5th Anniversary - February 2002 (Greek)

ΠΕΜΠΤΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΗΣ Α.Θ.Μ. ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ κ.κ. ΠΕΤΡΟΥ Ζ’

Ομιλία του Θεοφιλ. Επισκόπου Νειλουπόλεως Γεωργίου

Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας

21/02/02

Εξοχώτατοι, Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί, 

Συγκεντρωθήκαμε σήμερα στον Ιερό αυτό χώρο για να τιμήσουμε τον Μακαριώτατο Πατριάρχη μας που σήμερα εορτάζει την 5η επέτειο από της αναρρήσεώς του στον Πατριαρχικό Θρόνο ως διάδοχος του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, ιδρυτού και προστάτου της Εκκλησίας της Αλεξανδρείας.

Δεν είναι τυχαίο το ότι τελέσαμε σήμερα το μυστήριο της Θείας Μυσταγωγίας σε αυτόν το χώρο, γιατί εδώ ακριβώς πριν από 5 χρόνια και συγκεκριμένα μια παγωμένη ημέρα του Φεβρουαρίου του 1997 ο από Καμερούν Πέτρος, ψήφω κλήρου και λαού, εξελέγη Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Μπορεί η ημέρα αυτή να ήταν παγερή, το αποτέλεσμα όμως της ψηφοφορίας ζέστανε τις καρδιές των πιστών και έφερε  ελπίδα, χαρά, και αγαλλίαση.

Όπως εκείνη την ημέρα έτσι και σήμερα αναπέμπουμε δοξολογίες και ύμνους προς τον Πανάγαθο Θεό και το Πανάγιο Πνεύμα που αξίωσε την ιστορική Εκκλησία της Αλεξάνδρειας να αποκτήσει τον ιδανικότερο ηγέτη που θα την οδηγούσε σε μέρες αναγέννησης και στην νέα χιλιετηρίδα άξια και επάξια ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των καιρών αλλά και συνεχίζοντας συγχρόνως το θεάρεστο έργο των σεβαστών και αγίων προκατόχων του.

Ο Κύριός μας απέστειλε τους μαθητές Του να διαδώσουν το Ευαγγέλιο της αγάπης σε όλα τα έθνη. Επειδή δε ο λαός στον οποίο θα πορευτούν πάσχει και υποφέρει, και επειδή το κήρυγμα πρέπει να συνοδεύεται με έργα άγια για να γίνεται δεκτό και να καρποφορεί στις ψυχές των πιστών, τους έδωσε θεία δύναμη και εξουσία για να θαυματουργούν με θαύματα χάριτος και ευσπλαχνίας, να ευεργετούν όλους τους ανθρώπους, πιστούς και ευλαβείς, να ανακουφίζουν το πόνο τους και να τους σώζουν από τα δεινά τους.

Αυτή την εντολή και νουθεσία του Κυρίου μας Ιησού Χριστού ακολουθεί πιστά και ο Μακαριώτατος Πατριάρχης μας όχι μόνο από της αναρρήσεώς του στον Πατριαρχικό Θρόνο αλλά από την ημέρα που εισήλθε στους κόλπους της Εκκλησίας για να την υπηρετήσει ως πιστός και ταπεινός δούλος του Κυρίου.

Έτσι και σήμερα βρίσκεται κοντά στους πάσχοντες Αφρικανούς αδελφούς μας που ζουν στην φτωχή και δυστυχισμένη χώρα του Κογκό, ανακουφίζοντάς τους, δίνοντας τους ελπίδα και αγάπη. Μεταφέροντας τους μεταξύ άλλων και μήνυμα ειρήνης, της ειρήνης του Θεού, έτσι που δίκαια τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στο Κογκό να τον αποκαλούν '’γγελο Ειρήνης'.

Αξιοσημείωτο είναι πως η τελευταία φορά που επισκέφθηκε Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου το ευλαβές ποίμνιό του στο Κογκό ήταν πριν από 30 χρόνια, στις δε πιο πολλές δυσπρόσιτες περιοχές στις οποίες σήμερα βρίσκεται ο Μακαριώτατος, ποτέ άλλος Πατριάρχης δεν αποπειράθηκε να επισκεφθεί. Με τις επισκέψεις του αυτές ενισχύει ηθικά και υλικά όχι μόνο τους Έλληνες αλλά και τους ιθαγενείς πιστούς και με τον τρόπο αυτό συμβάλλει στην εξύψωση του κύρους της Ορθοδοξίας στην Αφρική.

Δεν είναι όμως μόνο οι ποιμαντορικές περιοδείες τόσο σε όλα τα μήκη και πλάτη της Αφρικανικής ηπείρου όσο και στην χώρα του Νείλου που χαρακτηρίζουν την Πατριαρχεία του Πέτρου του Ζ΄ αλλά τόσα άλλα πολλά που θα προσπαθήσουμε να αναφέρουμε σε συντομία.

