Ιανουάριος  2004

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
 

Με πολλά έργα να έχουν ολοκληρωθεί και ακόμα περισσότερα να βρίσκονται σε εξέλιξη, προς αναγέννηση και αναμόρφωση της Αλεξανδρινής Εκκλησίας και πρόοδο του ιεραποστολικού της έργου, αποχαιρέτησε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας το 2003.

Το απόγευμα της τελευταίας ημέρας του χρόνου, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κκ Πέτρος Ζ'  δέχθηκε τον Γενικό Πατριαρχικό Επίτροπο, Σεβ. Μητροπολίτη Πηλουσίου Ειρηναίο, τον Πατριαρχικό Επίτροπο Αλεξανδρείας Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως Γεώργιο και τους κληρικούς που υπηρετούν στα γραφεία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας προκειμένου να του ευχηθούν Καλή Χρονιά.
Στην συνέχεια, δέχθηκε τους Έλληνες και Αραβόφωνους  κληρικούς της πόλεως της Αλεξάνδρειας, οι οποίοι του ευχήθηκαν και του έψαλαν τα κάλαντα και ακολούθως διένειμε τα καθιερωμένα δώρα στους κληρικούς, στους υπαλλήλους του Πατριαρχείου και σε όλους εκείνους που βοηθούν το έργο του.

Ακολούθως, συνοδευόμενος από τους Πατριαρχικούς Επιτρόπους και τον κλήρο του Πατριαρχείου, κατευθύνθηκε στην Μεγάλη αίθουσα της Μονής του Αγίου Σάββα όπου πραγματοποιήθηκε η κοπή της καθιερωμένης Βασιλόπιτας.
 
Μετά την σχετική ακολουθία και την ευλογία της Βασιλόπιτας, ο Μακαριώτατος κάνοντας τον απολογισμό των πεπραγμένων του έτους 2003, αναφέρθηκε στις διάφορες Ποιμαντικές επισκέψεις που πραγματοποίησε κατά το εκπνέον έτος  στις Ιερές Μητροπόλεις του Θρόνου και στις Επίσημες Ειρηνικές επισκέψεις στις Εκκλησίες Κύπρου, Βουλγαρίας, Κωνσταντινουπόλεως, Ρουμανίας καθώς και στην Θεσσαλονίκη προκειμένου να λάβει μέρος, κατόπιν προσκλήσεως, στα «Δημήτρια» αλλά και αργότερα για  να ευλογήσει τις εργασίες του Σ. Α. Ε.  και να λάβει μέρος σε αυτές.

Μεταξύ άλλων ο Μακαριώτατος είπε και τα εξής: «Κατά το εκπνέον έτος 2003 το Πατριαρχικό έργο του Αποστολικού μας Θρόνου ευλογήθηκε από τον Δημιουργό του Χρόνου, Κύριο και Θεό Ιησού Χριστό, και, επομένως, αναπέμπουμε και κατά την παρούσα στιγμή ευχαριστήριο και συνάμα δοξολογικό  αίνο προς Αυτόν, ο Οποίος κατά το πλήθος της ευεργεσίας Του ευδόκησε να προωθηθεί το έργο, να προαχθούν οι σκοποί, και, κυρίως, δι' αυτών να αναδειχθεί το πνευματικό και ποιμαντικό μας έργο προς δόξαν του Αγίου Ονόματός Του και προς υπεράσπιση της Εκκλησίας Του."

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στις υποδοχές αξιωματούχων στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας μεταξύ των οποίων ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Ι. Μαγκριώτης, ο Πρέσβης της Ρουμανίας κ. Marcel Dinu, ο Υπουργός των Εξωτερικών της Κένυας κ. Stefen Kaloto Musyoka καθώς και τους  εκπροσώπους του Προέδρου Αραφάτ, και σε διάφορους άλλους αξιωματούχους και βουλευτές της Ελλάδας της Κύπρου καθώς και άλλων χωρών. Επίσης στις επίσημες Ειρηνικές επισκέψεις στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας του Μητροπολίτου Πολωνίας και πάσης Βαρσοβίας κ. Σάββα και του Αρχιεπισκόπου Τσεχίας και Σλοβακίας κ. Νικολάου και στις συναντήσεις που είχε με διαφόρους  αξιωματούχους και κυβερνητικούς της Ελλάδας και της Κύπρου καθώς και στις συναντήσεις του με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλο ο οποίος πολυπλεύρως βοηθά το Ιεραποστολικό έργο στην αφρικανική γη.  

Επίσης για τον προγραμματισμό του 2004 αναφέρθηκε στις επικείμενες επισκέψεις στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Καρελίας και πάσης Φιλανδίας κ. Λέοντος καθώς και άλλων  Αρχηγών  Εκκλησιών οι οποίοι θα θελήσουν να ανταποδώσουν τις επίσημες επισκέψεις όπου πραγματοποίησε στις Εκκλησίες τους ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου.

Ο Μακαριώτατος, σημείωσε την αναστήλωση Ναών και πατριαρχικών κτισμάτων στον Κάιρο και την Αλεξάνδρεια καθώς και τα υπό εξέλιξη έργα στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου, Αγίου Νικολάου Hamzawi καθώς και των κτιρίων της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καίρου και αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω γνωστών διαδικασιών στην Αναστήλωση του Ιερού Ναού στο Χελουάν. Ειδική αναφορά έκανε στην αναστήλωση και συντήρηση του Ιερού Ναού  του Ευαγγελισμού ο οποίος αποτελεί κόσμημα όχι μόνο για την Αλεξάνδρεια αλλά και για ολόκληρη την Ορθοδοξία, μεταξύ άλλων είπε και τα εξής: «Η ανακαίνιση των μνημείων και των εκκλησιαστικών και λοιπών κτισμάτων είναι, όπως γνωρίζετε, εκ των βασικών προτεραιοτήτων και επιδιώξεών μας και γι' αυτό αναζητούμε χρηματοδότες, διερχόμεθα πολύ χρόνο για την μελέτη των σχετικών ζητημάτων και παρακολουθούμε επισταντούντες δια προσωπικής αυτοψίας την πρόοδο των εργασιών.  

Ο Ναός του Ευαγγελισμού, ευρισκόμενος στο οικοδομικό σύμπλεγμα του Πατριαρχικού Μεγάρου, οι εργασίες ανακατασκευής του οποίου βαίνουν προς την ολοκλήρωσή τους, μαζί με την Πατριαρχική Βιβλιοθήκη και το Μουσείο είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσουν ένα κόσμημα για την Ορθοδοξία, ένα θαυμαστό πόλο έλξεως για τούς προσκυνητές και, φυσικά, θα συντελέσουν στην πρόοδο και την ανάδειξη της Μεγάλης Πόλεως της Αλεξανδρείας. Τα εγκαίνια τους προγραμματίζονται να γίνουν κατά το φθινόπωρο του νέου έτους, με την συμμετοχή πολλών εκκλησιαστικών ηγετών και πολιτικών αξιωματούχων από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και αλλού.»

Τελειώνοντας τον απολογισμό του 2003 και τον προγραμματισμό του 2004 ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας ευχήθηκε σε όλους τους παρευρισκόμενους ένα ευλογημένο ειρηνικό, δημιουργικό, γεμάτο αγάπη, μεστό έργων αγαθών και δικαίων έτος.

Την ομιλία μετέφραζε στα Αραβικά ο Αραβόφωνος εφημέριος του Αγίου Αντωνίου Οικονόμος π. Πέτρος Μάζγαρ.

Τέλος όλοι οι παρευρισκόμενοι έψαλλαν τα κάλαντα και ο Μακαριώτατος μοίρασε την Βασιλόπιτα.

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Προξενείου κ. Δημήτρης Διαμαντής, ο Α' Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Δημήτριος Βαφειάδης, επίσης από την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας ο κ. Ιωάννης Μάλλης και ο κ. Ιωάννης Κάβουρας, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Βύρων Βαφειάδης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων κ. Νικόλαος Παπαντώνης, ο Πρόεδρος της Ορθοδόξου Αραβικής Κοινότητος κ. Gabriel Naccashe, η Πρόεδρος του Φιλοπτώχου των Αραβόφωνων Ορθοδόξων  κ. Valentin Ladikani, καθώς και πολλοί εκπρόσωποι άλλων παροικιακών  σωματείων και πλήθος κόσμου.
 
Την πρώτη του Νέου Ετους, ο Πατριάρχης προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας περιστοιχούμενος από τους, Σεβ. Μητροπολίτη Πηλουσίου Ειρηναίο, Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως Γεώργιο και τον ιερό κλήρο του Πατριαρχείου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης Σάββας Χειμωνέττος

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε Δοξολογία για το νέο έτος, στην οποία προεξήρχε ο Μακαριώτατος. Το Ελληνικό Προξενείο εκπροσώπησε ο κ. Δημήτριος Διαμαντής και την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας ο Α'  Αντιπρόεδρός της κ. Δημήτριος Βαφειάδης, επίσης παραβρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι παροικιακών σωματείων και πλήθος παροίκων.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος δέχθηκε τις ευχές όλων στην Μεγάλη Αίθουσα της Μονής.

Κατόπιν ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου συνοδευόμενος από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως Γεώργιο και τον κλήρο του Θρόνου, μετέβη στο Εντευκτήριο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας για την κοπή της πίτας.

Η τελετή έλαβε χώρα στην παρουσία των μελών της Ελληνικής Κοινότητας και των Ελληνικών Προξενικών Αρχών. Μετά την καθιερωμένη προσευχή και τις ευχές του Μακαριωτάτου για το Νέο Έτος και την αναφορά του στον Ελληνισμό της Αλεξάνδρειας, που αν και συρρικνώθηκε παρέμεινε δυνατός και ακλόνητος στους καιρούς και τις καταστάσεις, ακολούθησε η κοπή της Βασιλόπιτας και η διανομή της σε όλους από τον Πατριάρχη.   

Το μεσημέρι, στην Πατριαρχική Τράπεζα, ο Μακαριώτατος έκοψε την πίτα για τους κληρικούς και τους υπαλλήλους του Πατριαρχείου, τους ευχαρίστησε για την συνεργασία τους και τους ευχήθηκε καλή δύναμη για την νέα χρονιά.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ  ΤΗΣ Α.Θ.Μ. ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ κ.κ. ΠΕΤΡΟΥ Ζ' ΓΙΑ ΤΟ ΈΤΟΣ 2003

Αγαπητοί Αδελφοί Αρχιερείς,

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά και πεφιλημένα,

Η λήξη του εκάστοτε ενιαυτού, συνδέεται πάντοτε οφειλετικώς με τον απολογισμό των πεπραγμένων του λήξαντος έτους με σκοπό εφ' ενός μεν την συνολική περιγραφή του συντελεσθέντος έργου, αφ' ετέρου δε τον συντονισμένο προγραμματισμό της νέας χρονιάς.  Υπό την έννοια αυτή, η ανατολή κάθε νέου έτους αποτελεί ευκαιρία για επαναπροσδιορισμό της πορείας και για συνέχιση των έργων, τα οποία έχουν τεθεί ως σκοπός της εκκλησιαστικής μας αποστολής και διακονίας.  Άλλωστε, η ζωή της Εκκλησίας δεν είναι ούτε ατομική υπόθεση, ούτε αποκόπτεται από την ευρύτερη ζωή του όλου εκκλησιαστικού σώματος.

Κατά το εκπνέον έτος 2003 το Πατριαρχικό έργο του Αποστολικού μας Θρόνου ευλογήθηκε από τον Δημιουργό του Χρόνου, Κύριο και Θεό Ιησού Χριστό, και, επομένως, αναπέμπουμε και κατά την παρούσα στιγμή ευχαριστήριο και συνάμα δοξολογικό  αίνο προς Αυτόν, ο Οποίος κατά το πλήθος της ευεργεσίας Του ευδόκησε να προωθηθεί το έργο, να προαχθούν οι σκοποί, και, κυρίως, δι' αυτών να αναδειχθεί το πνευματικό και ποιμαντικό μας έργο προς δόξαν του Αγίου Ονόματός Του και προς υπεράσπιση της Εκκλησίας Του.

Παρακάτω, θα παρουσιασθούν ενώπιόν σας περιληπτικώς, και μερικές φορές επιγραμματικώς κατά θεματικές ενότητες, οι στόχοι που έχουν τεθεί και οι τρόποι που αυτοί εκπληρώθησαν η και προωθήθησαν, αλλά και η όλη προοπτική του Πατριαρχικού έργου, ενώ στο τέλος θα παρουσιασθούν όσα, Χάριτι Θεού, προσδοκούμε να γίνουν κατά το νέο έτος 2004.

ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

Σημαντική υποχρέωση του Προκαθημένου του Πατριαρχείου είναι να επισκέπτεται όσο το δυνατόν συχνότερα, το ανά την Αφρική ποίμνιό του και να δίνει εντολές τόσο προς τους κατά τόπους Ιεράρχες, όσο και προς τους λοιπούς  κληρικούς, ώστε το έργο να γίνεται αποτελεσματικότερο και αμεσότερο.  Η ποικιλία του ποιμνίου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, το οποίο συμπεριλαμβάνει εκτός των εξ Ελλάδος και Κύπρου  Ελλήνων, Άραβες, Σλάβους, Ρώσους, Σέρβους, ιθαγενείς και κάθε Ορθόδοξο Χριστιανό που κατοικεί μονίμως στην επιφάνεια της Αφρικανικής ηπείρου, καθιστά το έργο εξαιρετικά σύνθετο. Είναι απαραίτητο να τηρείται η εκκλησιαστική τάξη και παράδοση σε συνδυασμό με την πνευματική και εθνική αυτοσυνειδησία!

Πράγματι, κατά το  έτος που λήγει, επισκεφθήκαμε ποιμαντικώς πολλές Ιερές Μητροπόλεις του Πατριαρχείου μας και συγκεκριμένως τις κάτωθι:

Ιερά Μητρόπολη Κένυας και Ειρηνουπόλεως (4 Απριλίου), πορευόμενοι προς την χώρα του Κονγκό, όπου από κοντά συζητήσαμε τα ιεραποστολικά ζητήματα της σημαντικής αυτής επαρχίας του Θρόνου.

Ιερά Μητρόπολη Κεντρώας Αφρικής (από 5 έως 10 Απριλίου), με σκοπό την ενθρόνιση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής  Ιγνατίου, όπου εκτός  από το αμιγώς πνευματικό, ιεραποστολικό και ποιμαντικό έργο, συναντήσαμε αξιωματούχους και μέλη της εκεί Κυβερνήσεως.

