Οκτώβριος  2006

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 28Ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Η Α.Θ.Μ. χοροστάτησε στην Θεία Λειτουργία για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, στον Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού Αλεξανδρείας και αμέσως μετά στην επίσημη Δοξολογία, πλαισιούμενος υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Αξώμης κ. Πέτρου, Εκπροσώπου της Α.Θ.Μ. εις Αθήνας, του Πατριαρχικού Επιτρόπου Αρχιμ. κ.Γαβριήλ Ραυτοπούλου και του ιερού Κλήρου.

Την Θ.Λειτουργία και την Δοξολογία για την εθνική επέτειο παρακολούθησαν ο Εντιμ. Γενικός Πρόξενος Αλεξανδρείας κ.Θεοχάρης Λαλάκος, εκπρόσωποι της Ελληνικής και της Αραβοφώνου Κοινότητος, των Συλλόγων, του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού, των Προσκόπων, του Λυκείου Ελληνίδων, οι Σύλλογοι των Εκπαιδευτικών των Σχολείων καί σύσσωμη η Ελληνική Παροικία.

Ο Μακαριώτατος στό τέλος της Δοξολογίας εξήρε δι’  ολίγων το γενναίο φρόνημα των πολεμιστών της περιόδου εκείνης καί έψαλλε τον Εθνικό Ύμνο. Ακολούθησε επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο των Πεσόντων στον αύλειο χώρο του Ναού και κατάθεση στεφάνων.

Ο Καθηγητής του Τ.Ε.Ι. Αθηνών κ. Τσελίκας Αγαμέμνων με επιτελείο ειδικών επιστημόνων επισκέφθηκε την Α.Θ.Μ. και συνεζήτησαν τρόπους οργανώσεως της ιστορικής Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας, στην οποία οι εργασίες ήδη ξεκίνησαν και πολύ σύντομα θα χαρούμε τον πανηγυρικό εγκαινισμό της. 

Ο Μακ. Πατριάρχης στην εορτή των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Αλεξανδρείας για την επέτειο του «ΟΧΙ» 

Η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, παρέστη στην εορτή των ελληνικών εκπαιδευτηρίων Αλεξανδρείας για την επέτειο του «ΟΧΙ».

Τον Μακαριώτατο συνώδευσε στην μετάβασή του στα σχολεία, ο πανοσιολ. Αρχιμ. κ.Παντελεήμων Αράθυμος.

Η Α.Θ.Μ. απηύθυνε λόγους πανηγυρικούς και εξήρε το πατριωτικό φρόνημα των ελλήνων αγωνιστών της εποχής του 1940. Εξέφρασε τον θαυμασμό του καί τήν ικανοποίησή του για την επιτυχία της σχολικής εορτής και συνεχάρη τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για την φιλότιμη προσπάθεια.

Στην επικοινωνία του αυτή με τους δασκάλους και τα παιδιά ο Πατριάρχης είχε την ευκαιρία να συζητήσει μαζί τους, να τους δώσει την πατριαρχική ευχή και ευλογία και να δηλώσει για πολλοστή φορά την αγάπη και τη στήριξή του προς το υψηλό λειτούργημά τους για την Ελληνική Παροικία που έχει σχέση με τη διατήρηση της γλώσσας και της εθνικοθρησκευτικής συνειδήσεως των παιδιών και της μαθητιώσης νεολαίας Αλεξανδρείας.

Ο Μητροπολίτης  Μάρσα Ματρούχ και Βορείου Αφρικής της Κοπτικής Εκκλησίας κ. Παχώμιος, επισκέφθηκε την Α.Θ.Μ. και συνε ζήτησε διάφορα θέματα κοινού διεκκλησιαστικού ενδιαφέροντος. Ο Πατριάρχης κ.Θεόδωρος ζήτησε από τόν Μητροπολίτη Παχώμιο να μεταφέρει εγκάρδιους χαιρετισμούς και την αγάπη του πρός τον Πατριάρχη της Κοπτικής Εκκλησίας κ.κ.Σενούντα.

Επίσης τόν Μακ.Πατριάρχη επισκέφθηκε σύσσωμο το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των ελληνικών εκπαιδευτηρίων Αλεξανδρείας και ενημέρωσαν Αυτόν για τις πρόσφατες αρχαιρεσίες και την ανάδειξη των νέων μελών. Συνεζήτησαν επίκαιρα ζητήματα που αφορούν τα παιδιά και τη φοίτησή τους στα σχολεία.

Πατριαρχικά ευχετήρια και συγχαρητήρια γράμματα («χρόνια πολλά»), απέστειλε η Α.Θ.Μ., επί τη ευκαιρία της Εορτής του Ραμαζανίου στον Διοικητή Αλεξανδρείας κ.Αντελ Αμπίμπ, στους Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων, στους επικεφαλής της Αστυνομίας και του Στρατού και στους Ανωτέρους μουσουλμάνους θρησκευτικούς ηγέτες (Σίχ) της Αλεξανδρείας.

