Ιανουάριος  2007

For English see the bottom of the page

ΥΨΗΛΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ  ΕΙΣ ΑΘΗΝΑΣ

. To εσπέρας της  Τετάρτης   31ης Ιανουαρίου 2007, ο Σεπτός Προκαθήμενος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, μετέβη  μετά του Σεβ. Μητροπολίτου Αξώμης κ. Πέτρου, εκπροσώπου του εις Αθήνας,  εις τον Ιερόν Ναόν του Αγίου Αθανασίου, Νικολάου και Φωτίου του Μετοχίου  του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας εις Άνω Κυψέλη και συναντήθηκε με τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, παρουσία και του εφημερίου του Ι. Ναού  Αρχιμ. Βασιλείου Βαρβέλη. Ο Μακαριότατος αφού ευχαρίστησε τα μέλη της επιτροπής  τους οποίους και  συνεχάρη για τις φιλόπονες προσπάθειες εξωραϊσμού του Ι. Ναού με την τοποθέτηση νέων αναλογίων και καθισμάτων, την συνέχιση της αγιογραφήσεως και του εν γένει καλοπισμού του, τους ζήτησε  να διαβεβαιώσουν για μιαν ακόμη φορά τους περιοίκους και τον πιστό λαό που εκκλησιάζεται στο Μετόχι, για την πρόθεσή του να παραμείνει ο χώρος του Μετοχίου, χώρος πρασίνου, πνεύμονας της πλέον πυκνοκατοικημένης περιοχής του λεκανοπεδίου και ανέπτυξε τα μελλοντικά του σχέδια, για την δημιουργία ιεραποστολικού κέντρου στους χώρους του και την ήπια αξιοποίηση του και προς όφελος του Πατριαρχείου. Ο Μακαριότατος αφού περιηγήθηκε όλους τους χώρους του μετοχίου, ανέγνωσε τρισάγιο επί του τάφου του ιδρυτού του, Μακαριστού Μητροπολίτου πρ. Νευροκοπίου κυρού Γεωργίου και ανεχώρησε.    

Tο βράδυ της ιδίας μετέβη μετά του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Αξώμης κ. Πέτρου εις το εν Αθήναις εντευκτήριο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλάδος, όπου ο Πρόεδρος κ. Φίλιππος Κοσσένας παρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμήν του Μακαριωτάτου, παρουσία του Εξοχωτάτου Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Θεοδώρου Κασσίμη, του πρέσβεως της Αιγύπτου Εξοχωτάτου κ. Χάντι Λόζα, του βουλευτού της συμπολιτεύσεως  κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, καθηγητών πανεπιστημίου, πρώην Υπουργών, και πλήθους επιφανών Αιγυπτιωτών. Ο κ. Κοσσένας προφεφώνησε τον Μακαριώτατο, τονίζοντας ότι κάθε επίσκεψη του εις Αθήνας, γίνεται αφορμή χαράς και αγαλλιάσεως δια τους εν Ελλάδι Αιγυπτιώτες, διότι τους δίνεται η αφορμή να ασπασθούν την δεξιά του Πατριάρχου τους και να λάβουν υπ΄ Αυτού ευλογία, αλλά και να πληροφορηθούν από του στόματος του ιδίου του Ποιμενάρχου τους, για το επιτελούμενο έργο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας. Αναφέρθηκε ακόμα εκτενώς στη μορφή του Μακαριωτάτου και εις το μεγάλο έργο του δια την στήριξη της εναπομεινάσης και άλλοτε ακμαζούσης Ελληνικής Παροικίας και  του  προσέφερε Εγκόλπιο -αντίγραφο εγκολπίου του Μακαριστού Πατριάρχου Νικολάου του Ε΄. Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον πρόεδρο κ. Κοσσένα για την αγάπη του και  την στήριξη του Σ.Α.Ε. εις το επιτελούμενο έργο Του στην αγαπημένη και φιλόξενη Νειλοχώρα και του προσέφερε αργυρά εικόνα. Τέλος ο Μακαριώτατος απευθυνόμενος προς τον Εξοχώτατο κ. Πρέσβυ της Αιγύπτου κ. Χάντι Λόζα, εξέφρασε για μια ακόμη φορά την ευγνωμοσύνη του προς τις Αιγυπτιακές Αρχές, οι οποίες παραχώρησαν την απαιτούμενη άδεια για την λειτουργία της Πατριαρχικής Σχολής, εις Αλεξάνδρεια .            
.
Το πρωί της Τετάρτης 31ης Ιανουαρίου 2007,  η Α. Θ. Μακαριότης ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β΄   εις  το Γραφείον Αθηνών εδέχθη :   Τον Σεβ. Μητροπολίτη Θηβαίδος  κ. Πορφύριον, τον Πανοσιολογιώτατο Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου π. Χρυσόστομο μετά μελών της αδελφότητος,  τον  π. Γεράσιμο Πετρολέκα της Ι.Μ.Μονεμβασίας και Σπάρτης, τον π. Γρηγόριο Μηλιάρη, εφημέριο Βεγγάζης, τον π. Χρυσόστομο Καραγκούνη, εφημέριο Τριπόλεως Λιβύης, τον Εξοχώτατο Πρέσβυ κ. Μιχαήλ Δαρατζίκη, την κα Ανθούλα Μπαλάνου, σύμβουλο πρεσβείας Α΄, τον κ. Γεώργιο Διακοφωτάκη, σύμβουλο πρεσβείας Α΄,  τον κ. Γεώργιο Καλοκαιρινό, δημοσιογράφο, τον κ. Διονύσιο Μακρή, δημοσιογράφο, τον κ. Δημήτριο Χρόνη τεχνικό Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, την κ. Θεοδώρα Σπυροπούλου της Μ. Κ. Ο. «Μηχανικοί του Κόσμου». 

