόπουλος, της Κύπρου κ. Φαίδων Αναστασίου, της Ρωσίας, συνοδευόμενος από τον Πρόξενο της Ρωσίας στην Αλεξάνδρεια κ. Alexander Chvykov, οι πρόεδροι των διαφόρων συλλόγων και σωματείων από την Αλεξάνδρεια και το Κάϊρο και όλη η παροικία, οι οποίοι ήρθαν να τιμήσουν τον Μακαριώτατο Πατριάρχη. Κατά την διάρκεια της δεξίωσης και του πλούσιου γεύματος που παρατέθηκε, δόθηκε η ευκαιρία στον Μακαριώτατο να έλθη σε επαφή με όλους τους παράγοντες και το ποίμνιο του Θρόνου, να δεχθεί τις ευχές τους και να δώσει ο ίδιος την ευλογία του προς πάντας.

Ο Μακαριώτατος, προσφώνησε και ευχαρίστησε άπαντες για την συμμετοχή τους στην λαμπρή αυτή γιορτή και αναφέρθηκε εκτενώς στην μακραίωνη Ιστορία της Εκκλησίας των Αλεξανδρέων τονίζοντας ότι η παρουσία σήμερα τόσων πιστών του δίδει την δύναμη να εργασθεί με μεγαλύτερο ζήλο για την ανάδειξη ακόμη περισσότερο του Θρόνου του Αγίου Μάρκου προς δόξαν του Αγίου Θεού.

Συνάντηση και συνεργασία της Α.Θ.Μακαριότητος

Με τους Αρχιερείς του Θρόνου 

            Στην πανηγυρική Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Σάββα Αλεξανδρείας, την Α.Θ.Μακαριότητα τον Πάπα και Πατριάρχη Θεόδωρο Β’ πλαισίωσαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες : Γέρων Λεοντοπόλεως κ. Διονύσιος, Γέρων Αξώμης κ. Πέτρος, Κένυας κ.Μακάριος, Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας        κ. Σεραφείμ, Νιγηρίας κ. Αλέξανδρος, Τριπόλεως κ. Θεοφύλακτος, Καλής Ελπίδος κ. Σέργιος, Καρθαγένης κ. Αλέξιος, Πτολεμαϊδος κ. Προτέριος, Ζιμπάμπουε κ. Γεώργιος, Ερμουπόλεως κ. Νικόλαος (των Αραβοφώνων), Ειρηνουπόλεως κ. Δημήτριος και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι, Γκάνας         κ. Δαμασκηνός και Βαβυλώνος κ. Εμμανουήλ.

            Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία παρέστη και συμπροσευχήθηκε ο Εξαρχος του Πατριαρχείου της Ρωσίας στο Κάϊρο, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Λεωνίδας Γκορμπατσώφ, ο οποίος μετέφερε στόν Μακαριώτατο τίς προσωπικές συγχαρητήριες ευχές του Αγιωτάτου Πατριάρχου Μόσχας καί πάσης Ρωσίας Αλεξίου Β’.

            Οι Αρχιερείς έλαβαν στο τέλος της Θείας Λειτουργίας μικρή εικόνα, ως αναμνηστικό δώρο και ευλογία από τα χέρια του Μακαριωτάτου Πατριάρχου.

            Οι Μητροπολίτες και Επίσκοποι είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τον Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας και συζήτησαν μαζί του θέματα της Ιεραποστολής, τρέχοντα υπηρεσιακά και διοικητικά-ποιμαντορικά ζητήματα των Ιερών Μητροπόλεων και Επισκοπών τους και δέχθηκαν τις οδηγίες και παραινέσεις του Μακαριωτάτου.

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ
 
Την Κυριακή, 9 Οκτωβρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρός Β΄ εόρτασε την πρώτη επέτειο από της εκλογής του στον Πατριαρχικό Θρόνο Αλεξανδρείας.
 
Το απόγευμα του Σαββάτου, 8 Οκτωβρίου ε.ε., χοροστάτησε στον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό  στην Ιερά Πατριαρχική Μονή του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου πλαισιούμενος από Αρχιερείς του Θρόνου.
 
Την Κυριακή πρωί, τέλεσε την Θεία Λειτουργία πλαισιούμενος από τους Αρχιερείς και κληρικούς του Θρόνου.
 
Ο Σεβασμιώτατος Γέρων Μητροπολίτης Λεοντοπόλεως Διονύσιος προσφώνησε τον Μακαριώτατο.
 
Μετά το πέρας της ακολουθίας δόθηκε δεξίωση στην Μεγάλη Αίθουσα της Μονής.
 
