ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ  ΤΗΣ Α.Θ.Μ. ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ κ.κ. ΠΕΤΡΟΥ Ζ'

ΓΙΑ ΤΟ ΈΤΟΣ 2003

  Αλεξάνδρεια 31 Δεκεμβρίου 2003 

Αγαπητοί Αδελφοί Αρχιερείς,

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά και πεφιλημένα,

 Η λήξη του εκάστοτε ενιαυτού, συνδέεται πάντοτε οφειλετικώς με τον απολογισμό των πεπραγμένων του λήξαντος έτους με σκοπό εφ' ενός μεν την συνολική περιγραφή του συντελεσθέντος έργου, αφ' ετέρου δε τον συντονισμένο προγραμματισμό της νέας χρονιάς.  Υπό την έννοια αυτή, η ανατολή κάθε νέου έτους αποτελεί ευκαιρία για επαναπροσδιορισμό της πορείας και για συνέχιση των έργων, τα οποία έχουν τεθεί ως σκοπός της εκκλησιαστικής μας αποστολής και διακονίας.  Άλλωστε, η ζωή της Εκκλησίας δεν είναι ούτε ατομική υπόθεση, ούτε αποκόπτεται από την ευρύτερη ζωή του όλου εκκλησιαστικού σώματος.

 Κατά το εκπνέον έτος 2003 το Πατριαρχικό έργο του Αποστολικού μας Θρόνου ευλογήθηκε από τον Δημιουργό του Χρόνου, Κύριο και Θεό Ιησού Χριστό, και, επομένως, αναπέμπουμε και κατά την παρούσα στιγμή ευχαριστήριο και συνάμα δοξολογικό  αίνο προς Αυτόν, ο Οποίος κατά το πλήθος της ευεργεσίας Του ευδόκησε να προωθηθεί το έργο, να προαχθούν οι σκοποί, και, κυρίως, δι' αυτών να αναδειχθεί το πνευματικό και ποιμαντικό μας έργο προς δόξαν του Αγίου Ονόματός Του και προς υπεράσπιση της Εκκλησίας Του.

 Παρακάτω, θα παρουσιασθούν ενώπιόν σας περιληπτικώς, και μερικές φορές επιγραμματικώς κατά θεματικές ενότητες, οι στόχοι που έχουν τεθεί και οι τρόποι που αυτοί εκπληρώθησαν η και προωθήθησαν, αλλά και η όλη προοπτική του Πατριαρχικού έργου, ενώ στο τέλος θα παρουσιασθούν όσα, Χάριτι Θεού, προσδοκούμε να γίνουν κατά το νέο έτος 2004.

 ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

 Σημαντική υποχρέωση του Προκαθημένου του Πατριαρχείου είναι να επισκέπτεται όσο το δυνατόν συχνότερα, το ανά την Αφρική ποίμνιό του και να δίνει εντολές τόσο προς τους κατά τόπους Ιεράρχες, όσο και προς τους λοιπούς  κληρικούς, ώστε το έργο να γίνεται αποτελεσματικότερο και αμεσότερο.  Η ποικιλία του ποιμνίου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, το οποίο συμπεριλαμβάνει εκτός των εξ Ελλάδος και Κύπρου  Ελλήνων, Άραβες, Σλάβους, Ρώσους, Σέρβους, ιθαγενείς και κάθε Ορθόδοξο Χριστιανό που κατοικεί μονίμως στην επιφάνεια της Αφρικανικής ηπείρου, καθιστά το έργο εξαιρετικά σύνθετο. Είναι απαραίτητο να τηρείται η εκκλησιαστική τάξη και παράδοση σε συνδυασμό με την πνευματική και εθνική αυτοσυνειδησία!

 Πράγματι, κατά το  έτος που λήγει, επισκεφθήκαμε ποιμαντικώς πολλές Ιερές Μητροπόλεις του Πατριαρχείου μας και συγκεκριμένως τις κάτωθι:

 Ιερά Μητρόπολη Κένυας και Ειρηνουπόλεως (4 Απριλίου), πορευόμενοι προς την χώρα του Κονγκό, όπου από κοντά συζητήσαμε τα ιεραποστολικά ζητήματα της σημαντικής αυτής επαρχίας του Θρόνου.

 Ιερά Μητρόπολη Κεντρώας Αφρικής (από 5 έως 10 Απριλίου), με σκοπό την ενθρόνιση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής  Ιγνατίου, όπου εκτός  από το αμιγώς πνευματικό, ιεραποστολικό και ποιμαντικό έργο, συναντήσαμε αξιωματούχους και μέλη της εκεί Κυβερνήσεως.

