Αύγουστος  2004

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΠΟΡΤ ΣΑΙΔ

Το απόγευμα του Σαββάτου 31 Ιουλίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ ΠΕΤΡΟΣ Ζ΄,  συνοδευόμενος από τον Ιεροδιάκονο Νεκτάριο Κοντογιώργο μετέβη  στο Πόρτ Σαίδ,  έδρα της  Ιεράς Μητροπόλης  Πηλουσίου. Τον Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας υποδέχθηκε στην Ιερά Μητρόπολη ο οικείος Μητροπολίτης  Ειρηναίος. Ο Μακαριώτατος διανυκτέρευσε στο Μητροπολιτικό Μέγαρο. 

Το πρωί της Κυριακής 1 Αυγούστου ε.ε. ο Πατριάρχης προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον πανυγηρίζοντα Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, πλαισιούμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη  Πηλουσίου  Ειρηναίο, το Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως Γεώργιο, τον Αρχιμανδρίτη Μάρκο Θεοδόση και τον κλήρο της Ιεράς Μητροπόλεως.

Ο Μακαριώτατος κήρυξε τον θείο λόγο, αναφέρθηκε στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας και μεταξύ άλλων τόνισε την σημασία της πίστης στην ζωή μας. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ευλόγησε τα σταφύλια και τους άρτους. Ο Μητροπολίτης κ. Ειρηναίος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την αγάπη του προς την Ιερά Μητρόπολη Πηλουσίου και τόνισε την σημασία που έχει η παρουσία του Αλεξανδρινού Προκαθημένου στο χώρο αυτό, τονίζοντας το πόσο λάμπρυνε η παρουσία του Πατριάρχη την πανήγυρη του καθεδρικού ναού.

Ο Μακαριώτατος αντιφωνώντας συνεχάρη τον οικείο Μητροπολίτη για το έργο του και την μεγάλη του προσφορά στην Εκκλησία και του προσέφερε ασημένια εικόνα της Παναγίας. Επίσης ευχαρίστησε τους προσκυνητές από την Αλεξάνδρεια, το Κάιρο, το Ζαγαζίκ και την Ισμαηλία για τον κόπο τους να βρεθούν στο Πορτ Σαϊδ και να πανηγυρίσουν με τους ελάχιστους εναπομείναντες Έλληνες και να τους δώσουν κουράγιο.

Στη  Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν, η Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος κ. Σούλα Θεοχάρη, ο κ. Εμμανουήλ Μανίφης μετά της συζύγου του Βασιλικής Αντιπροέδρου της Ελληνικής Κοινότητας, η εκπρόσωπος του Ελληνικού Προξενείου Καίρου κ. Δήμητρα Μπαλάδη, ο Προξενικός Λιμενάρχης Πορτ Σαιδ κ. Αντώνιος Πάππος, ο καθηγητής  του πανεπιστημίου Ζαγαζίκ κ. Ιωάννης Αγιάννογλου, η Πρόεδρος του Φιλόπτωχου κ. Φίνα Σταματίκου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Ισμαηλίας κ. Τσιβίκης, και οι προσκυνητές από την Αλεξάνδρεια και την Δαμιέτη.

Μετά την Θεία Λειτουργία, η Ελληνική Κοινότητα Πορτ Σαϊδ παρέθεσε δεξίωση στον προαύλιο χώρο του Ναού, όπου οι προσκυνητές είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με πάροικους και παλιούς φίλους. Το μεσημέρι, παρατέθηκε γεύμα προς τιμήν του Μακαριωτάτου σε γνωστό εστιατόριο της πόλης.

