Ιούνιος  2007

ΤΡΙΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ EIPHNIKHΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΣ ΤΗΣ ΑΘΜ

ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ

Την 22α Ιουνίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ επισκέφθηκε μία από τις πλέον σύγχρονες πόλεις της Συρίας, που συγχρόνως συμπεριλαμβάνει και μία από τις πλέον δυναμικές ορθόδοξες κοινότητες της Αντιοχειανής Εκκλησίας, το Ντέαρ Ατέια. Οι τοπικές πολιτικές, στρατιωτικές και θρησκευτικές Αρχές υπεδέχθησαν τιμητικά τον Μακαριώτατο στην είσοδο της πόλης, με προεξάρχοντα τον Κυβερνήτη κ.Αμπού Σαλίμ, Διευθυντή του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Εξοχ. Προέδρου της Συρίας κ. Μπασάρ αλ Άσαντ.

Κατά την δοξολογία, η οποία εψάλη στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου η ΑΘΜ ευχαρίστησε όλους για την προσέλευσή τους, ενώ επεσήμανε ιδιαιτέρως την αρμονική συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Αναφερόμενος στον Εξοχ. Πρόεδρο της χώρας, τον χαρακτήρισε ως «έναν μεγάλο και πεφωτισμένο ηγέτη, αναγνωρισμένο για το έργο του σε Ανατολή και σε Ευρώπη…Η Συρία γίνεται μέρα με την ημέρα όλο και πιο όμορφη, πιο δυνατή. Και εύχομαι να την ευλογεί πάντοτε ο Θεός». Παράλληλα παρομοίασε την πόλη – πρότυπο του Ντέαρ Ατέια, με την ιδεατή «Πολιτεία» του Πλάτωνα, συγχαίρων τον Κυβερνήτη κ. Αμπού Σαλίμ, που προσέδωσε στον τόπο του μεγάλη αίγλη με σύγχρονα ιδρύματα, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη μέριμνα τόσο για τους νέους, διά της ιδρύσεως Πανεπιστημίου και μεγάλου Πολιτιστικού Κέντρου, όσο και για τους γέροντες, διά της κατασκευής υπερσύγχρονης Στέγης Ευγηρίας. Μάλιστα εκεί ο Μακαριώτατος είχε την χαρά να συναντήσει και να φωτογραφηθεί με δύο από τις πλέον υπέργηρες τροφίμους, ηλικίας 104 και 95 ετών. Ακόμη, επισκέφθηκε το χριστιανικό Κοιμητήριο της περιοχής και ετέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των κοιμηθέντων.           

Αμέσως μετά, ο Μακαριώτατος μετέβη με την τιμία Συνοδεία Του στο Νοσοκομείο «Αλ Χόσεν» της ομωνύμου πόλεως. Το υπερσύγχρονο αυτό νοσηλευτικό Ίδρυμα ξεχωρίζει για δύο σημαντικές ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει: πρώτον, μία από τις πτέρυγές του έχουν ανακαινισθεί με την βοήθεια του Ελληνικού κράτους και της υπηρεσίας Hellenic Aid του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, της οποίας τα εγκαίνια έλαβαν χώρα κατά το παρελθόν έτος και δεύτερον το μεγαλύτερο μέρος της κατασκευαστικής δαπάνης ανέλαβε ο Σαουδάραβας Σεΐχης κ.Αμπντάλα Μπιν Τάμελ Ελ Μίλχεμ, ο οποίος παρευρισκόταν στην υποδοχή του Σεπτού Πρωθιεράρχου, μαζί με τον Διοικητή του Νοσοκομείου, το επιστημονικό προσωπικό και τον Ιερέα π. Νικόλαο, για τον οποίο η ΑΘΜ μίλησε με πολύ συγκινητικά λόγια. Παράλληλα επήναισε την προσφορά αγάπης του μεγάλου ευεργέτη Σεΐχη Αμπντάλα, τονίζοντας για μία ακόμη φορά την σημασία, κυρίως όμως τα καλλίκαρπα αποτελέσματα της αρμονικής συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Από την πλευρά του, στο επίσημο γεύμα που ακολούθησε στη παρακειμένη Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου, ο Σεΐχης, που είναι ο Αρχηγός πέντε φυλών στην Σαουδική Αραβία, ύψωσε το μαύρο στεφάνι που φέρει στο κεφάλι, σε ένδειξη σεβασμού προς τον Σεπτό Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αφρικής,  μία πράξη τιμής που αποδίδεται μόνον σε αρχηγούς κρατών.

Κατά την επίσκεψή Του στην προαναφερθείσα επιβλητική Μονή ο Μακαριώτατος ανεφέρθη στον Μεγαλομάρτυρα Άγιο Γεώργιο, αλλά και στην πολυαιώνια φερώνυμη Μονή του Παλαιού Καΐρου. Στο ιερό χώρο της Μονής, κατέφθασε και ο Θεοφ. Επίσκοπος Πύργου κ. Ιωάννης του Πατριαρχείου Αντιοχείας με μεγάλη ομάδα ιερέων και μοναχών για να πάρουν την ευλογία της ΑΘΜ. Επακολούθησαν ανταλλαγή δώρων και προσφωνήσεις, κατά τις οποίες ο Μακ.κ.Θεόδωρος Β’ ανεφέρθη στην προσωπικότητα και το πολυσχιδές έργο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Αντιόχειας Μακ.κ. Ιγνάτιου Δ΄. Επίσης ευχαρίστησε ιδιαιτέρως το μέλος της Συνοδείας Του, τον Πρόεδρο της αραβορθόδοξης κοινότητος Καΐρου κ. Ρομπέρ Χόσνυ, ο οποίος κατάγεται από αυτήν την όμορφη πόλη της Συρίας, χαρακτηρίζοντάς τον ως έναν «αγαθό άγγελο της αγάπης για το Πατριαρχείο».                  

ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΣ ΤΗΣ ΑΘΜ

ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ

Την 21η Ιουνίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ είχε ιδιαίτερη συνάντηση μίας ώρας με τον Μακ. Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιγνάτιο Δ΄ στην έδρα της Αντιοχειανής Εκκλησίας, στην Δαμασκό.

Κατά την συνομιλία τους οι δύο Προκαθήμενοι είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν τα θέματα που απασχολούν την οικουμενική Ορθοδοξία, την παρουσία και τις απαντήσεις της Εκκλησίας στα εν γένει προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου, ως και τους τρόπους συνεργασίας των δύο παλαιφάτων Πατριαρχείων για την διάδοση του Ευαγγελικού μηνύματος.

Αμέσως μετά οι Σεπτοί Πρωθιεράρχες μετέβησαν στην Ιερά Μονή του Αγίου Χριστοφόρου, που αποτελεί μία από τις πλέον σύγχρονες Μονές σε εγκαταστάσεις, καθώς διαθέτει και ένα υπερσύγχρονο Συνεδριακό Κέντρο. Η ΑΘΜ συνεχάρη τον Μακ.κ.Ιγνάτιο για το έργο που επιτελεί και σε αυτόν τον τομέα, τονίζοντας ότι και στην Αλεξάνδρεια θα δημιουργηθεί η δυνατότητα πραγματοποιήσεως συνεδρίων και θεολογικών επιστημονικών συνάξεων στους χώρους της υπό κατασκευήν Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης. Εντυπωσιακή υπήρξε η ιδιαίτερα θερμή υποδοχή που επεφύλαξαν στον Μακαριώτατο οι ορθόδοξοι κάτοικοι της περιοχής, τόσο στην Μονή του Αγίου Χριστοφόρου, όσο και στην Μονή της Θεοτόκου της Σέϊντ-νάϊα.

Την άφιξη του Προκαθημένου της Εκκλησίας των Αλεξανδρέων στην περιώνυμη Μονή της Σέϊντ-νάϊα κάλυψε η κρατική τηλεόραση της Συρίας, προς την οποία η ΑΘΜ παραχώρησε συνέντευξη, όπου χαιρέτησε τον περήφανο λαό της χώρας και τον Πρόεδρό της Εξοχ.κ. Μπασάρ Αλ Άσαντ, «ένα νέο άνθρωπο, πλήρη αγάπης για τον λαό του, που γνωρίζει καλά την παγκόσμια πραγματικότητα και με γοργούς ρυθμούς προόδου οδηγεί ακατάπαυστα την χώρα του προς την ευημερία….Γι’ αυτό, τον παρακαλώ, να δεχθεί και την θερμή μου προσευχή προς τον Αληθινό Θεό, ώστε να κυβερνά για πολλά χρόνια, διότι ο λαός του τον χρειάζεται. Και έχει ακόμη πολλά να πράξει» τόνισε ο Μακαριώτατος. Επίσης, χαιρέτησε εγκάρδια τον Μακ.Πατριάρχη Αντιοχείας, ο Οποίος «έχει προσφέρει την ψυχή Του στην Εκκλησία για την ειρήνη των λαών, περιφρουρώντας την αρμονική συμβίωση Χριστιανών και Μουσουλμάνων, καθώς γνωρίζει και διακηρύσσει ότι όλοι είμαστε παιδιά ενός Θεού». Κατακλείων εξέφρασε την ευγνωμοσύνη Του και προς τον Εξοχ.Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Χόσνι Μουμπάρακ για την αγάπη με την οποία περιβάλλει την Αλεξανδρινή Εκκλησία.         

Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και η ανδρώα Μονή του Αγίου Γεωργίου, στην οποίο ο Μακ.κ.Θεόδωρος Β’ έγινε εγκαρδίως δεκτός. Κατά την σύντομη προσλαλιά Του μίλησε για τον Μοναχισμό – του οποίου κοιτίδα είναι η Αίγυπτος, όπως είπε – εκδηλώνοντας την μεγάλη Του χαρά για το έργο που επιτελείται στην πόλη της Σάϊντ-νέϊα.           

Επακολούθησε επίσκεψη στην γυναικεία Μονή της Αγίας Θέκλας στην Μαλούλα, εκεί όπου έζησε η Αγία. Η Αδελφότητα, αλλά και οι κάτοικοι της περιοχή, τραγουδώντας στην αραμαϊκή, την γλώσσα του Χριστού, που αποτελεί την γλώσσα τους ακόμη και σήμερα,  και έχοντας αναρτήσει μεγάλες επιγραφές «Ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου» υπεδέχθησαν ενθουσιωδώς τον Σεπτό Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.

ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΣ ΤΗΣ ΑΘΜ

ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ

 Πενθήμερη Ειρηνική επίσκεψη στο πρεσβυγενές Πατριαρχείο Αντιοχείας πραγματοποιεί από την 20η Ιουνίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄. 

Στην επίσημη υποδοχή του Μακαριωτάτου, τον Οποίο συνοδεύουν οι Σεβ. Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ. Σεραφείμ, Θεοφιλ. Επίσκοπος Νιτρίας κ.Νικόδημος, Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου, Πανοσιολ. Αρχιμ.κ.Ηλίας Χαμπίμπ, Ιερολ.Διακ.κ.Αρκάδιος Ραζνύ, κ. Ρομπέρ Χόσνυ, εκπρόσωπος της Αραβορθόδοξης κοινότητας Αιγύπτου και κ.Νικόλαος Κάτσικας, σύμβουλος Τύπου, από τον Μακ.Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ.Ιγνάτιο Δ΄, παραβρέθησαν η Εξοχ.Πρέσβης της Ελλάδος στην Συρία κα. Διάνα Ζαγοριανού Πρίφτη και ο Εξοχ. Πρέσβης της Αιγύπτου κ. Χάζεμ Κάιρατ.  

Υπό τους ήχους των χαρμόσυνων κωδωνοκρουσιών των Ναών και των τυμπανοκρουσιών και σαλπισμάτων των προσκόπων, που παιάνιζαν τον ύμνο της χαράς από την ομώνυμη Συμφωνία του Μπετόβεν, τους ύμνους του ιερού Κλήρου που έψαλε στην αραβική και ελληνική γλώσσα και τις εγκάρδιες εκδηλώσεις των Ορθοδόξων κατοίκων της Δαμασκού που έραναν με ροδοπέταλα τους δύο Πατριάρχες, η ΑΘΜ έφθασε στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου ετελέσθη Δοξολογία.

Κατά την ομιλία του ο Μακαριώτατος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη Του για την περίλαμπρη υποδοχή που του επεφύλαξε ο πολιός Προκαθήμενος της Αποστολικής Εκκλησίας της Αντιοχείας, τον Οποίο χαρακτήρισε ως έναν «πεφωτισμένο Πρωθιεράρχη της Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Ακόμη οι δύο Πατριάρχες έκαναν ιδιαίτερη αναφορά σε έναν μεγάλο οιακοστρόφο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, τον μακαριστό Πατριάρχη Παρθένιο Γ’, που μαζί με τον Μακ. Πατριάρχη Αντιοχείας, έδωσαν κοινούς αγώνες, κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, για την διάδοση του μηνύματος της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο.  

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας χιλιάδες κόσμου, μαζί με τις τοπικές πολιτικές, στρατιωτικές και μουσουλμανικές θρησκευτικές Αρχές, υπεδέχθησαν την ΑΘΜ στην πόλη Τζαϊντάτ Αρτόζ. Αμέσως μετά, ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε τον χώρο όπου, σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, συνετελέσθη το θαύμα της μεταστροφής του διώκτη των Χριστιανών Σαούλ σε Απόστολο των Εθνών Παύλο, στην περιοχή του Ταλ Κομπάμπ, έξω από την Δαμασκό. 

ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΑΘΜ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ κ.κ.ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β'

ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ

Ειρηνική Επίσκεψη στο Πατριαρχείο Αντιοχείας θα πραγματοποιήσει η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος από την 20η έως την 25η Ιουνίου ε.ε. 

Σύμφωνα με το καταρτισθέν πρόγραμμα ο Μακαριώτατος θα επισκεφθεί την ΑΘΜ τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιγνάτιο Δ΄, τον Εξοχ.Πρόεδρο της Συρίας κ.Μπισάρα Ελ Άσαντ, τους Εξοχ.Πρέσβεις της Ελλάδος και της Αιγύπτου στην χώρα,  εκκλησιαστικά καθιδρύματα και μνημεία, ενώ θα προεδρεύσει πανηγυρικής συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας Αντιοχείας.

 

Μήνυμα της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχου

Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄

για την Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων  20 Ιουνίου 2007

Έκκληση προς όλους τους ηγέτες του κόσμου, προκειμένου δια της συμβολής τους να σταματήσει ο πόνος των προσφύγων και οι αδικίες που υφίστανται, κάνει η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β΄, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων.

Η Αλεξανδρινή Εκκλησία, που διακονεί την ήπειρο από την οποία προέρχονται αναλογικά οι περισσότεροι πρόσφυγες ανά τον κόσμο, αγωνίζεται για να ανακουφίσει το βάρος της ψυχής όσων από τα δέκα εκατομμύρια συνανθρώπων μας έχουν στερηθεί της πατρογονικής τους εστίας και της οικογενειακής θαλπωρής.

Στο μήνυμά του ο Σεπτός Προκαθήμενος της Εκκλησίας των Αλεξανδρέων αναφέρεται ιδιαίτερα στα τρία εκατομμύρια Αφρικανών προσφύγων, όπως καταγράφονται επισήμως, των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία είναι παιδιά. «Ας στρέψουμε το βλέμμα σε εκείνα τα νεαρά αφρικανόπουλα, για να τους αποδείξουμε ότι δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού, ας τους προσφέρουμε λίγη αγάπη, ας προσευχηθούμε γι' αυτά.».

Η προστασία των προσφύγων αποτελεί μία από τις προτεραιότητες του παλαίφατου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στα πλαίσια του ιεραποστολικού και ανθρωπιστικού έργου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής, τονίζει ο Μακαριώτατος, ο Οποίος ζητά να συνεργαστούν με το Δευτερόθρονο Πρεσβυγενές Πατριαρχείο όλες οι Εκκλησίες, τα Χριστιανικά δόγματα και οι Κυβερνήσεις.

«Δεν έχουμε το δικαίωμα να γυρίζουμε την πλάτη μας σε αυτό το πανανθρώπινο πρόβλημα με τις τραγικώτερες επιπτώσεις στους ίδιους τους συνανθρώπους μας» κατέληξε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας .                                                                                       

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ “ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ”

Την 17η Ιουνίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ ετέλεσε τα εγκαίνια της Πατριαρχικής Σχολής “Αθανάσιος ο Μέγας” στην Ιερά Μονή Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας, όπου στεγάζεται, με την υψηλή  παρουσία της Εξοχ.Υπουργού Εθνικής  Παιδείας και Θρησκευμάτων κας Μαριέτας Γιαννάκου και του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Θεόδωρου Κασσίμη.

