Μάρτιος  2004

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Με Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, τιμήθηκε η Κυριακή της Ορθοδοξίας στις 29 Φεβρουαρίου ε. ε., εις τον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Σάββα του Ηγιασμένου. Την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρο Ζ΄ πλαισίωσαν ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νειλουπόλεως Γεώργιος και οι κληρικοί του Πατριαρχείου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η Λιτανεία των Ιερών εικόνων εντός του ναού και η ανάγνωση των  συνοδικών αποφάσεων. Στη  συνέχεια ο Μακαριώτατος τέλεσε παρουσία της Γενικής Προξένου Αλεξανδρείας κα. Κωνσταντίνας Αθανασιάδου, του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Χαραλάμπου Κατσιμπρή και άλλων Κοινοτικών παραγόντων, των Προέδρων και Εκπροσώπων των Ελληνικών Σωματείων και Συλλόγων της Αλεξάνδρειας και πλήθους παροίκων το Μνημόσυνο των  Προέδρων και ευεργετών της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανσοιολ. Αρχιμανδρίτης Καλλίστρατος Οικονόμου ενώ ο Μακαριώτατος στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ευχήθηκε σε όλο το εκκλησίασμα χρόνια πολλά, υγεία και δύναμη έτσι ώστε όλοι να φτάσουμε στην μεγάλη εορτή του Πάσχα με πνευματική άνοδο.     

Ακολούθησε, δεξίωση στην Μεγάλη Αίθουσα της Πατριαρχικής Μονής κατά την οποία ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου τίμησε τον μουσικό κ. Δημήτρη Νεαμονίτη, με τον Σταυρό του Αγίου Μάρκου, για την προσφορά του στην παροικία της Αλεξάνδρειας. Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στο έργο του τιμωμένου αλλά και στη συνεχή μέχρι και σήμερα  προσφορά του στον Ελληνισμό της Αλεξάνδρειας. Με μεγάλη συγκίνηση ο κ. Νεαμονίτης ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την τιμή που του έκανε και για την αναγνώριση του έργου του από τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος συνοδευόμενος από κληρικούς του Πατριαρχείου μετέβη στα Ελληνικά Κοιμητήρια Αλεξανδρείας όπου τέλεσε την εξόδειο ακολουθία της μακαριστής παροίκου Σοφίας Τσεβά.

---------------------------------------------------------------------------

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΠΡΟΞΕΝΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Την Α. Θ. Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής  κ.κ. Πέτρο Ζ΄ επισκέφθηκε την Δευτέρα 1η Μαρτίου ε. ε. ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στην Αλεξάνδρεια κ. Alexander Chvykov προκειμένου να τον συγχαρεί για την βράβευσή του από το «ΔΙΕΘΝΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ» το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Ρωσικής Εκκλησίας.

Όπως είναι γνωστό, ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου τιμήθηκε στις 21 Ιανουαρίου ε.ε. από το προαναφερθέν ίδρυμα για την: «…Διαπρεπή δραστηριότητά του στο πεδίο των σχέσεων και της ενότητας των Ορθοδόξων λαών…».

Ο κ. Πρόξενος συνεχάρη  τον  Μακαριώτατο για την απονομή του βραβείου και μετέφερε την εκτίμηση και τον σεβασμό καθώς και την εμπιστοσύνη που τρέφει στο πρόσωπο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου Ζ΄ η Ρωσική Εκκλησία, ο Πρόεδρος της χώρας κ. Vladimir Poutin,  ο οποίος συναντήθηκε με τον Πατριάρχη κατά την εκεί επίσκεψή του και γενικά το σύνολο του Ρωσικού λαού. Επίσης είπε ότι το Γενικό Προξενείο της Ρωσίας θα είναι στη διάθεση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας για ότι χρειαστεί.

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον κ. Chvykov  για  την επίσκεψή του αυτή και αναφέρθηκε στις καλές σχέσεις των Εκκλησιών Αλεξανδρείας και Ρωσίας. Αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του στην Ρωσική Εκκλησία και στην αγάπη την οποία έδειξε ο Πατριάρχης της Ρωσίας Αλέξιος Β΄ στο πρόσωπο του Αλεξανδρινού Προκαθημένου συνοδεύοντάς τον σε όλες τις επισκέψεις. Ο Μακαριώτατος έκανε επίσης αναφορά στο έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην αφρικανική ήπειρο με τις ιεραποστολές και στο αναστηλωτικό έργο που επιτελείται στην Αλεξάνδρεια το Κάϊρο και όλη την Αίγυπτο.

---------------------------------------------------------------------------

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Την Α. Θ. Μακαριότητα τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Πέτρο Ζ΄ επισκέφθηκε, την Τετάρτη 3 Μαρτίου ε. ε.  τηλεοπτικό συνεργείο της Ρουμανικής Κρατικής Τηλεόρασης με επικεφαλής την Διευθύντρια κ. Dona Tudor. Το συνεργείο συνόδευαν ο Α΄ Γραμματέας της Ρουμανικής Πρεσβείας στο Κάιρο και υπεύθυνος για θέματα Τύπου και Πληροφοριών  κ. Gabriel Michai  και ο ελληνομαθής Γενικός Πρόξενος της Ρουμανίας στην Αλεξάνδρεια   κ. Andrei Mircea.

Στην συνέντευξή του ο Μακαριώτατος, ενημέρωσε γιά την ιστορία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και γιά το ανά την αφρικανική ήπειρο επιτελούμενο ιεραποστολικό έργο. Αναφέρθηκε στον διάλογο με όλες τις Χριστιανικές Εκκλησίες, τα άλλα δόγματα και διάφορες θρησκείες και σημείωσε την σημαντική βοήθεια και προστασία που προσφέρει η Αιγυπτιακή Κυβέρνηση στο Πατριαρχείο ώστε να διευκολύνεται το έργο του. Επίσης αναφέρθηκε στην επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε τον Σεπτέμβριο του 2003 στην Ρουμανική Εκκλησία, τόνισε τις αγαθές σχέσεις που συνδέουν τα δύο Πατριαρχεία και εξέφρασε τον θαυμασμό του για την πίστη του Ρουμανικού λαού και κυρίως για το έργο το οποίο επιτελεί ο Προκαθήμενος της Ρουμανικής Εκκλησίας κ. Θεόκτιστος.