Το απόγευμα ο Μακαριώτατος επέστρεψε στην Αλεξάνδρεια με σταθμό στην Δαμιέτη όπου επιθεώρησε  τα έργα που γίνονται στον Ιερό Ναό των Αγίων Γεωργίου και Νικολάου και συνεχάρη τον εκεί εφημέριο και την οικογένεια του για την φροντίδα του Ναού.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ

Το ετήσιο μνημόσυνο του Γεωργίου Χριστοδουλίδη, συμβούλου της Κυπριακής Αδελφότητας Αλεξανδρείας, τέλεσε την Κυριακή 8 Αυγούστου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, πλαισιούμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Πηλουσίου Ειρηναίο και τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Ζάμπιας Ιωακείμ ο οποίος νωρίτερα είχε τελέσει την Θεία Λειτουργία.

Το μνημόσυνο έγινε με φροντίδα της Κυπριακής Αδελφότητας Αλεξανδρείας και παραβρέθηκαν η Γενικός Πρόξενος Αλεξανδρείας κ. Κωνσταντίνα Αθανασιάδου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Χαράλαμπος Κατσιμπρής, εκ μέρους της Κυπριακής Αδελφότητας ο κ. Χ. Χαραλαμπίδης και η κ. Φορμόζη καθώς και πολλοί πάροικοι.

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΟ ΓΕΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Αποχαιρετιστήριο γεύμα προς τιμήν της αποχωρούσης Γενικού Προξένου Αλεξανδρείας κ. Κων/νας Αθανασιάδου παρέθεσε το μεσημέρι της Κυριακής 9 Αυγούστου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ στην Πατριαρχική Μονή του Αγίου Σάββα.

Στο τέλος του γεύματος ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε την κα. Αθανασιάδου για την άψογη συνεργασία που είχε κατά την υπηρεσία της στην Αλεξάνδρεια με το Πατριαρχείο αλλά και για την εν γένει προσφορά της.

Ο Πατριάρχης μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «…Σας ευχαριστούμε για την άψογη συνεργασία… Το προξενικό παραθρόνιο ήταν πάντα γεμάτο, δεν λείψατε καμιά φορά, σε καμιά γιορτή και αυτό σας τιμά ιδιαίτερα. Πιστεύω ότι βιώσατε αυτό που εμείς οι κληρικοί λέμε ¨Η Εκκλησία δίνει ζωή¨. Συμμετείχατε όχι μόνο στη ζωή της Παροικίας, στις χαρές και στις λύπες, αλλά και όπου αλλού χρειαζόταν…Η ευλογία του Προκαθημένου της Εκκλησίας Αλεξανδρείας και οι ευχές όλων θα σας συνοδεύουν πάντα».

Στη συνέχεια ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος τίμησε την Γενικό Πρόξενο με το Σταυρό του Αγίου Μάρκου τάξεως Β΄.

Ακολούθως, η κα. Αθανασιάδου ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την μεγάλη αυτή τιμή και αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία που είχε κατά την εδώ υπηρεσία της με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αλλά και με όλους τους παροικιακούς παράγοντες, τονίζοντας: «Μακαριώτατε, η θέση του Γενικού Προξενείου της Αλεξάνδρειας είναι τιμητική, όπως τιμητικές είναι όλες οι θέσεις των Γενικών Προξενείων που βρίσκονται στις έδρες των παλαιφάτων Πατριαρχείων. Σας ευχαριστώ για την συνεργασία που είχαμε…Όλες οι Προσπάθειες ήταν να βοηθήσω όπου ήταν απαραίτητο και το έκανα με προσωπική ευχαρίστηση, γι’αυτό και ωφελήθηκα προσωπικά. Αναχωρώ από την Αλεξάνδρεια πλουσιότερη τόσο στις γνώσεις σχετικά με το περιεχόμενο της Εκκλησιαστικής Πίστεως, όσο και στις εμπειρίες με την ενταύθα Ελληνική Κοινότητα και τον Ελληνισμό της ευρύτερης περιοχής. Η συνεργασία θα συνεχισθεί, υπό άλλη μορφή και κατά το μέλλον. Παίρνω την ευλογία σας κοντά μου και θέτω τον εαυτό μου πάντοτε στη διάθεσή σας».

