Μάρτιος  2005

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΖΟΡΤ ΝΟΤΙΟΥ ΑΦΡΙΚΗΣ

 

Αναχώρησε οδικώς το πρωί  της Τρίτης, 1 Μαρτίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ από το Κέηπ Τάουν  για την Κοινότητα του Τζόρτζ της Νοτίου Αφρικής .

 

Κατά την διάρκεια του ταξιδιού πραγματοποίησε σταθμό στην πόλη Μόσελ-Μπέϋ όπου ομάδα ελλήνων ανέμενε την άφιξη του. Το μεσημέρι ο Μακαριώτατος παρακάθισε σε γεύμα το οποίο παρέθεσαν οι Έλληνες προς τιμήν του. Αργά το απόγευμα έφτασε στην Κοινότητα του  Τζόρτζ όπου έτυχε θερμής υποδοχής  από όλα τα μέλη της Ορθοδόξου ενορίας. Εκεί τελέσθηκε Εσπερινός και αγιασμός στον Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών με την ευκαιρία της πρώτης του μήνα.

 

Τον Μακαριώτατο καλωσόρισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Καλής Ελπίδος Σέργιος στον οποίο υπάγεται η Κοινότητα ο Μακαριώτατος απαντώντας στην προσφώνηση του Μητροπολίτη τον συνεχάρη για το έργο που επιτελείται  τα τελευταία χρόνια.

 

Στην συνέχεια, η Ελληνική Κοινότητα δεξιώθηκε τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο στους χώρους της.

 

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΠΟΡΤ ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΦΡΙΚΗΣ        

 

Νωρίς το πρωί της Τρίτης, 2 Φεβρουαρίου ε.ε., αναχώρησε από την πόλη του Τζόρτζ που βρισκόταν από χθες, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ για την πόλη του Πόρτ Ελίζαμπεθ συνεχίζοντας την Ποιμαντική του Περιοδεία στην Νότιο Αφρική.

 

Κατά την διάρκεια του ταξιδιού, πραγματοποίησε σταθμό στην πόλη  Νάϊσνα προκειμένου  να επισκεφθεί τον πρόεδρο της Κοινότητας Τζόρτζ και  παλαιό δήμαρχο της πόλης κ. Σοφοκλή Δημόπουλο και την σύζυγό του και να τους ευχαριστήσει για την πολύχρονη και σημαντική συνδρομή τους στην ίδρυση και οργάνωση της Ελληνικής Κοινότητος της περιοχής και στην καθοριστική συμβολή τους στην ανέγερση του Ελληνορθόδοξου Ναού των Ταξιαρχών.

 

Κατά την άφιξη του ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, μετά από πολύωρο  ταξίδι, στην Πόλη του Πόρτ Ελίζαμπεθ, έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τους πιστούς και τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητος. Στην συνέχεια τελέσθηκε Δοξολογία επί τη Αφίξη του Μακαριωτάτου στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην οποία παραβρέθηκαν οι  Προξενικές αρχές της πόλης, εκπρόσωποι του Δήμου, ο Επίσκοπος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και αντιπρόσωποι άλλων ομολογιών.

 

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βακωνάκης, συνεργάτης του Μακαριωτάτου από την ιεραποστολή του Καμερούν και τώρα εφημέριος της εκεί Ελληνικής Κοινότητος και υπεύθυνος για την ιεραποστολή της περιοχής, καλωσόρισε τον Πατριάρχη αναφερόμενος  στις δυσκολίες που συνάντησαν   στην ιεραποστολή και αναφέρθηκε στο έργο που έχει επετεύχθη χάρη των προσπαθειών του Μακαριωτάτου, τότε μητροπολίτου Καμερούν.

 

Απαντώντας ο Μακαριώτατος, αναφέρθηκε στην ιεραποστολή που είναι το μέλλον της ορθοδοξίας στην Αφρική και εξέφρασε τη ιδιαίτερη χαρά του που συναντά και πάλι τον παλαιό του συνεργάτη.   Με έντονη συγκίνηση αναφέρθη στους παλαιούς έλληνες και πρώτους μετανάστες που ίδρυσαν κοινότητες και έκτισαν ναούς. Μνημόνεψε τον επί πολλά έτη εφημέριο της Κοινότητας, Αρχιμανδρίτη Πορφύριο  Μαρινάκη που υπήρξε σπουδαία εκκλησιαστική μορφή.

 

Στην συνέχεια, στην Αίθουσα της Κοινότητας, ο Πρόεδρος Σάκης Ζένιος, καλωσόρισε το Πατριάρχη με θερμά λόγια ευχαριστώντας τον για την μεγάλη τιμή προς τον Ελληνισμό με την επίσκεψη του.

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΠΟΡΤ ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ

 

Η Α. Θ. Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, ο οποίος  συνεχίζει την Ποιμαντική του Επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Καλής Ελπίδος, την Πέμπτη 3 Μαρτίου ε.ε. επισκέφθηκε τον Δήμαρχο της Πόλης του Πόρτ Ελίζαμπεθ.

 

Συνοδευόμενος, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, από τον Σεβ. Μητροπολίτη Καλής Ελπίδος  Σέργιο και τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητος κ. Σάκη Ζένιο, επισκέφθηκε το Δημαρχείο της πόλης του Πορτ Ελιζάμπεθ όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τον Δήμαρχο κ. Φάκου, συγκρατούμενο του πρώην προέδρου Νέλσον Μαντέλα κατά την περίοδο του ρατσιστικού καθεστώτος. Στην συζήτηση μεταξύ τους αναφέρθηκαν στην προσφορά του Ελληνισμού στην πόλη και τον σημαντικό ρόλο που έχει να παίξει η Εκκλησία στην διατήρηση των θεσμών και των αξιών στην διαμορφούμενη κοινωνία της Νοτίου Αφρικής.

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΟΡΤ ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ

 

Αμέσως μετά, ο Πατριάρχης συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη και τους  συνεργάτες του πραγματοποίησε επίσκεψη στο Ιεραποστολικό Κέντρο του Πόρτ Ελίζαμπεθ, εκεί ευλόγησε το φαγητό που οι κυρίες της Ελληνικής  Κοινότητας και μέλη της Ιεραποστολικής Επιτροπής  προσέφεραν στα 500 παιδιά του σχολείου του Σέντ Άλπανς που περίμεναν τον Προκαθήμενο του Αλεξανδρινού Θρόνου από το πρωί να επισκεφτεί το μέρος όπου τα τελευταία χρόνια έγινε μία πνευματική όαση για αυτά.

 

Ο Διευθυντής και η Υποδιευθύντρια του Σχολείου καλωσόρισαν τον Μακαριώτατο με θερμά λόγια γεμάτα ευγνωμοσύνη για την πολυετή προσφορά της Ελληνορθόδοξης  Εκκλησίας στο Σχολείο τους που έχει τα φτωχότερα παιδιά της πόλης. Ο ιδιοκτήτης της φάρμας  από όπου γίνεται η προσφορά του φαγητού και λειτουργεί επίσης η Ιεραποστολή, κ. Νίκος Σιάχος εξήγησε στον Μακαριώτατο πώς άρχισε η ιεραποστολική προσπάθεια στην περιοχή από τον τότε εφημέριο της περιοχής και τώρα Μητροπολίτη Σέργιο  και ευχαρίστησε τον Πατριάρχη γιατί μεριμνά για την συνέχεια της.

 

Ευχαριστώντας ο Πατριάρχης διαβεβαίωσε  τους παριστάμενους για το αμέριστο ενδιαφέρον του για την ιεραποστολή της περιοχής και προσέφερε για τις ανάγκες του Σχολείου το ποσό των 10 χιλιάδων ράντ.

 

Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος περιήλθε τους  χώρους της Ιεραποστολής και προσκύνησε  στο ιεραποστολικό  παρεκκλήσιο των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.    

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΝΤΕΡΜΠΑΝ

 

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, Πέμπτης 3 Μαρτίου ε.ε.,  ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος στα πλαίσια της Ποιμαντικής του Περιοδείας   μετέβη αεροπορικώς στο Ντέρμπαν.

 

Εκεί παρουσία του Έλληνα προξένου της πόλεως κ. Γιάννη Πεδιώτη, αντιπροσώπων της πόλεως, της κυβερνήσεως και πλήθους κόσμου, συμπαραστατούμενος, ο Μακαριώτατος, από τους Σεβ. Μητροπολίτη Καλής Ελπίδος Σέργιο και τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Γκάνας Δαμασκηνό, τέλεσε τα θυρανοίξια του νέου Ιερού Ναού της Κοινότητας αφιερωμένου στην μνήμη των Αγίου Νικολάου, Απoστόλου Ανδρέου και Αγίου Γερασίμου.

 

Στη συνέχεια τελέσθηκε  δοξολογία επί τη άφιξη του Μακαριωτάτου μετά την οποία ο Εφημέριος της περιοχής Νατάλ Αρχιμανδρίτης Θεόδωρος Δρυδάκης καλωσόρισε τον Πατριάρχη και τον ευχαρίστησε για την τέλεση των πρώτων θυρανοιξίων μετά την ανάρρηση του στον Θρόνο του Αποστόλου Μάρκου. Απαντώντας ο Πατριάρχης συνεχάρη τους πρωτοστάτες στην ανέγερση του Ναού και προέτρεψε τους πιστούς να συνεχίζουν να ζουν σύμφωνα με την Ελληνορθόδοξη παράδοση μας και υποσχέθηκε ότι θα έρθει σύντομα να εγκαινιάσει τον Ναό που θα είναι το κέντρο της πνευματικής ζωής των πιστών της περιοχής.

 

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗ ΦΥΛΗ ΤΩΝ ΖΟΥΛΟΥ

 

Την Παρασκευή, 4 Μαρτίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, συνεχίζοντας την Ποιμαντική του Περιοδεία, επισκέφθηκε το Ιεραποστολικό Κέντρο στην επαρχία Νατάλ όπου έχει αρχίσει η σύστασης της πρώτης ενορίας στην φυλή των Ζουλού.

 

Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος είχε την ευκαιρία να συνάντηση μέλη της πρώτης ενορίας, τα οποία τον υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό ψάλλοντας Εκκλησιαστικούς ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια, ο Μακαριώτατος τους μίλησε με πολύ αγάπη, τους ευλόγησε και τους ευχήθηκε πνευματική πρόοδο. Τους ευχαρίστησε για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στους Ορθοδόξους κληρικούς καθώς και στον Σεβ.  Μητροπολίτη τους Σέργιο και τον πρώην εφημέριο και τώρα Θεοφιλ. Επίσκοπο Γκάνας Δαμασκηνό αλλά και τον νέον εφημέριο της περιοχής Αρχιμανδρίτη Θεόδωρο Δρυδάκη.

