Patriarch of Antioch in Cairo - October 2002 (Greek)

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ 

(11-14 Οκτωβρίου)

 Υπό του Θεοφιλ. Επισκόπου Νειλουπόλεως κ. Γεωργίου

Επίσημη επίσκεψη στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας πραγματοποίησε η Α.Θ.Μ. ο Πατριάρχης Αντιοχείας και πάσης Ανατολής κ.κ. Ιγνάτιος ο Δ΄ το διάστημα μεταξύ 11 και 14 Οκτωβρίου 2002.

ΑΦΙΞΗ

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας και πάσης Ανατολής κ.κ. Ιγνάτιος Δ΄,  έφθασε στο Κάιρο νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής 11ης Οκτωβρίου ε.ε, όπου και πραγματοποίησε 4ημερη ειρηνική επίσκεψη στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

Στο αεροδρόμιο του Καίρου, τον Προκαθήμενο του Θρόνου της Αντιοχείας υποδέχτηκαν η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, οι Σεβ. Μητροπολίτες Ερμουπόλεως κ. Νικόλαος και Καμερούν κ. Δημήτριος, οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Βαβυλώνος κ. Θεοφύλακτος, Νιτρίας κ. Αλέξιος και Νειλουπόλεως κ. Γεώργιος, οι Πρέσβεις της Ελλάδος κ. Δημοσθένης Κωνσταντίνου, της Συρίας κ. Youssef Ahmed και του Λιβάνου κ. Samy Kronfl, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Ηρακλής Αστεριάδης, ο Κλήρος της Επιτροπείας Καίρου και ο Πρόεδρος των Αραβοφώνων Ελληνορθοδόξων Αιγύπτου κ. Robert Hosny.

Το απόγευμα, οι δύο Προκαθήμενοι είχαν ιδιαίτερη συνάντηση, όπου συζήτησαν μεταξύ άλλων θέματα που άπτονται των σχέσεων των δύο Εκκλησιών, τους τρόπους αντιμετώπισης των δυσκολιών που συνεχώς παρουσιάζονται στον χώρο της Μέσης Ανατολής καθώς και την συμπαράσταση των δύο Εκκλησιών προς το εμπερίστατο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και δη τον Προκαθήμενο αυτού.

Τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιγνάτιο συνόδευαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Βραζιλίας κ. Δαμασκηνός, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος κ. Ghattas Hazim και ο Δρ. Youssef Hazim.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ

Την Πατριαρχική Επιτροπεία Καίρου και την Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καίρου επισκέφθηκε το Σάββατο 12 Οκτωβρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πατριάρχης Αντιοχείας και πάσης Ανατολής κ.κ. Ιγνάτιος Δ΄. Ο υψηλός φιλοξενούμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, αφίχθηκε με τη συνοδεία του (Μητρ. Βραζιλίας Δαμασκηνό, Επίσκοπο Ghattas Hazim και ο Δρ. Youssef Hazim) στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Νικολάου Καίρου, όπου του έγινε επίσημη υποδοχή από τον Μακαριώτατο, τους Αρχιερείς (Μητρ. Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας Σεραφείμ, Ερμουπόλεως Νικόλαο και Καμερούν Δημήτριο, Επίσκ. Νιτρίας Αλέξιο, Βαβυλώνος Θεοφύλακτο και Νειλουπόλεως Γεώργιο) και τον ιερό κλήρο του Θρόνου στη παρουσία του Έλληνα Πρέσβυ κ. Δ. Κωνσταντίνου, του Έλληνα Προξένου κ. Η. Αστεριάδη, των Προέδρων της Ελληνικής Κοινότητας Καίρου και της Αραβορθόδοξης Κοινότητας Καίρου, άλλων διπλωματικών και κοινοτικών αρχών και πλήθους πιστών.

Μετά την καθιερωμένη Δοξολογία επί τη αφίξη του υψηλού επισκέπτου, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας αφού καλωσόρισε τον Μακαριώτατο κ. Ιγνάτιο στην Αιγυπτιακή γη, είπε μεταξύ άλλων και τα εξής: "Η παρουσία σας ενταύθα δαιδηλοί την άριστην σχέσιν και αδελφικήν συνεργασίαν, ην είχον αείποτε αμφότεραι αι Εκκλησίαι ημών. Σχέσις, η οποία εδράζεται εις αμοιβαιότητα και αλληλοσεβασμόν. Ιστορικώς, αι Εκκλησίαι Αλεξανδρείας και Αντιοχείας συνεπορεύοντο πάντοτε ομού, με σκοπόν την εδραίωσιν της ειρήνης και μόνον εις τα πληρώματα αυτών, και την ένδειξιν του αλληλοσεβασμού εις τας χώρας όπου υπάρχουν αύται."