Στο γεύμα παρακάθισαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Πηλουσίου Ειρηναίος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Ζάμπιας Ιωακείμ, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Χ. Κατσιμπρής, εκ μέρους της Κυπριακής Αδελφότητος η κ. Φορμόζη, οι συνεργάτες της Γενικού Προξένου κ. Δ. Διαμαντής και κ. Σ. Χρυσανθακοπούλου και οι κληρικοί του Πατριαρχείου.

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΟ ΔΕΙΠΝΟ ΤΗΣ ΓΕΝ. ΠΡΟΞΕΝΟΥ  ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Στην ελληνική προξενική κατοικία μετέβη η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, την Τρίτη 10 Αυγούστου ε.ε., συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Πηλουσίου Ειρηναίο, τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Ζάμπιας Ιωακείμ και τους κληρικούς του Πατριαρχείου, για να παραστεί στο αποχαιρετιστήριο δείπνο το οποίο παρέθεσε η αποχωρούσα Γενικός Πρόξενος Αλεξανδρείας κα. Κωνσταντίνα Αθανασιάδου.

Στο δείπνο επίσης παρακάθισαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Χ. Κατσιμπρής, εκ μέρους της αδελφότητας Κυπρίων ο κ. Χ. Χαραλαμπίδης και η κ. Φορμόζη, και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Αλεξανδρείας κ. Βύρων Βαφειάδης.

ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ’  αναχώρησε τα ξημερώματα της 13ης Αυγούστου 2004 από την Αλεξάνδρεια με προορισμό την Αθήνα συνοδευόμενος από τον Θεοφ. Επίσκ. Ζάμπιας Ιωακείμ, τον Αρχιμ. Καλλίστρατο Οικονόμου και το Διάκονο Νεκτάριο Κοντογιώργο.

Τον Μακαριώτατο στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", υποδέχθηκαν ο Σεβ. Μητροπ. Καρθαγένης κ. Χρυσόστομος, εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αθήνα, ο Σεβ. Μητροπ. Μεσογαίας και Λαυρετωτικής κ. Νικόλαος, ως  και εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Χριστοδούλου.

Την 14ην Αυγούστου, οι δύο Προκαθήμενοι Αλεξανδρείας και Ελλάδος πρόκειται να μεταβούν στην Τήνο για τους εορτασμούς της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ  ΣΤΗΝ THNO

Η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ’  και η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλος αναχώρησαν με ελικόπτερο από το Αεροδρόμιο Αθηνών τo απόγευμα της 14ης Αυγούστου 2004 με προορισμό την νήσο της Τήνου, με σκοπό να συνεορτάσουν και να συμπανηγυρίσουν την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο προσκύνημα της Μεγαλόχαρης.

Κατά τον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό προεξήρχε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης, ενώ συμπροσεύχονταν  ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Χριστόδουλος και οι Σεβ. Μητρ. Καρθαγένης Χρυσόστομος, Φθιώτιδος Νικόλαος, Σύρου και Τήνου Δωρόθεος, Χαλκίδος Χρυσόστομος και Καμερούν Δημήτριος, πλαισιούμενοι από τους κληρικούς των συνοδειών τους.

Στην προσφώνησή του ο Σεβ. Μητρ. Σύρου και Τήνου Δωρόθεος, ως οικείος Ιεράρχης, αναφέρθηκε στην σημασία της Εορτής και με θερμούς λόγους ευχαρίστησε τον Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, ο οποίος λαμπρύνει με την παρουσία του, όπως τόνισε, τους εορτασμούς, ενώ επίσης μνημόνευσε ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία της ευρέσεως της Εικόνας της Θεοτόκου και της προσφοράς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην όλη ζωή της Εκκλησίας.

