Οκτώβριος  2004

ΕΚΛΟΓΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

Παμψηφεί εξελέγη 115ος Πατριάρχης του Παλαίφατου Πατριαρχείου της Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής ο Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε κ. Θεόδωρος.

Ο νέος Προκαθήμενος της Εκκλησίας του Αγίου και Αποστόλου Μάρκου εξελέγη κατ’αρχήν στο λεγόμενο «τριπρόσωπο» με τους Μητροπολίτες Αξώμης κ. Πέτρο και Λεοντουπόλεως κ. Διονύσιο, κερδίζοντας την εκτίμηση 22 από 27 Επισκόπους του Θρόνου, έναντι 15 ψήφων του μέχρι σήμερα Τοποτηρητή κ. Πέτρου και 10 ψήφων του κ. Διονυσίου.

Αμέσως μετά, μέσα στο ιερό του Αγίου Σάββα, οι 13 Μητροπολίτες της Ιεράς Συνόδου επέλεξαν παμψηφοί τον κ.Θεόδωρο ως διάδοχο του Μακαριστού Πατριάρχου κυρού Πέτρου Ζ΄.

Ο νέος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. κ. Θεόδωρος Β΄ γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1954. Είναι πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1975 και Πρεσβύτερος το 1978. Υπηρέτησε ως Αρχιδιάκονος και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης και Σφακίων.Από το 1985,τοποθετήθηκε Έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Οδυσσόν. Το 1990 εξελέγη Επίσκοπος Κυρήνης, όπου διορίσθηκε Εκπρόσωπος του Πατριάρχου στην Αθήνα μέχρι τον Μάρτιο του 1997.Τότε,ξεκίνησε την θητεία του ως Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας. Στις 23 Σεπτεμβρίου 1997 εξελέγη Μητροπολίτης Καμερούν, ενώ τον Οκτώβριο του 2002 εξελέγη Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε.

Ο Τοποτηρητής του Αλεξανδρινού Θρόνου Μητροπολίτης Αξώμης κ. Πέτρος ήταν εκείνος που ανήγγειλε στις 12 και 10 ώρα Ελλάδος την παμψηφοί εκλογή του νέου Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρου Β΄, μέσα στον κατάμεστο ναό του Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια.

Και ενώ κτύπαγαν χαρμόσυνα οι καμπάνες του Πατριαρχείου και ο κόσμος φώναζε «’ξιος», με συγκίνηση ο νέος Προκαθήμενος της Εκκλησίας του Αγίου Μάρκου ευλόγησε όσους ήρθαν να τον συγχαρούν. Μεταξύ αυτών, τον Πρέσβη της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Παναγιώτη Βλασσόπουλο, τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού κ. Στέφανο Ταμβάκη, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστο Καβαλή και τον ομόλογό του της Αλεξανδρείας κ. Χ. Κατσιμπρή.

Ο νέος Πατριάρχης Θεόδωρος ο Β΄, αμέσως μετά το άκουσμα της φήμης του από το ποίμνιο και την Ιεραρχία, θέλησε να ευχαριστήσει όσους συμπαραστάθηκαν στο έργο του μέχρι σήμερα. Γυρνώντας το ρολόι του χρόνου πίσω, θυμήθηκε τα 31 χρόνια της ιερατείας του. Και πρώτα από όλους, τον Μακαριστό Πατριάρχη κυρό Πέτρο, τον οποίο εκείνος διαδέχθηκε στο πηδάλιο της Εκκλησίας του Αγίου Μάρκου. Παράλληλα, μνημόνευσε τους Μακαριστούς Πατριάρχες Παρθένιο και Νικόλαο για ό,τι έκαναν για το έργο του. Ιδιαίτερη μνεία έκανε για την μητέρα του Κλεοπάτρα, που τον στήριξε σε όλη του την ζωή.

Απευθυνόμενος στην Ιεραρχία του Θρόνου, τους τόνισε ότι θα είναι «ο αδελφός τους»,προσθέτοντας ότι κανένας δεν θα φύγει πικραμένος από κοντά του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ως νέος Πατριάρχης θα διατηρήσει τις σημερινές ισορροπίες που υπάρχουν στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, χωρίς να προβεί σε αλλαγές.

Ευχαρίστησε επίσης τον «Πατριάρχη της Ρωμιοσύνης και του Γένους» Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, τον οποίο γνώρισε το 1975, όταν ο κ. Θεόδωρος ήταν ακόμη διάκονος στο νησί της Κρήτης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Ειρηναίο.

Ενώ, ευχαρίστησε ιδιαίτερα και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλο. «Ευχαριστώ τον χαρισματικό αυτό ηγέτη, που ξέρω πόσο με στήριξε, πόσο με βοήθησε… Και θέλω να του πω: «Μακαριώτατε, θα είμαι πάντα κοντά σου πιστός. Η Ελλάδα μας, που διαποιμαίνεις είναι η πατρίδα μας, η Ελλάδα μας με τα βράχια, την θάλασσα και τον ήλιο, είναι η μάνα που μας βοηθεί να σηκώνουμε τον σταυρό της αποδημίας εδώ στην Αφρική». Ενώ, τέλος ευχαρίστησε την ηγεσία της Αιγύπτου.

