Δεκέμβριος  2006

ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΕΠΕΦΥΛΑΞΕ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Ο ΠΑΡΙΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΚΟΠΤΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

26 Δεκεμβρίου 2006.

Θερμή υποδοχή επεφύλαξε ο Πατριάρχης των Κοπτών κ. Σενούντα Γ΄ στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο Β΄, ο οποίος ανταπέδωσε την τιμητική  παρουσία του Αρχηγού της Κοπτικής Εκκλησίας στην χριστουγεννιάτικη λειτουργία στον Άγιο Νικόλαο Καΐρου.

Ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής κ. Θεόδωρος Β΄ μίλησε για τον σεβασμό και την αγάπη που χαρακτηρίζουν το Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας προς την αδελφή Κοπτική Εκκλησία. «Σεβόμεθα και αγαπούμε πολύ την Κοπτική Εκκλησία», τόνισε, ευχόμενος χρόνια πολλά για τις γιορτινές μέρες.  

Από την πλευρά του, ο Πατριάρχης των Κοπτών κ. Σενούντα Γ΄ εξέφρασε την χαρά του για το ιεραποστολικό έργο που επιτελεί η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία στην Αφρική. «Ο αφρικανικός λαός έχει μεγάλη ανάγκη από την βοήθειά σας», είπε προς τον κ. Θεόδωρο Β΄, ενώ μίλησε με λόγια θαυμασμού για την ελληνική γλώσσα, στην οποία βασίζονται πολλά τροπάρια ή ψαλμοί που χρησιμοποιεί καθημερινά η Κοπτική Εκκλησία. «Η ελληνική γλώσσα αποτελεί την παγκόσμια γλώσσα της μόρφωσης», ανέφερε, μιλώντας με πολύ θερμά λόγια για την Ελλάδα. «Δεν ξεχνάμε ποτέ τα καλά που έκανε η Ελλάδα για μας», είπε χαρακτηριστικά.       

Σε κοινό ανακοινωθέν, που υπέγραψαν οι δύο Προκαθήμενοι τόνισαν την ανάγκη να συνεχιστεί αυτό το πολύ καλό κλίμα των άριστων σχέσεων μεταξύ των δύο εκκλησιών, συμβάλλοντας όσο είναι δυνατόν στην επικράτηση της ειρήνης και της αγάπης σε όλον τον κόσμο.

Τέλος, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας απηύθυνε επίσημη πρόσκληση προς τον Πατριάρχη των Κοπτών να τιμήσει με την παρουσία του τις πανηγυρικές εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν στις 9 και 10 του προσεχούς Ιουνίου, για την επαναλειτουργία του επιβλητικού ναού του Αγίου Νικολάου Καΐρου, όπου αναμένεται να παραβρεθούν ο Αρχεπίσκοπος Αθηνών κ. Χριστόδουλος αλλά και η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κα Άννα Ψαρούδα Μπενάκη, καθώς το έργο της σημαντικής αυτής αποκατάστασης του βυζαντινού αυτού μνημείου πραγματοποιήθηκε με την οικονομική στήριξη του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Στην συνάντηση αυτή των δύο Προκαθημένων, τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο συνόδευαν ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Θεοφ. Επίσκοπος Νιτρίας κ. Νικόδημος, ο Ηγούμενος της Μονής Αγίου Γεωργίου Καΐρου π. Νήφων Τσαβαρής, ο π. Γεώργιος Σάφουατ, ο π. Ισίδωρος Σαλάκος, ο διάκονος Αρκάδιος και ο Άρχοντας  του Πατριαρχείου κ. Αντώνης Διαμαντίδης.

***

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟ Β΄ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΤΩΝ ΚΟΠΤΩΝ κ.κ. ΣΕΝΟΥΝΤΑ Γ΄ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ

25 Δεκεμβρίου 2006.

Τις ευχές τους για την ειρήνη στον κόσμο ένωσαν στην ιστορική τους συνάντηση ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β΄ με τον Πατριάρχη των Κοπτών κ. Σενούντα Γ΄.

Ο επικεφαλής των οκτώ εκατομμυρίων πιστών της Κοπτικής Εκκλησίας έγινε δεκτός από τον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής κ. Θεόδωρο Β΄, στην μυσταγωγική λειτουργία των Χριστουγένων που πραγματοποιήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Καΐρου.

«Είναι μεγάλη ευλογία και χαρά η επίσκεψή σας αυτή», τόνισε προς τον Πατριάρχη Σενούντα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος, μιλώντας για τις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο αδελφών εκκλησιών.

Σαν ανάμνηση της συνάντησής τους και της ημέρας των Χριστουγέννων, ο κ. Θεόδωρος προσέφερε ένα εγκόλπιο στον κ Σενούντα που αναπαριστούσε τον αστέρα της Βηθλεέμ, έχοντας στο εσωτερικό του την γέννηση του Χριστού. 

«Ας κάνουμε μία ευχή και οι δύο ορθόδοξες εκκλησίες: να βασιλέψει η ειρήνη στον κόσμο», τόνισε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας. 

Από την πλευρά του, ο Κόπτης Πατριάρχης ευχαρίστησε για την θερμή υποδοχή και συνεχάρη τον Πατριάρχη κ. Θεόδωρο για την ανακαίνιση του επιβλητικού ναού του Αγίου Νικολάου Καΐρου, που συνέβαλε η Βουλή των Ελλήνων για να αποτελεί τώρα ένα από τα πραγματικά κοσμήματα αρχιτεκτονικής και βυζαντινής τεχνοτροπίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής.

Να σημειωθεί ότι ο Πατριάρχης των Κοπτών παρακολούθησε ένα μεγάλο μέρος της χριστουγεννιάτικης ακολουθίας πριν αναχωρήσει από το ναό, με την πολυμελή ακολουθία που τον συνόδευε.  

Παράλληλα, την χριστουγεννιάτικη ελληνική λειτουργία τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του Αιγυπτίου Προέδρου κ. Χόσνυ Μουμπάρακ, από τον οποίο ζήτησε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας να μεταφέρει τις ευχές του προς τον Αιγύπτιο ηγέτη, ευχαριστώντας τον . Μουμπάρακ «για την αγάπη και τον σεβασμό που πάντοτε δείχνει προς το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας». Εξάλλου, το παρόν έδωσε και εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών της Χώρας του Νείλου. Στην συγκινητική ακολουθία που παρακολούθησαν πολλοί Έλληνες και αραβορθόδοξοι, την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Έλληνας Πρέσβης κ. Παναγιώτης Βλασσόπουλος, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Αικατερίνη Γκίνη, ο Ταμίας της Ελληνικής Κονότητας Καΐρου κ. Αντώνης Διαμαντίδης, ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Στέφανος Αργυρίου και πολύς κόσμος. Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας εχειροθέτησε  σε Μητροφόρο - Αρχιμανδρίτη τον Πανοσιολογιώτατο π. Γεώργιο Σάφουατ  και σε Άρχοντα πρωτοψάλτη τον κ Νικόλαο Κάτσικα. Στη συνέχεια παρακάθησε σε γεύμα που προσέφεραν προς τιμή του Μακαριωτάτου , ο Πρόεδρος και τα μέλη της Ελληνικής Στέγης Ηλιουπόλεως

Η ΕΝΘΡΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΚΑΪΡΟΥ κ. ΝΗΦΩΝΑ ΤΣΑΒΑΡΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟ Β΄

24 Δεκεμβρίου 2006.

