Athens (unofficial visit) – October 2000 (Greek)

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

9 – 11 Οκτωβρίου 2000

 Υπό του Αρχιμανδρίτου Γεωργίου Βλαδιμήρου

 Ξημερώματα της Δευτέρας 9 Οκτωβρίου 2000 η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ’, συνοδευόμενος από τον Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Βλαδιμήρου, ανεχώρησε από την έδρα του με προορισμό την Αθήνα για να τελέσει την κηδεία του Μητροπολίτου Ιωαννουπόλεως και Πρετόριας κυρού Ιωάννου που κοιμήθηκε εν Κυρίω την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου.

Στο καινούργιο αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας που βρίσκεται στο Borg El Arab, τον Μακαριώτατο κατευόδωσαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Πηλουσίου κ. Ειρηναίος Γενικός Πατριαρχικός Επίτροπος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Μαρεώτιδος κ. Καλλίνικος Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας, ο Αρχιγραμματεύων της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Κοντοβάς και οι Αρχιμανδρίτες Σπυρίδων Μηλιώτης, Εμμανουήλ Καγιάς και Δημήτριος Ζαχαρέγκας.

Στη σκάλα του αεροπλάνου, στη πίστα του αεροδρομίου Αθηνών, τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας υποδέχτηκαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Καρθαγένης κ. Χρυσόστομος, Εκπρόσωπος του Πατριαρχείου στην Αθήνα και εκ μέρους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Μαραθώνος κ. Μελίτωνας. Στην αίθουσα των επισήμων τον Μακαριώτατο ανέμεναν εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Πρωτοπρ. Στέφανος Αβραμίδης Γραμματεύς της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κένυας και Ειρηνουπόλεως κ. Σεραφείμ, ο Σεβ. Μητροπολίτης Καλής Ελπίδος κ. Σέργιος, ο Αρχιμανδρίτης Προκόπιος Πετρίδης συνεργάτης στην προαναφερόμενη επιτροπή της Ιεράς Συνόδου και ο Ιερομόναχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Απόστολος Φορλίδας.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος κατέλυσε στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία φιλοξενούμενος της Ελληνικής Κυβερνήσεως, όπου και συναντήθηκε αργότερα με τον Πρέσβυ κ. Π. Καρακάση, Διευθυντή των Εκκλησιαστικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών και ασχολήθηκαν με θέματα που αφορούν το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

Πρίν το μεσημέρι, ο Μακαριώτατος μετέβη στα γραφεία του Πατριαρχείου στην Αθήνα όπου και ενημερώθηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη Καρθαγένης κ. Χρυσόστομο για τα τρέχοντα ζητήματα. Ακολούθως, είχε συνεργασία με τον κ. Χρήστο Αβραάμ του Υπουργείου Εξωτερικών και στη συνέχεια εδέχθη τον Σεβ. Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσόστομο.

Το απόγευμα εψάλη μέσα σε βαρύ πένθος στον Ι. Ν. Αγίων Θεοδώρων του Πρώτου Κοιμητηρίου Αθηνών η νεκρώσιμος ακολουθία του Μητροπολίτου Ιωαννουπόλεως και Πρετόριας κυρού Ιωάννου.

Της εξοδίου ακολουθίας προέστη ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Πέτρος, συμπαραστατούμενος από τους Σεβ. Μητροπολίτες Λεοντοπόλεως κ. Διονύσιο, Αξώμης κ. Πέτρο, Ζακύνθου κ. Χρυσόστομο, Καρθαγένης κ. Χρυσόστομο, Νταρ Ες Σαλαάμ κ. Φιλήμονα, Κένυας και Ειρηνουπόλεως κ. Σεραφείμ, Καλής Ελπίδος κ. Σέργιο, τους Θεοφ. Επισκόπους Ηλιουπόλεως κ. Θεόκλητο, Διαυλείας κ. Δαμασκηνό, Μαραθώνος κ. Μελίτωνα και από πολλούς άλλους κληρικούς.

Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλο, εκπροσώπησε ο Θεοφ. Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Πέτρος, Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και το Υπουργείο Εξωτερικών ο Πρέσβυς κ. Π. Καρακάσης Παρέστησαν επίσης συμπροσευχόμενοι ο Σεβ. Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Διονύσιος και ο Θεοφιλ. Επίσκοπος πρώην Μπουκόμπας κ. Πορφύριος.

Το παρόν τους έδωσαν επίσης πολλοί Αιγυπτιώτες και εκτιμητές του έργου του μακαριστού Ιεράρχου.

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης αποχαιρέτισε εκ μέρους του κλήρου και του ποιμνίου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας τον κοιμηθέντα Ιεράρχη ως ακολούθως: ‘‘Ο πιστεύων εις εμέ καν αποθάνη ζήσεται και πας ο πιστεύων εις εμέ, ου

μη αποθάνη εις τον αιώνα’. Αδελφοί μου, ως κεραυνός εν αιθρία έπεσεν η είδησις του θανάτου του προκειμένου νεκρού, Μητροπολίτου Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κυρού Ιωάννου. Πενθεί σήμερον και αλγεί η Εκκλησία του Αγίου Μάρκου, με την απροσδόκητον εκδημίαν του τη μακαρία τη λήξει γενομένου προσφιλούς αδελφού Ιεράρχου.

Βαρύ το πλήγμα και δυσβάστακτος ο πόνος, διότι η Αλεξανδρινή Εκκλησία απώλεσεν έναν εκ των πλέον εκλεκτών και πολυτίμων συνεργατών της. Ποιος θα επίστευε ποτέ, ότι ο λαμπρός ούτος και ακάματος Επίσκοπος Ιωάννης θα παρέδιδε το πνεύμα του τόσον προώρως; Ποιος θα διενοείτο ότι η Μετριότης μου, ως πνευματικός πατήρ, θα ευρισκόμην εις την πλέον δύσκολον θέσιν, να προπέμψω εις την τελευταίαν επί γης κατοικίαν του τον κατά πνεύμα μοι υιόν; Υιέ μου, ίνα τι τούτο εποίησάς μοι; Πενθηφόρε λαέ του Θεού, σήμερον προπέμπομεν εις τάφον, τον αγαπητόν μας Μητροπολίτην, τον φίλον, τον αδελφόν, τον πατέρα.

Ιδού φίλτατε Ιωάννη, συνήχθημεν πάντες ενταύθα, προκειμένου να σου απευθύνωμεν το ύστατον χαίρε. Λαός πολύς, πλήθος φίλων, γνωστών και αγνώστων, όλοι προ της σεπτής σορού σου ιστάμεθα, ίνα ασπασθώμεν το ιερόν σου λείψανον και σου ευχηθώμεν ανάπαυσιν εν Κυρίω. Αρχιερείς, ιερείς, άρχοντες και λαός περιούσιος κυκλούσι την σορόν σου με σπαράζουσαν καρδίαν, διά το πλήγμα που εδέχθησαν. Βαρύς τω όντι ο πόνος διά την άκαιρον απώλειάν σου. Αλλά ποιος ήτο ο προ ημών νεκρός;

