Mάρτιος 2006

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

 

Την Παρασκευή, 17 Μαρτίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ δέχθηκε στην Πατριαρχική Μονή του Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων από την Ελλάδα. Αφού προσκύνησαν στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Σάββα μετέβησαν στην Μεγάλη Αίθουσα της Μονής όπου ο Μακαριώτατος τους καλωσόρισε στην Αλεξάνδρεια και στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και τους πρόσφερε Ασημένιους Δίσκους με το έμβλημα του Πατριαρχείου ακολούθως ο Πρόεδρος της Ένωσης, Δήμαρχος Αμφιλοχίας, ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την φιλοξενία και του προσέφερε συμβολικό δώρο και μία επιταγή για την ενίσχυση του Ιεραποστολικού έργου του Πατριαρχείου στην Αφρικανική Ήπειρο ακολούθησε συζήτηση σχετικά με την ιεραποστολή και τα θέματα που απασχολούν τους ιεραποστόλους. Αργότερα ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος ξενάγησε τους φιλοξενουμένους του στο ανακαινισμένο Πατριαρχικό Μέγαρο.

 

Το Βράδυ, της ίδιας ημέρας ο Πατριάρχης μετέβη συνοδευόμενος από τους Αρχιμανδρίτες Σάββα Χειμωνέττο και Μάρκο Θεοδόση στον Ιερό Κοινοτικό Ναό των Ταξιαρχών στην Ιμπραημία όπου τέλεσε την ακολουθία των Β΄ Χαιρετισμών.

 

Την Τρίτη, 21 Μαρτίου ε.ε., ο Μακαριώτατος δέχθηκε τους εκπροσώπους της Εφορείας Σχολικών Κτιρίων Λευκωσίας-Λάρνακας- Λεμεσού Κύπρου όπου συζήτησαν σχετικά με το κληροδότημα «Μιτσή».

 

Την Τετάρτη, 22 Μαρτίου ε.ε., ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος δέχθηκε στο γραφείο του στην Πατριαρχική Μονή του Αγίου Σάββα τον Συντονιστή εκπαιδεύσεως κ. Ανδρέα Καρατζά με τον οποίο συζήτησαν διάφορα θέματα.

 

Το βράδυ, της ίδιας ημέρας ο Πατριάρχης δέχθηκε τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Αβύλων κ. Δωρόθεο, τον Αρχιμανδρίτη Ιννοκέντιο και τον π. Δωρόθεο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων οι οποίοι βρισκόντουσαν στο Κάιρο για το Συμβούλιο Εκκλησιών Μέσης Ανατολής στο οποίο το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας εκπροσωπείται από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε κ. Γεώργιο. Ο Μακαριώτατος έχει προτείνει ως Πρόεδρο της οικογενείας των ορθοδόξων εκκλησιών τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο. Ο Πατριάρχης των Κοπτών κ. Σενούντα παρακάλεσε τον Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε να μεταφέρει την αγάπη του και τις ευχές του στον Πατριάρχη καθώς και την αγάπη της Κοπτικής Εκκλησίας.

 

Την Πέμπτη, 23 Μαρτίου ε.ε., ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου δέχθηκε στην Μεγάλη Αίθουσα της Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια την Παγκρήτια Δημοσιογραφική Ένωση Μ.Μ.Ε με επικεφαλή τον Πρόεδρο της κ. Γεώργιο Μοσκοβίτη, το Προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων με επικεφαλή τον Α΄ Αντιπρόεδρο κ. Αντώνη Κλαουράκη και τον Πρόεδρο του κόμματος των Φιλελευθέρων κ. Μανώλη Καλλιγιάννη. Η Π.Α.Δ.Ε και η Π.Ο.Κ.Σ. σε ειδική τελετή στο χώρο του Πατριαρχείου Βράβευσαν τον Μακαριώτατο για το μεγάλο ανθρωπιστικό έργο που προσφέρει για πολλά χρόνια στην Αφρική και ιδιαίτερα για την μέριμνά του για τα παιδιά της Αφρικής. 

