Δεκέμβριος  2004

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

ΣΑΒΒΑΤΟ 4-12-04

Στην Κωνσταντινούπολη μετέβη, το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β', πραγματοποιώντας Επίσημη Ειρηνική Επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, την πρώτη μετά την εκλογή και ενθρόνισή, τον Μακαριώτατο συνόδευαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Γέροντας Αξώμης Πέτρος, Ουγκάντας Ιωνάς, Καλής Ελπίδος Σέργιος και Ερμουπόλεως Νικόλαος, ο Αρχιγραμματέας Αρχιμ. Γεννάδιος Στάντζιος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας  κ. Χαράλαμπος Κατσιμπρής, και ο  Οφφικίαλος του Πατριαρχείου κ. Σπυρίδωνας Καμαλάκης.

Τον Μακαριώτατο υποδέχθηκε στο, ξενοδοχείο όπου κατέλυσε, ο  Γενικός Πρόξενος της Αιγύπτου  στην Κωνσταντινούπολη. Σε σύντομη συνάντηση που είχαν μεταξύ τους επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά η έμπρακτη στήριξη της Αιγυπτιακής Κυβερνήσεως προς τον θεσμό του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

Την ίδια ημέρα τελέσθηκε δοξολογία και δέηση στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι από τον Μακαριώτατο, στην συνέχεια ο Πατριάρχης και η συνοδεία του μετέβησαν στην Αίθουσα του Θρόνου, εκεί  ο Παναγιώτατος καλωσόρισε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας με θερμά και εγκάρδια λόγια, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις στενές και καλές σχέσεις των δύο Εκκλησιών ανά τους αιώνες. Μίλησε για τους αείμνηστους προκαθημένους του Αλεξανδρινού θρόνου και ιδιαιτέρως για τον μακαριστό Πέτρο τον Ζ'. Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το έργο του θα συνεχιστεί από τον άξιο διάδοχο του Πατριάρχη Θεόδωρο Β'. Στην αντιφώνηση του, ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας ευχαρίστησε θερμά τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο για την υποδοχή, την αγάπη και την φιλοξενία.

Στην συνέχεια, οι δύο Προκαθήμενοι είχαν σύντομη συνομιλία για θέματα που απασχολούν τα δύο Πατριαρχεία. Ακολούθησε επίσημο γεύμα στο οποίο παρακάθισαν μέλη της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και η συνοδεία της Μακαριωτάτου.

Αργότερα ο Μακαριώτατος  επισκέφθηκε την Αγιά Σοφιά. Το απόγευμα ο Μακαριώτατος σε δεξίωση  που παρέθεσε προς τιμήν του ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τους ομογενείς της Κωνσταντινούπολης, τις διπλωματικές αρχές και παράγοντες της πόλεως.

ΚΥΡΙΑΚΗ 5-12-04

Το πρωί της Κυριακής, 5 Δεκεμβρίου ε.ε., τελέσθηκε Πατριαρχικό συλλείτουργο από τους δύο Προκαθημένους στον πάνσεπτο πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι στο οποίο έλαβαν μέρος αρχιερείς του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας,
  ο  Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος με θερμότατα λόγια καλωσόρισε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, τόνισε τις στενές σχέσεις συνεργασίας και την κοινή πορεία των δυο Πατριαρχείων και πρόσφερε στον Μακαριώτατο ωμοφόρια και χερνιβόξεστο, ως δώρα αγάπης και τιμής. Στην αντιφώνηση του ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος ευχαρίστησε θερμά για την υποδοχή και τη φιλοξενία τον Οικουμενικό Πατριάρχη και αναφέρθηκε στην μακραίωνη ιστορία συνυπάρξεως των δύο Ορθοδόξων Εκκλησιών και προσέφερε στον Παναγιώτατο ως δείγμα σεβασμού και αγάπης ιερό Ευαγγέλιο με το έμβλημα του Αποστόλου Μάρκου. Σε σύντομη συνέντευξη του, κατά την έξοδο του από τον Πατριαρχικό Ναό, ο Μακαριώτατος υπογράμμισε την στήριξη και την ενίσχυση του Αλεξανδρινού Θρόνου προς την Πρωτόθρονη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, ενώ στο επίσημο γεύμα οι δύο Εκκλησιαστικοί Ηγέτες αντάλλαξαν κρητικές «μαντινάδες» και μέσα σε εγκάρδιο και φιλικότατο κλίμα έγιναν οι σχετικές προπόσεις οι οποίες με έμφαση έδειξαν την προοπτική συνεργασίας και συμπλεύσεως των δυο Εκκλησιών. Νωρίς το απόγευμα ο Μακαριώτατος χοροστάτησε στον  Εσπερινό του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στην Πόλη. Στο τέλος του Εσπερινού, ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Αλεξανδρινού Προκαθημένου και την μακρόχρονη φιλία που τους συνδέει. Απαντώντας ο Μακαριώτατος, ευχαρίστησε τον Πατριάρχη και μέσα σε κλίμα συγκινήσεως είπε λίγα λόγια για την διακονία του στην μακρινή Οδησσό, στις Μητροπόλεις   Καμερούν και  Ζιμπάμπουε και αναφέρθηκε στην βάπτιση ενός αφρικανόπουλου στο οποίο έδωσε το όνομα Βαρθολομαίος. Επίσης είπε  ότι στον ιεραποστολικό αγώνα από τη θέση του Αλεξανδρινού Προκαθημένου θα ενισχύεται από την νοερή παρουσία και του Οικουμενικού Πατριάρχη. Το απόγευμα της Κυριακής ο Παναγιώτατος παρέθεσε δείπνο στην κατοικία του στα Θεραπειά προς τον Μακαριώτατο και την συνοδεία του.