Ακολούθως, ο Μακαριώτατος στην ανταπάντησή του αναφέρθηκε με απλό λόγο στην θεολογική σημασία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και της συμμετοχής της Παναγίας στην ζωή της Εκκλησίας, καθώς επίσης και της εξαιρετικής τιμής που αποδίδει ο απανταχού της γης Ελληνισμός προς την Μητέρα του Θεού, όπως αποδεικνύεται και από την μεγάλη πανήγυρη της Τήνου, και τόνισε μεταξύ άλλων: «πάντες προστρέχουν στη  Θεοτόκο, προσφέροντας σε Εκείνην που είναι η υπερτέρα των Ουρανών τις εσώτατες επιθυμίες και τις ιδιαίτερες προσδοκίες τους.  Όλως εξαιρέτως  όμως, στη Θεοτόκο προσπίπτουν τα ιερατικά και τα μοναχικά τάγματα, εφ’ όσον η Εκκλησία προτυπώθηκε στο άμωμο πρόσωπο της γυναίκας εκείνης που χαρισματικώς κυοφόρησε και υπερφυώς γέννησε κατά το ανθρώπινο τον Μεσσία του κόσμου, τον Κύριο  Ιησού  Χριστό, ο οποίος και τελικώς  εκπλήρωσε την ευχή της: «και συ Υιέ και Θεέ μου παράλαβέ μου το πνεύμα». Υπό την  έννοια αυτή, η παρούσα συνάθροιση Προκαθημένων της Ορθοδόξου Εκκλησίας είναι έκφραση της κοινής εκκλησιαστικής μας συνειδήσεως, η οποία στηρίζεται στην  λάμψη της Μεγαλόχαρης Θεοτόκου, και με τη χάρη της εικόνας που βρέθηκε στο ιερό τούτο νησί του Αιγαίου εκτείνεται σε ολόκληρο τον κόσμο και διαπερνά τις καρδιές όλων των Χριστιανών

Η ενταύθα  εύρεση της εικόνας της Μεγαλόχαρης που συνδέεται με την Ελληνική Παλιγγενεσία και ο εντός του λιμένος της νήσου τορπιλισμός της «Έλλης» παραμένουν δύο ενδεικτικά γεγονότα και επίσης εμφανή χαρακτηριστικά  της άμεσης  επενέργειας της  Παναγίας στην ελληνική ιστορία, και αποδεικνύουν τις άγνωστες στον ανθρώπινο νου  προοπτικές της επεμβάσεως του Θεού στον κόσμο».

Τον εόρτιο Εσπερινό παρακολούθησαν τοπικοί παράγοντες του νησιού και αξιωματικοί του Στρατού, του  Ναυτικού και του Λιμενικού, καθώς και χιλιάδες προσκυνητών.

Μετά τον Εσπερινό ακολούθησε επίσημο δείπνο σε εστιατόριο της Τήνου. Οι δύο Προκαθήμενοι και οι συνοδείες τους κατάλησαν στο ξενοδοχχείο «Tinos Beach».

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ THNO

Η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ’  τo πρωί της 15ης Αυγούστου 2004 προεξήρχε της Ακολουθίας του πανηγυρικού Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας που ακολούθησε, στον μεγαλοπρεπή προσκυνηματικό Ι. Ναό της Ευαγγελιστρίας Τήνου και συλλειτούργησε μετά της Α.Μ. του Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστοδούλου, και των Σεβ. Μητρ. Καρθαγένης Χρυσόστομου, Φθιώτιδος Νικόλαου, Σύρου και Τήνου Δωρόθεου, Χαλκίδος Χρυσόστομου και Καμερούν Δημήτριου και των κληρικών μελών των συνοδειών τους.

Κατά τη Θεία Λειτουργία, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κήρυξε τον Θείο Λόγο και αναφέρθηκε στην σημασία της εορτής, τονίζοντας την προσφώνηση της Παναγίας ως «μητέρας» του Θεού, της Εκκλησίας και όλων των ανθρώπων, και επίσης ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας για την αποδοχή της προσκλήσεως συμμετοχής του στους εορτασμούς της Μεγαλόχαρης της Τήνου και στις σχέσεις που συνδέουν τους δύο εκκλησιαστικούς ηγέτες και τις δύο Εκκλησίες.

