Ιανουάριος  2005

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Το βράδυ, της Παρασκευής, 31 Δεκεμβρίου 2004, πραγματοποιήθηκε η   κοπή της καθιερωμένης βασιλόπιτας από την  Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄, στην Μεγάλη Αίθουσα της Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Σάββα.

Με πολλά έργα να βρίσκονται σε εξέλιξη και συνεχίζοντας όπως υποσχέθηκε ο νέος Πατριάρχης την αναγέννηση και την  αναμόρφωση της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, αποχαιρέτησε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας το 2004.
 
Την τελευταία μέρα του χρόνου, έψαλαν στον Μακαριώτατο τα Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα ομάδες μαθητών από τα σχολεία της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας.
 
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, δέχθηκε τους κληρικούς και λαϊκούς  που υπηρετούν στα γραφεία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας  καθώς και τους Ελληνόφωνους και Αραβόφωνους κληρικούς της πόλεως προκειμένου να του ευχηθούν Καλή Χρονιά.
 
Ακολούθως ο Μακαριώτατος διένειμε τα καθιερωμένα δώρα στους κληρικούς, στους υπαλλήλους του Πατριαρχείου και σε όλους εκείνους που βοηθούν το έργο του.
 
Μετά τον Μέγα Πανηγυρικό  Εσπερινό, ο Μακαριώτατος, συνοδευόμενος από τον κλήρο του Πατριαρχείου, τους παροίκους και τους προσκυνητές,  κατευθύνθηκε στην Μεγάλη αίθουσα της Μονής του Αγίου Σάββα όπου πραγματοποιήθηκε η κοπή της καθιερωμένης Βασιλόπιτας.
 
Στην τελετή παρευρέθηκαν ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Προξενείου στην Αλεξάνδρεια κ. Δημήτρης Διαμαντής, ο Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Α. κ. Δημήτριος Βαφειάδης, ο Πρόεδρος της Κοινότητος Αραβοφώνων Ορθοδόξων κ. Gabriel Naccahe, και πάρα πολλοί πάροικοι.
 
Μετά την σχετική ακολουθία και την ευλογία της Βασιλόπιτας, ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στις χειροτονίες νέων Μητροπολιτών για τις Μητροπόλεις που έμειναν κενές μετά το Δυστύχημα της 11ης Σεπτεμβρίου. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η αναφορά του Μακαριωτάτου στον μακαριστό προκάτοχό  του Πέτρο Ζ΄ αλλά και η αναφορά, ξεχωριστά, σε κάθε κληρικό από τη συνοδεία του που βρήκε τραγικό θάνατο μετά την πτώση του Ελικοπτέρου αλλά και στους λαϊκούς συνοδούς του Μακαριστού Πατριάρχου και το πλήρωμα του Ελικοπτέρου. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην σημασία και το σημαντικό και πολύπλευρο έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας σε όλη την αφρικανική ήπειρο. Αναφέρθηκε στις ιεραποστολές ανά την Αφρική αναφέροντας πολλές, συγκλονιστικές, προσωπικές περιπτώσεις. Τέλος ευχαρίστησε στο Πρόσωπο του εκπροσώπου του Ελληνικού Προξενείου την μητέρα Ελλάδα για την υποστήριξη του έργου του Πατριαρχείου, στο πρόσωπο του Εκπροσώπου της Ε.Κ.Α. τους παροίκους και στο πρόσωπο του κ. Nakkas τους αραβόφωνους Ορθοδόξους, επίσης ευχαρίστησε τους νέους που παραβρέθηκαν σε αυτή την τελετή και τους έδωσε τις απαραίτητες συμβουλές για το νέο έτος, τέλος ευχαρίστησε όλους για την αγάπη με την οποία τον περιέβαλαν από την πρώτη στιγμή που έφθασε στην Αλεξάνδρεια.    

Την ομιλία μετέφραζε στα Αραβικά η πρεσβυτέρα του Αραβοφώνου εφημερίου του Αγίου Αντωνίου π. Πέτρου Μάζγαρ, κα. Ζιχράν.
 
Τέλος όλοι οι παρευρισκόμενοι έψαλλαν τα κάλαντα και ο Μακαριώτατος μοίρασε την Βασιλόπιτα.
 
Την πρώτη του Νέου Έτους, ο Πατριάρχης προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας περιστοιχούμενος από τον ιερό κλήρο του Πατριαρχείου και της πόλεως.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε Δοξολογία για το νέο έτος, στην οποία προεξήρχε ο Μακαριώτατος. Το Ελληνικό Προξενείο εκπροσώπησε ο κ. Δημήτριος Διαμαντής και την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας ο Α΄ Αντιπρόεδρός της κ. Δημήτριος Βαφειάδης. Μετά το πέρας της Δοξολογίας ο Μακαριώτατος στην ομιλία του ευχήθηκε μεταξύ άλλων υγεία και δύναμη σε όλους και η ειρήνη του Θεού να βασιλεύει στην Αίγυπτο, την Ελλάδα και στον κόσμο όλο.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος δέχθηκε τις ευχές όλων στην Μεγάλη Αίθουσα της Μονής.
 
