Σεπτέμβριος  2003

ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ – ΕΝΑΡΞΗ ΕΠΙΣΗΜΟΥ ΕΙΡΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΣ

Η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος, συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολ. Πηλουσίου Ειρηναίο, τον Θεοφιλ. Επισκ. Νιτρίας Αλέξιο, τον Αρχιμ. Καλλίστρατο Οικονόμου και τον Πατριαρχ. Διάκονο Νεκτάριο Κοντογιώργο αναχώρησε τα ξημερώματα της 5ης Σεπτεμβρίου 2003 από την Αλεξάνδρεια, προκειμένου να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Πατριαρχείο Ρουμανίας, κατόπιν προσκλήσεως του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ρουμανίας κ. Θεοκτίστου και της περί αυτόν Ιεράς Συνόδου.

Τον Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας προέπεμψαν στο Αεροδρόμιο της πόλεως οι Γ. Πρόξενοι της Ελλάδος κκ. Κ.Αθανασιάδου και της Ρουμανίας κ.Αντρέϊ, ενώ στον διεθνές αεροδρόμιο Αθηνών τον υποδέχθηκαν ο εκπρόσωπός του στην Αθήνα Σεβασμ. Μητροπ. Καρθαγένης Χρυσόστομος, ο Διευθυντής της Διευθύνσεως Εκκλησιαστικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Π.Καρακάσης, ως και εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Μακαριώτατος αφίχθηκε στο αεροδρόμιο του Βουκουρεστίου, όπου του επιφυλάχθηκε θερμή επίσημη υποδοχή, ενώ άγημα στρατού απέδωσε τιμές.  Τον υποδέχθηκαν ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ. Θεόκτιστος, σύσσωμη η Ιερά Σύνοδος, ο δεύτερος της Ελληνικής Πρεσβείας πρέσβυς κ Κοκονάς επικεφαλής των αξιωματούχων της Ελληνικής Πρεσβείας, ο Επίτιμος Πρόξενος της Κύπρου κ Λοίζος Καραγκούνης, ο Γραμμ. Α της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Γεώργιος Αρναούτης, ο Συμβ.Τύπου κ. Αλέξης Γεωργιάδης, ο κ. Χρήστος Δίπλας, ναυτ. Ακόλουθος και Γεωργ. Χκων/νου, στρατ.ακόλουθος. Εκ μέρους  δε της Ρουμανικής Πολιτείας ο σύμβουλος του Προέδρου επί θεμάτων πολιτισμού και Θρησκειών και ο Υφ. Πολιτισμού κ. Thanase. 

Στο αεροδρόμιο οι δύο Προκαθήμενοι Αλεξανδρείας και Ρουμανίας προέβησαν  σε δηλώσεις στα Μ.Μ.Ε., όπου εξήγησαν τη σημασία και την αξία της προκειμένης ειρηνικής επισκέψεως, και κατόπιν ηγήθηκαν της επισήμου πομπής προς τον Ι.Ν.Αγ.Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου έγινε η επίσημη Δοξολογία, ανταλλάχθηκαν προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις και επιδόθηκαν δώρα προς τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και τους συνοδούς του.

Στην προσφώνηση του ο φιλοξενών Πατριάρχης εξήρε την σημαντική θέση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην ιστορία της Εκκλησίας, αλλά και την προσωπικότητα του Προκαθημένου της τόσο στις  διορθόδοξες σχέσεις, όσο και στο ιεραποστολικό έργο εντός της Αφρικής, όπου εκτείνεται η δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Κατά δε την αντιφώνηση του Πατριάρχης Αλεξανδρείας τόνισε την σημασία των ειρηνικών επισκέψεων και την συνδρομή τους στην διαμόρφωση και εμπέδωση των αδελφικών σχέσεων μεταξύ των αδελφών Εκκλησιών και Πατριαρχείων Ρουμανίας και Αλεξανδρείας.

Κατόπιν η  πομπή πορεύθηκε προς το Προεδρικό Μέγαρο, όπου ο Πρόεδρος της Ρουμανίας κ. Ίον Ιλιέσκου τίμησε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας σε επίσημη τελετή με την υψηλότερη κρατική διάκριση για «την μεγάλη του συνεισφορά στην Ορθοδοξία και την συνδρομή του στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών τόσο της Αφρικανικής ηπείρου, όσο και του κόσμου», ανταλλάχθηκαν προσφωνήσεις και άλλα δώρα. Κατά την αντιφώνησή του ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας επεσήμανε αφενός την σημαντική πρόοδο στο βιοτικό επίπεδο του Ρουμανικού λαού και συνεχάρη για την πρόοδο στην Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, αφετέρου δε εξήρε την σπουδαιότητα της συναλληλίας Εκκλησίας-Πολιτείας και την ιστορική συμπόρευσή τους.    

Κατόπιν, στο Πατριαρχικό Μέγαρο παρατέθηκε επίσημο δείπνο προς τιμήν του Πατριάρχου Αλεξανδρείας  και της συνοδείας του.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

Το Σαββάτο 6 Σεπτεμβρίου, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Πέτρος και η συνοδεία του μετά άλλων ιεραρχών της Ρουμανικής Εκκλησίας επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Αντίμ (Αγίου Ανθίμου), όπου τους υποδέχθηκε ο Προιστάμενος της Μονής Θεοφιλ. Επίσκ. Βικέντιος, και μετά από σύντομη τελετή υποδοχής, ακολούθησε ξενάγηση στο Μουσείο και την Βιβλιοθήκη και κέρασμα στο αρχονταρίκι της Μονής.

Ακολούθως, όλοι μετέβησαν στον Ι. Κοιμητηριακό Ναό Αγίου Λαζάρου, όπου μετά από σύντομη υποδοχή, στο παρακείμενο κοιμητήριο ανέγνωσε τρισάγιο στο μνημείο των ηρώων της επαναστάσεως του 1989, κατά την οποία αποκαταστάθηκε η δημοκρατία στην χώρα.