***

Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΛΟΥΜΙΔΙΟΥ κ.ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Πολυμελής ομάδα προσκυνητών με επικεφαλής τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Λουμιδίου κ.Λουκιανό επισκέφθηκε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Ο Επίσκοπος Λουκιανός τέλεσε τή Θεία Λειτουργία στην Πατριαρχική Μονή του Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια και αμέσως μετά οι σέρβοι προσκυνητές έγιναν δεκτοί από την Α.Θ.Μ. στην Αίθουσα-Αρχονταρίκι της Μονής με εγκαρδιότητα. Εκεί ο Σέρβος Αρχιερεύς μετέφερε στον Μακαριώτατο τις ευχές και τους χαιρετισμούς του Πατριάρχου των Σέρβων κ. Παύλου.

Οι προσκυνητές από τη Σερβία κατευθύνθηκαν στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού Αλεξανδρείας όπου προσκύνησαν και ξεναγήθηκαν από τους Ιερείς του Ναού.

Στην Αίθουσα του Θρόνου στο Πατριαρχικό Μέγαρο είχαν την ευκαιρία μαζί μέ τους Σέρβους νά συναντήσουν τον Πατριάρχη,    Μοναχοί από το Αγιο Όρος και Καθηγητές από διάφορες θεολογικές Σχολές της Ελλάδος με δεκάδες συνοδούς και άλλους Κληρικούς. Ο επικεφαλής της ομάδος αυτής, Γέροντας Σπυρίδων Μικραγιαννανίτης, πνευματικός πατέρας της Ιεράς Σκήτης Μικράς Αγίας Αννης του Αθω, χαιρέτησε τον Μακαριώτατο εξ ονόματος όλων και εξέφρασε τον άπειρο σεβασμό και την αγάπη που δεικνύουν οι Αγιορείτες ασκητές και πατέρες πρός τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο, λόγω ακριβώς του γεγονότος ότι γνωρίζουν πολύ καλά και συνεχίζουν να θεωρούν κοιτίδα και τόπο γεννήσεως του Ορθοδόξου Μοναχισμού και της Ορθοδόξου Θεολογίας την Αλεξάνδρεια και γενικώτερα την Αίγυπτο.

Η Α.Θ.Μ. με συγκίνηση ευχαρίστησε τους Αγιορείτες Μοναχούς, την Προϊσταμένη της Γραμματείας της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης κ.Θεοδώρα, η οποία πάντοτε ήταν και είναι κοντά στούς φοιτητές Κληρικούς του Πανεπιστημίου και όλους τους προσκυνητές για την επίσκεψη τους στο Πατριαρχείο.

Στη σύντομη συζήτηση μεταξύ του Πατριάρχου και του Επισκόπου του Πατριαρχείου της Σερβίας κ.Λουκιανού, επιβεβαιώθηκαν οι άριστες αδελφικές σχέσεις των δύο αδελφών Ορθοδόξων Εκκλησιών. Ο Ιεράρχης της Σερβικής Εκκλησίας «μετέφερε την αγάπη και το σεβασμό όλων των Ορθοδόξων Σέρβων στο Πρόσωπο της Α.Θ.Μακαριότητος, του Προκαθημένου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, όπως είπε χαρακτηριστικά, στο Δεύτερο τη Τάξει Πατριαρχείο ανά τόν κόσμο, και είπε πώς πολλοί Σέρβοι Αρχιερείς, Κληρικοί και λαϊκοί επιθυμούν διακαώς νά επισκεφθούν κάποια στιγμή την Μεγάλη Πόλη Αλεξάνδρεια και να ασπασθούν την Δεξιά του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, ενός πνευματικού Ηγέτη με βαρύτητα στην Ιστορία και στην διορθόδοξη Εκκλησιαστική Τάξη».

Λίγο πρίν το μεσημέρι, η Α.Θ.Μακαριότης δέχθηκε στην Αίθουσα του Θρόνου, πολυπληθείς ομάδες προσκυνητών-τουριστών (γκρούπ) από την Κύπρο, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και χώρες της Ευρώπης. Σε όλους μίλησε για το εργο της Ιεραποστολής και την ανθρωπιστική βοήθεια του Πατριαρχείου μέσα από το κοινωνικό έργο των Ιερών Μητροπόλεων και Επισκοπών στα 42 από τα 53 αφρικανικά κράτη, έδωσε τήν Πατριαρχική ευλογία και μοίρασε μία μικρή εικόνα του Αποστόλου Μάρκου, Ιδρυτού του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

*** 

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΕ «ΙΦΤΑΡ» ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ

Η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’, παρακάθησε στό «Ιφτάρ» του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας το Σάββατο 21 Οκτωβρίου στις 5.30 το απόγευμα σύμφωνα με την θρησκευτική παράδοση του Ισλάμ, για την Εορτή του Ραμαζανίου.

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας, Επιχειρηματίας κ.Εδμόνδος Κασιμάτης, καλωσορίζοντας τον Μακαριώτατο και τους εκατοντάδες συνδαιτημόνες μίλησε στις δύο γλώσσες, αραβική και ελληνική, για την σημασία και το συμβολισμό αυτής της τραπέζης («Ιφτάρ» = Πρωϊνό, μπρέκφαστ) για τη συμφιλίωση και την αρμονική συνύπαρξη μουσουλμάνων και χριστιανών.

Η Α.Θ.Μ. αντιφώνησε στον χαιρετισμό του Εντιμοτάτου Προέδρου του Ομίλου και εξήρε τήν συμβολική αυτή χειρονομία καί παροχή του γεύματος ως ύψιστη πράξη καλής θελήσεως και διαθέσεως. Μίλησε για την αγάπη και την ειρήνη μεταξύ των δύο λαών, Αιγυπτίων και Ελλήνων, Μουσουλμάνων καί Χριστιανών.

