Σεπτέμβριος  2004

Ο ΝΕΟΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΠΡΟΞΕΝΟΣ ΤΗΣ  ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟΝ  ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

Την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρο Ζ΄ επισκέφθηκε την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου ε.ε., ο νέος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Θεοχάρης Λαλάκος.

Τον κ. Γενικό υποδέχθηκαν στην είσοδο της Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Σάββα, ο Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας Θεοφιλ. Επίσκοπος Νειλουπόλεως Γεώργιος και οι κληρικοί του Πατριαρχείου. Αφού προσκύνησε στον Ναό, οδηγήθηκε στο Πατριαρχικό Γραφείο.  Ο Μακαριώτατος καλωσόρισε τον νέο Γενικό Πρόξενο στην Μεγάλη Πόλη της Αλεξανδρείας και στο Παλαίφατο Πατριαρχείο της. Κατά την διάρκεια της συνάντησης ο Μακαριώτατος είχε μακράν συνομιλία με τον κ. Λαλάκο κατά την οποία του παρουσίασε το έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας τόσο στην Αίγυπτο όσο και σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο. Αναφέρθηκε στα προβλήματα που απασχολούν το Πατριαρχείο και σε θέματα που ενδιαφέρουν και τις δύο πλευρές.

Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος ξενάγησε τον κ. Λαλάκο στους χώρους της Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Σάββα και ιδιαίτερα στα γραφεία των υπηρεσιών του Πατριαρχείου. Ο κ. Λαλάκος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την υποδοχή και την εκτενή ενημερωτική συζήτηση και υποσχέθηκε ότι θα είναι στο πλευρό του για ό,τι χρειαστεί.

Τον κ. Λαλάκο ο οποίος έφθασε στην Αλεξανδρεία την Τρίτη 31 Αυγούστου υποδέχθηκε στον διεθνή αερολιμένα El Nozha της Αλεξάνδρειας εκ μέρους του Μακαριωτάτου ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νειλουπόλεως Γεώργιος.

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΜΕΤΑΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

Η  Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, κατόπιν προσκλήσεως της Ι. Μονής Βατοπεδίου και συμφώνου γνώμης του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου πρόκειται να επισκεφθεί το Άγιον Όρος από της 11ης έως της 15ης Σεπτεμβρίου 2004, όπου θα προσθεί της πανηγύρεως στην ανωτέρω Ι. Μονή κατά την εόρτια παννυχίδα της Καταθέσεως της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου (31.8./13.9.).

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Μακαριώτατος  θα  μεταβεί αρχικώς στον κεντρικό Ι. Ναό του Πρωτάτου των Καρυών, όπου θα επισκεφθεί την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους (11.9.), θα ιερουργήσει στις  Ι. Μονές Αγίου Παύλου (12.9.) και Οσίου Γρηγορίου (14.9.), ενώ θα διέλθει  προσκυνηματικώς τις  Ι. Μονές Σίμωνος Πέτρα (14.9.) και  Αγίου Διονυσίου (15.9.).

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κατά την παραμονή του στο Άγιον Όρος θα συνοδεύεται από Ιεράρχες,  κληρικούς  και συνεργάτες  του Θρόνου.

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ

Το απόγευμα της Κυριακής, 5 Σεπτεμβρίου ε.ε., έφθασε οδικώς στο Κάιρο η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ συνοδευόμενος υπό του Θεοφιλ. Επισκόπου Νειλουπόλεως Γεωργίου, Πατριαρχικού εν Αλεξανδρεία Επιτρόπου. Στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου τον Μακαριώτατο υποδέχθηκαν ο Πατριαρχικός εν Καίρω Επίτροπος Θεοφιλ. Επίσκοπος Νιτρίας Αλέξιος, ο Προϊστάμενος της Μονής Θεοφιλ. Επίσκοπος Βαβυλώνος Θεοφύλακτος και ο Αρχιμ. Εμμανουήλ.


Το βράδυ ο Πατριάρχης συνοδευόμενος από τους δύο Επιτρόπους του, παρεκάθισε σε επίσημο εναρκτήριο Δείπνο της ΙΝΤΡΑΚΟΜ στο ξενοδοχείο Σεμίραμις Ιντερκοντινένταλ, όπου είχε σειρά επαφών και συνομιλιών με στελέχη της εταιρείας,
  όπως τον Διευθύνοντα Σύμβουλό της κ. Γιώργο Δεληγιάννη, την κα. Τζαβέλλα, τον ελληνοαμερικανό δημοσιογράφο του CNBC κ. John  Defterios, καθώς μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου της Αιγύπτου και επιφανή μέλη του οικονομικού κόσμου της χώρας. Κύριος ομιλητής στο δείπνο ήταν ο πρώην Πρωθυπουργός της Αιγύπτου Dr. Atef Ebeid.


Το πρωί της Δευτέρας ο Μακαριώτατος επεσκέφθη την Πατριαρχική Επιτροπεία Καΐρου και επιθεώρησε τις εργασίες ανακαινίσεως του Αγίου Νικολάου και του κτιρίου. Στη συνέχεια, συνοδευόμενος και από τους δύο Επιτρόπους και τους π. Κλεόπα και Εμμανουήλ μετέβη στον υπό ανακαίνιση Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Σούμπρας για να δει τις εργασίες και στο Χελουάν, για να επιβλέψει τις εκεί εργασίες ανακαινίσεως του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος, που ήδη ολοκληρώθηκαν εσωτερικώς και ευρίσκονται στον αύλειο χώρο του Ναού. Ακολούθως στο γραφείο του στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου, εδέχθη τον μηχανικό των έργων στο Κάιρο
Saber Hakim και  τον Συντονιστή εκπαιδεύσεως κ. Αρ. Μαγγιώρο, με τους οποίους είχε συνεργασία επί υπηρεσιακών θεμάτων. Μετά το γεύμα η ΑΘΜ επέστρεψε οδικώς στην Αλεξάνδρεια.

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ

Το απόγευμα της Κυριακής, 5 Σεπτεμβρίου ε.ε., έφθασε οδικώς στο Κάιρο η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ συνοδευόμενος υπό του Θεοφιλ. Επισκόπου Νειλουπόλεως Γεωργίου, Πατριαρχικού εν Αλεξανδρεία Επιτρόπου. Στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου τον Μακαριώτατο υποδέχθηκαν ο Πατριαρχικός εν Καίρω Επίτροπος Θεοφιλ. Επίσκοπος Νιτρίας Αλέξιος, ο Προϊστάμενος της Μονής Θεοφιλ. Επίσκοπος Βαβυλώνος Θεοφύλακτος
και ο Αρχιμ. Εμμανουήλ.

Το βράδυ ο Πατριάρχης συνοδευόμενος από τους δύο Επιτρόπους του, παρεκάθισε σε επίσημο εναρκτήριο Δείπνο της ΙΝΤΡΑΚΟΜ στο ξενοδοχείο Σεμίραμις Ιντερκοντινένταλ, όπου είχε σειρά επαφών και συνομιλιών με στελέχη της εταιρείας,  όπως τον Διευθύνοντα Σύμβουλό της κ. Γιώργο Δεληγιάννη, την κα. Τζαβέλλα, τον ελληνοαμερικανό δημοσιογράφο του CNBC κ. John  Defterios, καθώς μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου της Αιγύπτου και επιφανή μέλη του οικονομικού κόσμου της χώρας. Κύριος ομιλητής στο δείπνο ήταν ο πρώην Πρωθυπουργός της Αιγύπτου Dr. Atef Ebeid.

Το πρωί της Δευτέρας ο Μακαριώτατος επεσκέφθη την Πατριαρχική Επιτροπεία Καΐρου και επιθεώρησε τις εργασίες ανακαινίσεως του Αγίου Νικολάου και του κτιρίου. Στη συνέχεια, συνοδευόμενος και από τους δύο Επιτρόπους και τους π. Κλεόπα και Εμμανουήλ μετέβη στον υπό ανακαίνιση Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Σούμπρας για να δει τις εργασίες και στο Χελουάν, για να επιβλέψει τις εκεί εργασίες ανακαινίσεως του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος, που ήδη ολοκληρώθηκαν εσωτερικώς και ευρίσκονται στον αύλειο χώρο του Ναού. Ακολούθως στο γραφείο του στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου, εδέχθη τον μηχανικό των έργων στο Κάιρο Saber Hakim και  τον Συντονιστή εκπαιδεύσεως κ. Αρ. Μαγγιώρο, με τους οποίους είχε συνεργασία επί υπηρεσιακών θεμάτων.

Μετά το γεύμα η ΑΘΜ επέστρεψε οδικώς στην Αλεξάνδρεια.

Αριθμ. Πρωτ. 586

ΑΓΓΕΛΜΑ

Προς το Χριστεπώνυμο Πλήρωμα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής 

Μετά συντριβής καρδίας και βαθυτάτου πόνου ψυχής ενημερώνομεν άπαντας υμάς διά την εκδημίαν εις Κύριον, εις τραγικόν δυστύχημα, της Α.Θ.Μ. του πατρός και Αρχιεπισκόπου ημών Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κυρού Πέτρου Ζ'.

Ως εκ τούτου και συμφώνως τω άρθρω 2 της Πατριαρχικής Διατάξεως εν Συνόδω της 16ης Σεπτεμβρίου 2002 "Περί εκλογής Πατριάρχου", αναγγέλλομεν υμίν την χηρείαν του Πατριαρχικού Θρόνου Αλεξανδρείας.       

Εφ' ω, προσευχώμεθα τω Κυρίω της Ζωής και του θανάτου υπέρ αναπαύσεως του μεταστάντος εν χώρα ζώντων.

Ο Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας  

+ ο Νειλουπόλεως Γεώργιος

Εν τη Μεγάλη Πόλει της Αλεξανδρείας τη 12η Σεπτεμβρίου 2004

ΑΓΓΕΛΜΑ

Προς το Χριστεπώνυμον Πλήρωμα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής

Μετά βαθυτάτου πόνου και συντριβής καρδίας πληροφορούμεν εις άπαντας υμάς τον αδόκητον  θάνατον εκ τραγικού δυστυχήματος της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κυρού Πέτρου Ζ’.

Την Τετάρτην στις 11 π.μ. εις τον Ιερόν Καθεδρικόν Ναόν Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθηνών θα ψαλλή επιμνημόσυνος δέησις και θα απονεμηθούν αι τιμαί αρχηγού Κράτους.

Το απόγευμα της Τετάρτης 15 Σεπτεμβρίου 2004 και ώρα 5 εις την Ιεράν Πατριαρχικήν Μονήν  Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καϊρου θα γίνη η επίσημος εξόδιος Ακολουθία και ακολούθως ο ενταφιασμός του Μακαριωτάτου Πατριάρχου.

Εκ της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου

Εν τη Μεγάλει Πόλει της Αλεξανδρείας τη 13η Σεπτεμβρίου 2004

Η ΤΑΦΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΚΥΡΟΥ ΠΕΤΡΟΥ Ζ΄

Με τιμές αρχηγού κράτους και σε ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένη τελετή πραγματοποιήθηκε η κηδεία του μακαριστού Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κυρού Πέτρου Ζ΄, ενός εκ των μεγάλων πατριαρχών που εκλέησε και λάμπρυνε τον παλαίφατο θρόνο του αγίου Μάρκου, παρά το σύντομο της πατριαρχίας του.

Η κηδεία του μακαριστού Πατριάρχου τελέσθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου ε. ε. στην ιστορική Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Κάιρο. Το σκήνωμά του μεταφέρθηκε από την Αθήνα στο Κάιρο με αεροσκάφος C 130 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας. Πριν από την άφιξή του στο αεροδρόμιο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, με ειδική πτήση κατέφθασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και Πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο και από ικανό αριθμό ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου. Επίσης, με ειδική πτήση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, αφίχθηκε στο Κάιρο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλος, συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλο, την Υπουργό Παιδείας κ. M. Γιαννάκου-Κουτσίκου, η οποία παράλληλα εκπροσωπούσε την Ελληνική Κυβέρνηση, τον πρώτο αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Γεώργιο Σούρλα, τον υφυπουργό εξωτερικών κ. Π. Σκανδαλάκη και τον υφυπουργό πολιτισμού κ. Πέτρο Τατούλη. Επίσης τον κ. Στεφανόπουλο συνόδευαν βουλευτές όλων των κομμάτων της Βουλής, ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Α. Π. Θ.κ. Χ. Οικονόμου, πλήθος ιεραρχών και υπηρεσιακών παραγόντων. Τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας υποδέχθηκε εκ μέρους του Προέδρου της Αιγύπτου κ. Μουμπάρακ, ο Αιγύπτιος Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Μάγκεντ Ζορζ.  Ακόμη με ειδική πτήση των Κυπριακών Αερογραμμών αφίχθηκαν στο αεροδρόμιο του Καΐρου ο Δημήτρης Χριστόφιας πρόεδρος της Βουλής της Κύπρου και εξάδελφος του μακαριστού Πατριάρχου, ο πρώην πρόεδρος της ΕΔΕΚ κ. Βάσος Λυσσαρίδης,   ενώ την κυπριακή κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Παιδείας κ. Π. Γεωργιάδης. Την κυπριακή αντιπροσωπεία πλαισίωναν και ο Προεδρεύων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, ο μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος, ο επίσκοπος Ναυκρατίας Κύριλλος και ο Κυρήνης Αθανάσιος και ικανός αριθμός κληρικών και συγγενών του μακαριστού Πατριάρχου. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αιγυπτιακές αρχές, προς υποδοχή των υψηλών επισκεπτών, άνοιξαν, για πρώτη φορά, την προεδρική αίθουσα του αεροδρομίου και παρείχαν αμέριστη φιλοξενία και συμπαράσταση, προβαίνοντας παράλληλα στην παροχή πολλαπλών υπηρεσιών και διευκολύνσεων. Την όλη προσπάθεια υποδοχής συντόνιζαν οι πρέσβεις της Ελλάδος κ. Π. Βαλασσόπουλος και της Κύπρου κ. Φ. Αναστασίου, περιστοιχιζόμενοι από πλήθος διπλωματικών και προξενικών υπαλλήλων

Μετά την άφιξη του αεροσκάφους C 130, όλοι οι επίσημοι μετέβησαν στον χώρο όπου αυτό στάθμευσε και υποδέχθηκαν την σορό του μακαριστού Πατριάρχου, το φέρετρο της οποίας καλύπτετο με την ελληνική και αιγυπτιακή σημαία. Κατά την διάρκεια της υποδοχής, άγημα των ενόπλων δυνάμεων της Αιγύπτου απέδιδε τιμές αρχηγού κράτους, στον μεταστάντα πνευματικό ηγέτη των ορθοδόξων της αφρικανικής ηπείρου. Ύστερα από την υποδοχή όλοι μαζί εν πομπή μετέβησαν στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Κάιρο. Σε ολόκληρη την διαδρομή η αιγυπτιακή Κυβέρνηση είχε διακόψει την κυκλοφορία και δεξιά και αριστερά της οδού είχαν παραταχθεί στρατιωτικά και αστυνομικά αγήματα τα οποία απέδιδαν τιμές στην διερχόμενη σορό του Πατριάρχου.

Στην Μονή του Αγίου Γεωργίου από νωρίς είχαν συρρεύσει χιλιάδες ανθρώπων, από την Αίγυπτο, την Αφρική και από κάθε γωνιά του πλανήτη για να αποδώσουν το ύστατο χαίρε στον πνευματικό τους πατέρα, έναν πατέρα ο οποίος διέσχιζε την Αφρική από άκρη σ’ άκρη για να αφουγκρασθεί τους κτύπους της πονεμένης καρδιάς τους, να τους ενισχύσει και να απαλύνει τον πόνο τους, να τονώσει το πληγωμένο ηθικό τους, να τους κάμει δυνατούς και ικανούς να ανορθώσουν το ανάστημά τους. Κατά την διάρκεια εισόδου στην Ιερά Μονή, η μαθητιώσα νεολαία και οι πρόσκοποι (ελληνόφωνοι και αραβόφωνοι) πλαισίωσαν το φέρετρο και εισήλθαν μέσα στο ναό ως τιμητική συνοδεία του. Την όλη τελετή συντόνιζε ο επίσκοπος Νιτρίας Αλέξιος, ενώ τα της ταφής είχε αναλάβει ο επίσκοπος Βαβυλώνος Θεοφύλακτος.

Η εξόδιος ακολουθία άρχισε στις 5 μ.μ. προεξάρχοντος του έχοντος τα πρεσβεία μητροπολίτου γέροντος Μέμφιδος Παύλου, με την συμμετοχή ολοκλήρου της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Το πένθος έφεραν οι επίσκοποι Νιγηρίας Αλέξανδρος, Βαβυλώνος Θεοφύλακτος, Νειλουπόλεως Γεώργιος και Ζάμπιας Ιωακείμ. Στην εξόδιο ακολουθία από εκκλησιαστικής πλευράς παρέστησαν: ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιγνάτιος, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Ειρηναίος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος, ενώ παρέστησαν αντιπροσωπείες από τις ορθόδοξες Εκκλησίες της Ρωσίας, Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Κύπρου, Πολωνίας, Τσεχίας και Σλοβακίας και Φιλανδίας. Ακόμη παραβρέθηκαν ο Πατριάρχης των Κοπτών Σενούντα Γ΄, ο καρδινάλιος Walter Kaspar, ως εκπρόσωπος του Βατικανού, ο Λατίνος επίσκοπος Αλεξανδρείας, επίσης εκπρόσωποι της Αρμενικής, Συροιακωβιτικής, Αγγλικανικής, Προτεσταντικής, Ευαγγελικής και Μελχιτικής Εκκλησίας, καθώς και θρησκευτικοί υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι του Ισλάμ.     

Από πολιτικής πλευράς, εκτός από τους υψηλούς επισκέπτες από την Ελλάδα και την Κύπρο, συμμετείχαν, ο Υπουργός Περιβάλλοντος της Αιγύπτου και πλήθος διπλωματικών και προξενικών αρχών. Ακόμη τις ορθόδοξες κοινότητες εκπροσώπησαν οι πρόεδροι των Ελληνικών Κοινοτήτων Αλεξανδρείας κ. Χ. Κατσιμπρής, και Καΐρου κ. Χ. Καβαλής καθώς και ο πρόεδρος των αραβοφώνων ορθοδόξων κ. Rober Hosni. Επίσης παρέστησαν ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού κ. Στέφανος Ταμβάκης και ο συντονιστής Ασίας –Αφρικής κ. Βασίλειος Μαγδαληνός, όλα τα προεδρεία των συλλόγων και σωματείων Αιγύπτου και ορθοδόξων κοινοτήτων της Αφρικής. Τέλος, παρέστησαν άπαντες οι οφικιάλιοι, άρχοντες και μεγάλοι ευεργέτες του Πατριαρχείου. 

