Νοέμβριος 2004

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΕ ΑΡΑΒΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ

Την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ εδέχθη εις το γραφείο του τον Πρόεδρο της κοινότητας Αραβορθοδόξων Αλεξανδρείας κ. Γαβριήλ Νακκάς και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Κατά την διάρκεια της συναντήσεως συζητήθηκαν διάφορα θέματα, και οι μελλοντικές σχέσεις εμπόρων Αλεξανδρείας και Κρήτης μίας και θα υπάρξει μόνιμη γραμμή μεταφοράς από Κρήτη για Αλεξάνδρεια και Αλεξάνδρεια για Κρήτη.  

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΧΑΡΑΡΕ

Την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου ε.ε η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ εδέχθη εις το γραφείο του τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητος Χαράρε και περιχώρων κ. Ιωάννη Στουγιαννίδη. Ο Μακαριώτατος συζήτησε μαζί με τον κύριο Πρόεδρος διάφορα θέματα που αφορούν το Πατριαρχείο. Κατά την ολιγοήμερη παραμονή του στην Αλεξάνδρεια ο κ. Στουγιαννίδης μεταξύ άλλων είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και με τον νέο Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε Σεβ. κ. Γεώργιο.     

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ

Την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ εδέχθη εις το γραφείο του τον κ. Βύρωνα Βαφειάδη, Πρόεδρο του Ελληνικού Επιμελητηρίου Αλεξανδρείας, και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και συζήτησε μαζί τους διάφορα θέματα και μελλοντικές σχέσεις των εμπόρων Αλεξανδρείας και Κρήτης. Ο Πρόεδρος του επιμελητηρίου παρέδωσε στον Πατριάρχη το ποσόν των 10,000 Αιγυπτιακών λιρών υπέρ του έργου του Πατριαρχείου.

Το Βράδυ της ιδίας μέρας ο Πατριάρχης παρευρέθη στην Γενική Συνέλευση του επιμελητηρίου. Ο Πατριάρχης στην ομιλία του αναφέρθηκε στην μακραίωνη ιστορία των Ελλήνων της Αλεξάνδρειας και ενεθάρρυνε τα μέλη του επιμελητηρίου επιβεβαιώνοντας τις μελλοντικές σχέσεις των εμπόρων Αλεξάνδρειας και Κρήτης. 

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Την Κυριακή 7 Νοεμβρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ τέλεσε την Θεία Λειτουργία εις τον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Κοινότητας των Αραβορθοδόξων. Εις τον λόγο του ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε εις την ενότητα και αγάπη που θα πρέπει να υπάρξει μεταξύ των πάροικων. Εις το τέλος της ακολουθίας ανταλλάχτηκαν δώρα και προσφέρθηκε κέρασμα εις την αίθουσα του Ναού.

Το βράδυ της ιδίας ημέρας ο Πατριάρχης χοροστάτησε στην ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού εις τον πανυγηρίζοντα Ιερό Ναό των Ταξιαρχών Ιμπραημίας, όπου στον λόγο του αναφέρθηκε στην σημασία των αγγέλων εις την ζωή μας.  

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ

Το απόγευμα της 8ης Νοεμβρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ χοροστάτησε στην ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού εις το παρεκκλήσι του Αγίου Νεκταρίου εντός της Πατριαρχικής Μονής Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου.

Κατά την διάρκεια της ακολουθίας τοποθετήθηκε για προσκύνημα τεμάχιο του τιμίου λειψάνου και διάφορα προσωπικά αντικείμενα του Αγίου, και ο Πατριάρχης ανεφέρθη εις την ζωή του αγίου και  στα διάφορα συγγράμματά του. Επίσης ο Πατριάρχης τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των κοιμηθέντων, επισκόπου Μαδαγασκάρης κυρού Νεκταρίου και Ιεροδιακόνου Νεκτάριου.  

Την επομένη ο Πατριάρχης χοροστάτησε στην Θεία Λειτουργίας προς τιμήν του Αγίου. 

Το μεσημέρι της ιδίας ημέρας  είχε συνάντηση με τον Πρέσβυ της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Παναγιώτη Βλασσόπουλο, ο οποίος συνοδευόταν από τον Γενικό Πρόξενο στην Αλεξάνδρεια κ. Θεοχάρη Λαλάκο. Κατά την διάρκεια της συναντήσεως συζητήθηκαν διάφορα θέματα που αφορούν το Πατριαρχείο. Στην συνέχεια ο κύριος Πρέσβυς και ο Γενικός Πρόξενος παρακάθησαν σε γεύμα στην Πατριαρχική Τράπεζα.

Μετά το γεύμα ο κύριος Βλασσόπουλος συνοδευόμενος από τον Μακαριώτατο μετέβη εις το παρεκκλήσιο του Αγίου Νεκταρίου όπου και προσκύνησε το τίμιο λείψανο του Αγίου.      

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΕ ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΕΣ

Την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ εδέχθη εις το γραφείο του τον Πρόεδρο της Προτεσταντικής Εκκλησίας στην Αίγυπτο  Dr. Rev. Safwat N. El-Baiady, ο οποίος συνοδευόταν από εκπροσώπους της Ευαγγελικής και της Κοπτικής Εκκλησίας στην Αίγυπτο.

Κατά την διάρκεια της συναντήσεως συζητήθηκαν διάφορα θέματα που απασχολούν τους ανθρώπους της Αφρικής και πως μπορούν οι διάφορες Εκκλησίες να βοηθήσουν σε θέματα καταπολέμησης τους Aids, της φτώχειας κ.α.

Το μεσημέρι τις ιδίας ημέρας εδέχθη την επιτροπή της Αραβόφωνης Εκκλησίας των Αρχαγγέλων Καίρου, και συνεχάρη τον προϊστάμενο του Ιερού Ναού π. Ηλία για το αξιόλογο έργο που επιτελεί εκεί.     

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ

Την 11η Νοεμβρίου ε.ε. μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά η Α.Θ.Μ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ χοροστάτησε εις την Θεία Λειτουργία που ετελέσθη εις το παρεκκλήσιο εντός της Πατριαρχικής Μονής Αγίου Σάββα του ηγιασμένου, όπου και βρίσκεται θαυματουργή εικόνα του Αγίου Μηνά.

Το μεσημέρι της ιδίας ημέρας ο Πατριάρχης επισκέφθη το Κοπτικό Μοναστήρι του Αγίου Μηνά όπου και συναντήθηκε με τους Κόπτες Επισκόπους Δημήτριο και Κύριλλο, οι οποίοι ξενάγησαν τον Πατριάρχη στους χώρους του Μοναστηριού. Ο Πατριάρχης συνεχάρη τους πατέρες για το αξιόλογο έργο που επιτελούν και για τα έργα τα οποία γίνονται εις το Μοναστήρι.    

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΙΟ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΑΡΑΦΑΤ

Την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ παρέστη εις την εξόδιο ακολουθία του Παλαιστινίου ηγέτη Yasser Arafat, όπου εν συνεχεία η σορός μετεφέρθη εις την Ramala για ταφή.

Ο Πατριάρχης μετά την ακολουθία είχε συνάντηση με πολιτικά πρόσωπα του Αιγυπτιακού κράτους, αλλά και του Ελληνικού, μεταξύ αυτών τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Πέτρο Μολυβιάτη, τον κ. Γεώργιο Παπανδρέου και τον κ. Λυσσαρίδη και συζήτησε μαζί τους διάφορα θέματα, και τις καλές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδος, Αιγύπτου και Κύπρου.   

ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ

Την Κυριακή 21 Νοεμβρίου ε.ε., εορτή των Eισόδιων της Θεοτόκου, η Α. Θ. Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, μετά το τέλος της Πατριαρχικής Λειτουργίας, έλαβε χώρα η ενθρόνιση του Μακαριωτάτου στην δεύτερη έδρα του Πατριαρχείου.   

Τον Μακαριώτατο, προσφώνησε ο Γέρων Μητροπολίτης Αξώμης Πέτρος, αναφέρθηκε στην προσφορά του Αλεξανδρινού Προκαθημένου στην Εκκλησία του Αγίου Μάρκου μέχρι και της εκλογής του, τον συνεχάρη και του ευχήθηκε κάθε ενίσχυση από τον Θεό στο δύσκολο έργο το οποίο έχει να επιτελέσει.

Στην αντιφώνηση του ο Μακαριώτατος, ευχαρίστησε όλους για την αγάπη με την οποία τον περιέβαλαν, τόνισε τον ιεραποστολικό χαρακτήρα του Πατριαρχείου αλλά και το έργο το οποίο καλείται να επιτελέσει στις μέρες μας ο Αποστολικός Θρόνος του Αγίου Μάρκου. Αναφέρθηκε, στις σχέσεις με τα άλλα δόγματα και τις Εκκλησίες και στην συνέχιση του διαλόγου. Τέλος ευχαρίστησε όλους και τους ζήτησε να φανούν συμπαραστάτες στο δύσκολο έργο που του ανέθεσε η Εκκλησία.