 

Την Παρασκευή, 24 Μαρτίου ε.ε., ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος μετέβη στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου όπου τέλεσε τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό και διάβασε την Γ΄ στάση των Χαιρετισμών.

 

Την επομένη Σάββατο, 25 Μαρτίου ε.ε., ο Μακαριώτατος χοροστάτησε κατά τον Όρθρο και στην συνέχεια τέλεσε την Θεία Λειτουργία της εορτής του Ευαγγελισμού περιστιχούμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε κ. Γεώργιο, τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Ζάμπιας κ. Ιωακείμ, τον κλήρο του Πατριαρχείου και της Αλεξανδρείας. Στην Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Θεοχάρης Λαλάκος, Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Χαράλαμπος Κατσιμπρής, οι Κοινοτικές Αρχές, ο Διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας στο Κάιρο, πλήθος κόσμου και πολλοί προσκυνητές ενώ έψαλαν οι καθηγητές και οι μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου Αττικής. Μετά την Θεία Λειτουργία ο Μακαριώτατος τέλεσε την Δοξολογία για τη Εθνική Επέτειο στο τέλος την οποίας αναφέρθηκε στην σημασία της ημέρας και της διπλής εορτής ενώ παράλληλα ευχαρίστησε τους καθηγητές και μαθητές του μουσικού γυμνασίου για την λαμπρότητα την οποία έδωσαν με την παρουσία τους. Στην συνέχεια οι καθηγητές του Μουσικού Γυμνασίου ευχαρίστησαν τον Μακαριώτατο και του πρόσφεραν αναμνηστικά δώρα. Ακολούθησε η ανάγνωση του μηνύματος του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Καρόλου Παπούλια από τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Θεοχάρη Λαλάκο. Μετά το τέλος της Δοξολογίας ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση από τον Μακαριώτατο και κατάθεση στεφάνου στον αύλειο χώρο του Ναού όπου και οι στήλες με τα ονόματα των πεσόντων στους αγώνες του έθνους.

 

Το μεσημέρι ο Μακαριώτατος  μετέβη στην προξενική  στην δεξίωση που παρέθεσε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια για την Εθνική Επέτειο.

 

Το βράδυ, της ίδιας ημέρα ο Πατριάρχης χοροστάτησε κατά τον Εσπερινό της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Σάββα, ενώ την επομένη χοροστάτησε κατά τον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου της κοινότητας των Αραβόφωνων Ελληνορθόδοξων   περιστιχούμενος  από αρχιερείς του Θρόνου και τον   αραβόφωνο κλήρο της Αλεξάνδρειας. 

 

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2006        

AΣ 411

Μακαριότατε,

Σας ευχαριστώ θερμότατα για τις εγκάρδιες ευχές και τα καλά Σας λόγια, επί τη αναλήψει των καθηκόντων μου ως Υπουργού Εξωτερικών.

Γνωρίζετε την ιδιαίτερη εκτίμηση μου για το έργο Σας, και οι ευχές Σας μου δίδουν πολύτιμη στήριξη στην προσπάθεια μου για την επιτυχή εκπλήρωση της νέας αποστολής μου.

Αντεύχομαι υγιεία, μακροημέρευση και από Κυρίου ενίσχυση του έργου σας επ'αγαθώ του Πατριαρχείου και του Ποιμνίου Σας.

Με σεβασμό,

Ντόρα Μπακογιάννη

 

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ  ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΑΡΧΗΓΟΣ

 

Αθήνα, 14 Φεβρουάριου 2006

 

Αυτού θειοτάτη Μακαριότητα Πάπα & Πατριάρχη Αλεξανδρείας & Πάση ς Αφρικής κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟ Β'

 

Μακαριώτατε,

 

Παρακαλώ δεχθείτε τις ειλικρινείς ευχαριστίες εμού προσωπικώς και της αντιπροσωπείας μου, για τη θερμότατη υποδοχή την οποία μας επιφυλάξατε στην έδρα της Αλεξανδρινής Εκκλησίας. Ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και ως Έλλην, αισθάνομαι βαθύτατα εντυπωσιασμένος και υπερήφανος, για το μεγαλειώδες υλικό και πνευματικό έργο, που επιτελείτε στο Πατριαρχείο σας αλλά και γενικότερα στην Αφρικανική Ήπειρο.

