Οκτώβριος  2003

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ   

Επίσκεψη Πατριάρχη στη Νότιο Αφρική

Συνεχίζοντας την ποιμαντική του επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ’ είχε την Τετάρτη, 1 Οκτωβρίου ε.ε., πρόγευμα εργασίας μετά του οικείου Μητροπολίτου κ. Σεραφείμ και των συνεργατών του για ποιμαντικά θέματα της Μητροπόλεως, για θέματα του Απόδημου Ελληνισμού και της Ιεραποστολής, των Διορθοδόξων, των Διεκκλησιαστικών και των Διαθρησκειακών διαλόγων και για τις εργασίες της Γενικής Συνελεύσεως των Εκκλησιών της Αφρικανικής Ηπείρου η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Γιαουντέ του Καμερούν.

Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος προήδρευσε Ιερατικής συνάξεως της Μητροπόλεως με θέμα τη ποιμαντική βελτίωση της διακονίας των κληρικών με τη παρουσία του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κιτίου κ. Χρυσοστόμου. Ο Μακαριώτατος συνεχάρη τους κληρικούς για το αξιόλογο έργο τους, έδωσε τις απαραίτητες πατρικές συμβουλές για να κάνουν το καλύτερο στο καθημερινό τους ποιμαντικό έργο και στο χώρο της Ιεραποστολής και τέλος, ευχαρίστησε τον κύπριο Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομο και την Εκκλησία της Κύπρου για την προσφορά της στο Ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου. Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος εδέχθη τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη και Ιατρό κ. Ηλία Σταύρου.

Το μεσημέρι ο Μακαριώτατος συνοδευόμενος από τους Μητροπολίτες Κιτίου Χρυσόστομο και Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας  Σεραφείμ, τους Αρχιμ. Μιχαήλ, Φιλάρετο και Μάρκο, τον διάκονο Νεκτάριο και τον κ. Α. Παπαευριπιάδη παρέστη σε γεύμα εργασίας που παρέθεσε προς τιμή του ο Πρέσβυς της Ελλάδος κ. Οικονομίδης στην πρεσβευτική κατοικία. Στο γεύμα παρακάθησαν οι πρέσβεις της Αιγύπτου, της Ρωσίας, της Γιουγκοσλαβίας, της Κύπρου, της Βουλγαρίας, της Ουκρανίας, της Λευκωρωσίας κι άλλων Ορθοδόξων χωρών, ο Καθολικός Νούντσιος, ο Δήμαρχος της Πρετόριας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας κ. Μανίκας, ο νομικός κ. Μπίζος και άλλοι παράγοντες της Ελληνικής Παροικίας.

Ο Μακαριώτατος είχε την ευκαιρία να επισημάνει τη σημασία της προστασίας της θρησκευτικής ελευθερίας στην Αφρικανική Ήπειρο και να αναφερθεί στη συμβολή της ιεραποστολής στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων και στην ευαισθησία που πρέπει να δείχνουν όλοι στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του AIDS, της φτώχειας και της περιβαλλοντολογικής καταστροφής.

Ταυτόχρονα έγινε παράκληση εκ μέρους του Μακαριωτάτου προς τον Δήμαρχο της Πρετόριας για την παραχώρηση γης με σκοπό την ανέγερση Ιεραποστολικού Ναού και Κέντρου σε χώρο που ήδη διακονούν τρεις ιθαγενείς κληρικοί στο Σιοσιανγκούβε, όπου ήδη περισσότερα από εκατόν άτομα έχουν γίνει Ορθόδοξοι κι άλλοι πεντακόσιοι βρίσκονται στο στάδιο της Κατηχήσεως.

Το απόγευμα ο Μακαριώτατος εδέχθη με την παρουσία του οικείου Μητροπολίτου τους προέδρους και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Ελληνικών Κοινοτήτων Τζοχάννεσπουργκ και Μπενόνι, της ενορίας της Παντάνασσας και της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας. Ο Μακαριώτατος ενημερώθηκε για το δύσκολο έργο και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στις πολλαπλές τους ευθύνες προς την παροικία. Οι αξιωματούχοι της παροικίας  επεσήμαναν την αγαστή συνεργασία τους με τη Μητρόπολη και τόνισαν την ευαισθησία τους για την ποιμαντική των νέων.