Ιερά Μητρόπολη Καρθαγένης, και συγκεκριμένως την χώρα του Μαρόκου (από 5 έως 11 Ιουνίου). Η επίσκεψη ήταν απολύτως επιτυχής, καθώς, επειδή λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψή μας είχε γίνει τρομοκρατική επίθεση στην πόλη της Καζαμπλάνκας, οι αξιωματούχοι της Κυβερνήσεως, αλλά και ο λαός στηρίχθηκαν από την εκεί παρουσία μας και έτσι όχι μόνο ενισχύθηκε η θέση του Πατριαρχείου, αλλά και τα αιτήματα της Ελληνικής Κοινότητας και των Ορθοδόξων ικανοποιήθηκαν.

Ιερά Μητρόπολη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας (από 30 Σεπτεμβρίου έως 6 Οκτωβρίου), όπου τελέσαμε τα εγκαίνια του Ι. Ναού των Αγίων Αναργύρων Τριόμφ και του παραπλεύρως Σεμιναρίου για την κατάρτιση νέων στελεχών, ενώ είχαμε την ευκαιρία να  επικοινωνήσαμε με τον εκεί Ελληνισμό και τους τοπικούς άρχοντες.

Ιερά Μητρόπολη Ζιμπάμπουε (από 6 έως 14 Οκτωβρίου), όπου επισκεφθήκαμε περιοχές της Μητροπόλεως και την Μοζαμβίκη, και τελέσαμε τα εγκαίνια του Ι. Ναού Αγίου Νεκταρίου δια τούς ιθαγενείς του Χαράρε, ως και τα θυρανοίξια του παραπλεύρως εξωτερικού ιατρείου, καθώς και των παρακειμένων χώρων, τα οποία πρόκειται να εξυπηρετήσουν σημαντικώς το εκεί ιεραποστολικό έργο.

Ιερά Μητρόπολη Πηλουσίου (Πορτ Σάιντ, 26 Οκτωβρίου), όπου με την υποστήριξη του Πατριαρχείου, ο επιχώριος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης και Γενικός Πατριαρχικός Επίτροπος Ειρηναίος ολοκλήρωσε την ανακαίνιση του Μητροπολιτικού Μεγάρου.

Ιερά Μητρόπολη Λεοντοπόλεως (Ισμαηλία, 16 Νοεμβρίου), όπου μετά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Διονυσίου παραλάβαμε το ανακαινισμένο κτίριο στην Ισμαηλία και εορτάσαμε τα εκατό έτη από την ίδρυση της Ελληνικής Κοινότητας Ισμαηλίας.

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

Επίσκεψη στην Κύπρο  (από 2 έως 6 Μαίου) για την συμμετοχή στην Δεύτερη Συνάντηση του Παγκοσμίου Βήματος Θρησκειών και Πολιτισμών με τίτλο «Οικουμενικότητα και Πολιτισμός στην εποχή της Παγκοσμιοποίησης: Οι δρόμοι της Ειρήνης», κατά την οποία όχι μόνο ανταλλάγησαν απόψεις και σκέψεις επί του λίαν ενδιαφέροντος θέματος του Συνεδρίου, αλλά και είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε  ζητήματα του Πατριαρχείου με πολλούς ιεράρχες, πανεπιστημιακούς καθηγητές και άλλους πολιτικούς και καλλιτέχνες.

Επίσκεψη στην  Σόφια της Βουλγαρίας (από 8 έως 12 Μαΐου), όπου τιμητικώς συμμετείχαμε προεξάρχοντες στους εορτασμούς για τα πενήντα χρόνια από την ανασύσταση του Πατριαρχείου Βουλγαρίας και τα χίλια εξακόσια (1600) χρόνια από την σύγκληση της εν Γαρδική Ιεράς  Συνόδου. Η Εκκλησία Βουλγαρίας μετά από τα προβλήματα που πρόσφατα αντιμετώπισε χρειάζεται την μέριμνα των αδελφών Εκκλησιών, γι' αυτό και σπεύσαμε προς αυτήν για να στηρίξουμε την Εκκλησία και τον λαό, αλλά και τους νόμιμους και δημοκρατικώς εκλεγμένους πολιτικούς άρχοντες.

Επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη και την Καππαδοκία (από 17 έως 21 Μαΐου), όπου μετά των αδελφών Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και του  Πατριάρχη Γεωργίας κ. Ηλία συλλειτουργήσαμε στο Προκόπι.

Την Καππαδοκία, αυτό το μεγάλο κέντρο της πνευματικής προσφοράς στον χριστιανικό κόσμο, ευρισκόμενο στην άμεση δικαιοδοσία της Εκκλησίας ΚΠολεως, επισκέπτεται ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μαζί με άλλους Προκαθημένους, αλλά και προσκυνητές από την Ελλάδα, για να τιμηθεί από κοινού ο χώρος όπου άνθισε η αγιότητα και έδρασαν μεγάλες εκκλησιαστικές προσωπικότητες (Μέγας Βασίλειος, Αμφιλόχιος Ικονίου, κ.λπ.).

Επίσης, κατόπιν άλλης προσκλήσεως του Πατριάρχη ΚΠολεως, επισκεφθήκαμε την έδρα του (από 21 έως 29 Ιουλίου) και τιμητικώς λειτουργήσαμε στους πανηγυρίζοντες Ιερούς Ναούς Αγίας Παρασκευής και Αγίου Παντελεήμονος, κατά τις ημέρες της εορτής τους.

Επίσημη ειρηνική επίσκεψη στην Εκκλησία Ρουμανίας (από 5 έως 11 Σεπτεμβρίου), στα πλαίσια των ανταλλαγών επισήμων ειρηνικών επισκέψεων μεταξύ των Προκαθημένων των αδελφών Εκκλησιών. Ο Μακαριώτατος αδελφός Πατριάρχης Ρουμανίας κ. Θεόκτιστος μας επεφύλαξε θερμή υποδοχή και φιλοξενία στην Εκκλησία του, ενώ ο Πρόεδρος της Χώρας μας τίμησε με τον Μεγαλόσταυρο του Κράτους. Κατά τη διάρκεια της εκεί διαμονής μας τελέσαμε τρία συλλείτουργα και εγκαίνια ιερών ναών, θαυμάσαμε την ευλάβεια του Ρουμανικού λαού και την προσήλωσή του στην Εκκλησία και δεχθήκαμε τιμητικές διακρίσεις από νομάρχες και δημάρχους της Βορείου Ρουμανίας, κυρίως δε της Τρανσυλβανίας, όπου και διαμείναμε κατά τον περισσότερο χρόνο της όλης επισκέψεώς μας.

Επίσημη επίσκεψη στην Θεσσαλονίκη (από 29 Οκτωβρίου έως 3 Νοεμβρίου), όπου ως Πρόεδρος της Τιμητικής Επιτροπής ευλογήσαμε την έναρξη, τις εργασίες και την λήξη των εργασιών των 38ων  Δημητρίων 2003, υπό τον τίτλο "Χριστιανική Μακεδονία: Θεσσαλονίκη- Αλεξάνδρεια". Το λίαν σημαντικό αυτό επιστημονικό Συμπόσιο δεν ανέδειξε μόνο όψεις της ιστορίας και της προσφοράς της Πόλεως της Αλεξανδρείας στον χριστιανικό κόσμο με τα μεγάλα αναστήματα της Εκκλησίας, αλλά απέδειξε τις στενότατες σχέσεις μεταξύ των δύο πόλεων, Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρείας, και την μεταξύ τους  ανταλλαγή πολιτιστικών αγαθών. Στο περιθώριο του Συμποσίου είχαμε συναντήσεις με όλους τους φορείς της πόλεως (Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Νομάρχη Θεσσαλονίκης κ.λπ.), ενώ ομιλήσαμε  σε εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και επισκεφθήκαμε την έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους στην Κατερίνη και άλλες περιοχές της Πιερίας.

Τέλος, επισκεφθήκαμε και πάλι την Θεσσαλονίκη (από 10 έως 13 Δεκεμβρίου), επικεφαλής ομίλου Ιεραρχών του Θρόνου και των εξ Αφρικής ομογενών Ελλήνων, όπου συμμετείχαμε στις εργασίες της Πέμπτης Γενικής Συνελεύσεως του "Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού" (ΣΑΕ). Κατά την παραμονή μας στην Θεσσαλονίκη εκτός από την συνάντησή μας με τούς ανώτατους πολιτικούς άρχοντες της Ελλάδος και τούς εκπροσώπους άλλων Εκκλησιών, συνεργασθήκαμε με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Χριστόδουλο, και με πολλούς πολιτικούς και άλλους αξιωματούχους και ιεραποστολικούς Συλλόγους για την ενίσχυση του ανά την Αφρική ιεραποστολικού μας έργου.

ΥΠΟΔΟΧΗ ΕΠΙΣΗΜΩΝ  ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Κατόπιν, προσκλήσεώς μας, ο Προκαθήμενος Μητροπολίτης  Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββας πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Εκκλησία Αλεξανδρείας (από 6 έως 14 Φεβρουαρίου), κατά την οποία ο υψηλός εκκλησιαστικός προσκεκλημένος απόλαυσε την ομορφιά της χώρας του Νείλου, την φιλοξενία του Πατριαρχείου και, έτσι εμπεδώθηκαν οι αδελφικές και υγιείς σχέσεις αγάπης μεταξύ των δύο Εκκλησιών και των λαών.

Αντίστοιχη επίσκεψη, πραγματοποίησε κοντά μας, κατόπιν προσκλήσεώς μας, ο Προκαθήμενος Μητροπολίτης Τσεχίας και Σλοβακίας κ. Νικόλαος (από 15 έως 20 Οκτωβρίου), ο οποίος θαύμασε την καταλλαγή μεταξύ των ενταύθα αρχών και του Πατριαρχείου και την αρμονική συνύπαρξη Μουσουλμάνων και Χριστιανών, τόσο στο Κάϊρο, όσο και στην Αλεξάνδρεια.

Επίσημες και εθιμοτυπικές επισκέψεις πραγματοποίησαν πολιτικοί αξιωματούχοι, όπως ο Εξοχώτατος Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος και Υπεύθυνος επί των Εκκλησιαστικών Υποθέσεων και Αποδήμου Ελληνισμού κ. Ι. Μαγκριώτης (από 13 έως 15 Ιουλίου), ο οποίος έδειξε έμπρακτο ενδιαφέρον για την προώθηση των θεμάτων του Πατριαρχείου και των Ελληνικών Κοινοτήτων Αλεξανδρείας και Καΐρου.

Ακόμη, υποδεχθήκαμε στην έδρα μας τον Εξοχώτατο Πρέσβυ της Ρουμανίας στην Αίγυπτο κ. Marcel Dinu (Αλεξάνδρεια, 19 Ιουλίου), τον Εξοχώτατο Υπουργό Εξωτερικών της Κένυας κ. Stefen Kalonzo Musyoka (Αλεξάνδρεια, 16 Αυγούστου), και τούς Dr. Ghazi Hanania, Dr. Ramy Khoury και Telal El Garib εκπροσώπους του Προέδρου Αραφάτ (Αλεξάνδρεια, 15 Νοεμβρίου), με τούς οποίους συζητήθηκαν ενδιαφέροντα ζητήματα, ενώ όλοι εκδήλωσαν τον σεβασμό τους προς την ιστορία και την πρόοδο του παλαιφάτου Πατριαρχείου μας.

Συμμετείχαμε στις εκδηλώσεις τιμής, στην Αλεξάνδρεια και το Κάϊρο, για την αναχώρηση του Έλληνα Πρέσβυ στην Αίγυπτο κ. Δ. Κωνσταντίνου και στις αντίστοιχες υποδοχής του νέου Πρέσβυ κ. Π. Βλασσόπουλου.  Οι σχέσεις του Πατριαρχείου με τον εκπρόσωπο του Ελληνικού Κράτους στην Αίγυπτο, ενώ φανερώνουν το ενδιαφέρον της Ελληνικής Κυβερνήσεως για το Πατριαρχείο, τονώνουν τη θέση του στην Αίγυπτο και συντελούν στην διευκόλυνση και την επίλυση τρεχόντων προβλημάτων.  Τόσο ο απελθών Πρέσβυς, όσο και ο νυν διακρίνονται για την αγάπη τους προς την Εκκλησία και την αμέριστη συμπαράστασή τους στο έργο μας, με εμφανή αποτελέσματα στην πορεία του Πατριαρχικού έργου και τον Αιγυπτιακό Ελληνισμό.

Στα πλαίσια των υποδοχών τέλος, δεχθήκαμε πολλούς επισκέπτες και προσκυνητές από την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και από την Σερβία και αλλού. Το Πατριαρχείο δια του συντελουμένου έργου του δεν είναι σεβαστό πλέον για την ιστορία του και την ακμή του παρελθόντος, απώτερου και πρόσφατου, αλλά και για τον τρόπο που εσωτερικά λειτουργεί και εξωτερικά προβάλλεται, με αποτέλεσμα να προσελκύει πολλούς επισκέπτες, οι οποίοι επιστρέφοντας στις εστίες τους διαλαλούν τούς κόπους και τις αγωνίες μας, και έτσι γίνονται οι καλύτεροι και ασφαλέστεροι ερμηνευτές και κήρυκες του έργου μας.

ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ  ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Μετά την εκδημία του Σεβασμιωτάτου  Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής Τιμοθέου, κρίθηκε απαραίτητη η άμεση πλήρωση της χηρεύουσας και σημαντικής, ένεκα του πλουσίου ιεραποστολικού έργου που συντελείται εκεί, Μητροπόλεως διά της συγκλήσεως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου  (14 Μαρτίου). Κατ' αυτήν εξελέγησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιγνάτιος, και επίσης, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ζάμπιας Ιωακείμ.  Πρόκειται για δύο πρόσωπα που επαξίως κατέλαβαν τις θέσεις αυτές, ο μεν πρώτος, διότι επί σειρά ετών διακονεί την ιεραποστολή στην χώρα του Κονγκό με αφοσίωση προς το Πατριαρχείο και αυταπάρνηση, ο δε δεύτερος, επειδή επί πολλά έτη προσέφερε τις συντονισμένες υπηρεσίες του στο Σεπτό Κέντρο του Πατριαρχείου από της θέσεως του Αρχιγραμματεύοντος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. Οι χειροτονίες και των δύο έγιναν στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Σάββα με την συμμετοχή πολλών ιεραρχών και πλειάδος επισκεπτών από την Ελλάδα και αλλού, καθώς πρόκειται περί γνωστών και λίαν αγαπητών προσώπων.

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου ανύψωσε τον Επίσκοπο Ηλιουπόλεως Θεόκλητο σε Τιτουλάριο Μητροπολίτη, μετονόμασε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη πρ. Ντάαρ ες Σαλαάμ Φιλήμωνα, σε Τιτουλάριο Μητροπολίτη Καβάσων, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη πρ. Ζιμπάμπουε Κύριλλο, σε Τιτουλάριο Μητροπολίτη Ναυκράτιδος, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο πρ. Μπουκόμπα Πορφύριο σε Επίσκοπο Συΐνης και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο πρ. Ζάμπιας Πέτρο σε Επίσκοπο  Νικοπόλεως.