ΔΕΥΤΕΡΑ 6-12-04

Το πρωί της Δευτέρας, 6 Δεκεμβρίου ε.ε., ο Μακαριώτατος χοροστάτησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Ζιμπαλί. Μετά το τέλος της Θεία Λειτουργία ο Μακαριώτατος απευθυνόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη αναφέρθηκε στις εμπειρίες του από την Ιεραποστολή. Ο Παναγιώτατος, αναφέρθηκε στην ενότητα του εκκλησιαστικού σώματος και συγκεκριμένα στο ρόλο του καθενός μέσα στην Εκκλησία και στην κοινωνία. Αναφέρθηκε στους συνοδούς του Μακαριωτάτου Σεβ. Μητροπολίτη Ερμουπόλεως Νικόλαο, Άραβα στην καταγωγή, και Σεβ. Μητροπολίτη Ουγκάντας κ. Ιωνά, Αφρικανό, ως μια ένδειξη ενότητας της Εκκλησίας. Ευχήθηκε τέλος στον Μακαριώτατο, καρποφόρα και επιτυχή πατριαρχεία. Ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, ευχαρίστησε θερμότατα τον Παναγιώτατο και αναφέρθηκε σε συγκινητικές και συγκλονιστικές μαρτυρίες από την ιεραποστολική του πορεία στην Αφρική. Στην συνέχεια, ο Μακαριώτατος μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, επισκέφθηκαν τον Γενικό Πρόξενο της Αιγύπτου στην Κωνσταντινούπολη  στην κατοικία του. Εκεί ο Μακαριώτατος είχε την ευκαιρία  να  συζητήσει με τον Γενικό Πρόξενο για διάφορα  θέματα. Ο Αιγύπτιος Πρόξενος, μίλησε με θερμά λόγια για τον Μακαριώτατο και το Πατριαρχείο και ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για τις καλές σχέσεις του Πατριαρχείου με την Αίγυπτο και τους κατοίκους της, επίσης τον ευχαρίστησε για όσα κάνει το Πατριαρχείο για την Αλεξάνδρεια και το Κάιρο. Μάλιστα έγινε συγκεκριμένη αναφορά στην τελευταία σημαντική αύξηση επισκεπτών τουριστών (18.000 επισκέπτες σύμφωνα με το Αιγυπτιακό υπουργείο Τουρισμού) στην Αλεξάνδρεια και Κάιρο, από την Ελλάδα και την Κρήτη, μετά την εκλογή και ενθρόνιση του Πατριάρχου Θεοδώρου.

Ο Μακαριώτατος, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην βοήθεια και προστασία που παρέχει ο Διοικητής Αλεξανδρείας (Απόλυτος Νομάρχης) στο Πατριαρχείο και την συνεργασία Πατριαρχείου και Διοικητή αλλά και όλων των παραγόντων της πόλεως καθώς και όλων  των αρχών του κράτους και της παροχής βοηθείας με κάθε τρόπο από πλευράς των αρμοδίων ως ένδειξη καλής σχέσεως. Επίσης ανέφερε ότι η Αίγυπτος αποτελεί υπόδειγμα συμβιώσεως χριστιανών και μουσουλμάνων. Και αυτή φυσικά η συνάντηση του Πατριάρχου Αλεξανδρείας με τον Γενικό Πρόξενο της Αιγύπτου αυτό αποδεικνύει.  Το βράδυ ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη κ. Αλέξιος Αλεξανδρής δεξιώθηκε τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο.

ΤΡΙΤΗ 7-12-04

Το πρωί της Τρίτης, 7 Δεκεμβρίου ε.ε., ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης ξενάγησε και φιλοξένησε τον Μακαριώτατο στην Χάλκη των Πριγκιποννήσων όπου η  περίφημη θεολογική Σχολή. Εκεί, έγιναν και οι ανάλογες συζητήσεις για την χάραξη κοινής πορείας και προγραμματισμού των διορθοδόξων και διεκκλησιαστικών σχέσεων  των δύο Πρεσβυγενών Πατριαρχείων αλλά και τον συντονισμό των δύο πρώτων Εκκλησιών. Διαπιστώθηκε πλήρης ταύτιση και σύγκληση απόψεων, μάλιστα αναφέρθηκαν οι δύο Προκαθήμενοι στην παλαιότερη στενή και ουσιαστική σχέση και συμπόρευση των δύο μεγάλων Εκκλησιών Κωνσταντινουπόλεως και Αλεξανδρείας.

ΤΕΤΑΡΤΗ 8-12-04

Την Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου ε.ε., ο Παναγιώτατος με τον Μακαριώτατο επισκέφθηκαν  τη Σηλυβρία, την περιοχή όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Άγιος Νεκτάριος.
Το
  κοινό γεύμα των δύο Πατριαρχών, υπήρξε αφορμή να συνεχιστεί ο διάλογος και ο συμπροβληματισμός σε μεγάλα και σοβαρά εκκλησιαστική θέματα πού άπτονται κοινωνικών και ηθικών προβλημάτων, ως συνέχεια των χθεσινών στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης συζητήσεων, και διαπιστώθηκε συμφωνία στις θέσεις των Κωνσταντινουπόλεως και Αλεξανδρείας Εκκλησιαστικών Ηγετών. Το βράδυ εκπρόσωποι  του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου παρέθεσαν επίσημο αποχαιρετιστήριο δείπνο στα Θεραπιά (Βόσπορος). Ευχαρίστησαν  τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής για την αγάπη και την στήριξη του προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε στιγμές κρίσιμες.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Α.Θ.Μ. ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Πέμπτη 9-12-04

