Φεβρουάριος  2006

 

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

 

Τις ευχαριστίες της εκφράζει για τις ευχές του Πατριάρχη σε απαντητική της αποστολή προς την Α.Θ.Μ. η Υπουργός των Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη επί τη αναλήψει των νέων καθηκόντων της.  

 

Στην ίδια επιστολή επίσης εκφράζει την ιδιαίτερη εκτίμηση της για το έργο του Πατριάρχη στην Αφρικανική Ήπειρο και αντεύχεται στον Μακαριώτατο υγεία, μακροημέρευση και ενίσχυση του έργου του Πατριαρχείου από τον Κύριο.   

 

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

 

Την Κυριακή της Αποκρέω, 26 Φεβρουαρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Θεόδωρος Β΄ χοροστάτησε κατά την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια.

 

Αργότερα ο Πατριάρχης είχε συνεργασία με τον Πρόξενο επί θεμάτων πολιτισμού της Αμερικανικής Πρεσβείας στο Κάιρο σχετικά με την αναστήλωση της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου.

 

Το μεσημέρι ο Μακαριώτατος μετέβη στο Εντευκτήριο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας όπου παρακάθισε στο Αποκριάτικο γεύμα του Λυκείου των Ελληνίδων κατά το οποίο η καθηγήτρια γαλλικής φιλολογίας κ. Κυριακή Γεωργακάκη μίλησε σχετικά με τα έθιμα της Αποκριάς στην Ελλάδα.  

 

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ
 
Την Τρίτη, 21 Ιανουαρίου ε.ε., νωρίς το πρωί η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής αναχώρησε οδικώς για το Κάιρο προκειμένου να πραγματοποιήσει προγραμματισμένη επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καίρου.
 
Τον Μακαριώτατο υποδέχθηκαν ο Προϊστάμενος της Μονής Θεοφιλ. Επίσκοπος Βαβυλώνος Εμμανουήλ και οι κληρικοί της Μονής.
 
Στην συνέχεια, ο Μακαριώτατος επιθεώρησε της εργασίες καλλωπισμού της Ιεράς Μονής και του παρακειμένου Κοιμητηριακού Ναού  από τις οποίες έμεινε πολύ ικανοποιημένος ενώ πρόκειται σύντομα να αρχίσει το μεγάλο έργο της ανακαίνισης και αναστήλωσης του ιστορικού καθολικού της Μονής έργο δύσκολο και πολυδάπανο ένεκα του ότι το κτίσμα έχει οκτώ δαιδαλώδης ορόφους κάτω από το επίπεδο της γης η οποίοι διαιρούνται σε πλήθος παρεκκλησίων και άλλων χώρων μεταξύ των οποίων και οι αίθουσες του Νειλόμετρου (πηγαδιών στα διάφορα επίπεδα με τα οποία μετράται η στάθμη του Νείλου).  
 
Ακολούθως ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος μετέβη στην Πατριαρχική Επιτροπεία Καίρου όπου επιθεώρησε τις εργασίες ανακαινίσεως του Πατριαρχικού Ναού του Αγίου Νικολάου και τις παρακείμενης Πατριαρχικής Επιτροπείας.
 
Αργότερα ο Πατριάρχης επισκέφθηκε ανεπίσημα και απλά του Πρέσβεις Ελλάδας κ. Παναγιώτη Βλασσόπουλο και Κύπρου κ. Φαίδωνα Αναστασίου προκαλώντας τους έκπληξη ο Μακαριώτατος ξεναγήθηκε και από τους δύο Πρέσβεις στους χώρους των Πρεσβειών. Να σημειωθεί ότι οι δύο πρεσβείες στηρίζουν πολυτρόπως το έργο του Πατριαρχείου στην Αίγυπτο και στην Αφρικανική Ήπειρο έτσι με τον τρόπο αυτό ο Μακαριώτατος θέλησε να τους ευχαριστήσει και να τους πει ότι δεν είναι μόνο οι Πρέσβεις των δύο χωρών αλλά και οι φίλοι του Πατριαρχείου. 
 
