Ιούνιος  2004

ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Το Σάββατο 5 Ιουνίου ε.ε., επισκέφθηκαν την Α. Θ. Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρο Ζ΄, Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί του Ναρκοθηρευτικού πλοίου του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού "Ερατώ". Τους Αξιωματούχους, οι οποίοι συνοδεύονταν από τον Ακόλουθο Αμύνης της Ελληνικής Πρεσβείας Καΐρου Πλοίαρχο κ. Δημήτριο Πρωτονοτάριο, υποδέχθηκε και ξενάγησε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Σάββα ο Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας Θεοφιλ. Επίσκοπος Νειλουπόλεως κ. Γεώργιος.

Ακολούθως οδηγήθηκαν στο Πατριαρχικό Γραφείο όπου έγιναν δεκτοί από τον Προκαθήμενο του Αλεξανδρινού Θρόνου. Ο Μακαριώτατος αφού τους καλωσόρισε στην Αίγυπτο και στην προσωρινή έδρα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας την Πατριαρχική Ιερά Μονή Αγίου Σάββα, αναφέρθηκε στην ιστορία και τις δοκιμασίες του Πατριαρχείου στο χρόνο, στην προσφορά των Αιγυπτιωτών προς την Μητέρα Ελλάδα και τέλος, στο πολύπλευρο ιεραποστολικό έργο στην Αφρική για το οποίο οι Αξιωματικοί του Π. Ν. έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ακολούθησε διάλογος επί του θέματος.

Στην συνέχεια ο Κυβερνήτης του πολεμικού πλοίου Πλωτάρχης κ. Χαράλαμπος Γαβαλάς προσέφερε στον Μακαριώτατο αναμνηστική πλακέτα και αναμνηστικά του πλοίου. Τέλος ο Πατριάρχης τους προσέφερε αργυροεπένδυτη εικόνα της Παναγίας, με την υπογραφή του λέγοντάς τους :«Σας προσφέρουμε την εικόνα της Μητέρας όλων μας για να σας προστατεύει στα ταξίδια σας και να σας φυλάει στο δύσκολο έργο σας».

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΝΑΡΚΟΘΗΡΕΥΤΙΚΟ ΕΡΑΤΩ

Το βράδυ της Κυριακής 6 Ιουνίου ε.ε. η Α. Θ. Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ συνοδευόμενος από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως Γεώργιο, παρέστη στην δεξίωση που παρέθεσε ο Κυβερνήτης του Ναρκοθηρευτικού πλοίου του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού "Ερατώ", Πλωτάρχης κ. Χαράλαμπος Γαβαλάς. Στο πλοίο τον Μακαριώτατο υποδέχτηκε ο Κυβερνήτης του και οι αξιωματικοί. 

Νωρίτερα ο Πατριάρχης παρέστη στην δεξίωση που παρέθεσε ο Πρόξενος της Ιταλίας στην Αλεξάνδρεια κ. Jianni Martini με την ευκαιρία της εθνικής εορτής της χώρας του ενώ το απόγευμα της ιδίας ημέρας τον επισκέφθηκε στο γραφείο του ο Πρέσβυς της Κύπρου κ. Φαίδων Αναστασίου.

Το βράδυ του Σαββάτου 5 Ιουνίου ε.ε. ο Μακαριώτατος παρέστη στην δεξίωση που παρέθεσε ο Κυβερνήτης της Φρεγάτας ‘Alpino’ του Ιταλικού Πολεμικού στόλου στο κατάστρωμα της φρεγάτας. Το ελληνικό και το ιταλικό πλοίο αγκυροβόλησαν στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας στο πλαίσιο Νατοικής ασκήσεως. Στις παραπάνω εκδηλώσεις παρέστη μεταξύ άλλων η Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κα. Κωνσταντίνα Αθανασιάδου, ο Πρόεδρος της ΕΚΑ κ. Χαραλ. Κατσιμπρής κ.α.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ

Από το Πατριαρχικό Γραφείου Τύπου ανακοινώνεται ότι η Α. Θ. Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ μετά από ξαφνική αδιαθεσία που αισθάνθηκε το βράδυ της Δευτέρας 7 Ιουνίου ε.ε. εισήχθη στο νοσοκομείο ‘Al Salama’ της Αλεξανδρείας. Ο Μακαριώτατος παρέμεινε 48 ώρες στο νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις οι οποίες δεν έδειξαν κανένα παθολογικό πρόβλημα. Ο θεράπων ιατρός Καθηγητής κ. Ahmed Abdelaty και οι συνεργάτες του διέγνωσαν ότι το ατυχές περιστατικό οφειλόταν σε υπερκόπωση και συνέστησαν στον Πατριάρχη λιγότερες ώρες εργασίας.

Κατά την διάρκεια της σύντομης παραμονής του στο νοσοκομείο τον επισκέφθηκαν ο Διοικητής Αλεξανδρείας Στρατηγός Mohamed Abdel Salam El Mahgoub, η Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κα. Κωνσταντίνα Αθανασιάδου, ο Πρέσβυς της Κύπρου Φαίδων Αναστασίου, ο Πρόεδρος της ΕΚΑ κ. Χαρα. Κατσιμπρής, ο Πρόεδρος του ΕΝΟΑ Εδμονδ. Κασιμάτης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αραβορθοδόξων Gabriele Naccache κ.α. πάροικοι ενώ ενδιαφέρθηκαν προσωπικά ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλος, ο Πρέσβυς της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Παναγιώτης Βλασόπουλος, ο Διευθυντής των Εκκλησιαστικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Παναγιώτης Καρακάσης και άλλοι πολλοί.

