Μάϊος  2005

ΘΕΟΔΩΡΟΣ  Β΄

ΕΛΕΩ ΘΕΟΥ ΠΑΠΑΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΠΑΝΤΙ ΤΩ ΠΛΗΡΩΜΑΤΙ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΥ ΘΡΟΝΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΧΑΡΙΣ ΚΑΙ ΕΛΕΟΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΕΚ ΝΕΚΡΩΝ ΑΝΑΣΤΑΝΤΟΣ ΣΩΤΗΡΟΣ ΚΑΙ ΛΥΤΡΩΤΟΥ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

 “Νυν πάντα πεπλήρωται φωτός, ουρανός τε και γη και τα καταχθόνια”

Αδελφοί και Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Χριστός Ανέστη!

Μέσα στη δροσιά και στις ευωδίες της ανοιξιάτικης νύχτας, λαμπροφορεμένοι μετά το θρήνο των Παθών, με χαρά ντυθήκαμε το φως της αναστάσεως του Χριστού. Το αδειανό μνήμα έγινε πέρασμα-πάσχα, γέφυρα για τον ολοφώτεινο Παράδεισο. Είμαστε πάλι παιδιά του Θεού γιατί «Χριστός ανέστη εκ νεκρών».

Σιωπηλά και εκστατικά, ακολουθήσαμε πριν λίγες ημέρες τον σταυροφόρο Ιησού στον ανηφορικό του μαρτυρίου Του δρόμο. Ξάγρυπνοι μαζί Του στον κήπο της Γεσθημανή, στην τιμητική Του συνοδεία κι εμείς, νιώσαμε σαν αγωνία δική μας την αγωνία Του. Σκύψαμε ευλαβικά μπροστά στο Σταυρό Του και με δάκρυα στα μάτια ασπασθήκαμε το Τίμιο Ξύλο. Με τα μύρα της αγάπης μας ράναμε τον ζωοδόχο τάφο και ασυγκράτητα ξεσπάσαμε σ’ επινίκιες ωδές: «Η Ζωή πως θνήσκεις; πως και τάφω οικείς;» αλλά και σε χαρμόσυνες υμνωδίες, όταν το ουράνιο μήνυμα «Ζητάτε τον Ιησού τον Ναζαρηνό τον εσταυρωμένο; Αναστήθηκε, δεν είναι εδώ», νικηφόρα και θριαμβευτικά αντήχησε στην πολυστένακτη γη μας.

Τα πάντα προσκυνούν, ευλογούν και δοξολογούν τον Κύριο της Δόξης, «τον Κύριον υμνείτε και υπερυψούτε εις πάντας τους αιώνας». Ναι αδελφοί μου, σήμερα όλοι μας επαξίως εορτάζουμε «θανάτου την νέκρωσιν, άδου την καθαίρεσιν, άλλης βιοτής της αιωνίου απαρχήν».

Σήμερα αντικρύζουμε, το ξημέρωμα μιας άλλης ζωής, όπως λέγει κι ο ιερός υμνωδός. “Χθες συνεθαπτόμην σοι Χριστέ, συνεγείρομαι σήμερον αναστάντι σοι, αυτός με συνδόξασον Σωτήρ εν τη Βασιλεία Σου”. Σήμερα ελπίζουμε ότι μπορούμε να κατακτήσουμε μια θέση στον Παράδεισο. Ο δρόμος ανοίχθηκε. Ο Ουρανός μας καλεί. Ας πάρουμε μηνύματα νίκης και δυνάμεως από τον κενό Τάφο του Θεανθρώπου. Το ανέσπερο φως που βγαίνει από μέσα του, φωτίζει κάθε ψυχή ανθρώπου που τρέχει σ’ αυτό σαν τις Μυροφόρες, σαν τον Πέτρο να διαπιστώσει και να δει το Θαύμα της Αναστάσεως. “Δεύτε λάβετε φως εκ του ανεσπέρου φωτός…”.

Η νύχτα της Αναστάσεως μαρτυρεί πως ο Χριστός είναι ζωντανός και βρίσκεται μαζί μας, πως κι εμείς είμαστε ζωντανοί μαζί Του. Γιατί μας υιοθέτησε και μας εξαγόρασε από το κράτος του διαβόλου και του θανάτου δίδοντας ως λύτρο το τίμιο αίμα Του.

Ολόκληρη η γιορτή του Πάσχα είναι μια πρόσκληση να κοιτάξουμε με αισιοδοξία κι ελπίδα τον κόσμο και την ζωή και να αντικρύσουμε την ανατολή της μυστικής και ανέσπερης ημέρας της Βασιλείας του Φωτός. “Σήμερον έαρ μυρίζει…” ψάλλει η Εκκλησία. Πίστη, αγάπη και ελπίδα πλημμυρίζουν την ψυχή μας.