Το βράδυ, της ίδιας ημέρας ο Μακαριώτατος ευλόγησε την κοπή της πίττας της Ελληνικής Κοινότητας Καίρου κατά την οποία η Ε.Κ.Α. τίμησε τον Έλληνα πρέσβη για την απονομή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας του Μεγαλόσταυρού του Τάγματος του Φοίνικος η Ελληνική Κοινότητα προσέφερε στον Πρέσβη κ. Παναγιώτη Βλασσόπουλο ασημένιο Δίσκο ενώ ο Μακαριώτατος Βυζαντινή Εικόνα ευχαριστώντας τον ταυτόχρονα για την αγάπη και την βοήθεια προς το Πατριαρχείο. Ο κ. Βλασσόπουλος συγκινημένος ευχαρίστησε όλους όσους τον τίμησαν με την παρουσία τους. Στο πρόσωπο του κ. Βλασσόπουλο τιμάται ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός καθώς τυγχάνει και ο ίδιος Αιγυπτιώτης.
 

Ο ΡΩΣΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
 
Την Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου ε.ε., επισκέφθηκε εκ Μέρους του Ρώσου Προέδρου κ. Πούτιν και του Πατριάρχη της Ρωσίας κ. Αλεξίου  την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄ Ειδικός Πρέσβης της Ρωσίας κ. Μιχαήλφ Μπογδάνοφ συνοδευόμενος από τον Γενικό Πρόξενο της Ρωσίας στην Αλεξάνδρεια κ. Δημήτρη Κουρακόφ, τον Γενικό Διευθυντή του Ρωσικού Πολιτιστικού Κέντρου στην Αίγυπτο κ. Ολέκ Φομίν και τον Έξαρχο της Ρωσικής Εκκλησίας στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας Αρχιμανδρίτη Λεωνίδα Κορμπατσώφ. Ο κ. Πρέσβης επέδωσε στον Μακαριώτατο επιστολές του Ρώσου Προέδρου κ. Πούτιν και του Πατριάρχη Ρωσίας κ. Αλεξίου σχετικά με την διαθρησκειακή συνάντηση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί 4-5 Ιουλίου του 2006 στην Ρωσία και στην οποία καλούνται να λάβουν μέρος όλες οι Χριστιανικές Εκκλησίες, οι Μουσουλμάνοι, οι Ιουδαίοι, οι Βουδιστές, οι Ινδουιστές και άλλες μεγάλες Θρησκείες με βασικό θέμα την πρεσβεία της ειρήνης στον κόσμο μέσα από αυτές
 
Ο Μακαριώτατος καλωσόρισε τον Ρώσο Πρέσβη στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και του παρουσίασε  το έργο του Πατριαρχείου στην Αφρικανική Ήπειρο, ακολούθησε σύντομη συνομιλία στα Ρωσικά μια και ο Πατριάρχης μιλά την ρωσική γλώσσα, στην συνέχεια ο Πρέσβης της Ρωσίας και η συνοδεία του μετέβησαν στο ανακαινισμένο Πατριαρχικό Μέγαρο όπου ξεναγήθηκαν στους περισσότερους χώρους του.
 
Την ίδια ημέρα ο Μακαριώτατος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την νέα Υπουργό των Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη την οποία και συνεχάρη και τηλεφωνικά  ενώ είχε προηγηθεί και συγχαρητήριο τηλεγράφημα του Αλεξανδρινού Προκαθημένου προς την κ. Μπακογιάνη. Ο Πατριάρχης της ευχήθηκε καλή δύναμη στο δύσκολο έργο της ενώ η Υπουργός υποσχέθηκε να είναι στο πλευρό του Πατριαρχείου και του Πατριάρχη.
 
ΤΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΥ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΥ 

Την Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου ε.ε., ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Θεοδώρου του Στρατηλάτου, εόρτασε τα σεπτά του ονομαστήρια, στην Ιερά Πατριαρχική Μονή του Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια,  η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄.
 
Την Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου ε.ε.,  το απόγευμα, ο Μακαριώτατος τέλεσε Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό πλαισιούμενος από τους Σεβ. Μητροπολίτες Γέρων Λεοντοπόλεως Διονύσιο, Γέρων Αξώμης Πέτρο, Ιωαννουπόλεως Σεραφείμ, Καρθαγένης Αλέξιο, Χαρτούμ Καλλίνικο, Πτολεμαΐδος Προτέριο, Ερμουπόλεως Νικόλαο, και Ειρηνουπόλεως Δημήτριο, τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Βαβυλώνος Εμμανουήλ, τον κλήρο του Πατριαρχείου, τον κλήρο της Αλεξάνδρειας και του Καίρου και φιλοξενούμενος κληρικούς που έφθασαν για την γιορτή του Μακαριωτάτου. Τον εσπερινό παρακολούθησαν πολλοί πάροικοι και προσκυνητές από την Ελλάδα και την Κύπρο ενώ μίλησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως Σεραφείμ ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο του Μακαριωτάτου από της εκλογής του μέχρι και σήμερα αλλά και την αγάπη και το σεβασμό που τρέφει προς το πρόσωπό του ο Νομπελίστας Νοτιοαφρικανός αγωνιστής για την ειρήνη Νέλσον Μαντέλα. Μετά το πέρας του Εσπερινού ακολούθησε κέρασμα στην Μεγάλη Αίθουσα της Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Σάββα. Νωρίτερα ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος είχε συνεργασία με τον κάθε Μητροπολίτη χωριστά και στην συνέχεια μετέβησαν όλοι στο ανακαινισμένο Πατριαρχικό Μέγαρο στην Μανσέια όπου ξεναγήθηκαν σε όλους του χώρους από τον ίδιο τον Πατριάρχη.
 
