Νοέμβριος 2005

 
Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΩΝ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ
 
Το πρωί της Κυριακής, 27 Νοεμβρίου ε.ε.,  η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό του Αγίου  Σάββα στην Αλεξάνδρεια και ακολούθως παρέθεσε δεξίωση στην Ελληνική παροικία για την επέτειο των γενεθλίων του, στην Μεγάλη Αίθουσα της Μονής. Παραβρέθηκαν προκειμένου να ευχηθούν στον Μακαριώτατο, πολλοί Ομογενείς, Σύλλογοι, το Διοικητικό Συμβούλιο του Λυκείου Ελληνίδων Αλεξανδρείας, οι Προξενικές Αρχές και εκπρόσωποι της Ελληνικής Κοινότητος και του Σ.Α.Ε. Ο Μακ.Πατριάρχης συγκινημένος ευχαρίστησε όλους και αντευχήθηκε τα χρόνια όλων να είναι πολλά και ευλογημένα.
 
ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
 
Την Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου ε.ε., εορτή του αγίου Πέτρου Πατριάρχου Αλεξανδρείας, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄,  χοροστάτησε κατά τον Όρθρό και την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Σάββα Αλεξανδρείας.
 
Στο  τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος τέλεσε τρισάγιο εις μνήμην του μακαριστού προκατόχου του Πατριάρχου Πέτρου ο οποίος κατά την ημέρα αυτή εόρταζε τα ονομαστήρια του.  
 
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Μακαριώτατος μετέβη στο Ελληνικό Προξενείο Αλεξανδρείας στο χώρο του οποίου βρίσκεται ο Ιερός Ναός της Αγίας Αικατερίνης όπου τέλεσε Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό για την εορτή της Αγίας.
 
Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΝΕΚΡΩΣΙΜΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΩΝΑΣΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
 
Τα ξημερώματα της Παρασκευής, 25 Νοεμβρίου  ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ αναχώρησε από το αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας συνοδευόμενος από τον Αρχιμανδρίτη  Γεννάδιο  Στάντζιο, Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, για την Αθήνα προκειμένου να τελέσει την εξόδιο  ακολουθία του Επιτίμου Προέδρου του κοινωφελούς Ιδρύματος "Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης"  κυρού Στυλιανού Παπαδημητρίου.
 
Τον Μακαριώτατο κατευόδωσε στον αερολιμένα Αλεξανδρείας ο Αρχιμανδρίτης  Σάββας Χειμωνέττος, Πατριαρχικός Επιτροπεύων.
 
Στις 12.30 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής Νέας Σμύρνης, τελέσθηκε η νεκρώσιμη Ακολουθία του αειμνήστου κυρού   Στυλιανού Παπαδημητρίου, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ και συγχοροστατούντων των Μακαριωτάτων Αρχιεπισκόπων Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου και Αλβανίας κ. Αναστασίου, τον Μακαριώτατο πλαισίωσαν επίσης οι   Σεβ. Μητροπολίτες  Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, Γέρων  Λεοντοπόλεως κ. Διονύσιος  και Γέρων Αξώμης κ. Πέτρος.
 
Στο τέλος της Ακολουθίας ο Μακαριώτατος εξήρε στον επικήδειο λόγο του την πολυτάλαντη προσωπικότητα και το ήθος του μακαριστού Στυλιανού Παπαδημητρίου, αναφέρθηκε εν συντομία στην ευεργετική παρέμβαση της ανακαινίσεως του Ιερού Ναού του Ευαγγελισμού στην Αλεξάνδρεια, από το κοινωφελές Ίδρυμα " Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης"  και στην αμέριστη συμπαράσταση, πολύτιμη συνεργασία και συνδρομή του νυν Προέδρου του Ιδρύματος Αντωνίου Παπαδημητρίου, υιού του αποθανόντος και στενού φίλου του επί σειρά ετών, στην πορεία του έργου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.
 
Στην νεκρώσιμη ακολουθία παραβρέθηκαν ο Εξοχώτατος  Υπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Μολυβιάτης, ο τ. Πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης, Υφυπουργοί, Βουλευτές και άλλα κυβερνητικά στελέχη, εκπρόσωποι των κομμάτων, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Σ.Α.Ε. κ. Στέφανος Ταμβάκης, ο Πρόεδρος των Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Φίλιππος Κοσσένας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας κ. Χαράλαμπος Κατσιμπρής και πολλοί άλλοι.
 
Τα ξημερώματα της Κυριακής, 27 Νοεμβρίου ε.ε., ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας επέστρεψε στην έδρα του στην Αλεξάνδρεια μέσο Καΐρου λόγω των δύσκολων  καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στον αερολιμένα της Αλεξανδρείας.
 
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 
Στην Αθήνα πρόκειται να μεταβεί η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Θεόδωρος Β΄, την Παρασκευή 25 Νοενβρίου ε.ε., προκειμένου να κηδεύσει τον κυρό Στυλιανό  Παπαδημητρίου δεδομένου του ότι το «Ωνάσειο Ίδρυμα» του οποίου προέδρευε ο μακαριστός υπήρξε και υπάρχει συμπαραστάτης και αρωγός του δύσκολου και πολύπλευρου έργου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής ιδίως δε εις  τον τομέα των αναστηλώσεων των ιερών ναών.
 
Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος αμέσως μετά την είδηση του θανάτου του κυρού Παπαδημητρίου έδωσε εντολή να αποσταλούν συλλυπητήρια γράμματα στην οικογένειά του και το «Ωνάσειο Ίδρυμα». 
 
Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β΄ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΑΪΡΟΥ
 
Το ελληνικό τετράγωνο Καΐρου, ένα χώρο που αναδεικνύει την ιστορία της ομογένειας του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού και στο οποίο λειτουργούν εδώ και χρόνια τα ελληνικά εκπαιδευτήρια, επισκέφθηκε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β΄, την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου ε.ε., αποδίδοντας φόρο τιμής στους ευεργέτες του έθνους οι οποίοι πρόσφεραν από την περιουσία τους τα κληροδοτήματα εκείνα, που με την βοήθεια της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, κάνουν να ξαναζεί η ελληνική παροικία στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.
 
Στην συνάντησή του με τους 131 αιγυπτιώτες μαθητές της Αχιλλοπουλείου Σχολής και της Αμπετείου Σχολής, εντός του Σπετσεροπουλείου Ιδρύματος, με όλα αυτά τα κληροδοτήματα να έχουν πάρει τα ονόματά τους από τους ευεργέτες Αχιλλόπουλο, τους αδελφούς Αμπέτ και τους αδελφούς Σπετσερόπουλους, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος έκανε έναν παραλληλισμό με τις δικές του προσωπικές εμπειρίες, τονίζοντας ότι και είχε την τιμή να μαθητεύσει στην Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή που έφτιαξε η οικογένεια των Ηπειρωτών Ριζάρων και μετά να υπηρετήσει για δέκα χρόνια στην Οδησσό της Ρωσίας ως Έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, διαμένοντας στο σπίτι των ίδιων των Ριζάρηδων, που έπαιξε πρωταρχικό ρόλο στο ξεκίνημα της Ελληνικής Επανάστασης του ’21, τονίζοντας το πόσο και κείνος ευεργετήθηκε από τους μεγάλους αυτούς Έλληνες αλλά και το πόσο σημαντικό ήταν το έργο αυτών των πατριωτών για την γλώσσα μας, για τον πολιτισμό μας, για την ελληνική ομογένεια.
 
Παράλληλα, παρουσία του Έλληνα Πρέσβη κ. Παναγιώτη Βλασσόπουλου, ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής τέλεσε πατριαρχική θεία λειτουργία στο ιστορικό εκκλησάκι των Εισοδίων της Θεοτόκου, που βρίσκεται εντός των ελληνικών εκπαιδευτηρίων και είναι το μοναδικό στην Αίγυπτο όπου το τέμπλο του έχει αγιογραφήσει η μεγάλη μορφή του μικρασιάτη αγιογράφου Φώτη Κόντογλου.
 

Στην ακολουθία της Θείας Λειτουργίας παρακολούθησαν μεταξύ άλλων η Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Αικατερίνη Γκίνη, ο Ακόλουθος Άμυνας Πλοίαρχος ΠΝ Κώστας Λεβέντης, οι Αντιπρόεδροι της Ε.Κ.Κ. κ.κ. Νικόλας Βαδής και Βασίλης Σαραντινός, η Διευθύντρια της Αχιλλοπουλείου Σχολής κα Αγγελική Σκούμπη και ο Διευθυντής της Αμπετείου Σχολής κ. Χρήστος Καλλές, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος απευθύνθηκε στους αιγυπτιώτες μαθητές των δύο σχολείων, τονίζοντας ότι ήθελε να τους συναντήσει γιατί αποτελούν «την ελπίδα και τα νιάτα μας». Παράλληλα, τους μετέφερε με τον λόγο του στην εποχή όπου η Παναγία έφτασε στον ναό του Σολομώντος στα Ιεροσόλυμα και τους εξήγησε το μήνυμα της εορτής των Εισοδίων της θεοτόκου, ημέρα στην οποία είναι αφιερωμένος και ο πανηγυρίζων ιερός ναός. Απευθυνόμενος στον Έλληνα Πρέσβη κ. Παναγιώτη Βλασσόπουλο, ο Μακαριώτατος τον ευχαρίστησε που πάντοτε τιμά τις εκκλησιαστικές ακολουθίες, τονίζοντας μάλιστα ότι τον εντυπωσιάζει ευχάριστα το γεγονός ότι ο Έλληνας Πρέσβης προσέρχεται και πολύ νωρίς σε αυτές. «Ο Θεός να ευλογεί την πατρίδα μας και εσάς, καθώς και η Υπεραγία Θεοτόκος να σας προφυλάσσει και να σας στηρίζει στο πολύπλευρο έργο σας», τόνισε προς τον Έλληνα Πρέσβη ο κ. Θεόδωρος.
 
Στην συνέχεια, στρέφοντας το βλέμμα προς τον Ακόλουθο Άμυνας Πλοίαρχο ΠΝ Κώστα Λεβέντη, ευχήθηκε ο Πατριάρχης μας για την ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και ευχήθηκε να σκέπει την χώρα μας η Υπέρμαχος Στρατηγός που είναι η Παναγία μας.
 
Τέλος, ο Μακαριώτατος απέδωσε φόρο τιμής στην Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, που κρατάει τόσο καλά φροντισμένο τον χώρο αυτό της εκκλησίας, τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο «συνεχίζεται η παράδοση των μεγάλων ευεργετών και έτσι μπορούμε να καυχόμαστε για το ελληνικό τετράγωνο στο Κάιρο». Τα θερμά συγχαρητήρια μετέφερε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας προς την Ε.Κ.Κ. και ιδιαίτερα τον Γενικό της Γραμματέα κ. Γιώργο Καλλίδη και κατά την ακολουθία του εσπερινού, όπου τον συνεχάρη για το ότι κάνει την εκκλησία να λάμπει, τα καντήλια να παραμένουν αναμμένα, τα λουλούδια να μυρίζουν μέσα στην όμορφα στολισμένη εκκλησία των Εισοδίων.
 
