Νοέμβριος 2006

Η Α.Θ.Μ. ΣΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Τον Εξοχώτατο Διοικητή Αλεξανδρείας κ.Αντελ Αμπίμπ επισκέφθηκε στο γραφείο του η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας καί πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ πραγματοποιώντας τήν πρώτη επίσημη εθιμοτυπική επίσκεψή του στον νέο Κυβερνήτη Αλεξανδρείας από της αναλήψεως των καθηκόντων αυτού.

Ο Διοικητής υπεδέχθη μετά εγκαρδιότητος τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο και επί αρκετή ώρα οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για θέματα της επικαιρότητος και της παρουσίας και δράσεως του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου στην Νειλοχώρα.

Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Διοικητή γιά την αγάπη και το ενδιαφέρον του, και ζήτησε απ΄ αυτόν να μεταφέρει τις εγκάρδιες και ευγνώμονες ευχές του πρός τον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ.κ.Μωχάμετ Χόσνυ Μουμπάρακ, ενώ ο Κυβερνήτης κ.Αμπίμπ εξέφρασε την συμπαράσταση και την αρωγή του προς το Πατριαρχείο.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών καί Έργων της Κύπρου κ. Χάρης Θράσου  επισκέφθηκε τον Μακ.Πατριάρχη, συνωδευόμενος υπό του Εξοχ. Πρέσβεως της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αίγυπτο κ.Πέτρο Ευτυχίου καί άλλους κυβερνητικούς και διπλωματικούς παράγοντες.

Ο Μακαριώτατος ενημέρωσε τον Κύπριο Υπουργό γιά τό επιτελούμενο ανθρωπιστικό έργο του Πατριαρχείου στην Αφρική. Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας στην Αφρική ευχαρίστησε ευγνωμόνως την Κυβέρνηση της Κύπρου και τον Εξοχώτατο Πρόεδρο αυτής κ.Τάσσο Παπαδόπουλο καθώς καί τήν Εκκλησία της Κύπρου γιά τήν αρωγή και την πολύπλευρη στήριξή τους πρός τον Θρόνο του Αποστόλου Μάρκου. Ο Υπουργός υπεγράμμισε πώς η Κυβέρνηση της Κύπρου θα συνεχίσει να στέκεται με αυξημένο ενδιαφέρον και διάθεση βοηθείας πρός το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

Μετά την κατ΄ ιδίαν συνομιλία Πατριάρχου και Υπουργού ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του Πατριαρχικού Οίκου.

 • Επίσης την Α.Θ.Μ. επισκέφθηκε πολυμελής ομάδα αξιωματικών και μελών του πληρώματος του πολεμικού πλοίου «Γαληψός» το οποίο κατέπλευσε στον λιμένα Αλεξανδρείας στά πλαίσια ειρηνευτικής ασκήσεως δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Ο Μακαριώτατος υπεδέχθη τους αξιωματικούς του ναυτικού και τους πρόσφερε εικόνα του Αγίου Νικολάου για να τους προστατεύει και να τους ευλογεί.

Στο Πατριαρχικό Παρεκκλήσι Αγίων Θεοδώρων - Τα Μεγάλα Μηνύματα εκλογής των Επισκόπων Κολουέζι & Μοζαμβίκης - Υπουργός Ανάπτυξης κ.Σάββας Τσιτουρίδης στο Πατριαρχείο - Η επέτειος Γενεθλίων της Α.Θ.Μ. - Χειροθεσίες νέων Οφφικιάλων του Θρόνου  

Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος

Την Παρασκευή το πρωϊ 24 Νοεμβρίου ενώπιον της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεοδώρου Β΄ και άλλων Αρχιερέων, στο Πατριαρχικό Παρεκκλήσι των Αγίων Θεοδώρων, έγινε η τελετή των μεγάλων Μηνυμάτων των δύο εψηφισμένων Επισκόπων Κολουέζι κ.Μελετίου και Μοζαμβίκης κ. Θεοδώρου.

Αμέσως μετά ο Μακαριώτατος καλωσόρισε στο Πατριαρχείο τους Σεβ. Μητροπολίτες Σερβίων και Κοζάνης κ.Παύλο και Αρκαλοχωρίου κ.Ανδρέα, οι οποίοι έφθασαν στην Αλεξάνδρεια για να συμμετάσχουν στίς χειροτονίες των νέων Αρχιερέων.

Ακολούθως η Α.Θ.Μ. υπεδέχθη στην Αίθουσα του Θρόνου την Αντιπροσωπεία της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους Αθω, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίηση και την χαρά σύσσωμης της αγιωνύμου πολιτείας για την εκλογή και προαγωγή εις Επίσκοπον του Ιεραποστόλου Κληρικού Μελετίου Γρηγοριάτου. Οι Αγιορείτες Πατέρες από την Ιερά Κοινότητα μετέφεραν στον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο τις εγκάρδιες υιϊκές ευχές και τον σεβασμό των μοναχών του Αγίου Όρους.

Την Ιεραποστολική Αδελφότητα «Αγιος Κοσμάς ο Αιτωλός» και τον έντιμο Πρόεδρο αυτης κ.Γεώργιο Ασλανίδη αλλά και πολλούς Ιεραποστολικούς Συλλόγους από την υπόλοιπη Ελλάδα υπεδέχθη η Α.Θ.Μ. και ευχαρίστησε για την πολύτιμη προσφορά τους στην Ιεραποστολή.

Στην Αίθουσα του Θρόνου έγιναν προσφωνήσεις και ανταλλαγές δώρων. Οι Μοναχοί του Αγίου Όρους και Αντιπρόσωποι της Ιεράς Επιστασίας πρόσφεραν στον Πατριάρχη την εικόνα της θαυματουργού Εικόνας της Τριχερούσας.

Τις εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου «Ποιότητα Ζωής....» το οποίο πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της αναπτύξεως της έρευνας και της συνεχιζομένης ιατρικής εκπαιδεύσεως, κήρυξε η Α.Θ.Μ. στην Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας. Στο παγκόσμιο Συνέδριο συμμετείχαν πολλοί επιστήμονες και από την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα του Πατριάρχου Αλεξανδρείας.

Το Σάββατο το πρωϊ, 25 Νοεμβρίου, εορτή της Αγίας Αικατερίνης, στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία έγινε η εις Επίσκοπον χειροτονία του Επισκόπου της νεοϊδρυθείσης Επισκοπής Κολουέζι κ.Μελετίου υπό της Α.Θ.Μ. Στην χειροτονία έλαβαν μέρος οι Σεβ. Μητροπολίτες Σερβίων και Κοζάνης κ.Παύλος, Ειρηνουπό-  λεως κ. Δημήτριος, Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέας και οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Μαρεώτιδος κ.Γαβριήλ (Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξαν- δρείας), Κανώπου κ.Σπυρίδων (Ηγούμενος της Πατριαρχικής Μονής Αγίου Σάββα). Στο Ιερό Βήμα συμπροσευχήθηκε ο Σεβ.Μητρο πολίτης Ερμουπόλεως κ.Νικόλαος (Πατριαρχικός Επίτροπος επί των Αραβοφώνων).

Κατά τή διάρκεια της Θείας Λειτουργίας εισήλθε στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα ο Εξοχώτατος Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ.Σάββας Τσιτουρίδης, ο οποίος συνωδευό- ταν υπό του Εντιμ. κ.Παναγιώτου Σκανδαλάκη, τ.Υφυπουργού των Εξωτερικών, τον Εξοχώτατο Πρέσβυ της Ελλάδος στο Κάϊρο κ.Παναγιώτη Βλασσόπουλο, τον Εντιμότατο Γενικό Πρόξενο Αλεξανδρείας κ.Θεοχάρη Λαλάκο και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες στά πλαίσια επισήμου επισκέψεως στην Αίγυπτο. Οι υψηλοί επισκέπτες παρακολούθησαν την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία. Στό τέλος ο Μακαριώτατος απένειμε το Οφφίκιο του Αρχοντος Χαρτοφύλακος στον Επιχειρηματία κ.Δημήτριο Σαρακάκη και του Αρχοντος των Εκκλησιών στον κ.Γεώργιο Ασλανίδη, Πρόεδρο του Ιεραποστολικού Συλλόγου «Αγιος Κοσμάς ο Αιτωλός».