Η ιστορική  Πατριαρχική Σχολή επανιδρύθει από την ΑΘΜ  μετά από 470 έτη, προκειμένου να αναδεικνύει τα γηγενή Αφρικανικά στελέχη του ιεραποστολικού έργου του περιπύστου Πατριαρχικού Θρόνου. Ήδη φοιτούν οι πρώτοι ένδεκα ορθόδοξοι σπουδαστές από την Τανζανία, την Ουγκάντα και την Ζιμπάμπουε, παρακολουθώντας μαθήματα γεωπονικής, νοσηλευτικής, θεολογίας, πληροφορικής, ως και ελληνικής και αραβικής γλώσσας.  Η Σχολή επαναλειτουργεί με την άδεια των Αιγυπτικών αρχών και την χρηματοδότηση του ΥΠΕΞ και του Κοινοφελούς Ιδρύματος “Αλέξανδρος Ωνάσης”.

            «Αυτή είναι μία μεγάλη μέρα για το Πατριαρχείο και την Ορθοδοξία στην Αφρική» δήλωσε ο Μακαριώτατος απευθύνοντας ευγνώμονες ευχαριστίες  προς τον Εξοχ.Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Χόσνι Μπουμπάρακ, τον Εξοχ.Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ.Κωνσταντίνο Καραμανλή, την ελληνική κυβέρνηση και τους παρισταμένους Υπουργούς. Εξέφρασε επίσης την ευχή σύντομα να επαναλειτουργήσει και η Θεολογική Σχολή της Χάλκης. «Αυτή την χαρά που μού έδωσε σήμερα ο Θεός να βλέπω να ξανανοίγει η Πατριαρχική Σχολή της Αλεξάνδρειας, μετά από 470 χρόνια, ας αξιώσει ο Θεός να βιώσει και ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, βλέποντας να ξανανοίγει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σεπτός Προκαθήμενος της Εκκλησίας των Αλεξανδρέων. Ακόμη ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στον Μακ.Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλο.

«Η Ελληνική Κυβέρνηση στηρίζει την οικουμενική ορθοδοξία σε όλες της τις διαστάσεις» δήλωσε η κα Γιαννάκου επισημαίνοντας ότι ο Μακαριώτατος επιτελεί ένα εξαιρετικό έργο, επενδύοντας στη γνώση και στην Παιδεία, τομείς που το υπουργείο Παιδείας στηρίζει αμέριστα.

«Η Σχολή αυτή, που ήταν όνειρο και όραμα του Μακ.Πατριάρχη μας, θα βοηθήσει το κοινωνικό και ανθρωπιστικό έργο της Εκκλησίας  στην Αφρική» ανέφερε ο κ. Κασσίμης προσδίδων μεγάλη σημασία στο γεγονός ότι οι νέοι που θα σπουδάσουν εδώ, όταν γυρίσουν στις πατρίδες τους θα μπορέσουν να βοηθήσουν ουσιαστικά τους συμπολίτες τους.

«Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας προωθεί και συμβάλει στην ανάπτυξη του ελληνισμού στη μαύρη Ήπειρο» δήλωσε ο παριστάμενος στην τελετή των εγκαινίων Πρόεδρος του Κοινοφελούς Ιδρύματος “Αλέξανδρος Ωνάσης” κ.Αντώνιος Παπαδημητρίου.

Επακολούθησε επίσημο γεύμα στην μεγάλη Πατριαρχική Τράπεζα, κατά την διάρκεια του οποίου η ΑΘΜ ευχαρίστησε τους υψηλούς επισκέπτες, ως και τους συνεργάτες Του. 

Στην αντιφώνησή της η κα.Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ανέφερε׃ «Μακαριώτατε πραγματοποιείτε ένα εξαιρετικό έργο, διότι ακριβώς επενδύετε στην γνώση και την παιδεία. Και αυτό το Υπουργείο Παιδείας το στηρίζει αμέριστα….Το Χριστεπώνυμο πλήρωμα στην Αφρική έχει ανάγκες. Πρέπει να έχει δεξιότητες και ικανότητες ειδικά σε αυτήν την εποχή της επανάστασης της πληροφορίας, που είναι μία κοινωνική επανάσταση. Και στο πλαίσιο αυτό, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας έχει την αμέριστη συμπαράσταση του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Εξωτερικών».

Τις εορταστικές εκδηλώσεις των εγκαινίων της Πατριαρχικής Σχολής Αλεξανδρείας ετίμησαν ακόμη με την παρουσία τους ο Σεβ.Μητροπολίτης Ερμουπόλεως κ.Νικόλαος, οι Θεοφιλ.Επίσκοποι Μαδαγασκάρης κ.Ιγνάτιος, Κανώπου κ.Σπυρίδων, Νιτρίας κ.Νικόδημος και Νειλουπόλεως κ.Γεννάδιος,  ο Εξοχ.Πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο κ. Παναγιώτης Βλασσόπουλος, ο Εντιμ.Γεν.Πρόξενος στην Αλεξανδρεια κ.Θεοχάρης Λαλάκος, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού κ. Στέφανος Ταμβάκης, ο Πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσσης» κ. Αντώνιος Παπαδημητρίου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ.Χαράλαμπος Κατσιμπρής και εκπρόσωποι Ελληνικών Φορέων και Συλλόγων της Αλεξάνδρειας.

Των εγκαινίων προηγήθηκε η τέλεση Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας από τον Μακαριώτατο, συμπροσευχομένων των προαναφερθέντων Αρχιερέων, στον Ιερό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας, επί τη συμπληρώσει δεκαεπτά ετών από την εις Επίσκοπον χειροτονία Του από τον μακαριστό Προκάτοχό Του κυρό Παρθένιο Γ’, κατά την οποία αφιέρωσε το Αρχιερατικό εγκώλπιο που Του παρέδωσε τότε ο αείμνηστος Πατριάρχης στην ιερά Εικόνα της Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης, ως ελάχιστο αντίδωρο ευγνωμοσύνης και ευχαριστίας προς την Θεομήτορα.    

ΧΡΟΝΙΚΟ 15ης ΙΟΥΝΙΟΥ 2007

Την 15η Ιουνίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος  Β’ εδέχθη στην Πατριαρχική Έδρα τον Θεοφιλ.Επίσκοπο Μαδαγασκάρης κ.Ιγνάτιο, ο οποίος Τον ενημέρωσε για το επιτελούμενο ιεραποστολικό έργο στην εκκλησιαστική αυτή Επαρχία του παλαιφάτου Πατριαρχείου.

            Στην Ιερά Επισκοπή Μαδαγασκάρης, η οποία ιδρύθηκε διά Πατριαρχικού και Συνοδικού Τόμου την 23η Σεπτεμβρίου 1997, υπάρχουν 40 Ενοριακές Κοινότητες που αναπτύσσουν υπό την πνευματική ποδηγεσία του Θεοφιλ.κ.Ιγνατίου αξιόλογο ποιμαντικό και κοινωνικό έργο. Ακόμη λειτουργούν 9 Εκπαιδευτήρια, μία Εκκλησιαστική Σχολή και μία πολυκλινική. Επίσης παρέχεται καθημερινή σίτιση σε 950 απορφανισθέντα παιδιά, διανέμονται εβδομαδιαίως τρόφιμα σε 600 εμπερίστατες οικογένειες, ως και είδη ιματισμού και γραφικής ύλης σε εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας.    

Την ιδία ημέρα ο Μακαριώτατος   είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Σεβ.Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής κ.Ιγνάτιος, ο οποίος ανακοίνωσε στην ΑΘΜ την σύσταση Θεολογικής Ακαδημίας στην πρωτεύουσα της χώρας του Κογκό Κινσάσα, όπου κατά το επικείμενο ακαδημαϊκό έτος θα φοιτήσουν 400 ιεροσπουδαστές. Στην προαναφερθείσα Ακαδημία θα διδάσκονται, εκτός των θεολογικών μαθημάτων, και οι πατρώες εκκλησιαστικές τέχνες της ξυλογλυπτικής και της ψαλτικής.

Τα εγκαίνια της νέας Θεολογικής Ακαδημίας θα τελέσει ο Σεπτός Προκαθήμενος της Εκκλησίας των Αλεξανδρέων κατά τον προσεχή Σεπτέμβριο ε.ε., στα πλαίσια μεγάλης ιεραποστολικής περιοδείας Του στις χώρες της κεντρικής Αφρικής.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

κ.ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΣΣΙΜΗ  ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

           Την 15η Ιουνίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ υπεδέχθη επισήμως στο Πατριαρχικό Μέγαρο τον Εξοχωτ. Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος κ.Θεόδωρο Κασσίμη, συνοδευόμενο από τον Εντιμ. Γεν.Πρόξενο της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ.Θεοχάρη Λαλάκο και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος.   