Ο Μακαριώτατος εξήλθε από το νοσοκομείο το απόγευμα της Τετάρτης 8 Ιουνίου ε.ε. και από το πρωί της Πέμπτης βρίσκεται και πάλι στα καθήκοντά του στο Πατριαρχικό Γραφείο.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

Η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, μόλις πληροφορήθηκε την ξαφνική αδιαθεσία της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρου Ζ’, έσπευσε να επικοινωνήσει τηλεφωνικώς μαζί του, για να εκφράσει για μια ακόμη φορά, την αγάπη και το ενδιαφέρον του για τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, ενημέρωσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για το ατυχές συμβάν και τα καλά αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων και ο κ. Βαρθολομαίος με την σειρά του εξέφρασε τα βαθιά του αισθήματα αγάπης και τις ευχές του για σύντομη ανάρρωση.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΕ ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΙΑΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ

Η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ’ συνοδευόμενος από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως Γεώργιο, έλαβε μέρος σε διαθρησκειακή ημερίδα που διοργάνωσε το ‘Sporting Club’ της Αλεξάνδρειας με την συμμετοχή του Διοικητή Αλεξανδρείας Στρατηγού Mohamed Abdel Salam El Mahgoub, του Πατριάρχη των Κοπτών Σενούντα και του Μεγάλου Σιχ του Άζγαρ Dr. Tantawi.

Την ημερίδα παρακολούθησε μεγάλος αριθμός χριστιανών και μουσουλμάνων. Τα θέματα που απασχόλησαν την ημερίδα μεταξύ άλλων ήταν η ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στην Αίγυπτο και οι απόψεις και θέσεις των δύο μονοθειστικών θρησκειών της χώρας έναντι των διαφόρων κοινωνικών προβλημάτων της εποχής και κυρίως το μεγάλο πρόβλημα της τρομοκρατίας.

Πριν την έναρξη της ημερίδας ο Μακαριώτατος είχε την ευκαιρία να έχει ιδιαίτερες συνομιλίες με τους προαναφερόμενους καθώς και με το μέλος του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου κ. Tarek Talaat Moostafa.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------ΕΥΧΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ

Η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, μόλις ενημερώθηκε για την μετάβαση του Προέδρου της Αιγυπτιακής Δημοκρατίας κ. Mohamed Hosni Moubarak στην Γερμανία προκειμένου να υποβληθεί σε εγχείρηση σπονδυλικής στήλης,  απέστειλε στο Προεδρικό Γραφείο επιστολή με ευχές για ταχεία ανάρρωση.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ  ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ  ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Το βράδυ της Κυριακής 20 Ιουνίου 2004 έφθασε στον Αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος από την Αλεξάνδρεια, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. ΠΕΤΡΟΣ ο Ζ΄, συνοδευόμενος από το Σεβ. Μητροπολίτη Πηλουσίου Ειρηναίο, Γενικό Πατριαρχικό Επίτροπο, προκειμένου να έχει επίσημες επαφές με την πολιτική ηγεσία της χώρας και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλο για την προώθηση ζητημάτων που απασχολούν τον Θρόνο του Αγίου Μάρκου.

Στο Αεροδρόμιο τον Πατριάρχη υποδέχτηκαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Καρθαγένης Χρυσόστομος, εκπρόσωπος του στην Αθήνα, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νεοχωρίου Παύλος, ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου, ο Εξοχότατος Πρέσβης κ. Παναγιώτης Καρακάσης Διευθυντής της Ε2 Δ/νσεως Θρησκευτικών και Εκκλησιαστικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Γεώργιος Μαύρος, Νομικός Σύμβουλος του Πατριαρχείου, ο κ. Πάτροκλος Παπαστεφάνου Πρόεδρος του ΜΚΟ “Αλεξανδρινός Φάρος”, κ.ά.

Την Δευτέρα 21 Ιουνίου ο Πατριάρχης κατήλθε στο Γραφείο Αθηνών όπου δέχθηκε τους Σεβ. Μητροπολίτες Λεοντοπόλεως Διονύσιο και Ζιμπάμπουε Θεόδωρο, κληρικούς του Θρόνου που τελούν εν αδεία, και τους κ.κ. Ιωάννη Μιχαήλ και  Πάτροκλο Παπαστεφάνου με τους οποίους και συνεργάσθηκε για θέματα των αρμοδιοτήτων τους.

Το μεσημέρι ο Μακαριώτατος συνοδευόμενος από τους Μητροπολίτες Πηλουσίου και Καρθαγένης και Διάκονο Νεκτάριο, μετέβη στην Βουλή των Ελλήνων όπου επισκέφθηκε την Πρόεδρο του Σώματος κ. Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη με την οποία συζήτησε σε κλίμα εγκαρδιότητας θέματα που αφορούν την πορεία του Θρόνου. Τον Μακαριώτατο υποδέχθηκαν στα προπύλαια της Βουλής ο Α΄ Αντιπρόεδρος του Σώματος κ. Σωτήριος Χατζηγάκης και ο Πρέσβης κ. Καραμπαρμπούνης.