·         To εσπέρας της  Δευτέρας  29ης Ιανουαρίου 2007, ο Σεπτός Προκαθήμενος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, μετέβη  μετά του Σεβ. Μητροπολίτου Αξώμης κ. Πέτρου, εκπροσώπου του εις Αθήνας  εις την εις Ψυχικόν  Αρχιεπισκοπική Κατοικία, όπου ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Χριστόδουλος, παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του Αλεξανδρινού προκαθημένου, εις το οποίον διαπιστωθήσαν οι άριστες σχέσεις των δύο Εκκλησιών. Η Α. Θ. Μ. ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β΄, ευχαρίστησε τον Μακαριώτατον Αρχιεπίσκοπον Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Χριστόδουλον, δια την αμέριστη βοήθειαν και συμπαράστασιν της Εκκλησίας της Ελλάδος, προς τον Παλαίφατον, ιστορικόν και  ιεραποστολικόν Θρόνο του Αγίου ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου.  Εις το δείπνο παρεκάθησαν  επίσης  ο  Σεβ. Μητροπολίτης Λαγκαδά  κ.  Σπυρίδων  και ο Γενικός Διευθυντής του Μ.Κ.Ο. της Εκκλησίας της Ελλάδος « Αλληλεγγύη » κ. Δημήτριος Φουρλεμάδης.

·         Το πρωί της Τρίτης 30ης Ιανουαρίου 2007,  η Α. Θ. Μακαριότης  εδέχθη εις το Γραφείον Αθηνών:  Τον Σεβ. Μητροπολίτη Πτολεμαΐδος κ. Προτέριον, τον κ. Ευάγγελο Καρακοβούνη και τον κ. Γρηγόριο Καποκάκη , Δημοσιογράφο. 

·         Ακολούθως ο Μακαριώτατος, συνοδευόμενος υπό του εν Αθήναις εκπροσώπου του, Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Αξώμης κ. Πέτρου και του Ναυάρχου ε.α. κ. Γεωργίου Ντούνη, Γενικού Γραμματεώς του Μ.Κ.Ο. του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας,  μετέβη  εις το Υπουργείο Εξωτερικών όπου έγινε δεκτός από τον Εξοχώτατο Υφυπουργό κ, Ευριπίδη Στυλιανίδη, όπου σε εγκάρδιο κλίμα, παρουσία και του κ. Γεωργίου Παντρεμένου, συμβούλου του κ. Υφυπουργού επί θεμάτων Αναπτυξιακής Βοηθείας, συνεργάσθηκαν επί μακρόν τόσο δια τον καλύτερον  συντονισμόν της αναπτυξιακής βοηθείας που παρέχει το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, εις διαφόρους επαρχίας του Αλεξανδρινού Θρόνου, τη προτροπή και υποδείξει του Μακαριωτάτου Πατριάρχου κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β΄, όσον και δια την σύστασιν του Μ.Κ.Ο. του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

·         Αμέσως μετά ο Μακαριώτατος, συνοδευόμενος υπό του εν Αθήναις εκπροσώπου του, Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Αξώμης κ. Πέτρου, μετέβη εις το Δημαρχείο της Πόλεως των Αθηνών προς επίσκεψιν του Νέου Δημάρχου Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη. Στον Μακαριώτατο επεφυλάχθη θέρμη υποδοχή υπό του κ. Δημάρχου μετά του οποίου συνεζήτησε, εκτός των άλλων, και  το Θέμα του Πατριαρχικού Μετοχίου εις Άνω Κυψέλη. Ο κ. Κακλαμάνης με σεβασμό προς το πρόσωπο του Προκαθημένου της Εκκλησίας Αλεξανδρείας, επέδειξε μεγάλη κατανόηση και έντονο  ενδιαφέρον για το εν λόγω θέμα και διαβεβαίωσε τον Μακαριώτατο, ότι εργάζεται δια την εξεύρεση ταχείας  λύσεως η οποία θα διασφαλίζει πλήρως  τα δικαιώματα του Πατριαρχείου. Οι δύο άνδρες  ανανέωσαν την συνάντησή τους δια τον μήνα  Μάρτιο, αυτή την φορά εις την έδρα του Πατριαρχείου εις  Αλεξάνδρεια, την οποία θα επισκεφθεί ο κ. Κακλαμάνης.  Στην συνάντηση παρέστησαν ακόμη, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και τέως Δήμαρχος κ. Θεόδωρος Μπεχράκης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνοαιγυπτιακής φιλίας κ. Σπυρίδον Καμαλάκης.

·         Την μεσημβρία η Α. Θ. Μακαριότητα ο Πατριάρχης κ. κ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β΄, ανήλθε εις την Ιεράν Μονήν Αγίου Νεκταρίου Γαργηττού Αττικής (Μετόχιον του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας) όπου ευλόγησε την παρατεθείσα προς τιμήν του μοναστηριακή  τράπεζα και ευχαρίστησε την Καθηγουμένη  Χριστονύμφη και την συνοδεία της, για την αγάπη και την αφοσίωση τους εις το Πατριαρχείον Αλεξανδρείας.  

