Οκτώβριος  2007

ΧΡΟΝΙΚΟ 21ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2007

Την 21η Οκτωβρίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ εχοροστάτησε κατά την τελεσθείσα Θεία Λειτουργία στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας.
           Μετά το πέρας της Λειτουργικής Συνάξεως ο Μακαριώτατος εδέχθη στην Αίθουσα του Θρόνου του Πατριαρχικού Οίκου μεγάλο αριθμό ομάδων προσκυνητών από την Ελλάδα και την Κύπρο, προς τους οποίους ωμίλησε εκφράζοντας επίσης και εγκάρδιες εόρτιες ευχές προς τον άγοντα τα σεπτά Του ονομαστήρια κατ’ αυτήν την ημέρα Μακ.Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ.Χριστόδουλο, δεηθείς υπέρ της ταχείας και πλήρους αποκαταστάσεως της υγείας Του.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α.Θ.Μ. ΜΕ ΤΟΝ ΕΞΟΧ.ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

            Την 16η Οκτωβρίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’, συνοδευόμενος από τον Μακ.Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.Βλαδίμηρο ως και τους Σεβ.Μητροπολίτη Καλής Ελπίδος κ.Σέργιος, Θεοφιλ. Επίσκοπο Μαδαγασκάρης κ.Ιγνάτιο και Θεοφιλ.Επίσκοπο Κυρήνης κ. Αθανάσιο, Έξαρχο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Ρωσία, συναντήθηκε με τον Εξοχ.Πρόεδρο της Ουκρανίας  κ.Βίκτωρα Γιουστσένκο στο Προεδρικό Μέγαρο του Κιέβου. 

            Κατά την σημαντική αυτή συνάντηση ο Μακαριώτατος εξέφρασε την χαρά Του, επειδή επεσκέφθη και πάλι την Ουκρανία, όπου διηκόνησε κατά το χρονικό διάστημα των ετών 1985-1995 ως Έξαρχος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας στην Οδησσό και ενημέρωσε τον Εξοχ.κ.Πρόεδρο για το επιτελούμενο πολυσχιδές ποιμαντικό, κοινωνικό, ιεραποστολικό και ανθρωπιστικό έργο του παλαίφατου Πατριαρχείου στην Αφρικανική ήπειρο. Επίσης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη Του προς τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Εξοχ.κ.Χόσνι Μουμπάρακ για την προστασία και την στήριξη που παρέχει προς την Δευτερόθρονη Εκκλησία των Αλεξανδρέων.

            Ο κ. Γιούστσενκο εξεδήλωσε την μεγάλη του ικανοποίηση τόσο για την επίσκεψη της ΑΘΜ στην χώρα, όσο και για τα έργα αγάπης του Πατριαρχικού Θρόνου του Αγίου Μάρκου προς τους εμπεριστάτους λαούς της Αφρικής. Ακόμη, φανερώνοντας το γενικότερο ενδιαφέρον του για την παρουσία της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο, εξέφρασε τον σεβασμό του προς το Σεπτό Πρόσωπο της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ.Βαρθολομαίου καθώς και την πρόθεσή του να ηγηθεί μίας από κοινού προσπάθειας των Ορθοδόξων κρατών της Ευρώπης, προκειμένου να στηρίξουν την οικουμενικότητα της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως.

            Ένα σημαντικό επίσης θέμα συζητήσεως μεταξύ του Μακ.Πατριάρχου και του Εξοχ.κ.Προέδρου ήταν και το σχίσμα που ταλανίζει την τοπική Εκκλησία της Ουκρανίας. Ο Μακ.κ.κ.Θεόδωρος Β’ διεσαφήνισε ότι στηρίζει, όπως και τα λοιπά Πατριαρχεία και οι Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, την Κανονική Εκκλησία της χώρας υπό την ποιμαντική ευθύνη του Μακ.Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Βλαδιμήρου.

            Τέλος η ΑΘΜ προσεκάλεσε τον Εξοχ.κ.Γιούστσενκο να επισκεφθεί την Πατριαρχική  Έδρα στην Αλεξάνδρεια.

            Μετά το πέρας της συναντήσεως ο Μακ.Πατριάρχης και τα μέλη της τιμίας Συνοδείας Του ανεχώρησαν για τον αερολιμένα του Κιέβου, ολοκληρώνοντας την δεκαήμερη επίσημη επίσκεψη στο Πατριαρχείο Μόσχας και πάσης Ρωσίας και την χώρα της Ουκρανίας.

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ  ΤΗΣ Α.Θ.Μ. ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

            Την 15η Οκτωβρίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ πραγματοποίησε επίσκεψη στην Πρεσβεία της Αιγύπτου στην Ουκρανία όπου ο Εξοχ.κ. Πρέσβης, ο οποίος Του επεφύλαξε θερμή υποδοχή, εξέφρασε την μεγάλη του ικανοποίηση για την ευλογητή επίσκεψη του Μακαριωτάτου στην Ουκρανία αλλά και στην Πρεσβεία της Νειλοχώρας.

            Ο Μακ.Πατριάρχης ευχαρίστησε για την υποδοχή και επεσήμανε την σπουδαιότητα της προβολής,  σε κάθε λόγο που εκφώνησε κατά την Ειρηνική Του Επίσκεψη στην Εκκλησία της Ρωσίας και την Ουκρανία, της αρμονικής συνυπάρξεως Χριστιανών και Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο. Ακόμη ευχαρίστησε ευγνωμόνως τον Εξοχ.Αιγύπτιο Πρόεδρο κ. Χόσνι Μουμπάρακ για την στήριξη και την προστασία που παρέχει στο Πατριαρχείο, ενώ ενημέρωσε τον κ.Πρέσβη για την ιεραποστολική διακονία της Δευτεροθρόνου Εκκλησίας στην Αφρική, ως και για τα σημαντικά αποτελέσματα της επισκέψεώς Του στις χώρες της Ρωσίας και της Ουκρανίας.         

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α.Θ.Μ. ΜΕ ΤΟΝ ΟΥΚΡΑΝΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

            Συνάντηση μίας ώρας είχε το μεσημέρι της 15ης Οκτωβρίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ με τον Εξοχ.Πρωθυπουργό της Ουκρανίας κ. Βίκτωρ Γιαννούκοβιτς, παρουσία του Μακ.Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Βλαδίμηρου.

            Προσφωνών τον Μακαριώτατο ο Εξοχ.κ.Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ιστορικό το γεγονός της επισκέψεώς Του στην χώρα, αναφερθείς και στα έτη της διαμονής του Πατριάρχου στην Οδησσό ως Εξάρχου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, επήνεσε το πολυσχιδέστατο ανθρωπιστικό και ιεραποστολικό έργο του Πρεσβυγενούς Πατριαρχείου, ενώ ευχαρίστησε την ΑΘΜ για την πολύτιμη συμβολή Της στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος που ανέκυψε κατά τα τελευταία χρόνια με την δημιουργία σχίσματος στην τοπική Εκκλησία της Ουκρανίας.         

            Κατά την αντιφώνησή Του ο Μακ.Πατριάρχης εξέφρασε την μεγάλη Του ικανοποίηση για την πρόοδο της χώρας και ευχήθηκε στον κ.Πρωθυπουργό να συνεχίσει το εποικοδομητικό του έργο υπέρ αυτής και του ευγενούς λαού της.

            Στην επίσημη αυτή συνάντηση την ΑΘΜ συνόδευαν ο Σεβ.Μητροπολίτης Καλής Ελπίδος κ.Σέργιος, ο Θεοφιλ.Επίσκοπος Μαδαγασκάρης κ.Ιγνάτιος, ο Έξαρχος του Δευτεροθρόνου Πατριαρχείου στην Ρωσία Θεοφιλ.Επίσκοπος Κυρήνης κ. Αθανάσιος και άλλοι εκπρόσωποι από την Αλεξανδρινή, την Ρωσική και την Ουκρανική Εκκλησία.

 

Η Α.Θ.Μ. ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΜΕΛΟΣ  ΤΗΣ  ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ  ΣΧΟΛΗΣ ΚΙΕΒΟΥ

            Την 15η Οκτωβρίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ επεσκέφθη την Θεολογική Σχολή του Κιέβου, όπου έτυχε εγκάρδιας υποδοχής εκ μέρους των διδασκόντων και των σπουδαστών «το μέλλον της Εκκλησίας της Ουκρανίας» όπως τούς χαρακτήρισε. 