«Οι δύο αδελφοί λαοί ζούνε και πορεύονται μέ τήν αγάπη και την ομόνοια στις σχέσεις τους στην φιλόξενη και ευλογημένη από το Θεό Αίγυπτο», τόνισε ο Πατριάρχης Θεόδωρος Β’.

Αναφέρθηκε στην χαρισματική προσωπικότητα του Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Εξοχ. Μωχάμετ Χόσνι Μουμπάρακ γιά την καθοδήγηση του λαού της Αιγύπτου για πρόοδο και ευημερία. «Χαρακτηριστικό, είπε, ο Πατριάρχης, αυτής της ηγετικής φυσιογνωμίας του Προέδρου της Αιγύπτου είναι ότι πρόκειται γιά άνθρωπο της αγάπης. Και το αισθάνθηκα αυτό, όταν κατά την, προ μηνών, προσωπική συνάντηση μαζί του στο Προεδρικό Γραφείο, μου έσφιξε το χέρι και μου μίλησε για την αγάπη μεταξύ των χριστιανών και μουσουλμάνων, την οποία οφείλουμε να καλλιεργούμε και να προωθούμε. Ο Θεός να τον ευλογεί και να τον δυναμώνει στο υψηλό έργο του».

Ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, ανέφερε την πρόσφατη ανακοίνωσή του στα Μέσα Ενημερώσεως της Αιγύπτου και στους ανταποκριτές των διεθνών μέσων ενημερώσεως, περι της ειρηνικής συνυπάρξεως αυτής και καυτηρίασε τον θρησκευτικό φανατισμό και τις μισαλλοδοξίες.

Τέλος, ευχήθηκε σε όλους στην αραβική γλώσσα, κατά τό έθιμο με τη φράση «Ραμαντάν Καρίμ» το οποίο σημαίνει «ευτυχισμένο Ραμαζάνι» και «χρόνια πολλά».

Στο γεύμα αυτό συμμετείχαν Εκπρόσωποι των Ελληνικών Διπλωματικών Αρχών, της πρεσβυγενούς Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας, των Συλλόγων και άλλων φορέων, αντιπρόσωποι των Πανεπιστημίων, της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης, της Αστυνομίας, του Στρατού, της Δικαστικής Εξουσίας της πόλεως και του τοπικού Κοινοβουλίου Αλεξανδρείας.

Σημειώνεται ότι ο Μακ. Πατριάρχης ανακοίνωσε πως από την επόμενη χρονιά, το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο, θα διοργανώνει παρόμοιο εορταστικό «Ιφτάρ» στον αύλειο χώρο του ανακαινισμένου Πατριαρχικού Οίκου, με τη συμμετοχή όλων των τοπικών φορέων, των κυβερνητικών παραγόντων και εκπροσώπων των Θρησκειών και των Εκκλησιών.

***           

Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος. 19 Οκτωβρίου 2006.

Του Νίκου Κάτσικα.

Αίγυπτος – Την συμβολή της Κύπρου στο έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας τόνισε ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κ. Θεόδωρος Β΄, υποδεχόμενος τον νέο Κύπριο Πρέσβη στην Αίγυπτο κ. Πέτρο Ευτυχίου.

Στην μεγάλη συμβολή της Κύπρου και του Προέδρου κ. Τάσσου Παπαδόπουλου στο ιεραποστολικό έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής, αναφέρθηκε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β΄, δεχόμενος σήμερα το πρωί, στην έδρα της Εκκλησίας του Αγίου Μάρκου, τον νέο Πρέσβη της Κύπρου στην Αίγυπτο κ. Πέτρο Ευτυχίου, εκφράζοντας την εγκάρδια ευγνωμοσύνη του προς τον Κύπριο Πρόεδρο και την Εκκλησία της Κύπρου.

Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος ζήτησε από τον νέο εκπρόσωπο της Μεγαλονήσου να μεταφέρει επίσης τις ευχαριστίες του και προς όλους τους Έλληνες Κυπρίους που διαμένουν σε χώρες της Αφρικής,για την αγάπη που πάντα εκφράζουν προς την Ορθοδοξία και το ιεραποστολικό Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

***

Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος. 19 Οκτωβρἰου.

Του Νίκου Κάτσικα.

Αίγυπτος – Την ευγνωμοσύνη του προς τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εκφράζει ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β΄, υποδεχόμενος την ελληνική αντιπροσωπεία για τις εκδηλώσεις της 64ης επετείου για το Ελ Αλαμέιν.  

Την ευγνωμοσύνη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής προς τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εξέφρασε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β΄, υποδεχόμενος στην Αίθουσα του Θρόνου του Αγίου Μάρκου την πολυμελή ελληνική αντιπροσωπεία που έφτασε στην Αίγυπτο για να εκπροσωπήσει την χώρα μας στις εκδηλώσεις για την 64η επέτειο από την ιστορική μάχη του Ελ Αλαμέιν. 

«Μέσα από την καρδιά μου, θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας προς τον φίλο Υπουργό Εθνικής Άμυνας, σε όλες τις Ένοπλες Δυνάμεις, στα στρατευμένα παιδιά μας. Και να δώσω ευχή και ευλογία να τους σκεπάζει όλους ο Χριστός», τόνισε ο κ. Θεόδωρος.

