Απρίλιος  2006

Ο ΜΑΚ.ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ (ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28-04-2006)

Στό Κάιρο μετέβη τήν Πέμπτη 27 Απριλίου η Α.Θ.Μακαριότης ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’, προκειμένου νά χοροστατήση στον πανηγυρικό Εσπερινό της Εορτής του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στο Κάϊρο.

Τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο στην Πατριαρχική Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου, υπεδέχθησαν ο Σεβ.Μητροπολίτης Ερμουπόλεως κ.Νικόλαος, Πατριαρχικός Επίτροπος επί των Αραβοφώνων Ορθοδόξων χριστιανών της Αιγύπτου, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Βαβυλώνος κ.Εμμανουήλ, Καθηγούμενος της Ι.Μονής, ο Πανοσιλ.Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Πριάγγελος, Πατριαρχικός Επίτροπος του Καϊρου, ο Κλήρος του Καϊρου, Διπλωματικές Αρχές, Κοινοτικοί Παράγοντες και άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη συγχρόνως, τελέσθηκε ο Εσπερινός του Αγίου Γεωργίου. Μετά τήν Ακολουθία ο Μακαριώτατος παρακάθησε σε δεξίωση την οποία παρέθεσε πρός τιμήν του ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής, Θεοφιλ. Βαβυλώνος κ.Εμμανουήλ.

 Το πρωϊ της Παρασκευής της Διακαινησίμου, 28 Απριλίου ο Μακ.Πατριάρχης προεξήρχε της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας, τήν οποία παρακολούθησαν ο Εξοχ. Πρέσβυς της Ελλάδος στο Κάϊρο κ.Παναγιώτης Βλασσόπουλος, η Ερίτ.Γενική Πρόξενος Καϊρου κα Αικατερίνη Γκίνη, Διπλωμάτες, Κοινοτικοί Παράγοντες της Ελληνικής Κοινότητος Καϊρου και της Κοινότητος των Αραβοφώνων του Καϊρου με επικεφαλής τόν Εντιμ.Πρόεδρο κ.Χόσνι Ρόμπερ, εκπρόσωποι της Ρωσσικής Πρεσβείας. Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν ο Σεβ.Ερμουπόλεως κ.Νικόλαος, ο Θεοφ.Βαβυλώνος κ.Εμμανουήλ, ο Εξαρχος της Ρωσσικής Εκκλησίας στο Κάϊρο, Πανοσιλ. Αρχιμ.Λεωνίδας Γκορμπατσώφ, ο οποίος μετέφερε και τις ευχές του Πατριάρχου Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.Αλεξίου πρός τον Μακαριώτατο, Κληρικοί από τό Κάϊρο με επικεφαλής τον Πατριαρχικό Επίτροπο Καϊρου Πανοσιολ.Νικόδημο Πριάγγελο, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Γεννάδιος Στάντζιος καί πολλοί Κληρικοί εξ Ελλάδος και Κύπρου, επικεφαλής ομάδων προσκυνητών-επισκεπτών, οι οποίοι κατέφθασαν για να συνεορτάσουν στό μεγάλο αυτό πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου στό Κάϊρο. Τον πανηγυρικό θείο λόγο εκήρυξε ο πανοσιολ. Αρχιμ. Νήφων Τσαβαρής.

Στό τέλος της Θ.Λειτουργίας έγινε η περιφορά της θαυματουργού Ιεράς Εικόνος του Αγίου Γεωργίου στον αύλειο χώρο της Μονής, όπου ο Μακαριώτατος Πατριάρχης έκαμε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των μακαριστών Πατριαρχών και του ηγουμένου και κτήτορος της Ιεράς Μονής αρχιμ.Αγαθαγγέλου. Ευχαρίστησε τον Εξοχώτατο Πρέσβυ κ.Παναγιώτη Βλασσόπουλο για τήν παρουσία του αλλά και την συνεχή και ανύστακτη συμπαράσταση και μέριμνά του πρός τον Πατριαρχικό Θρόνο και όλους τους παρευρισκομένους παράγοντες και επισήμους. Εκαμε δέηση υπέρ υγείας και μακροημερεύσεως του Εξοχωτάτου Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ.κ.Μωχάμετ Χόσνυ Μουμπάρακ και του ευγενούς και φιλοπρόοδου λαού της Αιγύπτου. Υπογράμμισε τό γεγονός ότι η Εορτή του Αγίου Γεωργίου τελείται κατ’ εξαίρεσιν στην Πατριαρχική Ιερά Μονή στό Παλαιό Κάϊρο την Παρασκευή της Διακαινησίμου ώστε να δίδεται η ευκαιρία να προσέρχωνται πρός συμμετοχήν και συμπανηγυρισμόν στούς χιλιάδες μουσουλμάνους αφού την Παρασκευή είναι η επίσημη αργία του Κράτους. Ο Μακαριώτατος εμφανώς συγκινημένος ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τους εκατοντάδες και χιλιάδες προσκυνητές της Κοπτικής Εκκλησίας οι οποίοι καθημερινά κατακλύζουν με ευλάβεια την Μονή και εκφράζουν τήν πίστη και την αγάπη τους στον Αγιο Γεώργιο και όλους τους προκσυνητές από την Ελλάδα, τήν Κύπρο, όλη την Αφρική και από παντού οι οποίοι στηρίζουν και προσφέρουν και την υλική τους βοήθεια γιά τήν συνέχιση του μεγάλου έργου της ιστορικής Μονής, η οποία αποτελεί πόλο πνευματικής και τουριστικής έλξεως από όλο τον κόσμο.

Το μεσημέρι ο Μακ. Πατριάρχης, ο Εξοχ. Πρέσβυς, οι Αρχιερείς, οι Κληρικοί καί άλλοι παρακάθησαν σε επίσημο γεύμα το οποίο παρέθεσε ο Θεοφιλ. Καθηγούμενος της Μονής Επίσκοπος Βαβυλώνος κ.Εμμανουήλ.

Αργά τό απόγευμα ο Μακαριώτατος είχε διαδοχικές συναντήσεις με Κληρικούς, λαϊκούς και τούς επικεφαλείς των φορέων της Ελληνικής Παροικίας του Καϊρου αλλά και των Αραβοφώνων πρός συνεργασίαν σε τρέχοντα υπηρεσιακά, ποιμαντικά και διοικητικά θέματα, ενώ ιδιαίτερη και πολύωρη συνάντηση είχε μετά του Εξοχωτάτου Πρέσβεως της Ελλάδος κ.Παναγιώτου Βλασσόπουλου, στό Αρχονταρίκι της Μονής.

Πρόκειται γιά μία μεγάλη εορτή η οποία τελείται κάθε χρόνο στο Κάϊρο, κατά παράδοσιν πλέον αυτή τήν ημέρα, ενώ η συρροή των επισκεπτών-προσκυνητών από όλη την Αίγυπτο και την Ελλάδα πραγματοποιείται κατά χιλιάδες κατά τό τριήμερο αυτό.

Τήν Κυριακή του Θωμά, σύμφωνα με τό πρόγραμμα των Πατριαρχικών Παρρησιών, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Θεόδωρος Β’, ιερούργησε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου, των Αραβοφώνων Ορθοδόξων Χριστιανών της Αλεξανδρείας, όπου έγινε δεκτός με ενθουσιασμό και ιδιαίτερη αγάπη από τους παράγοντες και τους εκατοντάδες προσκυνητές οι οποίοι κατέκλυσαν από πολύ ενωρίς το πρωϊ τον Ι.Ναό προκειμένου να υποδεχθούν τον Πατριάρχη τους. Στο τέλος παρετέθη δεξίωσις πρός τιμήν του Μακαριωτάτου. Εκεί ο Πατριάρχης Θεόδωρος Β’, είχε τήν ευκαιρία να επικοινωνήσει με τους χριστιανούς, οι οποίοι αποτελούν δυναμικό μέρος του ποιμνίου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και να συζητήσει μαζί τους πολλά θέματα, δίδοντας κατευθύνσεις και προτροπές σε κάθε περίσταση.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Α.Θ.Μ. ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΜΑΡΚΟΥ

 

του Αρχιμανδρίτη Γενναδίου Στάντζιου

 

Την Δευτέρα του Πάσχα (Εορτή του Αγίου Γεωργίου) 24 Απριλίου, την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β΄, επισκέφθηκαν στην Ιερά Μονή του Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Εμμανουήλ και ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καϊρου, Πανοσιολ. Αρχιμ. Νικόδημος Πριάγγελος, συνοδευόμενοι από τους Κληρικούς οι οποίοι υπηρετούν στο Κάϊρο, Πρεσβυτέρους και Διακόνους, προκειμένου να υποβάλλουν τα σέβη τους και να ευχηθούν στον Μακαριώτατο το «Χριστός Ανέστη».