Κατόπιν ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου συνοδευόμενος από τον κλήρο του Θρόνου, μετέβη στην Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας για την κοπή της πίτας.
 
Η τελετή έλαβε χώρα στο Εντευκτήριο της Ε. Κ. Α. και σε αυτήν παραβρέθηκαν τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας και των Ελληνικών Προξενικών Αρχών. Μετά την καθιερωμένη προσευχή και τις ευχές του Μακαριωτάτου για το Νέο Έτος ακολούθησε η κοπή της πίτας και η διανομή της σε όλους από τον Πατριάρχη.

Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε το  Γηροκομείο της Ελληνικής Κοινότητας και ευχήθηκε καλή χρονιά στους γέροντες. Ο Πατριάρχης  ζήτησε, για πρώτη φορά, να καθίσουν στο γιορτινό τραπέζι όλοι οι ηλικιωμένοι και οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα.   

Το μεσημέρι της επομένης, Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2005, στην Πατριαρχική Τράπεζα, ο Μακαριώτατος έκοψε την πίτα για τους κληρικούς και τους υπαλλήλους του Πατριαρχείου.

 

ΤΑ ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

 
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια εορτάστηκαν στις 6 Ιανουαρίου ε.ε., τα Άγια Θεοφάνεια στον ιστορικό Θρόνο του Αγίου Μάρκου, στο Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, προεξάρχοντος της Θείας Λειτουργίας της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄.
 
Ο Μακαριώτατος, πλαισιούμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Πηλουσίου και τον κλήρο του Πατριαρχείου μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τέλεσε τον Μεγάλο Αγιασμό. Στο τέλος ο Πατριάρχης  αγίασε τους χριστιανούς και τους ευχήθηκε τα αγιασμένα νερά να τους χαρίσουν  φώτιση ώστε η ειρήνη του Χριστού να βασιλεύει στις καρδιές τους.
 
Στην Θεία Λειτουργία και στην τελετή του Μεγάλου Αγιασμού παραβρέθηκαν οι Εκπρόσωποι του Ελληνικού Προξενείου και της  Ελληνικής Κοινότητας,  Κοινοτικοί Επίτροποι, οι Πρόεδροι και τα μέλη των Ελληνικών Συλλόγων και Σωματείων της Αλεξάνδρειας πολλοί πάροικοι και προσκυνητές από την  Ελλάδα.
 
Μετά το πέρας και του Μεγάλου Αγιασμού ο Πατριάρχης δέχθηκε την πρώτη εθιμοτυπική επίσκεψη του Διοικητή της πόλεως Αλεξανδρείας Στρατηγού Mohamed Mahgoup (Ανώτατος Τοπικός Άρχοντας), στην Μεγάλη Αίθουσα της Μονής του Αγίου Σάββα, τον κ. Mahgoup  συνόδευαν πολλοί σημαντικοί παράγοντες της πόλεως μεταξύ των οποίων ο Υποδιοικητής, ο Διοικητής Ασφαλείας, ο Γενικός Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αλεξανδρείας και άλλοι.
 
Στον χαιρετισμό του προς τον Διοικητή ο Μακαριώτατος, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε, στην ειρηνική συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο και ζήτησε από τον κ. Mahgoup  να μεταφέρει στον Πρόεδρο της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης  κ. Hosny Moubarak τις πιο θερμές του ευχαριστίες  για την βοήθεια   και την προστασία που παρέχει η Αιγυπτιακή Κυβέρνηση στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Ο Μακαριώτατος είπε ότι όπου και εάν πάει όπου και εάν βρεθεί αναφέρει για αυτή την αγάπη και την συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στο Πατριαρχείο τον Διοικητή και τον Αιγυπτιακό λαό, ανέφερε επίσης ότι κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κρήτη προσκάλεσε τους Έλληνες να επισκέπτονται  τακτικά την Αλεξάνδρεια. Εκείνο το οποίο προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση και συνεχόμενα χειροκροτήματα ήταν η φράση του Πατριάρχη προς τον κ. Διοικητή «Ο Μέγας Αλέξανδρος έκτισε την Αλεξάνδρεια και εσείς την κάνατε όμορφη», μέσα σε μία φράση ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου έδωσε τη διάσταση της ριζικής  αλλαγής  που δέχθηκε η Αλεξάνδρεια επί των ημερών του κ. Mahgoup. Τέλος ο Μακαριώτατος είπε στον κ. Διοικητή «Είστε δίπλα μας, μας προστατεύεται και μας βοηθάτε, σε ότι και εμείς μπορούσε να σας φανούμε χρήσιμοι και σε ότι μπορέσουμε να σας βοηθήσουμε ευχαρίστως θα το κάνουμε».
 