            «Όλη η Εκκλησία της Ουκρανίας χαίρεται γιατί υποδέχεται τον Μακ.Πατριάρχη της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, από την οποία προήλθαν τόσοι άγιοι…» τόνισε ο Διευθυντής της Σχολής Θεοφιλ.Επίσκοπος κ. Αντώνιος, ο οποίος ανεκήρυξε τον Μακαριώτατο Επίτιμο Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Θεολογικής Σχολής.

            Αντιφωνών ο Μακ.κ.κ.Θεόδωρος Β’ εξέφρασε ευγνώμονες ευχαριστίες για την απονεμειθείσα τιμητική διάκριση. Ακόμη ανεφέρθη στην δισχιλιετή ιστορική διαδρομή της Εκκλησίας των Αλεξανδρέων, ως και στην καλλίκαρπη συνεισφορά της στην διαμόρφωση της Ορθοδόξου δογματικής διδασκαλίας και της Ιεράς Παραδόσεως, ατενίζουσα σήμερα στο μέλλον δια της ιεραποστολής που εκτείνεται σε όλες τις χώρες της Αφρικανικής ηπείρου.

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ  ΤΗΣ Α.Θ.Μ  ΣΤΗΝ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΟΔΗΣΣΟΥ

            Την 13η Οκτωβρίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ συνοδευόμενος από τον Σεβ.Μητροπολίτη Οδησσού κ. Αγαθάγγελο επεσκέφθη την Θεολογική Σχολή της πόλεως, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τους 500 σπουδαστές της και τους πανεπιστημιακούς διδασκάλους.

            «Σήμερα η Σχολή μας γράφει μία νέα ιστορική σελίδα με την επίσκεψή Σας στις εγκαταστάσεις της για πρώτη φορά ως Πατριάρχης», ανέφερε κατά την προσφώνησή  του ο Σεβ.κ. Αγαθάγγελος υποδεχόμενος την ΑΘΜ.

             «Χαίρομαι που επιστρέφω κοντά σας μετά από δώδεκα χρόνια και ακόμη περισσότερο χαίρομαι που βλέπω το "νέο αίμα“ της Ουκρανικής Εκκλησίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μακαριώτατος, ενθυμούμενος ακόμη και τον χώρο των διαλέξεων της Θεολογικής Σχολής, τις οποίες παρακαλουθούσε κατά την δεκαετή παραμονή του στην περιώνυμη πόλη της Οδησσού. Περαίνων την ομιλία Του ο Σεπτός Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής ανέπτυξε προς τους Ουκρανούς σπουδαστές το επιτελούμενο έργο των θεολογικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Αλεξάνδρειας, του Ναϊρόμπι και της Κινσάσα.

            Ακόμη η ΑΘΜ προέστη της Προσευχητικής συνάξεως, η οποία έλαβε χώρα το βράδυ της ιδίας ημέρας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Οδησσού.

 

ΕΠΙΣΗΜΗ  ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Α.Θ.Μ. ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΟΔΗΣΣΟΥ

            Την 12η Οκτωβρίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’, στα πλαίσια της επισήμου επισκέψεώς Του στην Εκκλησία της Ουκρανίας, μετέβη στην Οδησσό, στην πόλη όπου έζησε κατά το χρονικό διάστημα των ετών 1985-1995 διακονήσας ως Έξαρχος του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. 

            Αμέσως μετά την άφιξη Του στην ιστορική πόλη ο Μακαριώτατος προσήλθε στον περιώνυμο ελληνικό Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος, όπου έτυχε ιδιαιτέρως θερμής υποδοχής από τον Σεβ.Μητροπολίτη Οδησσού και Ιζμαήλ κ. Αγαθάγγελο και τους φιλευσεβείς Χριστιανούς, ως και τους εκπροσώπους του ελληνικού και του ουκρανικού κράτους, μεταξύ των οποίων ο Εντιμ.Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Οδησσό κ. Δημήτρης Μοσχόπουλος, ο Πρόεδρος της τοπικής Βουλής της Οδησσού κ. Νικολάι Σκόρικ, ο Αντιδήμαρχος της πόλεως κ. Ανατόλι Βοροχάιεφ, ο Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κ. Σοφρώνης Παραδεισόπουλος και εκπρόσωποι άλλων Εκκλησιών. «Από εδώ ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση… εδώ ξεκίνησε και η παρουσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Οδησσό το έτος 1956», τόνισε ο Σεπτός Αλεξανδρινός Προκαθήμενος. Ακόμη εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Σεβ.Μητροπολίτη Οδησσού για ό,τι έχει προσφέρει μέχρι σήμερα στο παλαίφατο Πατριαρχείο και τον Ελληνισμό αλλά και για τον συγκινητικό λόγο του, με τον οποίο αναφέρθηκε στον Ελληνισμό  της Οδησσού. Κατακλείων την αντιφώνησή Του επεσήμανε: «Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που έφυγα από κοντά σας, αλλά βλέποντάς σας, τους περισσότερους που ενθυμούμαι από τα παλαιά, νομίζω ότι δεν έχει περάσει ούτε μία μέρα!...»

            Ακολούθως η ΑΘΜ επεσκέφθη το παρακείμενο νεοκλασσικό οίκημα στο οποίο διέμεινε κατά την περίοδο της Εξαρχικής Της διακονίας, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, όπου ευρίσκονται τεθησαυρισμένα σημαντικά κειμήλια της εποχής της Ελληνικής Επανάστασης και το Κοιμητήριο, οπού ετέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών του μακαριστού Μητροπολίτη Οδησσού κυρού Σεργίου και άλλων μακαριστών κατοίκων της πόλεως, που ήλθαν συναντιλήπτορες και συναρωγοί  στο έργο που ο Μακ.Πατριάρχης ανέπτυξε στην Οδησσό ως Πατριαρχικός Έξαρχος.

 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ  ΤΗΣ Α.Θ.Μ.
ΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

            Σε σημαντικές δήλωσεις για το πρόβλημα του σχίσματος που ταλανίζει την Εκκλησία της Ουκρανίας προέβη η ΑΘΜ ο Πάπας και  Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β΄.

            Μιλώντας από τον Ιερό Καθεδρικό Ναό της ουκρανικής πρωτεύουσας ο Μακαριώτατος τόνισε κατηγορηματικά ότι στηρίζει, όπως άλλωστε και τα λοιπά Πατριαρχεία και οι Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, την Κανονική Εκκλησία της χώρας υπό τον Μακ.Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Βλαδίμηρο.

            «Η Εκκλησία διέπεται από τους Ιερούς Κανόνες. Και αυτοί πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα. Στην Εκκλησία επίσης έχουμε και σοβαρότητα. Ο εκκλησιαστικός χώρος δεν είναι πεδίο όπου ο καθένας μπορεί να πράττει ό,τι θέλει», επεσήμανε σε αυστηρό ύφος ο Σεπτός Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κατά την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία  που ετέλεσε συμπαραστατούμενος από τον Μακ.Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Βλαδίμηρο. «Εγώ ήρθα για να διακηρύξω την Κανονικότητα της Εκκλησίας της Ουκρανίας, η οποία βρίσκεται υπό την σκέπη και την ποιμαντική ευθύνη του Μακ.Μητροπολίτου κ. Βλαδίμηρου…Η μεγάλη και δυνατή χώρα της Ουκρανίας πρέπει να έχει στην καρδιά της την ορθόδοξη πίστη, όπως την εδίδαξαν οι Πατέρες και την διασφάλισαν οι Ιεροί Κανόνες», σημείωσε ο Mακ.κ.κ.Θεόδωρος Β΄, ο Οποίος κάλεσε τον λαό της χώρας να βρίσκεται στο πλευρό των Ιεραρχών της Κανονικής Εκκλησίας, εκφράζοντας και την ευχή να συνταχθούν με αυτήν όλοι οι Ορθόδοξοι πολίτες της Ουκρανίας.

 

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Α.Θ.Μ. ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

            Την 11η Οκτωβρίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ αφίχθη στο Κίεβο της Ουκρανίας, πραγματοποιώντας επίσημη επισκέψη στην χώρα όπου διακόνησε την Εκκλησία για δέκα ολόκληρα χρόνια ως Επίσκοπος Κυρήνης και Έξαρχος του Δευτεροθρόνου Πατριαρχείου  στην Οδησσό.

            Την ΑΘΜ υπεδέχθησαν στο αεροδρόμιο Μπορίσπολ του Κιέβου ο Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Βλαδίμηρος, ο Πρέσβης της Αιγύπτου στην Ουκρανία κ.Γιούσεφ Ζάντα και ο Επιτετραμμένος της Ελληνικής Πρεσβείας κ.Ηλία Φωτόπουλου.