Να σημειωθει ότι στον πανηγυρικό εσπερινό, όπου τον Πατριάρχη συνόδευσαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ερμουπόλεως κ. Νικόλαος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Εμμανουήλ, παρόντος και του Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου π. Νικοδήμου και του ιερού κλήρου Καΐρου, το δυναμικό παρόν έδωσαν η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Αικατερίνη Γκίνη, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Νικόλας Βαδής, ο Γενικός Γραμματέας της Ε.Κ.Κ. και προϊστάμενος της Εφορείας Εκπαιδευτηρίων κ. Γιώργος Καλλίδης, ο Ταμίας της Ε.Κ.Κ. κ. Δημήτρης Οικονόμου, οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ.κ. Στέφανος Αργυρίου, Αντώνης Διαμαντίδης, Νικόλας Πολίτης και Ιωακείμ Φλεβοτομάς, ο Διευθυντής της Αμπετείου Σχολής κ. Χρήστος Καλλές, η Διευθύντρια της Αχιλλοπουλείου κα Αγγελική Σκούμπη, ο Πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Συλλόγου κ. Γιώργος Βλάχος, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Στέγης Ηλιουπόλεως κ. Δημήτρης Μαυρομμάτης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Κυριών Ηλιουπόλεως «Μαρία η Αιγυπτία», ο Πρόεδρος των Αραβορθοδόξων Ηλιουπόλεως  κ. Κλωντ Νακάς, εκπαιδευτικοί των σχολείων, πολλοί πάροικοι και μαθητές. Μιλώντας στους παρεβρισκομένους, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β΄ έδωσε ως ευχή του προς όλους την ρήση «Ευλογία Κυρίου και έλεος έλθει εφ’ υμάς» και τόνισε ότι η αγάπη του αυτή για την εκκλησία των Εισοδίων είναι που έφερε τα βήματά του εδώ αλλά και η εκτίμησή του και η αγάπη του προς την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, τον Πρόεδρό της κ. Χρήστο Καβαλή και τα υπόλοιπα Μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής της Ε.Κ.Κ. «Επιθύμησα να αφιερώσω την αυριανή ημέρα στην νεότητά μας», προσέθεσε ο Μακαριώτατος, ενώ απέδωσε φόρο τιμής και στους εκπαιδευτικούς των σχολείων μας, τους οποίους – όπως ο ίδιος ο κ. Θεόδωρος τόνισε – πάντοτε τους μνημονεύει στα Άγια των Αγίων, και τους οποίος ευχήθηκε να τους προστατεύει η Παναγία μας. Συνεχάρη επίσης τον εκπαιδευτικό πατέρα Αντώνιο για το κήρυγμα που παρουσίασε στο εκκλησίασμα και με το οποίο εξήγησε την σημασία της εορτής.
 
Να σημειωθεί ότι και αυτός ο ιερός χώρος  έχει ανακαινιστεί τα προηγούμενα χρόνια με την επίβλεψη του τότε Προξένου και σημερινού Έλληνα Πρέσβη στην Δαμασκό κ. Γιώργου Παπαϊωάννου, του Κοινοτικού Επιτρόπου Καΐρου και μηχανικού κ. Νικόλα Πολίτη και του Μέγα Εκκλησιάρχη του Πατριαρχείου κ. Γιώργου Βαλλά, ενώ την φροντίδα του ιερού χώρου έχει αναλάβει σήμερα η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, διά μέσου του Γενικού Γραμματέα της Ε.Κ.Κ. κ. Γιώργου Καλλίδη, συνεχίζοντας το έργο των προγόνων τους, που βοήθησαν να ανθήσει ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός. Μάλιστα, ο κ. Καλλίδης ο οποίος τυγχάνει και Προϊστάμενος των Εκπαιδευτηρίων της Ε.Κ.Κ. δέχθηκε τα θερμά συγχαρητήρια του Μακαριωτάτου κ. Θεοδώρου Β΄.            
 
Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου συνεχάρη και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος για το έργο που επιτελεί στον ιερό αυτό χώρο, τονίζοντας ότι πρέπει κανείς να καυχάται για το Ελληνικό Τετράγωνο Καΐρου και για την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου που συνεχίζει στα βήματα των μεγάλων ευεργετών.
 
Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Πατριάρχης μας ευχαρίστησε και τους εκπαιδευτικούς που συλλέγουν τετράδια για να δοθούν στα φτωχά παιδιά της Αφρικής, στις χώρες όπου θα επισκεφτεί ο Μακαριώτατος από τις 12 δεκεμβρίου, ξεκινώντας από την Ουγκάντα. Και παίρνοντας την αφορμή αυτή, ο Μακαριώτατος που αποτελεί Επίτιμο Πρόεδρο της Εφορείας Εκπαιδευτηρίων της Ε.Κ.Κ., ζήτησε από τους Αιγυπτιώτες μαθητές να εκτιμούν αυτά που έχουνε και τα οποία δεν διαθέτουν τα φτωχά παιδιά της Αφρικής. Να εκτιμούν το έργο των προγόνων τους που άφησαν αυτά τα κληροδοτήματα και όπου τώρα κάνουν αυτά μάθημα στο Κάιρο, να εκτιμούν την βοήθεια που τους προσφέρουν οι δασκάλοι τους, οι καθηγητές τους και οι γονείς τους. Ενώ, ο κ. Θεόδωρος απέδωσε φόρο τιμής στον πατέρα Ευμένειο που είχε έρθει στο Κάιρο, και ήταν ένας από τους ιερείς όπου θαύμαζε από την γενέτειρά του Κρήτη, όταν ο Μακαριώτατος ήταν σε μικρή ηλικία. «Είστε στα πιο ωραία χρόνια», είπε προς τα παιδιά ο Μακαριώτατος, τονίζοντας ότι αυτά ευλόγησε ο Χριστός και από τότε πάντοτε τα παιδιά όλου του κόσμου είναι ευλογημένα. Αναφέρθηκε παράλληλα στο έργο που ο ίδιος έκανε όταν ήταν Μητροπολίτης Καμερούν ή Ζιμπάμπουε, φτιάχνοντας σχολεία στις χώρες αυτές και αναδεικνύοντας το ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.  
 
Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο Μακαριώτατος παραβρέθηκε στην δεξίωση του Έλληνα Ακολούθου Αμύνης. Κατά την διάρκεια της δεξίωσης ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος είχε αποδοτική συζήτηση με τους Πρέσβεις της Ελλάδας και της Κύπρου στο Κάιρο κ.κ. Παναγιώτη Βλασσόπουλο και Φαίδωνα Αναστασίου τους οποίους ευχαρίστησε θερμά για την συμπαράσταση των δύο χωρών στο έργο του Πατριαρχείου ενώ οι Πρέσβεις υποσχέθηκαν στον Πατριάρχη ότι θα συνεχίσουν να είναι στο πλευρό του Πατριαρχείου και θα βοηθήσουν το έργο του  με κάθε τρόπο. Επίσης ο Μακαριώτατος είχε επαφές και με οικονομικούς παράγοντες τις Ελληνικής παροικίας του Καίρου οι οποίοι υποσχέθηκαν να βοηθήσουν με οποίο τρόπο μπορούν το αναστηλωτικό και ιεραποστολικό έργο του κατ εξοχήν Ιεραποστολικού Πατριαρχείου.
 
Νωρίτερα, και μετά την Θεία Λειτουργία ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος επισκέφθηκε και επιθεώρησε την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καίρου, στην συνέχεια είχε συνεργασία με τον Προϊστάμενο της Μονής Θεοφιλ. Επίσκοπο Βαβυλώνος Εμμανουήλ για την ανακαίνιση ολοκλήρου του συγκροτήματος κατά τη συζήτηση φάνηκε ότι το μέλλον είναι ευοίωνο για τη ιστορική Μονή η οποία κινδυνεύει και χρειάζεται άμεση επέμβαση. Επίσης Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο και τους Αρχιμανδρίτες Παρθένιο Καλάλα και Νήφων Τσαβαρή για την καθαριότητα και την περιποίηση του χώρου της Μονής η οποία είχε ως αποτέλεσμα την ανάδειξη των φαραωνικών καταλοίπων που υπάρχουν στην Μονή.
 
ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
 
Την Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ δέχθηκε στο γραφείο του στην Πατριαρχική μονή του Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια τον Σεβ. Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε Γεώργιο με τον οποίον είχαν σύντομη συνεργασία. Ο Σεβασμιώτατος κατά την συνάντηση επέδωσε στον Μακαριώτατο οικονομική ενίσχυση προερχόμενη από την Ιερά Μητρόπολή του για τα έξοδα λειτουργίας του Πατριαρχείου. Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη και ακολούθως μετέβησαν στο υπό ανακαίνιση Πατριαρχικό Μέγαρο όπου ο Μακαριώτατος επιθεώρησε την πρόοδο των εργασιών.
 
Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, ο Μακαριώτατος μετέβη στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αλεξανδρείας όπου παρακάθισε σε γεύμα το οποίο προσέφερε ο Αρχιγραμματέας των Πατριαρχείων Αρχιμανδρίτης Γεννάδιος Στάνζιος με την ευκαιρία της ονομαστικής του εορτής.
 
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη στον Σύλλογο Ελλήνων Επιστημόνων «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ Α΄» όπου παρακολούθησε  την διάλεξη του αρχαιολόγου κ. Χάρη Τζάλα με θέμα «Ταξιδεύοντας με αρχαία Ελληνικά πλοία» κατά την οποία ανέπτυξε τα πειραματικά ταξίδια του «Κυρήνεια ΙΙ», της Αθηναϊκής Τριήρους «Ολυμπιάς» και της Παπυρέλλας.
 
Την επομένη, Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου ε.ε., ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος δέχθηκε στο γραφείο του στην Πατριαρχική Μονή του Αγίου Σάββα την κα Μινέρβα Κοντοπούλου προερχόμενη από την Θεσσαλονίκη η οποία ανακοίνωσε στον Μακαριώτατο την διάθεση του Σωματείου «Οι φίλοι του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής» για την οργάνωση Bazaar με σκοπό την ενίσχυση, από τα  έσοδα, του έργου του Πατριαρχείου στην αφρικανική ήπειρο. Ο Μακαριώτατος έδωσε τις ευλογίες του για το συγκεκριμένο έργο.
 
Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο Μακαριώτατος μετέβη συνοδευόμενος από τον Αρχιμανδρίτη Γεννάδιο Στάνζιο, Αρχιγραμματέα των Πατριαρχείων, στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Αλεξανδρείας.
 
Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
 
Το βράδυ της Τρίτης, 15 Νοεμβρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄  μετέβη συνοδευόμενος από τον Ιερομόναχο Αλέξιο Μαράκη, τον Ιεροδιάκονο Κύριλλο και τον αγιογράφο Κωνσταντίνο Ξενόπουλο στο “Alexandria Centre”  όπου εγκαινίασε την έκθεση του γνωστού Ρώσου αγιογράφου κ.  Vladimir Pavlov. Στην έκθεση παραβρέθηκαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Θεοχάρης Λαλάκος, ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας κ.  Alexander Chvykov, οι Πρόξενοι του Ισραήλ, της Κίνας και της Κορέας και πολλοί άλλοι. Μετά το κόψιμο της κορδέλας ο Μακαριώτατος έδωσε συνέντευξη στην Αιγυπτιακή Τηλεόραση.
 
Την επομένη, Τετάρτη 16 Νοεμβρίου ε.ε., ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος μετέβη συνοδευόμενος από τον Αρχιγραμματέα των Πατριαρχείων Αρχιμανδρίτη Γεννάδιο Στάντζιο και τον Διευθυντή του ιδιαιτέρου Του Γραφείου Αρχιμανδρίτη Μάρκο Θεοδόση στην Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη όπου παρακολούθησε μέρος του Συνεδρίου που πραγματοποιείται στην Αλεξάνδρεια σχετικά με την προσωπικότητα και την προσφορά του Mohament Ali. Το συντονισμό του Συνεδρίου είχε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Θεοχάρης Λαλάκος με κύριους ομιλητές για την πρώτη μέρα τον Καθηγητή κ. Ευθύμιο Σουλογιάννη και την επιχειρηματία και ιστορικό κ. Άννα Μισσιριάν-Τζούμα Διευθύντρια του Ιmaret πρώην συγκρότηματος του Mohament Ali στην Καβάλα που σήμερα είναι ξενοδοχειακή μονάδα και ανήκει  στην Αιγυπτιακή Κυβέρνηση.
 
Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος δέχθηκε στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια ομάδα προσκυνητών από την Ηγουμενίτσα τους οποίους καλωσόρισε και τους μίλησε για το ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου στην Αφρικανική Ήπειρο.
 
Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο Μακαριώτατος μετέβη στο υπό ανακαίνιση  Πατριαρχικό Μέγαρο όπου επιθεώρησε την πρόοδο των εργασιών.
 
ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
 
Την Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ δέχθηκε στο γραφείο του στην Πατριαρχική Μονή του Αγίου Σάββα του ηγιασμένου στην Αλεξάνδρεια τον παγκοσμίας φήμης Ρώσο αγιογράφο κ.  Vladimir Pavlov  τον οποίο συνόδευε ο Ρώσος Πρόξενος στην Αλεξάνδρεια κ. Alexander Chvykov. Ο κ. Pavlov βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια για την πραγματοποίηση έκθεσης Ρωσικής Αγιογραφίας στο “Alexandria Centre” την 15η Νοεμβρίου ε.ε.
 
Αμέσως μετά ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος είχε συνάντηση με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Σ.Α.Ε. κ. Στέφανο Ταμβάκη με τον οποίο συζήτησαν σχετικά με την διατήρηση της Ελληνικής Γλώσσας στις Ελληνικές Παροικίες της Αφρικής ξεκινώντας από τη χώρα του Ζιμπάμπουε.
 
Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος δέχθηκε ομάδα προσκυνητών από το Αγριανό Κρήτης. Ο Πατριάρχης τους μίλησε σχετικά με την ιεραποστολή και το σημαντικό έργο που επιτελείται στην Αφρικανική Ήπειρο. Ακολούθησε κέρασμα στην Μεγάλη Αίθουσα της Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Σάββα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένοι προσκυνητές βοήθησαν σημαντικά τον Μακαριώτατο στο παρελθόν στην ιεραποστολή συγκεντρώνοντας διάφορα είδη απαραίτητα στην ιεραποστολή.
 
Την ίδια μέρα, ο Μακαριώτατος έλαβε έγγραφο από τον κ. Νικόλαο-Ανδρέα Καντιώτη σύμφωνα με το οποίο η Εταιρία ΜΠΕΝΤΕΞ Ε.Π.Ε. και η «Εταιρία Ελισάβετ Καντιώτη και Σία Ο.Ε.»  διαθέτει στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας είδη ένδυσης τα οποία θα διανεμηθούν σε αναξιοπαθούντες Αιγυπτίους ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Οι προσφορές συνολικά έχουν ως εξής : 316 τεμάχια ανδρικής ένδυσης, 1837 τεμάχια γυναικείας ένδυσης, 1311 τεμάχια παιδικής ένδυσης, 60 ζεύγη υποδήματα και 117 τεμάχια εξοπλισμού ένδυσης. Η προσφορά γίνεται ως ενίσχυση της προσπάθειας του Πατριαρχείου στην πατρίδα των γονέων τους την Αίγυπτο  αλλά και στην προσπάθεια την οποία γίνεται στις άλλες αφρικανικές χώρες καθώς και στις γενέτειρες των ιδιοκτητών των εταιριών Χαρτούμ και Πορτ -Σουδάν του Σουδάν.
 
ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
 
Την Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου ε.ε., εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ μετά την Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Ιερομόναχος Αλέξιος Μαράκης στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια, μετέβη οδικώς, όπως συνηθίζει, στην έρημο και προσκύνησε στα ερείπια της Βασιλικής του Αγίου Μηνά..
 
Την επομένη, Σάββατο 12 Νοεμβρίου ε.ε., εορτή του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονος Πατριάρχου Αλεξανδρείας ο Μακαριώτατος τέλεσε την Θεία Λειτουργία μετά το πέρας της οποίας ακολούθησε δεξίωση στην Μεγάλη Αίθουσα της Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Σάββα.
 
Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, δέχθηκε στο Πατριαρχικό Γραφείου τους υπευθύνους του Γλωσσολογικού Συνεδρίου που πραγματοποιείται στην Αλεξάνδρεια με θέμα «Γλώσσες της Μεσογείου» με τους οποίους και συζήτησε και την προοπτική μελέτης των Αφρικανικών γλωσσών.
 
Την Κυριακή, 13 Νοεμβρίου ε.ε., ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος χοροστάτησε κατά την Θεία Λειτουργία στο τέλος της οποίας κήρυξε το Θείο Λόγο αναφερόμενος στην Μεγάλη προσωπικότητα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Στη συνέχεια τέλεσε τα μνημόσυνα της Ελένης Φλωρεντή και της Χριστίνας Ματθαίου ιδιοκτήτριας  του ιστορικού Εστιατορίου “ELITE”.
 
Ακολούθως δέχθηκε στο Γραφείο του τον Αγιογράφο κ. Κωνσταντίνο Ξενόπουλο με τον οποίο συζήτησε για την πορεία της αγιογραφήσεως του Πατριαρχικού Ναού του Αγίου Σάββα και την κατασκευή των ψηφιδωτών στο Νέο Πατριαρχικό Μέγαρο.
 
Στην συνέχεια μετέβη στο εντευκτήριο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας όπου παρακάθισε σε γεύμα που προσέφεραν οι συγγενείς της μακαριστής Ελένης Φλωρεντή. Αμέσως μετά μετέβη στα Ελληνικά Κοιμητήρια όπου τέλεσε την κηδεία του Κωνσταντίνου Άστορ.
 
Πατριαρχικό Μήνυμα για την Διαθρησκειακή
Συνάντηση της Κωνσταντινουπόλεως
(Νοέμβριος 2005) 
 
Η διαθρησκειακή αυτή συνάντηση, η οποία πραγματοποιείται εις το σεπτό κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο των ιερών πρωτοβουλιών τις οποίες έχει αναλάβει η πρωτόθρονη αδελφή Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως για την προώθηση της ειρήνης, της θρησκευτικής καταλλαγής και της προστασίας του περιβάλλοντος, πρωτοβουλίες οι οποίες έγιναν ευμενώς αποδεχτές από την παγκόσμια κοινότητα και προέβαλλαν την ορθόδοξη άποψη και στάση, γι αυτό και οφείλονται ευχαριστίες προς τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο για την επιτυχία αυτή.

Η σημερινή συνάντηση δίνει την δυνατότητα σε μας που βρισκόμαστε αυτήν την στιγμή εδώ να διαλεχθούμε, να ανταλλάξουμε τις εμπειρίες μας και να συνεισφέρουμε με όλες μας τις δυνάμεις εις την πνευματική και κοινωνική πρόοδο των ανθρώπων, προωθώντας τις ιδέες της ειρηνικής συνύπαρξης και της κατανόησης του άλλου, του διαφορετικού.

 Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αναπτύσσεται και δραστηριοποιείται σε συνθήκες θρησκευτικής πολυμορφίας και έτσι ξέρει να στέκεται με σεβασμό και ιδιαίτερη διάκριση απέναντι στις άλλες θρησκευτικές εμπειρίες της ανθρωπότητας. Αγωνιζόμαστε σε ολόκληρη την Αφρική για τον κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος και θρησκεύματος, απορρίπτοντας την μισαλλοδοξία και τον οποιονδήποτε θρησκευτικό φανατισμό. Το Πατριαρχείο μας συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις στην καλλιέργεια πνεύματος ειρήνης μεταξύ των λαών, ενός πνεύματος αλληλεγγύης και αδελφοσύνης, καταπολεμώντας τα πνευματικά και κοινωνικά αδιέξοδα που οδηγούν στην ένταση και στην πολεμική.

 Σεβόμενοι οποιονδήποτε άνθρωπο ως δημιούργημα και εικόνα του Μοναδικού Θεού, προσπαθούμε να βρούμε τα σημεία που μας ενώνουν και τα οποία οδηγούν στην αποδοχή κάθε ανθρώπου προς τον συνάνθρωπό του, όσο διαφορετικός και εάν είναι αυτός. Εκκινώντας από αυτή την βάση και ζώντας σε έναν κόσμο ραγδαίως μεταβαλλόμενο και ο οποίος έχει εισέλθει σε μια περίοδο μεγάλης θρησκευτικής και ιδεολογικής ζύμωσης, ο διάλογος μεταξύ όλων παρουσιάζεται μπροστά μας, όχι ως μια άλλη δυνατότητα συνύπαρξης, αλλ’ ως υπέρβαση της πρόκλησης των καιρών.

 Μην ξεχνούμε άλλωστε ότι κάθε θρησκεία διδάσκει την οφειλετική αγάπη προς τον πλησίον. Η αλληλοπεριχώρηση αυτής της αγάπης του κάθε «πλησίον», προς άλληλους, οδηγεί στην καθολική αυτοσυνειδησία της καθολικής μας ύπαρξης, προβάλλει το ανθρώπινο πρόσωπο, το οποίο σε αντίθεση με το άτομο, δεν περιφρονεί κανένα άνθρωπο και βλέπει σε κάθε άνθρωπο την εικόνα του Θεού. Το θεμέλιο στο οποίο πρέπει όλες οι θρησκείες να κτίζουν την ειρηνική συνύπαρξη και αποδοχή είναι η καλλιέργεια του ανθρωπίνου προσώπου, ενός προσώπου ελευθέρου το οποίο θα απευθύνεται προς τον άλλο, τον διαφορετικό, μέσα σε συνθήκες πλήρους αποδοχής, μόνον τότε, όταν επιτευχθεί αυτή διάθεση θα επικρατήσουν η ειρήνη, η καταλλαγή και η διαλλαγή. Με αυτό το πνεύμα εργάζεται σήμερα το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Την εμπειρία αυτής της βιωματικής προσέγγισης του διαφορετικού θα καταθέσει στην παρούσα συνάντηση.   