Το βράδυ ο Μακαριώτατος, σε σεμνή τελετή στην οποία παρέστησαν οι Ελληνικές Διπλωματικές Αρχές, η ηγεσία των αποδήμων και πολλοί πάροικοι, τέλεσε τα επίσημα εγκαίνια του νέου Πολιτιστικού και Εκπαιδευτικού Κέντρου της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας. Το νέο αυτό κέντρο, θα λειτουργεί ως ακόμη ένα Ελληνικό Σχολείο, αλλά και ως χώρος οργανώσεως θρησκευτικών, εθνικών και πολιτιστικών διαλέξεων. Ακολούθησε δεξίωση προς τιμή του Μακαριωτάτου, όπου ο Πρόεδρος της Αδελφότητας κ. Κολάτσης  ανακοίνωσε την ομόφωνη απόφαση του Δ. Συμβουλίου όπως ανακηρύξουν τον Μακαριώτατον Πατριάρχη κ.κ. Πέτρο και τον οικείο Μητροπολίτη κ. Σεραφείμ, Επίτιμα Μέλη της Αδελφότητας.

Στον χαιρετισμό του ο Μακαριώτατος, αφού ευχαρίστησε όλους, αναφέρθηκε στα αγαθά της Παιδείας και του Πολιτισμού, συνεχάρη την Αδελφότητα για το πολύπλευρο εθνικό και θρησκευτικό της έργο κι ευχήθηκε τη σύντομη δικαίωση της Κύπρου.

Αργότερα ο Μακαριώτατος είχε συνάντηση εργασίας με τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα του Συνδέσμου Ελλήνων Αιγύπτου και Σουδάν κ. Γεωργίου και κ. Ιωάννου για διάφορα θέματα της Παροικίας κι ιδιαίτερα για την πολιτιστική εκδήλωση για τους εορτασμούς των σαραντάχρονων του Συνδέσμου που είναι αφιερωμένη στην μεγάλη ποιητική μορφή της Αλεξάνδρειας τον Κωνσταντίνο Καβάφη επί τη ευκαιρία της συμπληρώσεως εβδομήντα χρόνων από το θάνατο του.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΟ ΑΦΡΙΚΗ

Συνεχίζοντας την ποιμαντική του επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ την Πέμπτη, 2 Οκτωβρίου ε.ε., επισκέφθηκε στην Πρετόρια τις πρεσβείες της Αιγύπτου, της Ελλάδος και της Κύπρου.

Στις επισκέψεις του ο Μακαριώτατος ενημέρωσε τους κ. Πρέσβεις για το πολύπλευρο έργο του Πατριαρχείου κι ενημερώθηκε από αυτούς για τρέχοντα κοινωνικά θέματα. Ο Εξοχώτατος Πρέσβυς της Ελλάδος κ. Οικονομίδης υπογράμμισε τη μεγάλη συμβολή της Ορθοδοξίας στην διάσωση του Ελληνικού Έθνους, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτό που κράτησε το Έθνος ζωντανό είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία. Γι’ αυτό τόσο η Κυβέρνηση της Ελλάδος όσο και ο Ελληνικός λαός οφείλουν το παν στην Ορθοδοξία και οφείλουν να στηρίζουν το πολύπλευρο έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής με κάθε δυνατόν τρόπο».

Ο Μακαριώτατος αφού ευχαρίστησε, αναφέρθηκε στην ευαισθησία του Πατριαρχείου για τον Απόδημο Ελληνισμό στην Αφρική, για την Ορθόδοξη Ιεραποστολική δράση του Πατριαρχείου και αναφέρθηκε στα προγράμματα του Πατριαρχείου για την επιδιόρθωση των Μονών και των Ναών στην Αίγυπτο, των Μητροπολιτικών κτιρίων στην Αφρικανική ήπειρο, για τον νέο Πατριαρχικό οίκο κι ιδιαίτερα για την οργάνωση της Βιβλιοθήκης και του Μουσείου, της Γραμματείας Συντονισμού της Ιεραποστολής και της ενισχύσεως του εκδοτικού έργου του Πατριαρχείου.

Ακολούθως ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε την Ελληνική Κοινότητα της Πρετόριας όπου στο μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, με επικεφαλής τον Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Μιχαήλ και τον Πρόεδρο της Κοινότητας κ. Αναγνωστόπουλο, του έγινε θερμή υποδοχή. Αφού εψάλη Δοξολογία, ο Μακαριώτατος ετέλεσε τον αγιασμό ευλογίας του νέου κτιρίου του «Κέντρου των Προσκόπων και των Νέων» της Κοινότητας». Στην συνέχεια παρετέθη δεξίωση προς τιμή του, όπου ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Αναγνωστόπουλος ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για την επίσκεψή του τονίζοντας τη καλή συνεργασία μεταξύ Κοινότητας και Μητροπόλεως.  Ο Μακαριώτατος υπογράμμισε την σημασία της συνεργασίας Μητροπόλεως – Κοινότητας για το καλό όλων κι απεύθυνε μήνυμα αγάπης και πνευματικής καθοδήγησης προς τους νέους και τα παιδιά.

