Νοέμβριος 2007

 

ΧΡΟΝΙΚΟ 13ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2007

Την 13η Νοεμβρίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ εδέχθη στην Πατριαρχική Έδρα τον Σεβ.Αρχιεπίσκοπο Άλβας Ιουλίας κ.Ανδρέα, Ιεράρχη του Πατριαρχείου Ρουμανίας, με πολυπληθή ομάδα ιερέων και προσκυνητών, προερχομένων από την εκκλησιαστική του Επαρχία.

Προσφωνών την ΑΘΜ  ο Σεβ.κ.Ανδρέας μετέφερε τις ευχές του νέου Πατριάρχου Ρουμανίας Μακ.κ.Δανιήλ για την ευώδοση του πολυσχιδούς ιεραποστολικού και πνευματικού έργου του Δευτεροθρόνου Πατριαρχείου στους λαούς της Αφρικανικής ηπείρου και ανεφέρθη στις αναμνήσεις του από την επίσκεψη του μακαριστού Πατριάρχου Αλεξανδρείας  Παρθενίου, συνοδευθέντος από τον Μακ.κ.Θεόδωρο Β’, τότε Επίσκοπο Κυρήνης, στην Ρουμανία.

Κατά την αντιφώνησή Του ο Μακαριώτατος ενεθυμήθη ευγνωμόνως την χώρα και την Εκκλησία της Ρουμανίας, για την επιδειχθείσα συμπαράστασή τους κατά τους μέσους χρόνους προς το εμπερίστατο τότε Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, δια της παραχωρήσεως Ιερών Μονών και Μετοχίων για την ζωάρκεια του Θρόνου. Ακόμη ευχήθηκε καρποφόρα και ακύμαντη πατριαρχία στον νέο Προκαθήμενο της Ρουμανικής Εκκλησίας Μακ.κ.Δανιήλ.

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΘΜ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΣΑΕ
 
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΡΕΓΑΤΑ “ΥΔΡΑ”

Την 12η Οκτωβρίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ χοροστάτησε κατά την τελεσθείσα Θεία Λειτουργία στο Ιερό Πατριαρχικό Παρεκκλήσιο των Αγίων Θεοδώρων, επί τη εορτή του Αγίου Ιωάννου, Πατριάρχου Αλεξανδρείας, του Ελεήμονος, μετά το πέρας της οποίας είχε ωριαία συνάντηση με τον Αξιοτ.κ.Στέφανο Ταμβάκη, Πρόεδρο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού.

            Κατά την συνάντηση αυτή, ο κ. Ταμβάκης ενημέρωσε τον Μακαριώτατο τόσο για τα αποτελέσματα του πολυήμερου ταξιδιού του στην Ν.Αμερική όσο και για τα τρέχοντα θέματα που αφορούν τον Απόδημο Ελληνισμό στην αφρικανική ήπειρο.

            Το μεσημέρι της ιδίας ημέρας η ΑΘΜ επισκέφθηκε την ελλιμενισμένη στην Αλεξάνδρεια ελληνική φρεγάτα “ΥΔΡΑ”, που συμμετέχει σε πολυεθνική ναυτική άσκηση 13 κρατών με την επωνυμία «Bright Star 007».

            Υποδεχόμενος με τις νενομισμένες τιμές τον Σεπτό Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής ο Ακόλουθος Άμυνας της Ελλάδος στην Αίγυπτο, Πλοίαρχος Π.Ν. κ.Απόστολος Μπάστας, χαρακτήρισε ιστορική στιγμή την επίσκεψη του Μακ.Πατριάρχου στο πολεμικό σκάφος, ενώ ο Κυβερνήτης, Αντιπλοίαρχος Π.Ν. κ.Ιωάννης Δρυμούσης, τόνισε την σημασία που έχει για τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού η παρουσία του Πρωθιεράρχου του παλαίφατου Πατριαρχείου ανάμεσά τους.

            Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε θερμά το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό για την επιδεικνυόμενη συναρωγή στο ιεραποστολικό έργο κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην χρονική περίοδο της ποιμαντορίας Του στην Ιερα Μητρόπολη Καμερούν, όπου το Π.Ν. είχε προσφέρει ευγενώς τις καμπάνες σε Ναούς που τότε ανεγείρονταν.

