Ιούνιος  2005

Η ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
 
Την Πέμπτη, 9 Ιουνίου ε.ε., επεσκέφθη την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄ στο γραφείο του στην Ιερά Πατριαρχική μονή του Αγίου Σάββα, η Πρέσβης της Ελλάδας στην Λιβύη κα. Χρυσάνθη Παναγιοτοπούλου.
 
Ο Μακαριώτατος και η Πρέσβης συζήτησαν διάφορα θέματα σχετικά με τον Ελληνισμό  στη Λιβύης. Εν συνεχεία η Πρέσβης επεσκέφθη το υπό ανακαίνιση Πατριαρχικό Μέγαρο.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΠΕΤΡΟΥ Ζ΄
 
Την Κυριακή, 12 Ιουνίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ τέλεσε το εννιάμηνο Ιερό Μνημόσυνο του μακαριστού Πατριάρχου κυρού Πέτρου Ζ΄ και της συνοδείας του εις την Ιερά Πατριαρχική Μονή του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου.
 
Στην Θεία Λειτουργία, τον λόγο κήρυξε ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Αρχιμανδρίτης Γεννάδιος Στάντζιος. Ανεφέρθηκε στον μακαριστό Πατριάρχη Πέτρο και το έργο του, και ακολούθως στην Κυριακή των 318 Αγίων θεοφόρων Πατέρων της πρώτης Οικουμενικής Συνόδου.

ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΠΕΤΡΟΥ Ζ΄ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΘΕΟΔΩΡΟ Β΄.
 
Την Τρίτη. 14 Ιουνίου ε.ε.. επεσκέφθη την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄ στο γραφείο του στην Ιερά Πατριαρχική Μονή του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου στην Αλεξάνδρεια, τα αδέλφια του μακαριστού Πατριάρχου κυρού Πέτρου.
 
Ο Μακαριώτατος εξέφρασε την αγάπη και τον σεβασμό του προς το πρόσωπο του μακαριστού Πατριάρχου Πέτρου και τους διαβεβαίωσε ότι θα είναι πάντα κοντά στην οικογένεια του προκατόχου του.
 
Αναφερόμενος στον Πατριάρχη Πέτρο είπε ότι εκτός του ότι αναδιοργάνωσε την Εκκλησία των Αλεξανδρέων κατά τα επτά χρόνια της Πατριαρχίας του,  ήταν και ένας άνθρωπος αγάπης ο οποίος στήριξε τον Ελληνισμό στην Αφρικανική Ήπειρο επίσης το ιεραποστολικό του έργο είναι γνωστό παγκοσμίως, και έτσι η μνήμη του θα είναι αιωνία.
 
ΓΕΥΜΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
 
Την Πέμπτη, 16 Ιουνίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ παρέθεσε γεύμα στούς εκπαιδευτικούς των Ελληνικών Σχολείων Αλεξανδρείας στο εντευκτήριο της Ε.Κ.Α.
 
Ο Μακαριώτατος δώρισε Καινές Διαθήκες στους Εκπαιδευτικούς και τους ευχήθηκε καλό καλοκαίρι.
 
ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΠΙ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΕΤΩΝ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΑΣ
 
Την Παρασκευή, 17 Ιουνίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ τέλεσε την Θεία Λειτουργία στην Ιερά Πατριαρχική Μονή του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δεκαπέντε χρόνων Αρχιερατίας.
Ακολούθησε κέρασμα στην Μεγάλη αίθουσα της Μονής.
 
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΘΗΤΗ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ
 
Την Παρασκευή, 17 Ιουνίου ε.ε., επισκέφτηκε την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄ στο γραφείο του στην Ιερά Πατριαρχική Μονή του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, ο Δημήτριος Ανδρουλάκης -Τσιντώνης ο οποίος έλαβε το πρώτο βραβείο γενικής επίδοσης από το Αβερώφειο Γυμνάσιο-Λύκειο Αλεξανδρείας, και παρέδωσε το χρηματικό ποσό που έλαβε ως έπαθλο στον Μακαριώτατο για τις ανάγκες των φτωχών παιδιών της Αφρικής.
 
Ο Μακαριώτατος συνεχάρη τον Δημήτρη για την πράξη του, αλλά και για το ότι έλαβε το πρώτο βραβείο, του ευχήθηκε καλό καλοκαίρι και καλή συνέχεια στις σπουδές του.      
 
Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ
 
Το Σάββατο, 18 Ιουνίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ μετέβη στο Κάιρο συνοδευόμενος από τον Μέγα Εκκλησιάρχη του Πατριαρχείου Αρχιμανδρίτη Σπυρίδωνα Μηλιώτη.
 