Το μεσημέρι, παρέστη στη δεξίωση που παρετέθη προς τιμή του από τον Εξοχώτατον Ύπατον Αρμοστή της Κύπρου κ. Κώστα Λεοντίου στην οποία παρευρέθηκαν Πρέσβεις Ορθοδόξων χωρών, η Πρέσβειρα της Αιγύπτου και τοπικοί παράγοντες της Ελληνικής Παροικίας. Ο Πρέσβυς της Κύπρου ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για την υφιστάμενη πτυχή του κυπριακού προβλήματος κι ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για τη συμβολή του σε θέματα διαφωτίσεως του προβλήματος της Κύπρου. Ο Μακαριώτατος συνεχάρη τον κ. Πρέσβυ για την ημέρα της ανεξαρτησίας της Κύπρου και τον διαβεβαίωσε ότι εκ μέρους του Πατριαρχείου θα υπάρχει πάντοτε η καλή διάθεση να γίνεται το παν μέχρι τη τελική δικαίωση της Κύπρου με την επανένωση του νησιού και την ειρηνική συνύπαρξη Ελληνοκυπρίων και Τουρκοπρίων.

Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος είχε συνεργασία για θέματα του Πατριαρχείου με τον κ. Κώστα Ρέβελλα κι επισκέφθηκε την Βιοτεχνία επίπλων του κ. Μάριου Κολλάρου.

Το απόγευμα είχε συνάντηση συνεργασίας με τους Μητροπολίτες Κιτίου Χρυσόστομο, Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας Σεραφείμ και Καλής Ελπίδος Σέργιο. Εδέχθη επίσης την επίσκεψη του ζεύγους Στέλιου και Στέλλας Ζησιμίδη για το θέμα της προετοιμασίας των Εγκαινίων του Ιερού Πατριαρχικού Ναού των Αγίων Αναργύρων.

Το βράδυ, είχε συνάντηση συνεργασίας με τα μέλη του Δ. Σ. του Παροικιακού Ραδιοφώνου της «Νέας Πανελλήνιας Φωνής’, όπου ενημερώθηκε από τον προεδρεύοντα κ. Ανδρέα Δημητρίου για την λειτουργία του σταθμού και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Ο Μακαριώτατος συνεχάρη τα μέλη του Συμβουλίου και το προσωπικού για το σημαντικό εθνικό και θρησκευτικό έργο που επιτελούν κι υπογράμμισε την αναγκαιότητα ηθικής και υλικής στηρίξεως του μοναδικού ελληνικού ραδιοσταθμού στην Αφρικανική ήπειρο.

Στην συνέχεια, ο Μακαριώτατος συμμετείχε στην εκπομπή «Μέτικολ Τολκ» των Μαρίας Τζερεφού και Τάνιας Πατρικίου, όπου είχε την ευκαιρία να κάνει μια ενημέρωση στο κοινό για τις προσπάθειες του Πατριαρχείου να προστατευθεί η παροικία και γενικότερα ο Απόδημος Ελληνισμός στην Αφρική, για το Ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου και για τα μεγάλα ανακαινιστικά έργα που γίνονται στην Αίγυπτο.

Το βράδυ, η οικογένεια  Ανδρέα Σταύρου παρέθεσε δείπνο προς τιμή του Μακαριωτάτου, στο οποίο παρακάθησαν εκτός από τη συνοδεία του Πατριάρχη, η π. Επιτετραμμένη της Ελλάδος κ. Τερέζα Αγγελάτου κι οι οικογένειες  Σταύρου, Παρασκευά, Καρασταβράκη,  Ζησιμίδη και του Προέδρου του Γουέστ Ραντ κ. Νίκου Εγγλεζάκη.  Ο Πατριάρχης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με μέλη της παροικίας και να ακούσει τις αγωνίες τους για ένα καλύτερο μέλλον. Τους ενεθάρρυνε με τον ευαγγελικό του λόγο να συνεχίσουν να κάνουν το καλύτερο για τις οικογένειες τους, για την Εκκλησία, τους νέους, τα Κατηχητικά σχολεία, και να ξέρουν πως με ισχυρή πίστη στο Ιησού Χριστό θα ανατείλουν καλύτερες ημέρες για όλους.