Τέλος, επισκέφθηκε ο Μακαριώτατος και οι συνοδοί του τον υπό ανέγερση Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου-Κοιμήσεως Θεοτόκου, όπου μετά από σύντομη υποδοχή και τις γενόμενες θερμές προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις ευλόγησε τα θεμέλια του νέου τμήματος του ναού.

Χαρακτηριστικό σε όλες τις παραπάνω επισκέψεις είναι ότι τον Μακαριώτατο ανέμενε σε κάθε περίπτωση πλήθος κόσμου με πολλή ευλάβεια για να λάβει την ευχή και την ευλογία του.  

Μετά από γεύμα στην Πατριαρχική Κατοικία με ειδική πτήση οι δύο Προκαθήμενοι με τις συνοδείες τους αφίχθηκαν στην Τρανσυλαβανία (Τύργου Μούρες), όπου του έγινε μεγαλειώδης επίσημη υποδοχή στον Καθεδρικό Ναό της πόλεως, παρουσία όλων των εκκλησιαστικών και πολιτικών αρχών. Κατά την ομιλία του ο  Μακαριώτατος αναφέρθηκε στην δια της ύλης έκφραση της πνευματικής-εκκλησιαστικής εμπειρίας, όπως για παράδειγμα ο προκείμενος ναός, και επίσης στην σημασία των διαχριστιανικών διαλόγων με σκοπό της συνεργασία όλων των χριστιανών.

Οι δύο Προκαθήμενοι κατέλυσαν στην Ι. Μ. Γενεσίου της Θεοτόκου Ρατσέα, όπου τους επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή υπό του οικείου Αρχιεπισκόπου Ανδρέα, της ηγουμένης Χριστίνας και πλήθος κόσμου.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΣΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2003, οι Προκαθήμενοι της Αλεξανδρινής και της Ρουμανικής Εκκλησίας τέλεσαν από κοινού με κάθε μεγαλοπρέπεια τα εγκαίνια του Καθολικού της Ιεράς Μονής Γενεσίου της Θεοτόκου Ρετσέα, συμπαραστατούμενοι από πλειάδα ιεραρχών και κληρικών πρεσβυτέρων και διακόνων.

Κατά τη Θεία Λειτουργία που ακολούθησε,  την οποία οι δύο Προκαθήμενοι τέλεσαν από κοινού και κατά το βυζαντινό τυπικό, παρακολούθησε μεγάλος αριθμός πιστών. Το κήρυγμα του Μακαριωτάτου αναφέρθηκε στο εκκλησιολογικό περιεχόμενο και την σημασία του εγκαινισμού ναών,  ενώ ευχαρίστησε για την φιλόφρονα και ευγενή εκχώρηση του δικαιώματος των εγκαινίων από τον οικείο ποιμενάρχη στους δύο προκαθημένους μαζί.

Στο επίσημο γεύμα που ακολούθησε, απηύθυναν χαιρετισμούς ο Νομάρχης Τρανσυλβανίας Ovidu Natea, ο πρόεδρος της Βουλής Valer Dorneanu, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην αξία των εγκαινίων για την περιοχή, αλλά και στην ουσιαστική συμβολή της Εκκλησίας στην διαμόρφωση της εθνικής ταυτότητας. Ακολούθως, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας μίλησε για την σημασία του μοναχισμού και την θέση του στην Εκκλησία, ενώ ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας τόνισε την βαθύτατη επίδραση της επισκέψεως του υψηλού επισκέπτη του για την πνευματική ανύψωση του ποιμνίου του. 

Αμέσως μετά, οι δύο Προκαθήμενοι και οι συνοδείες τους κατευθύνθηκαν οδικώς στην περιοχή Μάρα Μούρες και κατά την υποδοχή στην Ιερά Μονή Αγίων Αποστόλων Βαρσάνα τους υποδέχθηκαν πλήθος λαού με επικεφαλής τον Επίσκοπο Ιουστινιανό, ο οποίος καλωσόρισε θερμώς τους επισκέπτες του, ενώ ο μεν Πατριάρχης Αλεξανδρείας τόνισε στην ομιλία του την σημασία των μοναχικών κοινοτήτων για την πνευματική πρόοδο των πιστών στην ευρύτερη περιοχή, ο δε Πατριάρχης Ρουμανίας αναφέρθηκε δια μακρών στην ιστορία και την σημασία της επίσημης ειρηνικής επισκέψεως του Προκαθημένου Αλεξανδρείας.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

O ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΕΣΙΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Η εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου γιορτάσθηκε με κάθε επισημότητα στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της πόλεως Ροζάβλια με πατριαρχικό συλλείτουργο υπό των Μακαριωτάτων Πατριαρχών Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Πέτρου Ζ’ και Ρουμανίας κ.Θεοκτίστου, συμπαραστατουμένων υπό πλειάδος Ιεραρχών, ήτοι των συνοδών εξ Αλεξανδρείας και μελών της Ρουμανικής Εκκλησίας.