 Ιερά Μητρόπολη Καρθαγένης, και συγκεκριμένως την χώρα του Μαρόκου (από 5 έως 11 Ιουνίου). Η επίσκεψη ήταν απολύτως επιτυχής, καθώς, επειδή λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψή μας είχε γίνει τρομοκρατική επίθεση στην πόλη της Καζαμπλάνκας, οι αξιωματούχοι της Κυβερνήσεως, αλλά και ο λαός στηρίχθηκαν από την εκεί παρουσία μας και έτσι όχι μόνο ενισχύθηκε η θέση του Πατριαρχείου, αλλά και τα αιτήματα της Ελληνικής Κοινότητας και των Ορθοδόξων ικανοποιήθηκαν.

 Ιερά Μητρόπολη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας (από 30 Σεπτεμβρίου έως 6 Οκτωβρίου), όπου τελέσαμε τα εγκαίνια του Ι. Ναού των Αγίων Αναργύρων Τριόμφ και του παραπλεύρως Σεμιναρίου για την κατάρτιση νέων στελεχών, ενώ είχαμε την ευκαιρία να  επικοινωνήσαμε με τον εκεί Ελληνισμό και τους τοπικούς άρχοντες.

 Ιερά Μητρόπολη Ζιμπάμπουε (από 6 έως 14 Οκτωβρίου), όπου επισκεφθήκαμε περιοχές της Μητροπόλεως και την Μοζαμβίκη, και τελέσαμε τα εγκαίνια του Ι. Ναού Αγίου Νεκταρίου δια τούς ιθαγενείς του Χαράρε, ως και τα θυρανοίξια του παραπλεύρως εξωτερικού ιατρείου, καθώς και των παρακειμένων χώρων, τα οποία πρόκειται να εξυπηρετήσουν σημαντικώς το εκεί ιεραποστολικό έργο.

 Ιερά Μητρόπολη Πηλουσίου (Πορτ Σάιντ, 26 Οκτωβρίου), όπου με την υποστήριξη του Πατριαρχείου, ο επιχώριος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης και Γενικός Πατριαρχικός Επίτροπος Ειρηναίος ολοκλήρωσε την ανακαίνιση του Μητροπολιτικού Μεγάρου.

 Ιερά Μητρόπολη Λεοντοπόλεως (Ισμαηλία, 16 Νοεμβρίου), όπου μετά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Διονυσίου παραλάβαμε το ανακαινισμένο κτίριο στην Ισμαηλία και εορτάσαμε τα εκατό έτη από την ίδρυση της Ελληνικής Κοινότητας Ισμαηλίας.

 ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

 Επίσκεψη στην Κύπρο  (από 2 έως 6 Μαίου) για την συμμετοχή στην Δεύτερη Συνάντηση του Παγκοσμίου Βήματος Θρησκειών και Πολιτισμών με τίτλο «Οικουμενικότητα και Πολιτισμός στην εποχή της Παγκοσμιοποίησης: Οι δρόμοι της Ειρήνης», κατά την οποία όχι μόνο ανταλλάγησαν απόψεις και σκέψεις επί του λίαν ενδιαφέροντος θέματος του Συνεδρίου, αλλά και είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε  ζητήματα του Πατριαρχείου με πολλούς ιεράρχες, πανεπιστημιακούς καθηγητές και άλλους πολιτικούς και καλλιτέχνες.

 Επίσκεψη στην  Σόφια της Βουλγαρίας (από 8 έως 12 Μαΐου), όπου τιμητικώς συμμετείχαμε προεξάρχοντες στους εορτασμούς για τα πενήντα χρόνια από την ανασύσταση του Πατριαρχείου Βουλγαρίας και τα χίλια εξακόσια (1600) χρόνια από την σύγκληση της εν Γαρδική Ιεράς  Συνόδου. Η Εκκλησία Βουλγαρίας μετά από τα προβλήματα που πρόσφατα αντιμετώπισε χρειάζεται την μέριμνα των αδελφών Εκκλησιών, γι' αυτό και σπεύσαμε προς αυτήν για να στηρίξουμε την Εκκλησία και τον λαό, αλλά και τους νόμιμους και δημοκρατικώς εκλεγμένους πολιτικούς άρχοντες.

 Επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη και την Καππαδοκία (από 17 έως 21 Μαΐου), όπου μετά των αδελφών Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και του  Πατριάρχη Γεωργίας κ. Ηλία συλλειτουργήσαμε στο Προκόπι.

 Την Καππαδοκία, αυτό το μεγάλο κέντρο της πνευματικής προσφοράς στον χριστιανικό κόσμο, ευρισκόμενο στην άμεση δικαιοδοσία της Εκκλησίας ΚΠολεως, επισκέπτεται ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μαζί με άλλους Προκαθημένους, αλλά και προσκυνητές από την Ελλάδα, για να τιμηθεί από κοινού ο χώρος όπου άνθισε η αγιότητα και έδρασαν μεγάλες εκκλησιαστικές προσωπικότητες (Μέγας Βασίλειος, Αμφιλόχιος Ικονίου, κ.λπ.).

 Επίσης, κατόπιν άλλης προσκλήσεως του Πατριάρχη ΚΠολεως, επισκεφθήκαμε την έδρα του (από 21 έως 29 Ιουλίου) και τιμητικώς λειτουργήσαμε στους πανηγυρίζοντες Ιερούς Ναούς Αγίας Παρασκευής και Αγίου Παντελεήμονος, κατά τις ημέρες της εορτής τους.

 

 Επίσημη ειρηνική επίσκεψη στην Εκκλησία Ρουμανίας (από 5 έως 11 Σεπτεμβρίου), στα πλαίσια των ανταλλαγών επισήμων ειρηνικών επισκέψεων μεταξύ των Προκαθημένων των αδελφών Εκκλησιών. Ο Μακαριώτατος αδελφός Πατριάρχης Ρουμανίας κ. Θεόκτιστος μας επεφύλαξε θερμή υποδοχή και φιλοξενία στην Εκκλησία του, ενώ ο Πρόεδρος της Χώρας μας τίμησε με τον Μεγαλόσταυρο του Κράτους. Κατά τη διάρκεια της εκεί διαμονής μας τελέσαμε τρία συλλείτουργα και εγκαίνια ιερών ναών, θαυμάσαμε την ευλάβεια του Ρουμανικού λαού και την προσήλωσή του στην Εκκλησία και δεχθήκαμε τιμητικές διακρίσεις από νομάρχες και δημάρχους της Βορείου Ρουμανίας, κυρίως δε της Τρανσυλβανίας, όπου και διαμείναμε κατά τον περισσότερο χρόνο της όλης επισκέψεώς μας.

 Επίσημη επίσκεψη στην Θεσσαλονίκη (από 29 Οκτωβρίου έως 3 Νοεμβρίου), όπου ως Πρόεδρος της Τιμητικής Επιτροπής ευλογήσαμε την έναρξη, τις εργασίες και την λήξη των εργασιών των 38ων  Δημητρίων 2003, υπό τον τίτλο "Χριστιανική Μακεδονία: Θεσσαλονίκη- Αλεξάνδρεια". Το λίαν σημαντικό αυτό επιστημονικό Συμπόσιο δεν ανέδειξε μόνο όψεις της ιστορίας και της προσφοράς της Πόλεως της Αλεξανδρείας στον χριστιανικό κόσμο με τα μεγάλα αναστήματα της Εκκλησίας, αλλά απέδειξε τις στενότατες σχέσεις μεταξύ των δύο πόλεων, Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρείας, και την μεταξύ τους  ανταλλαγή πολιτιστικών αγαθών. Στο περιθώριο του Συμποσίου είχαμε συναντήσεις με όλους τους φορείς της πόλεως (Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Νομάρχη Θεσσαλονίκης κ.λπ.), ενώ ομιλήσαμε  σε εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και επισκεφθήκαμε την έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους στην Κατερίνη και άλλες περιοχές της Πιερίας.

 Τέλος, επισκεφθήκαμε και πάλι την Θεσσαλονίκη (από 10 έως 13 Δεκεμβρίου), επικεφαλής ομίλου Ιεραρχών του Θρόνου και των εξ Αφρικής ομογενών Ελλήνων, όπου συμμετείχαμε στις εργασίες της Πέμπτης Γενικής Συνελεύσεως του "Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού" (ΣΑΕ). Κατά την παραμονή μας στην Θεσσαλονίκη εκτός από την συνάντησή μας με τούς ανώτατους πολιτικούς άρχοντες της Ελλάδος και τούς εκπροσώπους άλλων Εκκλησιών, συνεργασθήκαμε με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Χριστόδουλο, και με πολλούς πολιτικούς και άλλους αξιωματούχους και ιεραποστολικούς Συλλόγους για την ενίσχυση του ανά την Αφρική ιεραποστολικού μας έργου.