Μέσα στην τελευταία πενταετία ο Μακαριώτατος ακολουθώντας το έθιμο και την παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας επισκέφθηκε επίσημα τις αδελφές Εκκλησίες της Κωνσταντινουπόλεως, της Αντιοχείας, της Ρωσίας, της Ρουμανίας, της Ελλάδος, της Κύπρου, της Πολωνίας και της Τσεχίας και Σλοβακίας καθώς και την Εκκλησία της Αρμενίας.

Υποδέχτηκε στην έδρα του τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλο, τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο, τον Πατριάρχη της Κοπτικής Εκκλησίας κ. Σενούντα, τον Πατριάρχη της Αρμενικής κ. Αράμ, τον Πατριάρχη της Μελχιτικής κ. Γρηγόριο και πλειάδα άλλων αρχιερέων και αξιωματούχων κληρικών.

Συναντήθηκε επίσης με Προέδρους και Πρωθυπουργούς κρατών όπως της μητέρας πατρίδας Ελλάδος, της ιδιαιτέρας πατρίδας του Κύπρου, της Πολωνίας, της Τσεχίας και Σλοβακίας, της Ρουμανίας, της Αρμενίας, της Συρίας, τον Βασιλέα της Ιορδανίας και άλλων πολλών πολιτικών, πολιτειακών, διπλωματικών και στρατιωτικών αξιωματούχων. Σε όλες δε τις συναντήσεις του βρίσκει πάντοτε την ευκαιρία να μιλήσει και να διαφωτίσει εκτός από το Κυπριακό πρόβλημα και άλλα θέματα που αφορούν τον Ελληνισμό.

Θεμελίωσε, τέλεσε τα θυρανοίξια και εγκαινίασε πλείστους ιερούς ναούς όχι μόνο στην Αφρική αλλά και στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Εγκαινίασε δε αρκετά φιλανθρωπικά και γενικά κοινωφελή ιδρύματα καθώς και μουσεία. Προήδρευσε και συμμετείχε σε πλείστα συνέδρια διαχριστινιανικού και μοναστικού χαρακτήρος, καθώς και σε άλλα πολλά όπως του Σ.Α.Ε. και των Αιγυπτιωτών. Υποστηρίζει δε πάντοτε τον διάλογο με όλους τους Χριστιανούς και μη.

Η συνεργασία του με τις αρχές της Αιγυπτιακής πολιτείας είναι άψογη και αγαστή. Χάρις στην προσωπική επαφή, την καλή θέληση και συνεργασία στο πρόσωπό του τιμάται όχι μόνο η Ορθοδοξία αλλά και ο Ελληνισμός. Απόδειξη αυτής της αναγνώρισης είναι η προστασία την οποία παρέχει το Αιγυπτιακό κράτος σε κάθε κίνηση του Μακαριωτάτου εντός και εκτός Αιγύπτου.

’ψογη και αγαστή συνεργασία υπάρχει και με τους διπλωματικούς εκπροσώπους της Ελλάδος και της Κύπρου καθώς και με όλες τις Ελληνικές κοινότητες, οργανώσεις, συλλόγους, σωματεία και ιδρύματα που έχουν σχέση με την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό τόσο στην Αίγυπτο όσο και σε όλη την Αφρική. Συνεχώς δε ενισχύει με κάθε τρόπο την δημιουργία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, νοσοκομείων, κλινικών, οίκων ευγηρίας και ορφανοτροφείων. Θέτει σε εφαρμογή το σύστημα των υποτροφιών για να ενισχύσει τους νέους που επιθυμούν να ευρύνουν τις σπουδές τους και επιβλέπει προσωπικά την λειτουργία και τον καταρτισμό του προγράμματος της Πατριαρχικής Ιερατικής Σχολής στην Κένυα.

Στον τομέα των εκδόσεων αναβαθμίζει τα ήδη υπάρχοντα περιοδικά έντυπα του Πατριαρχείου και επανεκδίδει άλλα που είχαν σταματήσει να εκδίδονται εδώ και πολλά χρόνια. Με προσωπικό του δε ενδιαφέρον κυκλοφορούν χιλιάδες έντυπες μεταφράσεις στις Αφρικανικές διαλέκτους.

Διορίζει Έξαρχο στην πρωτεύουσα του Ρωσικού κράτους και με τις προσωπικές του ενέργειες αποκτάται εκεί ως Μετόχιον του Πατριαρχείου μας περικαλλής Ναός με παρακείμενα βοηθητικά κτίρια. Στην δε Αθήνα επιτυγχάνει την επιστροφή του Μετοχίου του Αγίου Αθανασίου στην κυριότητα του Πατριαρχείου.