Μετά το πέρας της συνεντεύξεως ο Γενικός Πρόξενος της Ρουμανίας μετέφερε στον Μακαριώτατο τις εντυπώσεις του Ρουμανικού λαού από την εκεί επίσημη επίσκεψή του η οποία ήταν η πρώτη επίσκεψη Προκαθημένου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας στο Πατριαρχείο της Ρουμανίας καθώς και τον θαυμασμό όλων για το ιεραποστολικό έργο το οποίο επιτελεί στο Πατριαρχείο του. Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον Πρόξενο και αναφέρθηκε στις καλές σχέσεις που συνδέουν τα δύο Πατριαρχεία. Μίλησε με τον κ.  Mircea  και την  κ. Tudor για την επίσκεψη του στην Ρουμανία και τις εντυπώσεις του. Τέλος  χάρισε στον κ. Πρόξενο, τον κ. Mihai  και το τηλεοπτικό συνεργείο ενθύμια με το έμβλημα του Πατριαρχείου καθώς και εικόνες του Αγίου Μάρκου.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Αριθμ. Πρωτ. 155

Τω Εξοχωτάτω

Προέδρω της Ελληνικής Κυβερνήσεως

κ. Κωνσταντίνω  Καραμανλή

Εις Αθήνας

Εξοχώτατε κ. Πρόεδρε,

Δια τώνδε των Πατριαρχικών ημών Γραμμάτων εκφράζομεν τας συγχαρητηρίους ημων ευχάς επί τη αναδείξη της υμετέρας Εξοχότητος εις το υψηλόν αξίωμα του Πρωθυπουργού τής Ελλάδος, συμφώνως τω αποτελέσματι των προσφάτων εκλογών της 7ης Μαρτίου 2004.

Ευχόμενοι πάσαν επιτυχίαν επ’ αγαθώ της φιλτάτης ημών  Πατρίδος και των τέκνων αυτής, των τε του μητροπολιτικού κέντρου και απολύτως μετ’ αυτών συνδεδεμένων των της διασποράς, εις το δύσκολον, σύνθετον και ανοδικόν υμών έργον, το οποίον δια της  ψήφου του ελληνικού λαού ανετέθη υμίν, επικαλούμεθα εφ' υμάς προσωπικώς, ως επί πάντας τους περί υμάς το πλούσιον έλεος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και απονέμομεν υμίν ολόθυμον την πατρικήν και Πατριαρχικήν ημών ευλογίαν.

Διάπυρος προς Θεόν ευχέτης

+ Ο Αλεξανδρείας Πέτρος

Εν τη Μεγάλη Πόλει της Αλεξανδρείας

τη 8η Μαρτίου 2004

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Β΄ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Με Πατριαρχική Θεία Λειτουργία τίμησε την μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, στον Καθεδρικό Πατριαρχικό Ναό Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, στις 7 Μαρτίου ε. ε.  Β΄ Κυριακή των Νηστειών.

Τον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Πέτρο Ζ΄ πλαισίωσαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Πηλουσίου Ειρηναίος και οι κληρικοί του Πατριαρχείου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πρωτοπρεσβύτερος Σπυρίδων Κλαδάκης.

 Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος τέλεσε το μνημόσυνο της Δασκάλας κ. Δωροθέας Κορκοτσάκη, το οποίο οργάνωσε η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας την οποία υπηρέτησε ως δασκάλα για πολλά χρόνια, καθώς και τα μνημόσυνα  των παροίκων Χρυσάνθης Πέχνα, Φωτεινής, Ευτυχίας και Χρυσούλας Παπαγεωργίου.

Στην Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν η Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ. Κωνσταντίνα Αθανασιάδου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Χαράλαμπος Κατσιμπρής, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Ε. Κ. Α. κ. Δημήτρης Βαφειάδης, ο Πρόεδρος της εν Αλεξανδρεία Αδελφότητος Κυπρίων κ. Χ. Κουμίδης, πολλοί Πρόεδροι Ελληνικών Σωματείων και Συλλόγων πάρα πολλοί πάροικοι καθώς και αρκετοί Αραβόφωνοι από την Κοινότητα των Ορθοδόξων Αραβοφώνων Χριστιανών.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Γ΄ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΙΜΠΡΑΗΜΙΑ


Στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών Ιμπραημίας μετέβη η Α. Θ. Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, το απόγευμα της Παρασκευής 12 Μαρτίου  ε. ε.,  συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Πηλουσίου Ειρηναίο και κληρικούς του Πατριαρχείου όπου τέλεσε την Ακολουθία των Γ΄ Χαιρετισμών.

Ο Μακαριώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Παναγίας, στην ιδιαιτερότητα της ακολουθίας των χαιρετισμών και προέτρεψε τους πιστούς  να προετοιμάζονται και να φθάσουν στο Άγιο Πάσχα γεμάτοι από το Άγιο Πνεύμα.

Στην ακολουθία παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Ελληνικής
Κοινότητος Αλεξανδρείας κ. Χαράλαμπος Κατσιμπρής, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας κ. Εδμόνδος Κασιμάτης, και η κα. Σοφία Χρυσανθακοπούλου εκ μέρους του Ελληνικού Προξενείου.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ

Το Σάββατο 13 Μαρτίου ε.ε. το απόγευμα αφίχθηκε στο Κάιρο η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ συνοδευόμενος από τον Διάκονο Νεκτάριο. Στην Πατριαρχική Επιτροπεία Καίρου τον υπεδέχθη ο Επίτροπός του Θεοφιλ. Επίσκοπος Νιτρίας Αλέξιος επικεφαλής των Κληρικών της Επιτροπείας. 

Ο Μακαριώτατος επιθεώρησε τις εργασίες ανακαινίσεως του Καθεδρικού Ναού και της Επιτροπείας, ενημερώθηκε σχετικά από τον Επίσκοπο και τους μηχανικούς και έδωσε τις δέουσες οδηγίες, εκφράζοντας παραλλήλως την ικανοποίησή του για τη μέχρι τώρα πορεία των έργων. Ακολούθως στο γραφείο του είχε υπηρεσιακή συνεργασία με τον Πατριαρχικό Επίτροπο και τον λογιστή του κ. Αντώνιο Διαμαντίδη. Στη συνέχεια μετέβη για να καταλύσει στην Πατριαρχική Μονή του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καίρου, όπου τον υπεδέχθησαν ο Προιστάμενος αυτής Θεοφιλ. Επίσκοπος Βαβυλώνος Θεοφύλακτος και οι πατέρες της Μονής.  

