Δεκέμβριος  2005

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ
 
Το μεσημέρι της  Παρασκευής, 23 Δεκεμβρίου π.ε., η  Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας  και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος ο Β΄ έφτασε στο διεθνές  αεροδρόμιο του Καίρου προερχόμενος από την Κένυα στην οποία πραγματοποιούσε ποιμαντική περιοδεία.
 
Στην αίθουσα επισήμων του αεροδρομίου τον υποδέχθηκαν ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καίρου  Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Πριάγγελος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβαίδος Πορφύριος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Βαβυλώνος Εμμανουήλ, , οι Αρχιμανδρίτες  Γεώργιος και Ισίδωρος, ο Διάκονος  Ελπιδοφόρος, ο Επόπτης των οικονομικών του Πατριαρχείου κ. Αντώνιος Διαμαντίδης   και η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Αικατερίνη  Γκίνη, στη συνέχεια ο Μακαριώτατος μετέβη στην Πατριαρχική Επιτροπεία όπου και κατέλυσε.
 
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Μακαριώτατος συνεργάστηκε με τον Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου,  και επιτήρησε τα έργα ανακαινίσεως του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου και της Επιτροπείας.
 
Την επομένη  το πρωί  24 Δεκεμβρίου παραμονή της εορτής των Χριστουγέννων ο Μακαριώτατος,   δέχθηκε τους μαθητές  της  Αχιλλοπουλείου Σχολής   μαζί με την Διευθύντρια της σχολής κ. Αγγελική Σκουμπή   όπου του έψαλλαν τα κάλαντα καθώς  επίσης και κληρικούς του Καίρου όπου υπέβαλλαν σέβη και ευχές.  Το απόγευμα και στην Ιερά Πατριαρχική  Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου, o Aλεξανδρινός Προκαθήμενος Χοροστάτησε στον Μέγα πανηγυρικό Εσπερινό της Εορτής των Χριστουγέννων συμπαραστατούμενος από τους Σεβ. Μητροπολίτες  Ερμουπόλεως Νικόλαο, Θηβαίδος Πορφύριο και τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Βαβυλώνος Εμμανουήλ επίσης έλαβαν μέρος ο Έξαρχος της Ρωσικής Εκκλησίας Αρχιμανδρίτης Λεωνίδας Κορμπατσόφ, ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καίρου Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Πριάγγελος, και κληρικοί του Καίρου.  Μετά το πέρας του Εσπερινού ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου δέχθηκε τις ευχές των πιστών, στην συνέχεια είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον συντονιστή εκπαιδεύσεως κ. Ανδρέα Καρατζά. Έπειτα παρακάθισε στην επίσημη εορταστική τράπεζα της Μονής.
 
Ανήμερα της Εορτής των Χριστουγέννων  ο Μακαριώτατος τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Πατριαρχικό Ιερό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Ηλιουπόλεως συμπαραστατούμενος από τον Πατριαρχικό Επίτροπο Καίρου Αρχιμ . Νικόδημο Πριάγγελο, τον Σεβ. Μητροπολίτη Θηβαίδος  Πορφύριο, τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Βαβυλώνος κ Εμμανουήλ και  κληρικούς του Καίρου. Παραβρέθηκαν επίσης ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Hosny Moymbarak  κ.Hani el Nanty,  ο στρατηγός Amr el Fayed ως εκπρόσωπος του Υπουργού Εσωτερικών, ο Eπιτετραμμένος της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Τσαούσης ο Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ανδρέας Κουζούπης, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος κ. Αικατερίνη Γκίνη οι Πρόεδροι της Ελληνικής Κοινότητας και της Κοινότητος των Αραβόφωνων κ. Καβαλής και κ. Hosny αντιστοίχως και πλήθος πιστών. Μετά την Θεία Λειτουργία Ο Πατριάρχης μίλησε επίκαιρα και ευχαρίστησε με Θερμά λόγια τους εκπροσώπους της Αιγυπτιακής Πολιτείας  τους εκπροσώπους των Πρέσβεων της Ελλάδος και της Κύπρου τους Προξένους και  τους Προέδρους των Κοινοτήτων.
 
Στη συνεχεία δέχθηκε τον εκπρόσωπο του Πατριάρχου της Κοπτικής Εκκλησίας κ. Σενούντα  Επίσκοπο Ιωάννη, Πατριαρχικό Επίτροπο  Καίρου και την συνοδεία του.
 
Κατόπιν ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος  με την συνοδεία του  μετέβη στο Γηροκομείο  και στο Νοσοκομείο της Ελληνικής Κοινότητος  όπου  ευχήθηκε και μοίρασε δώρα και γλυκά στους τροφίμους και ευλόγησε το Χριστουγεννιάτικο τους Τραπέζι.
 
Ακολούθως μετέβη στην Ελληνική Στέγη Ηλιουπόλεως όπου παρακάθισε  στο Χριστουγεννιάτικο γεύμα  που παρέθεσε προς τιμήν Του η Ε.Κ.Κ και νωρίς το απόγευμα αναχώρησε για την Αλεξάνδρεια οδικώς. 
 
Από το Πατριαρχικό Γραφείο Τύπου
Αλεξάνδρεια, 7 Ιανουαρίου 2006
 
( Επανάληψη αποστολής παλαιού Δελτίου Τύπου λόγω τεχνικού προβλήματος. )

Η Α.Θ.Μ.  Ο ΠΑΠΑΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β’
ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΕ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΦΙΛΙΠΠΩΝ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΘΑΣΟΥ ΠΡΟΚΟΠΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΦΙΛΙΠΠΩΝ (ΚΑΒΑΛΑΣ) ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΟΥΓΚΑΝΤΑ.

 
Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β’, την Δευτέρα, 26 Δεκεμβρίου ε.ε., επικοινώνησε τηλεφωνικά μέ τον Σεβ. Μητροπολίτη Φιλίππων κ. Προκόπιο τον οποίο ευχαρίστησε θερμά για την μεγάλη και πολύπλευρη προσφορά της Ιεράς Μητροπόλεως Καβάλας  στο ανθρωπιστικό και ιεραποστολικό έργο της Ουγκάντα.
 
Μέσα σε κλίμα συγκινήσεως και εγκαρδιότητας διεξήχθη η ολιγόλεπτη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Προκαθημένου της Εκκλησίας του Αποστόλου Μάρκου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκοπίου. Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στην πρόσφατη 15ήμερη Πατριαρχική και Ιεραποστολική περιοδεία του στην Ιερά Μητρόπολη Ουγκάντας (11-22 Δεκεμβρίου 2005), όπου διαπίστωσε προσωπικά το μεγάλο έργο πού έχει γίνει και την τεράστια συμβολή της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων (Καβάλας). Υπενθυμίζεται ότι με τήν πρωτοβουλία του Μητροπολίτου κ.Προκοπίου από χρόνια πρίν, ξεκίνησε η προσπάθεια και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Πρόσφατα, κλιμάκιο του Γραφείου Εξωτερικής Ιεραποστολής της Καβάλας, υπό την πρωτοβουλία και καθοδήγηση του Σεβασμιωτάτου κ. Προκοπίου, επισκέφθηκε την Ουγκάντα για να εγκαινιάσει νέους Ναούς, σχολεία, νοσοκομεία, ιατρεία και να χρηματοδοτήσει τα έργα των ευλαβών Καβαλιωτών.
 
Ο Σεβ. Φιλίππων κ.Προκόπιος ηγήθηκε δύο φορές Ιεραποστολικής επισκέψεως και περιοδείας στην Ουγκάντα κατά το παρελθόν, εγκαινίασε Ναούς, σχολεία και νοσοκομεία καί πρόσφερε πολλές χιλιάδες δολλάρια γιά τήν προώθηση των έργων, ενώ υπεσχέθη στον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο την συνέχιση της βοηθείας της Ι.Μ.Φιλίππων στο έργο της Ιεραποστολής.
 
Ο Πατριάρχης Θεόδωρος Β’, χαρακτήρισε τον Ποιμενάρχη της Αποστολικής Μητροπόλεως Φιλίππων Σεβ. κ. Προκόπιο «κόσμημα της Εκκλησίας και της Θεολογίας» καί ομολόγησε ενθουσιασμένος και κατάπληκτος από τα έργα που επισκέφθηκε στην Ουγκάντα, αποτέλεσμα της πίστεως και της αγάπης για την Ιεραποστολή του χριστεπωνύμου Πληρώματος της Μητροπόλεως Φιλίππων.
 
ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΕΝΥΑΣ.
 
Μετά την ολοκλήρωση της Ποιμαντικής του περιοδείας στην Ουγκάντα ο Μακαριώτατος αεροπορικώς την Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου ε.ε., μετέβη στην Ιερά Μητρόπολη Κένυας όπου θα συνεχίσει την περιοδεία του στις Μητροπόλεις του Θρόνου.
 
Αμέσως μετά την άφιξη του στο Αεροδρόμιο «Kenyata» της Κένυας μετέβη στην Εκκλησιαστική Σχολή  η οποία αποτελεί τον πυρήνα της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στην Αφρική και το «φυτώριο» από  το οποίο  βγαίνουν πλήρως καταρτισμένοι οι ιθαγενείς κληρικοί και οι υποψήφιοι κληρικοί και κατηχητές που θα υπηρετήσουν στην ιεραποστολή.
 
Κατά την συνάντηση του με τους ιεροσπουδαστές ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος εκδήλωσε την αγάπη του προς αυτούς και ευχαρίστησε το Θεό που τον αξιώνει για Τρίτη φορά να βρίσκεται κοντά τους εκεί στην Ριρούτα της Κένυας. Ακολούθως ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κένυας Μακάριο για τον αγώνα του και την καθημερινή του ανάλωση υπέρ των ιεροσπουδαστών και του ποιμνίου της Μητροπόλεως του. Στην συνέχεια ο Σεβ. Μητροπολίτης ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για τα καλά του λόγια αλλά περισσότερο για την παρουσία Του εκεί. Τέλος ο Μακαριώτατος προσέφερε στον Σεβασμιώτατο ως ευλογία εικόνα του Αγίου Αθανασίου.
 