            Στην επίσημη επίσκεψη της ΑΘΜ στην ελληνική φρεγάτα παρέστησαν ο Εξοχ.Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ.Ιωάννης Αλέξιος Ζέπος, ο Εντιμ.Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ.Γεώργιος Διακοφωτάκης, ο Αξιοτ.Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού κ.Στέφανος Ταμβάκης και ο Αξιοτ.Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ.Χαράλαμπος Κατσιμπρής.        
 

ΧΡΟΝΙΚΟ 11ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2007

Την 10η Νοεμβρίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ εδέχθη στην Πατριαρχική Έδρα τον Σεβ.Μητροπλίτη Γορτύνης και Αρκαδίας κ.Μακάριο με πολυπληθή ομάδα προσκυνητών, προερχομένων από την νήσο Κρήτη.
           Προσφωνών την ΑΘΜ  ο Σεβ.Γορτύνης μετέφερε τις ευχές του Σεπτού Οικουμενικού Θρόνου και της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης για την ευώδοση του πολυσχιδούς ιεραποστολικού και πνευματικού έργου του Δευτεροθρόνου Πατριαρχείου στους λαούς της Αφρικανικής ηπείρου.
             Κατά την αντιφώνησή Του ο Μακαριώτατος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη Του προς τη γενέτειρα νήσο Κρήτη, την τοπική της Εκκλησία, ως και την πολυαιώνια Μονή της μετανοίας Του Αγκάραθο, η οποία προσέφερε τρεις ακόμη Προκαθημένους στην Αλεξανδρινή Εκκλησία, τους Πατριάρχες Σίλβεστρο (1569-1590), Κύριλλο Λούκαρη (1601-1620) και Μελέτιο Β' Μεταξάκη (1926-1935), για την συμπαράσταση προς την επιτελουμένη ιεραποστολική δράση.

Την 11η Νοεμβρίου η ΑΘΜ χοροστάτησε κατά την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου, στην οποία παρέστησαν ο Κυβερνήτης, οι Αξιωματικοί και το Πλήρωμα της ελληνικής φρεγάτας “ΥΔΡΑ”.
         Μετά το πέρας της Ευχαριστιακής Συνάξεως ο Μακ.Πατριάρχης υπεδέχθη τους προαναφερθέντες αξιωματικούς του Π.Ν. στο Πατριαρχικό Μέγαρο, προς τους οποίους εξεδήλωσε ευγνώμονες ευχαριστίες διότι κατά την διάρκεια της τετραετούς ποιμαντορίας Του στην Ιερά Μητρόπολη Καμερούν έτυχε της συναρωγής του ελληνικού Π.Ν. Ακόμη προσέφερε στο πολεμικό σκάφος πολύτιμο ιερό Ευαγγέλιο.  

 

ΧΡΟΝΙΚΟ 9ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2007

            Με λαμπρότητα εορτάσθηκε την 8η και 9η Νοεμβρίου ε.ε στην περιοχή Ντάχερ του Καΐρου η επέτειος των 75 ετών από της ιδρύσεως του περικαλλούς Ιερού Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών.
           
            Την 8η Νοεμβρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ χοροστάτησε κατά τον Μ.Εσπερινό, συμπαραστατούμενος από τον Σεβ.Μητροπολίτη Ερμουπόλεως κ.Νικόλαο, Πατριαρχικό Επίτροπο επί των Αραβορθοδόξων και τον Θεοφιλ.Επίσκοπο Νιτρίας κ.Νικόδημο, Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου, ως και τους Θεοφιλ.Επισκόπους Κάρα κ.Γαττά και Νταράγιας κ.Μωϋσή, Αρχιερείς του Πατριαρχείου Αντιοχείας, οι οποίοι με δεκαπενταμελή ομάδα Σύρων Κληρικών πραγματοποιούν προσκυνηματική επίσκεψη στο παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

            Την επομένη, 9η Νοεμβρίου, ο Μακαριώτατος ετέλεσε την Θεία Λειτουργία πλαισιούμενους από τους προαναφερθέντες Ιεράρχες. Προ του πέρατος της Λατρευτικής συνάξεως ο Μακ.Πατριάρχης ανεφέρθη στην ιστορία του Ναού, προς τον οποίο προσέφερε πολύτιμη Εικόνα του Οσίου Σεραφείμ Σαρώφ. Κατά τις Λειτουργικές και πνευματικές αυτές εκδηλώσεις παρέστησαν ο Εξοχ. Πρέσβης της Ελλάδος στην Αίγυπτο κ.Ιωάννης-Αλέξιος Ζέπος, η Εριτ.Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάϊρο κα.Αικατερίνη Γκίνη, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Καΐρου κ.Βασίλης Σαραντινός, ο Πρόεδρος της Αραβορθοδόξου Κοινότητος κ.Χούρι και  πλήθος φιλευσεβών Χριστιανών.

