Cyprus – October 2001 (Greek)
Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ (16 – 22/10/2001)
Υπό του Θεοφιλ. Επισκόπου Νειλουπόλεως κ. Γεωργίου
Η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, αφίχθηκε στην Κύπρο το πρωί της Τρίτης, 16 Οκτωβρίου ε.ε. μεταφέροντας ως ευλογία προς τον δοκιμαζόμενο λαό του νησιού, τεμάχιο του σεπτού λειψάνου του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου και για να λάβει μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει η Ιερά Μονή Μαχαιρά για τα 800 χρόνια παρουσίας της στην Αγιοτόκο νήσο.
Τον Μακαριώτατο συνόδευσαν ο Σεβ. Μητρ. Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ. Σεραφείμ, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νειλουπόλεως κ. Γεώργιος, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Γρηγόριος Στεργίου και ο Πατριαρχικός Διάκονος Νεκτάριος.
Το μεσημέρι, στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο και στη συνέχεια παρέστη στην Τράπεζα που παρετέθη προς τιμήν του. Στην Τράπεζα παρεκάθησαν μεταξύ άλλων η συνοδεία του Πατριάρχου, οι Σεβ. Μητροπολίτες Κιτίου κ. Χρυσόστομος και Λεμεσού κ. Αθανάσιος και ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μαχαιρά Πανοσιολ. Αρχιμ. Αρσένιος.
Νωρίς το απόγευμα έγινε η επίσημη υποδοχή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Μάρκου στον Ιερό Ναό Αρχαγγέλου στον Στρόβολο Λευκωσίας. Ο Μακαριώτατος έφτασε κρατώντας το Ιερό Λείψανο και τον υποδέχτηκαν ο Προκαθήμενος της Κυπριακής Εκκλησίας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γλαύκος Κληρίδης, ο Πρόξενος της Ελλάδος κ. Θεόδωρος Μπιζάκης, ο Δήμαρχος Στροβόλου κ. Σάββας Ηλιοφώτου και Λακατάμιας κ. Χρίστος Βιολάρης, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κιτίου κ. Χρυσόστομος, ο Ηγούμενος της Ι. Μ. Μαχαιρά Πανοσιολ. Αρχιμ. Αρσένιος, η Αδελφότητα της Ιεράς Μονής Κύκκου, ανώτεροι αξιωματούχοι του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, ο Ιερός Κλήρος της Αρχιεπισκοπής, οι μαθητές των σχολείων της περιοχής και πλήθος κόσμου. Κατά την άφιξη του Ιερού Λειψάνου, μαθητές των δημοτικών σχολείων με παραδοσιακές στολές, έραναν τον Πατριάρχη και στρατιωτικά αγήματα απέδιδαν τιμές της φιλαρμονικής της Αστυνομίας παιανιζούσης.
Ακολούθησε η καθιερωμένη Δοξολογία και αντηλλάγησαν προσφωνήσεις. Ο Ιερατικός Προιστάμενος του Ναού Πρωτοπρεσβύτερος Παρασκευάς Παπαμιχαήλ καλωσόρισε τον Μακαριώτατο τονίζοντας την μεγάλη σημασία της παρουσίας του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Μάρκου στην Κύπρο κατά την θεμελίωση του πρώτου αυτού Ιερού Ναού που αφιερώνεται στην μνήμη του Αγίου. Αναλυτικότερα η ομιλία του π. Παρασκευά είχε ως ακολούθως (Κ1).
Προσφωνώντας τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας ο Κύπριος Προκαθήμενος εξέφρασε την χαρά του για την επιστροφή, όπως είπε του Αγίου Μάρκου στην πατρίδα του και ευχήθηκε σύντομη απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου, ούτως ώστε να ανεγερθούν και εκεί εκκλησίες αφιερωμένες στον Άγιο Μάρκο. Η προσφώνηση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου είχε ως εξής (Κ2).
