Σεπτέμβριος  2005

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
 
Την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου ε.ε., αρχή της νέας Εκκλησιαστικής χρονιάς τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στην Ιερό Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια. Κατόπιν ο Μακαριώτατος μετέβη στην Manseia όπου τέλεσε Αγιασμό στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού Αλεξανδρείας προκειμένου να αρχίσουν να τελούνται και εκεί οι Ιερές Ακολουθίες οι οποίες είχαν σταματήσει λόγο της ανακαινίσεως του Ναού.
 
Ακολούθως  ο Μακαριώτατος επιθεώρησε την πρόοδο των εργασιών  στο Πατριαρχικό Μέγαρο.
 
Το μεσημέρι της ιδίας ημέρας ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου αναχώρησε για το Κάιρο όπου την Κυριακή θα τελέσει το ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού Πατριάρχου κυρού Πέτρου Ζ΄.
 
ΚΙΝΗΣΗ Α.Θ.Μ. ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ.
 
Την Πέμπτη, 1η Σεπτεμβρίου ε.ε., έφθασε στο Κάιρο η Α.Θ.Μ., ο πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, προκειμένου να τελέσει το ετήσιο μνημόσυνο του Μακαριστού Πατριάρχου Πέτρου Ζ’.
 
Το απόγευμα, της ίδιας ημέρας, ο Μακαριώτατος ευλόγησε το γάμο αραβόφωνων αδελφών μας στην ενορία των Αρχαγγέλων στο Ντάχερ.
 
Την Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος συναντήθηκε στην Πατριαρχική Επιτροπεία Καίρου με τον πρόεδρο των Ελληνορθόδοξων Αραβόφωνων στο Κάιρο κ. Robert Hesni.
 
Στην συνέχεια, επιθεώρησε τον I. Ν. Αγίων Αναργύρων στη Σούμπρα ο οποίος  ανακαινίσθηκε πρόσφατα με  χορηγία της οικογένειας  Λεβέντη από τη Νιγηρία.
 
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Μακαριώτατος τέλεσε πανηγυρικό εσπερινό στο παρεκκλήσιο του Αγίου Νεκταρίου στην Πατριαρχική Επιτροπεία Καίρου επί τη ανακομιδή των Ιερών Λείψανων του Αγίου Νεκταρίου.
 
Το Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου ε.ε., ο Μακαριώτατος τέλεσε Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσιο του Αγίου Νεκταρίου, στην Πατριαρχική Επιτροπεία, μετά το τέλος της οποίας χειροθέτησε σε πνευματικό τον Αρχιμανδρίτη Νήφωνα Τσαβαρή και  σε Πρωτοπρεσβύτερο τον π. Αλέξιο Χαλίλ.
 
Στη συνέχεια, ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου επιθεώρησε τον Ι. Ν. Αγίου Σπυρίδωνος στο Χελουάν, ο οποίος ανακαινήσθηκε πρόσφατα με χορηγία του π. Εβέλφωνος από το Παραλίμνι Κύπρου.
 
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Πατριάρχης  συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Υπουργείου Τουρισμού από την Ελλάδα με την οποία είχε συνομιλία σχετικά με την δυνατότητα λειτουργίας Ελληνοαιγυπτιακής Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων στο Κάιρο και σε κτήριο του Πατριαρχείου στην Ηλιούπολη.
 
Ακολούθως, ο Μακαριώτατος παρέθεσε δείπνο στα μέλη της Ελληνικής Αντιπροσωπείας.
 
Την Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου ε.ε., ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού τέλεσε την Θεία Λειτουργία  στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου πλαισιούμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομο, τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Βαβυλώνος Εμμανουήλ και τον Κλήρο του Καίρου.
 
Στο τέλος της Θεία Λειτουργία ο Μακαριώτατος τέλεσε το ετήσιο μνημόσυνο του Μακαριστού Πατριάρχου Πέτρου Ζ΄, παρουσία των Πρεσβευτικών και Προξενικών αρχών Ελλάδος και Κύπρου, συλλόγων, σωματίων  και πλήθους προσκυνητών  από την Αίγυπτο και Κύπρο.
 
Για την προσωπικότητα και το έργο του Μακαριστού Πατριάρχου μίλησαν, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος και ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Βαβυλώνος Εμμανουήλ.
 
Ακολούθως ο Μακαριώτατος με τους αρχιερείς και τους κληρικούς, τέλεσε τρισάγιο στον τάφο του Μακαριστού Πατριάρχου. Εκεί ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος έδωσε την υπόσχεση της ολοκλήρωσης  όλων των έργων που ξεκίνησε  ο εκλιπών Πατριάρχης, αλλά και την πραγματοποίηση όλων εκείνων που οραματίσθηκε.
 
Το μεσημέρι ο Μακαριώτατος παρέθεσε γεύμα στο εστιατόριο «Le Pascha», στις όχθες του Νείλου, εις μνήμη του Μακαριστού Πατριάρχου. Κατά τη διάρκεια του γεύματος  ο Μακαριώτατος  μίλησε για το έργο του Μακαριστού Πέτρου, για τη φιλία που τους συνέδεε και για το όνειρο του τώρα να περατώσει το έργο που εκείνος άφησε ημιτελές, ενώ έδωσε την υπόσχεση στους συγγενείς του ότι ο ίδιος προσωπικά θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό τους.
 
Μετά το γεύμα ο Πατριάρχης μετέβη για λίγο στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καίρου και στην συνέχεια  επέστρεψε οδικώς στην έδρα Του την Αλεξάνδρεια.
 
Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
 
Αναχώρησε από την Αλεξάνδρεια τα ξημερώματα της Παρασκευής, 9 Σεπτεμβρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ για την Αθήνα, συνοδευόμενος από τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Γεννάδιο Στάντζιο Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου, προκειμένου να μεταβεί στο Πόρτο Κουφό Χαλκιδικής και να τελέσει το ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού Πατριάρχου Πέτρου και της συνοδείας του.
 
Τον Πατριάρχη κατευόδωσαν στον αερολιμένα Αλεξανδρείας ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης  Γαβριήλ Ραυτόπουλος, Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας και οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες Σάββας Χειμωνέττος Οικονομικός Διευθυντής, ο Μέγας Εκκλησιάρχης Σπυρίδων Μηλιώτης και ο Διευθυντής του ιδιαίτερου Πατριαρχικού Γραφείου Μάρκος Θεοδόσης.
 
Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος έφθασε στο Αεροδρόμιο της Αθήνας  «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» όπου τον υποδέχθηκαν ο Εκπρόσωπος Τού στην Αθήνα Σεβ. Μητροπολίτης  Γέρων Αξώμης Πέτρος, ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Στέφανος Αβραμίδης Γεν. Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων ως Εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Χριστοδούλου και ο Σύμβουλος Α΄ της  Πρεσβείας της Αιγύπτου στην Αθήνα. Στην συνοδεία του Πατριάρχη προστέθηκε για τη Θεσσαλονίκη και ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Νικόλαος Λαγουμτζής Αντισυνταγματάρχης ΘΡ. του Πολεμικού Ναυτικού.
 
Στη Θεσσαλονίκη στο αεροδρόμιο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», την ίδια μέρα, υποδέχθηκαν τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο οι Σεβ. Μητροπολίτες Νέας Κρήνης Προκόπιος, Κασσανδρείας Νικόδημος, Ειρηνουπόλεως  Δημήτριος και ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Θεουπόλεως Παντελεήμων. Επίσης ο Κεντρικός Αερολιμενάρχης Θεσσαλονίκης κ. Κώστας Τενεκές, ο Δήμαρχος Τορώνης, Καθηγητές Πανεπιστημίου των Θεολογικών Σχολών, Εκπρόσωποι Ιεραποστολικών Αδελφοτήτων και Συλλόγων, Μοναχοί και Μοναχές και εκπρόσωποι στρατιωτικών και δικαστικών Αρχών, πολλοί επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι από τη Βόρειο Ελλάδα.
 