            Την ιδία ημέρα η ΑΘΜ ετέλεσε την βάπτιση του υιού του Σύρου Κληρικού π.Ανανία, στον οποίο έδωσε το όνομα Θεόδωρος.

 

ΧΡΟΝΙΚΟ 7ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2007

Την 7η Νοεμβρίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ υπεδέχθη στην Πατριαρχική Έδρα τους διακεκριμένους επιστήμονες κ.κ.Μωχάμεντ Άουαντ, Καθηγητή του Πολυτεχνείου Αλεξανδρείας και Χάρη Τζάλα, Καθηγητή Αρχαιολογίας, με τους οποίους συνεργάσθηκε επί όλων των θεμάτων, των αφορόντων στην δημιουργία και την λειτουργία του Πατριαρχικού Σκευοφυλακείου στους υπόγειους χώρους του Πατριαρχικού Μεγάρου, όπου υφίσταται μεγάλη «κατακόμβη» της Πτολεμαϊκής περιόδου, η χρήση της οποίας ήταν η συλλογή των ομβρίων υδάτων.
         Ο εξαίρετος αυτός χώρος θα διαμορφωθεί κατάλληλα, σύμφωνα με τις αρχές της συγχρόνου Μουσειολογίας, προκειμένου να αποτελέσει το Πατριαρχικό Σκευοφυλάκειο, όπου θα αποθησαυρισθούν σημαντικά κειμήλια εκκλησιαστικής τέχνης, τα οποία διεσώθησαν κατά τον ιστορικό ρου του μαρτυρικού Θρόνου της Εκκλησίας των Αλεξανδρέων.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας ο Μακαριώτατος χοροστάτησε κατά τον Μ.Εσπερινό στον εορτάζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ιμβραημίας, οπού εκήρυξε και τον θείο λόγο προς το πολυπληθές εκκλησίασμα. Στην προσευχητική αυτή σύναξη συμμετείχαν ο Εντιμ.Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ.Γεώργιος Διακοφωτάκης, ως και Κοινοτικοί Επίτροποι.

           

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟΘΡΟΝΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Την 6η Νοεμβρίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ εδέχθη στην Πατριαρχική Έδρα τον Εξοχ.κ.Ιωάννη-Αλέξιο Ζέπο, νέο Πρέσβη της Ελλάδος στην Αίγυπτο, ο οποίος επισκέφθηκε εθιμοτυπικώς το παλαίφατο Πατριαρχείο επί τη αναλήψει των υψηλών του καθηκόντων.
          Κατά την συνάντηση ο Μακαριώτατος εξέφρασε την χαρά Του για την εκ νέου παρουσία του κ.Ζέπου στην Νειλοχώρα, αφού προ εικοσαετίας ο εξονομασθείς Διπλωμάτης διετέλεσε Γεν.Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια και του προσέφερε αργυρό δίσκο με το Πατριαρχικό έμβλημα, ως και το νεοεκδοθέν Λεύκωμα των εγκαινίων του Πατριαρχικού Οίκου, τους χώρους του οποίου παρουσίασε ο Ίδιος στον Έλληνα Επιτετραμένο.
            Το μεσημέρι ο κ.Πρέσβης παρεκάθησε στην Πατριαρχική Τράπεζα.

 

ΧΡΟΝΙΚΟ 5ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2007

Την 5η Νοεμβρίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ υπεδέχθη στην Πατριαρχική Έδρα δεκαπενταμελή ομάδα Κληρικών του Πατριαρχείου Αντιοχείας, υπό τους Θεοφιλ.Επισκόπους Κάρα κ.Γαττά και Νταράγιας κ.Μωϋσή, οι οποίοι πραγματοποίησαν προσκυνηματική επίσκεψη στο παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.  

Προσφωνών τον Μακαριώτατο ο ελληνομαθής Θεοφιλ.Επίσκοπος κ.Μωϋσής ανεφέρθη στις θετικές εντυπώσεις που προκάλεσε στο Πλήρωμα της Εκκλησίας της Αντιοχείας η πρόσφατη Ειρηνική Επίσκεψη της ΑΘΜ, μετέφερε τις αδελφικές ευχές του Μακ.Πατριάρχου Αντιοχείας κ.κ.Ιγνατίου και επαίνεσε την πολυσχιδέστατη Ιεραποστολική και ανθρωπιστική δράση του πρεσβυγενούς Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στους λαούς της Αφρικανικής ηπείρου.