 

Χρονικό 28ης Ιανουαρίου 2007

 

Την 28η Ιανουαρίου ε.ε. o Θεοφιλ.Επίσκοπος Μαρεώτιδος κ.Γαβριήλ, Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας, ως εκ προσώπου της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεοδώρου Β’, υπεδέχθη στην Πατριαρχική έδρα τον Εξοχωτ.πουργό Εθνικής Αμύνης της Ελλάδος κ.Ευάγγελο Μεϊμαράκη, συνοδευόμενο από τον Βουλευτή Αθηνών κ.Παν.Καμμένο, Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων και άλλα κυβερνητικά στελέχη, ως και τον Eξοχ.Έλληνα Πρέσβυ κΠαναγιώτη Βλασσόπουλο και τον .Εντιμ.Γεν.Πρόξενο της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ.Θεοχάρη Λαλάκο. Ο κ.Υπουργός, αναγνωρίζοντας το πολυσχιδές πνευματικό, κοινωνικό και ιεραποστολικό έργο του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, εξέφρασε την συμπαράσταση της Ελληνικής Πολιτείας προς Αυτό.

O ΠΑΠΑΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ Κ.Κ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β΄ ΕΙΣ ΑΘΗΝΑΣ 

Το πρωί του Σαββάτου 27 Ιανουαρίου προερχόμενος εκ Καΐρου έφτασε εις Αθήνας δι΄ ολιγοήμερον υπηρεσιακήν  επίσκεψην  η Α. Θ. Μακαριότης ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β΄. Την Α. Θ. Μακαριότητα συνόδευε ο Σεβ. Μητροπολίτης Χαρτούμ και παντός Σουδάν κ. Εμμανουήλ. 

  Τον Μακαριώτατον  υποδέχθη εις το Διεθνές αεροδρόμιο Αθηνών «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Αξώμης κ. Πέτρος, εκπρόσωπος της Α. Θ. Μ. εις Αθήνας και ανώτατοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Εξωτερικών.

Το πρωί της Δευτέρας  29ης Ιανουαρίου 2007, εις το Γραφείο Αθηνών, η Α. Θ. Μακαριότητα  εδέχθη τον Μέγα Άρχοντα Λογοθέτη του Πατριαρχείου κ. Σπυρίδωνα Καμαλάκη, τον Μέγα Πρωτέκδικο κ. Θεόδωρο Παναγόπουλο, καθηγητή Πανεπιστημίου και τον κ. Νικόλαο Αναγνωστόπουλο, δικηγόρο, μετά των οποίων έσχε μακράν συνεργασίαν.  

Χρονικά 22aς Ιανουαρίου 2007

 

Την 22α Ιανουαρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ.o Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ υπεδέχθη στην Πατριαρχική έδρα τον Μακ.Πατριάρχη των Μελχιτών Αντιοχείας κ.Γρηγόριο Γ’, συνοδευόμενο από τον Θεοφ.Επίσκοπο κ.Ιωσήφ και άλλους κληρικούς.

Κατά την συνάντηση τους οι δύο Πρωθιεράρχες, ανέπτυξαν τις θέσεις τους επί των συγχρόνων κοινωνικών προβλημάτων των λαών της Ανατολής και της ανακουφίσεως αυτών, στα πλαίσια της ποιμαντικής μέριμνας της κάθε Εκκλησίας για το ποίμνιό της και αντήλλαξαν αναμνηστικά δώρα.

Επακολούθησε ξενάγηση του Μακ.Πατριάρχη κ.Γρηγορίου Γ’ στους χώρους του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

 

Χρονικά 20ης και 21ης Ιανουαρίου 2007

 

Με την υψηλή παρουσία της Α.Θ.Μ.του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ έλαβαν χώρα το Σάββατο 20 Ιανουαρίου και την Κυριακή 21 Ιανουαρίου ε.ε. οι διήμερες Λειτουργικές και πνευματικές εκδηλώσεις, για τα θυρανοίξια του ανακαινισμένου ιστορικού Ιερού Ναού των Αγίων Αναργύρων Σούμπρας Καϊρου, ο οποίος θεμελιώθηκε το έτος 1933, από τον μακαριστό Πατριάρχη Μελέτιο Μεταξάκη. 

 Το Σάββατο, 21η Ιανουαρίου, στο κατάμεστο Ελληνικό Κέντρο Καΐρου, πραγματοποιήθηκε εόρτια σύναξη, προς τιμήν του γεγονότος. Μεταξύ των προσκεκλημένων, τους οποίους προσεφώνησε ο Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πατριαρχικού Πνευματικού Κέντρου κ. Απόλλων Βλάχος, παρέστησαν ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου, Θεοφ. Επίσκοπος Νιτρίας κ. Νικόδημος, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου, Πανοσιολ.Αρχιμ.κ. Νήφων Τσαβαρής, ο Εξοχ. Έλληνας Πρέσβης κ. Παναγιώτης Βλασσόπουλος, ο Εξοχ.Κύπριος Πρέσβης κ. Πέτρος Ευτυχίου, η Γενική Πρόξενος στο Κάιρο, Εριτ. κα Αικατερίνη Γκίνη, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Βασίλης Σαραντινός, ο Γενικός Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών κ. Γιώργος Καλλίδης και άλλοι επίσημοι.  

Κατά την αντιφώνησή Του ο Μακαριώτατος συνεχάρη τον κ. Βλάχο για το θεάρεστο έργο του προαναφερθέντος Κέντρου και ευχαρίστησε εκείνον και όσους συνέβαλαν στην ανακαίνιση του Ιερού Ναού.  

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση ελληνικών παραδοσιακών χορών από ένα εκ σημαντικοτέρων χορευτικών συγκροτημάτων της Ηπείρου, αυτού της αδελφότητας Σκλιβανιτών Ιωαννίνων.