 

Ο Μακαριώτατος συνεχάρη, επίσης, τους συνεργάτες και τα μέλη της Επιτροπής της Ιεραποστολής  για την πολύπλευρη και ουσιαστική στήριξη τους. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε τον κ. Νίκο Κρητικό για την συμβολή του στην ανέγερση του ναού του Αγίου Μάρκου στο Ιεραποστολικό Κέντρο και τον πολιτικό μηχανικό Χαράλαμπο Λιασίδη για την τεχνική επίβλεψη του έργου. Επίσης, ανακοίνωσε ότι η Ιερά Μητρόπολις Καλής Ελπίδος σε συνεργασία με τον μη κυβερνητικό οργανισμό της Εκκλησίας της Ελλάδος «Αλληλεγγύη» προγραμματίζει την λειτουργία σχολείου και Ιατρικού κέντρου στο οικόπεδο της Ιεραποστολής.

 

Στην συνέχεια, ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου επισκέφτηκε στην κατοικία του τον πρόξενο της Ελλάδος κ. Ιωάννη Πεδιώτη.

 

Το απόγευμα, ο Μακαριώτατος αναχώρησε αεροπορικώς για επίσκεψη στην Ελληνική Κοινότητα του Μπλούμφοντειν. Αμέσως μετά την άφιξη του επισκέφτηκε τον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού, όπου τέλεσε τον εσπερινό. Ο εφημέριος του Ναού πρωτοπρεσβύτερος π. Εμμανουήλ Βασλαδέλης, και ο πρόεδρος κ. Νίκος Γεωργίου καλωσόρισαν τον Πατριάρχη.

 

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

 

Η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ συνεχίζoντας  την περιοδεία του στην Ιερά Μητρόπολη Καλής Ελπίδος της  Νοτίου Αφρικής συναντήθηκε  πρωί του Σαββάτου,  5 Μαρτίου ε.ε., με Επιτροπές της Ελληνικής  Κοινότητας του Μπλούμφοντεϊν και παράγοντες της  Ελληνικής Παροικίας στην Νότιο Αφρική που έφτασαν στην περιοχή ειδικά για να συναντήσουν τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο.
 
Το μεσημέρι, ο Μακαριώτατος, συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Καλής Ελπίδος Σέργιο, τον Αρχιμανδρίτη Μάρκο Θεοδόσή, τον Πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Ζολοτένκο και μέλη της Ελληνικής Κοινότητος, αναχώρησε οδικώς  για επίσκεψη στην πόλη του Γουέλκομ.

 

Κατά την άφιξη του στην πόλη  έγινε δεκτός από τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας αλλά και από πλήθος κατοίκων  της πόλης.

 

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΚΕΗΠ ΤΑΟΥΝ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ  

 

Ολοκλήρωσε, Την Κυριακή 6 Μαρτίου ε.ε., την Ποιμαντική του Περιοδεία στο Κέιπ Τάουν η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄.

 

Κατά την τελευταία ημέρα της παραμονής του στο Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου τέλεσε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στην πόλη του Γουέλκομ, πλαισιούμενος από τους Σεβ. Μητροπολίτες Καλής Ελπίδος Σέργιο και Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας Σεραφείμ. Το τιμητικό παρόν έδωσε και η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στο Γιοχάνεσμπουργκ κ. Χρυσούλα Αλιφέρη.

 

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Μακαριώτατος προχείρισε σε Αρχιμανδρίτη τον Ιερομόναχο Ευλόγιο Αντωνέλο.

 

Αμέσως μετά το γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του η Ελληνική Κοινότητα Γουέλκομ, ο Πατριάρχης αναχώρησε για το Γιοχάνεσμπουργκ συνοδευόμενος από τους δύο Μητροπολίτες όπου θα πραγματοποιήσει Ποιμαντική Επίσκεψη στην Ι. Μητρόπολη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας.

 

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ

 

Το Γιοχάνεσμπουργκ αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο κέντρο του Ελληνισμού στη Νότιο Αφρική. Στην περιοχή, όπου ζουν σήμερα περισσότεροι από 30.000 Έλληνες της Διασποράς.

 

Ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου θέτει ως στόχο του την ενδυνάμωση και την ενίσχυση της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας. Σε συνεργασία  με τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως κ. Σεραφείμ, το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού και τις Ελληνικές Κοινότητες, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β΄ αναμένεται να θέσει επί τάπητος όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ελληνισμός στη Νότιο Αφρική αλλά και να συμβάλει ακόμη περισσότερο στην ενδυνάμωση του Ιεραποστολικού έργου.

 

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας θα έχει συνεχείς επαφές με τις Κοινότητες τόσο των Ελλήνων που γεννήθηκαν στην ακριτική αυτή γωνιά της Αφρικής όσο και εκείνων που τις προηγούμενες δεκαετίες μετανάστευσαν εδώ από την Ελλάδα.

 

Το Συμβούλιο των Ηπειρωτών, των Ζακυνθίων, των Λημνίων, ο Σύνδεσμος Ελλήνων της Αιγύπτου και του Σουδάν, η Κυπριακή Αδελφότητα και εκπρόσωποι των ομογενειακών φορέων θα έχουν την ευκαιρία τις επόμενες μέρες να ενώσουν τις δυνάμεις τους με την Αλεξανδρινή Εκκλησία για να δώσουν μία νέα πνοή στην Ορθόδοξη Αφρικανική Εκκλησία αλλά και ιδιαίτερα στην ακριτική αυτή Μητρόπολη της Αφρικής, που μετρά μέχρι σήμερα 78 χρόνια ζωής.        

 

ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΙΩΑΝΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΠΡΕΤΟΡΙΑΣ (ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ).

 

Με Ιερατική Σύναξη, την Δευτέρα 7 Μαρτίου ε.ε. ξεκίνησε την ποιμαντική του περιοδεία στην Μητρόπολη Ιωαννουπόλεως ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄. Ο Μακαριώτατος ευλόγησε τους 22 ιερείς που παραβρέθηκαν στην συνάντηση αυτή που θέτει νέα, περισσότερο γερά θεμέλια στο ιεραποστολικό έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Νότιο Αφρική.

 

Την εισήγηση των θεμάτων που ανέπτυξαν οι ιερείς έκανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως και Πρετορείας κ. Σεραφείμ.

 

Αμέσως μετά τον χαιρετισμό και την ευλογία του Προκαθημένου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας κ.κ. Θεοδώρου Β΄, ο Σεβ. Μητροπολίτης  Σεραφείμ αναφέρθηκε στο έργο των προκατόχων του Μητροπολιτών αλλά και τα προβλήματα που υπήρχαν μέχρι σήμερα. Επίσης ο Μητροπολίτης τόνισε τις πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί, έτσι ώστε το τελετουργικό των ακολουθιών να γίνεται στην ελληνική, ρωσική και αγγλική γλώσσα, αλλά και άλλες γλώσσες αν αυτό φανεί χρήσιμο.

 

Ο Μητροπολίτης επέμεινε παράλληλα στην ανάγκη να επεκταθεί ο κύκλος της Αγίας Γραφής σε όλες τις ενορίες. Ενώ, τονίστηκε άλλη μία φορά η ανάγκη των συνεχών επισκέψεων των κληρικών στα νοσοκομεία. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε και στην εκπαίδευση των νέων και στην σημαντική διατήρηση και διάσωση της ελληνικής γλώσσας.

 

Από την πλευρά του, ο Αρχιερατικός Επίτροπος π. Μηνάς Κωνσταντίνου αναφέρθηκε στις σχέσεις με τα άλλα δόγματα αλλά και την Νοτιοαφρικανική κυβέρνηση, ιδιαίτερα όσον αφορά στα θέματα της Ιεραποστολής.

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β΄ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ Σ.Α.Ε.  κ. Β. ΜΑΓΔΑΛΗΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Ν. ΑΦΡΙΚΗΣ.

 

Την ίδια μέρα, Δευτέρα 7 Μαρτίου ε.ε., ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, υποδέχτηκε στα γραφεία της Μητροπόλεως Ιωαννουπόλεως τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ομογένειας στην Νότιο Αφρική, τον Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού κ. Βασίλη Μαγδαληνό και τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ν. Αφρικής κ. Μανόλη Ροδοκανάκη. Και οι δύο εκπρόσωποι των ομογενειακών οργανώσεων εξέφρασαν την ολόθερμη στήριξή τους στο έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Ειδικότερα, o κ. Μαγδαληνός τόνισε προς τον Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας ότι το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού στηρίζει το Ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Προσέθεσε ότι το Σ.Α.Ε. συμπορεύεται στην προσπάθεια της Ορθοδοξίας στην Αφρική. Τέλος, τόνισε μαζί με τον κ. Ροδοκανάκη «…είναι περήφανος ο Απόδημος Έλληνας της Αφρικής που ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β΄ συνεχίζει και επεκτείνει ακόμη περισσότερο το έργο του μακαριστού προκατόχου του κυρού Πέτρου Ζ΄, ο οποίος υπηρέτησε ως εφημέριος στο Γιοχάνεσμπουργκ για τρία ολόκληρα χρόνια...»

 

Από την πλευρά του, ο Μακαριώτατος τους ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον τους και τόνισε ότι πάντοτε θα είναι στο πλευρό των Ελλήνων της Αφρικής, για το καλό της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού.

 

Αργότερα, ο Πατριάρχης παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο τοπικό ελληνικό ραδιόφωνο «ΝΕΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΦΩΝΗ», που κράτησε μία ολόκληρη ώρα. Ο Μακαριώτατος μίλησε για το έργο της Εκκλησίας στην Νότιο Αφρική, τονίζοντας παράλληλα και το ξεκίνημά του από τότε που αφιέρωσε την ζωή του στην εκκλησία από την ηλικία των 17 ετών, που έγινε μοναχός μέχρι και σήμερα που είναι ήδη Πατριάρχης Αλεξανδρείας.
Ειδικότερα για το έργο της Εκκλησίας στη νότιο Αφρική, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος συνεχάρη τον οικείο Μητροπολίτη για την δημιουργία του Αθανάσιου Ιδρύματος για τους απόρους Έλληνες στο Γιοχάνεσμπουργκ.

 

Τέλος, ο Πατριάρχης, απευθυνόμενος στους Έλληνες απόδημους ακροατές του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού τους υποσχέθηκε ότι θα είναι κοντά τους και τόνισε παράλληλα την ανάγκη να στηριχτεί το έργο του ραδιοσταθμού αυτού για να μπορούν οι Έλληνες να έχουν την δική τους λαλιά, την δική τους γλώσσα μέσα από τα ραδιοκύματα.