Κατά το κήρυγμα του ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας αναφέρθηκε στο θεολογικό περιεχόμενο της εορτής τονίζοντας τη συμμετοχή της Παρθένου στην εκπλήρωση της θείας οικονομίας και επίσης ευχαρίστησε τον φιλοξενούντα προκαθήμενο για την ευκαιρία επικοινωνίας με το πολυπληθές ποίμνιό του που είχε κατακλείσει τον περιβάλλοντα χώρο. Στην αντιφώνησή του ο οικείος Ποιμενάρχης Ιουστίνος εξήρε την πνευματική σημασία της παρουσίας του Πατριάρχου Αλεξανδρείας, η οποία, όπως είπε, αποτελεί σημαντικό στήριγμα στην ποιμαντική του δράση. Τέλος, ο πατριάρχης Ρουμανίας τόνισε δια μακρών την ιστορική προσφορά του Αποστολικού Θρόνου του Αγίου Μάρκου στην Εκκλησία, καθώς και τη σπουδαιότητα του επιτελουμένου έργου από τον νυν Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας. Ειδικώς δε εξήρε τις προσπάθειες και την θετική προσφορά του Πατριάρχου Πέτρου στην πρόοδο του ιεραποστολικού έργου στην Αφρική και την προαγωγή των διορθοδόξων σχέσεων με ειδική μνεία στην φροντίδα του για την προβολή της ιστορίας και της εκκλησιαστικής προσφοράς του Θρόνου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Δήμαρχος της πόλεως Visovan Gheorghe ανέγνωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και επέδωσε στους δύο Προκαθημένους το κλειδί της πόλεως. Αργότερα παρατέθηκε επίσημο γεύμα προς τιμήν του υψηλού επισκέπτη σε ειδική αίθουσα και αντηλλάγησαν σύντομες προσφωνήσεις, αντιφωνήσεις και αναμνηστικά δώρα. 

Αμέσως μετά, η πομπή μετακινήθηκε οδικώς προς την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ρόχια, όπου πολυπληθές ποίμνιο ανέμενε τους προκαθημένους. Μετά από σύντομη δοξολογία, ο Πατριάρχης Ρουμανίας προσφώνησε τον Προκαθήμενο Αλεξανδρείας με θερμούς λόγους, μνημόνευσε τον βαθύ πνευματικό σύνδεσμό του με την Μονή και τόνισε ότι  η σημερινή επίσκεψη, εκτός από ευλογία προβάλλει πνευματικώς την Μονή ακόμη περισσότερο και εκτός των ορίων της Χώρας. Στην αντιφώνησή  του ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας εξέφρασε την χαρά του για το ότι συμπεριλήφθηκε στο επίσημο πρόγραμμα  η επίσκεψη στην παρούσα Ιερά Μονή με την μακρά ιστορία και την μεγάλη συνδρομή στην διατήρηση της στενής σχέσεως του λαού με την Εκκλησία κατά την χαλεπή περίοδο της πρόσφατης Ρουμανικής ιστορίας. Τέλος, ο οικείος ποιμενάρχης Ιουστίνος με προσωπικό τόνο και ύφος αγωνιστικό περιέγραψε την ουσιαστική πνευματική σχέση με το ποίμνιό του και τις προσπάθειες που καταβάλλει για την διατήρηση και αύξηση του ορθοδόξου στοιχείου στην περιοχή του παρά την πολεμική άλλων δογμάτων, ενώ ανταλάχθηκαν  αναμνηστικά δώρα.

Ακολούθως, παρατέθηκε πλούσιο δείπνο στην τραπεζαρία της Μονής.

---------------------------------------------------------------------------

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Πέτρος συνεχίζοντας την επίσκεψή του στην Εκκλησία της Ρουμανίας εγκαινίασε σήμερα 9 Σεπτεμβρίου 2003 μαζί με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ρουμανίας κ. Θεόκτιστο και με άλλους ιεράρχες εξ Αλεξανδρείας, ως και εκ της Ρουμανικής Ιεραρχίας τον Ιερό Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου και Αγίας Τριάδος στην πόλη Μάρα Μούρες.

Κατά την άφιξη των Προκαθημένων και των συνοδών μεγάλο πλήθος πιστών εξέφραζε με κάθε τρόπο την ευλάβειά και τον σεβασμό του προς τους εκκλησιαστικούς άνδρες.  Μετά από την τελετή εγκαινίων, ακολούθησε υπαίθρια Θεία Λειτουργία προς τιμήν των εορταζόμενων αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννας. Κατά το κήρυγμά του ο Μακαριώτατος διασαφήνισε το περιεχόμενο της εορτής των αγίων, τους οποίους συνέδεσε με την ανάμνηση της συγκλίσεως της Γ’ Οικουμενικής Συνόδου και μεταξύ άλλων τόνισε: «Η ποικιλία των πολιτισμικών επιλογών του των Ορθοδόξων κόσμου αναγνωρίζεται σήμερα ως ελπίδα από όλους τους χριστιανούς αλλά και από τους μη χριστιανούς, διότι η Οικουμενική Ορθοδοξία εκφράζει κατά την ανατολή του 21ου αι. με σοβαρότητα και πιστότητα στο πνευματικό της υπόβαθρο την παγκοσμιότητα του έργου του Χριστού και της αποστολής της Εκκλησίας. Η προς αυτήν την κατεύθυνση εργασία όλων μας πηγάζει από την άμεση εντολή του Ιησού, την οποία πρώτοι οι Απόστολοι Του έδειξαν και εφάρμοσαν, ενώ παράλληλα δηλώνει τον απόλυτο σεβασμό της ιστορικής Εκκλησίας, ως το «παρατεινόμενο στους αιώνες σώμα του Χριστού»προς κάθε πολιτισμό και λαό, ακόμη και στις συνθήκες των εκκοσμικευμένων κρατών και των διαμορφουμένων νέων δεδομένων σε ολόκληρο τον κόσμο».

Κατά την αντιφώνησή του ο επιχώριος επίσκοπος Ιουστίνος ευχαρίστησε τους δύο Προκαθημένους για την παρουσία τους στα όρια της επισκοπικής του δικαιοδοσίας και προέβη σε εκτενή περιγραφή του βίου και του έργου του σήμερον επισήμως καταταγέντος στο αγιολόγιο της Ρουμανικής Εκκλησίας Ιωσήφ, ο οποίος καταγόταν από την περιοχή Μάρα Μούρες, μετά από απόφαση της Ιεράς Συνόδου Ρουμανίας, ενώ την σχετική πράξη προσυπέγραψε.