 

Αποτελεί παράδοση πλέον του Πατριαρχείου την Δευτέρα του Πάσχα να επισκέπτονται τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας οι Κληρικοί του Καϊρου. Το απόγευμα της Δευτέρας τελέσθηκε πανηγυρικός Εσπερινός επί τη εορτή του Αποστόλου Μάρκου, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου. Αμέσως μετά ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος, δέχθηκε τους επισκέπτες Κληρικούς από το Κάϊρο στην Αίθουσα Τελετών του Αγίου Σάββα όπου τούς πρόσφερε πασχαλινά δώρα.

 

Την Τρίτη το πρωί 25 Απριλίου, εορτή του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, Ιδρυτού της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, Πολιούχου και Προστάτου Αυτής, για πρώτη φορά μετά από εξακόσια (600) χρόνια, τελέσθηκε στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού Αλεξανδρείας η αρχαιοχριστιανική Θεία Λειτουργία του Αποστόλου Μάρκου μέσα σε κλίμα συγκινήσεως και κατανύξεως από τον Μακ. Πατριάρχη Θεόδωρο Β΄. Μάλιστα η ημέρα αυτή θα αποτελεί πλέον για το Δευτερόθρονο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας την επίσημη Θρονική Εορτή, κάθε χρόνο. Ο Μακαριώτατος ντυμένος απλά με φαιλόνιο πολυσταύρι, τέλεσε την Λειτουργία του Αποστόλου Μάρκου, ενώ στην ομιλία του εξήγησε στο πολυπληθές εκκλησίασμα το νόημα και την σημασία των τελουμένων. Στο τέλος οι πιστοί μετάλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων από τον Μακαριώτατο με τον αρχαιοχριστιανικό τρόπο (Σώμα και Αίμα χωριστά, όπως σήμερα οι Ιερείς).

 

Την Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν πολλοί πιστοί από την Αλεξάνδρεια, ομάδες επισκεπτών-προσκυνητών από την Κύπρο, την Αθήνα και άλλα μέρη της Ελλάδος, και ο Πρόεδρος των Οφφικιάλων του Πατριαρχείου «Ο Απόστολος Μάρκος» κ. Θεόδωρος Παναγόπουλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου και διαπρεπής Νομικός, ο οποίος έφθασε στην Αλεξάνδρεια επικεφαλής μεγάλης ομάδος προσκυνητών, Οφφικιάλων και άλλων επισήμων από την Ελλάδα. Υπογραμμίζεται ότι αυτή τήν ημέρα κατά την Θρονική Εορτή του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας θα τελείται και η επίσημη εορτή των Οφφικιάλων-Αρχόντων της Αλεξανδρινής Εκκλησίας. Μετά την Θεία Λειτουργία ο Μακ. Πατριάρχης, οι Κληρικοί, οι Ιεροψάλτες και όλοι οι πιστοί εν πομπή, των κωδώνων χαρμοσύνως ηχούντων, κατευθύνθηκαν στο νέο Πατριαρχικό Μέγαρο, όπου τούς Οφφικιάλους δεξιώθηκε ο Μακαριώτατος, μέσα σε κλίμα συγκινήσεως, καθώς ήταν η πρώτη φορά μετά τα επίσημα εγκαίνια του Πατριαρχικού Οίκου (2 Απριλίου 2006), πού καθόταν στην Αίθουσα του Θρόνου, την ημέρα της μνήμης του Αποστόλου Μάρκου, ως διάδοχός Του, στο Θρόνο ο οποίος βρίσκεται εκεί και έχει μεγάλη ιστορική σημασία, αφού είναι αυτός που χρησιμοποιούσε ο Μωχάμετ Άλυ.

 

Έγιναν προσφωνήσεις μεταξύ του Αλεξανδρινού Προκαθημένου και του Προέδρου των Οφφικιάλων, των προσκυνητών από την Κύπρο, οι οποίοι τραγούδησαν πατριωτικά άσματα και άλλους ύμνους και έγιναν ανταλλαγές δώρων. Ο Καθηγητής Θεόδωρος Παναγόπουλος, πρόσφερε στον Μακαριώτατο σημαντική οικονομική βοήθεια, εκ μέρους των Αρχόντων Οφφικιάλων του Θρόνου, «ως δείγμα συμπαραστάσεως και στηρίξεως στο πολύπλευρο ιεραποστολικό και ανθρωπιστικό έργο του...».

 

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας έκαμε ειδική αναφορά στους παρόντες από την Κύπρο προσκυνητές και μίλησε για την μεγάλη χορηγία της Ιεράς Μονής Κύκκου από τον Θεοφιλ. Καθηγούμενο αυτης Επίσκοπο Νικηφόρο, της δημιουργίας του περίφημου ψηφιδωτού του Αποστόλου Μάρκου στην Αίθουσα του Θρόνου.

 

Το μεσημέρι ο Πρόεδρος και τα μέλη των Οφφικιάλων παρέθεσαν επίσημο γεύμα στον Μακαριώτατο, τους Κληρικούς του Πατριαρχείου και τους επικεφαλής των τοπικών παραγόντων, στον Ελληνικό Ναυτικό Ομιλο Αλεξανδρείας. 

Το βράδυ πραγματοποιήθηκε στους κήπους του Πατριαρχικού Μεγάρου, και υπό την πανοραμική θέα του φωτισμένου κτηρίου, συναυλία από το γνωστό συγκρότημα «Λουδοβίκος»  των Ανωγείων της Κρήτης, με τη συμμετοχή ονομαστών καλλιτεχνών, μουσικών και τραγουδιστών. Στό τέλος ο Πατριάρχης Θεόδωρος Β’ ευχαρίστησε ολόψυχα τον επικεφαλής του « Λουδο βίκου» καί τους παρισταμένους. Ήταν μία πολύ όμορφη βραδιά, γεμάτη από την ελληνική παρουσία εκατοντάδων επισκεπτών-προσκυνητών από την Ελλάδα και την Κύπρο. Δόθηκε έτσι η ευκαιρία να δούνε όλοι από κοντά το Πατριαρχικό Μέγαρο Αλεξανδρείας και να θαυμάσουν την μουσική εκδήλωση, η οποία και έκλεισε τις εορταστικές και λατρευτικές εκδηλώσεις της Θρονικής Εορτής και της εορτής των Οφφικιάλων του Πατριαρχείου της Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

 

ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ (ΧΡΟΝΙΚΟ)

 

του Αρχιμανδρίτη Γενναδίου Στάντζιου

 

Το Σάββατο του Λαζάρου ο Μακ.Πατριάρχης χοροστάτησε στην Θεία Λειτουργία στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Σάββα. Την Κυριακή των Βαϊων η Α.Θ.Μακαριότης ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β΄, προεξήρχε της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου της Αλεξανδρείας. Στην ομιλία του πρός το πυκνό εκκλησίασμα αναφέρθηκε στη σημασία της μεγάλης αυτης Δεσποτικής εορτής, η οποία μας προετοιμάζει, για την Μεγάλη Εβδομάδα. Στο τέλος, στην Μεγάλη Αίθουσα τελετών του Αγίου Σάββα, ο Μακαριώτατος συνάντησε τούς πιστούς και τους επισκέπτες-προσκυνητές, οι οποίοι έφθασαν από την Ελλάδα και την Κύπρο, ανάμεσά τους πολλοί Αλεξανδρινοί και Αιγυπτιώτες Ελληνες, που κάθε χρόνο τέτοιες μέρες καταφθάνουν για να γιορτάσουν το Πάσχα στην όμορφη Αλεξάνδρεια, κοντά στα αγαπημένα τους πρόσωπα και στο Πατριαρχείο.