Στη διαδρομή για την Ουρανούπολη ο Πατριάρχης σταμάτησε και επισκέφθηκε την  Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού στην Αρναία όπου έγινε δεκτός από τον Σεβ. Μητροπολίτη  Νικόδημο, το προσωπικό και συνεργάτες της Ιεράς Μητροπόλεως. Έγιναν προσφωνήσεις και ανταλλαγές δώρων.
 
Το μεσημέρι στην Ουρανούπολη ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Παναγιώτης Βλασσόπουλος υποδέχθηκε τον Μακαριώτατο στο ξενοδοχείο όπου κατέλυσε με τη συνοδεία του και παρέθεσε επίσημο γεύμα με τη σύζυγό του στην εξοχική τους κατοικία στο γραφικό νησί της Αμμουλιανής.
 
Το βράδυ ο γνωστός μεγαλοεπιχειρηματίας και στενός φίλος-συνεργάτης του Πατριάρχου Θεοδώρου Β'  κ. Ανέστης Αρνόπουλος παρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμήν του Μακαριωτάτου στο οποίο παρακάθισαν τοπικές αρχές, πολλοί κληρικοί και Αρχιερείς.
 
Η Α.Θ.Μ. Ο ΠΑΠΑΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ.
 
Νωρίς το πρωί του Σαββάτου, 10 Σεπτεμβρίου ε.ε., ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, με τη συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης και σκαφών του λιμενικού σώματος μετέβη στο Άγον Όρος από το λιμάνι της Ουρανούπολης.
 
Στη Δάφνη Αντιπρόσωποι των Ιερών Μονών και ο Αναπληρωτής Πολιτικός Διοικητής Αγίου Όρους κ. Αρίστος Κασμίρογλου  υποδέχθηκαν τον Πατριάρχη και αμέσως η Πομπή που σχηματίσθηκε αναχώρησε για το Πρωτάτο. Ο Πρωτεπιστάτης π. Παύλος και σύσσωμη η Ιερά Κοινότητα και οι Αντιπρόσωποι όλων των Ιερών Μονών και Κελλίων, οι πολιτικές Αρχές της Αθωνικής Πολιτείας υποδέχθηκαν τον Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια. Παρόντες οι Σεβ. Μητροπολίτες Κυδωνίας και Αποκωρόνου Ειρηναίος και Ιερισσού κ. Νικόδημος.
 
Στην Δοξολογία που τελέσθηκε χοροστάτησε ο Μακαριώτατος. Ο Πρωτεπιστάτης καλωσόρισε με θερμά λόγια τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο και τον χαρακτήρισε " …ανθρωπο της αγάπης και της Ιεραποστολής…" εκφράζοντας την χαρά και την συγκίνηση των μοναχών και Πατέρων για την πατριαρχική επίσκεψη.

Ο Πατριάρχης απάντησε εμφανώς συγκινημένος και ευχαρίστησε για την θερμή υποδοχή μιλώντας για την πρώτη του επίσκεψη στο Άγον Όρος το 1974 και την πρώτη του επικοινωνία με τους ασκητές πατέρες.
 
Ακολούθησε το καθιερωμένο κέρασμα και οι φωτογραφήσεις στα Γραφεία και στο Αρχονταρίκι της Ιεράς Κοινότητος όπου έγιναν και πάλι προσφωνήσεις και ανταλλαγές δώρων. Ο Πατριάρχης πρόσφερε στον Πρωτεπιστάτη σταυρό ευλογίας και στον Αναπλ. Πολιτικό Διοικητή κ. Κασμίρογλου εικόνα του Αποστόλου Μάρκου. Μετά την σύντομη ξενάγηση στον " Πύργο" (μικρό μουσείο) της Ιεράς Επιστασίας ακολούθησε επίσημο γεύμα της Ιεράς Κοινότητας προς τιμήν του Πατριάρχου και της συνοδείας του.
 
Στη συνέχεια ο Πατριάρχης επισκέφθηκε το Κελλί των Μπουραζέρηδων όπου έγινε δεκτός με αυθόρμητες εκδηλώσεις χαράς των γερόντων και των αδελφών.
 
Στην Ιερά Μονή Ιβήρων εκτυλίχθηκαν στιγμές ιδιαίτερα συγκινητικές εκεί ο Καθηγούμενος Αρχιμανδρίτης Βασίλειος Γοντικάκης μίλησε για το μεγάλο έργο του Ιεραπόστολου Πατριάρχη. Ο Μακαριώτατος μετέβη στο Παρεκκλήσι όπου φυλάσσεται η θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας της Πορταϊτισσας και προσευχήθηκε για το έργο της Ιεραποστολής στην Αφρική.
 
Στη Μονή Μεγίστης Λαύρας εκατοντάδες προσκυνητές επισκέπτες και δεκάδες μοναχοί και κληρικοί από τα γύρω Κελλιά υποδέχθηκαν τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας με κάθε επισημότητα. Στην προσφώνησή του μετά την Δοξολογία ο Καθηγούμενος Αρχιμανδρίτης  Πρόδρομος αναφέρθηκε στην από πολλών ετών φιλία και στενή πνευματική σχέση που υπάρχει μεταξύ αυτού και του Μακαριωτάτου. Μίλησε για το έργο που επιτελείται στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και χαρακτήρισε τον Μακαριώτατος "… άνθρωπο της προσευχής, ήρεμη πνευματική δύναμη και άνθρωπο της Ιεραποστολής και της αγάπης…"  ενώ στην απάντησή του ο Πατριάρχης συγκινημένος μίλησε μετά την χειρόγραφη ομιλία του από στήθους με δάκρυα στα μάτια και ευχαρίστησε  τον Γέροντα Καθηγούμενο και τους Πατέρες για την αγάπη και συμπαράστασή τους όταν τους επισκέπτονταν ως ταπεινός Μητροπολίτης Ιεραπόστολος και ζητούσε τη συνδρομή τους.
 
Ακολούθησε κέρασμα και ανταλλαγές δώρων στο αρχονταρίκι της Μονής καθώς και προσκύνημα στον τάφο του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου.
Αργά το απόγευμα αφού ολοκλήρωσε την επίσκεψή του ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου στην Μεγίστη Λαύρα αναχώρησε μέσο Δάφνης και με τη συνοδεία ισχυρής δύναμης ασφαλείας του λιμενικού σώματος κατευθύνθηκε στην Ουρανούπολη όπου στο ξενοδοχείο είχε μέχρι τα μεσάνυχτα συναντήσεις και συνεργασία με εκπροσώπους Ιεραποστολικών Σωματείων και Φορέων από τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρειο Ελλάδα, με Μοναχούς και Μοναχές, Κληρικούς και δημοσιογράφους στους οποίους μίλησε για την Ιεραποστολή.
 
Στο ξενοδοχείο του «ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ» έφθασε κατόπιν ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος και ο Δήμαρχος Τορώνης κ. Χρήστος Φυλακτός και με τον Πρόεδρο του Ομίλου «ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ» κ. Στένγκο παρέθεσαν επίσημο δείπνο προς τιμήν του υψηλού Προσκεκλημένου τους.
 
