Ιανουάριος  2006

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ
 
Το μεσημέρι του Σαββάτου, 28 Ιανουαρίου ε.ε., αφίχθηκε  στην Πατριαρχική Επιτροπεία Καΐρου, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, όπου και κατέλυσε.
 
Το απόγευμα, της ίδιας ημέρας επιθεώρησε τις εργασίες ανακαινίσεως των Ιερών Ναών Αγίου Νικολάου και Αγίου Νεκταρίου εντός της Επιτροπείας.
 
Στη συνέχεια, Ο Πατριάρχης είχε  συνάντηση με τον συντονιστή εκπαίδευσης κ. Καρατζά και τους διευθυντές των εκπαιδευτηρίων της Ε.Κ.Κ. κ. Καλλέ  και κ. Σκουμπή. Μετά τη συνάντηση ο Μακαριώτατος συνοδεία του Πατριαρχικού Επιτρόπου Αρχιμανδρίτη Νικόδημου Πριάγγελου και του Διακόνου Ελπιδιφόρου Λημναίου παραβρέθηκε  στην κοπή της πίττας του Συλλόγου Αποφοίτων της Αμπετείου Σχολής .Στην εκδήλωση ήταν επίσης, οι Πρέσβεις της Ελλάδας  και της  Κύπρου, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας, Εκπρόσωποι της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και πολλά μέλη της παροικίας. Τον Μακαριώτατο χαιρέτησε θερμά ο πρόεδρος του Συλλόγου κ.  Γεώργιος Βαλλάς  ο οποίος τον ευχαρίστησε για την υλική και ηθική συμπαράσταση προς τον Σύλλογο. Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος   μίλησε για την σημαντική προσφορά του Συλλόγου και αναφέρθηκε στο πρόσφατο ταξίδι του στην Νότιο Αφρική. Ύστερα ο Πρόεδρος του Συλλόγου έψαλε τα παραδοσιακά κάλαντα, προς τιμή του Μακαριωτάτου.
 

Την Κυριακή, 29 Ιανουαρίου ε.ε., ο Πατριάρχης τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Σούμπρας με την ευκαιρία του εορτασμού του Αγίου Γεωργίου εξ Ιωαννίνων ο οποίος τιμάται ιδιαίτερα από τους  Ηπειρώτες του Καΐρου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε ο Σύλλογος Ηπειρωτών στην Ελληνική Στέγη  Ηλιουπόλεως. Κατά την διάρκεια του γεύματος μαθητές της Αμπετείου Σχολής παρουσίασαν πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς. Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Συλλόγου ανακήρυξε τον Αλεξανδρινό  Προκαθήμενο Επίτιμο Πρόεδρο του Συλλόγου. Ακολούθως ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο και το Δ. Σ. για αυτή την τιμητική διάκριση και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους Ηπειρώτες ιδρυτές της Ριζαρείου Σχολής Γεώργιο και Μάνθο Ριζάρη, ο Μακαριώτατος επισήμανε την προσφορά αυτών των Ηπειρωτών στην πατρίδα που με την υπομονή τους κατάφεραν να κάνουν τα γρόσια γράμματα.
 
Το απόγευμα, ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου όπου συναντήθηκε με τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Βαβυλώνος Εμμανουήλ και επιθεώρησε τις εργασίες ευπρεπισμού της Ιεράς Μονής.   
 
Το πρωί της Δευτέρας 30 Ιανουαρίου ε.ε., ο Μακαριώτατος αναχώρησε οδικώς για την έδρα του στην Αλεξάνδρεια.
 
ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
 
Η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ έφθασε στο Κάιρο τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, 25 Ιανουαρίου ε.ε., στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκε ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καίρου Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Πριάγγελλος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Βαβυλώνος Εμμανουήλ, ο Αρχιμανδρίτης Ισίδωρος Σαλάκος, ο Επόπτης των Οικονομικών του Πατριαρχείου Αντώνης Διαμαντίδης και η Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο. Ο Μακαριώτατος  αμέσως αναχώρησε οδικώς για Αλεξάνδρεια. Λίγο μετά την άφιξή του στην Αλεξάνδρεια ο Πατριάρχης επισκέφθηκε το Πατριαρχικό Μέγαρο και επιθεώρησε τις εργασίες ανακατασκευής του χώρου που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο.
 
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Μακαριώτατος  ενημερώθηκε από τον Πατριαρχικό Επίτροπο Αλεξανδρείας Αρχιμανδρίτη Γαβριήλ Ραυτόπουλο για τις τρέχουσες Διοικητικές υποθέσεις του Πατριαρχείου κατά την απουσία του.
 
Την επομένη Ο Πατριάρχης δέχθηκε στο Γραφείο του στον στην Ιερά Πατριαρχική Μονή του Αγίου Σάββα τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Θεοχάρη Λαλάκο με τον οποίο είχαν συνεργασία για Θέματα του Πατριαρχείου.
 

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΥ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΥ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΤΕΡΑΣ ΑΦΡΙΚΗΣ

 
Το βράδυ  της  Τρίτης, 24 Ιανουαρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ ολοκλήρωσε την ποιμαντική του επίσκεψη στις χώρες της Νοτίου Αφρικής, Μποτσουάνας και Μοζαμβίκης και αναχώρησε αεροπορικώς με τις Αιγυπτιακές Αερογραμμές από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Τζοχάννεσπουργκ για το Κάιρο.
 
Το πρωί ο Μακαριώτατος, αφού δέχθηκε στους χώρους της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννουπόλεως διάφορους παράγοντες της Παροικίας, μετέβη συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη  Σεραφείμ και τον Διάκονο Ελπιδοφόρο στο Γηροκομείο του Αγίου Νεκταρίου και στο Ελληνικό Σχολείο του ΣΑΧΕΤΙ για να ευλογήσει και να αποχαιρετήσει τους ηλικιωμένους γέροντες και τη μαθητιώσα νεολαία. Στα μάτια όλων ήταν ζωγραφισμένη η χαρά τους που συναντούσαν τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο, τον Πνευματικό τους Πατέρα, ο οποίος με πολύ αγάπη τους στήριζε με λόγους πνευματικούς υποσχόμενος ότι σύντομα θα είναι πάλι μαζί τους.
 
Στην συνέχεια, ο Μακαριώτατος προήδρευσε στο Παρεκκλήσιο της Αγίας Τριάδος στους χώρους της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερατικής Συνάξεως, κατά την οποία μίλησε για  τις  ποιμαντικές ευθύνες των κληρικών.
 
Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος Αφού δέχθηκε τον Επίσκοπο της Κοπτικής Εκκλησίας Παύλο -Μάρκο και τους  κληρικούς της Σερβικής, της Ρωσικής και της Ρουμάνικης ενορίας για ενημέρωση για διάφορα ποιμαντικά θέματα, παρουσία του Μητροπολίτη και των Διπλωματικών Αρχών, παρέστη σε αποχαιρετιστήρια εκδήλωση προς τιμή Του που οργάνωσε η Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα Νοτίου Αφρικής.
 
Ο Μακαριώτατος έκανε μια σύντομη αναφορά στη ποιμαντική του επίσκεψη στις χώρας της Νοτιοτέρας Αφρικής, χαρακτηρίζοντας την ότι «…εστέφθη μετ’ επιτυχίας για τη καλύτερη οργάνωση και διακονία του Πατριαρχείου μας εις τη περιοχή αυτή…» Ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν για το σκοπό αυτό  και κάλεσε τους παριστάμενους να επισκεφθούν στις 2 Απριλίου του τρέχοντος έτους την Αλεξάνδρεια για τα Εγκαίνια του νέου Πατριαρχικού Οίκου και του Ιερού Ναού του Ευαγγελισμού.
 
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας Σεραφείμ, εκ μέρους όλων ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο που δεν εφείσθη κόπων και αποστάσεων και κυριολεκτικά ως άλλος Μωϋσής από την ημέρα της εκλογής του έχει ήδη επισκεφθεί τις περισσότερες Μητροπόλεις και Επισκοπές του Θρόνου από την Βόρειο μέχρι την Νότιο, την Δυτική και Ανατολική Αφρική, τις περισσότερες δηλαδή από τις πενήντα τρεις  χώρες της Αφρικής, όπου το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας έχει Ιεραποστολική δραστηριότητα στις σαράντα τουλάχιστον απ’ αυτές.
 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗ ΠΡΕΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΗΤΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ

 
Την Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας Σεραφείμ και τον Διακόνου π. Ελπιδοφόρο, πραγματοποίησε ποιμαντική επίσκεψη εις την Πρωτεύουσα της Νοτίου Αφρικής την Πρετόρια.
 
Στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού, μετά τη Δοξολογία, οι Ολυμπιονίκες Αθλητές της Ελληνικής Ολυμπιακής Ομάδας που βρίσκονται στη Νότιο Αφρική για ειδική προετοιμασία για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο Γκέντεμποργκ της Σουηδίας, προσήλθαν για να δεχθούν την Πατριαρχική ευλογία δια του Αγίου Ευχελαίου που τέλεσε ο Μακαριώτατος.
 
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στη μοναδικότητα του Ιησού Χριστού εις τη ζωή μας, υπογραμμίζοντας την ευγενή άμιλλα που πρέπει να διακρίνει τον Ορθόδοξο χριστιανό αθλητή, ως ένα ακόμη δρόμο που με την τιμιότητα, την αγωνιστικότητα, την αγνότητα, την ευσέβεια και τη προσευχή, μας οδηγεί κοντά στο Χριστό. Επαίνεσε τους αθλητές που μας κάνουν όλους υπερήφανους με τις νίκες τους κι ιδιαίτερα όλα εκείνα τα εκατομμύρια των Αποδήμων Ελλήνων που ζουν μακριά από τη Μητέρα Πατρίδα. Η Ολυμπιονίκης κ. Χαλκιά εκ μέρους όλων ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για τις προσευχές του. Παρόντες ήσαν και πολλά Μέλη της Ελληνικής Παροικίας, που συγκεντρώθηκαν από διάφορα μέρη για να πάρουν την ευλογία του Αλεξανδρινού Προκαθημένου.
 
Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος, παρουσία του Προέδρου του Συνδέσμου των Ελλήνων εξ Αιγύπτου κ. Κώστα Γεωργίου και της συζύγου του συνάντησε την Πρέσβη της Αιγύπτου και το προσωπικό της Πρεσβείας σε μια εγκάρδια και ζεστή ατμόσφαιρα, έγινε αμοιβαία ενημέρωση τόσο για το πολύπλευρο φιλανθρωπικό και Ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου στην Αφρικανική Ήπειρο, όσο και στην Χώρα της Αιγύπτου, ως επίσης και εκ μέρους του Πρέσβη για το έργο της Πρεσβείας στις χώρες της Νοτιοτέρας Αφρικής.
 
Για τον ίδιο σκοπό ο Μακαριώτατος συνάντησε και τον Πρέσβη της Κύπρου κ. Κώστα Λεοντίου, παλιό συνεργάτη του Αλεξανδρινού Προκαθημένου όταν διακονούσε ως Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε, εκεί εξετάσθηκαν από κοινού σημαντικά θέματα της καλύτερης στηρίξεως του Απόδημου Ελληνισμού.
 
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Μακαριώτατος είχε συνεργασία με τον Σεβ. Μητροπολίτη Σεραφείμ για διάφορα σημαντικά Διαθρησκειακά και Διαχριστιανικά Συνέδρια, δίνοντας του διάφορες οδηγίες για τις θέσεις του Πατριαρχείου μας. Δέχθηκε επίσης διάφορους παράγοντες της Παροικίας για διάφορα θέματα.
 
Το βράδυ, ο Μακαριώτατος συμμετείχε έκτακτα εις την εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή της Μητροπόλεως «Εκκλησιαστικός Φάρος» της Νέας Πανελλήνιας Φωνής. Αναφέρθηκε στο σκοπό της επισκέψεως του στην Ιερά Μητρόπολη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας, για τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού του Τιμίου Προδρόμου της Ελληνικής Κοινότητας στο Τζέρμιστον, για τις ποιμαντικές του επισκέψεις στις γειτονικές χώρες της Ιεράς Μητροπόλεως Ζιμπάπουε στην Μποτσουάνα και τη Μοζαμβίκη, για την ετήσια Πανήγυρη του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου της Ελληνικής Κοινότητας Μπενόνι, τις ποιμαντικές επισκέψεις στο Γηροκομείο μας, στο Εκπαιδευτικό Κέντρο της Παροικίας μας στο Σαχέτι και στην υπό ίδρυση Ιερά Μονή του Αγίου Νεκταρίου και του Αγίου Νικολάου καθώς  επίσης και για τη προετοιμασία και τη σημασία των εγκαινίων του Πατριαρχικού Οίκου και του Ιερού Ναού του Ευαγγελισμού στην Αλεξάνδρεια στις 2 Απριλίου του τρέχοντος έτους. Στήριξε με λόγους παρηγορητικούς και πίστεως τους ευσεβείς χριστιανούς, διαβεβαιώνοντας τους ότι πάντοτε θα βρίσκεται μαζί τους με τις συνεχείς προσευχές του και ευχαρίστησε όσους με πολλή αγάπη και υπομονή κάνουν το καλύτερο για τη διάσωση της Ελληνορθόδοξης ταυτότητας της Παροικίας  στην Νότιο Αφρική.
 
Το πρόγραμμα του Μακαριωτάτου ολοκληρώθηκε με την συμμετοχή του σε εκδήλωση που οργάνωσε με πολύ αγάπη και σεβασμό προς τιμή Του η Κρητική Αδελφότητα Νοτίου Αφρικής.
 
Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΣ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΠΕΝΟΝΙ
 
Την Κυριακή, 22 Ιανουαρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, με την ευκαιρία της ετήσιας Πανήγυρης  της Ελληνικής Κοινότητας Μπενόνι, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου στην Ιερά Μητρόπολη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας συμπαραστατούμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Σεραφείμ και τους κληρικούς της Μητροπόλεως.
 