Κατά την αντιφώνησή Του ο Μακ.κ.κ.Θεόδωρος Β’ επεσήμανε τους πολυαίωνιους αδελφικούς δεσμούς που συνδέουν τους δύο Αποστολικούς και Πατριαρχικούς Θρόνους, ανέπτυξε την ιστορική διαδρομή της Εκκλησίας των Αλεξανδρέων και ανεφέρθη εκτενώς στο εν γένει επιτελούμενο ποιμαντικό έργο στην Αφρική.

Επακολούθησε περιήγηση των επισκεπτών Κληρικών στο Πατριαρχικό Μέγαρο, μετά το πέρας της οποίας η ΑΘΜ παρέθεσε τιμητικώς επίσημο γεύμα στην μεγάλη Πατριαρχική Τράπεζα.  

           

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΑΚ.ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
ΤΣΕΧΙΑΣ ΚΑΙ ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ κ.ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ
ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

            Την 4η Νοεμβρίου ε.ε. ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης πάσης Τσεχίας και Σλοβακίας κ.Χριστοφόρος, πραγματοποιώντας ανεπίσημη προσκυνηματική επίσκεψη στην Αλεξάνδρεια, ετέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεοδώρου Β’ συμπροσευχομένου εντός του Ιερού Βήματος. Προ του πέρατος της Κυριακής Λειτουργικής Προσευχής η ΑΘΜ προσεφώνησε τον Μακ.Μητροπολίτη, επαίρων την Εκκλησία των χωρών Τσεχίας και Σλοβακίας διότι “σε χαλεπούς καιρούς του παρελθόντος εκράτησε άσβεστη την φλόγα της ορθοδόξου πίστεως”.

            Ακολούθως ο Μακαριώτατος Πατριάρχης, παρουσία των Θεοφιλ.Επισκόπων Μαρεώτιδος κ. Γαβριήλ και Νειλουπόλεως κ. Γενναδίου, του ΕντιμΓεν. Προξένου της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ.Γεωργίου Διακοφωτάκη και πολυπληθών ομάδων προσκυνητών, προερχομένων από την Τσεχία και την Κυρήνεια της Κύπρου, υπεδέχθη τον Μακ.κ.Χριστοφόρο στην Αίθουσα του Θρόνου του Πατριαρχικού Οίκου, όπου αντηλλάγησαν αναμνηστικά δώρα

             

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ
ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

            Την 4η Νοεμβρίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος υπεδέχθη στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας, ως και στο Πατριαρχικό Μέγαρο, τον Όμιλο Γυναικών της Κυρήνειας Κύπρου  

            “Σάς συγχαίρω για τον αδιάκοπο αγώνα σας για την Κύπρο, για την υπομονή που επιδεικνύετε στο μαρτύριό σας, τον πόνο σας και τα δάκρυά σας”, τόνισε ο Σεπτός Προκαθήμενος της Εκκλησίας των Αλεξανδρέων, απευθυνόμενος στα μέλη του Ομίλου. “Ο Θεός να αποδώσει την δικαιοσύνη και την ειρήνη στο ηρωικό μα και μαρτυρικό νησί της Kύπρου και ιδιαίτερα στα ματωμένα κατεχόμενα εδάφη της….Φυλάτε και φυλάμε Θερμοπύλες και σάς ευχαριστώ για την συμπαράστασή σας προς το παλαίφατο Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας”, ευχήθηκε ο Μακ.κ.κ. Θεόδωρος Β’ προσφέροντας έναν Σταυρό ως ενθύμιο της επισκέψεως τους.

            Κατά την αντιφώνησή της η Πρόεδρος του Ομίλου Εριτ.καΕλένη Κολιού ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την θερμή υποδοχή και παραλαμβάνοντας τον Σταυρό επεσήμανε: “Αυτός είναι για όλους τους Κυπρίους Σταυρός μαρτυρίου, που μάς υπενθυμίζει την δύναμη που πρέπει να έχουμε για την συνέχιση του εθνικού αγώνα, για την δικαίωση του κυπριακού λαού…αλλά και για να συνεχίσουμε να είμαστε συμπαραστάτες του σταυραναστάσιμου αγώνα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αφρική”. 

