Φεβρουάριος  2005

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ

Στο Κάιρο μετέβη το Σάββατο, 5 Φεβρουαρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄.

Ο Μακαριώτατος αμέσως μετέβη στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεώργιου Παλαιού  Καίρου όπου είχε συνεργασία με τον Πατριαρχικό Επίτροπο στο Κάιρο Σεβ. Μητροπολίτη Καρθαγένης Αλέξιο.

Το απόγευμα, έκοψε την καθιερωμένη Βασιλόπιτα των αποφοίτων της Αμπετείου Σχολής Καίρου σε ειδική εκδήλωση. Το βράδυ της ίδιας ημέρας τιμήθηκε από τον καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Παπαιωάννου.

Την επομένη, Κυριακή 6 Φεβρουαρίου ε.ε., ο Μακαριώτατος τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό των Αρχαγγέλων Ντάχερ συμπαραστατούμενος από τους Σεβ. Μητροπολίτες Καρθαγένης Αλεξίο και Ερμουπόλεως Νικόλαο.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας παρατέθηκε  δεξίωση προς τιμή του Μακαριωτάτου από την κοινότητα των Αραβόφωνων Ορθοδόξων Καίρου και το μεσημέρι επίσημο γεύμα σε γνωστό εστιατόριο της πόλης.

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΑΝΤΑ

Στην Τάντα της Αιγύπτου μετέβη την Κυριακή, 13η Φεβρουαρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, συνοδευόμενος από Αρχιερείς και κληρικούς του Πατριαρχείου και άλλων Εκκλησιών.

Τον Μακαριώτατο που για πρώτη επισκέπτεται την τρίτη σε μέγεθος πόλη της Αιγύπτου υποδέχθηκαν στην είσοδο του Ιερού Ναού της Υπαπαντής του Σωτήρος  ο Σεβ. Μητροπολίτης Ερμουπόλεως στην δικαιοδοσία του οποίου υπάγεται η πόλη της Τάντας, οι αρχές και πλήθος πιστών Ελλήνων και Αράβων κατοίκων της πόλης αλλά και προσκυνητών που έφθασαν από το Κάιρο την Αλεξάνδρεια και Δαμιέτη.
 
Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος τέλεσε την Θεία Λειτουργία εις τον Ιερό Ναό της Υπαπαντής του Σωτήρος πλαισιούμενος από τους Σεβ. Μητροπολίτες  Ερμουπόλεως Νικόλαο και Καλής Ελπίδος Σέργιο και κληρικούς από την  Αλεξάνδρεια, το Κάιρο, τη  Δαμιέτη και την Ελλάδα.

Στην Θεία Λειτουργία παραβρέθηκε ο Επίσκοπος της Κοπτικής Εκκλησίας στην Τάντα  Παύλος, αρχές από Κάιρο και Αλεξάνδρεια, ενώ την Ελληνική Πρεσβεία εκπροσώπησε ο Γενικός Πρόξενος του Καίρου κ. Ηρακλής Αστεριάδης.  

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στην  ενότητα  της Αραβόφωνης και της Ελληνικής κοινότητος και στην προσφορά του Ελληνισμού στην χώρα του Νείλου, κατόπιν ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους. Ακολούθησε δεξίωση στους χώρους οπού παλαιότερα στεγαζόταν η Ι. Μητρόπολη Ερμουπόλεως και που σήμερα δυστυχώς αποσυντίθεται. Ο Μακαριώτατος επιθεώρησε το χώρο και αμέσως άρχισε διάλογο για την ανακαίνιση των κτιρίων και την εγκατάσταση κληρικών στο χώρο ώστε να διατηρηθεί στο χρόνο το ιστορικό αυτό Μνημείο.
  
Στην συνέχεια, ο Πατριάρχης επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου όπου εδρεύει σήμερα η Ιερά Μητρόπολη Ερμουπόλεως, εκεί επιθεώρησε τις εργασίες ανακαίνισης  του Ναού και είχε συνεργασία με τον Σεβ. Μητροπολίτη Ερμουπόλεως σχετικά με τα έργα και την προσφορά του Ιεραποστολικού Συνδέσμου «Άγιος Κοσμάς» όπου δια μέσο του Προέδρου του κ. Γ. Ασλανίδη αναλαμβάνει όλα τα έξοδα της συντήρησης  του Ναού.  

