Αύγουστος  2006

Ο ΜΑΚ. ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΜΒΡΟ.
 

Η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β´, ανεχώρησε από το διεθνές αεροδρόμιο του Καϊρου τη Δευτέρα 21 Αυγούστου συνωδευόμενος από τον Θεφιλ. Επίσκοπο Βαβυλώνος κ. Εμμανουήλ γιά τήν Κωνσταντινούπολη, προσκεκλημένος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου προκειμένου να συμμετάσχει στίς εορταστικές λατρευτικές εκδηλώσεις της 23ης Αυγούστου (εορτή Αποδόσεως της Κοιμήσεως Θεοτόκου) στην γενέτειρα του Οικουμενικού Πατριάρχου νήσο Ιμβρο.
  
 Στον αερολιμένα Καϊρου τον Μακ. Πατριάρχη αποχαιρέτησαν ο Πανοσιολ. Πατριαρχικός Επίτροπος Καϊρου, Αρχιμ. κ.Νικόδημος Πριάγγελος, ο Διάκονος κ. Ελπιδοφόρος, ο κ.Αντώνιος Διαμαντίδης, καθώς και εκπρόσωποι των Ελλληνικών Διπλωματικών Αρχών Καϊρου (Πρεσβεία & Προξενείο).
  
 Στην Κωνσταντινούπολη την Α.Θ.Μ. τον Πατριάρχη κ.κ.Θεόδωρο Β’, καλωσόρισαν εκ Προσώπου του Παναγιωτάτου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σασίμων κ. Γεννάδιος και άλλοι Κληρικοί του Οικ. Θρόνου.
  
 Οι  Προκαθήμενοι των δύο πρώτων Πατριαρχείων, Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ.Βαρθολομαίος και Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης κ.κ. Θεόδωρος είχαν την ευκαιρία να  συζητήσουν επί μακρόν, τό φλέγον θέμα του συνεχιζόμενου πολέμου στην Μέση Ανατολή, Λίβανο και Ισραήλ, και ανεζήτησαν τρόπους μέσα από τους οποίους θα καταστή δυνατή η κατάπαυση των εχθροπραξιών και η επικράτηση της ειρήνης. Επίσης συνεζήτησαν θέματα διεκκλησιαστικού, διορθοδόξου και διαθρησκειακού ενδιαφέροντος και συνεφώνησαν, μετά από πρόταση και γνώμη του Μακαριωτάτου κ.κ.Θεοδώρου Β’, το μελλοντικό Παγκόσμιο Οικολογικό Συνέδριο, το οποίο πάντοτε διοργανώνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, νά πραγματοποιηθεί στήν Αφρική με τή συμμετοχή του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.
 

Οι δύο Πατριάρχες, αντάλλαξαν απόψεις για τα μεγάλα κοινωνικά και ανθρωπιστικά ζητήματα τα οποία ταλανίζουν την ανθρωπότητα και τις κοινωνίες των λαών, όπως το Έϊτζ, η πείνα, οι ανίατες ασθένειες, η ανεργία, τα ναρκωτικά, η διαφύλαξη του ιερού θεσμού της οικογενείας, η ενημέρωση της νεολαίας σε ζητήματα υπαρξιακά και πίστεως κ.α, και κατέληξαν, ώστε να συγκληθούν μελλοντικά διεθνείς συναντήσεις και ημερίδες, οι οποίες θα εξετάσουν αυτά τα μεγάλης σημασίας θέματα γιά να γίνουν σχετικές και ανάλογες εξαγγελίες και μηνύματα στους λαούς της γης.
  
 

Κυρίως οι δύο Πνευματικοί Ηγέτες αναφέρθηκαν στα θέματα των Ορθοδόξων αδελφών Εκκλησιών, στην πορεία και στο έργο τους, καθώς και σε άλλα τρέχοντα επίκαιρα γεγονότα που αφορούν την Ορθοδοξία γενικότερα. Ως επίσης και αλλων Εκκλησιών και Ομολογιών και στο συνεχιζόμενο «Διάλογο» μαζί τους.
  