Μετά τήν Θεία Λειτουργία και τη χειροτονία, η Α.Θ.Μ. υπεδέχθη και επισήμως τον Υπουργό κ.Τσιτουρίδη και την συνοδεία του στο Πατριαρχικό Μέγαρο και την Αίθουσα του Θρόνου. Για λίγη ώρα οι δύο άνδρες είχαν ιδιαίτερη συνομιλία στο Πατριαρχικό Γραφείο. Ο Υπουργός προηγουμένως επισκέφθηκε τον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού.

Το μεσημέρι του Σαββάτου 25 Νοεμβρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. παρέθεσε επίσημο γεύμα στο Εντευκτήριο της Ελληνικής Ενώσεως Αλεξανδρείας (ελληνικό τετράγωνο) επί τη ευφροσύνω επετείω των γενεθλίων Αυτού στο οποίο παρακάθισαν οι δύο επίσημοι πολιτικοί άνδρες με την συνοδεία τους, οι Αρχιερείς, ο κλήρος του Πατριαρχείου, ο Πρέσβυς της Ελλάδος στην Αίγυπτο κ.Παναγιώτης Βλασσόπουλος, ο Εντιμότατος Γενικός Πρόξενος Αλεξανδρείας κ.Θεοχάρης Λαλάκος, ο εντιμ. Πρόεδρος της Πρεσβυγενούς Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας κ.Χαράλαμπος Κατσιμπρής, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Σ.Α.Ε. εντιμ. κ.Στέφανος Ταμβάκης, ο εντιμ. Πρόεδρος της Κοινότητος των Αραβοφώνων Αλεξανδρείας καί σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο αυτής, εκπρόσωποι της ιστορικής Ελληνικής Κοινότητος του Καϊρου και της εκείσε Κοινότητος των Αραβοφώνων, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου εντιμ. κ.Βύρων Βαφειάδης, όλοι οι διδάσκαλοι και οι καθηγητές των ελληνικών εκπαιδευτηρίων Αλεξανδρείας, φορείς και παράγοντες του τόπου καθώς και η Ελληνική και Αραβόφωνη Παροικία.

Την Κυριακή 26 Νοεμβρίου ε.ε. έγινε υπό της Α.Θ.Μ. του Προκαθημένου του Θρόνου Μακ.Πατριάρχου, στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού, η εις Επίσκοπον χειροτονία του Επισκόπου Νειλουπόλεως κ.Γενναδίου. Πλησίον του Πατριάρχου συλλειτούργη- σαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Ειρηνουπόλεως κ.Δημήτριος, Αρκαλοχω- ρίου κ.Ανδρέας και οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Κολουέζι κ.Μελέτιος, Μαρεώτιδος κ.Γαβριήλ, Κανώπου κ.Σπυρίδων. Παραβρέθηκε ο εντιμ.κ.Φώτιος Βουγιουκλής, Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Υπουργού Μακεδονίας-Θράκης κ.Γεωργίου Καλαντζή, ως εκπρόσω- πος του Υπουργού, συνωδευόμενος υπό της εριτ.Τέτυς Ευστρατίου, Συμβούλου Τύπου του Υπουργού. Μετά τη Θεία Λειτουργία ο νέος Επίσκοπος Νειλουπόλεως παρέθεσε επίσημο γεύμα πρός τιμήν της Α.Θ.Μ. και των λοιπών προσκεκλημένων στο Hilton Green Plazza.

Την επομένη 27 Νοεμβρίου ε.ε. τελέσθηκε υπό της Α.Θ.Μ. στον Πατριαρχικό Ναό του Αγιου Σάββα, η εις Επίσκοπον χειροτονία του Επισκόπου της νεοϊδρυθείσης Επισκοπής Μοζαμβίκης κ.Θεόδωρου. Στην χειροτονία έλαβαν μέρος οι Σεβ. Μητροπολίτες Ειρηνουπόλεως κ.Δημήτριος, Αρκαλοχωρίου κ.Ανδρέας και οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Κολουέζι κ.Μελέτιος, Μαρεώτιδος κ.Γαβριήλ, Κανώπου κ.Σπυρίδων καί Νειλουπόλεως κ.Γεννάδιος. Στον κατάμεστο Πατριαρχικό Ναό από τους Κρήτες οι οποίοι κατέφθασαν από το Ηράκλειο και άλλες πόλεις της ευρυτέρας περιοχής,παραβρέθηκαν οι Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι Ν.Αλικαρνασ- σού και άλλοι επίσημοι φορείς της τοπικής Αυτοδιοικήσεως του Ν.Ηρακλείου της Κρήτης. Ακολούθησε επίσημο γεύμα στο Hilton Green Plazza το οποίο παρέθεσε ο νέος Αρχιερεύς πρός τιμήν της Α.Θ.Μ. και των προσκεκλημένων αυτού.

Στο τέλος της Θ.Λειτουργίας ο Πατριάρχης κ.Θεόδωρος προέβη στην χειροθεσία τριών νέων Οφφικιάλων του Θρόνου, του Ακαδημαϊκού-Καθηγητού Πανεπιστημίου κ.Αχιλλέως Τουρκαντώνη στον οποίο έδωσε το Οφφίκιο του Αρχοντος Ακτουαρίου, του Δικηγόρου κ.Ιωάννου Πάππου στον οποίο έδωσε το Οφφίκιο του Αρχοντος Δικαιοφύλακος και στον Επιχειρηματία κ. Ανέστη Αρνόπουλο στον οποίο έδωσε το Οφφίκιο του Αρχοντος Ρεφερενδαρίου. Ο Πρόεδρος των Οφφικιάλων του Αποστόλου Μάρκου, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς κ.Θεόδωρος Παναγόπουλος μέ άλλους Οφφικιάλους από την Ελλάδα παραβρέθη καν στίς χειροθεσίες και τις χειροτονίες των τριών νέων Επισκόπων.

Εξάλλου η Α.Θ.Μ. υπεδέχθη στο Πατριαρχείο τους εκατοντάδες επισκέπτες-προσκυνητές από την Κρήτη, τή Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, την Καβάλα και τη Δράμα, την Κύπρο και την Αμερική, οι οποίοι έφθασαν προκειμένου να συμπροσευχηθούν στις χειροτονίες των τριών νέων Επισκόπων στην Αίθουσα του Θρόνου και τους μίλησε για το ανθρωπιστικό έργο της Ιεραποστολής. 

Τρεις Περιφερειάρχες από την Ελλάδα στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Οι Περιφερειάρχες Αττικής, Κρήτης καί Θεσσαλίας επισκέφθηκαν το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και είχαν ιδιαίτερη συνάντηση μετά της Α.Θ.Μ. στο Ιδιαίτερο Πατριαρχικό Γραφείο.

Ο Μακ.Πατριάρχης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους τρείς υψηλούς επισκέπτες για το Ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου στην Αφρική. Οι πολιτικοί άνδρες από την Ελλάδα υπογράμμισαν στον Μακαριώτατο την αγάπη, την εκτίμηση καί τον σεβασμό τους στην Αλεξανδρινή Εκκλησία και στον ίδιο προσωπικά καθώς και την στήριξή τους στο συνεχώς διευρυνόμενο εκκλησιαστικό και ανθρωπιστικό ρόλο του Πατριαρχείου.

Ο Διάδοχος του Θρόνου της Βασιλικής Οικογενείας της Ρουμανίας επισκέφθηκε την Α.Θ.Μακαριότητα

Τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ.Θεόδωρο Β’  επισκέφθηκε η Α.Ε. ο Πρίγκηπας της Ρουμανίας και Διάδοχος του Θρόνου, συνωδευόμενος υπό του εκπροσώπου της Ρουμανικής Πρεσβείας στο Κάϊρο καί άλλους διπλωμάτες από την Ρουμανία.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα και ο Πρίγκηψ της Ρουμανίας εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον Πατριαρχικό Οίκο καί για το έργο της Ιεραποστολής για το οποίο μάλιστα έδειξε απόλυτα ενημερωμένος.

