Απρίλιος  2007

ΧΡΟΝΙΚΟ 29ης ΑΠΡΙΛΟΥ 2007

Την 29η Απριλίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ Θεόδωρος Β'  εχοροστάτησε και κήρυξε τον θείο λόγο κατά την Κυριακή Λειτουργική Προσευχή στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας.

Αμέσως μετά υπεδέχθη στον Πατριαρχικό Οίκο πολυπληθείς ομάδων προσκυνητών, μεταξύ των οποίων και την Ενοριακή Κοινότητα Αγίας Αναστασίaς Περιστερίου Αττικής, υπό τον Ιερατ. Προϊστάμενο, Αιδεσιμολ.Πρωτοπρ.κ. Απόστολο Καμπουρόπουλο, ο οποίος εκόμισε, ως εκ προσώπου του Σεβ. Μητροπολίτη Περιστερίου κ.Χρυσοστόμου, Σταυρό ευλογίας προς την ΑΘΜ.

Ο Μακαριώτατος εξέφρασε ευγνώμονες ευχαριστίες προς Σεβ.Περιστερίου για την αγάπη και τον σεβασμό που επιδεικνύει προς τον Αποστολικό και Πατριαρχικό Θρόνο του Αγίου Μάρκου.

Το μεσημέρι παρεκάθησε σε επίσημο γεύμα, το οποίο παρέθεσε ο Πρόεδρος κ.Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης και τα μέλη του Δ.Σ. της Κυπριακής Αδελφότητος Αλεξανδρείας, με την παρουσία του Εντιμ.Γεν.Προξένου της Κύπρου στην Αίγυπτο κ.Ανδρέα Κουζούπη, του Προέδρου του Σ.Α.Ε κ. Στέφανου Ταμβάκη, του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξαδρείας κ.Χαράλαμπου Κατσιμπρή και άλλων παραγόντων της ελληνικής παροικίας.  Προσφωνών τους παρισταμένους συνδαιτημόνες ο Μακ.Πατριάρχης εξέφρασε την αγάπη και την συμπαράσταση Του προς την Πολιτειακή και Εκκλησιαστική ηγεσία της μαρτυρικής Μεγαλονήσου.

 Με αφορμή την Θρονική Εορτή της Αλεξανδρινής Εκκλησίας η Εριτιμ. κ.Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, ευγενώς απέστειλε προς τον Σεπτό Πάπα και Πατριάρχη κ.κ.Θεόδωρο Β’ την ως κάτωθι επιστολή:

«Μακαριώτατε,

Με αισθήματα βαθιάς συγκινήσεως και τιμής θα ήθελα να σας εκφράσω τις θερμότερες ευχές μου για την αυριανή μεγάλη γιορτή του Αποστόλου Μάρκου, ιδρυτή και προστάτη της Εκκλησίας των Αλεξανδρέων.

Η σκέψη μου είναι κοντά σας αυτή τη σημαντική ημέρα για το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, το οποίο συνεχίζει επάξια και δυναμικά, παρά τις δυσκολίες, το ιεραποστολικό έργο που ξεκίνησε ο Απόστολος Μάρκος.

Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου κάθε επιτυχία στον εορτασμό αυτής της ημέρας σε όλη την επικράτεια του Πατριαρχείου, καθώς και στο θεάρεστο έργο που επιτελείτε προσφέροντας αγάπη και ελπίδα σε όσους έχουν ανάγκη και κηρύσσοντας τον λόγο του Θεού σε ολόκληρη την Αφρική». 

 

ΧΡΟΝΙΚΟ 27ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2007

 

Την 26η Απριλίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ υπεδέχθη στην Πατριαρχική Έδρα τον κ.Παντελή  Μαραβέλιας, Πρόεδρο της Ενώσεως Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και τον κ.Μιχαήλ Μπαξεβάνη, Οικονομολόγο, Αντιπρόεδρο της Εργατικής Εστίας, με τους οποίους συζήτησε την δυνατότητα πραγματοποιήσεως της επομένης ετήσιας γενικής συνέλευσης των Ευρωπαίων δημοσιογράφων στο παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

 

Την ιδία ημέρα παρεκάθησε σε γεύμα, το οποίο τιμητικώς παρέθεσε ο Διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Καθηγητή κ. Χρήστος Ζερεφός, Άρχων Διδάσκαλος του Πατριαρχικού Θρόνου, ο οποίος επρότεινε την φιλοξενία επιστημονικών Συνεδρίων Αστροφυσικής στους χώρους της ανεγειρομένης Μεγάλης Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας, εκ των οποίων το πρώτο να διεξαχθή με την συμμετοχή κορυφαίων επιστημών, τιμηθέντων με το βραβείο Νόμπελ. Ο Μακαριώτατος ευμενώς απεδέχθη την εξονομασθείσα πρόταση.

 

Το βράδυ ο Σεπτός Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας παρέστη σε δείπνο, που παρέθεσαν προς τιμήν Του τα μέλη του ιστορικού Πατριαρχικού Τάγματος του Αγίου Κωνσταντίνου, προς τα οποία εξέφρασε εγκάρδιες ευχαριστίες για την στήριξη τους προς τον μαρτυρικό Πατριαρχικό Θρόνο.

            Την 27η Απριλίου η ΑΘΜ ενημερώθηκε από τον Αρχιτέκτονα Καθηγητή κ.Μωχάμεντ Άουαντ και τον Μελετητή εναλίων αρχαιοτήτων κ.Χάρη Τζάλα, για τον εντοπισμό των ερειπίων της παλαιοχριστιανικής Βασιλικής του Αγίου Μάρκου, εντός της θαλάσσης της Αλεξάνδρειας και τις πιθανότητες ανάσυρσης και ανασυγκρότησης κάποιων χαρακτηριστικών ευρημάτων, ως του αρχαίου άμβωνα, προκειμένου αυτά να τεθησαυρισθούν στο κατασκευαζόμενο Πατριαρχικό Σκευοφυλάκειο, κατόπιν νομίμου αδείας των αρμοδίων Αιγυπτιακών Αρχών.

            Κατόπιν εδέχθη τον Καθηγητή κ.Δημήτριο Κωνστάντιο, Διευθυντή του Βυζαντινού Μουσείου Αθηνών, ο οποίος προτίθεται να έλθει συναρωγός, δια της πολύτιμης εμπειρίας του, στην δημιουργία του Πατριαρχικού Σκευοφυλακείου.

            Ακόμη συνεργάσθηκε με τους Γεωλόγους Καθηγητές κ.κ.Λέκκα και Χιωτίνη για θέματα αφορώντα στις εργασίες αποκαταστάσεως και στερεώσεως του περιλαλήτου μνημειώδους  Ναού του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου.

            Αμέσως μετά ο Μακαριώτατος υπεδέχθη και ευλόγησε τους μαθητές και τις μαθήτριες του Ελληνικού Λυκείου Αλεξανδρείας και μετέβη στην  Ιερά Μονή Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου, ὀπου στεγάζεται η επανιδρυθείσα Πατριαρχική Σχολή «Αθανάσιος ο Μέγας», προκειμένου να συναντήσει τους διδάσκοντες και τους Αφρικανούς διδασκομένους νέους και να παρακαθήσει μαζί τους στην κοινή τράπεζα.

 

                                                        ΧΡΟΝΙΚΟ 25ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2007

                                                    Η ΘΡΟΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

    Με ιδιαίτερη λαμπρότητα έλαβε χώρα την 24η και 25η Απριλίου ε.ε. η Θρονική Εορτή της Εκκλησίας των Αλεξανδρέων, επί τη ιερά μνήμη του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, Ιδρυτού, πρώτου Επισκόπου και Εφόρου Αυτής.

    Την παραμονή της εορτής, 24η Απριλίου, κατέφθασαν στην Πατριαρχική Έδρα οι Οφφικίαλοι του Θρόνου, συνοδευόμενοι από σημαίνουσες προσωπικότητες της πνευματικής ζωής και του επιχειρηματικού κόσμου της Ελλάδος, οι οποίοι επισκέφθησαν την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρο Β' και υπέβαλαν τα σέβη τους.
    Ο Μακαριώτατος, μετά το πέρας του τελεσθέντος Μ.Εσπερινού στο Ιερό Πατριαρχικό Παρεκκλήσιο των Αγίων Θεοδώρων, είχε μακρά συνεργασία με τον Πρόεδρο της Αδελφότητος των Οφφικιάλων "Απόστολος Μάρκος", Πανεπιστημιακό Καθηγητή κ.Θεόδωρο Παναγόπουλο, ως και τον Πρόεδρο του Τάγματος των Παραβαλανέων κ.Σπυρίδωνα Καμαλάκη. Ακόμη υπεδέχθη τον διακεκριμένο καλλιτέχνη κ.Πέτρο Γαϊτάνο, συνοδευόμενο από τους συνεργάτες του και τον καλλιτεχνικό διευθυντή της ορχήστρας κ.Ανδρέα Κατσιγιάννη, ως και ομάδες προσκυνητών.
    Το βράδυ η ΑΘΜ παρεκάθησε σε δείπνο, το οποίο παρέθεσε τιμητικώς ο Πρόεδρος κ. Γεώργιος Μπακούρης και τα μέλη του Δ.Σ. του Χατζηκυριακείου Ιδρύματος Πειραιώς.