Κατά την συνάντηση αυτή ο Μακαριώτατος ανεφέρθη ιδιαιτέρως στο επιτελούμενο πολυσχιδέστατο ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου στους λαούς της Αφρικής, ως και στην επανιδρυθείσα, μετά από περίοδο 470 ετών, Πατριαρχική Σχολή Αλεξανδρείας «Αθανάσιος ο Μεγάς», σκοπός της οποίας είναι η προετοιμασία, εκπαίδευση και κατάρτιση των γηγενών στελεχών και συνεργατών του ανθρωπιστικού έργου της Ιεραποστολής στην Αφρική, διά των μαθημάτων της Γεωπονίας, της Πληροφορικής, ως και της Νοσηλευτικής και της Θεολογικής επιστήμης.

Τα εγκαίνια της εξονομασθείσης Πατριαρχικής Σχολής θα τελεσθούν την Κυριακή, 16 Ιουνίου ε.ε., με την υψηλή παρουσία της Εξοχ.Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κας. Μαριέττας Γιαννάκου και του Εξοχ.Υφυπουργού κ.Κασσίμη.

          Παράλληλα, εξέφρασε ευγνώμονες ευχαριστίες προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Κωσταντίνο Καραμανλή και την Ελληνική Κυβέρνηση για την παρεχόμενη προστασία και στήριξη προς τον πρεσβυγενή        Πατριαρχικό      Θρόνο.

            Ο κ.Υφυπουργός συνεχάρη τον Μακαριώτατο για την ιεραποστολική και ανθρωπιστική δράση που αναπτύσσει για την ανακούφιση του λαών της Αφρικανικής ηπείρου και ευχαρίστησε τον Εξοχ.Πρόεδρο της Αιγύπτου κ.Χόσνι Μουμπάρακ και τον Κυβερνήτη Αλεξανδρείας κ.Άντελ Αμπίμπ για την παρασχεθείσα άδεια λειτουργίας της Πατριαρχικής Σχολής. 

          «Θέλω να σας μεταφέρω, κατ’  εντολή του κ.Πρωθυπουργού και της Υπουργού Εξωτερικών κας. Μπακογιάννη, την αμέριστη συμπαράσταση της Ελληνικής Πολιτείας στο μοναδικό ιεραποστολικό, κοινωνικό και ανθρωπιστικό έργο που επιτελείτε στην Αφρική» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Κασσίμης.       

Η ΑΘΜ προσέφερε στον κ. Υφυπουργό χειροποίητη ιερή εικόνα του Αγίου Νεκταρίου, ως και το νεοεκδοθέν Λεύκωμα των εγκαινίων του Πατριαρχικού Οίκου, τους χώρους του οποίου παρουσίασε ο Ίδιος στον κ.Κασσίμη και την συνοδεία του.

ΧΡΟΝΙΚΟ 14ης ΙΟΥΝΙΟΥ 2007

Την 14η Ιουνίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ υπεδέχθη επισήμως στην Πατριαρχική Έδρα τον Εντιμ.κ.Γεώργιο Πανδρεμένο, Εμπειρογνώμονα Πρέσβη-Σύμβουλο Α’ και Διευθυντή του Ιδιαιτέρου Γραφείου του κ.Υφουπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος, συνοδευόμενο από τους Εντιμ.κ.κ.Θεοχάρη Λαλάκο, Γεν.Πρόξενο της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια, Aντώνιο Λιβάνιο, Πρόεδρο του Hellenic Leadership Institute και Μωχάμεντ Άουαντ, Καθηγητή του Πολυτεχνείου Αλεξανδρείας.

Στην Αίθουσα του Θρόνου ο Μακαριώτατος προσεφώνησε τον κ.Πανδρεμένο, εκφράζοντας ολόθυμες ευχαριστίες για την επιδεικνυομένη εκ μέρους του συμπαράσταση προς το πολυσχιδέστατο πνευματικό και ιεραποστολικό έργο του παλαιφάτου Πατριαρχείου και του απένειμε τον Σταυρό του Αποστόλου Μάρκου.

Κατά την αντιφώνησή του ο κ.Πανδρεμένος ευχαρίστησε την ΑΘΜ για την  μεγάλη αυτή τιμητική διάκριση, εδήλωσε την αμέριστη υποστήριξή του προς την εν γένει δράση του Πατριαρχικού Θρόνου Αλεξανδρείας και ανεφέρθη στα εν εξελίξει ευρισκόμενα αναπτυξιακά προγράμματα της ΥΔΑΣ στην Αίγυπτο, ιδιαιτέρως δε στα αφορώντα το Δευτερόθρονο Πατριαρχείο έργα της αποκαταστάσεως της πολυαιωνίου Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου και της δημιουργίας του Πατριαρχικού Σκευφυλακείου στους υπόγειους χώρους του Πατριαρχικού Οίκου.

Αμέσως μετά ο κ.Γεν.Πρόξενος ανεφέρθη στην άριστη συνεργασία, την οποία είχε κατά την διάρκεια της θητείας του στην Αλεξάνδρεια με τον Σεπτό Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αφρικής και χαιρέτησε την σύσταση και την σωστή λειτουργία της Πατριαρχικής Διευθύνσεως Αναπτυξιακών Έργων και του Γραφείου Τύπου.  

Ακολούθως πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Ιδιαίτερο Πατριαρχικό Γραφείο, μετά το πέρας της οποίας ο Μακαριώτατος περιήγησε προσωπικώς τους υψηλούς επισκέπτες στους χώρους του Πατριαρχικού Μεγάρου.

ΧΡΟΝΙΚΟ 13ης ΙΟΥΝΪΟΥ 2007

Την 13η Ιουνίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ υπεδέχθη στην Πατριαρχική Έδρα τον Εξοχ. Πρέσβη της Ελλάδος στην Αλγερία κ.Νεονάκη, ο οποίος επισκέφθηκε εθιμοτυπικώς το Δευτερόθρονο Πατριαρχείο, ως και τον Ελλογιμ.Καθηγητή Παλαιογραφίας  κ.Αγαμέμνονα Τσελίκα,  με τον οποίο συζήτησε επί όλων των θεμάτων, των αφορόντων στην συντήρηση των χιλιάδων πολυτίμων χειρογράφων και παλαιτύπων, τα οποία πρόκειται να αποθησαυρισθούν στην υπό κατασκευή Πατριαρχική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας.

Επακολούθησε προκαθορισμένη συνάντηση του Μακαριωτάτου με ομάδα προσκυνητών, προερχόμενων από την μεγαλόνησο Κρήτη, υπό την ηγεσία του κ.Γεωργίου Μοσκοβίτη, εκδότη και παραγωγού ραδιοφωνικών εκπομπών. Κατά την συνάντηση αυτή η ΑΘΜ εξέφρασε ευγνώμονες ευχαριστίες προς τον κ.Μοσκοβίτη και την κα.Μαρία Τζαννάκη, τους οποίους ετίμησε δια του Σταυρού του Αγίου Μάρκου, και τους λοιπούς επισκέπτες, για την ηθική και υλική συμπαράσταση που προσφέρουν στο έργο της Ιεραποστολής των λαών της Αφρικανικής ηπείρου.

 

Ευχαριστήρια επιστολή της Εξοχ.Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κας.Άννας Μπενάκη προς την ΑΘΜ

 

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Αθήνα 11 Ιουνίου 2007

Προς

την ΑΘΜ

τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής

κ.κ.Θεόδωρο Β’

 

Μακαριώτατε,

Επιθυμώ να Σας εκφράσω θερμές ευχαριστίες για την ευγενική υποδοχή και εξαιρετική φιλοξενία που προσφέρατε σε εμένα και τους συνεργάτες μου κατά την επίσκεψή μου στο Κάϊρο με την ευκαιρία των Θυρανοιξίων του Ιερού Πατριαρχικού Ναού του Αγίου Νικολάου.

            Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση είδα το αποτέλεσμα επίπονων και μακρόχρονων προσπαθειών Σας: ένας Ιερός Ναός επιβλητικού κάλλους θα ακτινοβολεί το φως της Ορθοδοξίας όχι μόνο στην Αίγυπτο αλλά σε ολόκληρη την Αφρική.

            Πρόκειται για χαρακτηριστικό δείγμα του έργου Σας, έργου πνευματικού, φιλανθρωπικού και πολιτιστικού, έργου αφοσίωσης στον Θεό και τον Άνθρωπο, το οποίο η Βουλή των Ελλήνων παρακολουθεί, αναγνωρίζει και υποστηρίζει σταθερά.