Μέσα στη λατρεία της Εκκλησίας μας ο αναστημένος Χριστός είναι συνεχώς παρών και ζωντανός ανάμεσά μας. Στο φρικτό μυστήριο της Θείας Λειτουργίας το οποίο τελείται επάνω σε κάθε αγία Τράπεζα, λέγει ο ιερός Χρυσόστομος, έρχεται ο Χριστός, θυσιάζεται και ανασταίνεται για χάρη του ανθρώπου. Έτσι μας προσφέρεται η δυνατότητα, όταν συνειδητά και αληθινά μετέχουμε στη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας μας να αναβαπτισθούμε και να αναγεννηθούμε μέσα στο φως της χάριτος του Αγίου Πνεύματος που μας απέστειλε ο Χριστός μας, για να μας καθοδηγεί στην αληθινή ζωή και στον σταθερό ουράνιο προορισμό και προσανατολισμό μας.

Αγαπητοί μου Αδελφοί και Τέκνα της Αναστάσεως,

Το αιώνιο θαύμα της παρουσίας του αναστημένου Χριστού ανάμεσά μας, φωτίζει τις καρδιές όλων, ώστε να μην ξεχνούμε ποτέ το ιερό χρέος της ιεραποστολής. Μιας πνευματικής και όχι μόνον προσπαθείας και διακονίας αγάπης του Πατριαρχείου μας και όλων των συνεργατών του ιερού Κέντρου, Κληρικών και λαϊκών ιεραποστόλων σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο, προς τον εμπερίστατο και κουρασμένο αφρικανό αδελφό. Ας μην λησμονούμε την εντολή του Ιησού του Αναστημένου «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη, …πηγαίνετε, λοιπόν, και κάνετε μαθητές μου όλα τα Έθνη, βαφτίζοντάς τους στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος και διδάξτε τους να τηρούν όλες τις εντολές που σας έδωσα. Κι εγώ θα είμαι μαζί σας πάντα, ως τη συντέλεια του κόσμου» (Ματθ. 28, 16).

Αυτή η «ζωντανή παρουσία» του Χριστού ανάμεσά μας, μας εμπνέει και μας ενισχύει στην συνέχιση του έργου και της υψηλής αποστολής μας. Γιατί «Εκκλησία χωρίς ιεραποστολή, είναι Εκκλησία χωρίς αποστολή».

Ευχόμαστε εκ της Αποστολικής και Πατριαρχικής Καθέδρας του Ευαγγελιστού Μάρκου, το ανέσπερο Φως του κενού Τάφου, το οποίο ανέτειλε τη Νέα Ζωή του αναστημένου Θεού της αγάπης, της ειρήνης και της ελευθερίας να λαμπρύνει όλους εσάς και να καθοδηγεί την ζωή και τα έργα σας πάντοτε. Χριστός ανέστη! Χρόνια πολλά κι ευλογημένα! Καρποφόρα σε έργα αγάπης και ιεραποστολής!

 Διάπυρος προς τον αναστάντα Κύριον Ευχέτης πάντων υμών

 +ο Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄

 Εν τη Μεγάλη Πόλει της Αλεξανδρείας

ΑΓΙΟΝ ΠΑΣΧΑ 2005

 
Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΡΑΒΟΦΩΝΟΥΣ
 
Στον ιερό Ναό  Κοιμήσεως της Θεοτόκου των Αραβόφωνων Ελληνορθοδόξων τέλεσε την Λειτουργία η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ την Κυριακή του Θωμά, 9 Μαίου ε.ε., τον Μακαριώτατο πλαισίωσαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Λεοντοπόλεως  Διονύσιος, Χαρτούμ και παντός Σουδάν Καλλίνικος, Ερμουπόλεως Νικόλαος κληρικοί του Πατριαρχείου και οι Αραβόφωνοι κληρικοί της Αλεξανδρείας.
 
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος απευθυνόμενος προς το πυκνό εκκλησίασμα αναφέρθηκε στο Μέγα Θαύμα της Αναστάσεως και στον Αναστημένο Χριστό, επίσης στην σημασία της παρουσίας των Αραβοφώνων Χριστιανών στην Αίγυπτο, ακολούθως αναφέρθηκε στον Αραβόφωνο Μητροπολίτη Ερμουπόλεως Νικόλαο Πατριαρχικό Επίτροπο επί των Αραβοφώνων. Τέλος ευχήθηκε σε όλους Χριστός Ανέστη.
 
Ακολούθησε δεξίωση στην Αίθουσα Τελετών του Ναού. Ο πρόεδρος της Κοινότητας των Αραβοφώνων Ελληνορθοδόξων ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την αγάπη του προς την Κοινότητα και την παρουσία του στο Ναό.
 
ΑΝΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 
 
Το απόγευμα της Κυριακής, 8 Μαίου ε.ε., η Α. Θ. Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ αναχώρησε για Κάιρο και από εκεί στις τρεις τα ξημερώματα της Δευτέρας 9 Μαίου ε.ε. για Κωνσταντινούπολή όπου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένη ανεπίσημη επίσκεψη μέχρι τις 16 Μαίου ε.ε.   
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Τη συμπόρευση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής με το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε όλα τα Εκκλησιαστικά ζητήματα που αφορούν το σώμα της Εκκλησίας του Χριστού δήλωσε σήμερα, Πέμπτη 12 Μαίου ε.ε., από την Ίμβρο που βρίσκεται η Α. Θ. Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄.
 
Ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου πραγματοποιεί προγραμματισμένη ανεπίσημη επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολή συνοδευόμενος  από τον Σεβ. Μητροπολίτη Καρθαγένης Αλέξιο, από την Δευτέρα 9 Μαίου ε.ε. και μέχρι την Δευτέρα 16 Μαίου ε.ε..
 
Αύριο το Πρωί ο Μακαριώτατος αναχωρεί από την Ίμβρο για την Κωνσταντινούπολη μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.
 
Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ  ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ
 
Το πρωί της Δευτέρας, 9 Μαΐου ε.ε., η Α.Θ. Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, κατόπιν αδελφικής προσκλήσεως της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου,  μετέβη στην Κωνσταντινούπολη, συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Καρθαγένης κ. Αλεξίο, για  εβδομαδιαία ανεπίσημη επίσκεψη και ανάπαυση.
 
Τον Μακαριώτατο υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο ο Σεβ. Μητροπολίτης  Μύρων Χρυσόστομος και ο Πανοσιολ. Δευτερεύων των Πατριαρχικών Διακόνων Μάξιμος.
 
Την Τρίτη, 10 Μαΐου ε.ε., οι δύο Προκαθήμενοι με τις συνοδείες τους μετέβησαν στην γενέτειρα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, τη νήσο Ίμβρο, όπου έγιναν εγκαρδίως  δεκτοί από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου  Κύριλλο.
 
Κατά την τριήμερη παραμονή τους στην Ίμβρο, επισκέφθηκαν εθιμοτυπικός τους τοπικούς Άρχοντες, τον Έπαρχο, τον Δήμαρχο και τον Εισαγγελέα, από τους οποίους έγιναν δεκτοί με εκδηλώσεις τιμής και εγκαρδιότητας.
 
Ακολούθως επισκέφθηκαν προσκυνιματικώς πολλούς Ιερούς Ναούς και διάφορα προσκυνήματα, ενώ κατά ευγενή παράκληση της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη ο Μακαριώτατος τέλεσε τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνας Σχοινουδίου και Αγίας Τριάδος Χαγιάδου Αγριδίων. Οι Πατριάρχες παρέστησαν συμπροσευχόμενοι και στα θυρανοίξια Παναγίας Γαλακτοτροφούσης Γλυκέως που έγιναν από τον Σεβ. Μητροπολίτη Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνα. Σε όλες τις ευκαιρίες αντελλάγησαν μεταξύ των δύο προκαθημένων λόγοι αδελφικής αγάπης.
 
Στο χωριό Σχοινούδιο και μετά τα θυρανοίξια του Ι.Ν. Αγίας Μαρίνης.
 
η Α.Θ.Π. εχειροθέτησεν εις Άρχοντα Ακτούαριον της Αγίας του Χριστού Μ. Εκκλησίας τον χορηγόν της ανακαινίσεως Ιατρόν κ. Δημήτριο Δημητριάδη.
 
Τόσο ο Παναγιώτατος, όσον και ο Μακαριώτατος επαίνεσαν ιδιαίτερα την ανακαινιστική προσπάθεια του οικείου Ποιμενάρχη προκειμένου να μην χαθούν τα στοιχεία της Ελληνικής παραδόσεως του τόπου.
 
Τέλος επισκέφθηκαν συγκινημένοι το χωριό και την οικία του Οικουμενικού Πατριάρχη.
 
Την Παρασκευή 13 Μαϊου επέστρεψαν στο Φανάρι.
 
Την Κυριακή των Μυροφόρων, 15 Μαΐου, τελέσθηκε στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή, Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία. Τους δύο Προκαθήμενους πλαισίωσαν ήταν οι Σεβ. Μητροπολίτες Πέργης Ευάγγελος, Πριγκιποννήσων Ιάκωβος, Πράγας Χριστοφόρος, Σεβαστείας Δημήτριος, Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίος, Μοσχονησίων Απόστολος. Γαλλίας. Εμμανουήλ και Καρθαγένης Αλέξιος. Το Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Μελίτων.
 