Την επομένη το πρωί, Γ΄ Κυριακή των Νηστειών (Σταυροπροσκυνήσεως) προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό των Αγίων Κων/νου και Ελένης, όπου και προέστη της τελετής της Σταυροπροσκυνήσεως κατά την τάξιν του Πατριαρχείου, καθώς και του μνημοσύνου των δωρητών, μεγάλων δωρητών, ευεργετών και μεγάλων ευεργετών της ευαγούς Ελληνικής Κοινότητος Καίρου και των ευεργετών της Φιλοπτώχου Κυριών Καίρου, συμπαραστατούμενος από τους δύο ανωτέρω Επισκόπους και τους Ιερείς της  Επιτροπείας και του Ναού. Καλλιφωνότατα εκόσμησε το ψαλτήριο ο κ. Γεώργιος Βαλλάς, βοηθούμενος υπό του κ. Νικ. Κάτσικα. 

Τον Θείον Λόγον εκήρυξε ο ίδιος ο Πατριάρχης με λόγους μεστούς και γεμάτους από μοναδικές αλήθειες της πίστεώς μας. Συγκεκριμένα ο Μακαριώτατος μεταξύ άλλων είπε: «Ο Σταυρός του Κυρίου μας Ιησού Χριστού αποτελεί το ορατό σύμβολο της καταλλαγής του Θεού προς τον άνθρωπο...Υπό το πνεύμα αυτό η Εκκλησία  θέτει τον Σταυρό στο Κέντρο του Ναού σήμερα... Ο σκοπός είναι να τονωθούν οι πιστοί διά της Χάριτός του κατά τη νηστευτική περίοδο...μας προετοιμάζει για όσα πρόκειται να έλθουν κατά την Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση...η σημασία και η αξία του Σταυρού συνδέεται απολύτως με την Ανάσταση...Η Εκκλησιαστική συνείδηση θεωρεί το Σταυρό του Χριστού ως καρπό της επενεργείας του Αγίου Πνεύματος, γι αυτό και προσκυνείται μετά πάσης ταπεινώσεως...ο Ιησούς καλεί πάντες να σηκώσουν το σταυρό τους και να προετοιμαστούν έτσι για την ανάστασή τους...Ο Σταυρός του Χριστού επειδή αποτελεί έκφραση ελευθερίας δεν είναι υποχρεωτικός.....Στην ύψιστη και συνάμα ουσιαστική πρόσκληση του Κυρίου μας, όποιος θέλει, να σηκώσει  τον σταυρό του και να τον ακολουθήσει, ανταποκριθήκαμε όλοι με το βάπτισμά μας και συνεχίζουμε...Ασπαζόμενοι τον Σταυρό προσάγουμε στα πόδια του Εσταυρωμένου τα προβλήματά μας και δεχόμαστε την αγάπη και την ευλογία του...»

Στην Θεία Λειτουργία παρέστη ο Εξοχώτατος Πρέσβυς της Ελλάδος στην Αίγυπτο κ. Π. Βλασσόπουλος, ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ. κ. Χρ. Καβαλής, Κοινοτικοί Επίτροποι, το Δ.Σ. της Φιλοπτώχου αδελφότητος Κυριών Καίρου, σωματεία, σύλλογοι, άλλοι φορείς και πλήθος Καιρινών, που στο τέλος έσπευσαν να πάρουν την ευχή του Πατριάρχου τους. Ακολούθησε προσφορά καφέ κατά τη διάρκεια του οποίου ο Μακαριώτατος είχε την ευκαιρία να συζητήσει, μεταξύ άλλων, με τον Έλληνα Πρέσβυ κ. Παν. Βλασόπουλον θέματα που απασχολούν  τον Πατριαρχείον.

Τέλος ο Μακαριώτατος προσκληθείς παρέστη με τους Θεοφιλεστάτους και τους λοιπούς Κληρικούς του σε γεύμα, που προσφέρθηκε προς τιμήν του από τον Μέγα Εκκλησιάρχη και πρωτοψάλτη του Κοινοτικού Ναού κ. Γεώργιο Βαλλά και την και ερίτιμο κα Ελένη Τσέππα. Εν συνεχεία, με αγάπη αποχαιρέτησε όλους και ανεχώρησε οδικώς για την έδρα του Αλεξάνδρεια.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΠΟΛΥΗΜΕΡΗ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ

Για πολυήμερη παραμονή έφθασε στο Κάιρο η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ το Σάββατο το απόγευμα, συνοδευόμενος από τον Πατριαρχικό Διάκονο  Νεκτάριο Κοντογιώργο, με σκοπό την συμμετοχή του, ως τιμωμένου προσώπου, στις εκδηλώσεις για το Ιωβηλαίο των εκατό ετών του Πανηπειρωτικού Συλλόγου, ως και για την τριήμερη συνάντηση των Προέδρων και Προκαθημένων του Συμβουλίου των Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής (MECC).

Με την άφιξη του στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου, δέχτηκε στο γραφείο του τον υπεύθυνο μηχανικό των έργων ανακαινίσεως του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου και του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος στο Χελουάν Saber Hakim, με τον οποίον είχε συνεργασία για την πορεία των έργων.

Το βράδυ μετέβη στο Ελληνικό Κέντρο Καίρου συνοδευόμενος από τους Επισκόπους και όλους τους Κληρικούς της πόλεως, για να παρακολουθήσει παμπαροικιακή επίσημη εκδήλωση για τα 100 χρόνια του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Καίρου. Παρέστησαν ο Εξοχ. Πρέσβυς της Κύπρου κ. Φαίδων Αναστασίου, ο Σύμβουλος Α' της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Γ. Χατζημιχελάκης, εκπροσωπών τον Πρέσβυ κ. Παν. Βλασσόπουλο, ο Γεν. Πρόξενος της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Ηρακλής Αστεριάδης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Καίρου κ. Χρ. Καβαλής και πολλά μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής, σωματεία, φορείς και σύλλογοι και σχεδόν ολόκληρη η Ελληνική παροικία. Φιλοξενούμενοι ήταν πολλοί Ηπειρώτες από την περιοχή της Παραμυθίας με χορευτικό συγκρότημα και τον φιλοπρόοδο πολιτιστικό σύλλογο Θεσπρωτίας, η Δημοτική Αρχή της πόλεως, εκπρόσωποι της λοιπής τοπικής αυτοδιοικήσεως, εκπρόσωποι του τμήματος  Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και άλλοι πολλοί. Κατά τη διάρκεια της εκδηλώσεως ο σύλλογος ανεκήρυξε την Α.Θ.Μ. Επίτιμο Πρόεδρο αυτού. Την τιμητική διάκριση έδωσε ο Πρόεδρος του συλλόγου κ. Απόλλων Βλάχος, ο οποίος και προσεφώνησε τον Μακαριώτατο με λόγους θερμούς και συγκινητικούς, αναφερόμενος στους δεσμούς της Αλεξανδρινής Εκκλησίας και των Ηπειρωτών κυρίως δε στην μακροχρόνια συνεργασία του Πατριάρχου, από όλες τις θέσεις πού υπηρέτησε στο Πατριαρχείο, με τους Ηπειρώτες.