Παρόντες ήταν οι Εξοχώτατοι Πρέσβεις, της Ελλάδος στην Αίγυπτο κ. Παναγιώτης Βλασσόπουλος, της Κύπρου κ. Φαίδων Αναστασίου και της Ρωσίας, συνοδευόμενοι από τους Γενικούς Προξένους Αλεξανδρείας και Καίρου, οι Πρόεδροι των Ελληνικών και Αραβόφωνων συλλόγων και σωματείων από Κάιρο και Αλεξάνδρεια, σύσσωμη η Ελληνική Παροικία και πλήθος πάροικων από το Κάιρο
 
Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και αναφέρθηκε  στην μακραίωνη Ιστορία της Εκκλησίας των Αλεξανδρέων.
 
Το μεσημέρι, ο Μακαριώτατος παρέθεσε ανοικτό γεύμα στο εντευκτήριο της  Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας.
 
Την Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ δέχθηκε στην Μεγάλη αίθουσα της Ιεράς Μονής του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου στην Αλεξάνδρεια τα παιδιά του Κατηχητικού σχολείου της ενορίας των Αρχαγγέλων Ντάχερ Καίρου. Ο Μακαριώτατος μίλησε στα παιδιά και στο τέλος τους δώρισε το σήμα του Πατριαρχείου ως αναμνηστικό της επίσκεψης τους.
 
Το μεσημέρι, της ιδίας ημέρας, ο Μακαριώτατος παρέθεσε γεύμα στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αλεξανδρείας στους Αρχιερείς του Θρόνου και τους κληρικούς των Πατριαρχείων με την ευκαιρία των ονομαστηρίων του Σεβ. Μητροπολίτου καλής Ελπίδος.
 
Το απόγευμα, ο Μακαριώτατος δέχθηκε στο γραφείο του στην Ιερά Μονή του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, τους Αρχιερείς του Θρόνου οι οποίοι βρισκόντουσαν στην Αλεξάνδρεια για τις εκδηλώσεις συμπληρώσεως ενός έτους από την εκλογή του Μακαριωτάτου.
 
ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
 
Η Α.Θ.Μ. στην Αθήνα και Κρήτη
 
Η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής  κ.κ. Θεόδωρος Β΄, αναχώρησε τα ξημερώματα της Τρίτης, 27 Σεπτεμβρίου ε.ε., από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρείας για την Αθήνα.
 
Την Τρίτη το βράδυ ο Μακαριώτατος  παρακάθισε σε δείπνο στην οικία του επιχειρηματία κ. Μάρκου Ράπτη. Εκεί είχε την ευκαιρία να συναντήσει ανθρώπους οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς επιχειρήσεων και να τους μιλήσει για το μεγάλο έργο της Ιεραποστολής του Πατριαρχείου στην Αφρική, ώστε να ενημερωθούν και να συνδράμουν στο έργο.
 
Την Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου ε.ε.,  το μεσημέρι , ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας του Αγίου Μάρκου, συνοδευόμενος από τον Εκπρόσωπό  Τού στην Αθήνα Σεβ. Γέροντα Μητροπολίτη Αξώμης Πέτρο, επισκέφθηκε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλο. Η υποδοχή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.Χριστοδούλου προς τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας ήταν θερμότατη και οι δύο Προκαθήμενοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν κοινά θέματα που αφορούν τις δύο Εκκλησίες.
 
Ο Μακαριώτατος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Αλεξανδρινής Εκκλησίας προς την Αποστολική Εκκλησία της Ελλάδος για την συμπαράσταση και προσφορά στο ιεραποστολικό του Πατριαρχείου.
 
Το βράδυ, της ίδιας μέρας, ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν του Αλεξανδρινού Προκαθημένου.
 
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Φίλιππος Κοσσένας, υποδέχθηκε τον Μακαριώτατο με λόγια αγάπης και σεβασμού. Η μακρόχρονη γνωριμία και φιλία του Προέδρου με τον Μακαριώτατο προέρχεται από τότε που ο μακαριστός Πατριάρχης Παρθένιος είχε ορίσει τον νυν Πατριάρχη Εκπρόσωπό του στο Γραφείο του Πατριαρχείου στην Αθήνα. Ο Πατριάρχης συνάντησε πολλά αγαπητά πρόσωπα τα οποία γνώριζε από παλιά και είχε συνεργασθεί μαζί τους.
 
