Ιούλιος  2004

Η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. ΠΕΤΡΟΣ ο Ζ΄, την Πέμπτη το βράδυ, αμέσως μετά την λαμπρή νίκη της Ελληνικής Εθνικής Ομάδος Ποδοσφαίρου επί της Τσεχίας στην Πορτογαλία και την πρόκριση της στον τελικό της διοργάνωσης του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, απέστειλε το ακόλουθο συγχαρητήριο τηλεγράφημα:

ΠΕΤΡΟΣ Ζ΄

ΠΑΠΑΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ

Αγαπητά μου παιδιά,

Για την περιφανή νίκη σας, θερμότατα συγχαίρουμε όλους σας και σας ευχόμαστε την Κυριακή να μας φέρετε και το κύπελλο. Μας γεμίσατε χαρά και Εθνική υπερηφάνεια. Σας ευχαριστούμε από καρδίας για τον λαμπρό αγώνα σας.

Με τις πιο θερμές πατρικές και Πατριαρχικές μου ευχές και αγάπης

+ Ο Αλεξανδρείας ΠΕΤΡΟΣ

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------ΠΕΤΡΟΣ Ζ΄, ΠΑΠΑΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ

Προς: Τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου

& τα μέλη της Ελληνικής Εθνικής Ποδοσφαιρικής Ομάδος

Ενταύθα

 

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Η κατάκτηση του κυπέλλου γέμισε χαρά και εθνική υπερηφάνεια όλους τους Έλληνες, τους απανταχού της γης.

Η δική σας πορεία και ο ευγενικός σας αγώνας, ας γίνει παράδειγμα για μια νέα πορεία του ποδοσφαίρου στην Πατρίδα μας.

Εμείς οι απόδημοι σας ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας.

Εύχομαι κάθε δύναμη από τον Θεό σε σας και τον Προπονητή σας κ. Ρεχάγκελ, για νέες νίκες.

Σας συγχαίρω με πολλή πατρική αγάπη και σας απονέμω ολόθυμη την Πατριαρχική μου Ευλογία.

+ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΠΕΤΡΟΣ ο Ζ΄

Εν Αθήναις τη 5η Ιουλίου 2004

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Το μεσημέρι της Παρασκευής 2 Ιουλίου 2004, η Α. Θ. Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. ΠΕΤΡΟΣ ο Ζ΄, παρέστη σε επίσημο γεύμα πού παρέθεσε προς τιμήν του ο Αξιοτ. Δήμαρχος Ηλιουπόλεως κ. Γεωργάκης, σε εστιατόριο που βρίσκεται εντός του Δημοτικού Άλσους της πόλεως.

Μαζί τους παρεκάθησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Πηλουσίου Ειρηναίος, Καρθαγένης Χρυσόστομος, και ο Πανιερώτατος Καβάσων Φιλήμων, οι Αντιδήμαρχοι της Ηλιούπολης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Δημοτικοί Σύμβουλοι και λοιποί δημοτικοί παράγοντες.

Κατά την διάρκεια του γεύματος ο κ. Δήμαρχος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την τιμητική παρουσία του στην πόλη της Ηλιουπόλεως και μίλησε με ζεστά λόγια για την προσωπικότητα, το έργο και την αγάπη του Πατριάρχου προς την Ηλιούπολη, αφού κατά το παρελθόν είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί και επισήμως την πόλη και να ευλογήσει από κοντά τους κατοίκους της.

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε θερμά τον Δήμαρχο κ. Γεωργάκη για την τιμή που του επεφύλαξε, ευλόγησε τους παριστάμενους, αναφέρθηκε στο επιτελούμενο έργο του Πατριαρχείου σ όλη την Αφρική και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο έργο του κ. Δημάρχου.

Νωρίς το απόγευμα, ο Μακαριώτατος συνοδευόμενος υπό των Σεβ. Μητρ. Πηλουσίου Ειρηναίου, Καρθαγένης Χρυσοστόμου καθώς και υπό του Επιχειρηματίου κ. Πατρόκλου Παπαστεφάνου, επεσκέφθησαν τον Υπουργό Αγροτικής Αναπτύξεως και Τροφίμων κ Σάββα Τσιτουρίδη.

Ο κ Υπουργός υπεδέχθει τον Μακαριώτατο και τη συνοδεία του στην είσοδο του Υπουργικού Μεγάρου και τους οδήγησε στο ιδιαίτερο γραφείο του όπου παρουσία υψηλόβαθμων στελεχών και συνεργατών του αντηλλάγησαν ευχές και εν συνεχεία έθεσε εν εκτάσει τα προβλήματα πού απασχολούν την πορεία του Αλεξανδρινού Θρόνου.

Ο κ Τσιτουρίδης άκουσε με μεγάλη προσοχή την Α.Θ.Μ. και τον ευχαρίστησε για το επιτελούμενο έργο στην Αφρικανική Ήπειρο, που προβάλει τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία σ αυτή την αχανή Ήπειρο και υπεσχέθη ότι η Ελληνική Πολιτεία και το Υπουργείο του θα βρεθεί αρωγός στην επιτελούμενη αυτή προσπάθεια και ειδικότερα μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων που διαθέτει. Εν συνεχεία αντηλλάγησαν δώρα και ο κ. Υπουργός προέπεμψε την Α.Θ.Μ. εως του αυτοκινήτου.

Το πρωί της Δευτέρας 5ης Ιουλίου η Α.Θ.Μ. κατήλθε εις το εν Αθήναις Πατριαρχικό Γραφείον και εδέχθη, τον Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε κ. Θεόδωρον, τον Αρχιμανδρίτη Δαυίδ Τσαπάρα, τον Πρεσβύτερο Χρήστο Τσάκαλο και τον Αρχιμανδρίτη Θεόδωρο Δημητρίου. Ο Μακαριώτατος δέχθηκε επίσης τον Πρόεδρο των Εθελοντών Αιμοδοτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Χωριατέλη μετα του καθηγητού κ. Παπανδρέου.  Ο κ Χωριατέλης ετίμησε τον Μακαριώτατο με το χρυσούν μετάλιον, επί τη συμπληρώσει πενήντα ετών από της ιδρύσεως του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών του Ε.Ε.Σ. Ο κ. Πρόεδρος προσεφώνησε τον Μακαριώτατο αναφερθείς εις το έργο του και εις την προσφοράν του υπέρ των σκοπών του Συλλόγου. Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε για την τιμητική αυτή διάκριση και ευχήθηκε επιτυχία εις το έργο που συντελείτε για την ανακούφιση της ανθρώπινης ασθενείας.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ - EΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Το πρωί της Τρίτης 6ης Ιουλίου 2004, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ δέχθηκε στο Γραφείο των Αθηνών τον Σεβασμ. Μητροπ. Κεντρώας Αφρικής Ιγνάτιο, με τον οποίο συζήτησε θέματα σχετικά με την ιεραποστολική και ευρύτερη ποιμαντική δραστηριότητα που με εκκλησιαστική αυταπάρνηση και συντονισμένη εργατικότητα συντελείται αποτελεσματικώς στην επαρχία του.

Επίσης, δέχθηκε τον Προϊστάμενο της Αδελφότητας Θεολόγων «ο Σωτήρ» Αρχιμ. Θεόδωρο Μπεράτη μετά του κ. Ν. Βασιλειάδη, με τους οποίους συζήτησε θέματα σχετικά με την περαιτέρω συμμετοχή των μελών και των φίλων της Αδελφότητας στις ιεραποστολικές προσπάθειες του Πατριαρχείου, κυρίως δε στην περιοχή της Ι. Μητροπόλεως Κεντρώας Αφρικής.

Επιπλέον, δέχθηκε τους ιεραποστολικώς εργαζομένους στην Ινδία Ιερομ. Ιγνάτιο και Μοναχή Νεκταρία.