            Ευχαριστώντας Σας και πάλι, εύχομαι ο Θεός να Σας δίνει υγεία, δύναμη και μακροημέρευση, ώστε να συνεχίζετε την υψηλή αποστολή Σας επ’αγαθώ της Ορθοδοξίας και του ποιμνίου Σας.

Άννα Μπενάκη

 

ΧΡΟΝΙΚΟ 12ης ΙΟΥΝΙΟΥ 2007

Την 11η Ιουνίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ υπεδέχθη στην Πατριαρχική Έδρα την Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία συμμετείχε στις εορταστικές και Λειτουργικές εκδηλώσεις των θυρανοιξίων του ανακαινισθέντος περίβλεπτου Ιερού Πατριαρχικού Ναού του Αγίου Νικολάου Καΐρου, ως και των εγκαινίων της αποκατασταθείσης Πατριαρχικής Επιτροπείας της Αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

Προηγήθηκε προσκύνημα των Σεβ.Μητροπολιτών Λαγκαδά κ. Σπυρίδωνος, Αντιπροέδρου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Περιστερίου κ. Χρυσοστόμου, Τρίκκης και Σταγών κ. Αλεξίου και του Θεοφ. Επισκόπου Διαυλείας κ. Δαμασκηνού στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας, όπου ο Σεβ.Λαγκαδά, ως εκ προσώπου του Μακ.Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ.Χριστοδούλου προσέφερε Σταυρό ευλογίας στον περικαλλή Ναό.

Το μεσημέρι η ΑΘΜ παρέθεσε επίσημο γεύμα προς τιμήν των Σεβ.Αρχιερέων της Ελλαδικής Εκκλησίας, στο οποίο παρεκάθησαν και οι Σεβ.Μητροπολίτες Αξώμης κ.Πέτρος και Πηλουσίου κ.Καλλίνικος, οι Θεοφιλ.Επίσκοποι Μπουκόμπας κ.Ιερώνυμος, Κανώπου κ.Σπυρίδων και Νειλουπόλεως κ.Γεννάδιος, ο Γεν.Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ.Θεοχάρης Λαλάκος, ο Πρόεδρος του ΣΑΕ κ.Στέφανος Ταμβάκης, οι Πρόεδροι της Ελληνικής και της Αραβοφώνου Κοινότητος Αλεξανδρείας κ.κ.Κατσιμπρής και Νακκάς και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της Ομογένειας.

Κατά την προσφώνησή Του ο Μακαριώτατος εξεδήλωσε την ικανοποίησή Του για το χαροποιό γεγονός της αποκαταστάσεως του ιστορικού οικοδομικού συγκροτήματος της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καΐρου με την αρωγή του Ελληνικού Κοινοβουλίου, εξέφρασε oλόθυμες ευχές για τον εορτάζοντα κατ’  αυτήν την ημέρα τα Σεπτά Του Ονομαστήρια Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίο και εδεήθη υπέρ της ταχείας αποκαταστάσεως της υγείας ταχεία του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ.Χριστοδούλου, επισημαίνων ότι πάντοτε η Εκκλησία της Ελλάδος ενισχύει και στηρίζει παντοιοτρόπως το πολυσχιδές ιεραποστολικό και ανθρωπιστικό έργο του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

Στην αντιφώνησή του ο Σεβ.Λαγκαδά εξήρε την ποιμαντική και ιεραποστολική δράση του Πατριαρχικού Θρόνου Αλεξανδρείας και του Μακ.Προκαθημένου Του στην Αφρικανική ήπειρο και εδήλωσε την αδιάκοπη υποστήριξη της Ελλαδικής Εκκλησίας προς Αυτό.

Χαιρετισμούς επίσης απηύθυναν ο Σεβ.Περιστερίου κ.Χρυσόστομος, ο Εξοχ. Γεν.Πρόξενος κ.Λαλάκος, ως και οι Πρόεδροι της Ελληνικής και της Αραβοφώνου Κοινότητος Αλεξανδρείας.

            Το απόγευμα της ιδίας ημέρας ο Μακαριώτατος και τα τίμια Μέλη της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος πραγματοποίησαν προσκυνηματική επίσκεψη στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας, στο Καθολικό της οποίας η Χορωδία των Αφρικανών σπουδαστών της Πατριαρχικής Σχολής «Αθανάσιος ο Μέγας» απέδωσε στην διάλεκτο σουαχίλι εκκλησιαστκούς ύμνους. Ακολούθησε περιήγηση των Σεβ.Ιεραρχών στους χώρους της Μονής προσωπικώς από την ΑΘΜ και ανταλλαγή δώρων. Ο Μακ.Πατριάρχης, διά του Σεβ.Λαγκαδά κ.Σπυρίδωνος, προσέφερε επίσης προς τον Μακ.Αρχιεπίσκοπο Αθηνών περίτεχνη αρχιερατική ράβδο, «προκειμένου να Τον στηρίζει στο πολύπλευρο και ευθυνοφόρο έργο Του», όπως ετόνισε χαρακτηριστικά. Επακολούθησε δεξίωση από το Παράρτημα του Λυκείου Ελληνίδων Αλεξανδρείας προς τιμή των υψηλών επισκεπτών.

Το βράδυ ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού κ.Στέφανος Ταμβάκης παρέθεσε τιμητικώς επίσημο δείπνο στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο στο οποίο παρεκάθησαν ο Σεπτός Προκαθήμενος του Θρόνου του Αγίου Μάρκου, οι προαναφερθέντες Σεβ.Αρχιερείς της Ελλαδικής Εκκλησίας, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Αίγυπτο κ.Παναγιώτης Βλασσόπουλος, ο Γεν.Πρόξενος κ.Θεοχάρης Λαλάκος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας κ.Χαράλαμπος Κατσιμπρής και διακεκριμένα μέλη της Παροικίας.

Ο κ.Ταμβάκης χαιρέτησε την παρουσία των Σεβ.Ιεραρχών στην πόλη του Μ.Αλεξάνδρου και ανεφέρθη με επαινετικούς λόγους στην δράση του Μακ.Πατριάρχου λέγοντας "το ΣΑΕ είχε την ευλογία και την τιμή από την πρώτη στιγμή να έχει δίπλα του, στήριγμα και εμπνευστή το Παλαίφατο Πατριαρχείο. Τώρα πλέον, να είστε βέβαιος, ότι με ακόμα περισσότερη, θέρμη, με μέθοδο και σχεδιασμό, στηρίζουμε το έργο σας, και θα είμαστε αρωγοί σας, αξιοποιώντας τον θεσμικό μας ρόλο προς την Ελληνική Πολιτεία, αλλά πολύ περισσότερο, νιώθοντας ιδιαίτερη ικανοποίηση και χαρά, βάζοντας και εμείς ένα λιθαράκι στο θεάρεστο έργο Σας. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε, για την υμετέρα Μακαριώτητα, και για ένα Πατριαρχείο που για αιώνες, ιστορικά, διαχρονικά αλλά και σήμερα είναι ο φάρος του Ελληνορθόξου πνεύματος και ο πυλώνας του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας".

Επακολούθησε η αντιφώνηση του Σεβ.Τρίκκης κ.Αλεξίου, ο οποίος εξέφρασε ολόθυμες ευχαριστίες για την πλούσια δοχή, ως και ανταλλαγή δώρων.

 Το πρωί της 12ης Ιουνίου η Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος ανεχώρησε αεροπορικώς για την Αθήνα.

ΠΕΡΙΛΑΜΠΡΕΣ ΤΕΛΕΤΕΣ ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΩΝ

ΤΟΥ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΘΕΝΤΟΣ Ι.Π.ΝΑΟΥ ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΪΡΟΥ,

ΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΤΟΥ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΝΤΟΣ

ΜΕΓΑΡΟΥ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑΣ ΚΑΪΡΟΥ

Με ιδιαίτερη εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέσθησαν την 10η Ιουνίου ε.ε. στην Αιγυπτιακή πρωτεύουσα από την  ΑΘΜ τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρο Β’ τα θυρανοίξια του ανακαινισθέντος περίβλεπτου Ιερού Πατριαρχικού Ναού του Αγίου Νικολάου, ως και τα εγκαίνια της αποκατασταθείσης Πατριαρχικής Επιτροπείας, με την υψηλή παρουσία Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Προέδρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Εριτ. κα Άννας Ψαρούδα – Μπενάκη, με την πολύτιμη οικονομική στήριξη του οποίου πραγματοποιήθηκαν οι ανακαινιστικές εργασίες. 