Αντιφωνώντας ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, αφού εκδήλωσε την χαρά του που βρίσκεται στην μητρώα γη, τόνισε μεταξύ άλλων ότι μεταφέρει στην ευλάβεια των Κυπρίων πιστών τεμάχιον του Ιερού Λειψάνου του ιδρυτού της Εκκλησίας των Αλεξανδρέων και ευχήθηκε ειρήνη σε όλο το κόσμο και αποτίναξη του τουρκικού ζυγού από την μαρτυρική νήσο. Η αντιφώνηση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας είχε ως ακολούθως (Κ3).
Στην δεξίωση που ακολούθησε ο Μακαριώτατος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει κατ' ιδίαν με τον Κύπριο Πρόεδρο τόσο για θέματα που απασχολούν το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής όσο και για τις διεθνείς εξελίξεις.
Το πρωί της Τετάρτης, 17 Οκτωβρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στην Αιγυπτιακή Πρεσβεία όπου είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Πρέσβυ της Αιγύπτου στην Κύπρο κ. Omar Mitwali. Κατά τη διάρκεια της συναντήσεως συζητήθηκαν οι διεθνείς εξελίξεις καθώς και η πορεία των σχέσεων Κύπρου και Αιγύπτου. Ο Μακαριώτατος δεν παρέλειψε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς την Αιγυπτιακή Κυβέρνηση τόσο για την προστασία όσο και για την βοήθεια που παρέχεται προς το Πατριαρχείο.
Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε στο Κυκκώτικο Μετόχι του Αγίου Προκοπίου στην Λευκωσία τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Κύκκου, κ. Νικηφόρο όπου και είχε μαζί του ιδιαίτερη συνάντηση. Κατά τη διάρκεια της συναντήσεως συζητήθηκαν θέματα που αφορούν κυρίως το ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Το μεσημέρι ο Ηγούμενος Νικηφόρος παρέθεσε Τράπεζα προς τιμήν του Μακαριωτάτου και της συνοδείας του.
Νωρίς το απόγευμα ο Μακαριώτατος είχε συναντήσεις με τον πρώην Υπουργό Γεωργίας κ. Νικόλαο Παττίχη για θέματα που αφορούν την ιεραποστολή καθώς και με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Επαναπατρισθέντων Κυπρίων Αφρικής. Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν ο Πρόεδρός της κ. Τάσος Αναστασιάδης, Επίτιμος Πρόξενος του Μπουρούντι στην Κύπρο, ο κ. Αντώνιος Αλεξάνδρου, Πρόεδρος Συνδέσμου Νοτίου Αφρικής, η κ. Φωτεινή Μαστορούδη, Αντιπρόεδρος του παραπάνω συνδέσμου, η κ. Αννέττα Στυλιανού, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ζιμπάμπουε - Κύπρου και ο κ. Γεώργιος Παπακυριακού, Γραμματέας του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Κύπρου.
Το απόγευμα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας μετέβη στην Αραδίππου της επαρχίας Λάρνακος όπου και χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Λουκά. Τον Μακαριώτατο υποδέχτηκαν στην είσοδο της πόλης ο οικείος Ποιμενάρχης Σεβ. Μητρ. Κιτίου κ. Χρυσόστομος, σύσσωμος ο Ιερός Κλήρος της περιοχής και οι τοπικές Αρχές και εν πομπή οδηγήθηκε στον Ιερό Ναό.
Πριν το πέρας του Εσπερινού αντηλλάγησαν προσφωνήσεις και δώρα. Τον Μακαριώτατο καλωσόρισε ο Στρατιωτικός Ιερέας και Ιερατικός Προιστάμενος του Ναού Πρωτοπρεσβύτερος Παρασκευάς Χαραλάμπους καθώς επίσης και ο Σεβ. Μητρ. κ. Χρυσόστομος. Η ομιλία του π. Παρασκευά είχε ως εξής (Κ4).
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Αραδίππου κ. Χριστάκης Λιπέρης, ο οποίος καλωσόρισε τον Πατριάρχη εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου και του προσέφερε ως ανάμνηση της εκεί παρουσίας του το Χρυσό Κλειδί της πόλης. Η προσφώνηση του κ. Δημάρχου είχε ως ακολούθως (Κ5).
