Ιούνιος  2006

ΤΟΝ ΕΞΟΧΩΤΑΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

Τον Εξοχώτατο Κυβερνήτη-Διοικητή της Αλεξανδρείας κ.κ.Μωχάμετ Αμπντελσαλάμ Μαχγκούμπ επισκέφθηκε την Κυριακή 2 Ιουλίου τό μεσημέρι η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος ο Β’.

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε στην εγκάρδια συνομιλία του τον Διοικητή Αλεξανδρείας για την παρουσία και συμμετοχή του στις εκδηλώσεις των θυρανοιξίων του Ναού του Ευαγγελισμού και των εγκαινίων του Πατριαρχικού Μεγάρου. Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για πολλοστή φορά με την ευκαιρία που του δόθηκε, πρός τον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ.κ.Μωχάμετ Χόσνι Μουμπάρακ για την αγάπη, το ενδιαφέρον και τήν παροχή όλων των αγαθών και των διευκολύνσεων πρός το Πατριαρχείο της Αλεξανδρείας.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας του Αποστόλου Μάρκου συζήτησε με τον Διοικητή της Αλεξανδρείας Εξοχώτατο κ.κ.Μαχγκούμπ τρέχοντα θέματα του Πατριαρχείου.

Ο ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Αλεξανδρείας ιερούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο την Κυριακή 2 Ιουλίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’. Ο Μακαριώτατος στήν κηρυκτική του ομιλία αναφέρθηκε στο βίο της Αγίας στη θαυματουργική της δύναμη και στην αγάπη με την οποία περιβάλλει αυτήν ο λαός μας και κυρίως οι Αλεξανδρινοί πιστοί χριστιανοί. Συγκινημένος μίλησε για την ιστορία της Εκκλησίας και της Ενορίας και ευχαρίστησε τον λευκανθέντα Πρεσβύτερο π.Μελέτιο για την πολύχρονη θητεία και διακονία του στον Ναό.

Ο ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΣΤΟ ΑΜΠΟΥΓΚΙΡ (ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ)

Στόν πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων στήν περιοχή Αμπουγκίρ (Αμπου-Κύρ, Προάστειο της Αλεξανδρείας) χοροστάτησε και κήρυξε τον θείο λόγο, η Α.Θ.Μ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’.

Στό πολυπληθές εκκλησίασμα μίλησε επίκαιρα για τη ζωή των ιατρών αγίων και μετέφερε το μήνυμα αυτων στη σύγχρονη ζωή και καθημερινότητα. Στο τέλος ευχαρίστησε συγκινημένος τον ιατρό κ.Περικλή Τσαπάρη και τη σύζυγό του οι οποίοι μεριμνούν για τον ευπρεπισμό και την διατήρηση του Ιερού Ναού επί πολλά χρόνια.

Στη θεία Λειτουργία ήταν παρών ο Εντιμότατος Γενικός Πρόξενος Αλεξανδρείας κ.Θεοχάρης Λαλάκος με τη σύζυγό του, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας κ.Χαράλαμπος Κατσιμπρής καί άλλοι πολλοί προσκυνητές από Κάϊρο και Αλεξάνδρεια.

ΔΙΑΚΟΣΙΕΣ (200) ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΙΑΤΡΟΙ, ΣΥΖΥΓΟΙ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΝΑΡΑΒΙΚΟ - ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟ ΜΑΚ.ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΘΕΟΔΩΡΟ β

Επικεφαλής η Πρόεδρος των καρδιολόγων γυναικών Δρ Νάντια Σούκρυ, και περίπου διακόσιες (200) σύζυγοι καρδιολόγων ιατρών, ιατροί και οι ίδιες, επισκέφθηκαν τήν Πέμπτη 29 Ιουνίου το μεσημέρι, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και συνάντησαν τον Μακαριώτατο Πατριάρχη κ.κ.Θεόδωρο Β’ στήν μεγάλη Αίθουσα του Θρόνου του Πατριαρχείου.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας καλωσορίζοντας τις κυρίες που προέρχονταν από ολόκληρη την Αίγυπτο και άλλα Αραβικά Κράτη, αναφέρθηκε στην μεγάλη ιστορία του Πατριαρχείου και στο τεράστιο ανθρωπιστικό και κοινωνικό έργο που επιτελεί στίς πενήντα τρείς (53) αχανείς αφρικανικές χώρες. Μίλησε για την προσωπική του εμπειρία από τις Ιεραποστολές και υπογράμμισε τη σημασία που δίνει το Πατριαρχείο και οι Ιερές Μητροπόλεις και Επισκοπές του στη διοργάνωση και λειτουργία νοσοκομείων, ιατρείων και φαρμακείων. Αναφέρθηκε στην επαναλειτουργία της Πατριαρχικής Σχολής Αλεξανδρείας στην Μονή του Αγίου Σάββα και την λειτουργία μάλιστα ειδικού Τμήματος νοσηλευτικής μέσα στο πρόγραμμα των μαθημάτων της Σχολής.