Το μεσημέρι, ο Πατριάρχης συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπ. Πηλουσίου Ειρηναίο, τον Σεβ. Μητροπ. Καρθαγένης Χρυσόστομο, τον Αρχιμ. Καλλίστρατο Οικονόμου και τον Διάκονο Νεκτάριο Κοντογιώργο επισκέφθηκε την Ι.Μ. Αγίου Νεκταρίου Γαργητού, Μετόχιο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, όπου, μετά από προσκύνημα στον Ιερό Ναό της Μονής, κατήχησε με πατρικούς και πνευματικούς λόγους τις μοναχές, συζήτησε τα προβλήματα που τις απασχολούν και τις ευλόγησε Πατριαρχικώς, ενώ αργότερα παρακάθισε στην προς τιμήν του παραταθείσα μοναστηριακή τράπεζα.

Το απόγευμα, ο Μακαριώτατος, συνοδευόμενος από τον Μητροπ. Πηλουσίου Ειρηναίο και τον Αρχιμ. Καλλίστρατο Οικονόμου, επισκέφθηκε την Αδελφότητα Θεολόγων «ο Σωτήρ» στην έδρα της, όπου έγινε δεχτός με κάθε επισημότητα από τα μέλη της. Αρχικά μετέβη στο εντός του κτηρίου Παρεκκλήσιο της Γεννήσεως του Χριστού, όπου έγινε η εκκλησιαστική υποδοχή και προσφωνήθηκε με θερμούς λόγους από τον Προϊστάμενο της Αδελφότητας Αρχιμ. Θεόδωρο Μπεράτη, ο οποίος χαρακτήρισε ως «ιστορικής σημασίας» την επίσκεψη αυτή του Πατριάρχη στις άρτιες εγκαταστάσεις της Αδελφότητας, καθώς για πρώτη φορά Πατριάρχης επισκέπτεται την έδρα της Αδελφότητας.

Ανταπαντώντας, ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον Προϊστάμενο της Αδελφότητας για την αγάπη και το ενδιαφέρον που επιδεικνύει ο ίδιος και τα λοιπά μέλη της Αδελφότητας τόσο για την πρόοδο των σκοπών και του έργου της Αδελφότητας, όσο και για την προαγωγή του ιεραποστολικού έργου προς το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Ο Πατριάρχης ξεναγήθηκε στους χώρους της Αδελφότητας, ενημερώθηκε για τον τρόπο εργασίας των μελών της και ευλόγησε ξεχωριστά όλους τους παρόντες, ενώ ευχήθηκε για τους ευρισκομένους στις διάφορες αποστολές και συζήτησε με τους παρόντες ζητήματα πνευματικού ενδιαφέροντος και καταρτισμού.

Αμέσως μετά, ο Πατριάρχης μετέβη στην Πρεσβευτική Κατοικία της Αιγυπτίας Πρέσβεως στην Ελλάδα κ. Μ. Sachin, η οποία με πνεύμα αγάπης και αμεσότητας παρέθεσε πλούσιο δείπνο προς τιμήν του Μακαριώτατου, δεικνύοντας με τον τρόπο αυτό τα φιλόφρονα αισθήματά της, αλλά και του Αιγυπτιακού Κράτους, το οποίο θεσμικώς εκπροσωπεί, προς τον Πατριάρχη και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου, ο Πατριάρχης συζήτησε με τους εκλεκτούς, κυρίως εκ του Διπλωματικού Σώματος προερχομένους, ως και με τους λοιπούς διακεκριμένους προσκεκλημένους ζητήματα που αφορούν το Πατριαρχείο, την πορεία και τα προγράμματά του, για τα οποία οι παρευρισκόμενοι επέδειξαν ενδιαφέρον και εκδήλωσαν την επιθυμία για συνεργασία και συμπαράσταση.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Το βράδυ της Τετάρτης 7ης Ιουλίου η Α.Θ.Μ. ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. ΠΕΤΡΟΣ Ζ΄, συνοδευόμενος υπό των Σεβ. Μητροπολιτών Πηλουσίου κ. Ειρηναίου και Καρθαγένης κ. Χρυσοστόμου, μετέβη σε γνωστό κεντρικό εστιατόριο των Αθηνών και παρέστη στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Νομικός Σύμβουλος του Πατριαρχείου, δικηγόρος κ. Γεώργιος Μαύρος.

Στο γεύμα παρεκάθησαν ο Αρεοπαγίτης κ. Μαργαρίτης, ο Πρόεδρος του Α.Σ.Ε.Π. κ. Τράκας, ο διακεκριμένος Δημοσιογράφος κ. Πασαλάρης, ο Επιχειρηματίας κ. Πετρής, ο Δημοσιογράφος κ. Δημητρίου και οι κ. Μανιατόπουλος και Παπαστεφάνου. Κατά την διάρκεια του δείπνου αντηλλάγησαν πολύ ενδιαφέρουσες σκέψεις μεταξύ των συνδαιτυμόνων.

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον κ. Μαύρο για την αγάπη του και τις πολύτιμές επιστημονικές υπηρεσίες που προσφέρει στον και Αποστολικό Θρόνο Αλεξανδρείας.

Την Πέμπτη 8 Ιουλίου, η Α.Θ.Μ. κατήλθε εις το Γραφείο των Αθηνών και εδέχθη την Εξοχωτάτη Πρέσβειρα της Ελλάδος στην Τρίπολη της Λιβύης κ. Χρυσάνθη Παναγιωτοπούλου, όπου, με την παρουσία και του Σεβ. Μητροπολίτου Καρθαγένης κ. Χρυσοστόμου, στην επαρχία του οποίου υπάγεται η Λιβύη, είχε συνεργασία για θέματα που απασχολούν τους εν Τριπόλει διαβιούντες Ορθοδόξους αδελφούς μας.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΛΕΙΣΤΩΝ

Την Πέμπτη 8 Ιουλίου η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. ΠΕΤΡΟΣ Ζ΄, συνοδευόμενος υπό των Σεβ. Μητροπολιτών Πηλουσίου κ. Ειρηναίου και Καρθαγένης κ. Χρυσοστόμου, καθώς και του Πατριαρχικού Διακόνου κ. Νεκταρίου Κοντογιώργου, μετέβη προσκυνηματικώς εις την Ιερά Μονή Κλειστών, στη Φυλή Αττικής, όπου φυλάσσεται η Κάρα του εν Αγίοις Πατρός ημών Πέτρου Πατριάρχου Αλεξανδρείας, του οποίου το όνομα φέρει ο προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.

Στην είσοδο της Ιεράς Μονής υπεδέχθησαν τον Μακαριώτατο και την συνοδεία του ο Σεβ. Μητροπολίτης Αττικής κ. Παντελεήμονας, η Καθηγουμένη με την αδελφότητα της μονής.

Η Α. Θ. Μ. εισήλθε εις το Καθολικό της Μονής όπου ετελέσθη πανηγυρική δοξολογία και προσκύνησε τα τίμια λείψανα του εν Αγίοις Πατρός ημών Πέτρου Αλεξανδρείας.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Αττικής προσεφώνησε την Α.Θ.Μ. και εξέφρασε την μεγάλη χαρά και ιδιαίτερη ευλογία τόσο προς αυτόν όσον και της Αδελφότητας, για την τιμή να υποδέχεται στην ιστορική Ιερά Μονή Κλειστών, την επίσκεψη του Προκαθημένου της δευτεροθρόνου Αλεξανδρινής Εκκλησίας. Ακολούθως αναφέρθηκε στο ιστορικό της ιδρύσεως της Ιεράς Μονής και αναφέρθηκε με λαμπρά λόγια εις το έργο που συντελείται εις ολόκληρον την Αφρικήν υπό της Α. Θ. Μ., τονίζοντας ιδιαίτερα την συμβολή του εις το επιτελούμενο αξιοθαύμαστο Ιεραποστολικό του έργο.