Η προσφορά σας απολαμβάνει παγκόσμιας αναγνώρισης και προκαλεί ειδικότερα τα ευμενέστερα σχόλια της Ηγεσίας και του λαού της Αιγύπτου, που σας περιβάλλουν με απεριόριστη εκτίμηση και σεβασμό.

θέλω να γνωρίζετε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας θα συμπαρίστανται πάντοτε ως αρωγοί στο πολυποίκιλο έργο σας. Στο πλαίσιο αυτό και πέραν της μικρής χειρονομίας μας, με το συμβολικό ποσό των 5.000 €, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μας, για τις απαιτούμενες αγιογραφήσεις στο Πατριαρχείο για τον Μακαριστό Πατριάρχη Πέτρο Η' και για τον Άγιο Νικόλαο, προτίθεμαι να συνεισφέρω περαιτέρω.

Μακαριώτατε, εκφράζοντας εκ νέου τις θερμότατες ευχαριστίες μου για τη θέρμη με την οποία μας περιβάλατε, παρακαλώ δεχθείτε τις πιο εγκάρδιες ευχές μου για ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία στο εξαιρετικά επίπονο έργο σας.

Ναύαρχος Παναγιώτης Χηνοφώτης Αρχηγός

 

ΠΑΣΟΚ

Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα Ο Πρόεδρος

 

Αθήνα, 8 Μαρτίου 2005

Προς: Την Αυτού Θειοτάτη Μακαριότητα

Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής

κ.κ. Θεόδωρο

 

Μακαριώτατε,

Επ' ευκαιρία της ονομαστικής σας εορτής θα ήθελα να σας μεταφέρω τις θερμότερες ευχές του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας και εμού προσωπικώς.

Σας ευχόμαστε από καρδιάς υγεία και δύναμη για να συνεχίσετε το σπουδαίο πνευματικό και ποιμαντικό έργο σας. Η κοινωνική και ιεραποστολική διακονία και το γνήσιο πνεύμα χριστιανικής αλληλεγγύης που χαρακτηρίζει τον λόγο και το έργο σας αναδεικνύονται σε φωτεινό παράδειγμα για όλους.

Το έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και υμών προσωπικώς για τους Ορθοδόξους και τον Ελληνισμό της Αφρικής άλλο και για όλους τους Αφρικανούς, συνιστά προσφορά που μας κάνει υπερήφανους και μας δίνει ελπίδα.


Με τιμή

Γεώργιος Παπανδρέου

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΗΜΙΤΗΣ

Αυτού Θειοτάτην Μακαριότητα Τον Πάπαν και Πατριάρχην Αλεξενδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρον

Αθήνα,28 Φεβρουαρίου 2006

Μακαριότατε,

Ευχαριστώ θερμώς για την ευγενή επιστολή σας και την τιμητική πρόσκληση σας να παραστώ στην τελετή των εγκαινίων του ανακαινισθέντος Πατριαρχικού Οίκου.

Δυστυχώς, λόγω προανειλημμένων υποχρεώσεων και παρά την ειλικρινή μου επιθυμία δεν μου είναι δυνατόν να ανταποκριθώ.

Αισθάνομαι πάντως ιδιαίτερη χαρά, για την ολοκλήρωσης επί των ημερών σας της προσπάθειας ανακαίνισης τόσον του Καθεδρικού Ναού όσον και του Πατριαρχικού Οίκου και σας εύχομαι υγεία, δύναμη από θεού και καθετί καλό για το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, την ομογένεια και το Ποίμνιο Σας στην Αφρική.

Με βαθύ σεβασμό,

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

 

Την Κυριακή της Τυρινής, 5 Μαρτίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ χοροστάτησε κατά τον όρθρο και την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό  του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου στην Αλεξάνδρεια.

