Amman - May 2003 (Greek)

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ

29 - 31 Μαίου 2003

Υπό του Θεοφιλ. Επισκόπου Νειλουπόλεως Γεωργίου

Από τις 29 μέχρι και τις 31 Μαίου 2003, πραγματοποιήθηκε στο Αμμάν της Ιορδανίας η τελευταία, πριν από τη Γενική Συνέλευση, συνεδρίαση της Διαχειριστικής Επιτροπής του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής,

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας εκπροσώπησε ο ίδιος ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ' ως Πρόεδρος της οικογενείας των Ορθοδόξων Εκκλησιών Μέσης Ανατολής. Ο Μακαριώτατος, έφθασε στο Αμμάν το μεσημέρι της Πέμπτης 29 Μαΐου, συνοδευόμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Νειλουπόλεως Γεώργιο.

Στο διεθνές αεροδρόμιο του Αμμάν τον Πατριάρχη υποδέχθηκαν ο οικείος ποιμενάρχης Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Βενέδικτος,  ο Έλληνας  Πρέσβυς στο Αμμάν κ. Ιωάννης Καμπόλης, ο Πρέσβυς της Αιγύπτου κ. Mohamed Higazy, ο Εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στο Συμβούλιο Εκκλησιών Μέσης Ανατολής Dr. Audeh Quawas και άλλοι παράγοντες.

Οι εργασίες της Διαχειριστικής ξεκίνησαν νωρίς το απόγευμα με την ενημέρωση που έκαναν Επίσκοποι χριστιανικών δογμάτων από την Βαγδάτη προς τα μέλη της επιτροπής για την σημερινή κατάσταση στη χώρα και για τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ιρακινοί. Δεν παρέλειψαν δε να ευχαριστήσουν τις διάφορες χριστιανικές εκκλησίες για την ανθρωπιστική βοήθεια που απέστειλαν στο δεινοπαθούντα λαό του Ιράκ.

Στην συνέχεια ο Πατριάρχης συνοδευόμενος από τους Προέδρους των οικογενειών των άλλων Εκκλησιών μελών του Συμβουλίου καθώς και τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Rev. Dr. Riad Jarjour επισκέφτηκαν στα ανάκτορα τον Διάδοχο του Θρόνου Πρίγκιπα Hamzeh Ben El Housein. Παρόν στην συνάντηση ήταν και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Marwan El Masher. Ο Πρίγκηπας Housein απευθυνόμενος στους υψηλούς επισκέπτες, στους οποίους σημειωτέον επεφύλαξε θερμή υποδοχή, μετέφερε τις ευχές του Βασιλέως Abdullah που απουσίαζε στο εξωτερικό, ευχαρίστησε για τις προσπάθειες του Συμβουλίου να ενισχύσει τον διαθρησκειακό διάλογο στην περιοχή, αναφέρθηκε στην ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στην Ιορδανία καθώς και στην ανάγκη επίτευξης ειρήνης στην περιοχή για το καλό ολόκληρης της ανθρωπότητας, ζητώντας παράλληλα και την δική τους συνεισφορά με την προσευχή και την ηθική υποστήριξη.

Αργά το απόγευμα και μετά την λήξη της πρώτης συνεδρίας ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε το Μητροπολιτικό Μέγαρο, όπου έγινε δεκτός από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Βενέδικτο.  Ο Σεβασμιώτατος ξενάγησε τον Πατριάρχη στο μουσείο της Μητροπόλεως και στη συνέχεια τον συνόδευσε στην κατοικία του Έλληνα Πρέσβυ.

Ο κ. Καμπόλης παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του Πατριάρχη στην πρεσβευτική κατοικία και μεταξύ των συνδαιτυμόνων ήταν ο Μητροπολίτης Φιλαδελφείας, ο Πρέσβυς της Γαλλίας κ. Michel Casa, ο Πρέσβυς της Ρουμανίας κ. Vasile Sofineti, o Dr. Marwan Jmean και η Ελληνίδα σύζυγός του, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νειλουπόλεως και ο Α΄ Γραμματέας της Πρεσβείας κ. Αντώνιος Χαζίρογλου.

Ο κύριος Πρέσβυς στην πρόποσή του με πολύ θερμά λόγια καλωσόρισε τον Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας και εξήρε το έργο που επιτελείται στην αφρικανική ήπειρο λέγοντας μεταξύ άλλων και τα παρακάτω: "Είναι μεγάλη τιμή και χαρά που αισθανόμαστε την ευλογία της παρουσίας σας εδώ, γνωρίζουμε το μεγάλο έργο που επιτελείτε στην πολύπαθη Αφρική, εκτιμούμε και θαυμάζουμε αυτό το έργο, ευχόμενοι εκ βάθους καρδίας ο Θεός να σας δίνει δύναμη να συνεχίσετε για την Ορθοδοξία, για το έθνος, για τον ελληνισμό και για την κοινωνία ολόκληρη."