Τέλος δε ο Πατριάρχης Ρουμανίας εξέφρασε τη σημαντικότητα της επισκέψεως του Προκαθημένου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, η οποία εκτός από ενίσχυση του εκκλησιαστικού φρονήματος των κατοίκων των περιοχών που επισκέφθηκε, συνδέθηκε με σημαντικά γεγονότα της Ρουμανικής Εκκλησίας.

Εκατέρωθεν αντιλάγησαν προσφωνήσεις και αναμνηστικά δώρα.

Κατόπιν, ο Δήμαρχος της πόλεως Μάρα Μούρες κ. Christian Anghel τίμησε τους δύο προκαθημένους με τον τίτλο του επίτιμου πολίτη της πόλεως, θεωρώντας την παρουσία τους στην πόλη εξαιρετικά σημαντικό γεγονός. Στη συνέχεια δε παρέθεσε επίσημο γεύμα στο ξενοδοχείο Κarpathi με παραδοσιακά τραγούδια, κατά τη διάρκεια του οποίου τιμήθηκε παραλλήλως και ο επίσκοπος Μάρα Μούρες Ιουστινιανός για τη συμπλήρωση εξήντα ετών κληρικής διακονίας και τριάντα Αρχιερωσύνης.

Άπαντες κατέλυσαν στο παραπάνω ξενοδοχείο.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΠΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

Την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2003, οι Μακαριώτατοι Πατριάρχες Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Πέτρος και Ρουμανίας κ. Θεόκτιστος και οι συνοδείες τους μετέβησαν οδικώς στην πόλη Nogresti Oas, του νομού Satu Mare στην είσοδο της οποίας ο Δήμαρχος κ. Chiristi Gheorghe επέδωσε το κλειδί της πόλεως στους δύο προκαθημένους, ενώ ο Νομάρχης κ. Georgi Tsokan προετοίμασε επίσημη υποδοχή.

Ακολούθως, οι δύο Πατριάρχες επισκέφθηκαν διαδοχικώς τους Ιερούς Ναούς Αγίων Πάντων, την Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων Sapartsa, τον Ιερό Ναό Αγίων Αρχαγγέλων Siget, και την Εκκλησία των Ουκρανών της περιοχής.  Σε κάθε ναό πλήθος πιστών ανέμεναν τους εκκλησιαστικούς ηγέτες, οι εφημέριοι κληρικοί τους προσφωνούσαν θερμώς, και ακολουθούσαν αντιφωνήσεις των προθιερχών και ανταλλαγές αναμνηστικών δώρων. Χαρακτηριστική ήταν η παρουσία ανθρώπων κάθε ηλικίας και κυρίως νέων οι οποίοι εξέφραζαν την χαρά τους με παραδοσιακά έθιμα, τραγούδια και στολές.  Η εμμονή στην παράδοση επαινέθηκε σε κάθε περίπτωση από τους Πατριάρχες και μάλιστα ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας τόνιζε την αξία των παραδόσεων και της πίστεως και παραλλήλως  καλούσε να τις διατηρήσουν κατά την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να τις κληροδοτοτήσουν αλώβητες  στις νεώτερες γενεές.

Σημαντικός σταθμός ήταν η επίσκεψη-προσκύνημα στο διατηρητέο κτίριο των φυλακών, το οποίο κατά την περίοδο του Κουμμουνιστικού καθεστώτος δέχθηκε πολλές εκκλησιαστικές και πολιτικές προσωπικότητες. Μετά την ξενάγηση στους διαφόρους χώρους οι δύο  προκαθήμενοι έψαλλαν τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των αδίκως θανατωθέντων.  

Μετά από το γεύμα που παρέθεσε ο παρασημοφορηθείς υπό του Πατριάρχου Ρουμανίας πρωτοπρ. π. Ιωάννης Πoπ, οι Πατριαρχικές συνοδείες επέστρεψαν αεροπορικώς στο Βουκουρέστι.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

Η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Πέτρος  Ζ΄ την 11ην Σεπτεμβρίου ε.ε., τελευταία ημέρα της επισκέψεώς του στην Εκκλησία Ρουμανίας, δέχθηκε στο Πατριαρχικό Μέγαρο, όπου και διέμεινε, τον Πρόξενο της Κύπρου στην Ρουμανία κ. Λοϊζο Καραγιώργο, με τον οποίο συζήτησαν σε φιλική ατμόσφαιρα επί διαφόρων ζητημάτων.

Ακολούθως, ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε, συνοδευόμενος εκτός από την εξ Αλεξανδρείας συνοδεία του, στην οποία προστέθηκε ο Θεοφιλ. Επίσκ. Νειλουπόλεως Γεώργιος, Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας, και από εκπρόσωπο της Ρουμανικής Ιεραρχίας την Αιγυπτιακή Πρεσβεία, όπου τον υποδέχθηκαν ο Επιτετραμμένος κ. Tereq Maaty, το προσωπικό της Πρεσβείας και μέλη της Αιγυπτιακής παροικίας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά θερμό κλίμα και ο Πατριάρχης εξέφρασε τον σεβασμό των Αιγυπτιακών αρχών προς το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, το οποίο από την ίδρυσή του έχει την έδρα του στην αιγυπτιακή γη.  Η Αιγυπτιακή Κοινότητα Βουκουρεστίου προσέφερε στον Μακαριώτατο αναμνηστικό δώρο, ακολούθησε μικρή δεξίωση και δήλωση του Πατριάρχη προς τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Κατόπιν, ο Μακαριώτατος και οι συνοδοί του πορεύθηκαν προς την Σκήτη Darvani Βουκουρεστίου, όπου τους υποδέχθηκε ο Αρχιερατικός Προϊστάμενος Επίσκοπος Αμβρόσιος. Μετά από σύντομη ξενάγηση στο Καθολικό και τους άλλους χώρους της Σκήτης, ο Μακαριώτατος παραχώρησε συνέντευξη σε τοπικό Ρουμανικό Σταθμό και σε περιοδικά της Εκκλησίας Ρουμανίας. Κατ’ αυτήν ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας αναφέρθηκε στην ευλάβεια και την πίστη που συνάντησε στην Ρουμανία, σε κάθε επαφή του με τους πιστούς, τόνισε το ουσιαστικό έργο προσφοράς που συντελείται από τον Πατριάρχη, τους αρχιερείς και τους κληρικούς της Εκκλησίας Ρουμανίας, και απάντησε σε ερωτήσεις σχετικές με ζητήματα διαλόγων (διορθοδόξων, διαχριστιανικών, διαθρησκειακών κ.λπ.), και τέλος ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Ρουμανίας για την δυνατότητα να επισκεφθεί την Εκκλησία Ρουμανίας.

