Χριστούγεννα 2005 - Christmas 2005

ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β΄

ΕΛΕΩ ΘΕΟΥ ΠΑΠΑΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΠΑΝΤΙ ΤΩ ΠΛΗΡΩΜΑΤΙ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΥ ΘΡΟΝΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΧΑΡΙΣ ΚΑΙ ΕΛΕΟΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΕΝ ΒΗΘΛΕΕΜ ΓΕΝΝΗΘΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΙΑΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΝ ΠΛΗΡΩΣΑΝΤΟΣ ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΟΣ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

«Μέγα και παράδοξον θαύμα τετέλεσται σήμερον, παρθένος τίκτει και μήτρα ου φθείρεται»

Αγαπητοί μου εν Χριστώ αδελφοί και ευλογημένα τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Η γέννησις του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού έφερε και σκόρπισε σ' ολόκληρη την οικουμένη τα δώρα της θείας αγάπης και ευσπλαγχνίας, την άφεσιν, την ειρήνη, την αναγέννησι, την αγάπην, την χαρά, την παγκόσμια αδελφοποίησι, και δια τούτο το εις την Βηθλεέμ τεχθέν μικρό βρέφος απεδείχθη ο Σωτήρ της ανθρωπότητος, ο Εμμανουήλ ή «ο Θεός μεθ' ημών».

Αυτή είναι η ουσιαστικοποιημένη αγάπη στο πρόσωπο του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, την οποία εορτάζομεν δύο χιλιάδες τώρα χρόνια. Εορτάζομεν όμως την αγάπη αυτή, δυστυχώς, μέσα σε ορυμαγδούς όπλων και βίας, σε τρομοκρατία και άγχος, σε δυστυχία και εξαθλίωσι των λαών. Εορτάζομεν την αγάπη αυτή μέσα σε φτώχεια, πείνα ανηθικότητα και ψεύτικες ιδεολογίες. Και μέσα σ' αυτό τον παγκόσμιο λαβύρινθο του σκότους και του κακού το βλέμμα και η σκέψη μας σταματά στη δική μας γωνιά της γης, στην πολυβασανισμένη Αφρική μας, σ' εκείνη, η οποία πάσχει ίσως περισσότερο από τις άλλες περιοχές του πλανήτη μας. Το βλέμμα μας σταματά στα πεινασμένα παιδιά της, στα αναλφάβητα, στα ορφανά, στα άρρωστα, στα προσφυγόπουλα, σ' αυτά, που περισσότερο από κάθε άλλον, χρειάζονται κάποιον να τους δήξει το αστέρι της Βηθλεέμ. Και αυτός ο κάποιος δεν είναι άλλος από τον Ορθόδοξο Χριστιανό. Από όλους εμάς, που γνωρίζουμε ότι το λαμπερό αστέρι, που οδήγησε τους μάγους στο θείο βρέφος, οδηγεί και φωτίζει και σήμερα την ψυχή κάθε ανθρώπου, που συντάσσεται με τον Χριστό και αποτάσσεται τον σατανά.

Αγαπητοί μου αδελφοί, τέκνα του Κυρίου ευλογημένα,

Το δώρο της αγάπης του Θεού, που μας χάρισε με τη γέννησή Του στην Βηθλεέμ, πρέπει να το μοιραστούμε με όλους τους Αφρικανούς, Έλληνες και Άραβες αδελφούς μας. Και αυτό επιτυγχάνεται και καρποφορεί με την ιεραποστολική δράση του Πατριαρχείου μας, που δεκαετίες αγωνίζεται καθημερινά και επίπονα σε κάθε γωνιά της αφρικανικής γης. Στη μεγάλη και ευλογημένη στρατιά ιεραποστόλων, αρχιερέων, ιερέων, διακόνων, μοναχών, επιστημόνων, ιατρών, δασκάλων, δια τους οποίους η ευγνωμοσύνη μου είναι αμέριστη, ο καθένας μας ας εντάξει και τον εαυτό του και ας απλώσει το χέρι του στον πονεμένο συνάνθρωπό του, που ζει στην καλύβα της σαβάνας, που πίνει βρώμικο και λασπωμένο νερό, που αρρωσταίνει και πεθαίνει νέος, επειδή δεν ευρίσκει φάρμακα, που δε μορφώνεται γιατί δεν έχει σχολεία, που υποφέρει από την πείνα, που ελπίζει και αναζητά τον Θεό της αγάπης και της ειρήνης. Εμείς θα του δείξουμε Αυτόν τον Θεό με την ηθική και υλική μας συμπαράσταση. Η προσφορά μας αυτή θα είναι το δικό μας δώρο στο θείο βρέφος. Δίπλα στα δώρα των Μάγων θα τοποθετήσουμε το δικό μας αυτό δώρο, την συμπόνοια μας προς τον συνάνθρωπο, την αγάπη μας προς τον κάθε αδελφό, την ειρήνη μεταξύ των λαών.

Παιδιά μου, ευλογημένα και αγαπητά,

Ευρισκόμενος πάντοτε νοερώς κοντά σας, σας εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου ο τεχθείς Λόγος του Θεού να σας χαρίζει υγειά και παν θεάρεστον ποθητόν και το νέον έτος της χρηστότητός Του να είναι ευλογημένον ειρηνικόν και καρποφόρον.

+ ο Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄

ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β΄
ΠΑΠΑΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ

Εν τη Μεγάλη Πόλει της Αλεξανδρείας
Χριστούγεννα 2005