Μετά την συνάντηση ο Μακαριώτατος ξενάγησε τον Εξοχώτατο στους χώρους του Πατριαρχείου, ενώ στο Πατριαρχικό Παρεκκλήσι των Αγίων Θεοδώρων έγινε σύντομη δέηση υπέρ υγείας της Οικογενείας του Διαδόχου. Ο Πρίγκηψ μετέφερε στον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας στην Αφρική, τις εγκάρδιες ευχές καί την αγάπη ολοκλήρου της Βασιλικής Οικογενείας της Ρουμανίας καθώς και του Μακαριωτάτου Πατριάρχου της Ρουμανικής Εκκλησίας κ.κ.Θεοκτίστου.

Η Α.Θ.Μ. κάλεσε τον Πρίγκηπα να ανταποδώσει τους χαιρετισμούς και την αγάπη του στον Ορθόδοξο Προκαθήμενο της Ρουμανίας και στά μέλη της Οικογενείας του.

Νωρίτερα την Α.Θ.Μ. επισκέφθηκαν οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος Πολιτισμού της Σουηδίας στην Αλεξάνδρεια, συνωδευόμενοι από Σουηδούς και Γερμανούς επιστήμονες, εκπροσώπους της Σουηδικής Πρεσβείας του Καϊρου και της Αγγλικανικής Εκκλησίας της Σουηδίας.

Νέος Ηγούμενος στην Πατριαρχική Μονή Αγίου Γεωργίου (Καϊρου) 

Την ιστορική Πατριαρχική Μονή του Αγίου Γεωργίου (Παλ.Καϊρου) επισκέφθηκε τήν Παρασκευή 10 Νοεμβρίου η Α.Θ.Μ. ο Πατριάρχης κ.κ.Θεόδωρος Β’, συνωδευόμενος υπό του Επισκόπου Νιτρίας κ.Νικοδήμου και του Κωδικογράφου της Ιεράς Συνόδου Διακόνου κ.Ελπιδοφόρου.

Κατά τήν επίσκεψη αυτή στο Μοναστήρι, ο Μακαριώτατος επέδωσε στον Πανοσιολ. Αρχιμ. Νήφωνα Τσαβαρή, πατριαρχικό διοριστήριο Γράμμα διά του οποίου εγκαθιστά αυτόν Ηγούμενο της  Ιεράς Μονής.

Εξάλλου αυτές τις ημέρες ξεκινούν οι εργασίες της εκ βάθρων ανακαινίσεως της Μονής του Αγίου Γεωργίου.

ΜΗΝΥΜΑ ΑΓΑΠΗΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β΄ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΟΣΧΑΣ κ.κ. ΑΛΕΞΙΟ

Κάιρο, 11 Νοεμβρίου 2006.

Μήνυμα αγάπης προς τον Πατριάρχη Μόσχας κ. Αλέξιο απέστειλε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β΄, με αφορμή τον εορτασμό (με το παλαιό εορτολόγιο) του ναού του Αγίου Δημητρίου Ζεϊτούν Καΐρου, παρουσία των Πρέσβεων της Ρωσίας κ. Μπογκντάνωφ, της Ουκρανίας κ. Μικιτένκο, της Λευκορωσίας κ. Μικνέβιτς και της Γεωργίας κ. Τζιάτζαβα καθώς και των εκπροσώπων της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.

Στην ομώνυμη ελληνική εκκλησία, που διακρίνεται για την επιβλητική ομορφιά της και η οποία έχει παραχωρηθεί για τριάντα χρόνια για τις ανάγκες της ρωσσικής κοινότητας που διαμένει στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος ζήτησε από τον Έξαρχο της Ρωσσικής Εκκλησίας στο Κάιρο Αρχιμανδρίτη κ. Λεωνίδα Γκορμπατσώφ να μεταφέρει τους πιο θερμούς χαιρετισμούς στον κ. Αλέξιο, τονίζοντας την ικανοποίησή του για την φιλία και την αγάπη που διακρίνει τις σχέσεις του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας με την Ρωσσική Εκκλησία.

Επίσης, στο πρόσωπο των Πρέσβεων χαιρέτησε τους φίλους λαούς των χωρών που εκπροσωπήθηκαν στην πανηγυρική τελετή, στην οποία συμμετείχε και ο αρμόδιος για τους αραβόφωνους Πατριαρχικός Επίτροπος, Μητροπολίτης Ερμουπόλεως κ. Νικόλαος, ενώ στο πρόσωπο του εκπροσώπου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, Αντιπροέδρου κ. Βασίλη Σαραντινού χαιρέτησε το γένος των Ελλήνων, που έδωσαν το δυναμικό παρόν στην εορτή. 

Τέλος, όπως αποκάλυψε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, μέσα στο 2007 αναμένεται να επισκεφθεί τις χώρες της Ρωσσίας, της Ουκρανίας και της Γεωργίας.     


 

Ο Διοικητής της Ε. Υ. Π.  Πρέσβυς κ. Ιωάννης Κοραντής και ο Πρέσβυς της Ελλάδος στο Κάϊρο κ.Παναγιώτης Βλασσόπουλος επισκέφθηκαν την Α.Θ.Μ. 

Την Α.Θ.Μ. επισκέφθηκαν στο Πατριαρχείο, πραγματοποιώντας εθιμοτυπική επίσκεψη, ο Εξοχ. Πρέσβυς κ.Ιωάννης Κοραντής, Διοικητής της Ε.Υ.Π., συνωδευόμενος υπό της συζύγου του και του Εξοχ. Πρέσβεως της Ελλάδος στο Κάϊρο κ.Παναγιώτου Βλασσοπούλου.

Μετά τήν ιδιαίτερη συνάντηση και συνομιλία στο Πατριαρχικό Γραφείο, η Α.Θ.Μ. ξενάγησε τους υψηλούς καλεσμένους στους χώρους του Πατριαρχείου και στην υπό κατασκευή ιστορική Πατριαρχική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας.

Προηγουμένως, την Α.Θ.Μ. επισκέφθηκε ο Αναπλ. Πρόεδρος του Σ.Α.Ε. κ.Στέφανος Ταμβάκης, ο οποίος είχε με τον Μακαριώτατο πολύωρη συνεργασία για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού και γενικώτερα εκκλησιαστικά θέματα.

ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΪΡΟΥ ΕΓΙΝΕ Η ΕΙΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΝ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΝΙΤΡΙΑΣ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ

Κάιρο, 12 Νοεμβρίου 2006.

Διά χειρών της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ πραγματοποιήθηκε η εις Επίσκοπον χειροτονία του Επισκόπου Νιτρίας κ. Νικοδήμου, Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου, την Κυριακή 12 Νοεμβρίου. Στο Κοινοτικό Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καΐρου, παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτη Καρθαγένης κ. Αλεξίου, του Σεβ. Μητροπολίτου Ερμουπόλεως κ. Νικολάου και του Θεοφ. Επισκόπου Διαυλείας κ. Δαμασκηνού, αλλά και με την δυναμική παρουσία ιερέων και προσκυνητών από την Ελλάδα καθώς και της ελληνικής και αραβορθόδοξης παροικίας, ο νέος Επίσκοπος εισήλθε στον τρίτο και μεγαλύτερο βαθμό της Ιερωσύνης, αυτόν του Αρχιερέως.

Μιλώντας για το έργο του κ. Νικοδήμου, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος αναφέρθηκε στην ιστορία του νέου Επισκόπου Νιτρίας, που ξεκίνησε από την Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή, συνέχισε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έγινε μοναχός στην Μονή Πετράκη και χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος με την ευλογία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Σεραφείμ στην Ηλιούπολη, ενώ μετέβη στη συνέχεια και υπηρέτησε με ζήλο και πραγματική αυτοθυσία την Ιερά Μητρόπολη Ζιμπάμπουε στο Μπουλαβάγιο και τον Απόδημο Ελληνισμό και τελικά, το 2005, ανέλαβε καθήκοντα Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου, στην πρωτεύουσα της φιλόξενης Αιγύπτου.