Ο Μακαριώτατος ανταπαντώντας ευχαρίστησε τον Σεβ. Αττικής για τα λόγια αγάπης, εξέφρασε την χαρά του που τον αξίωσε ο Πανάγιος Θεός να επισκεφθεί την Ιερά Μονή, να προσκυνήσει την Αγία κάρα του εν Αγίοις Πατρός ημών Πέτρου Αλεξανδρείας και να λάβει την ευλογία του προστάτου Αγίου του. Αναφέρθηκε στην νέα ιεραποστολική πορεία του Πατριαρχείου και παρεκάλεσε τον Σεβασμιώτατο και τις αδελφές να προσεύχονται εις τον Άγιο Πέτρο Αλεξανδρείας, δια την στήριξη και καρποφόρο ανάπτυξη του συντελουμένου ιεραποστολικού έργου εις την Αφρικανική Ήπειρο.

Ακολούθως μετέβησαν εις το Αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής, όπου ο Μητροπολίτης Αττικής και η αδελφότητα, παρέθεσαν δείπνο προς τιμήν του Μακαριωτάτου και της συνοδείας του.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------ΕΠΑΦΕΣ – ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Το πρωί της Τετάρτης 7ης Ιουλίου η Α.Θ.Μ. κατήλθε εις το εν Αθήναις Πατριαρχικό Γραφείον  και εδέχθη:

 • Τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Νικοπόλεως κ. Πέτρο.

 • Τον Πρέσβυ κ. Παναγιώτη Καρακάση, Διευθυντή της Ε2 Διευθύνσεως Εκκλησιαστικών και Θρησκευτικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ.

 • Τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Απόστολο Φορλίδα.

 • Τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Εφραίμ Φράγκου.

 • Τους Αιδεσιμ. Πρεσβυτέρους Σπυρίδωνα Κλαδάκη και Γεώργιο Μαλιάρα.

 • Τους επιχειρηματίες κ. κ. Παπαστεφάνου και Μακρή.

 • Τον Αξιότιμο κ. Βασίλειο Μαλιάρα μετά της συζήγου αυτού Ανθούλας.

 • Τον κ. Γεώργιο Ξενουδάκη, δημοσιογράφο, και

 • Τον κ. Αντώνιο Χασούρη, παιδοψυχολόγο, υποψήφιο κληρικό.

Την Παρασκευή 9 Ιουλίου, η Α.Θ.Μ. :

 • τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Σιναίου κ. Δαμιανό μετά του κ. Γ. Βαδή,
 • τον Σεβ. Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως κ. Διονύσιο,
 • τον Οσ. Ιερομόναχο κ. Χρυσόστομο Πολύζο, εφημέριο του Ι. Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, Βεγγάζης,
 • τον Αξιοτ. Κ. Θεόδωρο Πιτταρά, Ιατρό και την κ. Αναστασία Μηλοπούλου, πρόεδρο Ανθρωπιστικής και Ευρωπολιτιστικής Ανάπτυξης και Συνεργασίας HEDAGREECE.

 Ο Μακαριώτατος, δέχθηκε επίσης την Επιτροπή Αποδήμου Ελληνισμού της Νέας Δημοκρατίας, αποτελουμένης εκ των:

 • κ. Νικολάου Παναγόπουλου, Τομεάρχου Αφρικής.

 • κ. Βασιλείου Πάπα, Βουλευτού Χαλκιδικής, Γραμματέως της Επιτροπής.

 • κ. Άννας Ντάλες, αναπληρώτριας Γραμματέως και

 • κ. Ευσταθίου Τσίπτση, Γενικού Διευθυντού της Γραμματείας.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------Η Α.Θ.Μ. ΣΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. ΠΕΤΡΟ ΔΟΥΚΑ

Ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. ΠΕΤΡΟΣ Ζ΄, συνοδευόμενος υπό των Σεβ. Μητροπολιτών Πηλουσίου και Καρθαγένης, μετέβη εις το Υπουργείο Οικονομικών όπου συναντήθηκε με τον εξοχώτατο Υφυπουργό κ. Πέτρο Δούκα.

Η συνομιλία διεξήχθη σε εγκάρδιο και φιλικό πνεύμα και ο Μακαριώτατος εξέθεσε επί μακρόν, καίρια και ουσιαστικά προβλήματα που απασχολούν τον Θρόνο της Αλεξανδρείας, τόσο στο Κέντρο όσο και στην περιφέρεια και ζήτησε από τον κ. Υφυπουργό την βοήθεια και την αρωγή της Ελληνικής Πολιτείας προς ανακούφιση και αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών.

Ο κ. Υφυπουργός άκουσε με μεγάλη προσοχή τον Μακαριώτατο και δήλωσε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων του Πατριαρχείου, ώστε να συνεχίσει απερίσπαστο το μεγάλο του Εθνικό και Χριστιανικό έργο στην Αφρικανική Ήπειρο.

Ακολούθως ο Μακαριώτατος προσέφερε στον κ. Υφυπουργό αργυρά εικόνα της Θεοτόκου και αναμνηστικό τόμο του Πατριαρχείου.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

Το πρωί του Σαββάτου 10 Ιουλίου, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, συνοδευόμενος υπό των Σεβ. Μητροπολιτών Πηλουσίου Ειρηναίου και Καρθαγένης Χρυσοστόμου, μετέβη εις το Μέγαρο Μαξίμου όπου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβερνήσεως κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Στην είσοδο του Μεγάρου την Α. Θ. Μ. υπεδέχθησαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Παναγιώτης Σκανδαλάκης και ο Πρέσβυς Αλέκος Σάνδης, Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, οι οποίοι και τον οδήγησαν στο ιδιαίτερο Πρωθυπουργικό Γραφείο όπου ο κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής τον υπεδέχθη μετά πολλής χαράς και σεβασμού.

Ο Πατριάρχης, συνεχάρη και διαζώσης τον κ. Καραμανλή επί τη αναλήψει των υψηλών του καθηκόντων και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο έργο του υπέρ της Μητέρας Πατρίδος και του Ελληνικού λαού.

Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος ενημέρωσε εκτενώς τον κ. Καραμανλή για το επιτελούμενο έργο του Πατριαρχείου στην Αφρικανική Ήπειρο και του έδωσε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την νέα πορεία της Αλεξανδρινής Εκκλησίας σ΄ όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων της, θέτοντας υπ΄ όψιν του τις μεγάλες ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Θρόνος του Αγίου Μάρκου, στην νέα του αυτή πορεία.

Παρεκάλεσε δε τον κ. Πρωθυπουργό, όπως η Ελληνική Πολιτεία έλθει αρωγός στο επιτελούμενο έργο του, το οποίο έχει ανάγκη από την βοήθεια της Μητέρας Πατρίδος και ο κ. Καραμανλής τον διαβεβαίωσε ότι η κυβερνητική βούληση υπάρχει και ότι θα φροντίσει προσωπικώς, για την στήριξη του Πατριαρχείου. Έδωσε δε εντολή, στον καθ΄ ύλη αρμόδιο Υφυπουργό κ. Σκανδαλάκη που παρίστατο στην συζήτηση, να προβεί στις δέουσες ενέργειες προς υλοποίηση των αιτημάτων του Θρόνου και να ενημερωθεί για την πορεία τους.

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον κ. Καραμανλή για την αγάπη του, την καλοσύνη, την κατανόηση και το ζωηρό ενδιαφέρον που επιδεικνύει προς τον Παλαιφάτο και Αποστολικό Θρόνο του Αγίου Μάρκου.

Ακολούθως ο κ. Πρωθυπουργός ζήτησε πληροφορίες για την Ελληνική Παροικία στην Αλεξάνδρεια και στο Κάιρο, για το ιεραποστολικό έργο που συντελείται στην Αφρική και γενικά για την κατάσταση της φίλης χώρας της Αιγύπτου.

Ο Μακαριώτατος τον ενημέρωσε για την θέση της Ελληνικής παροικίας στην Αίγυπτο και τόνισε ιδιαίτερα την ασφαλή παρουσία της Εκκλησίας και του Ελληνισμού στην Νειλοχώρα, τη συμπαράσταση της Αιγυπτιακής κυβερνήσεως προς το Πατριαρχείο και τον Ελληνισμό, την υποδειγματική συμβίωση στην χώρα της Αιγύπτου των Χριστιανών και των Μουσουλμάνων πολιτών της και αναφέρθηκε στην πρόοδο και ασφάλεια του λαού της Αιγύπτου, υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Προέδρου κ. Χόσνι Μουμπάρακ.