Στη συνέχεια  η Α.Θ.Π. τέλεσε το καθιερωμένο τρισάγιο στο περίβολο της Μονής για τους κεκοιμημένους Οικουμενικούς Πατριάρχες, Αρχιερείς και Μ. Ευεργέτες του Γένους. Αμέσως μετά η Α.Θ.Μ. τέλεσε το τρισάγιο στο Β’ κοιμητήριο της Μονής.
 
Μετά την δεξίωση μετέβησαν στα νοσοκομεία Βαλουκλή και ευλόγησαν το προς τιμήν τους επίσημο γεύμα.
 
Ακολούθως επισκέφθηκαν όλες τις πτέρυγες του Νοσοκομείου.
 
Το πρωί της Δευτέρας η Α.Θ.Μ. συνοδευόμενος από του Σεβ. Μητροπολίτου Καρθαγένης κ. Αλεξίου επισκέφθηκε την οικία του Παναγιωτάτου στην Χαλκηδόνα.
Το μεσημέρι, της ίδιας ημέρας, οι δύο Πατριάρχες συζήτησαν στο Φανάρι, παρουσία πολλών Αρχιερέων σε κοινή σύσκεψη.
 
Το βράδυ ο Μακαριώτατος αφού ευγνωμόνως ευχαρίστησε την Α.Θ.Π. για την Αβραμιαία φιλοξενία επέστρεψε με τις Τουρκικές αερογραμμές στο Κάιρο και από εκεί οδικώς στην έδρα του την Αλεξάνδρεια.
 
Στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινουπόλεως τον Μακαριώτατο και την συνοδεία του προέπεμψε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ικονίου κ. Θεόληπτος, Πρωτοσυκγελλεύων των Πατριαρχείων. 
 
ΟΙ ΤΕΛΕΙΟΦΟΙΤΟΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ Γ΄ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΤΟΥΣ
 
Την Παρασκευή, 20 Μάιου ε.ε., επισκέφθηκαν την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας  και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄ οι τελειόφοιτοι της Πατριαρχικής Σχολής Μακάριος Γ΄ που βρίσκεται στο Ναϊρόμπι της  Κένυας και αποτελεί το φυτώριο του Πατριαρχείου για ιθαγενείς κληρικούς.
 
Τους Ιεροσπουδαστές συνόδευε ο Μητροπολίτης Κένυας και Διευθυντής της Σχολής Μακάριος.
 
Ο Μακαριώτατος υποδέχθηκε τους Αφρικανούς Ιεροσπουδαστές με ιδιαίτερη χαρά. Το μεσημέρι παρακάθισαν όλοι στην Πατριαρχική Τράπεζα.
 
Ο Μακαριώτατος κατά το γεύμα καλωσόρισε τους Αφρικανούς Ιεροσπουδαστές στο σεπτό κέντρο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας και αναφέρθηκε στην αποστολή που τους περιμένει μετά τη λήψη του πτυχίου τους.
 
Κατόπιν εντολής του Μακριότατου οι Ιεροσπουδαστές ξεναγήθηκαν στην «Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη» και τα αξιοθέατα της Αλεξάνδρειας συνοδευόμενοι από τον Αρχιμανδρίτη Μάρκο Θεοδόση.
 
Τους Ιεροσπουδαστές φιλοξένησε στους ξενώνες της  η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας.
 
Το Σάββατο, 21 Μαίου ε.ε., οι Ιεροσπουδαστές αναχώρησαν για το Κάιρο και από εκεί για το Όρος Σινά.
 
Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΔΕΙΠΝΟ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΩΝ
 
Στο ξενοδοχείο “SERATON MONTAZA”  μετέβη το βράδυ του Σαββάτου, 21Μαΐου ε.ε.,  η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ όπου τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση των «Ολυμπιακών Αερογραμμών» με την ευκαιρία της αύξησης των πτήσεων από και προς Αλεξάνδρεια αλλά και την συνεργασία τους με την Αιγυπτιακή Εταιρία «Egypter».
 
Τον Μακαριώτατο, που συνοδευόταν από τον Πατριαρχικό Επιτροπεύοντα Αρχιμανδρίτη Σάββα Χειμωνέττο, τον Αρχιγραμματέα της Συνόδου Αρχιμανδρίτη Γεννάδιο Στάντζιο των Μέγα Εκκλησιάρχη Αρχιμανρίτη Σπυρίδωνα Μηλιώτη και τον Εισηγητή του Αρχιμανδρίτη Μάρκο Θεοδόση, υποδέχθηκαν στην είσοδο του ξενοδοχείου ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Θεοχάρης Λαλάκος ο Διευθυντής των «Ολυμπιακών Αερογραμμών» στην Αίγυπτο κ. Ι. Παπασλάνης, ο Περιφερειακός Διευθυντής των «Ολυμπιακών Αερογραμμών» στην Αλεξάνδρεια κ.. Magdy Sahlool,  η υπεύθυνη του Εμπορικού Τμήματος της Εταιρίας κ. Ε. Μασλαρινού, ο υπεύθυνος Διακρατικών Συμφωνιών της «Egypter»    κ. Hassan    Serif  και      άλλοι   παράγοντες
 
Στην Αίθουσα υποδοχής ο Μακαριώτατος είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Υφυπουργό Τουρισμό της Αιγύπτου με το οποίο είχαν σύντομη συνομιλία σχετικά με τις προσπάθειες του Αλεξανδρινού Προκαθημένου προκειμένου να συνδεθεί ακτοπλοϊκά η Αλεξάνδρεια με την Ελλάδα. Επίσης σύντομη συνομιλία είχαν με τον Διοικητή του Αεροδρομίου κ. Faid M. Khallaf  τον οποίο ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε για την βοήθεια και την εξυπηρέτηση κατά τα ταξίδια του από και προς την Αλεξάνδρεια.
 
Μετά την άφιξη του Διοικητή Αλεξανδρείας (Νομάρχης) Στρατηγού κ. Mahgoyp ο Μακαριώτατος είχε σύντομη συνομιλία κατά την οποία αναφέρθηκε στο πρόσφατο ταξίδι του στην Τουρκία, στα εγκαίνια του Πατριαρχικού Μεγάρου και σε διάφορα θέματα που απασχολούν το Πατριαρχείο, τέλος ευχαρίστησε τον Διοικητή για την βοήθεια και την προστασία την οποία προσφέρεί στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας η Αιγυπτιακή Κυβέρνηση.
 
Κατά το Δείπνο, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος στο Μήνυμα του μεταξύ άλλων ευχαρίστησε τις «Ολυμπιακές Αερογραμμές» για την αγάπη που δείχνουν προς το πρόσωπό του και ακολούθως είπε : «…Από τον Οκτώβριο είμαι και Αιγύπτιος και αγαπώ και τις Αιγυπτιακές Αερογραμμές και τις ευχαριστώ για τη βοήθεια κατά τα μεγάλα μου ταξίδια στην Αφρικανική Ήπειρο…» προκαλώντας τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων Αιγυπτίων, Χριστιανών και Μουσουλμάνων ( Η Αίγυπτος αποτελεί παράδειγμα συμβίωσης των δύο θρησκειών). Στη συνέχεια ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Hosny Moybarark  για την προστασία την οποία παρέχει η Αιγυπτιακή Κυβέρνηση στο Πατριαρχείο και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο του Διοικητή στην Αλεξάνδρεια καταλήγοντας με ευχαριστίες προς όλους.
 
Στη Συνέχεια οι δύο εταιρίες προσέφεραν στον Μακαριώτατο και σε όλους του παρευρισκομένους αναμνηστικά δώρα.
 
Στο δείπνο παρευρέθηκαν επίσης ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Σ.Α.Ε. κ. Στέφανος Ταμβάκης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Χαράλαμπος Κατσιμπρής  και άλλοι.
 
Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
 
Για το Κάιρο αναχώρησε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, 22 Μαϊου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Θεόδωρος Β΄  προκειμένου να τελέσει την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης της Ελληνικής Κοινότητας  Καΐρου.
 
Το πρωί της Δευτέρας, 23 Μαΐου ε.ε., Ο Αλεξανδρινό Προκαθήμενος Θα αναχωρήσει από το Κάιρο για την Κωνσταντινούπολη προκειμένου να λάβει μέρος στην Σύναξη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών για το πρόβλημα το οποίο έχει προκύψει σχετικά με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. 
 

ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

 
Επέστρεψε στην έδρα του την Αλεξάνδρεια χθες τα ξημερώματα, Πέμπτη  26 Μαΐου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, από την Κωνσταντινούπολη και το Φανάρι  που είχε μεταβεί προκειμένου να λάβει μέρος στη Σύνοδο των Ορθοδόξων Προκαθημένων για το πρόβλημα το οποίο είχε προκύψει με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.
 
Κατά την διάρκεια των συνεδριάσεων προτάθηκε στον Μακαριώτατο  Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Ειρηναίο για το καλό της Εκκλησίας και του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων να παραιτηθεί οικειοθελώς πράγμα το οποίο αρνήθηκε αναγκάζοντας την Σύνοδο των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών να αποκηρύξει τον Πατριάρχη Ειρηναίο και να  αφαιρέσει το όνομα του από τα δίπτυχα των Ορθοδόξων Προκαθημένων.
 
Παραθέτουμε αυτούσια την Αντιφώνηση της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ κατά την διάρκεια των εργασιών της Συνόδου των Ορθοδόξων Προκαθημένων στο Φανάρι:
 
«Αντιφώνησις της Α.Θ.Μακαριότητος του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β’ Εις την Πανορθόδοξον Σύναξιν των Προκαθημένων Των Ορθοδόξων Εκκλησιών-Φανάρι, 23 Μαϊου 2005
 

Παναγιώτατε Δέσποτα, εξ ονόματος του ιερού και αγίου σώματος τούτου απευθύνω ολίγας τινάς αντιφωνητηρίους προσρρήσεις, αι οποίαι σκοπόν έχουν να κωδικοποιήσουν, κατά το δυνατόν,  την αλήθειαν, και όχι να περιορισθούν εις φιλόφρονας λόγους.

Μετά χαράς απεδέχθημεν άπαντες, οι σήμερον συναθροισθέντες εις τας αυλάς της Μεγάλης Εκκλησίας, Μακαριώτατοι Πατριάρχαι των Ορθοδόξων Πρεσβυγενών Πατριαρχείων και Αγιώτατοι Πρόεδροι των Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, την περιφραδή  πρόσκλησιν της Παναγιότητος Υμών δια να συνέλθωμεν ομοθυμαδόν και επί το αυτό, ως το άγιον Σώμα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Η χαρά και η αγαλλίασις  μεγίστη, διότι ημείς οι καταξιωθέντες ποιμαίνειν τας εκασταχού Εκκλησίας έχομεν την ευκαιρίαν να απολαύσωμεν πρόσωπον προς πρόσωπον έκαστος τον έτερον και να ζήσωμεν μίαν άλλην πλευράν της πιστευομένης και ψηλαφουμένης Εκκλησιαστικής Αληθείας, την οποίαν, ούτως η άλλως, ζώμεν εν τη Ευχαριστία και τη μεθ’ ημών εν παντί και πάση κοινωνία.
Έχομεν την ευκαιρίαν σήμερον να είδωμεν τα χριστοφιλή πρόσωπα των Μακαριωτάτων Πατριαρχών και των Προέδρων των κατά τόπους Αυτοκεφάλων Εκκλησιών και να παρακαθίσωμεν μετά της Υμετέρας Παναγιότητος εν Συνάξει, επικαλούμενοι την αύραν και πνοήν του Παρακλήτορος Πνεύματος της Εκκλησίας. Διότι εν Συνόδω η Ορθόδοξος Εκκλησία πάντοτε αποφαίνεται και εν Συνόδω το Πνεύμα το Άγιον παρίσταται και «συγκροτεί τον θεσμόν της Εκκλησίας». Είναι όντως παρήγορον το γεγονός ότι δι  αὐτῆς της πράξεως και αληθινής οδού συνερχόμεθα άπαντες οι Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών και «εν προσευχή προσκαρτερούντες», συσκεπτόμεθα αδελφικώς με μοναδικόν κριτήριον την επικράτησιν της ενότητος, της αδελφωσύνης, της ειρηνεύσεως και καταλλαγής, της αγάπης του Χριστού «του μεγάλου Αρχιερέως» εν τω μέσω ημών.

Ασφαλώς, όμως, η χαρά αύτη μετριάζεται, έως και συστέλλεται θα έλεγον, εκ του λόγου δια τον οποίον συνεκλήθημεν και ιδού παριστάμεθα συμπάρεδροι του μεγίστου τούτου Συνοδικού σχήματος, της Ιεράς ταύτης Συνάξεως, άπαντες οι Άγιοι Αδελφοί. Δεν πρόκειται περί επετειακής, ευκαιριακής η και πανηγυρικής τινός Συνεδρίας, η οποία θα διετράνωνε απλώς την ευστάθειαν των αγίων του Θεού Εκκλησιών, αλλ’ αντιθέτως πρόκειται περί, ως μη ώφειλε, μιας τοιαύτης Πανορθοδόξου Συνάξεως, δια να διαπιστώσωμεν, αλλά και να θεραπεύσωμεν το τετρωμένον σώμα μιας αγίας τοπικής Αδελφής Εκκλησίας, και δη, της Σιωνίτιδος Εκκλησίας, και να εξωραίσωμεν και πάλιν τον διαρραγέντα χιτώνα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, δια να ερρανισθώ την επίκαιρον προς την παρούσαν περίστασιν εμφάνειαν του Σωτήρος Χριστού εις τον εν αγίοις προκάτοχόν μου Αρχιεπίσκοπον Αλεξανδρείας Πέτρον.