    Την 25η Απριλίου, ο Σεπτός Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας ετέλεσε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, συμπαραστατούμενος από τους Θεοφιλ.Επισκόπους Μαρεώτιδος κ.Γαβριήλ, Πατριαρχικό Επίτροπο Αλεξανδρείας, Κανώπου κ.Σπυρίδωνα, Ηγούμενο της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας, Νιτρίας κ.Νικόδημο, Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου και Νειλουπόλεως κ.Γεννάδιο, Αρχιγραμματεύοντα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, ο οποίος κηρύξας τον θείο λόγο μεταξύ άλλων ανέφερε:
    "…Σήμερα όλοι εμείς ευλαβικοί προσκυνητές στην χάρη του Αγίου Αποστόλου Μάρκου, ερχόμασθε και με διάθεση μαθητείας εκφράζουμε την αγάπη μας και την αφοσίωσή μας ενώπιον της αγίας μορφής του.
    Πρόκειται για τον προστάτη του Πατριαρχείου μας. Αυτόν πού κατευθύνει και καθοδηγεί τα βήματα και τις καρδιές όλων των κληρικών και λαϊκών, των σημερινών διακόνων της Εκκλησίας Του στην Αλεξάνδρεια και σ' ολόκληρη την Αφρική.
    Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής συνεχίζει την ευοίωνη και δυναμική πορεία και παρουσία του κυρίως στον ευαίσθητο και νευραλγικό χώρο της Ιεραποστολής στα Έθνη. Ο κατ' εξοχήν χαρακτήρας και ο προσανατολισμός του Πατριαρχείου είναι ιεραποστολικός.
    Με αισθητή την παρουσία του Αποστόλου Μάρκου και την βιωματική προσέγγιση και επικοινωνία μαζί Του, επιτελείται το μεγαλόπνοο έργο της προσφοράς αγάπης προς τον εμπερίστατο και πάσχοντα αφρικανό αδελφό και όχι μόνον….Η ηλιόλουστη και ευλογημένη Αφρικανική ήπειρος, στα όρια της οποίας εκτείνεται η δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, υπήρξε, είναι και θα συνεχίσει και στο μέλλον να είναι ένας τόπος γεμάτος ιδιαιτερότητες. Αυτήν την σύγχρονη πρόκληση έχουμε απέναντί μας και οφείλουμε να την αντιμετωπίσουμε με αγάπη, ενότητα και συντονισμό του έργου και των προσπαθειών μας".
   

Πρό του πέρατος της Ευχαριστιακής Συνάξεως η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης κ.κ.Θεόδωρος Β' απένειμε Πατριαρχικά Οφφίκια σε πέντε διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες. Ειδικότερα, απένειμε τα οφφίκια του Άρχοντος Μεγάλου Δικαιοφύλακα στον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Γεώργιο Κούρτη, του Άρχοντος Διδασκάλου της Εκκλησίας στον Διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών καθηγητή κ. Χρήστο Ζερεφό, του Άρχοντος Μεγάλου Ορφανοτρόφου στον Πρόεδρο του Χατζηκυριακείου Ιδρύματος Πειραιώς κ. Γεώργιο Μπακούρη, του ΄Αρχοντος Χαρτοφύλακος στον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θράκης κ. Εμμανουήλ Βαρβούνη και του Άρχοντος Υπομιμνήσκοντος στον ιατρό κ. Ιωάννη Κονιδάρη. Συγχαίρων τους νέους Οφφικιάλους του Θρόνου ο Μακαριώτατος ανεφέρθη στην σημαντική συμβολή τους στο επιτελούμενο πολυσχιδέστατο ποιμαντικό, κοινωνικό, ιεραποστολικό και ανθρωπιστικό έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αφρικανική ήπειρο και εξέφρασε ευγνώμονες ευχαριστίες προς τα εκλεκτά Μέλη της Πατριαρχικής Αδελφότητος Οφφικιάλων "ο Άγιος Μάρκος", του πολυαιωνίου Τάγματος των Παραβαλανέων και του ιστορικού Τάγματος του Αγίου Κωνσταντίνου.

    Επακολούθησε εόρτια δεξίωση στην Αίθουσα του Θρόνου, εντός του Πατριαρχικού Οίκου, όπου ο Μακαριώτατος, προσφωνών τους υψηλούς επισκέπτες, ανέφερε:

    "Εντιμολογιώτατοι άρχοντες του καθ' ημάς Αποστολικού Πατριαρχικού Θρόνου Αλεξανδρείας, τέκνα εκλεκτά της Εκκλησίας, Εντιμολογιώτατε Άρχοντα Μέγα Πρωτέκδικε κ. Θεόδωρε Παναγόπουλε, Πρόεδρε της Αδελφότητος των Οφφικιάλων, Εντιμολογιώτατε Άρχοντα Μέγα Λογοθέτη κ. Σπυρίδωνα Καμαλάκη, Χριστός Ανέστη!
                                 oξα δε και τιμή και ειρήνη παντί τω εργαζομένω το αγαθόν,"
    Με άφατον χαράν και αναστάσιμον αγαλλίασιν υποδεχόμεθα εις την έδραν του καθ' ημάς Θρόνου τα λίαν αγαπητά τέκνα της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, τους οφφικιάλους της, οι οποίοι αποτελούν την Πατριαρχικήν Αδελφότητα "Ο Άγιος Μάρκος ο Ευαγγελιστής", εις την καθιερωμένην ετήσιαν σύναξιν υμών κατά την θρονικήν εορτήν του ιδρυτού αυτής, αποστόλου και ευαγγελιστού Μάρκου. Υποδεχόμεθα επίσης ασμένως το αρχαίον Τάγμα των Παραβαλαναίων ως και το Τάγμα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, τα ποικιλιτρόπως υπηρετούντα, διακονούντα και ενισχύοντα την Εκκλησίαν της Μεγάλης Πόλεως Αλεξανδρείας, στηρίζοντας την ημετέρα ιεραποστολικήν και ταπεινήν Πατριαρχείαν.
    Ο θρόνος του Αγίου Μάρκου, του οποίου είμεθα ταπεινοί διάδοχοι, υπάρχει ως εκκλησιαστικός θεοσύστατος θεσμός από την χριστιανική αρχαιότητα. Εις τον δισχιλιετήν αυτού βίον καίτοι διήλθε εν μέσω ποικίλων διακυμάνσεων, καιρικών ανωμαλιών, προσβολών, δεινών, δεν ελύγισε διότι την διατήρηση αυτού εξησφάλιζε η βαρύτητα της παραδόσεώς του. Οι προκάτοχοι ημών, εφρούρησαν ιεροπρεπώς τας αρχαίας και αγίας φλόγας, έχοντες υπεράνω αυτών τας πανσθενείς χείρας του Αποστόλου Μάρκου, του Αγίου Αθανασίου του μεγάλου και πάντων των πρωτοκορυφαίων ιερομαρτύρων Πατριαρχών της. Διαφύλαξαν την πίστην και διατήρησαν τον λύχνον της μυριπνόου ορθοδοξίας ανημμένον. Τούτον τον λύχνον παρελάβαμεν και ημείς εις τους ασθενείς ημών πόλους, ταπεινοί συνεχιστές εκείνων, ως παρακαταθήκην έχοντες πρό των οφθαλμών ημών το παύλειον "την καλήν παραθήκην φύλαξον διά Πνεύματος Αγίου του ενοικούντος εν ημίν". Παρελάβαμεν τον λύχνον τούτον και αγωνιζόμεθα όπως φωτίζει αδιακόπως και ποδηγετή τα βήματα πάντων, προς διατήρησιν ανοθεύτου της πίστεως ημών, πρωτίστως όμως εις την μεταλαμπάδευσιν της αγιασμένης και σωτηριώδους αύτης πηγής χάριτος εις τους αφρικανούς αδελφούς μας, θέττοντες ούτως τον λύχνον επί την λυχνίαν. Ιστάμεθα ενώπιον της ιστορίας ως άλλοι άτλαντες, στηρίζοντες επί των κυρτών ώμων ημών τας δύο κλίμακας της πνευματικής ζωής, της καθάρσεως και του φωτισμού, καμπτόμενοι ολίγον εκ του βάρους των, αλλά μόνο ολίγον, διότι η επερχομένη θέωσις εις την οποίαν οδηγούν οι δύο αύται κλίμακαι μας δίδει την δύναμιν να συνεχίσομεν, αφού το μέλλον της Αφρικής είναι ο φωτισμένος και ανακαινισμένος άνθρωπος της Ορθοδόξου ημών πίστεως.
    Ταύτη η αποστολή, καθίσταται δυσχερής διότι "ο μεν θερισμός πολύς, οι δε εργάται ολίγοι, δεηθητε ουν του κυρίου του θερισμού όπως εργάτας εκβάλει εις τον θερισμόν αυτού". Εξ αυτού ο Θρόνος έχει ανάγκην της συμπαραστάσεως κληρικών και έτι περισσοτέρων λαϊκών, και δη υμών, των λαϊκών πριγκίπων της Εκκλησίας. Υμείς οι άρχοντες του Θρόνου, διά της πνευματικής και υλικής προσφοράς και χορηγίας υμών προς την Εκκλησίαν του Αγίου Μάρκου, σπουδαίαν ανακούφισιν προσφέρετε και συμβάλλετε εις την ανάδειξιν της ιεράς ημών καθέδρας πνευματικώς και υλικώς, και εις την προώθησιν του σωτηριώδους μηνύματος του ευαγγελίου εις άπασαν την Αφρικήν, με την ανάπτυξιν παντός είδους έργων και προγραμμάτων. Η Αλεξάνδρεια αποτελεί το λαμπρό ιστορικό παρελθόν του Θρόνου, η Αφρική το μέλλον και το καύχημά του. Διά τούτο χρειάζεται πάντας υμάς προς συνέχισιν της αποστολής της, προς δόξαν του Γένους ημών. Η παρουσία σας σ'ημερον εν μέσω ημών, μας δίδει μια πνοήν     ανακουφίσεως, ως "δρόσος Αερμών" δια την συνέχισιν της ανατάσεως έως που, Κύριος οίδεν.
    Πέπεισμαι ότι το γραφικόν "οίδα σου τα έργα και την αγάπην και την πίστιν και την διακονίαν και την υπομονήν σου, και τα έργα σου τα έσχατα πλείονα των πρώτων", τέκνα πεφιλημένα, άρχοντες οφφικιάλιοι της Εκκλησίας, έχει εφαρμογήν και τελειούται εις την παρούσαν σύναξιν, ευχόμεθα δε η χάρις του Θεού όπως ενδυναμώνει υμάς και τας οικογενείας υμών, ενισχύει τας πολυποίκιλας δραστηριότητας υμών επί έτει ως μήκιστα, επ΄ ωφελία πάντων των ανθρώπων, της Αγίας Ορθοδόξου Εκκλησίας και ιδιαιτέρως της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.
    Χριστός Ανέστη! Ας είναι δοξασμένον το άγιον και πανσθενές όνομα του Αγίου Θεού, του συνάγοντος ημάς "επί το αυτόν"".

