Ιούλιος  2006

ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΣ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΣ

 

Επέστρεψε στην έδρα του η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ την Τρίτη, 31 Ιουλίου ε.ε. προερχόμενος από ανεπίσημο ταξίδι που πραγματοποίησε στην  Κρήτη.

 

Κατά την παραμονή του στην Κρήτη ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε τη Μονή της μετανοίας του, την Ι. Μ. Αγκαράθου η οποία έδωσε στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας τρεις μεγάλους Πατριάρχες ο Μακαριώτατος είναι ο τέταρτος Πατριάρχης από την ίδια Μονή.

 

Επίσης επισκέφθηκε την Πέμπτη, 13 Ιουλίου ε.ε., τις Μοίρες όπου Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας Μακάριος  του επεφύλαξε θερμή υποδοχή περιστοιχούμενος από τους κληρικούς  της Μητροπόλεως του. Ιδιαίτερη ήταν και η υποδοχή στο δημαρχείο όπου ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Σφακιανάκης και το Δημοτικό Συμβούλιο του προσέφεραν  το Χρυσό κλειδί της πόλης και τον ανακήρυξαν επίτιμο δημότη. Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε όλους για την αγάπη τους και αναφέρθηκε στο σημαντικό ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου ανά την Αφρικανική Ήπειρο επίσης εξέφρασε την χαρά του για το Παγκόσμιο Ορθόδοξο Χριστιανικό Κέντρο που αναγείρεται στους Καλούς Λιμένας εκεί όπου δίδαξε ο Απόστολος Παύλος. Επισκέφθηκε επίσης τον περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκα με τον οποίο συζήτησε την ενδυνάμωση των σχέσεων Κρήτης Αλεξάνδρειας.

 

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

 

Αμέσως μετά την αναχώρηση του από την Κρήτη ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος πληροφορήθηκε την εις Κύριον εκδημίαν του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Κρήτης κυρού Τιμοθέου και απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα το οποίο είχε ως εξής:

 

«Ιεράν Επαρχιακήν Σύνοδον

  Εκκλησίας Κρήτης

 Εις Ηράκλειον

  

     Μετα βαθυτάτης θλίψεως και οδύνης επληροφορήθημεν την προς Κύριον εκδημίαν, του Σεπτού Αρχιεπισκόπου Κρήτης κυρού Τιμοθέου διακεκριμένoυ Ορθοδόξου

Ιεραρχου του Οικουμενικού Πατριαρχείου κεκοσμημένου δια πολλων αρετων, οστις εποιμανε εν συνέσει και αγαθοσύνη, πίστει αληθή και αφοσιώσει, υπέρ πεντηκονταετίαν όλην, την Αγιωτάτην Εκκλησίαν της Κρήτης.

 

    Συλλυπούμεθα εκ καρδίας την Ιεραρχίαν της Εκκλησίας της Κρήτης και δεόμεθα όπως Κύριος ο Θεός, ον ηγάπησε και διηκόνησε, κατατάξη την μακαρίαν Αυτού ψυχήν εν σκηναίς δικαίων, παραμυθήση δε το ευσεβές ποίμνιον της Εκκλησίας του Αποστόλου Τίτου.

 

    Τον Πατριαρχικόν Θρόνον Αλεξανδρείας και την Ημετέραν Μακαριότητα, θα εκπροσωπήσει κατά την εξόδιον ακολουθίαν, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Αξώμης κ. Πέτρος.

 

Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β΄ ».

 

 

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΒΗΡΥΤΟΥ ΗΛΙΑ.

 

Αμέσως μετά την επιστροφή του από την Ελλάδα ο Μακαριώτατος Πατριάρχης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σεβ. Μητροπολίτη Βηρυτού Ηλία στον οποίο εξέφρασε την συμπαράσταση του για τις δύσκολες ώρες που περνάει το ποίμνιο του και  υποσχέθηκε την κατά δύναμη βοήθεια. Επίσης ο Μακαριώτατος απέστειλε επιστολές στον Πρέσβη του Λιβάνου στο Κάιρο και στον Γενικό Πρόξενο του Λιβάνου στην Αλεξάνδρεια.

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΕΣΒΗ

 

Την Πέμπτη, 3 Αυγούστου ε.ε., επισκέφθηκε την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄ ο Έλληνας Πρέσβης στο Κάιρο κ. Παναγιώτης Βλασσόπουλος.