Ηγούμενο απέκτησε μετά από πολλά χρόνια το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου.

Τον ηγουμενικό μανδύα και την ράβδο ενεδύθηκε ο Πανοσιολογιώτατος π. Νήφωνας Τσαβαρής, στην ακολουθία όπου προέστη ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β΄.

Παρουσία του Επιτετραμμένου της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Ευάγγελου Τσαούση, της Γενικής Προξένου της Ελλάδας στο Κάιρο κας Αικατερίνης Γκίνη, του Ταμία της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αντώνη Διαμαντίδη και του Κοινοτικού Επιτρόπου κ. Στέφανου Αργυρίου αλλά και πολλών προσκυνητών, ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ μίλησε για την προσφορά του . Νήφωνος Τσαβαρή στο έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Ο Μακαριώτατος τόνισε το γεγονός ότι η ενθρόνιση του νέου ηγουμένου συμπίπτει με το ξεκίνημα στο άμεσο μέλλον της αποκατάστασης – με την συμβολή του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας – για το μεγάλο αυτό μνημείο της Χριστιανοσύνης, που είναι η λεγόμενη και ως «Ροτόντα» της Ανατολής, όπως αποκαλείται το μοναστήρι όπου μαρτύρησε ο Μεγαλομάρτυς της Εκκλησίας μας Άγιος Γεώργιος. 

Από την πλευρά του, ο νέος ηγούμενος κ. Νήφων Τσαβαρής εξέφρασε τις ευχαριστίες του, την αγάπη του και τον μεγάλο σεβασμό του προς τον Μακαριώτατο για την υψηλή διακονία που αναλαμβάνει και επεσήμανε απευθυνόμενος προς τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο: «Υπόσχομαι ταπεινά ότι θα ανταποκριθώ στις ευγενικές προσδοκίες Σας, τις άοκνες προσευχές Σας, καθώς επίσης και των ανθρώπων της παροικίας μας και θα απαρνηθώ δυνάμεις που καιροφυλακτούν, όπως η αλαζονεία, η δίψα της εξουσίας και η φιλοχρηματία και θα οπλιστώ με εγρήγορση,  ώστε με τιμονιέρη Εσάς Μακαριώτατε, το πλοίο που έχει πρύμνη την ευλογημένη παρουσία του Θείου Βρέφους Ιησού Χριστού, της Παναγίας Μητέρας Του και μητέρας όλων μας καθώς και του Μνήστωρος Ιωσήφ, που πριν από δύο χιλιάδες χρόνια, βρέθηκαν στον τόπο αυτό και φιλοξενήθηκαν άγνωστοι, διωκώμενοι, να κυβερνηθεί καλώς», ανέφερε ο ενθρονισθείς ηγούμενος, συνεχίζοντας: «Θα αντλήσω δύναμη και υπομονή, τέρψη ψυχική, από το ευλογημένο πηγάδι της Παναγίας όπου ασταμάτητα βρύει ιάματα με το θεόσδοτο αγίασμά του. Από την αλυσίδα του Αγίου μας, που καταφιλούν χιλιάδες προσκυνητές όλο τον χρόνο ευχόμενοι και προσευχόμενοι τα καλύτερα. Τα χαρυτόβρυρα λείψανά του που σαν κόρη οφθαλμού φυλάσονται στο καθολικό της Μονής μας». Και ο π. Νήφων κατέληξε: «Υπόσχομαι αφοσίωση και υπακοή σε Σας που είστε ο ένας και μεγάλος Ηγούμενος».

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΪΡΟΥ

24 Δεκεμβρίου 2006.

Κοντά στην Τρίτη Ηλικία του Καΐρου βρέθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, επισκεπτόμενος τους τροφίμους του Γηροκομείου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, παρουσία της Γενικής Προξένου της Ελλάδας στο Κάιρο κας Αικατερίνης Γκίνη, του Ταμία της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αντώνη Διαμαντίδη και του Διευθυντή του Νοσοκομείου Γηροκομείου της Ελληνικής Κοινότητας Καίρου κ. Αντώνη Ρεκτσίνη. Ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε όλους τους γέροντες και τις γερόντισσες που στην δύση της ζωής τους έχουν βρει καταφύγιο στην φιλόξενη αυτή παροικιακή γωνιά και τους ευχήθηκε καλές γιορτές, με τον Πανάγαθο Θεό να τους χαρίζει πάντοτε δύναμη και υγεία, ενώ τους μοίρασε δώρα ως ευλογία από το Πατριαρχείο μας. 

ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΕΨΑΛΛΑΝ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΊΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΥ ΚΕ ΝΤΡΟΥ (ΣΟΥΜΠΡΑΣ)

24 Δεκεμβρίου 2006.

Μία έκπληξη περίμενε τα παιδιά του Ορθόδοξου Πατριαρχικού Πνευματικού Κέντρου που έφτασαν στην Πατριαρχική Επιτροπεία στο Χαμζάουι για να ψάλλλουν τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο Β΄. Μετά το ευχάριστο άκουσμα της αναγγελίας των Χριστουγέννων, ο Μακαριώτατος προσκάλεσε τα παιδιά να αποτελέσουν τους πρώτους επισκέπτες της Μεγάλης Αίθουσας του Θρόνου, αοπδεικνύοντας ότι σε αυτά βρίσκεται το μέλλον της Εκκλησίας μας και η ελπίδα για την διατήρηση Θερμοπυλών τόσο της Ορθοδοξίας όσο και του Ελληνισμού στο Κάιρο, την Αίγυπτο και ολόκληρη την Αφρική. Το τιμητικό παρόν έδωσε η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Αικατερίνη Γκίνη και Μέλη του Δ.Σ. του δραστήριου καϊρινού σωματείου.  

***

Οικονομικη Βοήθεια με την μεσολάβηση Της Α.Θ.Μ. προς την Κοινότητα Αραβοφώνων Αλεξανδρείας 

·     Παρουσία του Εντιμ. Γενικού Προξένου Αλεξανδρείας κ.Θεοχάρη Λαλάκου, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’, παρέδωσε επιταγή ύψους 10.000 ευρώ, στον Αξιότ. Πρόεδρο της Κοινότητος των Αραβοφώνων Αλεξανδρείας κ.Νακάς Γαβριέλ, ως οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου των Εξωτερικών της Ελλάδος εκ μέρους του Εξοχ.Υφυπουργού κ.Θεοδώρου Κασίμη, για την ανακαίνιση του Παρεκκλησίου του Αγίου Ιωσήφ της ως άνω Ελληνορθοδόξου Κοινότητος των Αραβοφώνων. 

·     Οι Μαθητές και οι Εκπαιδευτικοί των ελληνικών εκπαιδευτηρίων Αλεξανδρείας επισκέφθηκαν τον Μακαριώτατο στο Πατριαρχείο και του ευχήθηκαν τα «χρόνια πολλά» εν όψει των Αγίων Ημερών των Χριστουγέννων και του Νέου Ετους. Ηταν μια πολύ ευχάριστη ευκαιρία για τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο να βρεθεί και πάλι ανάμεσα στην μαθητιώσα νεολαία και να συζητήσει μαζί τους θέματα που τους απασχολούν. Εξ άλλου ο Μακαριώτατος συνηθίζει να επισκέπτεται τακτικά τα Ελληνικά Σχολεία της Αλεξανδρείας και να επικοινωνεί με μαθητές και δασκάλους.