 

Το μεσημέρι της Κυριακής το Λύκειο των Ελληνίδων Αλεξανδρείας διοργάνωσε και παρουσίασε την καθιερωμένη γιά την ημέρα αυτή, Πασχαλινή Δωροέκθεση στόν  αύλειο χώρο του Αγίου Σάββα. Οι εντυπώσεις πολύ όμορφες, συγκινητικές και οι ενδιαφερόμενοι αρκετοί, αφου το Λύκειο των Ελληνίδων δραστηριοποιείται και συνεργάζεται με πολλούς φορείς και άλλα σωματεία και κοινωφελείς οργανισμούς της Αλεξανδρείας στην πολιτιστική του παρουσία, δίνοντας δυναμικά τό παρών του Ελληνισμού στην Αλεξάνδρεια καί ευρύτερα την Αίγυπτο.

 

Το επίσημο γεύμα του Μακαριωτάτου με Κληρικούς του Πατριαρχείου αλλά και άλλους παράγοντες των τοπικών φορέων στο γνωστό ελληνικό εστιατόριο του Γιατρού Τσάπαρη Περικλή, στό παραδοσιακό και πανέμορφο «Αμπουγκίρ» στήν περιοχή του Ιερού Ναού των Αγίων Αναργύρων (Αμπουγκίρ=Αββάς Κύρος), όπου σύμφωνα με την τοπική παράδοση και ιστορία, υπάρχει ο τάφος των Αγίων Αναργύρων.

 

Το βράδυ στην Ακολουθία του Νυμφίου, ο Μακαριώτατος Θεόδωρος Β’, χοροστάτησε στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών της Ιμβραημίας. Τους κατανυκτικούς και υπέροχους ύμνους, απέδωσε υπέροχα ο Αρχων Πρωτοψάλτης των Δομέστικων της Δράμας Γρηγόριος Παπαεμμανουήλ, χοράρχης και καθηγητής Βυζαντινής και Δημοτικής Μουσικής, ο οποίος ήλθε στην Αλεξάνδρεια γιά δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα, προσκεκλημένος του Μακαριωτάτου για νά ψάλλει κατά τίς Ιερές Ακολουθίες της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος.

 

Την Μεγάλη Δευτέρα το πρωϊ, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης τέλεσε μόνος του την Θ.Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων στην Ιερά Μονή του Αγίου Σάββα. Το βράδυ χοροστάτησε στην Ακολουθία του Νυμφίου στο Ιερό Παρεκκλήσι της Αγίας Αικατερίνης του Γενικού Προξενείου Αλεξανδρείας. Στο πολυπληθές εκκλησίασμα ελλήνων και αραβοφώνων μίλησε επίκαιρα για την σημασία της ημέρας και όλων των αγίων ημερών.

 

Την Μ. Τρίτη το πρωί χοροστάτησε στην Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στον Άγιο Σάββα, ενώ το βράδυ στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού Αλεξανδρείας. Στην τελευταία Προηγιασμένη Θ.Λειτουργία της Μ.Τετάρτης ο Μακαριώτατος μίλησε πρός τους προσκυνητές από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο και αναφέρθηκε στο ιερό μυστήριο του Ευχελαίου.

 

Το Ευχέλαιο τέλεσε η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’ ενωρίς το απόγευμα στην Μονή του Αγίου Σάββα, εν μέσω εκατοντάδων πιστών και προσκυνητών από τό Κάϊρο και την Κύπρο. Αμέσως μετά ο Πατριάρχης μετέβη στην Ενορία της Κοιμήσεως Θεοτόκου των Αραβοφώνων, όπου τέλεσε καί εκεί το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου. Η προσέλευση των πιστών αθρόα, καθώς κατά παράδοση πλέον αυτή την ιερή μέρα ο Μακαριώτατος τελεί με κάθε επισημότητα, ευλάβεια και κατάνυξη το Ευχέλαιο στους Αραβοφώνους χριστιανούς του ποιμνίου του. Κατά τήν ώρα του Χρίσματος εξήγησε την σημασία του μυστηρίου.

 

Την Μ. Πέμπτη το πρωϊ, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος χοροστάτησε στην Θεία Λειτουργία (Μυστικός Δείπνος). Το βράδυ στην Ακολουθία των Παθών, χοροστάτησε στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού Αλεξανδρείας. Την Μ.Παρασκευή κατά τήν Ακολουθία των Μ.Βασιλικών Ωρών και της Αποκαθηλώσεως προεξήρχε στην Πατριαρχική Μονή Σάββα του Ηγιασμένου, ενώ αμέσως μετά μετέβη στο Ελληνικό Κοιμητήριο της Αλεξανδρείας, όπου τέλεσε δέηση υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων ευεργετών, δωρητών, ιδρυτών και αφιερωτών μεταστάντων της Αλεξανδρείας. Ακολούθως ο Πατριάρχης Θεόδωρος Β’ επισκέφθηκε και προσκύνησε τους Επιταφίους σέ όλους τούς Ορθοδόξους Ιερούς Ναούς της Αλεξανδρείας των Ελλήνων και των Αραβοφώνων. Το βράδυ στην Ακολουθία του Επιταφίου προέστη στον Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού Αλεξανδρείας. Στο τέλος, η Περιφορά του Επιταφίου έγινε στον μεγάλο αύλειο χώρο του Ναού και μάλιστα γιά πρώτη φορά κατευθύνθηκε μέσα στούς κήπους του παραπλεύρως υπάρχοντος Πατριαρχικού Μεγάρου, όπου εψάλλη δέησις από τον Μακαριώτατο υπέρ αναπύσεως των κεκοιμημένων αοιδίμων Πατριαρχών Αλεξανδρείας. Στό τέλος της Ακολουθίας ο Πατριάρχης μίλησε σύντομα στους παρευρισκομένους εκατοντάδες πιστούς και ευχήθηκε καλή Ανάσταση. Εξέφρασε για πολλοστή φορά τήν χαρά και ικανοποίησή του και δόξασε τον Αγιο Θεό, γιατί αξίωσε να εορτασθούν αυτές οι τόσο κατανυκτικές και συγκινητικές αγιες ημέρες, στον επιβλητικό και μνημειώδη Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού και στον ανακαινισμένο Πατριαρχικό Οίκο. Ευχαρίστησε τίς Αρχές, τον Γενικό Πρόξενο Αλεξανδρείας, τον Πρόεδρο και τα μέλη της Πρεσβυγενούς Ελληνικής Κοινότητος, τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΣΑΕ, τούς Προσκόπους, Οδηγούς, τά Σχολεία, τήν φιλαρμονική της Κοινότητος πού συνώδευσε τήν περιφορά του Επιταφίου, τούς Προέδρους και τα μέλη των Συλλόγων, Σωματείων, καθώς καί τους εκατοντάδες πιστούς οι οποίοι ήταν παρόντες από Ελλάδα, Κύπρο, Κάϊρο και άλλα Κράτη της Ευρώπης και της Αφρικής, για να συνεορτάσουν το Αγιο Πάσχα κοντά τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β’.

 

Το πρωϊ του Μ.Σαββάτου ο Μακαριώτατος χοροστάτησε στην πανηγυρική Θ.Λειτουργία και μίλησε στους πιστούς για τό θαύμα της Αναστάσεως και του Αγίου Φωτός στη ζωή μας.

 

Στον Όρθρο της Αναστάσεως και στήν πανηγυρική Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Πατριάρχης Θεόδωρος Β’ στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού Αλεξανδρείας. Παρόντες οι Διπλωματικές Αρχές της πόλεως, Διπλωμάτες Ορθοδόξων Κρατών, Φορείς και παράγοντες της παροικίας, και πλήθος κόσμου, οι οποίοι από πολύ ενωρίς κατέκλυσαν τον επιβλητικό Καθεδρικό Ναό και τον αύλειο χώρο πέριξ αυτού, για νά πάρουν το Αγιο Φώς από τά χέρια του Αλεξανδρινού Προκαθημένου και να παρακολουθήσουν τήν τελετή της λαμπροφόρου Αναστάσεως. Μετά τήν Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, ο Πατριάρχης και η συνοδεία του παρακάθισαν σε επίσημη εορταστική πασχαλινή τράπεζα στην Πατριαρχική Ιερά Μονή του Αγίου Σάββα.