Ακολούθησε δεξίωση στις αίθουσες του Ναού κατά την οποία έγινε ανταλλαγή δώρων. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ερμουπόλεως ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την βοήθεια λέγοντας «…Μακαριώτατε, είναι σημαντικό οι Εκκλησίες μας να μένουν ανοικτές. Σε κάθε Εκκλησία που κλίνει κατεβαίνει και η σημαία του Πατριαρχείου, όλοι μαζί ενωμένοι εδώ στην Τάντα Ελληνόφωνοι και Αραβόφωνοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί είμαστε ένα και προσπαθούμε να κρατήσουμε τις Εκκλησίες μας ανοιχτές…Σας ευχαριστούμε πολύ για την βοήθεια.». Ακολούθως ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στην ενότητα της εκκλησίας και ότι σκοπός του είναι να μείνουν ανοικτές όλες οι Εκκλησίες στην Αίγυπτο. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τον Πρόεδρο της Αιγυπτιακής Δημοκρατίας κ. Hosny Moymbarak  για την προστασία και την ελευθερία που παρέχει στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Υποσχέθηκε συμπαράσταση ώστε όλοι η ναοί μας να μείνουν ανοικτοί και να μαρτυρούν Ελληνισμό και Ορθοδοξία. 

Ακολούθησε, επίσημο γεύμα το οποίο παρέθεσε προς τιμήν του Μακαριωτάτου η Ελληνική Κοινότητα Καίρου μετά της οποίας έχει συγχωνευθεί η Ελληνική Κοινότητα της Τάντας.

 

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΡΑΒΟΦΩΝΟΥΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ

Την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ μετέβη, συνοδευόμενος από τους Αρχιμανδρίτες Σάββα Χειμωνέττο και Μάρκο Θεοδόση στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Αλεξανδρείας των Αραβοφώνων Ορθοδόξων όπου τέλεσε την Θεία Λειτουργία.

Κατά την Θεία Λειτουργία τον Μακαριώτατο πλαισίωσαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ερμουπόλεως Νικόλαος, Πατριαρχικός Επίτροπος επί των Αραβοφώνων Ορθοδόξων, οι Άραβες κληρικοί και κληρικοί του Πατριαρχείου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τους πιστούς για την βοήθεια και την αγάπη με την οποία τον περιέβαλαν μετά την εκλογή του καθότι οι Άραβες Ορθόδοξοι αποτελούν μεγάλο μέρος του Ποιμνίου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αίγυπτο. Τέλος αφού τους μίλησε για τη μεγάλη σημασία του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας πρόσφερε στο Ναό ως ευλογία Ιερά Σκεύη για να τελούν την Θεία Λειτουργία.

Ακολούθησε δεξίωση στην Αίθουσα τελετών του συγκροτήματος, το οποίο περιλαμβάνει και το Ναό και ξενάγηση του Πατριάρχη στους χώρους όπου στεγάζονται τα σχολεία, το προσκοπείο και άλλοι χώροι της Κοινότητας των Αραβοφώνων Ορθοδόξων.

Στην Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Gabriel Nakkas,  η Πρόεδρος του φιλόπτωχου κ. Valentini Latikani  και πάρα πολλοί πιστοί Έλληνες και Άραβες ενώ έψαλε η αραβική χορωδία του Ναού.


Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΚΑΙ Ο κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
 

Στο εντευκτήριο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας μετέβη το βράδυ της Κυριακής 20 Φεβρουαρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ συνοδευόμενος από τους Σεβ. Μητροπολίτες Λεοντοπόλεως Διονύσιο Ζιμπάμπουε Γεώργιο και τους κληρικούς του Πατριαρχείου όπου παρακάθισε σε δείπνο προς τιμήν της Δημάρχου των Αθηναίων κ. Ντόρας Μπακογιάννη και του Επίτιμου Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Πριν από το δείπνο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας καλωσόρισε τους Υψηλούς Επισκέπτες στην Αλεξάνδρεια και αναφέρθηκε στην ιστορική πορεία της Πρεσβυγενούς Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας. Τέλος χάρισε στην κ. Δήμαρχο και το κ. Μητσοτάκη Αργυρά Αναμνηστικά από την πόλη.

Στη συνέχεια ακολούθησαν χαιρετισμοί της κ. Μπακογιάννη και του κ. Μητσοτάκη.