Αργότερα ο Μακαριώτατος είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Αιγύπτου και Σουδάν κ. Κώστα Γεωργίου, τον Γραμματέα του Συνδέσμου κ. Μιχαήλ Ιωάννου και τον υπεύθυνο της Αίθουσας Εκδηλώσεων του ΕΑΣ κ. Κώστα Νικολάου για να ενημερωθεί για την μεγάλη εορταστική πολιτιστική εκδήλωση που οργανώνει ο Σύνδεσμος με την συνεργασία της Μητροπόλεως για τα σαραντάχρονα του Συνδέσμου.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Μέσα στο πλαίσιο της ενισχύσεως του Ιεραποστολικού έργου του Πατριαρχείου, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, εγκαινίασε το νέο πατριαρχικό σεμινάριο «Κατηχητική Σχολή Αλεξανδρείας». Η φοίτηση θα είναι τριετής και απώτερος σκοπός είναι η προετοιμασία υποψηφίων κληρικών και κατηχητών για τις ποιμαντικές ανάγκες του Απόδημου Ελληνισμού και του τοπικού πληθυσμού. Παρόντες ήσαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Κιτίου Χρυσοστόμος, Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας Σεραφείμ και Καλής Ελπίδος Σέργιος, οι κληρικοί της Μητροπόλεως, μέλη της σχολικής εφορείας, το διδακτικό προσωπικό, οι νέοι φοιτητές και τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του πατριαρχικού ιερού ναού των Αγίων Αναργύρων.

Συγκινημένος ο Μακαριώτατος μεταξύ άλλων, τόνισε: «το Πατριαρχείο μας αποδίδει μεγάλη βαρύτητα και εύλογη προτεραιότητα στην ακαδημαϊκή και εκπαιδευτική ανάπτυξη των τέκνων μας, των πνευματικών διαδόχων και των ικανών στελεχών. Η χαρά μας πολλαπλασίαζεται, επειδή το όλο έργο είναι καρπός της ποιμαντικής αγωνίας και του ενδιαφέροντος του δραστήριου και ικανοτάτου ποιμενάρχου της παρούσης μητροπολιτικής επαρχίας, του Σεβ. Σεραφείμ. Η παρουσία μας ενταύθα για τα εγκαίνια της προκειμένης Σχολής, του παρόντος Σεμιναρίου, αποδεικνύει και συνάμα δηλώνει την σημασία που αποδίδουμε σε αυτό, αλλά και τα όνειρα μας. Ελπίζουμε ότι το έργο που θα προσφέρει η Σχολή δεν θα περιοριστεί στα όρια της επαρχίας Ιωαννουπόλεως, αλλά θα εξέλθει αυτών. Άλλωστε, το ποιμαντικό ενδιαφέρον του Μητροπολίτου, το υψηλό μορφωτικό επίπεδο των καθηγητών και η συμπαράσταση του Πατριαρχείου θα προκαλέσει το ενδιαφέρον των σπουδαστών. Όλα μαζί τα παραπάνω εγγυώνται την πλήρη επιτυχία του σκοπού».

Την  ίδια μέρα ο Μακαριώτατος με τη συνοδεία του επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό της Παντάνασσας, τον οποίο υπηρέτησε ως πρώτος εφημέριος πριν 23 χρόνια. Ο Πατριάρχης συναντήθηκε με τον εφημέριο π. Νικόδημο, τον πρόεδρο και τα μέλη της Εκκλησιαστικής επιτροπής όπου ενημερώθηκε για το έργο που επιτελείται στην ενορία. Επίσης επισκέφθηκε με τη συνοδεία του το παροικιακό γηροκομείο, ενισχύοντας ηθικά τους ηλικιωμένους και στην συνέχεια είχε συνάντηση εργασίας με τα μέλη του Δ. Σ. του Ιδρύματος. Ακολούθως, ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε τους χώρους της Κοπτικής Εκκλησίας στο Τζοχάννεσπουργκ και τους χώρους του κτιρίου που αγοράστηκε από την Μητρόπολη για τις ανάγκες του Πατριαρχικού Σεμιναρίου.

Το απόγευμα, ο Μακαριώτατος, με τη παρουσία του οικείου Μητροπολίτη, εδέχθη αντιπροσωπεία της Ρουμάνικης ενορίας και στην συνέχεια αντιπροσωπεία της αγγλόφωνης ενορίας του Αγίου Νικολάου Μπρίξτον κι εξέτασε διάφορα προβλήματα που απασχολούν τις δύο ενορίες.