Ο κ. Mahgoup ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την υποδοχή και την φιλοξενία, αναφέρθηκε στις σχέσεις Ελλήνων και Αιγυπτίων και στην μακραίωνη φιλία που τους συνδέει, χαρακτηριστικά είπε: «Είμαστε φίλοι, καλέσαμε τους Αιγυπτιώτες και όλους τους Έλληνες να γυρίσουν στην Αλεξάνδρεια, κάναμε αρχή φέρνοντας το Μεγάλο Αλέξανδρο.» εννοώντας το άγαλμα που προσέφερε η Ελλάδα  και με ενέργειες του ιδίου τοποθετήθηκε σε κεντρική πλατεία της Αλεξάνδρειας. Επίσης αναφέρθηκε στην τιμή που επεφύλαξε η Ελλάδα προς την κα Susana Moumparak. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους Ολυμπιακούς Αγώνες λέγοντας: «Ήμασταν σίγουροι ότι,  αφού η Αγώνες γίνονται στην Ελλάδα θα πάρουμε ένα μετάλλιο και τελικά πήραμε πέντε». Ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την συνεργασία και του ευχήθηκε χρόνια πολλά. Ακολούθησε μία συζήτηση μεταξύ των δύο ανδρών για διάφορα θέματα. Την διερμηνεία στους διάλογους μεταξύ του Αλεξανδρινού Προκαθήμενου και του κ. Διοικητή  έκανε ο κ. Μιχάλης Ασλανίδης.
 
Ακολούθως, ο Μακαριώτατος συνοδευόμενος από τον κλήρο του Πατριαρχείου και της πόλεως μετέβη στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο όπου για πρώτη φορά τέλεσε την ακολουθία του Αγιασμού των Υδάτων. Πλήθος κόσμου όπου είχε κατακλείσει τον Εξώστη του Ομίλου παρακολούθησε με ιδιαίτερη συγκίνηση την όλη τελετή η οποία πραγματοποιήθηκε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην Παραλία του Ε.Ν.Ο.Α. και σε εξέδρα που την  κάλυπταν τόξα από κλαδιά φοινίκων και εκατοντάδες Ελληνικές σημαίες. Έτσι για πρώτη φορά αγιάστηκαν τα νερά της Μεσογείου από το Πατριάρχη Αλεξανδρείας που πριν την κατάδυση του τιμίου Σταυρού άφησε ελεύθερα στον Αλεξανδρινό ουρανό  τέσσερα λευκά περιστέρια όσο και ο αριθμός των ευαγγελιστών αλλά και σύμβολα της ειρήνης. Στον Μάριο Μακρή ο οποίος βούτηξε από  γαλανόλευκο καΐκι και έπιασε το Τίμιο Σταυρό ο Μακαριώτατος χάρισε ένα χρυσό σταυρό-κόσμημα λέγοντάς του: «Είσαι ο πρώτος Αλεξανδρινός που βουτάει για τον Σταυρό την ημέρα των Θεοφανείων στην Αλεξάνδρεια».
 
Στη συνέχεια όλοι κατευθύνθηκαν στο κτίριο του Ναυτικού Ομίλου όπου ο Πρόεδρος του κ. Εδμόνδος Κασιμάτης, ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για τις συγκινητικές στιγμές που τους χάρισε με την τελετή αυτή. Αναφέρθηκε στην ημέρα των Φώτων και στις Ελληνικές Παραδόσεις, τέλος χάρισε μία χρυσή Παναγία-κόσμημα στον κ. Μάριο Μακρή ως  ενθύμιο της σημερινής ημέρας.         
 
Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και για την βοήθεια που προσφέρουν στο Πατριαρχείο, ευχαρίστησε τον κ. Κασιμάτη που δέχθηκε την πρόταση και βοήθησε στην υλοποίησή της, αναφέρθηκε στην ιεραποστολή και στον αγώνα των ιεραποστόλων. Τέλος ευχήθηκε σε όλους καλό φωτισμό.
 
Σε όλες τις τελετές παραβρέθηκαν ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Προξενείου κ. Γεώργιος Καρακίτσος, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ιωάννης Μάλλης Αντιπρόεδρος Β΄, ο Πρόεδρος των Αραβοφώνων Ελληνορθοδόξων κ. Gabriel Nakkas, όλοι οι Πρόεδροι των Ελληνικών Συλλόγων και Σωματείων, πάρα πολλοί πάροικοι, προσκυνητές και εκδρομείς από την Ελλάδα. 
 
Τέλος, ο Ελληνικός Ναυτικός Όμιλος προσέφερε εορταστικό γεύμα στον Πατριάρχη και την συνοδεία του. Κατά το γεύμα ο Μακαριώτατος χάρισε ως ευλογία το Σταυρό που για πρώτη φορά αγίασε από την Αίγυπτο τα νερά της Μεσογείου στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αλεξανδρείας.
 
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΕΛΧΙΤΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ
 
Με Θεία Λειτουργία, την οποία παρακολούθησε η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, τίμησε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο στις 7 Ιανουαρίου ε.ε.
 