Κατά την Λιτανεία της Ιερής Θαυματουργής Εικόνας της Μεγαλόχαρης που ακολούθησε, ο επιχώριος Μητροπολίτης Σύρου και Τήνου Δωρόθεος στο Κεντρικό Λιμάνι της Τήνου με θερμούς λόγους ζήτησε από τον Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας να απευθύνει τους λόγους της πατρικής αγάπης του τόσο προς τους παρόντες επισήμους, όσο και προς τους χιλιάδες των προσκυνητών.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, αναφέρθηκε με διεισδυτικό πνεύμα στο βαθύτερο περιεχόμενο της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου για την ευρύτερη ζωή της Εκκλησίας και συνέδεσε θεολογικώς και πρακτικώς την Εορτή με την εξάσκηση των ιεραποστολικών δραστηριοτήτων στην Αφρικανική ήπειρο, ευχαρίστησε για την ευγενή πρόσκληση συμμετοχής του στην Εορτή και ευχήθηκε η Θεοτόκος να προσφέρει σε όλους τις ευεργεσίες Της.

Κατά την ομιλία του υπογράμμισε: «Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, ως αρχαιότατος εκκλησιαστικός και συνάμα εθνικός θεσμός, διαθέτει αποδείξεις και εμπειρίες δια των οποίων φαίνεται η έμπρακτη παρουσία της λαμπρής Κυρίας των άνω τάξεων στην ζωή των τέκνων του κατά την ιστορική τους πορεία στο χρόνο και την προσδοκία της σωτηρίας.  Ως απλό παράδειγμα, μόλις είναι αναγκαίο να επαναλάβουμε τη συνδρομή των θεολογικών συγγραφών του εκ των προκατόχων μας διακεκριμένου Αγίου Κυρίλλου, ο οποίος, επειδή βίωνε πνευματικώς την παρουσία της Παναγίας στη ζωή της Εκκλησίας, επέμεινε στην χρήση της προσφωνήσεως «Θεοτόκος», έναντι της αλλότριας «χριστοτόκου», όπως υποστήριζαν οι αιρετικοί της εποχής του. Αλλά και κατά την σύγχρονη ιεραποστολική του δραστηριότητα μεταξύ των αφρικανικών φυλών και λαών, ο Αποστολικός και  Πατριαρχικός Θρόνος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας συνδέει τα νεοφώτιστα μέλη του με την αειπάρθενη Θεοτόκο.  Είναι Εκείνη που ενεργοποιεί και οικονομεί τις προσδοκίες και τα οράματά μας, και δι’ Εκείνης, η ιεραποστολή ευλογείται και στηρίζεται.  Επιπλέον, η παρουσία Της είναι φανερή στην ζωή όλων των Αφρικανών, οι οποίοι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους και των δυσκολιών τους, ενατενίζουν με ελπίδα και προσπίπτουν με πίστη ενώπιόν Της, λαμβάνοντας τα επουράνια δώρα της άμεσης και συνεχούς προστασίας Της. Ιδού λοιπόν, πάντες στεκόμεθα ικετευτικώς ενώπιον Της· ο απανταχού Ελληνισμός, οι δια της ιεραποστολής στην Αφρικανική ήπειρο της αμέσου δικαιοδοσίας μας νεοφώτιστοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, ομού μετά των ενταύθα πολυάριθμων προσκυνητών. Όπως στο παρελθόν, έτσι και στο παρόν αναπέμπουμε αίνους ευχαριστηρίους, και αιτήσεις ικετευτικές προς τη Μεγαλόχαρη Μητέρα του Δημιουργού του κόσμου, ώστε με βεβαιότητα να  ενατενίζουμε το επερχόμενο  μέλλον».