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ
 

Θερμή υποδοχή επεφύλαξε στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄ η Κυπριακή Αδελφότητα της Νοτίου Αφρικής, το βράδυ της Δευτέρας 7 Μαρτίου ε.ε., με επικεφαλής τον Πρόεδρό της κ. Κώστα Νικολάου, στο πρόσωπο του οποίου εκπροσωπούνται περί τους δέκα χιλιάδες Κυπρίους, που διαμένουν στη Νότιο Αφρική.

 

Καλωσορίζοντας τον Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, ο κ. Νικολάου εξέφρασε την μεγάλη του χαρά που βρέθηκε μαζί τους ο Μακαριώτατος. Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «…η τραγική απώλεια του μακαριστού Πατριάρχου Πέτρου και της συνοδείας του μας προκάλεσε απερίγραπτη θλίψη. Είναι μια μεγάλη τραγωδία που συγκίνησε και άγγιξε τον κόσμο της Ορθοδοξίας, το Πατριαρχείο μας και τον Ελληνισμό…». Για να προσθέσει, απευθυνόμενος στον κ. Θεόδωρο: «…Η επάξια παμψηφεί εκλογή σας Μακαριώτατε μας έδωσε παρηγοριά ότι θα συνεχίσετε μαζί με την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου μας και τους συνεργάτες σας το έργο των προηγούμενων Πατριαρχών…Σας διαβεβαιώνουμε Μακαριώτατε ότι η συνεργασία μας θα συνεχισθεί με κάθε τρόπο για το καλό όλων μας. Η παρουσία σας ανάμεσα μας θα μας ενισχύσει και ταυτόχρονα θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά το μεγαλείο της προσωπικότητας σας. Ευελπιστούμε πολλά στο πρόσωπο σας Μακαριώτατε κι είμαστε σίγουροι ότι θα πετύχετε τους μεγάλους σας στόχους για τον Ελληνισμό, το Πατριαρχείο μας, την Ορθοδοξία μας, την Ιεραποστολή, για την Αφρική. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Σεραφείμ, πολλές φορές αναφέρεται στις αρετές σας, και στο νέο άνεμο αισιοδοξίας για την επιτυχία στο πολύπλευρο σημαντικό έργο σας, γιατί είστε ο Πατριάρχης της αγάπης και της ταπείνωσης, που με το δικό σας παράδειγμα γινόμαστε όλοι μας εργάτες εις το έργο της πρόνοιας του Θεού…»

 

 Από την πλευρά του, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας εξέφρασε την ευλάβειά του στην Παναγιά του Κύκκου, καθώς σε αυτήν συνέχισε να προσεύχεται μέχρι σήμερα. Και προσέθεσε, απευθυνόμενους στους Κυπρίους της Νοτίου Αφρικής: «..Κατάγομαι και εγώ από ένα εξίσου ηρωικό νησί: την Κρήτη, η οποία με την Κύπρο ταυτίζει την ιστορία της και τους αγώνες της…» κάνοντας παράλληλα ιδιαίτερη αναφορά στον ελκόμενο την καταγωγή από την Κύπρο μακαριστό Πατριάρχη Πέτρο Ζ΄, τόνισε ότι θα τιμήσει την μνήμη του και υποσχέθηκε να ολοκληρώσει το έργο του προκατόχου του. Τέλος, ευχήθηκε στους Κυπρίους να έχουν πάντα πρόοδο στην ζωή τους.  

 

Το τιμητικό παρόν στην εκδήλωση έδωσαν η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στο Γιοχάνεσμπουργκ κ. Χρυσούλα Αλιφέρη, ο Κύπριος Πρέσβης κ. Κώστας Λεοντίου, ο Αντιπρόεδρος του Σ.Α.Ε. κ. Βασίλης Μαγδαληνός και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ν. Αφρικής κ. Μανόλης Ροδοκανάκης.

 

ΤΡΙΤΗ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ 2005.

 

Με την επίσκεψη σε έναν από τους μεγαλύτερους ορθόδοξους ναούς της Νότιας Αφρικής, την Παντάνασσα του Γιοχάνεσμπουργκ ξεκίνησε η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ το πρόγραμμα της τρίτης ημέρας της ποιμαντικής του περιοδείας στην Ιερά Μητρόπολη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας.

 

Συνοδευόμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Σεραφείμ αλλά και τον τοπικό κλήρο, ο Μακαριώτατος έτυχε θερμής υποδοχής στην εκκλησία αυτή που τα παλιότερα χρόνια είχε διακονήσει ως εφημέριος και ο μακαριστός προκάτοχός του Πατριάρχης κυρός Πέτρος Ζ΄.

 

«…Η επίσκεψή σας, Μακαριώτατε, μας γεμίζει χαρά και μας αναπτερώνει το ηθικό, διότι στο πρόσωπό σας βλέπουμε, ψηλαφούμε και τιμούμε τον συνεχιστή του ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου…», τόνισε ο εφημέριος π. Νικόδημος που υποδέχτηκε τον Πατριάρχη εκ μέρους του εκκλησιάσματος.  


ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΤΟΥ «ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ» ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΡΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΦΡΙΚΗΣ

 

Στην συνέχεια, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως  Σεραφείμ κατευθύνθηκαν στην περιοχή του ναού των Αγίων Αναργύρων Γιοχάνεσμπουργκ, εκεί όπου ο Μακαριώτατος θεμελίωσε το πρώτο Ίδρυμα για άπορους απόδημους Έλληνες που ζουν στην Νότιο Αφρική. Και αυτό, είναι ένα έργο που δείχνει το έμπρακτο ενδιαφέρον της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής για τους άπορους Έλληνες του Γιοχάνεσμπουργκ και της ευρύτερης περιοχής.

 

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για το πρώτο ίδρυμα με αυτό το σκοπό που ιδρύεται στην Νότιο Αφρική. Το εν λόγω ίδρυμα θα δοθεί σε λίγους μήνες στην υπηρεσία 40 απόρων Ελλήνων, οι οποίοι θα μπορέσουν να βρουν την αναγκαία υλική και ηθική συμπαράσταση από την τοπική Ελληνική Κοινότητα και  την Μητρόπολη Ιωαννουπόλεως.

 

Το πιο σημαντικό όμως να τονιστεί είναι ότι το διώροφο αυτό, πλινθόκτιστο κτίριο που θυμίζει Ελλάδα, προέρχεται από δωρεά ενός Έλληνα ομογενή από το Γιοχάνεσμπουργκ του κ. Λευτέρη Αθανασίου. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος, που το Ίδρυμα αυτό ονομάζεται «Αθανάσιο Ίδρυμα» και θα παρέχει τις υπηρεσίες του εντελώς δωρεάν. Το εν λόγω οικόπεδο που κτίζεται το ίδρυμα παραχωρήθηκε από την Μητρόπολη.

 

«…Δεν έχουμε ανάγκη μόνο τα μοναστήρια, αλλά και αυτά τα ταπεινά ιδρύματα, που μας βοηθούν να κάνουμε να ξαποστάσουν από τον κάματο της ζωής όλοι αυτοί οι απόδημοι Έλληνες, που κάποτε άφησαν την πατρίδα τους, την οικογένειά τους, για να βρουν μία καλύτερη ζωή…»,είπε μεταξύ άλλων ο Μακαριώτατος. Και κατέληξε: «Σε αυτούς πρέπει να προσφέρουμε ό,τι μπορούμε». 

 

Στην εκδήλωση της θεμελίωσης, παραβρέθηκε και ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού και Συντονιστής για την περιφέρεια Ασίας – Αφρικής του Σ.Α.Ε.  κ. Βασίλης Μαγδαληνός και πολύς κόσμος.


Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΦΡΙΚΗΣ

 

Συγκινητική ήταν η υποδοχή που επεφύλαξαν στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας οι Κρητικοί της Νοτίου Αφρικής, τιμώντας τον Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας που έλκει την καταγωγή του από το ηρωικό ελληνικό νησί της Κρήτης.

 

Ο Μακαριώτατος μίλησε για την λεβεντογέννα Κρήτη, από την εποχή που υπηρετούσε στην Μητρόπολη Σφακίων, μέχρι τότε που η Αλεξανδρινή Εκκλησία τον όρισε έξαρχο του Παλαίφατου Πατριαρχείου στην Οδησσό της Ρωσίας, τονίζοντας ότι είναι ο τέταρτος κατά σειρά Κρητικός Πατριάρχης Αλεξανδρείας.

 

Ο Μακαριώτατος μίλησε με όλους τους Κρητικούς που είχαν έλθει στην εκδήλωση η οποία ολοκληρώθηκε με κρητικούς χορούς και τραγούδια.

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2005.

 

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ  ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΚΗ ΕΝΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ-ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΟ ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.

 

Στην Ρωσική ενορία του Γιοχάνεσμπουργκ, τον Άγιο Σέργιο, έναν περικαλλή ναό, που συγκεντρώνει τους ανατολικοευρωπαίους ορθοδόξους βρέθηκε η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, ευλογώντας τους πιστούς αλλά και τους εκπροσώπους των εν λόγω χωρών. 

 

Μιλώντας άλλοτε στην Ρωσική και άλλοτε στην ελληνική, ο Μακαριώτατος απευθύνθηκε στον Ρώσο Πρέσβη κ. Κουσακώφ, τονίζοντας ότι «…η Ρωσία αγάπησε πάντοτε την ειρήνη και αποτελεί μία μεγάλη δύναμη που κατά το παρελθόν βρέθηκε στο πλευρό της Ελλάδας...». Ο κ. Θεόδωρος τόνισε μάλιστα ότι η δημιουργία της εν λόγω εκκλησίας αποτελεί σύμβολο μεταξύ της φιλίας της Αλεξανδρινής Εκκλησίας και της Εκκλησίας της Μόσχας. Στην συνέχεια, ο Μακαριώτατος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το έργο που επιτελεί στην Ρωσία ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Αλέξιος και κατέληξε λέγοντας «Ο Θεός να ευλογεί την Ρωσία και τον κόσμο».

 

Να σημειωθεί ότι το τιμητικό παρόν στην θερμή υποδοχή του Πατριάρχου Αλεξανδρείας στην Ρωσική ενορία του Γιοχάνεσμπουργκ έδωσαν οι Πρέσβεις της Λευκορωσίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας.


ΔΕΞΙΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

 

Σημαντικό γεγονός για την τοπική κοινωνία στο Γιοχάνεσμπουργκ ήταν η δεξίωση που παραχώρησε προς τιμήν της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως κ. Σεραφείμ.

 

Η εκδήλωση προσέλκυσε το ενδιαφέρον όλης της Ελληνικής Παροικίας του Γιοχάνεσμπουργκ, αλλά και των εκπροσώπων πολλών χωρών που κατέφθασαν να συναντήσουν τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας στην Αφρική. Μεταξύ αυτών το τιμητικό παρόν έδωσαν ο Έλληνας Πρέσβης κ. Ιωάννης Οικονομίδης, ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου κ. Κώστας Λεοντίου, η Πρέσβειρα της Αιγύπτου κα Hagar Islambouly καθώς και πολλοί Πρέσβεις Ανατολικό-Ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων ο Πρέσβης της Ρωσίας, και οι ομόλογοί του της Λευκορωσίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.  