 *** 

Η ΕΝΘΡΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΗΛΟΥΣΙΟΥ κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ

22 Δεκεμβρίου 2006.

Σε κλίμα κατάνυξης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου στον καθεδρικό ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος του Πορτ Σαΐντ, στην Αίγυπτο, η ενθρόνιση του Μητροπολίτου Πηλουσίου κ. Καλλινίκου.

Της ακολουθίας προέστη η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄.

Το τιμητικό παρών έδωσαν συμπροσευχόμενοι ο Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας Θεοφ. Επίσκοπος Μαρεώτιδος κ. Γαβριήλ, ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Θεοφ. Επίσκοπος κ. Νικόδημος, ο Αρχιγραμματεύων της Ιεράς Συνόδου Θεοφ. Επίσκοπος Νειλουπόλεως κ. Γεννάδιος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κανώπου κ. Σπυρίδων, συμπαραστατουμένων του Ιερού Κλήρου.

Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι όλων των δογμάτων.

Την Ελληνική Πολιτεία εκπροσώπησε η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Αικατερίνη Γκίνη, ενώ το παρών έδωσε και ο Συντονιστής Εκπαίδευσης κ. Ανδρέας Καρατζάς.

Την παροικία του Πορτ Σαΐντ, η Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Πορτ Σαΐντ κα Θεοχάρη Χρυσούλα, ενώ παραβρέθηκαν εκπρόσωποι όλων των αιγυπτιώτικων ελληνικών κοινοτήτων. 

Προσφωνώντας τον νέο Μητροπολίτη Πηλουσίου, ο Μακαριώτατος χαρακτήρισε τον κ. Καλλίνικο ως «έναν άξιο και αγαθό άνδρα της Εκκλησίας της Αλεξανδρείας, ο οποίος πολλά προσέφερε στον πατριαρχικό θρόνο του Αποστόλου Μάρκου έως σήμερα. Με την εμπειρία του, την γνώση του, την φιλοτιμία και την εργατικότητά του, την ευγένειά του και την καλή του διάθεση, το εκκλησιαστικό του ήθος, απέδειξε την αγάπη του και την μέριμνά του για το λαό του Θεού και τα δίκαια συμφέροντα του Θρόνου», επεσήμανε για τον νεοενθρονισθέντα Μητροπολίτη Πηλουσίου ο Προακθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής.

Ο Μακαριώτατος εξήρε την αρχιερατική διακονία του κ. Καλλινίκου των τελευταίων χρόνων όπου υπηρέτησε από το Σουδάν την Μητρόπολη του Χαρτούμ, που «υπήρξε υποδειγματική και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους Ιεράρχες του Πατριαρχείου μας».

Εξάλλου, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας εξήρε την μεγάλη προσφορά και αγάπη του Σεβ. Μητροπολίτου Περιστερίου κ. Χρυσοστόμου προς τον νέο Μητροπολίτου Πηλουσίου, ευχόμενος όπως πάντα ο Θεός να του δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίζει το θεάρεστο έργο του.

Παίρνοντας τον λόγο, ο νέος Μητροπολίτης Πηλουσίου μνημόνευσε με λόγια αγάπης τους προκατόχους τους, αναφέροντας τον μεταξύ αυτών τον με μαρτυρικό τρόπο τελευτήσαντα κυρό Ειρηναίο, αλλά και τον πρόσφατα παραιτηθέντα για λόγους υγείας νυν Μητροπολίτη Αντινόης κ. Παντελεήμωνα, τονίζοντας ότι το έργο του θα καταγραφεί «εις τας δέλτους της ιστορίας χρυσοίς γράμμασι».

Και αναλαμβάνοντας με δέος την ευθύνη της ιστορικής αυτής Μητρόπολης, ο κ. Καλλίνικος απευθύνθηκε προς όλους τους προσκυνητές που είχαν καταφθάσει από το Κάιρο, την Αλεξάνδρεια αλλά και όσους διαμένουν στο Πορτ Σαΐντ, αιγυπτιώτες ή αραβορθοδόξους, λέγοντάς τους ότι «η Ιερά Μητρόπολις ήτο, είναι και θα εξακολουθήσει να είναι ιδική σας. Η θύρα αυτή θα είναι πάντοτε ανοιχτή διά πάσαν δυνατήν και απαραίτητον επικοινωνίαν και συνεργασίαν. Ιδιαιτέρως, αύτη θα είναι ανοιχτή εις τους πτωχούς, αναξιοπαθούντας και ασθενείς».

Ο νέος Μητροπολίτης ευχαρίστησε θερμά τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο κ.κ. Θεόδωρο Β΄ «διά την απεριόριστον πατρικήν αγάπην, στοργήν και εκτίμησιν», ζητώντας τις θεοπειθείς ευχάς και ευλογίας της Α.Θ.Μ. του Πατριάρχη Αλεξανδρείας για το ξεκίνημα της νέας αρχιερατικής του διακονίας ενώπιον του αποστολικού Θρόνου του Αγίου Μάρκου και του ποιμνίου της Μητρόπολης Πηλουσίου.

Τέλος, η Πρόεδρος της Κοινότητας Πορτ Σαΐντ κα Χρυσούλα Θεοχάρη ευχήθηκε μακροζωΐα και μακρά θητεία στο νέο Μητροπολίτη Πηλουσίου κ. Καλλίνικο.         

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ Α.Θ.ΜΑΚΑΡΙΟΤΗΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ  Β’

ΕΙΣ ΤΗΝ ΣΤ’ ΤΑΚΤΙΚΗΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΝ ΤΟΥ ΣΑΕ

(Θεσσαλονίκη, Δεκέμβριος 2006) 

Ἐξοχώτατε Ὑφυπουργέ τῶν Ἐξωτερικῶν κύριε Θεόδωρε Κασσίμη,

Ἐντιμότατε Πρόεδρε τοῦ Συμβουλίου Ἀποδήμου Ἑλληνισμοῦ,

Ἀξιότιμοι κύριοι Σύνεδροι, ἀγαπητοί μου ὁμογενεῖς ἀνά τόν κόσμο,

Πρίν ἀπό μία καί πλέον δεκαετία ἄρχισε νά πραγματοποιεῖται ἡ ἰδέα τῆς ὀργάνωσης τοῦ πολυπληθοῦς ἀπόδημου ἑλληνισμοῦ ἀνά τόν κόσμο. Μέσα ἀπό δυσκολίες, προβλήματα καί διαφορετικές προσεγγίσεις μέ τή βοήθεια πάντοτε τῆς Ἑλληνικῆς Πολιτείας καί τήν ἐνεργό συμμετοχή τῶν ἀπανταχοῦ Ἑλλήνων στά χρόνια πού πέρασαν τό ΣΑΕ ἐμπλούτισε τήν ἐμπειρία του, ἔκανε περισσότερο εὐέλικτη τήν ὀργανωτική του δομή, προώθησε σημαντικά θέματα καί πολλά ἀπό αὐτά ἐπιλύθηκαν. Σήμερα μετά τίς πρόσφατες ἀλλαγές καί τίς νέες νομοθετικές ρυθμίσεις τό ΣΑΕ πορεύεται πρός περαιτέρω ἀνάπτυξη διά νά ἀγκαλιάσει ὅλους τούς ἀπόδημους Ἕλληνες καί νά συμβάλλει ἀποφασιστικά στήν ἐπίλυση ζητημάτων πού ἐκκρεμοῦν.