 

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Μακαριώτατος  χοροστάτησε κατά τον κατανυκτικό εσπερινό στην Ιερά Πατριαρχική Μονή του Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια. Ο Πατριάρχης χοροστάτησε επίσης σε όλες τις ακολουθίες της πρώτης εβδομάδας των νηστειών.

 

Την Τρίτη, 7 Μαρτίου ε.ε., επισκέφθηκαν τον Μακαριώτατο ο σύλλογος  φίλων της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης-Ελληνικό Τμήμα με επικεφαλείς  τον Πρόεδρο τους και τ. Υπουργό κ. Ζαΐμη, τον Καθηγητή κ. Ευθύμιο Σουλογιάννη και τον κ. Ρακιντζή Λέανδρο.

 

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Μακαριώτατος μετέβη στην Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη και παρακολούθησε την διάλεξη του Καθηγητή κ. Ευθυμίου Σουλογιάννη με θέμα : «Ελληνική φιλοσοφία και Αλεξάνδρεια».

 

Την Τετάρτη, 8 Μαρτίου ε.ε., Επισκέφθηκε τον Πατριάρχη ο Κόπτης Μητροπολίτης Δαμιέτης και Γραμματεύς της Ιεράς Συνόδου την Κοπτικής Εκκλησίας Μπισόϊ καθώς και ο Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας του Κοπτικού Πατριαρχείου Αρχιμανδρίτης Χερουβείμ με τους οποίους ο Μακαριώτατος είχε συζήτηση για θέματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο Εκκλησιών. Ο Μακαριώτατος στο τέλος της συζήτησης προσέφερε αναμνηστικό δώρο στον Μητροπολίτη Μπισόϊ.

 

Την Παρασκευή, 10 Μαρτίου ε.ε., στην Ιερά Πατριαρχική Μονή του Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια συνεδρίασε η Επιτροπή Εγκαινίων του Πατριαρχικού Μεγάρου υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου και την συμμετοχή των Σεβ. Μητροπολίτη Αξώμης Πέτρου, Σεβ. Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε Γεωργίου, του Πατριαρχικού Επιτρόπου Αρχιμανδρίτη Γαβριήλ Ραυτοπούλου, του Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου Αρχιμανδρίτη Γενναδίου Στάντζιου και του Αρχιμανδρίτη Σάββα Χειμωνέττου Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών.  

 

Την ίδια ημέρα επισκέφθηκε τον Πατριάρχη ο Σεβ. Μητροπολίτης Πηλουσίου κ. Παντελεήμων ο οποίος επέστρεψε από ταξίδι στην Αμερική και προσέφερε στον Μακαριώτατο το νέο του Βιβλίο «Ιερά Μητρόπολη Πηλουσίου». Επίσης τον Μακαριώτατο επισκέφθηκε την ίδια ημέρα ο Έξαρχος την Ρωσικής Εκκλησίας στην Αλεξάνδρεια Αρχιμανδρίτης Λεωνίδας Κομπαρτσόφ  ο οποίος μετέφερε στον Μακαριώτατο την αγάπη του Ρώσου Πατριάρχη και γράμμα σχετικά με τον Διάλογο των Θρησκειών που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Ρωσία.

 

Αργότερα δέχθηκε τον Σεβ. Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε Γεώργιο ο οποίος τον ενημέρωσε σχετικά με τα αποτελέσματα της Γενικής Συνελεύσεως του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών που πραγματοποιήθηκε στην Βραζιλία και στο οποίο εκ μέρους του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας συμμετείχαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Ζιμπάμπουε Γεώργιος και Κένυας Μακάριος  ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος συζήτησε με τον Σεβασμιώτατο  τις μελλοντικές θέσεις του Πατριαρχείου στο Π.Σ.Ε.

 

Το Σάββατο, 11 Μαρτίου ε.ε., ο Πατριάρχης δέχθηκε στο Γραφείο του τον Πρέσβη της Γεωργίας, την κα Βαρβιτσιώτη  σύζυγο του πρώην Υπουργού κ. Βαρβιτσιώτη, την οικογένεια της Γενικής Προξένου του Καίρου και τον εκδότη της εφημερίδας  “World People”  ο οποίος ζήτησε από τον Μακαριώτατο την παραχώρηση συνέντευξης.

