Το επίσημο web site του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

Αναζήτηση:
 
 
Επιλέξτε θέματα που αφορούν τα Νεα της Αφρικής ανά ημερομηνία:
Επιλέξτε έτος και μήνα από το παρακάτω μενού
 
 
Η Α.Θ.Μ. ΕΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΣΕΒ.ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΓΕΡΟΝΤΑ ΜΕΜΦΙΔΟΣ κ.ΠΑΥΛΟ ΣΤΗΝ Ν.ΑΦΡΙΚΗ
18/05/2008
   
       
       
       
       
       
       
 

            Τον πολυχρονιότερο Ιεράρχη της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, τον Σεβ. Μητροπολίτη Γέροντα Μέμφιδος κ. Παύλο, τίμησε η Α.Θ.Μ. ο  Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β΄, κατά την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Γιοχάνεσμπουργκ, την Κυριακή, 18η Μαΐου ε.ε., διά της απονομής του Ανώτερο Παράσημο του Ταξιάρχη, της υψίστης διακρίσεως του παλαιφάτου Πατριαρχείου.

 

            Ο πολιός Μητροπολίτης Γέρων Μέμφιδος υπηρέτησε με πραγματική αγάπη και αυτοθυσία τον ελληνισμό της Νότιας Αφρικής, κατά το χρονικό διάστημα των ετών 1968 έως 1998, ενώ κατά το τρέχον έτος συμπληρώνει 65 χρόνια ιερατικής και αρχιερατικής διακονίας στο Παλαίφατο Πατριαρχείο.

  

            Βαθύτατα συγκινημένος κατά την τελεσθείσα Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, παρουσία των Εξοχ.Πρέσβεων Ελλάδας και Κύπρου, του Εντιμ.Έλληνος Προξένου και όλων των εκπροσώπων των παροικιακών οργανώσεων Νοτίου Αφρικής, ο Προκαθήμενος του Δευτεροθρόνου Πατριαρχείου ενθυμήθηκε την ημέρα της ενθρονίσεώς του στον Αποστολικό και Πατριαρχικό Θρόνο του Αγίου Μάρκου, όπου ο τιμηθείς Αρχιερεύς του εναπέθεσε την πατριαρχική τιάρα.

 

            Από την πλευρά του, ο Σεβ.κ. Παύλος ευχαρίστησε για την μεγάλη τιμή και «για όσες μέρες πέρασε με τον Πατριάρχη κ. Θεόδωρο, τις οποίες - όπως είπε - δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ».

 

            Ο συλλειτουργών Σεβ. Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως κ.Σεραφείμ ωμίλησε επίσης για το έργο του προκατόχου του Ιεράρχου, προς τον οποί εξέφρασε τις ευχαριστίες της τοπικής Εκκλησίας της Ν.Αφρικής για την μεγάλη και πολυετή προσφορά του.

 

            Επίσης ο Μακαριώτατος ετέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπάυσεως των ψυχών των τριών κοιμηθέντων Μητροπολιτών Ιωαννουπόλεως, Ισίδωρου, Νικόδημου και Ιωάννη.

 

            Αμέσως μετά την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, η Ελληνική Κοινότητα Γιοχάνεσμπουργκ πραγματοποίησε εκδήλωση για τα 100 χρόνια ιστορίας της, δίπλα από τον ιστορικό ναό του Αγίου Κωνσταντίνου, την πρώτη εκκλησία που έχτισαν οι Ελληνες ομογενείς στο Γιοχάνεσμπουργκ.

 
ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS ΕΚΤΥΠΩΣΗ