7th Anniversary - February 2004 (Greek)

Η 7η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Του Θεοφιλ. Επισκόπου Νειλουπόλεως Γεωργίου

Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας

21/02/04

Με την συμμετοχή πλήθους πιστών και ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια γιορτάστηκε στην Αλεξάνδρεια η 7η επέτειος της εκλογής και αναρρήσεως στον Αλεξανδρινό Θρόνο της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρου Ζ΄.

Το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου ε.έ. τελέστηκε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Σάββα και τον Μακαριώτατο πλαισίωσαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Πηλουσίου Ειρηναίος, Ερμουπόλεως Νικόλαος, Καμερούν Δημήτριος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νειλούπολεως Γεώργιος και σύσσωμος ο Αλεξανδρινός κλήρος.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Καμερούν Δημήτριος, ο οποίος μεταξύ άλλων εξήρε την προσωπικότητα του Πατριάρχη και αναφέρθηκε  στο τεράστιο έργο που επιτελείται σε όλη την Αφρική, αυτά τα επτά χρόνια. Η πλήρης ομιλία είχε ως εξής:

«Μακαριώτατε, Πάτερ και Δέσποτα,

Συναχθήκαμε σήμερα τα πνευματικά Σας παιδιά από κάθε γωνιά της αφρικανικής ηπείρου, κλήρος και λαός, προκειμένου να τιμήσουμε, Eσας, μία  από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της συγχρόνου Ορθοδοξίας, τον πνευματικό ηγέτη της Ορθοδοξίας στην Αφρικανική ήπειρο, που σήμερα εορτάζετε την 7η επέτειο από της αναρρήσεώς Σας στον Παλαίφατο Πατριαρχικό Θρόνο της Αλεξάνδρειας, ως διάδοχος του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου.

Εδώ σ’ αυτόν ακριβώς τον χώρο, την 21η Φεβρουαρίου του 1997, ο Μητροπολίτης Καμερούν Πέτρος, ψήφο κλήρου και λαού, εξελέγη Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας ζέστανε τις καρδιές των πιστών και έφερε  ελπίδα, χαρά, και αγαλλίαση σε κάθε γωνιά της αφρικανικής ηπείρου.

Όπως σ’ όλη την Αφρική τότε, έτσι και σήμερα αναπέμπουμε δοξολογία και ύμνους προς τον Πανάγαθο Θεό και το Πανάγιο Πνεύμα που ευδόκησε η Αποστολική Εκκλησία της Αλεξάνδρειας να αποκτήσει  ικανό ηγέτη, τον πνευματικό ποδηγέτη που θα την οδηγούσε επάξια στην νέα χιλιετία, σε ημέρες αναγέννησης, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των καιρών αλλά και συνεχίζοντας συγχρόνως το θεάρεστο έργο των σεβαστών και αγίων προκατόχων του.

Ο Κύριός μας απέστειλε τους μαθητές Του να κηρύξουν το Ευαγγέλιο σε όλα τα έθνη. Αυτή την εντολή και νουθεσία του Κυρίου μας Ιησού Χριστού ακολουθείτε κι Εσείς πιστά Μακαριώτατε, όχι μόνο από της αναρρήσεώς Σας στον Πατριαρχικό Θρόνο αλλά από την ημέρα που εισήλθατε στους κόλπους της Εκκλησίας για να την υπηρετήσετε ως πιστός και ταπεινός δούλος του Κυρίου, ως πραγματικός Ιεραπόστολος.

Έτσι σχεδόν πάντοτε βρίσκεσθε πορευόμενος ανάμεσα στους πάσχοντες Αφρικανούς αδελφούς μας, που ζουν στην φτωχή Αφρικανική ήπειρο, ανακουφίζοντάς, δίνοντας ελπίδα και αγάπη. Μεταφέροντας το μήνυμα της ειρήνης, της προόδου, της καταλλαγής. Δίκαια λοιπόν κατά την διάρκεια των πολλαπλών ιεραποστολικών περιοδειών Σας, Σας αποκαλούν 'Άγγελο Ειρήνης'.