Μετά την Θεία Λειτουργία, ο Μακαριώτατος ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά και ο Άγιος Ιωάννης, ο Πρόδρομος του Χριστού, να είναι πάντα δίπλα τους.
 
Το μεσημέρι, ο Μακαριώτατος δέχθηκε την επίσκεψη του Πατριάρχη των Μελχιτών κ. Γρηγορίου ο οποίος πραγματοποιεί την ετήσια ποιμαντική επίσκεψή του στην Αίγυπτο.
 
Μετά την υποδοχή από τους κληρικούς του Πατριαρχείου και αφού προσκύνησε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Σάββα ο Μελχίτης Πατριάρχης και η συνοδεία του κατευθύνθηκαν στον Πατριαρχικό γραφείο όπου τους υποδέχθηκε ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος. Οι δύο Πατριάρχες αλληλοενημερώθηκαν σχετικά για το έργο της κάθε Εκκλησίας και είχαν σημαντική συνομιλία σχετικά με τον διάλογο μεταξύ των Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής. Επίσης είχαν σημαντική συζήτηση για τις διαφορές μεταξύ των δύο Εκκλησιών.
 
Αργότερα, ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου παρέθεσε επίσημο γεύμα στην Πατριαρχική Τράπεζα προς τον Μελχίτη Πατριάρχη και την συνοδεία του η οποία αποτελείτο, από τον Ελληνικής καταγωγής Μητροπολίτη Αιγύπτου Ιωσήφ και τους Μελχίτες κληρικούς που υπηρετούν στην Αλεξάνδρεια. Και στο τραπέζι συνεχίστηκε η συζήτηση για τις διαφορές μεταξύ των δύο Εκκλησιών. Οι συζητήσεις έγιναν σε κλίμα αγάπης και αλληλοσεβασμού.
 
Τέλος ο Πατριάρχης των Μελχιτών κατά την αποχώρησή του από την Πατριαρχική Μονή του Αγίου Σάββα ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την υποδοχή.
 
Νωρίτερα, ο εισηγητής του Μακαριωτάτου Αρχιμανδρίτης Μάρκος Θεοδόσης, μετέφερε τις ευχές του Αλεξανδρινού Προκαθημένου στον εκπρόσωπο του Κόπτη Πατριάρχη Σενούντα αφού σήμερα οι Κόπτες γιορτάζουν τα Χριστούγεννα.
 
Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΠΟΡΤ ΣΑΪΔ
 
Την Κυριακή, 9 Ιανουαρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, μετέβη στο Πορτ Σαίδ όπου τέλεσε  Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον καθεδρικό Ναό της Μεταμορφώσεως.
 
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος ενθρόνισε τον νέο Μητροπολίτη Πηλουσίου, τον από Γκάνας Παντελεήμονα.
 
Ο Πατριάρχης, κατά την ενθρόνιση απευθυνόμενος στο ποίμνιο της ιεράς Μητροπόλεως Πηλουσίου αναφέρθηκε  στο εικοσαετές ιεραποστολικό έργο του νέου  Μητροπολίτη τους  σε χώρες της Αφρικής, ενώ στο Σεβασμιώτατο ευχήθηκε καλή δύναμη για την νέα του διακονία.
 
Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο για την αγάπη του  και τον διαβεβαίωσε  ότι θα κάνει ότι καλύτερο για την νέα Μητρόπολη που του εμπιστεύεται.
 
Παρόντες στην Θεία Λειτουργία και την τελετή της ενθρονίσεως ήταν οι Πρόεδροι των Ελληνικών και Ορθοδόξων Αραβικών Κοινοτήτων της Μητροπόλεως Πηλουσίου, οι τοπικές αρχές και πάρα πολλοί προσκυνητές από Κάιρο, Αλεξάνδρεια και Δαμιέτη.
 
Το μεσημέρι η Ελληνική Κοινότητα Πορτ Σαϊδ παρέθεσε γεύμα σε γνωστό εστιατόριο της πόλεως προς τιμήν του Μακαριωτάτου. 
 

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗ ΚΕΝΥΑ

 
Στο Ναϊρόμπι της Κένυας έφθασε την 14η Ιανουαρίου ε.ε. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος ο Β΄ ο οποίος αναχώρησε από την Αλεξάνδρεια με προορισμό το Καμερούν όπου θα ενθρονίσει τον νέο Μητροπολίτη.
 
Τον Μακαριώτατο υποδέχθηκαν στο Αεροδρόμιο «ΚΕΝΥΑΤΑ» του Ναϊρόμπι οι Μητροπολίτες Κένυας Μακάριος και Ειρηνουπόλεως Δημήτριος, οι επιτετραμμένοι των Πρεσβειών Ελλάδας και Αιγύπτου, Αφρικανοί και άλλοι κληρικοί.
 
