Φεβρουάριος  2004

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΩΝ ΚΟΙΜΗΘΕΝΤΩΝ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Την Κυριακή  1η Φεβρουαρίου  ε.έ., ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, τέλεσε στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Αγίου Σάββα, μνημόσυνο υπέρ της μνήμης των εν Αφρική εργασθέντων και τελειωθέντων  αείμνηστων γνωστών και αγνώστων Ιεραποστόλων, μεταξύ των οποίων διακρίθηκαν οι παρακάτω:

Νικόλαος Πατριάρχης, Ισίδωρος Αρχιερεύς (Ιωαννουπόλεως), Κυπριανός Αρχιερεύς (Κεντρώας Αφρικής) Νικόδημος Αρχιερεύς (Ειρηνουπόλεως), Φρουμέντιος Αρχιερεύς (Ειρηνουπόλεως), Τιμόθεος Αρχιερεύς (Κεντρώας Αφρικής), Νικόδημος Ιερομόναχος (Σαρίκας), Χρυσόστομος Ιερομόναχος (Παπασαραντόπουλος), Αθανάσιος Ιερομόναχος (Ανθίδης), Κοσμάς Ιερομόναχος (Ασλανίδης), Χαρίτων Ιερομόναχος (Πνευματικάκης), Γαβριηλία Μοναχή, Σίνα Μοναχή (Ταουλάμι-Φιλλανδία), Ανυσία Μοναχή (Πέξου), Όλγα (Παπασαράντου), Σταυρίτσα (Ζαχαρίου).

Στην ομιλία του, ο Μακαριώτατος σχολίασε θεολογικώς την ευαγγελική Παραβολή του «Τελώνου και Φαρισαίου» κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ταπείνωση, η οποία χαρακτηρίζει τον Τελώνη αλλά και όσους εργάστηκαν ιεραποστολικώς στην δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, προς τους οποίους αναγκαία είναι η απότιση φόρου τιμής και ευγνωμοσύνης, καθώς διακρίθηκαν για τον ζήλο και την αυταπάρνησή τους στον ωραίο αγώνα του ευαγγελισμού των φυλών και των εθνών, τονίζοντας συγχρόνως το θεάρεστο έργο που επιτέλεσαν  προς δόξαν του  Κυρίου και της Εκκλησίας Του.

Παρεβρέθηκαν, η  Γενικός  Πρόξενος  της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κα. Κωνσταντίνα Αθανασιάδου, πάροικοι καθώς και προσκυνητές από την Ελλάδα.

---------------------------------------------------------------------------

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΗΣ Α.Θ.Μ. ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ κ.κ. ΠΕΤΡΟΥ Ζ΄   

Φέρεται εις γνώσιν των ευσεβών και Ορθοδόξων Χριστιανών, ότι με την ευκαιρία της συμπληρώσεως επταετίας από την εκλογή της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρου Ζ΄ εις τον Πατριαρχικό Θρόνο, το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2004, ο Μακαριώτατος θα προεξάρχει της Θείας Λειτουργίας εις τον Πατριαρχικό Ναό Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου.

-           Όρθρος, 8 π.μ.,

-           Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, 9:00 π.μ.

Εκ των Πατριαρχικών Γραφείων

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ

Το απόγευμα της 1ης Φεβρουαρίου ε.ε., η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, συναντήθηκε στο Κάιρο με τον Εξοχώτατο Πρέσβυ της Ελλάδος στην Αίγυπτο κ. Παναγιώτη Βλασσόπουλο, στην Πρεσβευτική κατοικία, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα, που αφορούν στο Πατριαρχείο και στον Ελληνισμό της Αιγύπτου.

Ακολούθως μετέβη στην Πατριαρχική Επιτροπεία Καίρου, όπου επιθεώρησε τις εν εξελίξει εργασίες στον Καθεδρικό Ναό και το κτίριο και είχε συνεργασία με τον Πατριαρχικό Επίτροπο Καίρου Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Νιτρίας Αλέξιο.

Εν συνεχεία μετέβη στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Παλ. Καίρου, όπου είχε συνεργασία με τον προιστάμενό της Θεοφιλ. Επίσκοπο Βαβυλώνος Θεοφύλακτο.

Το βράδυ, ανεχώρησε από τον διεθνή αερολιμένα του Καίρου για πολυήμερη Ποιμαντική επίσκεψη στην Ιερά Επισκοπή Μαδαγασκάρης μέσω Κένυας, συνοδευόμενος από τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Εμμανουήλ Κιαγιά και τον Διάκονο Νεκτάριο Κοντογιώργο.  

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ

Για την πρώτη του ποιμαντική επίσκεψη στην Μαδαγασκάρη που θα διαρκέσει δύο εβδομάδες, αναχώρησε αργά το βράδυ της Κυριακής 1η  Φεβρουαρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄.

Ο Μακαριώτατος θα αφιχθεί στην Μεγαλόνησο της Μαδαγασκάρης αργά το βράδυ της Δευτέρας μετά από σύντομο σταθμό στο Ναιρόμπι. Κατά την παραμονή του στο Ναιρόμπι ο Πατριάρχης θα συναντηθεί με τον Σεβ. Μητροπολίτη Κένυας Μακάριο, τον Έλληνα Πρέσβυ κ. Κορίνθιο και τον Κενυάτη Υπουργό Εξωτερικών κ. Musioka.  

Το πρόγραμμα της ποιμαντικής επισκέψεως του Προκαθημένου της Ορθοδόξου εκκλησίας στην Αφρικής στην Ιερά Επισκοπή Μαδαγασκάρης που ιδρύθηκε με δική του εισήγηση το 1997 συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων και τα παρακάτω:

Επίσκεψη στο Ιεραποστολικό Κέντρο της Alasora και θυρανοίξια της κλινικής, κατάθεση θεμελίων λίθων του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, του σεμιναρίου, του οικοτροφείου θηλέων και της σχολής ραπτικής και επισκέψεις σε ιεραποστολικούς ναούς στις πόλεις Ranomafana, Fonenantsoa, Tsongobory, Ankiliberengy, Sakavilany, Tulear, Mantasoa.

Την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου ο Μακαριώτατος θα προεξάρχει της Θείας Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό της Ανταναναρίβης. Επίσης κατά την διάρκεια της εκεί παραμονής του ο Πατριάρχης θα έχει συναντήσεις με τον οικείο Επίσκοπο Νεκτάριο, τους ιθαγενείς κληρικούς, τους διπλωματικούς και κοινοτικούς παράγοντες, με τον Πρόεδρο της χώρας και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους.           

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΕΝΥΑΣ

Στο πλαίσιο των ποιμαντικών του περιοδειών στις Ιερές Μμητροπόλεις και Επισκοπές του Αλεξανδρινού Θρόνου, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, έφθασε τα ξημερώματα της Δευτέρας 2 Φεβρουαρίου ε.ε. στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Ναϊρόμπι «Γιόμο Κενυάτα» συνοδευόμενος από τον Αρχιμανδρίτη Εμμανουήλ Καγιά και τον Διάκονο Νεκτάριο Κοντογιώργο.

Τον Μακαριώτατο υποδέχθηκαν ο οικείος Μητροπολίτης Κένυας Μακάριος, ο Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας Σεραφείμ, εκ μέρους της Ελληνικής Πρεσβείας ο Α΄ Γραμματέας κ. Μιχαήλ Βότσης, εκ μέρους της Αιγυπτιακής Πρεσβείας ο κ. Γιάσσερ Ραχάτι και ιθαγενείς κληρικοί.

Σε έκτακτη συνεδρία μετά του Σεβ. Μητροπολιτών Κένυας Μακαρίου και Ιωαννουπόλεως Σεραφείμ εξετάσθηκαν διάφορα θέματα της Ιεραποστολής, ως επίσης και άλλα θέματα των Ιερών Μητροπόλεων Κένυας και Ιωαννουπόλεως καθώς επίσης και θέματα της ομαλής λειτουργίας του Πατριαρχικού Σεμιναρίου «Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ΄».

Το μεσημέρι ο Μακαριώτατος παρέστη σε γεύμα εργασίας που παρέθεσε προς τιμήν του ο Εξοχώτατος Πρέσβης της Ελλάδας κ. Ι. Κορίνθιος στο οποίο παρακάθισαν ο Υπουργός Εξωτερικών της Κένυας κ. Καλόντζο Μουσιόκα και ο Ύπατος αρμοστής της Κύπρου κ. Ηλιάδης.

Ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί και να συζητήσει με τον κ. Υπουργό και τους Πρέσβεις σημαντικά θέματα που αφορούν την καλύτερη συνεργασία για την αντιμετώπιση της φτώχεια στην Αφρική, για το μεγάλο πρόβλημα του Aids καθώς και της ενισχύσεως της ασφάλειας και της ειρηνικής συνυπάρξεως των λαών της Αφρικής.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Μακαριώτατος με την συνοδεία του και τον Σεβ. Μητροπολίτη Κένυας Μακάριο αναχώρησε για ποιμαντική επίσκεψη στην Ιερά Επισκοπή Μαδαγασκάρης.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ

Προερχόμενος από το Ναϊρόμπι της Κένυας έφθασε τις βραδινές ώρες  της 2ας Φεβρουαρίου ε.ε. στην πρωτεύουσα της Μαδαγασκάρης Ανταναναρίβη η Α. Θ. Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Πέτρος Ζ΄, συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Κένυας και Ειρηνουπόλεως Μακάριο, τον Αρχιμανδρίτη Εμμανουήλ Καγιά και τον Ιεροδιάκονο Νεκτάριο Κοντογιώργο.

Στο αεροδρόμιο υποδέχθηκαν τον Μακαριώτατο με τιμές αρχηγού κράτους οι Υπουργοί Εξωτερικών και Πολιτισμού, ο Δήμαρχος της πόλης, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Συμβουλίου της Ελληνικής Κοινότητας, η Πρέσβειρα της Αιγύπτου, άλλοι Διπλωμάτες  και Υπηρεσιακοί παράγοντες, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Μαδαγασκάρης με τον ιερό κλήρο και το λαό της επαρχίας του και πλήθος κόσμου.

Σε δηλώσεις του προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, εξέφρασε την χαρά και την συγκίνησή του που βρέθηκε στην όμορφη νήσο της Μαδαγασκάρης πραγματοποιώντας την πρώτη του ποιμαντική επίσκεψη. Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος έκανε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία του Θρόνου της Αλεξανδρείας από την εποχή του ιδρυτή της Εκκλησία στην Αλεξάνδρεια και πρώτου Επισκόπου της Αγίου Μάρκου μέχρι και των ημερών μας, τόνισε ιδιαίτερα τον ρόλο που διαδραματίζει το Πατριαρχείο σε όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής στην αφρικανική ήπειρο ιδιαίτερα στο κοινωνικό, ιατρικό και εκπαιδευτικό. «Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας -είπε ο Μακαριώτατος- δεν κάνει προσηλυτισμό αλλά Ευαγγελισμό. Δεν θέλουμε να διχάσουμε τους λαούς και τις φυλές τις Αφρικής αλλά να τους ενώσουμε». Καταλήγοντας ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε την Κυβέρνηση της χώρας για την θερμή υποδοχή και φιλοξενία με τις καλύτερες ευχές και ευλογίες για πρόοδο και ευημερία στους ιθύνοντες και στο λαό της Μαδαγασκάρης.