Στην αντιφώνησή του ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον Πρωτοπρεσβ. Παρασκευά τόσο για τα καλά του λόγια όσο και για τα δώρα της αγάπης του. Επίσης ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Κιτίου κ. Χρυσόστομο για την μεγάλη του προσφορά προς το ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου μέσω του "Συνδέσμου για την Καταπολέμηση της Μάστιγας της Πείνας". Ακολούθως ευχαρίστησε τον κ. Δήμαρχο για την τιμητική διάκριση, προσέφερε σε όλους τους προαναφερθέντες την εικόνα του Αγίου Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως και απευθυνόμενος στο πολυπληθές εκκλησίασμα, μίλησε επικαίρως. Αναλυτικότερα ο Μακαριώτατος είπε απευθυνόμενος προς το τους πιστούς (Κ5).
Στη συνέχεια έγινε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Λουκά στον περίβολο του Ναού κατά τη διάρκεια της οποίας ο Μακαριώτατος ευλόγησε το πλήθος που έσπευδε να ζητήσει την ευλογία του. Ακολούθησε δείπνο στην οικεία της κυρίας Νίκης Ευθυμίου.
Την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου ε.ε. ο Πατριάρχης χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στην συνέχεια προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Λουκά στην Αραδίππου της Λάρνακος. Μαζί με τον Μακαριώτατο συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Κιτίου κ. Χρυσόστομος και Ιωαννουπόλεως κ. Σεραφείμ και ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νειλουπόλεως κ. Γεώργιος. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας όπου αναφέρθηκε στον Λόγο του Ευαγγελίου του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά. Μεταξύ άλλων ο Μακαριώτατος τόνισε πως ‘Χριστιανός είναι αυτός ο οποίος ακολουθεί την φωνή της Εκκλησίας και βιώνει τα παραγγέλματά της’ και κάλεσε το πολυπληθές εκκλησίασμα ‘να παραμείνει μέσα εις την ποίμνην της Εκκλησίας, ακούοντες του Θεού και πιστεύοντες Αυτόν’. Το κήρυγμα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας είχε ως εξής (Κ6).
Ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Λουκά στον περίβολο του Ναού και στη συνέχεια ο Μακαριώτατος τέλεσε επιμνημόσυνο δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της μακαριστής μητρός του Χρυστάλλας.
Το μεσημέρι ο προιστάμενος του Ιερού Ναού Πρωτοπρεσβ. Παρασκευάς Χαραλάμπους και το εκκλησιαστικό συμβούλιο παρέθεσαν Τράπεζα προς τιμή του Πατριάρχου Αλεξανδρείας.
Το απόγευμα ο Μακαριώτατος μετέβη στο χωριό Φιλάνι όπου και τέλεσε τον Αγιασμό Εγκαινίων της Θεραπευτικής Κοινότητας ‘Η Αγία Σκέπη’ η οποία δημιουργήθηκε από την Ιερά Μονή Μαχαιρά. Στην τελετή των εγκαινίων παρευρέθηκαν ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γλαύκος Κληρίδης, πλήθος Αρχιερέων τόσο της τοπικής Εκκλησίας όσο και των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας, Ιεροσολύμων και Αντιοχείας καθώς και της Εκκλησίας της Ελλάδος, Ηγούμενοι Ιερών Μονών της Ελλάδος και της Κύπρου, πολλοί μοναχοί και πλήθος κόσμου.
Η ομιλία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου είχε ως ακολούθως (Κ7).
Ο Μακαριώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην μεγάλη προσφορά του Μοναχισμού, στο κοινωνικό έργο που προσφέρει η αδελφότητα της Ιεράς Μονής Μαχαιρά με την καθοδήγηση πάντοτε του Ηγουμένου αυτής Αρχιμ. Αρσενίου καθώς και την σπουδαιότητα της ιδρύσεως της θεραπευτικής μονάδας απεξάρτησης ευχόμενος ‘να αποβεί διά την περιοχήν και την νήσον μας μια νέα κολυμβήθρα του Σιλωάμ, όπου θα αναγεννάται εκ της τέφρας του ο ένοικος και θα επανακάμπτει εις την φυσικήν αυτού ζωήν και πορείαν’. Αναλυτικότερα η ομιλία του Πατριάρχη είχε ως εξής (Κ8).