 Ο Μακαριώτατος κ.κ.Θεόδωρος Β’, συνώδευσε τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίο στην νήσο Ιμβρο, όπου ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας τέλεσε την πανηγυρική Θεία Λειτουργία πλαισιούμενος από τους Σεβ. Μητροπολίτες Ελβετίας κ. Ιερεμίαν, Μυτιλήνης κ. Ιάκωβον, Σασίμων κ. Γεννάδιον και τον Θεοφιλ. Επίσκοπον Βαβυλώνος κ. Εμμανουήλ.
 Στο Ιερό Βήμα συμπροσευχήθηκε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ.Βαρθολομαίος, καθώς και οι Σεβ. Μητροπολίτες Ιμβρου κ.Κύριλλος, Μοσχονησίων κ.Απόστολος και Μύρων κ.Χρυσόστομος. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος, ως ποιμενάρχης της νήσου και οικοδεσπότης, φιλοξένησε καθ΄ όλο το χρονικό αυτό διάστημα τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας με κάθε τιμή και εγκαρδιότητα.
  
 Στη νήσο Ιμβρο ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης απηύθυνε μήνυμα αγάπης και ειρήνης και με κάθε τρόπο εμψύχωσε τους λιγοστούς Ελληνες που έχουν απομείνει εκεί.
 

Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης υπεδέχθη και φιλοξένησε τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, ως πάντοτε, μέσα σε κλίμα αδελφωσύνης, ειλικρινούς αγάπης και κάθε τιμής.
  
 Το Σάββατο 26 Αυγούστου ε.ε. η Α.Θ.Μ. Ο Πατριάρχης κ.κ.Θεόδωρος Β’, ανεχώρησε από τον Κωνσταντινούπολη γιά τό Κάιρο. Στό αεροδρόμιο αποχαιρέτησαν τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο εκ Προσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχου ο Σεβ. Μητροπολίτης Πριγκηπονήσσων κ. Ιάκωβος και άλλοι Κληρικοί του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.
 

Στο Κάϊρο υπεδέχθησαν τον Πατριάρχη Θεόδωρο Β’ ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καϊρου κ. Νικόδημος, οι Κληρικοί της Επιτροπείας και εκπρόσωποι των Ελληνικών Διπλωματικών Αρχών.

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΜΕΤΑΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΜΒΡΟ ΟΠΟΥ ΘΑ ΣΥΝΑΤΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

Κάιρο, 21 Αυγούστου 2006.  

Στην Κωνσταντινούπολη και αμέσως μετά στην Ίμβρο μεταβαίνει ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β΄, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο Α΄ για να συζητήσουν τρόπους κοινής θεολογικής αναζήτησης πάνω στα μεγάλα προβλήματα της ανθρωπότητας και της εποχής μας, που αφορούν κυρίως την ειρήνη, την φτώχεια και την οικογένεια.

Οι δύο Πατριάρχες αναμένεται να συζητήσουν και για το πώς η Εκκλησία μπορεί να σταθεί αρωγός και να αποτρέψει τραγικά γεγονότα όπως αυτά που σγκλόνισαν τις τελευταίες εβδομάδες τον Λίβανο και γενικότερα την Μέση Ανατολή.

Από την Ίμβρο, ιδιαίτερη πατρίδα του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄ και την Κωνσταντινούπολη, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος αναμένεται να επιστρέψει στην έδρα του στην Αλεξάνδρεια το Σάββατο 26 Αυγούστου. Τον Μακαριώτατο θα συνοδεύει κατά την μετάβασή του αυτή ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Εμμανουήλ.  

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

Κάιρο, 18 Αυγούστου 2006.