    Ο Καθηγητής Θεόδωρος Παναγόπουλος, πρόσφερε στον Μακαριώτατο σημαντική οικονομική βοήθεια, εκ μέρους των Αρχόντων Οφφικιάλων του Θρόνου, "ως ελάχιστο δείγμα συμπαραστάσεως και στηρίξεως στο πολύπλευρο ιεραποστολικό και ανθρωπιστικό έργο του γνησίου Ιεραποστόλου Πατριάρχη της αγάπης, της ταπείνωσης και της προσευχής Θεοδώρου Β'...". Επίσης προσεφέρε τιμητική πλακκέτα στον Αιγυπτιώτη Πρόεδρο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού κ.Στέφανο Ταμβάκη, για την προσφορά του στον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία.
    Ακόμη ο Ελληνας Πρέσβυς στην Αίγυπτο κ.Παναγιώτης Βλασσόπουλος απηύθυνε χαιρετισμό, εξαίρων την πολύμορφη προσφορά της Δευτεροθρόνου Εκκλησίας και του Προκαθημένου της στους λαούς της Αφρικής.
    Την συγκινητική αυτή εόρτια σύναξη κατέκλεισε η χορωδία των αφρικανών σπουδαστών της Πατριαρχικής Σχολής "Αθανάσιος ο Μέγας" με την απόδοση αναστασίμων ύμνων στην μητρική και την ελληνική γλώσσα.

    Το μεσημέρι ο Πρόεδρος και τα μέλη της Αδελφότητος των Οφφικιάλων του Θρόνου παρέθεσαν επίσημο γεύμα προς τιμήν του Μακαριωτάτου στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αλεξανδρείας.
    Τις εορταστικές και Λειτουργικές εκδηλώσεις της Θρονικής Εορτής του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, οι οποίες ολοκληρώθησαν το βράδυ της ιδίας ημέρας με την πραγματοποίηση ανοικτής μουσικής εκδηλώσεως από τον καλλιτέχνη κ.Πέτρο Γαΐτάνο στους κήπους του Πατριαρχικού Μεγάρου, υπό την πανοραμική θέα του φωτισμένου κτιρίου, τίμησαν με την παρουσίας τους ο Εξοχωτ.Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Παναγιώτης Βλασσόπουλος, ο Εντιμ.Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Θεοχάρης Λαλάκος, ο Προέδρου του ΣΑΕ κ. Στέφανος Ταμβάκης, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.Θεόδωρος Παναγόπουλος, Πρόεδρος των Οφφικιάλων του Θρόνου, ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ.Γεώργιος Κούρτης, ο Πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Καθηγητής κ.Χρήστος Ζερεφός, ακαδημαϊκός, ο Πρόεδρος του Χατζηκυριακείου Ιδρύματος Πειραιώς κ.Γεώργιος Μπακούρης, ο Καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ.Εμμανουήλ Βαρβούνης, Λαογράφος, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Ελληνικού Κοινοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρείας, εκπρόσωποι των ελληνικών Συλλόγων, Ιδρυμάτων και Οργανισμών της μεγάλης Πόλεως, σύσσωμη η ελληνική παροικία και πλήθος προσκυνητών από την Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό.
 

ΧΡΟΝΙΚΟ 21ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2007

Mε ιδιαίτερη λαμπρότητα έλαβαν χώρα, την 19η και 20η Απριλίου ε.ε., στην πολυαιώνια Ιερά Πατριαρχική Μονή του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου οι πνευματικές και Λειτουργικές εκδηλώσεις, για τον εορτασμό της ιεράς μνήμης του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεοδώρου Β’.

        Την 19η Απριλίου εψάλη ο Μ.Εσπερινός, χοροσταντούντος του Μακαριωτάτου, ο Οποίος εκήρυξε και τον θείο λόγο, πλαισιουμένου από τους Θεοφιλ.Επισκόπους Κανώπου κ.Σπυρίδωνα και Νιτρίας κ.Νικόδημο, Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου. Την 20η Απριλίου ετελέσθη Πατριαρχική Θεία Λειτουργία από την Α.Θ.Μ., συλλειτουργούντων των Αρχιερέων, Σεβ.Αρχιεπισκόπου Σιβηρίας κ.Αντωνίου, επισκεπτομένου κατ’ αυτές τις ημέρες την Αίγυπτο με εικοσαμελή συνοδεία Κληρικών, Σεβ.Μητροπολίτου Ερμουπόλεως κ.Νικολάου, Θεοφιλ.Επισκόπου Κανώπου κ.Σπυρίδωνος και Θεοφιλ.Επισκόπου Νιτρίας κ.Νικοδήμου.

Προ του πέρατος της Λειτουργικής Προσευχής ο Σεπτός Προκαθήμενος της Εκκλησίας των Αλεξανδρέων ωμίλησε προς το πολυπληθές εκκλησίασμα, αναφερθείς στον βίου του τιμωμένου Αγίου και στον ιστορικό πλου της φερωνύμου Πατριαρχικής Μονής, για την οποία εξήγγειλε την επικείμενη έναρξη των εργασιών της εκ βάθρων συντηρήσεως και αποκαταστάσεώς της. Επίσης προσεφώνησε τον Σεβ. Σιβηρίας κ.Αντώνιο, προς τον οποίο προσέφερε αρχιερατικό Εγκόλπιο. Στην αντιφώνησή του ο Σεβασμιώτατος, μεταξύ άλλων, ανέφερε: « Μακαριώτατε, Σας ενθυμούμαι ως Έξαρχο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας στην Ρωσία και δεν ξεχνώ ποτέ την αγάπη σας προς τον Ρωσικό λαό και την ταπείνωσή Σας….Επίσης δεν λησμονούμε ότι η αδελφή Εκκλησία της Αλεξανδρείας συμπαραστάθηκε παντοιοτρόπως στην χειμαζομένη Εκκλησία μας, σε χρόνους χαλεπούς και δύσκολους». Επακολούθησε η λιτάνευση της περιπύστου εικόνος του Αγίου Γεωργίου.