Παρόντες ήταν στην τιμητική αυτή εκδήλωση για τον Μακαριώτατο όλοι οι Πρόεδροι των Σωματείων από όλες τις χώρες της Αφρικής, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Σ.Α.Ε. κ. Στέφανος Ταμβάκης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Χαράλαμπος Κατσιμπρής, οι Σεβ.Μητροπολίτες Γέροντες Λεοντοπόλεως Διονύσιος καί Αξώμης Πέτρος, ο κ. Αντώνιος Λιβάνης, ο κ. Ιωαννίδης και Εκπρόσωπος του Ωνασείου Ιδρύματος. Τη βραδιά αυτή, συνάντησε ακόμη ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, πολλούς Καθηγητές Πανεπιστημίου και πολλές άλλες προσωπικότητες Αιγυπτιωτών που τιμούν τις επιστήμες και τα γράμματα.
 
Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος πήγε στις παρακείμενες αίθουσες του Συνδέσμου όπου συναντήθηκε με τους αποφοίτους του Αβερωφείου Σχολείου Αλεξανδρείας. Ευχήθηκε σε όλους και τους μίλησε για το μελλοντικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Στο χαιρετισμό του ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στη διακονία που ευτύχησε να έχει κοντά στους Πατριάρχες Νικόλαο, Παρθένιο και Πέτρο, εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά για το γεγονός ότι βρίσκεται κοντά σε ανθρώπους που τόσο πολύ αγάπησε και αγαπήθηκε, πού τίμησε και τιμήθηκε από αυτούς στη διάρκεια των επτά χρόνων που εκπροσωπούσε το Πατριαρχείο στην Αθήνα.
 
Ο Μακαριώτατος παρασημοφόρησε με το Σταυρό του Αποστόλου Μάρκου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Αιγυπτιωτών κ. Φίλιππο Κοσσένα και του έδωσε μία εικόνα του Αγίου Αθανασίου, ενώ ο Πρόεδρος πρόσφερε στον Πατριάρχη ωραιότατο Δισκοπότηρο.
 
Ο Πατριάρχης είχε ακόμη την ευκαιρία να συναντήσει στο γραφείο του Πατριαρχείου στην Αθήνα τα δύο πρωινά Τετάρτης 28ης και Πέμπτης 29ης Σεπτεμβρίου, πολλούς Μητροπολίτες του Θρόνου, όπως τον Σεβ. Μητροπολίτη Καμερούν Γρηγόριο, Πρέσβεις διαφόρων Χωρών όπου υπηρετούν Έλληνες Διπλωμάτες και να ανταλλάξει χρήσιμες απόψεις και σκέψεις μαζί τους γύρω από θέματα Εκκλησίας και Ελληνισμού.
 
Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου  μετέβη στο Ηράκλειο της Κρήτης όπου τέλεσε το γάμο του ανεψιού του Μιχαήλ Μαχλά. Στην μετάβασή του από την Αθήνα προς Κρήτη τον Πατριάρχη  συνόδευσαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Γέρων Αξώμης Πέτρος και Νιγηρίας Αλέξανδρος, ενώ στον Ι.Ναό παραβρέθηκαν και έλαβαν μέρος στην τέλεση του γάμου, οι Σεβ. Μητροπολίτες Ζακύνθου Χρυσόστομος, Αρκαλοχωρίου Ανδρέας και Ιεραπύτνης και Σητείας Ευγένιος.
 
Στην Κρήτη ο Μακαριώτατος συνάντησε τα μέλη του Ορθοδόξου Συλλόγου «Η Γέφυρα της Αγάπης» που δραστηριοποιείται σ΄ ολόκληρη τη μεγαλόνησο και αντάλλαξε μαζί τους απόψεις για ζητήματα της Ιεραποστολής. 
 
FUNCTIONS FOR EL ALAMEIN
 
On Saturday 22nd October 2005, His Beatitude Theodoros II, Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa traveled by car to El Alamein where he conducted the memorial service for those who fell at the battle there.
Present at the service were the Ambassadors of Greece in Cairo Mr Panayiotis Vlassopoulos and of Cyprus Mr Phaedon Anastasiou, the Consuls General of Alexandria and Cairo, Officers of the Armed Forces from Greece, the Dean of the Religious Service of the Army Fr George Apostolakides and many lay people.
 
DOXOLOGY FOR THE NATIONAL ANNIVERSARY OF 28th OCTOBER
 
On Sunday 23rd October 2005,  His Beatitude Theodoros II, Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa officiated during the Divine Liturgy which was conducted by the Chief Secretary of the Holy Synod Archimandrite Gennadios Stantzios.
 