Το θέμα της λειτουργίας της νέας Πατριαρχικής Σχολής «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ο ΜΕΓΑΣ», που δημιουργείται στο άμεσο μέλλον στην Αλεξάνδρεια για την εκπαίδευση ιερέων του Πατριαρχείου που θα στελεχώσουν τις Μητροπόλεις του Θρόνου σε ολόκληρη την Αφρική, ήταν το βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ με τον Έλληνα Πρέσβη στο Κάιρο κ. Παναγιώτη Βλασσόπουλο. 

Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στην Χώρα του Νείλου τρόπους εμπράκτου στήριξης εκ μέρους της Ελληνικής πολιτείας στην ολοκλήρωση του έργου και της λειτουργίας της Σχολής αυτής, που θα διδάσκει στα αυριανά στελέχη της ιεραποστολικής εκκλησίας του Αγίου και Αποστόλου Μάρκου μαθήματα θεολογίας, γεωπονικής, νοσηλευτικής καθώς και βυζαντινής μουσικής.

Ήδη, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας βρίσκεται στο στάδιο επιλογής καθηγητικού προσωπικού για την σχολή αυτή.

Παράλληλα, ο Μακαριώτατος παρουσίασε στον Έλληνα Πρέσβη τα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα στον καθεδρικό ιερό ναό του Αγίου Νικολάου και στον ναό του Αγίου Νεκταρίου στο Χαμζάουι.

Από κοινού, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο των εργασιών στον χώρο της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καΐρου.  

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ ΑΠΗΥΘΥΝΕ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β΄.

Κάιρο, 19 Αυγούστου 2006.

Έκκληση για την ειρήνη στο Λίβανο, έκανε το Σάββατο 19 Αυγούστου ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β΄.

Σε ειδική ακολουθία που πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία των Ταξιαρχών στο Κάιρο, παρουσία πολλών Λιβανέζων, Αιγυπτίων που έλκουν την καταγωγή από το Λίβανο καθώς και Ελλήνων πιστών, ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής προσευχήθηκε για την ειρήνη στην χώρα του Λιβάνου και σε όλον τον κόσμο της Μέσης Ανατολής.

«Κύριε Ιησού Χριστέ,

Σύ που είσαι ο Άρχων της Ειρήνης του κόσμου,

Σε παρακαλούμε θερμά

να χαρίσεις την ειρήνη στην χώρα του Λιβάνου,

να χαρίσεις την ειρήνη σε όλη την Μέση Ανατολή», είπε γονατιστός μπρος από την εικόνα της Παναγίας ο Μακαριώτατος.

Συμπροσευχόμενοι ήταν ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου π. Νικόδημος Πριάγγελος, οι ιερείς π. Ηλίας, π. Γεώργιος, π. Θεόδωρος και ο ιεροδιάκονος Ελπιδοφόρος. Ενώ, το συγκινητικό παρόν έδιδαν ο Πρόεδρος της αραβορθόδοξης κοινότητας Καΐρου κ. Ρομπέρ Χόσνυ και πολύς κόσμος.    

Ο Μακαριώτατος μίλησε για τα αθώα θύματα του πολέμου και κυρίως τα παιδιά, τονίζοντας ότι «είμαστε όλοι παιδιά του Θεού και ελπίζουμε στο έλεός Του, έτσι ώστε να πάψει επιτέλους να χύνεται ανθρώπινο αίμα και να βασιλεύσει ο ήλιος της δικαιοσύνης και της ειρήνης, διά πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου και πάντων των Αγίων». «Είναι μεγάλος ο πόνος να βλέπουμε να μπαίνουνε στον τάφο μικρά παιδιά, πριν ακόμη καταφέρουν να γνωρίσουν την ζωή», τόνισε ο κ. Θεόδωρος.

Για τις εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, ευχήθηκε την ανάπαυση των ψυχών τους στους ουρανούς.

Και παράλληλα, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος ευχήθηκε δύναμη στον Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιγνάτιο καθώς και τους Μητροπολίτες και τον κλήρο του, έτσι ώστε να μπορέσουν να βοηθήσουν το ποίμνιό τους σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά ο τόπος τους.