Ο Μακαριώτατος χαρακτήρισε τον κ. Νικόδημο έναν «Κληρικό με αυταπάρνηση, με πολύ αγάπη» και σε κλίμα συγκίνησης θυμήθηκε τις ημέρες εκείνες που μαζί ασκούσαν το δύσκολο ιεραποστολικό έργο στο Ζιμπάμπουε, όταν ήταν Μητροπολίτης ιεραπόστολος ο Πατριάρχης Θεόδωρος και αρχιμανδρίτης ιεραπόστολος ο κ. Νικόδημος. «Οι ευχές όλων αυτών των παιδιών που πρόστρεξες για την Αγάπη του Χριστού είναι σήμερα μαζί σου», τόνισε ο κ. Θεόδωρος προς τον νέο Επίσκοπο.

Από την πλευρά του, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος κ. Νικόδημος τόνισε στην μεστή ομιλία του ότι «αδυνατεί να συλλάβει η διάνοιά μου τον Επίσκοπο ως Δεσπότη, αλλ’ ως Διάκονο πάντων...» και προσέθεσε: «Αληθινή δόξα, αληθινό μεγαλείο βρίσκεται στην διακονία του ανθρώπου που είναι πλάσμα του Θεού». «Αποφάσισα να θέσω τον εαυτό μου στους μαχητές της πρώτης γραμμής, σ’ εκείνους που πιστεύουν πως όλοι είμαστε παιδιά του ίδιου Θεού και που σε κάθε γωνιά της Μαύρης Ηπείρου, οδηγούν ανθρώπινες ψυχές σε λιμάνια ελπίδος και σωτηρίας, μία πρόσκληση και πρόκληση που δέχομαι, έχοντας την βεβαιότητα ότι θα έχω πάντοτε στο πλευρό μου, Εσάς Μακαριώτατε, τον Πατριάρχη της Αγάπης, της καλωσύνης, της ευγένειας, της προσφοράς και της θυσίας, τον οποίον βαθύτατα σέβομαι και εκτιμώ και ως φωτεινό παράδειγμα φέρω στην ζωή μου», τόνισε μεταξύ άλλων ο νέος Επίσκοπος Νιτρίας απευθυνόμενος προς τον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής.

Το μυστήριο της χειροτονίας του κ. Νικοδήμου τίμησαν μεταξύ άλλων με την παρουσία τους ο Επιτετραμμένος της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Ευάγγελος Τσαούσης, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Αικατερίνη Γκίνη, ο Γενικός Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Κοντόπουλος, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Βασίλης Σαραντινός, ο Ταμίας της Ε.Κ.Κ. κ. Αντώνης Διαμαντίδης, ο Γενικός Γραμματέας κ. Νικόλας Πολίτης, ο Επόπτης των Γραφείων της Ε.Κ.Κ. κ. Ιωακείμ Φλεβοτομάς, οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ.κ. Στέφανος Αργυρίου και Δημήτριος Οικονόμου, ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ. κ. Χαρίλαος Καρβέλλης, εκπρόσωποι της αραβορθόδοξης κοινότητας, διπλωματικές και παροικιακές αρχές, προσκυνητές από την Ελλάδα, ενώ ξεχωριστή ήταν η θέση για την κα Βασιλική Πριαγγέλου, μητέρας του νέου Επισκόπου, που συγκινημένη έζησε και κείνη από κοντά το Μυστήριο της χειροτονίας του νέου Επισκόπου Νιτρίας κ. Νικοδήμου. Τέλος, ειδική μνεία έκανε ο νεοχειροτονηθείς Επίσκοπος στον Αρχιμανδρίτη κ. Ισίδωρο Σαλάκο και τον Διάκονο Ελπιδοφόρο Λημναίο, που στέκονται πάνοτε στο πλευρό του στην Πατριαρχική Επιτροπεία Καΐρου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Μακαριώτατος συνοδευόμενος από τον Αρχιμανδρίτη κ. Ισίδωρο Σαλάκο ευλόγησε τους γάμους των Σάντι και Ιρέν Γκίργκιςπου τελέσθησαν στον Ιερό ναό Παμμεγγίστων Ταξιαρχών Ντάχερ στο Κάιρο.          

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β΄ ΣΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΣΤΟ ΝΤΑΧΕΡ ΤΟΥ ΚΑΪΡΟΥ

Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου.

Σε κλίμα κατάνυξης εορτάστηκε στο Κάιρο η πανήγυρη του αραβορθόδοξου ναού των Ταξιαρχών της περιοχής Ντάχερ, στην ακολουθία όπου προέστη ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β΄. Παρουσία εκπροσώπων της ελληνικής και της αραβορθόδοξης κοινότητας αλλά και πολύ κόσμου, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος μίλησε για την σημασία που έχουν στην πίστη μας και στην λατρεία μας οι άγγελοι, που σύμφωνα με την παράδοση της εκκλησίας μας, είναι χιλιάδες εκείνοι που περιτριγυρίζουν την Αγία Τράπεζα την ώρα της Θείας Λειτουργίας. «Έτσι και η κοινωνία μας είναι γεμάτη από αγγέλους», πρόσθεσε ο Μακαριώτατος, για να σημειώσει όμως αμέσως μετά ότι «η αμαρτία είναι εκείνη που κλείνει τα μάτια μας και δεν τους βλέπουμε. Και όμως, είναι εκείνοι οι άγγελοι που σαλπίζουν την ειρήνη στον κόσμο και ομορφαίνουν την ζωή μας. Αυτοί αποτελούν το φως που παλεύει με το σκοτάδι, είναι η χαρά που προσπαθεί να νικήσει την λύπη, ο εγωισμός που έρχεται αντιμέτωπος με την συγνώμη, με νικητή πάντοτε τον Ήλιο της Δικαιοσύνης, τον Ιησού Χριστό».

Στο τέλος της ακολουθίας, όπου με τον Πατριάρχη συμπροσευχήθηκαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Καρθαγένης κ. Αλέξιος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Ερμουπόλεως κ. Νικόλαος καθώς και ο Ιερός Κλήρος του Καΐρου, ο Μακαριώτατος ευχήθηκε «το φως των αγγέλων να συνοδεύει την ζωή των ανθρώπων» και ευχαρίστησε όσους από την εκκλησία Αρχαγγέλων του Ντάχερ Καΐρου προσφέρουν για να μένει άσβεστο το καντήλι της ορθοδοξίας μας αναμμένο και κυρίως: την νεολαία, όσους φροντίζουν τους πτωχούς και όσους δίνουν ελπίδα στους ηλικιωμένους.

Στην συγκινητική Θεία Λειτουργία, την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Κ. κ. Βασίλης Σαραντινός, ενώ παραβρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας της Ε.Κ.Κ. κ. Νικόλας Πολίτης και οι Κοινοτικοί Επίτροποι Καΐρου κ.κ. Στέφανος Αργυρίου και Ιωάννης Καρβέλλης, ενώ το παρών έδωσε και ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής κ. Γιώργος Βαλλάς. Επίσης, παραβρέθηκαν ο Προέδρος της αραβορθόδοξης κοινότητας Καΐρου κ. Φαρίκ Χούρι και ο Πρόεδρος της αντίστοιχης κοινότητας Ηλιουπόλεως Καΐρου κ. Ζορζ Σεραφείμ και ο επί πολλά έτη Δ/ντής της χειρουργικής μονάδας του Ελληνικού Νοσοκομείου κ. Ραφίκ και πολύς κόσμος.  

Η ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΣΤΗΝ ΙΜΒΡΑΗΜΙΑ

Η Α.Θ.Μ. κατά τήν εορτή των Ταξιαρχών χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό του ομωνύμου Ιερού Ναού στην Ιμβραημία και κήρυξε τον θείο λόγο στους πιστούς, την παραμονή το απόγευμα.

Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας και άλλων φορέων καί σωματείων.

Την ημέρα της εορτής των Αρχαγγέλων την Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό τέλεσε ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Μαρεώτιδος κ.Γαβριήλ, Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας.

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΣΑΒΒΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Την παραμονή του Αγίου Νεκταρίου στον εσπερινό της εορτής χοροστάτησε η Α.Θ.Μ. και στο τέλος της Ακολουθίας έψαλλε τους χαιρετισμούς στον Αγιο Νεκτάριο πλαισιούμενος από τον θεοφιλ. Επίσκοπο Κανώπου κ.Σπυρίδωνα και τους κληρικούς του Πατριαρχείου.

Ακολούθως, λίγο πρό του «Δι’ ευχών...» επέδωσε σχετικό διοριστήριο Πατριαρχικό Γράμμα στον Θεοφιλ. Κανώπου κ.Σπυρίδωνα διά του οποίου του ανέθεσε διοικητικά καθήκοντα Ηγουμένου της ιστορικής Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Σάββα Αλεξανδρείας.

Παρέστη ο Εντιμότατος Γενικός Πρόξενος Αλεξανδρείας κ.Θεοχάρης Λαλάκος μετά της εριτίμου συζύγου αυτού και δεκάδες πιστοί. Εν πομπή κατευθύνθηκαν άπαντες μετά της Α.Θ.Μ. στο Αρχονταρίκι της Μονής όπου παρετέθη μικρή δεξίωση.

Ανήμερα της εορτής στην Μονή του Αγίου Σάββα χοροστάτησε και τέλεσε την πανηγυρική Θ.Λειτουργία ο Θεοφιλ. Κανώπου κ.Σπυρίδων, ενώ η Α.Θ.Μ. χοροστάτησε στη Θ.Λειτουργία στό Πατριαρχικό Παρεκκλήσι του Αγίου Νεκταρίου (της «Συγνώμης») στον αύλειο χώρο του Πατριαρχικού Οίκου, αφού προηγουμένως τέλεσε τον Αγιασμό και διάβασε την ευχή «επί Θυρανοιξίων» μιάς και στο νέο αυτό Παρεκκλήσι τελέσθηκε γιά πρώτη φορά η Θ.Λειτουργία από τα εγκαίνια του ανακαινισθέντος Πατριαρχείου.

Την Θ.Λειτουργία παρακολούθησαν όλοι οι εργαζόμενοι καί οι διακονούντες στό Πατριαρχείο (γραφεία καί προσωπικό). Μάλιστα ο Μακ.Πατριάρχης ανακοίνωσε πώς η επίσημη εορτή του Ιερού Ναϊσκου θα τελείται την 15ην Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η τελετή της Συνοδικής Διαγνώμης για τον Αγιο του αιώνα μας Όσιο Νεκτάριο, από την Αλεξανδρινή Εκκλησία.

ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΑΒΒΑ ΕΓΙΝΕ Η ΕΙΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΝ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΑΝΩΠΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ

Στην Πατριαρχική Θ.Λειτουργία στην ιστορική Μονή του Αγίου Σάββα Αλεξανδρείας, τελέσθηκε από την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρο Β’, η χειροτονία του νέου Επισκόπου Κανώπου κ.Σπυρίδωνος. Την Α.Θ.Μ. πλαισίωναν οι Σεβ. Μητροπολίτες Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ.Σεραφείμ, Ερμουπόλεως κ.Νικόλαος, Πατριαρχικός Επίτροπος επί των Αραβοφώνων της Αιγύπτου και ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Μαρεώτιδος, Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας.

Στην Θεία Λειτουργία συμπροσευχήθηκαν ο Γεν.Πρόξενος Αλεξανδρείας κ.Θεοχάρης Λαλάκος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος κ.Χαράλαμπος Κατσιμπρής, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Αλεξανδρείας κ.Αλίκη Αντωνίου καί σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο, καθώς και άλλοι παράγοντες της Ελληνικής καί Αραβόφωνης Παροικίας.

Στο πλήθος του κόσμου που παρακολούθησαν την πανηγυρική Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, εμφανώς συγκινημένος ο νέος Επίσκοπος κ.Σπυρίδων, αναφέρθηκε στην πνευματική παρουσία του αειμνήστου Πατριάρχου Παρθενίου Γ’, ενώ η Α.Θ.Μ. μίλησε για την πολύχρονη και σεμνή προσφορά στο Πατριαρχείο και κυρίως στην Μονή του Αγίου Σάββα του νεοεκλεγέντος Αρχιερέως. Εξήρε την εργατικότητα και το ήθος του και τον κάλεσε να συνεχίσει ακόμη περισσότερο από τη νέα του θέση, αυτη την προσφορά και προσπάθεια για το καλό του Θρόνου.

Μετά τη Θεία Λειτουργία άπαντες δεξιώθησαν στο Αρχονταρίκι της Πατριαρχικής Ιεράς Μονής, ενώ ακολούθησε αργά το μεσημέρι επίσημο γεύμα το οποίο παρέθεσε ο Επίσκοπος Κανώπου πρός τιμήν της Α.Θ.Μ. και των προσκεκλημένων του.

ΣΤΗΝ ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΑΒΒΑ ΕΓΙΝΕ Η ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΕΙΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΝ

ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΑΡΕΩΤΙΔΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛ

Μέσα σέ κλίμα συγκινήσεως και κατανύξεως έγινε σήμερα Σάββατο 4 Νοεμβρίου ε.ε. η εις Επίσκοπον χειροτονία του Επισκόπου Μαρεώτιδος Γαβριήλ, υπό της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεοδώρου Β’.

Παρέστησαν και έλαβαν μέρος στην τελετή οι Σεβ.Μητροπολίτες, Γέρων Μέμφιδος κ.Παύλος, Ζακύνθου κ.Χρυσόστομος, Καμπάλας και Ουγκάντας κ.Ιωνάς, Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ.Σεραφείμ, Νιγηρίας κ.Αλέξανδρος, Καρθαγένης κ. Αλέξιος, Ζιμπάμπουε κ.Γεώργιος, Ερμουπόλεως κ.Νικόλαος, Ειρηνουπόλεως κ. Δημήτριος, Κεντρώας Αφρικής κ.Ιγνάτιος, Καμερούν κ.Γρηγόριος και οι Θεοφιλέστατοι Επαρχιούχοι Επίσκοποι Μπουκόμπα κ.Ιερώνυμος, Ζάμπιας κ.Ιωακείμ και Γκάνας κ.Δαμασκηνός.

Ο Μακαριώτατος εξήρε την προσωπικότητα του νέου Επισκόπου Μαρεώτιδος κ.Γαβριήλ, Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας, το ήθος του, την αγάπη του για την Εκκλησία και το Πατριαρχείο και την διάθεσή του για προσφορά στον άνθρωπο.

Στην επίσημη τελετή βρέθηκαν ακόμη, ο Εντιμ. Γενικός Πρόξενος Αλεξανδρείας κ.Θεοχάρης Λαλάκος, ο Πρόεδρος της Πρεσβυγενούς Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας κ.Χαράλαμπος Κατσιμπρής, ο Πρόεδρος της Κοινότητος των Αραβοφώνων κ.Νακάς, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας και άλλοι πρόεδροι και εκπρόσωποι των ελληνικών φορέων και συλλόγων και σύσσωμη η Ελληνική Παροικία.

Ακολούθησε μικρή δεξίωση στο Αρχονταρίκι της Μονής και εν συνεχεία επίσημο γεύμα στο εντευκτήριο της Ελληνικής Κοινότητος (Ελληνική Ενωση) το οποίο παρέθεσε ο νέος Επίσκοπος πρός τιμήν της Α.Θ.Μ. και των προσκεκλημένων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Συνεχίστηκαν από ενωρίς το πρωϊ για τρίτη και τελευταία μέρα οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου με την ανακοίνωση του οικονομικού απολογισμού του Πατριαρχείου από την Α.Θ.Μ. και των οικονομικών απολογισμών των Ιερών Μητροπόλεων και Επισκοπών.

Ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας ευχαρίστησε ευγνωμόνως τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ.Χόσνι Μουμπάρακ για την βοήθεια και στήριξή του στό έργο του Πατριαρχείου.

Επίσης εξέφρασε την ευχαριστία του πρός την Ελληνική και την Κυπριακή Κυβέρνηση για την αρωγή και τη συμπαράσταση προς το Θρόνο.

Στο τέλος των εργασιών της Ιεράς Συνόδου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Αξώμης κ. Πέτρος, εκπρόσωπος της Α.Θ.Μ. στην Αθήνα συνεχάρη τον Πατριάρχη για το έργο του, ευχαρίστησε αυτόν για την μεγάλη του εργατικότητα, προσφορά, αγάπη και διάθεση πρός όλους τους Αρχιερείς και τα κατά καιρούς ζητήματα που τους απασχολούν. Χαρακτηριστικά είπε πώς οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας έληξαν με κάθε επιτυχία. « Ολοι είπε αποχωρούμε περισσότερο ώριμοι, έμπειροι και έχοντας αποκομίσει πολλά ωφέλη για το έργο και τη συνέχιση της διακονίας μας. Ευχαριστούμε Εσάς Μακαριώτατε για την αγάπη την οποία παντού μοιράζετε και εκφράζετε. Σας συγχαίρουμε ολοι μαζί ως Ιερά Σύνοδος ομοφώνως και σας δίδουμε τα εύσημα για τα όσα επράξατε τα δύο (2) αυτά χρόνια της πατριαρχείας σας».

Κλείνοντας ο Μακ.Πατριάρχης ευχαρίστησε τους Μητροπολίτες και Επισκόπους : « Καυχώμαι δήλωσε, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, για τους Αρχιερείς μου. Είναι άνθρωποι με φλογερή πίστη, αγάπη στο Θρόνο και τον Πατριάρχη τους, δυναμισμό ψυχής, έργο πλούσιο, ανθρωπιστικό, κοινωνικό, εκκλησιαστικό. Καυχώμαι Σεβασμιώτατοι και Θεοφιλέστατοι για σάς, τα πνευματικά μου παιδιά, για το ήθος σας, τη μόρφωσή σας, τις ικανότητές σας, το έργο που επιτελείτε μέσα σε αντίξοες και πολύ δύσκολες συνθήκες. Ο Θεός να σάς ενδυναμώνει πάντοτε».

Λίγο πρίν την προσευχή, οι Αρχιερείς έψαλλαν το « Πάντα χορηγεί τό Πνεύμα τό Αγιον...»  και τη « Φήμη»  του Πατριάρχου.

Σύσσωμη η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, οι Μητροπολίτες και οι Επίσκοποι του Θρόνου, λίγο πρίν αποχωρήσουν από την Αίθουσα Συνεδριάσεων, μέ ένα στόμα και μιά καρδιά, εξέφρασαν τήν ομοφωνία τους, την ομοψυχία τους και την απόλυτη και αμέριστη συμπαράσταση και στήριξή τους στο έργο καί τις προσπάθειες του Μακαριωτάτου Πατριάρχου, το οποίο μέ ένα στόμα χαρακτήρισαν επιτυχές, αποδοτικό, καρποφόρο και πολύπλευρο.        

ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ

Το απόγευμα της Τετάρτης 1ης Νοεμβρίου, συνεχίστηκαν οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου με την ανάγνωση εκθέσεων των δραστηριοτήτων των Αρχιερέων.

Αργά το βράδυ στο Πατριαρχικό Παρεκκλήσι των Αγίων Θεοδώρων, έγινε η Τελετή των Μεγάλων Μηνυμάτων των εψηφισμένων νέων Αρχιερέων.

Ο Μακ.Πατριάρχης εξέφρασε την μεγάλη του χαρά και ικανοποίηση για την πορεία των εργασιών της Ιεράς Συνόδου και για την ανάδειξη υπό της Ιεραρχίας του Θρόνου, νέων στελεχών Επισκόπων σε επιτελικές θέσεις του Πατριαρχείου.

Την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου προχώρησαν με την ανάγνωση των Εκθέσεων πεπραγμένων των Μητροπολιτών και των Επισκόπων του Θρόνου. Αξιόλογες, αξιοθαύμαστες καί μοναδικές ήταν οι αποκαλυπτικές εμπειρίες των Ιεραποστόλων Αρχιερέων σχετικά με το επίπονο έργο της Ιεραποστολής.

Η Α.Θ.Μ. εξήρε το φρόνημα και την αγωνιστική διάθεση των Ιεραποστόλων Αρχιερέων και θαύμασε το επιτελούμενο ανθρωπιστικό και κοινωνικό έργο το οποιο επιτελείται σε πολλές χώρες της Αφρικής.

Στον παραιτηθέντα, γιά λόγους υγείας, Σεβ. Μητροπολίτη Πηλουσίου κ. Παντελεήμονα, δόθηκε υπό της Ιεράς Συνόδου, ο τίτλος του εφησυχάζοντος Μητροπολίτου Αντινόης, κατόπιν προτάσεως της Α.Θ.Μ.

Το μεσημέρι ο Εντιμ. Γενικός Πρόξενος Αλεξανδρείας κ.Θεοχάρης Λαλάκος, παρέθεσε επίσημο γεύμα πρός τιμήν της Α.Θ.Μ. και της Ιεράς Συνόδου. Ο Πρόξενος καλωσόρισε τον Μακαριώτατο και την Ιερά Σύνοδο και εξέφρασε την χαρά του για την συνάντηση αυτη στο εορταστικό γεύμα στην προξενική κατοικία, κάτι το οποίο αποτελεί πλέον παράδοση στίς σχέσεις Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου και Ελληνικού Γενικού Προξενείου Αλεξανδρείας. Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε τον εκπρόσωπο της Πατρίδος στην Αίγυπτο και καλό, όπως είπε φίλο, τον Γεν.Πρόξενο για την αγάπη και την συμπαράστασή του πάντοτε στο έργο του Πατριαρχείου και μίλησε για την μεγάλη εκκλησιαστική προσφορά των μελών της Ιεραρχίας του Θρόνου σ’ ολόκληρη την Αφρικανική Ήπειρο.

Είπε ότι ο αριθμός των μελών της Ιεράς Συνόδου έχει αυξηθεί σημαντικά με την ιδρυση νέων Επισκοπών και την προαγωγή νέων Επισκόπων σε επιτελικές θέσεις του Πατριαρχείου.

Μεταξύ άλλων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Αξώμης κ.Πέτρος, εκπρόσωπος της Α.Θ.Μ. στην Αθήνα παρουσίασε το έργο του Γραφείου Αθηνών στην Ιερά Σύνοδο.                  

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Συνήλθε σήμερα, 1η Νοεμβρίου 2006, σε τακτή Συνεδρία η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου κ. Θεοδώρου στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου.

Προ της Συνεδρίας ετελέσθη Θεία Λειτουργία στο Πατριαρχικό Παρεκκλήσι των Αγίων Θεοδώρων. Περι την 9.30 άρχισαν οι συνοδικές εργασίες. Την έναρξη των εργασιών έκαμε ο Μακαριώτατος Πάπα και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β΄, απευθύνοντας χαιρετισμό προς τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Ο Σεβ. Μητροπολίτης γέρων Μεμφιδος κ. Παύλος ως πρώτος τη τάξει Αρχιερεύς της Ιεράς Συνόδου, αντιφώνησε εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων και Θεοφιλεστάτων Ιεραρχών. Η Ιερά Σύνοδος διά στόματος του Γέροντος Αξώμης κ. Πέτρου εξέφρασε την ευαρέσκεια και την ευχαριστία της προς την Α.Θ.Μ. Κατόπιν ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης ενημέρωσε δια μακρών την Σύνοδο για το επιτελεσθέν έργο κατά την τελευταία διετία σε όλους τους τομείς της εκκλησιαστικήε διακονίας του Πατριαρχείου.   Ευγνωμόνους ευχαριστίας εξέφρασε πρός τον Σεβ. Γέροντα Μέμφιδος κ. Παύλον, η Α.Θ.Μ. εν Συνόδω, δια την πολύπλευρον και πολύχρονον προσφοράν αυτού στον Θρόνο και τον Απόδημο Ελληνισμό.

