Αύγουστος  2005

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙΣ
 
Σεπτή εντολή της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου ημών Θεοδώρου Β’, ευσεβάστως προάγομαι ίνα πληροφορήσω Υμάς, ότι  δια τού υπ’ αριθμ. πρωτ. 620/13-06-2005 ε.ε. Πατριαρχικού Γράμματος αγγελθείσα τέλεσις των θυρανοιξίων του εξωραϊσθέντος Καθεδρικού Ιερού Ναού του Ευαγγελισμοῦ της Θεοτόκου Αλεξανδρείας και των εγκαινίων του ανακαινισθέντος Πατριαρχικού Μεγάρου, διά λόγους ανεξαρτήτους της του Θρόνου βουλής και προσδοκίας, ανεβλήθησαν εκ τής καθορισθείσης  ημερομηνίας 13-11-ε.ε.  δι’ ευθετότερον χρόνον, Θεού ευδοκούντος.
 
+  Αρχιμ. Γαβριήλ Ραυτόπουλος
 ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
 
Έν ΑλεξανδρείΑ, τη 3η Αυγούστου 2005
 
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΕΠΙΣΙΜΗ ΕΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
 
EΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Ηράκλειο, 2/8/2005
 
Θέμα: Τον Σταυρό του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου απένειμε σήμερα ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος στον Γ. Γ της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκα.
 
Τον Σταυρό του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου απένειμε σήμερα ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος στον Γ. Γ της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκα, κατά την διάρκεια μιας σεμνής τελετής, παρουσία του υφυπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Α. Λιάσκου.
 
Ο κ. Θεόδωρος απευθυνόμενος στον Γ.Γ τόνισε την πολύπλευρη προσφορά του και την στήριξη του στο Πατριαρχείο και υπογράμμισε ότι «τιμώντες την τε άλλην αρετήν και τας προς την πατρίδαν ημών υπηρεσίας του Γ.Γ της Περιφέρειας Κρήτης απονέμομεν αυτώ το τιμιον σταυρόν του Αποστόλου και Ευαγγελιστού μάρκου ως δείγμα ορατον της Αποστολικής ευλογίας.»
 
Είναι ένα παράσημο, είπε ο κ. Θεόδωρος , το οποίο θέσπισε ένας Κρητικός Πατριάρχης από την Αγκάραθο ο Μελέτιος ο Πηγάς, στο ίδιο Μοναστήρι ανήκω και εγώ, και το επανέφερε πάλι στο Πατριαρχείο μας ένας άλλος μεγάλος Κρητικός Πατριάρχης, ο Μελέτιος Μεταξάκης. Και κάθε φορά κ. Γενικέ που θα φοράτε αυτόν τον τίμιο Σταυρό να θυμάστε το Ιεραποστολικό Πατριαρχείο μας με την ένδοξη ιστορία του.
 
Εμφανώς συγκινημένος ο Γ.Γ της Περιφέρειας ευχαρίστησε τον Πατριάρχη επισημαίνοντας ότι «είναι πάντα μεγάλη μας χαρά να σας έχουμε εδώ αλλά είναι πολύ μεγαλύτερη τιμή να σας έχουμε Πατριάρχη Αλεξανδρείας. Να είστε σίγουρος πρόσθεσε, ότι ερμηνεύοντας απλώς τα αισθήματα του κρητικού λαού θα είμαστε πάντα δίπλα σας».
 
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Λιάσκος συνεχάρη τον κ. Τσόκα, τονίζοντας ότι πρόκειται για ξεχωριστή απονομή, και προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο μετάλλιο είναι μία ύψιστη αναγνώριση και το φόρεσαν μεγάλοι άνδρες της πατρίδας μας, ήρωες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
 
Μετά την απονομή έγιναν οι παρακάτω δηλώσεις:
 
Πατριάρχης: Χαίρομαι πάρα πολύ που βρίσκομαι και πάλι για λίγες ημέρες στο αγαπημένο μου νησί που με γέννησε, που με ανέθρεψε και ξεκίνησα από δω για να υπηρετήσω την εκκλησία και την πατρίδα μου. Χαίρομαι διότι μου δίνεται η ευκαιρία να βρεθώ πάλι στην Περιφέρεια Κρήτης και να συναντήσω τον Γ.Γ ένα εκλεκτό φίλο. Θεωρώ επίσης μεγάλη ευλογία από το Θεό και συγκυρία που είναι εδώ και ο κ. Υπουργός Τουρισμού, αγαπητός φίλος, και θα δώσουμε το ραντεβού στην Αλεξάνδρεια, που είναι μία τόσο όμορφη πόλη, μοιάζει με τη Θεσσαλονίκη, που μας ενώνει δεν μας χωρίζει το Λιβυκό πέλαγος, και κάνουμε μεγάλες προσπάθειες ώστε να ετοιμαστούν τα κτίρια που έχουμε, όπως είναι το Πατριαρχικό Μέγαρο που θα στεγάσει τις χιλιάδες βιβλία και τα χειρόγραφα, τα Πτολεμαιακά υπόγεια που θα στεγάσουν το Μουσείο του Πατριαρχείου. Χαίρομαι δε διότι στο κτίριο στην Ηλιούπολη του Καίρου, όπου πριν λίγο καιρό είχε έρθει και ο κ. Αβραμόπουλος, θα γίνει, όπως εξαγγείλατε η Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων, πράγμα το οποίο θα βοηθήσει πάρα πολύ τις σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας.
 