 

Το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, κατά παράδοση όλοι οι Κληρικοί Ελληνες και Αραβόφωνοι, ανέμεναν τον Μακαριώτατο νά εξέλθει, ενωρίς το πρωϊ και συνωδεύοντες αυτόν κατευθύνθηκαν στην Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Αγίου Σάββα, όπου ενεδύθηκαν τα Ιερά άμφια σύμφωνα με την τάξη που προβλέπεται, των χορών ψαλλόντων αναστάσιμους ύμνους. Η Ιερά Πομπή που σχηματίσθηκε με επικεφαλής τον Μακ.Πατριάρχη Αλεξανδρείας, έφθασε στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα στίς 11 το πρωϊ και ακολούθησε ο Εσπερινός του Πάσχα (της Αγάπης), όπου αναγνώσθηκε το Ευαγγέλιο της Αναστάσεως σε πολλές γλώσσες (Αραβικά, Αγγλικά, Γαλλικά, γερμανικά, Ιταλικά, Λατινικά, Ρωσσικά, Σερβικά, Αφρικανικές διαλέκτους κ.α.). Στό τέλος ο Πατριάρχης και όλοι οι πιστοί μετέβησαν στην Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Αγίου Σάββα, όπου δέχθηκαν τις πασχαλινές ευχές από τον Μακαριώτατο και τήν πατριαρχική πασχαλινή ευλογία, ενώ έλαβαν από τα χέρια του Πατριάρχου το πασχαλινό αυγό. Με την Φήμη και τον Πολυχρονισμό του Αλεξανδρινού Προκαθημένου περατώθηκε η Πασχαλινή Ακολουθία του Εσπερινού της Αγάπης στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

 

Το μεσημέρι του Πάσχα ο Μακ.Πατριάρχης Θεόδωρος Β’ και η συνοδεία του παρακάθισαν σε επίσημο εορταστικό πασχαλινό γεύμα στο Προκοπείο της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας, στό οποίο συμμετείχε όλη η Ελληνική Παροικία αλλά και πολλοί Αιγυπτιώτες και πλήθος κόσμου και επισκεπτών από την Ελλάδα και την Κύπρο. Κατά τήν άφιξή του ο Πατριάρχης μοίρασε πασχαλινά αυγά σέ όλους τους παρισταμένους. Λίγο πρίν ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε το Κανισκέρειο Γηροκομείο Αλεξανδρείας, όπου ευχήθηκε στούς Γέροντες και μοίρασε πασχαλινά αυγά. Ο Μακαριώτατος συνηθίζει να επισκέπτεται το Γηροκομείο και τα άλλα Ιδρύματα της Αλεξανδρείας, όχι μόνον αυτές τις αγιες Ημέρες αλλά και σέ τακτά χρονικά διαστήματα, και έτσι βρίσκει την ευκαιρία να καθίσει και να συζητήσει με τους τροφίμους, να τούς ενισχύσει και να τους δώσει την πατριαρχική και πατρική του ευλογία.

 

Ήταν μία Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα ανεπανάληπτη καθ’  όλα. Βεβαίως στην κατανυκτική και πανηγυρική ατμόσφαιρα συντέλεσε το γεγονός ότι προηγήθησαν λίγες μέρες πρίν τα ιστορικά γεγονότα των Θυρανοιξίων του Καθεδρικού Ναου του Ευαγγελισμού και των Εγκαινίων του Πατριαρχικού Μεγάρου Αλεξανδρείας με τη συρροή χιλιάδων λαού, της Ελληνικής και Αιγυπτιακής Κυβερνήσεως. Η Μεγάλη Εβδομάδα στο Δευτερόθρονο Πατριαρχείο του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, και κοντά στον Μακαριώτατο Αλεξανδρινό Προκαθήμενο, τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο τον Β’ ήταν μία μοναδική εμπειρία, αφού οι πολλοί προσκυνητές και επισκέπτες από όλο τον κόσμο ομολόγησαν αυτό που βίωσαν και θα τους μείνει χαραγμένο βαθιά μέσα στην ψυχή  για ολόκληρη την ζωή τους.

 

Την Δευτέρα του Πάσχα, Εορτή του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, ο Μακαριώτατος χοροστάτησε στην πανηγυρική Θ.Λειτουργία στην Πατριαρχική Ιερά Μονή Σάββα του Ηγιασμένου.  

Ο ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ ΣΤΟ ΝΤΑΧΕΡ ΤΟΥ ΚΑΪΡΟΥ (ΧΡΟΝΙΚΟ)

 

του Αρχιμανδρίτη Γενναδίου Στάντζιου

 

Στον Ιερό Ναό Αρχαγγέλων των Αραβοφώνων (περιοχή Ντάχερ του Καϊρου) τέλεσε την Ακολουθία του Ακαθίστου Υμνου η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β΄. Στην Ακολουθία έψαλλε πολυμελής χορωδία από την Αντιόχεια όπου κατέφθασε στο Κάϊρο για τό σκοπό αυτό. Μετά τήν Ακολουθία ο Μακαριώτατος δέχθηκε τά μέλη της χορωδίας αλλά και τους εκατοντάδες πιστούς, οι οποίοι συνωστίζονταν γιά να πάρουν τήν ευλογία του Πατριάρχου, ο οποίος πρόσφερε σέ όλους αναμνηστικά δώρα και μετάλλια από τις εορτές των εγκαινίων του Πατριαρχικού Μεγάρου Αλεξανδρείας. Ο Μακ.Πατριάρχης ευχαρίστησε όλους και ειδικά τά μέλη της εκατονταμελούς χορωδίας των Αραβοφώνων γιά τόν κόπο και την θυσία τους να έλθουν στο Κάϊρο, αυτή την αφιερωμένη στην Παναγία ημέρα, προκειμένου να ψάλλουν τον Ακάθιστο Υμνο. 

 

Aριθμ. Πρωτ. 1220 

 

ΘΕΟΔΩΡΟΣ  Β'

ΕΛΕΩ    ΘΕΟΥ   ΠΑΠΑΣ   ΚΑΙ    ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ    ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ    ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ     ΑΦΡΙΚΗΣ    ΠΑΝΤΙ  ΤΩ   ΠΛΗΡΩΜΑΤΙ    ΤΟΥ    ΚΑΘ'   ΗΜΑΣ  ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΥ    ΚΑΙ  ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΥ  ΘΡΟΝΟΥ  ΧΑΡΙΣ   ΚΑΙ  ΕΛΕΟΣ  ΚΑΙ   ΕΙΡΗΝΗ  ΠΑΡΑ   ΤΟΥ  ΕΚ   ΝΕΚΡΩΝ  ΑΝΑΣΤΑΝΤΟΣ  ΚΥΡΙΟΥ  ΚΑΙ  ΘΕΟΥ     ΚΑΙ   ΣΩΤΗΡΟΣ  ΗΜΩΝ   ΙΗΣΟΥ   ΧΡΙΣΤΟΥ

 

"εκ γαρ θανάτου προς ζωήν, και εκ γης προς ουρανόν,

                                   Χριστός ο Θεός, ημάς διεβίβασεν,"

 

Τέκνα του Κυρίου αγαπητά και ευλογημένα,

 

Χριστός Ανέστη!

 

 Την λαμπροφόρο Ανάσταση του Κυρίου εορτάζομε σήμερα και χαιρόμαστε όπως " Εχάρησαν ουν οι μαθηταί, ιδόντες τον Κύριον"( Ιωάνν. κ' 20). Χαίρεται και η νύμφη του Χριστού Εκκλησία, προσκυνεί τον σταυρόν και υμνεί και δοξάζει την αγίαν Ανάσταση, διότι με την ανάσταση  ολοκληρώνεται το νόημα της θείας αποκάλυψης. Η ανάσταση του Κυρίου θανατώνει τον θάνατο, ελευθερώνει τον άνθρωπο από την παγίδα του σκότους και της φθοράς και αποδεικνύει τη μεγάλη αγάπη του Θεού προς τον άνθρωπο. Ο Θεός με το μέγα μυστήριο της ενανθρώπησης Του, την εκούσια θυσία Του και την ανάστασή Του μας συγχωρεί δια την πτώση του προπάτορος Αδάμ, μας λυτρώνει από την αμαρτία και μας καλεί πλησίον Του, στην αιώνια βασιλεία Του, στην πραγματική θέση, που πρέπει να κατέχη ο άνθρωπος, ως πλάσμα "κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσιν" προς τον Δημιουργό Του.