Δηλώσεις για την εκλογή του νέου Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ έκαναν αμέσως μετά όσοι παραβρίσκονταν στο ιστορικό αυτό γεγονός για την Αλεξάνδρεια και την Εκκλησία της Αφρικής.  

Ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Πολιτείας Πρέσβης της χώρας μας στην Αίγυπτο κ. Παναγιώτης Βλασσόπουλος μας τόνισε ότι «αποτελεί μία ευχαριστήριο ημέρα η σημερινή, γιατί το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, αυτό το Παλαίφατο Πατριαρχείο κατάφερε να επουλώσει την πληγή που άφησε πίσω του ο Μακαριστός Πέτρος, τόσο αναπάντεχα. Οι Ιεράρχες εξέλεξαν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, εν πλήρη ομονοία και αγάπη ένα νέο Πατριάρχη. Η ελληνική πολιτεία του εύχεται καλή επιτυχία και την διαβεβαίωση ότι θα είναι στο πλευρό του».

Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΑΕ κ.Στέφανος Ταμβάκης μας ανέφερε ότι «η παμψηφοί εκλογή του νέου Πατριάρχου είναι ιδιαιτέρας σημασίας, διότι το αποτέλεσμα ενώνει πλέον και κλήρο και λαό. Είμασταν και θα είμαστε δίπλα του»,κατέληξε. Τέλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ.Χρήστος Καβαλής μας ανέφερε ότι «εμείς είχαμε παρακαλέσει τον Θεό να βρεθεί ο κατάλληλος άνθρωπος για την συνέχιση του μεγάλου έργου του Μακαριστού Πέτρου Ζ΄. Τοποθετηθήκαμε δημόσια και τελικά η Θεία βούληση μας δικαίωσε. Θα είμαστε στο πλευρό του, στα εύκολα και δύσκολα του νέου Πατριάρχου Θεοδώρου Β΄».          

Η ενθρόνιση του νέου Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής θα γίνει στην Αλεξάνδρεια στις 24 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί.

Τέλος, την Κυριακή 17/10 θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια το 40νθήμερο μνημόσυνο του Μακαριστού Πατριάρχου κυρού Πέτρου Ζ΄.     

Αθήνα, Ελλάδα 09/10/2004 19:07 (ΥΠΕΞ)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ΥΠΕΞ.Συγχαρητήριο Σκανδαλάκη τηλεγράφημα προς τον νεοεκλεγέντα Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2004

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού κ. Παναγιώτης Σκανδαλάκης απέστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα προς τον νεοεκλεγέντα Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο. Ο κ. Σκανδαλάκης στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά του αναφέρει τα εξής:

« Μακαριώτατε,

Επί τη αναρρήσει Σας εις τον Θρόνο του Αγίου Μάρκου παρακαλώ δεχθείτε τις πλέον θερμές ευχές και τα εγκάρδια συγχαρητήριά μου.

Εύχομαι ο Κύριος να Σας χαρίζει δαψιλώς υγεία, μακροημέρευση και πάσαν άνωθεν στήριξη προς επιτέλεση σημαντικής πνευματικής αποστολής Σας, επ’ αγαθώ του Παλαιφάτου θεσμού, της Ομογενείας μας, και σύμπαντος του εις την Αφρική ποιμνίου Σας ».

Παναγιώτης Σκανδαλάκης

Υφυπουργός Εξωτερικών

Ηράκλειο, Ελλάδα 10/10/2004 08:43 (ΑΠΕ του ανταποκριτή μας Μυσιρλάκη Γ.)

Ηράκλειο- Εκλογή Πατριάρχη Αλεξανδρείας - Συγχαρητήρια.

Με ικανοποίηση και αισθήματα χαράς και συγκίνησης έγινε δεκτή στην Κρήτη τόπο καταγωγής του η εκλογή του νεοεκλεγέντα Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Μακαριότατου κ. Θεόδωρου .

Μόλις έγινε γνωστή η παμψηφεί εκλογή του οι καμπάνες των εκκλησιών της Νέας Αλικαρνασσού , όπου κατοικεί η οικογένεια του ηχούσαν χαρμόσυνα . Πανηγυρικό κλίμα υπήρχε και στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης και ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Τιμόθεος εξέφρασε τα συγχαρητήρια του στο νέο Πατριάρχη κ. Θεόδωρο και τόνισε τις αρετές αλλά και το έργο που μέχρι σήμερα έχει προσφέρει απ'όποια θέση και αν υπηρέτησε την εκκλησία.

Εξ άλλου τα θερμά του συγχαρητήρια προς τον νεοεκλεγέντα Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Μακαριότατο κ. Θεόδωρο, εξέφρασε σήμερα με τηλεγράφημα του και με δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο Γ.Γ της Περιφέρειας Κρήτης, κ. Σεραφείμ Τσόκας.

Το τηλεγράφημα που απέστειλε ο κ. Τσόκας προς τον Μακαριότατο έχει ως εξής:

«Μακαριότατε,

Δεχθείτε τα θερμά μου συγχαρητήρια για την παμψηφεί εκλογή σας στη θέση του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Η εκλογή σας αποτελεί μέγιστη τιμή για την Κρήτη και για τον Ελληνισμό.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία στο σημαντικό και δύσκολο έργο σας προς όφελος της Ορθοδοξίας, του Ελληνισμού και του ποιμνίου σας της Αφρικής.»

Ακόμη ο κ. Τσόκας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την εκλογή του νέου Πατριάρχη, δήλωσε τα παρακάτω:

«Θα πρέπει να αντιληφθούμε τη σημασία του Πατριαρχείου αυτού για την Ελλάδα. Πόσο μάλλον όταν τη θέση αυτή του Πάπα και Πατριάρχη κοσμεί ένας άνθρωπος από την Κρήτη. Ένας, που χωρίς να έχω προσωπική άποψη, όλα τα μηνύματα που λαμβάνω λένε ότι πρόκειται για ένα πανάξιο Ιεράρχη που θα μας εκπροσωπήσει και θα συνεχίσει το έργο στην Αφρική. Και είμαι σίγουρος ότι θα το επεκτείνει. Τα συγχαρητήριά μου»

Λευκωσία, Κύπρος 09/10/2004 19:26 (ΑΠΕ του ανταποκριτή μας Γ. Λεωνίδα)

Κύπρος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Εκλογή Πατριάρχη Αλεξανδρείας - Συγχαρητήριο τηλεγράφημα

Συγχαρητήριο τηλεγράφημα απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στον νέο Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος συγχαίρει το νέο Πατριάρχη για την εκλογή του και του εύχεται κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχει να επιτελέσει.

Αθήνα, Ελλάδα 09/10/2004 16:32 (ΑΠΕ)

Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος γιά την εκλογή τού Θεοδώρου νέου Πατριάρχη Αλεξανδρείας

Συγχαρητήρια καί επαίνους για την εκλογή του νέου Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου απηύθυνε, εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος και του ιδίου προσωπικώς, σε δήλωσή του, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος ,τονίζοντας ότι "θα είμεθα κοντά του, αρωγοί και συμπαραστάτες στη διεξαγωγή του ποιμαντικού, ιεραποστολικού και κοινωνικού του έργου".

"Επί τω ακούσματι της εκλογής του νέου Πάπα & Πατριάρχου Αλεξανδρείας & Πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου ,αισθήματα χαράς και ευφροσύνης κατέκλυσαν την ψυχή μας, καθώς ο προσφάτως χηρεύσας 2ος θρόνος της Ορθοδοξίας κατελήφθη, από νέον, συνετόν, πράον, γνώστην των ποιμαντικών αναγκών της Αφρικανικής Ηπείρου και αγαπητόν εις όλους μας Ποιμενάρχην. Ο Πατριάρχης Θεόδωρος συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρίσματα και τα προσόντα που απαιτούνται για τη συνέχιση του μεγαλεπήβολου και υφ' όλων αναγνωρισμένου έργου του Μακαριστού προκατόχου του Πέτρου στην Αφρική, ενώ φέρει επάνω του τις ελπίδες, τις προσδοκίες και τους οραματισμους του Αιγυπτιακού Ελληνισμού",επισημαίνει ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος 09/10/2004 15:56 (ΑΠΕ, του Νίκου Κάτσικα)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Φέρεται εις γνώσιν των ευσεβών και Ορθοδόξων Χριστιανών ότι την Κυριακήν 24 Οκτωβρίου 2004 και ώραν 11ην πρωινήν θα λάβει χώρα εις τον πανίερον Ναόν του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας η ενθρόνισης της Αυτού Θειοτάτης Μακαριότητος του Πάπα & Πατριάρχου Αλεξανδρείας & πάσης Αφρικής ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β΄

(πέρας προσελεύσεως 10:45) 

ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ

Του ΝΙΚΟΥ ΚΑΤΣΙΚΑ

Οι καμπάνες κτυπούσαν χαρμόσυνα στον μεγαλοπρεπή ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Αλεξάνδρειας, το μεσημέρι της Κυριακής της 24ης Οκτωβρίου. Η Εκκλησία του Αγίου Μάρκου έδινε το θεάρεστο άγγελμά της προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ορθοδοξίας στην Μαύρη Ήπειρο, περί της ενθρονίσεως του νέου της Προκαθημένου Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄. Η Αλεξάνδρεια έδινε ξανά το άρωμα της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού στην έδρα του Παλαίφατου Δευτερόθρονου Πατριαρχείου της Χριστιανοσύνης. Ο κόσμος επισκίαζε την χορωδία και τα τροπάρια της Πεντηκοστής, φωνάζοντας «’ξιος» στο νέο Πνευματικό ηγέτη. Η Ελλάδα, η Κύπρος, η Κρήτη, όλος ο Ελληνισμός της Αφρικής ήταν παρόντες, ζώντας την μεγάλη χαρά της Εκκλησίας μας, μαζί με όλους εκείνους τους απανταχού Έλληνες που παρακολουθούσαν στα πέρατα του κόσμου την συγκινητική τελετή της ενθρόνισης από την ελληνική κρατική τηλεόραση.

Η τελετή της ενθρόνισης πραγματοποιήθηκε παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλου. Ο Έλληνας Πρόεδρος, απευθυνόμενος προς τον νέο Πατριάρχη, μετέφερε τις ευχές, την αγάπη και τον σεβασμό όλων των Ελλήνων, ενώ τόνισε τόσο το χριστιανικό όσο και το εθνικό έργο της Εκκλησίας του Αγίου Μάρκου στην Αφρικής. Και τον διαβεβαίωσε ότι και στο μέλλον η Ελληνική Πολιτεία θα σταθεί αρωγός στο έργο του Θεοδώρου Β΄, χαρακτηρίζοντας τον νέο Ποιμενάρχη της Αλεξανδρινής Εκκλησίας ως τον «άξιο συνεχιστή του προκατόχου του Μακαριστού Πέτρου Ζ΄». Την Ελληνική κυβέρνηση, εκπροσώπησε η Υπουργός Παιδείας κα. Μαριέττα Γιαννάκου,  η οποία μετέφερε στο νέο Πατριάρχη τις ευχές και τη συμπαράσταση του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, «μία συμπαράσταση που θα είναι έμπρακτη», όπως τόνισε η κα Γιαννάκου. Την τελετή ενθρόνισης παρακολούθησαν επίσης ο Υπουργός Γεωργικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελος Μπασιάκος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Παναγιώτης Σκανδαλάκης, ο Υφυπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ενώ το σεβασμό και τις ευχές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, μετέφερε αντιπροσωπεία βουλευτών. Εκ μέρους του Κύπριου Προέδρου, στην τελετή παρέστη ο Υπουργός Παιδείας της Μεγαλονήσου κ. Πεύκιος Γεωργιάδης. Ενώ, το δυναμικό παρόν έδωσε ο Απόδημος Ελληνισμός, και μεταξύ αυτών ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Χ. Κατσιμπρής, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος ΣΑΕ κ. Στέφανος Ταμβάκης, ο Αντιπρόεδρος ΣΑΕ Αφρικής-Ασίας κ. Β. Μαγδαληνός και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Αιγυπτιωτών κ. Φίλιππας Κοσσένας. Γι’ αυτόν τον λόγο, αξίζει να τονιστεί και η ειδική αναφορά που έκανε ο σεπτός Ποιμενάρχης τόσο στην μέχρι σήμερα συμβολή του Αιγυπτιώτη Έλληνα στην Αλεξανδρινή Εκκλησία όσο και η μελλοντική εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ ιδιαίτερα των δύο Κοινοτήτων Καΐρου και Αλεξανδρείας και του Πατριαρχείου.

Το δυναμικό παρόν της έδωσε και η Ελλαδική Εκκλησία, με την παρουσία πολλών Ελλαδιτών Μητροπολιτών, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστοδούλου, καθώς επίσης και η Εκκλησία της Αλβανίας, με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων κ. Αναστάσιο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο με τον εκπρόσωπο του Φαναρίου.

Εξάλλου, παρόντες ήταν πολλοί εκπρόσωποι ορθόδοξων πατριαρχείων και αυτοκέφαλων εκκλησιών, ο Πατριάρχης των Κοπτών κ. Σενούντα Γ και εκπρόσωποι της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Τέλος, στην τελετή ενθρόνισης του νέου Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου Β΄ παρέστη ο Κυβερνήτης Αλεξανδρείας κ. Μαχγκούμπ, ο οποίος εκπροσώπησε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο κ. Χόσνυ Μουμπάρακ.

Μάλιστα, ο κ. Μαχγκούμπ υποδέχθηκε τον Πρόεδρο κ. Στεφανόπουλο στον διεθνή αερολιμένα Αλεξανδρείας και στην συνέχεια τον συνόδευσε στο ναό του Ευαγγελισμού.

Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΝΘΡΟΝΙΣΗΣ

Η τελετή της ενθρόνισης ξεκίνησε με μικρή δέηση κατά την οποία ο Μητροπολίτης Λεοντουπόλεως κ. Διονύσιος επέδωσε στο νέο Πατριάρχη την ποιμαντορική ράβδο, ενώ ο Τοποτηρητής του Θρόνου Μητροπολίτης Αξώμης κ. Πέτρος επέθεσε επί την κεφαλήν του Πατριάρχου την Τιάραν. Ο κ. Θεόδωρος Β΄, μέσα σε ένα φορτισμένο από συγκίνηση κλίμα, αφού έσκυψε πρώτα και πήρε την ευχή της μητέρας του ανήλθε στη συνέχεια στον Πατριαρχικό θρόνο εν μέσωεπευφημιών: «’ξιος, ’ξιος, ’ξιος».

Στον ενθρονιστήριο λόγο του, ο Μακαριώτατος προδιέγραψε τις συντεταγμένες μέσα στις οποίες θα διαποιμάνει την Αλεξανδρινή Εκκλησία, σημειώνοντας με τρόπο κατηγορηματικό ότι θα συνεχίσει το έργο του Μακαριστού Πατριάρχη Πέτρου του Ζ΄. Ευχαρίστησε όλους όσοι στηρίζουν το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, στην Ελληνική Κυβέρνηση, στον Οικουμενικό Πατριάρχη, στους Προκαθημένους των Εκκλησιών της Ελλάδας και της Αλβανίας καθώς και την Κυπριακή Εκκλησία.

Ο νέος Πατριάρχης, τόνισε "θα είμαι πατέρας όλων των πιστών ανεξαρτήτου φυλής και γλώσσας".