Αξιοσημείωτο είναι πως με τον ζήλο και την αγάπη που Σας διακρίνει για την ιεραποστολή επισκέπτεσθε και τις πιο δυσπρόσιτες περιοχές, τις οποίες ποτέ άλλοτε Πατριάρχης δεν αποπειράθηκε να επισκεφθεί. Με τις επισκέψεις Σας αυτές ενισχύετε ηθικά και υλικά όχι μόνο τους Έλληνες αλλά και τους ιθαγενείς πιστούς και με τον τρόπο αυτό συμβάλλετε στην εξύψωση του κύρους της Ορθοδοξίας στην Αφρική.

Δεν είναι όμως μόνο οι ποιμαντικές περιοδείες Σας σε όλα τα μήκη και πλάτη της Αφρικανικής ηπείρου που χαρακτηρίζουν την Πατριαρχεία Σας αλλά και τόσα άλλα στα οποία θα προσπαθήσω να αναφερθώ εν συντομία.

Μέσα στην τελευταία επταετία, ακολουθώντας την παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας, πραγματοποιήσατε ειρηνικές επισκέψεις σε όλες σχεδόν τις αδελφές Ορθόδοξες  Εκκλησίες, καθώς και την Εκκλησία της Αρμενίας.

Υποδεχτήκατε στην έδρα Σας τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιγνάτιο, τους  Αρχιεπισκόπους Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλο, Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο, Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββα και Τσεχίας και Σλοβακίας κ. Νικόλαο, τον Πατριάρχη της Κοπτικής Εκκλησίας κ. Σενούντα, τον Πατριάρχη της Αρμενίας κ. Αράμ, τον Πατριάρχη των Μελχιτών κ. Γρηγόριο και πλειάδα αρχιερέων και άλλων αξιωματούχων κληρικών.

Συναντηθήκατε με τους Προέδρους και τους Πρωθυπουργούς της μητέρας πατρίδος της Ελλάδος, της ιδιαιτέρας πατρίδος Σας της Κύπρου, της Ρωσίας, Βουλγαρίας, Σερβίας, Μαυροβουνίου, Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Πολωνίας, Τσεχίας, Σλοβακίας, Ρουμανίας, Αρμενίας, Συρίας και τον Βασιλέα της Ιορδανίας, με πολιτικούς, πολιτειακούς, διπλωματικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους σε όλη την Ευρώπη και Αφρική. Σε όλες δε τις συναντήσεις Σας βρίσκετε πάντοτε την ευκαιρία να αναφερθείτε τόσο στο Κυπριακό πρόβλημα όσο και σε θέματα που αφορούν τον Ελληνισμό.

Θεμελιώσατε, τελέσατε θυρανοίξια και εγκαινιάσατε πλείστους Ιερούς Ναούς στην Αφρική, Ελλάδα και Κύπρο. Εγκαινιάσατε φιλανθρωπικά και άλλα κοινωφελή ιδρύματα καθώς και μουσεία. Προεδρεύσατε και συμμετείχατε σε πολλά συνέδρια διαχριστινιανικού, διαθρησκειακού και μοναστικού χαρακτήρος, καθώς και σε αυτά του Σ.Α.Ε., των Αιγυπτιωτών, του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής και του Παναφρικανικού Συμβουλίου Εκκλησιών.

Η συνεργασία Σας με τις αρχές της Αιγυπτιακής πολιτείας είναι άψογη. Χάρις στις προσωπικές Σας επαφές, την καλή θέληση και συνεργασία, στο πρόσωπό Σας τιμάται όχι μόνο η Ορθοδοξία αλλά και ο Ελληνισμός. Απόδειξη αυτής της αναγνώρισης είναι η προστασία την οποία παρέχει το Αιγυπτιακό κράτος σε κάθε Σας κίνηση Μακαριώτατε εντός και εκτός της Αιγύπτου.

Η αγαστή συνεργασία Σας με τους διπλωματικούς εκπροσώπους της Ελλάδος και της Κύπρου καθώς και με όλες τις Ελληνικές Κοινότητες, οργανώσεις, συλλόγους, σωματεία και ιδρύματα τόσο στην Αίγυπτο όσο και σε όλη την Αφρική δίνει θάρρος, κουράγιο, δύναμη και ενότητα στους εναπομείναντες Έλληνες. Συνεχώς δε ενισχύετε με κάθε τρόπο την δημιουργία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, νοσοκομείων, κλινικών, οίκων ευγηρίας και ορφανοτροφείων. Θέτετε σε εφαρμογή το σύστημα των υποτροφιών για να ενισχύετε τους νέους που επιθυμούν να διευρύνουν τις σπουδές τους και επιβλέπετε προσωπικά την λειτουργία και τον καταρτισμό του προγράμματος της Πατριαρχικής Ιερατικής Σχολής στην Κένυα.