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Ιωάννης Ζαχαρίου εγεννήθη υπό γονέων ευσεβών εν Πειραιεί το 1954, ένθα και διήκουσε τα εγκύκλια γράμματα. Νεαρός ων, οδήγησε τα βήματά του, υπακούων εις τον πόθον του διά μονήρη βίον, εις το Θεοβάδιστον Ορος Σινά, όπου εις την ομώνυμον Ιεράν Μονήν της Αγίας Αικατερίνης μονάζει επ’ αρκετόν, από το 1975 έως το 1985, οπότε έρχεται και κατατάσσεται εις την δύναμιν των κληρικών του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, τη προσκλήσει του μακαριστού Πατριάρχου κυρού Νικολάου ΣΤ’, όπου και χειροτονείται Διάκονος και Πρεσβύτερος το έτος 1986. Εσπούδασε την ιεράν επιστήμην της Θεολογίας εις την Θεολογικήν Σχολήν του Πανεπιστημίου Αθηνών, εξ ης απεφοίτησε το 1980. Υπηρέτησεν ως εφημέριος ιερών ναών του Καίρου και Γραμματεύς της Πατριαρχικής Επιτροπείας της πόλεως αυτής. Η Εκκλησία, εκτιμήσασα το ακέραιον του ήθους, την εργατικότητα, την αφοσίωσιν και τα σπάνια προσόντα του, κυρίως τα διοικητικά, τον Μάρτιον του 1997 τον εξέλεξεν Επίσκοπον της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Νιτρίας, τοποθετήσασα άμα αυτόν και Πατριαρχικόν Επίτροπον Καίρου. Κατά το διάστημα της επιτροπείας του, το οποίον δεν υπερέβη το εξάμηνον, ωργάνωσε επί νέας βάσεως τα γραφεία της Επιτροπείας, ανακαινίσας εξ ολοκλήρου τον εν Καίρω Πατριαρχικόν Οίκον.

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος ιδούσα το φίλεργον και την προθυμίαν του Ιωάννου, τον κατέστησε τον Σεπτέμβριον του ιδίου έτους εις την Ιεράν Μητρόπολιν Ζιμπάμπουε, εις την οποίαν παρέμεινε επί τρίμηνον και αφήκε μνήμην αγαθήν και ηγαπήθη υπό πάντων. Τον Ιανουάριον του 1998 κατεστάθη εις την Ιεράν Μητρόπολιν Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας, όπου αναδιωργάνωσεν επί νέας βάσεως όλους τους τομείς της λειτουργίας αυτής. Ενθυμούνται άπαντες τον Επίσκοπον του καθήκοντος και της θυσίας. Ήθελε τα πάντα να λειτουργούν εις την εντέλειαν, δίδοντας πρώτος το παράδειγμα της εργατικότητος. Δεν ήτο ο άνθρωπος της προσωρινότητος. Επιθυμούσε, ο ίδιος και οι ιερείς του να αναλώνονται εις την διακονίαν του ανθρώπου. Τον επίκραινε η ραθυμία και η τυχόν ολιγωρία των συνεργατών του. Διά τον αδελφόν Μητροπολίτην Ιωάννην ίσχυε κατά πάντα το αγιογραφικόν ‘ου δώσω ύπνον τοις οφθαλμοίς μου και τοις βλεφάροις μου νυσταγμόν’, έως ότου περατωθεί οιαδήποτε εργασία και εις την τελευταίαν λεπτομέρειαν αυτής.

Πολλάκις το εικοσιτετράωρον του εφαίνετο ολίγον. Ολον το νεανικόν του σφρίγος το ηνάλωσεν εις την Εκκλησίαν. Διαρκής μέριμνά του το συμφέρον του ποιμνίου του και της Εκκλησίας. Συνήντησε πολλά εις την ζωήν του και εις την διαποίμανσιν του ποιμνίου του, αλλά με την βαθείαν του πίστιν εις τον Θεόν, την μεθοδικότητα του και την άκραν του εργατικότητα, όπλα ισχυρά δι’ ένα πνευματικόν ηγέτην, κατώρθωνε πάντοτε να υπερνικά τας τυχόν δυσκολίας και να αναγνωρίζηται η αξία του υπό πάντων.