Τέλος, μίλησε ο Εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως Εξοχώτατος Υπουργός Εσωτερικών κ. Π. Παυλόπουλος, ο οποίος εξήρε το νόημα της Εορτής συνδέοντάς το με τον  τρόπο της παρουσίας της Ελληνισμού στην ιστορία του κόσμου και την διαρκή πρόοδο του, που την στηρίζει στις εσωτερικές του δυνάμεις και κυρίως στην Μητέρα της Εκκλησίας,  την Θεοτόκο.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, ακολούθησε δεξίωση στη Μεγάλη Αίθουσα  του Προσκυνήματος, κατά την οποία ο επιχώριος Μητροπολίτης και το «Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα της Ευαγγελιστρίας Τήνου» επέδωσαν δώρα στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, ενώ αντίστοιχα αναμνηστικά  δώρα προσέφερε ο Πατριάρχης.

Ακολούθησε επίσημο γεύμα στο εστιατόριο του Ξενοδοχείου «Tinos Beach», στο οποίο παρακάθισαν οι Μητροπολίτες, οι πολιτικές αρχές Κεντρικής και Τοπικής Πρώτου και Δεύτερου Βαθμού Αυτοδιοικήσεως, οι Στρατιωτικές αρχές του Στρατού, του Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος και άλλοι επίσημοι και εκλεκτοί προσκεκλημένοι. Ο Δήμαρχος Τήνου κ. Κ. Αθηναίος  προσφώνησε τους υψηλούς συνδαιτυμόνες με τους καλωσόρισε στο νησί της Μεγαλόχαρης,  το οποίο κατοικείται από νησιώτες που έχουν πλήρως ταυτίσει τη ζωή τους με την εικόνα της Παναγίας που είναι αποθησαυρισμένη στο Ιερό νησί τους και προσέφερε αναμνηστικά δώρα στους δύο Προκαθημένους.  Με ανάλογο τρόπο και σεβασμό προς τους εκκλησιαστικούς ηγέτες μίλησε ο Αρχηγός του Στόλου κ. Π. Κοττάκης, ο οποίος προσέφερε τους θυρεούς του Στόλου, ως αναμνηστικό δώρο, εφόσον, όπως είπε, η Εορτή της Μεγαλόχαρης στην Τήνο είναι η πλέον σημαντική εορτή του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδος, ένεκα του τορπιλισμού της «Έλλης» στο λιμάνι της Τήνου, γι΄ αυτό και ομώνυμο σκάφος συμμετείχε εφέτος στους εορτασμούς προς τιμή της Μεγαλόχαρης.

Τέλος, ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε για τους θερμούς λόγους προσφωνήσεων και τα δώρα που έλαβε, και εξήρε την εορτή της Μεγόχαρης, τονίζοντας: «η ενταύθα πανήγυρη της Ευαγγελιστρίας Τήνου αποτελεί αναμφιβόλως εξαιρετικά σημαντική εκκλησιαστική και συνάμα εθνική εορτή, καθώς στο άγιο πρόσωπο της Θεοτόκου ενατενίζουμε την ενδοξοτέρα των ουρανών, την καθαροτέρα του κόσμου και συνεπώς την μεγάλη ελπίδα πάντων των απανταχού Ελλήνων.