Η όλη επίσκεψη και περιοδεία-προσκύνημα του Μακαριώτατου στην Αθωνική Πολιτεία αν και ανεπίσημη χαρακτηρίστηκε από τους αγιορείτες Πατέρες ως μία πολύ ωφέλιμη και πολυσήμαντη παρουσία και εκδήλωση αγάπης του Αλεξανδρινού Προκαθημένου αφού είναι γνωστός σε όλους για τον μεγάλο του αγώνα και το πολύπλευρο έργο του στα βάθη της Ιεραποστολής στις ζούγκλες της Αφρικής. Έτσι ο Πάπας και Πατριάρχης της Ιεραποστολής Μακαριώτατος Θεόδωρος Β' χαρακτηρίστηκε ως ο Πατριάρχης της Ιεραποστολής και έκδηλες ήταν οι αυθόρμητες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης προς το πρόσωπό του.
 
Ιδιαίτερα ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στη στενή σχέση και συμπόρευση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Αναφέρθηκε στην μεγάλη και ακτινοβολούσα πνευματική προσωπικότητα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, τον οποίο ευχαρίστησε και ονόμασε μέσα στον Ναό του Πρωτάτου κατά την επίσημη αντιφώνησή του "παμφίλτατον και  λίαν αγαπητόν αδελφόν". 
 
Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΚΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟ ΚΟΥΦΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΤΕΛΕΣΕ ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΚΑΙ ΕΡΙΞΕ ΣΤΕΦΑΝΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ.
 
Στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Συκιάς της Χαλκιδικής έφθασε νωρίς το πρωί της Κυριακής, 11 Σεπτεμβρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β' και η συνοδεία του όπου εκατοντάδες πιστοί, σύλλογοι με παραδοσιακές φορεσιές, σχολεία με τις σημαίες, δεκάδες Κληρικοί και μοναχοί-μοναχές, οι Σεβ. Μητροπολίτες Κασσανδρείας Νικόδημος, Ζακύνθου  Χρυσόστομος, Γέρων Αξώμης Πέτρος, Ειρηνουπόλεως Δημήτριος, οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Ζάμπιας Ιωακείμ και Μαδαγασκάρης Ιγνάτιος τον υποδέχθηκαν στην είσοδο του Ναού.
 
Ο Πατριάρχης χοροστάτησε στη θεία Λειτουργία την οποία παρακολούθησαν πιστοί από όλη τη Θεσσαλονίκη, τη Βόρειο Ελλάδα και τις Θεολογικές Σχολές πού έφθασαν με πολλά λεωφορεία.
 
Στο τέλος της Λειτουργίας ο οικείος Μητροπολίτης Νικόδημος καλωσόρισε τον Μακαριώτατο και του πρόσφερε σετ πετραχήλι-ωμοφόριο ενώ ο Εφημέριος του Ναού Αρχιμανδρίτης  Φώτιος έδωσε δικηροτρίκηρα στον Πατριάρχη " για να μεταδίδει το φως του Χριστού στην Αφρική".
 
Ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας ευχαρίστησε όλους και μίλησε για την προσφορά όλων των τραγικών θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος και για την αγάπη τους προς τον Θρόνο του Αποστόλου Μάρκου. Κάλεσε όλους να προσεύχονται για την ανάπαυσή τους κοντά στο Θεό και να γίνουν όλοι συνεχιστές και μιμητές του έργου και της Ιεραποστολικής τους διαθέσεως.
 
Στη συνέχεια παρουσία των Υφυπουργού Εξωτερικών Εξοχότατου κ. Παναγιώτου Σκανδαλάκη και των τέως Υπουργών κ. Στέλιου Παπαθεμελή και Χρήστου Πάχτα, Δημάρχων, Νομαρχών, Στρατηγών, Ναυάρχων και άλλων δεκάδων αξιωματούχων της Περιοχής, του Νομού και της Βορείου Ελλάδος τέλεσε το επίσημο ετήσιο Μνημόσυνο του μακαριστού Πατριάρχου Πέτρου Ζ' και των μελών της συνοδείας του.
 
Σε σκάφος του λιμενικού Σώματος μετέβησαν όλοι οι επίσημοι και με τη συνοδεία δεκάδων ιδιωτικών σκαφών κατευθύνθηκαν αρκετά μίλια μέσα στη θαλάσσια περιοχή της Σιθωνίας στο σημείο της πτώσης του μοιραίου ελικοπτέρου, όπου τελέσθηκε τρισάγιο και έριξαν στεφάνια εις τιμή και μνήμη.
 
Το μεσημέρι ο Δήμαρχος Τορώνης και το Δημοτικό Συμβούλιο παρέθεσαν επίσημο γεύμα προς τιμήν του Πατριάρχου όπου τον ανακήρυξαν επίτιμο Δημότη του Δήμου προσφέροντάς του το χρυσό κλειδί της πόλεως..
 
Ο Πατριάρχης Θεόδωρος Β'  ευχαρίστησε και πρόσφερε στο Δήμαρχο Εικόνα του Αγίου Αθανασίου και ασημένιο δίσκο με το σύμβολο του Πατριαρχείου.
 
Μίλησε με δάκρυα στα μάτια και έπλεξε το εγκώμιο του μαρτυρικού Πατριάρχου Πέτρου Ζ΄ και των εκλεκτών μελών της συνοδείας του κληρικών και λαϊκών.
 
Στους δημοσιογράφους υπογράμμισε το μεγάλο ανθρωπιστικό έργο της ιεραποστολής το οποίο συντελείται στην αφρικανική ήπειρο και κάλεσε όλους να συμβάλλουν σ' αυτό με κάθε μέσο. Απηύθυνε πρόσκληση σε κληρικούς και λαϊκούς να προσέλθουν και να βοηθήσουν στο έργο της Ιεραποστολής και μίλησε για μία αναδιοργάνωση του έργου του Πατριαρχείου στα 54 κράτη της αχανούς αφρικανικής ηπείρου.
 
Το απόγευμα της Κυριακής ο Πατριάρχης αναχώρησε για την Αθήνα μέσο του Αερολιμένος «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» της Θεσσαλονίκης. Στην Αίθουσα των επισήμων του Αεροδρομίου είχε σύντομη συνομιλία και συνεργασία με τον Εξοχώτατο Υφυπουργό Εξωτερικών κ.κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, και με άλλους παράγοντες και φορείς της περιοχής. Τον Πατριάρχη Θεόδωρο Β'  κατευόδωσαν από το Αεροδρόμιο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» ο Σεβ. Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ. Νικόδημος, ο Κεντρικός Αερολιμενάρχης Θεσσαλονίκης, Κληρικοί και Μοναχοί καθώς και εκπρόσωποι Ιεραποστολικών Σωματείων.
 
Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΓΑΡΓΗΤΤΟΥ
 
Η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β', ανήμερα της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, 14 Σεπτεμβρίου ε.ε., χοροστάτησε στην Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου στο Γαργηττό.
 
Μετά τη θεία Λειτουργία μίλησε στους πιστούς με θερμά λόγια για το νόημα της μεγάλης Εορτής του Τιμίου Σταυρού  και μοίρασε το αντίδωρο.
 
Ακολούθησε δεξίωση στο Αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής όπου παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Γέρακα, Δημοτικοί Σύμβουλοι και παράγοντες της περιοχής.
 
Το μεσημέρι και μετά το γεύμα στην Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου Γαργηττού ο Πατριάρχης μετέβη στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού συνοδευόμενος από τον Πανοσιολ. Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Γεννάδιο Στάντζιο και τον Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο Νικόλαο Λαγουμτζή Αντισυνταγματάρχη ΘΡ του Πολεμικού Ναυτικού, για να επισκεφθεί δύο Αιγυπτιώτες που βρίσκονται εκεί. Συναντήθηκε με τον Διευθυντή και τους φορείς της Διοικήσεως των Φυλακών καθώς και με το προσωπικό του Σωφρονιστικού Ιδρύματος.
 