 ΥΠΟΔΟΧΗ ΕΠΙΣΗΜΩΝ  ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

 Κατόπιν, προσκλήσεώς μας, ο Προκαθήμενος Μητροπολίτης  Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββας πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Εκκλησία Αλεξανδρείας (από 6 έως 14 Φεβρουαρίου), κατά την οποία ο υψηλός εκκλησιαστικός προσκεκλημένος απόλαυσε την ομορφιά της χώρας του Νείλου, την φιλοξενία του Πατριαρχείου και, έτσι εμπεδώθηκαν οι αδελφικές και υγιείς σχέσεις αγάπης μεταξύ των δύο Εκκλησιών και των λαών.

 Αντίστοιχη επίσκεψη, πραγματοποίησε κοντά μας, κατόπιν προσκλήσεώς μας, ο Προκαθήμενος Μητροπολίτης Τσεχίας και Σλοβακίας κ. Νικόλαος (από 15 έως 20 Οκτωβρίου), ο οποίος θαύμασε την καταλλαγή μεταξύ των ενταύθα αρχών και του Πατριαρχείου και την αρμονική συνύπαρξη Μουσουλμάνων και Χριστιανών, τόσο στο Κάϊρο, όσο και στην Αλεξάνδρεια.

 Επίσημες και εθιμοτυπικές επισκέψεις πραγματοποίησαν πολιτικοί αξιωματούχοι, όπως ο Εξοχώτατος Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος και Υπεύθυνος επί των Εκκλησιαστικών Υποθέσεων και Αποδήμου Ελληνισμού κ. Ι. Μαγκριώτης (από 13 έως 15 Ιουλίου), ο οποίος έδειξε έμπρακτο ενδιαφέρον για την προώθηση των θεμάτων του Πατριαρχείου και των Ελληνικών Κοινοτήτων Αλεξανδρείας και Καΐρου.

 Ακόμη, υποδεχθήκαμε στην έδρα μας τον Εξοχώτατο Πρέσβυ της Ρουμανίας στην Αίγυπτο κ. Marcel Dinu (Αλεξάνδρεια, 19 Ιουλίου), τον Εξοχώτατο Υπουργό Εξωτερικών της Κένυας κ. Stefen Kalonzo Musyoka (Αλεξάνδρεια, 16 Αυγούστου), και τούς Dr. Ghazi Hanania, Dr. Ramy Khoury και Telal El Garib εκπροσώπους του Προέδρου Αραφάτ (Αλεξάνδρεια, 15 Νοεμβρίου), με τούς οποίους συζητήθηκαν ενδιαφέροντα ζητήματα, ενώ όλοι εκδήλωσαν τον σεβασμό τους προς την ιστορία και την πρόοδο του παλαιφάτου Πατριαρχείου μας.

 Συμμετείχαμε στις εκδηλώσεις τιμής, στην Αλεξάνδρεια και το Κάϊρο, για την αναχώρηση του Έλληνα Πρέσβυ στην Αίγυπτο κ. Δ. Κωνσταντίνου και στις αντίστοιχες υποδοχής του νέου Πρέσβυ κ. Π. Βλασσόπουλου.  Οι σχέσεις του Πατριαρχείου με τον εκπρόσωπο του Ελληνικού Κράτους στην Αίγυπτο, ενώ φανερώνουν το ενδιαφέρον της Ελληνικής Κυβερνήσεως για το Πατριαρχείο, τονώνουν τη θέση του στην Αίγυπτο και συντελούν στην διευκόλυνση και την επίλυση τρεχόντων προβλημάτων.  Τόσο ο απελθών Πρέσβυς, όσο και ο νυν διακρίνονται για την αγάπη τους προς την Εκκλησία και την αμέριστη συμπαράστασή τους στο έργο μας, με εμφανή αποτελέσματα στην πορεία του Πατριαρχικού έργου και τον Αιγυπτιακό Ελληνισμό.