 

Από την πλευρά του, ο Έλληνας Πρέσβης στο Γιοχάνεσμπουργκ κ. Ιωάννης Οικονομίδης μετέφερε  στον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής κ. Θεόδωρο τον θερμό χαιρετισμό τόσο του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών και του κ. Μολυβιάτη αλλά και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης του κ. Γιώργου Παπανδρέου.

 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σεραφείμ, προσφωνώντας τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο Β΄ τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «…η μεγάλη επιτυχία του Πατριαρχείου είναι η ενότητα που το χαρακτηρίζει, καθώς αυτή η ενότητα μας δίνει την δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας.» Και προσέθεσε: «…εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι με την σύνεση και την αγάπη το πλοίο του Αλεξανδρινού Θρόνου θα συνεχίσει να πλέει στην ιστορία. προσπαθούμε με την βοήθεια των διπλωματικών μας αρχών να δίνουμε μαρτυρία της Ορθοδοξίας στη νότιο Αφρική.»

 

Μιλώντας η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος τόνισε ότι η ημέρα αυτή συμπίπτει με την συμπλήρωση πέντε ακριβώς μηνών από την ημέρα που ανήλθε στον πατριαρχικό θρόνο, δηλαδή στις 9 Οκτωβρίου του 2004. Και επανέλαβε ότι η πατριαρχεία του θέλει να χαρακτηριστεί από ταπεινότητα και σεμνότητα. Ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως κ. Σεραφείμ για την προσφώνησή του και την προσφορά στο εποικοδομητικό έργο της Μητρόπολης Ιωαννουπόλεως. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην παρουσία της Πρέσβειρας της Αιγύπτου στο Γιοχάνεσμπουργκ, τονίζοντας ότι η Αιγυπτιακή κυβέρνηση αποφάσισε την επίσημη αναγνώρισή του και την παραχώρηση Αιγυπτιακής ιθαγένειας.

 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τραγούδια που με αριστοτεχνικό τρόπο ερμήνευσε η χορωδία ΕΠΝΕΚ.    
 
ΠΕΜΠΤΗ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2005.

 

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟ «ΝΟΜΙΚΕΙΟ» ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ

 


Με μία συγκινητική επίσκεψη στο «Νομίκειο» Γηροκομείο ξεκίνησε η πέμπτη ημέρα της ποιμαντικής περιοδείας της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄. Έτσι, μετά την επίσκεψη στο Ιερό ναό του Αγίου Νεκταρίου, όπου ο Πατριάρχης κ. Θεόδωρος αποκάλυψε ότι βρήκε στα αρχεία του Πατριαρχείου κειμήλια από την ζωή του Αγίου της Εκκλησίας μας, κατευθύνθηκε προς τις εγκαταστάσεις του Γηροκομείου που φιλοξενεί σήμερα 40 γέροντες και γερόντισσες, οι οποίοι θέλησαν να πάρουν την ευλογία του. Ο Μακαριώτατος ενθάρρυνε τους γέροντες και τους υποσχέθηκε πολύ σύντομα να είναι πάλι κοντά τους.        

 

Συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως κ. Σεραφείμ, τον Αρχιμανδρίτη Μάρκο Θεοδόση και τον Εφημέριο του ναού Αρχιμανδρίτη Πέτρο Παργινό, ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε όλα τα δωμάτια των γερόντων που έχουν δυσκολία να μετακινηθούν. Να σημειωθεί ότι πολλοί από τους τρόφιμους του Γηροκομείου κατάγονται από την Αίγυπτο, και αυτό το γεγονός στάθηκε αφορμή για τον Πατριάρχη κ. Θεόδωρο να αναφερθεί στους γέροντες του «Κανισκέρειου» Γηροκομείου Ιδρύματος Αλεξάνδρειας τους οποίους πάντοτε επισκέπτεται όταν βρίσκεται στην έδρα του. 


Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΣΑΧΕΤΗ ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ

 

Στο Ελληνικό Σχολείο του Σαχέτη στο Γιοχάνεσμπουργκ επέλεξε το μεσημέρι της Πέμπτης 10 Μαρτίου να ανακοινώσει επίσημα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας την ίδρυση μίας νέας Ιερατικής Σχολής για ολόκληρη την Αφρική.

 

Μιλώντας ενώπιον 850 μαθητών του μεγαλύτερου και σπουδαιότερου ελληνικού σχολείου της Νότιας Αφρικής, που έχει ιστορία τριών και πλέον δεκαετιών, ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αφρική τόνισε την σημασία του νέου αυτού ιδρύματος που θα έχει την δυνατότητα να διδάσκει κάθε χρόνο περί τους 40 μελλοντικούς ιερείς που θα στελεχώνουν τις Ορθόδοξες Μητροπόλεις στην Μαύρη Ήπειρο.

 

 Όπως τόνισε ο Πατριάρχης κ. Θεόδωρος, η άδεια για την λειτουργία της Σχολής αυτής έχει ήδη δοθεί από την Αιγυπτιακή κυβέρνηση και η έναρξη της λειτουργίας της προσανατολίζεται τον επόμενο χρόνο, όπου θα έχει ήδη εγκαινιαστεί και το νέο Πατριαρχικό Μέγαρο στην πρώην «Τοσιτσαία» Σχολή της Αλεξάνδρειας. Μάλιστα, ο κ. Θεόδωρος εξήγησε ότι τρεις θα είναι οι βασικοί στόχοι της νέας αυτής σχολής: Πρώτον, η καθαρά ιερατική της διδαχή, έτσι ώστε να προσφέρει στην κοινωνία άριστα καταρτισμένους ιερείς. Δεύτερον, η ιατρική πρώτων βοηθειών, έτσι ώστε ο κάθε νέος ιερέας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, που επιτελεί καθαρά ιεραποστολικό έργο, να μπορεί να προσφέρει και κάποιες πρώτες βοήθειες στον ιατρικό τομέα, όπου φανεί αναγκαίο, ιδιαίτερα σε περιοχές αναπτυσσόμενων χωρών, που η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι από ελάχιστη έως ανύπαρκτη και τρίτον, η γεωπονική, διότι, οι ιερείς θα μπορούν να προσφέρουν στους αφρικανούς ιδιαίτερα ορθοδόξους πιστούς τον τρόπο με τον οποίο καλύτερα να μπορούν να κερδίσουν την ζωή τους. «Είμαι της άποψης ότι αντί να προσφέρεις ψάρια, θα είναι καλύτερο να του μάθεις να ψαρεύει…» τόνισε αλληγορικά ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, μιλώντας προς τα παιδιά της Νοτίου Αφρικής.

 

Να σημειωθεί ότι στην ιδιαίτερα θερμή υποδοχή που επεφύλαξαν τα ελληνόπουλα της Νότιας Αφρικής της Σχολής Σαχέτη στον Πατριάρχη κ. Θεόδωρο, χορεύοντας δημοτικά τραγούδια και παίζοντας παραδοσιακή μουσική, το τιμητικό παρόν έδωσε εκτός από τον Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως Σεραφείμ και η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Γιοχάνεσμπουργκ κ. Χρυσάνθη Αλιφέρη, ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού και Συντονιστής Ασίας – Αφρικής κ. Βασίλης Μαγδαληνός, το Διοικητικό Συμβούλιο της ιστορικής σχολής και πολλοί απόφοιτοι.       

 

Στην συνέχεια, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Γιοχάνεσμπουργκ κ. Ευάγγελος Τσίχλας και η σύζυγός του παρεχώρησαν γεύμα προς τιμήν του Μακαριωτάτου σε κεντρικό εστιατόριο της πόλεως. 

 

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟ ΑΦΡΙΚΗ

 

Του  Δημοσιογράφου Νίκου Κάτσικα

 

ΠΕΜΠΤΗ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2005.

 

Το απόγευμα της Πέμπτης, 10 Μαρτίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ συναντήθηκε με το Συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας του Γιοχάνεσμπουργκ. Η συνάντηση που έγινε στα γραφεία της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννουπόλεως, είχε στόχο την καταγραφή των όποιων ζητημάτων αφορούν την παροικία, στα οποία το Πατριαρχείο μας μπορεί να συμβάλει έτσι ώστε να λυθούν με τον πιο αποτελεσματικό και άμεσο τρόπο.

 

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου κ. Κώστας Λεοντίου παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Μακαριωτάτου, θέλοντας να δείξει την σημασία που αποδίδει η Μεγαλόνησος στο ιεραποστολικό έργο της Εκκλησίας του Ευαγγελιστού και Αποστόλου Μάρκου.

 

Από την πλευρά του, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β΄ τόνισε το πόσο σέβεται και τιμά τους αγώνες του κυπριακού λαού, που θυμίζουν ιδιαίτερα τους αγώνες του λαού της Κρήτης.

 

Το τιμητικό παρόν στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων ο Έλληνας Πρέσβης στην Νότια Αφρική κ. Ιωάννης Οικονομίδης και ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.) και συντονιστής της Περιφέρειας Ασίας – Αφρικής κ. Βασίλης Μαγδαληνός.

 


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2005.

 

Την Παρασκευή, 11 Μαρτίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στο Γιοχάνεσμπουργκ κ. Χρυσούλα Αλιφέρη.

 

Καλωσορίζοντας τον Πνευματικό Ηγέτη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής, η Ελληνίδα Πρόξενος δεν έκρυψε την συγκίνησή της για το γεγονός ότι ήταν η πρώτη φορά που Πατριάρχης Αλεξανδρείας επισκέφθηκε τα γραφεία του Προξενείου που πριν από δύο χρόνια ολοκληρώθηκαν και τα οποία είχε εγκαινιάσει ο μέχρι σήμερα Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος.

 

Η κα Αλειφέρη δήλωσε ότι η επίσκεψη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στο Προξενείο ήταν μεγάλο γεγονός. Παράλληλα, εξήγησε στον Μακαριώτατο τα θέματα που απασχολούν το Προξενείο. Από την πλευρά του, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας μίλησε στους υπαλλήλους για την σημασία του Ιεραποστολικού Έργου της Εκκλησίας του Ευαγγελιστού και Αποστόλου Μάρκου και τόνισε ότι θα είναι πάντοτε στο πλευρό του δυναμικού του Ελληνικού Προξενείου.  
  

 

11 ΜΑΡΤΙΟΥ.

 

ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΠΕΤΡΟΥ Ζ΄.

 

Αποχωρώντας από το Ελληνικό Προξενείο, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ κατευθύνθηκε προς τον χώρο όπου ιδρύθηκε η «Κατηχητική Σχολή Αλεξανδρείας Πέτρος Ζ΄». Ο σκοπός ήταν διπλός: Πρώτον, η επίσκεψη στον χώρο όπου κατηχούνται σήμερα 8 κληρικοί και μη οι οποίοι στελεχώνουν ήδη ή πρόκειται να στελεχώσουν το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Και δεύτερον και πλέον σημαντικό γεγονός, η τέλεση τρισάγιου εις μνήμην του Μακαριστού Πατριάρχου Αλεξανδρείας κυρού Πέτρου Ζ΄, από τον οποίο πήρε και το όνομά της η εν λόγω Σχολή. Μάλιστα, κατά την διάρκεια του μνημοσύνου, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β΄ δύσκολα μπορούσε να κρύψει την συγκίνησή του για τον χαμό ενός Πατριάρχη που αφιέρωσε την ζωή του στο έργο ανοικοδόμησης της Εκκλησίας μας. Ο Μακαριώτατος πραγματοποίησε το τρισάγιο παρουσία του Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως (Γιοχάνεσμπουργκ) κ. Σεραφείμ και των φοιτητών της σχολής, που σκοπό έχει να αξιοποιήσει στον ιεραποστολικό καθαρά τομέα, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από χώρες της νοτίου Αφρικής.

 

Να σημειωθεί ότι στην δημιουργία της εν λόγω σχολής «Πέτρος Ζ΄» σημαντική ήταν η συμβολή Ελληνικού κράτους, που συνέβαλε προς αυτόν τον σκοπό μέσω των υπηρεσιών του Υπουργείου Εξωτερικών αλλά και της Εκκλησίας της Ελλάδος. Έτσι, με την συνεργασία του Γενικού Προξενείου Γιοχάνεσμπουργκ, δύο μη κυβερνητικοί οργανισμοί έθεσαν τις υπηρεσίες τους στην λειτουργία αυτής της σχολής. Επρόκειτο για τον «Αλεξανδρινό Φάρο» της Μητρόπολης Ιωανουπόλεως και την «Αλληλεγγύη» της Εκκλησίας της Ελλάδος.

 

Οι παραπάνω φορείς μπορούν τώρα πια να ελπίζουν στην εκπόνηση ενός κοινοτικού προγράμματος που να τους παρέχει εφάπαξ 150.000 ευρώ, ποσό που αφορά την αγορά του οικοπέδου, την κτιριακή υποδομή της σχολής και την λειτουργία της για δύο χρόνια. Οι φοιτητές της εν λόγω σχολής θα αφιερώσουν τις γνώσεις που θα αποκτήσουν στην ιεραποστολή και θα στελεχώσουν το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας με νέα ικανά στελέχη, που κυρίως θα προέρχονται από τις αφρικανικές χώρες.

 

Από την πλευρά του, ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας στην Αφρική Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β΄ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την τελική έκβαση των προσπαθειών του να ενδυναμώσει το ορθόδοξο στοιχείο στην Αφρικανική Ήπειρο, αλλά έδωσε παράλληλα  - συγκινημένος – και μία υπόσχεση στην μνήμη του μακαριστού προκατόχου του: να ολοκληρώσει το έργο του Πέτρου Ζ΄, που αφιέρωσε όλη την ζωή του στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, με τα έργα να προχωρούν στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και την υπόλοιπη Αφρική, έτσι ώστε να ολοκληρωθούν το συντομότερο στην μνήμη του ανθρώπου που με την συνοδεία του βρήκε τόσο άδοξο τέλος στα παγωμένα νερά του Αιγαίου, έξι μήνες ακριβώς πριν…      

 

 

 

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Ν. ΑΦΡΙΚΗΣ (11 Μαρτίου)

 

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ προήδρευσε σύσκεψης στην οποία συμμετείχαν η Ομοσπονδία των Ελληνικών Κοινοτήτων και Συλλόγων της Νοτίου Αφρικής, με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Μανόλη Ροδοκανάκη, όπου το παρόν έδωσαν έκτος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως κ. Σεραφείμ, ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού και συντονιστής για θέματα Ασίας – Αφρικής κ. Βασίλης Μαγδαληνός και όλοι οι εκπρόσωποι των ομογενειακών οργανώσεων.

 

Παίρνοντας πρώτος τον λόγο, ο Μακαριώτατος έστρεψε το ρολόι του χρόνου 12 χρόνια πίσω, όταν είχε έλθει στο Γιοχάνεσμπουργκ. Και επεσήμανε ότι δίνει βάρος στους δύο μεγάλους τομείς του έργου που έχει να επιτελέσει: πρώτον την μέριμνα που έχει για τον Απόδημο Ελληνισμό και δεύτερον την ιεραποστολή. Παράλληλα, τους ανέφερε τις τεράστιες προσπάθειες που γίνονται έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν το τεράστιο έργο ανοικοδόμησης του Πατριαρχείου, κυρίως στην Αλεξάνδρεια αλλά και το Κάιρο, μέσα στα πλαίσια του οποίου προγραμματίζεται η δημιουργία μίας μεγάλης βιβλιοθήκης 10.000 τόμων, εκεί όπου ανακαλύφθηκαν υπόγειες στοές από την εποχή των Πτολεμαίων. Ο Μακαριώτατος προσέθεσε παράλληλα ότι ήδη προχωρά και η ανακαίνιση του περικαλλούς ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Αλεξάνδρεια, δίπλα ακριβώς από την πρώην Τοσιτσαία Σχολή, όπου θα αποτελέσει σε λίγους μήνες την έδρα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, εκεί όπου θα κυματίζει μία τεράστια ελληνική σημαία.

 

Τέλος, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας απηύθυνε ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τον Αντιπρόεδρο ΣΑΕ κ. Β. Μαγδαληνό αλλά και πρώην Πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Κοινοτήτων Ν. Αφρικής κ. Π. Μανίκα. 

 

Παίρνοντας τον λόγο ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Μανόλης Ροδοκανάκης τόνισε ότι έχει αρχίσει ένα νέο κεφάλαιο για τον Ελληνισμό με την εκλογή του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου Β΄. Και εξέφρασε την αγωνία των ελληνικών συλλόγων να διατηρήσουν αλώβητη την ελληνική γλώσσα και παράδοση, καθώς όπως επεσήμανε ήδη δημιουργείται η 4η γενιά των Ελλήνων στη Νότιο Αφρική.

 

Από την πλευρά του, ο Μακαριώτατος τόνισε ότι η πατριαρχία του θα είναι πατριαρχία της αγάπης και ότι θα είναι στο πλευρό τους σε όποια βοήθεια του ζητήσουν.

 


11 ΜΑΡΤΙΟΥ – ΔΕΞΙΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

 

 Σε συγκινητική ατμόσφαιρα μίλησε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ στην δεξίωση που παραχωρήθηκε προς τιμήν του από το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού. Τον Μακαριώτατο καλοσώρισε ο Αντιπρόεδρος Σ.Α.Ε. κ. Βασίλης Μαγδαληνός με θερμά λόγια, τονίζοντας το σπουδαίο έργο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.

 

Αμέσως μετά, παίρνοντας τον λόγο, ο Μακαριώτατος ταξίδεψε νοερά τους παρευρισκομένους από όλες τις περιοχές που σημάδεψαν την αρχιερατική του πορεία: Μίλησε για τα λευκά όρη του Ψηλορείτη, για τον Καύκασο, μετά για την σαχάρα, αλλά και την Μοζαμβίκη και το Ζιμπάμπουε για να καταλήξει στην Αλεξάνδρεια, εκεί όπου εξελέγη πριν από πέντε μήνες ο 115ος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Την ίδια στιγμή, όμως, ο κ. Θεόδωρος τόνισε ότι θα πρέπει να συνεχίσει να ταξιδεύει για να βρίσκεται κοντά στον Απόδημο Έλληνα, όπως της Νότιας Αφρικής, ο οποίος έφτιαξε, σχολεία, εκκλησιές, κοινότητες…Ευχαρίστησε όλους για όσα κάνανε μέχρι σήμερα για να τιμήσουν τους αγώνες των προγόνων τους απόδημων ελλήνων και τους υποσχέθηκε ότι θα είναι ως ταπεινός Πατριάρχης πάντοτε κοντά τους, «ως φίλος, ως αδελφός, ως πατριώτης».
Το παρόν στην μεγάλη αυτή εκδήλωση έδωσαν ο Έλληνας Πρέσβης στη Ν. Αφρική κ. Μανόλης Ροδοκανάκης αλλά και η Αιγυπτία ομόλογός του κα Αγκάρ Ισλαμπούλυ και πολλοί άλλοι επίσημοι.


12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2005. Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΖΕΡΜΙΣΤΟΝ

 

Το πρωί του Σαββάτου 12 Μαρτίου 2005, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ επισκέφθηκε την Ελληνική Κοινότητα του Τζέρμιστον, μία από τις σημαντικότερες ελληνικές γωνιές του Γιοχάνσμπουργκ, καθώς στον χώρο αυτό στεγάζονται – εκτός από την ομώνυμη κοινότητα – και οι υπηρεσίες της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Κοινοτήτων Νοτίου Αφρικής, καθώς επίσης και το Σπίτι των Κρητών, η Ιμβριακή Αδελφότητα και η Λημνιακή Αδελφότητα.

 

Ο Μακαριώτατος ευλόγησε τους παροίκους που ήρθαν στον περικαλλή ναό του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, και υποσχέθηκε να βρεθεί τις πρώτες εβδομάδες του 2006 στην εκκλησία για να πραγματοποιήσει τα εγκαίνια του ναού.

 

Από την πλευρά του, καλοσωρίζοντας τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων κ. Μανόλης Ροδοκανάκης απευθύνθηκε προς τον Μακαριώτατο, τονίζοντας ότι στο πρόσωπό του ο Ελληνισμός αντικρύζει «τον Πατριάρχη της αγάπης και της ταπεινότητας, από του οποίου τις προσευχές παίρνει δύναμη…»

 

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β΄ δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για τις άρτια οργανωμένες εγκαταστάσεις της εν λόγω Κοινότητας Τζέρμιστον και τους ευχαρίστησε για την θερμή υποδοχή που του επεφύλαξαν.

 


Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας χοροστάτησε στον εσπερινό του πανηγυρίζοντος ναού του Αγίου Νικολάου (Ιαπωνίας), μίας κατανυκτικής εκκλησίας που βρίσκεται στην περιοχή του Μπρίξτον, εκεί όπου εκκλησιάζεται κυρίως αγγλόφωνοι πιστοί της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννουπόλεως αλλά και μέλη της Ρουμανικής κοινότητας. Ο Μακαριώτατος δεν παρέλειψε να συγχαρεί την χορωδία αλλά και τους παρευρισκομένους που προσφέρουν ο καθένας με τον τρόπο του στον ναό, κάποιοι εκ των οποίων έχουν αναλάβει με αριστοτεχνικό τρόπο ακόμη και την αγιογράφηση των μεγάλων εικόνων του. Να σημειωθεί ότι ο Πατριάρχης κ. Θεόδωρος ετέλεσε τον εσπερινό ακολουθώντας το ρωσικό τυπικό.