Κατά την αντιφώνησή του ο Πατριάρχης είπε μεταξύ άλλων: «...Οι προς τιμή μας διακρίσεις αντανακλώνται, όπως είναι φυσικό στον ιστορικό-εκκλησιαστικό και συνάμα εθνικό θεσμό του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, καθώς τα πρόσωπα υπηρετούν τους θεσμούς...η χαρά  μας πολλαπλασιάζεται, επειδή ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος έχει συνδέσει την ιστορία του και την παρουσία του στην Αίγυπτο με έργα ευποιίας και φιλανθρωπίας, με έργα προσφοράς και αγάπης....» Τέλος ο Μακαριώτατος τόνισε το πατριωτικό στοιχείο και τον άρρηκτο δεσμό Ελληνισμού και Ορθοδοξίας στα πρόσωπα και την ιδιοσυγκρασία όλων των Ελλήνων και δη των Ηπειρωτών και εξέφρασε την ευχή ο Θεός να συνεχίσει να αναδεικνύει σπουδαίους διαδόχους στα μεγάλα έργα, προς όφελος της Εκκλησίας και του Ελληνισμού. Ακολούθησε ψυχαγωγικό πρόγραμμα με ελληνικούς χορούς και δεξίωση.

Το πρωί της Κυριακής της Δ΄ Εβδομάδος των Νηστειών η ΑΘΜ προέστη της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ζειτούν, συμπαραστατούμενος από τους Θεοφιλ. Επισκόπους Βαβυλώνος και Νιτρίας, τον έξαρχο του Πατριάρχου Μόσχας κ. Αλεξίου, Πρωθιερέα Δημήτριο Νετσβετάγιεφ και τον Κλήρο της πόλεως, ενώ συμπροσευχόμενος στο Ιερό ήταν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τριμυθούντος της Εκκλησίας της Κύπρου Βασίλειος. Στην Θεία Λειτουργία παρέστη ο Εξοχώτατος Πρέσβυς της Ελλάδος κ. Παν. Βλασσόπουλος, οι λοιπές προξενικές και κοινοτικές αρχές της πόλεως, φορείς και σωματεία και σύσσωμος  ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Καίρου, με όλους τους εξ Ελλάδος Ηπειρώτες και υψηλούς φιλοξενουμένους. Επίσης πολλοί Ορθόδοξοι Ρώσοι, δεδομένου ότι με πρωτοβουλία του Πατριάρχου μας έχει δοθεί ο Ναός για τις λατρευτικές ανάγκες των Ρώσων, κατ’αντιστοιχία με ότι συμβαίνει στη Μόσχα και σε επίπεδο διμερών σχέσεων της Αλεξανδρινής με την Ρωσική Εκκλησία.

Τον Θείο λόγο εκήρυξε ο ίδιος ο Μακαριώτατος, αναφερόμενος με λόγους μεστούς Θεολογικών νοημάτων στην περίοδο που διανύουμε και στη μνήμη του Αγίου Ιωάννου, συγγραφέως της Κλίμακος. Μεταξύ άλλων είπε: «...Ο Άγιος Ιωάννης αποτελεί υπόδειγμα της ασκητικής ζωής, καθώς διά του έργου του παρουσιάζει, αναλύει και κωδικοποιεί τα διάφορα στάδια της πνευματικής ζωής...Η κλίμαξ θεωρείται επιτομή της ανθρώπινης συμπεριφοράς και των πολλών εναλλαγών της...καρπός μελέτης και παρατηρήσεων των εκφράσεων και των εκδηλώσεων της ψυχής, ενώ με τρόπο μεθοδικό παρέχονται οι τρόποι καταγραφής και θεραπείας
τους....με Θείο φωτισμό καταγράφει τα πάθη και τις αδυναμίες της ψυχής...είναι διαχρονικός συγγραφέας και βαθύς γνώστης της ανθρώπινης ψυχής......Τα ορθά κριτήρια, η σωστή χρήση της λογικής και των λοιπών δυνάμεων...ως και η σωστή και αδιάκοπη προσευχή είναι οι σταθεροί άξονες των θεραπευτικών μεθόδων, που επεξεργάζεται ο Άγιος Ιωάννης...» Η ΑΘΜ αναφέρθηκε επίσης στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, που αποτελεί ένα από τα πολλά έργα των Ηπειρωτών και εξέφρασε την ευχή και την βεβαιότητα ότι ο Κύριος θα αναπαύει σε χώρα δικαίων τους προαπελθόντες Ηπειρώτες, γνήσιους διαδόχους αξίων και ικανών προγόνων και πατέρων. Στο τέλος προέστη του μνημοσύνου των Προέδρων, μελών και ευεργετών του Συλλόγου.