            Λίγο αργότερα, στο Μητροπολιτικό Μέγαρο του Κιέβου παρετέθη επίσημο γεύμα προς τιμήν του Μακαριωτάτου, κατά την διάρκεια του οποίου ο Σεπτός Προκαθήμενος της Εκκλησίας των Αλεξανδρέων εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Μακ.Μητροπολίτη Κιέβου για την συμπαράσταση που είχε δεχθή κατά την περίοδο της Εξαρχικής Του διακονίας από την Εκκλησία της Ουκρανίας. «Πέρασαν τόσα χρόνια από τότε που πρωτοήλθα εδώ…», ανέφερε ο Μακ.Πατριάρχης Αλεξανδρείας απευθυνόμενος προς τον Μακ.Μητροπολίτη Κιέβου. «Και απόψε πολλές αναμνήσεις ήλθαν στο μυαλό, τα δύσκολα εκείνα χρόνια κατά τα οποία ερχόμουν στο Μητροπολιτικό Μέγαρο, τότε που μού αποκαλύπτατε και το μεγαλείο της αγαπώσης καρδίας σας. Σάς ευχαριστώ Μακαριώτατε για ό,τι προσφέρατε».

            «Είναι ευλογία από τον Θεό να Σάς συναντώ, Μακαριώτατε, μετά από τόσα χρόνια που ζήσατε στην Οδησσό», τόνισε ο  Μακ.κ. Βλαδίμηρος προσφέροντας στην ΑΘΜ  αρχιερατικό εγκόλπιο φέρον την μορφή της Παναγίας της Λαύρας μαζί με τους Αγίους Αντώνιο και Θεοδόσιο και ιερά λείψανα των Αγίων των σπηλαίων της Λαύρας.

            Ακόμη εκπρόσωποι του ιερού κλήρου εξέφρασαν με τους λόγους τους την μεγάλη τους χαρά που συναντούσαν και πάλι την ΑΘΜ ενθυμούμενοι εκείνη την ιστορική εποχή, όπως την χαρακτήρισαν.

            Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε όλους για την θερμή υποδοχή που Του επεφύλαξαν, ιδιαιτέρως δε τον Εξοχ.κ.Πρέσβη της Αιγύπτου για την παρουσία του κατά την υποδοχή και το επίσημο γεύμα, ως και τον Εντιμ. Έλληνα επιτετραμμένο στην Ουκρανία.

            Τέλος, κατά την διάρκεια της θερμής αυτής υποδοχής, εκπρόσωπος της Ουκρανικής Κυβερνήσεως ανέγνωσε συγχαρητήρια επιστολή του Εξοχ.Προέδρου της χώρας κ. Βίκτωρος Γιούστσενκο επί τη άφιξει του Μακ.Πατριάρχου Αλεξανδρείας, επαινούσα το πολυσχιδές έργο της Εκκλησίας του Αγίου Μάρκου για την Ορθοδοξία και την ιεραποστολή στην Αφρική. Η ΑΘΜ, που αναμένεται να συναντηθή με τον Ουκρανό Πρόεδρο την ερχόμενη Τρίτη, εξέφρασε την χαρά του που βρίσκεται σε αυτήν την χώρα, που γνωρίζει συνεχώς την πρόοδο.     

            Την επομένη, 12η Οκτωβρίου ε.ε., κατά την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία που ετέλεσθη στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Οσίων Αντωνίου και Θεοδοσίου, ο Μακαριώτατος ανεφέρθη στο εκκλησιαστικό πρόβλημα που υφίσταται στην Ουκρανία, τονίζοντας την σαφή θέση όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, οι οποίες αναγνωρίζουν μόνον την κανονική Εκκλησία της Ουκρανίας.

            Την ιδία ημέρα η ΑΘΜ επεσκέφθη την Ελληνική Πρεσβεία στην Ουκρανία, όπου έγινε εγκαρδίως δεκτή από τον Εξοχ. κ.Ηλία Φωτόπουλο και το Διπλωματικό Προσωπικό.

            Τον Σεπτό Αλεξανδρινό Προκαθήμενο συνοδεύουν στην επίσημη αυτή επίσκεψη στην Εκκλησία της Ουκρανίας ο Σεβ.Αρχιεπίσκοπος του Ρεζάν (της Ρωσικής Εκκλησίας) κ.Παύλος, ο Σεβ.Μητροπολίτης Καλής Ελπίδος κ.Σέργιος, ο Θεοφιλ.Επίσκοπος Μαγαδασκάρης κ.Ιγνάτιος, ο Έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Μόσχα Θεοφιλ.Επίσκοπος Κυρήνης κ.Αθανάσιος, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου Πανοσιολ.Αρχιμ κ.Νήφων Τσαβαρής, ο Έξαρχος της Ρωσικής Εκκλησίας στο Κάιρο Πανοσιολ.Αρχιμ.κ.Λεωνίδας Γκορμπατσώφ, ο Πανοσιολ.Αρχιμ.κ.Πέτρος Παργινός, Κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας, ο Μ.Λογοθέτης του Πατριαρχικού Θρόνου κ.Σπυρίδων Καμαλάκης και ο Σύμβουλος Τύπου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Νικόλαος Κάτσικας.

 

ΠΕΡΑΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΣ ΤΗΣ Α.Θ.Μ.
ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

            Με την κήρυξη των εργασιών του Επιστημονικού Συνεδρίου για τα 90 χρόνια από την ανασύσταση του Πατριαρχείου Μόσχας η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ ολοκλήρωσε την 11η Οκτωβρίου ε.ε. την Ειρηνική Του Επίσκεψη στην Εκκλησία της Ρωσίας. 

            Κατά την τελευταία επίσημη συνάντηση του Μακαριωτάτου με τον Μακ.Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ.Αλέξιο στον περικαλλή Ιερό Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού Μόσχας,   με την παρουσία πολλών Ιεραρχών της Ρωσικής Εκκλησίας και υψηλών προς τούτο προσκεκλημένων, η ΑΘΜ ανεφέρθη στις πολυαιώνιες αδελφικές σχέσεις που διέπουν τις δύο Εκκλησίες, επισημαίνων: «Επιθυμούμε να υπογραμμίσουμε τις άριστες αδελφικές σχέσεις που υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν μεταξύ των δύο Πατριαρχείων Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής και Μόσχας και πάσης Ρωσίας, οι οποίες προωθούν την ενότητα, την αγαστή συνεργασία και την αρμονική συμπόρευση, ώστε από κοινού να αντιμετωπισθούν οι σύγχρονες προκλήσεις και τα μεγάλα πανανθρώπινα προβλήματα που ταλανίζουν τον σύγχρονο κόσμο».

            Ακόμη υπενθύμισε την συμβολή του Δευτεροθρόνου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην ίδρυση του Πατριαρχείου Μόσχας, καθώς την 12η Φεβρουαρίου 1593 συνήλθε Μεγάλη Σύνοδος στην Κωνσταντινούπολη, όπου διά της καθοριστικής παρουσίας του Αγίου Πατριάρχου Αλεξανδρείας Μελετίου Πηγά (1590-1601), εκυρώθη η ίδρυση του Πατριαρχείου της Ρωσίας, το οποίο κατόπιν ιστορικών δοκιμασιών καταργήθηκε και ανασυνεστάθη πριν από 90 χρόνια. 

            Ο Μακ.Πατριάρχης κ.κ.Θεόδωρος Β’ αναχωρεί σήμερα το απόγευμα από την Ρωσική πρωτεύουσα με προορισμό το Κίεβο, όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Εκκλησία της Ουκρανίας και αναμένεται να συναντήσει τον Πρόεδρο της χώρας.

            Ο Σεπτός Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αφρικής θα επιστρέψει στην Πατριαρχική Έδρα την 16η Οκτωβρίου ε.ε.. 

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ  ΤΗΣ Α.Θ.Μ  ΜΕ  ΤΗΝ  ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ  ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗΣ ΕΙΡΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

            Την 10η Οκτωβρίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’, κατά την διάρκεια επισήμου γεύματος που παρέθεσε  προς τιμήν Του ο Εξοχ.κ.Εζάτ Σαάντ Ελ Σαΐντ, Πρέσβης της Αιγύπτου στην Ρωσία, με την συμμετοχή και των Εξοχ.Πρέσβεων της Ελλάδος και της Κύπρου κ.κ. Ηλία Κλή και Λεωνίδα Παντελίδη, είχε συνομιλία με την Εξοχ.Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου κα Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλή σχετικά με την συμβολή της Μεγαλονήσου στο επιτελούμενο ιεραποστολικό έργο του πρεσβυγενούς Πατριαρχείου Αλεξανδρείας αλλά και τις συνεχείς προσπάθειες του Πατριαρχικού Θρόνου για την δικαίωση του Κυπριακού λαού στο εθνικό του θέμα.