Ο Πατριάρχης, ενημέρωσε επίσης και για την πολύπλευρη οικοδομική δραστηριότητα του Θρόνου, όχι μόνον στην Αλεξάνδρεια και το Κάιρο, αλλά και τις άλλες Μητροπόλεις του Θρόνου.

Τέλος, δώρισε στον κ. Καραμανλή αργυρά εικόνα της Θεοτόκου και τιμητικό τόμο του Πατριαρχείου και ευχήθηκε στον κ. Πρωθυπουργό δύναμη και επιτυχία εις το έργο του, επ΄ αγαθώ της Ελλάδος και του ευσεβούς λαού της.

Ο Πρωθυπουργός συνόδευσε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας μέχρι την έξοδο του Μεγάρου.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ

Το Σάββατο 3 Ιουλίου ε.ε. έφτασαν στο Κάιρο 57 φοιτητές της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλής την Ελλογιμωτάτη Καθηγήτρια του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας κ. Ελένη Παπακώστα-Χριστινάκη και τον επίσης καθηγητή Αιδεσιμολογιώτατο π. Γεώργιο Ευθυμίου. Την Κυριακή άπαντες εκκλησιάστηκαν στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου, όπου ελειτούργησε εκ Προσώπου της ΑΘΜ ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καίρου Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νιτρίας Αλέξιος συμπαραστατούμενος από τους πατέρες Γεώργιο Ευθυμίου, Άβιδο (μέλος του ομίλου των προσκυνητών), Κύριλλο και Ισίδωρο, ενώ στο ψαλτήριο έψαλαν οι π. Εμμανουήλ και Παρθένιος και ο κ. Νικόλαος Κάτσικας. Στο κήρυγμά του ο Θεοφιλέστατος απευθυνόμενος στην πλειάδα των προσκυνητών από Αθήνα και Γρεβενά, αλλά και προς τους παροίκους, έκανε εκτενή αναφορά στο Ιεραποστολικό έργο και την δυναμική παρουσία του Πατριαρχείου σε όλη την Αφρικανική Ήπειρο με πρωτεργάτη και καθοδηγητή τον Πατριάρχη. Καλωσόρισε εκ μέρους της ΑΘΜ όλους και ευχήθηκε για τη μεγαλύτερη δυνατή ψυχωφέλεια κατά το οδοιπορικό τους. Εν συνεχεία έγινε ξενάγησις και εδόθη μικρή δεξίωσις. Ακολούθως οι προσκυνητές ανεχώρησαν για τις λοιπές ξεναγήσεις στο Κάιρο, καθώς και για προσκυνηματική πορεία στο Σινά και την Αλεξάνδρεια.

Την έδρα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής επισκέφθηκαν την Τετάρτη 7 Ιουλίου. Τους Καθηγητές και φοιτητές, υποδέχθηκε εκ μέρους του Μακαριωτάτου Πατριάρχου, που απουσιάζει στην Ελλάδα, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νειλουπόλεως Γεώργιος Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας. Αφού ξεναγήθηκαν στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Σάββα, τους έγινε εκτενής ενημέρωση του πολύπλευρου και πολυσήμαντου ιεραποστολικού έργου στην αφρικανική ήπειρο, για το οποίο οι φοιτητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Στην συνέχεια τους δέχθηκε ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νειλουπόλεως στην Μεγάλη Αίθουσα της Μονής, όπου, αφού τους καλωσόρισε εκ μέρους του Πατριάρχου, τους μοίρασε ως ευλογία του Μακαριωτάτου εικόνες του Αγίου Μάρκου και τους προσφέρθηκαν αναψυκτικά, ταυτόχρονα οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Θεοφιλέστατο και να υποβάλουν διάφορα ερωτήματα σχετικά με την ιστορία και την δομή του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής αλλά και για το έργο του Πατριαρχείου στην αχανή και δοκιμαζόμενη αφρικανική ήπειρο. Εκ μέρους των φοιτητών η κα. Χριστινάκη εξέφρασε το θαυμασμό όλων για το έργο που επιτελείται στο Πατριαρχείο και προσέφερε συγγράμματά της για να εμπλουτίσουν την Πατριαρχική Βιβλιοθήκη. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Το βράδυ της Κυριακής 11 Ιουλίου ε.ε. αναχώρησε από το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος δια την Αλεξάνδρεια, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρος Ζ΄, μετά που ολοκλήρωσε τον κύκλο των επισήμων επαφών της με την εκκλησιαστική, πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ελλάδος.

Τον Μακαριώτατο και την συνοδεία του, τον Σεβ. Μητροπολίτη Πηλουσίου Ειρηναίο και τον Πατριαρχικό Διάκονο Νεκτάριο Κοντογιώργο, ξεπροβόδισαν εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλου ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Διαυλείας Δαμασκηνός, ο Εκπρόσωπος του Πατριάρχη στην Αθήνα Σεβ. Μητροπολίτης Καρθαγένης Χρυσόστομος, ο κ. Πάτροκλος Παπαστεφάνου κ.α.

Στην αίθουσα επισήμων του αεροδρομίου Αλεξανδρείας τον Μακαριώτατο υποδέχτηκαν ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νειλουπόλεως Γεώργιος, Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας, εκ μέρους του ελληνικού Προξενείου ο κ. Δημήτρης Διαμαντής και ο ιερός κλήρος της Αλεξάνδρειας.

Κατά την εικοσαήμερη παραμονή του στην Αθήνα ο Πατριάρχης μεταξύ άλλων είχε εποικοδομητικές συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλο και με τον Πρωθυπουργό κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

Η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, μόλις ενημερώθηκε για τον διορισμό του νέου Πρωθυπουργού της χώρας κ. Ahmed Nazeef από τον Πρόεδρο της Αιγυπτιακής Δημοκρατίας κ. Mohamed Hosni Moubarak, απέστειλε στο Πρωθυπουργικό Γραφείο συγχαρητήριο τηλεγράφημα.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------Η ΕΘΝΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

Με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της Γαλλίας, δόθηκε την Τετάρτη 14 Ιουλίου ε.ε. δεξίωση στο Γαλλικό Προξενείο στην Αλεξάνδρεια. Την δεξίωση, τίμησε με την παρουσία του η Α. Θ. Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Πέτρος Ζ΄ συνοδευόμενος από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως Γεώργιο.

Ο Πρόξενος της Γαλλίας κ. Louis Blin, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους του στο Προξενείο στην αραβική και στην γαλλική και αναφέρθηκε στην Εθνική εορτή.

Κατά την διάρκεια της δεξίωσης ο Πατριάρχης συνομίλησε με την Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας κα. Κωνσταντίνα Αθανασιάδου, τον Λατίνο Επίσκοπο, εκπροσώπους άλλων δογμάτων, με διπλωμάτες, με αξιωματούχους της Αιγυπτιακής πολιτείας καθώς και με ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων που παραβρέθηκαν στην δεξίωση.

Το απόγευμα της επομένης, Πέμπτη 15 Ιουλίου ε.ε., ο Μακαριώτατος μετέβη στην περιοχή του Loran στην Αλεξάνδρεια όπου τέλεσε τα εγκαίνια του καταστήματος με είδη αλιείας της κ. Siran Vahram.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΤΑ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής επισκέφθηκε την Πέμπτη 16 Ιουλίου ε.ε., ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Ιγνάτιος με ομάδα πενήντα προσκυνητών.

Η Α. Θ. Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, δέχθηκε τον Σεβασμιώτατο και τους προσκυνητές στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Σάββα. Αφού τους καλωσόρισε, έκανε σύντομη αναφορά στην ιστορία του Πατριαρχείου και στο σημαντικό και πολύπλευρο ιεραποστολικό έργο που επιτελείται στην αχανή ήπειρο, δίνοντας και τις διαστάσεις των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι ιεραπόστολοι στις διάφορες χώρες τις Αφρικής οι οποίες μαστίζονται από τις διάφορες ασθένειες και ιδιαίτερα το AIDS, την φτώχεια την πείνα και τους εμφυλίους πολέμους.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης Ιγνάτιος, αφού ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την φιλοξενία και του μετέφερε τις ευχές των πιστών της Μητροπόλεως του, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για το έργο της ιεραποστολής και για την ανακαίνιση των ιερών ναών και των εκκλησιαστικών κτιρίων στην Αίγυπτο  και του προσέφερε ένα ασημένιο δίσκο.