Η Ι.Σύνοδος διά προτάσεως του Πατριάρχου απεκατέστησε τήν μνήμη του μακαριστού Επισκόπου Νιτρίας Γεωργίου (Γαδούνα). Η Α.Θ.Μ. τέλεσε στην Αίθουσα της Ιεράς Συνόδου τρισάγιο στη μνήμη του Επισκόπου και ανεγνώσθη η Πράξη Αποκαταστάσεώς του, την οποία υπέγραψαν οι Συνοδικοί Αρχιερείς.

Στή συνέχεια η Ι.Σ. προέβη στην αποδοχή της παραιτήσεως του Μητροπολίτου Πηλουσίου κ. Παντελεήμονος και προέβη στην πλήρωση της κενωθείσης έδρας μέ την  μετάθεση του Μητροπολίτου Χαρτούμ κ. Καλλινίκου εις την Μητρόπολη Πηλουσίου. Την δε κενήν έδρα της Μητροπόλεως Χαρτούμ  επλήρωσε δια της εκλογής του επισκόπου Βαβυλώνος κ. Εμμανουήλ.

Ακόμη η Ι. Σ. δια την κάλυψη ιεραποστολικών αναγκών ίδρυσε τις εξής Επισκοπές : 1. Την Επισκοπή Κολουέζι (Kolwezi) αποσπώντας την επαρχία Κατάγκας  (Katanga, Congo) από την Μητρόπολη Κεντρώας Αφρικής.  Προς πλήρωση της νέας Επισκοπής εξελέξε τον Αρχιμ. Μελέτιο Γρηγοριάτη. 2. Την Επισκοπή Μοζαμβίκης, αποσπώντας το κράτος της Μοζαμβίκης εκ της Μητροπόλεως Ζιμπάμπουε. Πρός πλήρωση της νέας αυτής Επισκοπής εξέλεξε τον Αρχιμ. Θεόδωρον Δημητρίου.

Τέλος, η Ι.Σ. εξέλεξε δια την κάλυψη ποιμαντικών και διοικητικών αναγκών του Θρόνου τους εξής βοηθούς επισκόπους:

1.       Επίσκοπον Μαρεώτιδος τον Αρχιμ. Γαβριήλ Ραυτόπουλον Πατριαρχικόν Επίτροπον Αλεξανδρείας.

2.       Επίσκοπον Νιτρίας τον Αρχιμ. Νικόδημον Πριάγγελον Πατριαρχικόν Επίτροπον Καΐρου.

3.       Επίσκοπον Νειλουπόλεως τον Αρχιμ. Γεννάδιον Στάντζιον Αρχιγραμμα- τεύοντα της Ιεράς Συνόδου του Θρόνου, και

4.       Επίσκοπον Κανώπου τον Αρχιμ. Σπυρίδωνα Μηλιώτην.          


 ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

***

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

 *          *          *

ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ 

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ

ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΠΑΡΧΙΟΥΧΟΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ. 

Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος 

            Τήν Τετάρτη 1η Νοεμβρίου ε.ε. συνεδριάζει για πρώτη μέρα, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, υπό την Προεδρία της Α.Θ.Μακαριότητος του Πάπα και Πατριάρχου κ.κ. Θεοδώρου Β’.

Στή Σύνοδο έχουν προσκληθεί όλοι οι Μητροπολίτες και οι Επαρχιούχοι Επίσκοποι, οι οποίοι άρχισαν να καταφθάνουν στην Αλεξάνδρεια απ’ ολόκληρη την Αφρική, αυτές τις ημέρες.

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας θα συνεδριάσει επί τρεις (3) συνεχείς ημέρες και θα ασχοληθεί με τα πάσης φύσεως ποιμαντορικά, διοικητικά, ιεραποστολικά και τρέχοντα ζητήματα τα οποία απασχολούν την Αλεξανδρινή Εκκλησία.      

Η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία, που ιδρύθηκε  από τον Ιησού Χριστό με την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος κατά την ημέρα της Πεντηκοστής περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων Εκκλησιών και το Ορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, ως άμεσο αποτέλεσμα της αποστολικής δράσεως. Πρόκειται γιά την Δευτερόθρονη Ορθόδοξη ανά τον κόσμο Εκκλησία, ο Προκαθήμενος της οποίας είναι σήμερα ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β’, Διάδοχος του Αποστόλου Μάρκου του Ευαγγελιστού.

 Ο Απόστολος Μάρκος (+42 μ.Χ.) ίδρυσε την Εκκλησία Αλεξανδρείας στην Αφρικανική γη (Αίγυπτο). Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, του οποίου η εκκλησιαστική δικαιοδοσία εκτείνεται στίς 53 αχανείς χώρες της αφρικανικής ηπείρου, κηρύττει τον λόγο του Ευαγγελίου και κρατεί άσβεστη τη λυχνία της Ορθόδοξης πίστης.

Ο σημερινός Πατριάρχης και το ανανεωτικό του έργο

Από της ανόδου στον Πατριαρχικό Θρόνο του  Μακαριωτάτου Πατριάρχου ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β’ (εκλογή Οκτώβριος του 2004) συντελείται καρποφόρο εκκλησιαστικό, διοικητικό, πνευματικό και ιεραποστολικό έργο. Πληρώθησαν οι χηρεύουσες Μητροπόλεις και δημιουργήθηκαν πολλές νέες Μητροπόλεις και Επισκοπές με νέους, μορφωμένους και δραστήριους Ιεράρχες, για να καλύψουν τις ανάγκες των ιθαγενών Χριστιανών.

Το σημερινό ποίμνιο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας αριθμεί περισσότερους από 7.000.000 ορθοδόξους χριστιανούς (Ελληνοκυπρίους, Ρώσους, Βουλγάρους, Ρουμάνους, Σέρβους, Πολωνούς, ντόπιους Ιθαγενείς, αφρικανούς και άλλων πολλών εθνικοτήτων).

 Πολλοί κληρικοί και λαϊκοί από τις Εκκλησίες της Ελλάδος, της Κύπρου και άλλων Ορθοδόξων χωρών, αλλά και από το Άγιον Όρος, έρχονται πλέον στην Αφρική και δραστηριοποιούνται σε διάφορες Μητροπόλεις του Πατριαρχείου ως ιεραπόστολοι, όπου κηρύττουν το Ευαγγέλιο του Χριστού σε μη Χριστιανούς, ενώ με τις κατηχήσεις και  τις βαπτίσεις προσθέτουν ικανό αριθμό πιστών στην Ορθοδοξία.

 Ο σημερινός Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β’ (Κρητικός στήν καταγωγή) διακρίνεται για την μεγάλη ιεραποστολική εμπειρία του και είναι ο αναδιοργανωτής του σύνθετου και πολυποίκιλου πνευματικού-ποιμαντικού-ιεραποστολικού και διοικητι κού έργου του Πατριαρχείου. Το μέχρι σήμερα έργο του ως Επίσκοπος-Εξαρχος του Πατριαρχείου στην Οδησσό καί στη Μόσχα της Ρωσίας, στο Γραφείο του Πατριαρχείου στήν Αθήνα, στην Πατριαρχική Επιτροπεία Αλεξανδρείας καί αργότερα ως Μητροπολίτου Καμερούν καί Ζιμπάμπουε, χαρακτηρίζεται όχι απλώς ως  αξιόλογο αλλά είναι  εξαιρετικά σημαντικό και αποδοτικό με εὐοίωνη προοπτική. 

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας σήμερα

Το Δευτερόθρονο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, έχει την έδρα του στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Μία πόλη με περίπου 8.000.000 κατοίκους.