Την Παρασκευή το πρωΐ , 16 Φεβρουαρίου ε.ε., ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου τέλεσε στην Ιερά Πατριαρχική Μονή του Αγίου Σάββα την Θεία Λειτουργία πλαισιούμενος από τους Αρχιερείς του Θρόνου τον κλήρο του Πατριαρχείου, της Αλεξάνδρειας, του Καίρου και επισκέπτες κληρικούς. Τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Παναγιώτης Βλασσόπουλος συνοδευόμενος από τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Θεοχάρη Λαλάκο, ο Πρέσβης της  Κύπρου κ. Φαίδων Αναστασσίου, ο Πρέσβης της Ρωσίας κ. Μιχαήλ Μπογκτάντωβ συνοδευόμενος από τον Γενικό Πρόξενο της Ρωσίας στην Αλεξάνδρεια και τον Έξαρχο της Ρωσικής Εκκλησίας στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας Αρχιμανδρίτη Λεωνίδα Κομπαρτσώφ καθώς και ο Γενικός Γραμματέας της Γεωργιανής Πρεσβείας ως Εκπρόσωπος του Πρέσβη, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού κ. Στέφανος Ταμβάκης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Χαράλαμπος Κατσιμπρής, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καίρου κ. Χρήστος Καβαλής, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αραβόφωνων Ελληνορθοδόξων κ. Gabriil Nakkas συνοδευόμενος από πολλούς παράγοντες της Κοινότητας, οι Πρόεδροι των Ελληνικών Σωματείων και Συλλόγων Αλεξάνδρειας και Καίρου, σύσσωμες οι παροικίες Αλεξάνδρειας, Καίρου οι Αραβόφωνοι Ελληνορθόδοξοι από την Αλεξάνδρεια, το Κάιρο, το Πορτ Σαίδ, την Μανσούρα και την Δαμιέτη, πολλοί Αιγυπτιώτες από την Ελλάδα και πλήθος προσκυνητών από την Ελλάδα την Κύπρο και την Κρήτη.
 
Τον θείο λόγο κήρυξε  ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Λεοντοπόλεως Διονύσιος ο οποίος παράλληλα αναφέρθηκε στο έργο του Μακαριωτάτου στην Αφρικανική Ήπειρο.
 
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος στην ομιλία του εξέφρασε τις ευχαριστίες του τόσο στις Ελληνικές όσο και στις Κυπριακές διπλωματικές αρχές για την στήριξη την οποία παρέχουν στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και μέσο αυτών στις Κυβερνήσεις των δύο χωρών για την στήριξή την οποία παρέχουν   στο ιεραποστολικό έργο το οποίο επιτελείται στην Αφρικανική Ήπειρο από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, ευχαρίστησε επίσης τις Αιγυπτιακές αρχές για την αγάπη και το σεβασμό που δείχνουν προς το πατριαρχείο και ιδιαίτερα το Πρόεδρο της χώρας κ. Χόσνι Μουμπάρακ. Απευθυνόμενος προς τον Ρώσο Πρέσβη ο Μακαριώτατος ζήτησε να μεταφέρει μήνυμα αγάπης προς τον Πατριάρχη της Ρωσίας κ. Αλέξιο.
 