 


12 ΜΑΡΤΙΟΥ – ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β΄ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΚΑΙ ΣΟΥΔΑΝ.

 

Ιδιαίτερα θερμή υποδοχή επεφύλαξαν στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄ ο Σύνδεσμος των Ελλήνων Αιγύπτου και Σουδάν που διαμένουν στο Γιοχάνεσμπουργκ. Ανάμεσά τους, και η Πρέσβης της Αιγύπτου κα Αγκάρ Ισλαμπούλυ, η οποία μίλησε με ιδιαίτερα συγκινητικά λόγια για τον Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας. «Το λέει το όνομά σας», τόνισε η Αιγυπτία Πρέσβης, απευθυνόμενη στον Μακαριώτατο κ. Θεόδωρο. «Είστε ένα δώρο του Θεού, όχι μόνο για τον Ελληνισμό αλλά και για την Αίγυπτο, την Μεσόγειο, την ανθρωπότητα». Η κα Ισλαμπούλυ μίλησε με θαυμασμό για την πνευματική ηγεσία του Αλεξανδρινού Προκαθημένου και τόνισε ότι αποτελεί μεγάλη τιμή που τον φιλοξενεί η πόλη της Αλεξάνδρειας. Παράλληλα, τόνισε τους ιδιαίτερα στενούς και αδελφικούς δεσμούς μεταξύ Ελλήνων και Αιγυπτίων. Και τον ευχαρίστησε για τα καλά λόγια που ανέφερε για την Αίγυπτο.

 

Από την πλευρά του, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης κ.κ. Θεόδωρος Β΄ εξέφρασε την ιδιαίτερη εκτίμησή του προς το πρόσωπο του Αιγυπτίου Προέδρου κ. Χόσνυ Μουμπάρακ και τόνισε ότι η Αίγυπτος παραμένει πάντοτε φιλόξενη. Απευθυνόμενος παράλληλα, στον Πρόεδρο του Συνδέσμου των Ελλήνων Αιγυπτιωτών κ. Κώστα Γεωργίου, ο Μακαριώτατος τόνισε ότι στο πρόσωπό του αντικρύζει τους Έλληνες Αιγυπτιώτες, όλους εκείνους τους οποίους θαυμάζει για την καλλιέργεια του πνεύματος που έχουνε, για την πολυγλωσσία τους αλλά και για τον μεγάλο τους σεβασμό στην εκκλησία.

 

Από την πλευρά του, τέλος, ο Πρόεδρος του εν λόγω Συλλόγου κ. Γεωργίου τόνισε την ανάγκη στήριξης του πολύπλευρου έργου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, που αφορά το κτίσιμο του Πατριαρχικού Οίκου στην Αλεξάνδρεια, την οργάνωση του Μουσείου και της Βιβλιοθήκης και διαβεβαίωσε τον Μακαριώτατο ότι τα μέλη του Συλλόγου θα είναι συμπαραστάτες και βοηθοί στο έργο αυτό.
 

ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΠΕΤΡΟ Ζ΄

 

Την Κυριακή, 13 Μαρτίου ε.ε., τελέσθηκε, κατόπιν εντολής του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, ο οποίος πραγματοποιεί Ποιμαντική Επίσκεψη στη Νότιο Αφρική, το εξάμηνο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Μακαριστού Πατριάρχου κυρού Πέτρου Ζ΄ της συνοδείας του και του πληρώματος του ελικοπτέρου, στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια.

 

Στο μνημόσυνο παραβρέθηκαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Θεοχάρης Λαλάκος, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Σ.Α.Ε. κ. Στέφανος Ταμβάκης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Χαράλαμπος Κατσιμπρής, Εκπρόσωποι της Κυπριακής Αδελφότητας, οι Πρόεδροι των Ελληνικών Συλλόγων και Σωματείων και σύσσωμη η Ελληνική Παροικία.

 

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 

 Αριθμ. Πρωτ. 233

 

Εξοχώτατε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, κύριε Κάρολε Παπούλια χάρις  ειη τη Υμετέρα  Εξοχότητι και ειρήνη παρά του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού.

 

Επ΄ ευκαιρία της επισήμου αναλήψεως των καθηκόντων Υμών εις την εξόχως λεπτήν θέσιν του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, εκφράζομεν τας, προς τούτο συγχαρητηρίους ημίν ευχάς δεόμενοι εις τον Παντοδύναμον Κύριον όπως επιδαψιλεύει αφειδώς Υμών πάσαν σοφίαν και ενίσχυσιν προς τελεσφόρησιν των λίαν υψηλών και υπευθύνων καθηκόντων Υμίν επ΄ αγαθώ της φιλτάτης ημών Πατρίδος και τον πολιτισμών αυτής, των τε εις το κατά την Ελλάδα μητροπολιτικόν κέντρον διαβιούντων, ως και των αποδήμων.  
 
Ευχόμενοι πάσαν επιτυχίαν εις τα οράματα και τας προσδοκίας Υμών, επικαλούμεθα εφ υμάς προσωπικώς, ως και επί πάντας τους περί υμάς το πλούσιον έλεος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και απονέμομεν Υμίν ολόθυμων την Πατριαρχικήν Ημών ευλογίαν.

 


Διάπυρος προς Θεόν Ευχέτης

 

Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β΄

 

 

 

 Εν τη Μεγάλη Πόλει
της Αλεξανδρείας
τη 12 Μαρτίου 2005

 

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΤΟΡΙΑ

 

Την Κυριακή, 13 Μαρτίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ έτυχε θερμότατης υποδοχής από την Ελληνική Κοινότητα της Πρετόρια της Νοτίου Αφρικής.

 

Ο Μακαριώτατος προέστη στην Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον περικαλλή ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, συνοδευόμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας Σεραφείμ και τον ιερό κλήρο.

 

Το τιμητικό παρόν έδωσαν όλες οι διπλωματικές, κοινοτικές και παροικιακές αρχές, με επικεφαλής τον Έλληνα Πρέσβη κ. Ιωάννη Οικονομίδη, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων κ. Μανόλη Ροδοκανάκη και τον Αντιπρόεδρο του Σ.Α.Ε. και Συντονιστή Ασίας – Αφρικής κ. Βασίλη Μαγδαληνό, καθώς επίσης και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Πρετόριας κ. Χρήστο Αναγνωστόπουλο.

 

Παρουσία πλήθους πιστών, που γέμισε ασφυκτικά τον ιερό ναό για να τιμήσει τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην πρώτη του επίσκεψη στη Νότιο Αφρική, ο Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως Σεραφείμ μίλησε για το έργο του Αλεξανδρινού Προκαθημένου από το ξεκίνημα της ιερατικής του ζωής, περνώντας μέσα από την αρχιερατική του πορεία και φτάνοντας στην καθοριστική ημερομηνία της 9ης Οκτωβρίου, τότε που ο από Ζιμπάμπουε Θεόδωρος κατέστη ο 115ος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής: «…Η εκλογή Σας αποτέλεσε επούλωση πληγής..» τόνισε ο κ. Σεραφείμ προς τον Μακαριώτατο, αναφερόμενος στην ανακούφιση των πιστών και του κλήρου που ένας άξιος ιεράρχης κάλυψε το κενό του Μακαριστού Πατριάρχου κυρού Πέτρου Ζ΄. «..Καλώς ήλθατε στο σπίτι σας…», κατέληξε απευθυνόμενος προς τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης.

 

Από την πλευρά του, ο Μακαριώτατος, υπενθυμίζοντας σε όλους τους παριστάμενους ότι από την επομένη ξεκινά η περίοδος της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, παρομοίασε όλο αυτό το χρονικό διάστημα ως ένα μεγάλο πνευματικό ταξίδι.

 

Στη συνέχεια, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος ευχαρίστησε όλους όσους ήρθαν για να τον υποδεχτούν. Μιλώντας ιδιαίτερα στα παιδιά τους τόνισε ότι «είναι η ελπίδα μας, η χαρά μας». Και δώρισε στην Ελληνική Κοινότητα της Πρετόριας μία εικόνα του Πατρό-Κοσμά, που όπως είπε «όταν κτίζεις ένα σχολείο, κλείνεις μία φυλακή». «Αυτό είναι ένα δώρο ενός ταπεινού Πατριάρχη προς μία ένδοξη Κοινότητα». 

 

Στη συνέχεια, μιλώντας ο Έλληνας Πρέσβης κ. Ιωάννης Οικονομίδης τόνισε ότι Ορθοδοξία και Ελληνισμός είναι πάντοτε μαζί. «Ο Ελληνισμός δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την Ορθοδοξία αλλά και το μεγαλύτερο στήριγμα της Ορθοδοξίας είναι ο Ελληνισμός», τόνισε ο κ. Οικονομίδης.

 

Να σημειωθεί ότι αμέσως μετά το πέρας της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας, τελέστηκε το μνημόσυνο υπέρ των πεσόντων Ελλήνων κατά την επανάσταση της 25ης Μαρτίου του 1821 και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Στο τέλος, ξεκινώντας ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος, όλοι οι παρευρισκόμενοι έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο.

 

Να σημειωθεί ότι πριν αναχωρήσει από την εκκλησία, ο Μακαριώτατος συνάντησε πολλά παιδιά της Πρετόριας, στα οποία μίλησε και τους χάρισε δώρα.

 

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΕΤΟΡΙΑ.

 

Αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία, και το Μνημόσυνο υπέρ των πεσόντων για την ελευθερία της πατρίδας μας, ο Μακαριώτατος παρακολούθησε μία ξεχωριστή και άριστα οργανωμένη σχολική εορτή στον περίβολο της εκκλησίας, με αφορμή την εθνική μας επέτειο. Τα παιδιά της Πρετόριας τραγούδησαν, απήγγειλαν ποιήματα και τα περισσότερα χόρεψαν για να αποδείξουν στην πράξη ότι οι Έλληνες της Πρετόριας διατηρούν «Θερμοπύλες», κρατώντας γερά τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας μας.  
  
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Πρετόριας καλωσορίζοντας τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο, τόνισε ότι «αυτήν την ημέρα την αφιερώνουμε στον Πατριάρχη μας, ο οποίος συνάντησε τα παιδιά μας και τους απέδειξε ότι είναι πράγματι ο Πατριάρχης της Αγάπης.