 

 Το νόημα αυτό της ανάστασης εορτάζομε σήμερα και το φως, που πηγάζει από τον πανάγιο Τάφο, φωτίζει την ψυχή μας και την οδηγεί στο δρόμο της αναγέννησης, της αθανασίας και της αφθαρσίας. Δια τούτο το Πάσχα αποτελεί "την εορτήν των εορτών και την πανήγυριν των πανηγύρεων", την κυρία και προεξάρχουσα ημέρα, όπου πανηγυρίζομε όχι υλικά αλλά πνευματικά, όχι γοερά αλλά ταπεινά. Δια να συμμετέχομε όμως σ' αυτή την πανήγυρη μέσα στην εν Χριστώ κοινότητα, πρέπει να απευθύνομε προς όλους τον χαιρετισμό του αναστημένου Λυτρωτή μας " Ειρήνη υμίν". Αν δεν αισθανθούμε αυτό το χαιρετισμό, δεν έχομε κατανοήσει το σκοπό της εκούσιας θυσίας και ανάστασης του Θεανθρώπου, δεν έχομε κατανοήσει ότι η ειρήνη και η ζωογονούσα αγάπη έναντι του διασπαστικού φόβου, η μεταξύ  των ανθρώπων εν Χριστώ ενότητα έναντι της ατομικιστικής πλάνης του διχαστικού συμφέροντος ευφραίνουν την ψυχή μας με το φως της ενδόξου Αναστάσεως και εισχωρούν στις καρδιές μας, όπως πέρασε Εκείνος κεκλεισμένων των θυρών προς τους μαθητές Του, δια να εμπνεύσουν εκεί μέσα την χάριν του Αγίου Του Πνεύματος.

 

 Σήμερα η ανθρωπότητα ευρίσκεται και πάλι προ του "Κενού Τάφου", δεν παραπονείται, δε θρηνεί και δεν αναζητεί όμως τον Αναστάντα Ιησού, όπως η μυροφόρα, δεν ομολογεί " ουκ οίδα που έθηκαν Αυτόν". Αδιαφορεί δια το νόημα της Αναστάσεως και είναι κενή από τη δύναμη της χριστιανικής πίστης. Την εποχή μας τη χαρακτηρίζει η στέρηση ιδανικών, η οδύνη της ψυχής και το πνευματικό κενό. Ο σημερινός άνθρωπος πνίγεται μέσα στη βία του πολέμου και της τρομοκρατίας, στην αποξένωση και στη καχυποψία, στη φιλαργυρία και στην άκρατη και ευτελή φιλοδοξία. Κάθε στιγμή στραγγαλίζει κάθε υψηλό ιδανικό και κάθε ευγενές και θεϊκό, που υπάρχει στη ψυχή του. Ταυτόχρονα αναζητά ειρήνη και ευτυχία μέσα από συνθήκες και συμφωνίες, που επιβάλλονται έξωθεν με γνώμονα συγκυριακά συμφέροντα. Απέναντι στη χαώδη αυτή κατάσταση ευρίσκεται ο Αναστάς Κύριος, που προσφέρει την πραγματική γαλήνη και ειρήνη, η οποία πρέπει να θεμελιωθεί πρώτα μέσα στη ψυχή μας με την αγάπη προς τον πλησίον μας.

 

 Αγαπητά μου και ευλογημένα παιδιά του Κυρίου, Έλληνες, Άραβες και Αφρικανοί εις ολόκληρον την Αφρικανική γη,

 

 Από τη Μεγάλη Πόλη της Αλεξανδρείας, ευρισκόμενος πάντοτε νοερώς πλησίον σας και υψώνων την λαμπάδα της Αναστάσεως, σας εύχομαι ολόψυχα το Άγιον Φως της να φωλιάζει πάντοτε στις καρδιές σας και να φωτίζει το πνεύμα σας να λογίζεται το αγαθό, τα χείλη σας να κηρύττουν την αγάπη Του και οι πράξεις σας να βοηθούν και να ανακουφίζουν κάθε πονεμένο και πάσχοντα συνάνθρωπο.

 

Αληθώς ανέστη ο Κύριος!

 

Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ  ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β’

 

Εν τη Μεγάλη Πολει

της Αλεξανδρείας

ΑΓΙΟΝ ΠΑΣΧΑ 2006 

 

رسالة رعوية:

رقم بروتوكول: 1220

 

ثيودوروس الثاني

بنعمة الله

بابا وبطريرك الأسكندرية وسائر أفريقيا

 

إلى سائر الرعية في كل مكان التابعة للكرسي البطريركي الرسولي للأسكندرية

          نعمة ورحمة وسلام من قِبَل مخلّصنا وفادينا الرب يسوع القائم من بين الأموات.

 

" لأن المسيح الرب قد نقلنا من الموت إلى الحياة ومن الأرض إلى السماء "

 

الأبناء المحبوبين والمباركين فى الرب

المسيح قام

 

            نعيّد ونفرح اليوم بقيامة الرب المبهجة كما " فرح التلاميذ عندما رأوا الرب" (يوحنا20)، والكنيسة عروس المسيح تفرح أيضًا وتسجد أمام الصليب وتنشد ممجدة القيامة المقدسة. لأنه بالقيامة استُكمل هدف الإعلان الإلهى. إن قيامة الرب قد أماتت الموت، وحرّرت الإنسان من شراك الظلمة والفساد، وأظهرت محبة الله العظيمة نحو الإنسان.

          فبواسطة السر العظيم لتجسد الله الكلمة، وتضحيته الإرادية من أجلنا وبقيامته المقدسة، فإنه غفر لنا ما تسببت فيه سقطة آدم، وحررنا من الخطية ودعانا إلى القرب منه وإلى ملكوته الأبدى، إلى مكاننا الحقيقى الذى ينبغى أن يحصل عليه الإنسان الذى خلقه الله على صورته وكمثاله.

          إننا نعيّد اليوم بمضمون القيامة هذا، نعيّد للنور الذى يشع من القبر المقدس، ويضيء نفوسنا ويرشد إلى طريق تجديدنا، إلى طريق الخلود وعدم الفساد. ولأجل هذا فإن عيد القيامة هو " عيد الأعياد"، و"احتفال الاحتفالات"، فهذا اليوم هو يوم عظيم نعيد فيه ونحتفل فيه لا بطريقة مادية لكن بطريقة روحية، لا فى عُجب بل فى تواضع.

          وإذ نعيّد ـ فى المسيح ـ هذا العيد يمكننا أن نتوجه للكل بتحية المخلص القائم " السلام لكم". فإن لم نشعر بمعنى هذه التحية نكون غير مدركين لهدف تضحية الإله المتجسد الإرادية وقيامته، نكون غير واعين لما يمكن أن يفعله السلام والمحبة المحيية فى مقابل الخوف والانقسام، أو الوحدة التى يمكن أن تجمع البشر فى المسيح فى مقابل الفردية والمصلحة الشخصية، تلك الوحدة التى تفرّح نفوسنا بنور ومجد القيامة وتخترق قلوبنا مثلما دخل المسيح والأبواب مغلّقة والذى أعطاهم بفمه الروح القدس.