Τό Πατριαρχεῖο Ἀλεξανδρείας καί πάσης Ἀφρικῆς ἀπό τή δημιουργία τοῦ ΣΑΕ καί μέ τό προσωπικό ἐνδιαφέρον τῶν ἀοιδίμων προκαθημένων τῆς Ἀλεξανδρινῆς Ἐκκλησίας Παρθενίου καί Πέτρου συνέβαλε καί ἐξακολουθεῖ νά συμβάλλει στήν ἀναπτυξιακή πορεία τοῦ ΣΑΕ. Ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία τῆς Ἀφρικῆς δέν εὑρίσκεται δίπλα στο ΣΑΕ, ἀλλά εἶναι ἀναπόσπαστο τμῆμα ζωντανό καί ἐνεργό μέσα στό ΣΑΕ, ὅπου οἱ Ἀρχιερεῖς καί ὁλόκληρος ὁ κλῆρος βιώνουν καθημερινῶς τά προβλήματα τοῦ ἀπόδημου Ἕλληνα. Ἡ Ἐκκλλησία, τῆς ὁποίας κλῆρος καί λαός, καλύπτει σχεδόν τό ἑκατό τοῖς ἑκατό τῶν Ἑλλήνων τῆς διασπορᾶς, εἶναι,  θά ἔλεγε κάποιος, ἡ σπονδυλική στήλη τοῦ ὁμογενειακοῦ ἑλληνισμοῦ. Ἡ ὀρθόδοξη καί ἡ ἑλληνική παράδοση διατηρεῖται καί ἀπό τήν Ἐκκλησία. Οἱ ἱεροί ναοί μας σέ κάθε ἑλληνική κοινότητα εἶναι τό σημεῖο συνάντησης καί συσπείρωσης τῶν ἀποδήμων μας ὅλων τῶν ἡλικιῶν, στά ἑλληνικά κοινοτικά σχολεῖα μας, ἰδιαίτερα στίς μικρές ἑλληνικές κοινότητες, ὁ ἱερέας δάσκαλος ἐπιτελεῖ διπλό λειτούργημα μέ τήν βοήθεια βέβαια τοῦ Ὑπουργείου Παιδείας καί Θρησκευμάτων τῆς Πατρίδας μας. Στίς δύσκολες κοινωνικές καί πολιτικές συνθῆκες, που ἐπικρατοῦν σέ πολλές χῶρες τῆς Ἀφρικῆς, ἡ Ἐκκλησία ἐμψυχώνει καί ὑποστηρίζει παράλληλα με τις κοινότητες και τους ἄλλους φορεῖς κάθε ἑλληνική οἰκογένεια.  

Στούς δύο κύριους τομεῖς τῆς διάδωσης καί διατήρησης τοῦ ἑλληνορθόδοξου πολιτισμοῦ, τήν Ὀρθόδοξη πίστη καί τήν ἑλληνική Παιδεία ἡ Ἐκκλησία κατέχει πρωτεύουσα θέση. Παράλληλα τό Πατριαρχεῖο μας ἀναπτύσσει καί τήν  Ἱεραποστολική δράση, ἀπό την ὁποία κηρύσσεται ὄχι μόνον τό Εὐαγγέλιον τοῦ Κυρίου, ἀλλά διαδίδεται ἡ ἑλληνική γλώσσα καί ὁ ἑλληνικός πολιτισμός καί μέσῳ τῆς ἀνθρωπιστικῆς βοηθείας δημιουργεῖται μία προσέγγιση μεταξύ τῶν κυβερνήσεων τῶν ἀφρικανικῶν κρατῶν καί τῆς Ἑλλάδος.  

Ἡ ἀρωγή, ἠθική καί ὑλική τοῦ ἔργου τοῦ Πατριαρχείου Ἀλεξανδρείας  εἶναι, ὡς διαφαίνεται, ἀναγκαία διά τή συνέχιση τοῦ Ποιμαντικοῦ καί Ἱεραποστολικοῦ του ἔργου.

Πρίν ὁλοκληρώσω, θά ἤθελα νά εὐχαριστήσω ὅλους τούς ἐκπροσώπους τῆς ἑλληνικῆς Πολιτείας διά τήν μέχρι τοῦδε συμπαράστασή τους στό ἔργο τῆς Ἀλεξανδρινῆς Ἐκκλησίας, νά συγχαρῶ καί νά εὐχαριστήσω τόν κ. Ἀνδρέα Ἄθενς διά τό τεράστιο ἔργο του, ὡς πρώτου Προέδρου τοῦ ΣΑΕ ὅλα αὐτά τά χρόνια. Ἐπίσης θα ἤθελα νά συγχαρῶ ὅλα τά μέλη τοῦ ΣΑΕ, ἀνά τόν κόσμο, πού προσέφεραν τίς ὑπηρεσίες τους διά τό καλό τῆς Ὀρθοδοξίας καί τοῦ ἀπόδημου ἑλληνισμοῦ, νά εὐχηθῶ κάθε ἐπιτυχία στίς ἐργασίες τῆς  ἕκτης  Τακτικῆς Συνέλευσης καί παρακαλῶ τό Θεό νά καθοδηγεῖ πάντοτε τά ἔργα μας

Ἐν τῇ Μεγάλῃ Πόλει τῆς Ἀλεξανδρείας τῇ 8ῃ Δεκεμβρίου 2006

***                    

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Α.Θ.Μ. ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ κ.κ.ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β’ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΙΩΑΝΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΠΡΑΙΤΩΡΙΑΣ

Την 14η Δεκεμβρίου, ο Μακαριώτατος πραγματοποίησε συσκέψεις με Εκκλησιαστικά Συμβούλια και διάφορες Επιτροπές στο Μητροπολιτικό Μέγαρο.

Αμέσως μετά επισκέφθηκε το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Αγίου Νεκταρίου Γιοχάνεσμπουργκ, στον ομώνυμο Ιερό Ναό του οποίου εψάλη Δοξολογική δέηση προς τον Προστάτη του Ιδρύματος και Έφορο του Πατριαρχείου Άγιο Ιεράρχη. Κατά την προσευχητική αυτή σύναξη ο Μακαριώτατος Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας επήνεσε το πολυετές φιλανθρωπικό έργο, που επιτελεί το Γηροκομείο, με σεβασμό και περισσή θαλπωρή προς τους σεβασμίους απομάχους της ζωής, υπό την Προεδρία της Εριτ.κας.Δανάης Παπαφώτη, την οποία σε επόμενη επίσκεψή Του στην Ν.Αφρική θα τιμήσει για την καλλίκαρπη και φιλάδελφη διακονία της.