Ο τοπικός τύπος και όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί δημοσίευσαν εκτενή άρθρα και πρόβαλαν την παρουσία του Πατριάρχου Αλεξανδρείας τονίζοντας το γεγονός αυτό ως μεγάλο και ιστορικό για τον λαό της Μαδαγασκάρης.

Ο Μακαριώτατος και η συνοδεία του κατέλυσαν σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας ως φιλοξενούμενοι της Κυβέρνησης της Μαδαγασκάρης.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗΣ

Την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου ε.ε., δεύτερη ημέρα της περιοδείας του στην νήσο της Μαδαγασκάρης,  η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ και τα μέλη της συνοδείας του μετέβησαν στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου όπου έγινε θερμή υποδοχή από τον κλήρο και το λαό  του τοπικού πληθυσμού αλλά και από τους Έλληνες και άλλους Ορθοδόξους Χριστιανούς. Την πανηγυρική Δοξολογία έψαλλαν στην τοπική διάλεκτο Μαλακάσι, τα μέλη της νεανικής χορωδίας του Ναού.

Ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Μαδαγασκάρης Νεκτάριος  καλωσορίζοντας  τον Μακαριώτατο μεταξύ άλλων είπε τα εξής: «Είναι η πρώτη φορά που την νεόφυτη αυτή άμπελο του Χριστού τιμά, ευλογεί και αγιάζει με την προσωπική παρουσία του ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, γι’ αυτό και οι ώρες που ζούμε είναι πραγματικά ιστορικές. Και νιώθουμε το ιστορικό βάρος των ωρών, δοξάζουμε από τα μύχια της καρδίας μας το υπερύμνητο Όνομα του Παναγίου Τριαδικού Θεού για την ευλογία της παρουσίας σας και σας καλωσορίζουμε κλήρος και λαός με το Ευλογημένος ο Ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου…Ακούστε παρακαλώ, Άγιε Πατέρα, προσεκτικά, τους κτύπους της καρδιάς των εδώ παιδιών σας και μάλιστα των μικρών μαύρων αγγέλων που τα ματάκια τους λάμπουν από ευτυχία βλέποντάς σας ανάμεσά τους και μην ξεχάσετε ποτέ το εκφραστικότατο βλέμμα τους.»

Ο Μακαριώτατος, αφού ευχαρίστησε το Θεό που τον αξίωσε να πραγματοποιήσει την πρώτη αυτή ποιμαντική επίσκεψη στην νήσο της Μαδαγασκάρης είπε μεταξύ άλλων: « …Η αγάπη μας πηγάζει από το ενδιαφέρον μας γι’ όλα τα τέκνα της Εκκλησίας που κατοικούν στην Αφρική και συναποτελούν το σώμα της Εκκλησίας. Φέρουμε μαζί μας όχι μόνο την χάρη και την ευλογία των Παλαιών Προκατόχων μας Πατριαρχών Αλεξανδρείας που με τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος διακόνησαν την Εκκλησία που τους έταξε ο Θεός αλλά και την ευλογία των Αγίων Μοναχών που έθεσαν τις βάσεις του μοναχικού συστήματος… Γνωρίζουμε όμως και τους κόπους σας και την προσήλωση σας στην πνευματική αποστολή που σας έχει εμπιστευτεί η Εκκλησία, διό και το έργο σας ευλογείται από τον Θεό, ως δικό του έργο. Η ανέγερση Ιερών Ναών, η κατασκευή και η ίδρυση ιεραποστολικών κέντρων, η χειροτονία αξίων και ικανών κληρικών και κάθε άλλη σας δραστηριότητα φανερώνουν την επιτυχία της εν Αγίω Πνεύματι επιλογής για τη θέση του Εκκλησιαστικού προεστώτος της Ιεράς Επισκοπής Μαδαγασκάρης…».

Στο τέλος ο Μακαριώτατος διένειμε εικόνες του Αγίου Μάρκου και ακολούθησε δεξίωση για όλους στην παρακείμενη αίθουσα. Κατά την διάρκεια της δεξίωσης τον Πατριάρχη προσφώνησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Ανταναναρίβης κ. Χρ. Σπητιοτόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την χαρά και την συγκίνηση όλης της Ελληνικής παροικίας -έστω μικρής- και ευχαρίστησε για τη ίδρυση της Επισκοπής και την έντονη δραστηριότητα που αναπτύσσει η ορθόδοξη ιεραποστολή και υποσχέθηκε κάθε στήριξη και συμπαράσταση. Ο Μακαριώτατος στην αντιφώνησή του ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας για την αγαστή συνεργασία που έχουν με τον τοπικό Επίσκοπο και ευχήθηκε συνέχεια της καλής αυτής προσπάθειας.

Στην συνέχεια, ο πρώτος ιθαγενείς ιερέας, π. Ιωάννης εκ μέρους των ιερέων και των πιστών προσφώνησε τον Μακαριώτατο με θερμούς λόγους εκφράζοντας ευχαριστίες για τη πρώτη αυτή επίσκεψη του Προκαθημένου του Αλεξανδρινού Πατριαρχείου και την χαρά όλων. Ο Μακαριώτατος με την σειρά του έδωσε πατρικές νουθεσίες και ζήτησε να υπάρχει ανάμεσά αυτών και του Επισκόπου τους, αγάπη, ενότητα και συνεργασία. «…Όπου ο Επίσκοπος εκεί και η Εκκλησία. Ο Επίσκοπος είναι εις τύπον και τόπον Χριστού…» κατέληξε ο Μακαριώτατος. Ο π. Ιωάννης στο τέλος πρόσφερε στον Μακαριώτατο αναμνηστικά δώρα.

Το μεσημέρι, παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Μακαριωτάτου και της συνοδείας του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας και μέσα σε ατμόσφαιρα θερμή, για μία ακόμα φορά εκφράστηκε από κοινού η συνεργασία Εκκλησίας και Ελληνικής Κοινότητας. Ο Μακαριώτατος πρόσφερε αναμνηστικό δώρο στον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας την εικόνα του Αγίου Μάρκου.

Λίγο αργότερα, τον Μακαριώτατο επισκέφθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών της Μαδαγασκάρης. Στην συνέχεια, ο Μακαριώτατος έγινε δεκτός με τιμές Αρχηγού Κράτους από τον Πρωθυπουργό της χώρας στην κατοικία του. Και στις δύο περιπτώσεις έγιναν προσφωνήσεις, αντιφωνήσεις και ανταλλαγές δώρων. Ο Μακαριώτατος για μία ακόμα φορά ευχαρίστησε για την φιλοξενία και την προστασία που παρέχουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Μαδαγασκάρης. Οι δύο πολιτικοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το επιτελούμενο έργο σε όλους τους τομείς και υποσχέθηκαν κάθε βοήθεια και υποστήριξη.

Αργά το απόγευμα ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεκτάριος ξενάγησε τον Μακαριώτατο σε αριθμό κτιρίων της Επισκοπής σε ιδιόκτητο οικόπεδο. Το βράδυ παρέθεσε δείπνο στον Μακαριώτατο στην κατοικία του. Ο Μακαριώτατος εξέφρασε την ικανοποίησή  του  και χάρισε εικόνα του Αγίου Μάρκου στον Θεοφιλέστατο.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ

Για ένα μακρινό και δύσκολο ταξίδι στα ενδότερα της Μαδαγασκάρης αναχώρησε στις 4 Φεβρουαρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ με τα μέλη της συνοδείας του, τον Επίσκοπο Μαδαγασκάρης και μέλη του πρωτοκόλλου του Υπουργείου Εξωτερικών.

Μετά από διαδρομή δώδεκα περίπου ωρών μέσα από ποτάμια, καταρράκτες,  πολύ πλούσια βλάστηση και φυτείες ρυζιού, τον Πατριάρχη περίμεναν έξω από την πόλη Φιαναραντσόα οι αρχές της περιοχής, όπου του επεφύλαξαν θερμή υποδοχή.

Λίγο αργότερα, ο Μακαριώτατος  έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Αυτόνομης Επαρχίας της Φιαναραντσόας Στρατηγό Ραντριαρίβο τον οποίο περιστοίχιζαν οι προύχοντες της περιοχής.

Ο Στρατηγός προσφώνησε τον Μακαριώτατο με θερμά λόγια καλωσορίζοντάς τον στην επαρχία του όπου το 80% είναι χριστιανοί. Το γεγονός και μόνο, είπε, ότι ο Πατριάρχης είναι διάδοχος του Αποστόλου Μάρκου- πρώτου Επισκόπου Αλεξανδρείας – είναι ένας επί πλέον λόγος της μεγάλης αποστολής που του ανέθεσε, ο ίδιος ο Θεός. Ευχαρίστησε για τον ρόλο που διαδραματίζει η Ορθόδοξη Εκκλησία στη περιοχή του σε όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής του τοπικού πληθυσμού και ευχήθηκε καλή και ευχάριστη παραμονή.

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον Στρατηγό για την υποδοχή και τη φιλοξενία και αφού αναφέρθηκε στην ιστορία και την πορεία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας ζήτησε την συνέχεια της καλής συνεργασίας με την Ορθόδοξή Εκκλησία στην αυτόνομη αυτή επαρχία. Ακολούθησε ανταλλαγή δώρων.

Το βράδυ έγινε επίσημη υποδοχή στον Ιερό Ναό των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, όπου πλήθος πιστών με επικεφαλής τους ιερείς και τις αρχές της πόλης επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στον Πατριάρχη. Εψάλλη Δοξολογία και το πολυχρόνιο του Πατριάρχη στα Ελληνικά. Ο εφημέριος της ενορίας π. Ανδρέας με ιδιαίτερη συγκίνηση καλωσόρισε τον  Προκαθήμενο του Αλεξανδρινού Θρόνου εκ μέρους των πιστών, τονίζοντας ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που υποδέχονται τον Πνευματικό τους Πατέρα τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας. Στο τέλος προσέφεραν δώρα στον Μακαριώτατο και ο ίδιος προσέφερε, ως ευλογία,  εικόνα του Αγίου Αθανασίου.

Στην αντιφώνησή του ο Μακαριώτατος μεταξύ άλλων είπε : «…Ήλθαμεν φέροντες την ευλογίαν του ιδρυτού της Εκκλησίας μας Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, ο οποίος στο Ευαγγέλιο του διδάσκει τον τρόπο ευαγγελισμού των εθνών και της εμβαπτίσεώς τους στο μέγα της Εκκλησίας μυστήριον. Ήλθαμε επίσης για να ακούσουμε τους ευγενείς παλμούς των καρδιών σας για την αγάπη του Χριστού, για την συμμετοχή σας στην Εκκλησία του, για την ενότητα της αγάπης που προσφέρει ο Ευαγγελικός λόγος και συνδέει τα πρόσωπα στο Κοινό Ποτήριο, της Θείας Λειτουργίας…Επομένως η ίδρυση του Ναού των Αγίων Αποστόλων ενταύθα υπενθυμίζει την αξία του έργου των Μαθητών του Ιησού οι οποίοι μετά την Πεντηκοστήν εξήλθαν στα έθνη με σκοπό να διδάξουν την πίστη στον αληθινό Θεό που έγινε άνθρωπος για να σώσει τον κόσμο από την αμαρτία, την φθορά και τον θάνατο.»