Η Α.Θ.Μ. Ο ΠΑΠΑΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β' ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
 
Με την Δήμαρχο Αθηναίων κα Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β' τη Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου ε.ε., το μεσημέρι. Τον Μακαριώτατο και τη συνοδεία του υποδέχθηκαν στην είσοδο του Δημαρχιακού Μεγάρου Αθηναίων ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Αθηνών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μπεχράκης, η Αντιδήμαρχος κα Κέλλυ Μπουρδάρα, πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι και άλλοι παράγοντες της Διοικήσεως και συνεργάτες του Δήμου.
 
Σε εγκάρδιο κλίμα έγινε η συνάντηση του Πατριάρχη  με την Δήμαρχο όπου συζητήθηκαν πολλά θέματα πού αφορούν το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και την περαιτέρω ευοίωνη πορεία του στην αφρικανική ήπειρο.
 
Η Δήμαρχος κα Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σχέση και οικογενειακή αλλά και προσωπική φιλία της με τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο που τους ενώνει μακροχρόνια και λόγω της κρητικής τους καταγωγής. Χαρακτήρισε τον Μακαριώτατο "…άνθρωπο της Ιεραποστολής και των ήρεμων δραστηριοτήτων όπως γνωρίζει καλά η Ορθοδοξία και είναι αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα να βλέπουμε όλοι μας μέσα στα τόσα πολλά προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και υποσχέθηκε να είναι πάντοτε από οποιαδήποτε θέση κοντά στον Πατριάρχη και στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας…"  Πρόσφερε αναμνηστικό δώρο στον Μακαριώτατο ενώ ο Πατριάρχης στην ιδιαίτερη συνάντηση που είχε στο τέλος της επισκέψεως με τη Δήμαρχο της πρόσφερε ασημένιο δίσκο με το έμβλημα του Πατριαρχείου και ένα αιγυπτιακό διακοσμημένο δίσκο για το γραφείο της. Στη συνέχεια ξεναγήθηκε στους χώρους του Δημαρχιακού Γραφείου με τις περίφημες μινιατούρες των Δημάρχων και αποχώρησε.
 
Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ  ΣΤΟΝ Τ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
 
Τον Εξοχώτατο τ. Πρωθυπουργό και επίτιμο Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη επισκέφθηκε αργά το μεσημέρι της Δευτέρας, 14 Σεπτεμβρίου ε.ε.. Ο τ. Πρωθυπουργός εμφανώς συγκινημένος με τους στενούς του συνεργάτες περίμενε τον Πατριάρχη στην είσοδο του γραφείου του. Συγκινημένος καλωσόρισε τον " …κρητικό και συντοπίτη Πατριάρχη Θεόδωρο…"  όπως τον χαρακτήρισε, ακολούθησε συνάντηση και συνεργασία στο Γραφείο του κ. Μητσοτάκη ο οποίος είπε ότι είναι "..ιδιαίτερη τιμή για εκείνον και τους συνεργάτες του να επισκέπτεται ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας το γραφείο του.." Εξέφρασε τη χαρά και την ευχαριστία του για την πορεία των πραγμάτων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και τόνισε το γεγονός πώς όλος ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδος εκτιμούν και συμπαθούν τον Μακαριώτατο για τον τρόπο και το ύφος με τα οποία αθόρυβα και διακριτικά εργάζεται. Έγιναν αναφορές στο πρόγραμμα του Πατριάρχου να λειτουργήσει την Πατριαρχική Σχολή Αλεξανδρείας και σε άλλα θέματα και ο τ. Πρωθυπουργός εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του. "Θα είμαι όπως πάντοτε κοντά σας και όλα θα πάνε καλά, μην ανησυχείτε"  ήταν η χαρακτηριστική του φράση λίγο πριν ο Μακαριώτατος αποχωρήσει από το γραφείο του.
 
Τον στενό συνεργάτη του Περιοδικού "Πάνταινος"  του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Ιωάννη ΜΙχαήλ ο οποίος βρίσκεται στην Εντατική Μονάδα του Νοσοκομείου "Αλεξάνδρα" επισκέφθηκε ο Πατριάρχης στη συνέχεια όπου εξέφρασε την συμπάθεια του στον ίδιο και στη σύζυγό του. Ευχήθηκε γρήγορη ανάρρωση και την ευλογία του Αποστόλου Μάρκου στον ακάματο και πολύτιμο συνεργάτη του Γραφείου του Πατριαρχείου στην Αθήνα.
 
Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β'  ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ
 
Στο Γραφείο του Πατριαρχείου στην Αθήνα, είχε πολλές και διαδοχικές συναντήσεις η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β' την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου από νωρίς το πρωί.
 
Συγκεκριμένα δέχθηκε τον Εξοχώτατο Πρέσβη της Ελλάδος στο Ζιμπάμπουε κ. Αλεξανδράκη, τον Διευθυντή ΥΔΑΣ του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Γεώργιο Φιλιππαίο, το Διοικητικό Συμβούλιο του Τάγματος του Μεγάλου Κωνσταντίνου, την Οικογένεια του μακαριστού Πατριάρχου Πέτρου, Καθηγητές Πανεπιστημίου, οι Σεβ. Μητροπολίτες Καμπάλας και πάσης Ουγκάντας Ιωνάς, Θηβαϊδος Πορφύριος και Θεοφιλ. Επίσκοποι Διαυλείας Δαμασκηνός και Νικοπόλεως Πέτρος καθώς και Ιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος και άλλους πολλούς συνεργάτες και φίλους του Πατριαρχείου.
 
Αργά το μεσημέρι ο Μακαριώτατος συνοδευόμενος από τους : Σεβ. Μητροπολίτη Γέροντα Αξώμης Πέτρο, εκπρόσωπό του στην Αθήνα και τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Γεννάδιο Στάντζιο Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου καθώς και τούς Προέδρους των Αιγυπτιωτών κ. Φίλιππο Κοσσένα, της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας κ. Χαράλαμπο Κατσιμπρή και του Συνδέσμου Ελληνοαιγυπτιακής Φιλίας κ. Σπυρίδωνα Καμαλάκη μετέβησαν στην κατοικία του νέου Πρέσβη της Αιγύπτου στην Αθήνα Εξοχότατου κ.κ. Hamdi sanad Loza, όπου ο Πρέσβυς ο οποίος δίδει τα επίσημα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, παρέθεσε επίσημο γεύμα προς τιμήν του Προκαθημένου του Αλεξανδρινού Θρόνου και της συνοδείας του.
 
Στο γεύμα έγιναν προπόσεις κι ανταλλαγές δώρων. Ο Μακαριώτατος μίλησε με θερμά λόγια για τον επανεκλεγέντα Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ.κ. Μωχάμετ Χόσνυ Μουμπάρακ και την φιλόξενη και ειρηνική χώρα της Αιγύπτου που βοηθεί πολύπλευρα την ύπαρξη και λειτουργία του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Έκαμε πρόποση ώστε να έχει στη νέα του Προεδρική θητεία επιτυχία και να οδηγεί τον ήρεμο και φιλοπρόοδο λαό της Αιγύπτου στην προκοπή και την ευημερία. Ευχήθηκε δε στον νέο Πρέσβη κάθε ευτυχία και δύναμη στα υψηλά του καθήκοντα και την αποστολή του.
 