Ακολούθησε δεξίωση κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον αρχηγό του κυπριακού κράτους, με διάφορους υπουργούς, Αρχιερείς καθώς και με άλλους παρευρισκομένους.
Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος, η συνοδεία του και όλοι οι προσκεκλημένοι για να συμμετάσχουν στο μοναστικό συνέδριο που διοργανώνει η Ιερά Μονή Μαχαιρά, μετέβησαν στην Ιερά Μονή Αγίου Ηρακλειδίου. Μετά την καθιερωμένη Δοξολογία επί τη αφίξη του Πατριάρχου αντηλλάγησαν προσφωνήσεις και δώρα μεταξύ της Α.Θ.Μ. και της Ηγουμένης της Ιεράς Μονής Προδρομίας Μοναχής. Ακολούθησε μοναστική Τράπεζα.
Το πρωί της Παρασκευής, 19 Οκτωβρίου ε.ε, η Α.Θ.Μ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ', κήρυξε στην Αίθουσα Τελετών του Πολιτιστικού Κέντρου της Ιεράς Μονής Κύκκου, την έναρξη του μοναστικού συνεδρίου που διοργάνωσε η Ιερά Μονή Μαχαιρά στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων με την ευκαιρία της συμπλήρωσης οκτακοσίων ετών από την ίδρυση της.
Κατά την έναρξη του συνεδρίου χαιρετισμούς απηύθυναν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος , εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Υπουργός Παιδείας κ. Ουράνιος Ιωαννίδης, εκ μερους του Οικουμενικού Πατριάρχου ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Ιβήρων, Αγίου Όρους, ο Αρχιμ. Βασίλειος Γοντικάκης, εκ μέρους του Πατριάρχου Ιεροσολύμων ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κωσταντίνης κ. Αρίσταρχος και εκ μερους του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ καθώς και ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μαχαιρά Πανοσιολ. Αρχιμ. Αρσένιος. Ο χαιρετισμός του Ηγουμένου είχε ως ακολούθως (Κ9).
Μετά τους χαιρετισμούς τον λόγο πήρε ο Πατριάρχης Αλεξανδρειας, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στη μεγάλη προσφορά του Μοναχισμού τόσο προς την Εκκλησία όσο και προς το έθνος, σημείωσε ότι ‘οφειλετικώς η εκκλησία απευθύνει ένα ευχαριστώ, ως ελάχιστη έκφραση της ευγνωμοσύνης εις τας στρατιάς των μοναχών ανά τους αιώνας οι οποίοι απέβησαν πολύτιμοι συνεργάτες και σκαπανείς εις το σωτηριολογικον έργον της Εκκλησίας’.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Μακαριώτατος κήρυξε την έναρξη του συνεδρίου ευχόμενος καλή επιτυχία στις εργασίες του για το καλό της εκκλησίας και τη δόξα του Θεού.
Η ομιλία του Πατριάρχη είχε ως ακολούθως (Κ10).
Το συνέδριο παρακολούθησαν πολλοί Αρχιερείς, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής κ. Δημήτριος Χριστόφιας, Εκπρόσωποι κομμάτων, Βουλευτές, Ηγούμενοι, κληρικοί, μοναχοί και μοναχές και πλήθος κόσμου.
Το απόγευμα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας παρακολούθησε τις εργασίες της Β' συνεδρίας, της οποίας προήδρευσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιωαννουπολεως κ. Σεραφείμ και μεταξύ άλλων ομίλησε και ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νειλουπόλεως κ. Γεώργιος με θέμα ‘Η γέννηση και η ανάπτυξη του Μοναχισμού στην Αίγυπτο’.
Το πρωί του Σαββάτου, 20 Οκτωβρίου ε.ε., ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας είχε διάφορες συναντήσεις με τοπικούς παράγοντες για θέματα που απασχολούν το Πατριαρχείο και το ιεραποστολικό του έργο.