            «Όπου και αν βρεθούμε αγωνιζόμαστε για τα δίκαια της Κύπρου…Καιρός πια να έρθει η δικαιοσύνη σε αυτό το νησί, το οποίο προσεύχομαι ο Θεός να ευλογεί πάντοτε», επεσήμανε ο Μακαριώτατος ευχαριστών την Κύπρο που αποτελεί «έναν από τους σημαντικότερους στυλοβάτες της Αλεξανδρινής Εκκλησίας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

            Η κα.Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου τόνισε μεταξύ άλλων: «Η Κυπριακή Κυβέρνηση αλλά και η Εκκλησία της Κύπρου βρίσκονται κοντά στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και προσπαθούμε και εμείς με κάθε τρόπο να βοηθήσουμε στο πολυσήμαντο έργο του. Πραγματικά, επιθυμώ σύντομα να το επισκεφθώ από κοντά», κατέληξε η κα Μαρκουλή.     

 

ΤΕΤΑΡΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΣ ΤΗΣ Α.Θ.Μ.
ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

            Την περιοχή του Νίνζι Νόβγκοροντ, που έχει σηματοδοτηθεί από το πέρασμα του Όσιου Σεραφείμ του Σαρώφ, ενός από τους μεγαλύτερους Αγίους της Ρωσικής Εκκλησίας, επισκέφθηκε την 9η Οκτωβρίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ συνεχίζοντας την Ειρηνική Του επίσκεψη στην Εκκλησία της Ρωσίας.

            Η περιοχή αυτή, 450 περίπου χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μόσχας, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα θρησκευτικά κέντρα της Ρωσικής επικράτειας διότι περιλαμβάνει, με επίκεντρο τον ανεγερθέντα από τον Όσιο Σεραφείμ Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος, Εκκλησιαστικές Σχολές, ιστορικά Μοναστήρια και περικαλλείς Ναούς, τους οποίους διακονούν περίπου 500 κληρικοί και μοναχοί.

            Συγκινητική ήταν η υποδοχή που επεφυλάχθη στον Μακαριώτατο από τον Σεβ.Αρχιεπίσκοπο Νίζνι Νόβγκοροντ και Αρζαμάς κ. Γεώργιο, με την συμμετοχή σύσσωμου του ιερού κλήρου και των μοναχών, ως και πλήθους φιλευσεβών χριστιανών, ιδιαιτέρως δε των νέων της ευρύτερης περιοχής, τους οποίους η ΑΘΜ χαρακτήρισε ως “το καλλίκαρπο μέλλον της ρωσικής γης”. “Με χρυσά γράμματα θα καταγραφεί η ιστορική επίσκεψή σας στην πόλη μας», επεσήμανε προς τον Μακ.Πατριάρχη ο Σεβ.κ.Γεώργιος, αναφερόμενος ιδιαιτέρως στην πολύτιμη πνευματική παρακαταθήκη που φέρει το Πρεσβυγενές Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, χαρακτηρίζοντάς το ως “πηγή της ίδιας της ορθόδοξης πίστεως”. Και συνέχισε λέγων: “Η Αλεξανδρινή Εκκλησία συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη της χριστιανικής ζωής σε όλη την οικουμένη, υπήρξε δε η κοιτίδα του μοναχισμού”. Ακόμη ο Σεβ.Αρχιεπίσκοπος μετέφερε τον χαιρετισμό του Μακ.Πατριάρχου Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ. Αλεξίου Β’ για την επέτειο της συμπληρώσεως τριών ετών από της εκλογής της ΑΘΜ στον Αποστολικό και Πατριαρχικό Θρόνο του Άγιου Μάρκου (9.10.2004) χαρακτηρίζοντας ιστορικό το γεγονός ότι η εύσημη αυτή ημέρα συμπίπτει με την επίσημη επίσκεψη του Πατριάρχου στο Νίζνι Νόβγκοροντ.   

            “Είναι μεγάλη χαρά και ευλογία να βρίσκομαι κατά την τρίτη επέτειο της αναδείξεως μου στο Πατριαρχικό αξίωμα στον τόπο όπου έζησε και θαυματούργησε ο Όσιος Σεραφείμ”, απάντησε ο Μακ.κ.κ.Θεόδωρος Β’ ευχαριστώντας τον Θεό που του χάρισε αυτό το μεγάλο δώρο κατά την ημέρα αυτή, εναποθέτων σε ενδειξη σεβασμού και ευγνωμοσύνης στην λάρνακα όπου ευρίσκεται τεθησαυρισμένο το ιερό λείψανο του Οσίου Σεραφείμ το Κριτάτο επιτραχήλιο που έφερε.

            Στον Μακαριώτατο επεφύλαξαν θερμή υποδοχή και οι Αρχές του τόπου, ο Νομάρχης του Νίζνι Νοβγκορόντ κ. Βαλέριος Σάντσεφ, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «η ιστορία της ορθόδοξης εκκλησίας στο κόσμο συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία του Δευτερόθρονου Ορθοδόξου Πατριαρχείου και για αυτό και εμείς ευλαβούμεθα πολύ την Εκκλησία του Αγίου Μάρκου», ο αναπληρωτής Προεδρικός Πληρεξούσιος στην Ομοσπονδιακή Περιφέρεια του Βόλγα κ. Βλαδίμηρος Ζώριν και Σύμβουλοι του Ρώσου Προέδρου κ.Πούτιν, παρουσία των οποίων ο Σεπτός Προκαθήμενος της Εκκλησίας των Αλεξανδρέων έψαλε επιμνημόσυνη δέηση σε μία μεγάλη προσωπικότητα, τον Κοσμά Μίνιν, που συνέβαλε στην απελευθέρωση της Ρωσίας από Πολωνούς κατακτητές στις αρχές του 17ου αιώνα. Επίσης κατέθεσε στέφανο στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, πλησίον του ποταμού Βόλγα.

            Το βράδυ της ιδίας ημέρας ο Μακ. Πατριάρχης κ.κ. Θεόδωρος Β’, συνοδευόμενος από τον Σεβ.Αρχιεπίσκοπο Ραζάν και Κασίμωφ κ. Παύλο, επέστρεψε στην Μόσχα.

 

ΧΡΟΝΙΚΟ 9ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2007

            Την 9η Οκτωβρίου ε.ε. συμπληρώνονται τρία έτη από την εκλογή της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεοδώρου Β’ στον περίπυστο Αποστολικό και Πατριαρχικό Θρόνο του Αγίου Μάρκου.

            Με την ευλογητή αυτή αφορμή, στην Αλεξάνδρεια, όπου και η Πατριαρχική Έδρα, ο Θεοφιλ.Επίσκοπος Μαρεώτιδος κ.Γαβριήλ, Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας, πλαισιούμενος από τον Ιερό Κλήρο της Μεγάλης Πόλεως, ετέλεσε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Οσίου Σάββα Ηγιασμένου, κατά την διάρκεια της οποίας ο Θεοφιλ.Επίσκοπος Νειλουπόλεως κ.Γεννάδιος, Αρχιγραμματεύων της Ιεράς Συνόδου εκήρυξε τον θείο λόγο, αναφερθείς στην χαρισματική προσωπικότητα του Μακαριωτάτου, ως και το πολυσχιδέστατο ποιμαντικό, κοινωνικό, ιεραποστολικό και ανθρωπιστικό έργο που ανέπτυξε κατά την θεοφιλή τριετή Πατριαρχία Του, μεταφέρων και αποσπάσματα της προς τούτο εξαπολυθείσης Πατριαρχικής Εγκυκλίου προς τους Αρχιερείς του Θρόνου.

            Μετά το πέρας της Λειτουργικής Συνάξεως παρετέθη εόρτια δεξίωση προς το πολυπληθές εκκλησίασμα, μεταξύ του οποίου παρευρέθησαν ο Εντιμ.κ.Γεώργιος Διακοφωτάκης, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια, οι διδάσκοντες και οι μαθητές των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων της πόλεως, οι Αφρικανοί σπουδαστές της Πατριαρχικής Σχολής Αλεξανδρείας “Αθανάσιος ο Μέγας”, οι οποίοι έψαλαν στην ελληνική γλώσσα κατά την τελεσθείσα Θεία Λειτουργία, εκπρόσωποι ελληνικών Συλλόγων και φορέων κ.α.   