 

ΧΡΟΝΙΚΟ 1ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2007

Την 1η Νοεμβρίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’, περατώσας τον κύκλο των επισήμων επαφών Του στην Αθήνα,  επέστρεψε στην Αλεξάνδρεια. Στο αεροδρόμιο της πόλεως τον Μακαριώτατο υπεδέχθε ο Θεοφιλ.Πατριαρχικός Επίτροπος, Επίσκοπος Μαρεώτιδος κ.Γαβριήλ.

 Την ιδία ημέρα ο Μακαριώτατος εδέχθη στην Πατριαρχική Έδρα τον Πανοσιολ.Αρχιμ.κ.Ισαάκ, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού, συνοδευόμενο από τον Οσιολ.Μοναχό π.Τύχωνα, καθώς και πολυπληθή ομάδα προσκυνητών, προερχομένων από τις νήσους Θήρα και Αμοργό των Κυκλάδων, υπό τον Πανοσιολ.Αρχιμ.κ.Σπυρίδωνα Δεναξά, Ηγούμενο της πολυαιωνίου Ιεράς Μονής Θεοτόκου Χοζοβιωτίσσης Αμοργού, προς τον οποίο απένειμε τον Σταυρό του Αποστόλου Μάρκου για την επί πολλά έτη παρασχεθείσα φιλοξενία της Ιεράς Μονής και την διακονία του, κατά τους θερινούς μήνες, προς τον μακαριστό Πατριάρχη Παρθένιο Γ’ έως της οσιακής κοιμήσεώς του στην εξονομασθείσα νήσο τον Ιούλιο του έτους 1996. 

 

                         ENGLISH VERSION
                                        by Denis Fotiadis-S.A.

 

ACTIVITIES 11TH NOVEMBER 2007
 
On 10th November 2007, His Beatitude Theodoros II, Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa, received at the Patriarchate His Eminence Makarios of Gortynis and Arcadia together with many pilgrims from Crete.
 
Addressing His Beatitude, His Eminence passed on the best wishes of the Ecumenical Throne and the Synod of the Church of Crete, for the success of the multifaceted missionary and spiritual work of the Alexandrian Patriarchate to the nations of the African continent.
 
In his reply His Beatitude expressed his gratitude for their support of the missionary effort to the island of his birth, Crete, the local Church as well as to the Monastery of Agarthos which has given three other Patriarchs to the Alexandrian Church: Patriarch Sylvester (1569-1590), Patriarch Kyrillos Loukaris (1601-1620) and Meletios Metaxakis (1926-1935).
 
On 11th November 2007, His Beatitude officiated at the Divine Liturgy at the Holy Patriarchal Church of St Savvas the Sanctified, which was attended by the Commander, Officers and Crew of the Frigate "HYDRA".
 
Following the Divine Liturgy, His Beatitude received the officers of the Greek Navy at the Patriarchal Palace and expressed his thanks to them for their support while he was in Cameroon. He donated a valuable Gospel Book to the Frigate.

 
ACTIVITIES OF 9TH NOVEMBER 2007
 
The 75th anniversary of the establishment of the beautiful Church of the Archangels in Daher, Cairo, was celebrated with great splendour on the 8th and 9th November 2007.
 
On 8th November, His Beatitude Theodoros II, Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa, officiated during the Great Vespers service, accompanied by His Eminence Nicholas of Ermopolis, the Patriarchal Vicar for the Arabic-speaking Orthodox Community and His Grace Bishop Nikodemos Patriarchal Vicar of Cairo, as well as Bishop Gatta of Kara and Bishop Moses of Darayia, Hierarchs of the Antiochian Patriarchate, who are on a pilgrimage together with 15 Syrian Clergy to the Patriarchate of Alexandria.
 
The next day, 9th November, His Beatitude conducted the Divine Liturgy together with all the hierarchs mentioned above. Before the end of the celebration, His Beatitude spoke of the history of the church, to which he gave a valuable icon of St Seraphim of Sarov. Present at these services were His Excellency the Ambassador of Greece in Egypt, Mr. John-Alexis Zepos, the Consul General of Greece in Cairo, Mrs Ekaterini Gini, the Vice-Chairman of the Hellenic Community of Cairo Mr Basil Sarantinos, the Chairman of the Arrabic Orthodox Community Mr Houri and many faithful Christians.
 
On the same day, His Beatitude baptised the son of the Syrian Priest, Father Ananias, bestowing on him the name Theodoros.