Στην Κρήτη μετέβη, την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας  και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, εκεί έγινε δεκτός με τιμές Πρωθυπουργού και Οικουμενικού Πατριάρχου. Τον Μακαριώτατο υποδέχθηκαν στο διεθνές Αεροδρόμιο του Ηρακλείου, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Κρήτης, οι Αρχές του νησιού, ο ιερός κλήρος και πλήθος λαού. Αμέσως μετά την άφιξη του Αλεξανδρινού Προκαθημένου στο αεροδρόμιο ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός. Στη συνέχεια μετέβησαν στον Ι. Μ. Ναό του Αγίου Μηνά όπου έγινε επίσημη Δοξολογία επί τη αφίξη του Μακαριωτάτου. Ο Μακαριώτατος απευθύνθηκε στον κρητικό λαό συγκινημένος και αναφέρθηκε στην πορεία του μέσα στην Εκκλησία. Μετά τη δοξολογία, η Ιερά Σύνοδος παρέθεσε δεξίωση στο αρχιεπισκοπικό Μέγαρο και απένειμε στον Πατριάρχη το σταυρό του Αγίου Αποστόλου Τίτου. Ακολούθησε επίσημο γεύμα της Ιεράς Συνόδου προς τιμήν  του Αλεξανδρινού Προκαθημένου. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός της ανταλλαγής απόψεων και θέσεων μεταξύ του Πατριάρχου και των Αρχιερέων της Εκκλησίας της Κρήτης σε θέματα γενικότερου εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος και σε άλλα επίκαιρα ζητήματα.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10-12-04

Τον Γενικό Γραμματέα της Περιφερείας κ. Σεραφείμ Τσώκα, επισκέφθηκε την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄. Ο Περιφερειάρχης καλωσόρισε τον Πατριάρχη και σε σύντομη μεταξύ τους  συνάντηση, τον διαβεβαίωσε συνεχή στήριξη και συνδρομή προς το Πατριαρχείο και τη δημιουργία προγραμμάτων για την σύσφιγξη των σχέσεων Κρήτης και Αιγύπτου, κατόπιν προτάσεως-αιτήματος του Μακαριωτάτου, ώστε να ενισχυθεί η παρουσία του ελληνικού στοιχείου στην χώρα του Νείλου. Τέλος  ο Πατριάρχης ευχαρίστησε τον κ.Τσώκα για την αγάπη και την καλή του διάθεση. Ακολούθησαν ανταλλαγές αναμνηστικών δώρων.

Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος μετέβη στην Νομαρχία Ηρακλείου όπου τον υποδέχθηκε  σύσσωμο το Νομαρχιακό Συμβούλιο και πλήθος κόσμου. Σε σύντομη τιμητική συνεδρία του Νομαρχιακού Συμβουλίου ο Μακαριώτατος χαιρέτησε συγκινημένος όλους, αναφέρθηκε στα παιδικά και εφηβικά του χρόνια στην Κρήτη και σε γνωστά και οικεία του πρόσωπα. Παρεκάλεσε να συνδράμουν όλοι στις προτάσεις που πρόκειται να παρουσιάσει, σχετικές με την αλληλοβοήθεια και παροχής στηρίξεως στον εμπορικό και επιχειρηματικό, αλλά και τουριστικό χώρο της Αλεξανδρείας και του Καΐρου, προτάσεις οι οποίες έγιναν δεκτές. Ο Νομάρχης Ηρακλείου, κ. Δημήτριος Σαρρής, υποσχέθηκε την φιλοξενία παιδιών από την Αίγυπτο και την Αφρική σε κατασκηνώσεις της Κρήτης καθώς και την προσπάθεια να  ξεκινήσει η εφαρμογή των προγραμμάτων πού παρουσίασε και ζήτησε η ο Μακαριώτατος.
 

Αργότερα ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος μετέβη στο Δημαρχείο του Ηρακλείου όπου ο  Δήμαρχος κ. Γιάννης Κουράκης και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο υποδέχθηκαν τον Πατριάρχη στην είσοδο του κτηρίου. Στην πανηγυρική συνεδρίαση ο Πατριάρχης απαντώντας στο καλωσόρισμα του κ. Δημάρχου μίλησε και πάλι για την ιεραποστολική του εμπειρία με γεγονότα που συγκλόνισαν τους παρευρισκομένους. Μίλησε για την προοπτική και τη δραστηριότητα, το ρόλο και την παρουσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, το κοινωνικό έργο που επιτελεί και την διπλή αποστολή του, εθνική και θρησκευτική σε όλη την αφρικανική ήπειρο. Και πάλι πρότεινε τα προγράμματα ανταλλαγής επισκεπτών-προσκυνητών μεταξύ Αιγύπτου και Κρήτης και ευχαρίστησε θερμά για την εγκάρδια υποδοχή και φιλοξενία.