Παρά το γεγονός ότι η σύγκληση της Ιεράς Συνόδου έγινε σε σχετικά βραχύ διάστημα από την προηγούμενη, οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Μητροπολίτες παρουσίασαν το συντελούμενο στις Επαρχίες τους έργο και επίσης συζητήθηκαν τρόποι για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί, οι οποίοι και θα παρουσιασθούν εκτενέστερα και αναλυτικότερα  στην επόμενη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου εντός του νέου έτους.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

Το Συμβούλιο Εκκλησιών Μέσης Ανατολής αποτελεί σημαντικό θεσμό, όχι μόνο για την πολύπλευρη δράση του σε διάφορα προγράμματα φιλανθρωπικού και κοινωνικού χαρακτήρα, αλλά και επειδή οι τέσσερεις οικογένειες χριστιανών που το συναποτελούν (Ορθόδοξοι, Προχαλκηδόνιοι, Ρωμαιοκαθολικοί και Προτεστάντες) συνεργάζονται και αλληλοϋποστηρίζονται στο έργο τους.

Προεδρεύσαμε, ως Πρόεδρος της οικογενείας των Ορθοδόξων (Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Πατριαρχείου Αντιοχείας, Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και Εκκλησίας Κύπρου) στις εργασίες της Διαχειριστικής Επιτροπής στην Κύπρο (Ιανουάριος) και στο Αμμάν της Ιορδανίας (Μάϊος), ενώ μετείχαμε της συναντήσεως των Προέδρων (Κάϊρο, 6 Νοεμβρίου). Επίσης, συμπροεδρεύσαμε στην Όγδοη Γενική Συνέλευση (Λεμεσός Κύπρου, από 1 έως 5 Δεκεμβρίου), όπου και επανεξελέγημεν Πρόεδρος της Οικογένειας των  Ορθοδόξων Εκκλησιών.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ  ΖΩΗ

Η λειτουργική ζωή, ως γνωστόν, αποτελεί το κέντρο της εκκλησιαστικής εμπειρίας και γι' αυτό φροντίζουμε να λειτουργούνται άπαντες οι ιεροί ναοί στην Αίγυπτο, αλλά και σε ολόκληρη την Αφρικανική ήπειρο της δικαιοδοσίας μας, δίδοντας πρώτοι το παράδειγμα με τις "Πατριαρχικές παρρησίες" και τη συμμετοχή μας στις πανηγύρεις των ιερών ναών.

Ενδεικτικώς αναφέρονται η τέλεση της αναιμάκτου ιερουργίας κατά την Πανήγυρη του Ι. Ν. Αγ. Αντωνίου της Κοινότητος των Αραβοφώνων (17 Ιανουαρίου), το καθιερωμένο Μνημόσυνο των Ιεραποστόλων (26 Ιανουαρίου), η Πανήγυρις του Ι. Ν. Αγ. Αναργύρων Αμπουκίρ (2 Φεβρουαρίου), η Πανήγυρις της Ι. Μ. Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου (1 Μαΐου), το Μνημόσυνο των αοιδήμων Προκατόχων μας Πατριαρχών Νικολάου Στ΄ και Παρθενίου Α΄ (13 Ιουλίου), ο εορτασμός των εθνικών επετείων της 25ης Μαρτίου και 28ης Οκτωβρίου, το Μνημόσυνο της ευεργέτιδος του Πατριαρχείου Άννης Μαμμά (14 Σεπτεμβρίου), ενώ τελέσαμε τον Αγιασμό ενάρξεως του νέου σχολικού έτους στα Σχολεία και τα Εκπαιδευτήρια της Αλεξανδρείας (12 Σεπτεμβρίου) κ.λπ.

Επίσης, διά Πατριαρχικών και πολυαρχιερατικών συλλειτούργων εορτάσθηκαν στο Πατριαρχείο η ΣΤ΄ επέτειος από της εκλογής μας στο πηδάλιο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας (21  Φεβρουαρίου), η Κυριακή  της Ορθοδοξίας (16 Μαρτίου), ως και η μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος και αοιδίμου Προκατόχου μας Πέτρου, κατά την οποία άγουμε τα ονομαστήρια μας (Κάϊρο, 24 Νοεμβρίου), ενώ τα Χριστούγεννα λειτουργήσαμε στον Ιερό Ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου Ηλιουπόλεως Καΐρου.

Για την κήδευση του ευλαβούς  πατρός μας Παναγιώτη Παπαπέτρου μεταβήκαμε στην Κύπρο (11 Απριλίου), και ακόμη στην Αθήνα για την εξόδιον Ακολουθία του Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής Τιμοθέου (5 Μαρτίου).

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

Κατά τη διάρκεια του έτους είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε αρκετές φορές τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Χριστόδουλο, ο οποίος πολλαπλώς και πολυτρόπως συμπαρίσταται και υποστηρίζει το έργο μας, κυρίως δε το ιεραποστολικό.

Για την προώθηση των αιτημάτων και την επίλυση των προβλημάτων μας, είχαμε την δυνατότητα και την ευκαιρία να συναντήσουμε πολλούς αξιωματούχους της Ελλάδος και της Κύπρου, όπως για παράδειγμα τούς Εξοχωτάτους Υπουργό Πολιτισμού της Ελλάδος  κ. Ε. Βενιζέλο, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Α. Κακλαμάνη, τούς Υφυπουργούς Εξωτερικών και Οικονομικών κ.κ. Ι. Μαγκριώτη και Ν. Φαρμάκη, ως και τον Πρόεδρο  της Βουλής Αντιπροσώπων της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφια.

Ακόμη, συναντήσαμε τον Πατριάρχη των Μελχιτών Γρηγόριο Γ΄ (Κάϊρο, 24 Ιανουαρίου), τον Προκαθήμενο της Κοπτικής Εκκλησίας Σενούντα (Αλεξάνδρεια, 8 Νοεμβρίου) και, κατόπιν προσκλήσεως συμμετείχαμε στους εορτασμούς για την Εθνική ημέρα της Γαλλίας (Αλεξάνδρεια, 14 Ιουλίου), την Εθνική Εορτή της Σαουδικής Αραβίας (Αλεξάνδρεια, 25 Σεπτεμβρίου), την Εθνική Εορτή του Λιβάνου (Αλεξάνδρεια, 22 Νοεμβρίου), ενώ δεχθήκαμε εκπροσώπους του Ιδρύματος Wheelchair Foundation (Κάϊρο, 16 Ιουλίου) και του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, και συμμετείχαμε στις εκδηλώσεις του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων (Αθήνα, 3 Νοεμβρίου), σε συνεδριάσεις της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας και της Ελληνικής Αδελφότητος των εν Αιγύπτω Κυπρίων.

ΚΤΗΡΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ  ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Η ανακαίνιση των μνημείων και των εκκλησιαστικών και λοιπών κτισμάτων είναι, όπως γνωρίζετε, εκ των βασικών προτεραιοτήτων και επιδιώξεών μας και γι' αυτό αναζητούμε χρηματοδότες, διερχόμεθα πολύ χρόνο για την μελέτη των σχετικών ζητημάτων και παρακολουθούμε επισταντούντες δια προσωπικής αυτοψίας την πρόοδο των εργασιών.

Είναι εμφανές, ότι  προχωρούν και πρόκειται εντός του έτους να ολοκληρωθούν οι εργασίες στον Ι. Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ώστε  να τελούνται σε αυτόν οι Πατριαρχικές Παρρησίες και να προσεύχονται  στο περίλαμπρο αυτό μνημείο οι πιστοί της Αλεξανδρείας, αλλά και να το θαυμάζουν οι επισκέπτες-προσκυνητές του Πατριαρχείου, οι οποίοι προβλέπεται να αυξηθούν στο μέλλον. 

Ο Ναός του Ευαγγελισμού, ευρισκόμενος στο οικοδομικό σύμπλεγμα του Πατριαρχικού Μεγάρου, οι εργασίες ανακατασκευής του οποίου βαίνουν προς την ολοκλήρωσή τους, μαζί με την Πατριαρχική Βιβλιοθήκη και το Μουσείο είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσουν ένα κόσμημα για την Ορθοδοξία, ένα θαυμαστό πόλο έλξεως για τούς προσκυνητές και, φυσικά, θα συντελέσουν στην πρόοδο και την ανάδειξη της Μεγάλης Πόλεως της Αλεξανδρείας. Τα εγκαίνια τους προγραμματίζονται να γίνουν κατά το φθινόπωρο του νέου έτους, με την συμμετοχή πολλών εκκλησιαστικών ηγετών και πολιτικών αξιωματούχων από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και αλλού.

Ανάλογες εργασίες ανακατασκευής βρίσκονται σε εξέλιξη στον Ι. Ν. Αγίου Νικολάου και την παρακείμενη Πατριαρχική  Επιτροπεία Καΐρου, οι οποίες πρόκειται να ολοκληρωθούν κατά το τέλος του έτους 2004.

Μολονότι, οι εργασίες στον Ι. Ν. Αγίου Σπυρίδωνος  Χελουάν διακόπησαν λόγω των γνωστών διαδικασιών, ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους, ενώ συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς οι εργασίες στην Ι. Μ. Αγίου Γεωργίου Καΐρου, ως και στο παρακείμενο κοιμητήριο. Εντός δε του νέου έτους θα αρχίσουν και οι εργασίες ανακαινίσεως του Ι. Ν. Αγίων Αναργύρων Σούμπρας Καΐρου.

Τέλος, όπως βλέπετε, η αγιογράφηση του Ιερού Πατριαρχικού Ναού του Αγίου Σάββα προχωρεί με αμείωτους ρυθμούς, και ευελπιστούμε ότι θα ολοκληρωθεί εντός του νέου έτους 2004. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

Κατά το νέο έτος 2004 πρόκειται να επισκεφθούμε την Εκκλησία της Ρωσσίας, μετά από πρόσκληση του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Μσχας κ. Αλεξίου και του "Ιδρύματος για την Ενότητα των Χριστιανικών Εθνών", το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Πατριάρχη.  Κατά τη διάρκεια της εκεί διαμονής μας θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον Πατριάρχη  εκκλησιαστικά ζητήματα, καθώς και με τον εκεί Έξαρχο του Πατριαρχείου μας Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αθανάσιο. Επίσης, προγραμματίζονται επίσημες ειρηνικές επισκέψεις στην Εκκλησία της Αλβανίας και στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου  Αγίου Όρους.

Παραλλήλως, έχει ήδη προγραμματισθεί ποιμαντική επίσκεψη στην Ιερά Επισκοπή Μαδαγασκάρης, όπου θα συναντήσουμε τούς εκεί αξιωματούχους για την προώθηση της θέσεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας και θα γνωρίσουμε από κοντά και θα  ευλογήσουμε Πατριαρχικώς τα τέκνα της Εκκλησίας, ενώ ευελπιστούμε ότι θα επισκεφθούμε ποιμαντικώς τις Ιερές Μητροπόλεις Αξώμης, Κένυας και Ειρηνουπόλεως, ως και την Ι. Μητρόπολη Ντάαρ ες Σαλαάμ.

Πρόκειται, ακόμη να υποδεχθούμε ενταύθα τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Φιλανδίας, ίσως δε και άλλους αρχηγούς και Προκαθημένους Εκκλησιών, οι οποίοι θα ζητήσουν να ανταποδώσουν τις ειρηνικές επισκέψεις μας στις ιερές Καθέδρες τους.

Αγαπητά τέκνα,

Όπως αναφέραμε και στην αρχή της παρούσας ομιλίας μας, η έναρξη της νέας χρονιάς, αποτελεί επαναπροσδιορισμό των στόχων μας, ώστε να τονωθεί το Πατριαρχικό έργο και να τονισθεί η αξία και η σημασία του Πατριαρχικού Θεσμού, τον οποίο Χάριτι Θεού διακονούμε.

Η διακονία του μεγάλου και περιφανούς Αποστολικού και Πατριαρχικού θεσμού γίνεται μαζί με τους αξίους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες, τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους, τους άλλους κληρικούς, ως και πάντα τα στελέχη, που επανδρώνουν τις διάφορες υπηρεσίες του Πατριαρχείου, τους οποίους και από της θέσεως αυτής επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε και να συγχαρούμε για την αυταπάρνηση και την αφοσίωση με την οποία εργάζονται. Ως έκφραση της ικανοποιήσεως μας για τους εργαζομένους στο Σεπτό Κέντρο, τόσο στην Αλεξάνδρεια, όσο και στο Κάϊρο, πρόκειται να προβούμε σε 10% αύξηση του επιδόματος  προς  τους κληρικούς, και  σε αύξηση του μισθού για τους υπαλλήλους σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος.

Η ανακαίνιση των μνημείων, το ιεραποστολικό έργο και η ποιμαντική των πιστών της Εκκλησίας τέκνων, σε συνδυασμό με την προώθηση των αδελφικών σχέσεων με τις άλλες Ορθόδοξες και αλλόδοξες Εκκλησίες, και οι σχέσεις με τους ηγέτες άλλων θρησκειών, κυρίως δε των μονοθεϊστικών, αλλά και η επιχορήγηση και η εξεύρεση πόρων για την λειτουργία του Πατριαρχείου και η στελέχωσή του με ανθρώπινο δυναμικό αξίων συνεργατών, και τέλος οι σχέσεις με τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και τα κράτη της Αφρικής, δεν είναι έργο εύκολο.  Αντιθέτως, είναι διαρκής αγώνας διατηρήσεως των ισορροπιών, με μοναδικό γνώμονα την δόξα της Εκκλησίας και την ανάδειξη του Πατριαρχείου μας, εφ' όσον διά του τρόπου αυτού διακονείται ο άνθρωπος, το ανά την Αφρική ποίμνιό μας, και δοξάζεται το Πανάγιον  όνομα του Θεού.

Με την ευκαιρία της παρούσης επικοινωνίας μας, παρακαλούμε να προσεύχεσθε για την πραγματοποίηση των κοινών οραμάτων και των καλών σκοπών μας και να συμμετέχετε στην ολοκλήρωσή τους με κάθε τρόπο, επίσης δε να προσεύχεσθε υπέρ ενισχύσεως των συνεργατών μας. Ζητούμε από τον Κύριο μας να μας ανοίγει πόρτες βοηθείας διά την ολοκλήρωση του όλου μας έργου, έργου συνθέτου και κοπιαστικού, το οποίο όμως είναι προς το συμφέρον της Εκκλησίας.

Ευχόμεθα δε προς όλους σας, ο Κύριος που γεννήθηκε στην Βηθλεέμ και στον ποταμό Ιορδάνη έλαβε το Βάπτισμα να σας παρέχει την πλούσια ευλογία και χάρη Του και να χαρίζει σε όλους σας υγεία και χαρά και, ακόμη, να προσθέτει στον κόσμο ειρήνη και ευημερία.  Αμήν.-

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΤΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Την βασιλόπιτα της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας (ΕΚΑ) ευλόγησε και έκοψε, το μεσημέρι της Δευτέρας 5 Ιανουαρίου ε.ε, η Α. Θ. Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Πέτρος Ζ΄.

Η τελετή, πραγματοποιήθηκε στην Μεγάλη Αίθουσα Συνεδριάσεων της Ε. Κ. Α. παρουσία του Α΄ Αντιπροέδρου της κ. Δημήτρη Βαφειάδη, των Κοινοτικών Επιτρόπων, του εκπροσώπου του Ελληνικού Προξενείου κ. Δημητρίου Διαμαντή, του Θεοφιλ. Επισκόπου Νειλουπόλεως Γεωργίου, των Προέδρων και μελών των Ελληνικών Σωματείων και Συλλόγων της πόλης, των καθηγητών και μαθητών των ελληνικών σχολείων, των προσκόπων, των εργαζομένων στην ΕΚΑ και πολλών παροίκων.

Ο κύριος Βαφειάδης καλωσόρισε τον Πατριάρχη στα Γραφεία της κοινότητας, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία για το Ελληνικό τετράγωνο και ευχήθηκε σε όλους καλή χρονιά.

Ο Μακαριώτατος, με την σειρά του ευχήθηκε ευλογημένη και ειρηνική χρονιά, συνεχάρη τα παιδιά για τον ωραίο τρόπο με τον οποίον απέδωσαν τα κάλαντα και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην σημασία της ανατροφής που δίδουν οι γονείς στα παιδιά τους που είναι και η βάση για να πετύχουν στην ζωή τους ως καλοί χριστιανοί και μέλη μιας υγιούς κοινωνίας.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΤΑ ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια εορτάστηκαν τα Άγια Θεοφάνεια στον ιστορικό Θρόνο του Αγίου Μάρκου, στο Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, προεξάρχοντος της Θείας Λειτουργίας της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρου Ζ΄.

Ο Μακαριώτατος, πλαισιούμενος από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως Γεώργιο και τον κλήρο του Πατριαρχείου μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τέλεσε τον Μεγάλο Αγιασμό. Στο τέλος ο Πατριάρχης  αγίασε τους χριστιανούς και τους ευχήθηκε καλή φώτιση. Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμ. Μάρκος Θεοδόσης.

Στην Θεία Λειτουργία και στην τελετή του Μεγάλου Αγιασμού παραβρέθηκαν η Γενικός Πρόξενος Αλεξανδρείας κα. Κωνσταντίνα Αθανασιάδου, ο Α΄ Αντιπρόεδρος της  Ελληνικής Κοινότητας κ. Δημήτρης Βαφειάδης, οι Κοινοτικοί Επίτροποι, οι Πρόεδροι και τα μέλη των Ελληνικών Συλλόγων και Σωματείων της Αλεξάνδρειας και πολλοί πάροικοι.

Μετά το πέρας των ακολουθιών ο Πατριάρχης δέχθηκε σε εθιμοτυπική επίσκεψη, στην Μεγάλη Αίθουσα της Μονής του Αγίου Σάββα τον Αναπληρωτή Διοικητή της πόλεως Αλεξανδρείας κ. Salaa El Din Μoustafa Kamel, ως εκπρόσωπο του Διοικητή της Αλεξάνδρειας (Ανώτατος Τοπικός Άρχοντας) ο οποίος την ίδια ώρα είχε έκτακτη υπηρεσιακή συνάντηση με τον Πρόεδρο της χώρας κ. Mohamed Hosni Mubarak. Ο κ. Kamel  συνοδευόταν από ομάδα αξιωματούχων της Διοίκησης Αλεξανδρείας μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Αλεξανδρείας Dr. Mahamet  El Fayoumi, ο Διευθυντής του Γραφείου Τουρισμού Lewa Ehab Farouk και ο Διοικητής Ασφαλείας.

Στον χαιρετισμό του προς τον Αναπληρωτή Διοικητή ο Μακαριώτατος, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε, στην ειρηνική συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο και ζήτησε από τον κ. Kamel  να μεταφέρει τις  ευχαριστίες του στον κ. Διοικητή της Πόλεως στρατηγό Moxamed Mahgoup καθώς και στον Πρόεδρο της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης κ. Μουμπάρακ για την βοήθεια  προς το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Επίσης είπε ότι η Αίγυπτος αποτελεί παράδειγμα συμβίωσης Χριστιανών και Μουσουλμάνων και αυτό διαλαλεί σε κάθε ευκαιρία στις διάφορες χώρες που επισκέπτεται. Μεταξύ άλλων είπε και τα εξής: «…Την ενέργειά σας αυτή που συνεχίζεται εδώ και χρόνια να επισκέπτεται ο ανώτατος Άρχων το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας για ευχές, την εκτιμούμε ιδιαιτέρως, η παρουσία σας κοντά μας σημαίνει αυτό το οποίο πάντοτε διαλαλούμεν, την καλή συνεργασία Εκκλησίας και Κράτους, Ελληνισμού και Κράτους, Ορθοδοξίας και Κράτους. Ως Ελληνισμός, ως Εκκλησία αισθανόμεθα πάντοτε την προστασία των Αιγυπτιακών αρχών και είμεθα ευγνώμονες. 

Ο κ. Κamel ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την φιλοξενία ευχήθηκε εκ μέρους του κ. Διοικητή, αναφέρθηκε στις φιλικές σχέσεις Αιγύπτου και Ελλάδας, εξέφρασε την χαρά του που βρίσκεται κοντά στον ηγέτη της Ελληνορθοδόξου Εκκλησίας της Αλεξανδρείας και ευχήθηκε συνέχεια της συνεργασίας, και μεταξύ άλλων είπε: «…Σας μεταφέρω τις ευχές του Διοικητή της Πόλεως ο οποίος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραβρεθεί. Στην Αλεξάνδρεια πάντα  υπήρχαν καλές σχέσεις μεταξύ όλων των κατοίκων Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Σεβόμαστε τις Γιορτές σας όπως και εσείς σέβεστε τις δικές μας. Εύχομαι αυτές οι καλές σχέσεις να συνεχιστούν.»

Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος παρουσίασε στον κ. Κamel την Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας, τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας και τον Πρόεδρο της Κοινότητας Αραβοφώνων Ορθοδόξων.

---------------------------------------------------------------------------

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΜΕ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΟΠΤΩΝ

Ανήμερα τα Φώτα το βράδυ,  έφθασε στο Κάιρο η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄. Στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου τον υποδέχθηκαν ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καίρου Θεοφιλ. Επίσκοπος Νιτρίας Αλέξιος με τον Προιστάμενο της Μονής Θεοφιλ. Επίσκοπο Βαβυλώνος Θεοφύλακτο και τους πατέρες της Μονής.

Το πρωί της Τετάρτης 7 Ιανουαρίου ε.ε., μετέβη στην υπό ανακαίνιση Πατριαρχική Επιτροπεία Καίρου και τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου, όπου επιθεώρησε τις εργασίες και ασχολήθηκε με υπηρεσιακής μορφής θέματα, συνεργαζόμενος με τον Επίτροπο, τον δικηγόρο Guirgis Rousdi και τον συνεργάτη των Πατριαρχικών Γραφείων Καίρου κ. Αντώνιο Διαμαντίδη.

Ακολούθως συνοδευόμενος από τους Επισκόπους Νιτρίας και Βαβυλώνος και τον Αρχιμ. Γεώργιο ελ Σαμάα επισκέφθηκε εθιμοτυπικώς,  το Κοπτικό Πατριαρχείο, προκειμένου να ευχηθεί τα δέοντα στον Πατριάρχη της Κοπτικής Εκκλησίας Σενούντα με την ευκαιρία της εορτής των Χριστουγέννων τους, η οποία εορτάζεται στις 7 Ιανουαρίου. Εκεί συναντήθηκε εκτός των άλλων και με πολλούς εκπροσώπους της Αιγυπτιακής Κυβερνήσεως καθώς και με τον Μεγάλο Σέχα του El- Azhar εξοχώτατο  Tantawi, με τον οποίον συνεζήτησε σε θερμό κλίμα. Οι δύο άνδρες τόνισαν το ευτυχές γεγονός της αρμονικής και ειρηνικής συνυπάρξεως Χριστιανών και Μουσουλμάνων στην χώρα.

Ακολούθως ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε στο πλαίσιο της ποιμαντικής του μέριμνας και το Ελληνικό Νοσοκομείο Καίρου για να ευλογήσει και ενθαρρύνει τους ασθενείς.

Τέλος, ο Πατριάρχης επέστρεψε οδικώς στην Αλεξάνδρεια.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΣΤΟΝ ΆΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΙΜΠΡΑΗΜΙΑΣ

Το απόγευμα της Τετάρτης 8 Ιανουαρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ συνοδευόμενος από τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη Μάρκο Θεοδόση και τον Πατριαρχικό Διάκονο Νεκτάριο Κοντογιώργο μετέβη στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ιμπραημίας προκειμένου να ευλογήσει και να κόψει την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα.

Στον αύλειο χώρο του ναού τον Μακαριώτατο υποδέχτηκε ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νειλουπόλεως Γεώργιος και πλήθος πιστών.

Ο Μακαριώτατος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού, στην Αρτοκλασία για την εορτή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστού και του Μικρού Αγιασμού. Στο τέλος ευλόγησε τους πιστούς με τον Αγιασμό και μοίρασε τον άρτο. Απευθυνόμενος ο Πατριάρχης στο πυκνό εκκλησίασμα μεταξύ άλλων εξέφρασε την χαρά του που διαπιστώνει για μια ακόμη φορά την αγάπη των πιστών για την Εκκλησία αλλά και για την ζωντανή τους πίστη, τόνισε τη χαρά του που μεταξύ του πυκνού εκκλησιάσματος βρίσκεται και μεγάλος αριθμός παιδιών τονίζοντας ότι τα παιδιά είναι το μέλλον της Εκκλησίας και του τόπου και όπως είπε, όταν τους μεταδώσουμε από την μικρή ηλικία χριστιανικές και ηθικές αρετές, αυτές θα τα συνοδεύουν πάντα και θα τις μεταλαμπαδεύσουν και στα δικά τους παιδιά όταν πλέον δημιουργήσουν τις δικές τους οικογένειες.

Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος ευλόγησε και έκοψε την βασιλόπιτα και την μοίρασε στους πιστούς. Τυχεροί της χρονιάς ήταν η Ντίνα Πανάγου και η Φωτεινή Κουφογάζου. Ακολούθησε λαχειοφόρος αγορά προς ενίσχυση εκτύπωσης ημερολογίου του ναού. Κατά την διάρκεια της όλης εκδήλωσης ο Πατριάρχης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους πιστούς.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Το απόγευμα της Παρασκευής 9 Ιανουαρίου ε.ε., η Α. Θ. Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, συνοδευόμενος από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως και τον Κλήρο του Θρόνου μετέβη στην Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας και στον χώρο διανομής του συσσιτίου όπου πραγματοποιήθηκε η κοπή της βασιλόπιττας του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αλεξανδρείας. Τον Μακαριώτατο υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Α. κ. Χαράλαμπος Κατσιμπρής και η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γ. Μαστουρίδη.

Ο Μακαριώτατος στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων συνεχάρη αντίστοιχα τους εκπαιδευτικούς για την μεγάλη τους προσφορά και τους μαθητές για την μεγάλη τους πρόοδο και ευχήθηκε σε όλους να συνεχίσουν να εργάζονται με χαρά και τον ίδιο ζήλο για πρόοδο και προκοπή. Στην συνέχεια μήνυμα απηύθυνε η Γενικός Πρόξενος Αλεξανδρείας κ. Κωνσταντίνα Αθανασιάδου και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας. Στην κοπή της Βασιλόπιτας παραβρέθηκαν  Κοινοτικοί παράγοντες, εκπαιδευτικοί, μαθητές,  γονείς και πάροικοι.

Στην συνέχεια ο Πατριάρχη ευλόγησε, έκοψε και μοίρασε την βασιλόπιτα ενώ οι μαθητές και οι παρευρισκόμενοι τραγούδησαν τα παραδοσιακά κάλαντα του Αγίου Βασιλείου και άλλα εορταστικά τραγούδια.
 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΤΩΝ MΕΛΧΙΤΩΝ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Την Α. Θ. Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Πέτρο Ζ΄ επισκέφθηκε ο Πατριάρχης των Μελχιτών κ. Γρηγόριος Ε΄ στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Αίγυπτο για το νέο έτος.

Το πρωί της Κυριακής 11 Ιανουαρίου ε. ε. ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου,  δέχθηκε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Σάββα, κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, τον Μελχίτη Πατριάρχη   και την συνοδεία του η οποία αποτελείτο από τον Μελχίτη Μητροπολίτη Αιγύπτου και Σουδάν και τον Πατριαρχικό Διάκονο.

Ο Μακαριώτατος στην προσφώνηση του αφού καλωσόρισε τον Πατριάρχη Γρηγόριο, μεταξύ άλλων είπε:

«…Ο Μακαριώτατος είναι κοντά μας για να μας ευχηθεί για τις Γιορτές που πέρασαν αλλά και για τη Νέα Χρονιά. Επιβάλλεται να έχουμε σχέση μεταξύ μας όλες οι Εκκλησίες και κυρίως εμείς που ζούμε εδώ στην Μέση Ανατολή. Στο πλαίσιο της Οικουμενικής Κινήσεως, υπάρχει από το 1974  το Συμβούλιο Εκκλησιών Μέσης Ανατολής στο οποίο συμμετέχουμε όλες οι Εκκλησίες της περιοχής μας. Στόχος του Συμβουλίου είναι να αλληλοβοηθούνται οι Εκκλησίες μεταξύ τους και από κοινού να αντιμετωπίζουν τα τυχών προβλήματα που παρουσιάζονται στις περιοχές τους. 

Το Ελληνορθόδοξον Πατριαρχείον Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής έχει αγαθές σχέσεις με την Εκκλησία των Γραικοκαθολικών.

Επιθυμία και προσευχή όλων είναι να έλθουν οι Εκκλησίες εις ενότητα με πνεύμα καλής θελήσεως. Αποτέλεσμα όλης αυτής της προσπάθειας είναι η παρούσα αδελφική συνάντησις.»   