Ο Μακαριώτατος χάρισε ως ευλογία στον Σεβασμιώτατο ασημένια εικόνα του Αγίου Αθανασίου Πατριάρχου Αλεξανδρείας.

Ακολούθησε κέρασμα στην Μεγάλη Αίθουσα της Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Σάββα.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑΡΞΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ - ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ

Την Παρασκευή 16 Ιουλίου 2004, υπεγράφη στο Κάιρο συμφωνία για έναρξη διαλόγου χριστιανών – μουσουλμάνων.

Η Α. Θ. Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ ως πρόεδρος της οικογένειας των ορθοδόξων εκκλησιών Μέσης Ανατολής, παρέστη στην τελετή υπογραφής. Παρόντες ήταν επίσης ο Πατριάρχης των Κοπτών Σενούντα, ο Μεγάλος Σέχα του Άζγαρ Δρ. Ταντάουι, οι συμπρόεδροι και ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής κ. Guirgis Ibrahim Saleh και άλλες θρησκευτικές προσωπικότητες.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από συνομιλίες που είχαν εκ μέρους του Συμβουλίου, ο Γενικός του Γραμματέας και εκ μέρους του Διεθνούς Ισλαμικού Φόρουμ για Διάλογο (με έδρα την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας) ο Καθηγητής Dr. Hamid A. Al-Rifaie.

Τα δύο μέρη έχοντας υπόψιν, τον σημαντικό ρόλο της θρησκείας στην εκπαίδευση, στην ανατροφή και διαμόρφωση του χαρακτήρα των νέων, το ότι οι αρχές και τα ήθη που διδάσκουν οι θρησκείες είναι το ασφαλέστερο μέσον για την διαμόρφωση μιας υγιούς κοινωνίας, τις ευθύνες των θρησκευτικών ηγετών απέναντι στην κοινωνία και στις ερχόμενες γενεές για την κατανόηση της δικαιοσύνης, ειρήνης, σταθερότητας, ανάπτυξης και ασφαλής συνύπαρξης των διεθνών κοινωνιών, και τέλος την επιθυμία για συνεργασία στον τομέα της προώθησης μιας κοινωνίας που να σέβεται την ανθρώπινη ύπαρξη, αξιοπρέπεια και αδελφοσύνη, αποφάσισαν τα παρακάτω:

- Την διοργάνωση συναντήσεως για διάλογο ετησίως που να αναφέρεται σε κοινά πολιτιστικά ενδιαφέροντα,

- Την ευθύνη για την διοργάνωση να την φέρει το κάθε μέρος ανά έτος,

- Τα θέματα του διαλόγου να αποφασίζονται από κοινού,

- Η κάθε πλευρά να παρουσιάζει τις δικές της προοπτικές με βάση τα προς συζήτηση θέματα,

- Μετά το πέρας των συναντήσεων να εκδίδεται κοινό ανακοινωθέν,

- Οι δύο πλευρές να συνεργάζονται με σοφία για να πετυχαίνουν τους κοινούς στόχους και οράματα σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, και

- να αποφασίζεται από κοινού η ημερομηνία, το θέμα και ο τόπος διεξαγωγής του διαλόγου.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ

Την Παρασκευή 16 Ιουλίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ επισκέφθηκε προς επιθεώρηση τα έργα ανακαινίσεως του Ιερού Καθεδρικού Πατριαρχικού Ναού Αγίου Νικολάου και της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καίρου, συνοδευόμενος από τον Αρχιμ.Γεννάδιο Στάντζιο.

Αφού ο Μακαριώτατος μετά προσοχής ήλεγξε την πορεία των εργασιών είχε στο γραφείο υπηρεσιακή συνεργασία με τον Επίτροπο, προς τον οποίον έδωσε τις δέουσες εντολές.
Ακολούθως, εδέχθη τον Σεβ. Μητροπολίτη Άρτης Ιγνάτιο, επικεφαλής ομίλου προσκυνητών εξ Ελλάδος. Προς όλους μίλησε με πολλή αγάπη, ενώ ο Μακαριώτατος ξενάγησε τον Μητροπολίτη Άρτης στα έργα ανακαινίσεως. Εν συνεχεία συνοδευόμενος από τον Πατριαρχικό Επίτροπο Καίρου, Θεοφ. Επίσκοπο Νιτρίας Αλέξιο, μετέβη στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καίρου.

Την στιγμή της Πατριαρχικής αφίξεως ευρίσκετο στη Μονή και όμιλος Κυπρίων προσκυνητών, προερχόμενος από Κένυα, όπου η Ιεραποστολή ιδιαιτέρως βοηθείται από τη μεγαλόνησό. Στους προσκυνητές προσεφέρθη αναψυκτικό στην αίθουσα του Θρόνου, ενώ είχαν την ευκαιρία να ακούσουν λόγους πνευματικής οικοδομής από τον Μακαριώτατο και να πάρουν την ευχή του.

Μετά το γεύμα και αφού επιθεώρησε τις εργασίες στη Μονή, η ΑΘΜ επέστρεψε στην Αλεξάνδρεια.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 

Στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας στο Qait Bay μετέβη την Παρασκευή 16 Ιουλίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, συνοδευόμενος από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως Γεώργιο και τον κλήρο του Πατριαρχείου, όπου τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση για την επιτυχία της Ελληνικής ομάδας ποδοσφαίρου στην Πορτογαλία.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στον παραλιακό χώρο του Ε.Ν.Ο.Α., καλωσόρισε τους προσκεκλημένους ο Πρόεδρος του κ. Εδμόνδος Κασιμάτης στην Αραβική και Ελληνική κάνοντας σύντομη αναφορά στο γεγονός της αποκτήσεως του Κυπέλλου από την Ελληνική Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου. Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος  απευθυνόμενος προς τους παρευρισκομένους είπε μεταξύ άλλων και τα παρακάτω:

"Η αποψινή εκδήλωση είναι δικαιολογημένη και χαρμόσυνη. Δικαιολογημένη, επειδή η Εθνική Ελληνική Ομάδα Ποδοσφαίρου κατέκτησε το Πανευρωπαϊκό Κύπελλο και χαρμόσυνη, επειδή με την νίκη και την επιτυχία αυτή, οι Έλληνες στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο γέμισαν χαρά, ικανοποίηση και θάρρος.

Είναι αλήθεια ότι κατά την έναρξη της διοργανώσεως λίγοι η μάλλον ελάχιστοι στον κόσμο πίστευαν στην εξέλιξη αυτή. Όμως η μεθοδική εργατικότητα, η συντονισμένη προσπάθεια και η από κοινού συνεργασία έφεραν αποτελέσματα. Με την νίκη αυτή προβάλλονται τα αγαθά ιδεώδη του αθλητισμού, τα οποία δημιουργήθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και διασώζονται στο Ολυμπιακό πνεύμα. Γι’ αυτό και η χαρά της επιτυχίας στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, που συμπίπτει με την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, προβάλλει τις πολιτιστικές αξίες και προάγουν τον άνθρωπο και τα ευγενή ιδανικά του.