Στη συνέχεια παρετέθη επίσημο δείπνο προς τιμήν του Μακαριωτάτου  στο οποίο παρακάθισαν ο Δήμαρχος, ο Διοικητής της περιοχής ο Αγγλικανός Επίσκοπος και ο κλήρος με το Πρόεδρο της ενορίας.

Την επομένη 5 Φεβρουαρίου ε.ε. ο Πατριάρχης και η συνοδεία του επισκέφθηκαν  όλη την γύρω περιοχή της Φιαναραντσόα όπου σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές εξέτασαν τρόπους επέκτασης της Ορθοδοξίας και στα ενδότερα.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε τις πόλεις Λαζίνι, Μπετσουλέοα και Αμπαλανάουα. Λόγω της κακοκαιρίας και ειδικά του ισχυρού κυκλώνα που σχεδόν κατέστρεψε τη γύρω φύση και τους δρόμους, δεν ήταν δυνατόν ο Πατριάρχης να επισκεφθεί ενορίες ιθαγενών Ορθοδόξων Χριστιανών. Στην επιστροφή ο Μακαριώτατος συναντήθηκε με τους ιερείς της περιοχής στο σπίτι του π. Ανδρέα τους οποίους και νουθέτησε πνευματικά.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΠΕΡΙΟΔΕΥΕΙ ΣΕ ΕΠΑΡΧΙΑΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗΣ

Στις 6 Φεβρουαρίου ε.ε. νωρίς το πρωί επισκέφθηκε τον Μακαριώτατο στο ξενοδοχείο όπου κατέλυσε, ο Πρόεδρος της Αυτονόμου Επαρχίας της Φιαναρατσόας, Στρατηγός Ραντριαναρίβο, ο οποίος τον αποχαιρέτισε με θερμούς λόγους. Ο Μακαριώτατος αφού τον ευχαρίστησε για τη φιλοξενία, σημείωσε την απλόχερη φιλοξενία και αγάπη των ανθρώπων της περιοχής.

Το μεσημέρι άρχισε το ταξίδι της επιστροφής. Καθ’ οδόν, ο Μακαριώτατος σταμάτησε σε υπό συγκρότηση ορθόδοξη ενορία του Αγίου Νεκταρίου, όπου του επιφυλάχθηκε από τους πιστούς με επικεφαλής τον π. Λουκά και τις αρχές τις περιοχής θερμότατη υποδοχή. Έγιναν προσφωνήσεις, ανταλλαγές δώρων και εκατοντάδες κατηχούμενα παιδάκια τραγούδησαν και χόρεψαν για τον Μακαριώτατο.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος απευθυνόμενος στους πιστούς, ανάμεσα στα άλλα είπε και τα εξής: «…Ο παρόν ιερός Ναός όπου είναι αφιερωμένος εις μνήμην του, είναι ιερός και οί γύρω χώροι μαρτυρούν την αγιότητα του Αγίου Νεκταρίου. Όποιος τιμά τον Άγιο Νεκτάριο, τιμά το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και για αυτό τα τέκνα του Πατριαρχείου μας που βρίσκονται σε όλη την Αφρική τιμούν τον Άγιο Νεκτάριο.»   

---------------------------------------------------------------------------

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΕ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΗΣ ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗΣ 

Το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου ε. ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ μετέβη στο Ιεραποστολικό Κέντρο της Επισκοπής Μαδαγασκάρης.

Εκεί  τον ανέμενε ο οικείος Επίσκοπος με τον ιερό κλήρο, εκπρόσωπος  του Υπουργού Υγείας, ο Δήμαρχος, η Πρέσβειρα της Αιγύπτου, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας και της Κύπρου κ. Π. Ταλούμης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας και πλήθος κόσμου.

Ο Μακαριώτατος τέλεσε τα εγκαίνια της υπερσύγχρονης κλινικής και του υπό ανέγερση Θεολογικού Σεμιναρίου «Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος» και μιλώντας στο πλήθος, είπε μεταξύ άλλων: «…Τελούμε τα θυρανοίξια της παρούσης κλινικής, για την θεραπεία των ασθενών του σώματος. Παραλλήλως θέτουμε τον θεμέλιο λίθο για την ανέγερση Σεμιναρίου και Οικοτροφείου που θα φιλοξενεί τους μαθητές και σπουδαστές οι οποίοι θα σπεύσουν προς την Εκκλησία  και θα ζητήσουν να διδαχθούν τα βαθύτερα νοήματα της πίστεως, ώστε στο μέλλον, με την χάρη του Θεού να αναδειχθούν σε εργάτες του Ευαγγελίου και  διακόνους της Εκκλησίας και του πάσχοντος συνανθρώπου.».

Ακολούθως ο Μακαριώτατος επέδωσε το Παράσημο του Αγίου Μάρκου στους συνεργάτες και βοηθούς του Θεοφιλ. Επισκόπου Μαδαγασκάρης Νεκταρίου, που ενίσχυσαν την εκπλήρωση της λειτουργίας της κλινικής του Δρ. Ιωάννου Ρόμπισον, της κ. Ιλιάδας, και της μικροβιολόγου Σταματίας Κουβούση. Ακολούθησε δεξίωση στους χώρους της Επισκοπής όπου τον Μακαριώτατο προσφώνησαν ο Δήμαρχος Ανταναναρίβης και η Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας. Και οι δύο ευχαρίστησαν τον Μακαριώτατο για την μεγάλη αυτή πρωτοβουλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας να αναλάβει να βοηθήσει τους πάσχοντες και τους στερούμενους ιατρικής περίθαλψης. Μετά και την ομιλία του Θεοφιλεστάτου ο Μακαριώτατος απεκάλυψε την αναμνηστική πλάκα.

Σε συνέντευξη που έδωσε προς την κρατική τηλεόραση της Μαδαγασκάρης ο Μακαριώτατος τόνισε την προσπάθεια που καταβάλει τόσο ο ίδιος όσο και οι Μητροπολίτες και Επίσκοποι του για την προσφορά όχι μόνο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προς τους φτωχούς,  αλλά και για συνεισφορά και σε άλλους βασικούς τομείς της κοινωνίας.

Το μεσημέρι ο Θεοφιλέστατος παρέθεσε γεύμα στον Μακαριώτατο και σε όλα τα μέλη της συνοδείας του.

Το απόγευμα έγινε στους χώρους του Καθεδρικού Ναού της Ανταναναρίβης ιερατική σύναξη υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου. Ο Πατριάρχης απεύθυνε λόγους πατρικούς και νουθεσίες στους κληρικούς και ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση. Ανέλυσε τους προβληματισμούς του κάθε κληρικού δίνοντας τις δέουσες συμβουλές, κατευθύνσεις και λύσεις. Τέλος,  ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου δέχθηκε τους ιεροσπουδαστές στους οποίους απηύθυνε λόγους αγάπης και στήριξης.

Το βράδυ, η Κυβέρνηση παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του Μακαριωτάτου. Στο δείπνο παρέστησαν ο Πρωθυπουργός της Μαδαγασκάρης  Ιάκωβος Σίλλα, ο Μαρσέλ Ραμτσένα, Υπουργός των Εξωτερικών, ο Ραυμόνδος Ραμανδιμπιλαχάντρα ως εκπρόσωπος του Προέδρου της χώρας, ο κ. Ιωάννης-Πέτρος Ρακοτορίβορο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου των Εξωτερικών, ο Πρέσβυς της Ρουμανίας, η Πρέσβυς της Αιγύπτου, ο Γεν. Πρόξενος της Ελλάδος κ. Π. Ταλούμης, η Αντιπρόεδρος του Τοπικού Εθνικού Συμβουλίου των Εκκλησιών κ α.

Στην προσφώνησή του ο Πρωθυπουργός καλωσόρισε για μία ακόμα φορά των Μακαριώτατο στην Μαδαγασκάρη εκ μέρους του Προέδρου της χώρας, τον ευχαρίστησε για την συμβολή της Εκκλησίας στην ανάπτυξη του νησιού και είπε ότι δια νόμου παρέχεται κάθε ελευθερία σε όσους επιθυμούν να κηρύξουν στην Μαδαγασκάρη το Ευαγγέλιο της αγάπης και της Ειρήνης. Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε την Κυβέρνηση για την θερμή υποδοχή και φιλοξενία και τόνισε τον ρόλο που διαδραματίζει η Ορθόδοξη Εκκλησία ανάμεσα στην σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα σε δόγματα και θρησκείες, φυλές και πολιτισμούς ανεξάρτητα καταγωγής και γλώσσας για τον αλληλοσεβασμό και κατανόηση, συνεργασία και αλληλεγγύη για την επικράτηση ειρήνης, αγάπης και ενότητας σε όλους.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΠΡΩΤΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗ ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και άμεση τηλεοπτική και ραδιοφωνική μετάδοση, τελέστηκε την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου ε.ε η Θεία Λειτουργία στην πρωτεύουσα της Μαδαγασκάρης Ανταναναρίβη.

Με την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρο Ζ΄ συλλειτούργησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Κένυας και Ειρηνουπόλεως Μακάριος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Μαδαγασκάρης Νεκτάριος, ο Αρχιμανδρίτης Εμμανουήλ Κιαγιάς και οι ιθαγενείς ιερείς του νησιού.

Της ευχαριστιακής σύναξης συμμετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Παιδείας, εκπρόσωποι του Προέδρου της χώρας, του Πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών, οι πρέσβεις Αιγύπτου και Ρωσίας, ο Πρόξενος Ελλάδος και Κύπρου κ. Παναγιώτης Ταλούμης, ο Δήμαρχος της πρωτεύουσας, Πρόξενοι και διπλωμάτες, κοινοτικοί παράγοντες και ορθόδοξοι άλλων χωρών.

Πολύ συγκινητική χαρακτηρίστηκε η προσέλευση εκατοντάδων ιθαγενών ορθοδόξων που έσπευσαν να λειτουργηθούν και να κοινωνήσουν.

Προσφωνώντας τον Μακαριώτατο ο Επίσκοπος Μαδαγασκάρης είπε ανάμεσα σε άλλα: « Αναλάβατε Μακαριώτατε αποστολική διακονία και σε τούτο τον τόπο, όπου παιδιά του Ευαγγελιστή Μάρκου από χρόνια περίμεναν να χαρούν την πατρική παρουσία και ευλογία σας. Ήλθατε, και στο πρόσωπό σας βλέπουμε την αγάπη της μεγάλης Μητέρας μας, της Εκκλησίας της Αλεξανδρείας και όλης της Αφρικής. Το ενδιαφέρον και τη φροντίδα της για τα παιδιά της που αγωνίζονται να γνωρίσουν το Ευαγγέλιο και να ζήσουν με συνέπεια την πίστη των Πατέρων, την Ορθοδοξία των Αθανασίου και Κυρίλλου, των Ελεημόνων, των Πέτρων και των άλλων εν Αγίοις προκατόχων σας... Δεχθήτε Μακαριώτατε, τα πιο φρέσκα και μοσχομύριστα άνθη του σεβασμού, της αγάπης, της αφοσιώσεως και της ευγνωμοσύνης της καρδιάς μας. Αντιπροσφέρετέ μας  την αποστολική ευλογία σας. Υποσχεθήτε μας ότι θα μας ξανάρθετε πολλές φορές!»

Στην αντιφώνησή του ο Πατριάρχης αφού ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή του Ασώτου, είπε και τα εξής: « Ο Επίσκοπος είναι και πρέπει να συνεχίσει να είναι ο πατέρας που μόνο προσφέρει και συγχωρεί, όπως ο Θεός-Πατέρας δέχεται την αμαρτία και την αδυναμία όλων των πιστών, αλλά και όσων δεν έχουν ακόμη γνωρίσει τη χαρά της Πίστεως. Η παρούσα πρώτη ποιμαντική επίσκεψή μας στην Ιερά σας Επισκοπή, είναι αφορμή μεγάλης χαράς και ικανοποιήσεως, η οποία χάριτι Θεού συνέπεσε με την προετοιμασία μας για τη μεγάλη Τεσσαρακοστή, περίοδο προσευχής και συγγνώμης, αγάπης και καταλλαγής, αποκαταστάσεων των λαθών και  θεραπείας των. Θαυμάζουμε το έργο σας και απολαμβάνουμε των δώρων του Θεού, τα οποία εκφράζονται στα πρόσωπα των πιστών της Εκκλησίας που με πολλή αγάπη προστρέχουν στη δική σας πιστότητα προς την Εκκλησία και το υψηλό σας έργο.»

Στη συνέχεια, έγινε η ανταλλαγή των δώρων και ακολούθησε δεξίωση για όλο τον κόσμο στον παρακείμενο χώρο της εκκλησίας.

Το μεσημέρι ο Θεοφιλέστατος Νεκτάριος πρόσφερε γεύμα προς όλους τους προαναφερθέντες επίσημους.

Στην προσφώνηση του ο Επίσκοπος είπε και τα εξής: « Το γεύμα μας το κάνει πλούσιο η αγάπη και η αφελότητα της καρδίας με την οποία και ετοιμάστηκε και παρατέθηκε. Και πιο πολύ το κάνει πλούσιο η μυστική παρουσία του πένητος Ιησού, την οποία ζούμε στο σεπτό πρόσωπο του Πατριάρχη μας. Εσείς Μακαριώτατε είστε ο πλούτος της τράπεζας μας! Εσείς είστε ο γλυκασμός και η ευφροσύνη μας η πνευματική! Σας ευχαριστούμε που ευλογήσατε τα ταπεινά προϊόντα της Μαδαγασκάρικης γης! Ευχηθείτε να πληθαίνει ο Δωρεοδότης Κύριος τα αγαθά του στο λαό των Μαλαγκάσι. Να χαρίζει ευφορία καρπών της γης και αφθονία όλων των αναγκαίων για την αξιοπρεπή συντήρηση, την ευημερία και την πρόοδό του.»

Ο Μακαριώτατος στην αντιφώνησή του ανέφερε και τα ακόλουθα: « Ο ίδιος ο Ιησούς κατά την επίγεια ζωή του, όπως μαρτυρούν τα ευαγγέλια, έφαγε και ήπιε και αναπαύθηκε θέλοντας να δείξει ότι η ανθρώπινη φύση υπόκειται στις ανάγκες της ζωής,. Συμμετείχε επίσης σε δημόσιες εκδηλώσεις και κοινωνικές συναθροίσεις μονολότι έδειξε την θεϊκή δύναμη του, όταν χρειάστηκε.»

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΗ TOLIARA

Στην αυτόνομη επαρχία TOLIARA έφτασε την Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου  ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρος Ζ΄, ο οποίος έγινε δεκτός με τιμές αρχηγού κράτους.

Στο αεροδρόμιο, τον Μακαριώτατο ανέμεναν ο Πρόεδρος του TOLIARA, ο Δήμαρχος, βουλευτές, οι πολιτειακές αρχές, κληρικοί και πολλοί ιθαγενείς.

Υπό τους ήχους της  Φιλαρμονικής, ο Πατριάρχης επιθεώρησε τα αγήματα στρατού και αστυνομίας και έλαβε την σχετική αναφορά από τον υπεύθυνο της υποδοχής.

Μετά από σύντομη παραμονή στην αίθουσα των επισήμων, ο Μακαριώτατος με τη συνοδεία του μετέβη στον ιερό ναό του Αποστόλου Ανδρέα που βρίσκεται στο προάστειο TSIMENATSE.

Πλήθος πιστών ιθαγενών ανέμεναν τον Πατριάρχη στο νοτιοανατολικό αυτό άκρο του Πατριαρχείου που μαστίζεται από την πείνα.

Ο Επίσκοπος Μαδαγασκάρης Νεκτάριος, καλωσορίζοντας τον Αλεξανδρινό προκαθήμενο, χαρακτήρισε την επίσκεψη,  ιστορική, αφού για πρώτη φορά Πατριάρχης υπέστη τόση ταλαιπωρία για να βρεθεί κοντά στους φτωχούς αυτούς ιθαγενείς αδελφούς.

Ανταπαντώντας ο Μακαριώτατος, μεταξύ άλλων τόνισε τη μεγάλη συμβολή της Ορθοδόξου Επισκοπής Μαδαγασκάρης στην περιοχή και στην επίλυση των ζωτικής σημασίας προβλημάτων των κατοίκων της.

Ακολούθως, τον Πατριάρχη προσφώνησε ο Πρόεδρος του TOLIARA, ο οποίος αφού ευχαρίστησε για την ευλογία της επισκέψεως αυτής, είπε πως, τόσο οι Αρχές, όσο και οι απλοί ιθαγενείς, τώρα πια, ξέρουν τι σημαίνει Ορθοδοξία και πόσο κοντά αυτή βρίσκεται στον άνθρωπο και υποσχέθηκε κάθε βοήθεια προς το ιεραποστολικό έργο για την ομαλότερη λειτουργία και ευημερία του λαού.

Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος προχείρισε σε Οικονόμο τον προϊστάμενο του Ναού και πρόσφερε ως ευλογία μία εικόνα στον Πρόεδρο και στον κ. Π. Πιλαρινό ο οποίος ζει εκεί για περισσότερα από 50 χρόνια και συμπαρίσταται στο έργο του Επισκόπου Μαδαγασκάρης.

Το απόγευμα ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε τον ιερό ναό της Υπαπαντής στο προάστιο TSONGOBORY. Ο π.  Εφραίμ επικεφαλής εκατοντάδων μαθητών και μαθητριών και πλήθος ορθοδόξων ιθαγενών, επεφύλαξαν πολύ συγκινητική υποδοχή στον Πατριάρχη. Ο πρόεδρος της ενορίας μίλησε για το ιστορικό ίδρυσης της ενορίας και ο Μακαριώτατος για το ρόλο του Πατριαρχείου στην ανάπτυξη των λαών των φυλών.

Ακολούθησε μεγάλη αφρικάνικη γιορτή με χορούς και τραγούδια.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

Εκατοντάδες ιθαγενών πορεύθηκαν την Δευτέρα το βράδυ 9 Φεβρουαρίου ε.ε. στην περιοχή BETANIMENA, προκειμένου να παραστούν στην τελετή θεμελίωσης του Ιερού Ναού της Θεοτόκου που έγινε την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου ε.ε. και χαρακτηρίστηκε ιστορικό γεγονός. Οι ιθαγενείς κατασκήνωσαν στις γύρω περιοχές και το πρωί, επεφύλαξαν στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας πρωτοφανή υποδοχή.

Ο Μακαριώτατος τέλεσε τον αγιασμό και στη συνέχεια έθεσε το θεμέλιο λίθο του Ιερού Ναού, ο οποίος βρίσκεται δίπλα από το ιεραποστολικό κέντρο. Απευθυνόμενος στα πλήθη, ο Πατριάρχης εξέφρασε τη χαρά του που ο θεός τον αξίωσε να πραγματοποιήσει την πρώτη αυτή επίσκεψη,  εξήγησε τη σημασία της οικοδομής ενός νέου ναού και κάλεσε όλους να προσεύχονται πάντα με πίστη και φόβο Θεού. Στην τελετή παρέστησαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και οι αρχές της πόλης.

Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος μετέβη με τη συνοδεία του στο BELEMBOKY όπου μετά τον αγιασμό, έθεσε τον θεμέλιο λίθο ορφανοτροφείου και σχολής ραπτικής.

Ο Πατριάρχης τόνισε για άλλη μια φορά την αγάπη που δείχνει η Εκκλησία για τους φτωχούς και τους αδικημένους και υποσχέθηκε ότι με τη βοήθεια του Θεού, η ορθόδοξη εκκλησία θα συνεχίσει να προσφέρει την ταπεινή της διακονία σε περισσότερα κοινωφελή έργα προς όφελος όλων.

Το μεσημέρι, ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε τον πρόεδρο και το δήμαρχο της περιοχής προς τους οποίους εξέφρασε για άλλη μια φορά τις ευχαριστίες του για την προστασία που παρέχουν προς την ορθόδοξη επισκοπή Μαδαγασκάρης και παρεκάλεσε να συνεχίσουν να υποστηρίζουν το έργο του επισκόπου.

Το απόγευμα, ο Μακαριώτατος είχε συνάντηση με τους ιερείς και κατηχητές της περιοχής. Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε όλους για την προσφορά τους στο έργο αυτό της τοπικής εκκλησίας και τους προέτρεψε να έχουν ταπείνωση και αφοσίωση στην πορεία τους και υπακοή στον Επίσκοπο τους. Μεταξύ άλλων είπε και τα εξής: «Είναι η μεγαλύτερη τιμή που σας κάνει ο Θεός. Αυτό το χάρισμα που εσείς έχετε δεν το φέρουν ούτε αυτοί οι ίδιοι οι άγγελοι. Μεγάλη λοιπόν η ευθύνη σας. Να είσθε δοσμένοι ψυχή τε και σώματι στην Εκκλησία. Όταν υπακούετε στον Επίσκοπο σημαίνει ότι υπακούετε στο ίδιο τον θεό. Ο κάθε ένας από εσάς είναι ο άγρυπνος φρουρός της ενορίας του και πρέπει να είστε το φως, ο φάρος ο φωτεινός.»

Στη συνέχεια οι ιερείς και οι κατηχητές έθεσαν στον Πατριάρχη διάφορα ερωτήματα και ο Μακαριώτατος έδωσε τις δέουσες συμβουλές.