Ο κ. Θεόδωρος επεσήμανε ότι και από την Κρήτη που βρισκόταν τον προηγούμενο μήνα αλλά και πριν από λίγες ημέρες από την Αλεξάνδρεια και τώρα από το Κάιρο περισυνέλεξε ό,τι ανθρωπιστική βοήθεια μπόρεσε και την απέστειλε στον πολύπαθο Λίβανο για να απαλύνει τις ταλαιπωρημένες καρδιές των ανθρώπων που έζησαν τα δεινά των βομβαρδισμών, του ξεριζωμού και του χαμού των δικών τους προσώπων.

«Οι εκκλησίες μας, είμαστε όλοι μια οικογένεια», τόνισε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, προσθέτοντας ότι «τα δάκρυα του ενός, είναι δάκρυα όλων»... «Είναι μεγάλη η οδύνη μας να βλέπουμε τόσους θανάτους και πολέμους να πλήττουν αυτά τα μέρη. Ζητάμε την ειρήνη...», κατέληξε ο κ. Θεόδωρος.

Επίσης, λαμβάνοντας την ευκαιρία από την πρόσφατη εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, ο Μακαριώτατος τόνισε την βοήθεια που παρέχει προς όλους η Παναγία μας ακόμη και μετά την Κοίμησή Της. «Η Παναγία προστατεύει τα παιδιά Της», προσέθεσε. «Εύχομαι να έχετε την αγάπη του Χριστού», επεσήμανε ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, ενώ ευχήθηκε πρόοδο προς τα παιδιά για την αναμενόμενη έναρξη των σχολικών μαθημάτων τους και ευχήθηκε παράλληλα σύντομα να εγκαινιαστεί και το Γηροκομείο της αραβορθόδοξης κοινότητας, στο οποίο οι εργασίες προχωρούν γοργά.  

Τέλος, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ανακοίνωσε ότι η επόμενη ιεραποστολική περιοδεία του θα είναι στην Τανζανία και Τανζανία, όπου θα εγκανιάσει τέσσερα νοσοκομεία, σε τόπο που για να φτάσει θα περπατήσει τέσσερις ολοκληρες ώρες, έχοντας όμως την χαρά να τον περιμένουν για να πάρουν την ευχή Του χιλιάδες ντόπιοι και κυρίως χιλιάδες παιδιά...

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΕΞΕΦΡΑΣΕ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΚΑΪΡΟΥ

Κάιρο, 20 Αυγούστου 2006.

Την Κυριακή 20 Απριλίου, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ χοροστάτησε στην Θ. Λειτουργία που πραγματοποιήθηκε στην μονή του Αγίου Γεωργίου εν παλαιώ Καΐρω.

Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ήδη ολοκληρώθηκε το έργο της ανακαίνισης και αποκατάστασης όλων των χώρων του Μουσείου της Μονής του Αγίου Γεωργίου και έδωσε την ευλογία Του να ξεκινήσει η λειτουργία του χώρου αυτού από την 1η Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε όλοι οι πιστοί και οι επισκέπτες της 1500χρονης Μονής να μπορούν να θαυμάζουν τα κειμήλια του μοναστηριού και σπάνια εκθέματα.

Κατά την ίδια ημέρα, ο Μακαριώτατος δέχθηκε στο γραφείο του τον Έξαρχο του Πατριαρχείου Μόσχας π. Λεωνίδα Γκορμπατσώφ και συζήτησαν για θέματα που απασχολούν τις δύο αδελφές εκκλησίες.

Η ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ: ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΠΡΈΣΒΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

Κάιρο, 20 Αυγούστου 2006.

Ιδιαίτερα θερμή ήταν η υποδοχή που επεφύλαξε στην Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄ ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Φράνσις Ριτσαρντόνε.