 

Την Κυριακή 21 Ιανουαρίου, η ΑΘΜ.ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος ετέλεσε την Ακολουθία των θυρανοιξίων του Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων Σούμπρας.

Την συγκινητική και κατανυκτική αυτή τελετή, που απετέλεσε την κορύφωση μίας σκληρής προσπάθειας διατήρησης της εκκλησιαστικής και πολιτιστικής πατρώας κληρονομίας, ετίμησαν οι Εξοχ.κ.κ.Πρέσβεις της Ελλάδος, της Κύπρου και της Ρωσσίας,  εκπρόσωποι της Αραβορθόδοξης κοινότητας και σύσσωμη η ελληνική παροικία του Καϊρου.

Κατά την ομιλία Του ο Μακαριώτατος περιέγραψε την χρονική εξέλιξη των γεγονότων της ανακαινίσεως, αναφερθείς ιδιαιτέρως στους μακαριστούς Προκατόχους Του, Πατριάρχες Νικόλαο ΣΤ’ και ΠέτροΖ’ και τον Αρχιεπίσκοπο Σινά Γρηγόριο, ως και στον αείμνηστο Κωσταντίνο Λεβέντη ο οποίος συνέδραμε οικονομικά την ανακαινιστική προσπάθεια και ευχαρίστησε τον Λαογραφικό Όμιλο Σκλιβανιτών για την παρουσία του.

Προ του πέρατος της Λειτουργικής προσευχής η ΑΘΜ. απένειμε το οφφίκιο του «Διδασκάλου του Ευαγγελίου» στον κ. Απόλλωνα Βλάχο, Πρόεδρο του Ορθόδοξου Πατριαρχικού Πνευματικού Κέντρου Καϊρου, σε αναγνώριση της πολυετούς καλλικάρπου προσφροράς του προς τον Αποστολικό Θρόνο του Αγίου Μαρκού.

Αμέσως μετά, οι προσκεκλημένοι μετέβησαν στην Ελληνική Στέγη Ηλιουπόλεως όπου παρετέθη δεξίωση προς τιμήν του Σεπτού Προκαθημένου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.

 

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας η ΑΘΜ ευλόγησε την Αγιοβασιλειόπιττα του ιστορικού 75ετούς Συλλόγου Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής Καΐρου.

 

Χρονικό 17ης-19ης Ιανουαρίου 2007

 

Την 17η Ιανουαρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ εχοροστάτησε κατά την τελεσθείσα Θεία Λειτουργία στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας, επί τη εορτή της ιεράς μνήμης του  Μ.Αντωνίου, κορυφαίας ασκητικής μορφής της Εκκλησίας των Αλεξανδρέων, των πρώτων χριστιανικών χρόνων.

Την ιδία ημέρα η ΑΘΜ υπεδέχθη στην Πατριαρχική έδρα τον ΕντιμΓενικό Πρόξενο της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ.Θεοχάρη Λαλάκο.

            Επίσης, το απόγευμα ευλόγησε την Αγιοβασιλειόπιττα του Λυκείου Ελληνίδων Αλεξανδρείας, προς το οποίο προσέφερε ζωγραφικό πίνακα.

 

Την 18η Ιανουαρίου, ο Μακαριώτατος εχοροστάτησε κατά την τελεσθείσα Θεία Λειτουργία στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας, επί τη εορτή των Αγίων Προκατόχων του, Αθανασίου και Κυρίλλου, Πατριαρχών Αλεξανδρείας.

Κατόπιν εδέχθη σε συνεργασία τον Ελλογιμ.κ.Jouko Lindstedt, Καθηγητή Σλαβονικής και Βαλτικής Γραμματείας του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι. Ο εξονομασθείς Πανεπιστημιακός Καθηγητής ηγείται ομάδος Φιλλανδών επιστημόνων, που έχει αναλάβει την συντήρηση και ταξινόμηση  των σλαβονικών παλαιτύπων εγγράφων, τα οποία πρόκειται να συμπεριληφθούν μεταξύ των 3.000 τεθησαυρισμένων παλαιτύπων της υπό κατασκευήν Μεγάλης Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας.

 

Την 19η Ιανουαρίου, η ΑΘΜ ετέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Αλεξανδρείας, της Κοινότητος των Αραβοφώνων Ορθοδόξων, μετά το πέρας της οποίας ευλόγησε την Αγιοβασιλειόπιττα αυτής και συνωμίλησε εγκαρδίως με τα μέλη της.

 

***

 

Την 15η Ιανουαρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ εχοροστάτησε κατά την τελεσθείσα Θεία Λειτουργία στο Πατριαρχικό Παρεκκλήσιο των Αγίων Θεοδώρων, εξ αφορμής δύο σημαντικών εκκλησιαστικών γεγονότων:

α) της ιεράς μνήμης του Αγίου Γερασίμου Β’ του Κρητός (Παλλαδά), Πατριάρχου Αλεξανδρείας, πνευματοφόρου και πολυταλάντου προσωπικότητος, η οποία εκλέϊσε τον Θρόνο του Αγίου Μάρκου κατά τα έτη 1688-1710 και

β) της συμπληρώσεως εννεά ετών από της θεοκινήτου αποκαταστάσεως ως Ιεράρχου του Αποστολικού και Πατριαρχικού Θρόνου της Αλεξανδρείας, του Αγίου Νεκταρίου, Μητροπολίτου Πενταπόλεως, διά της απαλείψεως της αδίκου ποινής της αποπομπής αυτού από το κλίμα του Πατριαρχείου, επί πατριαρχείας Σωφρονίου Δ’ (1870-1899).