Ο Ποιμενάρχης της Εκκλησίας του Αγίου Μάρκου υποστήριξε πως θα ανοίξει διάλογο με όλες τις θρησκείες και ειδικότερα με τους ισλαμιστές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της μαύρης Ηπείρου που, όπως είπε, είναι κυρίως η φτώχεια, η πείνα και η τρομοκρατία. Στα σχέδιά του μάλιστα, όπως ανέφερε, περιλαμβάνεται και η δημιουργία Θεολογικής Σχολής στην Αίγυπτο, ενώ δεσμεύτηκε ότι ένας από τους βασικούς στόχους του θα είναι η ενίσχυση της Ιεραποστολής στις χώρες της Αφρικής.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην Κύπρο ο νέος Πατριάρχης, στο επίσημο γεύμα το οποίο παρατέθηκε μετά το τέλος της τελετής ενθρόνισης, όπου τόνισε ότι δεν λησμονεί τη σκλαβωμένη και αλύτρωτη Κύπρο και υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με ζήλο για την επίλυση των προβλημάτων της ομογένειας στην Αφρική αλλά και όλων των Αφρικανών πολιτών, τονίζοντας παράλληλα ότι η καρδιά και οι προσευχές του θα είναι ταυτισμένες με τον αγώνα που διεξάγει ο κυπριακός Ελληνισμός για ελευθερία και δικαίωση.

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Χριστόδουλος ευχήθηκε στο νέο Πατριάρχη να έχει κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο του, αναφέρθηκε στο σοβαρό πρόβλημα της λειψανδρίας και τόνισε ότι η εκκλησία της Ελλάδος είναι έτοιμη να δείξει την έμπρακτη στήριξή της στο δεύτερο τη τάξει Πατριαρχείο, όπως έκανε άλλωστε όλα τα τελευταία χρόνια με την απόσπαση Ελλήνων κληρικών στις μητροπόλεις και τις ιεραποστολές της Αφρικανικής ηπείρου.

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος ευχήθηκε στον κ. Θεόδωρο να ζήσει πολλά χρόνια ώστε να συνεχίσει το σημαντικό έργο που ανέπτυξε τα προηγούμενα χρόνια στις ιεραποστολές της Αφρικής.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΚΑΛΥΨΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ

Όλα τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία κατέγραψαν το ιστορικό γεγονός της ενθρόνισης του Πάπα και πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρου του Β΄. Εκτενώς στην μεγαλοπρεπή τελετή και στο έργο του Προκαθημένου της Εκκλησίας του Αγίου Μάρκου αναφέρθηκε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Associated Press, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) και το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ). Η είδηση κατέλαβε σημαντική θέση και στο ελληνικό πρόγραμμα του BBC αλλά και σε όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες καθώς και τον ομογενειακό τύπο, όπως το «ΝΕΟ ΦΩΣ» Καΐρου.

ΤΟ ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε αποκλειστική του συνέντευξη του στο ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ και στο Νίκο Κάτσικα, ο νέος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής ευχαριστεί την Ελληνική Πολιτεία για την στήριξη που του προσέφερε μέχρι και την παμψηφεί εκλογή του στις 9 Οκτωβρίου, καθώς επίσης και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Χριστόδουλο.

Επιπλέον, προαναγγέλλει αλλαγές στην Ιεραρχία του Πατριαρχείου με την Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη για την κάλυψη των τεσσάρων Μητροπόλεων που χηρεύουν από την ημέρα του τραγικού δυστυχήματος του Σινούκ, σημειώνοντας ότι θα γίνουν και μεταθέσεις Αρχιερέων.

Επιπρόσθετα εκφράζει το όραμά του για τη δημιουργία μίας Ιερατικής Σχολής για τις ανάγκες της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αφρική, ενώ αποδίδει φόρο τιμής στους προκατόχους του Πατριάρχες και κυρίως τον Πέτρο Ζ'.

ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Από νωρίς το μεσημέρι της ίδιας ημέρας της ενθρόνισης, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων φιλοξενούσε αναλυτικό ρεπορτάζ για την ενθρόνιση του Πατριάρχη μας, το οποίο παραθέτουμε:

«Ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Θεόδωρος Β΄, 50 ετών, Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, ενθρονίστηκε την Κυριακή στην Αλεξάνδρεια, παρουσία του Έλληνα Προέδρου Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου. Η τελετή διεξήχθη στην Εκκλησία του Ευαγγελισμού στην Αλεξάνδρεια, έδρα του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου, παρουσία δύο χιλιάδων πιστών. Περισσότεροι από δύο χιλιάδες πιστοί παρακολουθούσαν την τελετή εκτός της εκκλησίας. Στην Αίγυπτο, βρίσκονται 50.000 Ελληνο-ορθόδοξοι. Ο Πατριάρχης της Κοπτικής Εκκλησίας Σενούντα Γ΄, ο Κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας Αμπντέλ Σαλάμ ελ Μαχγκούμπ, καθώς επίσης και εκπρόσωποι του Βατικανού παραβρέθηκαν στην τελετή, κατά την διάρκεια της οποίας ο Θεόδωρος Β΄ φόρεσε την τιάρα και δέχτηκε την ποιμαντική ράβδο, εν μέσω πιστών που προσεύχονταν.