Την επομένη, 15 Ιανουαρίου ε.ε., ο Πατριάρχης  συνοδευόμενος  από  τον Σεβ. Μητροπολίτη Κένυας Μακάριο επισκέφθηκαν το κέντρο της ιεραποστολής στην Ριρούτα, περίχωρο του Ναϊρόμπι, εκεί ο Μακαριώτατος έγινε δεκτός με ενθουσιασμό στον Ι. Ναό της Πατριαρχικής Σχολής «Μακάριος Γ΄» από τους ιεροσπουδαστές, τους κατηχητές και τις κατηχήτριες, τους καθηγητές και τους συνεργάτες των ιεραποστολών των περιοχών Ναϊρόμπι και Κιαμπού. Στο Ναό οι ιεροσπουδαστές έψαλαν στα Ελληνικά την Δοξολογία και την  φήμη του Πατριάρχη και το «Άξιον εστί..» στα Σουαχίλι.
 
Τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο καλωσόρισε στην Σχολή ο Σεβασμιώτατος με θερμά λόγια, τόνισε την σημασία της επίσκεψης αυτής του Πατριάρχη στην Σχολή τέσσερις μήνες μετά την εκλογή του στο Θρόνο του Αγίου Μάρκου, στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της Σχολής και ζήτησε τις προσευχές την συμπαράσταση και την στήριξη του Πατριάρχη.
 
Ακολούθως, ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Κένυας, αναφέρθηκε στην ιστορία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας αλλά  και την πορεία του ιδίου μέχρι της εκλογής Του εις το θρόνο του Αγίου Μάρκου, υπέδειξε στους ιεροσπουδαστές να προσεύχονται και να μελετούν. Τέλος τους είπε ότι είναι ο πατέρας τους, ο φίλος τους, ο αδελφός τους. Στη συνέχεια ενώ η χορωδία έψαλε Εκκλησιαστικούς ύμνους ένας, ένας οι ιεροσπουδαστές πήραν την ευχή του Πατριάρχη τους.
 
Ακολούθησε ξενάγηση του Μακαριωτάτου στους χώρους της Πατριαρχικής Σχολής, στο Διδασκαλικό Κολέγιο, στις σχολές Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Ραπτικής και στο Νηπιαγωγείο. Τέλος ο Μακαριώτατος επιθεώρησε τις  προέκτασης της Πατριαρχικής και των άλλων Σχολών. Σε κάθε περίπτωση ο Μακαριώτατος απηύθυνε λόγους πατρικής αγάπης. Στις σχολές οι μικροί μαθητές χόρεψαν και τραγούδησαν παραδοσιακούς Αφρικάνικους χορούς και τραγούδια.
 
Αργότερα ο Μητροπολίτης Κένυας παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν του Μακαριωτάτου στο οίκημα της Ιεράς Μητροπόλεως.
 
Το βράδυ ο Μακαριώτατος συνοδευόμενος από τον Αρχιμανδρίτη Μάρκο Θεοδόση  αναχώρησε για το Γιαούντε πρωτεύουσα του Καμερούν προκειμένου να ενθρονίσει τον νέο Μητροπολίτη.
Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΚΑΜΕΡΟΥΝ
 
Στην Ιερά Μητρόπολη Καμερούν βρίσκεται από το Σάββατο 15 Ιανουαρίου ε.ε. η Α. Θ. Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Θεόδωρος Β΄, πραγματοποιώντας την πρώτη του Ποιμαντική περιοδεία.
 
Ο Μακαριώτατος έφθασε στο διεθνές αεροδρόμιο του Γιαούντε «NSIMALEN»  το βράδυ του Σαββάτου συνοδευόμενος από τον εισηγητή του Αρχιμανδρίτη Μάρκο Θεοδόση.
 
Τον Προκαθήμενο του Αλεξανδρινού Θρόνου υποδέχθηκαν στο Αεροδρόμιο ο Σεβ. Μητροπολίτης Καμερούν κ. Γρηγόριος με κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως, ο Πρέσβης της Αιγύπτου στο Καμερούν  κ. Abdeahdinh Mohamed,  η Επιτετραμένη της Ελλάδας κ. Σμαράγδα Γιαννιού με Διπλωματικούς και Διοικητικούς υπαλλήλους της Ελληνικής Πρεσβείας, ο Διευθυντής Πρωτοκόλλου της Δημοκρατίας του Καμερούν, κ. Ebana., ο Επίτιμος Πρόξενος της Κύπρου κ. Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Γιαούντε κ. Κλεόπας Λοϊζίδης, ο Πρόεδρος των Ορθοδόξων Καμερουνέζων κ. Messy ο Μέγας Άρχων των Εκκλησιών του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Γεώργιος Κυριακίδης και  πολλοί πιστοί οι οποίοι επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Καμερούν k. Paoul Biya μόλις πληροφορήθηκε ότι ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας πρόκειται να επισκεφθεί το Καμερούν έδωσε εντολή να του αποδοθούν τιμές Αρχηγού Κράτους καθότι η ανάδειξή του στον Πατριαρχικό Θρόνο του Αγίου Μάρκου τιμά ιδιαίτερα το Καμερούν του οποίου Ποιμενάρχης υπήρξε για έξι χρόνια αναπτύσσοντας σημαντική και πολύπλευρη ιεραποστολική και κοινωνική  δράση βοηθώντας σημαντικά τους πάσχοντες Καμερουνέζους. Ο  Εξοχώτατος Πρόεδρος διέθεσε στον Μακαριώτατο ως φιλοξενουμένου του κρατικά αυτοκίνητα και ειδική φρουρά ώστε ο Μακαριώτατος να κινείται γρήγορα και με ασφάλεια κατά την παραμονή του στο Καμερούν, επίσης όλα τα έξοδα της παραμονής του Πατριάρχη και της συνοδείας του στο Καμερούν ανέλαβε η Δημοκρατία του Καμερούν. Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε στο πρόσωπο του Διευθυντή Πρωτοκόλλου Τον Καμερουνέζο Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την τιμή που του επιφύλαξε. 
 
Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος και η συνοδεία του αναχώρησαν από το Αεροδρόμιο για το ξενοδοχείο στο οποίο κατέλυσαν.

 

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΝΤΟΥΑΛΑ ΤΟΥ ΚΑΜΕΡΟΥΝ
 
Την Κυριακή, 16 Ιανουαρίου ε.ε., τις πρώτες πρωινές ώρες  η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Καμερούν Γρηγόριο και τον κλήρο της Ιεράς Μητροπόλεως αναχώρησε οδικώς για την πόλη της Ντουάλας.
 
Στην είσοδο της πόλης υποδέχθηκαν τον Μακαριώτατο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Ντουάλας κ. Χρήστος Καραβίδας τα μέλη του Διοικητικού  Συμβουλίου της Κοινότητας και πολλοί Έλληνες. Ειδική φρουρά κατόπιν εντολής του Διοικητή της Ντουάλας οδήγησε την αυτοκινητοπομπή στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στο χώρο της Ελληνικής Κοινότητας όπου πλήθος Ορθοδόξων υποδέχθηκαν τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο.
 
Μετά από λίγο άρχισε η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, τον Μακαριώτατο πλαισίωναν ο Μητροπολίτης Καμερούν και ο κλήρος της Ιεράς Μητροπόλεως. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος απηύθυνε χαιρετισμό στα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας  και στους Καμερουνέζους Ορθοδόξους προκαλώντας την συγκίνηση όλων, είπε μεταξύ άλλων ότι τους Θεωρεί οικογένεια του και για αυτό εξάλλου δεν μιλά από χειρόγραφο.
 
Ακολούθως, ο εφημέριος του Ιερού Ναού οικονόμος Παναγιώτης Σουπουρτζής ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την τιμή της επισκέψεως του και τόνισε την αυτοθυσία του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κατά την ιεραποστολική διακονία του στο Καμερούν. Οι ομιλίες μεταφράστηκαν και στα γαλλικά για να γίνουν κατανοητές από το πολυεθνικό ποίμνιο που παρακολουθούσε την Θεία Λειτουργία.
 
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας στο Προαύλιο του Ναού οι Καμερουνέζοι Ορθόδοξοι χόρεψαν και τραγούδησαν παραδοσιακά Αφρικανικά Τραγούδια.
 
Το μεσημέρι, παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Μακαριωτάτου η Ελληνική Κοινότητα Ντουάλας ενώ το Βράδυ ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος παρακάθισε σε δείπνο που προσέφερε  προς τιμήν του ο Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδας κ. Μ. Καμπάνης.

 

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΟ ΚΑΜΕΡΟΥΝ

 

Την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου ε.ε.,η Α.θ.Μ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, παρεκάθισε σε δείπνο το οποίον παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος των Ορθόδοξων Καμερουνέζων κος Messy στην κατοικία του.

 

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε για την τιμήν που του επεφύλαξαν παντού οι ορθόδοξοι Καμερουνέζοι και τόνισε την ανάγκη ενότητος μεταξύ των Ορθοδόξων ώστε η μαρτυρία της Ορθοδοξίας να είναι μαρτυρία Χριστού. 

 

Την επομένη,Παρασκευή 21 Ιανουαρίου ε.ε.,ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος επεσκέφθη την Ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη συνοικία Metet του Γιαούντε, εκεί έγινε δεκτός από τον κλήρο της Μητροπόλεως και τον πιστό λαό της ενορίας.

 

Παρουσία των τοπικών κοινοτικών και στρατιωτών αρχών  ετελέσθηκε δοξολογία στο τέλος της οποίας ο Μακαριώτατος στην ομιλία του χαιρέτισε τους πιστούς και ανέφερε την μεγάλη προσπάθεια για την ανέγερσιν του Ναού αυτού καθώς και για την σωτηριώδη ενέργεια των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης διά της οποίας σώθηκε ο Μακαριώτατος από αυτοκινητιστικό ατύχημα στη συνέχεια μετέφερε την εικόνα των αγίων για να τοποθετηθεί στο προσκυνητάρι του Ναού.