Ακολούθησε προσφορά καφέ, ενώ ο Μακαριώτατος εδέχθη όμιλο Ρώσων προσκυνητών-συγγραφέων και εκδοτών, προς τους οποίους μίλησε με κατάλληλους λόγους καλωσορίζοντάς τους στο Κάιρο και τονίζοντας τις ανέκαθεν πολύ καλές σχέσεις της Εκκλησίας του με την Ρωσική Εκκλησία και τον Προκαθήμενό της, ενώ τους ετόνισε ότι θα είναι ευπρόσδεκτοι σε όλα τα προσκυνήματα και Μοναστήρια της Αιγύπτου, προκειμένου να βοηθηθούν στο σημαντικό συγγραφικό και εκδοτικό έργο τους. Οι ευγενείς επισκέπτες προσέφεραν εκδόσεις τους στον ατριάρχη καθώς και ψηφιακούς δίσκους. Tο επίσημο γεύμα προς τιμήν της ΑΘΜ και των επισκεπτών, παρουσία όλων των Αρχών, παρατέθηκε στην Ελληνική Στέγη Ηλιουπόλεως.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ

Το απόγευμα της Κυριακής 21 Μαρτίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ έλαβε μέρος στη συνάντηση των τεσσάρων Προέδρων των Εκκλησιών Μέσης Ανατολής και του νέου Γενικού Γραμματέως Dr. Guirgis Saleh. Η συνάντηση είχε προπαρασκευαστικό χαρακτήρα. Συζητήθηκαν διαδικαστικά θέματα για τις συνεδρίες των τριών επομένων ημερών, ως και ό,τι αφορά στην ανάληψη των καθηκόντων του νέου Γενικού Γραμματέως κά.

Το βράδυ, συνοδευόμενος από τους δύο εν Καίρω Επισκόπους, Νιτρίας και Βαβυλώνος, και όλο τον Ιερό Κλήρο, παρακολούθησε στο θέατρο της Όπερας, μουσικοχορευτική εκδήλωση του Φιλοπροόδου Συλλόγου Παραμυθίας, στο πλαίσιο των εορτασμών του ιωβηλαίου του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Καίρου. Την εκδήλωση παρηκολούθησαν, εκτός των επισκεπτών, ο Πρόεδρος και η Κοινοτική Επιτροπή της ΕΚΚ και πλήθος παροίκων.

Το πρωί της Δευτέρας 22 Μαρτίου ε.ε. ο Μακαριώτατος δέχτηκε στην Πατριαρχική Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καίρου τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος κ. Ηρ. Αστεριάδη και στην συνέχεια άλλους παράγοντες και φορείς, με τους οποίους συνεζήτησε θέματα που αφορούν στο Πατριαρχείο.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΕΙ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

Το απόγευμα της Δευτέρας 22 Μαρτίου ε.ε. ξεκίνησαν οι εργασίες τις Διαχειριστικής Επιτροπής του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής, οι οποίες λαμβάνουν χώρα στο Κοπτικό Πατριαρχείο στο Κάιρο και θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 24 Μαρτίου. Η συνεδρίαση είναι η πρώτη μετά την Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου που διεξήχθη στην Κύπρο τον περασμένο Δεκέμβριο.

Της επιτροπής προεδρεύει η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ ως Πρόεδρος της οικογένειας των Ορθοδόξων Εκκλησιών Μέσης Ανατολής ( Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Πατριαρχείο Αντιοχείας, Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και Εκκλησία της Κύπρου). Συμπρόεδροι είναι ο Πατριάρχης των Κοπτών Σενούντα (οικογένεια Προχαλκηδονίων), ο Κοπτοκαθολικός Επίσκοπος Johanna Kolta (οικογένεια Καθολικών) και ο Επίσκοπος Safwat El-Bayadi (οικογένεια Προτεσταντών).  Παρόντες ήταν επίσης οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας Κύπρου Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τριμυθούντος Βασίλειος και Διάκονος Χριστόδουλος.

Κατά την σημερινή συνεδρία η επιτροπή ασχολήθηκε κυρίως με τα παρακάτω θέματα: έγκριση της ημερήσιας διάταξής, ομιλία του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου, μήνυμα του Πατριάρχου της Εκκλησίας των Χαλδάιων στο Ιράκ, έγκριση των πρακτικών της 8ης Γενικής Συνελεύσεως, σύσταση επιτροπής εξονομασμού και αναφορά παράδοσης αρμοδιοτήτων από τον προηγούμενο στον νέο γενικό γραμματέα.  Τέλος παρατέθηκε δείπνο για όλα τα μέλη της επιτροπής. 

Κατά την διάρκεια των διαλειμμάτων ο Μακαριώτατος είχε ιδιαίτερες επαφές με τα μέλη της επιτροπής και δη της Ορθοδόξου οικογενείας όπου και συζητήθηκαν τα θέματα που θα απασχολήσουν την επιτροπή εξονομασμού κατά την αυριανή συνεδρία. Επίσης ο Επίσκοπος Τριμυθούντος ενημέρωσε τον Πατριάρχη για θέματα που απασχολούν την Εκκλησία της Κύπρου.  

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

Το πρωί της Τρίτης 23 Μαρτίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ συνοδευόμενος από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως Γεώργιο μετέβη στο Κοπτικό Πατριαρχείο προκειμένου να προεδρεύσει των εργασιών της Διαχειριστικής Επιτροπής του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής.

Στην σημερινή συνεδρία συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις σχετικές με την πώληση του ομίλου των βιβλιοπωλείων του Συμβουλίου και στην συνέχεια τα μέλη της επιτροπής εξονομασμού ασχολήθηκαν με τον κατάλογο των υποψηφίων για τις ακόλουθες θέσεις: Οικονομικού Επόπτη, των Βοηθών του Γενικού Γραμματέως, των Επικεφαλής και των μελών των Υποεπιτροπών που απαρτίζουν το Συμβούλιο (Πίστης και Ενότητας, Επικοινωνίας, Εκπαίδευσης και Ανανέωσης, Διακονίας και Ζωής, Διοίκησης και Οικονομικών, και Ανακούφισης των προσφύγων της Παλαιστίνης.)

Το απόγευμα οι Πρόεδροι και τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής ενέκριναν τα προτεινόμενα ονόματα και στην συνέχεια συζήτησαν θέματα οικονομικής φύσεως καθώς και τις σχέσεις του Συμβουλίου με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών. Το τελευταίο θέμα παραπέμφθηκε σε υποεπιτροπή, η οποία και θα ετοιμάσει σχετική εισήγηση προς έγκριση από την Διαχειριστική Επιτροπή.

Το βράδυ ο Μακαριώτατος παρέστη σε δείπνο εργασίας μαζί με τους Πρέσβεις Ελλάδος και Κύπρου κ.κ. Παν. Βλασσόπουλο και Φ. Αναστασίου.    

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΛΗΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

Το μεσημέρι της Τετάρτης 24 Μαρτίου ε.ε. ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Διαχειριστικής Επιτροπής του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής.