Αυτό επίσης που θα μας δώσει μεγάλη χαρά, δύναμη και ενίσχυση είναι αυτό που παρακάλεσα τον κ. Γενικό, το καράβι που θα ενώσει την Αλεξάνδρεια με την Κρήτη, με τον Πειραιά. Μας ενώνει άλλωστε ο Μινωικός με τον Αιγυπτιακό πολιτισμό και θα μπορέσουν έτσι να αναπτυχθούν οι εμπορικές μας σχέσεις.
 
Σήμερα αγαπητέ κ. Γενικέ θα ήθελα να σας δώσω και κάτι από το Πατριαρχείο, να σας τιμήσω με το Σταυρό του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου. Είναι ένα παράσημο, το οποίο θέσπισε ένας Κρητικός Πατριάρχης από την Αγκάραθο ο Μελέτιος ο Πηγάς, στο ίδιο Μοναστήρι ανήκω και εγώ, και το επανέφερε πάλι στο Πατριαρχείο μας ένας άλλος μεγάλος Κρητικός Πατριάρχης, ο Μελέτιος Μεταξάκης. Και κάθε φορά κ. Γενικές που θα φοράτε αυτόν τον τίμιο Σταυρό να θυμάστε το Ιεραποστολικό Πατριαρχείο μας με την ένδοξη ιστορία του. Δίπλα όμως ακριβώς θα δείτε και την άλλη λέξη, και Πάσης Αφρικής, που είναι το ελπιδοφόρο μέλλον, η Ιεραποστολή. Μετά από λίγο καιρό φεύγω για την Τανζανία, την Κένυα, το Βόρειο Καμερούν, χθες μιλούσα με τον Μητροπολίτη της Νιγηρίας, όπου υπάρχουν μεγάλα προβλήματα με πλημμύρες και ετοιμάζεται μία τεράστια ανθρωπιστική βοήθεια για τα παιδιά εκεί που διψούν για ψωμί, ειρήνη, δικαιοσύνη.
 
Είναι μεγάλη ευλογία δε που είναι εδώ μαζί μας και η σύζυγος αλλά και οι γονείς του κ. Γενικού Γραμματέα, στους οποίους θέλω να δώσω θερμά συγχαρητήρια για το παιδί που προσφέρετε στην πατρίδα μας και στην κοινωνία.
 
Γ.Γ: Μακαριότατε, με συγκινείτε, ιδιαίτερα και με τα λόγια σας και με τις πράξεις σας. Να ξέρετε ότι είναι πάντα μεγάλη μας χαρά να σας έχουμε εδώ αλλά είναι πολύ μεγαλύτερη τιμή να σας έχουμε Πατριάρχη Αλεξανδρείας. Να είστε σίγουρος ότι ερμηνεύοντας απλώς τα αισθήματα του κρητικού λαού θα είμαστε πάντα δίπλα σας.
 
Να πούμε επίσης, ότι θα χρειαστούμε και τη βοήθεια των ΜΜΕ για να προβάλουμε το έργο σας στην Αφρική. Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλή δύναμη στο δύσκολο έργο σας.
 
Λιάσκος: Είχα την εξαιρετική χαρά να βρεθώ μαζί σας σήμερα. Είναι γνωστή η ιστορία του Πατριαρχείου, αλλά ακόμα πιο γνωστή μέσα σε αυτό το μικρό διάστημα η δική σας συνεισφορά σ’ αυτό το μεγάλο έργο που επιτελείται, και που πράγματι πολύ καλά έχει περιγραφεί από εσάς, όπως και προηγουμένως, και τις ενέργειες σας . Εμείς το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης που επιδιώκουμε να διαμορφώσουμε κοινά προϊόντα με τις χώρες του περίγυρου μας , όπως είναι η Αίγυπτος, επιδιώκουμε την τουριστική συνεργασία, επιδιώκουμε την διαμόρφωση κοινών πακέτων σε υπερπόντιες χώρες, έτσι ώστε να μπορούν πράγματι να απολαμβάνουν περισσότερα μέρη. Προς αυτή την κατεύθυνση, το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης μέσω του υπουργού κ. Αβραμόπουλου αλλά και μια σειρά άλλων δράσεων και συμφωνιών που έχουμε κάνει. Λυπήθηκα πάρα πολύ για το ατυχές περιστατικό που συνέβη πριν μερικές ημέρες. Πρέπει να ξέρουμε ότι τέτοια περιστατικά όπως και να το κάνουμε επηρεάζουν την τουριστική κίνηση παγκόσμια, αλλά από την άλλη μεριά αναδεικνύεται το πόσο ασφαλής χώρα είναι η πατρίδα μας. Μια χωρά με σύνεση και με σωστή πολιτική που αποτελεί ένα εξαιρετικό τουριστικό προορισμό. Εγώ θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την δυνατότητα της επαφής που είχα μαζί σας, βρίσκομαι δυο μέρες στην Κρήτη για διάφορες άλλες εκδηλώσεις και σήμερα είχαμε μια συνεργασία με τον κ. Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης κ. Τσόκα, και να σας πω ότι ήταν πραγματικά κοινωνία η επαφή μαζί σας και να συγχαρώ το φίλο και Γ.Γ για τη ξεχωριστή αυτή απονομή, λέγοντάς του ότι το συγκεκριμένο μετάλλιο είναι μία ύψιστη αναγνώριση, το φόρεσαν μεγάλοι άνδρες της πατρίδας μας, ήρωες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το Πατριαρχείο λοιπόν έχει τιμήσει ξεχωριστούς ανθρώπους με το συγκεκριμένο μετάλλιο και είναι ξεχωριστή χαρά και για μένα που ένας φίλος και άξιος άνθρωπος ο Γ.Γ της Περιφέρειας, από δω και πέρα θα το φορά και θα το τιμάει και εκείνος καθώς είναι και εκείνος ένας εργατικός άνθρωπος, ένας πατριώτης, και θέλει να προσφέρει και στην Κρήτη κάτι καλύτερο από ότι βρήκε από ότι παρέλαβε.
 