Μετά το πέρας της εξοδίου ακολουθίας ο μητροπολίτης Λεοντοπόλεως κ. Διονύσιος εκφώνησε τον επικήδειο λόγο εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου. Στην ομιλία του ο πολιός μητροπολίτης αναφέρθηκε στο πλούσιο και πολύπλευρο έργο του μακαριστού Πατριάρχου σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο, τονίζοντας ιδιαίτερα, την μέγιστη συμβολή του στην προβολή της Ορθοδοξίας και στις πιο μακρινές γωνιές της Αφρικής. Παράλληλα ευχήθηκε να αναδειχθεί άξιος διάδοχος του, ο οποίος με την ίδια ζέση, ένταση και δύναμη θα συνεχίσει το πολύπλευρο αυτό έργο. Λόγο εκφώνησε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Ο τελευταίος περιέγραψε τον ακάματο αγώνα του μακαριστού Πατριάρχου για την διάδοση του Ευαγγελίου σε ολόκληρη την Αφρική, τονίζοντας ότι προσέφερε τα μέγιστα και στην ενότητα των Εκκλησιών αλλά και στην αποφυγή φανατισμών. Τελειώνοντας εξέφρασε και αυτός την ελπίδα να βρεθεί ικανός διάδοχος ο οποίος θα προσφέρει τις υπηρεσίες του με ζήλο προς το Πατριαρχείο και το ποίμνιο.  Ακόμη λόγους εκφώνησαν η Υπουργός Παιδείας της Ελληνικής Κυβερνήσεως  οι πρόεδροι των Κοινοτήτων:  Αλεξανδρείας, Καΐρου και των Αραβοφώνων. Τέλος εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου, ο μητροπολίτης Ιωανουπόλεως Σεραφείμ ευχαρίστησε στα ελληνικά και στα αγγλικά όλους όσους παρευρέθηκαν στην εξόδιο ακολουθία για τον μακαριστό Πάπα και Πατριάρχη Πέτρο Ζ΄.    

Αφού περατώθηκαν οι επικήδειοι λόγοι, και ενώ οι Αρχιερείς του Πατριαρχείου έψαλλαν την φήμη του μακαριστού Πατριάρχου, το φέρετρο με την σορό του, βασταζόμενο από κληρικούς του Πατριαρχείου, οδηγήθηκε εκτός ναού και τοποθετήθηκε σε ειδική κρύπτη δίπλα στους τάφους των άλλων Πατριαρχών Αλεξανδρείας κάτω από το ναό του Αγίου Γεωργίου. Κατά την διάρκεια εναποθέσεώς του εντός της κρύπτης, το πλήθος του κόσμου, φανερά συγκινημένο, έψαλλε, με δάκρυα στα μάτια το «Χριστός Ανέστη», αποχαιρετώντας έτσι τον Πατριάρχη του, τον ποιμένα του, τον δικό του άνθρωπο.

Στη συνέχεια και στο αρχονταρίκι της Μονής, η οποία σημειωτέον ανακαινίσθηκε εκ βάθρων με τις ενέργειες του μακαριστού, προσφέρθηκε καφές, μετά τον οποίο οι υψηλοί επισκέπτες από την Ελλάδα και Κύπρο αναχώρησαν με τις ειδικές πτήσεις των Ολυμπιακών και Κυπριακών αερογραμμών.

Τέλος το βράδυ της ίδιας ημέρας η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου παρέθεσε επίσημο δείπνο για να τιμήσει την μνήμη του μακαριστού Πατριάρχου, στο οποίο παρεκάθησαν, με επικεφαλής τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, όλες οι αντιπροσωπείες των ορθοδόξων Εκκλησιών καθώς και πλήθος άλλων εκπροσώπων θρησκευτικών, πολιτικών, διπλωματικών και παροικιακών αρχών. Τον παρηγορητικό λόγο εκφώνησε ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος.  

Κλίνοντες το γόνυ έμπροσθεν της σεπτής αυτού μορφής, δεόμαστε εις τον πάντων Δεσπότην και Κύριον όπως «τον αποβιώσαντα υπέρ των Αυτού νόμων δούλος Αυτού, εις αιώνιον ζωήν αναστήσει»

ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Κατόπιν του αιφνιδίου θανάτου του μακαριστού Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κυρού Πέτρου Ζ΄ και των μελών της τιμίας Αυτού Συνοδείας, συνήλθεν εκτάκτως η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, συμφώνως τω Καταστατικώ, την εβδόμην (7ην) ημέραν από της κηρύξεως του Πατριαρχικού Θρόνου εις χηρείαν.