Στο Κήρυγμα του ο Μακαριώτατος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «σήμερα πανηγυρίζουμε τη μνήμη ενός μεγάλου αγίου, μιας μεγάλης πνευματικής και εκκλησιαστικής φυσιογνωμίας, μιας τεράστιας προσωπικότητας υψηλού πνευματικού βεληνεκούς στο στερέωμα της εκκλησιαστικής ζωής και Ιστορίας μέσα στους αιώνες. Ο Άγιος Αθανάσιος Πατριάρχης Αλεξανδρείας, υπήρξε για την Εκκλησία και για την Ιστορία «Μέγας», αφού μόνον λίγοι έλαβαν αυτήν την προσωνυμία. Γιατί ο ρόλος του ήταν πρωταγωνιστικός και καθοριστικός στη πορεία και διαμόρφωση του εκκλησιαστικού και θεολογικού «γίγνεσθαι». Έζησε σε καιρούς αναταράξεως της ζωής της Εκκλησίας όχι μόνο στην Αλεξάνδρεια αλλά και στον χριστιανικό κόσμο γενικότερα. ... Μέγας Θεολόγος και ρήτορας, άνθρωπος της αρετής, της κατά κόσμον παιδείας και μορφώσεως, ασκητικός και συγχρόνως αγωνιστικός, ασυμβίβαστος, δυναμικός και αναμορφωτής της θεολογικής διδασκαλίας, κατόρθωσε να διαφυλάξει το ορθόδοξο θεολογικό δόγμα μακριά και έξω από αιρετικές και επικίνδυνες θεωρίες και νοθεύσεις. Σήμερα η Εκκλησία και η θεολογική επιστήμη τον θεωρούν ως έναν από τους μεγαλύτερους Εκκλησιαστικούς Πατέρες και θεολόγους, διδάσκαλο και εκκλησιαστικό συγγραφέα. Κοσμεί τη Θεολογία με τα αμέτρητα και πλούσια σε βάθος και περιεχόμενο συγγράμματά του.....Ο Μέγας Αθανάσιος, αυτός ο αετός του πνεύματος, αυτή η φωνή της θυσίας και του αγωνιστικού φρονήματος έχει σήμερα πολλά να δώσει σε όλους μας. Να μας διδάξει, να μας νουθετήσει, να μας καθοδηγήσει και να μας παρηγορήσει σε ώρες πειρασμού και δοκιμασιών. Αυτός ο Μέγας διδάσκαλος της Οικουμένης και Ιεράρχης της Εκκλησίας, ο δυνατός και φλογερός εργάτης του ευαγγελικού λόγου βρίσκεται κοντά μας σήμερα και πρεσβεύει αδιάλειπτα για όλους εμάς…». Τέλος, ο Μακαριώτατος επαίνεσε τον Μητροπολίτη κ. Σεραφείμ, τους κληρικούς, τις Διπλωματικές Αρχές και τους Αξιωματούχους της Παροικίας για την άριστη συνεργασία τους έτσι ώστε όλοι να εργάζονται για τον κοινό σκοπό, την ενίσχυση της ελληνορθόδοξης ταυτότητας των μελών της Παροικίας μας και την κοινή πνευματική μας πορεία προς την εν Χριστώ σωτηρία δια των Πρεσβειών του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου.
 
Παρόντες στην Θεία Λειτουργία ήταν  οι Πρέσβεις της Ελλάδος κ. Σάνδης με τη σύζυγο του, και της Κύπρου κ. Λεοντίου, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Σ.Α.Ε. κ. Ταμβάκης, ο Αντιπρόεδρος του Σ.Α.Ε. κ. Μαγδαληνός, ο Στρατιωτικός Ακόλουθος, Αξιωματούχοι της Παροικίας κι εκατοντάδες μέλη της Παροικίας.
 
Στις προσφωνήσεις τους προς τον Μακαριώτατο, τόσο ο εφημέριος του Ναού π. Γεώργιος, όσο κι ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Φιλίππου, ευχαρίστησαν τον Μακαριώτατο για τη μεγάλη ευλογία που έχουν να είναι ανάμεσα τους ο Πνευματικός τους Πατέρας, ο Εκκλησιαστικός Ηγέτης της Ορθοδοξίας στην Αφρικανική Ήπειρο και τόνισαν ότι με την ποιμαντική καθοδήγησή του εκπροσώπου του και ποιμενάρχη τους, του Σεβ. Μητροπολίτου τους κ. Σεραφείμ αγωνίζονται καθημερινά να φυλάνε Θερμοπύλες για την προστασία των αρετών της φυλής, έχοντας όλοι μας ως ζωντανά παραδείγματα τον Μέγα Αθανάσιο και τους άξιους Διαδόχους  του.
 
Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΣ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΣ ΕΥΛΟΓΕΙ ΝΕΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟ ΑΦΡΙΚΗ
 
Το Σάββατο, 21 Ιανουαρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας Σεραφείμ, τον Διάκονο Ελπιδοφόρο και τους Αξιωματούχους της Παροικίας κ. Γεροντούδη, κ. Τσίχλα και κ. Τσινώνη, πραγματοποίησε ποιμαντική επίσκεψη στην νέα Ιερά Μονή του Αγίου Νεκταρίου και Αγίου Νικολάου του Πατριαρχείου, κοντά στο Τζοχάννεσπουργκ.
 
Μετά τη τέλεση της Θείας Λειτουργίας, στο κήρυγμα του ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά και συγκίνηση για τη λειτουργίας της Ιεράς αυτής Μονής κι ευχαρίστησε τον Θεό, για το θείο δώρο που γευόμαστε όλοι μας. Αναφέρθηκε στην ιστορία του Ορθόδοξου Μοναχισμού και στα αγαθά της πνευματικής ζωής που προέρχονται από τη λειτουργία μιας Μονής και κάλεσε τους παρευρισκομένους ευσεβείς Χριστιανούς να στηρίξουν τη Μονή με κάθε τρόπο. Ακόμη ο Μακαριώτατος υπέδειξε εις τον οικείο Μητροπολίτη και τους συνεργάτες του ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα και στην οργάνωση και λειτουργία κέντρου απεξάρτησης νέων από τη μάστιγα των ναρκωτικών, σε χώρο κοντά στο Μοναστήρι.
 
Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο Μακαριώτατος μετέβη με τη συνοδεία του στην Προξενική Κατοικία για την ευλογία και τη κοπή της Βασιλόπιτας. Η εκδήλωση έγινε με τη παρουσία του Πρέσβη της Ελλάδας  κ. Σάνδη, του Αναπληρωτή Προέδρου του Σ.Α.Ε. κ. Σ. Ταμβάκη, του Αναπληρωτή Προέδρου του Σ.Α.Ε. Αφρικής - Ασίας κ. Β. Μαγδαληνού, του Προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Νοτίου Αφρικής κ. Ροδοκανάκη, της Συντονίστριας Εκπαιδεύσεως, του Στρατιωτικού Ακόλουθου, του Εμπορικού Ακόλουθου, των Εκπαιδευτικών και των υπαλλήλων του Γενικού Προξενείου. Σε έκτακτη σύσκεψη υπό τη Προεδρία του Μακαριωτάτου εξετάσθηκαν διάφορα θέματα των εκπαιδευτικών, ως επίσης κι ενημέρωση εκ μέρους του Μακαριωτάτου για την ποιμαντική του επίσκεψη στις χώρες  της Μποτσουάνας, της Μοζαμβίκης και της Νοτίου Αφρικής. Τον Μακαριώτατο καλωσόρισε εκ μέρους όλων η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος κ. Αλιφέρη, η οποία τον συνεχάρη για την αμέριστη συμπαράσταση του Πατριαρχείου στο έργο των Διπλωματικών Αρχών της Ελλάδας στην Αφρικανική Ήπειρο και στο σημαντικό έργο των εκπαιδευτικών, η οποία και του πρόσφερε ως έκφραση της ευγνωμοσύνης όλων προς το πολύπλευρο εθνικό και θρησκευτικό έργο Του αναμνηστικό δώρο. Ο Μακαριώτατος πρόσφερε στην Γενική Πρόξενο ως ευλογία την εικόνα του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου, για να τον έχουμε, όπως τόνισε, όλοι μας ως ζωντανό παράδειγμα στον καθημερινό αγώνα της ζωής.
 
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΥ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΟ ΑΦΡΙΚΗ
 
Την Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, συνεχίζοντας την ποιμαντική του επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας, δέχθηκε στο Γραφείο του, στους χώρους της Ιεράς Μητροπόλεως, σημαντικούς παράγοντες της Παροικίας και πνευματικά του τέκνα, όπου με τη παρουσία του Μητροπολίτου Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας  Σεραφείμ, είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για διάφορα θέματα που τους απασχολούν, δίνοντας τους ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, μαζί με τις Πατριαρχικές του ευλογίες και τις σχετικές πατρικές συμβουλές.
 
Το μεσημέρι, ο Μακαριώτατος με τη συνοδεία του επισκέφθηκε την οικία του κ. Ιωάννη Μπαλαδάκη, όπου παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμή του. Ο Μακαριώτατος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με μέλη της Παροικίας και να παροτρύνει τους παριστάμενους να δώσουν μεγάλη βαρύτητα στην στήριξη του θεσμού της Ορθόδοξης πίστης και της οικογένειας για να διαφυλαχθεί έτσι η Ελληνορθόδοξη παράδοση μας. Επαίνεσε επίσης τις κοινές προσπάθειες της Παροικίας να στηρίξει κοινωνικά έργα αγάπης για τους πονεμένους, τα ορφανά και τις χήρες.
 
Το βράδυ, της ίδιας ημέρας, ο Μακαριώτατος παραβρέθηκε σε έκτακτη εκδήλωση του Συνδέσμου των «Ελλήνων εξ Αιγύπτου και Σουδάν Νοτίου Αφρικής», που συνδυάστηκε με Δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του Αλεξανδρινού Προκαθημένου ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Κώστας Γεωργίου. Παρόντες ήταν ο Μητροπολίτης Σεραφείμ, κληρικοί της Μητροπόλεως, οι Πρέσβεις της Ελλάδος, της Κύπρου και της Αιγύπτου, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος κι ο Αντιπρόεδρος του Σ.Α.Ε., ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Νοτίου Αφρικής, Πρόεδροι Συλλόγων, Κοινοτήτων και σωματείων και άλλα μέλη της Παροικίας.
 
Ο Πρόεδρος των Αιγυπτιωτών κ. Κώστας Γεωργίου, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «…το κορυφαίο έργο που επιτελείτε Μακαριώτατε συνέχεια σ’ όλα τα πλάτη και τα μήκη της Αφρικανικής Ηπείρου, είναι παρηγοριά για όλους μας, μας καθοδηγείτε προς την πρόοδο και την ευημερία…».
 
Στον χαιρετισμό του ο Μακαριώτατος εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται ανάμεσα στους Αιγυπτιώτες της Νοτίου Αφρικής και τους ευχήθηκε κάθε καλό και ευάρεστο από το Θεό. Τόνισε τη σημασία της στηρίξεως της Ορθοδοξίας και της ενίσχυσης της Ελληνικής γλώσσας, αλλά και της καλής τους διάθεσης με την πνευματική καθοδήγηση του Μητροπολίτη τους να στηρίξουν  με κάθε τρόπο τα μέλη εκείνα της τοπικής κοινωνίας που υποφέρουν από την έλλειψη πόσιμου νερού, ιατρικής περίθαλψης και ανθρωπίνων μέσων αξιοπρεπούς διαβίωσης. Χαιρέτησε την παρουσία των Πρέσβεων και κάλεσε όλους να επισκεφθούν την Αλεξάνδρεια στις 2 Απριλίου για τα Θυρανοίξια του Ιερού Ναού του Ευαγγελισμού και τα Εγκαίνια του Πατριαρχικού Μεγάρου στην Αλεξάνδρεια. Μαζί με τις ευλογίες του ο Μακαριώτατος πρόσφερε στον Πρόεδρο των Αιγυπτιωτών την εικόνα του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου Πατριάρχου Αλεξανδρείας.
 
ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΠΟΥΤΟ ΤΗΣ ΜΟΖΑΜΒΙΚΗΣ

Το πρωί της Πέμπτης 19 Ιανουαρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό των Ταξιαρχών του Μαπούτο της Μοζαμβίκης, συμπαραστατούμενος από τους Σεβ. Μητροπολίτες Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ. Σεραφείμ και Ζιμπάπουε κ. Γεώργιο, τον εφημέριο του ναού π. Γεώργιο Ζολοτένκο και τον Πατριαρχικό Διάκονο Ελπιδοφόρο. Στην Θεία Λειτουργία περέστησαν μεταξύ άλλων ο Πρέσβυς της Ρωσίας στην Μοζαμβίκη, ο Γενικός Πρόξενος της Αιγύπτου κ. Mustafa Saad, ο Πρόξενος της Ελλάδος κ. Γεράσιμος Μαρκέτος, ο Πρόξενος της Κύπρου κ. Άλκης Μακρόπουλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μαπούτο κ. Χρήστος Περδικούλης, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνίδων κυριών κ. Μαρίνα Τσιχλάκη, η κ. Κασσιμάτη, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) κ. Στέφανος Ταμβάκης, ο Αντιπρόεδρος του ΣΑΕ Αφρικής – Ασίας κ. Βασίλης Μαγδαληνός, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Χαράρε και περιχώρων κ. Κώστας Μουτζουρής, το μέλος του Συντονιστικού του ΣΑΕ της περιοχής κ. Πάνος Μανίκας, άλλοι σημαντικοί παράγοντες της Παροικίας και πλήθος πιστών Ελληνικής, Ρωσικής, Ουκρανικής, Λευκορωσικής, και Βουλγαρικής καταγωγής καθώς και γηγενείς.
 
Μετά την Θεία Λειτουργία ο Μακαριώτατος τέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού των Υδάτων αφού την σημερινή ημέρα οι Ρώσοι Ορθόδοξοι εορτάζουν τα Θεοφάνεια. Ο Μακαριώτατος απηύθυνε πατρικά λόγια αγάπης προς τους πιστούς και τους διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι θα βρίσκονται στις σκέψεις του και στις προσευχές του, αφού από την έδρα του στην Αλεξάνδρεια θα προσεύχεται καθημερινά για την πνευματική πρόοδο και την ευημερία του ευλογημένου ποιμνίου του στην Μοζαμβίκη, όπως πράττει για όλο το ποίμνιό του στην Αφρική. Στην Θεία Λειτουργία και στον Μεγάλο Αγιασμό έψαλλε καλλίφωνα Μικτή Παιδική Χορωδία.

Ακολούθησε δεξίωση στο Πρεσβυτέριο και ειδική σύσκεψη με την συμμετοχή όλων των παραγόντων υπό την προεδρία του Πατριάρχη, όπου εξετάσθηκαν σοβαρά θέματα για την στήριξη των αποδήμων ελλήνων και Ορθοδόξων που ζουν στην Μοζαμβίκη. Στην σύσκεψη αποφασίστηκε ομόφωνα η παραχώρηση του Καθεδρικού Ναού και των άλλων κοινοτικών κτιρίων στο Πατριαρχείο για να προστατευθούν, όπως ακριβώς συνέβη με τον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος και των κοινοτικών κτιρίων της Ελληνικής Κοινότητας Μπέιρας, την εποχή που Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε ήταν ο νυν Πατριάρχης Θεόδωρος.

