Port Said - August 2003 (Greek)

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΩΝ ΣΤΟ ΠΟΡΤ ΣΑΙΔ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΑΜΙΕΤΗ

Κυριακή 10 Αυγούστου 2003

Την Κυριακή 10 Αυγούστου ε.ε. 50 μέλη της Ελληνικής παροικίας Αλεξάνδρειας υπό τη συνοδεία του Θεοφιλ. Επισκόπου Νειλουπόλεως Γεώργιου και του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη Μάρκου Θεοδόση, μετέβησαν οδικώς στο Πορτ Σαίδ με λεωφορείο της εταιρείας NASCO TOURS, το οποίο παρεχώρησαν οι οικογένειες Σιόκα και Γαβαλά, προκειμένου να παραβρεθούν οι Αλεξανδρινοί στην Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Καθεδρικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού.

Στις 10 το πρωί οι προσκυνητές αφίχθηκαν στον Καθεδρικό Ναό και αμέσως άρχισε η Θεία Λειτουργία, ιερουργούντως του οικείου Ποιμενάρχη Σεβ. Μητροπολίτου Πηλουσίου Ειρηναίου, Γενικού Πατριαρχικού Επιτρόπου και συλλειτουργούντων κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεώς του. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τα σταφύλια και τους άρτους. Καλωσορίζοντας τους προσκυνητές ευχαρίστησε για την εκεί μετάβασή και συμμετοχή τους στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία για να συνεχίσει, όπως είπε, η παρουσία της Ορθοδοξίας στην ιστορική Μητρόπολη Πηλουσίου. Ο γράφων μετέφερε στον Σεβασμιώτατο τις ευχές και ευλογίες του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Πέτρου και απευθυνόμενος στον Μητροπολίτη, ο οποίος πρόσφατα συμπλήρωσε 30 χρόνια αρχιεροσύνης, του ευχήθηκε υγεία και έτη πολλά και αναφέρθηκε στην μέχρι σήμερα μεγάλη του προσφορά στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Την Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν ο Λιμενάρχης κ. Ηλίας Τάσος, ο κ. Δημήτρης Διαμαντής και η κα. Σοφία Χρυσανθακοπούλου εκ μέρους του Ελληνικού Προξενείου Αλεξανδρείας, ο κ. Ηλίας Τσιβίκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Ισμαηλίας, ο κ. Ηλίας Μίτρι Ανώτατος Δικαστικός, ο κ. Αμίρχομ Πρόεδρος της Ελληνορθοδόξου Αραβικής Κοινότητας Πορτ Σαιδ, προσκυνητές από την Δαμιέτη κ.α.

Στην συνέχεια. τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Πορτ Σάιδ με προσωπικήφροντίδα των κυριών Φίνα Σταματίκου, Ειρήνη Φιλίππου, κα. Μαίρη και του κυρίου Χρίστου Μαθά, παρέθεσαν δεξίωση στον προαύλιο χώρο του ναού. Εκεί, οι προσκυνητές από την Αλεξάνδρεια είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με πάροικους και φίλους. Παράλειψη θα ήταν να μην αναφερθούμε στο ότι όλοι θαύμασαν την καθαριότητα και τον ευπρεπισμό του ναού και δεν παρέλειψαν να συγχαρούν τον Σεβασμιώτατο και τις κυρίες για την φροντίδα που καθημερινά δείχνουν έτσι ώστε να θυμίζουν τα παλαιά χρόνια, όπου ανθούσε η ελληνική παροικία στην πύλη της διώρυγας του Σουέζ.

Το μεσημέρι, η Ελληνική Κοινότητα Πορτ Σαίδ παρέθεσε γεύμα σε κεντρικό εστιατόριο προς τιμήν του Μητροπολίτου και των εκπροσώπων των ελληνικών διπλωματικών αρχών.

Το απόγευμα, οι Αλεξανδρινοί επιβιβάστηκαν στο λεωφορείο για την επιστροφή τους με σταθμό στην Δαμιέτη. Εκεί με την ευλογία του Πατριάρχου μας και την άδεια του Μητροπολίτου Ειρηναίου επισκεφθήκαμε τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου και Αγίου Γεωργίου και εψάλλαμε τον Μικρό Παρακλητικό Κανόνα στην Υπεραγία Θεοτόκο. Στην συνέχεια ο Διάκονος Χισάμ Μπεντάρυ ξενάγησε τους προσκυνητές στους γύρω χώρους και αναφέρθηκε στο ιστορικό του ναού. Ο γράφων συνεχάρη τον ίδιο και την οικογένειά του που φροντίζουν τον ναό και το παρακείμενο πνευματικό κέντρο και ευχήθηκε ο Κύριος διά πρεσβειών των Αγίων Γεωργίου και Νικολάου και ευχών και ευλογιών του Πατριάρχου Αλεξανδρείας να του χαρίζει υγεία, δύναμη και καρποφόρα διακονία.

Οι προσκυνητές αφίχθηκαν στην Αλεξάνδρεια αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας.

+ ο Νειλουπόλεως Γεώργιος

Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας