Απρίλιος  2005

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2005

Του Δημοσιογράφου Ν. Κάτσικα

Το μεσημέρι της ημέρας της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής Παλιγγενεσίας, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β΄ επισκέφθηκε την Πατριαρχική Επιτροπεία στο Χαμζάουι, όπου και επιθεώρησε τις εργασίες αναστήλωσης που πραγματοποιούνται στην δεύτερη έδρα του πατριαρχείου και στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου Καΐρου.

Το απόγευμα, ο Μακαριώτατος προέστη της ακολουθίας των Β΄ Χαιρετισμών της Θεοτόκου στον ιερό ναό της Παναγίας στην Ηλιούπολη του Καΐρου.

Αμέσως μετά, παρακάθησε σε δείπνο που δόθηκε προς τιμήν του στην Ελληνική Στέγη Ηλιουπόλεως.

ΣΑΒΒΑΤΟ, 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2005.

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΚΟΠΤΟΡΘΟΔΟΞΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΚΑΪΡΟΥ

Το ξεκίνημα για την περίοδο μίας νέας συνεργασίας και αδελφικής συνύπαρξης με την Κοπτική Εκκλησία της Αιγύπτου των δεκαοκτώ εκατομμυρίων πιστών, έκανε η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, πραγματοποιώντας επίσκεψη την 26η Μαρτίου ε.ε. στο κοπτορθόδοξο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στο παλαιό Κάιρο, πλαισιούμενος από τον Επίσκοπο Βαβυλώνος Εμμανουήλ, τον Πατριαρχικό Επιτροπεύοντα π. Νικόδημο Πριάγγελο και τον ιερό κλήρο και τους Αρχιμανδρίτες Νήφωνα, Παρθένιο και Ισίδωρο.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας πραγματοποιεί τέτοια επίσκεψη στο μοναστήρι, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην ιστορική ελληνορθόδοξη μονή του Αγίου Γεωργίου, στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Το ιστορικό γεγονός χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σημαντικό για την συνύπαρξη των δύο εκκλησιών αλλά και των λαών της Ελλάδας και της Αιγύπτου, καθώς ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος έτυχε πολύ θερμής υποδοχής από τις εξήντα καλόγριες, που τον υποδέχτηκαν κτυπώντας τις καμπάνες, κρατώντας κεριά και εξαπτέρυγα και ψάλλοντας την «φήμη» του, τον εκκλησιαστικό τίτλο δηλαδή του κ. Θεοδώρου. Στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας μεταφέρθηκε μάλιστα και χαιρετισμός του Πατριάρχη της Κοπτικής Εκκλησίας κ. Σενούντα..

Από την πλευρά του, ο κ. Θεόδωρος τόνισε τις άριστες σχέσεις των δύο αδελφών εκκλησιών και εξέφρασε την αγάπη του στις καλόγριες, των οποίων την πίστη και τον σεβασμό παρομοίασε με των καλογριών της Ελλάδας και της Ορθοδοξίας γενικότερα.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2005.

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ.

Την Παρασκευή 1 Απριλίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ μετέβη στο Κάιρο, όπου και το απόγευμα της ίδιας ημέρας προέστη της ακολουθίας των Γ΄ Χαιρετισμών προς την Θεοτόκο στον ιερό ναό των Αγίων Αρχαγγέλων Ντάχερ. Την ακολουθία παρακολούθησε πλήθος κόσμου κυρίως από την αραβορθόδοξη κοινότητα του Καΐρου.

ΣΑΒΒΑΤΟ, 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2005.

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ 100ή ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΪΡΟΥ

Το βράδυ του Σαββάτου 2 Απριλίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ παρακολούθησε τις εργασίες της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, που πραγματοποιήθηκαν στο Ελληνικό Κέντρο Καΐρου.

Τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο, που πλαισιωνόταν από τον Επίσκοπο Βαβυλώνος Εμμανουήλ, τον Πατριαρχικό Επιτροπεύοντα π. Νικόδημο Πριάγγελο και τον ιερό κλήρο, καλωσόρισε ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ. κ. Χρήστος Καβαλής, ο οποίος εξέφρασε την μεγάλη ικανοποίηση τόσο του ιδίου όσο και των Μελών της Παροικίας, που ο Μακαριώτατος για πρώτη φορά παρεβρίσκεται στην συνέλευση αυτή, με την οποία ολοκληρώνονται φέτος 100 χρόνια ζωής της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.   

Μιλώντας προς τους παρεβρισκομένους, μεταξύ των οποίων το τιμητικό παρόν έδινε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Ηρακλής Αστεριάδης και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας κ. Χ. Κατσιμπρής καθώς και πολλά μέλη της Ε.Κ.Α., ο Μακαριώτατος εξέφρασε την μεγάλη του ικανοποίηση για την παρουσία μεγάλου μέρους της Διαχειριστικής Επιτροπής Αλεξανδρείας στην Συνέλευση του Καΐρου, γεγονός που δείχνει τον κοινό αγώνα των δύο Κοινοτήτων για τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό.

«Μείνετε ενωμένοι, τόνισε προς όλους ο Μακαριώτατος, διότι στο ψεύτη τούτο κόσμο, το μόνο που θα μείνει είναι μία καλοσύνη, μία αγάπη, μία καλή κουβέντα…» Και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας θύμησε προς τους παρεβρισκομένους τα λόγια μίας μεγάλης μορφής της Ορθοδοξίας του Πατριάρχη Αθηναγόρα που έλεγε, «μην ρωτάτε πόσοι είμεθα, αλλά ποιοι είμεθα…» για να τονίσει ότι παρά την πληθυσμιακή συρρίκνωση, η Ελληνική Παροικία στο Κάιρο συνεχίζει το έργο ενός ολόκληρου αιώνα, κρατώντας «Θερμοπύλες» της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού.

Παράλληλα, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β΄ ευχαρίστησε όσους έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους στην Εκκλησία του Αγίου Μάρκου και τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό, συγχαίροντας τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστο Καβαλή για την άψογη παρουσίαση των πεπραγμένων της Ε.Κ.Κ. κατά το περασμένο 100ό έτος λειτουργίας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.

Ο κ. Θεόδωρος ανακοίνωσε εξάλλου ότι προγραμματίζει να πραγματοποιήσει τον επόμενο χρόνο μία μεγάλη εκδήλωση για τους αοιδίμους Πατριάρχες Νικόλαο ΣΤ΄ και Παρθένιο Γ΄, που συμπληρώνονται αντίστοιχα 20 και 10 χρόνια από τον θάνατό τους. Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στον μακαριστό Πατριάρχη Πέτρο Ζ΄ του οποίου το τρισάγιο είχε τελέσει την ίδια ημέρα από το πρωί στον χώρο όπου έχει εναποτεθεί το σκήνωμα του αοιδίμου Προκαθημένου, στην κρύπτη της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου στο παλαιό Κάιρο.         

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ, 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2005.

Την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως 3 Απριλίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ προέστη της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας που πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου και στην οποία πλαισιώθηκε από τον Επίσκοπο Βαβυλώνος και ηγούμενο του μοναστηριού Εμμανουήλ, τον Πατριαρχικό Επιτροπεύοντα π. Νικόδημο Πριάγγελο και τον Ιερό κλήρο.

Στην ακολουθία της Υψώσεως του Σταυρού, το τιμητικό παρόν έδωσαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Ηρακλής Αστεριάδης, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Βασίλης Σαραντινός που εκπροσωπούσε τον Πρόεδρο της Ε.Κ.Κ. κ. Χρήστο Καβαλή, ο Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Κ. κ. Νικόλας Βαδής, οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ.κ. Αργυρίου, Διαμαντίδης και Πολίτης, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας στην Αθήνα κ. Τάκης Καφατσάκης καθώς και πολύς κόσμος.

Ο Μακαριώτατος κατά το τέλος της ακολουθίας εχάρισε στο Μοναστήρι έναν επισκοπικό μανδύα και μία αρχιερατική στολή, ως αφιέρωμα στον Άγιο Γεώργιο.

Να σημειωθεί ότι τόσο στον ιερό ναό όσο και στο αρχονταρίκι της Μονής παραβρέθηκαν μοναχές από το γειτονικό κοπτορθόδοξο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, οι οποίες εξέφρασαν την μεγάλη τους χαρά που συναντούν τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο, προσφέροντάς του δώρα και ζητώντας του να τους επαναλάβει την επίσκεψη που τους έκανε στις 26 Μαρτίου ε.ε.

Από την πλευρά του, ο Μακαριώτατος ευλόγησε τις μοναχές, και τόνισε ότι πάντοτε θα είναι πνευματικός φίλος του μοναστηριού, ενώ τους χάρισε την πατριαρχική του μπαστούνα για να βρίσκεται ως ευλογία στο μοναστήρι τους, δώρο που με μεγάλη συγκίνηση δέχτηκαν οι μοναχές του κοπτορθόδοξου μοναστηριού.    
 