Τις πνευματικές εκδηλώσεις του εορτασμού του Αγίου Γεωργίου ετίμησαν με την παρουσία τους οι Εξοχωτ.κ.κ.Πρέσβεις της Ελλάδος και της Κύπρου, η Εριτ. κα.Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στο Κάϊρο, οι Πρόεδροι της Ελληνικής Κοινότητος Καΐρου και της Κοινότητος των Αραβορθοδόξων της Αιγυπτιακής πρωτεύουσας και πλήθος φιλαγίων Χριστιανών.

Στα πλαίσια της ποιμαντορικής επισκέψεώς Του στο Καϊρο ο Μακαριώτατος είχε συνεργασία με τον Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου, Θεοφιλ.Επίσκοπο Νιτρίας κ.Νικόδημο και τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου, Αρχιμ.κ.Νήφωνα Τσαβαρή. Ακόμη ετέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του προσφάτως κοιμηθέντος Ιωάννου Κυριάζη, γόνου της πολλαπλώς ευεργετήσασης τον παλαίφατο Πατριαρχικό Θρόνο του Αγίου Μαρκού οικογενείας Κυριάζη.

ΧΡΟΝΙΚΟ 18ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2007

 

Την 18η Απριλίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.Χρυσόστομο, προς τον οποίο εξέφρασε πασχάλιες ευχές και την ευγνωμοσύνη της Αλεξανδρινής Εκκλησίας προς την αδελφή Εκκλησία της μαρτυρικής Μεγαλονήσου, για την πολλαπλή υποστήριξη και ενίσχυση του ιεραποστολικού έργου στην Αφρικανική ήπειρο. Επίσης τον ενημέρωσε για την επαναλειτουργία της Πατριαρχικής Σχολής «Άγιος Αθανάσιος».

 

Αμέσως μετά ο Μακαριώτατος μετέβη στην  Ιερά Μονή Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας, ὀπου στεγάζεται η μετά 470 έτη επανιδρυθείσα Πατριαρχική Σχολή ‘΄Αγίος Αθανάσιος”, προκειμένου να συναντήσει τους διδάσκοντες και τους Αφρικανούς διδασκομένους νέους και να επευλογήσει την ενάρξη των μαθημάτων.

 

Ολοκληρώθηκε η διαμόρφωση και παρεδόθη στους επισκέπτες του περικαλλούς Πατριαρχικού Μεγάρου η καταλλήλως διαμορφωθείσα Αίθουσα, η οποία αφιερώθηκε από την ΑΘΜ τον Πάπα και Πατριάρχης κ.κ.Θεόδωρο Β’ στον αείμνηστο Προκάτοχό Του Πατριάρχη Πέτρο Ζ’, τον πρωτεργάτη του ανακαινιστικού έργου των Πατριαρχικών καθιδρυμάτων, για την καλλίκαρπη επταετή πατριαρχεία του, ως και την εν γένει ιεραποστολική του διακονία.   Στην εξονομασθείσα Αίθουσα, της οποίας την διαμόρφωση και την διακόσμηση επεμελήθη προσωπικώς ο Μακαριώτατος, τοποθετήθηκαν τιμητικά παράσημα και υψηλές διακρίσεις που προσεφέρθησαν στον μακαριστό Πατριάρχη, τα πατριαρχικά του άμφια και προσωπικά του αντικείμενα.

 

ΧΡΟΝΙΚΟ 17ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2007

 

Την 17η Απριλίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ υπεδέχθη στην Πατριαρχική Έδρα τον Αιδεσιμ.Anthony Ball, Ειδικό Γραμματέα του Αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρυ για τις «Διεθνείς και Οικουμενικές Υποθέσεις των Αγγλικανικών Κοινοτήτων», ως και τον Αιδεσιμ. Προϊστάμενο του Αγγλικανικού Ναού Αλεξανδρείας..

 

Ο Αιδεσιμ. Anthony Ball, ο οποίος επισκέπτεται την Αίγυπτο προκειμένου να προετοιμάσει το ταξίδι του Πριμάτου της Αγγλικανικής Εκκλησίας στην Νειλοχώρα κατά τον προσεχή Σεπτέμβριο, εξέφρασε τον σεβασμό του Αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρυ προς το παλαίφατο και μαρτυρικό Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και τον Σεπτό Του Προκαθήμενο.

 

Η ΑΘΜ ετόνισε την υφιστάμενη αρμονική συνύπαρξη των Χριστιανικών κοινοτήτων της Αιγύπτου με τους μουσουλμάνους αδελφούς, αναφερθείς και στην πρόσφατη ιστορική συνάντηση που είχε με τον θρησκευτικό ηγέτη του αραβικού κόσμου, Μεγάλο Σεϊχη του Ελ Άζχαρ Δρ.Μοχάμεντ Σαϊντ Ταντάουι, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Αλεξανδρινής Εκκλησίας προς το Αιγυπτιακό κράτος για την παρεχόμενη προστασία των θρησκευτικών δικαιωμάτων και την διευκόλυνση προς το επιτελούμενο πολυσχιδέστατο ποιμαντικό, κοινωνικό και ιεραποστολικό έργο Αυτής και εδήλωσε ότι στηρίζει κάθε πρωτοβουλία, η οποία  προωθεί την ενότητα και την συνεργασία των Χριστιανικών Εκκλησίων, υπομιμνήσκων τήν καθοριστική συμβολή των μακαριστών Πατριαρχών  Αλεξανδρείας Φωτίου και Μελετίου Β’ κατά την έναρξη του Θεολογικού Διαλόγου της Ορθοδόξου και της Αγγλικανικής Εκκλησίας..

 

Μετά το πέρας της συναντήσεως οι δύο Αγγλικανοί κληρικοί περιηγήθησαν στους χώρους του Πατριαρχικού Μεγάρου.

 

ΧΡΟΝΙΚΟ 16ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2007

 

Την 14η Απριλίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’, συμπαραστατούμενος υπό του Σεβ.Μητροπολίτου Πηλουσίου κ.Καλλινίκου και του Θεοφ.Επισκόπου Νιτρίας κ.Νικοδήμου, Πατριαρχικού Επιτρόπου Καϊρου, ετέλεσε την εξόδιο Ακολουθία του μακαριστού Ιωάννη Κυριάζη. Ο εκλιπών υπήρξε διακεκριμένο μέλος της Ελληνικής Κοινότητος Καϊρου, γόνος της οικογενείας Κυριάζη, η οποία πολλαπλώς έχει ευεργετήσει το παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας..

 

Την ιδία ημέρα ο Μακαριώτατος υπεδέχθη στην Πατριαρχική Έδρα τον Εντιμ.κ.Χαράλαμπο Κόκκινο, Γενικό Γραμματέα Περιφερείας Νοτίου Αιγαίου, τον Αξιοτ.κ.Δήμαρχο Άνω Σύρου, την κα.Άννα Βαφία-Βαϊδη, εκπρόσωπο του Δήμου Ερμουπόλεως Σύρου και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου, προς τους οποίους απένειμε την Πατριαρχική Του ευλογία. Η ΑΘΜ είχε ολιγόλεπτη ιδιαίτερη συνάντηση με τον κ.Κόκκινο.

 

Την 15η Απριλίου ο Μακαριώτατος προέστη της Κυριακής Λειτουργικής Προσευχής στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Αραβοφώνου Κοινότητος Αλεξανδρείας, μετά το πέρας της οποίας συνεργάσθηκε με τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου για θέματα αφορώντα στην εν γένει δράση της.

 

ΧΡΟΝΙΚΟ 10ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2007

 

Μέ θρησκευτική κατάνυξη ετελέσθησαν σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Αλεξανδρείας και του Καϊρου οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης  Εβδομάδος. Οι απαστράπτοντες περικαλλείς Ναοί, οι ευγενείς κληρικοί και οι καλλίφωνοι ιεροψάλτες συνετέλεσαν στην προσέλευση πολυπληθών ομάδων φιλευσεβών επισκεπτών, οι οποίοι θέλησαν να συνεορτάσουν με τους Ορθοδόξους Χριστιανούς της Αιγύπτου τις άγιες αυτές ημέρες, επισκεπτόμενοι καθημερινά το παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Άπαντες έγιναν δεκτοί από την ΑΘΜ τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρο Β’ και έλαβαν την Πατριαρχική Του ευλογία.

 

Στην Αλεξάνδρεια ο Σεπτός Προκαθήμενος της Αλεξανδρικής Εκκλησίας προεξήρχε των Ιερών Ακολουθιών, επισκεφθείς τις  Ενοριακές Κοινότητες της μεγάλης Πόλεως. Περίλαμπρη θρησκευτική εκδήλωση υπήρξε η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και η περιφορά του ιερού Επιταφίου πέριξ αυτού, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου, τον οποίο πλαισίωναν οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Μαρεώτιδος κ.Γαβριήλ, Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας και Νειλουπόλεως κ.Γεννάδιος, Αρχιγραμματεύων της Ιεράς Συνόδου, μέ τήν συνοδεία της Φιλαρμονικης Μουσικής και του Σώματος των Προσκόπων και με την παρουσία του Εντιμ. Γεν.Προξένου της Ελλάδος κ.Θεοχάρη Λαλάκου και των προεστών της Ελληνικής Κοινότητος.