 

Ο Μακαριώτατος συζήτησε με τον κ. Πρέσβη θέματα που απασχολούν το Πατριαρχείο, στην συνέχεια ξενάγησε τον κ. Βλασσόπουλο στο Πατριαρχικό Μέγαρο μία και πρώτη φορά το επισκέπτεται μετά τα εγκαίνια και το μεσημέρι παρακάθισε στην Τράπεζα. 

ΤΟΝ ΕΞΟΧΩΤΑΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

Τον Εξοχώτατο Κυβερνήτη-Διοικητή της Αλεξανδρείας κ.κ.Μωχάμετ Αμπντελσαλάμ Μαχγκούμπ επισκέφθηκε την Κυριακή 2 Ιουλίου τό μεσημέρι η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος ο Β’.

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε στην εγκάρδια συνομιλία του τον Διοικητή Αλεξανδρείας για την παρουσία και συμμετοχή του στις εκδηλώσεις των θυρανοιξίων του Ναού του Ευαγγελισμού και των εγκαινίων του Πατριαρχικού Μεγάρου. Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για πολλοστή φορά με την ευκαιρία που του δόθηκε, πρός τον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ.κ.Μωχάμετ Χόσνι Μουμπάρακ για την αγάπη, το ενδιαφέρον και τήν παροχή όλων των αγαθών και των διευκολύνσεων πρός το Πατριαρχείο της Αλεξανδρείας.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας του Αποστόλου Μάρκου συζήτησε με τον Διοικητή της Αλεξανδρείας Εξοχώτατο κ.κ.Μαχγκούμπ τρέχοντα θέματα του Πατριαρχείου.

Ο ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Αλεξανδρείας ιερούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο την Κυριακή 2 Ιουλίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’. Ο Μακαριώτατος στήν κηρυκτική του ομιλία αναφέρθηκε στο βίο της Αγίας στη θαυματουργική της δύναμη και στην αγάπη με την οποία περιβάλλει αυτήν ο λαός μας και κυρίως οι Αλεξανδρινοί πιστοί χριστιανοί. Συγκινημένος μίλησε για την ιστορία της Εκκλησίας και της Ενορίας και ευχαρίστησε τον λευκανθέντα Πρεσβύτερο π.Μελέτιο για την πολύχρονη θητεία και διακονία του στον Ναό.

Ο ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΣΤΟ ΑΜΠΟΥΓΚΙΡ (ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ)

Στόν πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων στήν περιοχή Αμπουγκίρ (Αμπου-Κύρ, Προάστειο της Αλεξανδρείας) χοροστάτησε και κήρυξε τον θείο λόγο, η Α.Θ.Μ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’.

Στό πολυπληθές εκκλησίασμα μίλησε επίκαιρα για τη ζωή των ιατρών αγίων και μετέφερε το μήνυμα αυτων στη σύγχρονη ζωή και καθημερινότητα. Στο τέλος ευχαρίστησε συγκινημένος τον ιατρό κ.Περικλή Τσαπάρη και τη σύζυγό του οι οποίοι μεριμνούν για τον ευπρεπισμό και την διατήρηση του Ιερού Ναού επί πολλά χρόνια.

Στη θεία Λειτουργία ήταν παρών ο Εντιμότατος Γενικός Πρόξενος Αλεξανδρείας κ.Θεοχάρης Λαλάκος με τη σύζυγό του, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας κ.Χαράλαμπος Κατσιμπρής καί άλλοι πολλοί προσκυνητές από Κάϊρο και Αλεξάνδρεια.

ΔΙΑΚΟΣΙΕΣ (200) ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΙΑΤΡΟΙ, ΣΥΖΥΓΟΙ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΝΑΡΑΒΙΚΟ - ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟ ΜΑΚ.ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΘΕΟΔΩΡΟ β

Επικεφαλής η Πρόεδρος των καρδιολόγων γυναικών Δρ Νάντια Σούκρυ, και περίπου διακόσιες (200) σύζυγοι καρδιολόγων ιατρών, ιατροί και οι ίδιες, επισκέφθηκαν τήν Πέμπτη 29 Ιουνίου το μεσημέρι, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και συνάντησαν τον Μακαριώτατο Πατριάρχη κ.κ.Θεόδωρο Β’ στήν μεγάλη Αίθουσα του Θρόνου του Πατριαρχείου.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας καλωσορίζοντας τις κυρίες που προέρχονταν από ολόκληρη την Αίγυπτο και άλλα Αραβικά Κράτη, αναφέρθηκε στην μεγάλη ιστορία του Πατριαρχείου και στο τεράστιο ανθρωπιστικό και κοινωνικό έργο που επιτελεί στίς πενήντα τρείς (53) αχανείς αφρικανικές χώρες. Μίλησε για την προσωπική του εμπειρία από τις Ιεραποστολές και υπογράμμισε τη σημασία που δίνει το Πατριαρχείο και οι Ιερές Μητροπόλεις και Επισκοπές του στη διοργάνωση και λειτουργία νοσοκομείων, ιατρείων και φαρμακείων. Αναφέρθηκε στην επαναλειτουργία της Πατριαρχικής Σχολής Αλεξανδρείας στην Μονή του Αγίου Σάββα και την λειτουργία μάλιστα ειδικού Τμήματος νοσηλευτικής μέσα στο πρόγραμμα των μαθημάτων της Σχολής.