          واليوم تقف البشرية مرة أخرى أمام " القبر الفارغ" غير انها لا تبكى ولا تنوح ولا تطلب المسيح القائم، مثلما فعل النسوة حاملات الطيب، ولا تعترف قائلة " أين وضعوه" فالبشرية اليوم لا تهتم بمعنى القيامة وتفتقد قوة الإيمان المسيحى. فالعصر الذى نعيش فيه يُوصف بأنه عصر تغيب عنه القيّم وتتملكه الشهوة والفراغ الروحى. فإنسان هذا العصر يختنق فى أجواء مليئة بالعنف والإرهاب، والشك والتغرّب، وحب المال والعظمة الكاذبة. فكل لحظة يعيشها تقتل داخله كل قيمة عالية وكل ما هو أصيل وإلهى. وفى نفس الوقت فهو يبحث عن السلام والسعادة داخل الظروف المحيطة التى تُفرض عليه من أجل مصالح خاصة. وفى مقابل هذه الحالة الشرسة نجد أمامنا الرب القائم الذى يمنحنا السلام والهدوء، هذا السلام الذى ينبغى أن يكون ثابتًا فى نفوسنا مع المحبة تجاه القريب منا.

          أحبائى أبناء الله المباركين، يونانيون وعرب وأفارقة، فى كل القارة الإفريقية، من المدينة العظمى الأسكندرية ، وأنتم دائمًا فى فكرى، رافعًا بيدى شمعة القيامة المتقدة، أتمنى لكم من أعماقى أن تمتلئ قلوبكم دائمًا بنور القيامة المقدس، لتستنير أرواحكم لتفكروا فى الصلاح ولتنطق شفاهكم وتشهد  بمحبة الرب وأن تساعدوا وتريحوا كل أخ فى البشرية يعانى ويتألم.

بالحقيقة الرب قام

 

ثيودوروس الثانى

 

بطريرك الأسكندرية

 

من المدينة العظمى الأسكندرية

 

القيامة 2006

 

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

مع خالص تهنئتى بعيد القيامة المجيد وأيضًا بالاحتفال بتجديد مبنى البطريركية بالأسكندرية

د. جوزيف موريس فلتس

 

 THEODOROS ΙΙ

BY THE MERCY OF GOD, POPE AND PATRIARCH OF ALEXANDRIA AND ALL AFRICA,

TO THE FAITHFUL OF OUR APOSTOLIC AND PATRIARCHAL THRONE, GRACE AND MERCY AND PEACE FROM OUR LORD AND GOD AND SAVIOUR, JESUS CHRIST, WHO HAS RISEN FROM THE DEAD.

For Christ our God has transferred us from death to life, and from earth to heaven."

Beloved and blessed children of the Lord,

 

CHRIST IS RISEN!

 

Today we celebrate the glorious Resurrection of the Lord and we rejoice as "the apostles rejoiced on seeing the Lord" (Jn 20:20). The Church, the Bride of Christ, rejoices and venerates the Cross and glorifies the Resurrection. With the Resurrection, the whole meaning of the divine revelation is fulfilled.   The Resurrection of the Lord is the death of death. It frees humanity from the snare of darkness and corruption. It testifies God's great love toward humanity. With the great mystery of His Incarnation, His voluntary sacrifice and His Resurrection, God forgives the fall of our forefather, Adam. God redeems us from sin and calls us to Himself, to His eternal Kingdom, to the true place that we ought to occupy as creatures, "in the image and according to likeness", towards the Creator.

 

It is this meaning of the Resurrection that we celebrate today and the light, that springs forth from the All-holy Tomb, illumines our soul and leads it to the way of rebirth, immortality and incorruptibility. This is why Pascha constitutes "the feast of feasts and festival of festivals", the Primary and Foremost day, on which we celebrate spiritually and not materially, humbly and not loudly and with haste. In order to participate in this celebration within the community of Christ, we must address all with the greeting of our Risen Redeemer, "Peace be to you". If we don't feel this greeting, we have not comprehended the aim of the voluntary sacrifice and Resurrection of the God-man. We have not understood that the peace and life-giving love, as opposed to fragmenting fear, the unity of all in Christ as opposed to the individualistic error of dividing self-profit, give joy to our souls with the light of the glorious Resurrection. They enter our hearts, as He entered, "the doors being closed", among His disciples so that they may inspire with the grace of His Holy Spirit.

 

Humanity today finds itself, once again, before the "Empty Tomb". It does not complain, it does not weep and it does not even seek the Risen Jesus. It does not confess, as one of the Myrrh-bearers, "I do not know where they have placed Him." Humanity is indifferent to the meaning of the Resurrection and is empty of the power of the Christian faith. Our times are characterised by the absence of values, the agony of the soul and spiritual emptiness. Contemporary humanity drowns in the violence of war and terrorism, alienation and suspicion, avarice and uncontrolled and self-serving ambition.

 

Every moment strangles every lofty ideal and everything noble and divine that exists in the human soul. At the same time, humanity seeks peace and happiness through treaties and agreements that are applied externally and consist of coincidental gains. The Risen Christ stands before this chaotic situation. He offers true tranquillity and peace that first has to be established in our souls through love towards our fellow man.

 

My beloved and blessed children of the Lord - Greeks, Arabs and Africans -throughout the African continent,

 

From the Great City of Alexandria, but always spiritually present among you and raising the candle of the Resurrection, I wish heartfully that its Holy Light always nests in your hearts and illumines your spirit in thinking what is virtuous, your lips in preaching His love and your actions in assisting and alleviating the pains of our suffering fellow man.

 

The Lord is truly risen!

 

THEODOROS II OF ALEXANDRIA

 

In the Great City of Alexandria Holy Pascha 2006

 

Nº d'ordre: 1220

 

THÉODORE II 

 

PAR LA GRÂCE DE DIEU PAPE ET PATRIARCHE D'ALEXANDRIE ET DE TOUTE L'AFRIQUE,

À TOUT LE PEUPLE DU TRÔNE APOSTOLIQUE ET PATRIARCAL D'ALEXANDRIE,

QUE NOTRE DIEU, SAUVEUR ET RÉDEMPTEUR JÉSUS-CHRIST, QUI EST RESSUSCITÉ DES MORTS, LEUR ACCORDE LA GRÂCE, LA PITIÉ ET LA PAIX.

«Car de la mort à la vie, de la terre jusqu'au ciel, Christ-Dieu nous a fait monter.» 

Chers enfants du Christ, bien-aimés et bénis,

 

Christ est ressuscité!

 

Nous fêtons aujourd'hui la lumineuse Résurrection  du Seigneur et nous nous réjouissons, tout comme «les disciples furent alors remplis de joie en voyant le Seigneur» (Jean 20,20). Avec nous se réjouit également l’épouse du Christ, l’Église, en vénérant la Croix et en louant et glorifiant la sainte Résurrection., car c’est par celle-ci qu’est accomplie la révélation divine. La Résurrection du Seigneur tue la mort ; elle libère l’Homme du piège de l’obscurité et de l’usure ; enfin, elle est la preuve du grand amour que Dieu a pour l’Homme. Par le grand mystère de son incarnation, par son sacrifice volontaire et par sa Résurrection, Dieu nous absout de la chute de notre ancêtre Adam, nous délivre du péché et nous appelle auprès de Lui, dans son royaume éternel, à la place qui appartient à l’Homme en tant que créature « à l’image et selon la ressemblance » du Créateur.

 

Nous fêtons aujourd’hui ce message de la Résurrection ; la lumière qui jaillit du Saint Sépulcre illumine nos âmes et les guide sur le chemin de la renaissance, de l’immortalité et de l’éternité. C’est pour cette raison que Pâques constitue la « fête des fêtes et réjouissance des réjouissances », le plus grand et plus important jour, que nous fêtons spirituellement et non mondainement, modestement et non avec excès. Cependant, pour participer à cette fête au sein de la communauté en Christ, nous devons adresser à tous le salut donné par le Sauveur, après sa Résurrection : « Paix à vous. » Si nous ne ressentons pas en nous la force de cette salutation, nous n’avons pas compris pourquoi le Dieu qui s’est fait Homme s’est sacrifié : par la paix et le vivifiant amour entre humains, opposés à la peur qui divise, par l’unité en Christ, opposée au piège égoïste des intérêts qui divisent, la lumière de la Résurrection éclaire nos cœurs et y pénètre, comme Jésus vint, en dépit des portes fermées, au milieu de ses disciples, pour y inspirer la grâce du Saint Esprit.