Καλωσορίζοντας τον επικεφαλής της 90μελούς ελληνικής αποστολής Γενικό Διευθυντή Οικονομικού Σχεδιασμού του υπουργείου Άμυνας κ. Νικόλαο Γανώση, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος γύρισε πίσω το ρολόι του χρόνου, στην εποχή που ήταν Μητροπολίτης-ιεραπόστολος στην Μητρόπολη του Ζιμπάμπουε. Και τόνισε την μεγάλη προσφορά του ελληνικού στρατού στο ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. «Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον στρατό μας για όσα προσέφεραν, συνεχίζοντας μέχρι σήμερα το θεάρεστο έργο τους, για να αποπλύνουν τον πόνο των μικρών παιδιών. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για τα τρόφιμα και τα είδη ρουχισμού, για αυτές τις ψυχές που διψάνε για αγάπη. Ένα μεγάλο ευχαριστώ προς το Πολεμικό μας Ναυτικό, που έφτιαξε πάμπολες καμπάνες για να κτυπούν σε ολόκληρη την Αφρική και να διαλαλούν την παρουσία του Χριστού», τόνισε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος. Τέλος, ο Μακαριώτατος απέδωσε φόρο τιμής σε όσους Έλληνες χύσανε το αίμα τους στο Ελ Αλαμέιν για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα την ελευθερία μας.  

Στο τέλος της όλης τελετής στην Αίθουσα του Θρόνου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο υπασπιστής του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, Αντιπλοίαρχος Στέλιος Κωστάλας μετέφερε τις ευχές, την αγάπη και τον σεβασμό του Έλληνα Προέδρου προς τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο. Από την πλευρά του, ο κ. Θεόδωρος ανταπέδωσε τις ευχές και μίλησε για το μεγάλο έργο και την προσφορά των Ηπειρωτών στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αφρικής, τονίζοντας το κορυφαίο γεγονός της παρουσίας του Πρώτου Πολίτη της χώρας στα εγκαίνια του επιβλητικού ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που έγιναν τον περασμένο Απρίλιο στην Αλεξάνδρεια.   

Να σημειωθεί ότι στην 90ή ελληνική αποστολή για τις εκδηλώσεις της 64ης επετείου του Ελ Αλαμέιν που κορυφώνονται αύριο, συμμετέχει ο διευθυντής της Διεύθυνσης Εφέδρων Πολεμιστών Αγωνιστών Θυμάτων Αναπήρων υποστράτηγος Παναγιώτης Γκανίδης, Ο Ακόλουθος Άμυνας της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αίγυπτο Πλοίαρχος ΠΝ Απόστολος Μπάστας, Ελληνες αξιωματικοί καθώς και μέλη διαφόρων Συλλόγων παλαιών πολεμιστών και μέλη της Προεδρικής Φρουράς.  

Ο ΝΟΥΝΤΣΙΟΣ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ Kαρδινάλιος Michael Fitzgerald ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ 

(18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2006), ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ, ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β’, επισκέφθηκε στην Αλεξάνδρεια, έδρα του Πατριαρχείου, ο Εξοχώτατος Καρδινάλιος Michael louis Fitzgerald, Νούντσιος της Ρωμαιοκα- θολικής Εκκλησίας και Εκπρόσωπος της Α.Αγιότητος του Πάπα Βενεδίκτου ΙΣΤ΄, σήμερα 18 Νοεμβρίου ε.ε., πραγματοποιώντας επίσημη εθιμοτυπική επίσκεψη από την ημέρα της αναλήψεως των καθηκόντων του, ως εκπρόσωπος της Αγίας Εδρας στην Αίγυπτο.

Ο Πρέσβυς του Βατικανού και επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Αίγυπτο συνωδευόταν από τον Επίσκοπο κ. Αλέξανδρο, Επίτροπο της Καθολικής Εκκλησίας στο Κάϊρο και την Αλεξάνδρεια και τον Γραμματέα της Νουντσιατούρας π. Dennis.

Η συζήτηση μεταξύ τού Προκαθημένου της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αφρική και του υψηλού Επισκέπτη της Καθολικής Εκκλησίας διεξήχθη σε εγκάρδιο κλίμα στο Γραφείο του Μακαριωτάτου, όπου ο Πατριάρχης επέδωσε τον επετειακό ασημένιο δίσκο των Εγκαινίων του Πατριαρχείου στον Νούντσιο και στούς συνωδούς αυτού το επετειακό λεύκωμα των Θυρανοιξίων του Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού.

Ο Εκπρόσωπος του Πάπα της Ρώμης, Εξοχ. Michael Fitzgerald, αναφέρθηκε στις ιδιαίτερα θερμές σχέσεις αγάπης και συναλληλίας που υπάρχουν εκ παραδόσεως μεταξύ του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και της Αγίας Εδρας και μετέφερε στην Α.Θ.Μ. τις ευχές και τους αδελφικούς χαιρετισμούς του Αγιωτάτου Ποντίφηκος Βενεδίκτου ΙΣΤ΄.