Το βράδυ, παρέστη με τη συνοδεία του στην μεγάλη εορταστική εκδήλωση για τα σαραντάχρονα του Συνδέσμου Ελλήνων Αιγύπτου και Σουδάν που ήταν αφιερωμένη στον Αλεξανδρινό ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εβδομήντα χρόνων από το θάνατο του. Παρευρέθηκαν οι Διπλωματικές Αρχές της Ελλάδος και της Κύπρου, η Πρέσβυς της Αιγύπτου, μέλη του συμβουλίου της τοπικής αυτοδιοίκησης, η ηγεσία της παροικίας και μεγάλος αριθμός αποδήμων Ελλήνων και φίλων του Συνδέσμου. Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι χορωδίες της ΕΠΝΕΚ και της Ζακύνθου. Η δρ Θέκλα Χέντριξ μίλησε για την ποίηση του Καβάφη και έγιναν απαγγελίες ποιημάτων του Καβάφη από τις κυρίες Παναγιώτου, Φόρμικτον και Χέντριξ.

Καλοσωρίζοντας τον Μακαριώτατον Πατριάρχη μας και τους άλλους παρευρισκομένους ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Κώστας Γεωργίου είπε μεταξύ άλλων: «ο Ελληνισμός της Αιγύπτου ευημέρησε, γιατί κάτω από την σκέπη του ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου μας, υπήρχε αγάπη και ενότητα να διασώσουμε τις ελληνορθόδοξες αρετές της Φυλής μας….Οι Έλληνες Αιγυπτιώτες με την προσφορά τους απεδείχθησαν μεγάλοι ευεργέτες του Έθνους κι ανέδειξαν μεγάλες μορφές που μας έκαναν υπερήφανους παγκόσμια. Μια τέτοια μεγάλη μορφή με παγκόσμια αναγνώριση είναι κι ο Κωνσταντίνος Καβάφης».

Στον χαιρετισμό του ο Μακαριώτατος ετόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο συνεορτασμός των δύο επετείων ανακαλεί στη μνήμη όλων μας τις εποχές της έντονης παρουσίας των Ελληνικών Κοινοτήτων στην Αλεξάνδρεια – αυτό το διαχρονικό και αξεπέραστο κέντρο που απετέλεσε τον καμβά της ποιητικής παραγωγής του Καβάφη…. Στο Καβαφικό ποιητικό έργο οι ένδοξες Θερμοπύλες και οι τετιμημένες Ιθάκες εκτός από διηνεκή πρότυπα εγκαρτέρησης και υπομονής αναδεικνύονται σε ηρωϊκές εκφράσεις ταπεινού μεγαλείου, τα οποία χαρακτηρίζουν όλα εκείνα τα μεγάλα κέντρα του ελληνικού παρελθόντος, που μολονότι υπέκυψαν στις ιστορικές συγκυρίες επιζούν στο διηνεκές ως μνήμες. Εκ της πλουσίας ταύτης ιστορικής συνειδήσεως, οι ποιητικές τούτες συνθέσεις αποκτούν τεράστια παιδευτική και παιδαγωγική σημασία».

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΙΩΑΝΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

Στο πλαίσιο του προγράμματος του, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, το Σάββατο, 4 Οκτωβρίου είχε πρόγευμα εργασίας στους χώρους της Μητροπόλεως με παράγοντες της παροικίας, όπου έγινε αλληλοενημέρωση για διάφορα τρέχοντα θέματα. Στη σύναξη πήραν μέρος οι Μητροπολίτες, Κιτίου, Ιωαννουπόλεως & Πρετορίας και Καλής Ελπίδος, τα ζεύγη Αντωνιάδη, Λιονταρίδη, ο κ. Παπαευριπιάδης και τα μέλη της Επιτροπής Κυριών της Μητροπόλεως κ. Παναγιώτου και κ. Φόρμικτον.

Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος μετέβη με τη συνοδεία του στον νέο Ιερό Ναό του Αγίου Σεργίου της Ρωσικής Κοινότητας που εγκαινιάσθηκε τελευταίως και έτυχε θερμής υποδοχής από τον ιερατικό προϊστάμενο του Ναού π. Φιλάρετο και τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής. Παρόντες ήσαν κι οι Πρέσβεις της Ελλάδας, της Ρωσίας, της Γιουγκοσλαβίας, της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, της Ουκρανίας και της Λευκωροσίας, ως επίσης και ο Νούντσιος.