 

L’Humanité contemple aujourd’hui, à nouveau, le tombeau vide ; mais contrairement à la femme venue embaumer le corps du Christ, elle ne se lamente pas et ne cherche pas Son corps en disant « je ne sais point où on l’a déposé ». En effet, l’Humanité est malheureusement indifférente au message de la Résurrection et dépourvue de la force de la foi chrétienne. Notre époque est marquée par l’absence de valeurs, la tristesse de l’âme et par un vide spirituel. L’Homme est aujourd’hui écrasé par la violence de la guerre et du terrorisme, par l’isolement et la méfiance, par l’avidité et l’ambition démesurée et futile. Dans le cœur de l’Homme, toute valeur supérieure et tout sentiment noble et divin sont continuellement étouffés. L’individu cherche la paix et le bonheur à travers des accords et des pactes imposés par d’autres en fonction d’intérêts occasionnels. Face à cette situation chaotique se dresse, seul, notre Seigneur ressuscité ; lui seul offre réellement la sérénité et la paix, laquelle doit d’abord prendre racine dans nos cœurs, tout comme l’amour du prochain. 

 

Chers enfants du Christ, bien-aimés et bénis, Africains, Arabes et Grecs de toute la terre d’Afrique,

 

Depuis la Grande Cité d’Alexandrie, je demeure spirituellement à vos côtés. EN élevant le cierge de la Résurrection, je vous souhaite de tout cœur que la Lumière Sainte soit toujours présente dans vos cœurs et qu’elle guide vos âmes pour penser le bien, vos lèvres pour prêcher l’amour de Dieu et vos actes pour aider et soulager toute personne souffrante ou dans le besoin.

 

 

En vérité, le Seigneur est ressuscité !

 

THÉODORE II D’ALEXANDRIE

 

En la Grande Cité

d'Alexandrie

en ce Dimanche de Pâques 2006

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΑΡΑΒΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

 

 

Σε ιδιαίτερα εγκάρδιο και φιλικό κλίμα υποδέχθηκε την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄ και τον φιλοξενούμενό του Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο ο Εξοχώτατος Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Mohamet Hosny Moubarak την Δευτέρα, 3 Απριλίου ε.ε.

 

Ο Μακαριώτατος  μίλησε με τον κ. Moybarak στην ρωσική γλώσσα μία και οι δύο την κατέχουν πολύ καλά, ευχαρίστησε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο για την αγάπη του προς τον Ελληνισμό της Αιγύπτου και ιδιαίτερα για την προστασία την ασφάλεια και την ελευθερία την οποία παρέχει στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, του ανέφερε για την επιτυχία την οποίαν είχαν τα εγκαίνια του Νέου Πατριαρχικού Μεγάρου και τον κάλεσε να το επισκεφθεί, συζήτησαν επίσης  διάφορα θέματα για τους Αιγυπτιώτες Έλληνες.

 

ΟΙ ΔΥΟ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ

                  

Το πρωί της Δευτέρας, 3 Απριλίου ε.ε., έφθασαν στο Κάιρο οι Προκαθήμενοι των δύο Εκκλησιών. Οι δύο Πατριάρχες πραγματοποίησαν φιλική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Mohamet Hosny Moymbarak. Ο Παναγιώτατος θαύμασε το πνεύμα ανεξιθρησκίας που διέπει τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, ο Αλεξανδρινός προκαθήμενος είχε εγκάρδια συνομιλία με τον Πρόεδρο και μίλησαν στη Ρωσική γλώσσα μια και ο Αιγύπτιος πρόεδρος σπούδασε στη Ρωσία και μιλά καλά την ρωσική. Ο κ. Moymbarak εξέφρασε την αγάπη του και σεβασμό στο πρόσωπο του Αλεξανδρινού προκαθημένου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ανακαινισμένο Πατριαρχικό Μέγαρο ο Μακαριώτατος, έβαλε σε δύο κάδρα χωρία  από το κοράνι που αναφέρουν ότι ο Θεός είναι ένας για όλους.

 

Μετά το πέρας της συναντήσεως οι δύο προκαθήμενοι έφθασαν στο ξενοδοχείο «Mariot», εκεί τους υποδέχθηκαν εκπρόσωποι της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου κ. Νικόδημος Πριάγγελος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Βαβυλώνος  κ. Εμμανουήλ.    

 

Το μεσημέρι οι δύο Πατριάρχες με τις συνοδείες τους  παρακάθισαν σε γεύμα που   παρέθεσε προς  τιμήν τους ο Έλληνας     Πρέσβης κ. Παναγιώτης Βλασσόπουλος στο “Nile Hilton”, στο γεύμα επίσης παρακάθισαν η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο  κ. Γκίνη και το Δ.Σ. της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.

 

Το απόγευμα οι δύο Πατριάρχες είχαν φιλική συνάντηση, με το Τούρκο Πρέσβη στην πρεσβευτική κατοικία.

 

Το βράδυ, οι δύο Προκαθήμενοι με τις συνοδείες τους παρακολούθησαν  συναυλία στην Γκίζα και στο χώρο των Πυραμίδων με την ευκαιρία του εορτασμού των εκατό χρόνων της Ε.Κ.Κ.

 

Η βραδιά υπήρξε φαντασμαγορική συνοδευμένη από τους ήχους του μεγάλου Έλληνα συνθέτη κ. Χατζηνάσιου που παρουσίασε την κοντράτα «Ωδή στον Μέγα Αλέξανδρο». Μετά το πέρας της συναυλίας οι δύο προκαθήμενοι συνεχάρησαν θερμώς τους διοργανωτές της εκδήλωσης και ευχήθηκαν πολλά χρόνια ζωής στην Ελληνική Κοινότητα.

 

Την Τρίτη, 4 Απριλίου ε.ε., οι δύο Πατριάρχες, με τις συνοδείες τους πραγματοποίησαν επίσκεψη στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Αγίου Γεωργίου, Παλαιού Καΐρου. Εκεί τους υποδέχθηκαν, ο προϊστάμενος της Μονής Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Βαβυλώνος Εμμανουήλ, ο Σεβ. Μητροπολίτης  Ερμουπόλεως Νικόλαος, ο κλήρος του Καΐρου, η αντιπροσωπεία των Αγιορειτών Πατέρων που βρισκόταν εδώ  και πλήθος προσκυνητών. Τελέσθηκε  δοξολογία. Ο Παναγιώτατος ευχαρίστησε τον  Μακαριώτατο και συνεχάρη τον προϊστάμενο και τους Πατέρες της Μονής για την τάξη. Έπειτα ξεναγήθηκε στους χώρους της Μονής και τους τάφους των Πατριαρχών όπου τέλεσε τρισάγιο στην μνήμη τους. Το μεσημέρι παρακάθισαν στη Μοναστηριακή Τράπεζα.

 

Το απόγευμα, οι δύο προκαθήμενοι με τις συνοδείες τους  μετέβησαν στην Πατριαρχική Επιτροπεία Καΐρου, όπου τους υποδέχθηκαν ο Πατριαρχικός Επίτροπος Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Πριάγγελος και οι κληρικοί της Επιτροπείας. Ο Παναγιώτατος ξεναγήθηκε στους χώρους της Επιτροπείας   και ευλόγησε τα έργα ανακαινίσεως στα κτήρια και τους Ιερούς Ναούς εντός  της επιτροπείας, ευχόμενος την γρήγορη περάτωση τους.

 

Την Τετάρτη, 5 Απριλίου ε.ε., η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης με την συνοδεία του αναχώρησε για την Κωνσταντινούπολη. Τον Παναγιώτατο συνόδευσε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Καΐρου, ο Μακαριώτατος   οι κληρικοί  του Καΐρου και ο Έλληνας Πρέσβης.

 

Ο Παναγιώτατος ευχαρίστησε θερμά τον Προκαθήμενο τη Αλεξανδρινής Εκκλησίας για την πλούσια φιλοξενία όλες τις ημέρες της παραμονής του στην Αίγυπτο.

 

Μετά την αναχώρηση του Παναγιωτάτου ο Μακαριώτατος επέστρεψε στην έδρα του στην Αλεξάνδρεια.