Ο Μελχίτης Πατριάρχης στην αντιφώνησή του ευχαρίστησε για την αγάπη και την υποδοχή και μεταξύ άλλων είπε:

«Ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια Μακαριώτατε. Είναι μέρα χαράς, ευχαριστίας και δοξολογίας προς τον Πανάγαθο Θεό που μας αξίωσε να είμαστε μαζί σήμερα σ’ αυτόν τον πανέμορφο ναό. Το όλο περιβάλλον, γέμισε τον ψυχικό μου κόσμο με διάφορα συναισθήματα. Αυτή είναι μια μαρτυρία για το τί έχουμε τόσα χρόνια και το τί έχουμε για το μέλλον. Παρόλο που δεν κοινωνούμε από το ίδιο Ποτήριον, οι σχέσεις μας είναι μοναδικές, πιστεύω πως άλλες Εκκλησίες δεν έχουν τέτοιες σχέσεις  όπως έχουμε εμείς…Όποτε σας επισκέπτομαι αισθάνομαι  ότι βρίσκομαι σπίτι μου με τον πολύ καλό μου αδελφό. Τις σχέσεις αυτές δεν τις έχουμε μόνο στις συναντήσεις αλλά πάντα. Αυτή η μαρτυρία είναι καθημερινή, στα κηρύγματα μας, στις ομιλίες μας, στη Λειτουργική μας ζωή, στα γραπτά μας, πάντοτε  με την κάθε μας πράξη μαρτυρούνται οι καλές μας σχέσεις…»

Ακολούθως, οι δύο Πατριάρχες κατευθύνθηκαν μαζί με την Πρόξενο της Ελλάδας  κα. Κωνσταντίνα Αθανασιάδου στην Μεγάλη Αίθουσα της Πατριαρχικής Μονής, όπου και ευλόγησαν τους πιστούς. Στην συνέχεια παρατέθηκε πλούσιο πρόγευμα στην Πατριαρχική Τράπεζα προς τιμήν του Πατριάρχου των Μελχιτών και της συνοδείας του και στο οποίο παρακάθισε  και η Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας η οποία είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Πατριάρχη των Μελχιτών και να ενημερωθεί για τις διαφορές των δύο Εκκλησιών για τον Διάλογο και τις μεταξύ τους σχέσεις.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΣΤΟ ΚΑΝΙΣΚΕΡΕΙΟ

Η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ ευλόγησε και έκοψε την καθιερωμένη Βασιλόπιτα στον Οίκο ευγηρίας Αντωνιάδη - Κανισκέρη το μεσημέρι της Κυριακής, 11 Ιανουαρίου ε.ε.

Η τελετή έλαβε χώρα στην αίθουσα αναψυχής του Οίκου, όπου παρευρέθηκαν ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νειλουπόλεως Γεώργιος, η Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κα. Κωνσταντίνα Αθανασιάδου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος κ. Χαράλαμπος Κατσιμπρής, οι Κοινοτικοί Επίτροποι υπεύθυνοι για τον Οίκο Ευγηρίας κ.κ. Ιωάννης Σιόκας και Ιωάννης Κάβουρας, Εκπρόσωποι των Ελληνικών Σωματείων και Συλλόγων Αλεξανδρείας, πολλοί πάροικοι και όλοι οι γέροντες και γερόντισσες του ιδρύματος.

Ο Μακαριώτατος στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων εξέφρασε την χαρά του που βρίσκεται κοντά στους αδελφούς της τρίτης ηλικίας, υπενθύμισε το χρέος όλων προς αυτούς που κράτησαν την παροικία σε δύσκολους χρόνους, συνεχάρη την Ελληνική Κοινότητα διότι ανταποδίδει αυτό το χρέος, διαβεβαίωσε όλους τους ηλικιωμένους ότι η Εκκλησία, η Κοινότητα και η Μητέρα πατρίδα θα είναι πάντοτε κοντά τους και ευχήθηκε ευλογημένη χρονιά, υγεία και η αγάπη και η ειρήνη του Χριστού να βασιλεύει σε όλο τον κόσμο. Ακολούθησε η κοπή και το μοίρασμα της πίτας.

Τέλος, ο Πατριάρχης είχε την ευκαιρία να ευλογήσει και να προσφέρει δώρα σε όλους τους γέροντες και να επισκεφθεί τους κλινήρεις ηλικιωμένους.

Πριν την κοπής της πίτας ο Πρόεδρος της ΕΚΑ κ. Κατσιμπρής καλωσόρισε τον Μακαριώτατο και τους υπόλοιπους και αναφέρθηκε στην προσφορά όλων των ηλικιωμένων ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και η κα. Αθανασιάδου.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ  "Ο  ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ"

Η κοπή της καθιερωμένης βασιλόπιτας του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας "Ο Πτολεμαίος", πραγματοποιήθηκε και φέτος στο κτίριο του Συλλόγου, την Δευτέρα 12 Ιανουαρίου ε.ε., με την παρουσία  της Α. Θ. Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Πέτρου Ζ΄, συνοδευομένου από τον Πατριαρχικο Επίτροπο Αλεξανδρείας Θεοφ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως Γεώργιο και τον κλήρο του Πατριαρχείου.

Πριν από την κοπή της Βασιλόπιτας, προηγήθηκε, στην Αίθουσα Διαλέξεων του Συλλόγου, διάλεξη από τον Αλεξανδρινό Καθηγητή Μεταλλειολογίας κ. Ιωάννη Παναγιωτάκη με θέμα «Περίπατος στην Αλεξάνδρεια», κατά την οποία παρουσίασε το φωτογραφικό υλικό του υπό επεξεργασία βιβλίου του. Στις φωτογραφίες περιλαμβάνονταν όλοι οι χώροι οι οποίοι ανήκαν κάποτε σε Έλληνες, η σημερινή πραγματικότητα και κάποιοι χώροι στους οποίους σύχναζαν οι Έλληνες όταν ήκμαζε η παροικία στην Αλεξάνδρεια. 

Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στον δεύτερο όροφό του κτιρίου του Συλλόγου όπου στην χριστουγεννιάτικα στολισμένη αίθουσα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου καλωσόρισε τον Μακαριώτατο, την Γενικό Πρόξενο, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας καθώς και όλους τους παρευρισκόμενους.

Ακολούθως, ο Μακαριώτατος ευχήθηκε στους παρευρισκομένους υγεία, πρόοδο και ευτυχία, συνεχάρη τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Νικόλαο Παπαντώνη και το Διοικητικό Συμβούλιο για την όλη προσφορά  τους με την οργάνωση διαλέξεων επιστημονικού περιεχομένου και προέτρεψε όλα τα μέλη να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο την καλλιέργεια της σπουδής με την ιστορία και τον ελληνισμό. Αναφέρθηκε επίσης στην πρόοδο της επιστήμης και στα σύγχρονα επιτεύγματα και στην σημασία των επιστημόνων στον σύγχρονο κόσμο και διαβεβαίωσε για μία ακόμη φορά πως το Πατριαρχείο θα ευλογεί, θα επαινεί και θα στηρίζει πάντοτε το μεγάλο έργο του Συλλόγου.

Στην συνέχεια, μηνύματα και ευχές για το νέο έτος απηύθυναν η Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας κ. Κωνσταντίνα Αθανασιάδου και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Χαράλαμπος Κατσιμπρής. 

Ακολούθως ο Μακαριώτατος ευλόγησε και μοίρασε την βασιλόπιτα ενώ οι παρευρισκόμενοι έψαλαν τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα.

Στην κοπή της βασιλόπιτας παραβρέθηκαν επίσης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Βύρων Βαφειάδης, η Πρόεδρος του Φιλοπτώχου της Κοινότητος Αραβοφώνων Ορθοδόξων κ. Ladikani,  άλλοι Διπλωματικοί και Κοινοτικοί παράγοντες και πολλοί πάροικοι.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

Το απόγευμα της Κυριακής 11ης Ιανουαρίου ε. ε., η Α. Θ. Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. κ. Πέτρος Ζ΄ μετέβη στο Κάιρο, όπου συνεργάστηκε με τον Πατριαρχικό Επίτροπο Καίρου Θεοφιλ. Επίσκοπο Νιτρίας Αλέξιο και τον Προϊστάμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καίρου Θεοφιλ. Επίσκοπο Βαβυλώνος Θεοφύλακτο, καθώς επίσης και με τους Πολιτικούς Μηχανικούς, οι οποίοι έχουν αναλάβει τα ανακαινιστικά έργα του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου και της  Πατριαρχικής Επιτροπείας και επέβλεψε τις υπό εξέλιξη εργασίες.
 
Επίσης, ως Πρόεδρος της οικογενείας των Ορθοδόξων Εκκλησιών, συμμετείχε στην συνάντηση των Προέδρων του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής, οι οποίοι ασχολήθηκαν με διοικητικά και διαδικαστικά θέματα, με τις αρμοδιότητες του νέου Γενικού Γραμματέα και την παραλαβή των καθηκόντων του από τον απερχόμενο
  προκάτοχό του.
 
Το απόγευμα της επομένης, ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου επέστρεψε οδικώς στην έδρα του.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΝΟΥΝΤΣΙΟΥ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Την Α. Θ. Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Πέτρο Ζ΄ επισκέφθηκε ο Αποστολικός Νούντσιος του Βατικανού στην Αίγυπτο, Αρχιεπίσκοπος Marco Dino Brogi την Τρίτη 13 Ιανουαρίου ε. ε. 

Ο Αποστολικός Νούντσιος μετέφερε τις ευχές της Α. Α. του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β΄ για το νέο έτος και ευχήθηκε και ο ίδιος στον Μακαριώτατο.

---------------------------------------------------------------------------

ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΞΕΝΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

Το απόγευμα της Τρίτης 13 Ιανουαρίου ε.ε., η η Α. Θ. Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. κ. Πέτρος Ζ΄ συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Πηλουσίου Ειρηναίο και τους κληρικούς που υπηρετούν στα γραφεία του Πατριαρχείου μετέβησαν στην Ελληνική Προξενική κατοικία για την κοπή της πίτας.

Ο Μακαριώτατος, απευθυνόμενος στην Γενικό Πρόξενο κα. Κωνσταντίνα Αθανασιάδου και τους συνεργάτες της, τους ευχήθηκε για την Νέα Χρονιά και ευχαρίστησε την κα. Αθανασιάδου για την άψογη συνεργασία Πατριαρχείου και Προξενείου.

Η Γενικός Πρόξενος ευχαρίστησε τον Πατριάρχη και ανταπέδωσε τις ευχές.

Ακολούθως ο Μακαριώτατος ευλόγησε έκοψε και μοίρασε την Βασιλόπιτα «στις δύο οικογένειες» όπως ο ίδιος είπε, στους κληρικούς συνεργάτες του, στην Γενική Πρόξενο, τους διπλωματικούς, διοικητικούς και τους άλλους υπαλλήλους  του Προξενείου. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

5η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΣΥΝΟΔΙΚΗΣ ΔΙΑΓΝΩΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΕΚΤΑΡΙΟ
 
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου ε. ε. η επέτειος της Συνοδικής Διαγνώμης για τον Άγιο Νεκτάριο Μητροπολίτη Πενταπόλεως.

Στην Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στο Παρεκκλήσι του Αγίου Νεκταρίου της Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Σάββα χοροστάτησε η  Α.Θ.Μ. ο  Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. κ. Πέτρος Ζ΄, συμπαραστατούμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Πηλουσίου Ειρηναίο.
 
Την 15η Ιανουαρίου του 1998 κατόπιν εισηγήσεως του Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Πέτρου Ζ΄, η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας αποκατέστησε
  την μνήμη του Αγίου Νεκταρίου Μητροπολίτου Πενταπόλεως. Από τότε, η 15η Ιανουαρίου έχει οριστεί ως ημέρα επετείου της αποκαταστάσεως του Αγίου Νεκταρίου και της εκζητήσεως συγγνώμης από τον Άγιο. Εορτάζεται επίσης η μετακομιδή τμήματος των Αγίων Λείψανων του στην Αλεξάνδρεια και το Κάιρο.

Την ίδια ημέρα επίσης, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας τίμησε τον Γεράσιμο τον Παλλαδά Πατριάρχη Αλεξανδρείας, του οποίου την αγιότητα διακήρυξε πρόσφατα η Εκκλησία μας και του οποίου η μνήμη έχει οριστεί για την 15η Ιανουαρίου.    
 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Η κοπή της καθιερωμένης βασιλόπιτας του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Αλεξανδρείας πραγματοποιήθηκε και φέτος στην παρουσία της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρου Ζ΄, στα γραφεία του Επιμελητηρίου την Παρασκευή το μεσημέρι 16 Ιανουαρίου ε.ε.

Ο Μακαριώτατος στο σύντομο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων είπε ότι με την αλλαγή της χρονιάς πρέπει όλοι να προβληματιστούμε για το τι έχουμε κάνει και ακόμη περισσότερο για το τι δεν έχουμε κάνει την χρονιά που μας πέρασε και να προσπαθήσουμε να συρρικνώσουμε τις δυνάμεις μας για ένα καλύτερο αύριο. Επίσης αναφέρθηκε στην ανάπτυξη των ελληνικών εμπορικών επιχειρήσεων στην Αίγυπτο, ιδιαίτερα μετά το άνοιγμα των τοπικών Αρχών προς τις ξένες εταιρείες παρέχοντας τους διάφορα προνόμια και κίνητρα και τέλος ευχήθηκε σε όλους καλή και ευλογημένη χρονιά.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Βύρων Βαφειάδης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας κ. Χαράλαμπος Κατσιμπρής και η Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κα Κωνσταντίνα Αθανασιάδου.

Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος ευλόγησε και μοίρασε την βασιλόπιτα ενώ οι παρόντες έψαλαν τα κάλαντα του Αγίου Βασιλείου.

Στην κοπή της βασιλόπιτας παρόντες ήταν ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νειλουπόλεως Γεώργιος, ο Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου Μ. Αρσλανίδης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας κ. Ε. Κασιμάτης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων ‘Πτολεμαίος’ κ. Ν. Παπαντώνης, ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΑ Δ. Βαφειάδης, ο Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Ιδρύματος Αλεξανδρείας κ. Β. Φιλιππάτος, οι Κοινοτικοί Επίτροποι Α. Μακρής, Στ. Κόπελος και Θεοκλ. Αξεχερλίδης, Εκπρόσωποι των Διοικητικών Συμβουλίων των Ελληνικών Συλλόγων και Σωματείων Αλεξανδρείας και άλλοι.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Την Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και  Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ μετέβη, συνοδευόμενος από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως Γεώργιο και τον κλήρο του Πατριαρχείου, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου της Κοινότητας των  Αραβοορθοδόξων και χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Εσπερινού.

Τον Μακαριώτατο υποδέχθηκαν ο Αραβόφωνος Μητροπολίτης Ερμουπολέως Νικόλαος,  οι Αραβόφωνοι Κληρικοί, ο Πρόεδρος της Κοινότητας των Αραβοορθοδόξων  κ. Gabriel Naccache, η   Πρόεδρος της  φιλοπτώχου  αδελφότητος  κ. Valentin  Ladikani και πλήθος πιστών.

Στο τέλος του Εσπερινού ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου απευθυνόμενος προς το εκκλησίασμα αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Αντωνίου και στην συμβολή του στον ασκητισμό και τον Μοναχισμό ως ο πρώτος Αναχωρητής. Αναφέρθηκε στις αρετές και στο έργο του αγίου και στην ξεκούραση που προσφέρει σήμερα στις ψυχές των ανθρώπων όταν την χρειάζονται και ευχήθηκε σε όλους να έχουν βοηθό και συμπαραστάτη τον Μεγάλο Άγιο της Αιγύπτου. Την ομιλία μετέφραζε στα Αραβικά ο εφημέριος του Ιερού Ναού Οικονόμος π. Πέτρος Μάζχαρ. 

Ακολούθησε δεξίωση στην αίθουσα του ναού.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής (www.greekorthodox-alexandria.org) εμπλουτίστηκε με τα παρακάτω στοιχεία
(Ελληνικά & Αγγλικά):

- Πατριαρχική Λογοδοσία για τα πεπραγμένα του 2003 και προγραμματισμός για το 2004
- Χρονολογικός Πίνακας από την ίδρυση της Αλεξάνδρειας μέχρι σήμερα
- Συνέντευξη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στο περιοδικό ‘Σελίδες’ –ένθετο της
κυπριακής της εφημερίδας ‘ο Φιλελεύθερος’
- Πατριαρχικές Παρρησίες
- Κατάλογος Ιερών Ναών Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Αλεξανδρείας και Πατριαρχικής Επιτροπείας Καίρου

- Ιεραρχία του Θρόνου

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ

Το Σάββατο το βράδυ 17 Ιανουαρίου ε.ε. έφθασε στο Κάιρο η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Πέτρος Ζ΄ και κατέλυσε λόγω εργασιών ανακαινίσεως της Πατριαρχικής Επιτροπείας, στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου. Μετά από υπηρεσιακή συνεργασία με τον Πατριαρχικό Επίτροπο Καίρου Θεοφιλ. Επίσκοπο Νιτρίας Αλέξιο, εδέχθη στο γραφείο του τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Ηρακλή Αστεριάδη και τον Θεολόγο-εκπαιδευτικό της Αμπετείου Σχολής κ. Νικόλαο Αλεξόπουλο.

Ακολούθως συνοδευόμενος από τους Επισκόπους Βαβυλώνος και Νιτρίας και όλον τον Ιερό Κλήρο του Καίρου, μετέβη στο εντευκτήριο του συλλόγου των αποφοίτων της Αμπετείου Σχολής, προσκληθείς υπό του προέδρου του κ. Γ. Βαλλά, Μεγάλου Εκκλησιάρχου του Θρόνου, και του Δ.Σ. αυτού, όπου ευλόγησε και έκοψε την πρωτοχρονιάτικη Αγιοβασιλόπιττα παρουσία των Εξοχωτάτων Πρέσβεων Ελλάδος και Κύπρου κ.κ. Π. Βλασσοπούλου και Φ. Αναστασίου, του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητος Καίρου κ. Χρήστου Καβαλή και όλων των Προξενικών, λοιπών Διπλωματικών και Κοινοτικών Αρχών, προέδρων των συλλόγων και σωματείων και πλειάδος παροίκων.

Στον λόγο του, ο Μακαριώτατος μίλησε για την αγάπη, την αισιοδοξία και την ενότητα που πρέπει να διέπουν και να χαρακτηρίζουν την εποχή μας και το Νέο έτος.

Ακολούθως μαζί με τους Θεοφιλεστάτους Νιτρίας και Βαβυλώνος παρέστη σε δείπνο που εδόθη προς τιμήν του στην κατοικία του Γεν. Προξένου κ. Ηρακλέους Αστεριάδη. Παρόντες ήταν οι δύο Πρέσβεις κ. κ. Π. Βλασσόπουλος με την σύζυγό του και Φ. Αναστασίου, ο Σύμβουλος Α΄ της Πρεσβείας και η κα Γ. Χατζημιχελάκη, ο Πρόεδρος της Ε. Κ. Κ. και η κα Χρ. Καβαλή κ. ά.

Την Κυριακή το πρωί, ετέλεσε την Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου, συμπαραστατούμενος από τους προαναφερθέντες Αρχιερείς και πολλούς Ιερείς. Στο τέλος έγινε αρτοκλασία για την εορτή του Νεομάρτυρος Γεωργίου του εξ Ιωαννίνων, προστάτου του Πανηπειρωτικού συλλόγου Καίρου, ενώ προέστη του τεσσαρακονθημέρου μνημοσύνου του αειμνήστου συνεργάτου του Πατριαρχείου και Γραμματέως της Ε.Κ.Κ. Γεωργίου Καραίσκου. Παρέστησαν εκπρόσωποι όλων των Διπλωματικών, Κοινοτικών Αρχών, λοιπών συλλόγων και σωματείων και πλήθος παροίκων. Κατά το Θείο κήρυγμα η Α.Θ.Μ ανεφέρθη στην Ευαγγελική περικοπή των Δέκα Λεπρών, που ακούστηκε, και με λόγους απλούς, αλλά μεστούς έφερε στην καρδία των ακροατών την ποθητή γαλήνη και ειρήνη του Ευεργέτου μας Χριστού και την συνειδητοποίηση της αναγκαιότητος της ευγνωμοσύνης μας προς Τον Κύριο, αλλά και τους ευεργέτες στην ατελή και παροδική ζωή μας.

Ακολούθησε δεξίωση στη Μονή, όπου συναντήθηκε και συνομίλησε με πολλούς παροίκους, ενώ στη συνέχεια παρέστη σε επίσημο γεύμα του Πανηπειρωτικού συλλόγου με εορταστικό πρόγραμμα στην Ελληνική Στέγη Ηλιουπόλεως, συνοδευόμενος από τον Επίτροπό του στο Κάιρο και όλους τους Ιερείς. Παρεκάθισαν εκπρόσωποι όλων των Αρχών και πολλοί πάροικοι.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος ανεχώρησε οδικώς για την έδρα του στην
Αλεξάνδρεια.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

AΦΙΞΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ

Τα ξημερώματα της 20ης Ιανουαρίου 2004, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ’, συνοδευόμενος υπό του Σεβ. Μητροπ. Πηλουσίου Ειρηναίου, των Θεοφιλεστάτων Επισκ. Βαβυλώνος Θεοφυλάκτου και Νειλουπόλεως Γεωργίου, του Αρχιμ. Καλλιστράτου Οικονόμου και του Διακ. Νεκταρίου Κοντογιώργου αναχώρησε από την Αλεξάνδρεια με προορισμό την Μόσχα, πρωτεύουσα της Ρωσίας, προσκεκλημένος υπό του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Μόσχας κ. Αλεξίου και του «Διεθνούς Ιδρύματος για την Ενότητα των Ορθοδόξων  Χριστιανικών Εθνών», το οποίο προτίθεται να τιμήσει τον Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.

Στο αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας, ο Μακαριώτατος προπέμφθηκε από την Γενική Πρόξενο της Ελλάδος κ. Κ. Αθανασιάδου και τον κλήρο του Πατριαρχείου, ενώ στην Αθήνα προϋπαντήθηκε από τους εκπροσώπους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Χριστοδούλου Θεοφ. Επισκ. Νεοχωρίου Παύλο και Διαυλείας Δαμασκηνό, ως και από τον εκπρόσωπό του στην Αθήνα Σεβ. Μητροπ. Καρθαγένης Χρυσόστομο, ο οποίος και προστέθηκε στην Πατριαρχική Συνοδεία της επισκέψεως.

Νωρίς το απόγευμα, στο αεροδρόμιο «Σερεμέτεβο» της  Μόσχας τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας υποδέχθηκαν ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας κ. Αλέξιος, επικεφαλής πολλών Συνοδικών Μητροπολιτών και αξιωματούχων κληρικών της Ρωσικής Εκκλησίας, ο Έξαρχος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας στην Μόσχα Θεοφιλ. Επίσκ. Κυρήνης Αθανάσιος, ο Εξοχ. Πρέσβυς της Ελλάδος και ο Επιτετραμμένος της  Αιγύπτου κ.κ. Δ. Παρασκευόπουλος και Atef Akl, καθώς και στελέχη των Πρεσβειών, Διπλωματικοί και Στρατιωτικοί Ακόλουθοι και άλλοι επίσημοι, ενώ ο τοπικός εκκλησιαστικός και πολιτικός τύπος κάλυψε δημοσιογραφικά το γεγονός.

Κατόπιν, ο Μακαριώτατος και οι συνοδοί του  πορεύθηκαν στον Ι.Ν. Αγίων Πάντων, έδρα της Εξαρχίας της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, όπου τελέσθηκε δοξολογία επί τη αφίξει. Κατά την προσφώνησή του, ο Θεοφιλέστατος Έξαρχος εξήρε την εκκλησιαστική σημασία της αφίξεως του Πατριάρχη στην έδρα της Εξαρχίας, την οποία συνδύασε θεολογικώς με την εν Χριστώ αποκάλυψη, υπογραμμίζοντας ότι: «ξένη και παράδοξος φαίνεται η υποδοχή Δεσπότου εις τον ίδιον αυτού οίκον, αλλ’  οι του οίκου χαίρομεν και προστρέχομεν επί τη επισκέψει του οικοδεσπότου εις τον οίκον αυτού, (καθώς)…σήμερον η χαρά είναι άφατος, η ευλογία ακένωτος, ο θησαυρός μέγας».

Ο Μακαριώτατος στην αντιφώνησή του, εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία του στον Αρχιερατικό Θρόνο του Αλεξανδρινού Μετοχίου στην Μόσχα, και την ικανοποίησή του για το έργο του Θεοφιλ. Εξάρχου, διότι το Μετόχιο υπό την ευθύνη του «διέρχεται περίοδο προόδου και ακμής», λειτουργώντας στα πλαίσια της εκκλησιαστικής τάξεως ως γέφυρα επικοινωνίας «για την προώθηση των αδελφικών και στενότατων πνευματικών σχέσεων» μεταξύ των δύο Πατριαρχείων, των δύο λαών, και «των ιστορικών εκφάνσεων της ενωμένης αλλά και διακρινομένης εκκλησιαστικής παραδόσεως, ελληνικής και σλαβικής». Μετά την ανταλλαγή δώρων, ο Προεστός της Αλεξανδρινής Εκκλησίας ευλόγησε ξεχωριστά όλους τους πολλούς πιστούς, που είχαν σπεύσει για να λάβουν την ευλογία του.

Αργότερα, ακολούθησε επίσημο δείπνο στις εγκαταστάσεις της Εξαρχίας,  κατά την έναρξη του οποίου ο Μακαριώτατος τίμησε τον κ. Σέργιο Ρόμπερτοβιτς Μιχιτάροβ με το σταυρό του Αγίου Μάρκου για την συμπαράστασή του στο Μετόχιο και το έργο του Εξάρχου, καθώς αναδεικνύεται συνεχιστής της αρχαιότατης εκκλησιαστικής συνήθειας στηρίζοντας και ενισχύοντας την ανακαίνιση και τον καλλωπισμό των εκκλησιαστικών καθιδρυμάτων. Ευχαριστώντας τον τιμώμενο διευκρίνισε ότι: «Η ανάδειξη ευεργετών και δωρητών είναι αποτέλεσμα της Θείας Χάριτος. Και τούτο είναι αληθές, επειδή το έργο τους αναδεικνύεται ευεργετικό για τους πιστούς της Εκκλησίας, καθώς και τα άψυχα ακόμη αντικείμενα που συνδέονται με την Εκκλησία, όπως είναι οι ιεροί ναοί και τα αντικείμενα λατρείας και επίσης οι διάφορες κτιριακές εγκαταστάσεις, εξυπηρετούν την εκκλησιαστική συνάθροιση. Ο Θεός είναι που καθοδηγεί και εμπνέει τους ευεργέτες και δωρητές, οι οποίοι συχνά από το υστέρημά τους προσφέρουν όσα δύνανται για τον δοξασμό του Παναγίου Ονόματος του Θεού και την πρόοδο της Εκκλησίας Του».

Κατά τη διάρκεια του δείπνου, ο Μακαριώτατος συζήτησε με τους παριστάμενους Πρέσβεις Ελλάδος και Κύπρου, με τους εκπροσώπους της Ρωσικής Εκκλησίας  και τέλος, κατέλυσε στο ξενοδοχείο Δανιήλοφσκαγια.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ «ΔΙΕΘΝΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΕΘΝΩΝ»

Το πρωί της 21ης Ιανουαρίου 2004, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ’ με τη συνοδεία του επισκέφθηκε την  έδρα των Προκαθημένων της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, όπου συναντήθηκε με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Μόσχας κ. Αλέξιο και μέλη της Ιεράς Συνόδου, με τον οποίο συνεργάσθηκαν για θέματα κοινού ενδιαφέροντος σε κλίμα αδελφικό και συναινετικό. Η ανταλλαγή σκέψεων ικανοποίησε και τις δύο πλευρές.

Ακολούθως, οι δύο Προκαθήμενοι και οι συνοδοί τους επισκέφθηκαν την μεγάλη έκθεση με τίτλο «Ορθόδοξη Ρωσία», όπου εκτίθενται έργα Ρωσικής εκκλησιαστικής τέχνης και επίσης παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της  υπό της Ρωσικής Εκκλησίας συντελούμενης προσπάθειας διαποιμάνσεως του λαού. Μετά από σύντομη προσφώνηση του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ρωσίας, ο οποίος αναφέρθηκε στην σημασία της εκθέσεως, ως ένα μήνυμα προς όλους για την πρόοδο της εκκλησιαστικής τέχνης και του όλου έργου της Εκκλησίας, οι δύο Πατριάρχες τέλεσαν από κοινού τα εγκαίνια της εκθέσεως και ξεναγήθηκαν στα διάφορα περίπτερά της, ενώ κατόπιν συμμετείχαν σε κοινό γεύμα.

Το απόγευμα, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και η συνοδεία του μετέβησαν στο αμφιθέατρο του Καθεδρικού Ι.Ν. Ναού του Σωτήρος Χριστού, όπου ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας κ. Αλέξιος και ο Πρόεδρος του τελούντος υπό την αιγίδα της Ρωσικής Εκκλησίας «Διεθνούς Ιδρύματος για την Ενότητα των Ορθοδόξων Χριστιανικών Εθνών» κ. Αλεξέεφ τίμησαν τον Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας για την «διαπρεπή δραστηριότητα του στο πεδίο των σχέσεων και της ενότητας των Ορθοδόξων Λαών».