Στο επίσημο αποχαιρετιστήριο γεύμα που ακολούθησε ο επίσκοπος Άνθιμος προσφώνησε θερμώς τους Προκαθημένους της Αλεξανδρινής και Ρουμανικής Εκκλησίας, οι οποίοι ανταπαντώντας εξέφρασαν το ικανοποίησή τους για τα έργα συντηρήσεως και επανδρώσεως της Σκήτης. Περαιτέρω, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Ρουμανίας για την ευγενέστατη πρόσκληση επισκέψεως, για την χαρά της συναντήσεως και τις γενόμενες συζητήσεις, για τις κοινές λειτουργικές αναφορές και για την όλη αδελφική και λίαν ευχάριστη ατμόσφαιρα. Ανταπαντώντας, ο Πατριάρχης Ρουμανίας εξήρε το υπό την καθοδήγηση του Προκαθημένου Αλεξανδρείας συνολικού σύνθετου ποιμαντικού και ιεραποστολικού έργου, καθώς και την ιστορική θέση του πρεσβυγενούς Πατριαρχείου του Αγίου Μάρκου και την διαχριστιανική δράση. 

Το απόγευμα ο Πατριάρχης Ρουμανίας και μέλη της Ιεράς Συνόδου συνόδευσαν τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και τη συνοδεία του στο διεθνές αεροδρόμιο Βουκουρεστίου, όπου τον αποχαιρέτησε, ενώ οι δύο Προκαθήμενοι και οι συνοδείες εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για την ευκαιρία που είχαν να απολαύσουν τα δώρα της αδελφικής αγάπης και της εκκλησιαστικής εν Χριστώ ενότητας. Στο αεροδρόμιο του Βουκουρεστίου συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας και τον Πρωθυπουργό του Βραδεμβούργου (της Γερμανικής Ομοσπονδίας). 

Τα ξημερώματα της 12ης Σεπτεμβρίου, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και οι συνοδοί του επέστρεψε μέσω Αθηνών στην έδρα του στην Αλεξάνδρεια. Στο αεροδρόμιο Αθηνών τον Μακαριώτατο υποδέχθηκε ο Πρέσβυς κ. Παν. Καρακάσης, Διευθυντής της Διευθύνσεως Εκκλησιαστικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών. Ο Πατριάρχης ενημέρωσε τον κύριο Καρακάση για την επιτυχία της επίσημης ειρηνικής επισκέψεώς του στην Εκκλησία της Ρουμανίας. Επίσης συναντήθηκε και με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστ. Φωτιάδη. Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον κύριο Υφυπουργό για το ενδιαφέρον που δείχνει ο ίδιος αλλά και η Ελληνική Κυβέρνηση για το έργο του Πατριαρχείου.     

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Τα ξημερώματα της Παρασκευής 12 Σεπτεμβρίου 2003, αφίχθηκε στην Αλεξάνδρεια η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ', προερχόμενος από την Ρουμανία, όπου κατόπιν προσκλήσεως του Πατριάρχου Ρουμανίας κ. Θεοκτίστου πραγματοποίησε επίσημη ειρηνική επίσκεψη. Στο αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας υποδέχθηκαν τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας οι Γενικοί Πρόξενοι Ελλάδος και Ρουμανίας κ. κ. Αθανασιάδου και Αντρέϊ, καθώς και ο ιερός κλήρος του Πατριαρχείου.

Το πρωί της Παρασκευής ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας μετέβη στα Ελληνικά Σχολεία της πόλεως, όπου τέλεσε τον καθιερωμένο αγιασμό για την έναρξη του νέου σχολικού έτους. Μετά το πέρας του αγιασμού, ο Μακαριώτατος απευθύνθηκε με λόγους παραινετικούς και πατρικούς τόσο προς τους μαθητές, τους γονείς και κηδεμόνες τους, όσο και προς τους εκπαιδευτικούς, τονίζοντας ότι η Εκκλησία στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει τον απανταχού της γης Ελληνισμό.

Παρότρυνε δε τους μαθητές, οι οποίοι είναι η ελπίδα της Ομογένειας και της Παροικίας, να είναι κοντά στην Εκκλησία και να αξιοποιήσουν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον χρόνο τους.

Τέλος, ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και όλους τους παρευρισκομένους, ενώ η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας και ο Συντονιστής Εκπαιδεύσεως απηύθυναν ευχές για τη νέα σχολική χρονιά. Ευχάριστη έκπληξη για τον Μακαριώτατο ήταν η παρουσία του παλαιού καθηγητού του στην Αλεξάνδρεια κ. Μ. Ραμού, τον οποίο συγκινημένος παρουσίασε στους παρευρισκομένους.