Αμέσως μετά, ο Πατριάρχης ξεναγείται στους χώρους της Ιεράς Μητροπόλεως όπου περιλαμβάνονται σε μία μεγάλη έκταση τα γραφεία, την Εκκλησιαστική Σχολή, το Οικοτροφείο για τους ιεροσπουδαστές, τους Ναούς, Παιδική Χαρά για τα μικρά αφρικανόπουλα, μεγάλη Βιβλιοθήκη κ.α. Ο Μακαριώτατος εμφανώς ικανοποιημένος από τα έργα αυτά είπε στον Σεβασμιώτατο ότι δημιούργησε μια «Βασιλειάδα».
 
Μετά την ξενάγηση στους χώρους αυτούς και αφού επέστρεψαν στην Μητρόπολη, Ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου ανακοίνωσε την ίδρυση Ανωτέρου Εκκλησιαστικού Σεμιναρίου στην Αλεξάνδρεια, καθώς και ειδικού γραφείου Συνεργασίας και Συντονισμού των Ιεραποστολικών Μητροπόλεων.
 
Το μεσημέρι ο Πατριάρχης παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε  προς τιμή του ο Κύπριος Πρέσβης στην Κένυα με την σύζυγό του κ. Κωνσταντίνος Ηλιάδης και στο οποίο παρευρέθηκε και ο  Έλληνας ομόλογος του.
 
Το απόγευμα ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε τις ενορίες του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Παρθενίου, του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, του Αγίου Ανδρέα, του Οσίου Δαυίδ και του Αγίου Νεκταρίου, όλοι οι εφημέριοι με πλήθος κόσμου υποδέχθηκαν τον Πατριάρχη τους τα παιδιά σε όλες τις ενορίες τραγουδούσαν και χόρευαν τοπικούς χορούς, χαρακτηριστικό αφρικανικό καλωσόρισμα.
 
Το βράδυ ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του η Πρέσβης της Αιγύπτου στο Ναϊρόμπι κα.  Nermine Nafik.
 
Την επομένη, Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου ε.ε., ο Μακαριώτατος και η συνοδεία του αναχώρησαν για την Δυτική Κένυα προκειμένου ο Πατριάρχης να δει από κοντά κάποιες από τις ενορίες της ιεραποστολής και να εντοπίσει τα βασικά από τα πολλά προβλήματα τους.
 
Μετά από μια διαδρομή δίπλα από το ηφαίστειο της Κένυας και το τόπο όπου κατοικεί η φυλή των Μασάϊ η πολυπληθέστερη φυλή της Κένυας έφθασαν στην παλαιά πετρόχτιστη εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου μία ενορία τριάντα ετών. Ακολούθησε επίσκεψη στην ενορία του Αγίου Μάμαντος και Νυφοδώρας ο Ναός είναι δωρεά εις μνήμην Μοναχής από την Κύπρο, εδώ υπάρχει κλινική για τους κατοίκους προσφορά της Εκκλησίας της Φιλανδίας η οποία πολύ βοηθά στο έργο της ιεραποστολής στην Αφρική, επίσης υπάρχει και ορφανοτροφείο για τριανταπέντε παιδάκια. Στη συνέχεια επισκέφθηκε την ενορία των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης  που βρίσκεται δίπλα στην λίμνη Νανσούρα και κτίσθηκε με δωρεά της οικογένειας Δεληγιάννη από την Αθήνα. Στην περιοχή Σουρπάκια ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε την ενορία του Αγίου Νεκταρίου. Εκεί ο εφημέριος καλωσόρισε τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο και αναφέρθηκε σε ένα παλαιό πρόβλημα το οποίο με την επέμβαση του Μητροπολίτη λύθηκε και τώρα όλες μαζί οι ενορίες υπό το βλέμμα του Πατριάρχη τους ξεκινούν όλες τις εργασίες από κοινού και οι αποφάσεις τους επίσης  παίρνονται υπό το βλέμμα του Πατριάρχη τους. Σε αυτό το σημείο ο Σεβ. Μητροπολίτης Κένυας πήρε το λόγο και ανέφερε ότι ήδη στην περιοχή έχουν ετοιμαστεί τρεις χορτοκαλύβες οι οποίες θα λειτουργήσουν ως ενοριακοί ναοί έως ότου βρεθεί ανάδοχος για την ανέγερση τους. Ο Μακαριώτατος ευχήθηκε σύντομα να ολοκληρωθούν και επισήμανε ότι δίπλα στους Ναούς πρέπει να κτιστούν Σχολεία και Νοσοκομεία που τα χρειάζονται οι πτωχοί Αφρικανοί και στα οποία θα βρουν χριστιανική αγάπη θαλπωρή και ζεστασιά. Ακολούθησε επίσκεψη  στην Ενορία της Παναγίας, πρόσφορα του Σεβ. Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου  Ειρηναίου ο οποίος έχει προσφέρει πολλά στην ιεραποστολή. Στην ενορία της Αγίας Τριάδας ο Μακαριώτατος ευλόγησε τους πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί περιμένοντας καρτερικά τον ερχομό του Πατέρα τους που ήρθε από την μακρινή Αλεξάνδρεια τον Φάρο της Αφρικής για να τους δει. Ακολούθησε ο Ιερός Ναό του Αγίου Νεκταρίου που ο πατήρ Σιλουανός με την βοήθεια της πρεσβυτέρας του έφτιαξαν από τσίγκους, λαμαρίνες και λίγα ξύλα, εκεί οι πιστοί δεν ξεπερνούσαν τους επτά, σήμερα ο Ναός είναι πετρόχτιστος και ο αριθμός των χριστιανών αρκετά μεγάλος. Ο Μακαριώτατος συνεχάρη τον π. Σιλουανό και την πρεσβυτέρα του για τον αγώνα τους, ευχαρίστησε το Θεό για το θαύμα αυτό και συνεχάρη  τον Μητροπολίτη για τον αγώνα τον οποίο κάνει νύκτα μέρα για τον λαό τον οποίο τον έταξε η Εκκλησία να υπηρετήσει επίσης ευχαρίστησε θερμά όλους τους συνεργάτες του κληρικούς και λαϊκούς που στέκονται στο πλευρό του. Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του Μακαριωτάτου ο Ιερός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ο Μακαριώτατος εκεί φύτεψε ένα δένδρο στην αυλή συμβολικά και ξεναγήθηκε στην κλινική που έχει φτιάξει εκεί η Εκκλησία για την  φιλοξενία των απόρων εγκύων γυναικών. Τέλος ο Μακαριώτατος ευχήθηκε σε όλους Καλά Χριστούγεννα.
 
Η Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου ε.ε., είναι η τελευταία ημέρα της Ποιμαντικής Περιοδείας της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής στις Ιερές Μητροπόλεις Καμπάλας και πάσης Ουγκάντας και Κένυας. Ήταν ένα δεκαήμερο γεμάτο συγκινήσεις και αποκομιδή πλούτου πνευματικού. Το πρωί της ίδιας ημέρας ο Αλεξανδρινός προκαθήμενος αναχώρησε  από το αεροδρόμιο «Kenyata» με αεροπλάνο των Κενυατικών Αερογραμμών για το Κάιρο. Τον Μακαριώτατο κατευόδωσαν στο αεροδρόμιο ο Μητροπολίτης Κένυας Μακάριος ο Έλληνας Πρέσβης κ. Πολύδωρος Κοκονάς και ο Επιτετραμμένος της Αιγύπτιας Πρέσβειρας κ. Giacel Ragab.
 
Τον Μακαριώτατο που έφθασε στις 15:00 της ίδιας ημέρας στο Αεροδρόμιο του Καίρου υποδέχθηκαν  ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καίρου Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Πριάγγελος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Βαβυλώνος Εμμανουήλ ο Σεβ. Μητροπολίτης Θηβαίδος Πορφυριός  και η Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Αικατερίνη Γκίνη.
 
Ο Μακαριώτατος κατέλυσε στην Πατριαρχική Επιτροπεία Καίρου όπου και θα παραμείνει για την εορτή των Χριστουγέννων όπως προβλέπει το τυπικό του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.
 
 
ΕΒΔΟΜΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΜΠΑΛΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΟΥΓΚΑΝΤΑΣ
 
Την Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου ε.ε., το πρωί η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ με την συνοδεία του αναχώρησαν συνοδευόμενοι από τον Σεβ. Μητροπολίτη Καμπάλας και πάσης Ουγκάντας Ιωνά για την Ανατολική Ουγκάντα. Εκεί ο Μακαριώτατος συνάντησε μία από τις πενήντα τρεις  φυλές της Ουγκάντας την φυλή Πασόγκα που αποτελεί και την ενορία του Ιερού Ναού του Αγίου Ιακώβου του πρώτου που έχτισε ο Σεβ. Μητροπολίτης αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
 
Στο ομώνυμο χωριό του Αγίου Ιακώβου γίνεται ευαγγελισμός αρκετών ψυχών. Στους χώρους του Ναού λειτουργεί Σχολείο και Νοσοκομείο όπου βρίσκουν παρηγοριά χιλιάδες πονεμένοι αφρικανοί αδελφοί μας από όλες τις κοντινές περιοχές.
 
Αμέσως μόλις έφθασε εκεί ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος έτρεξαν πάρα πολλοί για να τον καλωσορίσουν και να πάρουν την ευχή του από τους πρώτους ήταν ο Νομάρχης της περιοχής, ο Φύλαρχος, και πλήθος κόσμου μεγάλοι και μικροί. Καλωσόρισαν τον Πατριάρχη τον ευχαρίστησαν για όλα αλλά του είπαν και τα συνεχόμενα προβλήματα τους όπως η έλλειψη νερού, η νοσηλεία στα νοσοκομεία, τα φάρμακα και οι γιατροί. Έχουν όμως εμπιστοσύνη στο Θεό και περιμένουν καρτερικά να δοθούν λύσεις στα προβλήματα αυτά. Δοξάζουν το Θεό για την συχνή παρουσία εκεί του Επισκόπου τους και την ανέλπιστη ξαφνική παρουσία του Πατριάρχη τους.
 
Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος τέλεσε την Θεία Λειτουργία και όλοι κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων.
 
Δοξάζουν οι Αφρικανοί Αδελφοί μας της περιοχής αυτής τον Θεό για την δωρεά ενός τρακτέρ που τους βοηθά να οργώνουν την γη, προσφορά την κας Γεωργίας Γεωργιάδου από την Νίκαια της Αττικής Προέδρου του Ιεραποστολικού Συλλόγου «Ιερός Χρυσόστομος». Ο π. Ι. Τσιαμούλης από τον Πειραιά στέκει και αυτός στο πλευρό της  ιεραποστολή της περιοχής αυτής, επίσης μεγάλη είναι και η προσφορά της κας Ελένης Μαλατζή επίσης από τον Πειραιά στην Ιεραποστολή αυτή.
 
Στην ενορία αυτή φιλοξενούνται εβδομήντα οκτώ ορφανά, τα οποία μαζί με όλα τα άλλα παιδιά υψώνουν τα χέρια τους δείχνοντας ότι υπάρχουν και υπάρχουν χάρη στο φιλότιμο και την αγάπη του ιερέα της ενορίας και των συνεργατών του. Στην εκκλησία βρίσκουν καθημερινά θαλπωρή και αγάπη, ζεστό φαγητό και λίγα ρουχαλάκια. Όλα μαζί τραγούδησαν καλωσορίζοντας τον Πατριάρχη τους, στο τέλος ο Μακαριώτατος μοίρασε σε όλα τετράδια, μολύβια και παιχνίδια που τους έστειλαν τα παιδιά των Ελληνικών Σχολείων Αλεξάνδρειας και Καΐρου.
 
Στο τέλος ο Μακαριώτατος χαιρέτισε όλους αφού είναι η τελευταία μέρα της Ποιμαντικής του Περιοδείας στην Ουγκάντα μεταξύ άλλων είπε: «…Είναι η τελευταία ημέρα που βρίσκομαι κοντά σας, στην αληθινή ιεραποστολή, στην Ουγκάντα και φεύγω με τα μάτια της ψυχής μου στραμμένα πάντα σε σας, θα είμαι έτοιμος να επιστρέψω όταν με χρειαστείτε. Ένα μεγάλο ευχαριστώ απευθύνω στον Σεβ. Μητροπολίτη σας κ. Ιωνά και τους εκλεκτούς κληρικούς  μας που κοπιάζουν για να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο τους. Τους συνεργάτες τον περιούσιο λαό του Θεού. Ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου τους κοντινούς και τους μακρινούς φίλους της ιεραποστολής που πρόθυμα προσφέρουν λίγη ζεστασιά πάντα στην φάτνη του φτωχού Χριστού της Ουγκάντας, στο Θείο Βρέφος που εδώ είναι ιθαγενής, μικρός, φτωχός, πεινασμένος και χωρίς ρουχαλάκια. Ευχαριστώ όλους και ιδιαίτερα τον πρόεδρο της χώρας αυτής που με δέχθηκε με καλοσύνη και όλες αυτές της μέρες που παρείχε κάθε δυνατή βοήθεια για την πραγματοποίηση του δύσκολου προγράμματος μου. Εύχομαι ολόψυχα ο Θεός να τον ευλογεί και να καμαρώνουμε όλοι μαζί την πρόοδο και την ευημερία της Ουγκάντας και ολόκληρης της Αφρικής.
 
ΕΚΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΜΠΑΛΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΟΥΓΚΑΝΤΑΣ
 
Την Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ Αναχώρησε νωρίς το πρωί για Τζίτζα μία περιοχή δύο ώρες μακριά από την Πρωτεύουσα της Ουγκάντας εκεί είναι η ενορία της Αναστάσεως το Ναό της οποίας θεμελίωσε ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιο και που σήμερα θα εγκαινιαστεί από τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο.
 
Ο Εφημέριος του Ναού με τους ιθαγενείς είχαν ετοιμάσει μεγάλη υποδοχή για τον Πατριάρχη. Ο Ναός είναι ένα από τα ωραιότερα κτίρια της περιοχής και είναι ο πρώτος Ναός τον οποίο ο Μακαριώτατος εγκαινιάζει σαν Πατριάρχης.
 
Στην ακολουθία εγκαινίων και την Θεία Λειτουργία τον Πατριάρχη πλαισίωναν ο Σεβ. Μητροπολίτης Καμπάλας και πάσης Ουγκάντας Ιωνάς και ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Μπουκόμπα Ιερώνυμος ενώ στην ακολουθία ήταν παρόντες ο Επίτιμος Πρόξενος της Κύπρου κ. Νικόλαος Ρούσσος και οι τοπικοί άρχοντες. Μετά την ολοκλήρωση των εγκαινίων ο Μακαριώτατος απευθυνόμενος στους πιστούς επαίνεσε τον Μητροπολίτη για το μεγάλο έργο το οποίο επιτελεί και αφιέρωσε στο Ναό εικόνα του Αγίου Αθανασίου ως ευλογία του Πατριάρχου προς το Ναό.
 
Αξίζει να μνημονευθούν εδώ τα ονόματα του Μακαριστού Οβαδία που ξεκίνησε την ιεραποστολή στο τόπο αυτό και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αλβανίας που εργάστηκε ψυχή και σώμα στην ιεραποστολή.
 
Στη συνέχεια στον προαύλιο χώρο του Ναού προσφέρθηκαν αναψυκτικά και έγιναν ομιλίες των  αρχόντων της περιοχής, ανέφεραν την συγκίνηση τους για την παρουσία του Μακαριωτάτου στην περιοχή τους αλλά και τα προβλήματα που τους απασχολούν ζητώντας από τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο να σταθεί στο πλευρό τους. Ο Μακαριώτατος τους διαβεβαίωσε  ότι θα σταθεί στο πλευρό τους αναφέροντας την φράση του Nelson Mantella «Λίγα λόγια να λέμε και πολλά έργα να κάνουμε». Υποσχέθηκε με την βοήθεια της Ελλάδας και των ιεραποστολικών συλλόγων θα γίνει και εκεί σχολείο για τα μικρά παιδιά και Νοσοκομείο.
 
ΠΕΜΠΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΜΠΑΛΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΟΥΓΚΑΝΤΑΣ
 
Το Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ συναντήθηκε με τον μοναδικό ορθόδοξο Βουλευτή της χώρας και την σύζυγο του κ.  Wemiyaga Coynty,  ο Μακαριώτατος είχε σύντομη συνομιλία μαζί τους τέλος τους ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο έργο τους και ευλογία στην οικογένειά τους. 
 
Στη συνέχεια ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος και η συνοδεία του αναχώρησαν για τον Άγιο Αντώνιο Μοντέ της Ουγκάντας όπου ο μακαριστός π. Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος ξεκίνησε την πρώτη ιεραποστολή. Κατά την διαδρομή συνάντησαν πλήθος κόσμου όπου έπαιρναν μέρος σε «απολυσιές» κάτι που μοιάζει με το δικό μας μνημόσυνο και στο οποίο γίνεται γεύμα με όλη την οικογένεια. Η φαμίλια γνωρίζεται μεταξύ της, περισσότερο τα νέα μέλη και αναγνωρίζουν από κοινού τον Αρχηγό, τον Γενάρχη της οικογένειας ο οποίος θα ασχολείται με ότι αφορά την οικογένεια. Η εξουσία είναι κληρονομική.
 
Στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Μοντέ ο Πατριάρχης τέλεσε την Θεία Λειτουργία συμπαραστατούμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Καμπάλας και Πάσης Ουγκάντας Ιωνά και τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Μπουκόμπα Ιερώνυμο. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος απευθυνόμενος στους πιστούς αναφέρθηκε στον αναχωρητή Άγιο Αντώνιο και στον εορταζόμενο Άγιο Διονύσιο. Ευχαρίστησε εμφανώς συγκινημένος τον Μητροπολίτη Καμπάλας κ. Ιωνά για το δύσκολο έργο το οποίο επιτελεί κάτω από αντίξοες συνθήκες και του προσέφερε εικόνα του Αγίου Αθανασίου. Στην Θεία Λειτουργία έψαλαν τριάντα παιδιά και παραβρέθηκε και ο Ρωμαιοκαθολικός Ιερέας της περιοχής.
 
Ο Ναός του Αγίου Αντωνίου είναι λυόμενος και δίπλα βρίσκονται τα υλικά για την ανοικοδόμηση του νέου. Θλίψη φέρνει το γεγονός ότι δίπλα στο ναό τα θρανία του σχολείου βρίσκονται στο χώμα κάτω από πλαστικούς μουσαμάδες στερεωμένους σε ξύλινα καδρόνια, εκεί διδάσκονται τα παιδιά περιμένοντας καρτερικά κάποιο θαύμα που θα ευλογήσει και την δική τους περιοχή για να κτιστεί ένα σχολείο. Τους λείπει και το ιατρείο αναγκάζοντας τους όταν αρρωστήσουν να πηγαίνουν πολύ μακριά. Ο Μακαριώτατος φύτεψε συμβολικά ένα δένδρο μάγκο , ώστε οι προσδοκίες τους να καρποφορήσουν όπως το δένδρο αυτό και διάβασε μία ευχή σταυρώνοντας το έδαφος με μία τσάπα για να γίνει γεώτρηση, κάποιοι από την Ελλάδα προσέφεραν κάποια χρήματα για το ξεκίνημα αυτού του έργου ώστε να ξεδιψούν τα χείλη των ανθρώπων που ζουν εκεί.
 