Δημιουργεί νέες Επισκοπές για την καλύτερη διαποίμανση των πιστών, επανδρώνει τις Μητροπόλεις και τις Επισκοπές του Θρόνου με δραστήριους, λαμπρούς και μορφωμένους Επισκόπους καθώς και όλες τις υπηρεσίες του Πατριαρχείου με νέους κληρικούς που διψούν για εργασία και προσφορά.

Παρά την συρρίκνωση του Ελληνισμού στην Αίγυπτο επαναλειτουργεί όλες τις Εκκλησίες, αναπτύσσει με το Αραβικό Ορθόδοξο ποίμνιο τις καλύτερες δυνατές σχέσεις και χειροτονεί νέους κληρικούς που είναι μέλη της Αραβικής Ορθόδοξης Κοινότητας.

Όσον αφορά τη νεολαία βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό της και υπό την καθοδήγησή του ιδρύονται, δρουν και εργάζονται σε όλη την Αφρικανική ήπειρο χριστιανικές κινήσεις νέων καθώς και κατηχητικά σχολεία.

Δημιουργεί σελίδα του Πατριαρχείου στο διαδύκτιο και πρωτοπορεί με την καθημερινή σχεδόν ενημέρωση από την δράση και την κίνηση του Πατριάρχου και του Πατριαρχείου.

Θα ήταν δε μεγάλη παράλειψη να μην αναφερθεί ο μεγάλος του ζήλος για την ανακατασκευή και ανακαίνιση του κεντρικού Πατριαρχικού Οίκου, την δημιουργία υπερσύγχρονου μουσείου και βιβλιοθήκης, την εκ θεμελίων ανακατασκευή τόσο της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Σάββα όσο και του Πατριαρχικού Ναού, την ανακαίνιση πολλών ναών και εκκλησιαστικών κτιρίων στην Αλεξάνδρεια, στο Κάιρο καθώς και σε άλλες πόλεις της Αιγύπτου, τη δημιουργία μουσείου στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καίρου, την ανακατασκευή εκ θεμελίων του Ιερού Ναού της Παναγίας εντός του Κοιμητηρίου της παραπάνω Μονής καθώς και της κρύπτης όπου κατέφυγε η Αγία Οικογένεια.

Τέλος, δεν πρέπει να λησμονούμε, ότι με δική του εισήγηση η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου μας ζήτησε συγνώμη από τον ’γιο του αιώνα μας Νεκτάριο τον θαυματουργό αποκαθιστώντας πανηγυρικά την ιερή του μνήμη και άνοιξε το προσωπικό διαμέρισμα του Αγίου στο Κάιρο για να μπορούν οι πιστοί να το επισκέπτονται και να λαμβάνουν την χάρη και την ευλογία του.

Αγαπητοί μου,

Είμαι σίγουρος ότι όσα προανέφερα, δεν καλύπτουν εξ ολοκλήρου την ανύστακτη δράση και το πολύπλευρο έργο του Μακαριωτάτου που καθημερινά εργάζεται για την διατήρηση και εξάπλωση της Ορθόδοξης παράδοσης σε όλη την Αφρική αλλά και για να κρατήσει αναμμένο το καντήλι της Ορθοδοξίας που καιει εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια στον τόπο αυτό. Που ενθαρρύνει την εξάπλωση της Ορθοδοξίας σε κάθε γωνιά της ηπείρου και συμμετέχει ενεργά στην εξεύρεση λύσεων για την επικράτηση της ειρήνης, της καταλλαγής και συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς της γης. Που φέρνει ενότητα στην Ορθοδοξία, μήνυμα ελπίδας στην Αφρική. Που καλλιεργεί κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας ανάμεσα σε όλους τους ανθρώπους και διακονεί την αγάπη την ειρήνη και την πρόοδο.

Για όλους αυτούς του λόγους και άλλους πολλούς εμείς έχουμε υποχρέωση και καθήκον να βρισκόμαστε πάντοτε στο πλευρό αυτής της μεγάλης προσωπικότητας και να προσευχόμαστε νυχθημερόν προς τον Ύψιστο 'Εν πρώτοις, μνήσθητι, Κύριε, του Πατρός και Αρχιεπισκόπου ημών Πάπα και Πατριάρχου Πέτρου, ον χάρισαι ταις αγίαις σου Εκκλησίαις εν ειρήνη, σώον, έντιμον, υγιά, μακροημερεύοντα και ορθοτομούντα τον λόγον της σης αληθείας.' Αμήν.

--------------------------------------------------------------------------

Updated 22/02/04