Στη συνέχεια έγινε ανταλλαγή συμβολικών δώρων. Ο Μακαριώτατος πρόσφερε στήν Πρόεδρο ασημένιο επετειακό δίσκο με τό έμβλημα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Ευχαρίστησε τη διεύθυνση του Συνεδρίου για την επίσκεψη και στή συνέχεια ξενάγησε ο ίδιος στούς χώρους του Πατριαρχείου τις επισκέπτριες ιατρούς. Ακολούθησε φωτογράφηση των ιατρών και των συνοδών τους δημοσιογράφων με τον Μακ.Πατριάρχη.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΚΥΡΙΑΣ ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟ Β’  

Αυτού θειοτάτη Μακαριότητα Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρον Β’ Πατριαρχείο Αλεξανδρείας-Αίγυπτος

Μακαριώτατε,

Αισθάνομαι τήν ανάγκη να σας εκφράσω τις θερμότερες ευχαριστίες μου για άλλη μια φορά για την επίσκεψή σας στόν ξενώνα της ΕΛΠΙΔΑΣ και την αγάπη με την οποία αγκαλιάσατε τα παιδιά και τους γονείς που φιλοξενούμε εκεί.

Η παρουσία σας, οι ευχές καί η ευλογία σας τους έδωσαν κουράγιο και παρηγοριά στόν δύσκολο αγώνα τους για τη ζωή και σε εμάς μεγάλη δύναμη να συνεχίσουμε τό έργο μας στο πλευρό τους.

Πραγματικά δεν βρίσκω λόγια να σας ευχαριστήσω για την επιστολή σας και τα ενθαρρυντικά σας λόγια καθώς και για την ευγενική σας πρόσκληση στην Αλεξάνδρεια και την πρόθεσή σας να μου απονείμετε το Οφφίκιον της Αρχοντίσσης του Πατριαρχικού Θρόνου του Αποστόλου Μάρκου.

Ο τίτλος αυτός αποτελεί τήν ύψιστη τιμή για μένα και νιώθω βαθύτατα συγκινημένη καθώς ο Θεός με αξιώνει να λάβω από τα δικά σας χέρια αυτή τή διάκριση που θεωρώ ό,τι ιερότερο για μένα. Θα αποτελέσει στή συνείδηση καί στήν καρδιά μου, όχι μόνον έναν συμβολικό αλλα καί έναν άρρηκτο πνευματικό δεσμό με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, που μέσα από το θεάρεστο έργο που επιτελείτε και τις προσπάθειές σας για τήν εκπλήρωση  της μείζονος αποστολής του, έχει αναδειχθεί σε διαχρονικό φάρο της Ορθοδοξίας και θεματοφύλακα πανανθρώπινων αξιών και ιδανικών.

Σας παρακαλώ επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω στο άμεσο μέλλον για την περίοδο κατά τήν οποία θα έχω τη δυνατότητα να επισκεφθώ την Αλεξάνδρεια, ελπίζοντας πώς θα είναι και για την Μακαριότητα σας κατάλληλη για την συνάντησή μας.

Με αισθήματα βαθυτάτου σεβασμού

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

 

Την ευγνωμοσύνη του προς το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό εξέφρασε σήμερα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄, κατά την απονομή του Σταυρού του Αγίου Μάρκου στον Ναυτικό Ακόλουθο της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο Πλοίαρχο Κώστα Λεβέντη, ο οποίος ολοκληρώνει αυτές τις ημέρες την αποστολή του στην Αίγυπτο και επιστρέφει σύντομα στην Ελλάδα.

 

ο Μακαριώτατος υποδέχτηκε τον Ναυτικό Ακόλουθο στην Μεγάλη Αίθουσα της Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια και τόνισε την μεγάλη συμβολή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο ιεραποστολικό έργο της Εκκλησίας του Αγίου Μάρκου σε ολόκληρη την Αφρική.