 

Ακολούθως, ο Μακαριώτατος επεσκέφθηκε το νεόδμητο Ενοριακό Κέντρο και Ιατρείο εκεί ευλόγησε την κοινή τράπεζα αγάπης της ενορίας.

 

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Μακαριώτατος συναντήθηκε με τον φιλανθρωπικό σύλλογο Ορθοδόξων Γυναικών σε αίθουσα του ξενοδοχείου Hilton. Ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου μίλησε για την ανάγκη της δραστηριοποιήσης των γυναικών στο έργο της φιλανθρωπίας, άκουσε τα προβλήματά τουςμε προσοχή. Αργότερα παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν των γυναικών αυτών.

 

Το βράδυ, ο Μακαριώτατος με τη συνοδεία του παρακολούθησε εκδήλωση απο τοπική χορωδία  εκδήλωση και στη συνέχεια παρακάθησε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Μέγας Άρχων των Εκκλησιών κ. Γεώργιος Κυριακίδης. 

 

Το Σάββατο 22 Ιανουαρίου, ο Πατριάρχης συναντήθηκε με τους Ορθοδόξους νέους του Καμερούν σε εκδήλωση την οποίαν οργάνωσαν οι νέοι προς τιμήν Του στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Οι νέοι υποδέχθηκαν τον Μακαριώτατο με θερμές εκδηλώσεις. Η χορωδία του ναού έψαλλε ύμνους και αυτοσχέδια τραγούδια προς τιμήν του Προκαθημένου Αλεξανδρινο΄πυ Θρόνου. Ο Μακαριώτατος συγκινημένος μίλησε και χαιρέτησε όλους τους παρευρισκομένους. Ακολούθησε δεξίωση στο προαύλιο του επισκοπείου.

 

Το βράδυ, ο Μακαριώτατος και η συνοδεία του παρεκάθισε σε δείπνον προς τιμήν Του στην κατοικία του Αρχιστράτηγου κ. Rene Meca, πνευματικού τέκνου του Μακαριωτάτου.

 

ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΑΜΕΡΟΥΝ

 

Την Κυριακή 23 Ιανουαρίου, ο Μακαριώτατος χοροστάτησε και στη συνέχεια τέλεσε την Θεία Λειτουργία  πλαισιούμενος απο τον Σεβ. Μητροπολίτη Καμερούν Γρηγόριο και του κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως  στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Γιαουντέ.

 

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε η τελετή της ενθρονίσεως του νέου Μητροπολίτου Καμερούν Γρηγορίου. Ο Μακαριώτατος προσφώνησε τον νέον Μητροπολίτην και του ευχήθηκε καλή δύναμη στην νέαν του διακονίαν. Τον νέο Μητροπολίτην προσεφώνησε εκ μέρους της Ελληνικής Κοινότητος Γιαουντέ ο κ. Κλέοπας Λοϊζίδης. Ο νέος Μητροπολίτης στον ενθρονιστήριον λόγον του ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο και όσους έπαιξαν καθοριστικόν ρόλον στην Ιερατική του διακονία και περιέγραψε το πλαίσιο μέσα στο οποίον θα κινηθεί κατα την διακονία του στην ιεραποστολική Μητρόπολη του Καμερούν.

 

Την όλην τελετή της ενθρονίσεως κάλυψε η κρατική τηλεόραση. Στην τελετή της ενθρονίσεως και στην δεξίωσιν που ακολούθησε στους χώρους της Ελληνικής Κοινότητος και του Επισκοπείου παραβρέθησαν ο Πρέσβης της Ελλάδος κ. Απόστολος Παύλος Χαραλάμπους, ο Πρέσβης της Αιγύπτου κ. Abdelhamid Souleiman, ο Αρχιστράτηγος κ. Rene Meca, ο Ρωμαιοκαθολικός Νούντσιος Mgr. Antonio Elisser, o Υπουργός των Eξωτερικών της Δημοκρατίας του Καμερούν κ. Esso ως εκπρόσωπος του εξοχωτάτου Προέδρου της Δημοκρατίας κ.κ. Paul Bica, διπλωμάτες των χωρών της Ε.Ε., ο Πρέσβης της Κεντρικής Αφρικανικής Δημοκρατίας που υπαγεται στην Μητρόπολη Καμερού επίσης ο Πρέσβης του Τσάντ, ο πρέσβης του Γκαμπόν,χωρών που και αυτές υπαγοντε στην Ιερά Μητρόπολη Καμερούν, ο Επίτιμος Πρόξενος της Κύπρου κ. Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, ο Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδας στο Τσάντ κ. Ι. Πουλόπουλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Ντουάλας κ. Χρήστος Καραβίδας, πλήθος ομογενών και πλήθος Ορθόδοξων Καμερουνέζων.