Δεύτερος σταθμός της περιοδείας αυτής ήταν η ενορία του Αγίου Σίλα, ο Ναός του οποίου είναι κτισμένος σε οικόπεδο το οποίο δώρισε ο π. Πέτρος που υπηρετεί στην Μητρόπολη Καμπάλας και πάσης Ουγκάντας, άνθρωπος αξιόλογος, καθηγητής Πανεπιστημίου φιλοξενεί στο σπίτι του δέκα οκτώ  ορφανά παιδιά που οι γονείς τους πέθανα από AIDS. Ο Ναός κτίσθηκε από την  Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπολέως και Θάσου. Ο Μακαριώτατος ευχαριστεί και τους δύο από τα βάθη της καρδιά του.
 
Τρίτος Σταθμός ο Ιερός Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος σε ένα καταπράσινο λόφο γεμάτο με έργα Θεού απόδειξη της αγάπης του ανθρώπου προς τον άνθρωπο κτιριακές εγκαταστάσεις οι οποίες έγιναν με έξοδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κισσάμου και Σελίνου που φιλοξενούν διακόσια πενήντα κορίτσια και τριακόσια αγόρια, μένουν εκεί σιτίζονται και μαθαίνουν τέχνες ζουν με την αγάπη του Μητροπολίτη και το βλέμμα των πιστών. Ο Μακαριώτατος βλέποντας τον κόπο δέκα υποψηφίων μοναχών, την έλλειψη σε σχολεία , ιατρεία, νοσοκομεία ειδικά για τους ασθενείς του AIDS αλλά και την έλλειψη των απαραιτήτων για την διαβίωση των ιθαγενών άφησε στον Σεβασμιώτατο μικρό χρηματικό ποσό για να απαλύνει τον πόνο των δικών Του παιδιών.
 

ΤΕΤΑΡΤΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΜΠΑΛΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΟΥΓΚΑΝΤΑΣ

Την Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου ε.ε., στις 5:30 το πρωί η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ παρακολούθησε τον Όρθρο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου στην Καμπάλα της Ουγκάντας.

Στην συνέχεια δόθηκε πρωινό στον προαύλιο χώρο του Πνευματικού Κέντρου. Εκεί ο Μακαριώτατος είχε την ευκαιρία να συναντήσει δέκα υποψήφιες Μοναχές και να μιλήσει μαζί τους, η συνάντηση αυτή είχε ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα διότι η δημιουργία γυναικείου μοναστηριού στην Ιερά Μητρόπολη Καμπάλας και πάσης Ουγκάντας θα αποτελέσει το πρώτο γυναικείο φυτώριο εργατών της ιεραποστολής και μάλιστα ιθαγενών. Ο Μακαριώτατος έκανε αναλυτική αναφορά στην σημασία του μοναχισμού στην Ορθόδοξη Εκκλησία και κατόπιν αναφέρθηκε στο μοναχισμό της Αιγύπτου, συνεχάρη τον Μητροπολίτη για αυτή του την προσπάθεια διότι έχει μεγάλη σημασία για την ιεραποστολή.

Το μεσημέρι ο Μακαριώτατος παρακάθισε σε γεύμα που προσέφερε προς τιμήν του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης.

Το απόγευμα ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος έψαλλε με τα παιδιά της σχολής την ακολουθία του Εσπερινού για την εορτή του Αγίου Διονυσίου.

Το βράδυ ο Επίτιμος Πρόξενος της Κύπρου στην Ουγκάντα κ. Νικόλαος Ρούσσος παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του Μακαριωτάτου στην Προξενική Κατοικία. Στο δείπνο παρακάθισαν επίσης ο Σεβ. Μητροπολίτης Ουγκάντας Ιωνάς, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Μπουκόμπα Ιερώνυμος, ο Εκπρόσωπος του Προέδρου της χώρας αρχηγός στρατού στρατηγός Nyaka Hirima, ο Πρέσβης της Αιγύπτου κ. Reda Bobars, οι Πρεσβευτές της Ρωσίας, της Ερυθραίας, της Αιθιοπίας και εκπρόσωποι άλλων δογμάτων. Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον κ. Ρούσσο  για την φιλοξενία και ευχαρίστησε όλους για την αγάπη τους. Ακολούθως μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καμπάλας.

ΤΡΙΤΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΜΠΑΛΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΟΥΓΚΑΝΤΑΣ

Το πρωί της Πέμπτης, 15 Δεκεμβρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ χοροστάτησε στο Όρθρο της εορτής του Αγίου Ελευθερίου και στην συνέχεια τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Καμπάλα της Ουγκάντας. Την Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν πλήθος πιστών.

Μετά το πρωινό ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος και η συνοδεία του συνοδευόμενοι από τον Σεβ. Μητροπολίτη Καμπάλας  και πάσης Ουγκάντας Ιωνά περιόδευσαν στην Βόρειο Ουγκάντα στα σύνορα με το Σουδάν.

Στην κωμόπολη Λουέρο ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό Αγίου Λαυρεντίου προσφορά της Ιεράς Μητροπόλεως Μεγάρων και Σαλαμίνος, εκεί τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο υποδέχθηκαν ο Εφημέριος με τις αρχές του τόπου και πολλούς πιστούς Αφρικανούς, άνθρωποι φτωχοί μα γεμάτοι καλοσύνη και χαρά. Εψάλλει Δοξολογία και στην συνέχεια στο προαύλιο του Ναού τραγούδησαν και χόρεψαν τα μικρά παιδιά. Σπίτια τους οι χορτοκαλύβες. Κάτω από υπόστεγο κατασκευασμένο από πασσάλους και σκεπή από νάιλον στάθηκε ο Μακαριώτατος και άκουσε τα προβλήματα τους, ζητούν σχολείο και νοσοκομείο. Ο Μακαριώτατος αφού τους ευχαρίστησε για την όμορφη απλή και ταπεινή φιλοξενία τους είπε ότι με τις δυνάμεις που έχει θα σταθεί στο πλευρό τους και στον αγώνα τους και θα προσπαθήσει να κάνει εκεί Σχολείο και Νοσοκομείο, το ονειρό τους θα γίνει πραγματικότητα.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης ο οποίος είναι ασκεπής και μόνο με τούβλα χωρίς σοβάδες και ασβέστες. Η ζωντάνια των ιθαγενών κατοίκων όμως είναι πολύ μεγάλη. Χάρηκαν με την παρουσία του Πατριάρχη τους έψαλλαν και χόρεψαν αρκετά και στο τέλος ζήτησαν και αυτοί την βοήθεια του πνευματικού τους Πατέρα. Είναι πάρα πολύ φτωχοί είναι πρόσφυγες που ο πόλεμος τους έριξε στον τόπο εκεί και προσπαθούν να επιβιώσουν. Χρειάζονται Νοσοκομείο γιατί οι αρρώστιες είναι πολλές, Σχολείο για να μπορούν τα παιδιά τους να μαθαίνουν γράμματα, τροφή, ρούχα, παπούτσια αφού στερούνται ακόμα και τα βασικά για την διαβίωσή τους. Αυτοί οι Αφρικανοί αδελφοί μας περιμένουν πολλά από την αγάπη των ανθρώπων της Ιεραποστολής. Αυτών που Νιώθουν τον πόνο της φτώχειας και της δυστυχίας, την προσφυγιά.

Με αγάπη ο Μακαριώτατος προσέφερε διακόσιες κουβέρτες για να ζεσταίνονται τα γυμνά κορμιά του τις κρύες και υγρές αφρικανικές νύκτες και τους υποσχέθηκε ότι μόλις γυρίσει στην Αλεξάνδρεια θα ενδιαφερθεί αμέσως να στείλει αρκετά πράγματα για να απαλύνει τον πόνο τους και να μπορέσουν και αυτοί να εορτάσουν ζεστά και όμορφα Χριστούγεννα.

 

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΑΜΠΑΛΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΟΥΓΚΑΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΚΛΗΡΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΓΚΑΝΤΑ 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΕΡΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ  Α. Θ. ΜΑΚΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟ Β' ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ – ΚΑΜΠΑΛΑΣ ΤΗΣ ΟΥΓΚΑΝΤΑΣ , 14-12-2005


Το 1997 οι ιερείς στην Ουγκάντα ήταν  23
Απ' αυτούς, 5 ιερείς ήσαν ήδη γηραιοί, μη ασκούντες
ιερατικό λειτούργημα.
Από το 1972 ως το 1997 (25 χρόνια) χειροτονήθηκαν μόνο 14 ιερείς στην Ουγκάντα!
Από όλους αυτούς, έχουν κοιμηθεί συνολικά 17 ιερείς μέχρι σήμερον.
Από το 1997 ως 2004, οι. παλιότεροι έχουν μείνει μόνο 14 και οι καινούργιοι μαζί με τους διακόνους είναι 30. (Οι ιεροδιάκονοι είναι 8 από το 2004.)

Αυτή η κατάσταση του κλήρου επί χρόνια     έδρασε δυσμενώς στην ενοριακή ζωή της Επαρχίας. Αν θυμηθούμε και την κατάσταση των εμφυλίων πολέμων στη χώρα, από το 1966  μέχρι σήμερα, καταλαβαίνουμε  εύκολα γιατί οπισθοδρόμησε το έργο της Εκκλησίας στην Επαρχία αυτή. Το 1998 δημοσιεύσαμε μια μικρή εργασία πάνω στα προβλήματα της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουγκάντα "ONLY FOR  ESSENTIAL WORKERS"
Σ7 αυτή την εργασία αποδείχθηκε ότι μεταξύ 1919 και 1998, (δηλαδή στα 79 χρόνια!), περισσότερες από 50 Ορθόδοξες κοινότητες διαλύθηκαν τελείως, και οι πρώην Ορθόδοξοι πιστοί έγιναν είτε Ρωμαιοκαθολικοί, είτε Αγγλικανικοί ή Προτεστάντες. Αυτό ήταν πολύ βαρύ κτύπημα στη πρόοδο του ιεραποστολικού τούτου έργου!

ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΟΥΓΚΑΝΤΑΣ

Την Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου ε.ε., κατά την συνάντηση του Μακαριωτάτου με τον Αντιπρόεδρο της Ουγκάντας έγιναν τα εγκαίνια ενός σπουδαίου νοσοκομείου για τους πτωχούς και για το οποίο βοήθησε πάρα πολύ ο Μητροπολίτης Ιωνάς ο οποίος εδώ και επτά χρόνια είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου των Εκκλησιών Ορθοδόξων, Καθολικών και Προτεσταντών της περιοχής.

Την Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ παρακολούθησε την ακολουθία του Όρθρου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Αμέσως μετά το πρωινό ο Σεβ. Μητροπολίτης Καμπάλας και πάσης Ουγκάντας Ιωνάς ξενάγησε τον Μακαριώτατο στις εγκαταστάσεις της Ι. Μητροπόλεως και στα Ιδρύματα που υπάρχουν στους χώρους της τα οποία δεν είναι και λίγα. Τα ιδρύματα αυτά έχουν γίνει με προσφορές Ελλήνων και άλλων και επιτελούν το φιλανθρωπικό τους σκοπό στο ακέραιο.

Αρχικά ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος επισκέφθηκε το Νοσοκομείο όπου πολλοί ταλαιπωρημένοι δυστυχείς πτωχοί αφρικανοί αδελφοί μας βρίσκουν ζεστασιά και γιατρειά στις ασθένειες που θεραπεύονται εντελώς δωρεάν από γιατρούς που συνεργάζονται με τον Μητροπολίτη, επίσης υπάρχει Φαρμακείο για τις πρώτες ανάγκες τους. Ο Μακαριώτατος στάθηκε σε αρκετούς θαλάμους μίλησε με τους ασθενείς και προσευχήθηκε για αυτούς. Η δυσκολότερη στιγμή ήταν όταν αντίκρισε πολλά μικρά παιδιά και ιδίως εκείνα που πάσχουν από AIDS όπου εκλιπαρούσαν για ζωή. Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε τα σχολεία της Ι. Μητροπόλεως όπου σπουδάζουν 700 παιδία σε Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο. Ακολούθως  ο Πατριάρχης επισκέφθηκε το ορφανοτροφείο θηλαίων και τους χώρους στους οποίους στεγάζονται 250 οικότροφοι των σχολών της Μητροπόλεως. Στους χώρους αυτούς υπάρχει και χώρος για μάθηση χρήσης κομπιούτερ καθώς και μεγάλη βιβλιοθήκη με λιγοστά όμως βιβλία στα ελληνικά και αγγλικά, έτσι τα παιδιά μπορούν και να διαβάζουν.

Γύρω από τα κτίρια της Ιεράς Μητροπόλεως υπάρχουν πτωχές οικογένειες οι οποίες βρίσκουν εκεί ζεστό φαγητό και διάφορα είδη πρώτης ανάγκης τα οποία προσφέρει η Ιερά Μητρόπολη.

Ο Μακαριώτατος υποσχέθηκε πλήρη στήριξη στο μεγάλο αυτό έργο της Ιεραποστολικής αυτής Μητροπόλεως του Πατριαρχείου διότι όπως ο Μακαριώτατος είπε διαπιστώνει ότι η Μητρόπολή έχει ανάγκη από πολλά ακόμη.

Στις 11:30 το πρωί της ίδιας ημέρας ο Μακαριώτατος συναντήθηκε με τους ιερείς και τους υποψήφιους κληρικούς της Μητροπόλεως. Ο Σεβασμιώτατος αφού καλωσόρισε τον Μακαριώτατο στη συνάντηση αυτή αναφέρθηκε στο δύσκολο έργο των Ουγκαντέζων κληρικών και στην σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν στις ενορίες τους οι οποίες παρουσιάζουν πολλές ελλείψεις, στην ερώτηση του Μακαριωτάτου σε δύο κληρικούς για το πώς εργάζονται στις ενορίες τους η απάντηση ήταν ότι εργάζονται σκληρά με πόνο ψυχής με ιδρώτα και αίμα για να βοηθήσουν το ποίμνιο τους στον αγώνα του, τα μεταφορικά μέσα λιγοστά έως ανύπαρκτα, οι αποστάσεις μεγάλες, η οικονομική βοήθεια λιγοστή τη στιγμή που συμπάθεια και στήριξη περιμένουν πολλοί, άλλος τροφή, άλλος εργασία, άλλος ρουχισμό, άλλος φάρμακα και όλοι είδη πρώτης ανάγκης απαραίτητα για την ζωή τα οποία οι ιερείς με δυσκολία βρίσκουν και όχι πάντα διότι είναι δύσκολο να τα προμηθευτούν.

Οι γονείς φορείς του AIDS εμπιστεύονται πριν το Θάνατο τους τα παιδιά τους στους ιερείς οι οποίο για το σκοπό αυτό έχουν δημιουργήσει κέντρα υγείας τα οποία όμως αδυνατούν να τα λειτουργήσουν λόγω έλλειψης χρημάτων. Οι κατηχητές αποχωρούν διότι δεν έχουν χρόνο για την κατήχηση αφού ψάχνουν δουλειά για να ζήσουν έτσι δημιουργείται πρόβλημα στο Ιεραποστολικό έργο και στο φωτισμό των αφρικανών.

Ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού θρόνου αφού άκουσε όλα αυτά παρότρυνε τους ιερείς να βρουν τρόπους για στήριξη εκ των ενόντων όπως την καλλιέργεια της γης , τυποποιήσεις διαφόρων προϊόντων, την πώληση αγαθών που θα παράγουν και γενικά στήριξη των ενοριών από μεθοδευμένη εργασία. Επίσης ο Μακαριώτατος ανέφερε ότι θα δημιουργήσει γέφυρα επικοινωνίας και συνεργασίας για στήριξη και συμπαράσταση όλου αυτού του κουρασμένου κόσμου από τις κακουχίες και τις ανάγκες.

Τελειώνοντας ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε για μία ακόμα φορά τον Μητροπολίτη από βάθους καρδίας και όλοι μαζί έψαλαν δοξάζοντας τον Θεό ενώ παρότρυνε όλους να μην ξεχνούν την δύναμη της προσευχής.

Στην συνέχεια, ακολούθησε γεύμα το οποίο προσέφερε ο Μητροπολίτης προς τιμήν του Μακαριωτάτου.

Αμέσως μετά ο Μακαριώτατος είχε συνάντηση με τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μπουκόμπα Ιερώνυμο.

Το απόγευμα έγινε εσπερινός για την εορτή του Αγίου Ελευθερίου στον οποίο χοροστάτησε ο Μακαριώτατος.

Το βράδυ ο Μακαριώτατος παρακάθισε σε δείπνο που προσέφερε προς τιμήν του ο Πρέσβης της Αιγύπτου στην Ουγκάντα κ. Reda Badars.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΓΚΑΝΤΑ

Την Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου ε.ε., και στις 8:45 το πρωί,  η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, συνοδευόμενος από τον Αρχιμανδρίτη Νήφωνα Τσαβαρή, αφίχθηκε στο Entebe της Ουγκάντας προερχόμενος από Κάιρο και Κένυα προκειμένου να πραγματοποιήσει Επίσημη Ποιμαντική Επίσκεψη.

Τον Μακαριώτατο υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο όλοι οι ιερείς της Μητροπόλεως με επικεφαλή τον Σεβ. Μητροπολίτη Καμπάλας και πάσης Ουγκάντας Ιωνά, επίσης τον Μακαριώτατο υποδέχθηκαν ο Πρέσβης της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης στην Ουγκάντα κ. Reda Babar, o Γενικός Πρόξενος της Αιγύπτου Gamal Tawrik, o Γενικός Γραμματέας Tamel Hammad, ο Πρόξενος της Κύπρου  κ. Νικόλαος Ρούσσος και πλήθος πιστών εκ μέρους των οποίων προσέφεραν ανθοδέσμες στον Μακαριώτατο μικρά κοριτσάκια. Αμέσως μετά όλοι μαζί οι πιστοί έψαλαν στον Μακαριώτατο αφρικανικά τραγούδια και εκκλησιαστικούς ύμνους.

Στην συνέχεια σχηματίστηκε αυτοκινητοπομπή η οποία κατευθύνθηκε στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου. Εκεί ο Σεβ. Μητροπολίτης Καμπάλας και πάσης Ουγκάντας προσφωνώντας τον Μακαριώτατο τον ευχαρίστησε για την παρουσία του στην αφρικανική αυτή χώρα και υποσχέθηκε στο Αλεξανδρινό Προκαθήμενο σκληρή δουλειά για την πρόοδο της ιεραποστολής. Ακολούθως ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη για την υποδοχή ευχαρίστησε τον Θεό για την επίσκεψη αυτή και αναφέρθηκε στο πολύπλευρο έργο των Μητροπόλεων του Θρόνου στην Αφρικανική Ήπειρο. Μετά το τέλος της ομιλίας του Πατριάρχη το πλήθος ενθουσιασμένο από την παρουσία του πνευματικού πατέρα της Αφρικής άρχισε να ψάλει ύμνους ευχαριστώντας τον Θεό για την παρουσία του Πατριάρχη στην χώρα τους. Παρόντες ήταν ο Πρέσβης της Αιγύπτου, Ο Πρέσβης της Ερυθραίας, ο Πρόξενος της Κύπρου και ο Δήμαρχος της περιοχής και άλλοι. Ακολούθησε δεξίωση στον  προαύλιο χώρο του Μητροπολιτικού Μεγάρου όπου το αφρικανικό ποίμνιο έψαλε ύμνους τραγούδησε τοπικά τραγούδια και καλωσόρισε τον  Μακαριώτατο με τοπικούς χώρους.

Στις 2:30 το μεσημέρι παρατέθηκε επίσημο γεύμα (Bebala) με νηστίσιμα εδέσματα από τον Μητροπολίτη προς τιμήν του Πατριάρχου και της συνοδείας του και την συμμετοχή όλων των κληρικών της Μητροπόλεως.

Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος με την συνοδεία του αναχώρησαν για την Μασουλίτα στην διαδρομή ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος θαύμασε τους καταπράσινους κάμπους της Ουγκάντας, την λίμνη Βικτόρια και χωριά ιθαγενών με χορτάρινες καλύβες. Εκεί ο Αντιπρόεδρος της Ουγκαντέζικης Κυβέρνησης  Dr. Boykenia kiripats  υποδέχθηκε τον Πατριάρχη και ακολούθησε εγκάρδια συζήτηση κατά τη οποία ο Αντιπρόεδρος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την προσφορά της ιεραποστολής στην χώρα του. Να σημειωθεί ότι ο Σεβ. Μητροπολίτης Ουγκάντας Ιωνάς είναι ιθαγενής και πρόεδρος του συμβουλίου των Χριστιανικών Θρησκειών ολοκλήρου της περιοχής και καθημερινά με περισσή αφοσίωση καταναλώνεται στο να απαλύνει τον πόνο όλων ανεξαιρέτως των Αφρικανών.

Μετά από αρκετή ώρα ο Μακαριώτατος και η συνοδεία το επέστρεψαν στην έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως όπου και κατέλυσαν στο Μητροπολιτικό Μέγαρο.   

 

Η Α.Θ.Μ. Ο ΠΑΠΑΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β  ΤΕΛΕΣΕ ΤΑ ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΧΕΛΟΥΑΝ (ΚΑΪΡΟΥ)

Ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β,  την Κυριακή το πρωί 11 Δεκεμβρίου ιερούργησε στον Ιερόν Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Χελουάν Καΐρου, και στο τέλος της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας τέλεσε την Ακολουθία των Θυρανοιξίων του ανακαινισμένου Ιερού Ναού.

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία συμμετείχαν ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Θηβαϊδος κ. Πορφύριος,ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Εμμανουήλ, Καθηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου, και Κληρικοί του Πατριαρχείου. Επίσης ο π. Ευέλθων, Εφημέριος της Ενορίας του Παραλιμνίου της μαρτυρικής Κύπρου, ο οποίος κατέφθασε στο Κάιρο με πολυπληθή ομάδα 400 Ελληνοκυπρίων οι οποίοι συνέβαλλαν δυναμικά στην ανακαίνιση του περικαλλούς Ναού του Αγίου Σπυρίδωνος.

Στο τέλος της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας ο π. Ευέλθων επικεφαλής της ομάδας των προσκυνητών από το Παραλίμνι, πρόσφερε στον Μακαριώτατο ένα παραδοσιακό κυπριακό δοχείο ενώ ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος  αντιπρόσφερε στον ακούραστο εργάτη της Ιεραποστολής πατέρα Ευέλθωνα ένα Μυροδοχείο.
 
Στη Θεία Λειτουργία των Θυρανοιξίων συμμετείχε ο Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Γρηγόριος Χατζηουρανίου, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και εκπρόσωπος του Σεβ. Μητροπολίτου Λεμεσού κ. Αθανασίου.
 
Στο αμέσως μετά την Ιερουργία του Μακαριωτάτου Πατριάρχου προσφερόμενο γεύμα, στην Ελληνική Στέγη Ηλιουπόλεως, προς τιμήν των παρόντων εκ Κύπρου προσκυνητών, ακολούθησαν προπόσεις και χαιρετισμοί των παραγόντων της Ελληνικής Παροικίας και των Ελληνικών Διπλωματικών Αρχών.
 
Η παρουσία και συμμετοχή της Εκκλησίας της Κύπρου στο πολύπλευρο έργο της Ιεραποστολής στην Αφρική είναι δυναμική και ουσιαστική σε πολλές Ιερές Μητροπόλεις και Επισκοπές του Πατριαρχικού Θρόνου Αλεξανδρείας. Μάλιστα αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλα και σοβαρά έργα τα οποία συνδράμουν και χρηματοδοτούν οι ευλαβείς Κύπριοι χριστιανοί, συνεχίζοντας μία μακρόχρονη παράδοση και ιστορία προσφοράς και αγάπης.
 
Αύριο Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β� αναχωρεί για την μακρινή Ουγκάντα όπου θα πραγματοποιήσει πολυήμερη Ποιμαντορική και Ιεραποστολική Περιοδεία.

 
Η Α.Θ.Μ. Ο ΠΑΠΑΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β’ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΡΑΪΘΟΥΣ
 
Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Θεόδωρος Β’ συνωδευόμενος από τους Σεβ. Μητροπολίτες Σιναίου κ.Δαμιανό, Ερμουπόλεως κ. Νικόλαο και Θηβαϊδος κ. Πορφύριο, τον Εξοχώτατο Πρέσβη της Ελλάδος στην Αίγυπτο κ. Παναγιώτη Βλασσόπουλο, έφθασε στη γυναικεία Ιερά Μονή Φαράν για σύντομο προσκύνημα.
 
Αμέσως ο Μακαριώτατος και η συνοδεία του κατευθύνθηκαν στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Ραϊθούς, όπου του επεφυλάχθη υποδοχή με κάθε επισημότητα και εγκαρδιότητα από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αρχιμ. Αρσένιο και τους αδελφούς της Μονής.
 
Μετά τη δοξολογία και τη δέηση για την υποδοχή του Πατριάρχου ακολούθησε επίσημο γεύμα στην τράπεζα όπου έγιναν οι σχετικές προσφωνήσεις. Ο Γέροντας της Μονής π.Αρσένιος καλωσόρισε τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο καί του πρόσφερε  ποιμαντορική ράβδο από φίλντισι την οποία φιλοτέχνησε ο ίδιος.
 
Αργά τό απόγευμα μετά τήν ξενάγηση στούς χώρους της Μονής Ραϊθούς ο Πατριάρχης και η συνοδεία του επέστρεψαν στο Κάϊρο.
 
Η  Α.Θ.Μ. Ο ΠΑΠΑΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ  ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β’ ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΙΝΑ
 
Του Αρχιμ. Γενναδίου Στάντζιου 
 
Έφθασε στο Σινά την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου το απόγευμα ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’, συνωδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ερμουπόλεως κ. Νικόλαο, Πατριαρχικό Επίτροπο επί των Αραβοφώνων της Αιγύπτου του Πατριαρχείου, τόν Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Νικόδημο Πριάγγελο, Πατριαρχικό Επίτροπο Καϊρου, τον Πανοσιολ. Αρχιμ. κ.Γεννάδιο Στάντζιο, Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, τον Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Γρηγόριο Χατζηουρανίου, από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, τον Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Δαβίδ Τσαπάρα, Κληρικό της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιλείας καί Εφημέριο του Ι.Προσκυνήματος Παναγίας Τρυπητής, τον Ιερομόναχο Αλέξιο Μαράκη, και τους Διακόνους Κύριλλο Τσεβερελάκη και Ελπιδοφόρο Λημναίο.
 
Τον Μακαριώτατο υποδέχθηκαν στην είσοδο της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης Σινά με κάθε επισημότητα ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Σιναίου κ.Δαμιανός, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης Σινά, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αβήλων κ. Δωρόθεος, Εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. κ. Θεοφίλου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Θηβαϊδος κ. Πορφύριος (Πατριαρχείου Αλεξανδρείας), ο Εξοχώτατος Πρέσβυς της Ελλάδος κ.κ. Παναγιώτης Βλασσόπουλος, ο Εξοχώτατος Πρέσβυς της Ελλάδος στό Τέλ Αβίβ, η Γενική Πρόξενος Ελλάδος στό Κάϊρο κ. Αικατερίνη Γκίνη, Εκπρόσωποι της Αιγυπτιακής Κυβερνήσεως και του Εξοχωτάτου Διοικητού του Νοτίου Σινά, εκπρόσωποι Κληρικοί της Ιεράς Μονής Κύκκου της Κύπρου, σύσσωμη η Αδελφότητα των Σιναϊτών Πατέρων, Κληρικοί και λαϊκοί προσκυνητές οι οποίοι κατέφθασαν από την Ελλάδα, τήν Κύπρου και όλη την Αίγυπτο κατά χιλιάδες.
 
Αμέσως η Ιερά Πομπή κατευθύνθηκε στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης όπου έγινε η Επίσημη Δοξολογία της Υποδοχής του Αλεξανδρινού Προκαθημένου. Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος κ.Δαμιανός με θερμά λόγια καλωσόρισε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας στό Μοναστήρι του Σινά και ο Μακ.Πατριάρχης απάντησε εμφανώς συγκινημένος ευχαριστώντας γιά τήν λαμπρή και εγκάρδια υποδοχή που του επεφύλαξαν οι Πατέρες του Σινά.
 
Ακολούθησε επίσημο δείπνο στην τράπεζα της Μονής.
 
Την κυριώνυμη ημέρα της πανηγύρεως 8η Δεκεμβρίου ο Μακαριώτατος προεξήρχε της επισήμου πανηγυρικής Θείας λειτουργίας, την οποία παρακολούθησαν ολοι οι επίσημοι προσκεκλημένοι όπως και στον Εσπερινό της Εορτής.
 