Δελτιο Τυπου της Περιφερειας Κρητης
 
Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
 
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, επισκέφθηκε το Επιμελητήριο Ηρακλείου σήμερα (Τετάρτη, 10 Αυγούστου) στις 12:00 το μεσημέρι, στο πλαίσιο των καλών σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια με τον οργανισμό αλλά και της προσωπικής φιλίας που τον συνδέει με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου, κ. Γιώργο Ξυλούρη.
 
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι δυνατότητες διεύρυνσης της έως τώρα συνεργασίας του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και του Πατριαρχείου. Ο Πατριάρχης πρότεινε την πραγματοποίηση διεπιμελητηριακής αποστολής με σκοπό τη σύναψη συνεργασίας του Επιμελητηρίου Ηρακλείου με τα  Επιμελητήρια Αιγύπτου, προκειμένου να συσφιγχθούν οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις και να διευρυνθεί η επιχειρηματική συνεργασία των δύο περιοχών. Σημειώνεται ότι μία τέτοια συνεργασία θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό βήμα για τη δραστηριοποίηση των Κρητικών επιχειρήσεων στην Αίγυπτο.
 
Ο Πατριάρχης κ. Θεόδωρος έχει ήδη έρθει σε επαφή με τα Επιμελητήρια Αιγύπτου, τα οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την προτεινόμενη συνεργασία. Η συνάντηση εκπροσώπων των Επιμελητηρίων θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Πατριαρχείου.
 
Ο Πρόεδρος, κ. Γιώργος Ξυλούρης, εξέφρασε για άλλη μια φορά την εκτίμησή του για το ιδιαίτερα σημαντικό έργο που επιτελεί ο Πατριάρχης, το οποίο το Επιμελητήριο Ηρακλείου έχει στηρίξει με μία σειρά από δράσεις. Επίσης, ο κ. Ξυλούρης υποσχέθυηκε ότι το Επιμελητήριο, καθώς  και ο ίδιος προσωπικά,  θα υποστηρίξει θερμά κάθε προσπάθεια που θα αφορά τη συνερασία και τις καλές σχέσεις  μεταξύ Κρήτης και Αφρικής.
 
Δελτίο Τοπικού Τύπου
 
Δελτίο Τοπικού Τύπου
 
ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΚΥΠΡΟΥ.
 
Η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄,  από την Κρήτη που βρίσκεται μόλις πληροφορήθηκε  το τραγικό γεγονός της πτώσης του Αεροσκάφους της Εταιρίας “Hellios” αμέσως απέστειλε συλλυπητήρια τηλεγραφήματα στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο και στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσο Παπαδόπουλο.
 
 
Αριθμ. πρωτ. 806
Αλεξάνδρεια, 15η Αυγούστου 2005
 
Πρός τόν Μακαριώτατον Αρχιεπίσκοπον Κύπρου κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΝ

Εις Λευκωσίαν

 
Μακαριώτατε καί πεφιλημένε Αδελφέ,
 
Μετά βαθυτάτης θλίψεως καί οδύνης επληροφορήθημεν τό τραγικό αεροπορικό δυστύχημα της Κυριακης 14ης Αυγούστου, εις τό οποίον εφονεύθησαν δεκάδες Ελληνοκύπριοι αδελφοί μας, μεταξύ αυτών καί πολλά παιδιά. Ως εκ τούτου, επιθυμουμεν διά τού παρόντος Πατριαρχικού Γράμματος νά εκφράσωμεν εις τόν Κυπριακόν Λαόν διά της Υμετέρας Μακαριότητος τάς πλέον ειλικρινείς συλλυπητηρίους ευχάς της Ημετέρας Μετριότητος καί τήν συμμετοχήν του Αποστολικού καί Πατριαρχικού Θρόνου Αλεξανδρείας εις τό βαρύ πένθος Υμών.
 