 

ΤΡΙΤΗ  ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΙΚΗΣ  ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΣ ΤΗΣ ΑΘΜ
ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

            Πρόσκληση στον Μακαριώτατο Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ. Αλέξιο Β’ να επισκεφθεί το Δευτερόθρονο Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας απηύθυνε την 8η Οκτωβρίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, κατά το Πατριαρχικό Συλλείτουργο που έλαβε χώρα στον ιστορικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην Λαύρα Ραντονέζ, με την συμμετοχή  δεκάδων επισκόπων της ρωσικής εκκλησίας και προσευχητική παρουσία χιλιάδων χριστιανών.

            Η μεγάλη αυτή Λειτουργική Σύναξη ετελέσθη κατά την χρονική στιγμή συμπληρώσεως τριών ετών από της εκλογής του Μακ.κ.κ.Θεοδώρου Β’στον Αποστολικό και Πατριαρχικό Θρόνο του Αγίου Μάρκου. «Εκφράζω την μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι και πάλι στην Ρωσία, μετά από δώδεκα χρόνια…Έζησα εδώ για δέκα ολόκληρα χρόνια ως Πατριαρχικός  Έξαρχος στην Οδησσό και η 9η Οκτωβρίου είναι μία μεγάλη μέρα για μένα, διότι κατ’ αυτήν την ημέρα ασυμπληρώνονται τρία χρόνια από τότε που εξελέγην Πατριάρχης. Ευχαριστώ τον Θεό, ευχαριστώ τον Άγιο Σέργιο του Ραντονέζ, διότι σήμερα βρίσκομαι εδώ με την ιδιότητα του Προκαθημένου του ιεραποστολικού Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, κοντά στον Αγιώτατο Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας Αλέξιο Β΄, τον οποίον τόσα χρόνια γνωρίζω, τόσο αγαπώ και σέβομαι. Ήρθα να εκφράσω τις αδελφικές σχέσεις που διατηρούνται στην ιστορική διαδρομή των Εκκλησιών Αλεξάνδρειας και Ρωσίας... Για έναν κόσμο που ταράσσεται σήμερα, χρειαζόμαστε την ειρήνη, την ενότητα όλων των λαών και των εκκλησιών. Γι’ αυτό από την θέση αυτή, εύχομαι χρόνια πολλά στον Αγιώτατο Πατριάρχη, χρόνια πολλά στους δύο ευγενικούς λαούς, των Ρώσων και των Ελλήνων…και ακόμη εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου  προς την χώρα όπου ζω και κινούμαι ελεύθερα, την φιλτάτη Αίγυπτο».

            Την μεγάλη του χαρά για την πραγματοποίηση της επίσημης επίσκεψης της ΑΘΜ  στην Ρωσία εξέφρασε και ο Μακ.Πατριάρχης Μόσχας κ. Αλέξιος Β΄: «Διπλή είναι και η δική μας χαρά για το ότι σήμερα που τελούμε την εορτή του Αγίου Σεργίου του Ραντονέζ, έχουμε και την μεγάλη τιμή να βρίσκεται μαζί μας και να ηγείται της Θείας Λειτουργίας ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β΄, με τον οποίον με συνδέουν δεσμοί φιλίας εδώ και πολλά πολλά χρόνια… Η παρουσία του Αλεξανδρινού Προκαθημένου στην Μόσχα αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα σύσφιξης και ενδυνάμωσης των σχέσεων μεταξύ των εκκλησιών».

            Ακόμη, ο Μακ. κ.κ.Αλέξιος Β’ εξύμνησε την πνευματική παρακαταθήκη του πρεσβυγενούς Πατριαρχείου Αλεξανδρείας: «Ο Ορθόδοξος κόσμος της Ρωσίας έδειξε πάντα τεράστιο σεβασμό προς την ένδοξο Ορθόδοξο Εκκλησία Αλεξανδρείας, μίας εκκλησίας που στερεώθηκε υπό τα διδάγματα του Αποστόλου Μάρκου, δοξάστηκε με τα έργα των διασήμων διδασκάλους της αλεξανδρινής θεολογικής σχολής και εγκωμιάστηκε από τους αγώνες πολλών αγίων της εκκλησίας μας, κάποιοι εκ των οποίων έβαλαν τα θεμέλια του ορθόδοξου μοναχισμού».      

            Αμέσως μετά την κατανυκτική Θεία Λειτουργία, οι δύο Προκαθήμενοι ετέλεσαν δοξολογία επί τη εορτή του Αγίου Σεργίου, το σκήνωμα του οποίου ευρίσκεται τεθησαυρισμένο σε ένα από τα Ιερά Παρεκκλήσια της Λαύρας.

 

ΕΥΧΕΣ ΤΗΣ ΑΘΜ ΓΙΑ ΤΑΧΕΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΚ.ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ κ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

            Τις θερμές ευχές τους για ταχεία ανάρρωση προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλο απηύθυναν σήμερα από την Μόσχα η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β΄ που πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες επίσημη Ειρηνική επίσκεψη στην Εκκλησία της Ρωσίας και ο Μακ.Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ.κ.Αλέξιος Β΄.

            «Εύχομαι στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, με τον οποίο συνωμίλησα την περασμένη εβδομάδα, ταχεία και πλήρη ανάρρωση…Μακαριώτατε Αδελφέ κ.Χριστόδουλε, είμαστε κοντά σου, με την προσευχή μας εδώ στην Λαύρα του Αγίου Σεργίου και προσευχόμεθα ο Θεός να σε βοηθήσει για να επιστρέψεις με το καλό πίσω, στο έργο σου το μεγάλο για την Εκκλησία της Ελλάδος», ανέφερε ο Σεπτός  Προκαθήμενος της Δευτεροθρόνου Εκκλησίας, απαντών σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αμέσως μετά το Πατριαρχικό Συλλείτουργο που ετελέσθη στην Λαύρα του Αγίου Σεργίου Ραντονέζ.

 

ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΣ ΤΗΣ Α.Θ.Μ.
ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ  ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

            Σε απόσταση μικρή από το Κρεμλίνο, εκεί όπου βρίσκεται το Ιερό Μετόχιο των Αγίων Πάντων της Αλεξανδρινής Εκκλησίας στην Μόσχα, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Ελλήνων Μόσχας υπεδέχθησαν την Κυριακή, 7η Οκτωβρίου ε.ε., την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρο Β’, υπό τον χαρμόσυνο ήχο των κωδωνοκρουσιών και τους ύμνους των χορωδίων να αντηχούν το ελληνικό βυζαντινό μεγαλείο, ακόμη και από ρώσους που δεν γνωρίζουν την ελληνική αλλά έχουν αγκαλιάσει τον ελληνορθόδοξο πολιτισμό.

            Παρουσία του Σεβ.Αρχιεπισκόπου Ριαζάν και Καζίμοβα κ. Παύλου της Ρωσικής Εκκλησίας, του Έλληνα Πρέσβη Εξοχ.κ. Ηλία Κλη, του Αιγύπτιου Πρέσβη Εξοχ.κ. Εζάτ Σαάντ Ελ Σαΐντ, του Συμβούλου του Προέδρου Πούτιν κ. Αντόνι Γιούροβιτς, του Προξένου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Μόσχα Εντιμ.κ. Νικολάου Μανώλη, του Άρχοντος Λογοθέτη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Σπύρου Καμαλάκη και πλήθους κόσμου, ο Μακ.Πατριάρχης Αλεξανδρείας ευχαρίστησε θερμά όσους συμβάλουν στην επιτέλεση του πολυσχιδεστάτου ποιμαντικού, ιεραποστολικού και ανθρωπιστικού έργου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, τονίζοντας τις άριστες αδελφικές σχέσεις που αναπτύσσονται όλο και περισσότερο με την Ρωσική Εκκλησία. 

            Κατά την αντιφώνησή του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Μόσχας κ. Γιώργος Ατματσίδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της ελληνικής παροικίας προς τον Μακαριώτατο για την μεγάλη προσφορά της Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας, η οποία έχει ιδρύσει και λειτουργεί μέσα στο Μετόχι της στην ρωσική πρωτεύουσα ένα σχολείο για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας αλλά και την προβολή του ελληνικού πολιτισμού. Συγκίνηση μάλιστα προκάλεσε το γεγονός των ευχαριστιών που μετέφεραν τέσσερις μικροί μαθητές προς τον Μακ.κ.κ. Θεόδωρο Β’ για την πρωτοβουλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής να έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα εκπαιδευτικό καθίδρυμα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας για τα ελληνόπουλα αλλά και τους ρώσους, παρέχοντας δωρεάν μαθήματα προς όλους.