Ακολούθως ο Μακαριώτατος απηύθυνε χαιρετισμό στον οποίο μεταξύ άλλών αναφέρθηκε στην ιστορία αλλά και στο μέλλον του Αλεξανδρινού Ελληνισμού και του παλαιφάτου Πατριαρχείου, αναφέρθηκε, κάνοντας αναδρομή στο παρελθόν, στις φιλικές σχέσεις του πατέρα του με τον κ. Μητσοτάκη και τέλος τους καλωσόρισε στην Αλεξάνδρεια έδρα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Στο δείπνο επίσης παραβρέθηκαν ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Παναγιώτης Βλασόπουλλος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Θεοχάρης Λάλάκος, οι Πρόεδροι των Ελληνικών Συλλόγων και Σωματείων και ολόκληρη η Παροικία.  

Την επομένη, Δευτέρα  21Φεβρουαρίου ε.ε. η Δήμαρχος των Αθηναίων κ. Ντόρα Μπακογιάννη και ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επισκέφθηκαν την Πατριαρχική Μονή του Αγίου Σάββα, όπου στεγάζεται προσωρινά το Πατριαρχείο.

 

Αφού προσκύνησαν στον ιστορικό  Πατριαρχικό Ναό του Αγίου  Σάββα, μετέβησαν στην Μεγάλη Αίθουσα της μονής, εκεί ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου τους καλωσόρισε στο Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής και τους προσέφερε από ένα αργυρό επιτραπέζιο Σταυρό του Πατριαρχείου για τα γραφεία τους, ακολούθως η Δήμαρχος Αθηναίων προσέφερε στον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο αργυροεπένδυτη  εικόνα της Παναγίας.

Αμέσως μετά μετέβησαν στο υπό ανακαίνιση Πατριαρχικό Μέγαρο και τον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού. Εκεί ο Μακαριώτατος ξενάγησε τη Δήμαρχο την Αντιδήμαρχο Αθηναίων των Επίτιμο Πρόεδρο της Ν.Δ. και την συνοδεία τους  σε όλους τους χώρους του Πατριαρχικού Μεγάρου ιδιαίτερα στους υπόγειους χώρους όπου ανακαλύφθηκαν κατά τις εργασίες και αποτελούσαν αρχαία δεξαμενή που πρόκειται να μετατραπεί σε Μουσείο καθώς και  στην Βιβλιοθήκη του Πατριαρχείου και στο χώρο που μετατρέπεται σε Μουσείο Χειρογράφων.  

Ο Δήμος Αθηναίων θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις το έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας δήλωσε η Δήμαρχος.

Η κα Μπακογιάννη εξέφρασε παράλληλα την επιθυμία να παράσχει ο Δήμος Αθηναίων ό,τι βοήθεια χρειαστεί, έτσι ώστε να ανασυγκροτηθεί και να ταξινομηθεί όλος ο πλούτος της σοφίας των βιβλίων και των τόμων που απαρτίζουν την ιστορική Βιβλιοθήκη του Πατριαρχείου.

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μεριμνήσει ακόμη περισσότερο για τα Ελληνορθόδοξα Πατριαρχεία, τα οποία δεν μπορούν να περιμένουν από αλλού για βοήθεια. Παράλληλα, στο πρόσωπο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου Β΄, χαιρέτησε "έναν άξιο λειτουργό του Υψίστου, που διαθέτει σεμνότητα και ταπεινότητα, αφιερωμένο στα έργα τα αγαθά". Ενώ, δεν παρέλειψε να τονίσει την σημασία του έργου που άφησε πίσω του ο μακαριστός Πατριάρχης κυρός Πέτρος. Και ο πρώην Πρωθυπουργός κατέληξε: "Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας το έχω δει σε πολύ δύσκολες εποχές. Σήμερα, το βλέπω να ξαναζεί. Η βοήθεια που απαιτείται δεν είναι μεγάλη. Εμείς, θα βοηθήσουμε για να φτάσει το συντομότερο δυνατό".


ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ

Αναχωρεί αύριο τα ξημερώμετα, 26 Φεβρουαρίου ε.ε. στις 3:00 π.μ. από το Κάιρο, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ προκειμένου να πραγματοποιήσει προγραμματισμένη Ποιμαντική Επίσκεψη από 27 Φεβρουαρίου έως τις 22 Μαρτίου ε.ε. στις Μητροπόλεις τις Νοτίου Αφρικής.