Στην αντιφώνησή του ο Πατριάρχης Αντιοχείας αναφέρθηκε στην μακρά φιλία που τον συνδέει με τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο και μπλέκοντας το εγκώμιο του Πατριάρχη Πέτρου τόνισε την σπουδαιότητα της ανάληψης του πηδαλίου της Εκκλησίας του Αγίου Μάρκου από έναν άνδρα των έργων και όχι των λόγων, σημειώνοντας ότι ξέρει να ποιμαίνει σωστά τον κλήρο και τον λαό της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αφρική. Ακολούθως, ο Πατριάρχης Ιγνάτιος ευχαρίστησε για την θερμή υποδοχή και αγάπη και εξέφρασε την χαρά του που επισκέφτηκε την Αίγυπτο στην Πατριαρχεία του Πέτρου, και ολοκλήρωσε αναφερόμενος στην φήμη του Πατριάρχου Πέτρου: "... και Κριτού της Οικουμένης", περιμένουμε από εσάς Μακαριώτατε να βοηθήσετε την παγκόσμια Ορθόδοξη Εκκλησία για να λυθούν όλα τα προβλήματα που την μαστίζουν".

Τέλος, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας προσέφερε στον Πατριάρχη Αντιοχείας ως ενθύμιο της επισκέψεώς του ποιμαντορική ράβδο από ελεφαντόδοντο.

Στην συνέχεια ο Πατριάρχης Αντιοχείας και η συνοδεία του ξεναγήθηκαν στους χώρους της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καίρου και ακολούθησε δεξίωση στην Αίθουσα του Θρόνου.

Το μεσημέρι, οι δύο Προκαθήμενοι και οι συνοδείες τους επισκέφτηκαν την Πατριαρχική Μονή του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Κάιρο. Μετά την δέηση που εψάλη στο Καθολικό της Μονής, ο Πατριάρχης ξεναγήθηκε στην ιστορική Μονή και στο Μουσείο. Ακολούθως ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας παρέθεσε επίσημο γεύμα προς τιμήν του Πατριάρχου Αντιοχείας στην Αίθουσα Δεξιώσεων της Μονής. Μεταξύ άλλων στο γεύμα παρεκάθησαν οι Πρέσβεις της Ελλάδος, του Λιβάνου και της Συρίας.

Κατά την διάρκεια του γεύματος ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας μεταξύ άλλων εξέφρασε για μια ακόμη φορά την χαρά του που υποδέχτηκε στην Αίγυπτο τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας Αντιοχείας, αναφέρθηκε στις στενές και αρμονικές σχέσεις των δύο Εκκλησιών και την ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης και συμβίωσης όχι μόνο μεταξύ των πιστών των διαφόρων Χριστιανικών δογμάτων αλλά και μεταξύ των πιστών άλλων θρησκειών  τονίζοντας ότι οι νεώτεροι και δη ο ίδιος έχει πάντοτε ως παράδειγμα τον Πατριάρχη Αντιοχείας γνωρίζοντας τους μακρόχρονους προσωπικούς του αγώνες και την συμβολή του στην πρόοδο του διαλόγου μεταξύ των χριστιανικών δογμάτων αλλά και των άλλων εκκλησιών.

Το βράδυ οι δύο Προκαθήμενοι παρακολούθησαν εορταστική εκδήλωση και στη συνέχεια παρευρέθησαν σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν τους το Ορθόδοξο Πνευματικό Κέντρο Ηλιουπόλεως.