  Στα πλαίσια των υποδοχών τέλος, δεχθήκαμε πολλούς επισκέπτες και προσκυνητές από την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και από την Σερβία και αλλού. Το Πατριαρχείο δια του συντελουμένου έργου του δεν είναι σεβαστό πλέον για την ιστορία του και την ακμή του παρελθόντος, απώτερου και πρόσφατου, αλλά και για τον τρόπο που εσωτερικά λειτουργεί και εξωτερικά προβάλλεται, με αποτέλεσμα να προσελκύει πολλούς επισκέπτες, οι οποίοι επιστρέφοντας στις εστίες τους διαλαλούν τούς κόπους και τις αγωνίες μας, και έτσι γίνονται οι καλύτεροι και ασφαλέστεροι ερμηνευτές και κήρυκες του έργου μας.

 

ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ  ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

 Μετά την εκδημία του Σεβασμιωτάτου  Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής Τιμοθέου, κρίθηκε απαραίτητη η άμεση πλήρωση της χηρεύουσας και σημαντικής, ένεκα του πλουσίου ιεραποστολικού έργου που συντελείται εκεί, Μητροπόλεως διά της συγκλήσεως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου  (14 Μαρτίου). Κατ' αυτήν εξελέγησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιγνάτιος, και επίσης, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ζάμπιας Ιωακείμ.  Πρόκειται για δύο πρόσωπα που επαξίως κατέλαβαν τις θέσεις αυτές, ο μεν πρώτος, διότι επί σειρά ετών διακονεί την ιεραποστολή στην χώρα του Κονγκό με αφοσίωση προς το Πατριαρχείο και αυταπάρνηση, ο δε δεύτερος, επειδή επί πολλά έτη προσέφερε τις συντονισμένες υπηρεσίες του στο Σεπτό Κέντρο του Πατριαρχείου από της θέσεως του Αρχιγραμματεύοντος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. Οι χειροτονίες και των δύο έγιναν στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Σάββα με την συμμετοχή πολλών ιεραρχών και πλειάδος επισκεπτών από την Ελλάδα και αλλού, καθώς πρόκειται περί γνωστών και λίαν αγαπητών προσώπων.

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου ανύψωσε τον Επίσκοπο Ηλιουπόλεως Θεόκλητο σε Τιτουλάριο Μητροπολίτη, μετονόμασε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη πρ. Ντάαρ ες Σαλαάμ Φιλήμωνα, σε Τιτουλάριο Μητροπολίτη Καβάσων, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη πρ. Ζιμπάμπουε Κύριλλο, σε Τιτουλάριο Μητροπολίτη Ναυκράτιδος, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο πρ. Μπουκόμπα Πορφύριο σε Επίσκοπο Συΐνης και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο πρ. Ζάμπιας Πέτρο σε Επίσκοπο  Νικοπόλεως.

 Παρά το γεγονός ότι η σύγκληση της Ιεράς Συνόδου έγινε σε σχετικά βραχύ διάστημα από την προηγούμενη, οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Μητροπολίτες παρουσίασαν το συντελούμενο στις Επαρχίες τους έργο και επίσης συζητήθηκαν τρόποι για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί, οι οποίοι και θα παρουσιασθούν εκτενέστερα και αναλυτικότερα  στην επόμενη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου εντός του νέου έτους.

 

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

 Το Συμβούλιο Εκκλησιών Μέσης Ανατολής αποτελεί σημαντικό θεσμό, όχι μόνο για την πολύπλευρη δράση του σε διάφορα προγράμματα φιλανθρωπικού και κοινωνικού χαρακτήρα, αλλά και επειδή οι τέσσερεις οικογένειες χριστιανών που το συναποτελούν (Ορθόδοξοι, Προχαλκηδόνιοι, Ρωμαιοκαθολικοί και Προτεστάντες) συνεργάζονται και αλληλοϋποστηρίζονται στο έργο τους.

 Προεδρεύσαμε, ως Πρόεδρος της οικογενείας των Ορθοδόξων (Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Πατριαρχείου Αντιοχείας, Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και Εκκλησίας Κύπρου) στις εργασίες της Διαχειριστικής Επιτροπής στην Κύπρο (Ιανουάριος) και στο Αμμάν της Ιορδανίας (Μάϊος), ενώ μετείχαμε της συναντήσεως των Προέδρων (Κάϊρο, 6 Νοεμβρίου). Επίσης, συμπροεδρεύσαμε στην Όγδοη Γενική Συνέλευση (Λεμεσός Κύπρου, από 1 έως 5 Δεκεμβρίου), όπου και επανεξελέγημεν Πρόεδρος της Οικογένειας των  Ορθοδόξων Εκκλησιών.