Η Χάρη του Θεού σκέπει και βοηθά την Τήνο, το γλυκό και συμπαθές τούτο νησί του Αιγαίου, καθώς η παρουσία της Μεγαλόχαρης στηρίζει την κοινωνική και πνευματική ζωή της νήσου, ενώ διαπερνά και συνέχει  ολόκληρο  τον Ελληνισμό.Ετούτο το νησί των Κυκλάδων δεν φημίζεται μόνο για τη φυσική του καλλονή και την γλυκιά του παραγωγή, αλλά έχει να επιδείξει αξιόλογα  έργα λαϊκής τέχνης, αλλά και μεγάλους καλλιτέχνες και επιστήμονες, η φήμη των οποίων, ένεκα της αξίας τους, είναι διεσπαρμένη σε πολλά κέντρα ελληνικού πολιτισμού. Συνεπώς, εκφράζουμε τις εκ βαθέων ευχαριστίες μας πρωτίστως προς τον Μακαριώτατο Προκαθήμενο αδελφό της Ελλαδικής Εκκλησίας για την ευγενέστατη πρόσκληση συμμετοχής μας στην σημερινή πανήγυρη.  Επίσης, εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου και Τήνου κ. Δωρόθεο, εκκλησιαστικό Προεστό της ωραίας τούτης νήσου της ελληνικής θάλασσας, και παραλλήλως Πρόεδρο του δραστηρίου και πρωτοτύπου σε έργα αγάπης Πανελληνίου Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου, ευχαριστούντες και συγχαίροντες  και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ανωτέρω Ιδρύματος. Επίσης, εκφράζουμε τη χαρά και την πραγματική ικανοποίησή μας για την παρούσα εόρτια συνάντηση με τον Εξοχώτατο εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβερνήσεως, τους λοιπούς πολιτικούς άρχοντες, τόσο της κεντρικής κρατικής εξουσίας, αλλά  και της τοπικής αυτοδιοικήσεως, όσο και με τους παρακαθημένους ηγέτες της στρατιωτικής  διοικήσεως και τους λοιπούς αξιωματούχους. Τέλος δε είναι ανάγκη να ευχαριστήσουμε όσους κοπίασαν για την επιτυχέστατη προπαρασκευή, οργάνωση και ολοκλήρωση της φετινής πανηγύρεως. Οι παραπάνω ευχαριστίες είναι δια λόγου εκφράσεις της καρδίας, οι οποίες συναντώνται υπό την κραταιά  σκέπη της Μεγαλόχαρης, σε εποχές που μεγάλα προβλήματα μαστίζουν τον κόσμο, όπως αποδεικνύει η κοινή πάντων εμπειρία. Παρά ταύτα, η Ελλάδα δοξάζεται και προσπερνά τις εσωτερικές της δυσκολίες, όπως αποδεικνύεται εμπράκτως από την λίαν επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα του 2004. »

Το απόγευμα, οι δύο Προκαθήμενοι είχαν κατ΄ ιδίαν συνάντηση, επισκέφθηκαν το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, όπου ξεναγήθηκαν στους χώρους του και ενημερώθηκαν για τις δραστηριότητές του, και κατόπιν αναχώρησαν με ελικόπτερο για την Αθήνα.

ΙΔΡΥΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΩΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ»

Η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄,  τo μεσημέρι της 17ης Αυγούστου 2004, συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητρ. Καρθαγένης Χρυσόστομο, εκπρόσωπο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας  στην Αθήνα, τον κ. Γ. Μαύρο, νομικό σύμβουλο του Πατριαρχείου και  τους αρχιμ. Καλλίστρατο Οικονόμου και Απόστολο Φορλίδα, μετέβη στους χώρους του Ωνασείου Ιδρύματος, όπου προήδρευσε της πρώτης συνεδρίας του «Ιδρύματος Υποστηρίξεως του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής», το οποίο πρόσφατα συστήθηκε με Διάταγμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας με σκοπό την προβολή και υποστήριξη του Πατριαρχείου.

Ο Μακαριώτατος, ως πρόεδρος του ιδρύματος, καλωσόρισε τα μέλη του Δ.Σ. του Ιδρύματος, το οποίο αποτελείται από επιφανή μέλη της Ελληνικής κοινωνίας και υπογράμμισε την ευθύνη και την αποστολή που αναλαμβάνουν, καταλήγοντας: «με πνεύμα συνεργασίας και αγάπης, κατανοήσεως και αμοιβαιότητας μπορούμε να προχωρήσουμε στην εξέταση των θεμάτων της ημερησίας διατάξεως, και εκ προοιμίου είναι ανάγκη να υπογραμμίσουμε την κοινή ευθύνη που έχουμε αναλάβει ενώπιον της Εκκλησίας και της Ελληνικής Πολιτείας, ιδιαιτέρως δε ενώπιον των πιστών της Αφρικανικής ηπείρου και της μεγάλης ιστορίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, καθώς καλούμεθα να συνδέσουμε τα του παρελθόντος επιτεύγματα με τα του παρόντος  έργα, τα οποία πρόκειται να επηρεάσουν δυναμικά το μέλλον. Είμεθα δε πεπεισμένοι ότι γνωρίζετε τις ευθύνες που προκύπτουν και αναλογούν στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και για αυτό θα πρέπει να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας  για την συμμετοχή σας σήμερα εδώ, στην πρώτη αυτή και σημαντική Σ!  υνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου.»