 

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ 

 

Το πρωί της Κυριακής, 2 Απριλίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ υποδέχθηκε στην είσοδο του Ιερού Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Μανσέια την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη  κ.κ. Βαρθολομαίο  ακολούθως τέλεσαν τα θυρανοίξια του ανακαινισμένου Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού, στην συνέχεια ο Παναγιώτατος χοροστάτησε κατά τον  Όρθρο και ακολούθως τέλεσε με τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο την Θεία Λειτουργία, οι δύο Προκαθήμενοι περιστοιχιζόντουσαν από Αρχιερείς του Οικουμενικού Πατριαρχείου την Ιεραρχία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και τους Αντιπροσώπους των Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων και Αυτονόμων Εκκλησιών.

 

Αργότερα και σύμφωνα με το πρόγραμμα, στο Ιερό Ναό προσήλθαν πολλοί επίσημοι και από τις δύο χώρες Ελλάδα και Αίγυπτο ενώ ακολούθως έφθασε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας συνοδευόμενος από ομάδα Υπουργών και Εκπροσώπων των Κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου ο Εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης και άλλοι, ταυτόχρονα προσήλθε και ο Εκπρόσωπος του Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Hosny Moubarak στρατηγός ε.α. κ. Mohamet Mahgoyp Amptesalam Διοικητής Αλεξανδρείας.

 

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος καλωσόρισε τον Παναγιώτατο στην Αλεξάνδρεια και στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και αναφέρθηκε στον ανακαινισμένο Ναό του Ευαγγελισμού και στο μετασκευασμένο Πατριαρχικό Μέγαρο για τα εγκαίνια του οποίου έφθασε στην Αλεξάνδρεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης και οι Εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Εκκλησιών στη συνέχεια αντιφώνησε η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

 

Μετά την ολοκλήρωση και των ομιλιών οι Δύο Πατριάρχες, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο Εκπρόσωπος του Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου και όλοι οι επίσημοι κατευθύνθηκαν στο Πατριαρχικό Μέγαρο όπου ο Παναγιώτατος τέλεσε στην είσοδό του τον Αγιασμό  των εγκαινίων ακολούθησε ομιλία του Μακαριωτάτου σχετικά με το κτίριο του Πατριαρχικού Μεγάρου και τους λόγους που επέβαλαν την ανακατασκευή του ακολούθησαν οι ευχαριστίες του Μακαριωτάτου προς την Ελληνική και Κυπριακή κυβέρνηση για την βοήθεια τους ώστε να πραγματοποιηθεί η μετασκευή του Πατριαρχικού Μεγάρου, οι δύο κυβερνήσεις συνέβαλαν οικονομικά στο έργο αυτό, στην συνέχεια ο Μακαριώτατος απεύθυνε ευχαριστίες σε όσους βοήθησαν με κάθε τρόπο για την πραγματοποίηση του έργου αυτού και τέλος προσέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη αγαλματίδιο του Λέοντος του Αγίου Μάρκου με τα Μονογράμματα των δύο Πατριαρχών εις ανάμνηση της τελετής των εγκαινίων του Πατριαρχικού Μεγάρου.

 

Μετά και τις ευχαριστίες από τον Παναγιώτατο και την προσφορά φορητής ψηφιδωτής εικόνας για το γραφείο του Μακαριωτάτου ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του Πατριαρχικού Μεγάρου με κατάληξη στην Αίθουσα του Θρόνου όπου κάθισαν όλοι για λίγο.

 

Ακολούθως, όλοι μετέβησαν στο Hilton Green Plaza όπου το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας παρέθεσε ανοιχτό γεύμα και στους δύο χιλιάδες εξακόσιους επισκέπτες από όλες τις χώρες σε δύο διαφορετικές αίθουσες. Αμέσως ακολούθησε χαιρετισμός από τον Μακαριώτατο και καλωσόρισμα όλων στην μεγάλη αυτή στιγμή για το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας το οποίο αποκτά μετά από πολύ καιρό και πολλές δοκιμασίες ένα αξιοπρεπές Πατριαρχικό Μέγαρο (έτσι όπως το οραματίστηκε ο μακαριστός Πατριάρχης Πέτρος Ζ΄ και το ολοκλήρωσε ο Πατριάρχης Θεόδωρος Β΄), μετά το τέλος του χαιρετισμού πρόσφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη τον Χρυσό Σταυρό των Εγκαινίων κατασκευασμένο στην Αίγυπτο.

 

Σε όλες τις περιπτώσεις ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε ειλικρινά τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου για την ειλικρινή του αγάπη την προστασία και την ελευθερία που προσφέρει στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και τον Διοικητή Αλεξανδρείας για την απόλυτη συνεργασία του σε όλα.

 

Ακολούθησαν οι ομιλίες του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, και του Εκπροσώπου  του Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου.

 

Το Βράδυ της ίδιας ημέρας ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος μετέβη  στο ξενοδοχείο “Palestine”  στους κήπους των ανακτόρων της Μοντάζας όπου κατέλυε ο Παναγιώτατος και πρόσφερε σε όλους όσους τον συνόδευαν τον ενθύμια από τα εγκαίνια του Πατριαρχικού Μεγάρου. Ακολούθως μετέβησαν στο Πατριαρχικό Μέγαρο όπου παρακολούθησαν συναυλία παραδοσιακής μουσικής από την χορωδία «Δομέστικοι της Δράμας» κάτω από το υπέροχα φωτισμένο Μέγαρο δημιουργώντας έτσι μία πανδαισία ήχου και φωτός.

 

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, 3 Απριλίου ε.ε,  οι δύο Πατριάρχες και οι συνοδείες τους μετέβησαν στο Κάιρο για τις εκδηλώσεις των εκατόν πενήντα χρόνων ζωής της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.

 

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ

Άφιξη Οικουμενικού Πατριάρχου και Αντιπροσωπειών  

 

 

Αφίχθηκε την Παρασκευή, 31 Μαρτίου ε.ε., στην Αλεξάνδρεια ο η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος προκειμένου να τελέσει κατόπιν προσκλήσεως της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής τα εγκαίνια του Πατριαρχικού Μεγάρου και τα Θυρανοίξια του Ιερού Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

 

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχθηκε στο Αεροδρόμιο Ελ Νόζγα της Αλεξάνδρεια ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος περιστοιχούμενος από την ιεραρχία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Μετά την υποδοχή οι δύο Πατριάρχες μετέβησαν στο ξενοδοχείο «Παλεστίνη» στους κήπους της Μοντάζας όπου κατέλυσε ο Παναγιότατος και οι συνοδεία του.

 

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Μακαριώτατος υποδέχθηκε στην Μεγάλη Αίθουσα της Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια το Προεδρείο του «Ωνασείου» ιδρύματος και τους δημοσιογράφους που συνοδεύουν την αποστολή προκειμένου να καλύψουν τα Θυρανοίξια του Ιερού Ναού του Ευαγγελισμού και τα εγκαίνια του Πατριαρχικού Μεγάρου.

 

Αργότερα αφίχθησαν στην Πατριαρχική Μονή του Αγίου Σάββα οι Αντιπροσωπείες των Ορθοδόξων Αυτοκέφαλων και Αυτόνομων Εκκλησιών που εκπροσωπούν τις αρχές τους για τα εγκαίνια του Πατριαρχικού Μεγάρου.

 

Στις 6 το απόγευμα, έφθασε στην Ιερά Μονή του Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η συνοδεία του, τον Παναγιώτατο υποδέχθηκε ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος η ιεραρχία του Θρόνου Αλεξανδρείας και οι Αντιπρόσωποι των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

 

Ο Παναγιώτατος χοροστάτησε κατά την ακολουθία των Χαιρετισμών στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό. Στο τέλος της Ακολουθίας ο Μακαριώτατος καλωσόρισε τον Οικουμενικό Πατριάρχη και του προσέφερε εικόνα του Αγίου Σάββα και το μπαστούνι το οποίο ο Μακαριώτατος κρατούσε στις περιοδείες του στην Αφρικανική Ήπειρο ακολούθως αντιφώνησε ο Παναγιώτατος.

 

Ακολούθησε κέρασμα στην Μεγάλη Αίθουσα της Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Σάββα και Δείπνο στο Εστιατόριο “Santa Lucia”.