Το βράδυ δόθηκε επίσημη δεξίωση προς τιμήν του Πατριάρχη στην οποία παρέστησαν ο πρόεδρος , ο δήμαρχος, βουλευτές, ο στρατιωτικός διοικητής, οι ιερείς και πλήθος ιθαγενών.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΗΣ Α.Θ.Μ. ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ κ.κ. ΠΕΤΡΟΥ Ζ΄

Φέρεται εις γνώσιν των ευσεβών και Ορθοδόξων Χριστιανών, ότι με την ευκαιρία της συμπληρώσεως επταετίας από την εκλογή της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρου Ζ΄ εις τον Πατριαρχικό Θρόνο, το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2004, ο Μακαριώτατος θα προεξάρχει της Θείας Λειτουργίας εις τον Πατριαρχικό Ναό Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου.

-           Όρθρος, 8 π.μ.,

-           Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, 9:00 π.μ.

Εκ των Πατριαρχικών Γραφείων

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ

Από την Πατριαρχική Επιτροπεία Καίρου ανακοινώνεται ότι το προσεχές Σάββατο 21/2, ημέρα της Επετείου της ηδη επταετούς Θεαρέστου ενασκήσεως των υψηλών καθηκόντων της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρου Ζ΄, ως Πρωθιεράρχου και Πηδαλιούχου της νοητής Νηός της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας και ενώ ο Μακαριώτατος θα προίσταται της Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα Αλεξανδρείας, θα γίνει και στην δεύτερη έδρα του Πατριάρχου, το Κάιρο, παράλληλος εορτασμός. Συγκεκριμένα το πρωί θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία (8.30-10.30) από τον εκπρόσωπό του Πατριαρχικό Επίτροπο Καίρου Θεοφιλ. Επίσκοπο Νιτρίας κ. Αλέξιο και τους Κληρικούς της πόλεως, στον Ναό του Αγίου Νεκταρίου της Επιτροπείας, δεδομένου ότι ο Καθεδρικός του Αγίου Νικολάου είναι κλειστός λόγω των εργασιών ανακαινίσεως. Ακολούθως στο γραφείο του Επιτρόπου θα υπάρχει βιβλίον συγχαρητηρίων ευχών για τον Πατριάρχη.

Η παρούσα ανακοίνωσις επέχει την θέσιν επισήμου προσκλήσεως προς τις Πρεσβευτικές, Προξενικές, Κοινοτικές Αρχές, τους συλλόγους και όλα τα σωματεία και τους φορείς του Καίρου, αλλά και όλους τους Καιρινούς, ώστε να ενώσει Κλήρος και λαός της πόλεως του Καίρου τις προσευχές και ευχές του για υγεία, την εξ ύψους δύναμη και Θείο Φωτισμό του Πνευματικού Πατέρα και Ποιμενάρχου τους.

Από την Πατριαρχική Επιτροπεία Καίρου.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΕ ΝΑΟΥΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΑ

Την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου ε.ε., τελευταία ημέρα της περιοδείας του στην αυτόνομη επαρχία TOLIARA, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος  Ζ΄ επισκέφθηκε σχολεία και ναούς της ιεραποστολικής επισκοπής Μαδαγασκάρης.

Πρώτος σταθμός, ο Ιερός Ναός της Αγίας Βαρβάρας  ANKILIBERENGY,  και το παρακείμενο δημοτικό σχολείο. Τα παιδιά, οι δάσκαλοι και οι γονείς των μαθητών, με επικεφαλής τους τρεις ιερείς επεφύλαξαν στον Πατριάρχη θερμότατη υποδοχή. Κατασυγκινημένος ο Μακαριώτατος ανέλυσε τον στίχο: « Άφετε  τα παιδία ελθείν προς με» και αναφέρθηκε στη σημασία της ίδρυσης ναών και σχολείων. Ο διευθυντής του σχολείου, καλωσόρισε εκ μέρους όλων τον Πατριάρχη και μετά την ανταλλαγή των δώρων, τα παιδιά τραγούδησαν για τον Αλεξανδρινό προκαθήμενο και τη συνοδεία του.

Επόμενος σταθμός ήταν ο Ιερός Ναός του Αποστόλου Ματθαίου στο  SAKAVILANY, όπου ο Μακαριώτατος ανέλυσε, στο πλήθος των ιθαγενών που συγκεντρώθηκε για την υποδοχή του, το χωρίο: «Πορευθέντες πάντα τα έθνη», τονίζοντας ακριβώς την παρουσία και τον ερχομό του κοντά τους. « Γι’ αυτό ήλθαμε κοντά σας για να κάνουμε αυτό το ιερό καθήκον για την σωτηρία όλων των ανθρώπων. Η Ορθοδοξία δεν είναι για τους ολίγους αλλά για τους πολλούς. Ο Θεός σας άπλωσε το χέρι Του: εσείς του το δώσατε, μείνετε σ’ αυτήν την κίνηση». Ακολούθησε η ανταλλαγή δώρων και τα παιδιά τραγούδησαν και χόρεψαν.

Τελευταίος σταθμός ήταν στον Ιερό Ναό της Γεννήσεως της Θεοτόκου στο ANDRIANOVORY και στο παρακείμενο σχολείο. Και εδώ, οι ιθαγενείς επεφύλαξαν στον Πατριάρχη θερμή αφρικάνικη υποδοχή, ο οποίος ανακεφαλαιώνοντας τις επισκέψεις του σε ναούς, σχολεία και κλινικές, είπε ότι όλα φέρουν τη σφραγίδα  του τέλειου και του σωστού γι’ αυτό θα διαρκέσουν για πολλά χρόνια. Συνεχάρη τον Επίσκοπο Μαδαγασκάρης Νεκτάριο που κατόρθωσε μέσα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα να επιτελέσει τόσο σημαντικό οικοδομικό έργο, που μαζί με τους συνεργάτες του ιερείς και κατηχητές ευαγγελίζει το λαό της Μαδαγασκάρης. Ο Δήμαρχος της περιοχής καλωσόρισε τον Πατριάρχη και τα παιδιά τραγούδησαν με μοναδικό αφρικάνικο τρόπο.

Το απόγευμα έγινε σύσκεψη στο κέντρο της ιεραποστολής στην οποία συμμετείχαν ο Μακαριώτατος οι συνεργάτες του Επίσκοποι, οι ιερείς, ο δήμαρχος, ο διοικητής και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες. Θέμα της σύσκεψης ήταν η καλύτερη οργάνωση του όλου κοινωνικού και φιλανθρωπικού έργου της Επισκοπής στην περιοχή. Ο Πατριάρχης ενημέρωσε τους παρόντες για τα υφιστάμενα και προγραμματιζόμενα προγράμματα και ζήτησε τη στήριξη και συμπαράσταση στις προσπάθειες του Επισκόπου Νεκταρίου. Όλοι υποσχέθηκαν ότι θα βοηθήσουν και θα στηρίξουν το έργο του Επισκόπου για την υλοποίηση όλων των προγραμμάτων.

Το απόγευμα ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του ξενάγησαν τον Μακαριώτατο και τη συνοδεία του στα αξιοθέατα της πόλης. Την επομένη το πρωί, Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου ε.ε., ο Πατριάρχης με τα μέλη της συνοδείας του ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής στην πρωτεύουσα Ανταναναρίβη. Στο αεροδρόμιο του TOLIARA αποχαιρέτησαν τον Μακαριώτατο οι Αρχές και άγημα στρατού και αστυνομίας, επέδωσαν τιμές αρχηγού κράτους, υπό της φιλαρμονικής παιανιζούσης. Σε δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ τα οποία κάλυπταν όλη την περιοδεία του, ο Πατριάρχης εξέφρασε την πλήρη ικανοποίηση του για την πρώτη αυτή ποιμαντική επίσκεψη στο TOLIARA και ευχαρίστησε τις αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης για την υποδοχή και την φιλοξενία.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΠΑΡΑΣΗΜΟΦΟΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗΣ

Το μεσημέρι της Πέμπτης 12 Φεβρουαρίου ε.ε., επέστρεψε στην Ανταναναρίβη, μετά από ενδοχώρια περιοδεία, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄.

Το βράδυ, η Πρέσβυς της Αιγύπτου στη Μαδαγασκάρη έδωσε δεξίωση προς τιμήν του Πατριάρχη στην οποία παρέστησαν μεταξύ άλλων οι πρέσβεις της Ρωσίας, της Αμερικής και της Ελβετίας, ο Επίτιμος Πρόξενος Ελλάδος και Κύπρου και άλλοι διπλωμάτες.

Στην προσφώνηση του ο Μακαριώτατος είπε και τα εξής: « ...Συνεπώς η συνάντηση αυτή και η επίσκεψη εκφράζει τον αλληλοσεβασμό τόσο μεταξύ του Πατριαρχείου και του επισήμου Αιγυπτιακού κράτους, όσο και των λαών και θρησκειών. Το παράδειγμα της ειρηνικής και αδελφικής αυτής σχέσεως και συνεργασίας μεταξύ των πολιτικών και των θρησκευτικών ηγετών που από αιώνες έχει γίνει πράξη στην Αίγυπτο, αποτελεί το καλύτερο πρότυπο που μπορεί να υπάρξει. Σε εποχές που ο θρησκευτικός φανατισμός και η τρομοκρατία γίνονται αιτία για πολέμους με ανθρώπινα θύματα, η Αίγυπτος στέκεται ως φωτεινή εξαίρεση, καθώς καμία δύναμη εσωτερική, αλλά ούτε και εξωτερική δεν είναι δυνατόν να επιφέρει μείωση του αμοιβαίου σεβασμού μας.»

Ο Μακαριώτατος πρόσφερε ως δώρο ασημένιο δίσκο με το έμβλημα του Πατριαρχείου. Η Πρέσβειρα στην αντιφώνηση της επισφράγισε τα όσα είπε ο Πατριάρχης και τόνισε ιδιαίτερα την συνύπαρξη και τον αλληλοσεβασμό χριστιανών και μουσουλμάνων στην Αίγυπτο.

Την επομένη, 13 Φεβρουαρίου ε.ε., ο Μακαριώτατος είχε μακρά συνεργασία με τον Επίσκοπο Μαδαγασκάρης Νεκτάριο. Ο Θεοφιλέστατος εξέθεσε τις απόψεις, τους προβληματισμούς του και τις προοπτικές που υπάρχουν για την πορεία της ιεραποστολής και ο Πατριάρχης έδωσε τις δέουσες οδηγίες και συμβουλές.

Πριν το μεσημέρι, ο Μακαριώτατος με τα μέλη της συνοδείας του, τον Επίσκοπο Μαδαγασκάρης και τον ιθαγενή ιερέα π. Λουκά έγινε δεκτός στο προεδρικό μέγαρο από τον πρόεδρο της χώρας Μάρκο Ρουβαλομανάνα. Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο υπουργός εξωτερικών της χώρας και παράγοντες της προεδρίας.

Μέσα σε πολύ φιλική ατμόσφαιρα, ο Πατριάρχης ευχαρίστησε για την παρεχόμενη από το κράτος προστασία και στήριξη της ορθοδόξου ιεραποστολής και ανέλυσε τον ρόλο που διαδραματίζει το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας στην ανάπτυξη και ευημερία του Μαδαγασκαρινού πληθυσμού -ιδιαίτερα στις περιοχές όπου μαστίζονται από την πείνα- ιδρύοντας εξωτερικά ιατρεία, ορφανοτροφεία και συσσίτια. Ευχαρίστησε ακόμη για την θερμή υποδοχή και φιλοξενία εκ μέρους της κυβερνήσεως. Ακολούθως ο Μακαριώτατος παρασημοφόρησε τον πρόεδρο με τον Σταυρό του Αγίου Μάρκου Α΄ τάξεως.

Ο πρόεδρος Μάρκος με τη σειρά του ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για την τιμή που του έκανε με την παρασημοφόρηση και τόνισε τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην προσπάθεια σταθερότητας, ειρήνης και ηρεμίας στην χώρα του μέσον της πίστεως στον Χριστό και της Εκκλησίας. Χαιρέτησε την πλούσια δραστηριότητα που αναπτύσσει η ορθόδοξη εκκλησία στην Μαδαγασκάρη και κάλεσε τον Μακαριώτατο να υλοποιήσει όλα τα προγράμματα ανάπτυξης και σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα εκτιμήσει ακόμα περισσότερο αν η συνεργασία αυτή συνεχισθεί. Τέλος, ο πρόεδρος πρόσφερε στον Μακαριώτατο αναμνηστικά δώρα.

Το μεσημέρι, ο Πατριάρχης παρέστη στη δεξίωση που έδωσε προς τιμήν του ο Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδας και της Κύπρου κ. Παν. Ταλούμης. Στη δεξίωση παρέστησαν μεταξύ άλλων, τα πλείστα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, βουλευτές, πρέσβεις ξένων χωρών και πλήθος άλλων επισήμων, προς τους οποίους ο Μακαριώτατος είχε την ευκαιρία να εκθέσει το θαυμάσιο έργο που επιτελεί ο Επίσκοπος Νεκτάριος στη Μαδαγασκάρη και να μιλήσει εκτενώς για το έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Το βράδυ, προσήλθε για δείπνο στην προξενική κατοικία του κ. Ταλούμη, όπου τον ανέμεναν ο πρόεδρος με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ελληνικής κοινότητας και πολλοί πάροικοι. Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον κ. Πρόξενο για την πολύτιμη προσφορά και ανιδιοτελή συμβολή του στην ανάπτυξη της ορθόδοξης ιεραποστολής στην Μαδαγασκάρη και πρόσφερε στην οικογένεια Ταλούμη εικόνα του Αγίου Μάρκου.

Αξίζει να σημειωθεί πως και οι πέντε τηλεοπτικοί σταθμοί της χώρας, πρόβαλλαν ως πρώτη είδηση την επίσκεψη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στον Πρόεδρο Μάρκο. Επίσης τις μέρες αυτές η κρατική και ι ιδιωτική τηλεόραση παρουσιάζει εκτενή αφιερώματα για την ορθοδοξία στην Μαδαγασκάρη και ο καθημερινός έντυπος Τύπος προβάλλει εκτενώς και με πολύ θετικά σχόλια την επίσκεψη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην Μαδαγασκάρη.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΈΘΕΣΕ ΤΟΝ ΘΕΜΕΛΙΟ ΛΙΘΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟΥ ΤΗΣ ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗΣ

Το πρωί της 14ης Φεβρουαρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, συνοδευόμενος από τα μέλη της τιμίας συνοδείας του, τον οικείο Επίσκοπο, τον Επίτιμο πρόξενο της Ελλάδας και της Κύπρου κ. Π. Ταλούμη, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Ανταναναρίβης, ιθαγενείς κληρικούς και αξιωματούχους του υπουργείου εξωτερικών, αναχώρησε οδικώς για την περιοχή MANTASOA, όπου στο υψηλότερο μέρος του βουνού – 1500 μέτρα- ετέλεσε Αγιασμό και έθεσε τον θεμέλιο λίθο για την κατασκευή του μεγαλύτερου ορφανοτροφείου της χώρας και του παρακείμενου Ιερού Ναού αφιερωμένου στην Αγία Παρασκευή.

Στην τελετή παρέστησαν ο Δήμαρχος της περιοχής, ο περιφερειακός Διοικητής, άλλοι εκπρόσωποι των Αρχών, εκπρόσωποι των άλλων χριστιανικών δογμάτων, Έλληνες πάροικοι και πλήθος κόσμου.

Σε ομιλία του ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μαδαγασκάρης κ. Νεκτάριος, αφού ανέφερε το ιστορικό της κατασκευής του εν λόγω ορφανοτροφείου, είπε χαρακτηριστικά και τα εξής: «Σήμερα Μακαριώτατε, η ψυχή μας είναι γεμάτη ευγνωμοσύνη προς τον θεό γιατί το όνειρο μας, το όνειρο των ορφανών μαύρων αγγέλων της χώρας αυτής, αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά, με τη θεμελίωση του ορφανοτροφείου μας από τα άγια πατριαρχικά χέρια σας και με τις θεοπειθείς ευχές σας. Πόσο σας είμαστε όλοι ευγνώμονες, Μακαριώτατε, πατέρα μας, για αυτή την ευλογία που μας χαρίζετε! Όλοι θα θυμόμαστε πάντοτε με πολλή συγκίνηση την άγια τούτη ώρα, και καθώς αργότερα, μέσα στις αίθουσες του ιδρύματος θα αναρτήσουμε την σεπτή πατριαρχική σας φωτογραφία, τα ορφανά μας στο πρόσωπο σας θα αναγνωρίζουν τον άγιο πατέρα που τους χάρισε στη γη ο επουράνιος Πατέρας-Θεός. Και τώρα άγιε πατέρα μας, ευλογήστε ακόμα μια φορά το θεοφελές έργο που θεμελιώσατε και μην πάψετε να το ενισχύετε με τις ευχές, τις προσευχές και τις ευλογίες σας.»

Ο Μακαριώτατος κατασυγκινημένος έδωσε πρώτα ευχαριστήρια δοξολογία προς τον Θεό που αξιώθηκε να θέσει τον θεμέλιο λίθο για ακόμη ένα κοινωφελές ίδρυμα της Μαδαγασκάρης και μεταξύ άλλων είπε: «... ό,τι αρχίζει και είναι έργο της Εκκλησίας, στο τέλος ο Θεός μας αξιώνει να το τελειώσουμε. Έργο της Εκκλησίας είναι να προσφέρει στους ανθρώπους, ιδιαίτερα στα αδικημένα παιδιά, τα ορφανά.». Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε όλους που συνέβαλαν στην υλοποίηση του έργου αυτού και ιδιαίτερα τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Στυλιανό, ο οποίος συμπαρίσταται σε όλες τις προσπάθειες του Επισκόπου Νεκταρίου. Ακόμη, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και τους συνεργάτες του, τον κ. Ταλούμη, τον αρχιτέκτονα του ναού, αλλά και τον κόσμο που έτρεξε να παρευρεθεί στην τελετή αυτή.

Τέλος, τον λόγο έλαβε ο Δήμαρχος της περιοχής ο οποίος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο που ήλθε από τόσο μακριά για να θέσει τον θεμέλιο λίθο του ιδρύματος αυτού που θα βοηθήσει την κοινότητα του και ευχήθηκε όπως ο Πατριάρχης έλθει ξανά για τα εγκαίνια του ορφανοτροφείου.

Ακολούθησε ανοικτό γεύμα στην εξοχική κατοικία του κ. Ταλούμη κατά τη διάρκεια του οποίου ο Μακαριώτατος είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τοπικούς αξιωματούχους και κυβερνητικούς εκπροσώπους τα προγράμματα της ορθόδοξης ιεραποστολής στην Μαδαγασκάρη.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΠΑΡΑΣΗΜΟΦΟΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ & ΚΥΠΡΟΥ

Την Κυριακή το πρωί, 15 Φεβρουαρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου που θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον ως παρεκκλήσι της υπό ανέγερση παραπλεύρως ιερατικής σχολής του προαστίου ALASORA. Τον Μακαριώτατο πλαισίωναν ο Μητροπολίτης Κένυας και Ειρηνουπόλεως Μακάριος, ο Επίσκοπος Μαδαγασκάρης Νεκτάριος, ο Αρχιμανδρίτης Εμμανουήλ Κιαγιάς και όλοι οι ιθαγενείς ιερείς.

Ο Πατριάρχης κήρυξε τον θείο λόγο και ανάμεσα σε άλλα είπε και τα εξής: « ...το ποιμαντικό έργο της Εκκλησίας δεν αγνοεί τον αδύναμη, εφ’ όσον στο πρόσωπο του βλέπει τον ίδιο τον Χριστό, ο οποίος από αμέτρητη φιλανθρωπία προς τον άνθρωπο έγινε πτωχός για να πλουτίσουν σε αρετή. Πέθανε πάνω στον σταυρό και αναστήθηκε και μαζί Του πεθαίνουμε και ανασταινόμεθα και εμείς. Έχουμε ως χριστιανοί πολλούς λόγους για να στεκόμαστε δίπλα στον φτωχό και αδύνατο, εφ’ όσον η υγεία της ψυχής μας και του σώματος είναι η βασικότερη ευχή μας. Δοξολογούμεν τον Θεό που αναδεικνύει αξίους,  όπως ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος σας, εργάτες του Ευαγγελίου της αγάπης και επίσης χαιρόμεθα και επευλογούμε αυτόν και τα πνευματικά του τέκνα, που είναι και τέκνα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Μείνατε κοντά στον Επίσκοπο σας και τηρήσατε τις εντολές του, για να δοξάζεται το όνομα του Θεού.»

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Επίσκοπος Νεκτάριος προσφώνησε τον Μακαριώτατο, όπου ανάμεσα σε άλλα είπε και τα εξής: « Ακούσαμε με αγάπη τις νουθεσίες σας, τις παραινέσεις σας και τα ευλογημένα λόγια σας. Ακούσαμε τον κτύπο της καρδιάς σας που κτυπά εξ’ ίσου το ίδιο για όλα τα πνευματικά σας παιδιά απανταχού της Αφρικής. Σας ευχαριστούμε Μακαριώτατε για όλα. Δοξολογούμε τον Θεό και τον ευχαριστούμε συνάμα που έχει στο τιμόνι του Αλεξανδρινού θρόνου εσάς τον πατέρα μας, τον σύμβουλο μας, τον δάσκαλο μας.»

Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο Δήμαρχος της ALASORA, ο Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδος και της Κύπρου κ. Παναγιώτης Ταλούμης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας και πλήθος ιθαγενών πιστών.Μετά το πέρας της λειτουργίας ο Πατριάρχης είχε συνάντηση με τους ιερείς όπου έδωσε τις τελευταίες νουθεσίες και οδηγίες του.