Ο Θεόδωρος Β΄, πρώην Μητροπολίτης του Ζιμπάμπουε, εξελέγη στις 9 Οκτωβρίου, ομόφωνα από τους δεκατρείς Μητροπολίτες της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, δεύτερου στην Ορθόδοξη ιεραρχία μετά το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.

Διαδέχεται τον μακαριστό Πατριάρχη Πέτρο Ζ΄, ο οποίος πέθανε στις 11 Σεπτεμβρίου με 16 άλλα άτομα σε ένα δυστύχημα ελικοπτέρου στο Αιγαίο πέλαγος, ενώ κατευθυνόταν στην βόρεια Ελλάδα. Γεννημένος στο νησί της Κρήτης το 1954, ο Θεόδωρος Β΄ έγινε διάκος το 1975 και (ΣΣ. Λάθος του Πρακτορείου) επίσκοπος το 1978. μετά τις Θεολογικές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Θεσαλονίκης, υπηρέτησε στην Μητρόπολη Σφακίων, πριν αφήσει την Ελλάδα το 1985 για να αφιερωθεί στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Το 1997, εξελέγη Μητροπολίτης Καμερούν και το 2002 Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε».

ΣΤΟ ΑΣΣΟΣΪΕΤΕΝΤ ΠΡΕΣ

Και στο Ασσοσιέντεντ Πρες, υπήρξε αναλυτικό ρεπορτάζ για το μεγάλο γεγονός για την Ορθοδοξία της Αφρικής, το οποίο είχε και την ένδειξη «Επείγον». Το τηλεγράφημα είχε ως εξής:

«Ο Θεόδωρος ο Β΄ ενθρονίστηκε την Κυριακή στην παραλιακή πόλη της Αλεξάνδρειας ως Πατριάρχης της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας, της οποίας ο πνευματικός ηγέτης πέθανε σε μία συντριβή ελικοπτέρου τον περασμένο μήνα καθ’ οδόν για την Ελληνική μοναστική Κοινότητα του Αγίου Όρους. Εκπρόσωποι από άλλες χριστιανικές εκκλησίες συμμετείχαν στην τελετή με την οποία ολοκληρώθηκε η μία μακρά διαδικασία επιλογής και ενθρόνισης του Θεοδώρου στο Πατριαρχείο του Αγίου Μάρκου της Αλεξάνδρειας και όλης της Αφρικής. Ο Έλληνας Πρόεδρος Κωστής Στεφανόπουλος και αξιωματούχοι της Ελληνικής κυβέρνησης συμμετείχαν στην τελετή, στην μεσογειακή πόλη της Αλεξάνδρειας. Ο Θεόδωρος ομόφωνα εξελέγη ως 115ος πατριάρχης μετά τον θάνατο της 11ης Σεπτεμβρίου του Πέτρου Ζ΄, στην συντριβή ενός ελικοπτέρου. Μερικά άλλα επίλεκτα στελέχη της εκκλησίας πέθαναν στο ίδιο δυστύχημα.

Ο νέος Πατριάρχης γεννήθηκε στην Κρήτη το 1954. Περάτωσε τις σπουδές του στην Θεολογική Σχολή του πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, πριν γίνει διάκονος το 1975 και ιερέας το 1978. Υπηρέτησε ως Αρχιδιάκονος και Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Λάμπης και Σφακίων πριν εκλεγεί Μητροπολίτης Κυρήνης το 1990.

Ο Θεόδωρος υπηρέτησε το Πατριαρχείο ως αντιπρόσωπός του στην Αθήνα μέχρι το 1997. Έχει επίσης υπηρετήσει στις Μητροπόλεις Καμερούν και Ζιμπάμπουε.

Η εκκλησία του Θεόδωρου, μία από τις δώδεκα και πλέον αυτοκέφαλες ή αυτοδιοικούμενες εκκλησίες της Ορθοδοξίας έλκει τα βήματά της από τον ʼγιο Μάρκο και αποτελεί μία από τις πιο παλιές εκκλησίες στον κόσμο.

Η παράδοση λεει ότι ο ’γιος Μάρκος έφτασε στην Αίγυπτο περίπου στο έτος 1943, καλώντας τους ειδωλολάτρες να ακολουθήσουν τον χριστιανισμό. Η μετάβασή του αυτή στην Αίγυπτο σήμανε και την ίδρυση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής».

Ο ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τέλος, όλος ο αιγυπτιακός Τύπος δημοσιεύει τα σχετικά με την τελετή ενθρόνισης του νέου Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κκ Θεοδώρου Β΄.

Οι μεγάλες εφημερίδες AL AHRAM, AL GOMHURIA και AL AKHBAR δημοσιεύουν την είδηση συνοδευόμενη από φωτογραφίες από την τελετή ενθρόνισης του νέου Πατριάρχου κκ Θεοδώρου.

Ο ΝΕΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Συγκινητικές ήταν οι δηλώσεις του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου Β΄ προς τον λαό της μαρτυρικής Μεγαλονήσου, όπως μεταδόθηκαν από το «Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων». Τόνισε συγκεκριμένα ο Μακαριώτατος, ευχαριστώντας τον Κυπριακό Ελληνισμό:

«Θέλω να εκφράσω την μεγάλη μου ευγνωμοσύνη, πρώτα απ’ όλα στον Θεό μου και μετά να πω ένα πάρα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στην Αποστολική Εκκλησία της Κύπρου, διότι λίγες μέρες πριν από την εκλογή μου, ήλθα κοντά σας, γονάτισα στην Παναγία την Κυκκώτισσα, και με ελέησε πλούσια δια του ηγουμένου της, του κυρίου Νικηφόρου και ακόμη, η ευθύνη και η ευγνωμοσύνη μου είναι μεγαλυτέρα, διότι το αποτέλεσμα ήταν παμψηφεί», τονίζει ο νέος Πατριάρχης.