Στον τομέα των εκδόσεων αναβαθμίσατε τα ήδη υπάρχοντα περιοδικά έντυπα του Πατριαρχείου και επανεκδώσατε πλείστα όσα είχαν παύσει να εκδίδονται εδώ και πολλά χρόνια. Με προσωπικό Σας δε ενδιαφέρον κυκλοφορούν χιλιάδες έντυπες μεταφράσεις λειτουργικών βιβλίων, κατηχητικών φυλλαδίων και εγκυκλίων στις Αφρικανικές διαλέκτους.

Διορίσατε Έξαρχο στην Μόσχα, την πρωτεύουσα του Ρωσικού κράτους και  αποκτήθηκε εκεί ως Μετόχιον του Πατριαρχείου μας περικαλλής Ναός με παρακείμενα βοηθητικά κτίρια. Στην δε Αθήνα επιτύχατε την επιστροφή του Μετοχίου του Αγίου Αθανασίου στην κυριότητα του Πατριαρχείου.

Δημιουργήσατε νέες Μητροπόλεις και Επισκοπές για την καλύτερη απόδοση του ιεραποστολικού έργου και τις επανδρώσατε με δραστήριους, λαμπρούς και μορφωμένους Επισκόπους Έλληνες, Άραβες και Αφρικανούς που διψούν για προσφορά και διακατέχονται από ιεραποστολικό ζήλο.

Παρά την συρρίκνωση του Ελληνισμού στην Αίγυπτο κατορθώσατε όλες  οι Εκκλησίες να είναι ανοικτές, ενώ  αναπτύξατε και με το Αραβόφωνο ποίμνιό Σας τις καλύτερες δυνατές σχέσεις,  χειροτονώντας νέους κληρικούς μέλη της Αραβικής Ορθόδοξης Κοινότητας.

Όσον αφορά τη νεολαία βρίσκεσθε πάντοτε στο πλευρό της και υπό την καθοδήγησή Σας ιδρύονται και δραστηριοποιούνται σε όλη την Αφρικανική ήπειρο χριστιανικές κινήσεις νέων καθώς και κατηχητικά σχολεία.

Δημιουργήσατε ιστοσελίδα του Πατριαρχείου στο διαδύκτιο και πρωτοπορείτε με την καθημερινή σχεδόν ενημέρωση από την δράση και την κίνησή Σας.

Θα ήταν δε μεγάλη παράλειψη να μην αναφερθεί ο μεγάλος Σας ζήλος για την ανακατασκευή και ανακαίνιση του Πατριαρχικού Μεγάρου και της Επιτροπείας Καϊρου, την δημιουργία υπερσύγχρονου μουσείου και βιβλιοθήκης, την εκ θεμελίων ανακατασκευή τόσο της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Σάββα όσο και του Πατριαρχικού Ναού, την ανακαίνιση πολλών Ιερών Ναών και εκκλησιαστικών κτιρίων στην Αλεξάνδρεια, στο Κάιρο καθώς και σε όλες σχεδόν τις πόλεις της Αιγύπτου, τη δημιουργία μουσείου στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καίρου, την ανακατασκευή εκ θεμελίων του Ιερού Ναού της Παναγίας εντός του Κοιμητηρίου της παραπάνω Μονής καθώς και της κρύπτης όπου κατέφυγε η Αγία Οικογένεια.

Τέλος, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι κατόπιν δική Σας εισηγήσεως η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου μας έλαβε την ιστορική απόφαση της συγνώμης από τον Άγιο Νεκτάριο Επίσκοπο Πενταπόλεως τον θαυματουργό, αποκαθιστώντας πανηγυρικά την ιερά του μνήμη, ενώ ανοίξατε και το ασκητήριο του Αγίου στο Κάιρο, για να μπορούν οι ευσεβείς χριστιανοί να το επισκέπτονται και να λαμβάνουν την χάρη και την ευλογία του.