Υπό την προεδρείαν του Πρώτου τη τάξει Σεβ. Γέροντος Μητροπολίτου Μέμφιδος κ. Παύλου εξελέγη Τοποτηρητής του Πατριαρχικού Θρόνου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αξώμης κ. Πέτρος.

Η Ιερά Σύνοδος προχώρησε εις την κατάρτισιν των Καταλόγων των Εκλεκτόρων και των Εκλεξίμων.

Οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου συνεχίζονται.

Εν τη Μεγάλει Πόλει της Αλεξανδρείας τη 20η Σεπτεμβρίου 2004

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Επί τη λήξει των εργασιών της Ιεράς Συνόδου

Συνελθούσα η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Αγιωτάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής εν Αλεξανδρεία, υπό την προεδρείαν του Σεβασμιωτάτου Τοποτηρητού Μητροπολίτου Αξώμης κ. Πέτρου, είχε την ευκαιρία να επιληφθή επί όλων των σχετικών θεμάτων των προβλεπομένων υπό του Κανονισμού περι «εκλογής Πατριάρχου» μετά πάσης σαφηνείας και απολύτου ευθύνης έναντι της ιστορίας και του Χριστεπωνύμου Πληρώματος. 

Εν αισθήματι αδελφικής αγάπης και αλληλοκατανοήσεως άπαντα τα εν εξελίξει και εν εκκρεμότητι ευρισκόμενα τρέχοντα και υπηρεσιακά ζητήματα εξετέθησαν και συνεζητήθησαν εν Συνόδω, επί εξ (6) συνεχείς ημέρας των εργασιών του Σεπτού των Συνοδικών Αρχιερεών  Σώματος.

Η σοβαρότης και η σπουδαιότης της εν λόγω Ιεράς Συνόδου του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου καταφαίνεται εκ των ληφθεισών Αποφάσεων και εκ της δρομολογήσεως του σοβαροτάτου θέματος, αυτού της εκλογής Πατριάρχου εις βραχύ χρονικόν διάστημα και τούτου « ….ίνα μη μένη το Πατριαρχείον «ακέφαλον», ως Συνοδικώς υπεγράμμισε ο Σεβασμιώ τατος Τοποτηρητής Μητροπολίτης Αξώμης κ. Πέτρος.

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος διερμηνεύουσα τα αισθήματα του Χριστεπωνύμου Πληρώματος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής αλλά και των απανταχού Ορθοδόξων Χριστιανών, οφείλη να εκφράση άπειρον την ευγνωμοσύνην προς τον εν Τριάδι Πανάγιον Θεόν δια την επιτυχή και αίσιον έκβασιν απασών των κρισίμων και νευραλγικών εκκλησιαστικών θεμάτων.

Αι προβλεπόμεναι Νομοκανονικαί διατάξεις εφηρμόσθησαν και κατόπιν τούτου ορίσθη ως ημέρα εκλογικής συνελεύσεως διά την εκλογήν νέου Πατριάρχου η 9η προσεχούς μηνός Οκτωβρίου ε.ε., ημέρα Σάββατο και ώρα 10η πρωινή.

Ευχόμεθα και προσευχόμεθα όπως Κύριος ο Θεός σκέπη και φρουρή ανυστάκτως το Σεπτόν Κέντρον του καθ ημάς Αποστολικού Πατριαρχείου, αναδείξη δε φωτεινόν και χαρισματικόν οιακοστρόφον προς ευοίωνον πηδαλιουχίαν του σκάφους της Αλεξανδρινής Εκκλησίας. Αμήν!

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Εν τη Μεγάλει Πόλει της Αλεξανδρείας τη 27η μηνός Σεπτεμβρίου 2004

Updated 27/09/04