Το έργο το οποίο επιτελεί το Πατριαρχείον Αλεξανδρείας, στις πενήντα τρεις (53) χώρες της αχανούς αφρικανικής ηπείρου, δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο, καθώς οι Μητροπολίτες, οι Επίσκοποι και οι εκατοντάδες Κληρικοί και λαϊκοί συνεργάτες, τα Ιεραποστολικά σωματεία, οι Σύλλογοι, μαζί με τις εθελοντικές ανθρωπιστικές οργανώσεις, Ιατροί και νοσηλευτές από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο, Ιεραπόστολοι της προσφοράς και της αγάπης, αναλώνονται νύκτα και ημέρα, στους τομείς της παροχής ειδών βασικής διατροφής, ενδυμασίας, φαρμάκων και μάλιστα αξίζει να υπογραμμισθεί ότι τυγχάνουν της συμπαραστάσεως και αναγνωρίσεως των τοπικών Κυβερνήσεων των Κρατών, όπου υπηρετούν.

Σε όλες σχεδόν τις Ιερές Μητροπόλεις και Επισκοπές οργανώνονται και λειτουργούν κατηχητικές και ιερατικές σχολές, επιμορφωτικά σεμινάρια υποψηφίων Κληρικών, οργανωμένα Ιεραποστολικά Κέντρα, νοσοκομεία, ιατρεία, πολυκλινικές, φαρμακεία, σχολεία και παιδικοί σταθμοί, γηροκομεία και ορφανοτροφεία, μονάδες εντατικής παρακολουθήσεως ασθενών, συσσίτια αγάπης, και πρόσφατα σε κάποιες χώρες δόθηκε η αδεια της δημιουργίας και λειτουργίας ανωτέρων και πανεπιστημιακών σχολών υπό την καθοδήγηση των Μητροπολιτών και Επισκόπων.

Σε πολλές χώρες επεκτείνεται η διάδοση της Ορθοδοξίας με την συντονισμένη και πλούσια δράση των Αρχιερέων του Θρόνου (Νήσοι Σεϋχέλλες, Βόρεια Τανζανία, Κέηπ Τάουν, Κεντρική Αφρική, Βόρεια Αφρική, Λιβύη, Γκάνα, Νιγηρία, Μποτσουάνα, Μοζαμβίκη, Τσαντ, Καμερούν, Μαρόκο, Τύνιδα, Ναϊρόμπι, Σουδάν κ.α.)

Οι εκατοντάδες Κληρικοί του Πατριαρχείου Έλληνες και αλλοδαποί, διακονούν μέρα και νύκτα το έργο της Ιεραποστολής υπό την πολύ καλά οργανωμένη και συντονισμένη καθοδήγηση των τοπικών Ιεραρχών και κυρίως του Μακαριωτάτου Πατριάρχου ο οποίος καθημερινά ενημερώνεται στο Ιερό Κέντρο του Πατριαρχείου, για το κάθε τι που γίνεται στα 4 σημεία της αφρικανικής ηπείρου. Κέντρο του ενδιαφέροντος του Μακ. Πατριάρχου τα μικρά παιδιά και η καταπολέμηση των ασθενειών, της πείνας και της δίψας (γι’ αυτό και η μεγάλη προσπάθεια για την διάνυξη πηγαδιών πόσιμου νερού) και της βασικής παιδείας των λαών.

 Ένα πολύπλευρο τεράστιο ανθρωπιστικό και κοινωνικό έργο επιτελείται αθόρυβα και συντονισμένα σε ολόκληρη την Αφρική με την προσωπική καθοδήγηση κι επίβλεψη του Μακ. Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεοδώρου Β’. Έτσι δίδεται η καλή μαρτυρία της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, όπου γης. Διότι η Ιεραποστολή είναι το μέλλον του Πατριαρχείου ! 

*        *        *

          Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας έχει Γραφεία Εκπροσωπήσεως της Α.Θ.Μακαριότητος στην Αθήνα, στην Κύπρο και στη Μόσχα.

 Η Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή του Ναϊρόμπι Κένυας, ισάξια με αυτές των θεολογικών σχολών, προσφέρει πλήρη και πολύπτυχη μόρφωση και εκπαίδευση σε εκατοντάδες Κληρικούς και υποψηφίους Κληρικούς του Πατριαρχείου, οι οποίοι στελεχώνουν το έργο στις Μητροπόλεις και Επισκοπές.

 Η Πατριαρχική Σχολή Αλεξανδρείας «Αθανάσιος ο Μέγας» την οποία θα επαναλειτουργήσει πολύ σύντομα ο Μακ. Πατριάρχης Θεόδωρος Β’ στην Αλεξάνδρεια, θα παρέχει τριετή εκπαίδευση και επιμόρφωση σε υποψηφίους Κληρικούς προσφέροντας μαθήματα Γεωπονίας, Νοσηλευτικής και Θεολογικής φύσεως καθώς θα διδάσκονται μαθήματα σε τρεις συγχρόνως γλώσσες.

 Τα πρόσφατα Θυρανοίξια του Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού, ενός Ναού μνημείου, σύμβολου του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας όχι μόνον στην Αφρική αλλά και σ’ ολόκληρο τον κόσμο και τα Εγκαίνια του ανακαινισθέντος Πατριαρχικού Μεγάρου έδωσαν νέα πνοή και άνοιξαν μια καινούργια σελίδα στη ζωή και τη δράση του Ελληνορθοδόξου Πατριαρχείου, καθώς πραγματοποιήθηκαν την 2αν Απριλίου 2006, με τη συμμετοχή όλων των Ορθοδόξων ανά τον κόσμο Εκκλησιών, αντιπροσωπειών ξένων δογμάτων και θρησκειών, προεξαρχόντων των Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ.Βαρθολομαίου και του Μακ.Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ.Θεοδώρου Β’, παρουσία του Εξοχ.Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Εξοχ. Κυβερνήτου της Αλεξανδρείας ως εκπροσώπου της Α.Ε. του Προέδρου της Αιγύπτου Χόσνυ Μουμπάρακ, Υπουργών, Πρέσβεων, Διπλωματών, ανταποκριτών του ελληνικού και ξένου τύπου από όλο τον κόσμο. Οι τελετές μεταδόθηκαν ζωντανά από την δορυφορική ελληνική τηλεόραση και εκτενή αφιερώματα έγιναν για το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο και το τεράστιο ανθρωπιστικό του έργο από τον αιγυπτιακό και διεθνή τύπο.

Την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας αποτελούν οι :

1.  Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Μέμφιδος κ. Παύλος

 1. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Λεοντοπόλεως κ. Διονύσιος      

 2. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Αξώμης κ. Πέτρος             

 3. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κένυας  κ. Μακάριος        

 4. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Καμπάλας & πάσης Ουγκάντας κ. Ιωνάς

 5. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως & Πρετορίας κ. Σεραφείμ

 6. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Νιγηρίας κ. Αλέξανδρος             

 7. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Τριπόλεως (Λιβύης) κ. Θεοφύλακτος

 8. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Καλής Ελπίδος (Κέηπ Τάουν) κ. Σέργιος

 9. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Καρθαγένης (Τύνιδα) κ. Αλέξιος

 10. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Πηλουσίου (Πορτ Σάϊδ) κ. Παντελεήμων

 11. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Χαρτούμ (Σουδάν) κ. Καλλίνικος        

 12. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Πτολεμαϊδος (Ανω Αίγυπτος) κ. Προτέριος

 13. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε κ. Γεώργιος              

 14. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ερμουπόλεως (Τάντα) κ. Νικόλαος     

 15. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως (Τανζανία) κ. Δημήτριος

 16. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής κ. Ιγνάτιος            

 17. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Καμερούν κ. Γρηγόριος

1.            ΟΙ  ΕΠΑΡΧΙΟΥΧΟΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ

2.            Ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Μπουκόμπα (Τανζανία) κ. Ιερώνυμος

3.            Ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Ζάμπιας κ. Ιωακείμ         

4.            Ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Γκάνας κ. Δαμασκηνός             

5.            Ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Μαδαγασκάρης κ. Ιγνάτιος

  ΕΚ ΤΗΣ ΑΡΧΙΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