Ο Μακαριώτατος στην αντιφώνησή του μεταξύ άλλων ανέπτυξε το έργο που επιτελείται σήμερα στο παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, αναφέρθηκε στις καλές σχέσεις που διέπουν το Πατριαρχείο και την Αιγυπτιακή πολιτεία, ευχαρίστησε την μητέρα Ελλάδα για την μεγάλη της συνεισφορά στην επιτυχία του έργου αυτού στο μέτρο πάντοτε των δυνατοτήτων της και ζήτησε από τον κύριο Πρέσβυ να μεταφέρει τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Κωνσταντίνο Σημίτη και τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Γεώργιο Παπανδρέου που βρίσκονται πάντοτε στο πλευρό του Πατριαρχείου.

Αναλυτικότερα ο Πατριάρχης είπε τα παρακάτω: “Ευχαριστώ κύριε Πρέσβυ για το δείπνο τιμής και αγάπης προς την Μετριότητά μου. Η τιμή αυτή αντανακλά στον Θεσμό του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, στο οποίο ο Θεός με έταξε ποιμένα στα δύσκολα αυτά χρόνια που ζούμε. Μια Εκκλησία δυο χιλιάδων χρόνων που ιδρύθηκε από τον Απόστολο και Ευαγγελιστή Μάρκο με δικαιοδοσία ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο, που ευτύχησε να υπάρχει άλλοτε με πολύ ποίμνιο και άλλοτε με ολίγο. Μέχρι το 1956 περί τις 400.000 Έλληνες ζούσαν στην Αλεξάνδρεια και στο Κάιρο. Σήμερα, μείναμε με τους ολίγους. Εντούτοις όμως, κατορθώσαμε, όπως τα καλά εκείνα χρόνια, να κρατήσουμε τους 16 ναούς μας της Αλεξανδρείας, τους 16 του Καίρου, αλλά και άλλους τόσους που είναι διασκορπισμένοι στην Αιγυπτιακή γη, ανοικτούς. Όχι όμως απλώς ανοικτούς, όχι μόνο τα καντήλια τους να είναι αναμμένα αλλά να λειτουργούνται με τους πέντε, με τους δέκα, με τους εκατόν πιστούς. Όλα αυτά τα παλλάδια της Ορθοδοξίας ανακατασκευάζονται εκ θεμελίων γιατί είμαι ο άνθρωπος εκείνος που πιστεύει ότι και αυτά πρέπει να μαρτυρούν εκείνο το οποίο εκπροσωπούμε, την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό. Αυτή είναι η αποστολή μας!

Βέβαια το Πατριαρχείο μας και το λέω αυτό για τους συνδαιτημόνες μας, ονομάζεται ελληνικό, εντούτοις, στην οικογένειά του εκτός από τους Έλληνες περιλαμβάνονται και οι αραβόφωνοι Ορθόδοξοι καθώς και οι Αφρικανοί Ορθόδοξοι οι οποίοι εντάσσονται στην δύναμη του Πατριαρχείου τα τελευταία εξήντα χρόνια με τις ταπεινές ιεραποστολές του. Επίσης και όλοι οι Ορθόδοξοι που προέρχονται από τα σλαβικά κράτη. Πολλές φορές με ρωτάνε τι κάνουμε εκεί στην Αφρική. Η απάντηση είναι απλή. Διακονούμε τον Θεό και τον άνθρωπο, αυτό είναι το χρέος μας. Παρέχουμε στους Αφρικανούς που δεν έχουν ακούσει ακόμη για τον Χριστό το αναστάσιμο μήνυμα του ευαγγελίου και στα μέτρα των δυνατοτήτων μας προσπαθούμε να ανταποκριθούμε όσο γίνεται στην επίλυση των διαφόρων κοινωνικών τους κυρίως προβλημάτων. Όταν ένα ιεραποστολικό κλιμάκιο κατορθώσει να κτίσει έναν ναό, τότε ο στόχος έχει επιτευχθεί. Ο ναός είναι ο πυρήνας, γιατί αμέσως, γύρω του, δημιουργείται μία ενορία και η ενορία θέλει σχολείο, θέλει ιατρείο, ορφανοτροφείο και τόσα άλλα. Στις ενορίες αυτές, θα δώσουμε υποτροφίες για σπουδές, θα βοηθήσουμε ορφανά. Έτσι συμβάλλουμε στην επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων της Αφρικής χωρίς να κάνουμε διακρίσεις.

Η Εκκλησία παρέχει την αγάπη της, η οποία πρέπει να είναι πολλή για τον κάθε άνθρωπο. Στην προσπάθειά μας αυτή έχουμε συνοδοιπόρο την μητέρα πατρίδα, την Ελλάδα, που στα μέτρα των δυνατοτήτων της όχι μόνο μας στηρίζει υλικά αλλά και ηθικά. Είμεθα ευγνώμονες λοιπόν, ευχαριστούμε και παρακαλούμε να διαβιβάσετε τις εγκάρδιες ευχαριστίες μας στους ιθύνοντες, τον κύριο Πρωθυπουργό καθώς και στον Υπουργό κύριο Παπανδρέου και τους συνεργάτες του. Είμαι ευγνώμων για αυτή τη συμπαράσταση και παρακαλώ να δεχθείτε τις ευχές μου για υγεία προσωπική και η αγάπη και ειρήνη του Θεού να βασιλεύει πάντοτε στην μητέρα πατρίδα μας την Ελλάδα.»