Στο τέλος της θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Σιναίου κ.Δαμιανός, ευχαρίστησε τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας στην Αφρική Μακαριώτατο Θεόδωρο Β΄ ενώ ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας μίλησε για την μεγάλη σημασία της επισήμου και ειρηνικής επισκέψεώς του στο Σινά κατά τήν εύσημη και σημαντική ημέρα της επετείου μνήμης της Αγίας Αικατερίνης. Ευχαρίστησε για την τιμητική πρόσκληση, αναφέρθηκε στη ζωή της Αγίας Αικατερίνης, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στήν Μεγάλη Πόλη της Αλεξανδρείας, την Εδρα του δευτερόθρονου στην τάξη Πατριαρχείου, ευχαρίστησε τους Πατέρες της Μονής για την αβραμιαία φιλοξενία και αναφέρθηκε στην σημασία και ευρύτητα της προοπτικής της αμοιβαίας και αρμονικής, καρποφόρας συνεργασίας μεταξύ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και της Ιεράς Μονής Σινά σέ πολλά διεκκλησιαστικά καί διορθόδοξα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Ο Αρχιπίσκοπος Σιναίου συμφώνησε απολύτως με τον Μακαριώτατο Προκαθήμενο και υπεγράμμισε την ανάγκη να υπάρχει συχνή και στενή επικοινωνία και πολύπλευρη συνεργασία των δύο μεγάλων Εκκλησιαστικών Κέντρων, της Αλεξανδρείας και της Αρχιεπισκοπής του Θεοβαδίστου Ορους Σινά.
 
Χαιρέτησε ιδιαιτέρως τον νεοκλεγέντα Μακαριώτατο Πατριάρχη της Αγίας Πόλεως των Ιεροσολύμων κ.κ.Θεόφιλο, τον οποίο ονόμασε λίαν αγαπητό και πεφιλημένο Αδελφό. Αναφέρθηκε στην μακρόχρονη και μεγάλη πνευματική σχέση και φιλία που τους ενώνει και στην στενή επικοινωνία και συνεργασία που έχουν ήδη σε θέματα κοινού εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος για την Ορθοδοξία και το ρόλο της στον κόσμο.
 
Μετά τό τέλος της Θείας Λειτουργίας έγινε η λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων της Αγίας Αικατερίνης στους χώρους της Ιεράς Μονής.
 
Στο επίσημο γεύμα που παραχώρησε ο Αρχιεπίσκοπος Σιναίου στον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας παρακάθισαν όλοι οι επίσημοι προσκεκλημένοι.
 
Κατά τήν ανταλλαγή δώρων ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β’  πρόσφερε στόν Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Σιναίου κ. Δαμιανό ένα ασημένιο δίσκο ειδικά καλλιτεχνημένο με τό έμβλημα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας καί ένα ασημένιο εγκόλπιο - συλλεκτικό κομμάτι του Πατριαρχείου.
 
Ο Αρχιεπίσκοπος πρόσφερε στον Πατριάρχη ένα τρίπτυχο επιστήθιων εγκολπίων και αντίγραφο του Σιναϊτικού Κώδικα, καθώς και αναμνηστικά λευκώματα της Ιερά Μονής Σινά.
 
Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του στην τράπεζα της Μονής, αφου ευχαρίστησε και πάλι τον Αρχιεπίσκοπο και την συνοδεία του, αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην προστασία και φροντίδα που απολαμβάνει αυτός και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας από τις Αιγυπτιακές Αρχές. Ευχαρίστησε τον Εξοχώτατο Διοικητή του Νοτίου Σινά και τους Διοικητές της Αστυνομίας της περιοχής για την μέριμνα και την καλή τους διάθεση και παροχή όλων των διευκολύνσεων για την απρόσκοπτη τέλεση της πανηγύρεως.
 
Ευχήθηκε στον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ.κ. Μωχάμετ Χόσνι Μουμπάρακ υγεία, μακροημέρευση και επιτυχία στο πολυεύθυνο έργο του για την πρόοδο και ευημερία του φιλόξενου και φιλοπρόοδου λαού της Αιγύπτου. Ζήτησε, μάλιστα, από τόν παρευρισκόμενο Εξοχώτατο Διοικητή του Νοτίου Σινά, να μεταφέρει τις προσωπικές του ευχές και ευχαριστίες πρός τον Πρόεδρο της Αιγύπτου και τις Αιγυπτιακές Αρχές.
 
Στο τέλος της ομιλίας του ο Μακ. Πατριάρχης Θεόδωρος Β’, όλως ιδιαιτέρως αναφέρθηκε στην μεγάλη προσφορά και το αμέριστο ενδιαφέρον του Εξοχωτάτου Πρέσβεως της Ελλάδος στην Αίγυπτο κ. Παναγιώτου Βλασσόπουλου, και την πολύπλευρη συμπαράστασή του στο έργο του Πατριαρχείου. Είπε χαρακτηριστικά προς τον Πρέσβη ο Μακαριώτατος «ότι τον ευχαριστεί μέσα από την καρδιά του γιατί ενδιαφέρεται γι’ αυτόν και το Πατριαρχείο και τον ονόμασε ¨αγαθό άγγελο¨ του Πατριαρχείου, άνθρωπο ταλαντούχο και χαρισματικό Διπλωμάτη».
 
Το μεσημέρι μετά το γεύμα ο Σεβασμιώτατος Καθηγούμενος της Μονής Αγίας Αικατερίνης Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός ξενάγησε τον Πατριάρχη και τους επισήμους προσκεκλημένους στους χώρους της Ιεράς Μονής.
 
Το απόγευμα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β’  και οι επίσημοι προσκεκλημένοι παραβρέθηκαν στην έναρξη του επιστημονικού συνεδρίου που η Ιερά Μονή διοργάνωσε για την Αγία Αικατερίνη στο συνεδριακό κέντρο παρακείμενου ξενοδοχείου.

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ

 
Την Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ μετέβη συνοδευόμενος από τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου Αρχιμανδρίτη Γεννάδιο Στάτζιο, τον Ιερομόναχο Αλέξιο Μαράκη και τον Ιεροδιάκονο Κύριλλο Τσεβερελάκη στο Κάιρο και στην Πατριαρχική Επιτροπεία όπου τον υποδέχθηκαν ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Βαβυλώνος Εμμανουήλ ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καίρου Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Πριάγγελος και οι κληρικοί της Επιτροπείας Καίρου.
 
Το απόγευμα ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό της εορτής του Αγίου Νικολάου στο παρεκκλήσι του Αγίου Νεκταρίου της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καίρου εξ αιτίας των ανακαινιστικών έργων που πραγματοποιούνται στο Καθεδρικό Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Νικολάου. Στον εσπερινό παραβρέθηκε η Γενική Πρόξενος Καίρου κα. Αικατερίνη Γκίνη και πλήθος πάροικων. Μετά το τέλος του εσπερινού ακολούθησε δεξίωση στο Αρχονταρίκη της Επιτροπείας.
 
Την επομένη, Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2005 ε.ε., ο Μακαριώτατος τέλεσε την Θεία Λειτουργία στο τέλος της οποίας μίλησε για τον Άγιο Νικόλαο, επίσης ιδιαίτερα χαιρέτισε τον Ακόλουθο Άμυνας της Ελληνικής Πρεσβείας Καίρου Πλοίαρχο Κωνσταντίνο Λεβέντη και του ευχήθηκε καλή δύναμη στο έργο του αφού σήμερα γιορτάζει ο προστάτης Άγιος του Πολεμικού Ναυτικού. Επίσης ο Μακαριώτατος έκανε αναφορά για το επικείμενο ταξίδι του στο Θεοβάδιστο Όρος Σινά για την εορτή της Αγίας Αικατερίνης, στα θυρανοίξια  του ανακαινισμένου Ναού του Αγίου Σπυρίδωνα στο Χελουάν τα οποία πραγματοποιήθηκαν με την βοήθεια και την συνδρομή του π. Ευέλθονος που συμπαρίσταται στο έργο του Πατριαρχείου, τέλος ο Μακαριώτατος ναφέρθηκε στην επικείμενη Ποιμαντική του Επίσκεψη στην Ουγκάντα και την Κένυα. Την Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο, ο Ακόλουθος Αμύνης, πολλοί πάροικοι και προσκυνητές από Ελλάδα και Κύπρο. Μετά την Θεία Λειτουργία ακολούθησε λιτάνευση της εικόνας του Αγίου  και δέηση εντός του υπό ανακαίνιση Ιερού Ναού υπέρ του Πολεμικού Ναυτικού των Ναυτιλλομένων και των εορταζόντων και των προσκυνητών.
 
Ακολούθησε δεξίωση στο Αρχονταρίκι της Πατριαρχικής Επιτροπείας.
 
Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΓΕΥΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΕΣΒΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΒΕΩΝ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΧΩΡΩΝ  
 
Το μεσημέρι της Τρίτης, 6 Δεκεμβρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, συνοδευόμενος από τον Πατριαρχικό Επίτροπο Καίρου Αρχιμανδρίτη Νικόδημο Πριάγγελο, τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Βαβυλώνος Εμμανουήλ, τον Αρχιγραμματέα της Ι. Συνόδου Αρχιμανδρίτη Γεννάδιο Στάντζιο και τον Αρχιμανδρίτη Γρηγόριο Χατζηουρανίου μετέβη στην Πρεσβευτική Κατοικία όπου παρακάθισε σε γεύμα που προσέφερε προς τιμήν του ο Έλληνας Πρέσβης στο Κάιρο κ. Παναγιώτης Βλασσόπουλος παρουσία όλων των πρέσβεων των ορθοδόξων κρατών και συγκεκριμένα της Ρωσίας, της Βουλγαρίας, της Βοσνίας, της Ρουμανίας, της Κύπρου, της Ουκρανίας, των Σκοπίων, της Αρμενίας, της Σερβίας / Μαυροβουνίου, και της Γεωργίας, εκτός των Πρέσβεων παρών ήταν και ο Σύμβουλός της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Τσαούσης, οι Πρόεδροι της Ελληνικής Κοινότητας Καίρου κ. Χρίστος Καβάλης και της Κοινότητας των Αραβόφωνων Ορθοδόξων κ. Robert Hosny.
 