Μακαριώτατε, σίγουρα όλα όσα προανέφερα, δεν καλύπτουν εξ ολοκλήρου την ανύστακτη δράση Σας και το πολύπλευρο έργο Σας για την διατήρηση και εξάπλωση της Ορθοδόξου πίστεως και παραδόσεως σε ολόκληρη την αιγυπτιακή γη και σ’ όλη την Αφρική. Δράση και έργο που συμβάλει ενεργά στην εξεύρεση λύσεων για την επικράτηση της ειρήνης, της καταλλαγής, της ενότητας και συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς της  Αφρικής. Που καλλιεργεί κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας ανάμεσα σε όλους τους ανθρώπους και διακονεί την αγάπη την ειρήνη και την πρόοδο.

Για όλους τους παραπάνω λόγους κλήρος και λαός έχουμε υποχρέωση και καθήκον να βρισκόμαστε πάντοτε στο πλευρό του Πατριάρχου της αγάπης, του Πατριάρχου της θυσίας, του Ιεραποστόλου Πατριάρχου και να προσευχόμαστε νυχθημερόν «'Εν πρώτοις, μνήσθητι, Κύριε, του Πατρός και Αρχιεπισκόπου ημών Πάπα και Πατριάρχου Πέτρου, ον χάρισαι ταις αγίαις σου Εκκλησίαις εν ειρήνη, σώον, έντιμον, υγιά, μακροημερεύοντα και ορθοτομούντα τον λόγον της σης αληθείας». Αμήν.

Ακολούθως μίλησε ο Μακαριώτατος ο οποίος ευχαρίστησε τον ομιλητή για την περιεκτικότατη ομιλία του, την Ιερά Σύνοδο, τους Επισκόπους, τον Κλήρο του Αλεξανδρινού Θρόνου, τους ανά την Αφρική ιεραποστόλους, τις Πρεσβευτικές και Προξενικές αρχές, τις Ελληνικές και Αραβόρθόδοξες Κοινότητες, τους Αφρικανούς πιστούς και όλους όσοι με διαφόρους τρόπους στηρίζουν το Πατριαρχείο στον δύσκολο αγώνα του ανά την Αφρικανική ήπειρο, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην συμπαράσταση της Ελληνικής Κυβερνήσεως προς το έργο του Πατριαρχείου.

Στη συνέχεια ο Πατριάρχης μετέβη στην Μεγάλη Αίθουσα της Πατριαρχικής Μονής όπου δόθηκε δεξίωση και δέχθηκε ευχές.

Στη μεγάλη αυτή γιορτή παρευρέθηκαν η Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κα. Κωνσταντίνα Αθανασιάδου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Χαράλαμπος Κατσιμπρής και οι Κοινοτικοί Επίτροποι, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αραβοορθοδόξων Gabriel Nakash, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καίρου Χρήστος Καβαλής, Πρόεδροι και μέλη των Ελληνικών Συλλόγων και Σωματείων Αλεξανδρείας και Καίρου, Διπλωματικοί και Κοινοτικοί παράγοντες, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Αλεξανδρείας, οι πρόσκοποι και οι οδηγοί μαζί με τους εφόρους τους, πλήθος πιστών καθώς και μεγάλος αριθμός προσκυνητών από την Ελλάδα.

Το απόγευμα της Παρασκευής 20 Φεβρουαρίου ε.ε. ο Πατριάρχης παρακολούθησε συναυλία έντεχνης μουσικής αφιερωμένης στον Άγγελο Βολονάκη που δόθηκε στην Προξενική κατοικία με πρωτοβουλία της Γενικού Προξένου της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια Κωνσταντίνας Αθανασιάδου και την συνεργασία της Εμπορικής Τραπέζης Ελλάδος, της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας και τη Ενώσεως Νεολαίας Αλεξανδρείας. Στην συναυλία συμμετείχαν καλλιτέχνες εξ Ελλάδος, ενώ το απόγευμα της 21ης Φεβρουαρίου παρακολούθησε θεατρική παράσταση ‘οι ονειροφύλακες’ που παρουσίασαν στην αίθουσα Ιουλίας Σαλβάγου τα μέλη της θεατρικής ομάδας της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος.

---------------------------------------------------------------------------

Updated 22/02/04