Ο Μακαριώτατος, λίγο πριν την άφιξη του στο Δήμο του Ηρακλείου, διέκοψε την πορεία του για να προσκυνήσει  στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Τίτου. Ο Προϊστάμενος του Ι. Προσκυνήματος Πρωτοπρ. Ηλίας Βολανάκης μαζί με Ιερείς και πλήθος πιστών, καλωσόρισαν τον Μακαριώτατο, ενώ γειτονικά σχολεία διέκοψαν τα μαθήματα τους για να υποδεχθούν τον Πατριάρχη και να πάρουν την ευχή του. Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε για την υποδοχή και αναφέρθηκε στις πλούσιες και αποκαλυπτικές του εμπειρίες από την ιεραποστολή στο Καμερούν και στο Ζιμπάμπουε. Συγκινημένος μίλησε για την ανέγερση Ιερού Ναού επ' ονόματι του Αγίου Τίτου στο Καμερούν, τον οποίο και σε επικείμενη περιοδεία του, θα εγκαινιάσει. Απευθύνθηκε ιδιαιτέρως στους μαθητές των σχολείων και τους παρακίνησε να μένουν κοντά στην Εκκλησία και να αγαπούν και να στηρίζουν το έργο της.

Νωρίς το απόγευμα, ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε την Ιερά Μονή της μετανοίας του την Ι. Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγκαράθου. Λίγο πριν την άφιξη στο Μοναστήρι, στην έδρα του Δήμου Επισκοπής, πλήθος κόσμου,  ο εφημέριος, και ο Δήμαρχος με το Δημοτικό Συμβούλιο υποδέχθηκαν τον Πατριάρχη και τον καλωσόρισαν στον Δήμο τους. Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος τους μίλησε για την ιεραποστολική του δράση και τον περαιτέρω προγραμματισμό στις Ιεραποστολικές Επισκοπές και Μητροπόλεις της Αφρικής και χαρακτήρισε την υποδοχή των κατοίκων της κωμοπόλεως με τα κεριά στα χέρια ως το πνευματικό φως του Χριστού που φανερώνει τα ευγενή τους αισθήματα, την πίστη και την ευλάβεια τους, τη ζωή τους μέσα στην Ορθοδοξία και στην Εκκλησία.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11-12-2004 - ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΑΓΚΑΡΑΘΟΥ

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Κρήτης, η Αδελφότητα της Ιεράς Μονής, Αρχές του τόπου και πλήθος πιστών υποδέχθηκαν την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄ στην Ιερά Μονή Αγκαράθου. Ακολούθησε επίσημη δοξολογία κατά την οποία ο Ηγούμενος καλωσόρισε τον Μακαριώτατο στο Μοναστήρι του, όπως χαρακτηριστικά είπε. Ο Μακαριώτατος, έκανε μία σύντομη χρονική αναδρομή από την πρώτη μέρα της παρουσίας του ως δοκίμου στο μοναστήρι και στην μετέπειτα πορεία του μέσα στην Εκκλησία και κοντά σε καταξιωμένους πνευματικούς άνδρες.
Στη συνέχεια η Ιερά Μονή παρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμήν του Αλεξανδρινού Προκαθημένου, τον Μακαριώτατο χαιρέτησε ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Κρήτης Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας Ευγένιος, ανταπαντώντας ο Πατριάρχης έκανε λόγο για την πρόνοια του Αγίου Θεού στη ζωή του αλλά και στη ζωή όλων όσων διακονούν με ειλικρίνεια και ιεραποστολικό ζήλο την Εκκλησία Του. Σε όλους προσέφερε αναμνηστικά δώρα, ως ελάχιστο δείγμα ευχαριστίας για την στήριξη του πολύπλευρου ιεραποστολικού έργου του.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12-12-2004 - ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ.

Το πρωί της Κυριακής, 12 Δεκεμβρίου ε.ε., τελέσθηκε Πατριαρχική και συνοδική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου Β΄. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Τιμόθεος, φανερά συγκινημένος, προσφώνησε τον Πατριάρχη και αναφέρθηκε στην πορεία του στην μεγαλόνησο κατά τα παιδικά και μαθητικά-φοιτητικά του χρόνια και μετά στις επισκέψεις του στην Κρήτη ως Κληρικού και Αρχιερέως. Τώρα τον υποδέχεται ως Προκαθήμενο του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου. Ο Μακαριώτατος, ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο ο οποίος επί πολλά χρόνια τον βοηθά και τον στηρίζει, ευχαρίστησε επίσης τους Σεβ. Αρχιερείς της Κρήτης , τον Ιερό Κλήρο και τον κρητικό λαό για την συμπαράσταση και στήριξη του έργου του. Με τρεμάμενα λόγια ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στην πολύχρονη πορεία του μέσα στην Εκκλησία, στις ιεραποστολές της Αφρικής και στην συνδρομή και στήριξη του π. Μηνά, στον οποίο προσέφερε  ένα ασημένιο χερνιβόξεστο ως ευλογία και  δείγμα ευγνωμοσύνης και αγάπης. Μετά τη Θεία Λειτουργία, ακολούθησε επίσημο γεύμα το οποίο παρέθεσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης σε κεντρικό Ξενοδοχείο του Ηρακλείου. Εκεί ο Μακαριώτατος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολλούς γνωστούς, φίλους, συγγενείς και συνεργάτες του από τα χρόνια των προσπαθειών του στην Ιεραποστολή, ενώ έκανε δηλώσεις στην Ελληνική Κρατική Τηλεόραση.
Ο Πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου ανακοίνωσε ενώπιον του Μακαριωτάτου την διάθεση φιλοξενίας σε παιδιά της Αιγύπτου και της Αφρικής σε ξενοδοχειακές μονάδες του Ηρακλείου, ως ένδειξη συμπαράστασης στο πολυσχιδές
  και επίπονο έργο του κρητικού στην καταγωγή Πατριάρχου Αλεξανδρείας, ο οποίος ευχαρίστησε και ευλόγησε την σημαντική αυτή προσφορά.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13-12-2004 - ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΛΙΑΝΗΣ  ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Την  γυναικεία Ιερά Μονή Παναγίας Παλιανής επισκέφθηκε την Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου ε.ε., ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου, εκεί λειτούργησε πλαισιούμενος από τους Σεβ. Μητροπολίτη Πέτρας κ. Νεκτάριο και Θεοφιλ. Επίσκοπο Κνωσσού κ. Μακάριο. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας μίλησε για την στενή σχέση του με την Ιερά Μονή και την Αδελφότητα των μοναζουσών και πρόσφερε το πατριαρχικό  κριτάτο, και την αρχιερατική του ράβδο. Ακολούθησε επίσημο γεύμα στην τράπεζα της Μονής κατά το οποίο τον Μακαριώτατο  προσφώνησε ο Δήμαρχος της περιοχής. Έγινε ανταλλαγή δώρων. Ο Μακαριώτατος,  κατά την επιστροφή του από την Ιερά Μονή στην Πόλη του Ηρακλείου σταμάτησε στο Κοιμητήριο Αγίου Κωνσταντίνου όπου τέλεσε τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κρήτης κυρού Ευγενίου. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου, έδωσε συνέντευξη σε ζωντανή εκπομπή του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς  Αρχιεπισκοπής Κρήτης για θέματα ιεραποστολικού ενδιαφέροντος, αμέσως μετά παρεχώρησε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