 

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο Εξοχώτατος Πρέσβης της Ελλάδος κ. Απόστολος Παύλος Χαραλάμπους παρέθεσε δείπνον προς τιμήν του Μακαριωτάτου στο ξενοδοχείο Hilton.

 

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΟ ΚΑΜΕΡΟΥΝ

 

Την επομένη, Δευτέρα 24 Ιανουαρίου ε.ε., Παρουσία του Μακαριωτάτου πραγματοποιήθηκε Ιερατική σύναξη εις τον Ιερόν Ναόν του Ευαγγελισμού. Ο Μακαριώτατος απευθυνόμενος στους κληρικούς μίλησε για την ευθύνη της Ιερατικής διακονίας και ανέπτυξε τα σχέδια του για την δημιουργία Ανωτάτης Θεολογικής σχολής στην Αλεξάνδρεια.Ακολούθησε συζήτηση και έκθεση των  διαφόρων προβλημάτων εκ μέρους των Ιερέων.

 

Το μεσημέρι, ο Μακαριώτατος παρεκάθισε σε γεύμα το οποίον παρέθεσαν προς τιμήν του οι Ιερείς της Μητροπόλεως Καμερούν. Το απόγευμα παρευρέθη σε μικρά δεξίωσιν προς τιμήν του ο επίτιμος πρόξενος της Κύπρου κ. Κων/νος Αντωνιάδης.

 

 

Την Τρίτη 25 Ιανουαρίου ε.ε., ο Μακαριώτατος παπακολούθησε στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου τη Θεία Λειτουργία την οποίαν ετέλεσε ο νέος Μητροπολίτης Καμερούν κ. Γρηγόριος ο οποίος εόρταζε κατα την ημερα εκείνη. Ο Μακαριώτατος προσφώνησε εις το τέλος της ακολουθίας τον Μητροπολίτη και του ευχήθηκε καλή δύναμη και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του εις τον νέον Ιεράρχη για την περαιτέρω πορεία της Ιεράς Μητροπόλεως.

 

ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ
 
Την Τρίτη, 25 Ιανουαρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ ολοκλήρωσε την ποιμαντική του επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Καμερούν και άναχώρησε για την Αλεξάνδρεια μέσω του Ναϊρόμπι της Κένυας.
 
Στο αεροδρόμιο του Yaounde τον Μακαριώτατο αποχαιρέτισαν ο νέος Πρέσβης της Ελλάδος στο Καμερούν κ. Παύλος Χαραλάμπους, ο Πρέσβης της Κύπρου κ. Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, ο Πρέσβης της Αιγύπτου , οι κληρικοί και οι συνεργάτες της Ιεράς Μητροπόλεως.
 
O Πατριάρχης έφθασε αργότερα στο αεροδρόμιο του Ναϊρόμπις της Κένυας εκεί τον υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κένυας κ. Μακάριος και εκπρόσωποι των πρεσβειών Ελλάδας και Αιγύπτου.

 
Το μεσημέρι της Τετάρτης, 26 Ιανουαρίου ε.ε., παρέθεσε γεύμα ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Ναϊρόμπι κ. Γ. Κορίνθιος προς τιμή του Μακαριωτάτου στην Πρεσβευτική Κατοικία.
 
Το απόγευμα της ιδίας ημέρας, ο Πατριάρχης αναχώρησε για το Κάϊρο εκεί τον υποδέχθηκε ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καίρου Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρθαγένης κ. Αλέξιος.
 
Το πρωί της Πέμπτης, 27 Ιανουαρίου ε.ε.,  αναχώρησε οδικώς για την έδρα του στην Αλεξάνδρεια.
 
Το μεσημέρι της ίδια μέρας παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Πατριάρχη ο Δήμαρχος Περιστερίου ο οποίος τον επισκέφθηκε για να του  ευχηθεί.
 
ΟΙ "ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ" ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
 
Την Παρασκευή, 28η Ιανουαρίου ε.ε., επισκέφθηκε την Α.Θ.Μ τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρον Β΄, στην Πατριαρχική Μονή του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, ομάδα γιατρών από την Ελλάδα.
 
Τα μέλη του  Συνδέσμου "Γιατροί της Αφρικής" με πρόεδρο τον γνωστό Νευρολόγο κ. Σταύρο Μπαλογιάνη θα πραγματοποιήσουν σχετικό νευρολογικό συνέδριο στο ξενοδοχειο  "Παλαιστίνη" στα ανάκτορα του Βασιλιά Farouk στην Μονταζα, από τις 28 Ιανουαρίου έως και την Κυριακή 30 Ιανουαρίου ε.ε. 
 
Το συνέδριο ειναι υπο την αιγίδα της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄.
 
Οι γιατροί θα βοηθήσουν το Ιεραποστολικό έργο της Εκκλησίας προσφέροντάς τις υπηρεσίες στον πολύπαθο αφρικανικό λαό δια των ιεραποστολών του Πατριαρχείου μας.
 

Updated 29/01/05