Και όσον αφορά ότι και ο κόσμος της Κύπρου χαίρεται μαζί του για την εκλογή του στον Πατριαρχικό θρόνο, δηλώνει: «Το ξέρω και θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι τους αγαπώ και τους σέβομαι. Γιατί εγώ είμαι από ένα διπλανό νησί, από την Κρήτη και είμαστε δύο νησιά με την ίδια ψυχολογία, τις ίδιες παραδόσεις και αυτό με κάνει μια φορά ακόμη παραπάνω, να αγαπώ και να εκτιμώ όλο τον ευλογημένο λαό της Κύπρου διότι και στην μητρόπολη του Καμερούν και την μητρόπολη Ζιμπάμπουε όλοι οι στενοί μου συνεργάτες στο έργο μου, στη ιεραποστολή, όλοι ήταν από την Κύπρο».

Παράλληλα, τονίζει ότι θα καταστεί πιστός συνεχιστής του έργου του μακαριστού Πατριάρχη Πέτρου του Ζ΄: «Θα συνεχίσω ακριβώς το ίδιο το έργο.

Έχει χαράξει ένα πάρα πολύ μεγάλο έργο. Γνωρίζω τους οραματισμούς του, τα όνειρα του και έτσι ήδη από αύριο πηγαίνω στον Ευαγγελισμό και στο Πατριαρχείο μας για να έχω τις πρώτες συναντήσεις για να τελειώσουνε όλα τα έργα στην Αλεξάνδρεια, όλα τα έργα στο Κάιρο και μετά θα συνεχίσω, όπως και τον πατριάρχη μας, τις αποστολές σ’ όλες την Αφρική για τον απόδημο ελληνισμό, αλλά και για την ιεραποστολή. Λόγω του ότι έζησα πολλά χρόνια στην Αφρικανική γη και ξέρω από κοντά τα προβλήματα και πως πρέπει να δουλέψουμε».

Σε ερώτημα για το πότε θα έλθει στην Κύπρο ως Πατριάρχης πλέον, ο νεοεκλεγείς Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος, απαντά: «Θα έλθω, σύντομα, γιατί θέλω να ξαναγονατίσω μπροστά στην Παναγία την Κυκκώτισσα, να της πω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Τις μέρες αυτές είχα το εικόνισμα της Κυκκωτίσσης που μου δωρίσανε, το έφερα εδώ μαζί μου στην Αλεξάνδρεια. Νυχθημερόν προσευχόμουν και ξέρω ότι ήταν το θαύμα της Παναγίας και αοράτως με τον Πατριάρχη μας μαζί, ήταν παρών την ώρα της ψηφοφορίας».

Καταλήγοντας τις δηλώσεις του ο πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής τονίζει με έμφαση: «Θέλω να εκφράσω και πάλιν και πολλάκις την αγάπη μου προς την Αποστολική Εκκλησία της Κύπρου. Μας έχουνε βοηθήσει αμέτρητες φορές και τον Πατριάρχη μας Πέτρο και τους προηγούμενους Πατριάρχες, αλλά ξέρω ότι και ο καλός φίλος και αδελφός, ο σεβασμιότατος Κύκκου Νικηφόρος, θα είναι στο πλευρό μου και τον διαβεβαιώ και όλη την Ιεραρχία αν κάτι με χρειαστούνε θα είμαι πάντα κοντά τους. Θα πρέπει να τονίσω ότι έχουμε εκλεκτά μέλη της Ιεράς Συνόδου και της Ιεραρχίας μας εδώ, που κατάγονται από την Κύπρο και θέλω να γνωρίζουν ότι θα είμαι ακριβώς, ο συνεχιστής του έργου του μακαριστού Πέτρου.»

Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ - ΔΕΛΤΙΟΝ  ΤΥΠΟΥ

Εκπρόσωπος της Α.Θ.Μ. στο Γραφεο Αθηνών ο Σεβ.Μητροπολίτης Αξώμης κ. Πέτρος Νέος Αρχιγραμματεύς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και της Ιερς Συνόδου ο Αρχιμ. Γεννάδιος Στάντζιος

Αρχιερατικές Εκλογές-Νέες Μητροπόλεις

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικης κατά την Συνεδρίαν Αυτης της 27ης Οκτωβρίου 2004 κατόπιν προτάσεως της Αυτού Θειοτάτης Μακαριότητος του  Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας, Θ Ε Ο Δ Ω Ρ Ο Υ  Β’, διόρισε :

Α) Εκπρόσωπον και Διευθυντήν εις το Γραφείον του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας εις Αθήνας τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Αξώμης κ.Πέτρον εκτιμώντας την πολύπλευρον καί πολυετη προσφοράν αυτου εις τον Πατριαρχικόν Θρόνον.