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ

Με Πατριαρχικό Συλλείτουργο των δύο Προκαθημένων, της Εκκλησίας της Αντιοχείας και της Εκκλησίας της Αλεξανδρείας κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις της τρίτης ημέρας παραμονής της Α.Θ.Μ. του Πατριάρχου Αντιοχείας και  πάσης Ανατολής κ.κ. Ιγνατίου Δ΄ στο Κάιρο. Το Συλλείτουργο έλαβε χώρα στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών της Αραβορθόδοξης Κοινότητας στο Ντάχερ. Στην ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Πατριάρχης Αντιοχείας και στη συνέχεια οι δύο Πατριάρχες συλλειτούργησαν συμπαραστατούμενοι από τους Σεβ. Μητρ. Βραζιλίας Δαμασκηνό, Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας Σεραφείμ, Ερμουπόλεως Νικόλαο και Καμερούν Δημήτριο, τους Θεοφιλ. Επισκόπους  Ghattas Hazim, Νιτρίας Αλέξιο, Βαβυλώνος Θεοφύλακτο και Νειλουπόλεως Γεώργιο καθώς και τον ιερό κλήρο Καίρου. Στην Θεία Λειτουργία παρευρέθηκαν εκατοντάδες πιστοί τόσο της Αραβικής όσο και της Ελληνικής Κοινότητας Καίρου καθώς και προσκυνητές από την Κύπρο.

Στην προσφώνησή του η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ μεταξύ άλλων είπε και τα παρακάτω: "Σας αισθανόμεθα αδελφόν εν Χριστώ λίαν αγαπητόν και οικείον. Τούτο άλλωστε καταδεικνύει περίτρανα και η σημερινή λειτουργική πανδαισία, την οποίαν λαμπρύνετε έτι μάλλον με την παρουσίαν σας. Το παρόν ποίμνιον αποτελεί αναπόσπαστον και πολύτιμον τμήμα του Πατριαρχείου μας και της Εκκλησίας του Αγίου Μάρκου. Το Πατριαρχείον μας, ως και έτερα πρεσβυγενή τοιαύτα, μπορεί να ονομάζεται ΕΛληνορθόδοξον από της ιδρύσεώς του, αλλά τούτο δεν αναιρεί τον πολυεθνικόν και πολύγλωσσον αυτού χαρακτήρα. Η Εκκλησία του Χριστού ουδέποτε έκαμε και κάμνει διακρίσεις εις το ποίμνιόν της. Άπαντες ανήκουν εις την μεγάλην και καθολική οικογένειαν, η οποία λέγεται Ορθόδοξος Εκκλησία. Η γλώσσα, η καταγωγή και τα διαφορετικά ήθη και έθιμα, μέσα στην Ορθοδοξία, ουδέποτε επέφερον διαχωρισμούς και διακρίσεις. Η Εκκλησία του Αγίου Μάρκου αιώνας τώρα μεταφέρει το μήνυμα του ευαγγελίου απ΄ άκρου εις άκρον της αχανούς αφρικανικής ηπείρου, τονίζουσα ότι η Ορθοδοξία ήτο αείποτε φίλα προσκείμενη προς τον άνθρωπον, ανεξαρτήτως φυλής, καταγωγής και γλώσσης. Τα αποτελέσματα ενθαρρυντικά, ώστε να δυνάμεθα να ελπίζωμεν, πως ο λόγος του ευαγγελίου θα ενσταλλάξει εις τας ψυχάς των ανθρώπων την αγάπην και την διάθεσιν συμφιλιώσεως των λαών και αλληλοσεβασμού μεταξύ των. Ανύστακτος και καθημερινή η προσευχή μας δια την επικράτησιν της ειρήνης εν μέσω των λαών της γης. Γνωρίζω ότι και εσείς διακατέχεσθε από την ίδιαν αγωνίαν και θρηνείτε δια τον σπαραγμόν των λαών. Παρακαλώ, δεηθείτε εις τον Κύριον του ελέους και της αγάπης, ίνα επιβλέψη επί τον λαόν και το ποίμνιον τούτο αφ΄ενός, και αφ΄ ετέρου εφ΄ όλην την σπαρασσομένην ανθρωπότητα υπό πολέμων και λοιπών καταστροφών.’

Στην αντιφώνησή του ο Πατριάρχης Αντιοχείας μεταξύ άλλων ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας που του έδωσε την ευκαιρία να επισκεφτεί την Αίγυπτο και τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή της αφίξεώς του δεν αισθάνθηκε καθόλου πως βρίσκεται εκτός της έδρας του αλλά νοιώθει πως είναι κοντά σε ανθρώπους που τον αγαπούν. Ακολούθως, αναφέρθηκε στο επιτυχές έργο που επιτελεί σήμερα ο Πατριάρχης Πέτρος και ιδιαίτερα στο θέμα διαποιμάνσεως λαών διαφορετικής καταγωγής και σημείωσε την ανάγκη συσφίξεως των σχέσεων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Τέλος, o Πατριάρχης Αλεξανδρείας προσέφερε στον εξ Αντιοχείας Προκαθήμενο εικόνα του Αγίου Αθανασίου.