Θέμα συζήτησης του Πρέσβη των Η.Π.Α. με τον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής αποτέλεσε το θέμα της διάσωσης της μονής του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στο παλαιό Κάιρο.

Ο Μακαριώτατος εξέφρασε την μεγάλη του ικανοποίηση διότι, με την συμβολή του Πρέσβη των Η.Π.Α. στην Χώρα του Νείλου καθώς επίσης και την αμέριστη συμπαράσταση της Ελληνικής Πολιτείας, ξεκινάει άμεσα μία κοινή ελληνοαμερικανική προσπάθεια για να περισωθεί το μοναδικό αυτό μνημείο της Χριστιανοσύνης, καθώς σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση, στο υπόγειό του φέρεται να μαρτύρησε ο Άγιος Γεώργιος, ενώ εδώ λέγεται ότι κατέφυγε και η Αγία Οικογένεια, όταν ήρθε στην Αίγυπτο για να σωθεί από τους διωγμούς του Ηρώδη. 

Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος εξέφρασε την μεγάλη του ευγνωμοσύνη προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για την προσφορά τους, μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών τους, να συμβάλουν στο τεράστιο έργο της αποκατάστασης του σημαντικού αυτού χώρου, μοναδικού σε ολόκληρη την Αφρική.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αίγυπτο εξέφρασε την μεγάλη του εκτίμηση στο έργο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.

Παράλληλα, ο Πατριάρχης επεσήμανε την εξίσου μεγάλη βοήθεια που θα έχει από την Ελληνική Πολιτεία, όπως πρόσφατα συζήτησε στην Αλεξάνδρεια με τον Υφυπουργό κ. Ευρυπίδη Στυλιανίδη, κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψή του στην Αίγυπτο.

Ο κ. Θεόδωρος δεν έκρυψε την μεγάλη του ικανοποίηση για το σημαντικό γεγονός ότι από κοινού η Ελλάδα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώνουν στο μέλλον τις δυνάμεις τους, στον επιστημονικό αλλά και χρηματοδοτικό τομέα, ώστε να συνεχίσει η ιστορία του μοναστηριού, που φαίνεται να ξεκίνησε πριν από 1.500 περίπου χρόνια. Σύμφωνα με την παράδοση, από τότε γίνεται λόγος για την ύπαρξη ναού, ενώ οι αποδείξεις γίνονται πολύ πιο συγκεκριμένες για την ύπαρξη γυναικείου μοναστηριού ήδη από τον 13ο αιώνα μ.Χ.

Να σημειωθεί ότι ο ναός έχει σπάνιο κυκλικό σχήμα, ενώ στο υπόγειό του βρίσκονται σκηνώματα Πατριαρχών, ενώ στον περικείμενο από το μοναστήρι χώρο αναπτύσσεται το ελληνικό νεκροταφείο Καΐρου .      

Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ – ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΥ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

Κάιρο, 20 Αυγούστου 2006.

Εθιμοτυπική συνάντηση είχε με τον Κύπριο Πρέσβη στην Αίγυπτο κ. Φαίδωνα Αναστασίου είχε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄.

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε θερμά τον εκπρόσωπο της μαρτυρικής Μεγαλονήσου στην Χώρα του Νείλου, καθώς τους επόμενους μήνες ολοκληρώνει την αποστολή του στο Κάιρο. Του ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα τον τιμήσει στην Αλεξάνδρεια, πριν την αναχώρησή του.

Από την πλευρά του, ο Κύπριος Πρέσβης τόνισε ότι η Κύπρος βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Ενώ, υποσχέθηκε προς τον Μακαριώτατο ότι και ο ίδιος δεν θα πάψει να στηρίζει το πολουσύμαντο έργο της Εκκλησίας του Αγίου και Αποστόλου Μάρκου από όποια θέση και αν βρίσκεται στο μέλλον.

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Κ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΝΑ ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΕΙ ΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ.