 

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ  ΖΩΗ

 Η λειτουργική ζωή, ως γνωστόν, αποτελεί το κέντρο της εκκλησιαστικής εμπειρίας και γι' αυτό φροντίζουμε να λειτουργούνται άπαντες οι ιεροί ναοί στην Αίγυπτο, αλλά και σε ολόκληρη την Αφρικανική ήπειρο της δικαιοδοσίας μας, δίδοντας πρώτοι το παράδειγμα με τις "Πατριαρχικές παρρησίες" και τη συμμετοχή μας στις πανηγύρεις των ιερών ναών.

Ενδεικτικώς αναφέρονται η τέλεση της αναιμάκτου ιερουργίας κατά την Πανήγυρη του Ι. Ν. Αγ. Αντωνίου της Κοινότητος των Αραβοφώνων (17 Ιανουαρίου), το καθιερωμένο Μνημόσυνο των Ιεραποστόλων (26 Ιανουαρίου), η Πανήγυρις του Ι. Ν. Αγ. Αναργύρων Αμπουκίρ (2 Φεβρουαρίου), η Πανήγυρις της Ι. Μ. Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου (1 Μαΐου), το Μνημόσυνο των αοιδήμων Προκατόχων μας Πατριαρχών Νικολάου Στ΄ και Παρθενίου Α΄ (13 Ιουλίου), ο εορτασμός των εθνικών επετείων της 25ης Μαρτίου και 28ης Οκτωβρίου, το Μνημόσυνο της ευεργέτιδος του Πατριαρχείου Άννης Μαμμά (14 Σεπτεμβρίου), ενώ τελέσαμε τον Αγιασμό ενάρξεως του νέου σχολικού έτους στα Σχολεία και τα Εκπαιδευτήρια της Αλεξανδρείας (12 Σεπτεμβρίου) κ.λπ.

 Επίσης, διά Πατριαρχικών και πολυαρχιερατικών συλλειτούργων εορτάσθηκαν στο Πατριαρχείο η ΣΤ΄ επέτειος από της εκλογής μας στο πηδάλιο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας (21  Φεβρουαρίου), η Κυριακή  της Ορθοδοξίας (16 Μαρτίου), ως και η μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος και αοιδίμου Προκατόχου μας Πέτρου, κατά την οποία άγουμε τα ονομαστήρια μας (Κάϊρο, 24 Νοεμβρίου), ενώ τα Χριστούγεννα λειτουργήσαμε στον Ιερό Ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου Ηλιουπόλεως Καΐρου.

 Για την κήδευση του ευλαβούς  πατρός μας Παναγιώτη Παπαπέτρου μεταβήκαμε στην Κύπρο (11 Απριλίου), και ακόμη στην Αθήνα για την εξόδιον Ακολουθία του Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής Τιμοθέου (5 Μαρτίου).

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

 Κατά τη διάρκεια του έτους είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε αρκετές φορές τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Χριστόδουλο, ο οποίος πολλαπλώς και πολυτρόπως συμπαρίσταται και υποστηρίζει το έργο μας, κυρίως δε το ιεραποστολικό.

 Για την προώθηση των αιτημάτων και την επίλυση των προβλημάτων μας, είχαμε την δυνατότητα και την ευκαιρία να συναντήσουμε πολλούς αξιωματούχους της Ελλάδος και της Κύπρου, όπως για παράδειγμα τούς Εξοχωτάτους Υπουργό Πολιτισμού της Ελλάδος  κ. Ε. Βενιζέλο, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Α. Κακλαμάνη, τούς Υφυπουργούς Εξωτερικών και Οικονομικών κ.κ. Ι. Μαγκριώτη και Ν. Φαρμάκη, ως και τον Πρόεδρο  της Βουλής Αντιπροσώπων της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφια.

 Ακόμη, συναντήσαμε τον Πατριάρχη των Μελχιτών Γρηγόριο Γ΄ (Κάϊρο, 24 Ιανουαρίου), τον Προκαθήμενο της Κοπτικής Εκκλησίας Σενούντα (Αλεξάνδρεια, 8 Νοεμβρίου) και, κατόπιν προσκλήσεως συμμετείχαμε στους εορτασμούς για την Εθνική ημέρα της Γαλλίας (Αλεξάνδρεια, 14 Ιουλίου), την Εθνική Εορτή της Σαουδικής Αραβίας (Αλεξάνδρεια, 25 Σεπτεμβρίου), την Εθνική Εορτή του Λιβάνου (Αλεξάνδρεια, 22 Νοεμβρίου), ενώ δεχθήκαμε εκπροσώπους του Ιδρύματος Wheelchair Foundation (Κάϊρο, 16 Ιουλίου) και του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, και συμμετείχαμε στις εκδηλώσεις του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων (Αθήνα, 3 Νοεμβρίου), σε συνεδριάσεις της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας και της Ελληνικής Αδελφότητος των εν Αιγύπτω Κυπρίων.