Το μεσημέρι στον Μακαριώτατο και στην τιμία συνοδεία του παρέθεσε γεύμα σε γνωστό εστιατόριο των Αθηνών, ο Πρόεδρος του οργανισμού “Αλεξανδρινός Φάρος” κ. Πάτροκλος Παπαστεφάνου.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Το μεσημέρι της Τρίτης 22ας Ιουνίου 2004 η Α. Θ. Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης, Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. ΠΕΤΡΟΣ ο Ζ΄, συνοδευόμενος από τους Σεβ. Μητροπολίτες Πηλουσίου Ειρηναίο και Καρθαγένης Χρυσόστομο, επισκέφθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, τον Εξοχώτατο Υπουργό κ. Πέτρο Μολυβιάτη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Βαλινάκη.

Ο Μακαριώτατος έγινε δεκτός με την αρμόζουσα τιμή και σεβασμό. Στο ιδιαίτερο γραφείο του κ. Υπουργού συζητήθησαν διεξοδικά και σε κλίμα κατανοήσεως και αγάπης, θέματα που αφορούν τον Αλεξανδρινό Θρόνο και την προσφορά του στην Αφρικανική Ήπειρο, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην πορεία της διακονίας του.

Ο Εξοχώτατος κ. Υπουργός έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και αναφέρθηκε με θερμά λόγια στο επιτελούμενο ποιμαντικό και Ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου στην Αφρική. Υποσχέθηκε δε ότι, η Ελληνική πολιτεία αναγνωρίζουσα και εκτιμούσα το Ιεραποστολικό και Εθνικό έργο που πραγματοποιεί, θα σταθεί αρωγός και βοηθός και θα στηρίξει το έργο του, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα επ΄ αγαθώ της Εκκλησίας και του Έθνους.

Η Α.Θ.Μ. ευχαρίστησε τον Εξοχώτατο κ. Υπουργό δια την κατανόηση και την συμπαράσταση και παρεκάλεσε να διαβιβάσει τις ευχές και την αγάπη του στον Πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή. Την Α.Θ.Μ. συνόδευσαν τιμητικά μέχρι τα προπύλαια του Μεγάρου, ο Υπουργός κ. Μολυβιάτης, ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Βαλινάκης και ανώτατοι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΞ.

Σήμερα το πρωί, Τετάρτη 23η Ιουνίου, ο Πατριάρχης συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Πηλουσίου, επισκέφθηκε εθιμοτυπικώς την πρέσβειρα της Αιγύπτου στην Ελλάδα κ. Μάγκντα Σαχίν και συζήτησε μαζί της σε κλίμα εγκάρδιοτητος κοινού ενδιαφέροντος θέματα.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Το μεσημέρι της Τετάρτης 23ης Ιουνίου 2004, η Α. Θ. Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. ΠΕΤΡΟΣ ο Ζ΄,  επισκέφθηκε το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η Α. Θ. Μ. έγινε δεκτή από την Αναπληρωτή Υπουργό κα Φάνη Πάλλη- Πετραλιά, με την οποία συζήτησε θέματα σχετικά με την επιστημονική οργάνωση, οικονομική ενίσχυση και τεχνολογικό εξοπλισμό του Πατριαρχικού Σκευοφυλακίου και την συντήρηση των ιστορικών κειμηλίων του Πατριαρχείου και ενημέρωσε την κα Υπουργό για το επιτελούμενο σήμερα έργο του Πατριαρχείου ανά την Αφρική.

Η κα Πετραλιά άκουσε με μεγάλο ενδιαφέρον και προσοχή τον Μακαριώτατο και τον διαβεβαίωσε ότι θα προβεί αμέσως στις δέουσες ενέργειες δια την υλοποίηση των αιτημάτων που έθεσε, ούτως ώστε με την βοήθεια της ελληνικής πολιτείας, ο Ένδοξος Θρόνος του Αγίου Μάρκου που ανά τους αιώνες ορθώνεται ως λαμπερός Φάρος στην Αφρική, να συνεχίσει να ακτινοβολεί ορθοδοξία, πολιτισμό και Ελληνισμό σε όλη την Αφρικανική ήπειρο, αξιοποιώντας τα πολύτιμα κειμήλια που διέσωσε, διατήρησε και φυλάσσει ανά τους αιώνες.

Ακολούθως την Α. Θ. Μ. και την τιμία αυτού συνοδεία εδέχθη ο εξοχώτατος Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Πέτρος Τατούλης, με τον οποίον η Α. Θ. Μ. Είχε εγκάρδια και φιλική συνομιλία σχετικά με τα ίδια θέματα.

Ο κ. Τατούλης ως γνώστης των προβλημάτων του Θρόνου, αφού κατά το παρελθόν πολλάκις είχε επισκεφθεί το Πατριαρχείο, υπεσχέθη ότι άμεσες θα είναι οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να ικανοποιηθούν και να πραγματοποιηθούν όσα ζήτησε ο Μακαριώτατος για την διάσωση, διατήρηση, ανάδειξη και προβολή των ανεκτίμητων κειμηλίων που μαρτυρούν την μακραίωνη παράδοση και την ιστορική πορεία του Αλεξανδρινού Θρόνου.

Ακολούθως ο Μακαριώτατος μετέβη στο πολιτικό γραφείο του επιτίμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιλτιάδου Έβερτ με τον οποίο, σε φιλικό κλίμα, συζήτησαν θέματα που αφορούν το Πατριαρχείο.