Το μεσημέρι ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος παρέστη σε γεύμα εργασίας που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόξενος της Ελλάδος κ. Μαρκέτος, με την παρουσία των διπλωματικών αρχών και παραγόντων της παροικίας. Ο κ. Μαρκέτος προσφωνόντας τον Μακαριώτατο, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «η παμψηφεί εκλογή σας Μακαριώτατε μας έδωσε παρηγοριά διότι γνωρίζουμε ότι όχι μόνο θα συνεχίσετε το έργο των προηγούμενων Πατριαρχών αλλά και θα το επεκτείνετε σε απομακρυσμένες περιοχές σαν την δική μας....... η επίσκεψή σας έχει για μας και ένα άλλο σημαντικό χαρακτήρα διότι με την παρουσία σας ενισχύετε τον ελληνισμό και την Ορθοδοξία στην περιοχή μας....». Στην αντιφώνησή του ο Μακαριώτατος εξέφρασε την μεγάλη του χαρά που βρίσκεται ανάμεσα στα πνευματικά του παιδιά και υπογράμμισε ότι το καλύτερο δώρο που μπορούν να του προσφέρουν είναι η ενότητά τους και η
συνεργασία τους για να βρεθούν όλοι κοντά στον Χριστό με την ελπίδα της συμμετοχής τους στον Παράδεισο. Ο Μακαριώτατος επαίνεσε την παρουσία του Πρέσβυ της Ρωσίας, κάνοντας αναφορά στην διακονία σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ως επίσης και την παρουσία του Αιγυπτίου Γενικού Προξένου, υπογραμμίζοντας την ειρηνική συμβίωση Χριστιανών και Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο. Τέλος αντηλλάγησαν δώρα.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Πατριάρχης μετά της συνοδείας του και την παρουσία των αξιωματούχων του ΣΑΕ επισκέφθηκε το Ελληνικό Σχολείο, όπου φοιτούν, εκτός από τα ελληνόπουλα, παιδιά κι άλλων Ορθοδόξων εθνικοτήτων. Ο Μακαριώτατος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον υπεύθυνο του σχολείου π. Γεώργιο και τα παιδιά, τα οποία του τραγούδησαν και παραδοσιακά τραγούδια. Ο κ. Ταμβάκης εκ μέρους του ΣΑΕ τόνισε ότι θα στηρίξει με κάθε τρόπο την ομαλή λειτουργία του σχολείου με την αποστολή βιβλίων και γενικά με την υλική και ηθική στήριξη του ΣΑΕ.

Ακολούθως ο Μακαριώτατος μετέβη στους χώρους που στεγάζονται τα Προξενεία της Ελλάδος και της Κύπρου και τέλεσε Αγιασμό, όπυ επαίνεσε την συνεργασία των δύο Προξένων υπενθυμίζοντάς τους τις ευθύνες τους να είναι οι καλοί Πρέσβεις του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στην Μοζαμβίκη.

Η ποιμαντική επίσκεψη του Μακαριώτατου στην Μοζαμβίκη ολοκληρώθηκε το βράδυ της ίδιας ημέρας με ανοικτή δεξίωση που παράθεσε προς τιμήν του Αλεξανδρινού Προκαθημένου ο Αντιπρόεδρος του ΣΑΕ Αφρικής – Ασίας κ. Μαγδαληνός, με την συμμετοχή μελών των Ορθοδόξων Κοινοτήτων του Μαπούτο. Οι προσφωνήσαντες τον Μακαριώτατο, κ. Ταμβάκης, κ. Μαγδαληνός και οι εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Κοινοτήτων ευχαρίστησαν τον Μακαριώτατο που παρά τις πολλές του υποχρεώσεις αφιέρωσε δύο ημέρες για να είναι μαζί τους, να καθοδηγήσει και να ενισχύσει τους εγκαταβιώντας Έλληνες απόδημους και Ορθόδοξους αδελφούς μας στην Μοζαμβίκη. Ο Μακαριώτατος τόνισε ότι είναι ιερό χρέος του Πατριαρχείου να βρίσκεται κοντά στους απόδημους Έλληνες και τους πονεμένους Αφρικανούς και ιδιαίτερα στα ορφανά παιδιά και στις χήρες. Τόνισε επίσης ότι επιβάλλεται η στενή συνεργασία Πατριαρχείου και ΣΑΕ για την επίτευξη των κοινών στόχων στηρίξεως του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στην Αφρικανική Ήπειρο. Με πολλή αγάπη πρόσφεραν στον Πατριάρχη παραδοσιακό Αφρικανικό πίνακα για να τους θυμάται στις προσευχές του και με την ευχή να τους επισκεφθεί σύντομα. Ο Μακαριώτατος τους κάλεσε να επισκεφθούν την Αλεξάνδρεια για τα εγκαίνια του Πατριαρχικού Οίκου και του Ιερού Ναού του Ευαγγελισμού και ανακοινώθηκε επίσημα η διάθεση αεροπορικών εισιτηρίων και η φιλοξενία για πέντε νέους από την Μοζαμβίκη, που τα έξοδα θα καλυφθούν από το ΣΑΕ για να παραστούν στα παραπάνω εγκαίνια και να γνωρίσουν από κοντά την έδρα του Πατριαρχείου στην Αλεξάνδρεια.

Ο Μακαριώτατος επιστρέφει αύριο αεροπορικώς στο Τζιοχάννεσμπουργκ για να συνεχίσει την ποιμαντική του επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας και να προστεί της ετήσιας πανηγύρεως της Ελληνικής Κοινότητας Μπενόνι. Ο Πατριάρχης θα επιστρέψει στην έδρα του την 25ην Ιανουαρίου ε.ε.


ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΥ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΥ ΣΤΗ ΜΟΖΑΜΒΙΚΗ
 
Την Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, μετά τον εκκλησιασμό του στο Παρεκκλήσι της Αγίας Τριάδος στους χώρους της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννουπόλεως, μετέβη αεροπορικώς στη πρωτεύουσα της Μοζαμβίκης το Μαπούτο για διήμερη ποιμαντική επίσκεψη προκειμένου να δει από κοντά τους Απόδημους Έλληνες και τους Ορθοδόξους που ζουν εκεί και να συμβάλει στην επίλυση των όποιων προβλημάτων τους. Τον Μακαριώτατο συνοδεύουν οι Σεβ. Μητροπολίτες Ιωαννουπόλεως Σεραφείμ, ο Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε Γεώργιος κι ο Διάκονος Ελπιδοφόρος.
 
Για τον ίδιο σκοπό βρίσκονται στη Μοζαμβίκη ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.) κ. Στέφανος Ταμβάκης, ο Αντιπρόεδρος του Σ.Α.Ε. Αφρικής – Ασίας κ. Βασίλης Μαγδαληνός, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Χαράρε και περιχώρων κ. Μουτζουρής και το μέλος του Συντονιστικού οργάνου του Σ.Α.Ε. της περιοχής κ. Μανίκας.
 
Ο Μακαριώτατος είχε την ευκαιρία με τη παρουσία του οικείου Μητροπολίτου Ζιμπάμπουε Γεωργίου να συναντήσει και να εξετάσει διάφορα θέματα της Παροικίας με τους Προξένους Ελλάδος κ. Μαρκέτο και Κύπρου κ. Μαρκόπουλο, καθώς επίσης και με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Μαπούτο κ. Περδικούλη, την  Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνίδων κυριών κ. Τσιχλάκη, την κ. Κασσιμάτη και άλλους σημαντικούς παράγοντες της Παροικίας.
 
Το απόγευμα, ο Μακαριώτατος είχε την ευκαιρία με τη συνοδεία του και τη παρουσία του Προξένου της Ελλάδος κ. Μαρκέτου να επισκεφθεί τη πρώτη κυρία της Χώρας, τη σύζυγο του Προέδρου της Μοζαμβίκης και να ενημερωθεί  για τα κοινωνικά προβλήματα της Χώρας, ιδιαίτερα για το πρόβλημα του AIDS που μαστίζει τον νεαρό πληθυσμό της Χώρας. Γύρω στις 800.000 ορφανά παιδιά είναι τα αθώα θύματα της μεγάλης αυτής μάστιγας της Αφρικής.
 
Ο Πατριάρχης διαβεβαίωσε την σύζυγο του κ. Προέδρου ότι το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας έχει ήδη  ως μία από τις προτεραιότητες του να συμμετάσχει δυναμικά με κάθε τρόπο στην αντιμετώπιση του κοινωνικού αυτού προβλήματος, τόσο στην πρόληψη όσο και στην στήριξη των ορφανών παιδιών. Ακόμη ο Μακαριώτατος επεσήμανε ότι πρέπει να εργασθούμε όλοι από κοινού για την αντιμετώπιση του προβλήματος της φτώχειας, την επικράτηση της ειρήνης των λαών και τη προστασία και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Μακαριώτατος παρέδωσε εις την κ. Προέδρου γραφική ύλη για τις ανάγκες των ορφανών παιδιών.
 
Στη συνέχεια, έγινε η επίσημη υποδοχή του Αλεξανδρινού Προκαθημένου στον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών, όπου εψάλλη Δοξολογία. Ο εφημέριος του Ναού π. Γεώργιος αναφέρθηκε σύντομα εις τις άοκνες ποιμαντικές προσπάθειες του Αλεξανδρινού Προκαθημένου όταν ήταν Μητροπολίτης της περιοχής για να έχει αυτή η απομακρυσμένη περιοχή του Πατριαρχείου μόνιμο ιερέα και τον ευχαρίστησε που του στάθηκε από την εποχή που έμεινε ορφανός σαν Πνευματικός του Πατέρας.
 
Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος εξέφρασε τη χαρά του που ξαναβρέθηκε ανάμεσα στα πνευματικά του παιδιά. Υπογράμμισε τη σημασία της παρουσίας της Ηγεσίας του Σ.Α.Ε. και τόνισε ότι με κάθε τρόπο και κάθε μέσο, με ενότητα και αγάπη να κρατήσουμε ζωντανή την ελληνική μας γλώσσα και την ορθόδοξη πίστη μας. Παρουσίασε επίσης επίσημα στο εκκλησίασμα τον νέο Μητροπολίτη και διάδοχο του εις τη Μητρόπολη Ζιμπάμπουε Γεώργιο, τονίζοντας ότι είναι ένας εκ των κορυφαίων Αρχιερέων του Θρόνου που με την αγάπη του, την ευσέβεια του και την ποιμαντική του εμπειρία θα συνεχίσει επάξια να κάνει το καλύτερο στην Χώρα της Μοζαμβίκης.
 
Στην αντιφώνηση του ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε Γεώργιος ευχαρίστησε τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο για την αγάπη του, προς το πρόσωπο του και γενικά προς όλο το ποίμνιο του στις αχανείς εκτάσεις της Αφρικανικής Ηπείρου, διαβεβαιώνοντας Τον ότι όλοι, κλήρος και λαός, έχουν ως υπόδειγμα της διακονίας τους, το μεγάλο και φωτεινό παράδειγμα του Πατριάρχη της Αγάπης, του Πατριάρχου της ταπείνωσης, της προσευχής και της εργατικότητας.
 
Η πρώτη ημέρα της Ποιμαντικής επίσκεψης του Αλεξανδρινού Προκαθημένου εις την Μοζαμβίκη ολοκληρώθηκε με Δεξίωση που παρέθεσε προς τιμή του η Ελληνική Κοινότητα του Μαπούτο. Στη προσφώνηση του ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Περδικούλης, εκ μέρους των πάροικων εξέφρασε τη μεγάλη χαρά όλων για τη ευλογία να έχουν ανάμεσά τους το Πνευματικό τους Πατέρα. Ο Μακαριώτατος με τη σειρά του τόνισε ότι η μεγαλύτερη χαρά του είναι η πνευματική τους πρόοδος, η ενότητα τους κι ο αγώνας τους να κρατηθούν ζωντανές οι παραδόσεις μας. Τους ενημέρωσε σύντομα για τα μεγάλα οικοδομητικά έργα της Αλεξανδρείας και του Καίρου και τους κάλεσε να επισκεφθούν την Αλεξάνδρεια στις 2 Απριλίου, κατά τη τέλεση των επισήμων εγκαινίων του ανακαινισθέντος Πατριαρχικού Οίκου και του Ιερού Ναού του Ευαγγελισμού. Η Εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.

ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΕ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ 

Την Τρίτη, 17 Ιανουαρίου, επί τη ευκαιρία της εορτής του Αγίου Αντωνίου, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, εκκλησιάσθηκε εις το Παρεκκλήσιο της Αγίας Τριάδος εις τους χώρους της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννουπόλεως, όπου συμμετείχε και των Θείων και Αχράντων Μυστηρίων.

Στη συνέχεια εδέχθη διάφορους παράγοντες της Παροικίας από Νότιο Αφρική και γειτονικές Χώρες, δίνοντας τις ανάλογες ποιμαντικές οδηγίες. Συντόνισε τηλεφωνικώς τις τρέχουσες μεγάλες ανακαινιστικές εργασίες εις την Αλεξάνδρεια και το Κάϊρο, που όπως ήδη έχει ανακοινωθεί επισήμως, στις 2 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν με κάθε μεγαλοπρέπεια και επισημότητα τα Εγκαίνια του Ανακαινισθέντος Πατριαρχικού Μεγάρου και του Ιερού Ναού του Ευαγγελισμού με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίου και των λοιπών εκπροσώπων των Ορθοδόξων Προκαθημένων και Αρχηγών Κρατών και άλλων επισήμων.

Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, συνεχίζοντας την Ποιμαντική του επίσκεψη εις την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας, με τη συνοδεία του οικείου Μητροπολίτου κ. Σεραφείμ, του π. Θεοδώρου, π. Αθηνοδώρου και Ιεροδιακόνου π. Ελπιδοφόρου, επισκέφθηκε το Νομίκειο Γηροκομείο της Μητροπόλεως στον  Άγιο Νεκτάριο, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και να ευλογήσει και να στηρίξει με λόγια παρηγοριάς τους εγκαταβιώντας ηλικιωμένους, ως επίσης και να ενημερωθεί από τη Πρόεδρο και τα Μέλη του Δ. Συμβουλίου για το επιτελούμενο έργον. Ο Μακαριώτατος συνεκινήθη βαθύτατα όταν διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι εκ των οποίων συνάντησε εις το Γηροκομείον έχουν την καταγωγή τους εκ του Ελληνισμού των Αιγυπτιωτών.

Στη συνέχεια ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, επί τη ευκαιρία της ενάρξεως του νέου σχολικού έτους, επισκέφθηκε το γνωστό Ελληνικό Σχολείο της Παροικίας μας, το ΣΑΧΕΤΙ, όπου συνάντησε Εκπαιδευτικούς και Μαθητές, ευχόμενος κάθε επιτυχία εις τους σκοπούς τους, τονίζοντας τη μεγάλη ευαισθησία του Αλεξανδρινού Θρόνου για τη διαφύλαξη και διάδοση της Ελληνικής γλώσσας και των πνευματικών θησαυρών του Ελληνικού Πολιτισμού ανάμεσα στα Ελληνόπουλα του Απόδημου Ελληνισμού.