            Εγκάρδια ήταν και η υποδοχή που επεφύλαξε ο Έξαρχος του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Μόσχα, Θεοφιλ. Επίσκοπος Κυρήνης κ. Αθανάσιος, προς τον οποίο ο Σεπτός Προκαθήμενος της Εκκλησίας των Αλεξανδρέων εξέφρασε πατρικές ευχαριστίες για την διακονία του, προσφέροντας ένα περίτεχνο ευαγγέλιο για τον Ιερό Ναό του Πατριαρχικού Μετοχίου και Αρχιερατικό εγκόλπιο. Ακολούθως παρατέθη επίσημο γεύμα προς τιμήν της ΑΘΜ στις ανακαινισθείσες εγκαταστάσεις του Μετοχίου με την παρουσία πολλών επισήμων.

            Την ιδία ημέρα ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε την Ελληνική Πρεσβεία στην Μόσχα όπου ο Έλληνας Πρέσβης Εξοχ.κ. Ηλίας Κλης υποδεχόμενος τον Σεπτό Αλεξανδρινό Προκαθήμενο επεσήμανε την μεγάλη σημασία της λειτουργίας του Πατριαρχικού Μετοχίου στην Ρωσική πρωτεύουσα, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς του ελληνισμού της χώρας, ως και πολύτιμη προσφορά στην διάδοση και εκμάνθηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού.  

            Ακόμη, ο Μακ.Πατριάρχης Αλεξανδρείας επισκέφθηκε χθες το Ιερό Μετόχι του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Μόσχα, όπου τον υποδέχθηκε ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου π. Στέφανος.  

ΕΙΡΗΝΙΚΗ  ΕΠΙΣΚΕΨΗ  ΤΗΣ  ΑΘΜ  ΣΤΗΝ  ΕΚΚΛΗΣΙΑ  ΤΗΣ  ΡΩΣΙΑΣ

            Ειρηνική Επίσκεψη στην Εκκλησία της Ρωσίας πραγματοποιεί από την 6η Οκτωβρίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ συνοδευόμενος από τους Σεβ.Μητροπολίτη Καλής Ελπίδος κ.Σέργιο, Θεοφιλ.Επίσκοπο Μαδαγασκάρης κ.Ιγνάτιο, Πανοσιολ.Αρχιμ.κ.κ.Νήφωνα Τσαβαρή και Πέτρο Παργινό, ως και τους κ.κ.Καμαλάκη, Αρχοντα Λογοθέτη του Θρόνου και Νικόλαο Κάτσικα, Σύμβουλο Τύπου του Πατριαρχείου.

            Την ΑΘΜ υπεδέχθη τιμητικώς στον Διεθνή Αερολιμένα Ντομοντιέντοβο της Μόσχας η Α.Μ. ο Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ.κ.Αλέξιος Β΄ επικεφαλής πολυπληθούς ομάδος Αρχιερέων και άλλων κληρικών της Ρωσικής Εκκλησίας. Παρόντες επίσης ήσαν  ο Εξοχ.Πρέσβης της Ελλάδας στην Ρωσία κ. Ηλίας Κλης και ο Επιτετραμένος της Αιγυπτιακής Πρεσβείας στην Μόσχα κ. Ομάρ Αμπού Αΐς.

            Αμέσως μετά, οι δύο Προκαθήμενοι μετέβησαν στην Ιερά Μονή του Αγίου Δανιήλ, η οποία αποτελεί την έδρα του Πατριαρχείου Μόσχας και συζήτησαν για τα θέματα της Ορθόδοξης Εκκλησίας. 

            Καλοσωρίζοντας τον Μακ.Πατριάρχη της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, ο Μακ.Πατριάρχης Μόσχας ανεφέρθη στους πολυαιωνίους δεσμούς φιλίας και αδελφικής αγάπης με τους οποίους συνδέονται δύο εκκλησίες, τονίζοντας ότι «με μεγάλο ενδιαφέρον και χαρά παρακολουθούμε την πλούσια ιεραποστολική δραστηριότητα την οποία αναπτύσσει το Δευτερόθρονο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας στην προσπάθεια του ευαγγελισμού των πολυπληθών λαών και εθνοτήτων της αφρικανικής ηπείρου».   

            «Θα συνεχίσω να εργάζομαι για την ειρήνη στην Εκκλησία και θα το κάνω με όλη την δύναμη της ταπεινής μου καρδιάς, γιατί οι μέρες που ακολουθούν είναι πολύ δύσκολες», απάντησε ο Μακ.κ.κ.Θεόδωρος Β’, ο Οποίος εξ αφορμής της εκφράσεως ανησυχίας του Πατριάρχου Μόσχας «για τις καταπιέσεις που υφίσταται» ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη χώρα διαμονής του, διεκήρυξε την ολόθυμη στήριξη, τον σεβασμό και την αγάπη Του στο Σεπτό πρόσωπο του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και την Πρωτόθρονη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως.

            Επίσης, οι Σεπτοί Πρωθιεράρχες Αλεξανδρείας και Μόσχας συνομίλησαν και για το σοβαρό εκκλησιαστικό πρόβλημα που ταλανίζει την τοπική Εκκλησία της Ουκρανίας, την οποία θα επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες ο Μακ.κ.κ.Θεόδωρος Β’. «Επιθυμώ να καταδείξω την Κανονική τάξη της Εκκλησίας. Δι’ αυτής πορευόμεθα στον ιστορικό ρου των αιώνων και αυτήν απαρασαλεύτως ακολουθούμε. Όπου μπορώ να βοηθήσω, θα το πράξω θαρσαλέως», επεσήμανε ο Προκαθήμενος της ιεραποστολικής Εκκλησίας του Αγίου Μάρκου. «Είμαστε ευγνώμονες στην Αλεξανδρινή Εκκλησία για την αμετάβλητη, σαφή και συνεπή θέση εναντίον αυτού του κακού», ανταπάντησε ο Μακ.κ. Αλέξιος Β’.          

            Την 7η Οκωβρίου ε.ε. η ΑΘΜ ετέλεσε την Θεία Λειτουργία στο Μετόχιο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Ρωσική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με το καταρτισθέν πρόγραμμα, αύριο, 8η Οκτωβρίου ο Μακαριώτατος θα προστή του Πατριαρχικού Συλλείτουργου με τον Μακ.Μόσχας κ. Αλέξιο στην Ιερά Λαύρα του Αγίου Σεργίου Ραντονέζ, ενώ την προσεχή Πέμπτη θα μιλήσει σε μεγάλη εκδήλωση που πραγματοποιείται με αφορμή της 90ής επετείου της ανακήρυξης της αυτοκεφαλίας της Ρωσικής Εκκλησίας.                

 

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΑΘΜ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ
 ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ  ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
κ.κ.ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β'
ΕΠΙ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΡΙΕΤΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΘΡΟΝΟ ΤΟΥ ΑΓ.ΜΑΡΚΟΥ

 

ριθμ. Πρωτ. 260

Τος Σεβασμιωτάτοις Μητροπολίταις καί Θεοφιλεστάτοις πισκόποις το καθ’  μς γιωτάτου ποστολικο καί Πατριαρχικο Θρόνου τς λεξανδρείας, χάρις καί ερήνη μν παρά Θεο Παντοκράτορος.

            « ρα τς ρθοδοξίας, το χρέους καί τν δυνατοτήτων της, χει σημάνει στό σύγχρονο κόσμο» (Σύσκεψη ρθοδ.Προκαθημένων, Μάρτιος 1992, Φανάρι).

            Καθώς συμπληρώνονται τρία (3) χρόνια πό τότε πού μέ τήν χάρη το παντοδυνάμου Θεο νέλαβα τήν πηδαλιουχία το νοητο σκάφους τς λεξανδρινς κκλησίας, πιθυμ νά πικοινωνήσω μαζί σας, μέσα π’ ατήν τήν Πατριαρχική πιστολή καί νά κφράσω, κατ’ ρχήν, τήν δοξολογία καί τήν εγνωμοσύνη μου  πρός τόν Κύριο τς δόξης !         

            Βεβαίως νθύμηση τν πετείων καί τν ορτν ατο το εδους χει προοπτική καί σημασία μόνον ταν δημιουργικά ναπολομε τό παρελθόν καί μέ ασιοδοξία τενίζουμε τό παρόν καί τό μέλλον, πενδύοντας στό χρόνο μέ σαφήνεια καί μέ συναίσθηση τς εθύνης τν πράξεών μας, μέ ποφασιστικότητα καί μέ τήν πίστη στό Θεό τς γάπης καί τς δικαιοσύνης. συμπλήρωση τς φετεινς τριετος πετείου, χάριτι Θεο, Πατριαρχίας τς μετέρας Μετριότητος, δίδει ατήν τήν θαυμάσια φορμή δελφικς προσεγγίσεως καί συναντιλήψεως.