 

Την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία η ΑΘΜ ετέλεσε στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας συμπαραστατούμενος υπό των δύο εξονομασθέντων Θεοφιλ. Αρχιερέων. Ενωρίτερα υπεδέχθη το εκ του Παναγίου Τάφου προερχόμενο Άγιο Φως, το οποίο μετεφέρθη από την Αθήνα στην Πατριαρχική έδρα με ειδική πτήση των Ολυμπιακών Αερογραμμών.

Την Κυριακή του Πάσχα εχοροστάτησε κατά τον Εσπερινό της Αγάπης, στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας.

 

Την 10η Απριλίου ο Μακαριώτατος υπεδέχθη στο Πατριαρχικό Μέγαρο τον Εξοχωτ. τέως Υπουργό κ.Ρουμελιώτη, Πανεπιστημιακό Καθηγητή και Πρόεδρο του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού και τον Εντιμ. κ.Γεν.Πρόξενο της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια, με τους οποίους είχε ιδιαίτερη συνομιλία. Μετα το πέρας της συναντήσεως η ΑΘΜ παρουσίασε στους υψηλούς επισκέπτες τους χώρους του εκ βάθρων ανακαινισθέντος Πατριαρχικού Οίκου.  

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΠΑΡΗΣΙΩΝ  

ΤΗΣ  ΑΘΜ  ΤΟΥ  ΠΑΠΑ  ΚΑΙ  ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ  ΚΑΙ  ΠΑΣΗΣ  ΑΦΡΙΚΗΣ κ.κ.ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β’

 ΚΑΤΑ ΤΗΝ   ΑΓΙΑ  ΚΑΙ  ΜΕΓΑΛΗ  ΕΒΔΟΜΑΔΑ  2007

 Κυριακή των Βαϊων

8.30 π.μ    Θεία Λειτουργία στον Ι.Πατριαρχικό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου

6.00 μ.μ.   Ακολουθία του Νυμφίου στον Ι.Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ιβραημίας

 Μ.Δευτέρα

6.00 μ.μ.    Ακολουθία του Νυμφίου στον Ι.Πατριαρχικό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου

 Μ.Τρίτη

6.00 μ.μ.    Ακολουθία του Νυμφίου στον Ι.Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

 Μ.Τεταρτη

4.00 μ.μ.    Ακολουθία του Ιερού Ευχελαίου στον Ι.Πατριαρχικό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου

6.00 μ.μ.    Ακολουθία του Ιερού Ευχελαίου στον Ι.Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου

 Μ.Πέμπτη

6.00 μ.μ.   Ακολουθία των Παθών του Κυρίου στον Ι.Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

 Μ.Παρασκευή

8.00 π.μ. Ακολουθία των Μ.Ωρών και Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως στον Ι.Πατριαρχικό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου

7.00 μ.μ. Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου στον Ι.Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

 Μ.Σάββατο

11.00 μ.μ    Μεσονυκτικo

00.00        Η Ανάσταση και εν συνεχεία η Θεία Λειτουργία της Αναστάσεως στον Ι.Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

Κυριακή του Πάσχα

11.00 π.μ. Ο Εσπερινός της Αγάπης στον Ι.Πατριαρχικό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου

 Εκ των Πατριαρχείων

 

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ - ΑΓΙΟ ΠΑΣΧΑ 2007

Αριθμ. Πρωτ. 33

ΘΕΟΔΩΡΟΣ  Β'

        ΕΛΕΩ    ΘΕΟΥ ΠΑΠΑΣ   ΚΑΙ    ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ        

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ    ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ     ΑΦΡΙΚΗΣ

 

ΠΑΝΤΙ  ΤΩ   ΠΛΗΡΩΜΑΤΙ    ΤΟΥ    ΚΑΘ'   ΗΜΑΣ  ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΥ ΚΑΙ  ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΥ  ΘΡΟΝΟΥ 

 ΧΑΡΙΣ   ΚΑΙ  ΕΛΕΟΣ  ΚΑΙ   ΕΙΡΗΝΗ  ΠΑΡΑ   ΤΟΥ  ΕΚ   ΝΕΚΡΩΝ  ΑΝΑΣΤΑΝΤΟΣ  ΚΥΡΙΟΥ  ΚΑΙ  ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΟΣ  ΗΜΩΝ   ΙΗΣΟΥ   ΧΡΙΣΤΟΥ

 

"Τι ζητείτε τον ζώντα  μετά των νεκρών; ουκ έστιν ώδε, αλλ’ ηγέρθη .”

Τέκνα του Κυρίου αγαπητά και ευλογημένα,

Χριστός Ανέστη!

 Το νόημα και ο σκοπός της εκουσίας επί του σταυρού θυσίας του Κυρίου δια την λύτρωση του ανθρώπου επισφραγίζεται με την ένδοξο και λαμπροφόρο ανάστασή Του. Η ανάσταση του Σωτήρος είναι η απάντηση στην επέμβαση του διαβόλου στη ζωή του ανθρώπου. Ο δημιουργός των πάντων, ο πολυεύσπλαγχνος Πατέρας δεν εγκαταλείπει τα τέκνα Του μετά την παρακοή τους και την πτώση τους. Η υπόσχεση του Θεού στους πρωτόπλαστους “και έχθραν θήσω ανά μέσον σου και ανά μέσον της γυναικός και ανά μέσον του σπέρματός σου και ανά μέσον του σπέρματος αυτής αυτός σου τηρήσει κεφαλήν και συ τηρήσεις αυτού πτέρναν. (Γένεσις 3:15 )” πραγματοποιείται με την ανάστασιν του Θεανθρώπου. Η ψυχή του ανθρωπου, η οποία προέρχεται από τον Θεόν, σώζεται, λυτρώνεται από τα δεσμά της φθοράς και επιστρέφει κοντά στο Δημιουργό της.

 Η ανάσταση μας δείχνει τη λύτρωση και το σκοπό της δημιουργίας. Η ψυχή μας αναγεννιέται, απομακρύνεται από τα εγκόσμια και με φωτεινό φάρο την ανάσταση του Κυρίου οδεύει προς τον Θεόν. Ο άνθρωπος τώρα γνωρίζει, τι πρέπει να πράξει, δια να συμμετέχει στη βασιλεία των ουρανών, να άρει τον σταυρόν του και να ακολουθήσει τον Αναστάντα Χριστόν.

Γνωρίζουμε, λοιπόν, ότι η ταπείνωση και η προσφορά, η αγάπη και η θυσία δια τον πλησίον μας, η μετάνοια και η απελευθέρωση της ψυχής μας από τα δεσμά της αμαρτίας, η προσευχή και η μετάληψη του τιμίου σώματος και αίματος του Κυρίου, μας οδηγούν στην δική μας ανάσταση. Ο δρόμος αυτός όμως περνάει πρώτα από τον ανηφορικό Γολγοθά και τελειώνει στον κενό τάφο και την ανάσταση. Συνειδητοποιούμε όμως στην καθημερινότητά μας, που ευρίσκεται ο Γολγοθάς; Κάθε φορά, που αδιαφορούμε δια την ανάγκη του συνανθρώπου μας, κάθε φορά που συμμετέχουμε στην αδικία, στη βία, στην φιλαυτία και την έπαρση, στην ιδεολογική σύγχυση και αμφισβήτηση των πάντων, κατεβαίνουμε από τον Γολγοθά και απομακρυνόμαστε από το σταυρό, που ευρίσκεται στην κορυφή. Ακολουθούμε άλλο δρόμο, που δεν έχει ανάσταση.

            Αγαπητά μου και ευλογημένα παιδιά του Κυρίου, Έλληνες, Άραβες και Αφρικανοί εις ολόκληρο την Αφρικανική γη,

Η Ανάσταση του Κυρίου μας καλεί στην Εκκλησία και δια της Θείας Μεταλήψεως και του κοινού ποτηρίου πραγματοποιείται η ένωση με το Χριστό και μεταξύ μας. Είμεθα αδελφοί, παιδιά ενός Πατέρα, δια τούτο πρέπει να συντρέχει, να συμπάσχει, να  αγαπά και να συγχωρεί ο ένας τον άλλον. Το “αληθώς ανέστη ο Κύριος”, που ομολογούμε, πρέπει να ακουσθεί σε κάθε γωνιά της Αφρικής, σε όλες τις γλώσσες. Παράλληλα όμως η ελπίδα της αναστάσεως πρέπει να γίνει πράξη. Ο πόνος, η δυστυχία, η εξαθλίωση, ο φόβος του πονεμένου αφρικανού αδελφού μας είναι και δική μας υπόθεση. Εμείς θα του απλώσουμε το χέρι να κρατηθεί.