Αμέσως μετά την ομιλία του ο Μακαριώτατος προχώρησε στην απονομή Οφφικίων στους κ. Πέτρο Δούκα, Υφυπουργό Οικονομικών σε Μέγα Άρχοντα Δικαιοφύλακα, ανύψωσε τον κ. Σπυρίδων Καμαλάκη από Μέγα Αρχοντα Ρεφερενδάριο σε Μέγα Άρχοντα Λογοθέτη και του απένειμε τον Μεγαλόσταυρο του Πατριαρχείου, τον κ. Νικόλαο Κουρκουμέλη από Άρχοντα Χαρτοφύλακα ανύψωσε σε Μέγα Άρχοντα Χαρτοφύλακα, τον  κ. Γεώργιο Χαραμή  Μέγα Άρχοντα Δομέστικο, τον κ. Μάρκο Ράπτη Μέγα Άρχοντα Πρωτέκδικο, τον κ. Στέφανο Ταμβάκη Αναπληρωτή Πρόεδρο του Σ.Α.Ε. από Άρχοντα τελετάρχη ανύψωσε σε Μέγα Άρχοντα Τελετάρχη, τον Καθηγητή κ. Ευθύμιο Σουλογιάννη ανύψωσε σε Μέγα Άρχοντα Πρωτοασήκριτο, στον κ. Ανδρέα Ζαΐμη πρώην Υπουργό απένειμε το οφφίκιο του Μεγάλου Άρχοντος Ρεφερενδαρίου, στον Λέανδρο Ρακιτζή το οφφίκιο του Μεγάλου Άρχοντα Δικαιοφύλακα, επίσης απένειμε το παράσημο του Αγίου Μάρκου Α΄ Τάξεως στους ταξίαρχο κ. Νικόλαο Κουρκουμέλη, κ. Λάζαρο Καραγεώργη και Ελευθέριο Κανδαράκη.
 
Ακολούθησε κέρασμα στην Μεγάλη Αίθουσα της Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Σάββα και το Μεσημέρι ανοικτό Γεύμα στο Εντευκτήριο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας το οποίο προσέφερε ο Μακαριώτατος προς όλους τους παρευρισκομένους.
 
XAIΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Α.Θ.Μ. ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΔΝΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β’ ΕΙΣ ΤΗΝ Θ’ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΒΡΑΖΙΛΙΑ, 14 – 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2006

Αγαπητοί Σύνεδροι,

 
«Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών πορεύεται εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Το Συμβούλιο μας δημιουργεί εκκλησιαστική Ιστορία. Κάθε Γενική Συνέλευση του, σύναξή Χριστιανών ‘ομοθυμαδόν επί το αυτώ’, ορίζει την Τριαδική του πορεία ‘εν τω κόσμω τούτω’ για την Εκκλησία του Θεού, που είναι και ο λαός του». Το μέρος αυτό της ομιλίας του μακαριστού Προκατόχου μου Πατριάρχου Παρθενίου και Προέδρου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών που ανέγνωσα εκ μέρους του κατά τας εργασίας της Ζ’ Γενικής Συνέλευσης στην Καμπέρα της Αυστραλίας ως Επίσκοπος Κυρήνης, το 1991,  επαναλάμβάνω  και σήμερα ως Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.

Συγχαίρω όσους έχουν εργασθεί σκληρά και με αυτοθυσία για να ετοιμασθεί η Γενική αυτή Συνέλευση. Προσεύχομαι για την επιτυχία των στόχων της Συνελεύσεως και για τη συμβολή σας εις την ορατή ενότητα των Χριστιανών.
 
Οι θέσεις του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής διά την Οικουμενική Κίνηση και ειδικά για το Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών, οι οποίες είναι σύμφωνες με την κοινή μαρτυρία της Ορθοδοξίας εις το σύγχρονο κόσμο, είναι οι ακόλουθες.
 
Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, αδιαλείπτως προσευχόμενο «υπέρ της πάντων ενώσεως», μετέσχε της Οικουμενικής Κινήσεως από της πρώτης εμφανίσεως αυτής και συνετέλεσεν εις την διάπλασιν και περαιτέρω εξέλιξιν αυτής. Άλλωστε η Αλεξανδρινή Εκκλησία λόγω του οικουμενικού πνεύματος όπερ την διακρίνει, κατά την διάρκειαν της ιστορίας, αείποτε ηγωνίσθη προς αποκατάστασιν της χριστιανικής ενότητος. Διό και η  μετοχή  του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας εις την Οικουμενικήν Κίνησιν ουδόλως τυγχάνει ξένη προς την φύσιν και την ιστορίαν της Ορθοδόξου Εκκλησίας, αλλ’ αποτελεί συνεπή έκφρασιν της αποστολικής πίστεως εντός νέων ιστορικών συνθηκών και προς αντιμετώπισιν νεών υπαρξιακών αιτημάτων.
 