            Τρία λόκληρα χρόνια γεμάτα πό δουλειά σέ λους τούς τομες τς κκλησιαστικς διοικήσεως. Μέ πληθωρική τήν παρουσία ψηλν προσώπων τς φιλτάτης Πατρίδος μας καί τς μαρτυρικς Κύπρου. Τρία χρόνια μόχθου καί πνευματικς ργασίας. Προσπάθειες, ο ποες καρποφόρησαν μέ τήν δική σας φιλότιμη συμμετοχή, μέ τήν δική σας συμπροσευχή καί στήριξη. λα κενα τά μεγάλα καί στορικά γεγονότα τά ποα ζήσαμε στό Πατριαρχεο μας, στήν λεξάνδρεια καί στό Κάϊρο, καί πλημμύρισαν στίς καρδιές μας τήν ν Κυρίω καύχηση καί τήν θική κανοποίηση γιά τήν πιτέλεση το ατονόητου καί δεδομένου χρέους ναντι τν ποχρεώσεών μας στήν στορία καί τήν κκλησία το ποστόλου Μάρκου.

            βαρύτητα δόθηκε, ως σήμερα, στήν περάτωση τν μεγάλων ργων, στήν πολυπόθητη ναρξη τν νακαινιστικν ργασιν τς στορικς Μονς το γ.Γεωργίου Καϊρου, στήν δρυση καί τήν παναλειτουργία τς Πατριαρχικς Σχολς «θανάσιος Μέγας», στήν λοκλήρωση το Πατριαρχικο Μουσείου (κειμηλιοφυλάκειο καί σκευοφυλάκιο), τήν εδική Αθουσα φιερωμένη στόν μακαριστό Πατριάρχη Πέτρο Ζ’, στήν ργάνωση τς περίφημης Πατριαρχικς Βιβλιοθήκης, ποία θά συνδεθε μέ πολλά Πανεπιστήμια καί Βιβλιοθκες το κόσμου, στε νά πάρχει νταλλαγή πιστημονικν συνεργασιν.

 λ’ ατά ποτελον τά πραγματικά κοσμήματα πού στολίζουν τό Πατριαρχεο μας καί παρουσιάζουν πρός τά ξω μία ξιοπρεπ καί ζωντανή παρουσία, πως ατή ρμόζει στόν δισχιλιετ θεσμό του.   

            Παράλληλα τό νθρωπιστικό ργο τς εραποστολς αξάνεται καί ριμάζει μέ τήν εεργετική παρουσία το ησο Χριστο, καί τίς οκνες καί πολλές φορές περάνθρωπες δικές σας προσπάθειες. Εσθε λοι σας ξιέπαινοι διότι διακονετε τήν κκλησία το Θεο, τόν Πατριαρχικό Θρόνο το γίου Μάρκου μέ ληθινή ατοθυσία, μέ διάκριση, μέ ταπείνωση, μέ μεράκι, μέ συντονισμό καί ργάνωση, μέ ξιοπρέπεια καί δυναμισμό, μέ διάθεση μαθητείας καί καταλλαγς.

            Θέλω νά σς εχαριστήσω καί πάλι γιά τήν γάπη σας. Γιά τήν  καλή σας διάθεση καί τήν μέριστη συνεργασία καί συμπόρευσή σας !

χαριστ τ Θε μου π πσ τ μνείᾳ μν, 4 πντοτε ν πσ δεσει μου πρ πντων μν μετ χαρς τν δησιν ποιομενος 5 π τ κοινωνίᾳ μν ες τ εαγγλιον π πρτης μρας χρι το νν, 6 πεποιθς ατ τοτο, τι ναρξμενος ν μν ργον γαθν πιτελσει χρις μρας ησο Χριστο, 7 καθς στι δκαιον μο τοτο φρονεν πρ πντων μν δι τ χειν με ν τ καρδίᾳ μς,......] (Φιλιππ. 1, 3-7).

            Θά συνεχίσουμε μαζί ατήν τήν σταυροαναστάσιμη πορεία καί τόν «καλόν γνα» τς πίστεως καί τς γάπης. μαρτυρία το Θρόνου θά συνεχίζεται μέ λες μας τίς δυνάμεις. Γιά τήν γάπη κείνου πού χυσε τό πανάγιο αμα Του γιά τή δική μας τή σωτηρία καί ποτελε διαχρονικό καί αώνιο φωτεινό παράδειγμα ατοθυσίας καί ναστάσεως !

            Κλείνοντας ατήν τήν δελφική πικοινωνία μου μαζί σας, σς εχομαι νά χετε γεία ψυχς καί σώματος. Θεός νά εναι μαζί σας καί νά δηγε τά βήματά σας. Μήν πελπίζεσθε πό τίς καθημερινές δυσκολίες καί τίς πρόσκαιρες πειρασμικές καταστάσεις. Μέ τήν προσευχή καί τήν δύναμη το Χριστο θά προχωρετε στήν ψηλή καί ξόχως τιμητική ρχιερατική σας διακονία, τήν ποία κκλησία σς μπιστεύθηκε καί θά χετε πλούσια τήν ελογία Του στή  ζωή σας.

Σς χαιρετ καί σς σπάζομαι τόν καθένα ξεχωριστά μέ βαθειά γάπη καί διαίτερη τιμή ! Μέ πολλή χαρά σς ναμένω νά σς συναντήσω στήν ερά Σύνοδό μας στήν λεξάνδρεια !

[«.......ν τ πολογίᾳ κα βεβαισει το εαγγελου συγκοινωνος μου τς χριτος πντας μς ντας. 8 μρτυς γρ μο στιν Θες, ς πιποθ πντας μς ν σπλγχνοις ησο Χριστο. 9 κα τοτο προσεχομαι, να γπη μν τι μλλον κα μλλον περισσεύῃ ν πιγνσει κα πσ ασθσει, 10 ες τ δοκιμζειν μς τ διαφροντα, να τε ελικρινες κα πρσκοποι ες μραν Χριστο, 11 πεπληρωμνοι καρπν δικαιοσνης τν δι ησο Χριστο ες δξαν κα παινον Θεο....» ] (Φιλιππ. 1, 7-12).

 †Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής

Θ Ε Ο Δ Ω Ρ Ο Σ  Β΄

ν τ Μεγάλ Πόλει τς λεξανδρείας,
τ 9 κτωβρίου 2007   

 

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ Α.Θ.Μ. ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β’
ΕΠΙ ΤΗ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΡΑΜΑΖΑΝΙΟΥ
(Οκτώβριος 2007)

            Ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αφρικής, Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης κ.κ.Θεόδωρος Β’ με την ευκαιρία της μουσουλμανικής εορτής του Ραμαζανίου απηύθυνε το ακόλουθο Μήνυμα :

            « Θα ήθελα με την ευκαιρία της Μεγάλης Εορτής του Ραμαζανιού να εκφράσω τις εγκάρδιες συγχαρητήριες ευχές μου πρός τους αγαπητούς Μουσουλμάνους της ευλογημένης και φιλοπρόοδης χώρας της Αιγύπτου και στούς Μουσουλμάνους ολοκλήρου του κόσμου.

            Απευθύνω  τίς θερμές ευχές μου προς τον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Μωχάμετ Χόσνι Μουμπάρακ και στην Ευγενεστάτη σύζυγό του κυρία Σουζάν Μουμπάρακ, καθώς καί στον Μεγάλο Σεϊχη του Αζχαρ Δρ. Μ.Σ. Ταντάουϊ.

Επίσης «τα χρόνια πολλά», ιδιαιτέρως στέλνω πρός τον Εντιμότατο Κυβερνήτη της Αλεξανδρείας κ. Αντ Ελλ Αμπίμπ.

            Ο ένας και αληθινός Θεός της αγάπης, της ειρήνης και της δικαιοσύνης να συνεχίζει να σκέπει καί να προστατεύει τον ευγενή και φιλόξενο Λαό της Αιγύπτου, ώστε η ειρηνική συνύπαρξη, συμπόρευση και αγαστή καθ’ όλα συνεργασία μεταξύ Μουσουλμάνων και Χριστιανών να καρποφορεί πάντοτε. Διότι η Αίγυπτος αποτελεί φωτεινό παράδειγμα και πρότυπο αυτής της ειρηνικής διαβιώσεως, Χριστιανών και Μουσουλμάνων.     