Το ιεραποστολικό έργο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, με την πολύτιμη συμπαράσταση χιλιάδων αδελφών μας, αναπτύσσεται καθημερινά. Η προσφορά αγάπης μετατρέπεται σε αναγκαία είδη χιλιάδων  τόνων, σε σχολεία και ιατρεία, σε ιερούς ναούς και πηγάδια δια να βιώνεται καθημερινά το νόημα της αναστάσεως του Κυρίου. Χιλιάδες μέλη των ιεραποστολικών κλιμακίων του Πατριαρχείου μας, κληρικοί και λαϊκοί, μοχθούν και προσφέρουν εαυτόν δια να δώσουν το χαμόγελο στα χείλη των παιδιών, που αναζητούν στοργή και αγάπη. Πολλά όμως πρέπει ακόμα να γίνουν. Είμεθα ευγνώμονες προς όλους, όσους ευρίσκονται δίπλα μας σ’ αυτό το δύσκολο έργο μας και θα συνεχίσουμε να αντιπαλεύουμε τη δυστυχία στην αφρικανική ήπειρο.     

            Αγαπητά μου και ευλογημένα παιδιά του Κυρίου σ’ ολόκληρο την Αφρική,

Από τα βάθη της ψυχής μου σας εύχομαι ο Αναστάς Κύριος να σας οδηγεί και να σας προστατεύει, να σας χαρίζει δε παν θεάρεστον ποθητόν, ώστε να δοξάζεται καθημερινώς το άγιον όνομά Του

Αληθώς ανέστη ο Κύριος!

†Ο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β’

 

Εν τη Μεγάλη Πολει της Αλεξανδρείας

Άγιον Πάσχα 2007

 

ENGLISH VERSION

ACTIVITIES OF 29th APRIL 2007

On 29th April 2007, His Beatitude Theodoros II, Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa officiated and preached at the Divine Liturgy at the Holy Patriarchal Church of St Savvas the Sanctified in Alexandria .

Immediately thereafter he received at the Patriarchal Residence a vast group of pilgrims, among whom were the Parish Council of St Catherine’s from Peristeri Attica, together with their Parish Priest Reverend Father Apostolos Kambouropoulos and who, as the representative of His Eminence Chrysostomos, Metropolitan of Peristeri, gave a blessing Cross to His Beatitude. His Beatitude expressed his appreciation to His Eminence Chrysostomos of Peristeri for the love and respect which he shows to the Apostolic and Patriarchal Throne of St Mark.

At noon he attended an official lunch hosted by President Haralambos Haralambides and the Executive Committee of the Cypriot Brotherhood of Alexandria, which was also attended by the Honourable Consul General of Cyprus in Egypt, Mr. Andreas Kouzoupis, the President of S.A.E. Mr. Stephanos Tamvakis, the Chairman of the Hellenic Community of Alexandria Mr. Haralambos Katsimbris and other officials of the Hellenic community. Addressing those present, His Beatitude expressed his love for and support of the State and Church leaders of the martyred Island of Cyprus .

On the occasion of the Patronal Feast of the Throne of Alexandria, Mrs. Marina Vardinogiannis, a Goodwill Ambassador of UNESCO, kindly sent to the Venerable Pope and Patriarch Theodoros II the following letter:

“Your Beatitude,

With great emotion and honour I wish to express to you my most fervent wishes for tomorrow’s great feast of the Apostle Mark, the establisher and patron of the Church of Alexandria .

My thoughts are with you on this significant day for the Patriarchate of Alexandria, which worthily and dynamically continues the missionary work which the Apostle Mark began, despite all the difficulties.

From my heart I wish you every success on the celebration of this day throughout the jurisdiction of the Patriarchate, as well as in all God-pleasing work you do, offering love and hope to those who are in need, preaching the word of God throughout Africa”.

ACTIVITIES OF 27th APRIL 2007

On 26th April 2007, His Beatitude Theodoros II, Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa, received at the Patriarchal See Mr. Pantelis Maravelias, Chairman of the Union of European Journalists and Mr. Michael Baxevanis, retired Admiral, with whom he discussed the possibility of holding the next Annual General Meeting of the European journalists at the ancient Patriarchate of Alexandria.

That same day he attended a lunch which was hosted in his honour by the Director of the Athens Observatory, Professor Christos Zerefos, Chief Lecturer of the Patriarchal Throne, who proposed the hosting of scientific Astrophysics Conferences at the Great Patriarchal Library of Alexandria. He also proposed that the first of these should be undertaken with the participation of leading scientists who have received the Nobel Prize. His Beatitude accepted the proposals most favourably.

That night the Venerable Primate of the Alexandrian Church attended a dinner which was hosted in his honour by the members of the historic Patriarchal Order of St Constantine, to whom he expressed heartfelt appreciation for their support of the Patriarchal Throne.

On 27th April, His Beatitude was informed by the Architect Professor Mohamed Awad and the Researcher of Maritime Antiquities Mr. Harry Tzala, about the location of the ruins of the ancient Christian Basilica of St Mark in the sea of Alexandria, and the possibilities of recovering and reconstructing certain characteristic findings, such as the ancient pulpit, so that they may be set as treasures in the Patriarchal Sacristy which is under construction, once the legal permits from the Egyptian authorities have been obtained.   

He then received Professor Dimitrios Konstantios, Director of the Byzantine Museum of Athens, who intend to assist, through his valuable experience, the creation of the Patriarchal Sacristy. He also held discussions with the Geologist Professors Messrs. Lekkas and Hiotinis on issues regarding the works of restoration and consolidation of the celebrated monumental Church of St George in Old Cairo.

He then immediately received and blessed the pupils of the Hellenic Lyceum College of Alexandria and then went on to the Holy Monastery of St Savvas the Sanctified where the re-established Patriarchal School “Athanasios the Great” is situated, in order to meet with the teachers and African students and to eat with them.

ACTIVITIES OF 21st APRIL 2007

 On 19th & 20th April 2007 at the ancient Patriarchal Monastery of St George in Old Cairo and amid great splendour, the spiritual and liturgical functions for the celebration of the Feast of St George the Great Martyr took place, officiated by His Beatitude Theodoros II, Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa.

 On the 19th April 2007 Great Vespers was celebrated, conducted by His Beatitude, who then gave the homily. He was accompanied by His Grace Spyridon Bishop of Kanope and His Grace Nikodemos of Nitria, Patriarchal Vicar of Cairo.

 On 20th April 2007, His Beatitude conducted the Patriarchal Divine Liturgy, together with His Eminence Antonios of Siberia who was visiting Egypt with a 20-member party of clergy, His Eminence Nicholas of Ermopolis, His Grace Spyridon of Kanope, and His Gace Nikodemos of Nitria. Before the end of the Liturgical Prayers the Venerable Primate of the Alexandrian Church spoke to the congregation about the life of the Saint who was being honoured and also of the historical passage of the Patriarchal Monastery, saying that the renovations and reconstructions would begin soon.

 He also addressed His Eminence Antonios of Siberia to whom he donated a pectoral cross. In his reply His Eminence said: "Your Beatitude, I remember you as the Exarch of the Alexandrian Church in Russia and I never forget the love for the Russian people and your humble ways...We also never forget that the sister Church of Alexandria supported our troubled Church in many ways".

 There followed the procession with the icon of St George. The festivities for the Feast of St George were attended by Their Excellencies the Ambassadors for Greece & Cyprus, the Honourable Consul General of Greece in Cairo, the Chairmen of the Hellenic Community of Cairo and of the Arab-speaking Community and many Christian faithful.

 Within the framework of his pastoral visit to Cairo, His Beatitude held talks with the Patriarchal Vicar of Cairo His Grace Nikodemos of Nitria and with the Hegumen of the Holy Monastery of St George in Old Cairo, Archimandrite Niphon Tsavaris. He also conducted the memorial service for the repose of the soul of the recently departed Ioannis Kyriazis, a son of the Kyriazis family who are great benefactors of the Patriarchal Throne of St Mark.  

 ACTIVITIES OF 18th APRIL 2007

On 18th April 2007, His Beatitude Theodoros II, Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa held telephonic discussions with His Beatitude Chrysostomos, Archbishop of Cyprus, and exchanged with him Paschal wishes and the gratitude of the Alexandrian Church towards the sister Church of Cyprus, for its manifold support and assistance of the missionary effort on the African continent. He also informed him of the re-opening of the Patriarchal School "Agios Athanasios".

Immediately thereafter His Beatitude went to the Patriarchal Monastery of St Savvas the Sanctified in Alexandria, where the Patriarchal School "Agios Athanasios" is situated and which is once again in operation after 470 years, in order to meet with the lecturers and the African student youth and to bless the start of the lessons.

 The aptly transformed Hall, dedicated By His Beatitude Theodoros II to his predecessor the late Patriarch Petros VII who first began the renovation works of the Patriarchal buildings, in memory of his most fruitful seven year tenure as Patriarch and his general missionary work, has been completed and opened to visitors of the Patriarchal Palace.             