Στη συνέχεια έγινε ανταλλαγή συμβολικών δώρων. Ο Μακαριώτατος πρόσφερε στήν Πρόεδρο ασημένιο επετειακό δίσκο με τό έμβλημα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Ευχαρίστησε τη διεύθυνση του Συνεδρίου για την επίσκεψη και στή συνέχεια ξενάγησε ο ίδιος στούς χώρους του Πατριαρχείου τις επισκέπτριες ιατρούς. Ακολούθησε φωτογράφηση των ιατρών και των συνοδών τους δημοσιογράφων με τον Μακ.Πατριάρχη.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΚΥΡΙΑΣ ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟ Β’  

Αυτού θειοτάτη Μακαριότητα Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρον Β’ Πατριαρχείο Αλεξανδρείας-Αίγυπτος

Μακαριώτατε,

Αισθάνομαι τήν ανάγκη να σας εκφράσω τις θερμότερες ευχαριστίες μου για άλλη μια φορά για την επίσκεψή σας στόν ξενώνα της ΕΛΠΙΔΑΣ και την αγάπη με την οποία αγκαλιάσατε τα παιδιά και τους γονείς που φιλοξενούμε εκεί.

Η παρουσία σας, οι ευχές καί η ευλογία σας τους έδωσαν κουράγιο και παρηγοριά στόν δύσκολο αγώνα τους για τη ζωή και σε εμάς μεγάλη δύναμη να συνεχίσουμε τό έργο μας στο πλευρό τους.

Πραγματικά δεν βρίσκω λόγια να σας ευχαριστήσω για την επιστολή σας και τα ενθαρρυντικά σας λόγια καθώς και για την ευγενική σας πρόσκληση στην Αλεξάνδρεια και την πρόθεσή σας να μου απονείμετε το Οφφίκιον της Αρχοντίσσης του Πατριαρχικού Θρόνου του Αποστόλου Μάρκου.

Ο τίτλος αυτός αποτελεί τήν ύψιστη τιμή για μένα και νιώθω βαθύτατα συγκινημένη καθώς ο Θεός με αξιώνει να λάβω από τα δικά σας χέρια αυτή τή διάκριση που θεωρώ ό,τι ιερότερο για μένα. Θα αποτελέσει στή συνείδηση καί στήν καρδιά μου, όχι μόνον έναν συμβολικό αλλα καί έναν άρρηκτο πνευματικό δεσμό με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, που μέσα από το θεάρεστο έργο που επιτελείτε και τις προσπάθειές σας για τήν εκπλήρωση  της μείζονος αποστολής του, έχει αναδειχθεί σε διαχρονικό φάρο της Ορθοδοξίας και θεματοφύλακα πανανθρώπινων αξιών και ιδανικών.

Σας παρακαλώ επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω στο άμεσο μέλλον για την περίοδο κατά τήν οποία θα έχω τη δυνατότητα να επισκεφθώ την Αλεξάνδρεια, ελπίζοντας πώς θα είναι και για την Μακαριότητα σας κατάλληλη για την συνάντησή μας.

Με αισθήματα βαθυτάτου σεβασμού

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ, ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ

 

Ειρηνική επίσκεψη στο Πατριαρχείο Αντιοχείας, την Συρία και τον Λίβανο θα πραγματοποιήσει από τις 10 έως 18 Αυγούστου η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄.

 

Ο Μακαριώτατος θα συναντήσει τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιγνάτιο, καθώς και αξιωματούχους των δύο χωρών.

 

Πρόκειται για την δεύτερη επίσημη ειρηνική επίσκεψη του Πατριάρχου Αλεξανδρείας, μετά την θερμή υποδοχή που Τού επεφύλαξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στο Φανάρι, τον Δεκέμβριο του 2004.