 

Από την πλευρά του, ο κ. Λεβέντης εξέφρασε την χαρά του για την τιμή αυτή που του έγινε από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και υπογράμμισε την σημασία του έργου που επιτελεί το παλαίφατο Πατριαρχείο για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αφρικής με το πολυσχιδές ιεραποστολικό του έργο σε πλείστες χώρες, ενώ υπογράμμισε και την προσφορά του Πατριαρχείου στην Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό γενικότερα.

 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία του ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια Θεοχάρης Λαλάκος, ο Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Βασίλης Φιλιππάτος, ο Πρόεδρος του ΕΛληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας Εδμόνδος Κασιμάτης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας Νικόλας Παπαντώνης και άλλοι επίσημοι.   

 

ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ, ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ

 

Ειρηνική επίσκεψη στο Πατριαρχείο Αντιοχείας, την Συρία και τον Λίβανο θα πραγματοποιήσει από τις 10 έως 18 Αυγούστου η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄.

 

Ο Μακαριώτατος θα συναντήσει τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιγνάτιο, καθώς και αξιωματούχους των δύο χωρών.

 

Πρόκειται για την δεύτερη επίσημη ειρηνική επίσκεψη του Πατριάρχου Αλεξανδρείας, μετά την θερμή υποδοχή που Τού επεφύλαξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στο Φανάρι, τον Δεκέμβριο του 2004.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ κ. ΕΥΡΥΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ (20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2006) 

Την πολιτική βούληση της Ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει ακόμη περισσότερο το ιεραποστολικό έργο του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας επεσήμανε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ευρυπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος έγινε δεκτός από την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο τον Β΄, στο ανακαινισμένο Πατριαρχικό Μέγαρο, την Τρίτη 20 Ιουνίου 2006.  

Οι δηλώσεις του κ. Στυλιανίδη που έγιναν κατά την συνάντησή του με τον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής προκάλεσαν την έντονη ικανοποίηση του Μακαριωτάτου. Ο κ. Θεόδωρος εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του, απευθύνοντας «ένα μεγάλο ευχαριστώ στην πατρίδα μας στην Ελλάδα, ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Πρωθυπουργό μας Κωνσταντίνο Καραμανλή, ένα μεγάλο ευχαριστώ στον φίλο τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ευρυπίδη Στυλιανίδη». 

Μιλώντας στην συνέχεια για το σημαντικό έργο που επιτελείται σε ολόκληρη την Αφρική, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β΄ τόνισε ότι «Βρισκόμαστε εδώ και φυλάμε «Θερμοπύλες», στην Αλεξάνδρεια που αγάπησε ο Μέγας Αλέξανδρος. Όμως, ξεκινήσαμε χρόνια τώρα ένα μεγάλο ιεραποστολικό έργο σε ολόκληρη την Αφρική για να δώσουμε ένα μήνυμα ειρήνης, καταλλαγής και βοήθειας κυρίως στα μικρά παιδιά της Αφρικής, που και αυτά είναι δημιουργήματα του ίδιου Θεού και όχι ενός κατώτερου Θεού. Το έργο μας είναι ιεραποστολικό, είναι κοινωνικό, διότι είναι το ιστορικό Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής που ζει δύο χιλιάδες χρόνια. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους στην Ελλάδα μας, στην πατρίδα μας... Και να ξέρουν ότι κρατάμε γερά εδώ στον τόπο που μας έταξε ο Θεός.» 

Να σημειωθεί ότι ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Στυλιανίδης έκανε ειδική αναφορά στην προσπάθεια που θα καταβάλει στο άμεσο μέλλον η Ελλάδα για να προφυλάξει και παράλληλα να βοηθήσει στην διατήρηση και ανακαίνιση του ιστορικού μοναστηριού του Αγίου Γεωργίου που κοσμεί το παλαιό Κάιρο, όπου κατά παράδοση κατέφυγε η Αγία Οικογένεια αλλά και μαρτύρησε ο Μεγαλομάρτυς Άγιος της Εκκλησίας μας.          