Υπογραμμίζεται ότι ο εν λόγω Εκπρόσωπος του Βατικανού στό Κάϊρο, είναι μία από τις διεθνούς φήμης εξέχουσες προσωπικότητες της Ρωμαιοκαθολικής ανά τον κόσμο Εκκλησίας και χαρακτηριστικό αυτού είναι η καλή γνώση των θεμάτων του Αραβικού Κόσμου.

Η Α.Θ.Μ. ξενάγησε τον Εκπρόσωπο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και την τιμία συνοδεία του στους χώρους του Πατριαρχείου, και τούς πληροφόρησε για το πολύπλευρο Ιεραποστολικό έργο στην αφρικανική ήπειρο.

Η Α.Θ.Μ. Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

κ.κ.ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β’  ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ

Το μεσημέρι της  10ης  Οκτωβρίου 2006 η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρειας και πάσης Αφρικής κ.κ Θεόδωρος Β’ συνοδευώμενος από τον Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου, Αρχιμ. κ.Νικόδημο Πριάγγελο και τον Ιεροδιάκονο Ελπιδοφόρο Λημναίο αφίχθη στην Πατριαρχική Επιτροπεία Καϊρου (Χαμζάουϊ) όπου και κατέλυσε.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας  ο Μακαριώτατος μετέβη στην Πατριαρχική Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου (Παλαιού Καΐρου), όπου αφού προσκύνησε τήν θαυματουργό Εικόνα τού Αγίου, επιθεώρησε τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Την επομένη το πρωί  ο Πατριάρχης εδέχθη στο γραφείο του τον μηχανικό κ. Saber Hakim, ο οποίος ενημέρωσε Αυτόν για την πορεία των ανακαινιστικών έργων του Ιερού Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου και της Πατριαρχικής Επιτροπείας. Η Α.Θ.Μ. δέχθηκε επίσης σε ακρόαση τον Έξαρχο της Ρωσικής  Εκκλησίας, Αρχιμ. κ. Λεωνίδα Γκορ- μπατσώφ, με τον όποιο συζήτησε διάφορα εκκλησιαστικά και μη θέματα, αφορώντα τις δύο αδελφές Ορθόδοξες Εκκλησίες. Στην Πατριαρχική Επιτροπεία δέχθηκε ακόμη το ζεύγος Ιωάννου και Μινέρβας Κοντοπούλου, όπου είχε την ευκαιρία να συγχαρεί τον κ.Ιωάννη Κοντόπουλο, επί τη αναλήψει των καθηκόντων αυτου ως Εμπορικού Ακολούθου της Ελληνικής εν Καϊρω Πρεσβείας. Ευχαρίστησε δε αμφοτέρους για την έως σήμερα πολύπλευρη προσπάθεια και προσφορά τους στο έργο του «Σωματείου Φίλων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας», το οποίο Σωματείο, έχει έδρα του την Θεσσαλονίκη όπου και δραστηριοποιείται.

Το απόγευμα ο Μακαριώτατος εδέχθη τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητος Καϊρου κ. Χρήστο Καβαλή, μετά του οποίου συζήτησε τρέχοντα θέματα που αφορούν την Ελληνική  Παροικία.

Το πρωί της Πέμπτης 12ην  μηνός Οκτωβρίου, η Α.Θ.Μ. δέχθηκε  τον Εξοχώτατο Πρέσβυ της Ελλάδος στο Κάϊρο κ. Παναγιώτη Βλασσόπουλο, τον οποίο και ξενάγησε στον υπό ανακαίνιση Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου και στην Πατριαρχική Επιτροπεία. Ο κ.Πρέσβυς εξέφρασε τον θαυμασμό του για την ομορφιά των έργων και την επιτυχή και ταχεία εξέλιξή τους. Εν συνεχεία ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος μετά του Εξοχ. Πρέσβεως είχαν κατ΄ιδίαν συνομιλίες επί τρεχόντων ζητημάτων.

Στο χώρο δίπλα ακριβώς από το Ιερό Σκευοφυλάκιο της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καϊρου, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης έδωσε την δέουσα άδεια και ευλογία να γίνει Παρεκκλήσι, ειδικά διαμορφωμένο για την τέλεση των καθημερινών Ιερών Ακολουθιών από τους πατέρες της Επιτροπείας. Το Παρεκκλήσι αφιερώθηκε στον Άγιο Ιωάννη τον Ελεήμονα, κατ’ επιθυμίαν του Πατριάρχου.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος συνοδευώμενος από τον Πατριαρχικό Επίτροπο Καϊρου Αρχιμ. κ. Νικόδημο Πριάγγελο, μετέβη στο Ελληνικό Γηροκομείο, όπου εγκαρδίως τον υπεδέχθησαν : Ο Διευθυντής του Ελληνικού Νοσοκομείου και Γηροκομείου Καϊρου κ. Αντώνιος Ρεκτσίνης και ο Εφημέριος του Νοσοκομειακού Παρεκκλησίου του Αγίου Παντελεήμονος Αρχιμ. κ. Ισίδωρος Σαλάκος. Η Α.Θ.Μ.  αφού προηγουμένως προσκύνησε  στο Ι. Παρεκκλήσι του Αγίου Παντελεήμονος,  μετέβη στο Γηροκομείο όπου επισκέφθηκε και ευλόγησε τους  τροφίμους και το προσωπικό αυτού,  ενώ στη συνέχεια  ξεναγήθηκε από τον διευθυντή κ. Ρεκτσίνη στην ανακαινισμένη πτέρυγα του Γηροκομείου. Ο Μακαριώτατος έδωσε σχετικές οδηγίες για την ανακαίνιση του Παρεκκλησίου του Ιδρύματος, όπου κάθε Σάββατο ο Αρχιμ. Ισίδωρος, Εφημέριος αυτου, τελεί την Θεία Λειτουργία και ακολούθως επισκέπτεται τους τροφίμους στους οποίους μεταφέρει τις ευχές της Εκκλησίας.