 

«Μεγάλη ευεργεσία» χαρακτηρίζει ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος την απόφαση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος να αναλάβει τα έξοδα για την αποπεράτωση της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης, που φιλοξενεί ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της ιστορίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής.

 

Σε επιστολή του, που απέστειλε προς τον Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας κ. Τάκη Αράπογλου, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος εκφράζει την βαθιά ευγνωμοσύνη του προς την Εθνική Τράπεζα που με την βοήθειά της «θα τελειώσουν οι περιπέτειες των απειράριθμων τόμων της, χειρογράφων και εντύπων, παλιών και νέων, τις οποίες υπέστησαν λόγω της συνεχούς μετεγκαταστάσεώς της κατά τους τελευταίους αιώνες». Ο κ. Θεόδωρος προσθέτει ότι «το Πατριαρχείο πάντα θα ευγνωμονεί και θα μνημονεύει την ευεργεσία. Μα και το γένος μας, γιατί εδώ φυλάσσονται θησαυροί του παγκοσμίου και πανθρησκευτικού ενδιαφέροντος».

 

Παράλληλα, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του και προς τον Αιγυπτιώτη Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας κ. Αράπογλου, τονίζοντας την τεράστια προσφορά των Ελλήνων που γεννήθηκαν στην χώρα του Νείλου προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αφρικής. «Το μικρό αλλά εκλεκτό φύραμα του Ελληνισμού δίνει ως σήμερα την καλή του μαρτυρία και προσφορά στον σύγχρονο κόσμο», προσθέτει ο κ. Θεόδωρος.

 

Να σημειωθεί ότι τα έργα της αποκατάστασης του κτιρίου της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης στην Αλεξάνδρεια πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα και για τον λόγο αυτό, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος συναντήθηκε τις προηγούμενες ημέρες με τον Διευθυντή της Εθνικής Τράπεζας στο Κάιρο κ. Ευάγγελο Καραλέκκα και τον ανάδοχο του έργου καθηγητή κ. Μίμη Άουαντ.

 

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο.          

 

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

 

Την Δευτέρα, 14 Αυγούστου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ τέλεσε τον Εσπερινό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια πλαισιούμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Καρθαγένης Αλέξιο και τον Κλήρο του Πατριαρχείου.

 

Κατά τον εσπερινό επισυνάφθηκε και η ακολουθία του επιταφίου της Παναγίας.

 

Την επομένη Τρίτη, 15 Αυγούστου ε.ε., ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος μετέβη συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Καρθαγένης Αλέξιο και τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου Αρχιμανδρίτη Γεννάδιο Στάτζιο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου των Αραβόφωνων Ελληνορθοδόξων στην περιοχή  Ελ Καεντ Γκόχα στο κέντρο της Αλεξάνδρειας όπου πλαισιούμενος  από τους παραπάνω καθώς και από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ερμουπόλεως κ. Νικόλαο, Πατριαρχικό Επίτροπο επί των Αραβόφωνων και τους άραβες κληρικούς της Αλεξάνδρειας χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία.

 

Μετά το τέλος της Θεία Λειτουργίας ευχαρίστησε όλους για την αγάπη τους προς το Πατριαρχείο και ιδιαίτερα για την ανταπόκριση την οποίαν έδειξαν συγκεντρώνοντας πράγματα τα οποία θα αποσταλούν στο Λίβανο, στο αραβόφωνο ποίμνιο του Πατριαρχείου στην Αλεξάνδρεια ανήκουν πάρα πολλοί Σύριοι και Λιβανέζοι. Ο Μακαριώτατος ανέφερε ότι ήδη το Πατριαρχείο απέστειλε την κατά δύναμη ανθρωπιστική βοήθεια στον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιγνάτιο για να την κατανείμει ως αυτός κρίνει αλλά απεστάλη και βοήθεια και στην Μητρόπολη Βηρυτού και στον Μητροπολίτη Ηλία για να απαλύνει τον πόνο του ποιμνίου του.