Επιβάλλεται και πρέπον είναι να αποφανθούμε από κοινού τι μέλλει γενέσθαι, αφού βεβαίως εξετάσωμεν μετ’ επιμελείας πολλής, προσοχής μεγάλης, προσευχής διαπύρου, λεπτότητος, και μεγίστης ευθύνης και ευαισθησίας τα γεγονότα, πάντοτε με διάθεσιν θεραπευτικήν, με λογισμόν και σκέψιν το συμφέρον της Εκκλησίας και μόνον, με ιερό χρέος έναντι της ιστορίας και της διασώσεως της αληθείας και της αποφυγής του σκανδαλισμού των πιστών τέκνων του Αγίου Σώματος. Δεν βλέπομεν εις πρόσωπα ανθρώπων, εκφράζομεν τους ιερούς θεσμούς, έχομεν την ευθύνην, καλούμεθα όχι να επικρίνωμεν η να κατακρίνωμεν και κολάσωμεν ελαφρά τη καρδία, αλλά να ενσκύψωμεν επί των τραυμάτων.

Η άσκησις αυτής της ιερής και θυσιαστικής διακονίας ανήκει εις μεν τον Αρχιεπίσκοπον Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικόν Πατριάρχην, αλλά και εις τους Μακαριωτάτους Πατριάρχας όλων των Πρεσβυγενών Ορθοδόξων Πατριαρχείων και τους Αγιωτάτους Προέδρους των Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Τα ως άνω αποτελούν απλώς και προχείρως μίαν επιγραφικήν επιτομήν της αληθείας και της πραγματικότητος. Της ιστορικής πορείας της Ορθοδόξου Εκκλησίας μέσα εις τον κόσμον.

 
Παναγιώτατε Δέσποτα, Η σημερινή Συνοδική διαβούλευσις και εν αγίω Πνεύματι Σύσκεψις προς καταρτισμόν της διασαλευθείσης Σιωνίτιδος Εκκλησίας και κατ’ επέκτασιν ολοκλήρου του θροηθέντος Εκκλησιαστικού Σώματος, στοιχούσα εις την αείποτε Συνοδικήν διάρθρωσιν της Εκκλησίας και μη προκατα- λαμβάνουσα τας εξελίξεις, προκαλεί και προσκαλεί άπαντας ημάς τους Συνηγμένους Αδελφούς Προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών εις την περαιτέρω φιλάδελφον μελέτην του προειρημένου εκκλησιαστικού ζητήματος.

Ζώμεν, άρα, ώρας και στιγμάς, αι οποίαι παραπέμπουν εις την αποστολικοχαρισματικήν βάσιν της αχειροποιήτου Εκκλησιαστικής οικοδομής. Ζώμεν ώρας και στιγμάς, αι οποίαι επαναφέρουν μνήμας των Ιερών και Αγίων Συνόδων, αι οποίαι συνεκροτήθησαν, είτε ενταύθα, είτε και αλλαχού εκ διαφόρων αφορμών. Ζώμεν την ενότητα της πίστεως και την κοινωνίαν της εν Χριστώ και κατά Χριστόν αγωνίας δια την παλινώθησιν της μεθ’ ημών αναστροφής εν Συνόδω. Ζώμεν μίαν άλλην ακόμην έκφανσιν της Εκκλησιαστικής Κοινότητος, η οποία Συνοδικώς αποφαινομένη εκφράζει το σύνολον, την αγιότητα, την μοναδικότητα, την καθολικότητα, την ειρήνην, την καταλλαγήν, την αγάπην, την σύνεσιν, την μακροθυμίαν, την ενότητα των διεστώτων. Ζώμεν εν ενί λόγω εν αφελότητι και απλότητι καρδίας τα άγια θέσμια της Εκκλησίας !

Από της θέσεως, όθεν, ταύτης δραττόμεθα της ευκαιρίας να εκφράσωμεν την ευγνώμονα ημών ευαρέσκειαν, άπαντες οι αδελφοί Προκαθήμενοι, δια την φιλόφρονα διάθεσιν της Παναγιότητος Υμών και της περί Υμάς περινοουστάτης Αγίας και Ιεράς Συνόδου, όπως επιμερισθώμεν απαξάπαντες ευθύνας και πρωτοβουλίας, αι οποίαι κανονικώς, μακραιώνως και αταλα- ντεύτως ανήκουν εις τον μεθ’ ημών εν ίσοις Πρώτον. Αι οποίαι όμως ευθύναι εξίσου ανήκουν και εις τους εν Συνάξει Αγίους Αδελφούς Προκαθημένους.

Κατακλείων δε, την αντιφώνησιν ταύτην ευσχημόνως και εξ ονόματος απάντων καταθέτω την απροδιάθετον βούλησιν των αγιωτάτων Αδελφών  δια την ορθήν και αληθή διευθέτησιν του ταλανίζοντος την Ορθόδοξον Εκκλησίαν θέματος, άνευ βεβιασμένων και προσχηματισμένων λύσεων και άνευ ειδικής η προνομιακής αντιμετωπίσεως ουδενός των εμβαλλομένων μερών. «Στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου...»