Το απόγευμα ο Μακαριώτατος μετέβη στο Γηροκομείο των Ορθοδόξων Αραβοφώνων, όπου τέλεσε τα Εγκαίνια του κτηρίου  μετά την πρόσφατη ανακαίνισή του. Ο Μακ. Πατριάρχης μετά το πέρας της Ακολουθίας του Αγιασμού, συνεχάρη με μεστά λόγια την Κοινότητα των Αραβοφώνων Ορθοδόξων του Καϊρου, οι οποίοι δεν ξεχνούν  τους ανθρώπους της 3ης ηλικίας.

Συγκεκριμένα ο Πατριάρχης κ.κ.Θεόδωρος Β’ υπεγράμμισε: «Κάθε άνθρωπος είναι ένα αστέρι που διαγράφει τον κύκλο του, ανατέλλει, μεσουρανεί και δύει, στην πορεία του βρίσκει βροχερές ημέρες αλλά και ηλιόλουστες και πριν δύσει και χαθεί, θέλει να ξεκουραστεί από τον κάματο της ζωής.  Εσείς προσφέρετε απλόχερα αυτήν την ξεκούραση σ’ αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκουν θαλπωρή αγάπη και φροντίδα  σ’ αυτόν τον φιλόξενο Χώρο». Στην συνέχεια  ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αφρική, Μακ. Πατριάρχης, χειροθέτησε σε Μέγα  Άρχοντα Χαρτοφύλακα τον Πρόεδρο της Κοινότητος των Αραβοφώνων  k. Rober Hesni ως επιβράβευση για την άοκνη και πολυετή προσφορά του στην Αλεξανδρινή Εκκλησία.   Επίσης, απένειμε το Σταυρό του Αγίου Μάρκου στην κ. Χριστίνα Μπουτάρη, υπεύθυνη του Γηροκομείου, όπως  και το μετάλλιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στον Μηχανικό που είχε αναλάβει την ανακαίνιση του Ιδρύματος κ.Eduard Adel El Saba.

Η Α.Θ.Μακαριότης, μετέπειτα παρακάθησε στο προς τιμήν του παρατεθέν επίσημο δείπνο υπό της Διοικήσεως του Γηροκομείου. 

***

ΜΗΝΥΜΑ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΕΝΟΤΗΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟ Β’

 ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 2 ΧΡΟΝΩΝ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΘΡΟΝΟ ΤΟΥ ΑΠ.ΜΑΡΚΟΥ

«Ο κόσμος χρειάζεται σήμερα αγάπη και ανθρωπιά...»

 (Πατριάρχης Αλεξανδρείας ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β’) 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ, ΑΙΓΥΠΤΟΣ.

Παρουσία του εξοχ. Πρέσβεως της Ελλάδος στο Κάϊρο κ.Παναγιώτου Βλασσόπουλου, του Γεν.Προξένου Αλεξανδρείας κ.Θεοχάρη Λαλάκου, εκπροσώπων της Ελληνικής Κοινότητος, των Συλλόγων και άλλων Φορέων της Ελληνικής Παροικίας, στην Πατριαρχική Ιερά Μονή Αγίου Σάββα Αλεξανδρείας, στήν Θεία Λειτουργία, χοροστάτησε η Α.Θ.Μακαριότης, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, με την ευκαιρία της επετείου δύο (2) ετών από την ημέρα της εκλογής του στον Πατριαρχικό Θρόνο Αλεξανδρείας.

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας στην Αφρικανική Ηπειρο, στόν χαιρετιστήριο λόγο του στο τέλος της Θ.λειτουργίας, ευχαρίστησε συγκινημένος όλους τους παρόντες συνεορταστές καί έκανε αναφορά στις συγκλονιστικές εκείνες στιγμές πρίν από δύο ακριβώς χρόνια όταν οι Ιεράρχες της Ιεράς Συνόδου μέσα στον Ι.Ναό του Αγίου Σάββα εξέλεξαν τον νέο διάδοχο του Αποστόλου Μάρκου, τον Πατριάρχη της Αλεξανδρείας, τον από Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε Θεόδωρο.

Ο Μακαριώτατος απηύθυνε Μήνυμα Ειρήνης, Αγάπης και Ενότητας των Εκκλησιών. Μίλησε για την αγάπη η οποία θά πρέπει να κυριαρχεί στη ζωή όλων των Κληρικών και λαϊκών, όλων όσοι ασχολούνται μέ τό έργο της Ιεραποστολής και εξέφρασε την δική του  προσωπική εμπειρία από την αρχιερατική του διακονία σε Μητροπόλεις της Αφρικής, κατ΄ εξοχήν Ιεραποστολικές.