Η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ προήδρευσε και πάλι μαζί με τους άλλους τρεις Προέδρους της συνεδριάσεως. Τα θέματα που απασχόλησαν την σημερινή συνεδρία της επιτροπής ήταν τα παρακάτω: Παρουσίαση της μελέτης για την τελική εξέταση των λογιστικών βιβλίων, σύσταση υποεπιτροπής για την μελέτη της πορείας της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον δοκιμαζόμενο λαό του Ιράκ, επιβεβαίωση των ονομάτων των μελών των υποεπιτροπών, ανάγνωση και έγκριση της εισηγήσεως για τις σχέσεις του Συμβουλίου με το νέο γραφείο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών στην Μέση Ανατολή και η πορεία του διαλόγου Χριστιανών και Μουσουλμάνων. 

Ο Επίσκοπος Ibrahem της Εκκλησίας των Χαλδαίων παρουσίασε την σημερινή κατάσταση των εκκλησιών του Ιράκ και τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης του Ιρακινού λαού καθώς και τις απειλές από τις διάφορες ασθένειες και τις καθημερινές πολεμικές συρράξεις.  

Η επόμενη συνάντηση της επιτροπής ορίστηκε να λάβει χώρα στην Δαμασκό της Συρίας στις 30 Νοεμβρίου 2004. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ & ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ

Με μεγάλη λαμπρότητα και στην παρουσία πλήθους πάροικων εορτάστηκε φέτος ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821 στο Κάιρο με επίκεντρο των εορτασμών τον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και την κατοικία του Πρέσβυ της Ελλάδος.

Το πρωί η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και στην συνέχεια της Δοξολογίας στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, συμπαραστατούμενος από τους Θεοφιλ. Επισκόπους Βαβυλώνος Θεοφυλάκτου, Νιτρίας Αλεξίου και Νειλουπόλεως Γεωργίου, του Καϊρινού Κλήρου συμπεριλαμβανομένου του προϊστάμενου του Ναού Αρχιμανδρίτου Εμμανουήλ Κιαγιά και του Πατριαρχικού Διακόνου ενώ έψελνε καλλίφωνα η χορωδία του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Καρύτση.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Μακαριώτατος ενώ στο τέλος της Δοξολογίας ο Πρέσβυς της Ελλάδος κ. Παναγιώτης Βλασσόπουλος ανέγνωσε εόρτιον μήνυμα του Προέδρου της  Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου προς τους αποδήμους Έλληνες.

Ο Πατριάρχης στο κήρυγμά αφού πρώτα αναφέρθηκε στην θρησκευτική πλευρά της εορτής μεταξύ άλλων είπε και τα εξής:

«Το Ελληνικό έθνος, εξαιρετικώς ευεργετημένο από τον Θεό, με πολλούς τρόπους δηλώνει την απόλυτη πίστη του στην Παναγία Μητέρα του Ιησού Χριστού, την Αειπάρθενο Κόρη που γέννησε τον Θεό……Η διπλή εορτή που σήμερα γίνεται αιτία της χαράς μας, συνδέει τη Θεία οικονομία για τη θεραπεία του ανθρωπίνου γένους με την απελευθέρωση που οδήγησε στην ίδρυση του Ελληνικού Κράτους. Συρρικνωμένο στην αρχή, επεκτάθηκε αργότερα στα σημερινά του όρια και αποτελεί την κοινή μας πατρίδα. Την πατρίδα που αγαπούμε, που μας γέννησε και που υπηρετούμε με κάθε τρόπο, είτε ζούμε στο μητροπολιτικό κέντρο, είτε στη διασπορά……Τιμώντας και τονίζοντας τη σημερινή διπλή εορτή στην δεύτερη έδρα του Πατριαρχείου μας, στο Κάϊρο, ενώπιον των αρχών, αλλά και των φιλέορτων τέκνων μας, ευχαριστούμε την Θεοτόκο που μας συγκέντρωσε και μας προσφέρει άνευ περιορισμών και προϋποθέσεων τη μεσιτεία και την προστασία της.’

Ολοκληρώνοντας ο Πατριάρχης ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκομένους λέγοντας και τα παρακάτω: ‘Επιπλέον, ευχαριστούμε την χορωδία του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Καρύκη, που από την Αθήνα ήλθε με την ευγενική χορηγία του φίλου κ. Ζερίτη κοντά μας για να εορτάσουμε από κοινού, και να λαμπρύνει με την παρουσία της και την υψηλή τέχνη την φετινή πανήγυρη του Ευαγγελισμού.»

Στην Θεία Λειτουργία και στην Δοξολογία παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Πρέσβυς της Ελλάδος, ο Πρέσβυς της Κύπρου κ. Φαίδων Αναστασίου, οι Πρόεδροι των Ελληνικών Κοινοτήτων Καίρου και Αλεξανδρείας Χρ. Καβαλής και Χαρ. Κατσιμπρής, οι Γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδος στο Κάϊρο και Αλεξάνδρεια Ηρ. Αστεριάδης και Κων/να Αθανασιάδου, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου Ανδρ. Κουζούπης, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Σ.Α.Ε.  Στέφ. Ταμβάκης, σύσσωμη η Διαχειριστική Επιτροπή της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, τα μέλη των διπλωματικών αντιπροσωπειών Ελλάδος και Κύπρου, οι Πρόεδροι και οι Εκπρόσωποι Συλλόγων και φορέων Καΐρου και Αλεξανδρείας, οι Εκπαιδευτικοί και οι Μαθητές των Ελληνικών Σχολείων Καΐρου και αντιπροσωπείες των Σχολείων Αλεξανδρείας, οι Βαθμοφόροι, πρόσκοποι και οδηγοί Καΐρου και Αλεξανδρείας, μεγάλος αριθμός προσκυνητών εξ Ελλάδος και πλήθος πάροικων συμπεριλαμβανομένου και ομίλου προσκυνητών από την Αλεξάνδρεια.

Ακολούθησε παρέλαση των μαθητών, προσκόπων και οδηγών στον αύλειο χώρο του Ναού και παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια.        

Το μεσημέρι ο Πρέσβυς κ. Βλασσόπουλος παρέθεσε δεξίωση στην Πρεσβευτική Κατοικία στην παρουσία όλων των προαναφερομένων, Πρέσβεων και διπλωματικών αντιπροσωπειών άλλων χωρών, εκπροσώπων του Υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, άλλων πολιτειακών και στρατιωτικών παραγόντων και πλήθους κόσμου.