 

Το μεσημέρι ο Μακαριώτατος και οι κληρικοί του Πατριαρχείου παρακάθησαν σε γεύμα το οποίο προσέφερε το Λύκειο Ελληνίδων στο Συριάνικο Κλάμπ Αλεξεναδρείας και στο οποίο παραβρέθηκε εκπρόσωπος του Ελληνικού Προξενείου στην Αλεξάνδρεια, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Χαράλαμπος Κατσιμπρής κ.α. Στο τέλος ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε την Πρόεδρο του Γραφείου Αλεξανδρείας του Λυκείου των Ελληνίδων κα Αλίκη Αντωνίου για το γεύμα και τους είπε ότι βρίσκεται πάντοτε δίπλα τους.  

 

Ο ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΗΛΟΥΣΙΟΥ 

 

Την Ιερά Μητρόπολη Πηλουσίου  επισκέφθηκε το Σάββατο, 5 Αυγούστου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ με την ευκαιρία της εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος κατά την οποία πανηγυρίζει ο Μητροπολιτικός Ναός της Μητροπόλεως στην πόλη του Πορτ Σαΐδ.

 

Τον Μακαριώτατο υποδέχθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πηλουσίου  Παντελεήμων στην αρχή στην πόλη της Δαμιέτης και στον εκεί Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, ο ναός αυτός τυγχάνει ιστορικός για το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αφού κατά το παρελθόν  υπήρξε Πατριαρχικός Ναός και έδρα πολλών Πατριαρχών.

 

Ακολούθως ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη Δαμιέτης Μπισώϊ της Κοπτικής Εκκλησίας ο οποίος του επεφύλαξε θερμή υποδοχή, ο Μακαριώτατος ξεναγήθηκε στον Ιερό Ναό της Παναγίας. Στη συνέχεια σε συνομιλία που είχαν με τον Μητροπολίτη Μπισώϊ τονίσθηκαν οι αγαθές σχέσεις των δύο εκκλησιών και δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο θεολογικό διάλογο μεταξύ ορθοδόξου και κοπτικής εκκλησίας. Ο Μητροπολίτης Μπισώϊ τυγχάνει Αρχιγραμματέας της Ιεραρχίας της Κοπτικής Εκκλησίας και υπεύθυνος των θεολογικών διαλόγων ενώ θεωρείται από τους μεγάλους θεολόγους της κοπτικής εκκλησίας. Τέλος ο Μακαριώτατος ευχήθηκε στον Μητροπολίτη Μπισώϊ περαστικά για τον Κόπτη Πατριάρχη Σενούντα ο οποίος ταλαιπωρείται αυτή την περίοδο από προβλήματα υγείας.

 

Την Κυριακή, 6 Αυγούστου ε.ε., ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Πορτ Σαΐδ περιστοιχούμενος από τον Μητροπολίτη Πηλουσίου Παντελεήμονα και το κλήρο της Ιεράς Μητροπόλεως. Ενθαρρυντική ήταν οι παρουσία πολλών χριστιανών ελλήνων και αραβόφωνων.

 

ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΣ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΣ

 

Επέστρεψε στην έδρα του η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ την Τρίτη, 31 Ιουλίου ε.ε. προερχόμενος από ανεπίσημο ταξίδι που πραγματοποίησε στην  Κρήτη.

 

Κατά την παραμονή του στην Κρήτη ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε τη Μονή της μετανοίας του, την Ι. Μ. Αγκαράθου η οποία έδωσε στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας τρεις μεγάλους Πατριάρχες ο Μακαριώτατος είναι ο τέταρτος Πατριάρχης από την ίδια Μονή.