  

ACTIVITIES OF 7TH NOVEMBER 2007

On 7th November 2007, His Beatitude Theodoros II, Pope and Patrιarch of Alexandria and All Africa, received in the Patriarchal Offices the distinguished scholars Messrs Mohamed Awad, Professor of the Polytechnic of Alexandria, and Harry Tzala, Professor of Archaeology, with whom he discussed many issues regarding the creation and operation of the Patriarchal Sacristy in the basement of the Patriarchal Palace, where there is a large catacomb from the Ptolemaic era and which was used as a collection point for rainwater.

This exceptional area will be renovated according to the principles of modern museology, and it will become the Patriarchal Sacristy for the preservation of significant artifacts of ecclesiastical objects and which have been salvaged down the years of the Church of Alexandria.

In the afternoon of the same day, His Beatitude officiated at the Great Vespers of the Church of the Archangels in Ibrahimia, where he preached the divine word to the many people in the congregation. Present were the Consul General of Greece in Alexandria Mr George Diakofotakis and many community councillors.
 

VISIT BY THE NEW AMBASSADOR FOR GREECE IN EGYPT TO THE PATRIARCHATE OF ALEXANDRIA

On 6th November 2007, His Beatitude Theodoros II, Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa, received in the Patriarchal offices His Excellency Mr John-Alexis Zepo, the new Ambassador fro Greece in Egypt, who twenty years previously had served as Consul General for Greece in Alexandria and gave him a silver tray with the Patriarchal Emblem on it as well as the newly issued Publication of the inauguration of the Patriarchal Residence, before taking the Ambassador of a guided tour.

At noon, the Ambassador sat for lunch in the Patriarchal Refectory.
 

PILGRIMAGE VISIT BY HIS BEATITUDE ARCHBISHOP CHRISTOPHOROS OF CZECHIA AND SLOVAKIA
TO THE ALEXANDRIAN PATRIARCHATE

On 4th November 2007, His Beatitude Christophoros of Czechia and Slovakia, on an unofficial pilgrimage visit to Alexandria, conducted the Divine Liturgy in the Holy Cathedral of the Annunciation, with His Beatitude Theodoros II, Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa present in the Holy Sanctuary. Prior to the end of the Sunday Liturgy His Beatitude addressed Archbishop Christophoros, praising the Church of Czechia and Slovakia, because “during troubled times in the past it kept the flame of the orthodox faith lit”.

His Beatitude, in the presence of His Grace Gabriel of Mareotis and Gennadios of Neilopolis, the Consul General of Greece in Alexandria Mr George Diakofotakis and many pilgrims who had come from Czechia and Slovakia and from Kyrenia in Cyprus, received His Beatitude Christophoros in the Throne Room of the Patriarchal Residence, where commemorative gifts were exchanged.

VISIT BY THE LADIES’ GROUP OF KYRENEIA
TO THE PATRIARCHATE OF ALEXANDRIA

On 4th November 2007, His Beatitude Theodoros II, Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa, received in the Holy Cathedral of the Theotokos in Alexandria and in the Patriarchal Palace, the Ladies’ Group from Kyreneia in Cyprus.

“I congratulate you for your ceaseless efforts for Cyprus, for the patience you show for your suffering, your pain, and your tears”, said the Venerable Primate of the Church of Alexandria, addressing the members of the group. “May God grant justice and peace to the heroic and suffering island and especially to its occupied portions…I thank you for your support of the ancient Patriarchate of Alexandria” said His Beatitude, while donating a Cross as a memento of their visit.

During her reply, the Chairlady, Mrs Eleni Koliou, thanked His Beatitude for the warm welcome and receiving the Cross she said: “This is a Cross of Witness for all the Cypriots, which reminds us of the power which we must have for the continuation of the national struggle, for justice for the Cypriot people…but also to continue to be supporters of the Patriarchate of Alexandria in Africa”. 

ACTIVITIES OF 1st NOVEMBER 2007

On 1st November 2007, His Beatitude Theodoros II, Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa, returned to Alexandria. He was welcomed at the city’s airport by His Grace Bishop Gabriel, Patriarchal Vicar and Bishop of Mareotis.

On the same day, His Beatitude received in his office Archimandrite Isaak, Chancellor of the Holy Metropolis of Lemesos, who was accompanied by the Monk Tichon, as well as many pilgrims from the islands of Thyra and Amorgos in the Cyclades, led by Archimandrite Spyridon Denaxas, Hegumen of the Holy Monastery of the Theotokos of Hozoviotissa in Amorgos. It is to him that His Beatitude gave the Cross of St Mark for his many years of service to the monastery and hospitality extended during the summer months to the late Patriarch Parthenios III, right up until his passing on the island in July 1996.