Άγιο Πάσχα 2007

Αριθμ. Πρωτ. 33
 
ΘΕΟΔΩΡΟΣ  Β'
     ΕΛΕΩ    ΘΕΟΥ ΠΑΠΑΣ   ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
 
ΠΑΝΤΙ  ΤΩ   ΠΛΗΡΩΜΑΤΙ    ΤΟΥ    ΚΑΘ'   ΗΜΑΣ  ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΥ    ΚΑΙ  ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΥ  ΘΡΟΝΟΥ  ΧΑΡΙΣ   ΚΑΙ  ΕΛΕΟΣ  ΚΑΙ   ΕΙΡΗΝΗ  ΠΑΡΑ   ΤΟΥ  ΕΚ   ΝΕΚΡΩΝ  ΑΝΑΣΤΑΝΤΟΣ  ΚΥΡΙΟΥ  ΚΑΙ  ΘΕΟΥ     ΚΑΙ   ΣΩΤΗΡΟΣ  ΗΜΩΝ   ΙΗΣΟΥ   ΧΡΙΣΤΟΥ
 
"Τι ζητείτε τον ζώντα  μετά των νεκρών; ουκ έστιν ώδε, αλλ’ ηγέρθη .”
 
Τέκνα του Κυρίου αγαπητά και ευλογημένα,
 
Χριστός Ανέστη!
 
 Το νόημα και ο σκοπός της εκουσίας επί του σταυρού θυσίας του Κυρίου δια την λύτρωση του ανθρώπου επισφραγίζεται με την ένδοξο και λαμπροφόρο ανάστασή Του. Η ανάσταση του Σωτήρος είναι η απάντηση στην επέμβαση του διαβόλου στη ζωή του ανθρώπου. Ο δημιουργός των πάντων, ο πολυεύσπλαγχνος Πατέρας δεν εγκαταλείπει τα τέκνα Του μετά την παρακοή τους και την πτώση τους. Η υπόσχεση του Θεού στους πρωτόπλαστους “και έχθραν θήσω ανά μέσον σου και ανά μέσον της γυναικός και ανά μέσον του σπέρματός σου και ανά μέσον του σπέρματος αυτής αυτός σου τηρήσει κεφαλήν και συ τηρήσεις αυτού πτέρναν. (Γένεσις 3:15 )” πραγματοποιείται με την ανάστασιν του Θεανθρώπου. Η ψυχή του ανθρωπου, η οποία προέρχεται από τον Θεόν, σώζεται, λυτρώνεται από τα δεσμά της φθοράς και επιστρέφει κοντά στο Δημιουργό της.
 
 Η ανάσταση μας δείχνει τη λύτρωση και το σκοπό της δημιουργίας. Η ψυχή μας αναγεννιέται, απομακρύνεται από τα εγκόσμια και με φωτεινό φάρο την ανάσταση του Κυρίου οδεύει προς τον Θεόν. Ο άνθρωπος τώρα γνωρίζει, τι πρέπει να πράξει, δια να συμμετέχει στη βασιλεία των ουρανών, να άρει τον σταυρόν του και να ακολουθήσει τον Αναστάντα Χριστόν.
 
Γνωρίζουμε, λοιπόν, ότι η ταπείνωση και η προσφορά, η αγάπη και η θυσία δια τον πλησίον μας, η μετάνοια και η απελευθέρωση της ψυχής μας από τα δεσμά της αμαρτίας, η προσευχή και η μετάληψη του τιμίου σώματος και αίματος του Κυρίου, μας οδηγούν στην δική μας ανάσταση. Ο δρόμος αυτός όμως περνάει πρώτα από τον ανηφορικό Γολγοθά και τελειώνει στον κενό τάφο και την ανάσταση. Συνειδητοποιούμε όμως στην καθημερινότητά μας, που ευρίσκεται ο Γολγοθάς; Κάθε φορά, που αδιαφορούμε δια την ανάγκη του συνανθρώπου μας, κάθε φορά που συμμετέχουμε στην αδικία, στη βία, στην φιλαυτία και την έπαρση, στην ιδεολογική σύγχυση και αμφισβήτηση των πάντων, κατεβαίνουμε από τον Γολγοθά και απομακρυνόμαστε από το σταυρό, που ευρίσκεται στην κορυφή. Ακολουθούμε άλλο δρόμο, που δεν έχει ανάσταση.
 
            Αγαπητά μου και ευλογημένα παιδιά του Κυρίου, Έλληνες, Άραβες και Αφρικανοί εις ολόκληρο την Αφρικανική γη,
 
Η Ανάσταση του Κυρίου μας καλεί στην Εκκλησία και δια της Θείας Μεταλήψεως και του κοινού ποτηρίου πραγματοποιείται η ένωση με το Χριστό και μεταξύ μας. Είμεθα αδελφοί, παιδιά ενός Πατέρα, δια τούτο πρέπει να συντρέχει, να συμπάσχει, να  αγαπά και να συγχωρεί ο ένας τον άλλον. Το “αληθώς ανέστη ο Κύριος”, που ομολογούμε, πρέπει να ακουσθεί σε κάθε γωνιά της Αφρικής, σε όλες τις γλώσσες. Παράλληλα όμως η ελπίδα της αναστάσεως πρέπει να γίνει πράξη. Ο πόνος, η δυστυχία, η εξαθλίωση, ο φόβος του πονεμένου αφρικανού αδελφού μας είναι και δική μας υπόθεση. Εμείς θα του απλώσουμε το χέρι να κρατηθεί.
 
Το ιεραποστολικό έργο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, με την πολύτιμη συμπαράσταση χιλιάδων αδελφών μας, αναπτύσσεται καθημερινά. Η προσφορά αγάπης μετατρέπεται σε αναγκαία είδη χιλιάδων  τόνων, σε σχολεία και ιατρεία, σε ιερούς ναούς και πηγάδια δια να βιώνεται καθημερινά το νόημα της αναστάσεως του Κυρίου. Χιλιάδες μέλη των ιεραποστολικών κλιμακίων του Πατριαρχείου μας, κληρικοί και λαϊκοί, μοχθούν και προσφέρουν εαυτόν δια να δώσουν το χαμόγελο στα χείλη των παιδιών, που αναζητούν στοργή και αγάπη. Πολλά όμως πρέπει ακόμα να γίνουν. Είμεθα ευγνώμονες προς όλους, όσους ευρίσκονται δίπλα μας σ’ αυτό το δύσκολο έργο μας και θα συνεχίσουμε να αντιπαλεύουμε τη δυστυχία στην αφρικανική ήπειρο.     
 
            Αγαπητά μου και ευλογημένα παιδιά του Κυρίου σ’ ολόκληρο την Αφρική,
Από τα βάθη της ψυχής μου σας εύχομαι ο Αναστάς Κύριος να σας οδηγεί και να σας προστατεύει, να σας χαρίζει δε παν θεάρεστον ποθητόν, ώστε να δοξάζεται καθημερινώς το άγιον όνομά Του
 
Αληθώς ανέστη ο Κύριος!
 
†Ο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β’
 
Εν τη Μεγάλη Πολει της Αλεξανδρείας
Άγιον Πάσχα 2007