Επακολούθησε γεύμα προς τιμήν του Μακαριωτάτου, ο Οποίος στην σύντομη προσλαλιά Του εξέφρασε ευχαριστίες προς το Δ.Σ. και τους εργαζομένους του Ιδρύματος, για την θερμή υποδοχή που Του επεφύλαξαν, ως και προς τον Σεβ.Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ.Σεραφείμ, διά του παρισταμένου Αιδεσιμολ.Μ.Οικονόμου κ.Μηνά Κωνσταντίνου, Γεν.Αρχιερατικού Επιτρόπου της Μητροπόλεως, για την φιλοξενία που Του παρείχε, κατά την σύντομη επίσκεψή Του στην τοπική Εκκλησία του Γιοχάνεσμπουργκ.

Το βράδυ της ιδίας ημέρας, η Α.Θ.Μ. ανεχώρησε για την Αλεξάνδρεια. Στο Αεροδρόμιο του Γιοχάνεσμπουργκ τιμητικώς παρέστη ο Γεν.Πρόξενος της Ελλάδος στη Ν.Αφρική κ.Σαρρής. Κατά την αποχώρησή του ο Μακαριώτατος είχε σύντομη συνάντηση με τον Υπουργό Επαρχιακών και Τοπικών Κυβερνήσεων Ν.Αφρικής κ.Μουφαμάτι, διά του οποίου απέστειλε εγκάρδιες ευχές στον Εξοχ.Πρόεδρο της χώρας κ.Μπέγκι, με τον οποίο θα συναντηθή επισήμως κατά την διάρκεια επομένης επισκέψεώς Του.

Στην Αλεξάνδρεια η ΑΘ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης κ.κ.Θεόδωρος Β’ αφίχθη το πρωϊ της επομένης, 15ης Δεκεμβρίου, όπου στον Διεθνή Αερολιμένα του Καϊρου Τον υπεδέχθησαν ο Γενικός Πατριαρχικός Επίτροπος του Θρόνου, Σεβ.Μητροπολίτης Λεοντοπόλεως κ. Διονύσιος, ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καϊρου, Θεοφ.Επίσκοπος Νιτρίας κ.Νικόδημος και η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Αίγυπτο, κα.Αικατερίνη Γκίνη.

Κατά το επερχόμενος νέο έτος ο Μακαριώτατος θα συνεχίσει τις προγραμματισμένες από ικανού χρόνου Πατριαρχικές επισκέψεις Του σε Αφρικανικές χωρές, προς επιστηριγμό και ενίσχυση, τόσον των Ελλήνων αδελφών που παροικούν σε αυτές, όσον και των εμπεριστάτων γηγενών αδελφών.

*** 

Την 11η και 12η Δεκεμβρίου, ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε κατ’  οίκον Ομογενείς αδελφούς, προς τους οποίους μετέφερε την ελπίδα και την αγάπη της Μητεράς Εκκλησίας. Το βράδυ της 11ης Δεκεμβρίου απηύθυνε χαιρετισμό και πατρικές ευχές, για την επερχομένη Δεσποτική εορτή των Χριστουγέννων, στον Ελληνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ν.Αφρικής «Νέα Πανελλήνια Φωνή».

Ακόμη, το βράδυ της 12ης Δεκεμβρίου, η Α.Θ.Μ. παρέστη σε δεξίωση, την οποία τιμητικώς παρέθεσε στην οικία του ο κ.Παναγιώτης Μανίκας, πρ.Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων, με την συμμετοχή του Εξοχ.Πρέσβεως της Ελλάδος στην Ν.Αφρική κ.Σάνδη και εκλεκτών συνδαιτημόνων.

Την 13η Δεκεμβρίου, δέχθηκε σε συνεργασία Έλληνες Κληρικούς, τους Οσιολ.π.Παντελεήμονα και π.Ναούμ, Εφημερίους της Σερβικής Παροικίας, ως και ευσεβείς Χριστιανούς, προς τους οποίους απένειμε την πατρική και Πατριαρχική Του ευλογία.

Αμέσως μετά, ο Μακαριώτατος μετέβη στό Λύκειο Ελληνίδων, ευλόγησε το νέο οίκημα αυτού, που αποτελεί ευγενική δωρεά του ζεύγους Λουκά και Αρτέμιδος Πουρούλη, τους οποίους δημοσίως επήνεσε και ευχαρίστησε και απηύθυνε πατρικές ευχές και προτροπές στην Πρόεδρο, Εριτ.κα.Νίκη Σουρρή, για την συνέχιση της πολυτίμου προσφοράς της διατηρήσεως και διαδόσεως των πατρώων εθνικών παραδόσεων. Την εκδήλωση ετίμησαν με την παρουσία τους πολλές κυρίες, μέλη του Λυκείου Ελληνίδων.

Κατόπιν, επισκέφθηκε τον Πατριαρχικό Ναό των Αγίων Αναργύρων Γιοχάνεσμπουργκ και το παρακείμενο εκκλησιαστικό Ιδρυμα προνοίας και περιθάλψεως εμπεριστάτων συνανθρώπων μας, ως και ενδεών ανέργων αδελφών, όπου εξήρε την εθελοντική προσφορά των κυριών της Ελληνικής παροικίας.

Το βράδυ της ιδίας ημέρας η Α.Θ.Μ. ο Πάπας καί Πατριάρχης κ.κ.Θεόδωρος Β’ παρεκάθησε σε επίσημο δείπνο, το οποίο παρέθεσε προς τιμήν Του ο Εξοχωτ.Πρέσβυς της Ελλάδος κ.Αριστίδης Σάνδης, στην Πρεσβευτική κατοικία της Πρετόριας, με την παρουσία και του Εξοχ.Έλληνος Γεν.Προξένου κ.Σαρρή και διακεκριμένων μελών της Ομογένειας.

Κατά την προσφώνησή του ο κ.Πρέσβυς εξέφρασε τα υιϊκά αισθήματα σεβασμού και χαράς όλων για την επίσκεψη του Μακ.Πατριάρχου, τον Οποίο χαρακτήρισε ως «Πατριάρχη της αγάπης, αλλά και της ελπίδος για τους λαους της Αφρικής και της καθ’  όλου Ορθοδοξίας».

Αντιφωνών ο Μακαριώτατος, εξεδήλωσε τα πατρικά Του συναισθήματα για τους Ομογενείς αδελφούς Συνέλληνες, έκανε δε συγκινητική αναφορά στο σεβάσμιο πρόσωπο της παρευρεθείσης στο δείπνο μητέρας του κ.Πρέσβεως, Εριτ.κας.Σάνδη, συζύγου του αειμνήστου Κωνσταντίνου Σάνδη, Νομικού Συμβούλου του Πατριαρχείου, τέως Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας και συναρωγού του έργου των μακαριστών Πατριαρχών Χριστοφόρου Β’ (1939- 1967), Νικολάου ΣΤ’ (1968- 1986) και Παρθενίου Γ’ (1987- 1996).

Τέλος, ετίμησε διά του Παρασήμου του Αγίου Μάρκου τον Εξοχ.Πρέσβυ κ.Σάνδη, για την πολυετή και έγκαρπη προσφορά του στην πατρίδα και τους Έλληνες της Διασποράς. 

Ο ΠΑΠΑΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β’ 

Προς τον Εντιμολογιώτατον κ.Στέφανον Ταμβάκη

Πρόεδρον του Σ.Α.Ε.