Από τη μεριά του ο Πρέσβης της Αιγύπτου εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίησή του για την παρουσία του Πατριάρχη στην πρεσβευτική κατοικία της Αιγύπτου. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι γνωρίζει το έργο και το βαρύ πρόγραμμα της δραστηριότητος του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου και παρακολουθεί με ενδιαφέρον την πορεία του. Μάλιστα υπογράμμισε το γεγονός πώς η Κυβέρνηση της Αιγύπτου και ειδικά ο Διοικητής της Αλεξανδρείας με τον οποίο επίσης γνωρίζει πολύ καλά ότι συνδέεται δια στενής φιλίας ο Μακαριώτατος Πατριάρχης θα παραμείνουν στο πλευρό του Πατριαρχείου στο ευρύτερο πλαίσιο της παραδοσιακής φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών Αιγύπτου και Ελλάδος. Είπε ακόμη ότι η παρουσία του Πατριάρχου είναι μεγάλη ευλογία και χαρά γι΄ αυτόν, την οικογένεια και τους στενούς του συνεργάτες και την Αιγυπτιακή Κυβέρνηση. Ο θεός της αγάπης, της ειρήνης και της δικαιοσύνης είπε χαρακτηριστικά με έμφαση ο Εξοχώτατος Πρέσβης θα είναι μαζί μας και θα βοηθάει τον Αιγυπτιακό λαό.
 
Ο Πατριάρχης με τη συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης αποχώρησε από την πρεσβευτική κατοικία αργά το απόγευμα.
 
Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.
 
Η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β',  νωρίς το πρωί της Πέμπτης, 15 Σεπτεμβρίου ε.ε., συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Εξοχ. κα Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη.
 
Η συνάντηση έγινε σε θερμό και συγκινητικό κλίμα καθώς η κα Πρόεδρος εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά της για την παρουσία του Πατριάρχου στο Γραφείο της και στη Βουλή των Ελλήνων. Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε την κα Πρόεδρο για την γενναιόδωρη χορηγία προκειμένου να συνεχισθούν οι εργασίες και να ολοκληρωθούν τα έργα στην Πατριαρχική Επιτροπεία Καΐρου, στον καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου και στο Κελλί του Αγίου Νεκταρίου. Έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.
 
Στη συνέχεια ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος  μετέβη στο Γραφείο της Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Εξοχ. κας Μαριέττας Γιαννάκου, όπου συζήτησαν θέματα που απασχολούν το Πατριαρχείο καθώς και το μείζον θέμα που ο Πατριάρχης οραματίζεται, την ίδρυση και λειτουργία Πατριαρχικής Σχολής στην Αλεξάνδρεια. Η Υπουργός Παιδείας ενθουσιάστηκε από την πρόταση και τις ιδέες του Μακαριωτάτου και μάλιστα τον ενθάρρυνε να συνεχίσει την προσπάθεια του, υπογραμμίζοντας ότι θα ναι στο πλευρό του και θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την άμεση υλοποίησή της.
 
Ο Μακαριώτατος συζήτησε με την Υπουργό Παιδείας ζητήματα σοβαρά που απασχολούν τον Πατριαρχικό Θρόνο και τις Ιερές Μητροπόλεις και Επισκοπές στην Αφρική και ειδικότερα θέματα Παιδείας και Ελληνικών Σχολείων τα οποία χρονίζουν.
 
Νωρίτερα ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος και η κυρία Υπουργός έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους και στους ανταποκριτές των Αθηναϊκών εφημερίδων και περιοδικών. Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στο Άγον Όρος και στην τέλεση του ετησίου μνημοσύνου στο Πόρτο Κουφό Χαλκιδικής του μακαριστού Πατριάρχου Πέτρου της συνοδείας του και του πληρώματος του ελικοπτέρου. Επίσης έκανε λόγο για το πολύπλευρο ανθρωπιστικό έργο που επιτελείται στην Ιεραποστολή.
 
Το μεσημέρι ο Πατριάρχης της Αλεξανδρινής Εκκλησίας μετέβη στην Διεύθυνση Ε2 Εκκλησιαστικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ όπου συναντήθηκε με τον Εξοχ. Πρέσβη κ. Παναγιώτη Καρακάση και άλλους Πρέσβεις και Διπλωμάτες της Διευθύνσεως. παντού ο Μακαριώτατος γινόταν δεκτός με θερμή υποδοχή και αυθόρμητες εκδηλώσεις αγάπης, τιμής και σεβασμού.
 
Στη συνέχεια ο Εξοχώτατος Υφυπουργός των Εξωτερικών κ. Παναγιώτης Σκανδαλάκης παρέθεσε επίσημο γεύμα προς τιμήν του Προκαθημένου του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου στο εστιατόριο του ΥΠ.ΕΞ. στο οποίο παρακάθισαν εκτός της συνοδείας του Μακαριωτάτου οι Εξοχ. Υφυπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών  Πέτρος Δούκας, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Γεώργιος Καλός, Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης, ο Αιδεσιμολ. Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Θωμάς Συνοδινός ως Εκπρόσωπος του Μκαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου, ο Πρέσβης Παναγιώτης Καρακάσης, ο Πρέσβης της Αιγύπτου στην Αθήνα Hamdi Sanad Loza, ο Καθηγητής Γεώργιος Κρεατσάς της Ιατρικής Σχολής, ο Επίτιμος Πρέσβης του Τζιμπουτί της Αιθιοπίας, ο Δ/ντής του Διπλωματικού Γραφείου του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Γαβριήλ Κοπτσίδης, ο Ειδικός Γραμματέας ΥΠ.Ε.Π.Θ. Αθανάσιος Κυριαζής, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας κ. Χαράλαμπος Κατσιμπρής, Πρόξενοι διαφόρων χωρών της Αφρικής και πολλοί Διπλωμάτες, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες.
Ο κ. Υφυπουργός Εξωτερικών καλωσόρισε "την δεύτερη Κορυφή της Ορθοδοξίας..."  όπως χαρακτηριστικά είπε και αναφέρθηκε στον " φίλο από τα παλιά Πατριάρχη, τον άνθρωπο της αγάπης και της καλοσύνης που μόνον να εργάζεται γνωρίζει και να αγωνίζεται για την επικράτηση του λόγου του Θεού στην μαύρη ήπειρο" Πρόσφερε στον Μακαριώτατο Αρχιερατική ράβδο την οποία του είπε "…μπορεί να χρησιμοποιεί πολυτρόπως και πολλαπλώς.…"
 
Ο Μακαριώτατος απάντησε εμφανώς συγκινημένος και ευχαρίστησε με ευγνωμοσύνη όπως είπε τον "…φίλο Υπουργό από πολύ παλιά ο οποίος πάντοτε τον στήριζε και εξακολουθεί να τον στηρίζει πολύπλευρα..." Πρόσφερε εικόνα του Αποστόλου Μάρκου στον Υφυπουργό κ.Παναγιώτη Σκανδαλάκη και αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο της Ιεραποστολής επιγραμματικά αλλά πολύ παραστατικά αφού ο ίδιος ζούσε επί πολλά χρόνια την ζωή και προσπάθεια της Ιεραποστολής στο Καμερούν, το Ζιμπάμπουε και άλλες χώρες της Αφρικής. Μίλησε για την ίδρυση και λειτουργία της Πατριαρχικής Σχολής και τόνισε πώς κάτι τέτοιο θα βοηθούσε σημαντικά την παρουσία του Ελληνισμού στην Αίγυπτο. Επίσης ανακοίνωσε την ίδρυση και λειτουργία Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων στο Κάιρο, κάτι το οποίο βέβαια γνώριζαν οι συνδαιτυμόνες από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Δημήτριο Αβραμόπουλο. Ο Υφυπουργός και οι παρόντες Υφυπουργοί εξέφρασαν τη χαρά τους για αυτό το μεγάλο "βήμα και την πρωτοβουλία του Αλεξανδρινού Προκαθημένου"  και μάλιστα διαβεβαίωσαν τον Πατριάρχη ότι θα βρίσκονται στην διάθεσή του για οτιδήποτε χρειασθεί.
 