Το μεσημέρι ο Μακαριώτατος παρεκάθησε σε γεύμα εργασίας που παρέθεσε προς τιμή του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Γουέστ Ραντ του Αποστόλου Ανδρέα κ. Σαββίδης, όπου είχε την ευκαιρία να συναντήσει σημαντικούς παράγοντες της Παροικίας και Μέλη της εκεί Ελληνικής Κοινότητας.

Το απόγευμα ο Μακαριώτατος μετά της συνοδείας του μετέβη εις το Κοιμητήριο της Ελληνικής Κοινότητας στο Σπριγκ όπου ετέλεσε Τρισάγιο εις τον τάφο του προσφάτως κοιμηθέντος ιερέως μακαριστού Σπυρίδωνος Ράδου και παρηγόρησε με πνευματικούς λόγους χήρα Πρεσβυτέρα και τους οικείους του.

Την εσπέρα της ιδίας ημέρας, επί τη ευκαιρία της εορτής των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου, Πατριαρχών Αλεξανδρείας, ο Μακαριώτατος μετά του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Σεραφείμ μετέβη εις την Ελληνική Κοινότητα του Μπενόνι όπου εις τον παρακείμενον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου προέστη Πατριαρχικού Εσπερινού με τη συμμετοχή του κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως. Εις το κήρυγμα του ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε εις την μεγάλη θεολογική προσφορά των δύο μεγάλων Πατέρων της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, οι οποίοι όντως εδιαμόρφωσαν και εδιαφύλαξαν τη διδασκαλία της Ορθόδοξης πίστης μας εις τα πέρατα της Οικουμένης. Επαίνεσε τις κοινές προσπάθειες και τη στενή συνεργασία του οικείου Μητροπολίτου, του εφημερίου π. Γεωργίου, του Προέδρου και των Μελών του Συμβουλίου της Κοινότητας και των διδασκάλων για την ομαλή λειτουργία της ενορίας.

Σε σύντομη αντιφώνησή του ο π. Γεώργιος, μεταξύ άλλων τόνισε ότι «η παρουσία Σας Μακαριώτατε απόψε στο Πανηγυρίζοντα Ναό μας, του Αγίου Αθανασίου χαρίζει σε μας Φως και ειρήνη. Η παρουσία σας στη Μητρόπολη μας είναι οδηγός και χαρά. Παρακολουθούμε το ποιμαντικό σας έργο, το πλούσιο και καρποφόρο σε καλά έργα και δοξάζουμε και εμείς τον Πατέρα ημών των εν τοις ουρανοίς, γιατί χάρισε σε μας και στο λαό Του, Ποιμένα αγάπης, ποιμένα ακούραστο, Ποιμένα που γνωρίζει να φυλάει με πόνους και κόπους τα πρόβατά Του».

Ο Μακαριώτατος με τη συνοδεία του Μητροπολίτου Ιωαννουπόλεως κ. Σεραφείμ και του Ιεροδιακόνου π. Ελπιδοφόρου θα μεταβεί για διήμερη ποιμαντική επίσκεψη εις την γειτονική χώρα της Μοζαβμίκης, η οποία υπάγεται εις την Ιερά Μητρόπολη Ζιμπάπουε. Στη συνέχεια θα επιστρέψει εις το Τζοχάνεσπουργκ για την ετήσια Πανήγυρη του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου στο Μπενόνι την ερχόμενη Κυριακή. Η ποιμαντική επίσκεψη του Μακαριωτάτου σε χώρες της Νοτιοτέρας Αφρικής θα ολοκληρωθεί την 24η Ιανουαρίου. Την 25ην Ιανουαρίου ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος θα επιστρέψει εις την έδρά του εις Αλεξάνδρειαν

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΙΩΑΝΝΟΥΠΟΛΕΩΣ
 
Τη Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, συνεχίζοντας την ποιμαντική του επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας είχε συναντήσεις εργασίας με τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως Σεραφείμ και τους κληρικούς της Μητροπόλεως, τις Διπλωματικές Αρχές και Παράγοντες της Παροικίας.
 
Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Σεραφείμ, τον π. Θεόδωρο, εφημέριο του Ντέρπαν και τον Διάκονο Ελπιδοφόρο επισκέφθηκε την Ιεραποστολική Ενορία του αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ στο Σιοσιανγκούβε, όπου είχε την ευκαιρία να συναντήσει τους Αφρικανούς Ορθοδόξους της περιοχής που ανήκουν σε διάφορες τοπικές φυλές και να τους μοιράσει τρόφιμα. Ο ιθαγενής Εφημέριος π. Τζοχάννες καλωσόρισε τον Μακαριώτατο εκφράζοντας εκ μέρους όλων τη μεγάλη τους συγκίνηση για την ευλογία που είχαν να έχουν ανάμεσα τους τον Πατριάρχη τους. Στο χαιρετισμό του ο Μακαριώτατος τους επαίνεσε για τη συνέπεια τους στην Ορθόδοξη χριστιανική πίστη και τους υπενθύμισε ότι πρώτιστα το Πατριαρχείο μας ενδιαφέρεται για όλα τα πονεμένα παιδιά της Αφρικής, ανεξάρτητα από την εθνική, φυλετική και θρησκευτική τους καταγωγή. Τους υπενθύμισε ότι όλοι είμαστε παιδιά του Θεού και πολύ περισσότερο εκείνοι που υποφέρουν, καλώντας τους παριστάμενους με πολύ προσευχή και πίστη στο Θεό να κάνουν το καλύτερο για τους πάσχοντες αδελφούς μας. Ακόμη ο Μακαριώτατος τους ευχήθηκε με τη βοήθεια του Θεού και την καθοδήγηση του Μητροπολίτου τους σύντομα να καταφέρουν να αγοράσουν οικόπεδο και να αρχίσουν το κτίσιμο Ιερού Ναού. Εδώ και πέντε χρόνια οι Ορθόδοξοι ιθαγενείς αδελφοί μας αγωνίζονται να βρούνε τα οικονομικά μέσα για να αγορασθεί οικόπεδο για να κτιστεί ο Ναός, προς το παρόν τελούν τη θεία Λειτουργία κάτω από μια πάνινη σκηνή πληρώνοντας ενοίκιο για τη χρήση της γης.
 
Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος με τη συνοδεία του επισκέφθηκε για προσκύνημα τον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού στην Πρετόρια, εκεί ενημερώθηκε για διάφορα ποιμαντικά θέματα από τον εφημέριο του Ναού Αρχιμανδρίτη Μιχαήλ.
 
Το μεσημέρι, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος παρακάθισε σε Γεύμα εργασίας που παρέθεσε προς τιμή του ο Εξοχώτατος Πρέσβης της Ελλάδας στην Νότιο Αφρική  κ. Σάνδης στην Πρεσβευτική Κατοικία παρουσία της Ηγεσίας της Παροικίας. Στην προσφώνηση του ο κ. Πρέσβης αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο του Μακαριωτάτου στην Ρωσία και την Αφρική αλλά και στο πολύπλευρο εθνικό και θρησκευτικό του έργο ως Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου, τονίζοντας τη δική του μαρτυρία για την αγάπη και την ελπίδα που δίνει στους Απόδημους Έλληνες που ζουν στην Νότιο Αφρική κατά τη διάρκεια της ποιμαντικής του επισκέψεως σε Ελληνορθόδοξες ενορίες και Κοινότητες της Παροικίας. Ο κ. Πρέσβης διαβεβαίωσε τον Μακαριώτατο για την ενότητα και τη συνεργασία που υπάρχει στην Παροικία τονίζοντας ότι ο ίδιος με τους συνεργάτες του και τον Μητροπολίτη εργάζονται από κοινού με κάθε τρόπο για την ενίσχυση της ενότητας αυτής και της συνεργασίας όλων για να διασωθεί η ελληνορθόδοξη ταυτότητά των Ελλήνων της Νοτίου Αφρικής, και να παραδοθεί αναλλοίωτη στα παιδιά των εκεί Ελλήνων.
 
Ο Μακαριώτατος χαρακτήρισε τον κ. Πρέσβη κορυφαίο Διπλωματικό στέλεχος που εξυψώνει με την προσωπικότητα του και το τεράστιο έργο του το όνομα της Ελλάδος και της Ορθοδοξίας. Είναι άξιο τέκνο της Πατρίδος, άξιο τέκνο του Μεγάλου Ευεργέτου του Πατριαρχείου μας, του μακαριστού Κωνσταντίνου Σάνδη, άξιο τέκνο των Αιγυπτιωτών Ελλήνων και μάλιστα της Αλεξάνδρειας. Τον ευχαρίστησε για την συμβολή του, με κάθε τρόπο, στην ενίσχυση της παρουσίας του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στις έξι Χώρας της Περιοχής που ο κ. Πρέσβης έχει διπλωματική δικαιοδοσία. Ακόμη αναφέρθηκε και στη συνεργασία τους όταν και οι δύο υπηρετούσαν σε Χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, τονίζοντας ότι αυτή η συνεργασία είναι μεγίστης σημασίας για την μαρτυρία της Ορθοδοξίας και των αγαθών του Ελληνικού Πολιτισμού έξωθεν των στενών γεωγραφικών ορίων του Έθνους. Εις ένδειξη  τιμής της φιλίας των δύο ανδρών αντηλλάγησαν αναμνηστικά δώρα.
 
Το απόγευμα, της ίδιας ημέρας ο Μακαριώτατος, με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Αντωνίου, μετέβη με την συνοδεία του στην περιοχή του Γουέστ Ράντ όπου τέλεσε τον Εσπερινό στο Παρεκκλήσι του Αγίου Αντωνίου στην οικία του κ. Αντωνιάδη. Στο κήρυγμα του ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στη μεγάλη οσιακή μορφή του Αγίου Αντωνίου, στη μεγάλη του συμβολή στην οργάνωση του Ορθόδοξου Ασκητικού Μοναχισμού και στις πνευματικές του σχέσεις με τον Μέγα Αθανάσιο, που μαζί κατάφεραν να γίνουν οι ζωντανοί μάρτυρες της Εκκλησίας για να διαφυλαχθεί η Ορθόδοξη  πίστη και ο σωτηριολογικός χαρακτήρας της. Συνεχάρη την οικογένεια Αντωνιάδη και στη συνέχεια παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμή Του η οικογένεια Λιονταρίδη, εκεί ο Μακαριώτατος είχε την ευκαιρία να συναντήσει και να συνομιλήσει με Παράγοντες της Παροικίας και μέλη της τοπικής Ελληνικής Κοινότητας.

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΕΙΣ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΙΩΑΝΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΠΡΕΤΟΡΙΑΣ 

Tην Κυριακή, 15 Ιανουαρίου, με κατανυκτική μεγαλοπρέπεια η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, συμπαραστατούμενος υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ. Σεραφείμ και του κλήρου της Ιεράς αυτής Μητροπόλεως, ετέλεσε τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού του Τιμίου Προδρόμου της Ελληνικής Κοινότητας Τζέρμιστον. Πλήθος πιστών συνέρρευσεν εις την Ιεράν Ακολουθείαν, όπου είχαν την ευκαιρία με την εισαγωγική ερμηνευτική εκκλησιολογική και θεολογική αναφορά του Αλεξανδρινού Προκαθημένου να κατανοήσουν τη μεγάλη  σημασία της Ιεράς Ακολουθείας των Εγκαινίων και τη σωτηριολογική πλέον λειτουργία του νέου Ιερού Ναού.

Εις την ομιλία του ο Μακαριώτατος, μεταξύ άλλων ετόνισε ότι «εγκαινιάσαμε τον Ναό σας και το παραδίδουμε στην λειτουργική και λατρευτική χρήση. Εδώ μέσα θα συγκεντρώνεσθε για να υμνείτε και δοξάζετε τον Θεό, να τελείτε τη Θεία Λειτουργία, να χαίρεσθε στις χαρές των παιδιών σας, των συνανθρώπων σας, να συμμετέχετε στις λύπες και στις δοκιμασίες τους, να παίρνετε δύναμη για τη συνέχιση του καθημερινού αγώνα της ζωής σας, κουράγιο και ανάταση ψυχής, να ‘φορτώνετε τις μπαταρίες σας’, όπως έλεγε και ένας αγιορείτης ασκητής. Θα αποτελεί το επίκεντρο της ενοριακής ζωής με όλες τις κοινωνικές και άλλες προεκτάσεις της. Με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη σας και τον Ιερέα σας. Γύρω από τους πνευματικούς σας πατέρες θα αναπτύσσετε τις δραστηριότητές σας και έτσι θα ζείτε μια πρότυπη εκκλησιαστική ενοριακή ζωή...... Αυτή την ιερή ώρα θέλω να ευχαριστήσω όλους εκείνους οι οποίοι εργάσθηκαν, κοπίασαν, πρόσφεραν και φρόντισαν ώστε να φθάσουμε σ’ αυτό το αίσιο αποτέλεσμα του πανηγυρικού εγκαινισμού....Διακαίως τον έπαινο και την εκκλησιαστική ευαρέσκεια λαμβάνει ο αγαπητός εν Χριστώ αδελφός Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ. Σεραφείμ. Η αρχιερατική αγωνία και μέριμνα σας, Σεβασμιώτατε, είναι πολύπλευρα και επικοδομητικά για το Χριστεπώνυμο Πλήρωμα του Πατριαρχείου μας και σας εύχομαι υγεία και ενδυνάμωση παρά του Κυρίου προς συνέχιση του καταξιωμένου σας εκκλησιαστικού έργου....Είμαστε όλοι περήφανοι διότι ο Ελληνισμός εδώ στην εσχατιά της γης προοδεύει και αναπτύσσεται και ανθεί από κάθε πλευρά. Φυσικά σημαντική είναι η παρουσία και προσφορά των ελληνικών Διπλωματικών Αρχών και των εξοχωτάτων Πρέσβεων της φιλτάτης Ελλάδος και της μαρτυρικής μεγαλονήσου Κύπρου. Το Συμβούλιο του Απόδημου Ελληνισμού έχει να δώσει πολλά ακόμη και πολύ ωφέλιμα, όπως μέχρι τώρα, για τον κοινό αγώνα εδώ στην Νότια Αφρική».

Εις την ομιλία του ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε και εις την εορτή της Συνοδικής Διαγνώμης του Πατριαρχείου μας διά τον Άγιο Νεκτάριον, ως επίσης και εις τον νέο άγιο του Πατριαρχείου μας τον όσιο Γεράσιμο Παλλαδά, Πατριάρχη Αλεξανδρείας του Κρητός.

Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος επρόσφερε ως δώρα της αγάπης του διά τα Εγκαίνεια ασημένιο άγιο Ποτήριο και χρυσοκέντητα ιερά καλλύμματα των αγίων Δώρων διά την Θεία Ευχαριστία. Εκ μέρους όλων ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ επρόσφερεν εις τον Μακαριώτατον Πατερίτσα για να συνεχίσει να ποιμάνει το Ορθόδοξο Σκάφος της Αφρικής, όπως ανέφερε εις την σύντομη προσφώνηση του, «ως άλλος Μωϋσής εις Τύπον Ιησού Χριστού κι ως άξιος διάδοχος και συνεχιστής του ενδόξου αποστόλου και ευαγγελιστού Μάρκου». Για τον ίδιο σκοπό ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Ιωάννης Θωμάς επρόσφερε εις τον Μακαριώτατον ασημένιο Δίσκο.

Εις την Δεξίωση που ακολούθησε εις την Αίθουσα Εκδηλώσεων της Κοινότητας ο Μακαριώτατος μετά την ευλογία της Βασιλόπιττας ετίμησε με το Ανώτατο Παράσημο του Αγίου Μάρκου τον Πρόεδρο του Συνδέσμου των Ελλήνων εξ Αιγύπτου και Σουδάν κ. Κώστα Γεωργίου για τη μεγάλη  προσφορά του Συνδέσμου των Αιγυπτιωτών της Νοτίου Αφρικής και του ιδίου προς το Πατριαρχείο μας και την Παροικία. Για τον ίδιο σκοπό ο Μακαριώτατος ετίμησε με τιμητικά διπλώματα και μετάλλια τους Αναδόχους του Εγκαινιασθέντος Ιερού Ναού του Τιμίου Προδρόμου.

 
Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ (Σ.Α.Ε.)
 
Το Σάββατο, 14 Ιανουαρίου, σε έκτακτη σύσκεψη στους χώρους της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας υπό την Προεδρία της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ και τη συμμετοχή του Αναπληρωτή Προέδρου του Σ.Α.Ε. κ. Στέφανου Ταμβάκη, του Αντιπροέδρου του Σ.Α.Ε. Αφρικής-Ασίας κ. Βασίλη Μαγδαληνού, του Προέδρου του Συνδέσμου Ελλήνων εξ Αιγύπτου και Σουδάν Νοτίου Αφρικής κ.  Κώστα Γεωργίου, της Αρχόντισσας των Εκκλησιών από το Χαράρε της Ζιμπάμπουε κ. Αριάδνης Ψύλλου και του Σεβ. Μητροπολίτη Σεραφείμ, εξετάσθηκαν σημαντικά θέματα συνεργασίας  του Σ.Α.Ε. και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Έγινε υπεύθυνη ενημέρωση του Μακαριωτάτου από τους αξιωματούχους του Σ.Α.Ε. κι ο Μακαριώτατος με τη σειρά του τους διαβεβαίωσε για την αμέριστη συμπαράσταση του Πατριαρχείου προς το πολύπλευρο έργο του Σ.Α.Ε. Συζητήθηκαν θέματα Παιδείας, ως επίσης και οι προγραμματιζόμενη περιφερειακή Γενική Συνέλευση του Σ.Α.Ε. Αφρικής – Ασίας τον Μάιο του τρέχοντος έτους και η Γενική Συνέλευση του Σ.Α.Ε. προς το τέλος του ιδίου έτους.
 
Η κ. Ψύλλου ενημέρωσε τον Μακαριώτατο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Απόδημοι Έλληνες στο Ζιμπάμπουε και ο Μακαριώτατος τη διαβεβαίωσε ότι το Πατριαρχείο και ο Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε Γεώργιος θα είναι συνέχεια δίπλα τους. Στη συνέχεια, όλοι οι συμμετέχοντες στην σύσκεψη παρακάθισαν σε γεύμα εργασίας που παρέθεσε προς τιμή του Μακαριωτάτου ο Πρόεδρος των Αιγυπτιωτών κ. Κώστας Γεωργίου.
 
Το απόγευμα, της ίδιας ημέρας ο Μακαριώτατος δέχθηκε στους χώρους της Μητρόπολης τους επισκέπτες Ιεροψάλτες για τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού του Τιμίου Προδρόμου κ. Σπανό και κ. Παπαυριπιάδη.
 
Το βράδυ, ο Μακαριώτατος πλαισιούμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως Σεραφείμ και του κληρικούς  της Μητροπόλεως παρουσία  των Αξιωματούχων της Παροικίας τέλεσε τον Μέγα Εσπερινό των Εγκαινίων με την ευλογία και τη τοποθέτηση των ιερών Λειψάνων στην Αγία Τράπεζα του εγκαινιαζόμενου Ιερού Ναού του Τιμίου Προδρόμου. Στο κήρυγμα του ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στην μεγάλη ασκητική μορφή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, τον οποίο οι Απόδημοι Έλληνες της Ελληνικής Κοινότητας του Τζέρμιστον είχαν και εξακολουθούν να έχουν ως παράδειγμα αρετής για να ακολουθούν το δρόμο του Θεού που οδηγεί στην εν Χριστώ σωτηρία. Αναφέρθηκε στην θεολογική και εκκλησιολογική σημασία των Ιερών Εγκαινίων και συνεχάρη τους Αναδόχους για το θεάρεστο έργον τους.
 
Στη συνέχεια, σε ειδική δεξίωση στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Κοινότητας ο Μακαριώτατος τίμησε με ειδικό μετάλλιο μέλη της Παροικίας που διακρίθηκαν για την εθελοντική τους εργασία για την λειτουργία του Ιερού Ναού του Τιμίου Προδρόμου.
 
Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, τις επόμενες ημέρες,  θα επισκεφθεί και άλλες ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννουπόλεως, καθώς και τη γειτονική Χώρα της Μοζαμβίκης, της Ιεράς Μητροπόλεως Ζιμπάμπουε, για να δει από κοντά  τους Απόδημους Έλληνες και τους Ορθόδοξες που ζουν εκεί.
 
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΥ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΜΠΟΤΣΟΥΑΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΟΤΙΟ ΑΦΡΙΚΗ
 
Την Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος ο Β΄, μέσα στα πλαίσια της ποιμαντικής του επίσκεψης σε χώρες της Νοτιοτέρας Αφρικής, συνοδευόμενος από τους Σεβ. Μητροπολίτες Ιωαννουπόλεως Σεραφείμ και Ζιμπάμπουε Γεώργιο, τον π. Γεώργιο, τον Διάκονο Ελπιδοφόρο και τον κ. Εκλεζάκη, επισκέφθηκε μέλη της Ελληνικής Παροικίας εις την πρωτεύουσα της Μποτσουάνας Καμπερόν, στηρίζοντας και ενθαρρύνοντας τους εναπομείναντες Απόδημους Έλληνες να προχωρήσουν στην οργάνωση Ελληνικής Κοινότητας και την ανοικοδόμηση  Ορθόδοξου Ιερού Ναού.
 
Η ποιμαντική επίσκεψη του Αλεξανδρινού Προκαθημένου εις την Μποτσουάνα ολοκληρώθηκε με αποχαιρετιστήριο γεύμα εργασίας  προς τιμή Του από την οικογένεια του κ. Γεωργίου Καζαντζή.
 
Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως Σεραφείμ, τον π. Γεώργιο, τον Διακόνου Ελπιδοφόρο και τον κ. Εκκλεζάκη μετέβη οδικώς στην Νότιο Αφρική. Εις το μέσον της διαδρομής προς Τζοχάνεσπουργκ επισκέφθηκε Μέλη της Ελληνικής Παροικίας εις το Ζίρατζ, όπου πρώτη φορά τους επισκεπτόταν Πατριάρχης. Στην ενδιαφέρουσα αυτή ποιμαντική επίσκεψη, ο Μακαριώτατος έδωσε την ευλογία του και τις οδηγίες του, σε συνεργασία με τον οικείο Μητροπολίτη, σε υφιστάμενο ιδιόκτητο οικόπεδο που αγοράστηκε εδώ και πολλά χρόνια από μέλη της Παροικίας για να κτισθεί Ορθόδοξος Ναός να προχωρήσουν όλοι μαζί οι φορείς της Παροικίας για την ανέγερση Ναού αφιερωμένου στον Άγιο Θεόδωρο, ο Μακαριώτατος θα προσφέρει τις εικόνες του τέμπλου του Ναού.  Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος έδωσε ευλογία να τιμηθεί το όνομα του Αγίου Θεοδώρου γιατί τα παιδιά του δωρητή του οικοπέδου απέκτησαν μετά από πολλές δυσκολίες παιδί που το βάφτισαν Θεόδωρο, θεωρώντας το δώρο του Θεού.
 
Η ποιμαντική επίσκεψη του Μακαριωτάτου θα συνεχισθεί με τα εγκαίνια του Ιερού Ναού του Τιμίου Προδρόμου της Ελληνικής Κοινότητας Τζέρμιστον και στη συνέχεια ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος θα επισκεφθεί τη γειτονική χώρα της Μοζαμβίκης.
 
ΤΡΙΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΘΡΟΝΟΥ ΠΡΩΤΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΜΠΟΤΣΟΥΑΝΑ
 
Την Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου ε.ε., και στα πλαίσια της ποιμαντικής επίσκεψης της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ σε χώρες της Νοτίου Αφρικής, για πρώτη φορά εις την ιστορία του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στην Αφρική πραγματοποιήθηκε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Μποτσουάνα.
 
Η παρουσία του Ελληνισμού στην χώρα ξεκινά από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα κι η Εκκλησιαστική δικαιοδοσία ανήκε μέχρι το 1968 που δημιουργήθηκε η Ιερά Μητρόπολη Ζιμπάμπουε στην Ιερά Μητρόπολη Ιωαννουπόλεως.
 
H Μποτσουάνα έχει πληθυσμό δύο περίπου εκατομμυρίων, οι Έλληνες είναι περίπου 30 οικογένειες και με το δικό τους τρόπο συμβάλουν δυναμικά στην οικονομία της Χώρας.
Κατά τα έτη της διακονίας του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου Β΄ ως Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε, άρχισαν οι πρώτες γόνιμες προσπάθειες για την οργάνωση Ελληνικής Κοινότητας και την ανοικοδόμηση Ιερού Ναού για τις ποιμαντικές ανάγκες των Αποδήμων Ελλήνων της Χώρας και των άλλων Ορθόδοξων που διαβιούν στην περιοχή.
 

Με τη συνοδεία των Σεβ. Μητροπολιτών Ζιμπάμπουε Γεωργίου και Ιωαννουπόλεως Σεραφείμ, του Πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου, του Διακόνου Ελπιδοφόρου και του κ. Εκλεζάκη, ο Μακαριώτατος συνάντησε σημαντικούς παράγοντες της Ελληνικής Παροικίας στην πρωτεύουσα της Μποτσουάνας Καμπερόν και συζήτησε μαζί τους την υλοποίηση των οραματισμών του για την οργάνωση Ελληνικής Κοινότητας και την ανοικοδόμηση Ιερού Ναού αφιερωμένου εις τους Αγίους Νικόλαο, Παρθένιο και Πέτρο για να τιμηθούν και οι τρεις μεγάλες μορφές των τελευταίων Αλεξανδρινών Προκαθημένων.
 
Το μεσημέρι ο Μακαριώτατος παρακάθισε σε γεύμα εργασίας που παρέθεσε προς τιμή του η οικογένεια του κ. Γεράσιμου Σιούτα, εκεί ο Πατριάρχης είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για την υφιστάμενη κατάσταση των Αποδήμων Ελλήνων που ζουν στην Μποτσουάνα.
 
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος τέλεσε για πρώτη φορά στην ιστορία του Απόδημου Ελληνισμού της Μποτσουάνας Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, όπου με πολύ ευλάβεια, μικροί και μεγάλοι προσήλθαν στο Ιερό Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Ο Μακαριώτατος στο κήρυγμα του μίλησε για τη σημασία του Ιησού Χριστού στη ζωή μας για τον καθημερινό αγώνα όλων και επαίνεσε τα Μέλη της προσωρινής επιτροπής της παροικίας να κρατήσουν ζωντανές ανάμεσα τους τις ελληνορθόδοξες αρετές του λαού μας. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος τέλεσε και τον Αγιασμό των Υδάτων.
 
Σε δεξίωση που ακολούθησε, προσφώνησε τον Μακαριώτατο εκ μέρους της παροικίας ο κ. Περικλής Μπέλος, ο οποίος το διαβεβαίωσε για την ενότητα που υπάρχει μεταξύ των Ελλήνων και την αποφασιστικότητα τους με τη βοήθεια του Θεού και της Πατριαρχικές ευλογίες του Αλεξανδρινού Προκαθημένου να προχωρήσουν εις την ανοικοδόμηση Ορθόδοξου Ιερού Ναού. Εις την αντιφώνηση του ο Μακαριώτατος, προέτρεψε όλους τους παρευρισκόμενους με πολύ αγάπη να ενώσουν τις δυνάμεις τους με κέντρο τον Ιησού Χριστό και την αγάπη για την πατρίδα, για να μπορέσουν να πετύχουν τους κοινούς τους στόχους.  Τίμησε μάλιστα και τα Μέλη της Προσωρινής Επιτροπής με ασημένια εικόνα του Ιησού Χριστού με την υπόσχεση ότι θα τους επισκεφθεί σύντομα για τα εγκαίνια του νέου Ιερού Ναού που τα μέλη της παροικίας θα οικοδομήσουν.
 

ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΥ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΙΩΑΝΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΠΡΕΤΟΡΙΑΣ

 
Την Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, στα πλαίσια της ποιμαντικής του επίσκεψης στη Νότιο Αφρική, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας Σεραφείμ, τον Πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο, τον Διάκονο Ελπιδοφόρο και τον κ. Σάββα Εκλεζάκη, επισκέφθηκε την Ελληνική Κοινότητα του Ράστερμπεργκ, μία από τις πιο απομακρυσμένες Ελληνικές Κοινότητες της Παροικίας της Νοτίου Αφρικής.
 
Το Μακαριώτατο υποδέχθηκαν εις την είσοδο του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ο Πρέσβης της Ελλάδος κ. Σάνδης, ο Ιερατικός Προϊστάμενος του Ναού Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Βεργίτσης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Αγγελόπουλος και μέλη της παροικίας.
 