Η εκκλησιαστική αποκατάσταση του Αγίου Νεκταρίου έλαβε χώρα, με πρωτοβουλία του μακαριστού Πατριάρχου Πέτρου Ζ’, κατά την ιστορική συνεδρίαση της 15ης Ιανουαρίου 1998 της Πατριαρχικής Συνόδου της Εκκλησίας των Αλεξανδρέων. Επακολούθησαν λαμπρές Λειτουργικές και πνευματικές εκδηλώσεις στην Αλεξάνδρεια, στο Κάϊρο και στην νήσο Αίγινα, όπου ευρίσκεται τεθησαυρισμένο το ιερό λείψανο του Αγίου Ιεράρχου, απότμημα του οποίου μετεφέρθη στα Πατριαρχεία.

Σε ανάμνηση του γεγονότος η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ καθιέρωσε Ιερό Παρεκκλήσιο, εντός του Πατριαρχικού Μεγάρου, αποκαλούμενο ως “Παρεκκλήσιο της Συγγνώμης”, το οποίο θα εορτάζει την 15η Ιανουαρίου, ημέρα της εκκλησιαστικής αποκαταστάσεώς του Αγίου Νεκταρίου, Μητροπολίτου Πενταπόλεως.

 

***

 

Την 10η Ιανουαρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ παρεχώρησε συνέντευξη σε τηλεοπτικό κλιμάκιο της ΕΤ3, για την εκπομπή «Μεσόγειος», αναφερθείς στην μαρτυρική διαδρομή του πρεσβυγενούς Πατριαρχικού Θρόνου ανά τους αιώνες, στην σύγχρονη ποιμαντική διακονία των Ελλήνων και των λαών της Αφρικής, ως και στην ιεραποστολική και ανθρωπιστική δράση που αναπτύσσει σε όλα σχεδόν τα αφρικανικά κράτη. Μετά το πέρας της συνεντεύξεως ο Μακαριωτάτος ξενάγησε τους δημοσιογράφους στους χώρους του Πατριαρχείου.

 

Την ιδία ημέρα η ΑΘΜ υπεδέχθη στην Πατριαρχική έδρα τον Εξοχώτ.Πρέσβυ της Μ.Βρετανίας στην Αίγυπτο Lord Derek Blunbly.

 

            Την 12η Ιανουαρίου ο Μακαριώτατος ευλόγησε την Αγιοβασιλειόπιττα του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου της Αλεξάνδρειας.

 

Αμέσως μετά, συναντήθηκε με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο του ΣΑΕ κ.Στέφανο Ταμβάκη, ο οποίος υπό την νέα του αυτή ιδιότητα, επισκέφθηκε για πρώτη φορά την ΑΘΜ. Κατά την συνάντηση ο Μακαριώτατος εξέφρασε την προσδοκία του για την έγκαρπη θητεία του κ.Ταμβάκη στην Προεδρία του ΣΑΕ, ως και για την αγαστή συνεργασία του με το παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

 

Την ιδία ημέρα, η ΑΘΜ συνεργάστηκε με τον Συντονιστή Εκπαιδεύσεως Β.Αφρικής κ.Ανδρέα Καρατζά, για θέματα αφορώντα στην υπό σύσταση Πατριαρχική Σχολή «Αγιος Αθανάσιος». 

 

***

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

·        Το πρωϊ της παραμονής των Θεοφανείων η Α.Θ.Μ. χοροστάτησε στην Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών, στη Θ.Λειτουργία του Μ.Βασιλείου και του Μ. Αγιασμού στην πατριαρχική Μονή του Αγίου Σάββα.

·        Στη συνέχεια η Α.Θ.Μ. μετέβη στο Γενικό Προξενείο Αλεξανδρείας όπου τέλεσε τον καθιερωμένο Αγιασμό και έκοψε την βασιλόπιτα του Προξενείου παρόντων εκτός του Εντιμοτάτου Γενικού Προξένου κ.Θεοχάρους Λαλάκου και της εριτ.συζύγου αυτού, απάντων των διπλωματικών και διοικητικών υπαλλήλων.

·        Αμέσως μετά η Α.Θ.Μ. δέχθηκε τον Εντιμ. Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητος Καϊρου κ.Χρήστο Καβαλή στο γραφείο του και είχε μαζί του πολύωρη συνεργασία για θέματα των δύο ιστορικών φορέων, Πατριαρχείου και Ελλην.Παροικίας. Υπεγραμ-  μίσθη για άλλη μιά φορά η αγαστή και καθ’ όλα αρμονική και καρποφόρα σχέση και συνεργασία μεταξύ των δύο, Αλεξανδρινής Εκκλησίας και Κοινότητος Καϊρου.

·        Η Α.Θ.Μ. επικοινώνησε τηλεφωνικώς μετά του αιγυπτιώτου Διοικητού της Εθνικής Τραπέζης Ελλάδος κ.Τάκη Αράπογλου, προς τον οποίο εξέφρασε τις εόρτιες ευχές του επί τω νέω έτει και την ευχαριστία του Πατριαρχικού Θρόνου για την μεγάλη χορηγία της δημιουργίας της πατριαρχικής βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας.

·        Το πρωϊ των Θεοφανείων η Α.Θ.Μ. προεξήρχε της πανηγυρικής Θ.Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού Αλεξαν-  δρείας καί της ακολουθίας του Μ.Αγιασμού των Θεοφανείων, παρουσία του Εντιμ. Γενικού Προξένου κ.Θεοχάρους Λαλάκου και πολλών κοινοτικών και παροικιακών παραγόντων.