 

Τέλος, ο κ. Αναγνωστόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Θεόδωρο για την παρουσία του στην Πρετόρια, που όπως τόνισε τρεις είναι οι σκοποί της Ελληνικής Κοινότητας: η διατήρηση της γλώσσας, της ελληνορθόδοξης θρησκείας και των ηθών και εθίμων της πατρίδας μας.

 

ΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΣΤΟ ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

 

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, Κυριακής της Τυρινής, με το ξεκίνημα της περιόδου της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος, συνοδευόμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως Σεραφείμ και όλο τον κλήρο της Μητροπόλεως τέλεσε τον πρώτο κατανυκτικό εσπερινό.

 

Το βράδυ, η οικογένεια Ρέβελλα παραχώρησε δείπνο προς τιμήν του Πατριάρχη.

 

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ, 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2005.

 

Τηρώντας το πατροπαράδοτο έθιμο, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας τέλεσε την πρώτη ακολουθία του όρθρου και των Ωρών της Μεγάλης Σαρακοστής και αμέσως μετά, συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Σεραφείμ και τον Αρχιμανδρίτη Μάρκο Θεοδόση επισκέφθηκε την ύπαιθρο για να εορτάσει τα κούλουμα. Για την τήρηση του εθίμου, επέλεξε ως χώρο την τοποθεσία έξω από την Πρετόρια.

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΝΕΛΣΟΝ ΜΑΝΤΕΛΑ.

 

Τον Νέλσον Μαντέλα συνάντησε σήμερα το πρωί, Τετάρτη 16 Μαρτίου ε.ε., στην προσωπική του κατοικία στο Γιοχάνεσμπουργκ ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄.

 

Χαρακτηρίζοντας τον πρώην Αφρικανό Πρόεδρο ως «το σύμβολο της ελευθερίας και της ειρήνης σε όλον τον κόσμο», ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος δεν δίστασε να σκύψει και να φιλήσει το χέρι του ανθρώπου, που από τα παιδικά του χρόνια, όπως είπε, θαύμαζε για τους αγώνες του για την δημοκρατία. «Είστε ο άνθρωπος που ενσαρκώνει το όραμα της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. Είμαι πολύ ευτυχισμένος που σας συναντώ», τόνισε ο κ. Θεόδωρος προς τον κάτοχο του βραβείου Νόμπελ ειρήνης. Και ο Μακαριώτατος προσέθεσε: «Έχω υπηρετήσει πολλά χρόνια την εκκλησία ως Ιεραπόστολος, και πάντα σαν παράδειγμα στους Αφρικανούς Ορθοδόξους παρουσιάζω τον Ιησού Χριστό και τον Νέλσον Μαντέλα». Και μεταφέροντας στον μεγάλο ηγέτη τα συναισθήματα των Ελλήνων στο πρόσωπό του, ο Πατριάρχης τόνισε προς τον κ. Μαντέλα ότι «όλη η Ελλάδα σας αγαπούμε σαν σύμβολο και σας λατρεύουμε και σας τιμούμε για τους αγώνες σας». 

 

Από την πλευρά του, ο Νέλσον Μαντέλα εξέφρασε την χαρά του που συναντά τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και επεσήμανε ότι είναι μεγάλη τιμή και για αυτόν να δέχεται στο σπίτι του την κεφαλή της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής. «Είναι πολύ σημαντικό και ενθαρρυντικό για μένα, να με επισκέπτονται τόσο σπουδαίοι άνθρωποι και είμαι πολύ ευτυχισμένος για αυτό», τόνισε ο πρώην Αφρικανός Πρόεδρος, προσθέτοντας – με την απλότητα που τον διακρίνει – ότι «τώρα έχω έναν φίλο που θα μπορέσει να μιλήσει στους αγγέλους για μένα για να με πάρουν στον παράδεισο». Ενώ, με χαρά δέχτηκε το δώρο του Προκαθημένου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής κ. Θεοδώρου, μία εικόνα του Χριστού, για  την οποία ο κ. Μαντέλα δεν έκρυψε την μεγάλη του ικανοποίηση. 

 

Τέλος ο κ. Μαντέλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον αγώνα που τώρα καταβάλει ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, έτσι ώστε σύντομα να ξεκινήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα για την καταπολέμηση του AIDS στην Νότιο Αφρική, ένα πρόβλημα που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια τεράστιες διαστάσεις σε πολλές αφρικανικές χώρες.         

 

«Μεγάλη τιμή που ήρθατε να με ευλογήσετε στο σπίτι μου. Ελπίζω να προσεύχεστε για μένα», είπε σε μία συγκινητική στιγμή της συνάντησής του με τον Προκαθήμενο του Παλαίφατου Πατριαρχείου ο 87χρονος Νομπελίστας Ειρήνης, λίγο πριν αποχαιρετήσει τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο. Και ο Πατριάρχης υποσχέθηκε προς τον κ. Μαντέλα ότι πάντα θα προσεύχεται για εκείνον, που ενσαρκώνει τον αγώνα για την ελευθερία και την δημοκρατία σε όλο τον κόσμο.

 

16 ΜΑΡΤΙΟΥ 2005.
 
Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΤΟΥ ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ
 
Την Τετάρτη, 16 Μαρτίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, μίλησε σε εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων της πόλεως του Γιοχάνεσμπουργκ. Πρόκειται για έναν πολιτιστικό φορέα που μετρά ήδη 18 χρόνια ζωής, έχει 200 περίπου μέλη και συνεργάζεται στενά με το Πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ.
 
Προσφωνώντας τον Μακαριώτατο, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κα. Nίκη Σουρή χαρακτήρισε την παρουσία του Αλεξανδρινού Προκαθημένου ως ένα «λαμπερό χάραμα στο σκοτάδι της νύχτας, μία όαση στην άνυδρη έρημο» και ζήτησε την στήριξή του στο έργο τους. Τέλος, η Πρόεδρος τόνισε ότι πολλά μέλη του δραστήριου αυτού πολιτιστικού φορέα σκοπεύουν σύντομα να επισκεφτούν την έδρα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, στην Αίγυπτο.
 
Από την πλευρά του, ο Πατριάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του και την χαρά του που βρίσκεται κοντά στα Μέλη του Λυκείου Ελληνίδων και τόνισε ότι εκτιμά το έργο τους διότι σε πολλές περιοχές του κόσμου το Λύκειο Ελληνίδων έχει συμβάλει σημαντικά στην διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής μας παράδοσης. Υποσχέθηκε μάλιστα να αποστείλει και μερικά από τα προσωπικά του παλιά αντικείμενα για να κοσμήσουν τις εκθέσεις του Λυκείου Ελληνίδων στο Γιοχάνεσμπουργκ.
 
 
 
17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2005.
 
Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΕΤΟΡΙΑ ΤΗΣ Ν. ΑΦΡΙΚΗΣ
 
Την Πέμπτη, 17 Μαρτίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως  Σεραφείμ, επισκέφθηκε την Ελληνική Πρεσβεία στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής, όπου τον υποδέχτηκε θερμά ο Πρέσβης της Ελλάδας κ. Ιωάννης Οικονομίδης, και όλο το επιτελείο και οι υπάλληλοι της Πρεσβείας.
 
Αμέσως μετά, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος επισκέφθηκε την Ύπατη Αρμοστεία της Κύπρου στην Πρετόρια όπου εξίσου θερμά τον υποδέχτηκε ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου κ. Κώστας Λεοντίου.
 
Στην συνέχεια, ο Μακαριώτατος παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του στην πρεσβευτική κατοικία ο Έλληνας Πρέσβης κ. Οικονομίδης, και όπου, τιμώντας το πρόσωπο του Πατριάρχου, το παρόν έδωσαν πολλοί διπλωμάτες ορθοδόξων ανατολικοευρωπαϊκών και άλλων κρατών, όπως η Αιγυπτία Πρέσβης,  οι Πρέσβεις της Ουκρανίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας, ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου, ο Αποστολικός Νούντσιος του Πάπα, ο Επιτετραμμένος της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ν. Αφρική κ. Γιαννακάκης, ο επιτετραμμένος της Ρωσικής Πρεσβείας, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Νοτίου Αφρικής κ. Μανόλης Ροδοκανάκης, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Πρετόριας κ. Τζιρκάλλε,  και άλλοι επίσημοι.  
 
ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
 
Το Σάββατο, 19 Μαρτίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. o Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β΄ τέλεσε Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσιο του Αγίου Αντωνίου στο Γιοχάνεσμπουργκ.
 
Μετά την Θεία Λειτουργία ο Μακαριώτατος επισκέφτηκε τον Ιερό Ναό  του Αποστόλου Ανδρέα στο Κρούνγκεστορπ, εκεί  τον υποδέχθηκαν οι πάροικοι με μεγάλο ενθουσιασμό.
 
Συνεχάρη εις τον λόγο του ο Πατριάρχης τον εφημέριο του Ναού, π. Δημήτριο,  για τις πολλές δραστηριότητες και το αξιόλογο έργο του.
 
Κατόπιν ο Μακαριώτατος παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν Του η εκεί Ελληνική Κοινότητα.
   
 
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ
 
Την Παρασκευή, 18 Μαρτίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ επισκέφτηκε τις Ελληνικές Κοινότητες του Εάστ Ράντ συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως Σεραφείμ.
 
Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε τους Ιερούς Ναούς του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, τον Ιερό Ναό του Μεγάλου Βασιλείου, και τον στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου με.
 
Σε όλες τις περιπτώσεις ο Μακαριώτατος έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τα Κοινοτικά  Συμβούλια και τους παροίκους. Ο Μακαριώτατος είχε την ευκαιρία να συζητήσει για διάφορα θέματα και τέλος να ευχαριστήσει για την καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ του Μητροπολίτου και των Ελληνικών Κοινοτήτων και να δώσει κουράγιο στους απόδημους Έλληνες που βρίσκονται στην Νότιο Αφρική επίσης τους υποσχέθηκε ότι θα ξαναβρεθεί σύντομα κοντά τους.
 
Στη συνέχεια  τα Κοινοτικά Συμβούλια από κοινού παρέθεσαν γεύμα στο Μπενόνι προς τιμή του Πατριάρχη.
 
Το βράδυ τις ιδίας ημέρας, Παρασκευής 18 Μαρτίου ε.ε., ο Πατριάρχης τέλεσε την ακολουθία των Α΄ Χαιρετισμών στον Ιερό Ναό της Παναγίας Παντανάσσης.
 
Την ακολουθία παρακολούθησε πλήθος παροίκων. Ο Μακαριώτατος  αναφέρθηκε σ το πρόσωπο της Παναγιάς.
 
Μετά το πέρας των Χαιρετισμών το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο  του Ιερού Ναού της  Παντάνασσας παρέθεσε δεξίωση προς τιμή του Μακαριωτάτου. 
 