Ακολούθως, ο Πατριάρχης μετέβη στο Προξενικό Γραφείο, όπου συνεργάσθηκε με την κ. Γενική Πρόξενο, και το μεσημέρι δέχθηκε στο γραφείο του τους εκπαιδευτικούς Γυμνασίου και Λυκείου, από τους οποίους ζήτησε να είναι κοντά στην Εκκλησία, και επίσης να παροτρύνουν και να διδάσκουν τους
μαθητές τους να κάνουν το ίδιο.
 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΕΥΕΡΓΕΤΙΔΟΣ
ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2003, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ τέλεσε την Ακολουθία της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού και ακολούθως την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Σάββα Αλεξανδρείας πλαισιούμενος από τον ιερό κλήρο του Πατριαρχείου και παρόντος πολυπληθούς ποιμνίου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος τέλεσε το καθιερωμένο
ετήσιο Μνημόσυνο, εκ μέρους του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, της αειμνήστου
ευεργέτιδος Άννης Μαμμά, των γονέων και αδελφών αυτής Σταύρου, Ευφημίας, Κυριακής, Γεωργίας και Μαρίκας και της ανεψιάς αυτής Μαργαρίτας.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ - ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Το πρωί της Τετάρτης 17ης Σεπτεμβρίου 2003, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ δέχθηκε στο γραφείο του τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στα Σχολεία και Εκπαιδευτήρια της Αλεξάνδρειας, οι οποίοι ζήτησαν τις ευχές του Μακαριωτάτου για την νέα σχολική χρονιά.

Στους δασκάλους, ο Μακαριώτατος τόνισε την σημασία του παιδαγωγικού έργου και την αξία της εκπαιδεύσεως στη σημαντική αυτή ηλικία κατά την οποία οι μαθητές θέτουν τα θεμέλια της ζωής τους, ενώ παράλληλα τους ζήτησε να βρίσκονται κοντά στην Εκκλησία, παρακινώντας φυσικά προς τούτο και τους μαθητές τους.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Μακαριώτατος παραβρέθηκε στην εναρκτήρια εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων-Γραφείο Αλεξανδρείας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Μεγάλη αίθουσα της Ιεράς Μονής Αγίου Σάββα.

Μετά από το καλωσόρισμα των μελών από την Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Αλίκη Αντωνίου, ο Πατριάρχης ευχήθηκε καλή και δημιουργική χρονιά, αναφερόμενος μεταξύ άλλων, στην αξία των θεσμών που τονώνουν το εθνικό αίσθημα και προσφέρουν έργα αγάπης τόσο μεταξύ των μελών τους, όσο και προς τους έξω. Ακολούθως, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος κ. Κ. Αθανασιάδου εξήρε τη σημασία και την προσφορά του θεσμού και ευχήθηκε καλή χρονιά.

Κλείνοντας την εναρκτήρια εκδήλωση η κ. Πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Μακαριώτατο Πατριάρχη και την Γενική Πρόξενο, ότι με την πολύτιμη αρωγή και συμπαράστασή τους, το προγραμματιζόμενο για τη νέα χρονιά έργο του Λυκείου Ελληνίδων θα είναι πλούσιο, γόνιμο και αποτελεσματικό.

Ακολούθησε μικρή δεξίωση, κατά την οποία ο Μακαριώτατος συνομίλησε με μέλη του Λυκείου και λοιπούς παρευρισκόμενους.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΞΑΦΝΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Μόλις πληροφορήθηκε τον αδόκητο θάνατο του εκπαιδευτικού Μιλτιάδη Γαλάνη από την Λάρισα, ο οποίος υπηρετούσε στα ελληνικά εκπαιδευτήρια της Αλεξάνδρειας, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου ε.ε. τέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του. Την Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου ο Μακαριώτατος δέχθηκε στο Πατριαρχικό Γραφείο τον κ. Κων. Καρανίκα, γαμπρό του εκλιπόντος και απηύθυνε προς αυτόν θερμά συλλυπητήρια και λόγια παρηγοριάς για να απαλύνουν τον πόνο τόσο του ιδίου όσο και των υπόλοιπων μελών της οικογένειας του μακαριστού διδασκάλου.

Την Τετάρτη το πρωί, εκ μέρους του Πατριάρχου ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νειλουπόλεως Γεώργιος τέλεσε τρισάγιο στο παρεκκλήσιο της Αγίας Αικατερίνης, που βρίσκεται εντός του Ελληνικού Προξενείου, στην παρουσία της Γενικού Προξένου κας Κωνσταντίνας Αθανασίαδου, του Προέδρου της ΕΚΑ Χαρ. Κατσιμπρή, των διπλωματικών και κοινοτικών αξιωματούχων, των εκπαιδευτικών των ελληνικών σχολείων Αλεξανδρείας και της μαθητιώσας νεολαίας. Ο Θεοφιλέστατος μετέφερε στους παρευρισκομένους τις ευλογίες του Μακαριωτάτου και εκ μέρους των εκπαιδευτικών μίλησε ο Πρωτοπρεσβύτερος – Εκπαιδευτικός Βασίλειος Γκολφινόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόσωπο και στην προσφορά του αειμνήστου.

Ο Μακαριώτατος συλλυπήθηκε τηλεγραφικά τους γονείς τους εκλιπόντος στην Λάρισα.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΔΕΞΙΩΣΗ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ

Την Τρίτη το βράδυ η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ συνοδευόμενος από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως Γεώργιο παρέστη στην δεξίωση που παρέθεσε με την ευκαιρία της εθνικής εορτής της Σαουδικής Αραβίας ο Γενικός Πρόξενος της χώρας στους κήπους του ξενοδοχείου Palestine στην Μοντάζα.

Τον Μακαριώτατο υποδέχτηκαν θερμά ο Γενικός Πρόξενος της Σαουδικής Αραβίας στην Αλεξάνδρεια και σύσσωμο το προσωπικό του Προξενείου.

Κατά την διάρκεια της δεξιώσεως, ο Πατριάρχης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Διοικητή της Αλεξάνδρειας Στρατηγό Μοχάμεντ Μαχγκούμπ, την Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας κα. Κων/να Αθανασιάδου, τους Προξένους Αγγλίας, Γαλλίας, Ρουμανίας, Τουρκίας και άλλους διπλωμάτες καθώς και επίλεκτα μέλη της Αλεξανδρινής κοινωνίας.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΕ ΝΟΤΙΟ ΑΦΡΙΚΗ, ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ ΚΑΙ ΜΟΖΑΜΒΙΚΗ

Η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ θα πραγματοποιήσει ποιμαντική επίσκεψη στις Ιερές Μητροπόλεις Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας (Ν. Αφρική) (30/09/03 – 6/10/03) και Ζιμπάμπουε (6/10/03 – 14/10/03) συμπεριλαμβανομένης και της Μοζαμβίκης.