εις Αλεξάνδρειαν

Αγαπητέ μου Πρόεδρε,

Mετά πολλής της χαράς επληροφορήθημεν την επαξίαν εκλογήν της υμετέρας πεφιλημένης Εντιμολογιότητος εις την περίοπτον θέσιν του Προέδρου του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού.

Χαιρόμεθα ιδιαιτέρως, διά την ανάληψιν της πηδαλουχίας του σημαντικού διά τους Πανέλληνας Συμβουλίου τούτου, εις διαδοχήν του απελθόντος Προέδρου κ.Ανδρέου Αθενς, διότι αναλαμβάνει φίλος αγαπητός, ορμώμενος εκ της περιωνύμου Μεγάλης Πόλεως των Αλεξανδρέων καί διότι διακρίνεται διά την εργατικότητα, την μεθοδικότητα και την αποτελεσματικότητα των ενεργειών αυτού.

Όθεν, συγχαίροντες διά την άκρως τιμητικήν ταύτην διάκρισιν, ευχόμεθα πάσαν παρά Θεού ευλογίαν και δύναμιν εις την επιτέλεσιν του υψηλού τούτου υπουργήματος, προσεπιδηλούντες ότι, κατά την περίοδον της υμετέρας Προεδρίας του Σ.Α.Ε., θα υπάρξη αγαστή συνεργασία, ως και κατά το παρελθόν, μετά του παλαιφάτου και ιεραποστολικού Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

Επί δε τούτοις, απονέμοντες την πατρικήν καί Πατριαρχκήν ευλογίαν ημών, διατελούμεν μετά πολλών ευχών.

Διάπυρος προς Κύριον ευχέτης

+ Ο Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β’ 

Εν Ιωαννουπόλει Ν.Αφρικής τη 10η Δεκεμβρίου 2006

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Α.Θ.Μ. ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ κ.κ.ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β’ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΙΩΑΝΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΠΡΑΙΤΩΡΙΑΣ

Tην 8η Δεκεμβρίου ε.ε. ο Μακαριώτατος είχε συνεργασία με Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννουπόλεως, ως επίσης εδέχθη στο Επισκοπείο τον Αιδεσιμ. π.Μιχαήλ και τα Μέλη του Δ.Σ. της Ρουμανικής Παροικίας του Γιοχάνεσμπουργκ.

Το μεσημέρι παρεκάθησε σε επίσημο γεύμα, το οποίο παρέθεσε προς τιμήν Του ο Εξοχωτ.Πρέσβυς της Κύπρου κ. Κων.Λεοντίου Κατά την προσφώνησή του ο Εξοχωτ.κ.Πρέσβυς εξέφρασε το σεβασμό και την τιμή, με τα οποία περιβάλλει την Α.Θ.Μ. και το παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Αντιφωνών ο Μακαριώτατος εξεδήλωσε την ποιμαντική Του μέριμνα και αγάπη προς τους Κυπρίους αδελφούς, που κατοικούν στην Αφρικανική ήπειρο και το αμέριστο ενδιαφερόν Του για την εξέλιξη των εθνικών θεμάτων της μαρτυρικής μεγαλονήσου.

Στο επίσημο αυτό γεύμα παρεκάθησαν επίσης, ο παρεπιδημών στο Γιοχάνεσμπουργκ Σεβ. Μητροπολίτης Κιτίου κ. Χρυσόστομος, στό πρόσωπο του οποίου ο Σεπτός Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας εξέφρασε την αδελφική Του αγάπη και τιμή προς τον νεοεκλεγέντα Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο Β’, ο Εξοχωτ. Έλληνας Πρέσβυς κ. Σάνδης και εκλέκτα μέλη της ομογένειας.

Την 9η Δεκεμβρίου, ο Μακαριώτατος επεσκέφθη την υπό ανέγερση Ιερά Πατριαρχική Μονή των Αγίων Νεκταρίου, Νικολάου και Σεραφείμ Σάρωφ, στους χώρους της οποίας θα δημιουργηθή Κέντρο Απεξάρτησης νέων από εξαρτησιογόνες ουσίες και Ξενώνες φιλοξενίας των, επιθεώρησε τις σχετικές τεχνικές μελέτες, ως και την πρόοδο των κατασκευαστικών εργασιών.

Ακόμη, συνεχάρη τηλεφωνικώς τον εξ Αλεξανδρείας ορμώμενο νέο Πρόεδρο του Σ.Α.Ε. κ. Στέφανο Ταμβάκη, προς τον οποίο εγκαρδίως ευχήθηκε καλλίκαρπη διακονία, προς όφελος των αποδήμων Ελλήνων της Διασποράς.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας ευλόγησε στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Γιοχάνεσμπουργκ το Μυστήριο του γάμου του ζεύγους Βασιλείου και Ευαγγελίας Μανίκα.

Την 10η Δεκεμβρίου, στο Καθολικό της Ιεράς Μονής των Αγίων Νεκταρίου, Νικολάου και Σεραφείμ Σάρωφ η Α.Θ.Μ. ετέλεσε, εν πληθούση εκκλησία, Πατριαρχική Θεία Λειτουργία και την εις Διάκονον χειροτονία του Οσιωτ. Μοναχού Σεραφείμ, απευθύνας προς αυτόν πατρικές νουθεσίες και συμβουλές.

Το απόγευμα επεσκέφθη τον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Πραιτωρίας, όπου, μετά το πέρας Δοξολογικής δεήσεως, απένειμε το Οφφίκιο της Μητρός του Αποδήμου Ελληνισμού, στην επί πεντηκονταετία διακονήσασα τον Ελληνισμό της Ν.Αφρικής, δια της διατηρήσεως και διαδόσεως των πατρώων μουσικών παραδόσεων της πατρίδος μας, Εριτ. κα. Μαρία Βασιλείου. Την εκδήλωση ετίμησαν με την παρουσία τους ο Εξοχωτ. Πρέσβυς κ. Σάνδης, ο κ. Πρόεδρος, τα Μέλη του Δ.Σ. και σύσσωμη η Ελληνκή Κοινότητα της Πραιτώριας.

***

Επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Ιωαννουπόλεως και Πραιτωρίας πραγματοποιεί η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’, από την 7η έως και την 14η Δεκεμβρίου ε.ε.

Την 7η Δεκεμβρίου, ο Μακαριώτατος αφίχθη στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Γιοχάνεσμπουρκγ, συνοδευόμενος από τον Πανοσιολ.Αρχιμ.κ.Παντελεήμονα Αράθυμο. Τον υπεδέχθησαν ο Αιδεσιμολ.Μ.Οικονόμος και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως, κ.Μηνάς Κωνσταντίνου, ως εκ προσώπου του Σεβ.Μητροπολίτου Ιωαννουπόλεως κ.Σεραφείμ, ευρισκομένου κατ’  εντολή της Α.Θ.Μ.στήν Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συμμετάσχη στις εργασίες της Γενικής Συνελεύσεως του Σ.Α.Ε., και ο Εξοχ.Πρέσβυς της Ελλάδος στην Ν.Αφρική κ.Σάνδης.