The above named Hall, the renovations of which were personally overseen by His Beatitude, now holds medals, awards and distinctions which were given to the late Patriarch, his Patriarchal vestments and personal effects.   

ACTIVITIES OF 17th APRIL 2007

 On 17th April 2007, His Beatitude Theodoros II, Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa welcomed to the Patriarchal See the Reverend Anthony Ball, Private Secretary of the Archbishop of Canterbury on "International and Ecumenical Issues of the Anglican Communities" as well as the Dean of the Anglican Church of Alexandria.

 The Reverend Anthony Ball, who is visiting Egypt in order to prepare the visit of the Primate of the Anglican Church to the Land of the Nile during September, expressed the respect that the Archbishop of Canterbury has for the ancient Patriarchate of Alexandria and its Venerable Primate.

His Beatitude emphasized the existing harmonious co-existence between the Christian communities of Egypt with their Muslim brothers, mentioning also the recent meeting he had with the religious leader of the Arab world, the Great Sheik of El Azhar Dr Mohammed Saeed Tantawi. He expressed the gratitude of the Alexandrian Church to the Egyptian state for the protection it affords to its religious rights and the facilitation of its multifaceted pastoral, social and missionary work. He stated that he supports every initiative which promotes unity and co-operation between the Christian Churches. He called to mind the defining contribution made by the late Patriarchs of Alexandria Fotios and Meletios II, at the beginning of the Theological Dialogue between the Orthodox and the Anglican Church.

Following the meeting, the two Anglican clerics were taken on a conducted tour of the Patriarchal Palace.

ACTIVITIES – 16TH APRIL 2007

 On 14th April 2007, His Beatitude Theodoros II, Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa, accompanied by His Eminence Kallinikos of Pylousion and His Grace Nikodemos of Nitria, Patriarchal Vicar of Cairo, conducted the funeral service of the late Ioannis Kyriazis. He was a distinguished member of the Hellenic Community of Cairo, a son of the well-known Kyriazis family, who had in many ways been generous to the ancient Patriarchate of Alexandria.

 On the same day, His Beatitude received the Honourable Mr Haralambos Kokkinos, General Secretary of the South Aegean Area, the Mayor of Upper Syros, Mrs Anna Vafia – Baidis, representative of the Ermoupolis Municipality of Syros and the members of the Cultural Society of Upper Syros, to whom he gave his Patriarchal blessing. His Beatitude held a short private meeting with Mr Kokkinos.

On 15th April, His Beatitude officiated at the Sunday Liturgical Prayers at the Church of the Dormition of the Theotokos of the Arab speaking community of Alexandria, and following the service he held discussions with the Community Council on the general activities of the community.

ACTIVITIES – 10TH APRIL 2007

The Divine Services of Holy Week took place in all the Churches of Alexandria and Cairo with great religious piety. The beautiful churches, the clergy and the psaltes (cantors) contributed to the coming together of many faithful visitors, who wished to co-celebrate these holy days with the Orthodox Christians of Egypt. Every day they visited the ancient Patriarchate of Alexandria. They were all welcomed by His Beatitude Theodoros II, Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa and received his Patriarchal blessing.

In Alexandria , the Primate of the Alexandrian Church officiate at the Services, visiting the Parish Communities of the Great City . The Service of the Epitaphios at the Church of the Annunciation in Alexandria and its procession around the church was a glorious religious event, celebrated by His Beatitude, together with His Grace Gabriel, Bishop of Mareotida, Patriarchal Vicar of Alexandria as well as His Grace Bishop Gennadios of Neilopolis, Chief Secretary of the Holy Synod, accompanied by the Philharmonic band of the Scout Movement and the presence of The Honourable Consul General of Greece, Mr Theoharis Lalakos and officials of the Hellenic Community.

 His Beatitude celebrated the Resurrectional Divine Liturgy at the Holy Church of the Annunciation of the Theotokos in Alexandria , together with the above-mentioned two Bishops. He had earlier received the Holy Flame from the All Holy Tomb in Jerusalem , which was brought to the Patriarchal See from Athens on a special Olympic Airways flight.

 On the Sunday of Pascha he officiated at the Service of the Vespers of Love at the Holy Patriarchal Church of St Savvas the Sanctified in Alexandria .

 On 10th April 2007, His Beatitude received at the Patriarchal Palace His Excellency the former Minister Mr Roumeliotis, University Professor and President of the Tinos Institute of Culture, as well as the Honourable Consul General of Greece in Alexandria , with whom he held private talks. Following the meeting, His Beatitude took his guests on a conducted tour of the renovated Patriarchal Residence.

 

THEODOROS II
 
By the Grace of God, Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa, to the faithful of our Apostolic and Patriarchal Throne, entreating Grace and Mercy and Peace from our Lord and God and Saviour, Jesus Christ, who rose from the dead.
 
“Why do you seek the living among the dead? He is not here.  He is risen.”
 
Beloved and Blessed Children of the Lord,
 
CHRIST IS RISEN!
 
The meaning and the aim of the Lord’s voluntary sacrifice on the Cross for the redemption of humankind, is sealed by His glorious and bright resurrection.  The Saviour’s resurrection is the response to the devil’s interference in the life of Man.  The Creator of all, the most compassionate Father, does not desert His children after their disobedience and their fall.  God’s promise to the first-created, “I will make you (the serpent) and the woman hate each other, her offspring and yours will be enemies.  Her offspring will crush your head and you will bite his heel.” (Genesis 3:15), is fulfilled in the resurrection of the God-man.  The human soul, that originates from God, is saved.  It is redeemed from the chains of corruption and it returns to its Creator.
 
The resurrection reveals to us redemption and the aim of creation.  Our soul is reborn.  It distances itself from the worldly and, following the radiant beacon of the Lord’s resurrection, it journeys towards God.  Man now knows what is required of him so that he may participate in the Kingdom of Heaven.  He is required to take up the Cross and follow the Risen Christ.
 
We know then that humility and service, love and sacrifice for our fellow man, repentance and the freeing of the soul from the chains of sin, prayer and the receiving of the precious Body and Blood of the Lord, lead us to our own resurrection.  This path, however, passes first through the steep Golgotha and finishes at the empty tomb and the resurrection.  But do we, in our daily routine, realise where Golgotha is?  Every time we are indifferent to the needs of our fellow man, every time we participate in injustice, in violence, in love of self and in ideological confusion and disbelieving everything, we descend Golgotha and distance ourselves from the Cross that is on the summit.  We follow a different path that has no resurrection.
 
My beloved and blessed children of the Lord – Greeks, Arabs, Africans and others throughout Africa,
 
The resurrection of our Lord invites us to the Church and, through the Holy Communion and the Common Cup, our union with Christ and one another is realised.  We are all brothers and sister, children of one Father.  This is why we all should support, suffer along with, love and forgive one another.  The greeting “the Lord is truly risen” that we confess, has to be heard throughout Africa, in all languages.  At the same time, the hope of the resurrection has to be put into practice, translated into action.  The pain, the misery, the misfortune, the fear and agony of our African brother is also something that concerns us.  We will reach out our hand to sustain him.
 
With the precious assistance of thousands of our brethren, the mission-work of the Church of Alexandria is growing daily.  This offering of love is transformed into thousands of tonnes of necessary items for schools and clinics, for holy Churches and the digging of wells so that the meaning of the resurrection of the Lord can be experienced daily.  Thousands of members of the mission task-forces of our Patriarchate, clergy and laity, labour and offer themselves to put a smile on the lips of children that search for care and love.  There is so much that remains to be done.  We are grateful to all who support us in this difficult work.  We will continue to fight misery throughout the African continent.
 
Beloved and blessed children of the Lord throughout Africa,
 
From the depths of my heart I pray that the Risen Lord lead you, protect you and grant you every God-pleasing desire, so that His Holy Name may be praised daily.
 
The Lord is truly Risen!
 
THEODOROS II
†Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa
 
In the Great City of Alexandria
Holy Pascha, 2007 

 

Nº d'ordre: 33

 THÉODORE II

PAR LA GRÂCE DE DIEU PAPE ET PATRIARCHE D'ALEXANDRIE ET DE TOUTE L'AFRIQUE À TOUT LE PEUPLE DU TRÔNE APOSTOLIQUE ET PATRIARCAL D'ALEXANDRIE, QUE NOTRE DIEU, SAUVEUR ET RÉDEMPTEUR JÉSUS-CHRIST, QUI EST RESSUSCITÉ DES MORTS, LEUR ACCORDE LA GRÂCE, LA PITIÉ ET LA PAIX.

 «Pourquoi cherchez-vous parmi les morts celui qui est vivant ?   Il n'est point ici, mais il est ressuscité»

Chers enfants du Christ, bien-aimés et bénis,

 Christ est ressuscité! 