Ευχόμεθα καί προσευχόμεθα ο Πανάγιος Θεός, τη Πρεσβεία της Θεοτόκου, νά αναπαύη τάς ψυχάς των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας «όπου επισκοπεί τό Φως του Προσώπου Αυτού...» καί τό άπειρον έλεος Αυτού νά δίδῃ τήν εξ ύψους παρηγορίαν καί ενίσχυσιν εις τούς συγγενείς καί τάς οικογενείας αυτών.
 Επί δέ τούτοις κατασπαζόμεθα τήν Υμετέραν Μακαριότητα εν φιλήματι αγίῳ καί παραμένομεν αγαπητός εν Χριστώ Αδελφός,
 
+ Ο Αλεξανδρείας  ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β’


Πάπας καί Πατριάρχης Αλεξανδρείας καί πάσης Αφρικής
  

 
Αριθμ. πρωτ. 807
 

Αλεξάνδρεια, 15η Αυγούστου 2005

 
Πρός τόν Εξοχώτατον Πρόεδρον Της Κυπριακης Δημοκρατίας
κ.κ. Τάσσον Παπαδόπουλον
 

Εις Λευκωσίαν

 
Εξοχώτατε καί λίαν αγαπητέ μοι Κύριε Πρόεδρε,
 
Μετά βαθυτάτης θλίψεως καί οδύνης επληροφορήθημεν τό τραγικό αεροπορικό δυστύχημα της Κυριακής 14ης Αυγούστου, εις τό οποιον εφονεύθησαν δεκάδες Ελληνοκύπριοι αδελφοί μας, μεταξύ αυτών καί πολλά παιδιά. Ως εκ τούτου, επιθυμούμεν διά του παρόντος Πατριαρχικού Γράμματος νά εκφράσωμεν εις τόν Κυπριακόν Λαόν διά της Υμετέρας Εξοχότητος τάς πλέον ειλικρινεῖς συλλυπητηρίους ευχάς της Ημετέρας Μετριότητος καί τήν συμμετοχήν του Αποστολικού καί Πατριαρχικού Θρόνου Αλεξανδρείας εις τό βαρύ πένθος Υμών.
 
Ευχόμεθα καί προσευχόμεθα ο Πανάγιος Θεός, τη Πρεσβεία της Θεοτόκου, νά αναπαύῃ τάς ψυχάς των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας καί τό απειρον έλεος Αυτού νά δίδη τήν εξ ύψους παρηγορίαν καί ενίσχυσιν εις τούς συγγενείς καί τάς οκογενείας αυτών.
 

Επί δέ τούτοις διατελούμεν μετ’ ιδιαιτέρας τιμής καί  ευχών διαπύρων,

 
+ Ο Αλεξανδρείας  ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β’
Πάπας καί Πατριάρχης Αλεξανδρείας καί πάσης Αφρικής

 

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΙΕΡΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ, ΚΙΣΑΜΟΥ ΚΑΙ ΣΕΛΙΝΟΥ, ΚΥΔΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ ΚΑΙ ΛΑΜΠΗΣ ΣΥΒΡΙΤΟΥ ΚΑΙ ΣΦΑΚΙΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ.
 
Ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στις Ιερές Μητροπόλεις Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Κισάμου και Σελίνου, Κυδωνίας και Αποκορώνου και Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων που ανήκουν στην Εκκλησία της Κρήτης, κατόπιν επισήμου προσκλήσεως των οικείων Μητροπολιτών.
 
Ο Μακαριώτατος αναχώρησε με την συνοδεία του το απόγευμα της Πέμπτης της 4ης Αυγούστου από την πατρική του οικεία στην Νέα Αλικαρνασσό Ηρακλείου και έφτασε την ίδια ημέρα στην Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού Βοσάκου της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου. Τον Μακαριώτατο υποδέχθηκε ο οικείος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Άνθιμος, ο ηγούμενος, η αδελφότητα και πλήθος κληρικών και λαϊκών. Αμέσως τελέστηκε η ακολουθία του Εσπερινού και της Ιεράς Παρακλήσεως προς την Υπεραγία Θεοτόκο χοροστατούντος της Α.Θ. Μαριότητος του Πάπα και Πατριάρχου κ.κ. Θεοδώρου. Μετά το πέρας των Ιερών Ακολουθιών ο οικείος Μητροπολίτης κ. Άνθιμος προσφώνησε τον υψηλό επισκέπτη και ακολούθως ο Μακαριώτατος αντιφώνησε με θερμούς λόγους. Ακολούθησε επίσημο δείπνο εκ μέρους της Ιεράς Μονής προς τιμήν του Μακαριωτάτου.
 
Την επομένη το πρωί ο Μακαριώτατος παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στην εν λόγω Ιερά Μονή και αμέσως αναχώρησε για το Επισκοπείο της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, όπου ο οικείος Ιεράρχης του επεφύλαξε θερμή και εγκάρδια υποδοχή. Ακολούθως ο Μακαριώτατος, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη κ. Άνθιμο επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Αγίας Ειρήνης, όπου τέλεσε Τρισάγιο επί του τάφου του Μακαριστού Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κυρού Θεοδώρου, του και Γέροντός Του. Η ηγουμένη και οι μοναχές κατόπιν παρέθεσαν επίσημο γεύμα στην Ιερά Μονή προς τιμήν του Μακαριωτάτου.
 
Το απόγευμα της ιδίας ημέρας, και επί τη εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ο Μακαριώτατος χοροστάτησε στον Εσπερινό που τελέστηκε στην εορτάζουσα Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος, Κουμπέ Ρεθύμνου. Ο Μακαριώτατος μετά το πέρας του Εσπερινού ομίλησε σχετικά και ευλόγησε το προς τιμήν Του εόρτιο δείπνο.
 