 

ΚΤΗΡΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ  ΕΡΓΑΣΙΕΣ

 Η ανακαίνιση των μνημείων και των εκκλησιαστικών και λοιπών κτισμάτων είναι, όπως γνωρίζετε, εκ των βασικών προτεραιοτήτων και επιδιώξεών μας και γι' αυτό αναζητούμε χρηματοδότες, διερχόμεθα πολύ χρόνο για την μελέτη των σχετικών ζητημάτων και παρακολουθούμε επισταντούντες δια προσωπικής αυτοψίας την πρόοδο των εργασιών.

 Είναι εμφανές, ότι  προχωρούν και πρόκειται εντός του έτους να ολοκληρωθούν οι εργασίες στον Ι. Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ώστε  να τελούνται σε αυτόν οι Πατριαρχικές Παρρησίες και να προσεύχονται  στο περίλαμπρο αυτό μνημείο οι πιστοί της Αλεξανδρείας, αλλά και να το θαυμάζουν οι επισκέπτες-προσκυνητές του Πατριαρχείου, οι οποίοι προβλέπεται να αυξηθούν στο μέλλον.   

Ο Ναός του Ευαγγελισμού, ευρισκόμενος στο οικοδομικό σύμπλεγμα του Πατριαρχικού Μεγάρου, οι εργασίες ανακατασκευής του οποίου βαίνουν προς την ολοκλήρωσή τους, μαζί με την Πατριαρχική Βιβλιοθήκη και το Μουσείο είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσουν ένα κόσμημα για την Ορθοδοξία, ένα θαυμαστό πόλο έλξεως για τούς προσκυνητές και, φυσικά, θα συντελέσουν στην πρόοδο και την ανάδειξη της Μεγάλης Πόλεως της Αλεξανδρείας. Τα εγκαίνια τους προγραμματίζονται να γίνουν κατά το φθινόπωρο του νέου έτους, με την συμμετοχή πολλών εκκλησιαστικών ηγετών και πολιτικών αξιωματούχων από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και αλλού.

 Ανάλογες εργασίες ανακατασκευής βρίσκονται σε εξέλιξη στον Ι. Ν. Αγίου Νικολάου και την παρακείμενη Πατριαρχική  Επιτροπεία Καΐρου, οι οποίες πρόκειται να ολοκληρωθούν κατά το τέλος του έτους 2004. 

Μολονότι, οι εργασίες στον Ι. Ν. Αγίου Σπυρίδωνος  Χελουάν διακόπησαν λόγω των γνωστών διαδικασιών, ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους, ενώ συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς οι εργασίες στην Ι. Μ. Αγίου Γεωργίου Καΐρου, ως και στο παρακείμενο κοιμητήριο. Εντός δε του νέου έτους θα αρχίσουν και οι εργασίες ανακαινίσεως του Ι. Ν. Αγίων Αναργύρων Σούμπρας Καΐρου.

 Τέλος, όπως βλέπετε, η αγιογράφηση του Ιερού Πατριαρχικού Ναού του Αγίου Σάββα προχωρεί με αμείωτους ρυθμούς, και ευελπιστούμε ότι θα ολοκληρωθεί εντός του νέου έτους 2004.  

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ 

Κατά το νέο έτος 2004 πρόκειται να επισκεφθούμε την Εκκλησία της Ρωσσίας, μετά από πρόσκληση του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Μόσχας κ. Αλεξίου και του "Ιδρύματος για την Ενότητα των Χριστιανικών Εθνών", το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Πατριάρχη.  Κατά τη διάρκεια της εκεί διαμονής μας θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον Πατριάρχη  εκκλησιαστικά ζητήματα, καθώς και με τον εκεί Έξαρχο του Πατριαρχείου μας Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αθανάσιο. Επίσης, προγραμματίζονται επίσημες ειρηνικές επισκέψεις στην Εκκλησία της Αλβανίας και στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου  Αγίου Όρους.