Εν εκ των κυρίων οργάνων της συγχρόνου Οικουμενικής Κινήσεως είναι και το Παγκόσμιον Συμβούλιον Εκκλησιών (Π.Σ.Ε.). Παρά το γεγονός ότι δεν συμπεριλαμβάνει τούτο εις τους κόλπους αυτού απάσας τας Χριστιανικάς Εκκλησίας και Ομολογίας και ότι και άλλοι οικουμενικοί οργανισμοί πληρούν μίαν σημαντικήν αποστολήν εν τη προωθήσει της Οικουμενικής Κινήσεως ευρύτερον, το Π.Σ.Ε. αντιπροσωπεύει σήμερον ένα συγκεκροτημένον οικουμενικόν σώμα. Ωρισμέναι Ορθόδοξοι Εκκλησίαι υπήρξαν ιδρυτικά μέλη αυτού. Ως έχει ήδη δηλωθή πανορθοδόξως   η Ορθόδοξος Εκκλησία αποτελεί πλήρες και ισότιμον μέλος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών και δι’ όλων των εις την διάθεσιν αυτής μέσων συμβάλλει εις την προαγωγήν και ευόδωσιν του όλου έργου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών.

Αι Ορθόδοξοι Εκκλησίαι-μέλη του Π.Σ.Ε. αποδέχονται το άρθρον βάσις του Καταστατικού και τους σκοπούς και τας επιδιώξεις αυτού. Έχουν δε αύται την βαθείαν πεποίθησιν ότι αι εκκλησιολογικαί προϋποθέσεις της Δηλώσεως του Τορόντο (1950), τιτλοφορουμένης «Η Εκκλησία, αι Εκκλη-σίαι και το Παγκόσμιον Συμβούλιον Εκκλησιών»,  είναι κεφαλαιώδους σημασίας διά την Ορθόδοξον συμμετοχήν εις το Συμβούλιον. ΄Οθεν αυτονόητον, ότι το Π.Σ.Ε. δεν είναι και εν ουδεμιά περιπτώσει επιτρέπεται να καταστή υπέρ-Εκκλησία. «Σκοπός του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών δεν είναι να διαπραγματεύηται ενώσεις μεταξύ των Εκκλησιών, όπερ δύναται να γίνη μόνον υπό των Εκκλησιών, ενεργουσών εξ ιδίας πρωτοβουλίας, αλλά να φέρη τας Εκκλησίας εις ζώσαν επαφήν προς αλλήλας και να προαγάγη την μελέτη και συζήτησιν των ζητημάτων της χριστιανικής ενότητος»  
 
Το Π.Σ.Ε., όμως, ως όργανον των Εκκλησιών-μελών αυτού, δεν ασχολείται μόνον μετά του εν τω πλαισίω της Επιτροπής «Πίστις και Τάξις» διεξαγομένου πολυμερούς διαλόγου. Αι πολύπλευροι δραστηριότητες αυτού εις τους χώρους του Ευαγγελισμού της Διακονίας, της Υγείας, της Θεολογικής Εκπαιδεύσεως, του Διαθρησκειακού Διαλόγου, της καταπολεμήσεως του Φυλετισμού, της προωθήσεως των ιδεωδών της Ειρήνης και της Δικαιοσύνης καλύπτουν ειδικάς ανάγκας των Εκκλησιών και του κόσμου σήμερον και παρέχουν ευκαιρίαν κοινής μαρτυρίας και δράσεως. Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας εκτιμά την πολυδιάστατον ταύτην δραστηριότητα του Π.Σ.Ε. και εν τω πλαισίω των δυνατοτήτων αυτού συνεργάζεται πλήρως εις τους προμνημονευθέντας τομείς.
            
Μετά την ΣΤ΄ Γενικήν Συνέλευσιν εν Βανκούβερ διανοίγονται νέαι προοπτικαί διά μίαν περισσότερον σημαίνουσαν ορθόδοξον συμμετοχήν εν τω Συμβουλίω. Η εξισορρόπησις του θεολογικού και κοινωνικού έργου του Συμβουλίου, ήτις επεχειρήθη εν Βανκούβερ, διανοίγει νέας προοπτικάς προς διείσδυσιν της ορθοδόξου θεολογικής σκέψεως εις την ζωήν και τας δραστηριότητας του Π.Σ.Ε.
 
Αποτελεί όμως γεγονός, ότι μία ουσιαστική Ορθόδοξος μαρτυρία και η ιδιαιτέρα αυτής θεολογική συμβολή θα αποδυναμωθούν, εάν δεν ανευ-ρεθούν εντός του Π.Σ.Ε. αι αναγκαίαι εκείναι προϋποθέσεις, αι οποίαι θα παράσχουν εις τας Ορθοδόξους Εκκλησίας την δυνατότητα να ενεργήσουν ισοτίμως προς τα λοιπά μέλη του Π.Σ.Ε. επί τη βάσει της ιδίας αυτών εκκλησιολογικής ταυτότητος, τουθόπερ δεν συμβαίνει πάντοτε, λόγω της τε δομής και των την λειτουργίαν του Π.Σ.Ε. διεπουσών διαδικασιακών αρχών.
     