Το πρωί της εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ο Μακαριώτατος χοροστάτησε και λειτούργησε στον εορτάζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος ομίλησε σχετικά, ενώ απένειμε το Σταυρό και τον Αστέρα του Αποστόλου Μάρκου, την ανώτατη τιμητική διάκριση του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, στον πολιό Γέροντα Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κύριο Ειρηναίο, επαινώντας το έργο και την προσωπικότητα του εν λόγω Ιεράρχου. Ακολούθως ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε το χωριό Χορευτιανά, όπου τέλεσε Τρισάγιο επί του τάφου του κατά σάρκα πατρός του Μιχαήλ.
 
Το απόγευμα της ιδίας ημέρας ο Μακαριώτατος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου. Ο Μακαριώτατος έγινε δεκτός με όλες τις προβλεπόμενες τιμές από τις αρχές του νομού και της πόλεως των Χανίων, από τον οικείο Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Ειρηναίο και από πλήθος κληρικών και πιστών της πόλεως. Ακολούθησε επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, προσφώνησις του οικείου Ιεράρχου και αντιφώνησις εκ μέρους της Α.Θ. Μακαριότητος.
 
Το πρωί της Κυριακής 7ης Αυγούστου ε.ε., ο Μακαριώτατος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Χαλέπας Χανίων. Με τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο συλειτούργησαν ο οικείος Μητροπολίτης κ. Ειρηναίος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού κ. Ευγένιος εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Τιμοθέου. Ο Μακαριώτατος ομίλησε μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και απένειμε σε όλο το εκκλησίασμα το αντίδωρο. Εν συνεχεία επεσκέφθη την Ιερά Μονή Χρυσοπηγής, όπου του επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή εκ μέρους της ηγουμένης και της αδελφότητας. Προέστη της Δοξολογίας και ευλόγησε το προς τιμήν Του γεύμα.
 
Το απόγευμα της 7ης Αυγούστου ο Μακαριώτατος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων, όπου ως γνωστόν είχε υπηρετήσει ως πρωτοσύγκελλος για αρκετό διάστημα. Την Α.Θ. Μακαριότητα υποδέχθηκαν στην είσοδο της πόλεως του Σπηλίου οι αρχές, ο οικείος Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος και πλήθος κόσμου. Έγινε επίσημη προσφώνηση από τον Δήμαρχο και ακολούθησε αντιφώνηση εκ μέρους του Μακαριωτάτου. Αμέσως πραγματοποιήθηκε επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αποστόλου Παύλου, όπου ο οικείος Ποιμενάρχης κ. Ειρηναίος προσφώνησε με θερμούς λόγους τον Μακαριώτατο και ακολούθως ο Μακαριώτατος αντιφώνησε δεόντως. Το επίσημο δείπνο παρέθεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λάμπης κ. Ειρηναίος στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως.
 
Την επαύριον 8η Αυγούστου ε.ε., η Α.Θ. Μακαριότης λειτούργησε στον παλαιό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, όπου και ομίλησε αναφερόμενος στις αγαθές αναμνήσεις του από την ταπεινή του διακονία ως πρωτοσυγκέλλου στην Ιερά Μητρόπολη Λάμπης και Σφακίων και  ακολούθως ευλόγησε το επίσημο προς τιμήν Του γεύμα.
 
Το απόγευμα της ιδίας ημέρας η Α.Θ. Μακαριότης επεσκέφθη επισήμως την κωμόπολη Φουρφουρά, δεύτερη έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων. Τον Μακαριώτατο υποδέχθηκαν στην είσοδο της κωμοπόλεως ο Δήμαρχος, οι λοιπές αρχές και πλήθος πιστών. Ακολούθησε επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου, προσφώνησις από τον οικείο Ποιμενάρχη κ. Ειρηναίο και αντιφώνησις εκ μέρους του Μακαριωτάτου. Κατόπιν παρατέθηκε επίσημο δείπνο προς τιμήν του Μακαριωτάτου, μετά το πέρας του οποίου ο Μακαριώτατος και η συνοδεία του αναχώρησαν για το Ηράκλειο με αισθήματα χαράς και συγκινήσεως για το αίσιον πέρας της πενθημέρου επισκέψεώς Του στις προαναφερθείσες Ιερές Μητροπόλεις.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι την πενθήμερη αυτή επίσημη επίσκεψη του Μακαριωτάτου στις Ιερές Μητροπόλεις Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Κισάμου και Σελίνου, Κυδωνίας και Αποκορώνου και Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων παρουσιάσαν όλα τα τοπικά τηλεοπτικά μέσα στα δελτία ενημερώσεώς τους, καθώς και τα λοιπά μέσα μαζικής επικοινωνίας της Κρήτης σε ειδικά προς τούτο αφιερώματα.
 
ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ –ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
 
Του Αρχιμανδρίτη Γεννάδιου Στάνζιου Αρχιγραμ. της Ιεράς Συνόδου
 

Στις 12 Αυγούστου η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής ΘΕΟΔΩΡΟΣ ο Β’ μετά τήν Ακολουθία της Παρακλήσεως στην Παναγία στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγκαράθου (μονή της μετανοίας Αυτού) δέχθηκε 1.500 άτομα--μέλη και συνεργάτες του Ιεραποστολικού Συλλόγου «Γέφυρα της Αγάπης» που δραστηριοποιείται στην Κρήτη με τις ευλογίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, και πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη. Ο Μακ.Πατριάρχης αφού ευχαρίστησε με θερμά λόγια τον Πρόεδρο του Συλλόγου Καθηγητή κ.Απόστολο Μπουρνέλη και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου έδωσε οδηγίες και προτροπές και ενημέρωσε για το έργο που γίνεται στις Ιεραποστολικές Μητροπόλεις της Αφρικής. Υπογραμμίσθηκε δε η βοηθεια που ήδη έχει σταλεί και έλαβε «σάρκα και οστά» σε πολλές ιεραποστολικές Μητροπόλεις όπως του Καμερούν, της Μπουκόμπα, της Ειρηνουπόλεως.
 
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας είχε επίσης στενή συνεργασία μετα του Σεβ.Μητροπολίτου Νιγηρίας κ.Αλεξάνδρου για την μεγάλη ανθρωπιστική βοήθεια που πρόκειται να καταφθάσει στό Νίγηρα. Σημειώνεται ότι στην Μητρόπολη Νιγηρίας επιτελείται ένα τεράστιο και αξιόλογο πολύπλευρο ιεραποστολικό και ανθρωπιστικό έργο με τη συνεργασία δεκάδων μορφωμένων και εκπαιδευμένων αφρικανών Κληρικών.
 
Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος είχε στο Ηράκλειο σύσκεψη με όλους τους Δημάρχους και Νομάρχες, παρουσία του Περιφερειάρχου Κρήτης καθώς και με τα Επιμελητήρια για το θέμα της ακτοπλοϊκής συνδέσεως Κρήτης (Ελλάδος)-Αιγύπτου. Επίσης εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων θα επισκεφθούν σύντομα την Αλεξάνδρεια όπου ο Μακαριώτατος θα τούς φέρει σε επικοινωνία με τις αρχές και τον επιχειρηματικο κόσμο της Αλεξανδρείας και του Καϊρου, προκειμένου να δρομολογηθούν επενδύσεις στη Νειλοχώρα.
 
Τήν ημέρα της Κοιμήσεως Θεοτόκου χιλιάδες ήταν οι πιστοί που κατέκλυσαν  το Μοναστήρι της Αγκαράθου για να προσκυνήσουν τη θαυματουργό εικόνα της Μεγαλόχαρης και να λάβουν προσωπικά την ευλογία του Πατριάρχου Αλεξανδρείας, του συντοπίτη τους Πατριάρχη. Πολλές ώρες περίμεναν υπομονετικά για νά πάρουν το αντίδωρο και να ασπασθούν τήν πατριαρχική χείρα. Ομως καθημερινά ο Μακαριώτατος Πατριάρχης δεχόταν στό ταπεινό μοναχικό του κελλί (όπου και διέμεινε επί πολλές ημέρες αυτη την περίοδο ως απλός Μοναχός), εκατοντάδες ανθρώπους από όλη την Κρήτη αλλά καί επισκέπτες προσκυνητές από πολλά μέρη της Ελλάδος και του εξωτερικού και νουθετούσε πνευματικώς όλους, δίδοντας απλόχερα τήν Αποστολική Ευλογία του Ευαγγελιστού Μάρκου, του ιδρυτού του Πατριαρχείου της Αλεξανδρείας.
 
Ο Πάπας και Πατριάρχης Θεόδωρος ο Β’ συναντήθηκε κατά τήν επίσκεψη αυτού στα Χανιά μετά του Εξοχωτάτου τ.Πρωθυπουργού κ.Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, με την Δήμαρχο Αθηναίων κ.Ντόρα Μπακογιάννη με την οποία είχε ιδιαίτερη συνεργασία και συνομιλίες για θέματα που απασχολούν το Πατριαρχείο και το Δήμο των Αθηναίων. Η Δήμαρχος Αθηναίων φανερά συγκινημένη δήλωσε την αμέριστη και δεδομένη στήριξη και συμπαράσταση του Δήμου Αθηναίων πρός το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Ακόμη ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου  Ορθόδοξου Πατριαρχείου ανά την Οικουμένη είχε συνομιλίες μετά της Αλεξάνδρας Μητσοτάκη η οποία θα αναλάβει τον συντονισμό του έργου της Ιεραποστολής για λογαριασμό του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας μετά των αρμοδίων Φορέων και ανθρωπιστικών Υπηρεσιών και Κινήσεων στην Ελλάδα. Τέλος ο Μακαριώτατος συνάντησε τον Βουλευτή κ.Κυριάκο Μητσοτάκη και σε θερμό κλίμα συζήτησαν την προοπτική δράσεως καί περαιτέρω διοργανώσεως του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας σε πολλά ζητήματα και μάλιστα ο Βουλευτής Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πώς είναι έτοιμος να βοηθήσει μέ κάθε πρόσφορο μέσο τό έργο του Πατριάρχου και των Ιερών Μητροπόλεων της Αφρικής.
 