Σε όλες τις προαναφερόμενες συναντήσεις, τον Μακαριώτατο συνόδευαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Πηλουσίου κ. Ειρηναίος, Γενικός Πατριαρχικός Επίτροπος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Καρθαγένης κ. Χρυσόστομος, εκπρόσωπος του Πατριάρχη στην Αθήνα.

Το βράδυ, ο Πατριάρχης συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε κ. Θεόδωρο, επισκέφθηκε στην οικεία του τον Σεβ. Γέροντα Μητροπολίτη Μέμφιδος κ. Παύλο.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Την Πέμπτη 24 Ιουνίου 2004, στις 13:00΄, η Α. Θ. Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. ΠΕΤΡΟΣ ο Ζ΄, συνοδευόμενος από τους Σεβ. Μητροπολίτες Πηλουσίου και Καρθαγένης, μετέβη εις το Υπουργείο Παιδείας, όπου επεσκέφθη την Υπουργό κ. Μαριέτα Γιαννάκου και συζήτησε μαζί της, παρουσία και του Υφυπουργού Παιδείας κ. Γεωργίου Καλού, θέματα τα οποία αφορούν στην εκπαίδευση των ελληνοπαίδων στην Αφρικανική Ήπειρο και κατ΄ επέκτασιν την εν γένει παιδεία των προσερχομένων εις την Ορθοδοξία Αφρικανών, με σκοπό και κύριο στόχο την διαφύλαξη της ελληνικής γλώσσας, της θρησκείας, της μακραίωνης ιστορίας και παραδόσεως του Ελληνισμού .

Ο Πατριάρχης ζήτησε από την κα Γιαννάκου όπως με σχετική νομοθετική ρύθμιση, οι Θεολόγοι κληρικοί που υπηρετούν στον Θρόνο, να δύνανται να διδάσκουν εις τον τόπο που υπηρετούν προσφέροντας συνάμα και την εκκλησιαστική τους διακονία, στον τόπο όπου η Εκκλησία τους έταξε.

Η κα Υπουργός υιοθέτησε τις απόψεις του Μακαριωτάτου και υπεσχέθη ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση τους.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Το απόγευμα της Πέμπτης 24ης Ιουνίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ επισκέφθηκε τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, μετά του οποίου συνεζήτησε και εξέτασε θέματα που αφορούν την οργάνωση, δραστηριοποίηση και οικονομική ενίσχυση των Μη Κηβερνητικών Οργανισμών της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την Αφρικανική Ήπειρο επ΄ ωφελεία των αναξιοπαθούντων και εμπεριστάτων αδελφών μας, όχι μόνο των Ορθοδόξων, προσφέροντας σημαντική ανθρωπιστική και κοινωνική βοήθεια.

Κατόπιν διεξοδικής συζητήσεως σχετικά με τον προορισμό, τους στόχους και την οργάνωση, γενικά, των Μ.Κ.Ο., ο κ Στυλιανίδης υπεσχέθη εις την Α. Θ. Μ. ότι θα βρίσκεται πάντοτε αρωγός στην αξιέπαινη αυτή προσπάθεια του Πατριαρχείου και του ανακοίνωσε ότι ήδη ενεκρίθη πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοηθείας για την Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού για την ίδρυση 8 σχολείων και μίας Τεχνικής Σχολής.

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον κ. Υφυπουργό για την ευαισθησία της Πολιτείας στην προσπάθεια που επιτελείται ανά την Αφρική και του προσέφερε αναμνηστικά δώρα.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Την 25η Ιουνίου 2004, στις 11:00΄, η Α. Θ. Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. ΠΕΤΡΟΣ ο Ζ΄, συνοδευόμενος από τους Σεβ, Μητροπολίτες Πηλουσίου και Καρθαγένης, επισκέφθηκε τον αρμόδιο επί θεμάτων Αποδήμου Ελληνισμού και Θρησκευτικών υποθέσεων Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Παναγιώτη Σκανδαλάκη.

Την Α. Θ. Μ. υποδέχθηκε στην είσοδον του Υπουργείου ο Γραμματέας του Υφυπουργού, Πρέσβυς κ. Κοψίδης.

Η συζήτηση διεξήχθη σε άκρως φιλικό και εγκάρδιο κλίμα και ετέθησαν υπό της Α.Θ.Μ. ζητήματα που απασχολούν τους εν Αφρική διαβιούντες Έλληνες, την Ιεραποστολή και την Αλεξανδρινή Εκκλησία και ο Μακαριώτατος ζήτησε την συνδρομή και την στήριξη της Ελληνικής Πολιτείας, στο επιτελούμενο έργο ανά την Αφρικανική Ήπειρο.

Ο κ. Σκανδαλάκης αφού άκουσε προσεκτικά τον Μακαριώτατο, τον διαβεβαίωσε ότι στόχος του είναι η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Απόδημος Ελληνισμός στην Αφρική και ο Θρόνος του Αγίου Μάρκου. Δήλωσε δε, ότι εκτιμά ιδιαιτέρως το έργο που επιτελείται υπό του Μακαριωτάτου εις την Αφρική και ονόμασε Αυτόν  “Πρέσβυ Καλής Θελήσεως του Ελληνισμού στην Αφρική” και τους Μητροπολίτες και κληρικούς του Θρόνου, ως καλούς εργάτες της Ορθοδοξίας και της Εκκλησίας.