Το μεσημέρι, ο Μακαριώτατος έφτασε στο Ιερό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, όπου τον υποδέχτηκαν πλήθος Αρχιερέων, Κληρικών, ο Πρόξενος της Ελλάδος, πολιτικές και πολιτειακές Αρχές και εκατοντάδες πιστών.
Στη συνέχεια ακολούθησε λιτάνευση του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Μάρκου εντός της ενορίας και υπό τους ήχους της φιλαρμονικής της Αστυνομίας Κύπρου, η πομπή πορεύτηκε στο χώρο της ανέγερσης του πρώτου ναού στην Κύπρο που αφιερώνεται στον Ευαγγελιστή Μάρκο, ιδρυτή της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.
Εκεί, τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας υποδέχτηκε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος πλαισιούμενος από Κύπριους και φιλοξενούμενους Αρχιερείς και ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Κύκκου κ. Νικηφόρος, ο οποίος και δώρισε την έκταση εντός της οποίας θα ανεγερθεί ο ναός. Μετά τον Αγιασμό, τελέστηκε η ακολουθία της θεμελίωσης παρουσία των προαναφερθέντων καθώς και του Υπουργού Παιδείας κ. Ουράνιου Ιωαννίδη, Βουλευτών, των Στρατιωτικών Αρχών και άλλων επισήμων.
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ο οποίος ανακοίνωσε γενναία εισφορά για την ανέγερση του ναού και ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας για την παρουσία του στην κατάθεση του θεμελίου λίθου. Η ομιλία του Αρχιεπισκόπου είχε ως εξής (Κ11).
Στην ομιλία του ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας τόνισε την ιστορική σημασία της ημέρας, τις στενές σχέσεις του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας με την Εκκλησία της Κύπρου από την ίδρυσή τους μέχρι σήμερα και μεταξύ άλλων ευχήθηκε: 'ίνα ο Κύριος του ελέους και της αγάπης επιβλέψει επί τον λαόν τούτον τον δεινοπαθήσαντα και λυτρώσει την Κύπρον από το βάρος της κατοχής και της αδικίας'. Η ομιλία του Πατριάρχου είχε ως ακολούθως (Κ12).
Το μεσημέρι, ο Ηγούμενος και η Αδελφότητα της Ιεράς Μονής Κύκκου παρέθεσαν επίσημο γεύμα προς τιμήν του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Αλεξανδρείας στο ξενοδοχείο FORUM INTERCONTINENTAL.
Στο γεύμα παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Πρόξενος της Ελλάδος, ο Α' Γραμματέας της Πρεσβείας της Αιγύπτου, κυβερνητικοί παράγοντες, ο Δήμαρχος Στροβόλου, μέλη της Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Κύπρου και πολιτικοί παράγοντες.
Προσφωνώντας τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας ο Προιστάμενος του ναού Πρωτοπρεσβύτερος Παρασκευάς Παπαμιχαήλ, αφού ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο που τόσο πρόθυμα μετέφερε στην Κύπρο το Ιερό Λείψανο του Ευαγγελιστή Μάρκου, του πρόσφερε εγκόλπιο με την μορφή του Αγίου.
Στην αντιφώνηση του ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, αφού ευχαρίστησε για την πρόσκληση, είπε μεταξύ άλλων: 'Σήμερα, θέσαμε στην Κύπρο, το θεμέλιο λίθο του πρώτου ναού επ' ονόματι του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, ιδρυτού του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και εύχομαι σύντομα να μπορούμε να ανεγείρουμε ναούς αφιερωμένους στον Άγιο Μάρκο και στα κατεχόμενα εδάφη μας και η πομπή που σχηματίσθηκε σήμερα από την Εκκλησία του Αρχαγγέλου μέχρι το χώρο της θεμελίωσης να συνοδεύεται από τους ήχους των καμπάνων της Εκκλησίας του Αγίου Μάμα στο Συχαρί, του Αποστόλου Ανδρέα στην Καρπασία και του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στη Κερύνεια'. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η έκτη και τελευταία συνεδρία του Μοναστικού συνεδρίου της Ιεράς Μονής Μαχαιρά και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κήρυξε τη λήξη των εργασιών του συνεδρίου.