Κατά τη διάρκεια της Συνεδρίας ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις, κυρίως στο πεδίο της νομοθετικής και θεσμικής κατοχυρώσεως και λειτουργίας του Ιδρύματος, για την απρόσκοπτη και αποτελεσματική λειτουργία του Ιδρύματος και της προωθήσεως των  λίαν υψηλών σκοπών και στόχων του.

Μετά το πέρας της Συνεδρίας, ο εξ Αλεξανδρείας καταγόμενος κ. Σ. Παπαδημητρίου, Πρόεδρος του Ωνασείου Ιδρύματος και μέλος   του Δ.Σ. του ως άνω Ιδρύματος, παρέθεσε στους χώρους του Ωνασείου γεύμα προς τιμή του Πατριάρχη και των μελών  του νεοσύστατου «Ιδρύματος Υποστηρίξεως του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής».-

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ  ΤΟΥ  ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ  ΣΤΗΝ  ΕΔΡΑ  ΤΟΥ

Η  Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, την Πέμπτη 26 Αυγούστου 2004 κατήλθε, μετά από ολιγοήμερες διακοπές, στο Γραφείο των Αθηνών, όπου συνεργάσθηκε με τον εκπρόσωπό του στην Αθήνα, Σεβ. Μητρ. Καρθαγένης Χρυσόστομο, ενώ δέχθηκε τον Σεβ. Μητρ. Αξώμης Πέτρο, άλλους ιεράρχες του Θρόνου και άλλους συνεργάτες και φίλους του Πατριαρχείου.

Το βράδυ, ο Μακαριώτατος συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητρ. Καρθαγένης Χρυσόστομο, τους Αρχιμ. Καλλίστρατο Οικονόμου και Απόστολο Φορλίδα και τον Διάκονο Νεκτάριο Κοντογιώργο μετέβη στην αρχιεπισκοπική κατοικία, όπου  ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του, στο οποίο παρέστησαν επίσης ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής πρωτ. Θωμάς Συνοδινός και ο Αρχιμ. Σεραφείμ Κουλουσούσας. Κατά τη διάρκεια του δείπνου αντηλλάγησαν απόψεις περί των τρεχόντων εκκλησιαστικών θεμάτων, περί της πορείας της ιεραποστολής, ενώ εκφράσθηκε η ιδέα συγκλήσεως πανορθοδόξου ιεραποστολικού συνεδρίου στην Αθήνα κατά τον ερχόμενο Μάϊο.

Τα ξημερώματα της 27ης Αυγούστου, ο Πατριάρχχης αναχώρησε από τον διεθνή αερολιμένα Αθηνών με προορισμό την έδρα του στην Αλεξάνδρεια, στο αεροδρόμιο της οποίας τον υποδέχθηκαν ο Σεβ. Μητρ. Πηλουσίου Ειρηναίος, Γενικός Πατριαρχικός Επίτροπος, ο Θεοφ. Επίσκ. Νειλουπόλεως Γεώργιος, Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας, οι κληρικοί της Πατριαρχικής αυλής, ενώ αποχαιρέτησε την απερχόμενη Γενική Πρόξενο της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ. Κ. Αθανασιάδου, η οποία μετατίθεται στις Βρυξέλλες.

Updated 30/08/04