ΤΡΙΤΗ 14-12-2004 - ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΠΑΝΩΣΗΦΗ

Την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσύφη επισκέφθηκε την Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β΄, όπου του επιφυλάχθηκε μεγαλειώδης υποδοχή από την Αδελφότητα της Ιεράς Μονής, πλήθος κόσμου, κληρικών και των  τοπικών αρχών, ενώ πλήθος μαθητών  γειτονικών σχολείων συμμετείχαν με ενθουσιασμό  στην υποδοχή. Στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Επανωσύφη ο Μακαριώτατος έκανε λόγο για τα δικά του παιδιά που σε λίγες μέρες θα συναντήσει στην Αφρική. Θυμήθηκε τα παλαιότερα χρόνια όταν επισκέπτονταν το Μοναστήρι και συγκινημένος ευχαρίστησε τους μοναχούς και γέροντες της Ι. Μονής. Ακολούθησε ανταλλαγή δώρων. Στην συνέχεια παρατέθηκε επίσημο γεύμα στην τράπεζα της Μονής. Κατά το γεύμα ο Μακαριώτατος δέχθηκε και επισκέψεις παραγόντων της περιοχής καθώς και έναν αφρικανό Ιατρό που ήταν παρών στο Μοναστήρι και συμμετείχε στο πρόγραμμα της υποδοχής του. Νωρίτερα ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Τιμόθεο στο Ιερό Ησυχαστήριο της Αγίας Φωτεινής. Τον ευχαρίστησε και του εξέφρασε  τις ειλικρινείς του ευχές για όλα όσα του προσέφερε από τα πρώτα στάδια της εκκλησιαστικής του πορείας. Ακολούθως, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, σε προσωπικό επίπεδο, επισκέφθηκε τον ασθενή Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Κύριλλο. Στην συνέχεια, ο Πατριάρχης επισκέφθηκε την  γυναικεία Ιερά Μονή των Αγίων Θεοδώρων. Εκεί ευχαρίστησε τις μοναχές για την βοήθεια προς την ιεραποστολή.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15-12-2004

Στο Ιερό Παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου Φυλακών Αλικαρνασσού τέλεσε την Θεία Λειτουργία, την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄. Εκατοντάδες οι πιστοί μεταξύ των οποίων και πολλά σχολεία της περιοχής, παρακολούθησαν την Θεία Λειτουργία η οποία μεταδόθηκε από τα  Μέσα μαζικής ενημερώσεως σε όλη την Κρήτη. Ο Μακαριώτατος, στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, φανερά συγκινημένος, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης  Τιμόθεο και τους Αρχιερείς της Μεγαλονήσου για την υποδοχή και την φιλοξενία όλες αυτές τις ημέρες, Ακολούθησαν, τα εγκαίνια του νέου Δημαρχιακού Μεγάρου του Δήμου Αλικαρνασσού και στη συνέχεια επίσημο γεύμα του Δήμου προς τιμήν του Μακαριωτάτου. Ο Δήμαρχος Αλικαρνασσού ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την παρουσία και την τιμή που τους έκανε να παραστεί και να τελέσει τα εγκαίνια του νέου Δημαρχιακού Μεγάρου, και υποσχέθηκε την έμπρακτη συμπαράσταση προς το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Το απόγευμα, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος παρέστη σε εκδήλωση του Ιεραποστολικού Συλλόγου «Γέφυρα της Αγάπης» με σκοπό την προώθηση του ιεραποστολικού ιδεώδους και την σύμπραξη στο έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην αφρικανική ήπειρο.

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ

Η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, αφίχθηκε  στο διεθνή αερολιμένα του Καΐρου τα ξημερώματα της 24ης Δεκεμβρίου ε.ε. προερχόμενος από την Ιερά Μητρόπολη Ζιμπάμπουε όπου την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου ε.ε. ενθρόνισε τον νέο Μητροπολίτη.

Στην αίθουσα των επισήμων του αεροδρομίου τον Μακαριώτατο υποδέχθηκαν ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Σεβ. Μητροπολίτης Καρθαγένης κ. Αλέξιος, ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου  Θεοφιλ. Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Εμμανουήλ, ο Ιερομόναχος Ισίδωρος Σαλάκος, ο οικονομικός επόπτης του Πατριαρχείου κ. Αντώνιος Διαμαντίδης και εκπρόσωπος της Ελληνικής Πρεσβείας Καΐρου. Ο Μακαριώτατος μετέβη εις την Ι. Μονή Αγίου Γεωργίου, όπου και κατέλυσε.