Στην συνάντηση παρέστη και ο Διευθυντής της Ε2 Διευθύνσεως Εκκλησιαστικών και Θρησκευτικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ, πρέσβυς κ. Παναγιώτης Καρακάσης. Την Α.Θ.Μ. συνόδευσε τιμητικώς έως του αυτοκίνητου της ο κ. Υφυπουργός.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Στις 13:00΄ της Παρασκευής 25ης Ιουνίου η Α. Θ. Μ. με την συνοδεία της, επισκέφθηκαν τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως και Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γεώργιο Παπανδρέου, στα κεντρικά γραφεία του κινήματος επί της οδού Χαριλάου Τρικούπη.

Ο Μακαριώτατος έγινε δεκτός από τον κ. Γεώργιο Παπανδρέου και τους συνεργάτες του σε εγκάρδιο κλίμα. Συνεχάρη τον κ. Πρόεδρο επί τη αναλήψει των νέων θεσμικών καθηκόντων του και ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του.

Εν συνεχεία ο Μακαριώτατος ενημέρωσε διεξοδικώς τον κ. Παπανδρέου για το επιτελούμενο από την Εκκλησία του Αγίου Μάρκου Ιεραποστολικό και Ποιμαντικό έργο εις άπασαν την Αφρικανική Ήπειρο, καθώς και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην προσπάθεια αυτή και δέχθηκε την κατηγορηματική διαβεβαίωση του κ. Προέδρου, ότι θα παρέχει την αμέριστη βοήθεια του, ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως, ώστε να βοηθήσει το έργο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Το μεσημέρι της Τετάρτης 23ης Ιουνίου 2004, η Α. Θ. Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. ΠΕΤΡΟΣ ο Ζ΄,  επισκέφθηκε το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η Α. Θ. Μ. έγινε δεκτή από την Αναπληρωτή Υπουργό κα Φάνη Πάλλη- Πετραλιά, με την οποία συζήτησε θέματα σχετικά με την επιστημονική οργάνωση, οικονομική ενίσχυση και τεχνολογικό εξοπλισμό του Πατριαρχικού Σκευοφυλακίου και την συντήρηση των ιστορικών κειμηλίων του Πατριαρχείου και ενημέρωσε την κα Υπουργό για το επιτελούμενο σήμερα έργο του Πατριαρχείου ανά την Αφρική.

Η κα Πετραλιά άκουσε με μεγάλο ενδιαφέρον και προσοχή τον Μακαριώτατο και τον διαβεβαίωσε ότι θα προβεί αμέσως στις δέουσες ενέργειες δια την υλοποίηση των αιτημάτων που έθεσε, ούτως ώστε με την βοήθεια της ελληνικής πολιτείας, ο Ένδοξος Θρόνος του Αγίου Μάρκου που ανά τους αιώνες ορθώνεται ως λαμπερός Φάρος στην Αφρική, να συνεχίσει να ακτινοβολεί ορθοδοξία, πολιτισμό και Ελληνισμό σε όλη την Αφρικανική ήπειρο, αξιοποιώντας τα πολύτιμα κειμήλια που διέσωσε, διατήρησε και φυλάσσει ανά τους αιώνες.

Ακολούθως την Α. Θ. Μ. και την τιμία αυτού συνοδεία εδέχθη ο εξοχώτατος Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Πέτρος Τατούλης, με τον οποίον η Α. Θ. Μ. Είχε εγκάρδια και φιλική συνομιλία σχετικά με τα ίδια θέματα.

Ο κ. Τατούλης ως γνώστης των προβλημάτων του Θρόνου, αφού κατά το παρελθόν πολλάκις είχε επισκεφθεί το Πατριαρχείο, υπεσχέθη ότι άμεσες θα είναι οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να ικανοποιηθούν και να πραγματοποιηθούν όσα ζήτησε ο Μακαριώτατος για την διάσωση, διατήρηση, ανάδειξη και προβολή των ανεκτίμητων κειμηλίων που μαρτυρούν την μακραίωνη παράδοση και την ιστορική πορεία του Αλεξανδρινού Θρόνου.

Ακολούθως ο Μακαριώτατος μετέβη στο πολιτικό γραφείο του επιτίμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιλτιάδου Έβερτ με τον οποίο, σε φιλικό κλίμα, συζήτησαν θέματα που αφορούν το Πατριαρχείο.

Σε όλες τις προαναφερόμενες συναντήσεις, τον Μακαριώτατο συνόδευαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Πηλουσίου κ. Ειρηναίος, Γενικός Πατριαρχικός Επίτροπος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Καρθαγένης κ. Χρυσόστομος, εκπρόσωπος του Πατριάρχη στην Αθήνα.

Το βράδυ, ο Πατριάρχης συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε κ. Θεόδωρο, επισκέφθηκε στην οικεία του τον Σεβ. Γέροντα Μητροπολίτη Μέμφιδος κ. Παύλο.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Την Πέμπτη 24 Ιουνίου 2004, στις 13:00΄, η Α. Θ. Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. ΠΕΤΡΟΣ ο Ζ΄, συνοδευόμενος από τους Σεβ. Μητροπολίτες Πηλουσίου και Καρθαγένης, μετέβη εις το Υπουργείο Παιδείας, όπου επεσκέφθη την Υπουργό κ. Μαριέτα Γιαννάκου και συζήτησε μαζί της, παρουσία και του Υφυπουργού Παιδείας κ. Γεωργίου Καλού, θέματα τα οποία αφορούν στην εκπαίδευση των ελληνοπαίδων στην Αφρικανική Ήπειρο και κατ΄ επέκτασιν την εν γένει παιδεία των προσερχομένων εις την Ορθοδοξία Αφρικανών, με σκοπό και κύριο στόχο την διαφύλαξη της ελληνικής γλώσσας, της θρησκείας, της μακραίωνης ιστορίας και παραδόσεως του Ελληνισμού .