Αμέσως μετά ο Μακαριώτατος μετέβη στό Μητροπολιτικό Μέγαρο του Γιοχάνεσμπουργκ, όπου έγινε δεκτός με εκδηλώσεις σεβασμού και τιμής από τόν Ιερό Κλήρο της τοπικής Εκκλησίας και πλήθος Χριστιανών. Επακολούθησε η τέλεση Δοξολογίας στόν παρακείμενο Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος, επί τη ευλογητή αφίξει του Σεπτού Προκαθημένου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, μετά το πέρας της οποίας ο Πανοσιολ. Αρχιμ. κ.Χρυσόστομος Ευστρατίου προσεφώνησε τόν Μακαριώτατο, εκ μέρους του Σεβ. κ. Σεραφείμ και του Πληρώματος της Ιεράς Μητροπόλεως, εκφράσας τα υιϊκά αισθήματα σεβασμού και χαράς όλων για την επίσκεψη της Α.Θ.Μ.

Αντιφωνών ο Μακαριώτατος, ανεφέρθη στο πολυσχιδέστατο καί πολυμερές έργο, το οποίο επιτελείται από το παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, επ’ ωφελεία των Ορθοδόξων αδελφών της Αφρικανικής ηπείρου, ως και στις εργασίες της γενομένης από 1ης έως 3ης παριππεύσαντος μηνός Νοεμβρίου ε.ε. Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας του Αλεξανδρινού Θρόνου. Κατακλείων, εξεδήλωσε τα πατρικά Του συναισθήματα για τον Ιερό Κλήρο καί τον φιλόθεο λαό της τοπικής Εκκλησίας του Γιοχάνεσμπουργκ, απονείμας την πατρική καί Πατριαρχική Του ευλογία.

Το βράδυ της ιδίας ημέρας η Α.Θ.Μ. ο Πάπας καί Πατριάρχης κ.Θεόδωρος Β’ παρεκάθησε σε επίσημο δείπνο, το οποίο παρέθεσε προς τιμήν Του ο Εξοχωτ. Πρόξενος της Ελλάδος στό Γιοχάνεσμπουργκ κ.Σαρρής στην Προξενική κατοικία, με την παρουσία και του Εξοχωτ. Έλληνος Πρέσβεως κ.Σάνδη και διακεκριμένων μελών της Ομογένειας.

Στον Καθεδρικό Πατριαρχικό Ναό Αγίου Νικολάου Καϊρου

Η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος ο Β΄ χοροστάτησε εις την Θείαν Λειτουργίαν, ανήμερα της εορτής του λαοφιλούς Αγίου Νικολάου, εις τον ομώνυμο Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό της Επιτροπείας του Καϊρου.

Συμπροσευχήθηκαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Πηλουσίου κ.Καλλίνικος και ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νιτρίας κ.Νικόδημος, Πατριαρχικός Επίτροπος Καϊρου.

Εις την Θ.Λειτουργίαν προσευχήθηκε επίσης πολυμελής ομάδα προσκυνητών εκ Κύπρου.

Ακολούθως η Α.Θ.Μ. υπεδέχθη εις την Πατριαρχικήν Επιτροπείαν (Κάϊρο)  τον Εντιμ. κ. Βαλέριο Αλεξέϊβιτς, Πρόεδρον της Οργανώσεως Ορθοδόξων Βουλευτών της Ρωσίας. Την Αντιπροσωπείαν συνώδευαν ο Εξοχ. Πρέσβυς της Ρωσίας εις Κάϊρον και ο Εξαρχος του Πατριαρχείου Ρωσίας εις Κάϊρον Πανοσιολ. Αρχιμ. Λεωνίδας Γκορμπατσώφ. Μετά της Α.Θ.Μ. συνεζητήθησαν θέματα των δύο Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΜΑΘΗΤΙΩΣΑ ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου 2006.

Τα Ελληνικά εκπαιδευτήρια Ηλιούπολης στο Κάιρο, την Αχιλλοπούλειο Σχολή της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και την Αμπέτειο Σχολή, επισκέφθηκε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β΄. Ο Μακαριώτατος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τα παιδιά, αναφέρθηκε στην σημασία της εκπαίδευσης στην ζωή τους και στο πώς θα συμβάλει στο δικό τους το μέλλον, για την πολύτιμη συμβολή των γονέων και των καθηγητών αλλά και για το πώς οι ίδιοι μαθητές μπορούν να γίνουν, ένας-έκαστος, φάροι του της αιγυπτιώτικης ιστορίας, της ορθοδοξίας και του ελληνισμού. Τέλος, τους ευχήθηκε καλή πρόοδο στα μαθήματά τους και καλές και ευλογημένες γιορτές.

ΛΑΜΠΡΗ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΪΡΟΥ, ΥΠΟ ΤΗΝ ΣΕΠΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β΄.

Κάιρο, 3 Δεκεμβρίου 2006.

Οι καμπάνες ήχησαν και πάλι μετά από τέσσερα χρόνια στον ιστορικό καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου Καΐρου. Το τάλαντο προπορευόταν στην είσοδο του Πατριάρχη σε αυτήν την πρώτη Θεία Λειτουργία που έγινε στον περικαλλή ναό, υπό την σεμνή παρουσία του Προκαθημένου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου, μετά από τέσσερα χρόνια εργασιών ανακαίνισης. Με την σημαντική οικονομική στήριξη της Βουλής των Ελλήνων, που ανέλαβε το έργο αποκατάστασης όλου αυτού του ιερού χώρου, όπου έζησε και ο Νεοφανείς της Εκκλησίας μας ο Άγιος Νεκτάρος, για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια οι Αρχιερείς και οι ιερείς ευλογούσαν το ποίμνιο, που κατέφθανε από κάθε ελληνική γωνιά του Καΐρου. Οι αγιογραφίες και το ξυλόγλυπτο τέμπλο ξαναζωντάνευαν την δόξα του παρεθόντος, η δεύτερη έδρα του Πατριαρχείου έπαιρνε πάλι την λαμπερή αλλοτινή της άποψη. Σε αυτήν την μεγάλη γιορτή, που τελέστηκε την Κυριακή το πρωί, παρόντες ήταν και οι εκπρόσωποι της Ελλάδος και της Κύπρου, ο Έλληνας Πρέσβης κ. Παναγιώτης Βλασσόπουλος και ο Κύπριος ομόλογός του κ. Πέτρος Ευτυχίου, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Αικατερίνη Γκίνη, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Βασίλης Σαραντινός, ο Πρόεδρος της Αραβορθόδοξης Κοινότητας κ. Ρομπέρ Χόσνυ και πολύς κόσμος.       

Σε συγκινητικό κλίμα, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ανακοίνωσε ότι στα μέσα Ιουνίου, προβλέπονται και τα επίσημα θυρανοίξια του Ναού, με την παρουσία του Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας, Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Χριστοδούλου αλλά και της Προέδρου της Ελληνικής Βουλής κας Άννας Ψαρούδα – Μπενάκη.

Κατά την διάρκεια της ακολουθίας, ο ναός γνώρισε και πάλι τη χαρά του μυστηρίου των χειροτονιών, καθώς ο Κωδικογράφος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας διάκονος Ελπιδοφόρος χειροτονήθηκε σε πρεσβύτερο, ο μοναχός Αρκάδιος χειροτονήθηκε σε διάκονο, ενώ ο Έξαρχος της Ρωσσικής Εκκλησίας π. Μιχαήλ Γκορμπατσώφ χειροθετήθηκε σε μητροφόρο αρχιμανδρίτη (σύμφωνα με το τυπικό της Ρωσσικής Εκκλησίας και μετά από παράκληση του Προκαθημένου της Ρωσσικής Εκκλησίας κ. Αλεξίου). Παράλληλα, ο Μακαριώτατος κ.κ. Θεόδωρος Β΄ σε Άρχοντα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας τον σεμνό και ακούραστο Οικονομικό Έφορο του Πατριαρχείου και Ταμία της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αντώνη Διαμαντίδη.