Προηγήθηκε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, της οποίας προέστη η ΑΘΜ, συλλειτουργούντων των Σεβ.Μητροπολιτών Λαγκαδά κ. Σπυρίδωνος, Αντιπροέδρου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Περιστερίου κ. Χρυσοστόμου, Τρίκκης και Σταγών κ. Αλεξίου και του Θεοφ. Επισκόπου Διαυλείας κ. Δαμασκηνού, ως και των περισσοτέρων Αρχιερέων  του Πατριαρχικού Θρόνου των Αλεξανδρέων.

Κατά την ομιλία Του ο Μακαριώτατος, εμφανώς συγκινημένος, εξέφρασε την άφατη ικανοποίησή Του για την οικονομική στήριξη που παρείχε το Ελληνικό Κοινοβούλιο στις εργασίες αποκαταστάσεως του ιστορικού οικοδομικού συγκροτήματος. « Εκφράζουμε εγκάρδιες ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας προς την γλυκυτάτη Πατρίδα μας, την Ελλάδα, προς την Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κα Άννα Ψαρούδα Μπενάκη, που με την παρουσία της σήμερα, μετέφερε την αγάπη και την στοργή της μητέρας Ελλάδας» τόνισε χαρακτηριστικά ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής. Και προσέθεσε: «Στην Αφρική, σε αυτήν την ήπειρο του μέλλοντος, εργαζόμεθα ιεραποστολικά στις 46 από τις 53 χώρες, για να προσφέρουμε ό,τι μπορούμε ως Ορθόδοξη Εκκλησία. Το Πατριαρχείο μας συνενώνει την ένδοξη ιστορία του Απόδημου Ελληνισμού, αλλά και το ελπιδοφόρο μέλλον της ιεραποστολής των Αφρικανών αδελφών μας. Σε όλους έρχεται η Εκκλησία του Αγίου Μάρκου να κηρύξει το Ευαγγέλιο της Αγάπης, όχι μόνον διά λόγων, αλλά πρωτίστων διά πράξεων: με τα νοσοκομεία μας, τις κλινικές, τα σχολεία μας, τις εκκλησίες μας, προσπαθούμε πάντοτε να είμαστε κοντά σε αυτούς τους ανθρώπους που δεν έχουν «πού την κεφαλή κλίναι».

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλο, που δεν μπόρεσε, για λόγους υγείας, να παραβρεθή στις περίλαμπρες αυτές εορταστικές και Λειτουργικές εκδηλώσεις, εξεδήλωσε ευγνώμονες ευχαριστίες για την στήριξη που παρέχει η Εκκλησία της Ελλάδος στο ιεραποστολικό και ανθρωπιστικό έργο του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. «Ευχαριστούμε τον Μακαριώτατο Αδελφό μας, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλο που είναι πάντα κοντά μας με τον Οργανισμό της Αποστολικής Διακονίας, με την ιεραποστολή, και σαν Αδελφός είναι πράγματι συγκυρηναίος στην διακονία μας». 

Ακόμη η ΑΘΜ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Χόσνι Μπουμπάρακ «γιά την πολύπλευρη μέριμνα και την παροχή πάσης διευκολύνσεως και φιλοξενίας, βοηθείας, στηρίξεως και προστασίας προς το παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας».

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Βουλής κα Μπενάκη μετέφερε «με συγκίνηση και τιμή, το βαθύ σεβασμό και την απέραντη αγάπη της Βουλής των Ελλήνων», των συναδέλφων της και όλων των εργαζομένων στην Βουλή προς τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο Β’. «Υπήρξε αυτονόητο καθήκον μας να συνδράμουμε το Πρεσβυγενές Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής στο σπουδαίο έργο αποκατάστασης του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου Καΐρου, ενός Ναού με μακραίωνη ιστορία, που ενσαρκώνει τις παραδόσεις της ορθοδοξίας και του Ελληνισμού». Και κατέληξε: «Φιλοδοξούμε, Μακαριώτατε, να είναι πάντα ο Ναός αυτός η πηγή έμπνευσης και ψυχικής δύναμης των ορθοδόξων, των Ελλήνων και όλων των κατοίκων της Αιγύπτου και της Αφρικής που είναι και το ποίμνιό σας. Μακάρι το έργο σας να συνεχιστεί, να επεκταθεί προς την ήπειρο των πτωχών, όπως λέμε την Αφρική και να είστε βέβαιος ότι η Βουλή των Ελλήνων θα είναι συμπαραστάτης στο μέτρο του δυνατού και ψυχικά μαζί σας».

Στο τέλος των εκδηλώσεων, ο Σεπτός Προκαθήμενος της Εκκλησίας των Αλεξανδρέων προσέφερε στην κα. Πρόεδρο της Βουλής την εικόνα της Αγίας Οικογένειας, που σύμφωνα με τους ιστορικούς έζησε στην Χώρα του Νείλου τρία ολόκληρα χρόνια, καθώς και ένα αναμνηστικό δώρο με το έμβλημα του Πατριαρχείου, ενώ η κα. Μπενάκη προσέφερε μία εικόνα φιλοτεχνημένη από διακεκριμένο αγιογράφο των Αθηνών. Επίσης ο Μακ.Πατριάρχης απένειμε τον Σταυρό του Αποστόλου Μάρκου στον επιβλέποντα Μηχανικό των εργασιών ανακαινίσεως και Γενικό Γραμματέα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Νικόλαο Πολίτη. 

Στις λαμπρές αυτές εκδηλώσεις τις Αιγυπτιακές Αρχές εκπροσώπησε ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης κ. Φάτχι Σουρούρ. Παρέστησαν επίσης  ο Έλληνας Πρέσβης κ. Παναγιώτης Βλασσόπουλος, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού κ. Στέφανος Ταμβάκης, οι Πρέσβεις των Ορθοδόξων Βαλκανικών χωρών, ο Αποστολικός Νούτσιος του Βατικανού Σεβ.Αρχιεπίσκοπος κ.Μάικλ Φίτζεραλντ,  εκπρόσωποι άλλων δογμάτων, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Χαράλαμπος Κατσιμπρής και πλήθος φιλαγίων προσκυνητών από την Ελλάδα, την Κύπρο και Αφρικάνικές χώρες.    

Να σημειωθεί ότι ο Ιερός Πατριαρχικός Ναός του Αγίου Νικολάου Καΐρου έχει συνδεθεί άρρηκτα με την ιστορία της Ελληνικής παροικίας στην Αιγυπτιακή πρωτεύουσα.  Στον χώρο αυτό, όπου στεγάζεται και η Πατριαρχική Επιτροπεία Καΐρου, στα τέλη του 19ου αιώνα έζησε και ο Άγιος Νεκτάριος, ο οποίος διετέλεσε Προϊστάμενος του Ναού, όπου και χειροτονήθηκε Επίσκοπος Πενταπόλεως, την 15η Ιανουαρίου του έτους1889 και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου

ΧΡΟΝΙΚΟ 9ης ΙΟΥΝΙΟΥ 2007

Την 8η Ιουνίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος  Β’ προέστη της υποδοχής, που επεφύλαξε η ελληνική παροικία του Καΐρου στο επιβλητικό κτίριο των Ελληνικών Σχολείων της Ηλιούπολης στην Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Εριτ. κα Άννα Ψαρούδα Μπενάκη, η οποία πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο, κατόπιν προσκλήσεως της ΑΘΜ, προκειμένου να παραστή στις εορταστικές και Λειτουργικές εκδηλώσεις των ιερών Θυρανοιξίων του ανακαινισθέντος Ιερού Πατριαρχικού Ναού Αγίου Νικολάου Καΐρου, ως του Μεγάρου της Πατριαρχικής Επιτροπείας της Αιγυπτιακής πρωτεύουσας, με την ευγενή χορηγία του Ελληνικού Κοινοβουλίου.  

Κατά την ομιλία της η κα Μπενάκη, χαρακτήρισε τον Ελληνισμό της Αιγύπτου ως ένα από τα πιο εκλεκτά τμήματα του Απόδημου Ελληνισμού. «Εκτιμούμε ιδιαίτερα ότι είσαστε οι συνεχιστές μίας λαμπρής παράδοσης, μίας ανθούσας ελληνικής παροικίας με πολλά μέλη και με μεγάλα δημιουργήματα που έχουν μείνει μέχρι σήμερα. Και είσαστε κληρονόμοι μίας βαριάς κληρονομιάς».