·        Μετά τή Θεία Λειτουργία το Πατριαρχείο και την Α.Θ.Μ. επισκέφθηκε επισήμως ο Εξοχ. Διοικητής Αλεξανδρείας κ.Άντελ Αμπίμπ συνωδευόμενος υπό πολυμελούς ομάδος υψηλόβαθμων στελεχών της τοπικής Κυβερνήσεως, της κρατικής ασφαλείας και άλλων αξιωματούχων της Αλεξανδρείας. Ο Μακ.Πατριάρχης υπεδέχθη τον Διοικητή Αλεξανδρείας παρουσία του Εντιμ.Γενικού Προξένου και πλήθους κόσμου στην αίθουσα του Θρόνου. Μάλιστα δώρισε στον Διοικητή κομπολόϊ από τα Ιεροσόλυμα εις ένδειξη της καλής φιλίας και ειρηνικής συνυπάρξεως χριστιανών και μουσουλμάνων και υπεγράμμισε  την εκ παραδόσεως πλέον πολύ καλή σχέση και συνεργασία των δύο χωρών της Αιγύπτου και της Ελλάδος. Ευχαρίστησε τον Διοικητή για την αγάπη του και τη στήριξή του στο έργο και τη δράση του Πατριαρχείου και κυρίως για την άδεια λειτουργίας της πατριαρχικής σχολής Αλεξανδρείας «Μέγας Αθανάσιος».

·        Το μεσημέρι η Α.Θ.Μ. προεξήρχε της τελετής του Αγιασμού των Υδάτων στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αλεξανδρείας παρουσία του Εντιμ. Γενικού Προξένου Αλεξανδρείας, του Αξιοτ. Προέδρου του ΕΝΟΑ κ.Εδμόνδου Κασιμάτη, εκπροσώπων της Ελληνικής Παροικίας και πλήθους κόσμου. Δύο κορίτσια καί ένα αγόρι έπεσαν στα παγωμένα νερά της θαλάσσης για να πάρουν τον τίμιο Σταυρό που η Α.Θ.Μ. έριξε ψάλλοντας το «Εν Ιορδάνη...». Στο τέλος ο Πατριάρχης πρόσφερε στο αγόρι πού ανέσυρε από τη θάλασσα το σταυρό, μικρό χρυσό σταυρό και στα δύο κορίτσια από μία μικρή χρυσή καρδιά, συμβολικά, ώστε να έχουν ευλογία και ευτυχία στη ζωή τους από τον Επιφανέντα Χριστό. Ευχαριστώντας τον Αξιότ. Πρόεδρο του Ναυτικού Ομίλου κ.Εδμόνδο Κασιμάτη του πρόσφερε ως δώρο ασημένια τριήρη (μικρό καράβι) ιστορικό σύμβολο ενότητος των δύο θαλασσών του Αιγαίου πελάγους και του Λιβυκού και ευχήθηκε να ξαναγίνει πραγματικότητα στις μέρες μας η σχέση αυτή με την ακτοπλοϊκή σύνδεση Ελλάδος-Αιγύπτου.

·        Το βράδυ του Σαββάτου η Α.Θ.Μ. επισκέφθηκε την Ελληνορ- θόδοξη Κοινότητα των Αραβοφώνων Αλεξανδρείας όπου έκοψε την βασιλόπιτα του Συλλόγου και έδωσε σέ όλους τις πατριαρχικές εόρτιες ευχές και ευλογίες.

·        Τις εορταστικές και λατρευτικές εκδηλώσεις του διημέρου των Θεοφανείων κάλυψε συνεργείο της Ελληνικής Τηλεοράσεως (ΕΡΤ) που έφθασε στην Αλεξάνδρεια για το σκοπό αυτό.

***

Επισκέψεις - συνεργασίες Α.Θ.Μ. 

·        Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου των Εκκλησιών Μέσης Ανατολής Girgis Imbrahim Saleh επισκέφθηκε την Α.Θ.Μ. και τόν ενημέρωσε γιά τά ζητήματα καί την πορεία του Συμβουλίου. Μάλιστα ο Γενικός Γραμματέας ξεναγήθηκε στους χώρους του νέου Πατριαρχικού Οίκου μιας και μελλοντικές συσκέψεις του Συμβουλίου των Εκκλησιών Μέσης Ανατολής θα φιλοξενούνται πλέον και στό Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, στίς ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες συνεδριάσεων, εξοπλισμένες κατάλληλα για το σκοπό αυτό.

·        Η Πρέσβυς της Ελλάδος στη Λιβύη Εξοχ. Χρυσάνθη Παναγιωτοπούλου επισκέφθηκε την Α.Θ.Μ. και είχε πολύωρη συνεργασία σε θέματα που αφορούν την Εκκλησία και τον Απόδημο Ελληνισμό στην ευρύτερη περιοχή της Βορείου Αφρικής.

·        Ο νέος Καθηγούμενος της Πατριαρχικής Μονής Αγίου Γεωργίου (Π.Καϊρου) Αρχιμ. Νήφων Τσαβαρής έγινε δεκτός υπό της Α.Θ.Μ. στο Πατριαρχικό Γραφείο στην Αλεξάνδρεια. Κατά τη διάρκεια της συναντήσεως αυτής ο Μακαριώτατος έδωσε στον νεοενθρονισμένο Ηγούμενο τις ανάλογες κατευθύνσεις και οδηγίες για την πορεία των εργασιών της ριζικής ανακαινίσεως όλων των χώρων της ιστορικής Μονής, που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

***

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ Θ Ε Ο Δ Ω Ρ Ο Υ  Β’

(Με την ευκαιρία του της μεγάλης Εορτής του Μπαϊραμιού - Θυσίας)

  • Αλεξάνδρεια, ΑΙΓΥΠΤΟΣ.

Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος της Εκκλησίας του Αποστόλου Μάρκου στην Αλεξάνδρεια και σ’ ολόκληρη την Αφρικανική Ηπειρο, με την ευκαιρία της σημερινής μεγάλης Εορτής του Μπαϊραμιού – (Αϊντ, της θυσίας) των μουσουλμάνων της Αιγύπτου και ολοκλήρου της Αφρικής, απηύθυνε το ακόλουθο Μήνυμα:

«Σήμερα, ημέρα της μεγάλης Εορτής του Μπαϊραμιού (της θυσίας) των αδελφών μας μουσουλμάνων της Αιγύπτου αλλά και ολοκλήρου της αφρικανικής Ηπείρου, επιθυμώ να εκφράσω τις εγκάρδιες και θερμότερες ευχές μου, πρός όλους τους μουσουλμάνους οι οποίοι γιορτάζουν αυτην την μεγάλη ετήσια γιορτή τους.

Εύχομαι ο μεγάλος και αληθινός Θεός της αγάπης, της ειρήνης και της δικαιοσύνης να ευλογεί, να φωτίζει και να οδηγεί πάντοτε τα βήματα και τις καρδιές όλων, ώστε να συνεχίζουμε την καθημερινή ομαλή και αρμονική συνύπαρξη και συμβίωσή μας εδώ στην φιλόξενη και αγαπημένη χώρα της Αιγύπτου αλλά και παντού, με δημιουργικότητα, πρόοδο και ευτυχία.

Η έως σήμερα πρακτική και ιστορική πορεία αυτό περίτρανα αποδεικνύει. Και η Νειλοχώρα Αίγυπτος αποτελεί ένα τρανό και λαμπρό υπόδειγμα αυτής της αληθινής και πολύπλευρης ειρηνικής συνυπάρξεως Μουσουλμάνων και Χριστιανών επί αιώνες τώρα. Αυτο τό παράδειγμα να αποτελεί τρόπο και τύπο για όλα τα Έθνη και τις θρησκείες του κόσμου και έτσι να πορευόμασθε με σύνεση και ενότητα!

Εύχομαι ο παντοδύναμος και μεγάλος Θεός της Αγάπης να φωτίζει και να δίνει υγεία και δύναμη στον εμπνευσμένο ηγέτη της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Εξοχώτατο Πρόεδρο Μωχάμετ Χόσνι Μουμπάρακ και τους εκλεκτούς συνεργάτες του, ώστε να συνεχίζουν την καθοδήγηση της φιλτάτης χώρας της Αιγύπτου και του φιλοπρόοδου και ευγενούς λαού της, στην ανάπτυξη, την πρόοδο και την διεθνή καταξίωση. 

Χρόνια Πολλά με όλα τα αγαθά του Θεού σε όλους τους αδελφούς μας Μουσουλμάνους ».

Ο Πάπας & Πατριάρχης Αλεξανδρείας

και πάσης Αφρικής ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β’

***

Πρωτοχρονια στο Πατριαρχείο

·        Την Κυριακή το πρωϊ 31 Δεκεμβρίου, παραμονή της Πρωτοχρονιάς η Α.Θ.Μ. χοροστάτησε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Σάββα όπου είχε την ευκαιρία να ευχηθεί στους προσκυνητές-επισκέπτες για το νέο έτος.

·        Ενωρίς το απόγευμα της ιδίας ημέρας, σύμφωνα με την επικρατούσα παράδοση οι Αρχιερείς και ο Κλήρος του Πατριαρχείου έψαλλαν στον Μακαριώτατο τα κάλαντα στο Πατριαρχικό Γραφείο και του ευχήθηκαν «καλή χρονιά».

·        Ακολούθως τα κάλαντα και τις ευχές του προσωπικού του Πατριαρχείου δέχθηκε η Α.Θ.Μ. και μοίρασε σέ όλους δώρα και ευλογίες.

·        Στις 6 το απόγευμα χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό επί τη εορτή του Αγίου Βασιλείου στο Πατριαρχικό Παρεκκλήσι των Αγίων Θεοδώρων εν μέσω πλήθους προσκυνητών.

·        Μετά τόν Εσπερινό άπαντες προσήλθαν στην Αίθουσα του θρόνου όπου η Α.Θ.Μ. ανέγνωσε τον «απολογισμό» πεπραγμένων και δραστηριοτήτων της χρονιάς πού πέρασε και έκοψε την Βασιλόπιτα του Πατριαρχείου. Παρέστησαν ο Εντιμ. Γενικός Πρόξενος Αλεξανδρείας κ.Θεοχάρης Λαλάκος, ο Εντιμ. Πρόξενος της Ρωσίας κ.Δημήτριος Διμιτρόφ, αντιπρόσωποι των Κοινοτήτων, των Ελληνικών Συλλόγων και Φορέων, οι Αρχιερείς του Πατριαρχείου, ο Κλήρος και το Προσωπικό του Πατριαρχείου από όλους τους Ι.Ναούς και τούς τομείς διακονιών.

·        Αξίζει να υπογραμμισθεί πώς η μεγάλη Αίθουσα του Θρόνου γέμισε ασφυκτικά από κόσμο οι οποίοι ανέμεναν υπομονετικά να πάρουν την ευχή του Πατριάρχου και το τεμάχιο της ευλογημένης από αυτόν Βασιλόπιτας.