Η Ελληνική Παροικία της Μεγάλης Πόλεως Αλεξανδρείας, όπου η ιστορική Ιερή Καθέδρα του Πατριαρχείου μας, αλλά και σύσσωμοι οι κατά την Αφρική Έλληνες τιμούμε από κοινού στην φιλόξενη χώρα της Αιγύπτου με ευπρέπεια, φιλοκαλία και κραδασμούς ψυχής την επιτυχία των Ελλήνων ποδοσφαιριστών και των φιλάθλων. Η Αίγυπτος γνωρίζει, ένεκα του υψηλού πολιτισμού των αρχόντων και του λαού της, τα αγαθά που προκύπτουν από τον αθλητισμό, γι’ αυτό και συμμετέχει στην ελληνική χαρά, όπως αποδεικνύεται από την ενταύθα συμμετοχή εξοχωτάτων και διακεκριμένων προσώπων. Συνεπώς, βιώνουμε την ελληνική νίκη ως επιτυχία του απανταχού ελληνισμού και στην χαρά μας συμμετέχουν όλοι οι φίλοι και οι αγαπητοί μας αδελφοί, καθώς οι νίκες και οι επιτυχίες είναι αιτία για να γιορτάζουμε όλοι μαζί. Η ελληνική ψυχή είναι πράγματι μεγάλη και γιορτάζει με όλο τον κόσμο την επιτυχία της στα ποδοσφαιρικά γήπεδα της Πορτογαλίας.

Από την Μεγάλη Πόλη της Αλεξανδρείας αποστέλλουμε τις εγκάρδιες ευχές και τα θερμά συγχαρητήριά μας σε όσους με κάθε τρόπο συνέβαλαν στην επίτευξη του σκοπού της διοργανώσεως του Πανευρωπαϊκού Ποδοσφαιρικού Κυπέλλου και με αγάπη ασπαζόμεθα και Πατριαρχικώς επευλογούμε τους ικανούς Έλληνες διεθνείς ποδοσφαιριστές, τον άξιο προπονητή τους και όλους τους φιλάθλους."

Ακολούθως απηύθυνε μήνυμα ο Υφυπουργός Αθλητισμού της Αιγύπτου ο οποίος μετέφερε τις ευχές τις Αιγυπτιακής Πολιτείας και συνεχάρη την Ελληνική ομάδα ποδοσφαίρου για την επιτυχία της.

Ακολούθησε το μήνυμα της Γενικής Προξένου Αλεξανδρείας στο οποίο περιέγραψε τα συναισθήματά της μετά την μεγάλη αυτή νίκη, αφού βρισκόταν στην Ελλάδα εκείνες τις μέρες. Επίσης ευχαρίστησε τους παροίκους αλλά και τους Αλεξανδρινούς Αιγυπτίους για την αποστολή πληθώρας συγχαρητηρίων τηλεγραφημάτων προς το Ελληνικό Προξενείο και στην συνέχεια διάβασε το μήνυμα του Έλληνα Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Ορφανού προς τον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αλεξανδρείας.

Εν συνεχεία, απονεμήθηκαν μετάλλια σε παλαιούς αθλητές και ακολούθησε προβολή video με όλες τις φάσεις και τα γκολ που οδήγησαν την Ελλάδα στον τελικό και την απόκτηση του Κυπέλλου.

Η βραδιά συνεχίστηκε με την προβολή δεύτερου video με την αρχαία Ολυμπία, την ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων και τις σύγχρονες εγκαταστάσεις που θα φιλοξενήσουν την Ολυμπιάδα του 2004, ακολούθησε δείπνο το οποίο συνοδευόταν από μουσικούς που έφθασαν ειδικά για την εκδήλωση από την Ελλάδα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκτός από την Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας, Εκπρόσωπος του Διοικητή Αλεξανδρείας, ο Πρόξενος της Ρωσίας, ο επίτιμος Πρόξενος της Φιλανδίας, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Σ.Α.Ε. κ. Στέφανος Ταμβάκης, ο Α΄ Αντιπρόεδρος της ΕΚΑ κ. Δημήτριος Βαφειάδης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων κ. Νικόλαος Παπαντώνης κ.α..

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΩΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Όπως συνηθίζει κάθε χρόνο, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, τέλεσε την Κυριακή 18 Ιουλίου ε.έ. στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Αγίου Σάββα, το μνημόσυνο των αοιδίμων προκατόχων του Πατριαρχών Νικολάου Στ΄ και Παρθενίου Γ΄ στους οποίους οφείλει πολλά όπως ο ίδιος σε κάθε ευκαιρία τονίζει.

Στην επιμνημόσυνη δέηση παρέστησαν, η Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ. Κωνσταντίνα Αθανασιάδου, πλήθος παροίκων και πολυμελής όμιλος προσκυνητών από την Αθήνα.

Ακολούθησε δεξίωση στην Μεγάλη Αίθουσα της Ιεράς Μονής.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΗΛΙΟΥ

Την Τρίτη, 20 Ιουλίου ε.ε. πανηγύρισε ο Ιερός Ναός Προφήτου Ηλιού στο Τσανακλή Αλεξανδρείας.

Την παραμονή, τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, όπου χοροστάτησε η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, συμπαραστατούμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Νειλουπόλεως Γεώργιο, τον Πρεσβύτερο Βασίλειο Καπετανάκη, εφημέριο του ναού και τον Αλεξανδρινό κλήρο.

Τον Εσπερινό παρακολούθησαν η Γενικός Πρόξενος Αλεξανδρείας κα. Κωνσταντίνα Αθανασιάδου, ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Δημήτριος Βαφειάδης, ο Υπεύθυνος για τους Ναούς Κοινοτικός Επίτροπος κ. Θεόκλητος Αξερχελίδης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Βύρων Βαφειάδης, και πάρα πολλοί πάροικοι που μετέβησαν εκεί με το λεωφορείο της ΕΚΑ.

Μετά τον Εσπερινό ακολούθησε δεξίωση την οποίαν παρέθεσαν οι οικογένειες Βαφειάδη που φροντίζουν και περιποιούνται τον Ναό.

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Θεοφιλ. Επισκόπου Νειλουπόλεως Γεωργίου, ο οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

Πολυμελής αμερικανική επιτροπή για την παγκόσμια θρησκευτική ελευθερία, μέσα στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγει στην Αίγυπτο, επισκέφθηκε την Τετάρτη 21 Ιουλίου ε.ε. την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρο Ζ΄.

Μεταξύ των μελών της επιτροπής ήταν: ο Ρωμαιοκαθολικός επίσκοπος της επαρχίας Las Cruces του New Mexico Msgr. Ricardo Ramirez, ο Dr. Joseph Crapa, Διευθύνων Σϋμβουλος, ο Dr. Dwight Bashir, πολιτικός αναλυτής καθώς και ο Διευθυντής του Αμερικανικού Κέντρου Αλεξανδρείας James Hugh Goeghegan, και οι κυρίες Raham Solimon και Nahide Bayrashi από την Αμερικάνικη Πρεσβεία Καίρου.

Στην συζήτηση που ακολούθησε ο Μακαριώτατος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στην Αίγυπτο, στις καλές σχέσεις που διέπουν το Πατριαρχείο και την Αιγυπτιακή πολιτεία, στην προστασία και αρωγή που χαίρει το Πατριαρχείο και το ποίμνιό του από τις Αιγυπτιακές αρχές και κάλεσε τα μέλη της επιτροπής να τονίσουν στην έκθεσή τους τα παραπάνω καθώς και το ότι αυτή η αρμονική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στην Αίγυπτο πρέπει να αποτελεί παράδειγμα για όλες τις χώρες. Επίσης ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στην πρόσφατη συμφωνία που υπεγράφη με πρωτοβουλία του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής για την έναρξη διαλόγου με τον Διεθνές Ισλαμικό Φόρουμ για τον Διάλογο Χριστιανών Μουσουλμάνων καθώς και στο έργο του Πατριαρχείου στην Αίγυπτο και την Αφρική.

Τέλος, ο Μακαριώτατος έδωσε ως ευλογία στους επισκέπτες αναμνηστικά δώρα και πριν αναχωρήσουν επισκέφτηκαν τον Καθεδρικό Ναό Αγίου Σάββα.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ  ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής επισκέφθηκαν την Τετάρτη 20 Ιουλίου ε.ε. φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κατόπιν εκφράσεως της επιθυμίας να συναντηθούν με την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρο τον Ζ΄, ο οποίος διακρίνεται μεταξύ άλλων και για την αγάπη του προς την νεολαία, ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου τους δέχθηκε στο Πατριαρχικό Γραφείο.