Following the Divine Liturgy His Beatitude conducted the Doxology for the National celebration and then the Consul General of Greece in Alexandria, Mr Theoharis Lalakos, read a message sent by the Deputy Minister of Foreign Affairs.
 
Also present at the Doxology were the Vice Chairmen of the Hellenic Community of Alexandria, the Deputy President of S.A.E. Mr Stephanos Tambakis, all the Chairmen of the local Hellenic Societies and Associations, the Greek Schools, the Scouts and many citizens.
 
PATRIARCHAL ACTIVITY
 
On Tuesday 25th October 2005, His Beatitude Theodoros II, Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa received in his office in the Holy Patriarchal Monastery of St Savvas the Hieromonk Alexios and Deacon Kyrillos from the Holy Monastery of St George Epanosyhis who were seconded for three months from the Holy Archdiocese of Crete to the Patriarchate of Alexandria in order to serve the needs of the Throne.
 
His Beatitude then received the conserver of antiquities and art works, specialist in issues of materials Mrs Eleftheria Georgaki whom he appointed to draw up a study inorder that she and her team of workers may procede with the maintenaince of the ancient hierarchal and priestly vestments and the patriarchal tiaras which are kept at the Museum and the Sacristy of the Patriarchate.
 
In the meantime the maintenance and digitalization of the the Manuscripts of the Patriarchal Library by the Finnish scientists and conservators in being continued, so that researchers may have easier access to them and that these significant manuscripts may be protected.
 

On Sunday 7th October 2005, His Beatitude Theodoros II, Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa received in the Great Hall of the Holy Monastery of St Savvas the Sanctified in Alexandria, the children of the Sunday School of the Parish of the Archangels in Daher, Cairo. His Beatitude spoke to the children and then gae them each an emblem of the Patriarchate as a memento of their visit.

 At noon on the same day, His Beatitude hosted a lunch at the Hellenic Naval Club of Alexandria for the Hierarchs and Priests of the Patriarchates in honour of the name day of His Eminence Metropolitan Sergios of the Cape of Good Hope.  

In the evening His Beatitude received in his office at the Holy Monastery of St Savvas the Sanctified, the Hierarchs of the Throne who were in Alexandria for the functions in celebration of the first anniversary of His Beatitude's election. 

On Sunday 9th October 2005, His Beatitude Theodoros II, Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa celebrated the first anniversary of his election to the Patriarchal Throne of Alexandria.

 On the evening of Saturday 8th October 2005, he officiated at the Great Festal Vespers at the Holy Patriarchal Monastery of St Savvas the sanctified accompanied by the hIerarchs of the Throne. 

On Sunday morning he conducted the Divine Liturgy accompanied by the hierarchs and priests of the Throne. 

His Eminence Elder Dionysios of Leontopolis addressed his Beatitude. 

Following the service a reception was held in the Great Hall of the Monastery. 

Present were Their Excellencies the Ambassadors of Greece in Egypt Mr Panayiotis Vlassopoulos, of Cyprus Mr Phaedon Anastasiou and of Russia, accompanied by their Consuls General in Cairo and Alexandria, the Presidents of the Socieites and Associations of Hellenes and Arab-speakers from Cairo and Alexandria, the entire Greek commuity and many Greeks from Cairo.  

His Beatitude thanked everyone for their presence and mentioned the lengthy History of the Church of Alexandria. 

At noon, His Beatitude hosted an open lunch at the Club of the Hellenic Community in Alexandria
HIS BEATITUDE IN ATHENS AND CRETE
 
His Beatitude Theodoros II, Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa, departed early on the morning of Tuesday 27th September 2005 for Athens from the Airport in Alexandria.
 
On Tueday evening His Beatitude attended a dinner at the home of the businessman Mr Markos Raptis. He had the opportunity to meet there with people who are active in various forms of business and to tell them about the enormous missionary work of the Patriarchate in Africa so that they may be informed and thereby contribute to this work.
 
At noon on Wednesday 28th September, the Primate of the Church of St Mark, accompanied by his representative in Athens, His Eminence Elder Metropolitan Petros of Aksum, visited His Beatitude Christodoulos Archbishop of Athens and All Greece. The welcome given by His Beatitude Christodoulos to the Patriarch of Alexandria was very warm and the two Primates had an opportunity to discuss common issues regarding the two Churches.
 
His Beatitude expressed the gratitude of the Alexandrian Church to the Apostolic Church of Greece for its support of and contirbution to the missionary work of the Patriarchate.
 
At night on the same day the Association of Hellenes from Egypt hosted a reception in honour of the Alexandrian Primate.
 