Ο χαιρετισμός της Α.Θ.Μ. μπορεί να αναγνωσθεί στο πεδίο Πατριαρχικά Μηνύματα - Patriarchal Messages.

·     Την Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2007 η Α.Θ.Μ. χοροστάτησε στη Θ.Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού Αλεξανδρείας και στο τέλος προεξήρχε της Επισήμου Δοξολογίας επί τω Νέω Ετει, πλαισιούμενος υπό των θεοφιλ. Αρχιερέων Μαρεώτιδος κ.Γαβριήλ, Κανώπου κ.Σπυρίδωνος και Νειλουπόλεως κ.Γενναδίου.

·        Το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς η Α.Θ.Μ. επισκέφθηκε το Κανισκέρειο Γηροκομείο της Ελληνικής εν Αλεξανδρείας Κοινότητος και μοίρασε στους τροφίμους δώρα και ευλογίες.

·        Την πρωτοχρονιάτικη Βασιλόπιτα της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας ευλόγησε αργότερα στο εντευκτήριο της Ελληνικής Ενώσεως, παρόντων των Κοινοτικών, διπλωματικών και άλλων παροικιακών αντιπροσωπειών, ιδία δε του Εντιμ.Γενικού Προξένου Αλεξανδρείας κ.Θεοχάρους Λαλάκου.

·        Ακολούθησε επίσημο γεύμα στο οποίο παρακάθησε η Α.Θ.Μ. και η συνοδεία του.

English Version

28th January 2007
 
On 28th January 2007, His Grace Gabriel, Bishop of Mareotida and Patriarchal Vicar of Alexandria, representing His Beatitude Theodoros II, Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa, received in the Patriarchal office His Excellency the National Defence Minister of Greece, Mr Evangelos Meimarakis, accompanied by the Parliamentarian for Athens, Mr Panos Kammenos, Chairman of the External Affairs Council of the Hellenic Parliament, as well as other government officials, together with His Excellency the Ambassador for Greece Mr Panayiotis Vlassopoulos and the Honorary Consul General of Greece in Alexandria, Mr Theoharis Lalakos.
 
The Minister, in acknowledging the multifaceted spiritual, social and missionary work of the ancient Patriarchate of Alexandria, expressed the support of the Hellenic State for it.
 

Chronicles for 22nd January 2007

 
On 22nd January 2007 His BEatitude Theodoros II, Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa received in his Patriarchal office His Beatitude Gregory III, Patriarch of Antioch, who was accompanied by His Grace Bishop Joseph and other clergy.
 
During their meeting the two Primates discussed their views on the contemporary problems of society for the people of the East and the alleviation thereof, within the framework of the pastoral care of each Church for its flock and then they exchanged commemorative gifts.
 
His Beatitude Gregory III was then taken on a conducted tour of the buildings which constitute the Patriarchate of Alexandria
 
CHRONICLE FROM 15th JANUARY 2007
 
On 15th January 2007, His Beatitude Theodoros II, Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa, officiated at the Divine Liturgy at the Patriarchal Chapel of Ss Theodore, on the occasion of two important ecclesiastical events:
 
a) the sacred memory of St Gerasimos II Palladas, Patriarch of Alexandria, a spiritual and multi-talented figure, who graced the Throne of Saint Mark from 1688 - 1710, and
 
b)  the completion of nine years from the God-ordained reinstatement as a Hierarch of the Apostolic and Patriarchal Throne of Alexandria, of St Nektarios, Metropolitan of Pentapolis, through the erasure of his unfair expulsion from the ranks of the Patriarchate, during the Patriarchal tenure of Sofronios IV (1870 - 1899).
 
The ecclesiastical reinstatement of St Nektarios took place through the initiative of the late Patriarch Petros VII, during the historic meeting of 15th January 1998 of the Patriarchal Synod of the Church of Alexandria. Glorious liturgical and spiritual functions followed in Alexandria, Cairo and the island of Aegina where the holy relics of the Saint and Hierarch are kept, and from which a small piece was transported to the Patriarchate. 
 
In remembrance of the event, His Beatitude Theodoros II, Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa, dedicated a Holy Chapel in the grounds of the Patriarchal Palace, and called the "Chapel of Forgiveness", which will celebrate its Feast Day on 15th January, the day of the Ecclesiastical reinstatement of St Nektarios, Metropolitan of Pentapolis.         
 

***

On 10th January 2007, His Beatitude Theodoros II, Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa granted an interview to a television crew from ET3, for the programme "Mesogeios" (Mediterranean), making mention of the  course of the most ancient Patriarchal Throne through the centuries, the current pastoral work of the Hellenes and the people of Africa, as well as of the missionary and humanistic work which is developing in almost all the countries of Africa. Following the interview, His Beatitude took the reporters on a conducted tour of the Patriarchate.

 
On the same day, His Beatitude received His Excellency the Ambassador of Great Britain to Egypt, Lord Derek Blunbly.
 
On 12th January,His Beatitude blessed the Vasilopitta of the Greek Chamber of Commerce in Alexandria.
 
Immediately after that, he met with the newly-elected President of SAE, Mr Stephanos Tambakis, who visited his Beatitude for the first time in his new capacity. During the meeting, His Beatitude expressed his hope for a fruitful term of office for Mr Tambakis as President of SAE, as well as for admirable cooperation with the ancient Patriarchate of Alexandria and All Africa.
 
On the same day, His Beatitude collaborated with the Educational Attache for North Africa, Mr Andreas Karatzas, on issues regarding the foundation of the Patriarchal School "St Athanasios".