 

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Μακαριώτατος παρακολούθησε τον Εσπερινό στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού.

 

Την επομένη, Κυριακή της Ορθοδοξίας, 12 Μαρτίου ε.ε., ο Μακαριώτατος χοροστάτησε στον όρθρο και στην συνέχεια τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού πλαισιούμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε Γεώργιο και κληρικούς του Πατριαρχείου. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας έγινε η Λιτάνευση των Ιερών Εικόνων κατά τον τύπο και την τάξη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας μετά το πέρας και της Λιτανείας ο Μακαριώτατος τέλεσε το μνημόσυνο των Ευεργετών της Ε.Κ.Α. παρόντες ήταν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Θεοχάρης Λαλάκος, ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Α. κ. Χαράλαμπος Κατσιμπρής και πάροικοι.

 

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΙΣΜΑΗΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΙΡΟ

 

Η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ Θεόδωρος Β΄ το μεσημέρι της Πέμπτης,  2 Μαρτίου ε.ε., μετέβη στην Ισμαηλία όπου  προέστη της  εξοδίου ακολουθίας του  μακαριστού Προέδρου της Ελληνικής κοινότητος Ισμαηλίας Ηλία Τσιβίκη που εψάλλει  στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά τον Μακαριώτατο πλαισίωσαν οι Αρχιμανδρίτες  Χαμπίπ Αμίρχομ, Αντώνιος Αμίρχομ, Νήφων Τσαβαρής και Ισίδωρος Σαλάκος ενώ παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης της Κοπτικής Εκκλησίας και ο Μητροπολίτης της Κοπτοκαθολικής Εκκλησίας.

         

Ο Μακαριώτατος μίλησε και μεταξύ άλλων είπε: «…Ήρθαμε σήμερα με θλίψη στην καρδιά να πούμε ένα  αντίο και ένα  μεγάλο  ευχαριστώ  στον Μακαριστό Ηλία για όσα πρόσφερε τόσα χρόνια στην Ελληνική Κοινότητα της Ισμαηλίας, στους Έλληνες αλλά και στους Αραβόφωνους αδελφούς μας, αλλά προπάντων στο Πατριαρχείο μας…» Ο  Μακαριώτατος επίσης συλλυπήθηκε την οικογένεια και απευθυνόμενος στο γιό του Μακαριστού είπε: «…Ήρθες εχτές από μακριά για να ανταμώσεις τον Πατέρα σου και σήμερα τον αποχαιρετάς  κλείσε την θύμηση του και την αγάπη του στην καρδιά σου σαν Ιερή παρακαταθήκη!...» Η Α.Θ.Μ. επίσης ευχαρίστησε τους εκπροσώπους της Κοπτικής και της Κοπτοκαθολικής Εκκλησίας για την παρουσία τους.

         

Ο Μακαριώτατος, μετά από την  ευγενική παρουσία  του Επισκόπου των Κοπτοκαθολικών,  τον επισκέφθηκε  στο Επισκοπείο του συνοδευόμενος από τον Πατριαρχικό Επιτροπεύοντα Αρχιμανδρίτη Νήφων Τσαβαρή τον Αρχιμανδρίτη Ισίδωρο Σαλάκο και τον Οικονομικό Επόπτη των Πατριαρχείων κ. Αντώνιο Διαμαντίδη. Στη συνέχεια μετέβη στο Κάιρο και στην Πατριαρχική Μονή του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου όπου και κατέλυσε.

 

Το βράδυ της ίδιας μέρας, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος τίμησε με την παρουσία του την δοθείσα  αποχαιρετιστήρια δεξίωση από την κ. Αικατερίνη Πολίτου Λεγάτου η οποία εργάστηκε 26 χρόνια στην Ελληνική Πρεσβεία  και η οποία αναχωρεί πλέων για την Ελλάδα. Ο Μακαριώτατος μίλησε με Θερμά λόγια για την κ. Πολίτου και αναφέρθηκε στην γνωριμία και στην φιλία Του με την οικογένεια Πολίτου, επίσης της δώρισε ένα αντίγραφο καλύμματος Ευαγγελίου από την Πάτμο.