Στήν Μονή Αγκαράθου ο Μακ.Πατριάρχης συναντήθηκε με τον Ευρωβουλευτή κ.Ανδρέα Αρναουτάκη ο οποίος μάλιστα προσφέρθηκε νά γίνει ο σύνδεσμος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας μετά της Ευρωπαϊκής Ενώσεως γιά θέματα ανθρωπιστικών κινήσεων και προγραμμάτων για τούς λαούς της Αφρικής. Ο Πατριάρχης Θεόδωρος δήλωσε στόν Ευρωβουλευτή ότι ένα μεγάλο τμήμα του νέου κτηρίου του ανακαινισμένου ήδη Πατριαρχικού Μεγάρου θά δοθή γιά νά στεγάσει όλες αυτές τις ανθρωπιστικές και ιεραποστολικές οργανώσεις και τα σωματεία γιά τήν προώθηση του πολυσχιδούς και επίπονου έργου της Ιεραποστολής.
 
Σημειώνεται δε ότι στην Ιερά Μονή Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στην Κρήτη προετοιμάζονται και επιμορφώνονται στελέχη για την αποστολή τους στις Ιεραποστολές της Αφρικής σε συνεργασία και συντονισμό με το Πατριαρχείο της Αλεξανδρείας.
 
Ο Μακαριώτατος επέστρεψε στην Αλεξάνδρεια, την έδρα του Πατριαρχείου, τα ξημερώματα της Παρασκευής 19 Αυγούστου. Στον αερολιμένα Αλεξανδρείας Τόν υποδέχθηκαν ο Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας Πανοσιολ. Αρχιμ. Γαβριήλ Ραυτόπουλος, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Πανοσιολ. Αρχιμ. Γεννάδιος Στάντζιος, ο Γεν.Διευθυντής των Οικονομικών του Πατριαρχείου Πανοσιολ. Αρχιμ. Σάββας Χειμωνέττος και οι εκπρόσωποι της Διοικήσεως του Αεροδρομίου Αλεξανδρείας.
 
Στις Ιερές Ακολουθίες των Παρακλήσεων της Θεοτόκου κατά την περίοδο του 15αυγούστου χοροστάτησε και κήρυξε τον θείο Λόγο ο Γενικός Πατριαρχικός Επίτροπος του Θρόνου Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Λεοντοπόλεως κ. Διονύσιος.
 

ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΝΕΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ
 
Την Δευτέρα 22 Αυγούστου η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας   και πάσης Αφρικής ΘΕΟΔΩΡΟΣ ο Β’ διά σεπτού Πατριαρχικού Γράμματος διώρισε νέο Πατριαρχικό Επίτροπο Καϊρου τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Νικόδημο Πριάγγελο. Εναν νέο Κληρικό με ζήλο, ήθος, συνέπεια, μόρφωση και διάθεση γιά δουλειά και διακονία στον Αποστολικό Θρόνο. Υπηρέτησε δε και στο χώρο της Ιεραποστολής στην Αφρική και διακρίνεται γιά τήν αγάπη του προς αυτήν.
 
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ
 
Αριθμ. Πρωτ. 827

Μακαριώτατε και Θειότατε Πατριάρχα της Αγίας Πόλεως Ιερουσαλήμ και πάσης Παλαιστίνης, Συρίας, Αραβίας, Πέραν του Ιορδάνου, Κανά της Γαλιλαίας και Αγίας Σιών, εν Χριστώ τώ Θεώ λίαν αγαπητέ και περιπόθητε αδελφέ καί συλλειτουργέ της ημών Μετριότητος, κύριε Θεόφιλε, την Υμετέραν Μακαριότητα εν Κυρίω κατασπαζόμενοι, υπερήδιστα προσαγορεύομεν.

Επί τη επαξία αναρρήσει της Υμετέρας Μακαριότητος εις τόν ιστορικόν Θρόνον του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, εγκαρδίως συγχαίροντες, ευχόμεθα φιλαδέλφως καί ολοψύχως, όπως Κύριος ο Θεός διαφυλάττη τήν Υμετέραν Μακαριότητα εν υγιεία ακλονήτω καί δυνάμει πολλή επί έτη μακρά, καρποφόρα καί ευλογημένα πρός δόξαν του Αγίου Ονόματός Του καί πρόοδον της Σιωνίτιδος Εκκλησίας.
 
Επί δέ τούτοις, κατασπαζόμενοι Υμάς εν φιλήματι αγίω, θερμότατα συγχαίρομεν πάλιν και πολλάκις και παραμένομεν αγαπητός εν Χριστώ Αδελφός

+ Ο Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄

Εν τη Μεγάλη Πόλει
της Αλεξανδρείας
Τη 22α Αυγούστου 2005
 
Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΤΕΛΕΣΕ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΒΑΠΤΙΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΥΓΑΤΡΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝ.ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΑΒΒΑ.
 
Το Σάββατο 27 Αυγούστου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, τέλεσε πλαισιούμενος από τους αρχιμανδρίτες Γεννάδιο Στάζιο και Σάββα Χειμωνέττο,   στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Σάββα Αλεξανδρείας τη βάπτιση  της θυγατέρας του Γενικού Προξένου της Ρωσίας στην Αλεξάνδρεια.
 
Η νεοφώτιστη ονομάστηκε Αναστασία. Ακολούθησε μικρή δεξίωση στη Μεγάλη Αίθουσα της Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Σάββα όπου ο Μακαριώτατος είχε την ευκαιρία να ευχηθεί στους γονείς, στους αναδόχους και στους φίλους της οικογενείας. Μεταξύ αυτών και ο Υποπρόξενος της Ρωσίας με τη σύζυγό του.
 