Ο Μακαριώτατος στο τέλος της αντιφώνησής του ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Εξοχώτατο Πρέσβη της Αιγύπτου για την αγάπη και την ευγένειά του, αναφέρθηκε στον επανεκλεγέντα  Εξοχωτάτο Προέδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ.κ. Μωχάμετ Χόσνυ Μουμπάρακ και μίλησε για την φιλόξενη και φιλοπρόοδη Χώρα της Αιγύπτου την "δεύτερη πατρίδα του"  όπως είπε με έμφαση και συγκίνηση. Είπε προς όλους ότι το Δευτερόθρονο Πατριαρχείο αναβαθμίζεται με νέα στελέχη και αυτή η επάνδρωση θα συνεχισθεί και ότι το μεγάλο έργο της Ιεραποστολής το οποίο είναι και το μέλλον της Εκκλησίας της Αλεξανδρείας θα αυξηθεί και θα καρποφορήσει.
 
Η υποδοχή του Αλεξανδρινού Προκαθημένου στην Αθήνα χαρακτηρίσθηκε από αυθόρμητες εκδηλώσεις αγάπης, τιμής και σεβασμού από όλες τις κατευθύνσεις και μέσα από όλες τις παραμέτρους που προσδιορίζουν το ρόλο και την υψηλή αποστολή του Αποστολικού Θρόνου "της δεύτερης Κορυφής της Ορθοδοξίας"  όπως με έμφαση χαρακτηριστικά ανέφερε ο Εξοχώτατος Υφυπουργός των Εξωτερικών κ. Παναγιώτης Σκανδαλάκης σχετικά με το μεγάλο όραμα και το έργο της Ιεραποστολής στα έθνη σήμερα σε καιρούς δύσκολους.
 
Αργότερα ο Μακαριώτατος συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Γέροντα Μέμφιδος Παύλο με τον οποίο είχαν μία ιδιαίτερα θερμή συζήτηση κατά την οποία ο Μακαριώτατος τον ευχαρίστησε για την προσφορά του στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και την Ιεραποστολή και ιδιαίτερα  στον Ελληνισμό της Νοτίου Αφρικής κατά την Ποιμαντορία του στην Νότιο Αφρική ως Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως.
 
Ο Μακαριώτατος αναχωρεί αύριο Παρασκευή το μεσημέρι στις 2.35 από την Αθήνα με την πτήση 748 των ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΩΝ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΩΝ για το Κάιρο όπου και θα ιερουργήσει την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου για το πανηγύρι της Παναγίας του Κύκκου στους Ελληνοκυπρίους του Καΐρου οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται και εορτάζουν την 8η Σεπτεμβρίου στην Αίγυπτο.
 
ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ.
 
Ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ αφίχθηκε στο διεθνή αερολιμένα του Καίρου το απόγευμα της 16ης Σεπτεμβρίου ε.ε. προερχόμενος από την Αθήνα. Στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών τον κατευόδωσαν ο Εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μαραθώνος Μελίτων και ο Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Παπανικολάου. Ακολούθως μετέβη στην Πατριαρχική Επιτροπεία Καΐρου όπου και κατέλυσε.
 
Το πρωί της 17ης Σεπτεμβρίου ε.ε. συμπροσευχήθηκε κατά τη Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσιο του Αγίου Νεκταρίου. Στη συνέχεια συνοδευόμενος από τον Πατριαρχικό Επίτροπο Καίρου Αρχιμανδρίτη Νικόδημο και τον Έξαρχο της Ρωσικής Εκκλησίας π. Λεωνίδα Κορμπατσόφ πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στην Ρωσική Πρεσβεία όπου συνάντησε το Ρώσο Πρέσβη Mihail Bogdanof και συζήτησε διάφορα θέματα εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος, ακολούθως μετέβη στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ζεϊτούν όπου λειτουργεί η Εξαρχία της Ρωσίας.
 
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας συναντήθηκε με τους Μηχανικούς που επιβλέπουν τα έργα ανακαίνισης της Πατριαρχικής Επιτροπείας και τους έδωσε σχετικές οδηγίες.
 
Το Βράδυ ο Μακαριώτατος συνοδευόμενος από τον Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου και τον Διάκονο Ελπιδοφόρο μετέβη στην Όπερα του Καΐρου όπου παρακολούθησε μουσική εκδήλωση από την Αγία Πετρούπολη.
 
Την επομένη, Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου ε.ε., ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου Ηλιουπόλεως για την εορτή της Ελεούσας του Κύκκου, προστάτιδας της Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου. Στην Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν ο Εξοχώτατος Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Φαίδων Αναστασίου, ο Επιτατραμένος της  Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο κ. Τσαούσης, η Γενική Πρόξενος κ. Αικατερίνη Γκίνη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Αδελφότητας κ. Γεώργιος Σκίτσας, ο Πρόεδρος της Κοινότητας των Αραβόφωνων Ελληνορθόδοξων κ. Robert Hesni,  o Εκπρόσωπος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Νικόλαος Βαδής και πλήθος πιστών. Ο Μακαριώτατος μίλησε σχετικά και ευχήθηκε η Παναγία να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και στην απελευθέρωση της μεγαλονήσου. Επίσης ανακοίνωσε στο εκκλησίασμα τον διορισμό του νέου Πατριαρχικού  Επιτρόπου, τον διορισμό του Αρχιμανδρίτη Γεωργίου Σάφουατ Ελ Σαμάα ως προϊσταμένου του Καθεδρικού Ιερού Πατριαρχικού Ναού Αγίου Νικολάου Χαμζάουι, τον διορισμό του Αρχιμανδρίτη Ισίδωρου Σαλάκου ως προϊσταμένου του Ιερού Πατριαρχικού Ναού Υπεραγίας Θεοτόκου Ηλιουπόλεως και τον διορισμό του Πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Αθανασίου ως προϊσταμένου του Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων Σούμπρας.
 
Το μεσημέρι ο Μακαριώτατος παρακάθισε σε επίσημο γεύμα στην Ελληνική Στέγη Ηλιουπόλεως που προσέφερε προς τιμήν του η Κυπριακή Αδελφότητα. Κατά τη διάρκεια του γεύματος ο Πρόεδρος της Αδελφότητας προσφώνησε τον Μακαριώτατο με λόγια σεβασμού και αγάπης και διηγήθηκε το ιστορικό της Μονής του Κύκκου. Στην αντιφώνησή του ο Μακαριώτατος ευχήθηκε στο Πρόεδρο, η Αδελφότητα να ζήσει χρόνια πολλά και να τιμά την μνήμη της Παναγίας του Κύκκου.
 
Το Βράδυ ο Μακαριώτατος παρακάθισε σε δείπνο το οποίο παρέθεσε η Εφορεία της Αμπετείου Σχολής και στο οποίο ήταν όλοι οι εκπαιδευτικοί  των Ελληνικών Σχολείων Καΐρου προς τους οποίους απηύθυνε εγκάρδιο χαιρετισμό υποσχόμενος ότι πάντα θα είναι στο πλευρό τους ως πνευματικός πατέρας.
 
Την επομένη Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου ε.ε., ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος επέστρεψε οδικώς στην έδρα του την Αλεξάνδρεια.
 
ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
 
Την Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ δέχθηκε στο γραφείο του στην Ιερά Πατριαρχική Μονή του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου στην Αλεξάνδρεια, τον Δήμαρχο της Αγίας Πετρούπολης της Ρωσίας και τον Γενικό Πρόξενο της Ρωσίας στην Αλεξάνδρεια κ. Alexander Chvykov. Κατά την διάρκεια της συνομιλίας τους ο Μακαριώτατος τόνισε τις καλές σχέσεις των δύο Εκκλησιών από τα πολύ παλαιά χρόνια και μέχρι σήμερα, επίσης αναφέρθηκε στα προγράμματα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και ιδικά στον τομέα της Ιεραποστολής. Ακολούθως ο κ. Δήμαρχος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την υποδοχή και μεταξύ άλλων του ανέφερε την αδελφοποίηση των δύο πόλεων Αλεξάνδρειας και Αγίας Πετρούπολης.
 
Ακολούθως ο Μακαριώτατος είχε συνάντηση και συνεργασία στο Πατριαρχικό Γραφείο  με τον διευθυντή του Σουηδικού Ινστιτούτου στην Αλεξάνδρεια και τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ. Θεοχάρη Λαλάκου για θέματα που αφορούν το Νέο Πατριαρχικό Μέγαρο.
 
Αργότερα  ο Μακαριώτατος μετέβη στην Μανσέϊα όπου και το υπό ανακαίνιση Πατριαρχικό Μέγαρο προκειμένου να επιθεωρήσει την πρόοδο των εργασιών.
 
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ ΚΑΙ ΚΑΜΕΡΟΥΝ
 
Με τις ευχές και ευλογίες της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ οι Μητροπολίτες Ζιμπάμπουε Γεώργιος και Καμερούν Γρηγόριος ανέπτυξαν κατά την περίοδο αυτή σημαντικό ποιμαντικό - ιεραποστολικό έργο για τους αφρικανούς αδελφούς μας.
 
Στις δύο αυτές χώρες η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και το φαινόμενο της πείνας κατά την περίοδο αυτή, ιδιαίτερα στο Βόρειο Καμερούν, είναι έντονο, οι κυβερνήσεις δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, για το λόγο αυτό το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας μέσο των Μητροπολιτών προσπαθεί να προσφέρει ότι είναι δυνατόν και προς όποια κατεύθυνση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της πείνας.
 
Συγκεκριμένα στις αναφορές τους προς τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο οι Μητροπολίτες αναφέρουν :
 
Στην Ιερά Μητρόπολή Ζιμπάμπουε ξεκίνησε εβδομαδιαία διανομή τροφίμων, επίσης στο Ιεραποστολικό Κέντρο του Αγίου Νεκταρίου έχουν ήδη ενισχυθεί οικονομικά διακόσιοι μαθητές και μαθήτριες, δύο φοιτητές του Πανεπιστημίου, σαραντατρία ορφανά παιδιά, δώδεκα χήρες και τέσσερις ηλικιωμένοι.
 
Στην Ιερά Μητρόπολη Καμερούν η κατάσταση είναι δραματική εξαιτίας της εκτεταμένης ξηρασίας και της καθυστέρησης των βροχών, τα αποθέματα τροφών έχουν εξαντληθεί και η τιμή του Ρυζιού και του Μίλι-μίλι έχει ανέβει κατακόρυφα. Στο Βόρειο Καμερούν εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων η κατάσταση έχει διαμορφωθεί σε τραγωδία. Η πολιτεία με ψήφισμά της απέστειλε μόλις 250 κιλά ρύζι στην Ντατσέκα. Ο Μητροπολίτης Καμερούν Γρηγόριος μετά από πολλές διαπραγματεύσεις κατόρθωσε να εξασφαλίσει 6 τόνους ρυζιού τους οποίους και διένειμε στην Ντατσέκα, την Ντουκούλα, το Κατράνγκ, το Τσαντιμπάλι, το Βιρί, στην ενορία Τουϊλάλε, στην ενορία Μπουγκάϊ, στην ενορία Γκιρί και στην ενορία Μπουρού. Ο Υπονομάρχης της  Ντατσέκα επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη και του είπε πόσο σημαντική είναι η βοήθεια αυτή διότι το κράτος αδυνατεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση.
 
 
 
Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ
 
Η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ συνοδευόμενος από τον Αρχιμανδρίτη Μάρκο Θεοδόση έφθασε νωρίς το απόγευμα της 24ης Σεπτεμβρίου ε.ε. στην Πατριαρχική Επιτροπεία στο Κάιρο όπου και κατέλυσε.
 
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, είχε συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητος Κάιρου κ. Νικόλαο Βαδή και τον κ. Σεραφείμ Μπισάρα καθώς και τον εφημέριο της Μοζαμβίκης π. Γεώργιο Ζολοτένκο
 
Το βράδυ, ο Μακαριώτατος συνοδευόμενος από τον Πατριαρχικό Επίτροπο Αρχιμανδρίτη Νικόδημο Πριάγγελο τον Αρχιμανδρίτη Μάρκο Θεοδόση  τον π. Γεώργιο Ζολοτένκο και τον Διάκονο Ελπιδοφόρο παρακάθισε  σε δείπνο που προσέφερε προς τιμήν Του η οικογένεια Στεφάνου Αργυρίου στην οικία τους.
 
Την επομένη, Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου ε.ε., τέλεσε την Θεία Λειτουργία,  στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό των Αγίων Αναργύρων Σούμπρας, όπου αναστηλώθηκε πρόσφατα, συμπαραστατούμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Βαβυλώνος κ. Εμμανουήλ, τον Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου  και κληρικούς του Καΐρου.  Στο κήρυγμα του ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της ύπαρξης των Ιερών Ναών στην πνευματική πρόοδο των πιστών.
 
Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τέλεσε το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του διατελέσαντος για πολλά έτη Προϊσταμένου του Ιερού Ναού Αρχιμανδρίτη Κλεόπα. Επίσης χειροθέτησε Αναγνώστη τον Αξιότιμο κ. Κλόντ Ναχάς  Πρόεδρο του Ορθοδόξου Κέντρου Ηλιουπόλεως και Ιεροψάλτη του Ιερού Πατριαρχικού Ναού Υπεραγίας Θεοτόκου.
 
Το μεσημέρι ο Μακαριώτατος παρακάθισε σε επίσημο γεύμα που προσέφερε προ τιμήν του το Ορθόδοξο Πνευματικό και Πατριαρχικό Κέντρο Καίρου.
 
Το απόγευμα ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος  μετέβη στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου και στη συνέχεια στον Ιερό Ναό Αρχαγγέλων Ντάχερ όπου τέλεσε το γάμο του Γεωργίου Πάλλη και της Μαριάννας Κυριάζη κόρης της Αρχόντισσας των Εκκλησιών κας. Στυλιανής Κυριάζη.
 
Την Δευτέρα πρωί, 26 Σεπτεμβρίου ε.ε. εορτή της μεταστάσεως του  Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου ο Μακαριώτατος συμπροσευχήθηκε κατά τη Θεία  Λειτουργία  στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Νεκταρίου στην Πατριαρχική Επιτροπεία Καίρου. Μετά την Θεία Λειτουργία αναχώρησε οδικός για την Αλεξάνδρεια, έδρα του Πατριαρχείου.
 
Κατά την άφιξή του στην Αλεξάνδρεια επισκέφθηκε το υπό ανακατασκευή Πατριαρχικό Μέγαρο στην Μανσέϊα και επιθεώρησε την πρόοδο των εργασιών.
 
Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, 27 Σεπτεμβρίου ε.ε., ο Μακαριώτατος θα αναχωρήσει για την Κρήτη μέσο Αθηνών.
 