Ο Πατριάρχης ζήτησε από την κα Γιαννάκου όπως με σχετική νομοθετική ρύθμιση, οι Θεολόγοι κληρικοί που υπηρετούν στον Θρόνο, να δύνανται να διδάσκουν εις τον τόπο που υπηρετούν προσφέροντας συνάμα και την εκκλησιαστική τους διακονία, στον τόπο όπου η Εκκλησία τους έταξε.

Η κα Υπουργός υιοθέτησε τις απόψεις του Μακαριωτάτου και υπεσχέθη ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση τους.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Το απόγευμα της Πέμπτης 24ης Ιουνίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ επισκέφθηκε τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, μετά του οποίου συνεζήτησε και εξέτασε θέματα που αφορούν την οργάνωση, δραστηριοποίηση και οικονομική ενίσχυση των Μη Κηβερνητικών Οργανισμών της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την Αφρικανική Ήπειρο επ΄ ωφελεία των αναξιοπαθούντων και εμπεριστάτων αδελφών μας, όχι μόνο των Ορθοδόξων, προσφέροντας σημαντική ανθρωπιστική και κοινωνική βοήθεια.

Κατόπιν διεξοδικής συζητήσεως σχετικά με τον προορισμό, τους στόχους και την οργάνωση, γενικά, των Μ.Κ.Ο., ο κ Στυλιανίδης υπεσχέθη εις την Α. Θ. Μ. ότι θα βρίσκεται πάντοτε αρωγός στην αξιέπαινη αυτή προσπάθεια του Πατριαρχείου και του ανακοίνωσε ότι ήδη ενεκρίθη πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοηθείας για την Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού για την ίδρυση 8 σχολείων και μίας Τεχνικής Σχολής.

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον κ. Υφυπουργό για την ευαισθησία της Πολιτείας στην προσπάθεια που επιτελείται ανά την Αφρική και του προσέφερε αναμνηστικά δώρα.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Την 25η Ιουνίου 2004, στις 11:00΄, η Α. Θ. Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. ΠΕΤΡΟΣ ο Ζ΄, συνοδευόμενος από τους Σεβ, Μητροπολίτες Πηλουσίου και Καρθαγένης, επισκέφθηκε τον αρμόδιο επί θεμάτων Αποδήμου Ελληνισμού και Θρησκευτικών υποθέσεων Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Παναγιώτη Σκανδαλάκη.

Την Α. Θ. Μ. υποδέχθηκε στην είσοδον του Υπουργείου ο Γραμματέας του Υφυπουργού, Πρέσβυς κ. Κοψίδης.

Η συζήτηση διεξήχθη σε άκρως φιλικό και εγκάρδιο κλίμα και ετέθησαν υπό της Α.Θ.Μ. ζητήματα που απασχολούν τους εν Αφρική διαβιούντες Έλληνες, την Ιεραποστολή και την Αλεξανδρινή Εκκλησία και ο Μακαριώτατος ζήτησε την συνδρομή και την στήριξη της Ελληνικής Πολιτείας, στο επιτελούμενο έργο ανά την Αφρικανική Ήπειρο.

Ο κ. Σκανδαλάκης αφού άκουσε προσεκτικά τον Μακαριώτατο, τον διαβεβαίωσε ότι στόχος του είναι η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Απόδημος Ελληνισμός στην Αφρική και ο Θρόνος του Αγίου Μάρκου. Δήλωσε δε, ότι εκτιμά ιδιαιτέρως το έργο που επιτελείται υπό του Μακαριωτάτου εις την Αφρική και ονόμασε Αυτόν  “Πρέσβυ Καλής Θελήσεως του Ελληνισμού στην Αφρική” και τους Μητροπολίτες και κληρικούς του Θρόνου, ως καλούς εργάτες της Ορθοδοξίας και της Εκκλησίας.

Στην συνάντηση παρέστη και ο Διευθυντής της Ε2 Διευθύνσεως Εκκλησιαστικών και Θρησκευτικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ, πρέσβυς κ. Παναγιώτης Καρακάσης. Την Α.Θ.Μ. συνόδευσε τιμητικώς έως του αυτοκίνητου της ο κ. Υφυπουργός.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Στις 13:00΄ της Παρασκευής 25ης Ιουνίου η Α. Θ. Μ. με την συνοδεία της, επισκέφθηκαν τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως και Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γεώργιο Παπανδρέου, στα κεντρικά γραφεία του κινήματος επί της οδού Χαριλάου Τρικούπη.

Ο Μακαριώτατος έγινε δεκτός από τον κ. Γεώργιο Παπανδρέου και τους συνεργάτες του σε εγκάρδιο κλίμα. Συνεχάρη τον κ. Πρόεδρο επί τη αναλήψει των νέων θεσμικών καθηκόντων του και ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του.