Εάν ήθελε κανείς να σκιαγραφήσει όλως περιληπτικώς τον Ιωαννουπόλεως Ιωάννην, θα ηδύνατο να συγκεφαλαιώση άπαντα τα ανωτέρω εις μίαν μόνον φράσιν, ότι ήτο ο απόλυτος άνθρωπος του χρέους, της προσφοράς και του καθήκοντος. Πολύκλαυστε Μητροπολίτα Ιωάννη, δυστυχώς, η Εκκλησία σήμερον στερείται ενός λαμπρού Ιεράρχου, φίλου και αδελφού. Ο λαός του Κυρίου, το ποίμνιόν σου, δοκιμάζει την ορφάνειαν. Η οικογένειά σου χάνει τον άνθρωπόν της. Θλιβερή φιγούρα η καλή και σεμνή σου μητέρα, η οποία στάθηκε εις όλην σου την ζωή ηρωίδα δίπλα σου. Εγκαταλείπης μνήμην σεμνού και καλού Ιεράρχου.

Παρ’ όλον που οι κλυδωνισμοί της επαράτου νόσου σου εγένοντο εμφανείς πολύ ενωρίς, εσύ αγογγύστως εσήκωσες το βάρος του σωματικού πόνου και εδέχεσο μετά χριστιανικής καρτερίας τον ψυχικόν σπαραγμόν. Εως την τελευταίαν στιγμήν, δεν εγκατέλειψες την έπαλξιν και έμεινας πιστός άχρι θανάτου, θύσας την ψυχήν σου υπέρ των λογικών σου προβάτων. Με σύντροφον, μήνας τώρα, την σκληράν δοκιμασίαν και τον θάνατον να καιροφυλακτή, δεν έπαυσες ουδ’ επί στιγμήν να εργάζεσαι και να ενημερώνεις περί πάντων τον Πατριάρχην και το Πατριαρχείον μας.

Εμείς, οι από την γην της Αφρικής και από οπουδήποτε αλλού συνελθόντες, προσευχόμεθα ίνα ο Κύριος της ζωής δεχθή το σκήνωμά σου και κατατάξη την ψυχήν σου εν ταις αυλαίς των αγίων Του. Αιωνία σου η μνήμη, αξιομακάριστε και αείμνηστε αδελφέ μου. Αμήν.’

Μετά το πέρας της ακολουθίας η σεπτή σορός του Ιεράρχη ενεταφιάσθη εις τον τάφο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας εις το Πρώτο Κοιμητήριο Αθηνών.

Το ίδιο απόγευμα ο Πατριάρχης συναντήθηκε με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλο στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο. Την Α.Θ.Μ. υποδέχθηκε στην είσοδο της Αρχιεπισκοπής ο Πρωτοσύγκελλος π. Θωμάς Συνοδινός. Κατά τη διάρκεια της συναντήσεώς τους οι δύο Προκαθήμενοι είχαν την ευκαιρία να ασχοληθούν με θέματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο Εκκλησιών.

Την Τρίτη 10 Οκτωβρίου η Α.Θ.Μ. είχε διάφορες συναντήσεις στο Πατριαρχικό Γραφείο Αθηνών. Συγκεκριμένα εδέχθη τον Αρχιμ. Χρυσόστομο Σαββάτο, Λέκτορα της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, τον κ. Παντελή Σκλιά, τον κ. Άγγελο Λάζαρη, τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Διαυλείας κ. Δαμασκηνό, τον π. Αμφιλόχιο Στεργίου, τον π. Γρηγόριο Στεργίου, Ομάδα ιατρών φίλων του ιεραποστολικού έργου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, τον Σεβ. Μητροπολίτη Κένυας κ. Σεραφείμ, τον Σεβ. Μητροπολίτη Καλής Ελπίδος κ. Σέργιο, τον δημοσιογράφο κ. Δ. Μακρή, και την κα. Ελένη Ρούσου.