The Chairman of the Association Mr Philip Kossenas, welcomed His Beatitude with words of love and respect. The long acquaintane and friendship between the Chairman and His Beatitude comes from the time when the late Patriarch Parthenios had appointed the present Patriarch as his representative in the Patriarchal Office in Athens. The Patriarch met many beloved people whom he had known and worked with many years previously.
 
Present at this reception for His Beatitude were the Chairmen of Associations from all the countries of Africa, the Deputy President of S.A.E. Mr Stephanos Tamvakis, the Chairman of the Hellenic Community of Alexandria Mr Haralambos Katsimbris, the Elder Metropolitans Dionysios of Leontopolis and Petros of Aksum, Mr Antonios Livanis, Mr Ioannidis, the representative of the Onassis Foundation. On that night, the Alexandrian Primate also met with many University Professors and many other personalities from Egypt who honour the sciences and letters.
 
His Beatitude then went on to the adjacent halls of the Association where he met with the graduates of the Averof School of Alexandria. He wished them all and spoke to them of the future work of the Patriarchate of Alexandria. In his greeting the Patriarch referred to his diaconate and service under Patriarchs Nicholas, Parthenios and Petros, expressed his great joy at being among people whom he loves and by whom he is loved, whom he honours and who honoured him during the seven years in which he represented the Patriarchate in Athens.
 
His Beatitude awarded the Cross of the Apostle Mark of the Patriarchate of Alexandria to the Chairman of the Association of Hellenes from Egypt Mr Philp Kossenas and gave him also an icon of St Athanasios. The Chairman gave His Beatitude a most beautiful Chalice and Paten.
 
The Patriarch also met with many Metropolitans of the Throne in his Patriarchal Office in Athens, among whom were His Eminence Metropolitan Gregorios of Cameroon, Ambassadors from many countries in which Greek diplomats serve and he exchanged useful views and thoughts with them regarding issues of the Church and the Hellenes.
 
On Friday 30th September the Primate of the Alexandrian Church went to Heraklion in Crete, where he conducted the marriage service of his nephew Michael Mahlas. During his journey from Athens to Crete the Patriarch was accompanied by His Eminence the Elder Metropolitan Petros of Aksum and Metropolitan Alexandros of Nigeria, while also present at the wedding at the Church were His Eminence Chrysostomos of Zakynthos, His Eminence Andreas of Arkalochorion and His Eminence Eygenios of Ierapytni and Siteia.
 
In Crete, His Beatitude met with the members of the Orthodox Society "the Bridge of Love" which is active throughout Crete and exchanged with tme views on Missionary work.
 
IN ALEXANDRIA
 
On Sunday 7th October 2005, His Beatitude Theodoros II, Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa received in the Great Hall of the Holy Monastery of St Savvas the Sanctified in Alexandria, the children of the Sunday School of the Parish of the Archangels in Daher, Cairo. His Beatitude spoke to the children and then gae them each an emblem of the Patriarchate as a memento of their visit.
 
At noon on the same day, His Beatitude hosted a lunch at the Hellenic Naval Club of Alexandria for the Hierarchs and Priests of the Patriarchates in honour of the name day of His Eminence Metropolitan Sergios of the Cape of Good Hope. 
 
In the evening His Beatitude received in his office at the Holy Monastery of St Savvas the Sanctified, the Hierarchs of the Throne who were in Alexandria for the functions in celebration of the first anniversary of His Beatitude's election.
 
On Sunday 9th October 2005, His Beatitude Theodoros II, Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa celebrated the first anniversary of his election to the Patriarchal Throne of Alexandria.
 
On the evening of Saturday 8th October 2005, he officiated at the Great Festal Vespers at the Holy Patriarchal Monastery of St Savvas the sanctified accompanied by the hIerarchs of the Throne.
 
On Sunday morning he conducted the Divine Liturgy accompanied by the hierarchs and priests of the Throne.
 
His Eminence Elder Dionysios of Leontopolis addressed his Beatitude.
 
Following the service a reception was held in the Great Hall of the Monastery.
 
Present were Their Excellencies the Ambassadors of Greece in Egypt Mr Panayiotis Vlassopoulos, of Cyprus Mr Phaedon Anastasiou and of Russia, accompanied by their Consuls General in Cairo and Alexandria, the Presidents of the Socieites and Associations of Hellenes and Arab-speakers from Cairo and Alexandria, the entire Greek commuity and many Greeks from Cairo.
 
His Beatitude thanked everyone for their presence and mentioned the lengthy History of the Church of Alexandria.
 
At noon, His Beatitude hosted an open lunch at the Club of the Hellenic Community in Alexandria

..............................................................................................................