Ο Μακαριώτατος κατά την παραμονή του στην Νότιο Αφρική κατόπιν της συνεργασίας με τους Σεβ. Μητροπολίτες Ιωαννουπόλεως Σεραφείμ και Καλής Ελπίδος Σέργιο θα έχει συναντήσεις με τις Ελληνικές Κοινότητες, τα Ομογενειακα Σωματεία και Συλλόγους, τις τοπικές αρχές και τον Πρόεδρο τις χώρας, κατόπιν θα επισκεφθεί τις Ιεραποστολικές περιοχές και τα κλιμάκια των Ιερών Μητροπόλεων.

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΟ ΑΦΡΙΚΗ

Στην Νότιο Αφρική βρίσκεται από το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ πραγματοποιώντας Ποιμαντική  Επίσκεψη στις Μητροπόλεις που βρίσκονται εκεί.

Ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου έφθασε, συνοδευόμενος από τον Αρχιμανδρίτη Μάρκο Θεοδόση, στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Γιοχάννεσμπούργκ νωρίς το πρωί. Κατά την σύντομη παραμονή Του στον αερολιμένα, συναντήθηκε με την πρέσβειρα της Αιγύπτου, την Γενική Πρόξενο της Ελλάδος και το οικείο Μητροπολίτη  Ιωαννουπόλεως  Σεραφείμ ενώ λίγο αργότερα  αναχώρησε αεροπορικώς για το Κέηπ Τάουν.

Στο Διεθνές  Αεροδρόμιο του Κέηπ Τάουν  υποδέχτηκαν τον Μακαριώτατο στην  κλίμακα του αεροσκάφους   ο Σεβ. Μητροπολίτης Καλής Ελπίδος κ. Σέργιος, ο Πρόξενος της Ελλάδας στο Κέηπ Τάουν κ. Χριστόδουλος Μαργαρίτης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος κ. Αθανάσιος Μαρταλάς, κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως και εκ μέρους του πρωθυπουργού της Κυβερνήσεως του Δυτικού Ακρωτηρίου η κ. Christine Joelson, υπεύθυνη του γραφείου εθιμοτυπίας. Πιστοί από όλες τις ορθόδοξες κοινότητες της περιοχής με σημαίες των χωρών καταγωγής τους που είχαν συγκεντρωθεί στο Αεροδρόμιο επεφύλαξαν ενθουσιώδη υποδοχή στον Αλεξανδρινό  Προκαθήμενο.

Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος και η συνοδεία του μετέβησαν στο Μητροπολιτικό Μέγαρο όπου και κατέλυσαν. Το μεσημέρι ο Σεβ. Μητροπολίτης Καλής Ελπίδος Σέργιος παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Πατριάρχη στο οποίο παρακάθισαν ο Πρόξενος της Ελλάδας στο Κέηπ Τάουν και ο Π΄ροεδρος της Ελληνικής Κοινότητας.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας, η Ελληνική Κοινότητα  παρέθεσε στους χώρους της δεξίωση προς τιμή του Μακαριωτάτου. Ο Πρόεδρος της Ε. Κ. καλωσόρισε τον Μακαριώτατο και τόνισε την μεγάλη σημασία που έχει για τον Ελληνισμό της Νοτίου Αφρικής η επίσκεψη του πνευματικού ηγέτη  και πατέρα  των  ορθοδόξων της  Αφρικανικής  Ηπείρου αναφερόμενος ιδιαίτερα στο όφελος που έχει η ελληνική παροικία από την στενή συνεργασία της Εκκλησίας με  τις  Ελληνικές Κοινότητες. Παρόν ήταν και ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Νοτίου Αφρικής κ. Γ. Φιλίππου ο οποίος με την σειρά του ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο  για το πατρικό ενδιαφέρον  που δείχνει για  τα πνευματικά του τέκνα, τόνισε την ανάγκη ευαισθητοποίησης της νεολαίας στα θέματα του ελληνισμού και ζήτησε την βοήθεια του Πατριάρχη για την προώθηση της συνεργασίας της Ομοσπονδίας  με τις δύο μητροπόλεις  της  Νοτίου Αφρικής.