Εν συνεχεία ο Μακαριώτατος ενημέρωσε διεξοδικώς τον κ. Παπανδρέου για το επιτελούμενο από την Εκκλησία του Αγίου Μάρκου Ιεραποστολικό και Ποιμαντικό έργο εις άπασαν την Αφρικανική Ήπειρο, καθώς και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην προσπάθεια αυτή και δέχθηκε την κατηγορηματική διαβεβαίωση του κ. Προέδρου, ότι θα παρέχει την αμέριστη βοήθεια του, ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως, ώστε να βοηθήσει το έργο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Την Δευτέρα 28η Ιουνίου 2004, στις 11:00΄ το πρωί, η Α. Θ. Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. ΠΕΤΡΟΣ ο Ζ΄, συνοδευόμενος από τους Σεβ. Μητροπολίτες Πηλουσίου κ. Ειρηναίο, Γενικό Πατριαρχικό Επίτροπο, τον Σεβ. Μητροπολίτη Καρθαγένης κ. Χρυσόστομο, εκπρόσωπό του στην Αθήνα και τον κ. Γεώργιο Μαύρο, Δικηγόρο και Νομικό Σύμβουλο του Πατριαρχείου, επισκέφθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφη και τον Υφυπουργό κ. Φώλια, όπου έτυχε θερμής και εγκάρδιας υποδοχής.

Η Α.Θ.Μ. εξέθεσε στον Υπουργό και στον Υφυπουργό τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν το Πατριαρχείο και έθεσε ζωτικά θέματα για την προώθηση και επιτυχία του έργου του Πατριαρχείου στην Αφρική. Ο κ. Υπουργός ήταν γνώστης του συντελουμένου έργου του Πατριαρχείου στην Αφρική και εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες για την Εκκλησιαστική και Εθνική αυτή προσπάθεια της Α.Θ.Μ. και των συνεργατών της. Όσο αφορά τα αιτήματα που έθεσε ο Πατριάρχης, ο κ. Υπουργός εξεφράσθη θετικά και διαβεβαίωσε ότι θα ικανοποιηθούν προς όφελος της Ορθοδοξίας και του Έθνους. Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον κ. Υπουργό και Υφυπουργό για την κατανόηση και τους προσέφερε από μία αργυρά εικόνα του Αγίου Μάρκου.

Ακόμα, ο Μακαριώτατος συναντήθηκε με τον πρέσβυ κ. Σπύρο Θεοχαρόπουλο, προσωπάρχη του ΥΠ.ΕΞ. Το μεσημέρι, η Α. Θ. Μ. με την συνοδεία της, επισκέφθηκε τον Επικεφαλή της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Νέας Δημοκρατίας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ευρωβουλευτή κ. Ιωάννη Βαρβιτσιώτη και αντάλλαξαν χρήσιμες σκέψεις γύρω από τα θέματα που αφορούν τον Πατριαρχικό Θρόνο του Αγίου Μάρκου και την Αλεξανδρινή Εκκλησία.

Την ίδια μέρα, ο Πατριάρχης εδέχθη στο Πατριαρχικό Γραφείο Αθηνών: -Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αξώμης κ. Πέτρο, τον πρέσβυ της Ελλάδος στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και την κυρία Δαρατζίκη, τον Δημοσιογράφο κ. Γεώργιο Ξενουδάκη και την κα Γωγώ Κουρτάκη.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------ΓΕΥΜΑ  ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Το μεσημέρι της Τρίτης, 29 Ιουνίου ε.ε., η Α. Θ. Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. ΠΕΤΡΟΣ ο Ζ΄, συνοδευόμενος υπό τους Σεβ. Μητροπολίτες Πηλουσίου Ειρηναίο και Καρθαγένης  Χρυσόστομο, παρέστη σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλος, στην Αρχιεπισκοπική κατοικία, στο Ψυχικό.

Κατά την διάρκεια του γεύματος είχαν αδελφική και εγκάρδια συζήτηση γύρω από θέματα της Εκκλησίας γενικά και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας ειδικότερα. Η Α.Θ.Μ. αναχωρώντας, ευχαρίστησε θερμά τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλο, για την αγάπη, το ενδιαφέρον και την αμέριστη βοήθεια που παρέχει εις όλους τους τομείς, εις την Αλεξανδρινή Εκκλησία.

Το πρωί της ίδια μέρας, ο Μακαριώτατος υπεβλήθη σε προγραμματισμένες ιατρικές εξετάσεις στο Ωνάσειο Ιατρικό Κέντρο, από την επιστημονική ομάδα του καθηγητού κ. Κόκκινου και του συνεργάτου του κ. Παυλίδη. Τα αποτελέσματα, ήταν φυσιολογικά και, όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής Κόκκινος ο Πατριάρχης χαίρει άκρας υγείας. Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον Καθηγητή και τους συνεργάτες του και τους ευχήθηκε δύναμη και ευλογία εις το έργο το οποίον επιτελούν.

Ακολούθως η Α.Θ.Μ. κατήλθε εις το εν Αθήναις γραφείον της και εδέχθη τους: Γεώργιο Μαύρο, Νομικό Σύμβουλο του Πατριαρχείου, Νικόλαο Αναγνωστόπουλο, δικηγόρο και Πάτροκλο Παπαστεφάνου, επιχειρηματία με τους οποίους είχε συνεργασία επί διαφόρων θεμάτων που αφορούν την Αλεξανδρινή Εκκλησία.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ  ΣΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ  ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Το βράδυ της Τρίτης 29 Ιουνίου ε.ε., η Α. Θ. Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. ΠΕΤΡΟΣ ο Ζ΄, συνοδευόμενος υπό των Σεβ. Μητροπολιτών Πηλουσίου Ειρηναίου, Αξώμης Πέτρου και Καρθαγένης Χρυσοστόμου, παρέστη σε επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλάδος (Σ.Α.Ε.)  και ο πρόεδρος του κ. Φίλιππος Κοσσένας, στο εντευκτήριο του συνδέσμου στην Αθήνα.