 
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
 
Την Κυριακή της Ορθοδοξίας, 20 Μαρτίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αγίων Θεοστέπτων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Γιοχάνεσμπουργκ συμπαραστατούμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιωαννουπόλως και Πρετορίας Σεραφείμ και κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως.
 
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος τέλεσε Δοξολογία για την εθνική εορτή  της 25ης Μαρτίου. Μετά την Δοξολογία πραγματοποιήθηκε η λιτανεία των Ιερών εικόνων.
 
Στην Θεία Λειτουργία και την Ι. Λιτανεία μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν  η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στο Γιοχάνεσμπουργκ κ. Χρυσούλα Αλιφέρη, ο Α΄ Σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας, εκπρόσωποι από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας στη Νότιο Αφρική, και πλήθος λαού.
 
Στην Συνέχεια ακολούθησε εκδήλωση για την Εθνική Επέτειο στα Σχολεία «Σαχέτι» την έναρξη της οποίας έκανε ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος ανάβοντας την συμβολική φλόγα.
 
Ακολούθησε παρέλαση όλων των Ελληνικών σχολείων, σωματείων, και συλλόγων με υπερηφάνεια, δείχνοντας ότι ο απόδημος Ελληνισμός της Νοτίου Αφρικής ζει έντονα το Ελληνικό Πνεύμα των προγόνων.
 
Η εκδηλώσεις συνεχίσθηκαν με χορούς  από τα παιδία του σχολείου.
 
Το Μεσημέρι παρατέθηκε   γεύμα προς τιμή του Πατριάρχη.
 
Το απόγευμα τις ιδίας ημέρας ο Μακαριώτατος τέλεσε τον κατανυκτικό εσπερινό στο Παρεκκλήσιο της Αγίας Τριάδος και Αγίου Μάρκου στους χώρους της Μητροπόλεως.
 
Ο ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΔΕΞΙΩΣΗ ΕΠΙ ΤΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΣΤΟ ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ 
 

Την Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2005, η Α.Θ.Μ. o Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων Νοτίου Αφρικής στο Γιοχάνεσμπουργκ κ. Κώστας Γεωργίου και η οικογένεια του στο γεύμα επίσης παραβρέθηκαν και οι Πρόεδροι των Ελληνικών Κοινοτήτων της Νοτίου Αφρικής.
 
Ο Μακαριώτατος τόνισε την καλή συνεργασία που θα πρέπει να υπάρχει μεταξύ των Κοινοτήτων της Μητροπόλεως και του Πατριαρχείου για το καλό του Ελληνισμού στην Νότιο Αφρική. Αναφέρθηκε ακόμα στη σημαντική και πολύπλευρη προσφορά των Αιγυπτιωτών στην Ελλάδα, στην Φιλόξενη Αίγυπτο και στη Νότιο Αφρική.
 
Το βράδυ, της ιδίας ημέρας, ο Αλεξανδρινός προκαθήμενος μετέβη στην Προξενική Κατοικία για την δεξίωση με την ευκαιρία της Εθνικής Επετείου στην οποία μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν εκπρόσωποι  του Ελληνικού κοινοβουλίου, ο Επίσκοπος της Κοπτικής Εκκλησίας, Πρόεδροι Ελληνικών Συλλόγων και Σωματείων και πολλοί πάροικοι.
 
Ο Μακαριώτατος, ο οποίος ολοκληρώνει σήμερα, Τρίτη 22 Μαρτίου ε.ε., την περιοδεία του στην Νότιο Αφρική,  αποχαιρέτησε όλους με λόγια αγάπης και στοργής, τους υποσχέθηκε ότι θα είναι πάντα  κοντά τους για ότι χρειαστούν.
 
Σήμερα Τρίτη, 22 Μαρτίου ε.ε., ο Μακαριώτατος θα επισκεφθεί την Πρέσβειρα της Αιγύπτου, όπου και η έδρα του Πατριαρχείου,  στο Γιοχάνεσμπουργκ  προκειμένου να την ευχαριστήσει για τον σεβασμό και την προστασία που δείχνει η Αιγυπτιακή Κυβέρνηση στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.
 
Το βράδυ, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, θα αναχωρήσει από το Γιοχάνεσμπουργκ για το Κάιρο και αμέσως για την Αλεξάνδρεια προκειμένου την Τετάρτη, 23 Μαρτίου ε.ε., να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των Ελληνικών και Αραβικών Εμπορικών Επιμελητηρίων που βρίσκονται στην Αλεξάνδρεια για την ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και αμέσως θα αναχωρήσει για Κάιρο για την Δοξολογία και τις εκδηλώσεις της Εθνικής Επετείου.

 

ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
 
Η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ επέστρεψε στην Αλεξάνδρεια και στην Πατριαρχική Μονή του Αγίου Σάββα, το πρωί της Τετάρτης, 23 Μαρτίου ε.ε., μετά από πολυήμερη Ποιμαντική Επίσκεψη στην Νότιο Αφρική.
 
Το μεσημέρι επισκέφθηκε τον Μακαριώτατο ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Θεοχάρης Λαλάκος, ο Μακαριώτατος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα σημαντικά αποτελέσματα της ποιμαντικής αυτής επίσκεψης στην κοιτίδα του Ελληνισμού της Αφρικής αλλά και για τα Ιεραποστολικά Κέντρα που λειτουργούν πλέων στην Νότιο Αφρική.
 
Στην συνέχεια ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος είχε κοινή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Ελληνικού Υπουργείου Ανάπτυξης τον Πρόεδρο του Αραβοελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και ομάδα Εκπαιδευτικών από την Μυτιλήνη. Ο Μακαριώτατος τους καλωσόρισε στην έδρα του Πατριαρχείου, αναφέρθηκε στην μεγάλη ιστορία της Εκκλησίας του Αγίου Μάρκου και στο σημαντικό και πολύπλευρο Ιεραποστολικό Έργο που επιτελείτε ανά την  αφρικανική ήπειρο. Ακολούθησε κέρασμα στην Μεγάλη Αίθουσα της Πατριαρχικής Μονής.
 

Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

 
24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2005.
 
Την Πέμπτη,  24 Μαρτίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, μετέβη στο Κάιρο για τους εορτασμούς της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.
 
Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος παραβρέθηκε στην δεξίωση που παρέθεσε ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο  κ. Παναγιώτης Βλασσόπουλος, συνοδευόμενος από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Βαβυλώνος Εμμανουήλ και τον Πατριαρχικό Επιτροπεύοντα π. Νικόδημο. Στην δεξίωση συμμετείχαν αντιπρόσωποι πολλών κρατών και η Ελληνική παροικία, τον Αιγύπτιο Πρόεδρο κ. Χόσνυ Μουμπάρακ εκπροσώπησε η Υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης της Αιγύπτου κα Χάτζα Αμπού Ελ Νάγκα.  Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησε ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ. κ. Χρήστος Καβαλής, ενώ την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας ο Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Α. κ. Δημήτρης Βαφειάδης. Επίσης, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι όλων των ελληνικών Σωματείων, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου κ. Νικόλας Πολίτης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής στέγης Ηλιουπόλεως κ. Ιωακείμ Φλεβοτομάς, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αμπετείου Σχολής κ. Γιώργος Βαλλάς, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Καΐρου κ. Δάκης Πάτσαλης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας κ. Εδμόνδος Κασιμάτης και άλλοι.  
 

25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2005.
 
Παρουσία της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, Την Παρασκευή 25 Μαρτίου ε.ε., το Ελληνικό Κάιρο γιόρτασε  την επέτειο της Εθνικής Παλλιγγενεσίας.
 
Ο Μακαριώτατος τέλεσε την Θεία Λειτουργία στο τέλος την οποίας αναφέρθηκε στο μήνυμα της Ευαγγελικής Περικοπής, το οποίο ευχήθηκε να φωλιάσει στις καρδιές των πιστών, δίνοντας πατριαρχική και πατρική ευχή να ευλογεί ο Θεός τους Αγώνες όσων ήρθαν σήμερα να τιμήσουν τις εκδηλώσεις για την Εθνική Παλιγγενεσία. Και ζήτησε από την Υπεραγία Θεοτόκο να πρεσβεύει για όλον τον κόσμο.   
 

Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος στην συνέχεια  τέλεσε την Δοξολογία, συμπαραστατούμενος από τον Θεοφιλ.  Επίσκοπο Βαβυλώνος  Εμμανουήλ και τον κλήρο του Καίρου, στον Κοινοτικό Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης που βρίσκεται στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.
 
Την Ελληνική Πολιτεία εκπροσώπησε ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Παναγιώτης Βλασσόπουλος, ενώ το τιμητικό παρόν έδωσε ο Πρέσβης της Κύπρου κ. Φαίδων Αναστασίου, ο Γενικός Πρόξενος στο Κάιρο κ. Ηρακλής Αστεριάδης και ο Κύπριος Πρόξενος κ. Ανδρέας Κουζούπης.
 
Στις σημερινές εκδηλώσεις αλλά και των προηγούμενων ημερών για την 25η Μαρτίου, συμμετείχε ολόκληρη η Ελληνική Παροικία. Οι μαθητές των ιστορικών σχολείων της Αχιλλοπουλείου Σχολής και της Αμπετείου Σχολής και οι πρόσκοποι του Καΐρου.
 
Ο Πατριάρχης απευθυνόμενος προς τους παροίκους ζήτησε από τους νέους κυρίως απόδημους Έλληνες που ζουν στην Αίγυπτο αλλά και τις άλλες χώρες της Αφρικής, να μην λησμονάνε ποτέ «την ελληνική λαλιά, τον ύμνο της πατρίδας, τα ιερά και τα όσια της φυλής μας». «Πάντα θα υπάρχει ένα Αρκάδι, μία Αγία Λαύρα», που να μας θυμίζει τους Αγώνες του Ελληνισμού ανά τους αιώνες», κατέληξε ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.
 
Στις εκδηλώσεις, που ολοκληρώθηκαν με παρέλαση και χορούς από τα χορευτικά συγκροτήματα των ελληνικών εκπαιδευτηρίων Καΐρου, παραβρέθηκαν επίσης ο Ακόλουθος Αμύνης Πλοίαρχος Κώστας Λεβέντης, ο Ακόλουθος Τύπου κ. Κώστας Γιαννακόδημος, ο Συντονιστής Εκπαίδευσης κ. Άρης Μαγγιώρος, ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Κοινοτικής Καΐρου κ. Γιώργος Καλλίδης, οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ. Αργυρίου, κ. Διαμαντίδης, κ. Οικονόμου και πολύς κόσμος.
 
Την Κυριακή, 27 Μαρτίου ε.ε., ο Μακαριώτατος θα τελέσει στην Πατριαρχική Μονή του Αγίου Σάββα, και στην Αλεξάνδρεια Επίσημη Δοξολογία για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου.

Updated 25/03/05