Στην κατανυκτική ακολουθία, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β΄ ήταν συμπαραστατούμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ερμουπόλεως και Πατριαρχικό Επίτροπο των αραβοφώνων κ. Νικόλαο, τον Επίσκοπο Τριμυθούντος κ. Βασίλειο, τον Πατριαρχικό Επίτροπο Αλεξανδρείας, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μαρεώτιδος κ. Γαβριήλ και τον Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Νιτρίας κ. Νικόδημο.

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε στο πρόσωπο του Επισκόπου Τριμυθούντος την στήριξη που παρέχει η Κυπριακή Εκκλησία στο ιεραποστολικό έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής.    

Να σημειωθεί ότι η όλη ακολουθία καταγράφηκε και από τηλεοπτικό συνεργείο της κρατικής ελληνικής τηλεόρασης ΕΤ-3, για να μεταδοθεί στο πλαίσιο αφιερώματος για τον καϊρινό Ελληνισμό μέσα στον μήνα Δεκέμβριο.  

ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β΄ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΜΠΑΣΙΑΚΟ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΪΡΟΥ.

Κάιρο, 2 Δεκεμβρίου 2006.

Την στήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης μετέφερε προς τον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄ ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελος Μπασιάκος, κατά την συνάντηση που είχαν στο Ελληνικό Κέντρο Καΐρου, παρουσία του Έλληνα Πρέσβη κ. Παναγιώτη Βλασσόπουλου, του Κύπριου ομολόγου του κ. Πέτρου Ευτυχίου, του Αντιπροέδρου της Ελληνικής Κοινότητας κ. Βασίλη Σαραντινού και πολλών αιγυπτιωτών παροίκων.

Από την πλευρά του, ο Μακαριώτατος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς το ελληνικό κράτος για την στήριξη που παρέχει στο ιεραποστολικό έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής. Παράλληλα,  ο Μακαριώτατος ενημέρωσε τον Υπουργό για την λειτουργία της Ιερατικής Σχολής της Αλεξάνδρειας, που ανοίγει τις πύλες της τις επόμενες μέρες, και όπου οι ιερείς – στελέχη του πατριαρχείου μας από τις αφρικανικές χώρες θα διδάσκονται εκτός από τα θεολογικά και νοσοκομειακά μαθήματα, επίσης μαθήματα που θα έχουν να κάνουν με την γεωργία, έτσι ώστε να μπορούν να βοηθούν αργότερα τους πιστούς στο να καλλιεργούν την γη. Ο κ. Μπασιάκος συνεχάρη τον Μακαριώτατο για το έργο του και υποσχέθηκε κάθε βοήθεια και σε αυτόν τον τομέα, που έχει σχέση με το Υπουργείο Γεωργίας, του οποίου έχει την πολιτική ευθύνη και ηγεσία. 

Η εορτή του Αγίου Νικολάου εις Ιμβραημία.

Σεπτή Εντολή της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Θεοδώρου Β’, χοροστάτησε εις τον Μ.Πανηγυρικόν Εσπερινόν του Αγίου Νικολάου, εις τον ομώνυμον Ιερόν Ναόν Ιμβραημίας, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Μαρεώτιδος κ.Γαβριήλ, Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας, και το πρωϊ εις τήν πανηγυρικήν Αρχιερατικήν Θ.Λειτουργίαν, επί τη μνήμη του Αγίου, μεταφέροντας τις εγκάρδιες Πατριαρχικές ευχές εις τους προσκυνητάς και δεκάδες πιστούς εκ της Ελληνικής Παροικίας Αλεξανδρείας.

Εις τον αύλειον χώρον του γραφικού Ναού της Ιμβραημίας, παρετέθη μικρά δεξίωσις όπου παρεκάθισαν άπαντες οι συνεορταστές χριστιανοί.

Η πανήγυρις της Ιστορικής Μονής Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας

Εορτάσθηκε εις Αλεξάνδρειαν, η πανήγυρις της Πατριαρχικής Μονής Αγίου Σάββα, καθώς εις τον πανηγυρικόν Μ.Εσπερινόν, Σεπτή Εντολή της Α.Θ.Μ. απουσιαζούσης εις Κάϊρον, χοροστάτησε ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Μαρεώτιδος κ.Γαβριήλ, Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας, ο οποίος μετέφερε εις το πυκνό εκκλησίασμα της Πατριαρχικές και Πατρικές ευχές και ευλογίες του Αλεξανδρινού Προκαθημένου Θεοδώρου Β’.

Ανήμερα το πρωϊ την πανηγυρικήν Θ.Λειτουργίαν τέλεσε, Σεπτή Εντολή της Α.Θ.Μ., ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Κανώπου κ.Σπυρίδων, Ηγούμενος της Μονής, ο οποίος ευχήθηκε εις τούς πιστούς εκ Προσώπου της Α.Θ.Μ.

Παρευρέθη ο Εντιμ. Γενικός Πρόξενος Αλεξανδρείας κ.Θεοχάρης Λαλάκος.

Ακολούθησε δεξίωσις εις το Αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής.

Η  Α.Θ.Μ. ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ  ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Στα εγκαίνια του νέου γραφείου του Λυκείου Ελληνίδων Αλεξανδρείας, παραβρέθηκε η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ την Παρασκευή το απόγευμα. Ο Πατριάρχης τέλεσε τον Αγιασμό και στο τέλος δι΄ ολίγων εξήρε την δραστηριότητα και την δυναμική παρουσία των Κυριών του Λυκείου στην Αλεξάνδρεια. Πρόσφερε δε αναμνηστικό δώρο από το Μουσείο Γουλανδρή.

Η Πρόεδρος του Λυκείου κα Αλίκη Αντωνίου ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο, τους Κοινοτικούς και άλλους εκπροσώπους της Ελληνικής και Αραβοφώνου Παροικίας και κάλεσε όλους να επισκεφθούν την παραπλεύρως Χριστουγεννιάτικη δωροέκθεση στο Αρχονταρίκι του Αγίου Σάββα.

Αξίζει να υπογραμμισθεί πώς η διοίκηση του Λυκείου των Ελληνίδων στεγάζεται σε χώρο της Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Σάββα, τόν οποίο παραχώρησε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης με ιδιαίτερη μέριμνα και ενδιαφέρον για να λυθεί το μείζον ζήτημα της οργανώσεως και τακτοποιήσεως του Λυκείου και του Αρχείου του ιστορικού αυτού Σωματείου.

Η Α.Θ.Μ. έκανε ανάμνηση των ονομάτων των μακαριστών Πατριαρχών Παρθενίου Γ’ και Πέτρου Ζ’  οι οποίοι πάντοτε περιέβαλλαν με αγάπη το Λύκειο Ελληνίδων και ανακοίνωσε την σύντομη λειτουργία στον ίδιο χώρο της Μονής της Πατριαρχικής Σχολής «Μέγας Αθανάσιος».