Μετά την Δοξολογία, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας καλωσόρισε τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο τονίζοντας τη σημασία της παρουσίας Του ανάμεσα τους, σε μια εποχή μάλιστα που ο Απόδημος Ελληνισμός στις απομακρυσμένες περιοχές της Νοτίου Αφρικής συρρικνώνεται. Με πολύ συγκίνηση ο κ. Αγγελόπουλος τόνισε τη μεγάλη ευλογία που αισθάνονται όλοι τους από την επίσκεψη του Πατριάρχη τους.
 
Ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου στο χαιρετισμό του υπογράμμισε την ευαισθησία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας για τον Απόδημο Ελληνισμό της Αφρικανικής Ηπείρου, κι ιδιαίτερα για τους Έλληνες εκείνους, που έστω και λίγοι ζουν μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως συμβαίνει με τον Ελληνισμό στη περιοχή του Ράστερμπεργκ, δίνουν τη δική τους πνευματική μάχη με αξιοπρέπεια και θαυμασμό. Συνεχίζοντας ο Μακαριώτατος τον χαιρετισμό του, τόνισε ότι οι απομακρυσμένοι και ελάχιστοι αυτοί Απόδημοι Έλληνες φυλάνε Θερμοπύλες. Το έργο τους είναι αξιοθαύμαστο, γιατί μέσα από την αγάπη τους προς την Εκκλησία και το Έθνος, καταφέρνουν με την ενότητα τους, τη συνεργασία τους να μεταδίδουν στα παιδιά μας τις ελληνορθόδοξες αρετές της φυλής. Ο Μακαριώτατος τους διαβεβαίωσε ότι πάντοτε θα είναι δίπλα τους για τον αγώνα της διατήρησης της ελληνορθόδοξης ταυτότητας τους κι ότι πάντοτε προσεύχεται για όλους για πνευματική και οικογενειακή πρόοδο και ευημερία. Υπογράμμισε ακόμη ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος την ευαρέσκεια του για την στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των Κοινοτήτων, της Μητροπόλεως και των Διπλωματικών Αρχών. Επαίνεσε ακόμη την προσωπική παρουσία του Πρέσβη της Ελλάδος κ. Σάνδη, τέκνου του Ελληνισμού της Αιγύπτου, για την ακούραστη δραστηριότητα του για το ευσεβές ποίμνιο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Ως Πατριαρχική ευλογία προς την Ελληνική Κοινότητα του Ράστερμπεργκ, ο Μακαριώτατος πρόσφερε στον Πρόεδρο ασημένια εικόνα της Παναγίας.
 
Στη συνέχεια η Κοινότητα παρέθεσε Δεξίωση προς τιμή του Μακαριωτάτου στη οικία της οικογένειας Κυριακού από το Ακρωτήρι της Κρήτης, εκεί ο Μακαριώτατος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με μέλη της Παροικίας και να τους καθοδηγήσει πνευματικά για τον καθημερινό αγώνα της ζωής.
 
Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε μία μεγάλη επιχείρηση της χώρας που ανήκει, στους δραστήριους Απόδημους Έλληνες που ζουν στην περιοχή, Εκλεζάκη και Λιονταρίδη. Ο Μακαριώτατος επαίνεσε την όλη τους δραστηριότητα εις την οικονομία της χώρας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συμβολής των Αποδήμων Ελλήνων στα κοινωνικά προβλήματα της Νοτίου Αφρικής και μάλιστα εις την αντιμετώπιση του προβλήματος της Ανεργίας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι δύο οικογένειες, στις διάφορες επιχειρήσεις τους απασχολούν  1500 ιθαγενείς.
 
Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος συνέχισε την ποιμαντική του περιοδεία στην περιοχή κατευθυνόμενος προς τα σύνορα με την Μποτσουάνα, όπου διανυκτέρευσε  ως φιλοξενούμενος της οικογένειας Εκλεζάκη.
 
Την επομένη ο Μακαριώτατος μετέβη στη χώρα της Μποτσουάνας, της Ιεράς Μητροπόλεως Ζιμπάμπουε, πραγματοποιώντας ποιμαντική επίσκεψη εις τον Ελληνισμό και τους Ορθοδόξους που ζουν εκεί, επίσης θα τους τελέσει νυκτερινή Πατριαρχική Θεία Λειτουργία. Επίσης σκοπός του Μακαριωτάτου είναι να δει από κοντά τις ανάγκες τους και σε συνεργασία με τον Μητροπολίτη να οργανωθεί καλύτερα το πνευματικό και ιεραποστολικό έργο στην χώρα.

ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗ  ΝΟΤΙΟ ΑΦΡΙΚΗ.

 
Του Σεβ. Μητροπολίτου Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας Σεραφείμ
 
Την Τρίτη, 10 Ιανουαρίου ε.ε. έφθασε αεροπορικώς από την Αλεξάνδρεια μέσο Καΐρου στο Τζοχάνεσπουργ η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος  Β΄ προκειμένου να πραγματοποιήσει Ποιμαντική Επίσκεψη σε Μητροπόλεις του Θρόνου
 
Βασικός σκοπός της Ποιμαντικής Επισκέψεως του Αλεξανδρινού Προκαθημένου είναι τα εγκαίνια του Ιερού Ναού του Τιμίου Σταυρού της Ελληνικής Κοινότητας Τζέρμιστον στην Ιερά Μητρόπολη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας.
 
Με την ευκαιρία της επισκέψεως Του, εκτός από τις Ελληνικές Κοινότητες  της  Νοτίου Αφρικής, ο Μακαριώτατος θα επισκεφθεί και τις χώρες Μποτσουάνα και  Μοζαμβίκης, της Ιεράς Μητροπόλεως Ζιμπάμπουε, για να στηρίξει και να ευλογήσει και τους εκεί Αποδήμους Έλληνες κι άλλους Ορθοδόξους, Ρώσους, Σέρβους, Ρουμάνους, Ουκρανούς, Βουλγάρους, Γεωργιανούς και Λιβανέζους αδελφούς μας αλλά και το Αφρικανικό Ποίμνιο.
 
Ο Μακαριώτατος θα έχει την ευκαιρία να συνεργασθεί με τον Μητροπολίτη  και τους κληρικούς του Πατριαρχείου που υπηρετούν εκεί για θέματα στήριξης και οργάνωσης  του ποιμαντικού, φιλανθρωπικού και Ιεραποστολικού έργου του Πατριαρχείου  στην περιοχή με ιδιαίτερη προτεραιότητα στα κοινωνικά προβλήματα της φτώχειας, του Έϊτς, του περιβάλλοντος, της ασφάλειας και της ειρηνικής συνυπάρξεως των λαών της Αφρικανικής Ηπείρου.
 
Ταυτόχρονα θα συναντηθεί με τις Ελληνικές Διπλωματικές Αρχές, με την Ηγεσία του Απόδημου Ελληνισμού και με τις Αρχές των τριών χωρών που επισκέπτεται.
 
Κατά την άφιξη του Αλεξανδρινού Προκαθημένου στο Τζοχάνεσμπουργ  έγινε επίσημη υποδοχή στο Παρεκκλήσιο της Αγίας Τριάδος στους χώρους της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας με την παρουσία του Πρέσβη της Ελλάδας κ. Σάνδη, της Ηγεσίας της  Ελληνικής Παροικίας, των κληρικών της Μητροπόλεως και εκπροσώπων των Ελληνικών Κοινοτήτων, Συλλόγων και Σωματείων.
 
Μετά την Δοξολογία ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας Σεραφείμ καλωσόρισε τον Μακαριώτατο εκ μέρους όλων, τονίζοντας τη σημασία της επισκέψεως του Αλεξανδρινού Προκαθημένου, που με τη παρουσία Του ενισχύει τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία στην περιοχή.
 
Στο χαιρετισμό του ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στην ευαισθησία του Αλεξανδρινού Θρόνου και του ιδίου προσωπικά να προστατευθεί με κάθε τρόπο η παρουσία του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στις χώρες που επισκέπτεται με την ενίσχυση του ποιμαντικού, φιλανθρωπικού και Ιεραποστολικού έργου του Πατριαρχείου. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στις κοινές προσπάθειες για τη λύση του προβλήματος της ασφάλειας και στην αναγκαιότητα της συμμετοχής μας στα κοινωνικά προβλήματα των λαών της Αφρικής. Αναφέρθηκε στις ποιμαντικές ευθύνες των κληρικών μας κι επαίνεσε την σταθερή στήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης στο έργο του Πατριαρχείου, ζητώντας από τον παριστάμενο Πρέσβη της Ελλάδας κ. Σάνδη να μεταφέρει τις ευχαριστίες τους προς τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Ελληνικής Κυβερνήσεως. Ακόμη ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στη πρόσφατη σημαντική ποιμαντική του επίσκεψη στις Ιεραποστολικές Μητροπόλεις του Θρόνου στην Ουγκάντα και Κένυα, και εις το εκεί πολύπλευρο επιτελούμενο φιλανθρωπικό έργο.
 
Με την ευκαιρία του νέου έτους, ο Μακαριώτατος τόνισε ότι με όπλο τη πίστη μας στον Κύριο ημών Ιησού Χριστό αντιμετωπίζουμε με ελπίδα και αισιοδοξία τις προσκλήσεις των καιρών κι ότι καλύτερες ημέρες θα ανατείλουν για όλους μας, και πολύ περισσότερο για τη βασανιζόμενη Αφρικανική Ήπειρο και τα απροστάτευτα ορφανά παιδιά. Αναφέρθηκε επίσης στη τελευταία σημαντική επίσκεψη του Διοικητή της Αλεξανδρείας στο Γραφείο του Μακαριωτάτου για τις γιορτινές ευχές, με την συνοδεία κι άλλων ανωτάτων αξιωματούχων της Αιγύπτου, επανατονίσθηκε η άριστη συνεργασία μεταξύ του Πατριαρχείου και των Αιγυπτιακών Αρχών και η ειρηνική συνύπαρξη  χριστιανών και μουσουλμάνων και την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας. Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον κ. Διοικητή για τη τελευταία πολυσήμαντη απόφαση του Προέδρου της Χώρας κ. Μουμπάρακ να εγκρίνει αίτηση του Πατριαρχείου μας για τη λειτουργία Ανώτερης Εκκλησιαστικής Σχολής στην Αλεξάνδρεια για τη καλύτερη ποιμαντική κατάρτιση των στελεχών του Πατριαρχείου μας.
 
Ακόμη ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για την αξιοποίηση της ακίνητης  περιουσίας του Πατριαρχείου  κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έτσι ώστε να μπορεί απερίσπαστα να επιτελεί και να ενισχύει  τον Ιεραποστολικό του σκοπό.
 
Ο χαιρετισμός του Μακαριωτάτου ολοκληρώθηκε με την αναφορά του στα επιτελούμενα σημαντικά έργα στην Αλεξάνδρεια και στο Κάιρο, ανακινώντας επίσημα ότι στις 2 Απριλίου ε.ε. θα γίνουν Παρουσία Αρχηγών Κρατών του Οικουμενικού Πατριάρχου και των εκπροσώπων των Ορθοδόξων Προκαθημένων και άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων απ’ όλο τον κόσμο τα εγκαίνια του ανακαινισμένου  Πατριαρχικού Οίκου και του περίφημου Ιερού Ναού του Ευαγγελισμού στην Αλεξάνδρεια.
 
Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος παρακάθισε σε γεύμα εργασίας που παρέθεσε προς τιμή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας Σεραφείμ παρουσία της Γενικής Προξένου της Ελλάδος κ. Αλειφέρη, του Αντιπροέδρου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Αφρικής – Ασίας κ. Β. Μαγδαληνού και άλλων επισήμων καθώς και των κληρικών της Μητροπόλεως μας,  ο Μακαριώτατος είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για θέματα Ιεραποστολικά, θέματα του Απόδημου Ελληνισμού και για τη φιλανθρωπική μας δράση και την συμβολή μας  στα κοινωνικά προβλήματα της Χώρας.
 
Το βράδυ της ίδιας ημέρας, για τον ίδιο σκοπό ο Μακαριώτατος παρακάθισε σε Δείπνο εργασίας που παρέθεσε προς τιμή του ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού κ. Βασίλης Μαγδαληνός με την παρουσία του Πρέσβη της Ελλάδος κ. Σάνδη, της Γενικής Προξένου κ. Αλειφέρης, του Μητροπολίτου Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας Σεραφείμ, του κ. Μπίζου και της Ηγεσίας της Παροικίας μας.
 
Ο Μακαριώτατος έδωσε τις κατάλληλες οδηγίες προς το σκοπό αυτό, τονίζοντας τη σημασία της στενής συνεργασίας όλων των φορέων, Πατριαρχείου, Μητροπόλεων, Διπλωματικών Αρχών, Κοινοτήτων και Σωματείων για να μπορούμε με επιτυχία να δίνουμε μαρτυρία Χριστού με την ενδυνάμωση της ελληνορθόδοξης παρουσίας και ποιμαντικής φιλανθρωπίας μας.
 
Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ
 
Η Α.Θ.Μ  ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ Θεόδωρος Β΄ έφθασε  στην Πατριαρχική Επιτροπεία Καίρου, το μεσημέρι της Δευτέρας 9 Ιανουαρίου ε.ε. προκειμένου να αναχωρήσει αεροπορικώς για την Ν. Αφρική.
 
Ο Μακαριώτατος κατά την  ολιγόωρη παραμονή του στο Κάιρο πραγματοποίησε Επίσημη Επίσκεψη στον Πατριάρχη των Μελχιτών κ. Γρηγόριο συνοδευόμενος από τον Αρχιμανδρίτη Νικόδημο Πριάγγελο Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου, τον  Θεοφιλ.  Επίσκοπο Βαβυλώνος  Εμμανουήλ και τον Αρχιμανδρίτη    Ισίδωρο Σαλάκο.
 
Οι  δύο πατριάρχες με τις συνοδείες τους μετέβησαν στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως του Σωτήρος  όπου έγινε Επίσημη Δοξολογία. Ο Μακαριώτατος απευθυνόμενος προς τον Πατριάρχη των Μελχιτών κ. Γρηγόριο  εξέφρασε την εκτίμηση και την αγάπη του προς το πρόσωπο του   και ευχήθηκε σύντομα ο Θεός να οδηγήσει τα βήματα όλων μας στο κοινό Ποτήριο της Θείας Ευχαριστίας.
 
Κατόπιν  και στην αίθουσα τελετών  του Πατριαρχείου των Μελχιτών  οι δύο προκαθήμενοι είχαν  κατ’ ιδίαν  συνάντηση και αντάλλαξαν δώρα.
 
Τις πρώτες πρωινές ώρες της 10ης Ιανουαρίου ε.ε. ο Μακαριώτατος συνοδευόμενος από τον Διάκονο Ελπιδοφόρο,  αναχώρησε για Ποιμαντική Επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας.
 