 
 Παναγιώτατε, ολοκάρδιος και εσώψυχος  τυγχάνει η αγωνία όλων ημών ήδη δε, έχομεν δώσει εαυτούς εις το του Κυρίου άγιον θέλημα, το οποίον είθε να ακούσωμεν. Λάλει Κύριε και ημείς οι δούλοι Σου ακούωμεν.

Υπεραγία Θεοτότε φώτισον τον νουν ημών.  Άγιοι Απόστολοι, οι στύλοι της Εκκλησίας, Άγιοι Μάρτυρες οι την πίστιν τηρήσαντες, και Άγιοι Πατέρες οι εξυφάναντες τον χιτώνα της Θεολογίας εύχεσθε τω Κυρίω ημών όπως, φωτίση και ενισχύση ημάς εις το προκείμενον.  Χριστός ανέστη Αδελφοί !  Ο Θεός μεθ’ ημών.  Αμήν.»

 

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
 
Την Δευτέρα, 30 Μαΐου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, επισκέφτηκε στους χώρους του Ελληνικού τετραγώνου στην Αλεξάνδρεια, το Αβερώφειο Γυμνάσιο και Λύκειο, και το Πρατσίκειο Δημοτικό Σχολείο. Ευλόγησε τα παιδιά και τους καθηγητές και τους μίλησε για το μέλλον. Τους ευχήθηκε καλή πρόοδο στα μαθήματά τους και καλή επιτυχία στις εξετάσεις.
 
 
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
 
Την Τρίτη, 31 Μαϊου ε.ε., επισκέφθηκε την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄ ο Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδος κ. Δημήτριος Αβραμόπουλος.
 
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Μεγάλη Αίθουσα της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου.  Στη συνλαντηση παραβρέθηκαν ο Διοικητής της Αλεξανδρείας Mohamed Amptesalam Mahgoup ο οποίος είχε φθάσει νωρίτερα στην Πατριαρχική Μονή του Αγίου Σάββα προκειμένου να υποδεχθεί τον Έλληνα Υπουργό, κατά τη διάρκεια της αναμονής είχαν σύντομη συνομιλία με τον Μακαριώτατο για θέματα του Πατριαρχείου, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο κ. Παναγιώτης Βλασσόπουλος και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας  στην Αλεξάνδρεια κ. Θεοχάρης Λαλάκος, παράγοντες του Υπουργείου Τουρισμού και του Υπουργείου Πολιτισμού καθώς και Βουλευτές.
 
Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε στο πρόσωπο του  κ. Υπουργού την Ελλάδα για την βοήθεια την οποία προσφέρει προς το Πατριαρχείο με διαφόρους τρόπους αλλά και στο πρόσωπο του Διοικητή της Αλεξάνδρειας ευχαρίστησε την Αιγυπτιακή Κυβέρνηση για την αγάπη και την προστασία την οποία προσφέρει στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, απευθυνόμενος στον Έλληνα Υπουργό ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία με τον κ. Mahgoup ο οποίος άλλαξε την όψη της Αλεξάνδρειας και αγαπήθηκε από τον κόσμο. Επίσης  ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Αιγυπτιακής Δημοκρατίας για την βοήθεια και την προστασία την οποία παρέχει στο Πατριαρχείο. Ακολούθως προσέφερε στον κ. Αβραμόπουλο τον Σταυρό του Αγίου Μάρκου στον Διοικητή αντίγραφο από το Μουσείο «Μπενάκη» και στην υπόλοιπη συνοδεία αιγυπτιακά φιλντισένια κουτιά.
 
Στη συνέχεια, ο κ. Αβραμόπουλος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την φιλοξενία και αναφέρθηκε στους προκατόχους Του Πατριάρχες και στο έργο τους καθώς και στο έργο του Πατριαρχείου στην Μαύρη Ήπειρο και την σημασία του, τέλος προσέφερε στον Μακαριώτατο και στον κ. Διοικητή την συλλεκτική συλλογή των  νομισμάτων που εκδόθηκαν με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων.
 
Κατά την ιδιαίτερη συνομιλία που είχαν ο Πατριάρχης και ο κ. Αβραμόπουλος τονίστηκε το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Κρήτης με την Αίγυπτο, η λειτουργία ΄Ελληνο-Αιγυπτιακής Τουριστικής Σχολής στην Ηλιούπολη Καΐρου σε κτίριο του Πατριαρχείου και η δραστηριοποίηση Ελλήνων Τουριστικών Επιχειρηματιών στην Αλεξάνδρεια.

Updated 2/06/05