C’est lors de la glorieuse et lumineuse résurrection du Seigneur que son sacrifice volontaire sur la Croix, afin de sauver l’Homme, prend toute sa signification. La résurrection est la réponse à l’entrée du diable dans la vie de l’Homme. Le créateur de l’univers, le Père miséricordieux, n’abandonne pas ses enfants, même après leur désobéissance et leur chute. La promesse faite par Dieu à Adam et Ève « ..et je mettrai inimitié entre toi et la femme, et entre ta semence et sa semence. Il te brisera la tête, et toi tu lui briseras le talon » (Genesis 3:15), se réalise par la Résurrection. L’âme humaine, qui provient de Dieu, est sauvée et débarrassée des chaînes de l’usure, et elle retourne auprès de son Créateur. 

La résurrection nous indique la rédemption et le but de la Création. Notre âme renaît, s’éloigne de ce monde terrestre et, guidée parle phare lumineux de la résurrection, se dirige vers le Seigneur. Désormais, l’Homme sait ce qu’il doit faire pour participer au royaume des cieux et pour soulever sa croix afin de suivre le Christ ressuscité. 

Nous savons donc que l’humilité et la générosité, l’amour et le sacrifice au profit du prochain, la repentance et la libération de l’âme des chaînes du péché, la prière et la communion du corps et du sang du Christ, nous conduisent sur le chemin de notre propre résurrection. Mais avant d’y aboutir, ce chemin passe d’abord par la difficile montée du calvaire, puis par le tombeau vide. Mais pouvons-nous comprendre où se cache le calvaire, dans notre vie quotidienne ? Chaque fois que nous sommes indifférents aux besoins de notre prochain, chaque fois que nous participons aux injustices, à la violence, à l’égoïsme et à l’arrogance, chaque fois que nous prenons part à la confusion idéologique et à la contestation généralisée, nous redescendons la pente du calvaire et nous nous éloignons de la Croix qui se trouve au sommet. Nous suivons alors une autre route, qui ne mène vers aucune résurrection.

 Chers enfants du Christ, bien-aimés et bénis, Africains, Arabes et Grecs de toute la terre d’Afrique, 

la Résurrection du Seigneur nous appelle vers l’Église ; c’est par la Divine Communion et par la participation au même calice que nous nous unissons au Christ et les uns aux autres. Nous sommes tous frères, nous sommes tous enfants d’un même Père, et pour cette raison, chacun d’entre nous doit aider l’autre, l’aimer et lui pardonner. La phrase « en vérité, le Seigneur est ressuscité », que nous proclamons, doit résonner dans chaque coin de la terre africaine et dans toutes les langues. Mais l’espoir de la résurrection doit aussi se transformer en actes : la douleur, le malheur, la misère, la peur de notre frère africain doivent devenir notre propre préoccupation. C’est nous qui lui tendrons la main pour qu’il s’y accroche. 

L’activité de mission de l’Église d’Alexandrie augmente chaque jour, avec l’aide précieuse de milliers de nos frères. Les dons d’amour se traduisent en milliers de tonnes de produits nécessaires, en écoles et dispensaires, en églises et en puits, afin de réaliser chaque jour le message de la Résurrection. Les milliers de membres de nos missions, tant des laïcs que du clergé, travaillent sans cesse et se surpassent pour faire naître le sourire d’enfants qui manquent de tendresse et d’amour. Mais il reste encore beaucoup à faire. Nous remercions tous ceux qui se trouvent à nos côtés dans l’accomplissement de notre difficile travail, que nous continuerons pour combattre la misère du continent africain. 

Chers enfants bien-aimés et bénis de toute la terre d’Afrique, 

je vous souhaite de tout cœur que le Seigneur qui est ressuscité vous guide, vous protège et qu’il vous accorde tout don qui Lui est agréable, afin que son nom soit loué quotidiennement. 

En vérité, le Seigneur est ressuscité! 

† Théodore II d’Alexandrie et de toute l’Afrique

 En la Grande Cité d'Alexandrie en ce Dimanche de Pâques 2007

 

ثيودوروس الثانى

بنعمة الله

بابا وبطريرك الاسكندرية وسائر افريقيا

الى كل رعية كرسى الأسكندرية الرسولى

نعمة ورحمة وسلآمنا من قبل ربنا والهنا ومخلصنا القائم من بين الأموات

"لماذا تطلبن الحى بين الأموات . ليس هو ههنا لكنه قام" (لو14 :ها).

 

الأبناء المحبوبين المباركين فى الرب

    ان معنى وهدف ذبيحة الرب على الصليب بارادته من أجل خلآص الانسان، قد ختم بقيامته المجيدة والبهية.  كما أن قيامة المخلص هى الرد على تدخل الشيطان فى حياة الانسان  اذ ان الأب خالق الكل وكلى الرحمة لم يترك أبنائه بعد أن عصوا وسقطوا، فوعد الله لآدم وحواء " وأضع عداوة بينك وبين المرأة وبين نسلك ونسلها،

وهو يسحق رأسك وأنت تسحقين عقبه" (تك 15:3 )؛ هذا الوعد قد تحقق بقيامة الاله المتجسد.

     فالنفس البشرية التى هى من الله،  تخلص وتفتدى من رباطات الفساد وتعود مرة أخرى بالقرب من خالقها.

     ان القيامة توضح لنا معنى الخلآص وتبين هدف الخليقة،  فنفوسنا تتجدد وتبتعد عن الأشياء العالمية وعلى هدى نور القيامة تنقاد نحو الله.  فالانسان يعرف الآن مايجب فعله لكى يكون شريكا فى ملكوت السموات فلآبد أن يحمل صليبه وأن يتبع المسيح القائم.

     اذا نحن نعرف أن التواضع والبذل، المحبة والتضحية من أجل القريب، والتوبة، وتحرر نفوسنا من قيود الخطية، والصلآة والشركة فى جسد الرب ودمه، كل هذا يقود الى قيامتنا0 لكن هذا الطريق يمر أولا بطريق الجلجثة الصاعد لأعلى وينتهى بالقبر الفارغ والقيامة0

      لكن هل ندرك أين توجد الجلجثة فى حياتنا اليومية؟

  فى كل مرة لا نبالى فيها باحتياج القريب، فى كل مرة تشترك فى أفعال ظالمة،  فى أعمال العنف، فى محبة الذات والتكبر فى أفكار متداخلة وشكوك فى كل شئ، فى كل مرة تفعل هذا تنحدر من موضع الجلجثة المرتفع وتبتعد عن الصليب الذى يوجد على القمة، تابعين طريقا اخرا لايقود الى القيامة0       

     أحبائى أولاد الله المباركين، يونانيين، عرب، أفارقة، من كل فى القارة الافريقية0

     ان قيامة الرب تدعونا الى الكنيسة حيث تتحقق وحدتنا بالمسيح وببعضنا بعض من خلآل جسد الرب ودمه، فى الكأس الواحد0 فنحن اخوة، أبناء لاب واحد ولهذا يجب أن يشارك الواحد منا الآخر فى معاناته وينهض فى مساعدته وحبه0

     واعترافنا بالقول بأنه "بالحقيقة المسيح قام" يجب أن يسمع فى كل القارة الأفريقية وبكل اللغات0  وفى نفس الوقت فان الرجاء الذى حققته القيامة لابد وأن يصبر ويتحول الى فعل0

     فما يعانى منه شقيقنا فى أفريقيا من ألم وتعاسة وشقاء وخوف هو أمر يخص كل واحد فينا، ونحن سوف نمد له يد المساعدة0

      ان العمل الكرازى لكنيسة الأسكندرية يمتد كل يوم بالمشاركة القيمة لألاف من اخوتنا0 فهناك نقدمة المحبة المتمثلة فى الاف الأطنان من المواد الضرورية للحياة، فى انشاء المدارس والعيادات الطبية، فى اقامة الكنائس المقدسة وحفر الآبار حتى يمكن أن يدرك الجميع وفى كل يوم المعنى الحقيقى لقيامة الرب0

     ان الالاف من أعضاء العمل الكرازى التابع لبطريركتنا كهنة، وشعب يجاهدون ويبذلون أنفسهم كى يضعوا ابتسامة على شفاء الأطفال هناك، هؤلاء الذين يبحثون عن الدفء والمحبة0 غير أنه يجب أن نقوم بأعمال أخرى كثيرة0

 

     ونحن نعترف بفضل الكل، كل من يقف بجانبنا فى هذا العمل الصعب، وسوف نستمر فى مواجهة البؤس فى القارة الافريقية0

 

     أبنائى المحبوبين والمباركين فى الرب فى كل القارة الأفريقية:

 

     من عمق قلبى أتمنى أن يرشدكم الرب القائم وأن يحميكم وأن يهبكم كل الخيرات الالهية حتى تمجدوا فى كل يوم اسمه القدوس0

                                               ثيودوروس الثانى

                                  بابا وبطريرك الاسكندرية وسائر افريقيا

 من المدينة العظمى الأسكندرية

عيد القيامة المجيد 2007م 

 رقم بروتوك33