Κατά την διάρκεια της δεξιώσεως ο Μακαριώτατος παραχώρησε συνέντευξη στον ελλαδικό τηλεοπτικό σταθμό "ΆΛΦΑ"  και μαζί με τον Πρέσβυ της Ελλάδας είχαν ιδιαίτερη συνάντηση με τον εκπρόσωπο του Εξοχωτάτου Προέδρου της Αιγύπτου κ. Μοχάμεντ Χόσνι Μουμπάρακ.

Η χορωδία του Αγίου Γεωργίου Καρύτση τραγούδησε παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια ενώ οι μαθητές των Ελληνικών Σχολείων Καίρου χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς.

Το ίδιο βράδυ ο Πατριάρχης παρακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα που παρουσίασε η χορωδία Αγίου Γεωργίου Καρύτση στο ανοικτό θέατρο της Όπερας του Καΐρου στο πλαίσιο των εορτασμών των 100 χρόνων της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και στην συνέχεια ανεχώρησε οδικώς για την έδρα του στην Αλεξάνδρεια.

---------------------------------------------------------------------------Ο ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΎΜΝΟΣ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα κει ξεχωριστή βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, τέλεσε την ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου η Α. Θ. Μ.  ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, την Παρασκευή 26 Μαρτίου ε.ε. στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια περιστοιχούμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Πηλουσίου Ειρηναίο, τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως Γεώργιο και τον κλήρο του Πατριαρχείου.

Ιδιαίτερη λαμπρότητα έδωσε στην ακολουθία η απόδοση του κανόνα του Ακαθίστου Ύμνου από την χορωδία του Αγίου Γεωργίου Καρύτση Αθηνών η οποία βρέθηκε χθες στο Κάιρο και σήμερα στην Αλεξάνδρεια με φροντίδα και έξοδα του κ. Παναγιώτη Ζερίτη ιδιοκτήτη της Χαρτοβιομηχανίας Θράκης και φίλου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Μετά το πέρας του Ακαθίστου Ύμνου ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε, απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα το οποίο πέραν από τους πάροικους αποτελείτο και  από πλήθος προσκυνητών από την Ελλάδα, στην ιστορία και την ισχυρή παράδοση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, στο σημαντικό αναστηλωτικό έργο που πραγματοποιείται στην Αίγυπτο καθώς και στο ανά την αφρικανική ήπειρο επιτελούμενο ιεραποστολικό έργο. Ευχαρίστησε τον κ. Ζερίτη για την χορηγία του ώστε να είναι σήμερα εδώ η χορωδία καθώς και τα μέλη της που τόσο ωραία απέδωσαν τους  Ύμνους της ακολουθίας του Ακαθίστου.

Την ακολουθία παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, η Γενικός Πρόξενος Αλεξανδρείας κα. Κωνσταντίνα Αθανασιάδου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Χαράλαμπος Κατσιμπρής, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καίρου κ. Χρήστος Καβαλής, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Αλεξανδρείας κ. Βύρων Βαφειάδης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας κ. Εδμόνδος Κασιμάτης, ο κ. Παναγιώτης Ζερίτης, Κοινοτικοί Επίτροποι και άλλοι παράγοντες, το διπλωματικό, διοικητικό και το προσωπικό ασφαλείας του Ελληνικού Προξενείου Αλεξανδρείας, οι εκπαιδευτικοί και η μαθητιώσα νεολαία καθώς και πάρα πολλοί πάροικοι και προσκυνητές από την Ελλάδα.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, μετά το Κάϊρο τέλεσε και στην Αλεξάνδρεια, σήμερα Σάββατο 27 Μαρτίου ε. ε., στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

Της Δοξολογίας, προηγήθηκε Θεία Λειτουργία, κατά την οποία ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου εκκλησιάσθηκε από το Άγιο Βήμα. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νειλουπόλεως Γεώργιος κάνοντας αναφορά στον Ακάθιστο Ύμνο, στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και στην Εθνική Εορτή.

Στο τέλος  της Δοξολογίας η Γενική Πρόξενος Αλεξανδρείας κα. Κωνσταντίνα Αθανασιάδου ανέγνωσε το μήνυμα του Εξοχωτάτου  Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας προς τον απόδημο Ελληνισμό, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε και τα εξής: «…Μέσα στο διεθνές κλίμα κατήφειας, δύο σημαντικότατα γεγονότα απασχολούν φέτος τη χώρα μας. Πρώτον, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, όπου οι ημερομηνίες πιέζουν για την επίτευξη μίας λύσεως, που θα πρέπει όμως, για να είναι βιώσιμη και λειτουργική να στηρίζεται στις αποφάσεις του ΟΗΕ, να σέβεται τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων πολιτών και να είναι συμβατή με τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαικής Ένωσης και το κοινοτικό κεκτημένο. Δεύτερον, η τέλεση της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης, των Ολυμπιακών αγώνων στη γενέτειρά τους την Ελλάδα........Το μήνυμα του 1821 στον 21ο  αιώνα είναι ότι οι καιροί αλλάζουν, αλλά ο στόχος παραμένει αμετάβλητος, ελευθερία, δημοκρατία, αντιμετώπιση κάθε απειλής, αξιοπρέπεια και προκοπή για το έθνος και την χώρα μας…»

Στην Θεία Λειτουργία και την Δοξολογία παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Πρόξενος της Ρουμανίας στην Αλεξάνδρεια, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας  κ. Χαράλαμπος Κατσιμπρής με το Διοικητικό Συμβούλιο, ο  Αναπληρωτής Πρόεδρος του Σ.Α.Ε κ. Στέφανος Ταμβάκης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Βύρων Βαφειάδης, ο Πρόεδρος της εν Αλεξανδρεία Αδελφότητος  Κυπρίων  κ. Χ. Κουμίδης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων «Πτολεμαίος ο Α΄» κ. Νικόλαος Παπαντώνης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας κ. Εδμόνδος Κασιμάτης, ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Μέσης Ανατολής κ. Μαγγιώρος, το προσωπικό του Ελληνικού Προξενείου΄, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές των Ελληνικών Σχολείων Αλεξανδρείας, οι πρόσκοποι και οι οδηγοί και πλήθος παροίκων.

Μετά το τέλος της Δοξολογίας ακολούθησε δεξίωση στην Μεγάλη Αίθουσα της Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Σάββα.