 Ένα απλό Παράδειγμα καταλλαγής αποτελεί η ειρηνική συνύπαρξη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην έδρα του. Όπως είναι γνωστό η έδρα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας βρίσκεται στην Αίγυπτο, χώρα καθαρά μουσουλμανική. Αυτή, όμως, η θρησκευτική διαφορετικότητα δεν ενοχλεί το Πατριαρχείο, το οποίο συνεχώς γεύεται την ευμενή αποδοχή και στάση τόσο της φιλόξενης Αιγυπτιακής Κυβέρνησης, όσο και την αποδοχή του απλού μουσουλμάνου πιστού. Με μία λέξη βιώνει την εμπειρία της αποδοχής και της αλληλοκατανόησης.

 Κλείνοντας την μικρή μου αυτή παρέμβαση, θέλω να ελπίζω ότι η παρουσία μας εδώ σήμερα δεν είναι συμβατική. Ήλθαμε όλοι ως πρόσωπα, ως εικόνες του Θεού να συνδιαλεχθούμε μέσα σε ένα πνεύμα ταπείνωσης και κενωτικής αγάπης. Καλούμαστε σήμερα σε έναν αγώνα καταλλαγής, αγώνα ο οποίος πολλές φορές ξεπερνά την ίδια την ιστορικά διαμορφωμένη αγκυλωτική μας φύση και προσωπική διάθεση, όμως γι’ αυτό είμαστε εδώ, ο ένας να βοηθήσει τον άλλο και όλοι μαζί τον πιστό λαό για την προβολή της αγάπης της ειρήνης και του σεβασμού. 
 
ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΙΑΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
 
Την Τρίτη, 8 Νοεμβρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, δεύτερη μέρα της διαθρησκειακής συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη είχε συνάντηση με τον υπεύθυνο του Συνεδρίου Σεβ. Μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ με τον οποίο συζήτησαν την προοπτική διεξαγωγής σχετικών διασκέψεων στην Αλεξάνδρεια.
 
Αργότερα, ο Μακαριώτατος συναντήθηκε και συνομίλησε με τον Πατριάρχη των Αρμενίων κ. Μεσρόπ ενώ το βράδυ παρακάθισε  σε Δείπνο που προσέφερε σε πλοίο ο Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης προς τιμήν των συνέδρων.
 
Την επομένη Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου ε.ε., ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος δέχθηκε στο Γραφείο του στο ξενοδοχείο όπου διέμενε την επίσκεψη του Αιγύπτιου  Προξένου στην Κωνσταντινούπολη. Τον ευχαρίστησε για την προστασία την οποία παρέχει το Αιγυπτιακό Κράτος στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και του έδωσε Αντίγραφό της ομιλίας του στην διάσκεψη.
 
Το βράδυ της ίδιας ημέρας παρέστη στην δεξίωση την οποία έδωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης προς τιμήν των φιλοξενουμένων του και στη συνέχεια αναχώρησε συνοδευόμενος από τον Αιγύπτιο Πρόξενο για το Αεροδρόμιο και από εκεί για το Κάιρο.

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΑΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Την  Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ αναχώρησε από το Κάιρο, συνοδευόμενος από τον Αρχιμανδρίτη Σάββα Χειμωνέττο, για την Κωνσταντινούπολή προκειμένου να λάβει μέρος στην 2η Διαθρησκειακή Συνάντηση που διοργανώνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Τον Μακαριώτατο που έφθασε στην Κωνσταντινούπολη τις πρώτες πρωινές ώρες υποδέχθηκαν στον διεθνή αερολιμένα «Κεμαλ Ατατουρκ» ο Σεβ. Μητροπολίτης Ικονίου κ. Θεόληπτος και ο Αρχιδιάκονος Στέφανος. Την ίδια ώρα αφίχθηκε και ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Γεωργίας κ.κ. Ηλίας και ο Μέγας Σέχας του Αζερμπαιζάν με τους οποίος ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος είχε συνομιλία για αρκετή ώρα.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο Μακαριώτατος μετέβη συνοδευόμενος από τον
Αρχιμανδρίτη Σάββα Χειμωνέττο στο Φανάρι όπου μαζί με τους υπόλοιπους Αρχηγούς των διαφόρων Θρησκειών συνάντησαν τον Παναγιώτατο Οικουμενικό
Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Μετά την υποδοχή και το κέρασμα στην Αίθουσα του Θρόνου ακολούθησε γεύμα στην Πατριαρχική Τράπεζα. Μετά το γεύμα ο Μακαριώτατος είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να συνομιλήσει με
σημαντικές προσωπικότητες των διαφόρων θρησκειών μεταξύ των οποίων ο Μέγας Σέχας του Αζερμπαιζαν, ο Αρχιραβίνος της Αμερικής και άλλοι.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, και πριν την έναρξη του συνεδρίου ο Μακαριώτατος συναντήθηκε με τον Πατριάρχη της Γεωργίας και το Μέγα Σέχα του Αζερπαιζαν στην συνέχεια ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο του Αζερμπαιζαν στον οποίο ο Μακαριώτατος ευχήθηκε καλή δύναμη και επιτυχία στο έργο του.