Β) Αρχιγραμματέα των Πατριαρχείων και της Ιεράς Συνόδου τον Πανοσιολ. ρχιμ. κ. Γεννάδιον Στάντζιον. [Ο Νέος Αρχιγραμματεύς κατάγεται από τη Δράμα. Υπηρέτησε επί 12 ετη εις την Ι.Μητρόπολιν Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου (Καβάλας) πλησίον του Σεβ. Μητροπολίτου Φιλίππων κ. Προκοπίου ως Διάκονος και Αρχιμανδρίτης εις τα Γραφεία της Ι.Μητροπόλεως εκ της θέσεως του Γραμματέως, υπευθύνου Νεότητος, Ιεροκήρυκος και Εφημερίου του Καθεδρικο Ναού Αποστόλου Παύλου].

Ευθύς αμέσως το Σώμα των Σεβασμ. Μητροπολιτών συνεδρίασεν έως αργά το απόγευμα με τα εξής θέματα Ημερησίας Διατάξεως :

1)       Πρότασις τιμητικής ανυψώσεως Μητροπολιτών εις Γέροντας.

2)      Ανασύστασις Ιεράς Μητροπόλεως Τριπόλεως με έδραν την Τρίπολιν της Λιβύης και εδαφικήν περιφέρειαν την Δημοκρατίαν της Λιβύης και την Κοινότητα Μάρσα-Ματρούχ (της Αιγύπτου) εξ αποσπάσεως εκ της μέχρι τούδε ενιαίας εκ συγχωνεύσεως Μητροπόλεως Καρθαγένης. Ο Μητροπολίτης Τριπόλεως φέρει τον τίτλον του «εξάρχου Λιβύης».

3)      Ανασύστασις Ιεράς Μητροπόλεως Πτολεμαϊδος με έδραν την Μίνιαν της Αιγύπτου και εδαφικήν περιφέρειαν την Ανω Αίγυπτον (τας Κοινότητας Μινίας, Φαγιούμ, Λουξορ, Ασιούτ, Ασουάν, Μπένι Σουέφ) εξ αποσπάσεως εκ της Ιερς Αρχιεπισκοπής Αλεξανδρείας. Ο Μητροπολίτης Πτολεμαϊδος φέρει τον τίτλον του «εξάρχου Ανω Αιγύπτου».

4)      Ανύψωσις Ιεράς Επισκοπής Νιγηρίας εις Μητρόπολιν με εδραν το Λάγκος της Νιγηρίας και εδαφικήν περιφέρειαν αυτήν της Επισκοπής Νιγηρίας. Ο Μητροπολίτης Νιγηρίας φέρει τον τίτλον του «εξάρχου Κόλπου Γουϊνέας».

5)      Μετονομασία Ιεράς Μητροπόλεως Νταρ Ες Σαλαάμ εις Μητρόπολιν Ειρηνουπόλεως.

6)       Απόσπασις Σεϋχελλών Νήσων εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Κένυας και προσάρτησις εις Ιεράν Μητρόπολιν Ειρηνουπόλεως. Ο Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως φέρει τον τίτλον του «εξάρχου Ανατ. Τανζανίας και Σεϋχελλών Νήσων».

7)      Πλήρωσις χηρευουσών και κενωθησομένων Ιερών Μητροπόλεων και Επισκοπών.

8)      Πρότασις συμμετοχής Επαρχιούχων Επισκόπων εις Ιεράν Σύνοδον Ιεραρχίας του Θρόνου, ως παρατηρητών, άνευ ψήφου.

Ανύψωσις  Βοηθού Επισκόπου εις Τιτουλάριον Μητροπολίτην

Οι νέοι Σεβ.Μητροπολίτες και Θεοφ.Επίσκοποι εκ των προσφάτων αρχιερατικν εκλογών είναι :

Διά την Ιεράν Μητρόπολιν  Καρθαγένης

Θεοφ. Επίσκοπος Νιτρίας κ. Αλέξιος

Διά την Ιεράν Μητρόπολιν Ζιμπάμπουε

Θεοφ. Επίσκοπος Νειλουπόλεως κ. Γεώργιος

Διά την Ιεράν Μητρόπολιν Τριπόλεως

Θεοφ. Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Θεοφύλακτος

Διά την Ιεράν Μητρόπολιν Πτολεμαϊδος

Σεβ. Μητροπολίτης Νταρ Ες Σαλαάμ κ. Προτέριος

Διά την Ιεράν Μητρόπολιν Πηλουσίου

Θεοφ. Επίσκοπος Γκάνας κ. Παντελεήμων

Διά την Ιεράν Μητρόπολιν Ειρηνουπόλεως

Σεβ. Μητροπολίτης Καμερούν κ. Δημήτριος

Διά την Ιεράν Μητρόπολιν Καμερούν

Αρχιμ. Γρηγόριος Στεργίου

Διά την Ιεράν Επισκοπήν Γκάνας

Αρχιμ. Δαμασκηνός Παπανδρέου

Διά την Ιεράν Επισκοπήν Μαδαγασκάρης

Αρχιμ. Ιγνάτιος Σεννς

Διά την πάλαι ποτε διαλάμψασαν  Ιεράν Επισκοπήν Βαβυλώνος

Αρχιμ. Εμμανουήλ Καγιάς

Updated 28/10/04