Η Ορθόδοξος Εκκλησία έχει συνείδησιν του γεγονότος, ότι η  Οικουμενική Κίνησις λαμβάνει νέας μορφάς, προκειμένου ίνα    ανταποκριθή εις τας νέας συνθήκας και αντιμετωπίση τας νέας προκλήσεις του συγχρόνου κόσμου. Εις την πορείαν ταύτην είναι απαραίτητος η δημιουργική συμβολή και μαρτυρία της Ορθοδόξου Εκκλησίας επί τη βάσει της αποστολικής παραδόσεως και πίστεώς της. Δεόμεθα όπως άπασαι αι Χριστιανικαί Εκκλησίαι εργασθώσιν από κοινού, όπως αποβή εγγύς η ημέρα, καθ’ ήν ο Κύριος θα εκπληρώση την ελπίδα των Εκκλησιών, όπως γένηται «μία ποίμνη, εις ποιμήν» .
 
Εκ των Πατριαρχείων
δια του Πατριαρχικου Γραφείου Τύπου
 
GREETING OF HIS BEATITUDE THE POPE AND PATRIARCH OF ALEXANDRIA AND ALL AFRICA THEODOROS II TO THE NINTH GENERAL ASSEMBLY OF THE WORLD COUNCIL OF CHURCHES HELD IN BRAZIL 14-23 FEBRUARY 2006.
 
Beloved participants
 
The World Council of Churches goes forward in the name of the father and of the Son and of the Holy Spirit. The Council makes ecclesiastical history. Every General Assembly, a gathering of Christians "with common mind'' defines its Trinitarian sojourn 'in this world' for the Church of God, His people.'' This extract, from the address of our blessed predecessor and President of the WCC, Patriarch Parthenios, which, as the then Bishop of Cyrene, we delivered during the deliberations of the Seventh General Assembly in 1991, we now repeat today as Primate of the Alexandrian Church.
 
We congratulate all who labored tirelessly and with self-sacrifice for the preparation of the General Assembly. We pray for the success of the aims of the Assembly and your contribution to the visible unity of Christians.
 
The position of the Patriarchate of Alexandria and all Africa regarding the Ecumenical Movement, and the WCC specifically, are in agreement with the common witness of Orthodoxy in the modern World. They are as follows:
 
The Patriarchate of Alexandria, unceasingly praying for the ''union of all'', participated in the Ecumenical Movement since its interception and contributed to its molding and further development. The Church of Alexandria, due to the Ecumenical Character that distinguishes it, continuously labored throughout history for the restoration of Christian Unity. The Participation of the Patriarchate of Alexandria in the Ecumenical movement is not foreign or contrary to the nature and history of the Orthodox Church, but constitutes the conscientious expression of the Apostolic faith within new historical conditions and in response to new existential demands.
 
The WCC is amongst the most important organs of the Ecumenical Movement. Even though it does not include, within its membership, all the Christian Churches and confessions and even though other Ecumenical bodies also fulfil a significant mission in the furthering of the wider Ecumenical Movement, the WCC today represents a constituted ecumenical body. Specific Orthodox Churches were among its founder members. The Orthodox Churches, by pan-orthodox agreement, constitutes full and equal members of the WCC and contribute, to the best of their abilities and means, to the furthering and success of the work of the WCC.
 
The Orthodox Churches, as members of the WCC, accept the basic articles of the Constitution regarding the aims and objectives of the Council. They also have the firm belief that the Ecclesiological preconditions of the Toronto Statement (1950), ''The Church, the Churches and the WCC'' is of paramount importance for the Orthodox participation in the WCC. It is thus self-explanatory that the WCC is not and can never be seen as a ''Super-Church".
 
''The aim of the WCC is not to negotiate unions between Churches, something that can only be realized by the Churches themselves working on their own initiative, but to bring Churches into living contact with one-another and to further the study and conversation of issues regarding Christian Unity''.
 
The WCC as an organ of its member Churches is not concerned solely with the context of the "Faith and Order" dialogue. Its multi-faced activities in the spheres of Evangelism, Ministry, health, theological education, inter-religious dialogue, the struggle against racism, the furthering of the ideals of Peace and Justice, all cover specific needs of the Churches of the World today and offer an opportunity of common witness and action. The Patriarchate of Alexandria appreciates this multi-faceted activity of the WCC and co-operates within these fields to the best of its ability and as its means allow.
 