Αναφερόμενη στις συντελεσθείσες εργασίες ανακαινίσεως του Ιερού Πατριαρχικού Ναού του Αγίου Νικολάου η κα.Πρόεδρος της Βουλής είπε χαρακτηριστικά: «Για εμάς, Ελληνισμός και Ορθοδοξία αλληλοσυμπληρώνονται, αλληλοστηρίζονται και έχουν ένα κοινό όνομα. Επομένως, όλες αυτές οι προσπάθειές σας μάς συγκινούν ιδιαίτερα και ένα μικρό δείγμα αυτής της συγκίνησης είναι και η προσφορά της Βουλής που ξεκίνησε από τον προκάτοχό μου Απόστολο Κακλαμάνη, τον προηγούμενο Πρόεδρο της Βουλής, αλλά βεβαίως συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε επί της Προεδρίας μου, γιατί αισθάνθηκα αμέσως την σημασία του εγχειρήματος».

Απευθυνόμενος προς την κα Μπενάκη ο Μακαρ. Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β΄ την χαρακτήρισε ως μία «μεγάλη αρχόντισσα» της Ελληνικής Βουλής και εξέφρασε ευγνώμονες ευχαριστίες για την τεράστια συμβολή της στο έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. 

Την 9η Ιουνίου ο Μακαριώτατος υπεδέχθη στην περίβλεπτη Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου την Αντιπροσωπεία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, που έφτασε την ιδία ημέρα στο Κάϊρο, για να συμμετάσχει στην τελετή των ιερών θυρανοιξίων του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου και των εγκαινίων της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καΐρου.

Την αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος αποτελούν ο Αντιπρόεδρος της Ιεράς Συνόδου Σεβ. Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Σπυρίδων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Χρυσόστομος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιος και ο Θεοφ. Επίσκοπος Διαυλείας κ. Δαμασκηνός. Λόγοι υγείας δεν επέτρεψαν στον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μακαρ. Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Χριστόδουλο να προσέλθη στην Αίγυπτο, ως προέβλεπε το καταρτισθέν πρόγραμμα.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

κας ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ  ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΧΑΝΔΡΕΙΑΣ

       Την 4η Ιουνίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ υπεδέχθη στο Πατριαρχικό Μέγαρο την Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος, Εριτ.κα.Ντόρα Μπακογιάννη, συνοδευομένη από τον Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο κ. Παναγιώτη Βλασσόπουλο, τους Πρέσβεις κ.κ. Βασίλειο Παπαϊωάννου και Κ.Χαλαστάνη, τον Γεν.Πρόξενο της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ.Θεοχάρη Λαλάκο, την Ειδική Συμβολο της Υπ.Εξ.κα.Κέλλυ Μπουρδάρα και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος.   

           Η συνάντηση της Ελληνίδας Υπουργού Εξωτερικών με την Α.Θ.Μ. ήταν η πρώτη μίας σειράς επαφών της στην Χώρα του Νείλου, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να δείξει τον βαθύτατο σεβασμό και το αμέριστο ενδιαφέρον της για το Δευτερόθρονο Πατριαρχείο.  

           Κατά την συνάντηση αυτή, ο Μακαριώτατος ανεφέρθη ιδιαιτέρως στο επιτελούμενο πολυσχιδέστατο ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου στους λαούς της Αφρικής, και ανέφερε ότι «πορευόμενος πάντοτε ως ιεραπόστολος» μεριμνά ώστε στις 46 από τις 53 χώρες της Μαύρης Ηπείρου να υπάρχει ορθόδοξη ιεραποστολή.

          «Προσπαθούμε να θεραπεύσουμε τις υλικές και πνευματικές ανάγκες του εμπερίστατου Αφρικανού αδελφού με νοσοκομεία, σχολεία και Ναούς», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σεπτός Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας κατά την προσφώνησή Του, προσθέτοντας ότι «η Αφρική είναι η ήπειρος του μέλλοντος, για την οποία οφείλουμε να εργασθούμε». Παράλληλα, εξέφρασε ευγνώμονες ευχαριστίες προς την κα. Μπακογιάννη και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Κωσταντίνο Καραμανλή, αλλά και προς τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ.Χόσνι Μουμπάρακ για την παρεχόμενη προστασία και στήριξη προς τον πρεσβυγενή Πατριαρχικό Θρόνο.

            Η κα.Υπουργός συνεχάρη τον Μακαριώτατο για την ιεραποστολική και ανθρωπιστική δράση που αναπτύσσει για την ανακούφιση του λαών της Αφρικανικής ηπείρου, τονίζοντας την ελπίδα που δίνει η Εκκλησία μας προς αυτούς «οι οποίοι τόσο πολύ έχουν ανάγκη εσάς, την ορθοδοξία, την θρησκεία». 

          «Θέλω να σας διαβεβαιώσω εκ μέρους του Πρωθυπουργού και ολόκληρης της κυβέρνησης ότι είμαστε κοντά σας και θα σας στηρίξουμε…..Αντιλαμβανόμαστε την ευθύνη μας, έχουμε συνείδηση της σημασίας που έχει το Πατριαρχείο και της δικής σας προσωπικής προσφοράς». Και κατέκλεισε την αντιφώνησή της χαρακτήριζοντας το ανακαινισμένο Πατριαρχικό Μέγαρο ως ένα Φάρο της Ορθοδοξίας.

           Η ΑΘΜ προσέφερε στην κα.Υπουργό χειροποίητη ιερή εικόνα του Αγίου Νεκταρίου, ως και το νεοεκδοθέν Λεύκωμα των εγκαινίων του Πατριαρχικού Οίκου, τους χώρους του οποίου παρουσίασε ο Ίδιος στην κα.Μπακογιάννη.

            Να σημειωθεί ότι ιδιαίτερη αναφορά στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας έκανε η κα Μπακογιάννη και κατά την συνάντηση που ακολούθησε με την Διαχειριστική Επιτροπή της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, όπου τόνισε ότι: «Η παροικία σας εδώ άλλωστε είναι σημαντική και για ένα επιπρόσθετο λόγο : είστε η πρώτη γραμμή στήριξης του Θρόνου του Αγίου Μάρκου, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, το οποίο σήμερα γνωρίζει μια νέα περίοδο προόδου και δημιουργίας, με έργο και προσφορά σε όλη την αφρικανική ήπειρο». 

            Το βράδυ της ιδίας ημέρας ο Μακ.Πατριάρχης τίμησε με την παρουσία Του τα εγκαίνια της Εκθέσεως για την Μελίνα Μερκούρη στην Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, που πραγματοποίησε η Υπουργός Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη, με την παρουσία και του Διοικητή της Αλεξάνδρειας κ.Άντελ Αμπίμπ, ο οποίος κατά την προσφώνησή του χαρακτήρισε τον Μακαριώτατο «αδελφό και φίλο».

             Ακόμη η ΑΘΜ παρεκάθησε στο δείπνο που παρέθεσε ο Έλληνας Πρέσβης κ.Παναγιώτης Βλασσόπουλος προς τιμή της κας.Υπουργού, η οποία ανεκοίνωσε την ανάληψη πρωτοβουλίας εκ μέρους της ΥΠΕΞ για την ανακαίνιση της πολυαιωνίου Μονής του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου.
 

ΧΡΟΝΙΚΟ 3ης ΙΟΥΝΪΟΥ 2007

Την 2α Ιουνίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ υπεδέχθη στην Πατριαρχική Έδρα τον Ελλογιμ.Καθηγητή κ.Δημήτριο Κωνστάντιο, Διευθυντή του Βυζαντινού Μουσείου Αθηνών, συνοδευόμενο από την εριτ.συζύγό του, ως και τους διακεκριμένους επιστήμονες κ.κ.Μωχάμεντ Άουαντ, Καθηγητή του Πολυτεχνείου Αλεξανδρείας και Χάρη Τζάλα, Καθηγητή Αρχαιολογίας, με τους οποίους συζήτησε επί όλων των θεμάτων, των αφορόντων στην δημιουργία και την λειτουργία του Πατριαρχικού Σκευοφυλακείου στους υπόγειους χώρους του Πατριαρχικού Μεγάρου, όπου υφίσταται μεγάλη «κατακόμβη» της Πτολεμαϊκής περιόδου, η χρήση της οποίας ήταν η συλλογή των ομβρίων υδάτων.

Ο εξαίρετος αυτός χώρος θα διαμορφωθεί κατάλληλα, σύμφωνα με τις αρχές της συγχρόνου Μουσειολογίας, προκειμένου να αποτελέσει το Πατριαρχικό Σκευοφυλάκειο, όπου θα αποθησαυρισθούν ιστορικά έργα και σημαντικά κειμήλια εκκλησιαστικής τέχνης, τα οποία διεσώθησαν κατά τον ιστορικό ρου του μαρτυρικού Θρόνου της Εκκλησίας των Αλεξανδρέων.