«Δέν έχω να παρουσιάσω περγαμηνές και κοσμικά διπλώματα, είπε, αλλά την προσφορά, τη διάθεσή μου γιά να βοηθήσω όπως μπορώ, μέ όλες τις δυνάμεις της ψυχής μου, την αγάπη μου στους εμπερίστατους Αφρικανούς αδελφούς πού πεινάνε, που διψάνε, που περιμένουν να τους δώσουμε ένα ρούχο να φορέσουν, ένα πιάτο φαγητό, ένα τετράδιο να μάθουν  λίγα γράμματα, νά τους μιλήσουμε γιά τόν Χριστό και την Εκκλησία.....καί αυτό είναι πού έχει πραγματική ανάγκη σήμερα ο κόσμος, ο σύγχρονος άνθρωπος, η αγάπη και η διάθεση για προσφορά...»

Ο Πνευματικός Ηγέτης της Ορθοδοξίας στις 53 χώρες της Αφρικής, ευχαρίστησε στο πρόσωπο του Πανοσιολ. Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας κ.Γαβριήλ Ραυτόπουλου, τόν Ιερό Κλήρο της Αρχιεπισκοπής Αλεξανδρείας και τους εκατοντάδες Κληρικούς οι οποίοι υπηρετούν με αυτοθυσία στην Αφρική, τις Ιεραποστολικές Αδελφότητες και τα Σωματεία, τις Διπλωματικές Αρχές, στο πρόσωπο του Πρέσβεως της Ελλάδος κ.Βλασσόπουλου και υπεσχέθη να συνεχίσει με την ίδια ζωντάνια καί ζήλο την Πατριαρχία του, ως άλλος «Κυρηναίος» αφού ζήτησε από όλους να είναι οι «συν-Κυρηναίοι» του σ’  αυτόν τόν αγώνα.

Μετά τή Θ.λειτουργία, την οποία τέλεσε ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Αρχιμ. Γεννάδιος Στάντζιος, ο Μακαριώτατος παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν όλων των παρευρισκομένων στην μεγάλη Αίθουσα της Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Σάββα.

***

ΜΗΝΥΜΑ Α.Θ.ΜΑΚΑΡΙΟΤΗΤΟΣ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ

ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β’ ΕΙΣ ΤΗΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΝ ΣΑΕ ΝΟΤΙΟΥ ΑΦΡΙΚΗΣ

Ἀριθμ. Πρωτ. 1467

Ἀγαπητά και εὐλογημένα τέκνα  ἐν Κυρίῳ μέλη τοῦ Σ.Α.Ε Ἀφρικῆς

Μέ αἰσιοδοξία καί ἐνθουσιασμό πραγματοποιεῖται ἡ συνέλευση αὐτή, ἡ ὁποία ἀποτελεῖ ἕνα ἀκόμα βῆμα τῆς πολύπλευρης δραστηριότητος καί θετικῆς πορείας τοῦ ΣΑΕ Ἀφρικῆς.  Μέσα ἀπό πολλές δύσκολες καί ἀντίξοες συνθῆκες, ἀπό τήν ἱδρυση τοῦ ὁμογενειακοῦ μεγάλου αὐτοῦ φορέα, πραγματοποιήσατε σημαντικά βήματα καί ἐπιλύσατε πολλά θέματα καί προβλήματα, τά ὁποῖα ἀφοροῦσαν τήν ὁμογένεια τῆς Ἀφρικῆς ἀλλά καί γενικώτερα ὅλων τῶν ἡπείρων.

Στή προσπάθειά σας αὐτή ἐξ ἀρχῆς τό Πατριαρχεῖο Ἀλεξανδρείας καί πάσης Ἀφρικῆς, μέ τήν προσωπική συμβολή καί εὐλογία τοῦ τότε προκαθημένου τῆς Ἀλεξανδρινῆς Ἐκκλησίας κυροῦ Παρθενίου, εὑρέθη πλησίον σας καί συμμετεῖχε ἐνεργά σέ ὅλες τίς διαδικασίες. Ἀλλά καί σήμερα συνεχίζομε νά εὑρισκώμεθα δίπλα σας καί ἐλπίζομε στήν περαιτέρω συνεργασία ἰδίως στά θέματα τῆς ἱεραποστολικῆς δράσης, τῆς  προβολῆς τῆς ἑλληνικῆς γλώσσας καί τοῦ ἑλληνικοῦ πολιτισμοῦ, ὡς ἐπίσης καί στό θέμα τῶν ἀνθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ἡ ἀκούραστη προσπάθεια ὅλων τῶν μελῶν σας, ἡ ἱκανότητα τῶν στελεχῶν σας καί ἡ ἀγάπη καί ἐμπιστοσύνη τῆς ὁμογένειας πρός τό ΣΑΕ, ἐγγυῶνται τήν θετική περαιτέρω πορεία τοῦ ὁμογενειακοῦ μας φορέα. Σ΄ αὐτό τό σημεῖο θά ἤθελα νά συγχαρῶ ὅλα τά μέλη τοῦ ΣΑΕ καί ἰδιαιτέρως τόν ἀγαπητό μας κ. Στέφανο Ταμβάκη Ἀναπληρωτή Πρόεδρο τοῦ ΣΑΕ διά τή συνεχῆ,  πολυετῆ καί ἐπίπονη προσφορά του στήν ὁμογένεια καί τήν ἀρίστη συνεργασία του μέ τό Πατριαρχεῖον Ἀλεξανδρείας, ὡς ἐπίσης καί τόν ἀγαπητό κ. Βασίλη Μαγδαληνό, Ἀντιπρόεδρο-Συντονιστή Περιφερείας Ἀφρικῆς, ὁ ὁποῖος εὑρίσκεται δίπλα στόν κάθε Ἕλληνα τῆς πανέμορφης αὐτῆς ἠπείρου καί ἀγωνίζεται διά τήν ἐπίλυση τῶν πολλῶν προβλημάτων τους.