Ο Μακαριώτατος αφού τους καλωσόρισε, έκανε σύντομη αναφορά στην ιστορία, την σημασία και το ανά την αφρικανική ήπειρο επιτελούμενο ιεραποστολικό και κοινωνικό έργο, μεταξύ άλλων τους είπε ότι «από εσάς τους νέους και μάλιστα τους φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής η μητέρα Ελλάδα περιμένει πολλά». Στη συνέχεια τους μοίρασε ως ευλογία εικονίτσες του Αγίου Μάρκου. Οι φοιτητές ευχαρίστησαν τον Μακαριώτατο που τους δέχθηκε και τους μίλησε με τόση αγάπη.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

Πολυμελής αμερικανική επιτροπή για την παγκόσμια θρησκευτική ελευθερία, μέσα στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγει στην Αίγυπτο, επισκέφθηκε την Τετάρτη 21 Ιουλίου ε.ε. την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρο Ζ΄.

Μεταξύ των μελών της επιτροπής ήταν: ο Ρωμαιοκαθολικός επίσκοπος της επαρχίας Las Cruces του New Mexico Msgr. Ricardo Ramirez, ο Dr. Joseph Crapa, Διευθύνων Σύμβουλος, ο Dr. Dwight Bashir, πολιτικός αναλυτής καθώς και ο Διευθυντής του Αμερικανικού Κέντρου Αλεξανδρείας James Hugh Goeghegan, και οι κυρίες Raham Solimon και Nahide Bayrashi από την Αμερικάνικη Πρεσβεία Καίρου.

Στην συζήτηση που ακολούθησε ο Μακαριώτατος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στην Αίγυπτο, στις καλές σχέσεις που διέπουν το Πατριαρχείο και την Αιγυπτιακή πολιτεία, στην προστασία και αρωγή που χαίρει το Πατριαρχείο και το ποίμνιό του από τις Αιγυπτιακές αρχές και κάλεσε τα μέλη της επιτροπής να τονίσουν στην έκθεσή τους τα παραπάνω καθώς και το ότι αυτή η αρμονική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στην Αίγυπτο πρέπει να αποτελεί παράδειγμα για όλες τις χώρες. Επίσης ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στην πρόσφατη συμφωνία που υπεγράφη με πρωτοβουλία του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής για την έναρξη διαλόγου με τον Διεθνές Ισλαμικό Φόρουμ για τον Διάλογο Χριστιανών Μουσουλμάνων καθώς και στο έργο του Πατριαρχείου στην Αίγυπτο και την Αφρική.

Τέλος, ο Μακαριώτατος έδωσε ως ευλογία στους επισκέπτες αναμνηστικά δώρα και πριν αναχωρήσουν επισκέφτηκαν τον Καθεδρικό Ναό Αγίου Σάββα.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ  ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής επισκέφθηκαν την Τετάρτη 20 Ιουλίου ε.ε. φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κατόπιν εκφράσεως της επιθυμίας να συναντηθούν με την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρο τον Ζ΄, ο οποίος διακρίνεται μεταξύ άλλων και για την αγάπη του προς την νεολαία, ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου τους δέχθηκε στο Πατριαρχικό Γραφείο.

Ο Μακαριώτατος αφού τους καλωσόρισε, έκανε σύντομη αναφορά στην ιστορία, την σημασία και το ανά την αφρικανική ήπειρο επιτελούμενο ιεραποστολικό και κοινωνικό έργο, μεταξύ άλλων τους είπε ότι «από εσάς τους νέους και μάλιστα τους φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής η μητέρα Ελλάδα περιμένει πολλά». Στη συνέχεια τους μοίρασε ως ευλογία εικονίτσες του Αγίου Μάρκου. Οι φοιτητές ευχαρίστησαν τον Μακαριώτατο που τους δέχθηκε και τους μίλησε με τόση αγάπη.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΑΣ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Την Δευτέρα, 26 Ιουλίου ε.ε. πανηγύρισε ο Πατριαρχικός Ναός Αγίας Παρασκευής στο Σιούφ Αλεξανδρείας.

Την παραμονή, τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, συμπαραστατούμενος από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως Γεώργιο, τον εφημέριο του ναού Πρωτοπρεσβύτερο Μελέτιο Γιαννιό και τον Αλεξανδρινό κλήρο. Ο Μακαριώτατος στο μήνυμά του προς το πυκνό εκκλησίασμα μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στον βίο της Αγίας Παρασκευής και ευχήθηκε να είναι φωτεινό παράδειγμα στη ζωή μας.

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Θεοφιλ. Επισκόπου Νειλουπόλεως Γεωργίου, ο οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΝ ΑΙΓΥΠΤΩ ΚΥΠΡΙΩΝ

Το μεσημέρι της Κυριακής 25 Ιουλίου 2004 η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ παρέστη στην Τακτική Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Αδελφότητας των εν Αιγύπτω Κυπρίων που έλαβε χώρα στο εντευκτήριό της.

Ο προεδρεύων της αδελφότητας κ. Χαραλ. Χαραλαμπίδης λόγω απουσίας του προέδρου κ. Χρήστου Κουμίδη παρουσίασε την έκθεση πεπραγμένων χρήσεως για το 2003 κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στα οικονομικά βοηθήματα που προσφέρει επί μηνιαίας βάσης η Αδελφότητα προς τους αναξιοπαθούντες παροίκους.

Στην συνέχεια ο Πρόξενος της Κύπρου κ. Ανδρέας Κουζούπης ενημέρωσε τα μέλη της αδελφότητας για την πορεία του εθνικού θέματος και ιδιαίτερα μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου. Ακολούθως ο ορκωτός λογιστής κ. Noshi Awad παρουσίασε την Διαχείριση και τον Ισολογισμό για το 2003 ενώ ο κ. Χαραλαμπίδης ευχαρίστησε την Αιγυπτιακή πολιτεία, τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, τον Πρέσβυ της Κύπρου, την Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος, τον Πρόεδρο της ΕΚΑ, τους Διευθυντές και εκπαιδευτικούς των ελληνικών σχολείων, τον ορκωτό λογιστή, τα μέλη του συμβουλίου, το προσωπικό και τα μέλη της αδελφότητος καθώς και την εφημερίδα "Πατρίδα" που βρίσκονται πάντοτε στο πλευρό της Αδελφότητας.

Στην συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο Μακαριώτατος όπου μεταξύ άλλων είπε και τα εξής: ‘εκφράζω την ευαρέσκεια της εκκλησίας για τα πεπραγμένα του διαρρεύσαντος έτους. Το έργο σας είναι κοινωφελές και εκφράζει τις δραστηριότητες της εκκλησίας γιατί συμπαρίστασθε στον πάσχοντα αδελφό μας και διατηρείτε τα ήθη και τα έθιμα της ιδιαιτέρας μας πατρίδος. Είστε προσηλωμένοι στην Παναγία συνεχίζοντας έτσι μια μακρόχρονη παράδοση και είστε παρόντες πάντοτε στις θρησκευτικές εκδηλώσεις...Με πολλή χαρά πληροφορήθηκα ότι υπάρχουν 86 τακτικά μέλη και 6 αρωγά και αυτό σημαίνει πως η Αδελφότητα έχει ζωή μπροστά της. Ενθυμούμαι τις παλιότερες λαμπρές εκδηλώσεις αλλά το ότι συνεχίζουμε είναι μεγάλο κατόρθωμα. Ενημερωθήκαμε προηγουμένως για την πορεία του εθνικού προβλήματος. Ως εκκλησία και ως έλληνες αγωνιούμε για την Κύπρο και προσευχόμαστε για την ώρα της επανένωσης του νησιού. Ως Προκαθήμενος και ως κύπριος στην καταγωγή όπου και αν πορεύομαι θέτω το πρόβλημα και παρακαλώ για την άμεση επίλυσή του. Αλίμονο αν χάσουμε την ελπίδα μας. Πάντα πρέπει να υπάρχει ελπίδα και είμαι σίγουρος ότι ο Πανάγαθος Θεός θα ευδοκήσει να έρθει εκείνη η στιγμή όπου και πάλι θα συνυπάρξουμε αρμονικά στην Κύπρο όπως συνυπάρχουμε στην χώρα του Νείλου με τους Αιγυπτίους αδελφούς μας για να ξαναζήσουμε και εκεί αγαπημένοι και μονιασμένοι όπως ζούσαμε για πολλά χρόνια. Αυτή είναι η ευχή και η προσευχή μας.’