Προσφωνώντας τον τιμώμενο Πατριάρχη, αμφότεροι οι παραπάνω αναφέρθηκαν στην έκταση και τη σημασία του έργου που επιτελεί ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας τόσο στα όρια της Αφρικανικής ηπείρου, όπου εκτείνεται η δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, όσο και στις διεκκλησιαστικές σχέσεις μεταξύ των ομόδοξων Εκκλησιών και των Ορθοδόξων εθνών.

Στην ομιλία του, ο τιμηθείς Πατριάρχης Αλεξανδρείας, αφού ευχαρίστησε τους τιμήσαντες αυτόν, τόνισε ότι αποδέχθηκε την τιμή, διότι αυτή αντανακλάται δια του προσώπου του στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, και επίσης ότι το εν λόγω Ίδρυμα δια της απονομής των τιμητικών διακρίσεων φανερώνει το ενδιαφέρον του για την προώθηση της ενότητας των Ορθοδόξων Χριστιανικών εθνών, άμεσο αποτέλεσμα του απολυτρωτικού έργου του Ιησού Χριστού και της Εκκλησίας Του. Υπογράμμισε δε ότι η πρόσκληση στην Εκκλησία «των εθνών δεν κατανοήθηκε από την εκκλησιαστική πράξη και συνείδηση ως ανωτερότητα των χριστιανικών εθνών έναντι των μη χριστιανικών, αλλά ως βαθύτατη ευθύνη, η οποία εκφράσθηκε με πολλούς τρόπους και απέδωσε εύχυμους καρπούς…Τα χριστιανικά έθνη, κυρίως τα ορθόδοξα αυτοορίζονται κατ’ αναφορά προς την μακρά εκκλησιαστική τους πίστη…και αυτοπροσδιορίζονται προς την ευθύνη της εκκλησιαστικής δράσεως… Ο θρησκευτικός φανατισμός και ο εθνικός φυλετισμός, ενώ φανερώνουν τον ψυχολογικό συλλογικό φόβο ασθενούς πίστεως και το έλλειμμα δημοκρατίας, αντιστοίχως, βάλλουν κατά της υγιούς εκκλησιαστικής ταυτότητας, η οποία δεν συγχωρεί την οποιαδήποτε μορφή βίας, διότι αγωνίζεται για την εξυγίανση όλων των εκφράσεων του ανθρωπίνου βίου».

Η τελετή της απονομής των βραβείων έκλεισε με μεγάλη μουσική εκδήλωση, και  ακολούθησε επίσημη  δεξίωση στις εγκαταστάσεις του Καθεδρικού Ναού με τη συμμετοχή πολλών προσκεκλημένων.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ

Την 22αν Ιανουαρίου 2004, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ’ συλλειτούργησε με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Μόσχας κ. Αλέξιο, στον Πατριαρχικό Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Κρεμλίνο κατά την ημέρα της εορτής του αγ. Φιλίππου, μητροπολίτη Μόσχας, συμπαραστατούμενος από πλειάδα Ιεραρχών και κληρικών.

Στο τέλος της  Θείας Λειτουργίας,  αντηλλάγησαν προσφωνήσεις και ο Πατριάρχης Μόσχας ευχαρίστησε τον φιλοξενούμενο Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας για την παρουσία του στον εορτασμό της μνήμης του αγ. Φιλίππου, και τον συνεχάρη για την ιεραποστολική του δράση στα όρια της Αφρικανικής ηπείρου, ενώ εξέφρασε την δια του ενός ευχαριστηριακού Ποτηρίου ενότητα των δύο Εκκλησιών.

Ακολούθως, Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ευχαρίστησε τον φιλοξενούντα Πατριάρχη Μόσχας για την αγάπη του, επιβεβαίωσε την εκκλησιαστική ενότητα των δύο Εκκλησιών, συνέχεια της δράσεως των Προκατόχων τους Πατριαρχών Αλεξανδρείας και Μόσχας και τόνισε με έμφαση: «Οι πρόσφατες δυσκολίες της Πολιτείας και της Εκκλησίας στην επιφάνεια του Ρωσικού εδάφους δεν ήσαν ικανές να αναστείλουν την προσήλωση του ευσεβούς Ρωσικού έθνους στην Εκκλησία, η οποία παραμένει κεντρικός εκφραστής της όλης συνειδήσεως, παρά τις πολλαπλές αντιδράσεις και την πολεμική που δέχθηκε. Αντίστοιχες δυσκολίες διήλθε και το ελληνικό έθνος, τις οποίες ξεπέρασε κατά τις χαλεπές εποχές της αμφισβητήσεως της Πίστεως. Παρά τα προβλήματα, αυτό έφερε πιο κοντά τα δύο έθνη, ώστε να επανέλθουν στην μνήμη οι εποχές του εκχριστιανισμού της Ρωσίας από το βυζαντινό ιεραποστολικό έργο».

Αμέσως μετά, οι δύο Προκαθήμενοι αντάλλαξαν δώρα αγάπης και ακολούθησε επίσημο γεύμα στην Πατριαρχική τράπεζα του Κρεμλίνου προς τιμήν του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας, στο οποίο παρακάθισαν η συνοδεία του, συνοδικοί Αρχιερείς της Ρωσικής Εκκλησίας, ιερείς και άλλοι επίσημοι. Κατά την διάρκεια του γεύματος, αντηλλάγησαν προσφωνήσεις εκ μέρους των δύο Πατριαρχών και αναμνηστικά δώρα.

Το βράδυ ο Σεβ. Μητροπ. Σμολένσκ και Καλλίνιγκραντ Κύριλλος, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας παρέθεσε δείπνο στην κατοικία του προς τιμήν του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, στο οποίο παρακάθισαν τα μέλη της Πατριαρχικής συνοδείας και οι συνεργάτες του Σεβασμ. Μητροπολίτη. Κατά τη διάρκεια του γεύματος έγινε διαλογική συζήτηση σε κλίμα φιλικό και αδελφικό για τα απασχολούντα την Ορθόδοξη Εκκλησία ζητήματα και αντηλλάγησαν αναμνηστικά δώρα.-

---------------------------------------------------------------------------

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Γεγονός μεγάλης σημασίας πρέπει να χαρακτηρισθεί η συνάντηση της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρου Ζ’, το μεσημέρι της 22ας Ιανουαρίου 2004 στο Κρεμλίνο, με τον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Ρωσίας κ. Βλαδιμήρ Πούτιν. Η συνάντηση έγινε παρουσία του Πατριάρχη Μόσχας και σε κλίμα άκρως φιλικό.

Κατά τη διάρκεια της συναντήσεως, ο Πάπας και Πατριάρχης απευθυνόμενος προς τον Κύριο Πρόεδρο εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία του στη Μεγάλη Χώρα της Ρωσίας και ιδιαίτερα στην Αγία Εκκλησία της Ρωσίας, η οποία εξέθρεψε με τους αγώνες της τον ευσεβή Ρωσικό λαό, τον οποίο και αναγέννησε δια του κηρύγματος της αγάπης του Χριστού. Ιδιαιτέρως, η ΑΘΜ ο Πατριάρχης υπογράμμισε τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και τόνισε την κοινή κληρονομιά και παράδοση των δύο λαών. Αναφέρθηκε στην πορεία των Εκκλησιών Αλεξανδρείας και Ρωσίας μέσα στην ροή των αιώνων και μνημόνευσε τα ονόματα των αειμνήστων Πατριαρχών Αλεξανδρείας και Μόσχας, οι οποίοι διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο για τη στερέωση των σχέσεων των δύο Πατριαρχείων.  Ο Μακαριώτατος επωφελήθηκε από την παρουσία του Κυρίου Προέδρου, τον οποίο ευχαρίστησε  για τη συμπαράσταση της Ρωσικής Κυβερνήσεως στο δίκαιο αγώνα της μαρτυρικής Κύπρου. Τέλος δε ευχήθηκε, όπως ο Κύριος ενισχύει τον Πρόεδρο Πούτιν στο αναμορφωτικό του έργο επ’  αγαθώ του Ρωσικού λαού.

Ο Πρόεδρος ανταπαντώντας εξέφρασε την μεγάλη του χαρά και συγκίνηση για την παρουσία του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην Ρωσική γη και Εκκλησία και τον ευχαρίστησε για τη συμπαράστασή του στο έργο του Πατριάρχη Μόσχας κ. Αλεξίου. Αναφέρθηκε στο έργο της Ορθοδόξου Εκκλησίας υπέρ του Ρωσικού λαού, ο οποίος παραμένει προσηλωμένος στην Πίστη και τις παραδόσεις της Ορθοδοξίας, καθώς ιδιαιτέρως σήμερα, όπως είπε, είναι απαραίτητη η συμπόρευση και η συνεργασία Πολιτείας και Εκκλησίας για την πρόοδο του Ρωσικού λαού. Ο Πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι σήμερα  η Ορθόδοξη Ρωσική Εκκλησία, στα πλαίσια της Κοινοπολιτείας, συνυπάρχει και συνεργάζεται αρμονικά με άλλες θρησκείες επ΄ ωφελεία της Χώρας.

---------------------------------------------------------------------------

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΣ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ

Την 23ην Ιανουαρίου 2004, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ’ επισκέφθηκε προσκυνηματικώς την Πατριαρχική Ι. Μονή Οσίου Σάββα Στοροζέβσκυ στο Ζβενίγκοροντ συνοδευόμενος από τον Θεοφιλ. Επίσκ. Κυρήνης  Αθανάσιο, Έξαρχό του στην Μόσχα και τα λοιπά μέλη της συνοδείας του, όπου έγινε δεκτός από τους Πατέρες της Μονής. Μετά από τη δοξολογία στο Καθολικό προσφωνήθηκε με θερμούς λόγους από τον ηγούμενο της Μονής αρχιμ. Θεόκτιστο και ανταπαντώντας ευχαρίστησε για την υποδοχή και αναφέρθηκε στην αξία και τη σημασία του μοναχισμού για την εκκλησιαστική και πνευματική ζωή, οι ρίζες του οποίου βρίσκονται στην Αίγυπτο και την παράδοση της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.  Μετά από σύντομη ξενάγηση στους χώρους της Μονής, ευλόγησε την μοναστηριακή τράπεζα και θαύμασε το πολύπλευρο έργο και την σημαντική δράση της Μονής.

Το μεσημέρι, ο Μακαριώτατος περιηγήθηκε την πόλη της Μόσχας και το απόγευμα επισκέφθηκε την Εξαρχία του Πατριαρχείου και συνεργάσθηκε με τον Θεοφιλέστατο Έξαρχο για θέματα της Εξαρχίας, και δέχθηκε τους εργαζόμενους σε αυτήν, τους οποίους ευλόγησε και ευχαρίστησε για την εργασία και την προσφορά τους στην Εκκλησία.

Αμέσως μετά, ο Πατριάρχης κατευθύνθηκε στην Πρεσβευτική κατοικία του Έλληνα Πρέσβυ στην Μόσχα κ. Δ. Παρασκευόπουλου, ο οποίος και παρέθεσε επίσημο προς τιμήν του Μακαριωτάτου δείπνο, στο οποίο παρακάθισαν εκτός από τα μέλη της Πατριαρχικής συνοδείας ο Εξοχ. Υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας και ειδικός για θέματα Μ. Ανατολής και Β. Αφρικής κ. Α. Saltanov,  οι Εξοχ. Πρέσβεις Κύπρου και Αιγύπτου κ.κ.  Α. Γεωργιάδης και R. Saad, ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής κ. Σαββίδης και εκπρόσωποι της Ρωσικής Εκκλησίας.

Κατά την προσφώνησή του ο οικοδεσπότης ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για την παρουσία του, την οποία αξιολόγησε ως λίαν τιμητική για τον ίδιο και την Ελληνική Πρεσβεία, και αναφέρθηκε στο πολύπλευρο εκκλησιαστικό και εθνικό έργο του Μακαριωτάτου στην Αφρική.

Ανταπαντώντας ο Πατριάρχης εξέφρασε τη χαρά του για το παρατεθέν δείπνο στην Ελληνική Πρεσβεία και μνημόνευσε τις καλές σχέσεις των δύο Εκκλησιών, την συμπόρευση των δύο λαών σε αξίες θρησκευτικές και πολιτιστικές και υπογράμμισε την συνεργασία της Εκκλησίας και Πολιτείας  στην Ρωσία. Αναφέρθηκε στην αρωγή της Ελληνικής Πολιτείας προς το παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και υψώνοντας το ποτήριο ευχήθηκε ευημερία και ειρήνη στο Ρωσικό λαό, ευτυχία και πρόοδο στην πατρίδα Ελλάδα και υγεία και ευτυχία προσωπικώς προς τον κ. Πρέσβυ, τους συνεργάτες του και την οικογένειά του.

---------------------------------------------------------------------------

EΠΙΣΗΜΕΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΕΣ  ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ

Την 24ην Ιανουαρίου 2004, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ’ επισκέφθηκε  με τη συνοδεία του τον μεγαλοπρεπή Πατριαρχικό Ι.Ν. του Σωτήρος Χριστού, όπου ξεναγήθηκε στο Μουσείο και τους άλλους χώρους του, για την ιστορία και την λειτουργία του οποίου ενημερώθηκε από τον προϊστάμενο του Ναού πρωτοπρ. Μ. Riazantev, και θαύμασε το σημαντικό αυτό έργο της Ρωσικής τέχνης.

Ακολούθως, μετέβη στον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Ουσπένσκοε, όπου βρίσκονται τα ιερά λείψανα των οσίων Ιλαρίωνος, Αντωνίου, Μακαρίου, Αγάθωνος και Παμβώ, και μετά από τη δοξολογία και την εν γένει θερμή υποδοχή από πλήθος πιστών, ο Προϊστάμενος του ναού πρωτοπρ. Σ. Konobas καλωσόρισε τον Μακαριώτατο δια θερμών λόγων, ενώ στην ανταπάντησή του ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στην μοναστική παράδοση της Αλεξανδρινής Εκκλησίας και  τους αγίους τα ιερά λείψανα των οποίων φυλάσσονται στο ναό και συνέδεσε την επίδραση του μοναχισμού στην Εκκλησία και ιδιαιτέρως στην Ρωσική Εκκλησία για αγιασμό των πιστών. Ακολούθησε επίσημο γεύμα κατά τη διάρκεια του οποίου έγινε  ανταλλαγή προσφωνήσεων και δώρων από τον φιλοξενούντα ιερέα, τον εκπρόσωπο του επιχωρίου Μητροπολίτη Ιουβεναλίου, τους εκπροσώπους της αυτοδιοικήσεως και του ενοριακού συμβουλίου. Όλοι εξέφρασαν την εξαιρετικά τιμητική παρουσία του Πατριάρχη και έλαβαν την ευλογία του.