Ὑπάρχουν βεβαίως θέματα πρός ἐπίλυση, τά ὁποῖα μέ τήν ἀγαστή συνεργασία ὅλων μας θά εὕρουν τή λύση τους. Οἱ Ἀρχιερεῖς τοῦ Ἀλεξανδρινοῦ Θρόνου, ὅπως σήμερα ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ἰωαννουπόλεως καί Πρετορίας, ἀγαπητός ἐν Χριστῷ ἀδελφός, κ. Σεραφείμ θά παρακολουθοῦν καί θά συμβάλλουν μέ ὅλες τους τίς δυνάμεις διά τήν προώθηση τῶν στόχων τοῦ ΣΑΕ, διότι ἡ Ὀρθοδοξία καί ἡ Ἐκκλησία εἶναι ἀναπόσπαστο τμῆμα τοῦ Ἑλληνισμοῦ τῆς διασπορᾶς καί τοῦτο φάινεται ἀπό τούς τόσους περικαλλεῖς ἱερούς ναούς, τούς ὁποίους ἔχτισαν  δίπλα στά ἑλληνικά μας σχολεῖα οἱ πατέρες μας μέ τήν ἵδρυση τῶν παροικιακῶν ὀργανώσεών τους.

Ἀπό τή Μεγάλη Πόλη τῆς Ἀλεξανδρείας, εὑρισκόμενος πάντοτε  πλησίον σας, σᾶς εὔχομαι κάθε ἐπιτυχία στίς ἐργασίες τῆς Συνέλευσής σας καί γενικώτερα στό ἔργο σας καί δέομαι τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ νά σᾶς χαρίζει ὑγεία καί πᾶν θεάρεστον ποθητόν.

† Ο Αλεξανδρείας ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β’

Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας Και πάσης Αφρικής

Ἐν τῇ Μεγάλῃ Πόλει τῆς Ἀλεξανδρείας τῇ 21ῃ Σεπτεμβρίου 2006

***

Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος. 2 Οκτωβρίου 2006.

Του Νίκου Κάτσικα.

 

 

Αίγυπτος – Τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο Β΄ παρασημοφόρησαν οι Έλληνες Πρόσκοποι τιμώντας την προσφορά της Αλεξανδρινής εκκλησίας στον προσκοπισμό της Αφρικής.

 

 

Συγκινητικές στιγμές από το παρελθόν που ήταν κάποτε και εκείνος πρόσκοπος στην Κρήτη, θυμήθηκε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος, κατά την σημερινή παρασημοφόρησή του από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων με την ανώτατη τιμητική διάκριση, του «προσκοπικού παρασήμου του Αργυρού Φοίνικος», που απονέμεται μόνο σε ηγέτες εκκλησιών και κρατών καθώς και μεγάλες διεθνείς προσωπικότητες.

 

«Σας προσφέρουμε αυτό το παράσημο για τις εξέχουσες Υπηρεσίες Σας προς την Ορθοδοξία, τον Ελληνισμό και τη Νεολαία», τόνισε ο Πρόεδρος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων κ. Χρήστος Σταθόπουλος, παρόντος του Γενικού Εφόρου κ. Ισίδωρου Κανέτη και του Γενικού Γραμματέα κ. Ευθύμιου Μπακογιάννη αλά και Κυπρίων και Αιγυπτιωτών προσκόπων.

 

Παρόντες στην τελετή στην αίθουσα Θρόνου της Εκκλησίας του Αγίου Μάρκου στην Αλεξάνδρεια ήταν όλοι οι βαθμοφόροι πρόσκοποι που βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην Αίγυπτο για την 58η Ετήσια Συνάντησή τους.

 

Ευχαριστώντας για την μεγάλη τιμή, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος εξήρε την προσφορά των αποδήμων προσκόπων στο Γιοχάνεσμπουργκ, το Κάιρο και την Αλεξάνδρεια, στις τάξεις των οποίων ανήκαν και μεγάλοι προκάτοχοί του, όπως ο μακαριστός Πατριάρχης Παρθένιος Γ΄, ο οποίος συνέβαλε στην διάδοση της ιδέα του προσκοπισμού τόσο στην Χώρα του Νείλου όσο και την υπόλοιπη Αφρική.

 

Ο κ. Θεόδωρος μνημόνευσε επίσης και τον μακαριστό Πατριάρχη Πέτρο, ο οποίος και εκείνος σκόπευε να δημιουργήσει μικρές προσκοπικές ομάδες σε ολόκληρη την ελληνική ομογένεια στην Αφρική, σχέδια που τελικά δεν κατάφερε να ολοκληρώσει.

 

Τέλος, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ευχήθηκε στους Έλληνες Προσκόπους να έχουν πάντοτε τη δύναμη και το κουράγιο να επιτελούν το τόσο σημανιτκό έργο τους για την κοινωνία, την νεολαία μας και τον πολιτισμό.