Ο κ. Κοσσένας με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου υπεδέχθη με μεγάλη χαρά  την Α. Θ. Μ. και ευχαρίστησε για την τιμή να παραστεί στο δείπνο και για την αγάπη και το ενδιαφέρον με το οποίο περιβάλλει πάντοτε τους Αιγυπτιώτες που ζουν στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια του γεύματος ο κ. Κοσσένας προσφωνώντας την Α.Θ.Μ. αναφέρθηκε στο κοσμογονικό έργο που επιτελείται σήμερα στο Πατριαρχείο αλλά και σ΄ ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο και εξεδήλωσε τον μεγάλο σεβασμό, τον θαυμασμό και την αγάπη του προς τον πρωτεργάτη και εμπνευστή του, τον Πατριάρχη ΠΕΤΡΟ.

Αντιφωνώντας ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον κ. Κοσσένα για τα καλά του λόγια και αναφέρθηκε στην σημερινή πορεία του Πατριαρχείου πού είναι πολύπλευρη και ουσιαστική. Αναφέρθηκε επί μακρόν στην Ιεραποστολική προσπάθεια και στο μεγάλο αναστηλωτικό έργο που επιτελείται στα κτήρια, στους Ναούς και στα ιδρύματα του Θρόνου, όχι μόνο στην Αίγυπτο αλλά σ ολόκληρη την Αφρική. Ο Μακαριώτατος δεν παρέλειψε να εκφράσει τις ευχαριστίες του τόσο προς την Ελληνική Πολιτεία όσο και στην Εκκλησία της Ελλάδος δια τα όσα προσφέρουν εις το έργο του Πατριαρχείου.

Στο δείπνο παρέστησαν οι Βουλευτές Κ. Μητσοτάκης, Σ. Ζαγορίτης, Μ.Βαρβιτσιώτης, ο πρ. Βουλευτής Α. Λιβάνης, ο κ. Παπαδημητρίου μέλος του Δ.Σ. του Ωνασείου, κ.α.

Το πρωί της Τετάρτης 30ης Ιουνίου ο Μακαριώτατος κατήλθε εις το εν Αθήναις γραφείο του και εδέχθει τους: Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Γκάνας κ. Παντελεήμονα,. τον Οσιολογιώτατο Ιερομόναχο Χρυσόστομο Πολύζο τον κ. Κωνσταντίνο Κασσιό καθηγητή του Ε.Μ.Π., τον κ. Σπύρο Δημογέροντα, επιχειρηματία, τον Πρόεδρο του ΕΝΟΑ κ. Αχιλλόπουλο, τον κ. Ι. Μακρή, επιχειρηματία, τον κ. Σπύρο Δημογέροντα, επιχειρηματία και τον κ. Ιωάννη Κονιδάρη, ιατρό.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΕΙΠΝΟ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ  ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΘΗΝΩΝ

Το βράδυ της Τετάρτης 30ης Ιουνίου 2004, η Α. Θ. Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. ΠΕΤΡΟΣ ο Ζ΄, παρέθεσε αναταποδωτικό δείπνο προς τιμήν του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Χριστοδούλου σε γνωστό εστιατόριο των Αθηνών.

Στο δείπνο παράστησαν οι κ.κ. Υπουργοί Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Μ. Γιαννάκου-Κουτσίκου, Αγροτικής Αναπτύξεως και Τροφίμων Σ. Τσιτουρίδης, Υφυπουργός Πολιτισμού Π. Τατούλης, η Πρέσβυς της Αιγύπτου στην Αθήνα κ. Μagda Shahin, οι Σεβ. Μητροπολίτες Πηλουσίου Ειρηναίος και Καρθαγένης Χρυσόστομος, ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών πρωτ. Π. Θ. Συνοδινός, ο Νομικός Σύμβουλος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Γ. Μαύρος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών κ. Φ. Κοσσένας, οι επιχειρηματίες κ.κ. Π. Παπαστεφάνου και Κ. Λιάσκας, ο Δημοσιογράφος κ. Γ. Παπαθανασόπουλος και άλλοι.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου έγινε ανταλλαγή απόψεων επί εκκλησιαστικών θεμάτων και συζητήθηκαν τρόποι προωθήσεως των απασχολούντων το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ζητημάτων, τόσο με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, όσο και με τα μέλη της Ελληνικής Κυβερνήσεως.

Η κατ΄ ιδίαν συνομιλία των δύο Προκαθημένων διεξήχθη στο πλαίσιο αλληλοκατανόησεως και επαναβεβαιώθηκε η καλή και αδελφική συνεργασία σε όλους τους τομείς της πορείας των δύο Εκκλησιών.

Το πρωί της Πέμπτης 1ης Ιουλίου, ο Μακαριώτατος κατήλθε στο Πατριαρχικό γραφείο και δέχθηκε τους: Επίσκοπο Διαυλείας κ. Δαμασκηνό, το Δήμαρχο Ηλιουπόλεως κ. Θεόδωρο Γεωργάκη, τον  Ομοτ. Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Αθηνών κ. Μάρκο Ορφανό και τον πρέσβυ κ. Στυλιανό Βαλσαμά- Ράλλη

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Updated 01/07/04