Στην ομιλία του ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στην επιτυχία του συνεδρίου, ευχαρίστησε τους ομιλητές και όλους όσους συνετέλεσαν στην διοργάνωσή του και μεταξύ άλλων ευχήθηκε: 'όπως η τρίτη χιλιετία αποβή ορόσημον διά τα μοναχικά ιδεώδη και στάδιον, ένθα θα αναπτυχθούν εκ νέου τα διδάγματα του Γεροντικού και της θυμοσοφίας των πατέρων της ερήμου'. Η ομιλία του Μακαριωτάτου είχε ως εξής (Κ13).
Τέλος, στον παρακείμενο ιερό ναό του Αρχαγγέλου τελέστηκε Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός κατά τον οποίον έψαλλαν Αγιορείτες πατέρες. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Μακαριώτατος όπου αναφέρθηκε στην μεγάλη προσωπικότητα του οσίου πατρός ημών Ιλαρίωνος του Μεγάλου. Μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας τόνισε πως: 'ο βίος ενός οσίου δεν είναι τρόπος μιμήσεως μόνον διά τον μοναχόν αλλά διά κάθε άνθρωπον. Ο μοναχός θα βιώσει τον τρόπον ζωής του αγίου εις την έρημον και ο άνθρωπος του κόσμου εις την οικίαν του. Οι μοναχοί έχουν να δώσουν πολλά εις τους ανθρώπους και ένα εκ των πλέον βασικών, η υπομονή και η επάρκεια εκ των αγαθών του Θεού.' Αναλυτικότερα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας είπε προς το εκκλησίασμα (Κ14).
Το βράδυ ο Μακαριώτατος τέλεσε Αγιασμό στην νεόδμητον οικεία του κ. Ανδρέα Μουχτάρη και στη συνέχεια παρέστη στο δείπνο που παράθεσε προς τιμήν του το ζεύγος Μουχτάρη. Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν ο Πρόεδρος του Κυπριακού Κοινοβουλίου κ. Δημήτριος Χριστόφιας, ο Υπουργός Εργασίας κ. Ανδρέας Μουσιούτας και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Νικόλαος Κόσης. Μετά την τέλεση του Αγιασμού ο Μακαριώτατος απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό (Κ115).
Την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2001, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια προεξήρχε της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Μαχαιρά, με την οποία κορυφώθηκαν οι εορτασμοί για τα 800 χρόνια της Ιεράς Μονής.
Στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο έλαβαν μέρος εκτός του Πατριάρχου Αλεξανδρείας, ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, οι Σεβ. Αρχιεπίσκοποι Κωνσταντίνης κ. Αρίσταρχος και Νεαπόλεως κ. Αμβρόσιος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, οι Σεβ. Μητροπολίτες Κιτίου κ. Χρυσόστομος, Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ, Βεροίας και Ναούσης κ. Παντελεήμων, Φλωρίνης κ. Θεόκλητος, Σταυροπηγίου κ. Αλέξανδρος, Λεμεσού κ. Αθανάσιος, Ιωαννουπόλεως και Πρετόριας κ. Σεραφείμ, και πρώην Λεμεσού κ. Χρύσανθος, και οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Νταράγιας κ. Μωυσής και Ταρτούζ κ. Βασίλειος του Πατριαρχείου Αντιοχείας, Τριμυθούντος κ. Βασίλειος και Νειλουπόλεως κ. Γεώργιος. Επίσης έλαβαν μέρος οι Ηγούμενοι Ιερών Μονών Ελλάδος και Κύπρου, Ιερομόναχοι και πολλοί κληρικοί.
Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας έψαλλαν Αγιορείτες πατέρες και η Χορωδία Βυζαντινής μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολ. Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους Αρχιμ. κ. Ελισσαίος.