  
Την επομένη, 24
  Δεκεμβρίου ε.ε., χοροστάτησε στην ακολουθία των Μεγάλων Ωρών, του Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας του Μ. Βασιλείου στην Πατριαρχική Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου.

Κατά την διάρκεια της ημέρας δέχθηκε πολλούς επισκέπτες, πού υπέβαλαν τα σέβη του και ευχήθηκαν στον  Μακαριώτατο, μεταξύ αυτών το Σεβ.  Μητροπολίτη Ερμουπόλεως Νικόλαο και τον Μέγα Εκκλησιάρχη του Πατριαρχείου κ. Γεώργιο Βαλλά.  Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, επισκέφθηκε  την Πατριαρχική Επιτροπεία Καΐρου στο Hamsaoui και επιθεώρησε τις εργασίες ανακαινίσεως του Πατριαρχικού Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου  και της παρακείμενης Πατριαρχικής Επιτροπείας, ενώ είχε υπηρεσιακή συνεργασία με τον Επίτροπό του.
 
Την επομένη 25 Δεκεμβρίου ε.ε., εορτή των Χριστουγέννων,
  ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας  στον Πατριαρχικό Ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου Ηλιουπόλεως συμπαραστατούμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Καρθαγένης Αλέξιο, τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Βαβυλώνος Εμμανουήλ και τον Ιερό Κλήρο της πόλεως.

Στην Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν ο Εκπρόσωπος του Εξ. Προέδρου  της Αιγύπτου κυρίου Μωχάμετ Χόσνι Μουμπάρακ, ο Πρέσβης της Ελλάδος  στην Αίγυπτο κ. Παν. Βλασσόπουλος, ο εκπρόσωπος του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας πρόξενος κ. Ανδρέας Κουζούπης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κ. Ηρακλής Αστεριάδης,   ο πρόεδρος της Ελληνικής κοινότητος Καΐρου κ. Χρίστος Καβαλής, ο  πρόεδρος των Αραβοφώνων Ελληνορθοδόξων Αιγύπτου κ. Rober Hοsni, πλήθος   Ελλήνων παροίκων και επισκεπτών, Αραβόφωνοι και Ρώσοι. Ακολούθησε δεξίωση

Αμέσως μετά, ο Πατριάρχης μετέβη στο Ελληνικό Γηροκομείο και το Νοσοκομείο Καΐρου, όπου επισκέφθηκε τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς,  τους  ευλόγησε και τους πρόσφερε δώρα.
 
Στη συνέχεια μετέβη στην Ελληνική Στέγη Καΐρου, όπου παρακάθισε
  στο γιορτινό  γεύμα που πρόσφερε η Στέγη σε όλη την παροικία. Στο γεύμα παρακάθισαν οι Αρχιερείς, ο Πρέσβης της Ελλάδας, ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Γεν. Πρόξενος της Ελλάδος, ο κλήρος της πόλεως και πολλοί πάροικοι. Το βράδυ ο Μακαριώτατος παρακάθισε σε ιδιωτικό δείπνο, συνοδευόμενος από τον Πατριαρχικό Επίτροπο.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β’

ΕΛΕΩ ΘΕΟΥ ΠΑΠΑΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ

ΠΑΝΤΙ ΤΩ ΠΛΗΡΩΜΑΤΙ

ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΥ ΘΡΟΝΟΥ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

ΧΑΡΙΣ ΚΑΙ ΕΛΕΟΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΕΝ ΒΗΘΛΕΕΜ ΓΕΝΝΗΘΕΝΤΟΣ

ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΙΑΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΝ ΠΛΗΡΩΣΑΝΤΟΣ ΚΥΡΙΟΥ

ΚΑΙ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΟΣ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

 «Ιδού η παρθένος τέξεται υιόν, και καλέσουσι το όνομα αυτού Εμμανουήλ,

ο έστι μεθερμηνευόμενον μεθ’ ημών ο Θεός»

(Ματθ. α΄23)

Αδελφοί και Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Το μεγάλο μυστήριον της Σαρκώσεως του Λόγου του Θεού αναγγέλει τη Βούληση Εκείνου για τη σωτηρία του ανθρώπου. Η Παρθένος τίκτει τον υπερούσιον Λόγον, ο οποίος φέρει την επί γης ειρήνην και την ενανθρώποις ευδοκίαν. Το ανθρώπινο γένος δεν εγκαταλείπεται από τον Δημιουργό του, αντιθέτως ο Δημιουργός Θεός ευρίσκεται πλησίον του, «μεθ’ ημών ο Θεός», για αυτό και το όνομα του τεχθέντος παιδίου Εμμανουήλ.

«Μεθ’ ημών ο Θεός» ήταν μετά την πρόσφατον και αιφνίδιον απώλειαν του Μακαριστού Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας Πέτρου Ζ΄. Η χάρη του Θεού ανέδειξε την Μετριότητά μου ως συνεχιστή του πνευματικού έργου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, σε διαδοχή αγίων και ομολογητών της πίστεως Πατριαρχών.

«Μεθ’ ημών ο Θεός»  και στη μακρινή πορεία είκοσι αιώνων του Παλαίφατου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Παρά τις πολλές δοκιμασίες, πιέσεις, διαφορετικά έθνη και πολιτισμούς, διατηρείται και συνεχίζει την από τον ιδρυτή του, Απόστολο και Ευαγγελιστή Μάρκο, ορθόδοξη πορεία του. Στις ημέρες μας, με πίστη στο Θεό, πορευόμαστε δίπλα στους απόδημους αδελφούς μας Έλληνες της Αφρικής και στους αδελφούς μας αφρικανούς της Ιεραποστολής.