Παραβρέθηκαν οι Πρέσβεις της Ελλάδας και της Κύπρου στην Αίγυπτο κ. Παναγιώτης Βλασσόπουλος και Φαίδων Αναστασίου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, ο Πρόεδρος της Κοινότητος αραβοφώνων Ορθοδόξων κ. Robert Hosni, ο  Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Χ. Κατσιμπρής, παροικιακοί παράγοντες και εκπρόσωποι σωματείων και συλλόγων,   εκπρόσωποι των άλλων δογμάτων και πλήθος κόσμου.

Το  μεσημέρι παρατέθηκε γεύμα από την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, προς τιμής του Μακαριωτάτου, σε γνωστό εστιατόριο της πόλης.

ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΑΜΕΡΟΥΝ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου ε.ε., εορτή της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, τέλεσε την εις Επίσκοπο χειροτονία  του εψηφισμένου Μητροπολίτη Καμερούν  Γρηγορίου Στεργίου,  εις τον Ιερό Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, στην Αλεξάνδρεια, πλαισιούμενος από Αρχιερείς του Θρόνου, Αρχιερείς   άλλων Εκκλησιών, τους κληρικούς του Πατριαρχείου και κληρικούς από την  Ελλάδα.

Απευθυνόμενος ο Μακαριώτατος, κατά την χειροτονία, στον νέο Μητροπολίτη, αναφέρθηκε στο μεγάλο μυστήριο της ιεροσύνης και την σημασία του για τον άνθρωπο, στον αγώνα που τον περιμένει στην νέα του διακονία  και στο έργο του ιεραποστόλου στην μαύρη ήπειρο.

Στην αντιφώνηση του ο νέος Μητροπολίτης Καμερούν, ευχαρίστησε τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο  για την τιμή που του έκανε, δήλωσε σεβασμό και αφοσίωση στο πρόσωπο του, στο θεσμό και το έργο του Πατριαρχείου, τέλος ευχαρίστησε, όπως συνηθίζεται, τους γονείς του και  όλους όσους συνέβαλάν θετικά στην ζωή του για να φθάσει σήμερα να λαμβάνει από τα χέρια του Πατριάρχου την Αρχιερωσύνη.

Το μεσημέρι παρατέθηκε γεύμα προς τιμήν του Μακαριωτάτου από τον νεοχειροτονηθέντα.

Στην χειροτονία παραβρέθηκαν, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Θεοχάρης Λαλάκος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Χ. Κατσιμπρής, πρόεδροι παροικιακών σωματείων και συλλόγων, πολλοί πάροικοι και επισκέπτες από την Ελλάδα.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

Την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄, επισκέφθηκε την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου ε.ε., ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής ο οποίος πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, έφτασε στην Ιερά Πατριαρχική Μονή του Αγίου Σάββα, συνοδευόμενος από την σύζυγό του,  από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Π. Μολυβιάτη, τους Υφυπουργούς Εξωτερικών, τον Εκπρόσωπο Τύπου της Ελληνικής Κυβέρνησης, τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Αίγυπτο κ. Π. Βλασσόπουλο, τον Γενικό Πρόξενο στην Αλεξάνδρεια κ. Θ. Λαλάκο και άλλους Κυβερνητικούς και Διπλωματικούς παράγοντες.

Τον κ. Καραμανλή υποδέχθηκε ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου πλαισιούμενος από Αρχιερείς του Θρόνου και το κλήρο του Πατριαρχείου.

Αφού Προσκύνησαν στον Πατριαρχικό Ναό και ξεναγήθηκαν από τον ίδιο τον Πατριάρχη μετέβησαν στην Μεγάλη Αίθουσα της Μονής, εκεί ο Μακαριώτατος καλωσόρισε τον κ. Καραμανλή στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, αναφέρθηκε στη σημασία του έργου του Πατριαρχείου, ευχαρίστησε την Ελλάδα για την βοήθεια που παρέχει στο Πατριαρχείο και χάρισε στον κ. Καραμανλή ένα Σταυρό καθώς και στην σύζυγό τις Εικόνες του Χριστού και της Παναγίας, επίσης σε όλη την συνοδεία του Πρωθυπουργού προσέφερε ασημένιους δίσκους με το έμβλημα του Πατριαρχείου.

Στην συνέχεια ο κ. Καραμανλής ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την υποδοχή, είπε ότι γνωρίζει για το έργο του  Πατριαρχείου στην δοκιμαζόμενη αφρικανική ήπειρο και δήλωσε ότι θα στέκεται συμπαραστάτης στη σημαντική αυτή προσφορά προς τον άνθρωπο και χάρισε στον Μακαριώτατο ένα αρχιερατικό εγκόλπιο.

Updated 11/12/04