Χρόνια Πολλά !»

†Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας & πάσης Αφρικής

Θ Ε Ο Δ Ω Ρ Ο Σ  Β’

 

 

ENGLISH VERSION
by Denis Fotiadis-S.A.

 

HIS BEATITUDE VISITS THE EMBASSY OF EGYPT
IN THE UKRAINE

On 15th October 2007 His Beatitude Theodoros II, Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa paid a visit to the Embassy of Egypt in the Ukraine, where His Excellency the Ambassador, welcome him warmly and expressed his great satisfaction for the blessed visit of His Beatitude to the Ukraine and to the Embassy of the Land of the Nile. His Beatitude thanked him for the welcome and emphasized the importance of the projection, in every speech made during his conciliatory visit to the Church of Russia and Ukraine, of the harmonious co-existence of Christians and Muslims in Egypt. He also gratefully thanked His Excellency the President of Egypt Mr. Hosni Mubarak for the support and protection which he grants the Patriarchate, and informed the Ambassador about the missionary service of the Second Throne Church in Africa, as well as the significant results of his visit to Russia and the Ukraine.

 

THE MEETING OF HIS BEATITUDE WITH
THE PRIME  MINISTER OF THE UKRAINE

On 15th October 2007 His Beatitude Theodoros II, Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa had a one hour long meeting with His Excellency the Prime Minister of the Ukraine, Mr. Viktor Yanukovych in the presence of His Beatitude Archbishop Vladimir of Kiev and All Ukraine.

Addressing His Beatitude the Prime Minister said his visit was historic and referred to the years of his service as Exarch of the Patriarchate of Alexandria in Odessa. He then praised the multifaceted humanistic and missionary effort of the Ancient Patriarchate, and thanked His Beatitude for his valuable contribution to the efforts of solving the problem which has recently arisen with the creation of a schism in the local Ukrainian Church.

In his reply, His Beatitude expressed his great satisfaction on the progress of the country and wished the Prime Minister to continue his work for the good of the country and its gentle people.

  His Beatitude was accompanied at this official meeting by His Eminence Sergios Metropolitan of the Cape of Good Hope, His Grace Ignatios Bishop of Madagascar, His Grace Athanasios, Bishop of Cyrene, Exarch of the Alexandrian Patriarchate in Russia and other representatives of the Alexandrian, Russian and Ukrainian Churches.

 

HIS BEATITUDE MADE AN HONOURARY MEMBER
OF THE THEOLOGICAL ACADEMY OF KIEV

On 15th October 2007 His Beatitude Theodoros II, Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa visited the Theological Academy of Kiev, where he was given a hearty welcome by the staff and students “the future of the Ukrainian Church”, as he called them.

“The entire Church of the Ukraine is glad because it welcomes His Beatitude the Alexandrian Patriarch, from which so many saints have come…” emphasized the Dean of the Academy, His Grace Bishop Antonios, who then proclaimed His Beatitude an Honourary Member of the Council of the Theological Academy.

In his reply, His Beatitude Theodoros II expressed his grateful thanks for the honourary title granted to him. He also mentioned the two thousand year old path of the Church of Alexandria as well as its fruitful contribution to the forming of the Orthodox dogmatic teaching and Holy Tradition, looking toward the future which is being expanded in all the countries of the African continent.

 

ACTIVITIES OF 9TH OCTOBER 2007

The 9th October 2007 will see the completion of three years since the election of His Beatitude Theodoros II, Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa to the renowned Apostolic and Patriarchal Throne of St Mark.

With this blessed event in mind, in Alexandria, the seat of the Patriarchate, His Beatitude Gabriel of Mareotis, Patriarchal Commissary of Alexandria, together with the Clergy of the Great City, conducted the Divine Liturgy at the Holy Patriarchal Church of St Savvas the Sanctified, during which His Grace Gennadios Bishop of Nilopolis, Chief Secretary of the Holy Synod, gave the homily, referring to the charismatic personality of His Beatitude, as well as to his multifaceted pastoral, social, missionary and humanistic work undertaken during his three-year tenure as Patriarch, giving excerpts from the distributed Patriarchal Encyclical to the Hierarchs of the Throne.

Following the Liturgical Synaxis a celebratory reception was held for the multitudes who had been present, among whom were the Consul General of Greece in Alexandria, Mr. George Diakofotakis, staff and pupils of the Hellenic Schools of the city, the African students of the Patriarchal School of Alexandria “Athanasius the Great”, who chanted in Greek during the Divine Liturgy, representatives of Greek Associations and societies, et al.

 

CONCILIATORY VISIT BY HIS BEATITUDE TO THE CHURCH OF RUSSIA

From the 6th October 2007 His Beatitude Theodoros II, Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa has been on a conciliatory visit to the Church of Russia, accompanied by His Eminence Sergios Metropolitan of the Cape of Good Hope, His Grace Ignatios Bishop of Madagascar, the Very Reverend Archimandrites Niphon Tsavaris and Petros Parginos, as well as Messrs. Kamalakis and Nicholas Katsikas of the Patiarchate.

His Beatitude was welcomed at the Domodedovo International Airport in Moscow by His Beatitude Alexios II, patriarch of Moscow and All Russia as head of a multitude of Hierarchs and other clergy of the Russian Church. Also present were His Excellency the Ambassador of Greece in Russia Mr Elias Klis and the Charge d’ Affaires of the Egyptian Embassy in Moscow, Mr. Omar Abu Ais.

The two Primates immediately went to the Holy Monastery of St Daniel which is the seat of the Patriarchate of Moscow, where they discussed issues regarding the Orthodox Church.

In welcoming the Patriarch of the Alexandrian Church, the Moscow Patriarch mentioned the bonds of friendship and brotherly love going back many years with which the two churches are bound, emphasizing that “we follow with great interest and joy the rich missionary activities which are being developed by the Patriarchate of Alexandria in its efforts to evangelize the huge numbers of people and nationalities on the African continent”.

“I will continue to work towards peace in the Church and I will do it with all the strength of my humble heart, because the following times are difficult” replied His Beatitude Theodoros II, who, due to the expressions of concern of the Patriarch of Moscow regarding the “pressures which the Ecumenical patriarch is suffering”, in the country where he lives, declared his wholehearted support, respect and love for the Venerable person of His All Holiness the Ecumenical Patriarch Vartholomaios and the First Throne Church of Constantinople.

The Venerable Primates of Alexandria and Moscow also discussed the serious ecclesiastical problem which is causing concern in the local Church of the Ukraine, which His Beatitude Theodoros II is due to visit within the next few days. “I wish to demonstrate the Canonical order of the Church. It is through this that we travel through the historical passage of the centuries and it is this which we follow unequivocally. Wherever I can help, I  will do so boldly”, said the Primate of the Missionary Church of St Mark. “We are grateful to the Alexandrian Church for its immutable, cogent and prudent attitude to this evil”, replied Patriarch Alexios II.

On 7th October 2007, His Beatitude Conducted the Divine Liturgy at the Dependency of the Patriarchate of Alexandria in the Russian capital. According to the programme, tomorrow 8th October, His Beatitude will lead the Patriarchal Concelebration together with Alexios, Patriarch of Moscow, at the Holy Lavra of St Sergius of Radonezh, and on the following Thursday he will speak at a big function taking place on the occasion of the 90th anniversary of the proclamation of the autocephaly of the Russian Church.

 

Message of His Beatitude, the Pope and Patriarch
of Alexandria and All Africa
Theodoros II
οn the occasion of the celebration of Ramadan,

October 2007

           The Head of the  Greek Orthodox Church in the African Continent, His Beatitude Patriarch Theodoros II, delivered the following message:

            On the occasion of the Great Celebration of Ramadan, I would like to express my heartfelt congratulatory wishes towards the dear Muslims of the blessed and progressive land of Egypt, and to the Muslims of the whole world.

            I express my heartfelt wishes to His Excellency, the President of the Arab Republic of Egypt, Mr Hosny Mubarak, and his esteemed wife, Mrs. Susan Mubarak, and the Great Sheik of Azhar, Dr. M.S. Tandawi.

            I also express my personal wishes to the Honourable Governor of Alexandria, Mr. Ad El Abib.

            May the One True God of love and peace and justice continue to oversee and protect the noble and hospitable Nation of Egypt so that the peaceful coexistence, sojourn and beneficial cooperation between Muslims and Christians always bears fruit. Egypt is a bright example of this peaceful coexistence between Christians and Muslims.

Many years to all!

†The Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa,

T Η Ε Ο D O R O S  II