Μετά την έναρξη του Συνεδρίου από τον Σεβ. Μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ ακολούθησαν τα μηνύματα και οι χαιρετισμοί  των συνέδρων. Ο Μακαριώτατος κατά την ομιλία του τόνισε την ειρηνική συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο και στην προστασία που απολαμβάνει το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας στην Μουσουλμανική Αίγυπτο που βρίσκεται κάνοντας έτσι πράξη την συνύπαρξη θρησκειών.

Ακολούθησε Δείπνο προσφερόμενο από τον Οικουμενικό Πατριάρχη προς όλους τους συνέδρους. Κατά την διάρκεια του Δείπνου ο Μακαριώτατος είχε επί μακρό συνομιλία με τον Καρδινάλιο Kasper Πρόεδρο του Ποντιφικικού Συμβουλίου. Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος συναντήθηκε επίσης για λίγο με τον Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής κ. Βλάση Φειδά με τον οποίο συζήτησε σχετικά με την αξιοποίηση του Πατριαρχικού Αρχείου.

Την επομένη, Τρίτη 8 Νοεμβρίου ε.ε. ο Μακαριώτατος χοροστάτησε στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών Μπαλατά. Μετά το  τέλος της Θείας Λειτουργίας που τέλεσε ο Αρχιμανδρίτης Σάββας Χειμωνέττος, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος απευθυνόμενος προς το Εκκλησίασμα ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη για την αγάπη του και τον Σεβ. Μητροπολίτη Συνάδων  Διονύσιο για την υποδοχή και την φιλοξενία στην περιφέρεια του, έκανε αναφορά στην Αλεξάνδρεια και στο δύσκολο έργο της ιεραποστολής στην Αφρικανική Ήπειρο. Ακολούθησε κέρασμα στο Αρχονταρίκι του Ναού.

Στην Συνέχεια ο Μακαριώτατος μετέβη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο όπου συνάντησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Σεβαστείας Δημήτριο ενώ αργότερα παρακάθισε σε γεύμα που του προσέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και στο οποίο παραβρέθηκε και η εορτάζουσα κ. Αγγελική Φειδά σύζυγος του Καθηγητή κ. Βλάση Φειδά.

Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος συνάντησε τον υπεύθυνο του Συνάντησης αυτής Σεβ. Μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ.

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

 
Την Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ δέχθηκε στο Γραφείο του τον Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αρχιμανδρίτη Νικόλαο Ιωαννίδη με τον οποίο είχαν συνεργασία σχετικά με την προοπτική Δημιουργίας Πατριαρχικής Σχολής στην Αλεξάνδρεια στην οποία θα διδάσκονται μαθήματα Γενικής Θεολογίας, Γεωπονίας και Πρώτων Βοηθειών. Της συναντήσεως προηγήθηκε επαφή του π. Νικολάου με  τον Έλληνα Πρέσβη στο Κάιρο κ. Παναγιώτη Βλασόπουλο, κατόπιν συνεννοήσεως του Μακαριωτάτου.
 
Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος αναχώρησε για το Κάιρο όπου θα παραμείνει μέχρι την Κυριακή, 6 Νοεμβρίου ε.ε., οπότε και θα αναχωρήσει, συνοδευόμενος από τον Αρχιμανδρίτη Σάββα Χειμωνέττο για την Κωνσταντινούπολη προκειμένου να λάβει μέρος στην Διαθρησκειακή Συνάντηση που διοργανώνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
 
ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΡΑΜΑΖΑΝΙΟΥ
 
Την Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ μετέβη συνοδευόμενος από τον Πατριαρχικό Επίτροπο Αλεξανδρείας Αρχιμανδρίτη Γαβριήλ Ραυτόπουλο και τον Νομικό Σύμβουλο του Πατριαρχείου στην Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη όπου ευχήθηκε Στον Διοικητή Αλεξανδρείας και τις Αρχές με την ευκαιρία της εορτής του Ραμαζανιού.
 
Ο Διοικητής Στρατηγός ε.α. κ. Mohamed Mahgoup υποδέχθηκε τον Μακαριώτατο με ιδιαίτερο ενθουσιασμό και εγκαρδιότητα. Είχαν σύντομη συνομιλία κατά την οποία ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον κ. Διοικητή για την προστασία και την εκτίμηση που απολαμβάνει το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής από την Αιγυπτιακή Κυβέρνηση και ζήτησε να μεταφέρει τις ευχές Του για την εορτή στο Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Hosny Moymparak καθώς και τις ευχαριστίες του για όσα απολαμβάνει το Πατριαρχείο από την Κυβέρνηση.

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΑΜΠΟΥΚΙΡ 
 
Την Τρίτη, 1 Νοεμβρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β' χοροστάτησε στην Θεία Λειτουργία στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων Αμπουκίρ.
 
Παρόντες στη Θεία Λειτουργία  ήταν ο Γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ. Θεοχάρης Λαλάκος, ο κ. Περικλής Τσάπαρης μαζί με την σύζυγο του, οι οποίοι μεριμνούν για τον Ιερό Ναό και οι οποίοι  στη συνέχεια παρέθεσαν γεύμα προς τιμήν του Μακαριωτάτου στο γνωστό εστιατόριο τους «ΖΕΦΥΡΙΟΝ» προς τιμή του Μακαριωτάτου.  
 
Την επομένη ημέρα Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου ε.ε., ο Μακαριώτατος δέχθηκε στο γραφείο του στην Ιερά Πατριαρχική Μονή του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια μαζί με την οικογένειά του, κατόπιν δέχθηκε τον Επίσκοπο των Αρμενοκαθολικών Γρηγόριο που εδρεύει  στο Κάιρο και συνοδευόταν από τον Πρόεδρο της Αρμενικής Κοινότητος Καίρου.