Ο Έλληνας Πρέσβης Καλωσόρισε με θερμά λόγια τον Μακαριώτατο και αναφέρθηκε στην σημαντική αυτή συνάντηση. Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος ευχαρίστησε τον Έλληνας Πρέσβη και τον ονόμασε μαζί με τον Πρέσβη της Κύπρου στηρίγματα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πρόσφερε στον Έλληνα  Πρέσβη  ένα Δίπτυχο έργο μεγάλου Ρώσου Αγιογράφου. Οι Πρέσβεις ενδιαφέρθηκαν να μάθουν από τον Μακαριώτατο για το έργο του Πατριαρχείου στην Αφρικανική Ήπειρο αλλά και για τα έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αλεξάνδρεια και το Κάιρο. Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος λεπτομερώς τους περιέγραψε το έργο του Πατριαρχείου με ιδιαίτερη αναφορά στην ιεραποστολή και στις εμπειρίες του από αυτήν.
 
Η συνάντηση αυτή αποδείχθηκε σπουδαία γιατί ο Μακαριώτατος ήρθε σε επαφή με όλους του Ορθοδόξους Πρέσβεις οι οποίοι υποσχέθηκαν συμπαράσταση στο έργο του Πατριαρχείου αλλά και ενημερώθηκαν από τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο για το έργο του Πατριαρχείου το οποίο είναι άγνωστο στους περισσότερους επίσης αντηλλάγησαν απόψεις. Ο Μακαριώτατος είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τους Πρέσβεις ξεχωριστά και να απαντήσει στις απορίες του για το έργο του Πατριαρχείου στην Αφρική αλλά και στην φιλόξενη χώρα του Νείλου.
 
Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙΡΟΥ

Το Απόγευμα της Τρίτης, 6 Δεκεμβρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ μετέβη στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καίρου.
 
Μετά το προσκύνημα επιθεώρησε τις εκεί εργασίες και ευχαρίστησε τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Βαβυλώνος Εμμανουήλ για τα έργα ανακαινίσεως και καλλωπισμού της ιστορικής αυτής Μονής.
 
Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος στο Αρχονταρίκι της Μονής έδωσε συνέντευξη τύπου στα Αιγυπτιακά Μ.Μ.Ε για την πρώτη του επίσημη Επίσκεψη στην Ιερά  Μονή Σινά και στην Ποιμαντική του Περιοδεία στην Ουγκάντα και την Κένυα.
 
Ακολούθως ο Μακαριώτατος μετέβη στην οικία του Σεβ. Μητροπολίτου Ερμουπόλεως Νικολάου, Πατριαρχικού Επιτρόπου επί των Αραβόφωνων, προκειμένου να του ευχηθεί για την ονομαστική του εορτή.
 
ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
 
Την Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ μετέβη συνοδευόμενος από τους κληρικούς του Θρόνου στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στην Ιμπραημία όπου χοροστάτησε κατά τον Όρθρο και στην συνέχεια τέλεσε την Θεία Λειτουργία για την εορτή του Αγίου Νικολάου εξ αιτίας του ότι ο Μακαριώτατος την επομένη αναχωρεί για Κάιρο και από εκεί για το Σινά. Στην Θεία Λειτουργία Παρέστη ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Θεοχάρης Λαλάκος, οι Πρόεδροι των Ελληνικών Συλλόγων και Σωματείων και πλήθος πάροικων.
 
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας σε πανηγυρικό κλίμα τελέσθηκε ο Εσπερινός του Αγίου Σάββα στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Σάββα στην ομώνυμη Πατριαρχική Μονή στην  Αλεξάνδρεια κατά τον οποίο ο Μακαριώτατος χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Στο τέλος του εσπερινού ακολούθησε κέρασμα στην Μεγάλη Αίθουσα της Μονής.
 
Την Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου ε.ε., ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος τέλεσε την Θεία Λειτουργία επί την εορτή του Αγίου Σάββα την οποία παρακολούθησαν πλήθος πάροικων. Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε δεξίωση στην Μεγάλη Αίθουσα της Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Σάββα.
 
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Μακαριώτατος αναχώρησε οδικώς για το Κάιρο συνοδευόμενος από τον Αρχιγραμματέα της Συνόδου Αρχιμανδρίτη Γεννάδιο Στάντζιο, τον Ιερομόναχο Αλέξιο και τον Διάκονο Κύριλλο.
 

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ  ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

 
Την Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ δέχθηκε στην Ιερά Πατριαρχική Μονή του Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια τους δασκάλους και τους μαθητές του Ελληνικού Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Αλεξανδρείας καθώς και τους καθηγητές και μαθητές του Ελληνικού Γυμνασίου Αλεξανδρείας.
 
Ο Αλεξανδρινός προκαθήμενος τους καλωσόρισε στο Πατριαρχείο τους και τους μίλησε για την Ιεραποστολή. Στη συνέχεια τα νήπια παρέδωσαν στον Μακαριώτατο γραφική ύλη για να την μοιράσει στα φτωχά παιδιά της Ουγκάντας  στην οποία πρόκειται ο Μακαριώτατος να πραγματοποιήσει Ποιμαντική Επίσκεψη από 12 έως 22 Δεκεμβρίου ε.ε. το ίδιο έκαναν και οι μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου. Η κίνηση αυτή συγκίνησε ιδιαίτερα τον Μακαριώτατο γιατί φαίνεται ότι όλοι καταλαβαίνουν τον ιεραποστολικό χαρακτήρα του Πατριαρχείου και ενδιαφέρονται για τον συνάνθρωπό τους που βασανίζεται στην αφρικανική γη. Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τα παιδιά για την κίνηση αυτή και τους είπε ότι θα μοιράσει τα τετράδια και τα μολύβια στα παιδιά της Αφρικής που τα έχουν ανάγκη και αυτά θα ξέρουν ότι τους τα έστειλαν οι συνομήλικοι τους μαθητές από την Αίγυπτο.

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

 
Το απόγευμα της Τρίτης, 29 Νοεμβρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ μετέβη κατόπιν προσκλήσεως του Διευθυντού του  στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Αλεξανδρείας όπου παρέστη στην έκθεση των καλλιτεχνών Αλεξίου και Καλλιγά την  όποία εγκαινίασε ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Παναγιώτης Βλασσόπουλος.
 
Την επομένη, Τετάρτη 30 Νοεμβρίου ε.ε.,  ο Μακαριώτατος χοροστάτησε κατά τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία για την εορτή του Αγίου Ανδρέου στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια, την Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν επίσης ο Κυβερνήτης της Φ/Γ ΚΑΝΑΡΗΣ Αντιπλοίαρχος ΠΝ Γεώργιος Μάλφας, καθώς οι Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί του Ελληνικού Πολεμικού Πλοίου που βρίσκεται από προχτές στην Αλεξάνδρεια.
 
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος καλωσόρισε στην έδρα του Πατριαρχείου τους Έλληνες Αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού και τους ευχαρίστησε για την βοήθεια την οποία κατά το παρελθόν το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό προσέφερε στην ιεραποστολή και ειδικά με την κατασκευή καμπάνων στο Σκαραμαγκά και την μεταφορά τους στην Αφρική και στις χώρες τις ιεραποστολής. Ακολούθησε κέρασμα στην Μεγάλη Αίθουσα της Πατριαρχικής  Μονής  του Αγίου Σάββα.
 
Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος μετέβη στο πλοίο όπου παρακάθισε σε γεύμα που προσέφερε ο Κυβερνήτης.
 
Την Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου ε.ε., επισκέφθηκε τον Μακαριώτατο ο Εξοχώτατος Πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Παναγιώτης Βλασσόπουλος συνοδευόμενος από τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Θεοχάρη Λαλάκο  με τους οποίους ο Μακαριώτατος συζήτησε τρέχοντα θέματα του Πατριαρχείου, στην συνέχεια μετέβησαν στο υπό ανακαίνιση Πατριαρχικό Μέγαρο στην Μανσέια  προκειμένου να δουν την πρόοδο των εργασιών.
 
ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
ΓΙΑ ΤΟ AIDS
 
Το AIDS αποτελεί την μάστιγα του αιώνος. Ιδιαίτερα στην Αφρική η νόσος είναι πανδημική κι έτσι το δράμα της ασθένειας του AIDS το ζουν καθημερινά, με τραγικό τρόπο, εκατομμύρια άνθρωποι. Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, δραστηριοποιούμενο σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο, ανέλαβε πρωτοβουλίες και συνεργασίες με όλους τους φορείς για την καταπολέμηση της ασθένειας αυτής. Οι ανά την Αφρική μητροπόλεις και επισκοπές αναπτύσσουν δεκάδες προγράμματα για την καταπολέμηση της μάστιγας της Αφρικής, με πρωταρχικό μέλημα τα παιδιά.
 
Η δράση του Πατριαρχείου εκτείνεται σε δύο τομείς:
 
α. Προληπτική ποιμαντική μέριμνα, προβάλλοντας την αξία του ανθρώπινου προσώπου και την ιερότητα του ισόβιου θεσμού του γάμου, αφού η Εκκλησία γνωρίζει ότι το πρόβλημα της ασθένειας πρώτιστα είναι πνευματικό και ηθικό.
 
β. Υποστήριξη και φιλανθρωπική διακονία αυτών που πάσχουν από AIDS. Η Εκκλησία Αλεξανδρείας συντηρεί δεκάδες ιδρύματα, με την βοήθεια ιδιωτικών φορέων, θρησκευτικών οργανώσεων και μη κυβερνητικών οργανισμών, στα οποία παρέχεται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλεία προς όλους τους πάσχοντες ανεξαρτήτως φυλής και θρησκείας. Ακόμη στηρίζει ψυχικά και υλικά τους συγγενείς των ασθενών με AIDS, ιδιαίτερα τα παιδιά ασθενείς ή γονέων ασθενών, φροντίζει πέρα από την ψυχολογική και υλική υποστήριξη και για την εκπαίδευσή τους.
 
Μέσα από τις τεράστιες αυτές προσπάθειες καταδεικνύεται ότι ο ρόλος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, κατά την Ορθόδοξη πνευματική εμπειρία, είναι κατά βάση θεραπευτικός, όχι με την έννοια της αποκατάστασης μια κλονισμένης υγείας, αλλά με την έννοια της καθολικής αντιμετώπισης της πληρότητας της ζωής, αυτό το θείο δώρο του Δημιουργού.