«Μεθ’ ημών ο Θεός»  στο έργο της πνευματικής μέριμνας στους αδελφούς μας αποδήμους Έλληνες. Το μεγάλο έργο τους εξακολουθεί να θαυμάζεται από όλους. Σε κάθε γωνιά της Αφρικής βλέπουμε τους ιερούς ναούς μας και τα σχολεία μας, τα μεγάλα ονόματα των ευεργετών μας και την ελληνική σημαία στους χώρους των ελληνικών μας κοινοτήτων. Όλα αυτά είναι επιτεύγματα δικά τους. Το Πατριαρχείο μας και οι κοινότητες μας, η Ορθοδοξία και ο Ελληνισμός, ενωμένοι με σύμπνοια, κατανόηση και αλληλοβοήθεια δείχνουν σε όλους και ιδιαίτερα στους νέους τις ηθικές αξίες του Έλληνα Ορθοδόξου, τη Θρησκεία και την Πατρίδα, μέσα από τον πλούσιο πολιτισμό μας, στις προσευχές μας θα παρακαλέσουμε  τον Κύριό μας να ευλογεί τον κάθε απόδημο Έλληνα αδελφό μας, αλλά και να βοηθεί τον πονεμένο πλησίον μας αφρικανό συνάνθρωπο.

«Μεθ’ ημών ο Θεός»  και στο επιτακτικό καθήκον της Εκκλησίας, στο ιεραποστολικό μας έργο. Την εντολή του Κυρίου, «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη», εμείς έχουμε χρέος να την εφαρμόσουμε, ιδιαίτερα στην περιοχή της πνευματικής μας δικαιοδοσίας. ΟΙ κοινωνικές και πολιτικές προκλήσεις στην Αφρική μας ενισχύουν και μας επιβάλλουν  να εμπλουτίσουμε τη δράση της Ιεραποστολής. Η δίψα για την σωτηρία των ψυχών όλων των ανθρώπων είναι πάντοτε η πηγή και το κορύφωμα  ολόκληρης της Χριστιανικής ζωής. Και η σωτηρία αυτή των ψυχών αρχίζει  από το ιερό θυσιαστήριο, με πιό απλά λόγια, η ιεραποστολή αρχίζει απ’ την Αγία Τράπεζα. Ήδη σ΄όλες τις Ιερές Μητροπόλεις και τις Ιερές Επισκοπές επιτελείται ήδη ένα τεράστιο και πολύπλευρο έργο. Η κοινωνική βοήθεια προς τους πονεμένους αδελφούς μας αφρικανούς, σε συνεργασία με ανθρωπιστικά σωματεία και εθελοντές κληρικούς και λαϊκούς, δυναμώνουν την παρουσία της Ορθοδοξίας στην πολυπαθή γη της Αφρικής.

«Μεθ’ ημών ο Θεός»  και στην προσπάθεια για την ενίσχυση της φωνής της Εκλησίας στο σύγχρονο και διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο. Τα κοινά παγκόσμια προβλήματα της τρομοκρατίας, της πείνας, της ανέχειας, των πολέμων, της δυσαρμονίας στις ανθρώπινες σχέσεις, επιβάλλουν τον διάλογο, την επικοινωνία και την συνεργασία των ανθρώπων ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, θρησκεύματος, γλώσσας και καταγωγής, για την ενότητα, την ειρήνη, τηνσυνύπαρξη. Εμείς απευθύνουμε, όπως και στο παρελθόν, μήνυμα παγκόσμιο  και πανανθρώπινο, μήνυμα αγάπης προς όλα τα έθνη, και θα συμβάλλουμε ανάλογα με τις δυνατότητές μας, ώστε να επικρατεί σ’ ολόκληρο τον κόσμο το μήνυμα των αγγέλων «επί γης ειρήνη».

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Αισθάνομαι ακόμη μιά φορά την ανάγκη να ευχαριστήσω τον Πανάγαθο Θεό, η χάρη του Οποίου με αξιώνει να επικοινωνώ μαζί σας δια πρώτη φορά, ως Πνευματικός πατέρας και ταπεινός ιεραπόστολος στην πολυβασανισμένη γη της Αφρικής και από την ιερή αυτή Καθέδρα του Πατριαρχείου του Αποστόλυ και Ευαγγελιστού Μάρκου σας εύχομαι ο τεχθείς Λόγος του Θεού να σας ευλογεί και ο αστέρας της Βηθλεέμ να οδηγεί πάντοτε τα βήματά σας προς την αγάπη Του.

«Μεθ’ ημών ο Θεός»  Αμήν.

Ο Αλεξανδρείας Θεόδωρος

Εν τη Μεγάλη Πόλει της Αλεξανδρείας

Χριστούγεννα 2004

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Το βράδυ, της Παρασκευής, 31 Δεκεμβρίου 2004, πραγματοποιήθηκε η   κοπή της καθιερωμένης βασιλόπιτας από την  Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄, στην Μεγάλη Αίθουσα της Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Σάββα.

Με πολλά έργα να βρίσκονται σε εξέλιξη και συνεχίζοντας όπως υποσχέθηκε ο νέος Πατριάρχης την αναγέννηση και την  αναμόρφωση της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, αποχαιρέτησε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας το 2004.
 
Την τελευταία μέρα του χρόνου, έψαλαν στον Μακαριώτατο τα Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα ομάδες μαθητών από τα σχολεία της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας.
 