New possibilities for a more significant Orthodox participation in the Council were opened after the 6th General Assembly in Vancouver. The equal importance even to the theological and social work of the Council, by the Vancouver Assembly, opened new horizons for the encounter and penetration of Orthodox theological thought into the life and activities of the WCC.
 
It is, however, a fact that a substantial Orthodox witness and the Orthodox theological contribution will be weakened, if, within the WCC, the necessary preconditions are not found that will offer the Orthodox Churches (the ability to act, on an equal basis to the other members of the WCC, and according to their ecclesiological identity. This is something that has not always happened due to the structure and the working principles that are followed.
 
The Orthodox Church is aware that  the Ecurnenical Movement takes on new forms in order to respond to new conditions and to deal with the new challenges of the world today. The creative contribution and witness of the Orthodox Church, on the basis of its apostolic tradition and faith, is of vital importance and necessity for the way ahead. We pray that all the Christian Churches work together, so that the day is near when the Lord will fulfil the hope of the Churches, that they be "one flock with one Shepherd"
With Paternal and Brotherly love
 
THEODOROS II
POPE AND PATRIARCH OF ALEXANDRIA AND ALL AFRICA
 
Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΡΧΗΓΟΣ Γ.Ε.Ε.Θ.Α. ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
 
Την Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου ε.ε., επισκέφθηκε την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄ στην Ιερά Πατριαρχική Μονή του Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια ο Έλληνας Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων συνοδευόμενος από ομάδα Ελλήνων και Αιγυπτίων αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών.
 
Τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Παναγιώτη Χηνοφώτη υποδέχθηκε ο Μακαριώτατος περιστοιχούμενος από τους κληρικούς του Πατριαρχείου και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Θεοχάρης Λαλάκος στην είσοδο της Μονής. Μετά το Προσκύνημα ακολούθησε κέρασμα στην Μεγάλη Αίθουσα της Μονής και αντηλλάγησαν δώρα. Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον αρχηγό για την επίσκεψή του και για την προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στην Ιεραποστολή ενώ ο κ. Χηνοφώτης ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την φιλοξενεία και του ανακοίνωσε την απόφαση να συμμετάσχει μία φρεγάτα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στις εορτές για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου  Πατριαρχικού Μεγάρου στις 2 Απριλίου ε.ε.
 
Στην συνέχεια μετέβησαν στο ανακαινισμένο Πατριαρχικό Μέγαρο όπου ξεναγήθηκαν από τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο.
 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΘΥΑΤΕΙΡΩΝ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
 
Την επομένη Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου ε.ε., επισκέφθηκε τον Πατριάρχη ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγόριος συνοδευόμενος από ομάδα συνεργατών του.
 
Ο Μακαριώτατος τον υποδέχθηκε στην Ιερά Πατριαρχική Μονή του Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια, τον καλωσόρισε στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, αναφέρθηκε στο έργο του Πατριαρχείου ανά την Αφρικανική Ήπειρο και έκανε αναδρομή στο παρελθόν κατά τις επισκέψεις του με τον Μακαριστό Πατριάρχη Παρθένιο στην Αγγλία. Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για την υποδοχή και την φιλοξενία και αναφέρθηκε στην σημασία της Ιεραποστολής και στο σημαντικό έργο των παλαιφάτων Πατριαρχείων.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΚΙΤΣΩΝ ΜΕ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΜΩΑΜΕΘ
 

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής παρακολουθεί με λύπη και ανησυχία την ένταση που έχει προκληθεί στον μουσουλμανικό κόσμο από την δημοσίευση γελοιογραφιών, σε εφημερίδες ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών, που απεικονίζουν τον Προφήτη Μωάμεθ.
 
 
Βεβαίως, είναι σεβαστή η ελευθερία της έκφρασης, όπως και η ελευθερία του Τύπου να δημοσιεύει κάθε άποψη, χωρίς λογοκρισία. Όμως, η υπεύθυνη άσκηση του δικαιώματος αυτού επιβάλλει την αποφυγή ενεργειών που θίγουν τις θρησκευτικές αξίες και ευαισθησίες του άλλου. Τούτο ισχύει έναντι όλων των θρησκειών και θα πρέπει να είναι σεβαστό από τους πάντες.
 