Η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας καί πάσης Αφρικής  Θ Ε Ο Δ Ω Ρ Ο Σ ο Β΄ στο Πόρτο Κουφό της Χαλκιδικής θα τελέσει Τρισάγιο και θα ρίξει στεφάνι στη θαλάσσια περιοχή στον τόπο όπου ανεσύρθη η σορός του μακαριστού Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου Ζ’.

(Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2005)
 
Στή Χαλκιδική καί συγκεκριμένα στό Πόρτο Κουφό Κασσανδρείας μεταβαίνει η Α.Θ.Μ. ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β’ τήν Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου όπου θα τελέσει Τρισάγιο στόν τόπο εκεί όπου υπάρχει το μνημείο όπου ανεσύρθη η σορός του μακαριστού Πατριάρχου Αλεξανδρείας Πέτρου Ζ΄ μετά τό τραγικό αεροπορικό δυστύχημα της 11ης Σεπτεμβρίου 2004, καθώς συμπληρώνεται ακριβώς ένας χρόνος από τό μοιραίο συμβάν όπου φονεύθησαν εκτός του Πατριάρχου και η συνοδεία του Μητροπολίτες, Κληρικοί και πολλοί λαϊκοί συνεργάτες καί στελέχη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας καθώς καί εκλεκτοί αξιωματικοί και στρατιωτικοί της πολεμικής αεροπορίας μας.
 
Ο Δήμαρχος Τορώνης κ. Χρήστος Φυλακτός ανήγειρε το υπάρχον μνημείο και διοργάνωσε αυτήν την εκδήλωση τιμής και μνήμης στον μαρτυρικό Πατριάρχη Πέτρο Ζ’.
 
Τόν Πατριάρχη θα συνοδεύουν ο Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Γέρων Αξώμης κ. Πέτρος, Εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου στην Αθήνα, και Ειρηνουπόλεως κ. Δημήτριος, επίσης ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Γεννάδιος Στάντζιος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου.
 
Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος της Εκκλησίας του Αποστόλου  Μάρκου μεταβαίνει τό Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου τό πρωί στο Αγιον Όρος, όπου θα προσκυνήσει στο Πρωτάτο τήν Εικόνα της Παναγίας «Αξιον Εστί» προκειμένου να εκπληρώσει το προσκύνημα και τό τάμα της προσευχής στήν Παναγία τό οποίο δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει ο αείμνηστος Πατριάρχης Πέτρος Ζ'. Εν συνεχεία θα μεταβεί γιά σύντομο προσκύνημα στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους.
 
Την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου θα τελέσει τό Τρισάγιο και θα ρίξει στεφάνι στην θαλάσσια περιοχή όπου συνέβη το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα. Θά ακολουθήσει επίσημο γεύμα του Δημάρχου καί του Δημοτικού Συμβουλίου Τορώνης, πρός τιμήν του Προκαθημένου τοῦ Ἀλεξανδρινού Θρόνου όπου θα του γίνει και η απονομή του τίτλου του επίτιμου δημότη της πόλεως.
 
Αργά το απόγευμα ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου Θεόδωρος Β’ θα αναχωρήσει για την Αθήνα μέσω του αερολιμένος Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» σύμφωνα με το πρόγραμμα.
 
ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
 
Την Τετάρτη, 31 Αυγούστου ε.ε., μετά  την Θεία Λειτουργία ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, δέχθηκε στην Μεγάλη αίθουσα της Ιεράς Μονής του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου τον Σεβ. Μητροπολίτη Πηλουσίου Παντελεήμονα ο οποίος συνοδευόταν από συμπατριώτες του Καλύμνιους.
 
Ο Σεβασμιώτατος συζήτησε με τον Μακαριώτατο διάφορα θέματα που απασχολούν την Μητρόπολη Πηλουσίου.
 
Αργότερα, την ίδία μέρα επισκέφθηκε τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο ο πρόεδρος της Κοινότητας Αραβόφωνων Ορθοδόξων κ. Gabriel  Nakkas μαζί με παιδιά του σχολείου της Κοινότητας προκειμένου να λάβουν ευλογία από τον Μακαριώτατο για την επικείμενη επίσκεψή τους στο Άγιον Όρος.
 
Στη συνεχεία, ο Πατριάρχης δέχθηκε σε προγραμματισμένη συνάντηση  τους εκπαιδευτικούς των Ελληνικών Σχολείων Αλεξανδρείας προκειμένου να πάρουν την ευλογία του Μακαριωτάτου για την νέα σχολική χρονιά.
 

Την επομένη, Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου ε.ε., αρχή της νέας Εκκλησιαστικής χρονιάς τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στην Ιερό Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια. Κατόπιν ο Μακαριώτατος μετέβη στην Manseia όπου τέλεσε Αγιασμό στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού Αλεξανδρείας προκειμένου να αρχίσουν να τελούνται και εκεί οι Ιερές Ακολουθίες οι οποίες είχαν σταματήσει λόγο της ανακαινίσεως του Ναού.
 
Ακολούθως  ο Μακαριώτατος επιθεώρησε την πρόοδο των εργασιών  στο Πατριαρχικό Μέγαρο.
 
Το μεσημέρι της ιδίας ημέρας ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου αναχώρησε για το Κάιρο όπου την Κυριακή θα τελέσει το ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού Πατριάρχου κυρού Πέτρου Ζ΄.