Στον χαιρετισμό του ο Μακαριώτατος τόνισε ότι «το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας χαίρεται διότι το ποίμνιο του στην Αφρικανική Ήπειρο δεν είναι μόνο πολυπληθές, αλλά ανήκει παραλλήλως και σε πολλές εθνότητες, οι οποίες εκκλησιαστικώς συνυπάρχουν και συναντώνται διά του Πατριαρχείου μας σε ενιαίο σύνολο. Συνεπώς, Έλληνες, Άραβες, Ρουμάνοι, Αφρικανοί ιθαγενείς διά του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής βρίσκονται σε εκκλησιαστική σχέση με την παρούσα Ρωσική Κοινότητα και το περιφανές έθνος των Ρώσων, με την μακρά προσφορά στην Εκκλησία, τη θεολογία και την τέχνη».

Η Ρωσική ενορία υπάγεται στην εκκλησιαστική δικαιοδοσία της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας, που μαζί με την Ρουμανική, την Σερβική, την τοπική ιθαγενή και τις ελληνικές ενορίες συναποτελούν το ποίμνιο του Πατριαρχείου μας στην Νότιο Αφρική.

Κατά την εκεί επίσκεψη του Μακαριωτάτου ετίμησε και τον προϊστάμενο του ναού π. Φιλάρετο με το παράσημο του Αγίου Μάρκου για την συμβολή του στο κτίσιμο του Ναού.

Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε την ελληνική κοινότητα του Γουέστ Ραντ όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τον Ιερατικό Προϊστάμενο του Ναού Πρωτοπρεσβύτερο π. Δημήτριο Βεργίτση, τον πρόεδρο της κοινότητας κ. Νίκο Εγγλεζάκη, τα μέλη του Δ. Σ.  τους Διδασκάλους, την επιτροπή των Κυριών, τους νέους και τα παιδιά του σχολείου. Στους χαιρετισμούς που έγιναν από τον προϊστάμενο του Ναού και τον Μακαριώτατο επισημάνθηκε η αναγκαιότητα της συνεργασίας όλων για την πρόοδο της παροικίας και τη συμβολή στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων της χώρας.

Ο Μακαριώτατος παρέστη στο γεύμα εργασίας που παρέθεσε προς τιμή του η κοινότητα, όπου τα μέλη της παροικίας είχαν την ευκαιρία να τον ενημερώσουν για τις αγωνίες και τα προβλήματα τους. Ο Πατριάρχης επισκέφθηκε επίσης το παραπλήσιον παρεκκλήσιον του Μεγάλου Αντωνίου στους χώρους της οικίας της οικογένειας του γνωστού ευεργέτου της παροικίας και του Πατριαρχείου κ. Αντώνη Αντωνιάδη.

Το απόγευμα χοροστάτησε στον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό των Εγκαινίων του Ιερού Πατριαρχικού Ναού των Αγίων Αναργύρων όπου κήρυξε και τον θείο λόγον. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Μακαριώτατος είπε «με την ευχή και την ελπίδα ότι ο εγκαινιαζόμενος τούτος ναός των Αγίων Αναργύρων θα γίνει κέντρο πνευματικής ζωής και αφετηρία σωτηρίας για όσους προσέρχονται σε αυτόν, μνημονεύουμε τους κοπιάσαντες και τους κτίτορες και έχουμε τη βεβαιότητα ότι η χάρις του Κυρίου Ιησού Χριστού και η αγάπη του Θεού και Πατρός και η Κοινωνία του Αγίου Πνεύματος πλουσίως θα παρέχεται σε όλους σας».

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΙΩΑΝΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

Στο πλαίσιο του προγράμματος του, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, το Σάββατο, 4 Οκτωβρίου είχε πρόγευμα εργασίας στους χώρους της Μητροπόλεως με παράγοντες της παροικίας, όπου έγινε αλληλοενημέρωση για διάφορα τρέχοντα θέματα. Στη σύναξη πήραν μέρος οι Μητροπολίτες, Κιτίου, Ιωαννουπόλεως & Πρετορίας και Καλής Ελπίδος, τα ζεύγη Αντωνιάδη, Λιονταρίδη, ο κ. Παπαευριπιάδης και τα μέλη της Επιτροπής Κυριών της Μητροπόλεως κ. Παναγιώτου και κ. Φόρμικτον. 

Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος μετέβη με τη συνοδεία του στον νέο Ιερό Ναό του Αγίου Σεργίου της Ρωσικής Κοινότητας που εγκαινιάσθηκε τελευταίως και έτυχε θερμής υποδοχής από τον ιερατικό προϊστάμενο του Ναού π. Φιλάρετο και τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής. Παρόντες ήσαν κι οι Πρέσβεις της Ελλάδας, της Ρωσίας, της Γιουγκοσλαβίας, της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, της Ουκρανίας και της Λευκωροσίας, ως επίσης και ο Νούντσιος.

Στον χαιρετισμό του ο Μακαριώτατος τόνισε ότι «το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας χαίρεται διότι το ποίμνιο του στην Αφρικανική Ήπειρο δεν είναι μόνο πολυπληθές, αλλά ανήκει παραλλήλως και σε πολλές εθνότητες, οι οποίες εκκλησιαστικώς συνυπάρχουν και συναντώνται διά του Πατριαρχείου μας σε ενιαίο σύνολο. Συνεπώς, Έλληνες, Άραβες, Ρουμάνοι, Αφρικανοί ιθαγενείς διά του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής βρίσκονται σε εκκλησιαστική σχέση με την παρούσα Ρωσική Κοινότητα και το περιφανές έθνος των Ρώσων, με την μακρά προσφορά στην Εκκλησία, τη θεολογία και την τέχνη».

Η Ρωσική ενορία υπάγεται στην εκκλησιαστική δικαιοδοσία της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας, που μαζί με την Ρουμανική, την Σερβική, την τοπική ιθαγενή και τις ελληνικές ενορίες συναποτελούν το ποίμνιο του Πατριαρχείου μας στην Νότιο Αφρική.

Κατά την εκεί επίσκεψη του Μακαριωτάτου ετίμησε και τον προϊστάμενο του ναού π. Φιλάρετο με το παράσημο του Αγίου Μάρκου για την συμβολή του στο κτίσιμο του Ναού.

Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε την ελληνική κοινότητα του Γουέστ Ραντ όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τον Ιερατικό Προϊστάμενο του Ναού Πρωτοπρεσβύτερο π. Δημήτριο Βεργίτση, τον πρόεδρο της κοινότητας κ. Νίκο Εγγλεζάκη, τα μέλη του Δ. Σ.  τους Διδασκάλους, την επιτροπή των Κυριών, τους νέους και τα παιδιά του σχολείου. Στους χαιρετισμούς που έγιναν από τον προϊστάμενο του Ναού και τον Μακαριώτατο επισημάνθηκε η αναγκαιότητα της συνεργασίας όλων για την πρόοδο της παροικίας και τη συμβολή στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων της χώρας.

Ο Μακαριώτατος παρέστη στο γεύμα εργασίας που παρέθεσε προς τιμή του η κοινότητα, όπου τα μέλη της παροικίας είχαν την ευκαιρία να τον ενημερώσουν για τις αγωνίες και τα προβλήματα τους. Ο Πατριάρχης επισκέφθηκε επίσης το παραπλήσιον παρεκκλήσιον του Μεγάλου Αντωνίου στους χώρους της οικίας της οικογένειας του γνωστού ευεργέτου της παροικίας και του Πατριαρχείου κ. Αντώνη Αντωνιάδη.

Το απόγευμα χοροστάτησε στον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό των Εγκαινίων του Ιερού Πατριαρχικού Ναού των Αγίων Αναργύρων όπου κήρυξε και τον θείο λόγον. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Μακαριώτατος είπε «με την ευχή και την ελπίδα ότι ο εγκαινιαζόμενος τούτος ναός των Αγίων Αναργύρων θα γίνει κέντρο πνευματικής ζωής και αφετηρία σωτηρίας για όσους προσέρχονται σε αυτόν, μνημονεύουμε τους κοπιάσαντες και τους κτίτορες και έχουμε τη βεβαιότητα ότι η χάρις του Κυρίου Ιησού Χριστού και η αγάπη του Θεού και Πατρός και η Κοινωνία του Αγίου Πνεύματος πλουσίως θα παρέχεται σε όλους σας».