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, δέχθηκε τους κληρικούς και λαϊκούς  που υπηρετούν στα γραφεία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας  καθώς και τους Ελληνόφωνους και Αραβόφωνους κληρικούς της πόλεως προκειμένου να του ευχηθούν Καλή Χρονιά.
 
Ακολούθως ο Μακαριώτατος διένειμε τα καθιερωμένα δώρα στους κληρικούς, στους υπαλλήλους του Πατριαρχείου και σε όλους εκείνους που βοηθούν το έργο του.
 
Μετά τον Μέγα Πανηγυρικό  Εσπερινό, ο Μακαριώτατος, συνοδευόμενος από τον κλήρο του Πατριαρχείου, τους παροίκους και τους προσκυνητές,  κατευθύνθηκε στην Μεγάλη αίθουσα της Μονής του Αγίου Σάββα όπου πραγματοποιήθηκε η κοπή της καθιερωμένης Βασιλόπιτας.
 
Στην τελετή παρευρέθηκαν ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Προξενείου στην Αλεξάνδρεια κ. Δημήτρης Διαμαντής, ο Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Α. κ. Δημήτριος Βαφειάδης, ο Πρόεδρος της Κοινότητος Αραβοφώνων Ορθοδόξων κ. Gabriel Naccahe, και πάρα πολλοί πάροικοι.
 
Μετά την σχετική ακολουθία και την ευλογία της Βασιλόπιτας, ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στις χειροτονίες νέων Μητροπολιτών για τις Μητροπόλεις που έμειναν κενές μετά το Δυστύχημα της 11ης Σεπτεμβρίου. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η αναφορά του Μακαριωτάτου στον μακαριστό προκάτοχό  του Πέτρο Ζ΄ αλλά και η αναφορά, ξεχωριστά, σε κάθε κληρικό από τη συνοδεία του που βρήκε τραγικό θάνατο μετά την πτώση του Ελικοπτέρου αλλά και στους λαϊκούς συνοδούς του Μακαριστού Πατριάρχου και το πλήρωμα του Ελικοπτέρου. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην σημασία και το σημαντικό και πολύπλευρο έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας σε όλη την αφρικανική ήπειρο. Αναφέρθηκε στις ιεραποστολές ανά την Αφρική αναφέροντας πολλές, συγκλονιστικές, προσωπικές περιπτώσεις. Τέλος ευχαρίστησε στο Πρόσωπο του εκπροσώπου του Ελληνικού Προξενείου την μητέρα Ελλάδα για την υποστήριξη του έργου του Πατριαρχείου, στο πρόσωπο του Εκπροσώπου της Ε.Κ.Α. τους παροίκους και στο πρόσωπο του κ. Nakkas τους αραβόφωνους Ορθοδόξους, επίσης ευχαρίστησε τους νέους που παραβρέθηκαν σε αυτή την τελετή και τους έδωσε τις απαραίτητες συμβουλές για το νέο έτος, τέλος ευχαρίστησε όλους για την αγάπη με την οποία τον περιέβαλαν από την πρώτη στιγμή που έφθασε στην Αλεξάνδρεια.    

Την ομιλία μετέφραζε στα Αραβικά η πρεσβυτέρα του Αραβοφώνου εφημερίου του Αγίου Αντωνίου π. Πέτρου Μάζγαρ, κα. Ζιχράν.
 
Τέλος όλοι οι παρευρισκόμενοι έψαλλαν τα κάλαντα και ο Μακαριώτατος μοίρασε την Βασιλόπιτα.
 
Την πρώτη του Νέου Έτους, ο Πατριάρχης προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας περιστοιχούμενος από τον ιερό κλήρο του Πατριαρχείου και της πόλεως.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε Δοξολογία για το νέο έτος, στην οποία προεξήρχε ο Μακαριώτατος. Το Ελληνικό Προξενείο εκπροσώπησε ο κ. Δημήτριος Διαμαντής και την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας ο Α΄ Αντιπρόεδρός της κ. Δημήτριος Βαφειάδης. Μετά το πέρας της Δοξολογίας ο Μακαριώτατος στην ομιλία του ευχήθηκε μεταξύ άλλων υγεία και δύναμη σε όλους και η ειρήνη του Θεού να βασιλεύει στην Αίγυπτο, την Ελλάδα και στον κόσμο όλο.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος δέχθηκε τις ευχές όλων στην Μεγάλη Αίθουσα της Μονής.
 
Κατόπιν ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου συνοδευόμενος από τον κλήρο του Θρόνου, μετέβη στην Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας για την κοπή της πίτας.
 
Η τελετή έλαβε χώρα στο Εντευκτήριο της Ε. Κ. Α. και σε αυτήν παραβρέθηκαν τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας και των Ελληνικών Προξενικών Αρχών. Μετά την καθιερωμένη προσευχή και τις ευχές του Μακαριωτάτου για το Νέο Έτος ακολούθησε η κοπή της πίτας και η διανομή της σε όλους από τον Πατριάρχη.

Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε το  Γηροκομείο της Ελληνικής Κοινότητας και ευχήθηκε καλή χρονιά στους γέροντες. Ο Πατριάρχης  ζήτησε, για πρώτη φορά, να καθίσουν στο γιορτινό τραπέζι όλοι οι ηλικιωμένοι και οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα.   

Το μεσημέρι της επομένης, Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2005, στην Πατριαρχική Τράπεζα, ο Μακαριώτατος έκοψε την πίτα για τους κληρικούς και τους υπαλλήλους του Πατριαρχείου.

Updated 2/1/05