 Παραλλήλως, έχει ήδη προγραμματισθεί ποιμαντική επίσκεψη στην Ιερά Επισκοπή Μαδαγασκάρης, όπου θα συναντήσουμε τούς εκεί αξιωματούχους για την προώθηση της θέσεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας και θα γνωρίσουμε από κοντά και θα  ευλογήσουμε Πατριαρχικώς τα τέκνα της Εκκλησίας, ενώ ευελπιστούμε ότι θα επισκεφθούμε ποιμαντικώς τις Ιερές Μητροπόλεις Αξώμης, Κένυας και Ειρηνουπόλεως, ως και την Ι. Μητρόπολη Ντάαρ ες Σαλαάμ.

 Πρόκειται, ακόμη να υποδεχθούμε ενταύθα τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Φιλανδίας, ίσως δε και άλλους αρχηγούς και Προκαθημένους Εκκλησιών, οι οποίοι θα ζητήσουν να ανταποδώσουν τις ειρηνικές επισκέψεις μας στις ιερές Καθέδρες τους.

 

Αγαπητά τέκνα,

 Όπως αναφέραμε και στην αρχή της παρούσας ομιλίας μας, η έναρξη της νέας χρονιάς, αποτελεί επαναπροσδιορισμό των στόχων μας, ώστε να τονωθεί το Πατριαρχικό έργο και να τονισθεί η αξία και η σημασία του Πατριαρχικού Θεσμού, τον οποίο Χάριτι Θεού διακονούμε.

 Η διακονία του μεγάλου και περιφανούς Αποστολικού και Πατριαρχικού θεσμού γίνεται μαζί με τους αξίους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες, τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους, τους άλλους κληρικούς, ως και πάντα τα στελέχη, που επανδρώνουν τις διάφορες υπηρεσίες του Πατριαρχείου, τους οποίους και από της θέσεως αυτής επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε και να συγχαρούμε για την αυταπάρνηση και την αφοσίωση με την οποία εργάζονται. Ως έκφραση της ικανοποιήσεως μας για τους εργαζομένους στο Σεπτό Κέντρο, τόσο στην Αλεξάνδρεια, όσο και στο Κάϊρο, πρόκειται να προβούμε σε 10% αύξηση του επιδόματος  προς  τους κληρικούς, και  σε αύξηση του μισθού για τους υπαλλήλους σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος.

 Η ανακαίνιση των μνημείων, το ιεραποστολικό έργο και η ποιμαντική των πιστών της Εκκλησίας τέκνων, σε συνδυασμό με την προώθηση των αδελφικών σχέσεων με τις άλλες Ορθόδοξες και αλλόδοξες Εκκλησίες, και οι σχέσεις με τους ηγέτες άλλων θρησκειών, κυρίως δε των μονοθεϊστικών, αλλά και η επιχορήγηση και η εξεύρεση πόρων για την λειτουργία του Πατριαρχείου και η στελέχωσή του με ανθρώπινο δυναμικό αξίων συνεργατών, και τέλος οι σχέσεις με τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και τα κράτη της Αφρικής, δεν είναι έργο εύκολο.  Αντιθέτως, είναι διαρκής αγώνας διατηρήσεως των ισορροπιών, με μοναδικό γνώμονα την δόξα της Εκκλησίας και την ανάδειξη του Πατριαρχείου μας, εφ' όσον διά του τρόπου αυτού διακονείται ο άνθρωπος, το ανά την Αφρική ποίμνιό μας, και δοξάζεται το Πανάγιον  όνομα του Θεού.

 Με την ευκαιρία της παρούσης επικοινωνίας μας, παρακαλούμε να προσεύχεσθε για την πραγματοποίηση των κοινών οραμάτων και των καλών σκοπών μας και να συμμετέχετε στην ολοκλήρωσή τους με κάθε τρόπο, επίσης δε να προσεύχεσθε υπέρ ενισχύσεως των συνεργατών μας. Ζητούμε από τον Κύριο μας να μας ανοίγει πόρτες βοηθείας διά την ολοκλήρωση του όλου μας έργου, έργου συνθέτου και κοπιαστικού, το οποίο όμως είναι προς το συμφέρον της Εκκλησίας.

 Ευχόμεθα δε προς όλους σας, ο Κύριος που γεννήθηκε στην Βηθλεέμ και στον ποταμό Ιορδάνη έλαβε το Βάπτισμα να σας παρέχει την πλούσια ευλογία και χάρη Του και να χαρίζει σε όλους σας υγεία και χαρά και, ακόμη, να προσθέτει στον κόσμο ειρήνη και ευημερία.  Αμήν.-