Την 3η Ιουνίου, Κυριακή των Αγίων Πάντων, ο Μακαριώτατος εχοροστάτησε κατά την Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας, προ του πέρατος της οποίας εχειροθέτησε Αναγνώστες τους πρώτους δέκα αφρικανούς σπουδαστές της επανιδρυθείσης, μετά από περίοδο 470 ετών, Πατριαρχικής Σχολής Αλεξανδρείας «Αθανάσιος ο Μεγάς», σκοπός της οποίας είναι η προετοιμασία, εκπαίδευση και κατάρτιση των γηγενών στελεχών και συνεργατών του ανθρωπιστικού έργου της Ιεραποστολής στην Αφρική, διά των μαθημάτων της Γεωπονίας, της Πληροφορικής, ως και της Νοσηλευτικής και της Θεολογικής επιστήμης.

            Απευθυνόμενος προς τους χειροθετηθέντες ο Σεπτός Προκαθήμενος της Εκκλησίας των Αλεξανδρέων, εμφανώς συγκινημένος, επεσήμανε την μοναδικότητα της στιγμής αυτής, κατά την οποία δέκα αφρικανοί νέοι, μελλοντικοί διάκονοι του ιερού θυσιαστηρίου και της αγάπης προς τους εμπεριστάτους αδελφούς της ηπείρου του μέλλοντος, ενεδύθησαν το τετιμημένο ορθόδοξο ράσο. Και μεταξύ άλλων ετόνισε: « Με αυτό ως πνευματικό εφόδιο και ιερά παρακαταθήκη καλείσθε να διαβείτε στην απεραντοσύνη της Αφρικής και να κηρύξετε το Ευαγγέλιο του ταπεινού Ναζωραίου στους απλοϊκούς κατοίκους της, τους ταλαιπωρημένους και αδικημένους στην διαδρομή των περασμένων αιώνων από τους συνανθρώπους τους, μιμούμενοι το παράδειγμα των Αποστόλων και όλων των Αγίων, την μνήμη των οποίων κατ’ αυτήν την ημέρα τιμά η υπ’  ουρανόν Εκκλησία…. Έχοντας πάντοτε ενώπιον των οφθαλμών της ψυχής σας αυτό το παράδειγμα, που το χαρακτηρίζει η ειλικρινής θυσιαστική αγάπη, μη δειλιάσετε έναντι των κόπων και των μόχθων, του καύσωνα και των αντιξοοτήτων της αφρικανικής πραγματικότητας. Να θυμάσθε μόνο το κοινό χρέος όλων μας, των τεταγμένων στην υπηρεσία της νοητής Αφρικανικής ολκάδος, όπως μας το ζήτησε ο Κύριός μας: πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη!...Παιδιά μου καλώς ήλθατε στην πνευματική οικογένεια του Πατριαρχείου μας!»

 

ENGLISH VERSION

by Denis Fotiadis-S.A.

VISIT OF THE MINISTER FOR FOREIGN AFFAIRS OF GREECE , MRS DORA BAKOYIANNIS, TO THE PATRIARCHATE OF ALEXANDRIA

On 4th June 2007, His Beatitude Theodoros II, Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa, welcomed to the Patriarchal Palace the Minister of Foreign Affairs of Greece Mrs. Dora Bakoyiannis, together with the Ambassador of Greece to Egypt Mr. Panayiotis Vlassopoulos, the Ambassadors Messrs. Vasileios Papaioannou, and K Halastanis, the Consul General of Greece in Alexandria Mr. Theoharis Lalakos, the Counselor of the Ministry of Foreign Affairs Mrs. Kelly Bourdaras and other high-ranking officials of the Ministry of Foreign Affairs of Greece.

The meeting between the Greek Minister of Foreign Affairs and His Beatitude was the first in a series of contacts with the land of the Nile , a way to show the deep regard and interest that she has for the Patriarchate of Alexandria.

During this meeting, His Beatitude made special mention of the multifaceted missionary activities being undertaken by the Patriarchate to the countries of Africa, and stated that, always proceeding as a missionary, he watches over 46 of the 53 countries of the Dark Continent making sure that there is an Orthodox mission in them all.

“We are trying to cure the material and spiritual needs of our suffering African brothers and sisters, by creating clinics, schools and churches”, said the Venerable Primate of the Alexandrian Church during his address, adding that “ Africa is the continent of the future which we have a duty to work for”. He also expressed his gratitude to Mrs. Bakoyiannis and the Prime Minister of Greece Mr. Constantinos Karamanlis, as well as to the President of Egypt Mr. Hosni Mubarak, for the protection and support afforded the Ancient Patriarchal Throne.

The Minister congratulated His Beatitude on his missionary and humanistic activities which he has developed to ease the lives of the African people, emphasizing the hope given by our Church to those “who have so great a need of you, of orthodoxy and of religion”

“I want to assure you on behalf of the Prime Minister and the entire government that we are with you and that we will support you...We are cognizant of our duty, we are conscious of the significance of your Patriarchate and of your personal contribution”. She ended her address by saying that the renovated Patriarchate is a Lighthouse of Orthodoxy.

His Beatitude gave the Minister a handmade icon of St Nektarios as well as a copy of the newly-issued album of the inauguration of the Patriarchal Residence, and personally took Mrs. Bakoyiannis on a conducted tour of the area.

It is to be noted that Mrs. Bakoyiannis made special mention of the Patriarchate of Alexandria when she then met with the Executive Committee of the Hellenic Committee of Alexandria, stressing that “your community here is significant for an added reason: you are the front line of support of the Throne of St mark, the Patriarchate of Alexandria and All Africa, which today is realizing a new era of progress and creation, through work and contribution to the entire African continent”.

On the evening of the same day, His Beatitude the Patriarch attended the opening of the Exhibition of Melina Mercury at the Alexandrian Library, which was conducted by the Minister of Foreign Affairs Mrs. Dora Bakoyiannis, in the presence of the Governor of Alexandria Mr. Adel Habib, who said during his address that His Beatitude was a “brother and a friend”.

His Beatitude also attended the dinner hosted by the Greek Ambassador to Egypt Mr. Panayiotis Vlassopoulos in honour of the Minister, who announced that the Ministry of Foreign Affairs had taken the initiative to renovate the Monastery of St George in Old Cairo.

ACTIVITIES OF 3rd JUNE 2007

 On 2rd June 2007, His Beatitude Theodoros II, Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa welcomed to the Patriarchal See, Professor Dimitrios Konstantios, Director of the Byzantine Museum of Athens, together with his wife, and the distinguished Professors Mohammed Aouat of the Alexandrian Polytechnic and Mrs Hara Tzala, Professor of Archaeology, with whom he discussed many issues regarding the creation and operation of the Patriarchal Sacristy in the underground rooms of the Patriarchal Palace, where an enormous catacomb from the Ptolemaic era is to be found, and was used to collect rain water.

 This specila place will be transformed as needed, according to the current forms of museums, in order to become a Patriarchal Sacristy, where historical works and significant relics of ecclesiastical art, which were salvaged during the historical journey of the Martyred Throne of the Alexandrian Church,  will be stored

 On 3rd June, the Sunday of All Saints, His Beatitude officiatd at the Divine Liturgy at the Holy Patriarchal Church of St Savvas the Sanctified in Alexandria, during which he tonsured the first ten Readers from the Patriarchal School of Alexandria "Athanasios the Great" which is operating again after 470 years and whose aim is the preparation, education and setting of the staff and collaboratores of the humanistic work of the Mission in Africa, through the teaching of agriculture, information technology, nursing and theology.           

 Addressing the newly tonsured Readers, the Venerable Primate of the Alexandrian Church, feeling deeply moved, emphasized the uniqueness of the moment, during which ten African youths, future deacons of the holy sacrificial altar and of the love of their suffering brothers and sisters on the continent of the future, were robed in the honourable Orthodox cassock. Among other things he stressed that: "With this as your spiritual eqipment and holy heritage, you are called to travel through the vastness of Africa to preach the Gospel of the humble Nazarene to its simple citizens, those who are suffering and have been unjustly and unfairly treated through the past centuries, by their fellow humans. You have to emulate the example of the Apostles and All the Saints, whose memory is honoured today by the Church under the Heavens... Always have before the eyes of your soul this example, which is characterised by true love, and do not hesitate before the labours and hard work, the heat and the adversity of African reality. Always remember only the common duty we all have, all of us who work here as the Lord asked of us, to go forth and teach all nations!... My children, welcome to the spiritual family of our Patriarchate!"