Το βράδυ ο Πατριάρχης παρέστη στην δεξίωση που παρέθεσε με την ευκαιρία της εθνικής επετείου η κα. Αθανασιάδου στον κήπο της προξενικής κατοικίας στην παρουσία σύσσωμης της ελληνικής παροικίας, διπλωματικών αντιπροσωπειών, θρησκευτικών εκπροσώπων και πλήθους εκλεκτών προσκεκλημένων.  

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΠΑΡΡΗΣΙΑ ΤΗΣ Ε΄ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ

Το πρωί της Κυριακής της Ε΄ Εβδομάδος των Νηστειών (28 Μαρτίου ε.ε.) η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ πραγματοποίησε την παρρησία του στον Ιερό Ναό των Αρχαγγέλων της κοινότητος των Αραβοφώνων του Ντάχερ, όπου ετέλεσε την Θεία Λειτουργία συμπαραστατούμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ερμουπόλεως Νικόλαο, τους Θεοφιλ. Επισκόπους Βαβυλώνος Θεοφύλακτο και Νιτρίας Αλέξιο, Ιερείς του Ναού και της Επιτροπείας και τον Πατριαρχικό Διάκονο. Στο τέλος προέστη του μνημοσύνου των κτιτόρων και ευεργετών του Ναού.

Στο κήρυγμά της η ΑΘΜ αναφέρθηκε στην Ευαγγελική περικοπή και στην αναγκαιότητα της μακαρίας ταπεινώσεως στη ζωή μας, ώστε να γίνεται διαρκώς συνείδησις του Χριστιανού ότι,  όποιος θέλει να κερδίσει μία θέση στον ουρανό και την αιωνιότητα, πρέπει να είναι στη γη διάκονος πάντων με πνεύμα ταπεινώσεως και αγάπης προς τον πλησίον. Επίσης εξήρε το έργο της συγκεκριμένης ενορίας και την πνευματική ζωή των πιστών, επαινώντας και την επιτροπή και τον εφημέριο του Ναού π. Ηλία Χαμπίμπ για την όλη δράση.

Κατά την Θεία Λειτουργία έψαλε η βυζαντινή Αραβόφωνη χορωδία του Ναού και παρέστησαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Ηρακλής Αστεριάδης, ο Α΄ αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Καίρου και Άρχων Μέγας Τελετάρχης του Θρόνου κ. Βασίλειος Σαραντινός, ο πρόεδρος όλων των Αραβοφώνων της Αιγύπτου και της κοινότητος του Ντάχερ Mr. Robert Hosni, τα μέλη της Επιτροπής, ο πρόεδρος του «Αλεξανδρινού Φάρου» κ. Πάτροκλος Παπαστεφάνου, και πλήθος πιστών.

Ακολούθησε δεξίωση και το μεσημέρι παρατέθηκε προς τιμήν του Πατριάρχου γεύμα σε όλους τους ανωτέρω, στην αίθουσα δεξιώσεων του Ναού. Εν συνεχεία ο Μακαριώτατος συνοδευόμενος από τους Επισκόπους και τους Ιερείς του μετέβη στην Πατριαρχική Επιτροπεία Καίρου, προς επιθεώρηση των εργασιών. Είχε συνεργασία με τους μηχανικούς Νικόλαο Πολίτη και Saber Hakim και τον Επίτροπό του. Επίσης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Αλεξανδρινού Φάρου, ελθόντα από Αθήνα, με τον οποίο συνεζήτησε θέματα, που αφορούν στο Θεσμό και το Πατριαρχείο εν γένει . Το βράδυ, ο Πατριάρχης ανεχώρησε οδικώς για την έδρα του στην Αλεξάνδρεια.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΕ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ

Το πρωί της Δευτέρας 29 Μαρτίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ δέχθηκε στο Πατριαρχικό Γραφείο 15μελή αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Εκκλησιών Χονγκ Κονγκ που πραγματοποιούν επίσκεψη προσκύνημα στην Αίγυπτο. Μεταξύ των προσκυνητών ήταν ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Αγγλικανός Επίσκοπος Δυτικού Kowloon Thomas Soo Yee-po, ο Γενικός Γραμματέας Rev. Dr. Chan Kim kwong, o Rev. Dr. Tso Man-king πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου, ο κ. Alan Δημήτριος Ho, Διευθυντής του Γραφείου της Ορθοδόξου Μητροπόλεως Χονγκ Κονγκ και πρωτοπόρος συνεργάτης του Σεβασμιωτάτου Νικήτα και άλλες θρησκευτικές προσωπικότητες του Χονγκ Κονγκ.

Ο Μακαριώτατος υποδέχθηκε θερμά τους μακρινούς επισκέπτες και στο καλωσόρισμά του μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην μακρόχρονη ιστορία του Πατριαρχείου, στην σημερινή του πορεία και ιδιαίτερα στο ιεραποστολικό έργο και την συνεισφορά του Πατριαρχείου στην επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων που μαστίζουν την αφρικανική ήπειρο. Στην συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις που έθεσαν οι Ασιάτες προσκυνητές τονίζοντας ότι οι χριστιανοί πρέπει πάντοτε να έχουν σαν παράδειγμα τον Χριστό ιδιαίτερα όσοι ζουν σε χώρους όπου ο χριστιανισμός είναι μειονότητα, να μελετούν την Αγία Γραφή αλλά και τα Πατερικά κείμενα, όπου μέσα από τις διδασκαλίες των πατέρων μπορεί κανείς να αντλήσει πολλές απαντήσεις στους διάφορους προβληματισμούς του αλλά και ο ποιμένας να βοηθηθεί στο να έρθει πιο κοντά στο ποίμνιο του.

Ο Πατριάρχης τέλος αναφέρθηκε στις καλές σχέσεις που διέπουν το Πατριαρχείο και την Αιγυπτιακή πολιτεία καθώς και στην ειρηνική και αρμονική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στην χώρα του Νείλου.

Τον Μακαριώτατο αντιφώνησε ο Επίσκοπος Thomas Soo, όπου και τον ευχαρίστησε για την θερμή υποδοχή και τις πατρικές νουθεσίες ζητώντας του να συμπεριλάβει στις προσευχές του και τους Ασιάτες αδελφούς τους που ζουν σε μία χώρα κατεξοχήν άθεη. Τέλος αντηλλάγησαν αναμνηστικά δώρα.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------Updated 29/03/04