Ο Μακαριώτατος απαντώντας εξέφρασε την συγκίνηση του και την μεγάλη χαρά του που βρέθηκε ανάμεσα στους  έλληνες του Κέηπ Τάουν. Τόνισε την σημασία της διατήρησης της πίστεως και της ελληνικής γλώσσας για την  επιβίωση του Ελληνισμού μακριά από την μητέρα Πατρίδα. Ευχαρίστησε τον πρόεδρο και τον αντιπρόσωπο  της Ομοσπονδίας για τις προσπάθειες τους για την πρόοδο του ελληνισμού. Λαμβάνοντας την ευκαιρία της παρουσίας του Προξένου της Ελλάδος κ. Χριστοδούλου Μαργαρίτη, ευχαρίστησε την κυβέρνηση της Ελλάδας για την βοήθεια που προσφέρει στον απόδημο ελληνισμό και την Εκκλησία της Αλεξάνδρειας. Ανάμεσα στους παρευρισκομένους ήταν  και ο Επίσκοπος Θερμών Δημήτριος, ο Επίσκοπος Λεύκης   Ευμένιος και ο Πρωθιερεύς π. Τηλέμαχος Μαργαρίτης, κληρικοί του Οικουμενικού Πατριαρχείου, φιλοξενούμενοι του Έλληνα Προξένου τους οποίους ο Μακαριώτατος χαιρέτησε με θερμά λόγια.

Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα που παρουσίασαν τα παιδιά της  «Ακαδημίας Χορού» της Κοινότητας.   Η όλη εκδήλωση τέλειωσε με την επίσκεψη του Πατριάρχου στο Ελληνικό Σχολείο «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός» που ευρίσκεται στο χώρο της Κοινοτικής Εστίας και είχε σύντομη συνεργασία με τους διδάσκοντες σε αυτό. 

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟ ΑΦΡΙΚΗ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Την Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ τέλεσε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου πλαισιούμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Καλής Ελπίδος Σέργιο, και τους Θεοφιλ. Επισκόπους Θερμών κ.Δημήτριο και Λεύκης κ.Ευμένιο.

Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν οι προξενικές αρχές των Ορθοδόξων κρατών στην χώρα, μεταξύ αυτών οι Πρόξενοι της Ρωσίας, της Ρουμανίας και της Ελλάδος. Παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι των δογμάτων μεταξύ των οποίων και ο Ρωμαιοκαθολικός  Αρχιεπίσκοπος  του Κέηπ Τάουν Lawrence Henry.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος, απαντώντας στις προσφωνήσεις του Έλληνα Προξένου κ. Χριστοδούλου Μαργαρίτη και του Σεβ. Μητροπολίτη Καλής Ελπίδος Σεργίου, τόνισε την σημασία που αποδίδει το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας προς τον ποίμνιο της περιοχής Κέηπ Τάουν το οποίο  χαρακτηρίζεται από την ευλάβεια του προς τον Τριαδικό Θεό και την προσήλωση του στην Μητέρα Πατρίδα, αναφέρθη στις  προσπάθειες που καταβάλλονται από την Εκκλησία για την ανακούφιση των αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μας και στα μελλοντικά σχέδια του Πατριαρχείου προς συστηματική στήριξη τους μέσω ειδικών προγραμμάτων που θα συντονίζονται από μη κυβερνητικούς οργανισμούς που ήδη συστήνονται από τις Μητροπόλεις και Επισκοπές του Θρόνου. Παρότρυνε τους πιστούς να συνεχίσουν να εργάζονται και να δημιουργούν  με γνώμονα το καλό συμφέρον της Ελληνικής Κοινότητας και να μη παραλείπουν να ενδιαφέρονται για τους συνανθρώπους μας που υποφέρουν από την φτώχεια και τις ασθένειες αφού είναι και αυτοί εικόνες του Θεού. Ακολούθησε η ανταλλαγή δώρων και αμέσως μετά προχείρισε σε πρωτοπρεσβύτερο το π. Γεώργιο  Ζολοτένκο, πνευματικό τέκνο του Πατριάρχη από την Οδησσό της Ουκρανίας, που τώρα υπηρετεί ως εφημέριος στην Μοζαμβίκη και Σουαζιλάνδη.

Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος μετέβη στην Κοινοτική Εστία  όπου παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμή του η Ελληνική Κοινότητα. Μετά το πέρας του γεύματος, ο Μακαριώτατος έδωσε συνέντευξη  στις δύο μεγαλύτερες εφημερίδες τις περιοχής. 