 

Την  Παρασκευή,  4 Μαρτίου ε.ε., ο Μακαριώτατος είχε συνάντηση στην Μονή του Αγίου Γεωργίου  με τον  καθηγητή Αρχιτεκτονικής και Αρχαιολογίας κτιρίων Δρ Μωχάμετ (Μίμη) Άουαντ  με τον οποίο είχε συνεργασία σχετικά με την επικείμενη ανακαίνιση της Ιεράς Μονής. Αργότερα  δέχθηκε όμιλο προσκυνητών από την Ελλάδα.

 

Ο Μακαριώτατος το μεσημέρι αναχώρησε οδικώς για την Αλεξάνδρεια συνοδευόμενος από τον Διάκονο Ελπιδοφόρο. 

 

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

 

Τις ευχαριστίες της εκφράζει για τις ευχές του Πατριάρχη σε απαντητική της αποστολή προς την Α.Θ.Μ. η Υπουργός των Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη επί τη αναλήψει των νέων καθηκόντων της.  

 

Στην ίδια επιστολή επίσης εκφράζει την ιδιαίτερη εκτίμηση της για το έργο του Πατριάρχη στην Αφρικανική Ήπειρο και αντεύχεται στον Μακαριώτατο υγεία, μακροημέρευση και ενίσχυση του έργου του Πατριαρχείου από τον Κύριο.   

 

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ

Άφιξη Οικουμενικού Πατριάρχου και Αντιπροσωπειών  

 

 

Αφίχθηκε την Παρασκευή, 31 Μαρτίου ε.ε., στην Αλεξάνδρεια ο η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος προκειμένου να τελέσει κατόπιν προσκλήσεως της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής τα εγκαίνια του Πατριαρχικού Μεγάρου και τα Θυρανοίξια του Ιερού Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

 

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχθηκε στο Αεροδρόμιο Ελ Νόζγα της Αλεξάνδρεια ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος περιστοιχούμενος από την ιεραρχία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Μετά την υποδοχή οι δύο Πατριάρχες μετέβησαν στο ξενοδοχείο «Παλεστίνη» στους κήπους της Μοντάζας όπου κατέλυσε ο Παναγιότατος και οι συνοδεία του.

 

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Μακαριώτατος υποδέχθηκε στην Μεγάλη Αίθουσα της Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια το Προεδρείο του «Ωνασείου» ιδρύματος και τους δημοσιογράφους που συνοδεύουν την αποστολή προκειμένου να καλύψουν τα Θυρανοίξια του Ιερού Ναού του Ευαγγελισμού και τα εγκαίνια του Πατριαρχικού Μεγάρου.

 

Αργότερα αφίχθησαν στην Πατριαρχική Μονή του Αγίου Σάββα οι Αντιπροσωπείες των Ορθοδόξων Αυτοκέφαλων και Αυτόνομων Εκκλησιών που εκπροσωπούν τις αρχές τους για τα εγκαίνια του Πατριαρχικού Μεγάρου.

 

Στις 6 το απόγευμα, έφθασε στην Ιερά Μονή του Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η συνοδεία του, τον Παναγιώτατο υποδέχθηκε ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος η ιεραρχία του Θρόνου Αλεξανδρείας και οι Αντιπρόσωποι των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

 

Ο Παναγιώτατος χοροστάτησε κατά την ακολουθία των Χαιρετισμών στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό. Στο τέλος της Ακολουθίας ο Μακαριώτατος καλωσόρισε τον Οικουμενικό Πατριάρχη και του προσέφερε εικόνα του Αγίου Σάββα και το μπαστούνι το οποίο ο Μακαριώτατος κρατούσε στις περιοδείες του στην Αφρικανική Ήπειρο ακολούθως αντιφώνησε ο Παναγιώτατος.

 

Ακολούθησε κέρασμα στην Μεγάλη Αίθουσα της Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Σάββα και Δείπνο στο Εστιατόριο “Santa Lucia”.