Παράλληλα, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ εξέφρασε την μεγάλη του ικανοποίηση για την παρουσία του πατρός Γεωργίου Καστάνια από την Ρόδο που τον παρασημοφόρησε, ενώ ιδιαίτερα συγκινητική ήταν και η αναφορά προς τον Άρχων Μέγα Τελετάρχη κ. Βασίλη Σαραντινό, για τον οποίον τόνισε ότι «εμείς οι νεότεροι διδασκόμαστε από την αρχοντιά των παλιοτέρων. Σας ευγνωμονούμε και η ευχή μας να είναι πάντοτε μαζί σας», κατέληξε ο Μακαριώτατος. 

ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Την Τετάρτη, 6 Απριλίου ε.ε., επισκέφθηκαν την Α.Θ.Μ. τον  Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄ ομάδα εκπαιδευτικών και μαθητών από τα Ελληνικά Σχολεία του Σουδάν, στο γραφείο. Ο Μακαριώτατος τους Καλωσόρισε στην Αλεξάνδρεια και τους ευχήθηκε καλή διαμονή. 

Το μεσημέρι, επισκέφθηκε τον Πατριάρχη για να πάρει την ευχή του και να μεταφέρει τις αδελφικές ευχές του Πατριάρχου Μόσχας Αλεξίου ο νέος Έξαρχος του Πατριαρχείου της Ρωσίας, Αρχιμανδρίτης Λεωνίδας Gorbachov συνοδευόμενος από τον Ρώσο Πρόξενο   στην Αλεξάνδρεια κ. Alexader.

Το απόγευμα, της ίδιας ημέρας ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής προκειμένου να τον ενημερώση σχετικά με τις εργασίες του Συμβουλίου.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ    ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ 

Με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως Ελλήνων Επιστημόνων Βιβλιοθηκονομίας συναντήθηκε εχθές, 18 Απριλίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄.

Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν θέματα γενικού ενδιαφέροντος σχετικά με την εξέλιξη και τα νέα τεχνικά συστήματα στην  βιβλιοθηκονομία αλλά και θέματα τεχνικής φύσεως που αφορούν την ιστορική Βιβλιοθήκη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Νωρίτερα, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος συναντήθηκε με ομάδα συντηρητών από το Μουσείο Μπενάκη, κατά την συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την συντήρηση των εικόνων που πρόκειται να εκτεθούν στο Μουσείο του Πατριαρχείου.

Την επομένη, Τρίτη 19 Απριλίου ε.ε., ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου συναντήθηκε με τον Έλληνα Πρέσβη κ. Παναγιώτη Βλασσόπουλο ο οποίος έφθασε στην Πατριαρχική Μονή του Αγίου Σάββα συνοδευόμενος από τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Θεοχάρη Λαλάκο. Ο Μακαριώτατος συζήτησε με τον κ. Πρέσβη διάφορα θέματα που αφορούν  το Πατριαρχείο.

Αμέσως μετά ο Πατριάρχης δέχθηκε στο Γραφείο του τον Πρέσβη της Κύπρου στις Ινδίες κ. Ανδρέα  Ζένονος.

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
 

Tην Κυριακή, 10 Απριλίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ τέλεσε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Ιμπραημία. 
 
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο εφημέριος του Ναού Αρχιμανδρίτης  Μάρκος Θεοδόσης καλωσόρισε τον Μακαριώτατο και του δώρισε εκ μέρους του Ναού ασημένια εικόνα της Παναγίας. Ο Πατριάρχης δώρισε ένα Σταυρό ευλογίας στον Ναό και ευχήθηκε στο Εκκλησίασμα καλή Ανάσταση εν όψει της Μεγάλης εορτής του Πάσχα.     
 
Την Πέμπτη, 14η Απριλίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ παραβρέθηκε σε εκδήλωση του Λύκειο Ελληνίδων Σάμου που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Γραφείο Αλεξανδρείας του Λυκείου των Ελληνίδων στην αίθουσα «Ιουλίας Σαλβάγου».
 
Την Κυριακή, 17η Απριλίου ε.ε., ο Μακαριώτατος μετέβη στο Κάιρο και στον Ιερό Ναό Αρχαγγέλων Ντάχερ, της Κοινότητας των Αραβόφωνων Ορθοδόξων όπου  τέλεσε Θεία Λειτουργία. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργία ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος  είχε συνάντηση με τους Αραβόφωνους Ορθοδόξους.
 
Αμέσως μετά μετέβη στην Επιτροπεία του Πατριαρχείου στο Hamsaoui όπου επιθεώρησε τα έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη εκεί.
 
Στη συνέχεια ο Πατριάρχης επισκέφθηκε όλους τους υπόλοιπους Ναούς στο Κάιρο.
 