Στη Νότιο Αφρική ο Μακαριώτατος θα εγκαινιάσει τον Πατριαρχικό Ναό Αγίων Αναργύρων, θα επισκεφθεί ενορίες και εκκλησιαστικά ιδρύματα της Μητροπόλεως και θα έχει συναντήσεις με τις διπλωματικές και κοινοτικές αρχές, τον ιερό κλήρο, τα εκκλησιαστικά συμβούλια κ.α.. Στο πλαίσιο του προγράμματος του, ο Πατριάρχης θα εγκαινιάσει το Πατριαρχικό Σεμινάριο ‘Κατηχητική Σχολή Αλεξανδρείας’, θα παρευρεθεί σε εορταστική εκδήλωση για τα 40 χρόνια του Συνδέσμου Ελλήνων Αιγύπτου και Σουδάν και θα συμμετάσχει σε ζωντανή ραδιοφωνική εκπομπή του παροικιακού ραδιοφωνικού σταθμού της Νέας Πανελλήνιας φωνής.

Στο Ζιμπάμπουε ο Μακαριώτατος θα τελέσει την Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος και στο παρεκκλήσιο της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το οποίο βρίσκεται εντός της οικίας της κας Αριάδνης Ψύλλου (Αρχόντισσας των Εκκλησιών του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας) και θα εγκαινιάσει τον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου του Ιεραποστολικού Κέντρου. Επίσης θα επισκεφθεί τους λιγοστούς Έλληνες που διαβιούν στο Μουτάρε και θα έχει συνεργασία με τον ιερό κλήρο, τις διπλωματικές και κοινοτικές αρχές.

Την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου θα μεταβεί στη Μοζαμβίκη, όπου θα επισκεφθεί τον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος, θα τελέσει τρισάγιο στο Ελληνικό Κοιμητήριο και θα μελετήσει τις προοπτικές ιδρύσεως ιεραποστολικού κέντρου στην περιοχή.

Τον Μακαριώτατο Πατριάρχη θα συνοδεύουν Σεβ. Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος, ο Αρχιμανδρίτης Μάρκος Θεοδόσης και ο Πατριαρχικός Διάκονος Νεκτάριος Κοντογιώργος.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ

Την Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου ε.ε. το απόγευμα αφίχθηκε στο Κάιρο η Α.Θ.Μακαριότης, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, συνοδευόμενος από τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη Μάρκο Θεοδόση και τον Πατριαρχικό Διάκονο Νεκτάριο Κοντογιώργο. Στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καίρου τον υπεδέχθησαν ο Πατριαρχικός Επίτροπος στο Κάιρο Θεοφ. Επίσκοπος Νιτρίας Αλέξιος και ο προιστάμενος της Μονής Θεοφ. Επίσκοπος Βαβυλώνος Θεοφύλακτος, μαζί με πατέρες της Αδελφότητας και μέλη της Επιτροπείας. Μετά από υπηρεσιακή συνεργασία με τους δύο Επισκόπους, ο Μακαριώτατος συνεργάστηκε και με τους μηχανικούς των έργων ανακαινίσεως του Αγίου Νικολάου Καίρου (Καθεδρικού), του Αγίου Σπυρίδωνος Χελουάν και του κτιρίου στην Ισμαηλία.

Ακολούθως ο Πατριάρχης συνοδευόμενος από τον Επίτροπό του και άλλους κληρικούς μετέβη στην ενορία των Αρχαγγέλων Ντάχερ της κοινότητος των Αραβοφώνων Ελληνορθοδόξων, όπου του επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ερμουπόλεως Νικόλαο, άλλους κληρικούς και πιστούς της κοινότητος. Η ΑΘΜ επιθεώρησε τα έργα αποκαταστάσεως ζημιών από την υγρασία στον θόλο του Ναού και ετέλεσε τον αγιασμό εγκαινίων της ανακαινισμένης αίθουσας – εντευκτηρίου της ενορίας. Με την ευκαιρία αυτής της ποιμαντικής επισκέψεώς του ο Μακαριώτατος μίλησε με λόγους θερμούς προς το ποίμνιό του και συνεχάρη όλους τους κληρικούς και τους λαικούς, που συντελούν στην ευόδωση του πνευματικού, αλλά και οικοδομικού και ανακαινιστικού έργου της ζωντανής σε δράση ενορίας του Ντάχερ. Ετόνισε την σπουδαιότητα του γεγονότος ότι συναντά κανείς σε όλες τις ενοριακές και λατρευτικές εκδηλώσεις της ενορίας όλες τις ηλικίες και κυρίως νέους, που σημαίνει ότι το μέλλον της Εκκλησίας μας διαγράφεται λαμπρό και με προοπτική. Κατά την δεξίωση που παρετέθη ο Πατριάρχης είχε συνομιλία με πλήθος παλαιών γνωρίμων από το Κάιρο καθώς επίσης και με τον Πρόεδρο των Αραβοφώνων κ. Robert Hosni.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου και το κτίριο της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καίρου, όπου επιθεώρησε τις εργασίες ανακαινίσεως και έδωσε οδηγίες στους μηχανικούς και τον Πατριαρχικό Επίτροπο. Μετά από ολιγόωρη ανάπαυση, αργά τη νύκτα ο Μακαριώτατος ανεχώρησε με τη συνοδεία του από τον διεθνή αερολιμένα του Καίρου για ποιμαντική επίσκεψη στις Ιερές Μητροπόλεις Ιωαννουπόλεως και Ζιμπάμπουε. Τον προέπεμψαν οι δύο Επίσκοποι και άλλοι κληρικοί και λαικοί συνεργάτες του Πατριαρχείου στο Κάιρο, καθώς και απεσταλμένος της Ελληνικής Πρεσβείας.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΟ ΑΦΡΙΚΗ