Το απόγευμα ο Έλληνας Πρόξενος κ. Χριστόδουλος Μαργαρίτης, παρέθεσε δεξίωση προς τιμή του Μακαριωτάτου στην προξενική κατοικία, στην παρουσία του προξενικού σώματος, των αρχών της πόλεως και μελών της τοπικής Κυβερνήσεως. 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ  ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ – ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ

Την Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Καλής Ελπίδος Σέργιο, τον Έλληνα Πρόξενο κ. Χριστόδουλο Μαργαρίτη και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητος κ. Αθανάσιο Μαρταλά, επισκέφθηκε τον  Πρωθυπουργό της Δυτικής Επαρχίας  κ. Ιμπραχήμ Ρασούλ όπου παρακάθισε σε επίσημο γεύμα προς τιμή του.

Αντηλλάγησαν, απόψεις για την συνεργασία της Κυβερνήσεως και της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ιδιαίτερα στο τομέα της κοινωνικής πρόνοιας. Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στα προγράμματα της Ιεράς Μητροπόλεως Καλής Ελπίδος και ειδικότερα για την πρόθεση της ιδρύσεως ενός ορφανοτροφείου για παιδιά που έχασαν τους γονείς από την ασθένεια του AIDS  στην περιοχή του Κέηπ Τάουν. Επίσης, ο προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την συμπαράσταση της Κυβερνήσεως προς την Ελληνική Κοινότητα του Cape Town, επίσης ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου τόνισε τις καλές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ της Ελληνορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας και των Μουσουλμάνων στις Αφρικανικές χώρες και ιδιαίτερα στην έδρα του Πατριαρχείου, την Αλεξάνδρεια και σε όλη την Αίγυπτο. Αναφέρθηκε στο όραμα Του για ίδρυση Εκκλησιαστικής Σχολής ώστε να μετεκπαιδεύονται οι απόφοιτοι των ιεραποστολικών και ιερατικών σχολών και την θετική ανταπόκριση της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης στο αίτημα αυτό. 

Ολόκληρο το απόγευμα της ίδιας ημέρας αφιερώθηκε σε συναντήσεις του Πατριάρχου με επιτροπές των διάφόρων Ορθοδόξων Κοινοτήτων της περιοχής με ιδιαίτερη προσοχή άκουσε για τα προβλήματα των διαφόρων επιτροπών και έδωσε κατευθυντήριες γραμμές για την επίλυση τους. Ιδιαίτερη συνεργασία είχε με τις επιτροπές της Ελληνικής Κοινότητας όπου ο Μακαριώτατος είχε την ευκαιρία να εκφράσει την χαρά του για την σταθερή πρόοδο που επιτυγχάνει για την προσέλκυση νέων μελών. Κάλεσε τα μέλη των επιτροπών να εργάζονται με περισσότερο ενθουσιασμό και πνεύμα καλής συνεργασίας.

Εις δε τα μέλη της Βουλγαρικής Κοινότητας εξέφρασε την έντονη επιθυμία του να δει μεγαλύτερη συσπείρωση, εντονότερη δραστηριότητα και υποσχέθηκε ότι θα έχουν την αμέριστη συμπαράστασή του. Τους συνεχάρη για την αγάπη που επιδεικνύουν στην Εκκλησία και στο πρόσωπο Του και τους προέτρεψε να συνεχίσουν την συνεργασία με τον Μητροπολίτη τους, ώστε να βοηθηθούν στην επίλυση των προβλημάτων τους.

Στην συνέχεια έγινε η ακολουθία της τοποθέτησης θεμελίου λίθου για το Μητροπολιτικό παρεκκλήσιο των Αγίων Ραφαήλ Νικολάου και Ειρήνης στην οποία παρέστησαν ο Πρόξενος της Ελλάδας στο Cape Town κ. Χριστόδουλου Μαργαρίτης, ο Πρόξενο της Κύπρου στη Ναμίπια κ. Σάββας Σάββα, ο Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητος κ. Αθανάσιος Μαρταλάς,  και πλήθος πιστών.

Στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την ιδιαίτερη τιμή που είναι ο πρώτος Ναός που θεμελιώνεται από τον Πατριάρχη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Ο Μακαριώτατος ευχήθηκε για την ευόδωση και ολοκλήρωση του έργου.

Ακολούθησε δεξίωσης στο Μητροπολιτικό μέγαρο, η δε χορωδία της Ελληνικής Κοινότητος υπό την διεύθυνση της κ. Έφης  Σαριδάκη έψαλλε ύμνους και στη συνέχεια τραγούδησαν παραδοσιακά τραγούδια.    

Updated 01/03/05