Το μεσημέρι, ο κ. Ταλούμης παρέθεσε στην κατοικία του γεύμα προς τιμήν του Μακαριωτάτου στο οποίο παρέστησαν οι πρέσβεις Ρωσίας και Αιγύπτου, άλλοι διπλωμάτες, ομογενείς και άλλοι επίσημοι. Κατά τη διάρκεια του γεύματος ο Μακαριώτατος παρασημοφόρησε τον κ Ταλούμη με τον σταυρό του Αγίου Μάρκου Α΄ Τάξεως. Σε ομιλία του ο Πατριάρχης ανέφερε και τα εξής: «Οι κατά τόπους πρεσβευτικές και προξενικές αρχές της Ελλάδος και της Κύπρου γνωρίζουν το έργο μας και γι’ αυτό οι κατά τόπους Επίσκοποι συνεργάζονται μαζί τους καθώς ο Ελληνισμός και ο Χριστιανισμός έχουν αναπτύξει την αγάπη και την συμπόρευση με τους άλλους πολιτισμούς και τους άλλους λαούς από την εποχή της ιστορικής τους παρουσίας και συμπορεύσεως. Σας ευχαριστούμε επίσης για την μέριμνα σας και προς τους Έλληνες και για την αρωγή σας προς τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο του Πατριαρχείου μας, μετά του οποίου τόσο στενά συνεργάζεσθε συνδράμοντας στο ιεραποστολικό του έργο.»

Κατασυγκινημένος ο κ. Πρόξενος ευχαρίστησε για την τιμή που του έγινε. Μίλησε επίσης ο Πρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας ο οποίος υποσχέθηκε πλήρη συνεργασία με τον Επίσκοπο Νεκτάριο.

Το βράδυ ο Μακαριώτατος με τα μέλη της συνοδείας του παρεκάθησε σε δείπνο στην επισκοπική κατοικία όπου έγιναν οι τελευταίες συζητήσεις για την καλύτερη πορεία της ιεραποστολής στη Μαδαγασκάρη. Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας αναχωρεί από τη Μαδαγασκάρη την Δευτέρα 67 Φεβρουαρίου, μέσω Κένυας, για την έδρα του την Αλεξάνδρεια.

---------------------------------------------------------------------------

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗ ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ

Το πρωί της 16ης Φεβρουαρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Πέτρος Ζ΄ είχε μακρά συνεργασία με τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μαδαγασκάρης Νεκτάριο. Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο για την επιτυχή πρώτη ποιμαντική επίσκεψη και εξέφρασε την πλήρη ευαρέσκεια του για το επιτελούμενο ιεραποστολικό έργο. Κάλεσε δε τον Επίσκοπο να συνεχίζει την ταπεινή διακονία του με τον ίδιο ζήλο, ενθουσιασμό και πίστη.

Στη συνέχεια συνοδευόμενος από τον Επίτιμο πρόξενο Ελλάδος-Κύπρου κ. Παναγιώτη Ταλούμη, τον Πρόεδρο της Ελληνικής κοινότητας, τα μέλη της συνοδείας του τον Επίσκοπο Μαδαγασκάρης και αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών, προσήλθε στην πρεσβεία της Αιγύπτου, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από την Πρέσβυ και το προσωπικό της πρεσβείας. Κατά τη διάρκεια της εθιμοτυπικής αυτής συνάντησης ο Πατριάρχης είχε την ευκαιρία να ευχαριστήσει για άλλη μια φορά την κα. Πρέσβυ για την παρεχόμενη προστασία και συμπαράσταση της Αιγυπτιακής κυβέρνησης προς το Πατριαρχείο.

Πριν αναχωρήσει για το αεροδρόμιο, ο Πατριάρχης έδωσε συνέντευξη στον εθνικό τηλεοπτικό σταθμό, όπου μεταξύ άλλων, είχε την ευκαιρία επαναλάβει την προσπάθεια που καταβάλλει για την διατήρηση της ειρήνης και της συνύπαρξης λαών και πολιτισμών διαφορετικών ιδεολογιών και αρχών, τονίζοντας ότι τούτο επιτυγχάνεται μέσον του διαλόγου και της καλής θελήσεως. Ακολούθως όλοι οι προαναφερθέντες συνόδευσαν τον Μακαριώτατο στο αεροδρόμιο, όπου τον ανέμεναν όλοι οι ιθαγενείς κληρικοί, πλήθος ορθοδόξων νέων και ιεροσπουδαστές.

Εκ μέρους της κυβέρνησης τον Πατριάρχη αποχαιρέτησε ο Υπουργός Υγείας, τον οποίο ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε για άλλη μια φορά για την ολόθερμη φιλοξενία και βοήθεια που παρείχε η κυβέρνηση της Μαδαγασκάρης. Κατά την αναχώρηση του για την Κένυα, τιμητικό απόσπασμα έδωσε τιμές αρχηγού κράτους.

Στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Κένυας Ναιρόμπι, τον Πατριάρχη υποδέχτηκαν ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου κ. Κ. Ηλιάδης, εκπρόσωπος της Ελληνικής και Αιγυπτιακής πρεσβείας και ιθαγενείς κληρικοί.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΥΑ

Το βράδυ της 16ης Φεβρουαρίου ε.ε έφτασε στην Κένυα, καθ’ οδόν προς την Αίγυπτο, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄. Στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Ναϊρόμπι, τον Μακαριώτατο υποδέχτηκαν ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου κ. Κ. Ηλιάδης, εκπρόσωπος της Ελληνικής και Αιγυπτιακής πρεσβείας, ιθαγενείς κληρικοί και άλλοι. Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος μετέβη στην πρεσβευτική κατοικία της Κύπρου, όπου ο κ. Ηλιάδης παρέθεσε ελαφρύ δείπνο προς τιμήν του.

Την επομένη το πρωί, ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε την Ορθόδοξη Πατριαρχική σχολή «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’» στα περίχωρα της Ναϊρόμπι. Κατά την άφιξη του σήμαναν χαρμόσυνα οι καμπάνες του ιερού ναού Αγίου Μακαρίου, ενώ οι ιεροσπουδαστές της σχολής έψαλλαν την «φήμη» του. Τον Πατριάρχη υποδέχθηκαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Κένυας και Ειρηνουπόλεως κ. Μακάριος, οι καθηγητές και το προσωπικό της σχολής και της μητρόπολης και ιθαγενείς κληρικοί.

Μετά την Δοξολογία ο Μητροπολίτης Μακάριος καλωσόρισε εκ μέρους όλων τον Μακαριώτατο και τον ευχαρίστησε για τις συχνές του επισκέψεις στην Μητρόπολη Κένυας που δείχνουν το ενδιαφέρον και την αμέριστη συμπαράσταση του στην πορεία της Πατριαρχικής σχολής. Απαντώντας ο Μακαριώτατος, μεταξύ άλλων εξέφρασε την ευαρέσκεια του για το επιτελούμενο στη σχολή έργο και απηύθυνε νουθεσίες και συμβουλές προς τους ιεροσπουδαστές τονίζοντας τη σπουδαιότητα της αποστολής  τους σ’ όλες τις χώρες της αφρικανικής ηπείρου απ’ όπου προέρχονται.

Ακολούθως, τέλεσε αγιασμό και ευλόγησε το πρώτο ιδιόκτητο λεωφορείο της σχολής και στη συνέχεια δέχθηκε σε συνεργασία τους καθηγητές, ιερείς και συνεργάτες της σχολής. Πριν το μεσημέρι, ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε τα παρακείμενα κτίρια όπου στεγάζεται η Παιδαγωγική σχολή, η σχολή ηλεκτρονικών υπολογιστών, η σχολή ραπτικής και το νηπιαγωγείο. Μετά το γεύμα που παρετέθη στη Μητρόπολη, ο Μακαριώτατος αναχώρησε για το αεροδρόμιο με τελικό προορισμό του το Κάϊρο, όπου και έφτασε αργά το βράδυ.

---------------------------------------------------------------------------

Η 7η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Με την συμμετοχή πλήθους πιστών και ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια γιορτάστηκε στην Αλεξάνδρεια η 7η επέτειος της εκλογής και αναρρήσεως στον Αλεξανδρινό Θρόνο της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρου Ζ΄.

Το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου ε.έ. τελέστηκε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Σάββα και τον Μακαριώτατο πλαισίωσαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Πηλουσίου Ειρηναίος, Ερμουπόλεως Νικόλαος, Καμερούν Δημήτριος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νειλούπολεως Γεώργιος και σύσσωμος ο Αλεξανδρινός κλήρος.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Καμερούν Δημήτριος, ο οποίος μεταξύ άλλων εξήρε την προσωπικότητα του Πατριάρχη και αναφέρθηκε  στο τεράστιο έργο που επιτελείται σε όλη την Αφρική, αυτά τα επτά χρόνια. Μεταξύ δε άλλων είπε και τα παρακάτω:

"Αξιοσημείωτο είναι πως με τον ζήλο και την αγάπη που Σας διακρίνει για την ιεραποστολή επισκέπτεσθε και τις πιο δυσπρόσιτες περιοχές, τις οποίες ποτέ άλλοτε Πατριάρχης δεν αποπειράθηκε να επισκεφθεί. Με τις επισκέψεις Σας αυτές ενισχύετε ηθικά και υλικά όχι μόνο τους Έλληνες αλλά και τους ιθαγενείς πιστούς και με τον τρόπο αυτό συμβάλλετε στην εξύψωση του κύρους της Ορθοδοξίας στην Αφρική. Δεν είναι όμως μόνο οι ποιμαντικές περιοδείες Σας στην  Αφρικανική ήπειρο που χαρακτηρίζουν την Πατριαρχεία Σας, μέσα στην τελευταία επταετία  επισκεφθήκατε επίσημα σχεδόν όλες τις αδελφές Εκκλησίες και δεχθήκατε στην έδρα σας πλειάδα αρχιερέων και άλλων αξιωματούχων κληρικών. Συναντηθήκατε με τους Προέδρους και τους Πρωθυπουργούς διαφόρων χωρών της Ευρώπης και της Αφρικής.

Θεμελιώσατε, τελέσατε θυρανοίξια και εγκαινιάσατε πλείστους Ιερούς Ναούς στην Αφρική, την Ελλάδα και την Κύπρο. Εγκαινιάσατε φιλανθρωπικά και άλλα κοινωφελή ιδρύματα καθώς και μουσεία. Προεδρεύσατε και συμμετείχατε σε πλείστα συνέδρια διαχριστινιανικού, διαθρησκειακού και μοναστικού χαρακτήρος, καθώς και σε αυτά του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής, του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, του Σ.Α.Ε., και των Αιγυπτιωτών... και η συνεργασία Σας με τις αρχές της Αιγυπτιακής πολιτείας είναι άψογη και αγαστή.

Δημιουργήσατε νέες Μητροπόλεις και Επισκοπές για την καλύτερη απόδοση του ιεραποστολικού έργου και παρά την συρρίκνωση του Ελληνισμού στην Αίγυπτο κατορθώσατε όλες οι Εκκλησίες να επισκευασθούν και να είναι ανοικτές, ενώ  αναπτύξατε και με το Αραβόφωνο ποίμνιό Σας τις καλύτερες δυνατές σχέσεις,  χειροτονώντας νέους κληρικούς μέλη της Αραβικής Ορθόδοξης Κοινότητας. Θα ήταν δε μεγάλη παράλειψη να μην αναφερθεί ο μεγάλος Σας ζήλος για την ανακατασκευή και ανακαίνιση του Πατριαρχικού Μεγάρου και της Επιτροπείας Καίρου, την δημιουργία υπερσύγχρονου μουσείου και βιβλιοθήκης, την εκ θεμελίων ανακατασκευή τόσο της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Σάββα όσο και του Πατριαρχικού Ναού και την ανακαίνιση πολλών ναών και εκκλησιαστικών κτιρίων στην Αλεξάνδρεια, στο Κάιρο καθώς και σε άλλες πόλεις της Αιγύπτου.