Ο Μακαριώτατος  επισκέφθηκε αμέσως στο νοσοκομείο τον ασθενή κληρικό της Επιτροπείας Καίρου Αρχιμανδρίτη Κλεόπα Καλογήρου και συνεργάστηκε με τους γιατρούς για την περίθαλψη του.
 
Κατόπιν μετέβη στην Πατριαρχική Επιτροπεία Καίρου στο Hamzawi και επιθεώρησε τις εργασίες ανακαίνισης του Ναού και των κτιρίων της Επιτροπείας που πραγματοποιούνται με δαπάνες της Βουλής των Ελλήνων.
 
Κατόπιν ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου μετέβη στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στο Helouan. Ο Πατριάρχης Επιθεώρησε τον πρόσφατα ανακαινισμένο Ναό και όρισε υπεύθυνο του Ναού τον Αρχιμανδρίτη Ισίδωρο Σαλάκο ο οποίος θα τελεί εκεί Θεία Λειτουργία κάθε Παρασκευή.
 
Την Κυριακή, 19 Ιουνίου ε.ε., ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ηλιουπόλεως, πλαισιούμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ερμουπόλεως Νικόλαο το Θεοφιλ. Επίσκοπο Βαβυλώνος Εμμανουήλ, τους κληρικούς του Καίρου,  και τον έξαρχο του Πατριαρχείου Μόσχας  Αρχιμανδρίτη Λεωνίδα Gorbachof.    
 
Αργότερα ο Μακαριώτατος με τον Πρέσβη της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Παναγιώτη Βλασσόπουλο επιθεώρησε το μεγαλοπρεπές κτήριο του Πατριαρχείου στην Ηλιούπολη εκεί σύντομα θα στεγαστεί η  Ελληνο-Αιγυπτιακή Τουριστική Σχολή, όπως συμφωνήθηκε κατά την επίσκεψη του Υπουργού Τουρισμού της Ελλάδας στην Αίγυπτο κ.  Δ. Αβραμόπούλου.
 
Το μεσημέρι ο Μακαριώτατος παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε η Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ηλιουπόλεως. Ο Μακαριώτατος υπεσχέθη στην νεολαία ότι θα βρίσκεται πάντα δίπλα τους.
 
Το απόγευμα, ο Μακαριώτατος συνοδευόμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Βαβυλώνος, επιθεώρησε λεπτομερώς όλο το Πατριαρχικό συγκρότημα της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου που έχει ανάγκη ανακαινίσεως εκ βάθρων εξ’ αιτίας της  διαβρώσεως που έχει υποστεί  από τα νερά του Νείλου τα οποία ανεβαίνουν και μέχρι τα υπόγεια διαμερίσματα της Μονής.
 
Την Δευτέρα πρωί, 20 Ιουνίου ε.ε., τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό « της Φυγής εις Αίγυπτον» στον χώρο των κοιμητηρίων, την οποία παρακολούθησαν πάρα πολλοί προσκυνητές από Ελλάδα και Κύπρο, παραβρέθηκε  και η ευεργέτιδα του Ναού Αρχόντισσα των Εκκλησιών κα Αριάδνη Ψύλλου με τον γιο  της Δημήτριο, στους οποίους ο Μακαριώτατος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Εκκλησίας των Αλεξανδρέων  για όσα προσφέρουν στην Εκκλησία του Χριστού.
 
Στη συνεχεία ο Μακαριώτατος τέλεσε τρισάγιο στους τάφους των αειμνήστων Πατριαρχών Παρθενίου και Πέτρου.
 
Κατόπιν ο Πατριάρχης μετέβη στην Σούμπρα όπου επιθεώρησε τα έργα ανακαινίσεως του  Ιερού Ναού των  Αγίων Αναργύρων. Ο Ναός ανακαινίζεται από την οικογένεια Λεβέντη από την Νιγηρία.
 
Αργότερα συνεργάστηκε με τον διευθυντή του Πατριαρχικού Πνευματικού Κέντρου Καίρου κ. Απόλλωνα Βλάχο, για θέματα που απασχολούν το Πνευματικό Κέντρο.
 
Ο Μακαριώτατος κατά την παραμονή του στο Κάιρο είχε την ευκαιρία, στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου, να συναντήσει αρκετούς πιστούς και να επιλύσει θέματα που τους απασχολούν. Ευχήθηκε σε όλους το Πανάγιο Πνεύμα να τους συνοδεύει στην ζωή τους.