Στη συνέχεια παρεκάθησε στό γεύμα που πρόσφερε προς τιμήν του στο Υπουργείο Εξωτερικών ο Διευθυντής των Εκκλησιαστικών Υποθέσεων του Υπουργείου Πρέσβυς κ. Π. Καρακάσης. Στο γεύμα παρεκάθησαν επίσης ο Σεβ. Μητροπολίτης Καρθαγένης κ. Χρυσόστομος, οι αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών κ.κ. Γ. Πουκαμισάς και Σ. Κανελλόπουλος, ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Βλαδιμήρου και ο Ιερομόναχος Απόστολος Φορλίδας. Κατά τη διάρκεια του γεύματος ο Μακαριώτατος και ο κ. Πρέσβυς είχαν την ευκαιρία να αναφερθούν σε θέματα που απασχολούν τόσο το Πατριαρχείο όσο και τον Ελληνισμό της Αφρικανικής ηπείρου.

Το ίδιο βράδυ ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Σαββάτος, Λέκτορας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών τίμησε τον Μακαριώτατο με δείπνο στο οποίο παρεκάθησαν επίσης ο Σεβ.  Μητροπολίτης Γέρων Εφέσου κ. Χρυσόστομος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Καρθαγένης κ. Χρυσόστομος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κένυας κ. Σεραφείμ, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Διαυλείας κ. Δαμασκηνός, ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Βλαδιμήρου και ο Ιερομόναχος Απόστολος Φορλίδας.

Την επομένη, Τετάρτη 11 Οκτωβρίου, ο Μακαριώτατος εδέχθη στο Πατριαρχικό Γραφείο Αθηνών τον π. Νικόλαο Ιωαννίδη, Επίκουρο Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, τον κ. Κωνσταντίνο Κιούση, τον κ. Ιωάννη Μπαρμαλιά, τον Σεβ. Μητροπολίτη Αξώμης κ. Πέτρο, τον Σεβ. Μητροπολίτη Νταρ Ες Σαλαάμ κ. Φιλήμωνα και μοναχές της Ι. Μ. Αγίου Ιωάννου Μακρυνού Μεγάρων.

Στη συνέχεια είχε ιδιαίτερες συνάντησεις στο Υπουργείο Εξωτερικών με την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου κ. Κουτσουμπού και ακολούθως στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με τον Υφυπουργό κ. Χ. Πάχτα. Και οι δύο αξιωματούχοι της Ελληνικής Κυβερνήσεως διαβεβαίωσαν τον Μακαριώτατο για το αμέριστο ενδιαφέρον που επιδεικνύει η Ελληνική Κυβέρνηση για την πορεία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας καθώς και για τον απόδημο Ελληνισμό που ζει στην Αφρική.

Το μεσημέρι της ιδίας ημέρας ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Θεόδωρος Παναγόπουλος παρέθεσε γεύμα προς τιμήν της Α.Θ.Μ στον Ναυτικό Ομιλο Πειραιώς.

Το απόγευμα ο Μακαριώτατος είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Σεβ. Μητροπολίτη Κιτίου κ. Χρυσόστομο.

Το ίδιο βράδυ, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας παρεκάθησε στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Χριστόδουλος. Στο δείπνο παρεκάθησαν επίσης ο Σεβ. Μητροπολίτης Καρθαγένης κ. Χρυσόστομος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κιτίου κ. Χρυσόστομος, ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Α. Αθηνών π. Θωμάς Συνοδινός, ο Αρχιμ. Γεώργιος Βλαδιμήρου, ο Αρχιδιάκονος της Ι. Α. Αθηνών Διονύσιος Κατερίνας και ο Διάκονος Χριστόδουλος.

Αμέσως μετά το δείπνο ο Μακαριώτατος ανεχώρησε για το αεροδρόμιο του Ελληνικού. Εκεί τον προέπεμψαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Καρθαγένης κ. Χρυσόστομος, εκ μέρους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Μαραθώνος κ. Μελίτων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κένυας και Ειρηνουπόλεως κ. Σεραφείμ, ο Αρχιμ. Βασίλειος Μπαρδάκος και συνεργάτες του Πατριάρχου. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 12 Οκτωβρίου, ο Μακαριώτατος αφίχθηκε στην Αλεξάνδρεια.