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης η Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κα. Κωνσταντίνα Αθανασιάδου και ο Α΄ Πρόεδρος της ΕΚΑ κ. Δημήτρης Βαφειάδης ενώ παρόντες ήταν ο Πρόεδρος του Ελληνικού Επιμελητηρίου Αλεξανδρείας κ. Βύρων Βαφειάδης, ο κ. Γεώργιος και η κα. Μαρία Φορμόζη μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Αδελφότητας, ο κ. Νικόλας Ελευθερίου καθώς και τα τακτικά και αρωγά μέλη της αδελφότητας.

Ακολούθησε πλούσιο γεύμα στον ΕΝΟΑ, όπου εκτός των προαναφερθέντων παρεκάθησαν ο ιερός κλήρος, ο Πρόεδρος του ΕΝΟΑ κ. Εδμόνδος Κασιμάτης με τη σύζυγό του κ.α.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ

Σε τιμητική εκδήλωση για τους Αλεξανδρινούς Αθλητές που μετέχουν της Ολυμπιακής Αποστολής παραβρέθηκε την Δευτέρα 26 Ιουλίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, στο ξενοδοχείο Cecil, συνοδευόμενος από τον Αρχιμανδρίτη Μάρκο Θεοδόση.

Στην εκδήλωση, τον Διοικητή Αλεξανδρείας εκπροσώπησε ο Υποδιοικητής της πόλης, ενώ ο Υφυπουργός Νεολαίας κ. Bisr Harb στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις καλές σχέσεις Ελλήνων και Αιγυπτίων και στον από κοινού εορτασμό πολλών γεγονότων λέγοντας ότι, ότι γιορτάζουν οι Αιγύπτιοι το γιορτάζουν και οι Έλληνες και ότι γιορτάζουν οι Έλληνες το γιορτάζουν και οι Αιγύπτιοι και ανέφερε ως παράδειγμα τις εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στην Αλεξάνδρεια και το Κάϊρο μετά την επιτυχία της Ελληνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου στο Πανευρωπαϊκό Κύπελλο.

Ο Μακαριώτατος στον χαιρετισμό που απηύθυνε, μεταξύ άλλων μίλησε για τις καλές σχέσεις Ελλήνων και Αιγυπτίων και για την ειρηνική συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων στην χώρα του Νείλου. Τέλος, ευχήθηκε στους αθλητές να γυρίσουν με τα χρυσά μετάλλια.

Στην εκδήλωση επίσης παραβρέθηκαν ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Παναγιώτης Βλασσόπουλος, η Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κα. Κωνσταντίνα Αθανασιάδου, παλιοί Ολυμπιονίκες κ.α.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ

Το βράδυ της Τετάρτης 28 Ιουλίου ε.ε. η Α.Θ. Μακαριότης ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ Πέτρος ο Ζ’, έφτασε στο Κάϊρο συνοδευόμενος από τον Ιεροδιάκονο Νεκτάριο Κοντογιώργο προκειμένου να παραστεί στην δεξίωση προς τιμήν του αποχωρούντος Ακολούθου Άμυνας Πλοίαρχου κ. Δ. Πρωτονοτάριου.

Η δεξίωσις δόθηκε από τον Έλληνα Πρέσβη στο Κάϊρο κ. Παναγιώτη Βλασσόπουλο στην πρεσβευτική κατοικία προς τιμήν του απερχομένου ακολούθου και την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Ακολούθου Άμυνας κ. Κ. Λεβέντη.

Παρόντες ήσαν μεταξύ άλλων, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Φαίδων Αναστασίου, η Γενικός Πρόξενος Αλεξανδρείας κ. Κ. Αθανασιάδου, ακόλουθοι άλλων κρατών, ο Επίσκοπος Βαβυλώνος Θεοφύλακτος και ο Ιερός κλήρος του Καίρου. Μετά το πέρας της δεξιώσεως η Α.Θ.Μ. κατέλυσε στην Ι. Μονή Αγίου Γεωργίου. 

Κατά την δευτέρα ημέρα της παραμονής του στο Κάϊρο, ο Μακαριώτατος εδέχθη τον Σεβ. Μητροπολίτη Ερμουπόλεως Νικόλαο με τον οποίο συνεργάστηκε για θέματα του αραβοφώνου ποιμνίου της Μητροπόλεως του και ακολούθως εδέχθη τον κ. Δημήτριο Οικονόμου και την κ. Παυλάκη.

Το μεσημέρι επεσκέφθη τα γραφεία της νέας Κυπριακής Πρεσβείας στο Κάϊρο και παρεκάθησε σε γεύμα στην κατοικία του Πρέσβη της Κύπρου, μετά του πρέσβη της Ελλάδος.

Προηγουμένως και κατά την επίσκεψη του στα νέα γραφεία της Κυπριακής Πρεσβείας εδέχθη τα δέοντα και προσέφερε ως ευλογία την εικόνα της Παναγίας.

Το απόγευμα εδέχθη τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητος Καϊρου κ. Χρήστο Καβαλή καθώς και τον Οικονομικό ελεγκτή του Πατριαρχείου κ. Αντώνιο Διαμαντίδη.

Όλες οι συναντήσεις της Α.Θ.Μ. πραγματοποιήθηκαν στο γραφείο της Πατριαρχικής Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καϊρου.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Τις εργασίες ανακαίνισης του Ιερού Ναού των Αγίων Αναργύρων Σούμπρας – Καΐρου, επέβλεψε  το πρωί της Παρασκευής 30 Ιουλίου ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας.

Αμέσως μετά, συνοδευόμενος υπό του Πατριαρχικού επιτροπεύονος π. Εμμανουήλ και του Ιεροδ. π. Νεκταρίου καθώς και του οικονόμ. επόπτη του Πατριαρχείου κ. Αντώνη Διαμαντίδη επεσκέφθηκε στην Πατριαρχική επιτροπεία Καΐρου τον Πατριαρχικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου και επέβλεψε της εργασίες που γίνονται τόσο στον Ιερό Ναό όσο και στο κτιριακό συγκρότημα της επιτροπείας στο Κάϊρο.

Το απόγευμα, συνοδευόμενος από όλους τους πατέρες της επιτροπείας και της Ιεράς Μονής επεσκέφθηκε τον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στο Χελουάν όπου επέβλεψε και τις εκεί εργασίες και τον γενικότερο εξωραϊσμό του εξωτερικού και αύλειου χώρου του Ιερού Ναού.

Το βράδυ δέχθηκε τον Σεβ. Μητροπολίτη Ζιμπάπουε Θεόδωρο και τον πρόεδρο της Ελληνικής κοινότητος Χαράρε κ. Ιώαννη Στουγιαννίδη.

Ο Μακαριώτατος συζήτησε μαζί του και συνεργάστηκε για θέματα τόσο της Ιεράς Μητροπόλεως και της καθόλου Ιεραποστολικής προσπάθειας, όσο και για θέματα της εκεί Ελληνικής ομογένειας και κοινότητας. Αμέσως μετά η Α.Θ.Μ. παρέθεσε δείπνο προς τιμήν των κληρικών συνεργατών του στο Κάϊρο, τους οποίους με πατρικά λόγια συνεβούλευσε και εδυνάμωσε, ευχαριστώντας τους συγχρόνως για την ταπεινή και απρόσκοπτη διακονία τους στον θρόνο και την Εκκλησία. Στον δείπνο παρεκάθησαν ο Μητροπολίτης Ζιμπάπουε Θεόδωρος, ο Επίσκοπος Βαβυλώνος Θεοφύλακτος και ο πρόεδρος της Ελληνικής κοινότητος Χαράρε κ. Λ. Στουγιαννίδης 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Updated 02/08/04