 

Επίσης επισκέφθηκε την Πέμπτη, 13 Ιουλίου ε.ε., τις Μοίρες όπου Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας Μακάριος  του επεφύλαξε θερμή υποδοχή περιστοιχούμενος από τους κληρικούς  της Μητροπόλεως του. Ιδιαίτερη ήταν και η υποδοχή στο δημαρχείο όπου ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Σφακιανάκης και το Δημοτικό Συμβούλιο του προσέφεραν  το Χρυσό κλειδί της πόλης και τον ανακήρυξαν επίτιμο δημότη. Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε όλους για την αγάπη τους και αναφέρθηκε στο σημαντικό ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου ανά την Αφρικανική Ήπειρο επίσης εξέφρασε την χαρά του για το Παγκόσμιο Ορθόδοξο Χριστιανικό Κέντρο που αναγείρεται στους Καλούς Λιμένας εκεί όπου δίδαξε ο Απόστολος Παύλος. Επισκέφθηκε επίσης τον περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκα με τον οποίο συζήτησε την ενδυνάμωση των σχέσεων Κρήτης Αλεξάνδρειας.

 

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

 

Αμέσως μετά την αναχώρηση του από την Κρήτη ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος πληροφορήθηκε την εις Κύριον εκδημίαν του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Κρήτης κυρού Τιμοθέου και απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα το οποίο είχε ως εξής:

 

«Ιεράν Επαρχιακήν Σύνοδον

  Εκκλησίας Κρήτης

 Εις Ηράκλειον

  

     Μετα βαθυτάτης θλίψεως και οδύνης επληροφορήθημεν την προς Κύριον εκδημίαν, του Σεπτού Αρχιεπισκόπου Κρήτης κυρού Τιμοθέου διακεκριμένoυ Ορθοδόξου

Ιεραρχου του Οικουμενικού Πατριαρχείου κεκοσμημένου δια πολλων αρετων, οστις εποιμανε εν συνέσει και αγαθοσύνη, πίστει αληθή και αφοσιώσει, υπέρ πεντηκονταετίαν όλην, την Αγιωτάτην Εκκλησίαν της Κρήτης.

 

    Συλλυπούμεθα εκ καρδίας την Ιεραρχίαν της Εκκλησίας της Κρήτης και δεόμεθα όπως Κύριος ο Θεός, ον ηγάπησε και διηκόνησε, κατατάξη την μακαρίαν Αυτού ψυχήν εν σκηναίς δικαίων, παραμυθήση δε το ευσεβές ποίμνιον της Εκκλησίας του Αποστόλου Τίτου.

 

    Τον Πατριαρχικόν Θρόνον Αλεξανδρείας και την Ημετέραν Μακαριότητα, θα εκπροσωπήσει κατά την εξόδιον ακολουθίαν, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Αξώμης κ. Πέτρος.

 

Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β΄ ».

 

 

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΒΗΡΥΤΟΥ ΗΛΙΑ.

 

Αμέσως μετά την επιστροφή του από την Ελλάδα ο Μακαριώτατος Πατριάρχης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σεβ. Μητροπολίτη Βηρυτού Ηλία στον οποίο εξέφρασε την συμπαράσταση του για τις δύσκολες ώρες που περνάει το ποίμνιο του και  υποσχέθηκε την κατά δύναμη βοήθεια. Επίσης ο Μακαριώτατος απέστειλε επιστολές στον Πρέσβη του Λιβάνου στο Κάιρο και στον Γενικό Πρόξενο του Λιβάνου στην Αλεξάνδρεια.

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΕΣΒΗ

 

Την Πέμπτη, 3 Αυγούστου ε.ε., επισκέφθηκε την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄ ο Έλληνας Πρέσβης στο Κάιρο κ. Παναγιώτης Βλασσόπουλος.

 

Ο Μακαριώτατος συζήτησε με τον κ. Πρέσβη θέματα που απασχολούν το Πατριαρχείο, στην συνέχεια ξενάγησε τον κ. Βλασσόπουλο στο Πατριαρχικό Μέγαρο μία και πρώτη φορά το επισκέπτεται μετά τα εγκαίνια και το μεσημέρι παρακάθισε στην Τράπεζα.