Στην αίθουσα επισήμων  του Διεθνούς  Αερολιμένα Καΐρου κατευόδωσαν τον Πατριάρχη ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Πριάγγελος Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου, ο  Θεοφιλ. Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Εμμανουήλ, ,   και οι Αρχιμανδρίτες Νήφων ,Γεώργιος και Ισίδωρος.
 
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ
 
Από την 1 Ιανουαρίου ε.ε. έως και τις 6 Ιανουαρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Παναγιώτη Βλασσόπουλο με τον οποίον συζήτησαν θέματα που αφορούν το Πατριαρχείο κατόπιν επισκέφθηκαν το υπό ανακατασκευή Πατριαρχικό Μέγαρο στην Μανσέϊα και επιθεώρησαν τις εργασίες.
 
Επίσης ο Μακαριώτατος δέχθηκε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πηλουσίου ( Πόρτ Σαΐδ) Παντελεήμων, τον Προξενικό Λιμενάρχη στο Πόρτ Σαΐδ και τον Γραμματέα του Προξενικού Λιμεναρχείου κ. Εμμανουήλ Μανίφη.
 
Τον Μακαριώτατο επισκέφθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ερμουπόλεως Νικόλαος Πατριαρχικός Επίτροπος επί των Αραβόφωνων  προκειμένου να του ευχηθεί για το νέο έτος. Για ευχές επίσης επισκέφθηκαν τον Μακαριώτατο ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αραβόφωνων Ελληνορθοδόξων κ. Gabriil Nakkash  με το συμβούλιο της Κοινότητας, επίσης στον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο ευχήθηκαν για το νέο έτος οι Αραβόφωνοι κληρικοί της Αλεξάνδρειας και της Ιεράς Μητροπόλεως Πηλουσίου.
 
Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος δέχθηκε επίσης τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας με τον οποίον συζήτησαν τις τελευταίες λεπτομέρειες για την τέλεση του Αγιασμού των υδάτων στο χώρο του Ομίλου.
 
Τέλος ο Μακαριώτατος δέχθηκε τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Βαβυλώνος Εμμανουήλ και τον Αρχιμανδρίτη Νήφωνα Τσαβαρή οι οποίοι του ευχήθηκαν για το νέο έτος.
 
Επίσης ο Μακαριώτατος δέχθηκε πολλούς πάροικους καθώς και τους εκπαιδευτικούς των Ελληνικών Σχολείων Αλεξανδρείας προκειμένου να του ευχηθούν για το νέο έτος.
 
ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΕΙΣ
 
Εντολή της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, το Σάββατο 7 Ιανουαρίου ε.ε., ο Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Ραυτόπουλος συνοδευόμενος από τον Αρχιμανδρίτη Σάββα Χειμωνέττο μετέβησαν στην έδρα του Κοπτικού Πατριαρχείου στην Αλεξάνδρεια όπου ευχήθηκε εκ μέρους του Μακαριωτάτου  στον Πατριαρχικό Επίτροπο της Κοπτικής Εκκλησίας Αρχιμανδρίτη Χερουβίμ  με την ευκαιρία της εορτής των Χριστουγέννων τα οποία η Κοπτική Εκκλησία εορτάζει στις 7 Ιανουαρίου ( οι Κόπτες Χριστιανοί αποτελούν το 10 % του πληθυσμού της Αιγύπτου).
 
Επίσης την ίδια ημέρα ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καίρου Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Πριάγγελος συνοδευόμενος από τον Αρχιμανδρίτη Ισίδωρο Σαλάκο επισκέφθηκαν, εντολή του Μακαριωτάτου τον Πατριάρχη των Κοπτών Σενούντα όπου του μετέφεραν τις ευχές του Πατριάρχη μας. Ο Πατριάρχης Σενούντα υποδέχθηκε θερμότατα τον Πατριαρχικό Επίτροπο Καίρου.
 
ΤΑ ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ 
 
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια εορτάστηκαν στις 6 Ιανουαρίου ε.ε., τα Άγια Θεοφάνεια στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, προεξάρχοντος της Θείας Λειτουργίας της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄.
 
Ο Μακαριώτατος, πλαισιούμενος από τον κλήρο του Πατριαρχείου μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τέλεσε τον Μεγάλο Αγιασμό. Στο τέλος ο Πατριάρχης  αγίασε τους χριστιανούς και τους ευχήθηκε τα αγιασμένα νερά να τους χαρίσουν  φώτιση ώστε η ειρήνη του Χριστού να βασιλεύει στις καρδιές τους.
 
Στην Θεία Λειτουργία και στην τελετή του Μεγάλου Αγιασμού παραβρέθηκαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Θεοχάρης Λαλάκος, ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Δημήτρης  Βαφειάδης και οι Εκπρόσωποι των Ελληνικών Συλλόγων και Σωματείων της Αλεξάνδρειας καθώς και πολλοί πάροικοι και προσκυνητές από την  Ελλάδα.
 
Μετά το πέρας και του Μεγάλου Αγιασμού ο Πατριάρχης δέχθηκε στην Ιερά Πατριαρχική Μονή του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου την επίσκεψη του Διοικητή της πόλεως Αλεξανδρείας Στρατηγού Mohamed Mahgoup Abdesalam (Ανώτατος Τοπικός Άρχοντας), τον κ. Mahgoup  συνόδευαν πολλοί σημαντικοί παράγοντες της πόλεως μεταξύ των οποίων ο Υποδιοικητής, ο Διοικητής Ασφαλείας, ο Γενικός Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αλεξανδρείας και άλλοι.
 
Στον χαιρετισμό του προς τον Διοικητή ο Μακαριώτατος, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα πρόσφατα ιεραποστολικά ταξίδια του στην Αφρικάνική Ήπειρο, ακολούθως ζήτησε από τον κ. Mahgoup  να μεταφέρει στον Πρόεδρο της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης  κ. Hosny Moubarak τις πιο θερμές του ευχαριστίες  για την βοήθεια   και την προστασία που παρέχει η Αιγυπτιακή Κυβέρνηση στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Ο Μακαριώτατος είπε ότι όπου και εάν πάει όπου και εάν βρεθεί αναφέρει για αυτή την αγάπη και την συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στο Πατριαρχείο τον Διοικητή και τον Αιγυπτιακό λαό.
 
Ο κ. Mahgoup ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την υποδοχή και την φιλοξενία, αναφέρθηκε στις σχέσεις Ελλήνων και Αιγυπτίων και στην μακραίωνη φιλία που συνδέει τις δύο χώρες. Ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την συνεργασία και του ευχήθηκε χρόνια πολλά. Ακολούθησε μία συζήτηση μεταξύ των δύο ανδρών για διάφορα θέματα. Την διερμηνεία στους διάλογους μεταξύ του Αλεξανδρινού Προκαθήμενου και του κ. Διοικητή  έκανε ο κ. Μιχάλης Ασλανίδης.
 
Ακολούθως, ο Μακαριώτατος συνοδευόμενος από τον κλήρο του Πατριαρχείου και της πόλεως μετέβη στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αλεξανδρείας όπου  τέλεσε την ακολουθία του Αγιασμού των Υδάτων. Πλήθος κόσμου όπου είχε κατακλείσει τον Εξώστη του Ομίλου παρακολούθησε με ιδιαίτερη συγκίνηση την όλη τελετή η οποία πραγματοποιήθηκε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην Παραλία του Ε.Ν.Ο.Α. και σε εξέδρα που την  κάλυπταν τόξα από κλαδιά φοινίκων και εκατοντάδες Ελληνικές σημαίες. Έτσι για ακόμη μία φορά αγιάστηκαν τα νερά της Μεσογείου από το Πατριάρχη Αλεξανδρείας που πριν την κατάδυση του τιμίου Σταυρού άφησε ελεύθερα στον Αλεξανδρινό ουρανό λευκά περιστέρια.
 
Στη συνέχεια όλοι κατευθύνθηκαν στο κτίριο του Ναυτικού Ομίλου όπου ο Πρόεδρος του κ. Εδμόνδος Κασιμάτης, ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για τις συγκινητικές στιγμές που τους χάρισε με την τελετή αυτή. Αναφέρθηκε στην ημέρα των Φώτων και στις Ελληνικές Παραδόσεις.
 
Σε όλες τις τελετές παραβρέθηκε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Θεοχάρης Λαλάκος οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Δημήτρης Βαφειάδης Α΄ Αντιπρόεδρος και ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Νικόλαος Κόπελος, ο Πρόεδρος των Αραβόφωνων Ελληνορθοδόξων κ. Gabriel Nakkas, όλοι οι Πρόεδροι των Ελληνικών Συλλόγων και Σωματείων, πάρα πολλοί πάροικοι, προσκυνητές και εκδρομείς από την Ελλάδα. 
 
Τέλος, ο Ελληνικός Ναυτικός Όμιλος προσέφερε εορταστικό γεύμα στον Πατριάρχη και σε όλους όσους ήταν εκεί.
 
ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
 
Το βράδυ, της Παρασκευής, 31 Δεκεμβρίου 2004, πραγματοποιήθηκε η   κοπή της καθιερωμένης βασιλόπιτας από την  Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄, στην Μεγάλη Αίθουσα της Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Σάββα.
 
Με πολλά έργα να βρίσκονται σε εξέλιξη και συνεχίζοντας την αναγέννηση και την  αναμόρφωση της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, αποχαιρέτησε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας το 2005.
 
Την τελευταία μέρα του χρόνου, έψαλαν στον Μακαριώτατο τα Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα ομάδες μαθητών από τα σχολεία της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας.
 
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, δέχθηκε τους κληρικούς και λαϊκούς  που υπηρετούν στα γραφεία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας  καθώς και τους Ελληνόφωνους και Αραβόφωνους κληρικούς της πόλεως προκειμένου να του ευχηθούν Καλή Χρονιά.
 
Ακολούθως ο Μακαριώτατος διένειμε τα καθιερωμένα δώρα στους κληρικούς, στους υπαλλήλους του Πατριαρχείου και σε όλους εκείνους που βοηθούν το έργο του.
 
Μετά τον Μέγα Πανηγυρικό  Εσπερινό, ο Μακαριώτατος, συνοδευόμενος από τον κλήρο του Πατριαρχείου, τους πάροικους και τους προσκυνητές,  κατευθύνθηκε στην Μεγάλη αίθουσα της Μονής του Αγίου Σάββα όπου πραγματοποιήθηκε η κοπή της καθιερωμένης Βασιλόπιτας. Ακολούθησε ο Απολογισμός των πεπραγμένων του έτους από τον Μακαριώτατο ο οποίος είχε ως εξής:
 
«Σήμερα παρευρισκόμαστε εδώ, στην αίθουσα του Θρόνου του Πατριαρχείου μας, δια να υποδεχθούμε το νέο έτος της χρηστότητός Του, να ευχαριστήσουμε τον Κύριο δια τα καλά, που δεχθήκαμε κατά τη διάρκεια του παρόντος έτους, να δοξάσουμε το όνομά Του, και να παρακαλέσουμε το νέο έτος να είναι ευλογημένο, ειρηνικό, καρποφόρο, και η Αειπάρθενος να μας φυλάττει υπό τη σκέπη Της.
 
 Ευρισκόμενοι προ της ανατολής του νέου έτους, αναλογιζόμαστε τι επράξαμε και η σκέψη μας πηγαίνει κατ’ αρχάς στους εκλεκτούς συνεργάτες μας, τους πλησίον και τους μακράν, κληρικούς κάθε βαθμίδας, οι οποίοι εργάσθηκαν ακούραστα δια την ενίσχυση και ανάπτυξη του Ποιμαντικού και Ιεραποστολικού έργου του Πατριαρχείου μας. Επίσης εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας και στα λαϊκά μέλη της Εκκλησίας μας δια την πολυσχιδή συμπαράστασή τους, ηθική και υλική.
 
 Πολλά θέματα διευθετήθηκαν εντός του τρέχοντος έτους, όμως οι υποχρεώσεις και τα έργα, τα οποία αναμένουν, είναι πολλά. Τούτο επιβάλλει συνεχή και αδιάκοπη προσφορά από τον καθένα μας.
 
 Αυτά, που έλαβαν χώρα κατά το 2005 έχουν ως ακολούθως:
 
Τα Άγια Θεοφάνεια
Με λαμπρότητα εορτάσθηκαν τα Άγια Θεοφάνεια στην έδρα του Πατριαρχείου μας και δια πρώτη φορά αγιάσθηκαν από την Αίγυπτο τα νερά της Μεσογείου, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αλεξανδρείας. Την αυτή ημέρα δεχθήκαμε εδώ τον Διοικητή της Αλεξάνδρειας Στρατηγό κ. Μωχάμετ Μαχγκούπ, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη εθιμοτυπική επίσκεψη στο Πατριαρχείο μας.
 
Ποιμαντική Περιοδεία στο Καμερούν
Από 14 έως 20 Ιανουαρίου πραγματοποιήσαμε Ποιμαντική επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Καμερούν. Καθ’ οδόν, στην πρωτεύουσα της Κένυας, Ναϊρόμπι, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε την Πατριαρχική Σχολή «Μακάριος ο Γ’» , στην οποία μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η άριστη λειτουργία της και το αξιόλογο έργο, που επιτελεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κένυας κ. Μακάριος.
 
Στο Καμερούν  επισκεφθήκαμε όλες τις ενορίες στην πρωτεύουσα Γιαουντέ και την πόλη Ντουάλα, μεταξύ των οποίων και την ενορία Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στο Bonaberi, όπου οι Ορθόδοξοι Καμερουνέζοι μας συγκίνησαν με την αγάπη τους. Πιστεύουμε ότι η επίσκεψή μας ετόνωσε το ηθικό του ποιμνίου μας. Πολλές ευχαριστίες  απευθύνουμε προς τον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Καμερούν κ. Paoul Biya δια την τιμή που μας επιφύλαξε. Συγχαρητήρια απευθύνουμε τόσο στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ειρηνουπόλεως κ. Δημήτριο, ο οποίος μετά από εμένα συνέχισε το ιεραποστολικό έργο στο Καμερούν , ως Σεβ. Μητροπολίτης Καμερούν, όσο και στον νυν Μητροπολίτη Καμερούν κ. Γρηγόριο, ο οποίος εργάζεται σκληρά και αναπτύσσει, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, σημαντική  ιεραποστολική  δράση. 
 
Το Πατριαρχείο αναγνωρίζει την πολυετή προσφορά των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λεοντουπόλεως κ. Διονυσίου και Αξώμης κ. Πέτρου
 
Κατά την ημέρα των ονομαστηρίων της ημών Μετριότητος, σύμφωνα με απόφαση προηγηθείσης Ιεράς Συνόδου, απενεμήθει στους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτας Λεοντουπόλεως κ. Διονύσιο και Αξώμης κ. Πέτρο ο τίτλος του Γέροντος και το παράσημο του “Χρυσού Αστέρος” του Αγίου Μάρκου δια την πολυετή και πολυσήμαντη προφορά τους στο Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.
 