Ακολούθως, ο Πατριάρχης επισκέφθηκε  την εξαρχία της Εκκλησίας της Ρωσίας η οποία στεγάζεται στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ζεϊτούν. Εκεί είχε συνάντηση με τον νέο Έξαρχο της Ρωσικής Εκκλησίας  Αρχιμανδρίτη Λεωνίδα Gorbachovo.
 
ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
 
Ο Κ. ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΣ ΣΤΟ ΠΑΤΡΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
 
Το απόγευμα της Τετάρτης, 20 Απριλίου ε.ε., επεσκέφθη την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο στην Ιερά Πατριαρχική Μονή του Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια, ο Έλληνας Βουλευτής κ. Πέτρος Μαντούβαλος συνοδευόμενος από τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Θεοχάρη Λαλάκο και άλλους παράγοντες του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
 
Ο Μακαριώτατος ζήτησε από τον κ. Μαντούβαλο να μεταφέρει τις ευχαριστίες του στην Πρόεδρο της Βουλής κ. Άννα Ψαρούδα Μπενάκη για την βοήθεια την οποία προσφέρει η Βουλή των Ελλήνω προς το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και ιδιαίτερα για την αναστήλωση του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στο Χαμσάουι.
 
Το βράδυ, της ίδιας ημέρας, ο Μακαριώτατος τέλεσε την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Πατριαρχική Μονή του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου στην Αλεξάνδρεια.        
 
Ο ΟΥΚΡΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
 
Την Πέμπτη, 21 Απριλίου ε.ε., πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στην Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄ ο Πρέσβης της Ουκρανίας στο Κάιρο κ. Andri Veselovsky  συνοδευόμενος από τον σύμβουλο Πρεσβείας.
 
Παρόν στο γραφείο του Πατριάρχη ήταν οι συνοδικοί Μητροπολίτες Κένυας Μακάριος και Καρθαγένης Αλέξιος οι οποίοι βρισκόταν στην Αλεξάνδρεια αυτές τις ημέρες σε συνεργασία με τον Μακαριώτατο.
 
Ο κ. Πρέσβης ενημέρωσε τον Μακαριώτατο για την Πολιτική και Εκκλησιαστική κατάσταση της Ουκρανίας και ευχήθηκε καλή Ανάσταση στον Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας 
 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ
 
Την Κυριακή των Βαϊων, 24 Απριλίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Σάββα.  Τον Μακαριώτατο πλαισίωσαν οι κληρικοί του Θρόνου.
 
Πριν από τα Πασαπνοάρια ο Πατριάρχης μοίρασε όπως ορίζει το Τυπικό του Πατριαρχείου τα βάϊα  των φοινίκων στους πιστούς. 
 

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος εγκαινίασε την ανακαινισμένη Μεγάλη Αίθουσα της Πατριαρχικής  Μονής  του Αγίου Σάββα.
 
Το μεσημέρι ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου συνοδευόμενος από τους κληρικούς του Πατριαρχείου  μετέβη στο Αμπουκίρ όπου παρακάθισε σε γεύμα προς τιμήν του το οποίο παρέθεσε ο  κ. Περικλής Τσαπάρης ιδιοκτήτης του τελευταίου Ελληνικού Εστιατορίου της περιοχής «Ζεφύριον» .
 
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Πατριάρχης τέλεσε την ακολουθία του Νυμφίου στον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών Ιμπραημίας. 
 
ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΑΝΤΙΜΗΝΣΙΩΝ
 
Την Αγία και Μεγάλη Πέμπτη, 28 Απριλίου ε.ε., και μετά την Θεία Λειτουργία, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, καθιέρωσε για πρώτη φορά μετά την εκλογή του ικανό αριθμό αντιμηνσίων τα οποία θα διανεμηθούν στις Μητροπόλεις, τις Επισκοπές και τις ενορίες της Αφρικανικής Ηπείρου  για την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας.
 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΣΤΗΝ AL-AHRAM (ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ)
 
Την  Μεγάλη Πέμπτη, 28 Απριλίου ε.ε., η Επίσημη Εφημερίδα της Αιγύπτου, Al-Ahram, δημοσίευσε συνέντευξη της Α.Θ.Μ. του Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄.
 
Στην συνέντευξη ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος αναφέρεται στην Ιεραποστολή που γίνεται στην αφρικανική ήπειρο, στις καλές σχέσεις μεταξύ του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και της Κοπτικής Εκκλησίας, επίσης ο Πατριάρχης στην συγκεκριμένη συνέντευξη αναφέρει και τους στόχους τους οποίους έθεσε μετά την εκλογή Του.  Η συνέντευξη συνοδεύεται από σύντομο βιογραφικό του Μακαριωτάτου. 

Updated 01/05/05