Από το Πατριαρχικό Γραφείο Τύπου
Αλεξάνδρεια, 26 Σεπτεμβρίου 2005
 
 

Η Α.Θ.Μ. στην Αθήνα και Κρήτη

Η Α.Θ.Μακαριότης ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικς κ.κ.Θεόδωρος Β’, αναχώρησε τα ξημερώματα της Τρίτης 27 Σεπτεμβρίου από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρείας για την Αθήνα.

Την Τρίτη το βράδυ ο Μακ.Πατριάρχης Αλεξανδρείας παρακάθισε σε δείπνο στην οικία του στενού φίλου και επιχειρηματία κ.Μάρκου Ράπτη. Εκει είχε την ευκαιρία επίσης να συναντήσει ανθρώπους οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς επιχειρήσεων και να τους μιλήσει για το μεγάλο έργο της Ιεραποστολής του Πατριαρχείου στην Αφρική, ώστε να ενημερωθούν και να συνδράμουν στο έργο.

Την Τετάρτη το μεσημέρι στις 3, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας του Αγίου Μάρκου, συνωδευόμενος υπό του Εκπροσώπου αυτού στην Αθήνα Σεβ.Μητροπολίτου Γέροντος Αξώμης κ.Πέτρου, επισκέφθηκε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ.Χριστόδουλο. Η υποδοχή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.Χριστοδούλου προς τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας ήταν θερμότατη και οι δύο Προκαθήμενοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν κοινά θέματα που αφορούν τις δύο αδελφές Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Ο Μακαριώτατος κ.Θεόδωρος Β’ εξέφρασε για πολλοστή φορά την ευγνωμοσύνη της Αλεξανδρινής Εκκλησίας πρός την Αποστολική Εκκλησία της Ελλάδος για την συμπαράσταση και πολλαπλή προσφορά καί ευεργεσία στο ιεραποστολικό της έργο, στο φιλανθρωπικό τομέα αλλα και στο θέμα της αποσπάσεως Κληρικών στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Την Τετάρτη το βράδυ, 28 Σεπτεμβρίου ο Σύνδεσμος Ελλήνων Αιγυπτιωτών παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν του Μακ. Πατριάρχου. Ηταν μία συγκινητική βραδιά, μια θαυμάσια ευκαιρία πνευματικής επικοινωνίας και συνεργασίας. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ.Φίλιππος Κοσσένας, υποδέχθηκε τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο με λόγια αγάπης και σεβασμού. Η μακρόχρονη γνωριμία και φιλία του Προέδρου με τον Μακαριώτατο προέρχεται από τότε που ο μακαριστός Πατριάρχης Παρθένιος είχε ορίσει τόν νυν Πατριάρχη Θεόδωρο Β’, ως Αρχιμανδρίτη, Εκπρόσωπό του στο Γραφείο του Πατριαρχείου στην Αθήνα. Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης συνάντησε πολλά αγαπητά πρόσωπα τά οποία γνώριζε από παλιά καί είχε συνεργασθεί αρμονικά μαζί τους σε θέματα συνεργασίας του Συνδέσμου με το Πατριαρχείο, της διατήρησης της σχέσεως των Ελλήνων που επαναπατρίσθηκαν στην Ελλάδα με την Αλεξάνδρεια, σέ θέματα της φιλανθρωπίας και κυρίως στη διάσωση του ιστορικού Αρχείου του Πατριαρχείου.

Παρόντες ήταν στην τιμητική αυτη εκδήλωση για τον Μακαριώτατο όλοι οι Πρόεδροι των Σωματείων από όλες τις χώρες της Αφρικής, ο Αντιπρόεδρος του Σ.Α.Ε. κ.Στέφανος Ταμβάκης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Χαράλαμπος Κατσιμπρής, οι Σεβ.Μητροπολίτες Γέροντες Λεοντοπόλεως κ.Διονύσιος καί Αξώμης κ.Πέτρος, ο κ.Αντώνιος Λιβάνης, ο κ.Ιωαννίδης, Εκπρόσωπος του Ωνασείου Ιδρύματος. Τη βραδιά αυτη, συνάντησε ακόμη ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, πολλούς Καθηγητές Πανεπιστημίου και πολλές άλλες προσωπικότητες Αιγυπτιωτών που τιμούν τις επιστήμες και τά γράμματα.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος πήγε στις παρακείμενες αίθουσες του Συνδέσμου όπου συναντήθηκε με τους αποφοίτους του Αβερωφείου Σχολείου Αλεξανδρείας. Ευχήθηκε σε όλους και τους μίλησε για το μελλοντικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Στο χαιρετισμό του ο Πατριάρχης Θεόδωρος Β’ αναφέρθηκε στη διακονία που ευτύχησε να έχει κοντά στους Πατριάρχες Νικόλαο, Παρθένιο και Πέτρο, εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά για το γεγονός ότι βρίσκεται κοντά σε ανθρώπους που τόσο πολύ αγάπησε και αγαπήθηκε, πού τίμησε καί τιμήθηκε από αυτούς στη διάρκεια των επτά (7) χρόνων που εκπροσωπούσε το Πατριαρχείο στήν Αθήνα.

Ο Μακ.Πατριάρχης παρασημοφόρησε με το Σταυρό του Αποστόλου Μάρκου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Αιγυπτιωτών κ.Φίλιππο Κοσσένα και του έδωσε μία εικόνα του Αγίου Αθανασίου, ενώ ο Πρόεδρος αντιπρόσφερε στον Πατριάρχη ωραιότατο Δισκοπότηρο το οποίο ο Μακαριώτατος θα δωρίσει στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού Αλεξανδρείας. Πρόκειται γιά μία προσφορά όλων των Σωματείων της Ομοσπονδίας προς το Πατριαρχείο.

Ο Μακ.Πατριάρχης είχε ακόμη την ευκαιρία να συναντήσει στο γραφείο του Πατριαρχείου στην Αθήνα τα δύο πρωϊνά Τετάρτης 28ης και Πέμπτης 29ης Σεπτεμβρίου, πολλούς Μητροπολίτες του Θρόνου, όπως τον Σεβ. Μητροπολίτη Καμερούν κ. Γρηγόριο, Πρέσβεις διαφόρων Χωρών όπου υπηρετούν Ελληνες Διπλωμάτες και να ανταλλάξει χρήσιμες απόψεις και σκέψεις μαζί τους γύρω από θέματα Εκκλησίας και Ελληνισμού.

Τήν Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου η Α.Θ.Μακαριότης ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β’ μετέβη στο Ηράκλειο της Κρήτης όπου τέλεσε το γάμο του ανεψιού του Μιχαήλ Μαχλά. Στήν μετάβασή του από την Αθήνα προς Κρήτη τον Πατριάρχη  συνώδευσαν οι Σεβ.Μητροπολίτες Γέρων Αξώμης κ.Πέτρος και Νιγηρίας κ.Αλέξανδρος, ενώ στον Ι.Ναό παραβρέθηκαν και έλαβαν μέρος στην τέλεση του γάμου, οι Σεβ. Μητροπολίτες Ζακύνθου κ.Χρυσόστομος, Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέας και Ιεραπύτνης και Σητείας            κ. Ευγένιος. Στήν Κρήτη ο Μακαριώτατος Προκαθήμενος συνάντησε τα μέλη του Ορθοδόξου Συλλόγου «Η Γέφυρα της Αγάπης» που δραστηριοποιείται σ΄ ολόκληρη τη μεγαλόνησο και αντάλλαξε μαζί τους απόψεις για ζητήματα της Ιεραποστολής.