Για όλους τους παραπάνω λόγους κλήρος και λαός έχουμε υποχρέωση και καθήκον να βρισκόμαστε πάντοτε στο πλευρό του Πατριάρχου της αγάπης, του Πατριάρχου της θυσίας, του Ιεραποστόλου Πατριάρχου και να προσευχόμαστε νυχθημερόν.»

Ακολούθως μίλησε ο Μακαριώτατος ο οποίος ευχαρίστησε την Ιερά Σύνοδο, τους Επισκόπους, τον Κλήρο του Αλεξανδρινού Θρόνου, τους ανά την Αφρική ιεραποστόλους, τις Πρεσβευτικές και Προξενικές αρχές, τις Ελληνικές και Αραβόρθόδοξες Κοινότητες, τους Αφρικανούς πιστούς και όλους όσοι με διαφόρους τρόπους στηρίζουν το Πατριαρχείο στον δύσκολο αγώνα του ανά την Αφρικανική ήπειρο, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην συμπαράσταση της Ελληνικής Κυβερνήσεως προς το έργο του Πατριαρχείου.

Στη συνέχεια ο Πατριάρχης μετέβη στην Μεγάλη Αίθουσα της Πατριαρχικής Μονής όπου δόθηκε δεξίωση και δέχθηκε ευχές.

Στη μεγάλη αυτή γιορτή παρευρέθηκαν η Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κα. Κωνσταντίνα Αθανασιάδου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Χαράλαμπος Κατσιμπρής και οι Κοινοτικοί Επίτροποι, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αραβοορθοδόξων Gabriel Nakash, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καίρου Χρήστος Καβαλής, Πρόεδροι και μέλη των Ελληνικών Συλλόγων και Σωματείων Αλεξανδρείας και Καίρου, Διπλωματικοί και Κοινοτικοί παράγοντες, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Αλεξανδρείας, οι πρόσκοποι και οι οδηγοί μαζί με τους εφόρους τους, πλήθος πιστών καθώς και μεγάλος αριθμός προσκυνητών από την Ελλάδα.

Το απόγευμα της Παρασκευής 20 Φεβρουαρίου ε.ε. ο Πατριάρχης παρακολούθησε συναυλία έντεχνης μουσικής αφιερωμένης στον Άγγελο Βολονάκη που δόθηκε στην Προξενική κατοικία με πρωτοβουλία της Γενικού Προξένου της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια Κωνσταντίνας Αθανασιάδου και την συνεργασία της Εμπορικής Τραπέζης Ελλάδος, της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας και τη Ενώσεως Νεολαίας Αλεξανδρείας. Στην συναυλία συμμετείχαν καλλιτέχνες εξ Ελλάδος, ενώ το απόγευμα της 21ης Φεβρουαρίου παρακολούθησε θεατρική παράσταση ‘οι ονειροφύλακες’ που παρουσίασαν στην αίθουσα Ιουλίας Σαλβάγου τα μέλη της θεατρικής ομάδας της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Την Κυριακή της Τυρινής, 22 Φεβρουαρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής χοροστάτησε στην Θεία Λειτουργία στον Πατριαρχικό Ναό Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια και στην συνέχεια δέχτηκε στην Μεγάλη Αίθουσα της Μονής παροίκους και μεγάλη ομάδα προσκυνητών από την Ελλάδα.

Το μεσημέρι, παρέστη σε γεύμα που παρέθεσε το Λύκειο Ελληνίδων Γραφείο Αλεξανδρείας στο Εντευκτήριο της Ελληνικής Κοινότητας. Τον Μακαριώτατο προσφώνησε η Πρόεδρος του Λυκείου κα. Αλίκη Αντωνίου, η οποία ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για την παρουσία του στο γεύμα και για την συμπαράσταση και αρωγή προς το Λύκειο Ελληνίδων, αφού όπως χαρακτηριστικά είπε: «ο Πατριάρχης βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό μας συμπαραστάτης και αρωγός στον αγώνα μας για την διατήρηση της ελληνικής μας παράδοσης». Στην συνέχεια η καθηγήτρια Κική Χατζή μίλησε για το νόημα της Κυριακής της Τυρινής και τέλος τον λόγο πήρε ο Μακαριώτατος, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην Μεγάλη Τεσσαρακοστή και στην ανάγκη αναθεωρήσεως των πράξεών μας και την κατάλληλη πνευματική προετοιμασία για την Μεγάλη εορτή του Πάσχα χωρίς να παραλείψει να διαβεβαιώσει για μια ακόμη φορά την Πρόεδρο και τα μέλη του Λυκείου Ελληνίδων ότι το Πατριαρχείο θα βρίσκεται δίπλα τους.

Το απόγευμα, ο Πατριάρχης χοροστάτησε στον Κατανυκτικό Εσπερινό της συγχωρήσεως στον Πατριαρχικό Ναό.

Το μεσημέρι της Καθαρής Δευτέρας, 23 Φεβρουαρίου ε.ε. ο Μακαριώτατος παρέστη στο πατροπαράδοτο νηστίσιμο γεύμα που παρέθεσε στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αλεξανδρείας, ο Πρόεδρός του κ. Εδμόνδος Κασιμάτης. Ο κ. Κασιμάτης στην ομιλία του προς τον μεγάλο αριθμό των συνδαιτυμόνων αναφέρθηκε στο νόημα της Καθαρής Δευτέρας αναπτύσσοντάς το με κάθε λεπτομέρεια, μη παραλείποντας την αναφορά σε πλούσια ιστορικά στοιχεία. Ακολούθως τον λόγο πήρε ο Μακαριώτατος, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο πνευματικό και θεολογικό νόημα της εορτής, συνεχάρη τον κύριο Πρόεδρο για την άρτια διοργάνωση της συνεστίασης και την παρουσία πολλών παροίκων και ευχήθηκε σε όλους τους παρόντες καλή και ευλογημένη Τεσσαρακοστή.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Σ.Α.Ε. κ. Στέφανος Ταμβάκης.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΕ ΔΙΑΛΕΞΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ

Την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής συνοδευόμενος από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως Γεώργιο και τον Αλεξανδρινό κλήρο παρακολούθησε την  διάλεξη του καθηγητή των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Αλεξανδρείας κ. Θωμά Χατζή με θέμα ‘Η γλώσσα της καρδιάς ως προυπόθεση θετικής σκέψης’ που δόθηκε στο εντευκτήριο του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας ‘Πτολεμαίος’.

Την διάλεξη παρακολούθησαν η Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κα. Κωνσταντίνα Αθανασιάδου, ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΑ κ. Δημήτρης Βαφειάδης, ο Πρόεδρος του ΕΝΟΑ κ. Εδμόνδος Κασιμάτης, ο Κοινοτικός Επίτροπος Ανδρέας Μακρής, Εκπρόσωποι των Ελληνικών Σωματείων και Συλλόγων, Εκπαιδευτικοί, μαθητές και πολλοί πάροικοι.

Μετά την διάλεξη ακολούθησε δεξίωση.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΜΕ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΟΠΤΩΝ

Το απόγευμα του Σαββάτου 28 Φεβρουαρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ συναντήθηκε στο Κοπτικό Πατριαρχείο στην Αλεξάνδρεια με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη των Κοπτών κ Σενούντα. Η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ φιλική ατμόσφαιρα όπως χαρακτηρίζει άλλωστε τις σχέσεις των δύο Εκκλησιών, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους ως Πρόεδροι των Ορθοδόξων και των Προχαλκηδονίων Εκκλησιών Μέσης Ανατολής αντιστοίχως.

Οι δύο Προκαθήμενοι μεταξύ άλλων συζήτησαν θέματα που αφορούν στις σχέσεις των δύο Εκκλησιών καθώς και θέματα που θα απασχολήσουν το Προεδρείο και τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής του Συμβουλίου ενόψει της επικείμενης συνεδρίασή της που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο στο Κάιρο και που θα είναι η πρώτη μετά την Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου που έλαβε χώρα τον περασμένο Δεκέμβριο στην Κύπρο.

Στην συνάντηση εκτός των δύο Πατριαρχών συμμετείχαν ο νέος Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής κ. Giurgis Saleh, ο παρά τον Πατριάρχη Σενούντα Επίσκοπος Johannes, ο Επίσκοπος Νειλουπόλεως Γεώργιος, Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας και ο Ιερομόναχος Cherubim, Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας παρά την Κοπτική Εκκλησία.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Με Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, τιμήθηκε η Κυριακή της Ορθοδοξίας στις 29 Φεβρουαρίου ε. ε., εις τον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Σάββα του Ηγιασμένου. Την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρο Ζ΄ πλαισίωσαν ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νειλουπόλεως Γεώργιος και οι κληρικοί του Πατριαρχείου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η Λιτανεία των Ιερών εικόνων εντός του ναού και η ανάγνωση των  συνοδικών αποφάσεων. Στη  συνέχεια ο Μακαριώτατος τέλεσε παρουσία της Γενικής Προξένου Αλεξανδρείας κα. Κωνσταντίνας Αθανασιάδου, του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Χαραλάμπου Κατσιμπρή και άλλων Κοινοτικών παραγόντων, των Προέδρων και Εκπροσώπων των Ελληνικών Σωματείων και Συλλόγων της Αλεξάνδρειας και πλήθους παροίκων το Μνημόσυνο των  Προέδρων και ευεργετών της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανσοιολ. Αρχιμανδρίτης Καλλίστρατος Οικονόμου ενώ ο Μακαριώτατος στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ευχήθηκε σε όλο το εκκλησίασμα χρόνια πολλά, υγεία και δύναμη έτσι ώστε όλοι να φτάσουμε στην μεγάλη εορτή του Πάσχα με πνευματική άνοδο.     

Ακολούθησε, δεξίωση στην Μεγάλη Αίθουσα της Πατριαρχικής Μονής κατά την οποία ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου τίμησε τον μουσικό κ. Δημήτρη Νεαμονίτη, με τον Σταυρό του Αγίου Μάρκου, για την προσφορά του στην παροικία της Αλεξάνδρειας. Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στο έργο του τιμωμένου αλλά και στη συνεχή μέχρι και σήμερα  προσφορά του στον Ελληνισμό της Αλεξάνδρειας. Με μεγάλη συγκίνηση ο κ. Νεαμονίτης ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την τιμή που του έκανε και για την αναγνώριση του έργου του από τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος συνοδευόμενος από κληρικούς του Πατριαρχείου μετέβη στα Ελληνικά Κοιμητήρια Αλεξανδρείας όπου τέλεσε την εξόδειο ακολουθία της μακαριστής παροίκου Σοφίας Τσεβά.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Updated 2/3/04