Το απόγευμα παραχώρησε εκτενή συνέντευξη Τύπου στη Ρωσική Ραδιοφωνία και άλλα ΜΜΕ, ενώ το βράδυ ο Εξοχ. Αιγύπτιος Πρέσβυς στην Μόσχα κ. R. Saad παρέθεσε επίσημο δείπνο  προς τιμήν του, στο οποίο παρακάθισαν εκτός από τα μέλη της Πατριαρχικής συνοδείας, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας και υπεύθυνος για θέματα Μ. Ανατολής κ. M.L.Boganov και  εκπρόσωποι της Ρωσικής Εκκλησίας.

Ο φιλοξενών Πρέσβυς εξέφρασε με θερμούς λόγους την χαρά και την τιμή που αισθάνθηκε για την παρουσία του Πατριάρχη στην πρεσβευτική κατοικία, την  οποία θεώρησε ειδική ευλογία και επεσήμανε την αξία και τη σημασία της θρησκείας και των θρησκευτικών ηγετών για την επικράτηση της ειρήνης στον κόσμο και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη αντιμετωπίσεως του φαινομένου της τρομοκρατίας από την θρησκεία, εφ΄ όσον ο ίδιος ο Θεός, όπως δήλωσε, είναι η ζωή και η αγάπη, και σημείωσε ότι η Αίγυπτος και η Ρωσία μπορούν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή.

Σε αντίστοιχο  πνεύμα, ήταν η αντιφώνηση του Μακαριωτάτου, ο οποίος για μια ακόμη φορά επανέλαβε την άξια μιμήσεως κατά παράδοση ειρηνική συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο, όπου το Πατριαρχείο έχει την έδρα του από της ιδρύσεως του, πριν από δύο χιλιάδες χρόνια. Επειδή δε η τιμή προς το πρόσωπο του Πατριάρχη ανακλάται προς τον θεσμό του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο προκαθήμενός της παραμένει διαπρύσιος κήρυκας και μόνιμος πρεσβευτής του αιγυπτιακού μοντέλου της ειρήνης και της συνεργασίας των λαών και των θρησκειών, το οποίο διαπιστώνουν, αλλά και ο ίδιος παρουσιάζει προς τους πολυπληθείς επισκέπτες-προσκυνητές  του Πατριαρχείου.

Μετά από την ανταλλαγή δώρων, έγινε ενδιαφέρουσα συζήτηση επί διαφόρων ζητημάτων.

---------------------------------------------------------------------------

ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΣ ΣΤΗ ΜΌΣΧΑ

Την 25ην Ιανουαρίου 2004, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγ. Πάντων, Μετόχιο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Μόσχα και έδρα του Θεοφιλ. Εξάρχου Κυρήνης Αθανασίου, ο οποίος και συμμετείχε στο συλλείτουργο μετά του Επισκόπου Μάρκου εκπροσώπου της Ρωσικής Εκκλησίας και των κληρικών του Μετοχίου, ενώ συμπροσεύχονταν από του Ιερού Βήματος τα μέλη της Πατριαρχικής συνοδείας.

Κατά την Θεία Λειτουργία ο Μακαριώτατος κήρυξε τον Θείο Λόγο και αναφέρθηκε στην θεολογική ερμηνεία της εορτής των Θεοφανείων, εξήγησε την έννοια της Εξαρχίας, εξήρε την ποιότητα του έργου του Εξάρχου, και υπογράμμισε την ιστορικώς δικαιωμένη και πρακτικώς χρήσιμη αμοιβαία εξαρχική εκπροσώπηση των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας και Ρωσίας  εκάστου στα όρια του άλλου, καθώς «με τον τρόπο αυτό, διατρανώνεται όχι μόνο ο σεβασμός των εκκλησιαστικών αδελφικών σχέσεων μεταξύ αυτοκεφάλων Εκκλησιών, αλλά προωθούνται τα λογικά αιτήματα και οι ανεξάντλητες δυνατότητες αγάπης και συνεργασίας των Εκκλησιών και των Πατριαρχείων».

Ακολούθως προσέφερε αναμνηστικά δώρα στον κλήρο του Ναού και ευλόγησε τον μεγάλο αριθμό πιστών που είχαν σπεύσει για να λάβουν την Πατριαρχική ευλογία.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Μακαριώτατος πορεύθηκε στην Τράπεζα και ευλόγησε το γεύμα, στο οποίο παρακάθισαν εκτός από τα μέλη της Πατριαρχικής συνοδείας, ο Πρέσβυς της Ελλάδος Εξοχ. κ. Δ. Παρασκευόπουλος, και άλλοι προσκεκλημένοι. Ο Θεοφιλ. Έξαρχος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την παρουσία του στην Πατριαρχική Εξαρχία Μόσχας.  Επίσης, η κ. Ναταλία Νικολάου, Καθηγήτρια Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Μόσχας και Διευθύντρια του Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας της Κοινότητας Μόσχας παρουσίασε μικρούς μαθητές που απάγγειλαν ποιήματα στα Ελληνικά, καθώς στην Εξαρχία λειτουργεί το μοναδικό σχολείο για την εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας στη Μόσχα και ακολούθως, ο κ. Κ. Σκωτίδης, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μόσχας προσέφερε αναμνηστικό δώρο στον Μακαριώτατο. Ο Πατριάρχης εξέφρασε την βαθύτατη ευχαρίστησή του για το έργο του Εξάρχου, και το συνδύασε στα πλαίσια του ενιαίου εκκλησιαστικού έργου του Πατριαρχείου με το έργο στην Αφρική, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ορατή πρόοδο του ρωσικού λαού, οι δε κείμενες δυσκολίες θα ξεπεραστούν «μόνο εάν ο κλήρος κατέβει στον λαό», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Το μεσημέρι, ο Προεστός της Αλεξανδρινής Εκκλησίας αναχώρησε για το αεροδρόμιο, όπου είχε συνάντηση με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ρωσίας κ. Αλέξιο, κατά την οποία οι δύο Προκαθήμενοι έκαναν σύντομο απολογισμό της επισκέψεως και διαπιστώθηκε αμοιβαίως η πλήρης επιτυχία της, ενώ αμφότεροι εξέφρασαν τις  ευχαριστίες τους για την  εκδήλωση και την έκφραση της εκκλησιαστικής αγάπης και  ενότητας, ενώπιον Ρώσων Ιεραρχών, του Εξοχ. Έλληνα Πρέσβυ και του εκπροσώπου της Αιγυπτιακής Πρεσβείας.

 Νωρίς το βράδυ, ο Πατριάρχης και οι συνοδοί του έφθασαν στην Αθήνα. Στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών τον Μακαριώτατο υποδέχτηκαν ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Κορωνείας Παντελεήμων εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Χριστοδούλου, η Πρέσβυς της Αιγύπτου κα. Magda Shahin και ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Διαυλείας Δαμασκηνός. Ο Πατριάρχης ενημέρωσε τόσο τον εκπρόσωπο του Μακαριωτάτου όσο και την Αιγυπτία  Πρέσβυ για την επιτυχία της επισκέψεώς του στην Εκκλησία της Ρωσίας καθώς και για την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της χώρας κ. Vladimir Poutin.

Ο Μακαριώτατος επιστρέφει στην έδρα του την Τρίτη 27 Ιανουαρίου ε.ε.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

EΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΈΔΡΑ ΤΟΥ

Την 26ην Ιανουαρίου 2004, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ κατήλθε στο γραφείο του Πατριαρχείου στην Αθήνα, όπου είχε συνεργασία με τον εν Αθήναις εκπρόσωπό του Σεβ. Μητρ. Καρθαγένης Χρυσόστομο και τον κ. Π. Παπαστεφάνου, Πρόεδρο του ΜΚΟ «Αλεξανδρινός Φάρος», και επίσης δέχθηκε τον Σεβ. Μητρ. Λεοντοπόλεως Διονύσιο ως και  άλλους ιερείς και φίλους του Πατριαρχείου, με τους οποίους συζήτησε την προώθηση διαφόρων θεμάτων που ενδιαφέρουν το Πατριαρχείο, ενώ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Χριστόδουλο.

Το βράδυ, αναχώρησε μαζί με τα μέλη της Πατριαρχικής συνοδείας που συμμετείχαν στην λίαν επιτυχή επίσκεψη στην Μόσχα  για την έδρα του στην Αλεξάνδρεια από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, όπου τον προέπεμψαν ο εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου  Αθηνών Θεοφιλ. Επίσκ. Θερμοπυλών Ιωάννης, ο εκπρόσωπός του στην Αθήνα Σεβ. Μητρ. Καρθαγένης Χρυσόστομο, καθώς και άλλοι φίλοι του Πατριαρχείου,

Στην Αλεξάνδρεια  υποδέχθηκαν τον Πατριάρχη  η Γενικός Πρόξενος κα. Αθανασιάδου, την οποία ενημέρωσε ο Μακαριώτατος για την επιτυχία της επισκέψεώς του στην Μόσχα και τα εξ αυτής συμπεράσματα, καθώς και οι κληρικοί του Πατριαρχείου.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ

Στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αλεξανδρείας μετέβη το απόγευμα της Πέμπτης 29 Ιανουαρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, συνοδευόμενος από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως Γεώργιο και τον ιερό κλήρο του Πατριαρχείου.

Τον Μακαριώτατο υποδέχθηκαν στην είσοδο των κτιριακών του εγκαταστάσεων  ο Πρόεδρος κ. Εδμόνδος Κασιμάτης και το Διοικητικό Συμβούλιο. 

Στην τελετή παραβρέθηκαν, η Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κα. Κ. Αθανασιάδου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας κ. Χαράλαμπος Κατσιμπρής, Διπλωματικοί και Κοινοτικοί παράγοντες και πλήθος κόσμου.

Καλωσορίζοντας τον  Μακαριώτατο και τους άλλους παρευρισκομένους ο κ. Κασιμάτης, μεταξύ άλλων, έκανε σύντομη αναφορά στην ιστορία του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας και ευχαρίστησε τον λαοφιλή Πρόεδρο της Αιγυπτιακής Δημοκρατίας κ. Χόσνυ Μουμπάρακ και τον Αιγύπτιο Υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων που έδωσαν την δυνατότητα ο Ναυτικός Όμιλος να είναι αμιγώς Ελληνικός και φέτος μετά από πολλά χρόνια να κοπεί για πρώτη φορά την Βασιλόπιτα με Διοικητικό Συμβούλιο αποτελούμενο από ελληνικά μέλη.

Ο Μακαριώτατος στον σύντομο χαιρετισμό του,  εξέφρασε τον θαυμασμό του για την πραγματικά μεγάλη συμμετοχή των παροίκων στην εκδήλωση, συνεχάρη τον Πρόεδρο του Ομίλου κ. Εδμόνδο Κασιμάτη για την τέλεια οργάνωση, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ιστορία του Ελληνισμού στην Αλεξάνδρεια λέγοντας ότι από την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου και μέχρι σήμερα η παρουσία του Ελληνισμού στην Αλεξάνδρεια είναι έντονη, ειδικά με το Πατριαρχείο που δύο χιλιάδες χρόνια κείται εδώ και αγωνίζεται για τον άνθρωπο. Αναφέρθηκε επίσης στην σύγχρονη εποχή που στην Αλεξάνδρεια έχουν μείνει πια οι ολίγοι που παρ’ όλα αυτά κρατούν την παροικία ζωντανή και ειδικά το Πατριαρχείο, το οποίο καταφέρνει με τους λίγους να κρατά όλες τις Εκκλησίες ανοιχτές. Έτσι και ο Ναυτικός Όμιλος Αλεξανδρείας μένει ανοικτός και Ελληνικός και δίνει και αυτός με τα έργα του την μαρτυρία της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια. Τέλος ευχήθηκε μία καλή και δημιουργική χρονιά γεμάτη αγάπη.

Ακολούθως, σύντομο εορταστικό χαιρετισμό απηύθυναν η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας.

Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος ευλόγησε και μοίρασε την βασιλόπιτα ενώ η χορωδία και η ορχήστρα των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Αλεξανδρείας έψαλαν τα κάλαντα του Αγίου Βασιλείου. Ακολούθησε εορταστικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, την οποία τέλεσε ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νειλουπόλεως Γεώργιος, τίμησε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας τους Προστάτες των Γραμμάτων, Βασίλειο τον Μέγα, Γρηγόριο τον Θεολόγο και Ιωάννη τον Χρυσόστομο, την 30ην Ιανουαρίου ε. ε., στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Σάββα του Ηγιασμένου, ενώ ο Πατριάρχης εκκλησιάσθηκε από το Άγιο Βήμα. 

Στην Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν η Γενικός Πρόξενος Αλεξανδρείας κ. Κωνσταντίνα Αθανασιάδου, εκπρόσωπος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, οι Καθηγητές, Δάσκαλοι και Μαθητές των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων και πολλοί πάροικοι.

Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Θεοφιλέστατος ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο και την δράση των Τριών Ιεραρχών και στην προσφορά τους στις επιστήμες και τα γράμματα. Τέλος προέτρεψε τους μαθητές να αγαπούν τα γράμματα και τις επιστήμες, να είναι ταπεινοί και να έχουν αγάπη μεταξύ τους. 

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο  Θεοφιλέστατος τέλεσε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων διδασκάλων  του Ελληνικού Έθνους και της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΤΙΜΑ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΥΣ

Στο Αμπουκίρ μετέβη η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, την  31 Ιανουαρίου ε. έ., ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη των Αγίων και Θαυματουργών Αναργύρων Κύρου και Ιωάννου. Ο Μακαριώτατος, συμπαραστατούμενος από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως Γεώργιο και τον ιερό κλήρο του Πατριαρχείου,  τέλεσε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και Αρτοκλασία, στον ομώνυμο Πατριαρχικό Ναό. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Μηλιώτης.  

Στην Θεία Λειτουργία, παραβρέθηκαν η Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κα. Κωνσταντίνα Αθανασιάδου, ο Κοινοτικός Σύμβουλος κ. Θεόκλητος Αξερχελίδης ως Εκπρόσωπος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας και πολλοί  παροίκων. 

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Πατριάρχης ευχήθηκε σε όλους οι Άγιοι Ανάργυροι να προστατεύουν και να θεραπεύουν τα τραύματα της ψυχής και του σώματος και ευχαρίστησε τον ιατρό κ. Περικλή Τσαπάρη και την σύζυγό του που για πολλά τώρα χρόνια συντηρούν τον ναό.

Στην συνέχεια, ο Πατριάρχης, η συνοδεία του και η κυρία Πρόξενος μετέβησαν στο Ελληνικό Εστιατόριο «Ζεφύριον» όπου τους πρόσφερε γεύμα ο κ. Περικλής Τσαπάρης.

---------------------------------------------------------------------------

Updated 1/02/04