Απευθυνόμενος προς τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, και συγκεκριμένα σε δηλώσεις που έκανε στην ελληνική κρατική τηλεόραση, ο Υφυπουργός Εξωτερικών επεσήμανε χαρακτηριστικά:

«Θέλω να εκφράσω την συγκίνησή μου και παράλληλα να μεταφέρω τις θερμότερες ευχαριστίες και της ελληνικής κυβέρνησης προς τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας για το σημαντικό έργο που ο ίδιος κάνει εδώ, όχι μόνο προς ώφελος της συννενόησης και της συνεργασίας των πολιτισμών, αλλά προς ώφελος της διάσωσης και ενδυνάμωσης της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, όχι μόνο στην Αίγυπτο αλλά και σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο. Επίσης, θέλω να δεσμευθώ ότι η «Hellenic Aid» του Υπουργείου Εξωτερικών θα συνεχίσει και θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειες στήριξης του μεγάλου έργου που επιτελεί το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, παρέχοντας όλα τα πρόσφορα μέσα προκειμένου όλο αυτό το έργο να ολοκληρωθεί σύντομα».

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Την Παρασκευή 16η Ιουνίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.  Θεόδωρος Β΄ δέχθηκε στο Πατριαρχικό Μέγαρο στην Αλεξάνδρεια τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ. Θεοχάρη Λαλάκου. Ο Μακαριώτατος είχε συνεργασία με τον Γενικό Πρόξενο όπου και εν συνεχεία ο κ. Λαλάκος παρεκάθησε στην Πατριαρχική τράπεζα για γεύμα.

Το βράδυ τις ιδίας ημέρας ο Μακαριώτατος παρευρέθη κατόπιν προσκλήσεως της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας στην αίθουσα Ιουλίας Σαλβάγου για την απονομή των απολυτηρίων και βραβείων προόδου των μαθητών των σχολείων. Παρόντες ήταν και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας κ. Χαράλαμπος Κατσιμπρής, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού κ. Στέφανος Ταμβάκης, ο πρόεδρος γονέων και κηδεμόνων κ. Ανδρέας Βαφειάδου, ο καθηγητής κ. Χάρης Τζάλας ο οποίος εισηγήθη την όλη εκδήλωση ομιλώντας με θέμα αρχαία ευρήματα της Αλεξάνδρειας, και για την προοπτική να κοσμηθεί μελλοντικά το Μουσείο του Πατριαρχείου με κάποια αρχαία ευρήματα τα οποία θα προβάλουν την ιστορία της Αλεξάνδρειας.

Η Α.Θ.Μ. απένειμε τα απολυτήρια στους μαθητές του σχολείου και ευχήθηκε καλή σταδιοδρομία στους αποφοιτήσαντες και καλή νέα σχολική χρονιά στους υπόλοίπους μαθητές. Ανεφέρθη επίσης στα σχολικά προγράμματα τα οποία πραγματοποιούνται στην Αχανές Αφρικανική Ήπειρο, και το μελλοντικό πρόγραμμα για την Θεολογική σχολή της Αλεξάνδρειας.

Το Σάββατο 17η Ιουνίου ο Πατριάρχης τέλεσε την Θεία Λειτουργία στην Ιερά πατριαρχική Μονή του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου επί την επέτειο της χειροτονίας του εις Επίσκοπο από τον Μακαριστό Πατριάρχη Παρθένιο.          

Ο ΠΡΕΣΒΥΣ ΤΩΝ Η.Π.Α. ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Την Πέμπτη 15 Ιουνίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ δέχθηκε στο γραφείο του στην Αλεξάνδρεια τον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στο Κάϊρο κ. Francis J. Ricciardone μαζί με την σύζυγο του Dr. Marie D. Ricciardone και τους συνεργάτες του. Ο Πρέσβης βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Αλεξάνδρεια για τους εορτασμούς της 230 επετείου ανεξαρτησίας των Η.Π.Α. Ο Μακαριώτατος είχε συνεργασία με τον Πρέσβη όπου συζητήθηκαν διάφορα θέματα που αφορούν το Πατριαρχείο. Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στο έργο της Εκκλησίας και τα μελλοντικά προγράμματα σε όλη την Αφρικανική Ήπειρο και τις ανέκαθεν καλές σχέσεις του Πατριαρχείου με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εν συνεχεία ο Πρέσβης ξεναγήθηκε στους χώρους του Πατριαρχικού Μεγάρου και εξέφρασε τον εντυπωσιασμό του για την ευπρέπεια και το καλό έργο που έχει πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο, επίσης την υποστήριξή του για το έργο του Πατριαρχείου.    