Την Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2003, η Α.Θ.Μ., ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ’ άρχισε την ποιμαντική του επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Ιωαννουπόλεως  (Τζοχάννεσπουργκ)  και Πρετορίας, όπου μεταξύ άλλων, θα κάνει τα εγκαίνια του Πατριαρχικού Ιερού Ναού των Αγίων Αναργύρων, του Πατριαρχικού Σεμιναρίου «Κατηχητική Σχολή Αλεξανδρείας», του Πολιτιστικού και Εκπαιδευτικού Κέντρου της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας και του Πολιτιστικού Κέντρου της Ελληνικής Κοινότητας της Πρετόριας και θα να παραστεί στην πολιτιστική εκδήλωση των σαραντάχρονων εορτασμών του Συνδέσμου των Ελλήνων Αιγύπτου και Σουδάν που είναι αφιερωμένη στα εβδομήντα χρόνια από τη κοίμηση του Αλεξανδρινού ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη.

Κατά την άφιξη του στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Τζοχάννεσπουργκ ο Μακαριώτατος τόνισε την ευαισθησία του για τον Απόδημο Ελληνισμό της Νοτίου Αφρικής, αλλά και για την ποιμαντική ευθύνη του Πατριαρχείου και για τις υπόλοιπες Ορθόδοξες εθνικότητες που ζουν στην Νότιο Αφρική, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις τελευταίες αξιόλογες προσπάθειες του Πατριαρχείου για την Ορθόδοξη Ιεραποστολή στην Νότιο Αφρική. Ταυτόχρονα, έκανε αναφορά στο μεγάλο έργο που επιτελείται τα τελευταία τρία χρόνια για την οικοδομή του Πατριαρχικού Οίκου στην Αλεξάνδρεια για να μπορέσει να στεγάσει όλες τις υπηρεσίες του Πατριαρχείου και μάλιστα την Γραμματεία Συντονισμού της Ορθοδόξου Ιεραποστολής στην Αφρικανική Ήπειρο και στην οργάνωση της Βιβλιοθήκης και του Μουσείου του Πατριαρχείου με την αναγκαία επίπλωση και τεχνικό εξοπλισμό.

Τον Μακαριώτατον συνοδεύουν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος, εκπρόσωπός του για θέματα της Ιεραποστολής στην Κύπρο, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Μάρκος και ο Διάκονος π. Νεκτάριος. Στο αεροδρόμιο τον Μακαριώτατον υποδέχθησαν ο οικείος Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας Σεραφείμ, ο Επίσκοπος της Κοπτικής Εκκλησίας Αντώνιος Μάρκος, ο νέος Επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Ελλάδος κ. Γιαννακάκης, ο Εξοχώτατος Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου κ. Λεοντίου, η Αξιότιμος νέα Γενική Πρόξενος της Ελλάδος κ. Αλειφέρη, η εξοχωτάτη Πρέσβυς της Αιγύπτου, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Σωματείων κ. Μανίκας, ο Σύμβουλος της Μητροπόλεως κ. Α. Παπαευριπιάδης και πολλοί ομογενείς.

Η επίσημη υποδοχή του Μακαριωτάτου έγινε στους χώρους της Ιεράς Μητροπόλεως με επικεφαλής τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Μέγα Οικονόμο π. Μηνά Κωνσταντίνου, παρουσία των κληρικών της Μητροπόλεως, Προέδρων Κοινοτήτων και Σωματείων, της Επιτροπής των Κυριών της Μητροπόλεως και των Νέων, του ζεύγους Λουκά Πουρούλη και του προσωπικού της Μητροπόλεως.

Ακολούθησε γεύμα εργασίας και στη συνέχεια συνεργασία κι ενημέρωση του Μακαριωτάτου από τον οικείο Μητροπολίτη για διάφορα τρέχοντα θέματα της Μητροπόλεως και του Πατριαρχείου κι ειδικά για θέματα της Ελληνικής Παροικίας και της Ιεραποστολής.

Το απόγευμα ο Μακαριώτατος είχε συνεργασία κι ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Σωματείων κ. Παναγιώτη Μανίκα, όπου τονίσθηκε η υφιστάμενη στενή συνεργασία Μητροπόλεως και Ομοσπονδίας για να γίνεται το καλύτερο για την Ελληνική Παροικία. Στη συνάντηση ήταν παρών και ο οικείος Μητροπολίτης.

Το βράδυ ο Μακαριώτατος παρέστη σε δείπνο εργασίας που παρέθεσε προς τιμή του ο γνωστός ευεργέτης του Πατριαρχείου και της Μητροπόλεως Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ. Κώστας Ρέβελλας. Στο τραπέζι, εκτός από τους συνοδεύοντες τον Μακαριώτατον και τον οικείο Μητροπολίτη, παρεκάθησαν και συνεργάτες του ποιμαντικού έργου της Μητροπόλεως, ο Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Βεργίτσης μετά της πρεσβυτέρας του, ο κ. Μιχαήλ Φλουρέτζος μετά της συζύγου του, ο κ. Μάριος Στεφάνου μετά της συζύγου του, ο κ. Κώστας Νικολάου και ο κ. Άθως Παπαευριπιάδης.

Ο Μακαριώτατος ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για το υφιστάμενο έργο του Πατριαρχείου στην Αφρικανική Ήπειρο κι ευχαρίστησε την οικογένεια Ρέβελλα για την συνεχή στήριξη της προς το ποιμαντικό έργο του Πατριαρχείου μας και συνελυπήθη την οικογένεια για τον αδόκητο χαμό της μακαριστής Αναστασίας Ρέβελλα.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------