Την Παρασκευή 30 Μαΐου συνεχίστηκαν οι συνεδριάσεις της Διαχειριστικής Επιτροπής του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν η προετοιμασία της Γενικής Συνελεύσεως του Συμβουλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Δεκέμβριο στην Κύπρο, η αναθεώρηση του καταστατικού και διάφορα διαχειριστικά θέματα. Πριν το μεσημέρι οι Επίσκοποι Χριστιανικών δογμάτων από την Παλαιστίνη και το Ισραήλ ενημέρωσαν τα μέλη της επιτροπής για την σημερινή κατάσταση στην Παλαιστίνη και τα γνωστά προβλήματα που βασανίζουν τους κατοίκους της.

Το βράδυ, ο Πρέσβυς της Αιγύπτου κ. Mohamed Higazy παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην πρεσβευτική κατοικία. Μεταξύ των συνδαιτυμόνων ήταν ο Έλληνας Πρέσβυς κ. Ιωάννης Καμπόλης, ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλαδελφείας Βενέδικτος, ο Μητροπολίτης Δαμιέτης της Κοπτικής Εκκλησίας Anba Bishoy, ο Dr. Safwat al-Bayadi Πρόεδρος των Ευαγγελικών Εκκλησιών Αιγύπτου, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νειλουπόλεως Γεώργιος, ο Α΄ Γραμματέας της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Αντώνιος Χαζίρογλου και η κα. Audeh Quawas.

Σε μια πολύ φιλική ατμόσφαιρα, ο Αιγύπτιος Πρέσβυς τόνισε πως είναι μεγάλη ευλογία να επισκέπτεται ο Προκαθήμενος του Ελληνορθοδόξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής την πρεσβευτική κατοικία και αναφέρθηκε στις πολύ καλές σχέσεις που διέπουν Ελλάδα και Αίγυπτο. Ο Μακαριώτατος, προσέφερε αναμνηστικά δώρα στον Πρέσβυ Higazy και μεταξύ άλλων, τον ευχαρίστησε για την ζεστή φιλοξενία και για την προστασία και αρωγή που παρέχει η Αιγυπτιακή πολιτεία στο Πατριαρχείο και στο ποίμνιό του.

Το μεσημέρι του Σαββάτου 31 Μαίου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Διαχειριστικής Επιτροπής. Της τελευταίας συνεδριάσεως προήδρευσε η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, ως Πρόεδρος της οικογενείας των Ορθοδόξων Εκκλησιών Μέσης Ανατολής.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η ανθρωπιστική βοήθεια που προσφέρει το Συμβούλιο στο Ιράκ και στην Παλαιστίνη και ο οικονομικός απολογισμός. Επίσης, οι υπεύθυνοι των διαφόρων προγραμμάτων του Συμβουλίου ενημέρωσαν τα μέλη της επιτροπής για τα πεπραγμένα του 2002 και για τα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση συντάχθηκε ανακοινωθέν το οποίο διαβάστηκε και εγκρίθηκε από τα μέλη της επιτροπής. Συγκεκριμένα, το ανακοινωθέν αναφερόταν στην δραματική κατάσταση στην Παλαιστίνη, στην απόφαση της επιτροπής να συνεχίσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλους τους δεινοπαθούντες στο Ιράκ και στην Παλαιστίνη χωρίς διάκριση καταγωγής ή θρησκείας, καταδικάστηκε η οποιασδήποτε μορφής βιαιοπραγία και παράνομη κατοχή ξένων εδαφών στην Μέση Ανατολή και ειδικότερα στην Παλαιστίνη στο Ιράκ και στην Κύπρο, έγινε έκκληση για άμεση διακοπή των αιματοχυσιών και τέλος, εκφράστηκαν ευχαριστίες προς την βασιλική οικογένεια και τον λαό της Ιορδανίας για τη φιλοξενία τους.

Αργά το βράδυ ο Μακαριώτατος αναχώρησε από το Αμμάν. Στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας τον Μακαριώτατο προέπεμψαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Βενέδικτος,  ο Έλληνας Πρέσβυς στο Αμμάν κ. Ιωάννης Καμπόλης, εκπρόσωπος της Πρεσβεία της Αιγύπτου και αξιωματούχοι κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλαδελφείας.

Αμέσως μετά την άφιξη του στο Κάιρο, ο Μακαριώτατος αναχώρησε οδικώς για την Αλεξάνδρεια, όπου έφθασε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 1ης Ιουνίου.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------