Επίσκεψις της Δημάρχου Αθηναίων κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη και του επιτίμου Προέδρου του κόμματος της “Νέας Δημοκρατίας” και πρ. Πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη
 
Την 21 Φεβρουαρίου δεχθήκαμε τη Δήμαρχο Αθηναίων κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και τον επίτιμο Πρόεδρο της “Νέας Δημοκρατίας” κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, με τους οποίους εξετάσαμε θέματα του Πατριαρχείου και την πορεία των εργασιών του Πατριαρχικού Μεγάρου, το οποίο και  επισκεφθήκαμε. Η Δήμαρχος Αθηναίων υποσχέθηκε ότι θα παράσχει βοήθεια δια την ανασυγκρότηση της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης, ο δε κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μεριμνήσει ακόμη περισσότερο δια τα Ελληνορθόδοξα Πατριαρχεία.
 
Επίσκεψις εις Ι. Μητροπόλεις Ιωαννουπόλεως
και Πρετορίας - Καλής Ελπίδος
 
Από 26 Φεβρουαρίου έως 22 Μαρτίου πραγματοποιήσαμε Ποιμαντική περιοδεία στην Ι. Μητρόπολη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας και Ι. Μητρόπολη Καλής Ελπίδος, στη Νότιο Αφρική, όπου μας επιφυλάχθηκε θερμότατη φιλοξενία από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ιωαννουπόλεως κ. Σεραφείμ και Καλής Ελπίδος κ. Σεργιο, τους οποίους ευχαριστούμε και συγχαίρομε δια το πλούσιο και πολυδιάστατο ποιμαντικό και ιεραποστολικό έργο, που επιτελούν. Είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τις δραστηριότητες των Ελληνικών Κοινοτήτων, τους περικαλλείς ιερούς ναούς, τα σχολεία, τις κτιριακές κοινοτικές εγκαταστάσεις, τη σχολή «ΣΑΧΕΤΙ» κ.α. Επίσης επισκεφθήκαμε τα ιεραποστολικά κέντρα του Πορτ Ελίζαμπεθ και του Ντέρμπαν και δώσαμε οδηγίες δια την περαιτέρω ανάπτυξη της ιεραποστολής και στις δύο Ι. Μητροπόλεις. Συναντηθήκαμε με πολλούς κυβερνητικούς παράγοντες, με τους οποίους αναπτύξαμε θέματα του ελληνισμού της Ν. Αφρικής και τη συμβολή και βοήθεια της Ορθοδόξου Εκκλησίας σε κοινωνικά προβλήματα και ιδιαίτερα στην καταπολέμηση του AIDS, σε συγκινητική δε ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η συνάντησή μας με τον κάτοχο του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης και πρώην Προέδρου της Νοτίου Αφρικής κ. Νέλσων Μαντέλα, αγωνιστή της ειρήνης και της Δημοκρατίας. Είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις δια προβλήματα της αγαπητής Ομογένειας με διπλωματικούς παράγοντες της Ελλάδος και της Κύπρου, με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων, του ΣΑΕ, διαφόρων συλλόγων και σωματείων, αλλά και με πλήθος πιστών, στους οποίους διακρίναμε την βαθιά πίστη τους στο Θεό και την αγάπη τους στο Πατριαρχείο και την Πατρίδα. Θεμελιώσαμε το πρώτο ίδρυμα δια απόρους Έλληνες στη Νότια Αφρική ,το «Αθανάσιο Ιδρυμα». Η επίσκεψίς μας στη Νότιο Αφρική μας έδωσε τη δυνατότητα να συναντήσουμε ένα μεγάλο και ενεργό μέρος της Εκκλησίας μας και να εξετάσουμε την περαιτέρω ανάπτυξη της ιεραποστολής.      
 
Πανορθόδοξος Σύναξις των Προκαθημένων
των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Κωνσταντινούπολη
 
Από 22 έως 26 Μαΐου επισκεφθήκαμε το Φανάρι, όπου λάβαμε μέρος στην Σύναξη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών δια την επίλυση του προβλήματος στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.
 
Ο Υπουργός Τουρισμού κ. Δ. Αβραμόπουλος
στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας
 
Την 31 Μαΐου δεχθήκαμε τον Υπουργό Τουρισμού της Ελλάδος κ. Δημήτριο Αβραμόπουλο. Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο Διοικητής της Αλεξάνδρειας κ. Mohamed Amptesalam Mahgoup. Με τον Έλληνα Υπουργό εξετάσαμε τα θέματα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κρήτης-Αλεξάνδρειας, τη δραστηριοποίηση Ελλήνων τουριστικών επιχειρηματιών στην Αίγυπτο και την έναρξη λειτουργίας της Ελληνο-Αιγυπτιακής Τουριστικής Σχολής στο Κάιρο.
 

Ανεπίσημη επίσκεψη στην Κρήτη
 
Από 19 Ιουλίου έως 19 Αυγούστου πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στην νήσο Κρήτη. Θέλω να εκφράσω τις πιο θερμές ευχαριστίες μου προς τους αγαπητούς εν Χριστώ αδελφούς Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες δια την φιλοξενία, όλους τους κυβερνητικούς παράγοντες και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά ένα μεγάλο ευχαριστώ απευθύνω και στον γενναίο και ευσεβή λαό της Κρήτης για την αγάπη, που μας περιέβαλλε σ’ όλα τα μέρη της Μεγαλονήσου. Στις συναντήσεις με μέλη της ελληνικής κυβέρνησης, με τον επίτιμο Πρόεδρο της «Νέας Δημοκρατίας» κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, με τη Δήμαρχο Αθηναίων κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, τοπικούς παράγοντες κ.α. ανταλλάξαμε απόψεις σε θέματα Ορθοδοξίας στην Αφρική, Ιεραποστολής και ανάπτυξης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου. Όλοι οι συνομιλητές μας υποσχέθηκαν κάθε βοήθεια στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.
 
Επαφές με την ελληνική Κυβέρνηση στην Αθήνα
 
Από 9  έως 16 Σεπτεμβρίου επισκεφθήκαμε την Ελλάδα, όπου ετελέσαμε στην Σιθωνία  το ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κυρού Πέτρου Ζ’ και της συνοδείας του, προσκυνήσαμε την εικόνα της Παναγίας «Άξιον εστί» στο Άγιο Όρος και εν συνεχεία στην Αθήνα συνεχίσαμε τις επαφές μας με την ελληνική κυβέρνηση και συγκεκριμένα με την Υπουργό Παιδείας κυρία Μαριέττα Γιαννάκου, με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Παναγιώτη Σκανδαλάκη, την Πρόεδρο της Βουλής κυρία Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη κ.α. Στις συναντήσεις εξετάσθηκαν θέματα Παιδείας στα ελληνικά σχολεία της Αφρικής, η συνέχιση και ολοκλήρωση των έργων της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καΐρου, η ίδρυση της Πατριαρχικής Σχολής Αλεξανδρείας κ.α
 
Η Διαθρησκειακή συνάντηση στην  Κωνσταντινούπολη
 
Από 7 έως 9 Νοεμβρίου συμμετείχαμε στην Διαθρησκειακή συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη και είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις με πολλούς εκπροσώπους άλλων θρησκειών και δογμάτων. Στην συνάντηση τονίσαμε την επιτυχή συνύπαρξη δύο θρησκειών στην Αίγυπτο και κάναμε έκκληση σε αγώνα καταλλαγής, αγάπης, αλληλοσεβασμού μεταξύ των θρησκειών και ειρήνης ανά τον κόσμο.
 
Επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά
 
Από 7 έως 9 Δεκεμβρίου επισκεφθήκαμε την  Ι. Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά, δια να τιμήσουμε τη μνήμη της Αγίας και εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Σινά και αγαπητό αδελφό κ. Δαμιανό δια την αγάπη του και την φιλοξενία του. Οι πολυπληθείς εκδηλώσεις λατρείας των πιστών έδειξαν τη σημασία των δύο μεγάλων κέντρων της Ορθοδοξίας στην Αίγυπτο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης Σινά.
 
Ποιμαντική Επίσκεψη στην Ι. Μητρόπολη
Καμπάλας και πάσης Ουγκάντας
 
Από 13 έως 19 Δεκεμβρίου πραγματοποιήσαμε Ποιμαντική επίσκεψη στην Ι. Μητρόπολη Καμπάλας και πάσης Ουγκάντας. Ευχαριστούμε για την εγκάρδια φιλοξενία και συγχαίρομε για το τεράστιο και πολυσήμαντο ιεραποστολικό έργο τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ουγκάντας κ. Ιωνά. Είδαμε από κοντά τις ελλείψεις των απλών ανθρώπων, που επικεντρώνονται σε  σχολεία, νοσοκομεία, πηγάδια για πόσιμο νερό, φάρμακα κ.α. Παράλληλα θαυμάσαμε το έργο που επιτελείται δύσκολα μεν αλλά σταθερά με τη βοήθεια ιεραποστολικών συλλόγων της Ελλάδος και εθελοντών ιδιωτών με την εποπτεία και καθοδήγηση του αγαπητού αδελφού Άγιου Ουγκάντας. Χτίζονται καθημερινά ιεροί ναοί, εγκαινιάσαμε με τον Αντιπρόεδρο της Ουγκάντας νοσοκομείο, δια το οποίο βοήθησε και η Ι. Μητρόπολη Καμπάλας. Υποσχεθήκαμε περισσότερη βοήθεια στους πονεμένους συνανθρώπους μας στην Ουγκάντα.
 
Επισκέψεις εντός Αιγύπτου
 
Κατά την διάρκεια του έτους επισκεφθήκαμε όλες τις Ορθόδοξες ενορίες μας, αραβόφωνες και ελληνόφωνες, στην Αίγυπτο και εκφράζουμε την ευαρέσκειά μας  δια τις δραστηριότητές τους και την συνεργασία τους. Συναντηθήκαμε δια τρέχοντα θέματα πάμπολλες φορές με τον Εξοχώτατο Πρέσβη της Ελλάδος κ. Π. Βλασσόπουλο, ο οποίος μοχθεί δια το καλό του Πατριαρχείου, με τον Εντιμότατο Γ. Πρόξενο της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ. Θ. Λαλάκο, με τους κοινοτικούς εκπροσώπους των ελληνικών κοινοτήτων Καΐρου και Αλεξανδρείας, εκπροσώπους διαφόρων συλλόγων και σωματείων Καΐρου και Αλεξανδρείας, συνεργάτες και φίλους του Πατριαρχείου κ.α.
 
Κτιριακές εργασίες
Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε ότι στους πρώτους μήνες του 2006 θα τελέσουμε τα εγκαίνια του Πατριαρχικού Μεγάρου, έχουν τελειώσει ήδη οι εργασίες στον Ι. Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Χελουάν και στον Ι. Ναό Αγίων Αναργύρων στη Σούμπρα, σε εξέλιξη ευρίσκονται οι εργασίες στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου στο Κάιρο. Προωθούμε την λειτουργία της Πατριαρχικής Σχολής στην Αλεξάνδρεια και της  Ελληνοαιγυπτιακής Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων στο Κάιρο σε κτίριο του Πατριαρχείου.
 
Αγαπητοί μου αδελφοί,
Ευλογημένα τέκνα του Κυρίου,
 
Πιστεύουμε ότι πραγματοποιήθηκαν πολλά μέσα στον ένα χρόνο, όμως γνωρίζουμε ότι περιμένουν πολλά ακόμα έργα, δια τα οποία πρέπει με μεγαλύτερες θυσίες και κόπους να εργασθούμε δια αυτά.
 
Εύχομαι σε όλους καλή ειρηνική και δημιουργική νέα χρονιά με υγεία και ελπίδα στους πονεμένους συνανθρώπους μας.
Καλή Χρονιά !»
 
Στην τελετή παρευρέθηκαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Θεοχάρης Λαλάκος, Εκπρόσωποι της Ελληνικής Κοινότητας, ο Πρόεδρος της Κοινότητος Αραβόφωνων Ορθοδόξων κ. Gabriel Naccahe, και πάρα πολλοί πάροικοι.
 
Μετά την σχετική ακολουθία και την ευλογία της Βασιλόπιτας, Ελικοπτέρου. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην σημασία και το σημαντικό και πολύπλευρο έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας σε όλη την αφρικανική ήπειρο. Αναφέρθηκε στις ιεραποστολές ανά την Αφρική αναφέροντας πολλές, συγκλονιστικές, προσωπικές περιπτώσεις. Τέλος ευχαρίστησε στο Πρόσωπο του εκπροσώπου του Ελληνικού Προξενείου την μητέρα Ελλάδα για την υποστήριξη του έργου του Πατριαρχείου, στο πρόσωπο του Εκπροσώπου της Ε.Κ.Α. τους πάροικους και στο πρόσωπο του κ. Nakkas τους αραβόφωνους Ορθοδόξους..
 
Την ομιλία μετέφρασε στα Αραβικά ο Αραβόφωνος π. Πέτρος Μάζγαρ.
 
Τέλος όλοι οι παρευρισκόμενοι έψαλλαν τα κάλαντα και ο Μακαριώτατος μοίρασε την Βασιλόπιτα.
 
Την πρώτη του Νέου Έτους, ο Πατριάρχης προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας περιστοιχούμενος από τον ιερό κλήρο του Πατριαρχείου και της πόλεως.
 
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε Δοξολογία παρουσία του Γενικού Προξένου στην Αλεξάνδρεια κ. Θεοχάρη Λαλάκου και των Εκπροσώπων των Κοινοτήτων στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού για το νέο έτος, στην οποία προεξήρχε ο Μακαριώτατος.
 
Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος μετέβη στο Ελληνικό Γηροκομείο όπου ευχήθηκε στους γέροντες και το προσωπικό μοιράζοντας τους και τα καθιερωμένα δώρα, μικρό χρηματικό ποσό στον κάθε ένα και ένα ημερολόγιο του 2006. Στην συνέχεια παρακάθισε στην εορταστική τράπεζα. 
 
Κατόπιν ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου συνοδευόμενος από τον κλήρο του Θρόνου, μετέβη στην Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας για την κοπή της πίτας.
 
Η τελετή έλαβε χώρα στο Εντευκτήριο της Ε. Κ. Α. και σε αυτήν παραβρέθηκαν τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας και των Ελληνικών Προξενικών Αρχών. Μετά την καθιερωμένη προσευχή και τις ευχές του Μακαριωτάτου για το Νέο Έτος ακολούθησε η κοπή της πίτας και η διανομή της σε όλους από τον Πατριάρχη.