Προσευχόμαστε στον έναν και μοναδικό Θεό να επικρατήσει ψυχραιμία και πνεύμα συνδιαλλαγής, για την καλύτερη κατανόηση αλλήλων και την ειρηνική συμβίωση όλων μας,, όπου και αν διαβιούμε.
 

STATEMENT FROM THE PATRIARCHATE OF ALEXANDRIA AND ALL AFRICA REGARDING THE PUBLICATION OF CARTOONS DEPICTING THE PROPHET MOHAMED

 

The Patriarchate of Alexandria and All Africa is following with sorrow and concern the tension which has been provoked in the Muslim world by the publication of cartoons, in the newspapers of certain European countries, depicting the Prophet Mohamed.

 

Naturally, freedom of expression is respected, as is the freedom of the Press to publish all views without censorship. However, the responsible exercising of this right, entails the avoidance of actions which offend the religious values and sensitivities of others. This is valid for all religions and should be respected by all. We pray to the one and only God that calm and  a spirit of conciliation will prevail, for the better understanding of each other and for the peaceful co-existence of all, wherever we may live

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ

 
Το μεσημέρι του Σαββάτου, 28 Ιανουαρίου ε.ε., αφίχθηκε  στην Πατριαρχική Επιτροπεία Καΐρου, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, όπου και κατέλυσε.
 
Το απόγευμα, της ίδιας ημέρας επιθεώρησε τις εργασίες ανακαινίσεως των Ιερών Ναών Αγίου Νικολάου και Αγίου Νεκταρίου εντός της Επιτροπείας.
 
Στη συνέχεια, Ο Πατριάρχης είχε  συνάντηση με τον συντονιστή εκπαίδευσης κ. Καρατζά και τους διευθυντές των εκπαιδευτηρίων της Ε.Κ.Κ. κ. Καλλέ  και κ. Σκουμπή. Μετά τη συνάντηση ο Μακαριώτατος συνοδεία του Πατριαρχικού Επιτρόπου Αρχιμανδρίτη Νικόδημου Πριάγγελου και του Διακόνου Ελπιδιφόρου Λημναίου παραβρέθηκε  στην κοπή της πίττας του Συλλόγου Αποφοίτων της Αμπετείου Σχολής .Στην εκδήλωση ήταν επίσης, οι Πρέσβεις της Ελλάδας  και της  Κύπρου, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας, Εκπρόσωποι της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και πολλά μέλη της παροικίας. Τον Μακαριώτατο χαιρέτησε θερμά ο πρόεδρος του Συλλόγου κ.  Γεώργιος Βαλλάς  ο οποίος τον ευχαρίστησε για την υλική και ηθική συμπαράσταση προς τον Σύλλογο. Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος   μίλησε για την σημαντική προσφορά του Συλλόγου και αναφέρθηκε στο πρόσφατο ταξίδι του στην Νότιο Αφρική. Ύστερα ο Πρόεδρος του Συλλόγου έψαλε τα παραδοσιακά κάλαντα, προς τιμή του Μακαριωτάτου. 

Την Κυριακή, 29 Ιανουαρίου ε.ε., ο Πατριάρχης τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Σούμπρας με την ευκαιρία του εορτασμού του Αγίου Γεωργίου εξ Ιωαννίνων ο οποίος τιμάται ιδιαίτερα από τους  Ηπειρώτες του Καΐρου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε ο Σύλλογος Ηπειρωτών στην Ελληνική Στέγη  Ηλιουπόλεως. Κατά την διάρκεια του γεύματος μαθητές της Αμπετείου Σχολής παρουσίασαν πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς. Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Συλλόγου ανακήρυξε τον Αλεξανδρινό  Προκαθήμενο Επίτιμο Πρόεδρο του Συλλόγου. Ακολούθως ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο και το Δ. Σ. για αυτή την τιμητική διάκριση και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους Ηπειρώτες ιδρυτές της Ριζαρείου Σχολής Γεώργιο και Μάνθο Ριζάρη, ο Μακαριώτατος επισήμανε την προσφορά αυτών των Ηπειρωτών στην πατρίδα που με την υπομονή τους κατάφεραν να κάνουν τα γρόσια γράμματα.
 
Το απόγευμα, ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου όπου συναντήθηκε με τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Βαβυλώνος Εμμανουήλ και επιθεώρησε τις εργασίες ευπρεπισμού της Ιεράς Μονής.   
 
Το πρωί της Δευτέρας 30 Ιανουαρίου ε.ε., ο Μακαριώτατος αναχώρησε οδικώς για την έδρα του στην Αλεξάνδρεια.