Στη Θεία Λειτουργία περέστησαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γλαύκος Κληρίδης, Υπουργοί, Βουλευτές, Πολιτειακοί και Στρατιωτικοί αξιωματούχοι και πλήθος προσκυνητών. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μαχαιρά Αρχιμ. κ. Αρσένιος και η αδελφότητα της Μονής τίμησαν τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς και τους ευεργέτες της Μονής με περγαμηνή και αναμνηστικό μετάλλιο της Μονής. Ακολούθησε η υπογραφή του Πρακτικού των εορτασμών από όλους τους παρευρισκομένους Αρχιερείς καθώς και από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το κείμενο του πρακτικού είχε ως εξής (Κ16).
Ο κ. Κληρίδης στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο εκκλησιαστικό και πνευματικό έργο που επιτελεί η Μονή Μαχαιρά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραμάτισε στη στελέχωση της ιεραρχίας της Κυπριακής Εκκλησίας με μέλη της αδελφότητάς της. Ανάμεσα τους, είπε, εξέχουσα θέση καταλαμβάνει ο εθνομάρτυρας Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός και παρατήρησε ότι ‘τα μοναστήρια της Κύπρου υπήρξαν από τα πολύ παλιά χρόνια αγωνιστικές πνευματικές επάλξεις, στις οποίες εύρισκαν και βρίσκουν καταφύγιο οι πιστοί για να ενδυναμωθούν και να συνεχίσουν τους προσωπικούς, πνευματικούς τους αγώνες’. Εξέφρασε, τέλος, την πεποίθηση ότι ‘η Μονή δεν θα παύσει ποτέ να διακονεί το λαό, προσφέροντας τις υπηρεσίες που ο λαός έχει ανάγκη’.
Ακολούθως ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας τέλεσε τον Αγιασμό και έκανε τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας του Μοναστηριού, που ας σημειωθεί ότι είναι η Μονή της μετανοίας του Πατριάρχη κ. Πέτρου. Μετά το πέρας της τελετής ο Μακαριώτατος απηύθυνε προς τους παρευρισκομένους το ακόλουθο μήνυμα (Κ17).
Στην συνέχεια παρετέθη μοναστηριακή Τράπεζα όπου και αντηλλάγησαν προσφωνήσεις και δώρα. Η προσφώνηση του Ηγουμένου της Μονής π. Αρσενίου είχε ως ακολούθως (Κ18). Στην αντιφώνησή του ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στην επιτυχία των εορταστικών εκδηλώσεων και μεταξύ άλλων τόνισε πως: ‘Η πολυπαθούσα και εισέτι στενάζουσα επί τοσαύτα έτη υπό την βάρβαρον τουρκικήν κατοχήν Κύπρος μας, έχει να επιδείξει μίαν λαμπράν ιστορίαν διά την παρουσίαν του μοναχισμού και διά τας πολλάς και αξίας μνείας μονάς της’.
Το ίδιο βράδυ ο Μακαριώτατος παρέστη σε επίσημο δείπνο που προσέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου προς τιμήν του στο ξενοδοχείο Forum Intercontinental. Στο δείπνο παρεκάθησαν οι Αρχιερείς, Ηγούμενοι και κληρικοί καθώς και οι μοναχοί που συμμετείχαν στο μοναστηριακό συνέδριο που διοργάνωσε η Ιερά Μονή Μαχαιρά.
Την Δευτέρα 22 Οκτωβρίου ε.ε. ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην Κύπρο. Καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας, ο Μακαριώτατος, είχε διάφορες συναντήσεις με συνεργάτες του Πατριαρχείου, με τους οποίους συζήτησε θέματα που απασχολούν τις ιεραποστολικές Μητροπόλεις και Επισκοπές.
Αργά το απόγευμα, ο Πατριάρχης αναχώρησε για την Λάρνακα, όπου ο Σεβ. Μητροπολίτης Κιτίου κ. Χρυσόστομος παρέθεσε σε ξενοδοχείο της πόλης δείπνο προς τιμήν του.
Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος συνοδευόμενος από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως και Πατριαρχικό Επίτροπο Αλεξανδρείας κ. Γεώργιο, τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη Γρηγόριο Στεργίου και τον Πατριαρχικό Διάκονο Νεκτάριο Κοντογιώργο, αναχώρησε από το αεροδρόμιο της πόλης για το Κάιρο και την έδρα του στην Αλεξάνδρεια.
|