Ακολούθησε γεύμα στον αύλειο χώρο του ιερού ναού.

Το βράδυ, οι δύο Πατριάρχες παρέστησαν στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν τους ο Πρόεδρος της Αραβορθόδοξης Κοινότητας Καίρου κ. Robert Hosni στο πλωτό εστιατόριο Le Pascha. Μεταξύ των συνδαιτυμόνων ήταν οι Πρέσβεις Λιβάνου και Συρίας, μέλη των Αραβορθόδοξων Κοινοτικών Επιτροπών Καίρου και Αλεξανδρείας και πολλοί άλλοι. 

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΣ

Το απόγευμα της Δευτέρας 14 Οκτωβρίου ε.ε. ολοκληρώθηκε η επίσημη ειρηνική επίσκεψη του Πατριάρχου Αντιοχείας και πάσης Ανατολής κ.κ. Ιγνατίου Δ΄ στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Το πρωί, οι δύο Προκαθήμενοι συναντήθηκαν με τον Πατριάρχη της Κοπτικής Εκκλησίας κ. Σενούντα. Οι τρεις Αρχηγοί των Εκκλησιών συζήτησαν μεταξύ άλλων θέματα που αφορούν στις σχέσεις της Ορθοδόξου και της Κοπτικής Εκκλησίας και ιδιαίτερα ζητήματα που αφορούν την λειτουργία και το μέλλον του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής εν όψει της επόμενης συνάντησης της Διαχειριστικής Επιτροπής του Συμβουλίου καθώς και της Γενικής Συνελεύσεως που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2003. Και οι τρεις Πατριάρχες έκριναν αναγκαίο όπως πριν τις προαναφερθείσες συνεδριάσεις συναντηθούν οι νυν και οι μέχρι πρόσφατα διατελέσαντες πρόεδροι των τεσσάρων ομάδων των Εκκλησιών που απαρτίζουν το Συμβούλιο και συζητήσουν λεπτομερώς τα θέματα που τους απασχολούν έτσι ώστε στην επικείμενη Γενική Συνέλευση να δοθούν οριστικές λύσεις.

Στη συνέχεια οι δύο Πατριάρχες συναντήθηκαν με τον Πρέσβυ της Συρίας στην Αίγυπτο κ. Youssef Ahmed και τον Πρέσβυ του Λιβάνου κ. Samy Kronfl.

Το μεσημέρι ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ παρέθεσε αποχαιρετιστήριο γεύμα προς τιμήν του Πατριάρχου Αντιοχείας. Στη σύντομη προσφώνηση του, ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε για μια ακόμη φορά τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Αντιοχείας για την Ειρηνική επίσκεψη που πραγματοποίησε, η οποία αν και σύντομη, ήταν πολύ καρποφόρα. Μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Πέτρος τόνισε τις ιστορικά καλές σχέσεις μεταξύ των δύο Εκκλησιών καθώς και την ανάγκη συνέχισης της καλής αυτής συνεργασίας και αγαστής σχέσης, όχι μόνο για το καλό της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Μέση Ανατολή αλλά και για ολόκληρη την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Στην αντιφώνησή του ο Πατριάρχης Ιγνάτιος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την θερμή φιλοξενία που έτυχε τόσο ο ίδιος όσο και η συνοδεία του και τόνισε την χαρά του που διαπίστωσε ότι το έργο που επιτελεί ο Πατριάρχης Πέτρος σε όλη την Αφρικανική επικράτεια, πραγματοποιείται χωρίς διακρίσεις χρώματος, φυλής ή καταγωγής. Σημείωσε δε, ότι στις καλές σχέσεις που διέπουν τις δύο Εκκλησίες συμβάλλει τα μέγιστα η προσωπικότητα και η προσωπική συμβολή του Πατριάρχη Πέτρου.

Το απόγευμα ο Πατριάρχης Αντιοχείας με τη συνοδεία του αναχώρησε από το Κάιρο με προορισμό την έδρα του που βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Συρίας Δαμασκό. Τον Μακαριώτατο στο διεθνές αεροδρόμιο Καίρου προέπεμψαν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, Αρχιερείς και κληρικοί του Θρόνου.