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΔΕΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Την Δευτέρα βράδυ 12η Ιουνίου ε.ε. κατόπιν προσκλήσεως του Πρέσβη της Ρωσίας κ. Mikhail Bodganov, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ παρευρέθη στην κατοικία του Πρέσβη στο Κάϊρο επι τη ευκαιρία της εθνικής εορτής της Μεγάλης Ρωσίας. Ο Μακαριώτατος είχε επαφή με Πρέσβεις διαφόρων κρατών, μεταξύ αυτών τους Πρέσβεις των Hνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, της Ρουμανίας, της Σερβίας ως επίσης και ο Νούντσιος της Καθολικής Εκκλησίας, και άλλοι οι οποίοι εξέφρασαν την επιθυμία τους να επισκεφθούν τον Πατριάρχη πολύ σύντομα στο γραφείο του στην Αλεξάνδρεια.
Το πρωί της επόμένης ημέρας η Α.Θ.Μ. αναχώρησε οδικός από την Επιτροπεία Καϊρου συνοδευόμενος από τον διευθυντή του ιδιαιτέρου γραφείου Αρχιμ. Μάρκο Θεοδόση. Στο Πατριαρχικό Μέγαρο υποδέχθηκαν τον Μακαριώτατο ο Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας Αρχιμ. Γαβριήλ Ραυτόπουλος και ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Γεννάδιος Στάντζιος.
Ο Μακαριώτατος θα βρίσκεται στην έδρα του όπου και θα υποδέχεται αυτές τις ημέρες διαφόρους επισήμους.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Την Κυριακή της Πεντηκοστής 11η Ιουνίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον περικαλλή Ιερό Ναό των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων Κωνσταντίνου και Ελένης Καϊρου πλαισιούμενος από τους κληρικούς του. Μετά το πέρας της Λειτουργίας ετελέσθη και η ακολουθία του εσπερινού της γονυκλισίας, όπου και ο Μακαριώτατος ανεφέρθη στο Άγιο Πνεύμα και στην γενέθλιο ημέρα της Εκκλησίας και την σημασία του Αγίου Πνεύματος στην ζωή μας. Παρόντες στη τελετή ήταν οι εξοχότατοι Πρέσβεις της Ελλάδος κ. Παναγιώτης Βλασσόπουλος και της Κύπρου κ. Φαίδων Αναστασίου, επίσης και πολλοί πάροικοι της Ελληνικής αλλά και της Αραβόφωνης Κοινότητος οι οποίοι ήρθαν να πάρουν την ευχή του Πατριάρχη.

Εν συνεχεία προσεφέρθει κέρασμα στην αίθουσα δίπλα στον Ναό.

Το μεσημέρι ο Μακαριώτατος είχε συνεργασία με τους Εξωχωτάτους Πρέσβεις Ελλάδος και Κύπρου όπου συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Το απόγευμα τις ιδίας ημέρας η Α.Θ.Μ. τέλεσε την βάπτιση της Αικατερίνης της οικογενείας Κυριάζη.

Το βράδυ ο Πατριάρχης παρευρέθη στην χορευτική εκδήλωση του λαογραφικού συλλόγου Χανίων, στο προαύλιο της σχολής της Κοινότητος όπου ήταν παρόν και ο Εξοχότατος Πρέσβης της Ελλάδος και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Καϊρου κ. Χρήστος Καβαλής. Την προηγουμένη ημέρα ο σύλλογος πραγματοποίησε εκδήλωση στον Ελληνικό Ναυτικό Ομιλο Αλεξανδρείας και επίσης παρετέθη γεύμα στους χώρους του Πατριαρχικού Μεγάρου από την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄ μιάς και η Κρήτη είναι η γενέτειρα πατρίδα του Μακαριωτάτου.

Τη επομένη ημέρα Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος 12η Ιουνίου ε.ε. ο Πατριάρχης χοροστάτησε στην Θεία Λειτουργία στον ιερό Ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Ηλιούπολη.

Το μεσημέρι είχε συνεργασία με τον Επίτροπο Αρχιμ. Νικόδημο Πριάγγελο και τον Οικονομικό Σύμβουλο του Πατριαρχείου κ. Αντώνη Διαμαντή για θέματα οικονομικής φύσεως του Πατριαρχείου            

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΠΟΡΤ ΣΑΙΔ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ

Την Παρασκευή ι Ιουνίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ αναχώρησε από την έδρα του στην Αλεξάνδρεια οδικός με προορισμό το Κάιρο. Η πρώτη στάση του Μακαριωτάτου ήταν στο Πορτ Σάιδ, έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Πηλουσίου, προκειμένου να παραστεί στην τελετή ολοκληρώσεως των κύκλων  μαθημάτων Ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Πηλουσίου. Τον Μακαριώτατο υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πηλουσίου κ. Παντελεήμονας ενώ στην τελετή παρόντες ήταν η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στο Κάιρο κα. Αικατερίνη Γκίνη, ο Συντονιστής Εκπαίδευσης κ. Ανδρέας Καρατζάς, η δασκάλα του τμήματος κα. Διαμάντω Παρασκευά, η Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Πορτ Σάιδ κα. Χρυσούλα Θεοχάρους, ο Πρόεδρος της Αραβόφωνης Κοινότητας κ. Ηλίας Μήτρυ, ο Λιμενάρχης, ο μουσικός κ. Ιωάννης Γενειατάκης και πολλοί πάροικοι καθώς και όσοι παρακολούθησαν τα μαθήματα Ελληνικής γλώσσας.     

Μετά το πέρας της τελετής ο Πατριάρχης παρέστη σε γεύμα σε γνωστό εστιατόριο της πόλης και ευθύς αμέσως αναχώρησε για το Κάιρο, όπου και κατέληξε στην Επιτροπεία Καίρου για ανάπαυση. Εκεί τον υποδέχθηκε ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καίρου Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Πριάγγελος μαζί με του κληρικούς της Επιτροπείας.  

Την επόμενη ημέρα ο Μακαριώτατος χοροστάτησε στον Πατριαρχικό Ναό Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καίρου, όπου και μνημόνευσε τους όλους του κεκοιμημένους συμπεριλαμβανομένων των μακαριστών προκατόχων του Πατριαρχών, με την ευκαιρία του Σαββάτου των ψυχών. Κατόπιν επέβλεψε τα έργα που γίνονται στην Πατριαρχική Μονή μαζί με τον Προιστάμενό της Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Βαβυλώνος κ. Εμμανουήλ, αλλά και τα έργα της Πατριαρχικής Επιτροπείας και μελέτησε τα μελλοντικά προγράμματα που θα πραγματοποιηθούν συν Θεώ.

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ

Την Παρασκευή 2 Ιουνίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ αφίχθη στο αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας. Ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας βρίσκεται και πάλι στην έδρα του μετά από συνάντηση των Προκαθημένων Πατριαρχών στην Γενεύη της Ελβετίας για το θέμα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, και διάφορες συναντήσεις όπου είχε ο Μακαριώτατος με πολιτικά πρόσωπα στην Ελλάδα για θέματα του Πατριαρχείου.

Ο Μακαριώτατος μαζί με τους κληρικούς του μετεφέρθησαν στο ανακατασκευασμένο Πατριαρχικό Μέγαρο το οποίον εγκαινιάστηκε προ λίγο καιρό με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Καρόλου Παπούλια και διαφόρων επισήμων. Ο Πατριάρχης συνεχίζει αόκνως να εργάζεται στην έδρα του για την πρόοδο και σωστή λειτουργία της Εκκλησίας των Αλεξανδρέων σε όλη την Αφρικανική ήπειρο.    

ΑΝΑΧΩΡΗΣΙΣ ΤΗΣ Α.Θ.Μ. ΕΞ ΑΘΗΝΩΝ 
 
Τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 2ας Ιουνίου 2006 και αφού ολοκλήρωσε
τις υψηλές επαφές του εις Αθήνας, η Α.Θ. Μακαριώτητα ο Πάπας και Πατριάρχης
Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟς Β’ ανεχώρησε δι Αλεξάνδρεια
με πτήση των Ολυμπιακών αερογραμμών.
 
Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» των Αθηνών, την Α.Θ.Μ. προέπεμψαν ο
Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Αξώμης κ. Πέτρος, εκπρόσωπός του εν Αθήναις ως και 
εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Χριστοδούλου και 
υπηρεσιακοί παραγόντες του Υ.Π.Ε.Ξ.

Την Πέμπτη  1η  Ιουνίου 2006, η Α. Θ. Μακαριότης ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β΄ :

 Εδέχθη εις το Γραφείον Αθηνών: · Τον  Πανοσιολογ. Αρχιμανδρίτη  π. Νικόλαο Ιωαννίδη, Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής tου Πανεπιστημίου Αθηνών

Μετέβη: · Μετά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γέροντος Αξώμης κ. Πέτρου, εις το Υφυπουργείο Αθλητισμού όπου  επεσκέφθη τον Εξοχώτατο Υφυπουργό κ. Γεώργιον Ορφανόν.