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΙΕΡΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ

Την Κυριακή, 5 Οκτωβρίου, τα εγκαίνια του Ιερού Πατριαρχικού Ναού των Αγίων Αναργύρων αποτέλεσαν το αποκορύφωμα της ποιμαντικής επισκέψεως της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρου Ζ΄ στην Ιερά Μητρόπολη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας. Στην τελετή και στην Αρχιερατική Λειτουργία συνελειτούργησαν με το Μακαριώτατο οι Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς Κιτίου Χρυσόστομος, Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας Σεραφείμ και  Καλής Ελπίδος Σέργιος. Την ευχαριστηριακή σύναξη παρακολούθησαν πολλοίς πιστοί με επικεφαλής τους πρέσβεις της Ελλάδος και της Κύπρου κ.κ. Οικονομίδη και Λεοντίου, την Γενική Πρόξενο της Ελλάδος κ. Αλειφέρη, τον εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων και  την ηγεσία της παροικίας. Την όλη κατανυκτική ατμόσφαιρα πλαισίωναν οι Ανάδοχοι του Ναού και τα μέλη της Εκκλησιαστικής Χορωδίας της Ζακύνθου που ήρθε ειδικά για να συμμετάσχει στα εγκαίνια.

Τον θείο λόγο εκήρυξε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης αναφερόμενος στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας και συγκεκριμένα στο χωρίον «και καθώς θέλετε ίνα ποιώσιν υμίν οι άνθρωποι, και υμείς ποιείτε αυτοί ομοίως» (Λουκά 6, 31), τονίζοντας τη σημασία της συγχωριτικότητας και της καλής διαθέσεως της ειρηνικής συνυπάρξεως των ανθρώπων. Αναφέρθηκε επίσης στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα η παροικία και ειδικά η χώρα της Νοτίου Αφρικής δίνοντας το μήνυμα της ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο. Στο τέλος της ομιλίας του μίλησε για την σημασία της ακολουθίας των Εγκαινίων και γενικότερα για τη σημασία της ομαλής λειτουργία του Ιερού Πατριαρχικού Ναού των Αγίων Αναργύρων προς δόξαν Θεού και σωτηρία ψυχών. Ευχαρίστησε και συνεχάρει τους πρωτεργάτες της οργανωτικής επιτροπής των Εγκαινίων, τον οικείο Μητροπολίτη κ. Σεραφείμ και τον ιερατικό προϊστάμενο του Ναού Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ιωάννη, ως επίσης και τους διακονήσαντες Μητροπολίτες και εφημερίους που συνέβαλαν τα μέγιστα για το κτίσιμο του Ναού, όπως είναι ο Μητροπολίτης Μέμφιδος Παύλος, ο Μητροπολίτης Ντάρ Ες Σαλάμ Προτέριος κι ο Επίσκοπος Νιγηρίας Αλέξανδρος. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Μακαριώτατος στους ευσεβείς αναδόχους που χωρίς την βοήθεια αυτών, ηθική και υλική, το πολύπλευρο ποιμαντικό έργο του Πατριαρχείου θα περιοριοριζόταν εις το ελάχιστον.

Στο τέλος της θείας λειτουργίας ο οικείος Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ, αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε τον Μακαριώτατον για την αγάπη και το πατρικό του ενδιαφέρον για το ποίμνιο του, αναφέρθηκε σε όσους έχουν συμβάλει στην οικοδομή του Ναού και ευχαρίστησε τους συνεργάτες του και τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, διαβεβαιώνοντας τον Μακαριώτατον ότι στην Ιερά Μητρόπολη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας όλοι ζουν τις δικές του αγωνίες για να γίνεται το καλύτερο στην Νότιο Αφρική, τόσο για τον Απόδημο Ελληνισμό όσο και για την Ορθόδοξη Ιεραποστολή, " χωρίς να παύουμε να αγωνιούμε και να έχουμε τη καλή διάθεση να συνδράμουμε στο πολύπλευρο έργο του Πατριαρχείου μας."

Ακολούθησε εορταστική εκδήλωση με ομιλία του ιερατικού προϊσταμένου του Ναού π. Ιωάννου, χαιρετισμοί  του Μακαριωτάτου, των πρέσβεων της Ελλάδος και της Κύπρου, του εκπροσώπου του ελληνικού κοινοβουλίου και του Πρόεδρου της Ομοσπονδίας. Στη συνέχεια παρουσιάσθησαν παραδοσιακοί Ελληνικοί χοροί από τους νέους του Πατριαρχικού Κέντρου Νέων της Μητροπόλεως και ακολούθησαν καντάδες και εκκλησιαστικοί ύμνοι από τη χορωδία της Ζακύνθου. Η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή στους Αναδόχους ειδικού Τιμητικού Διπλώματος και αφιερωματικού μεταλλίου της εορτής των Εγκαινίων.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΟ ΑΦΡΙΚΗ

Την Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου ε.ε., ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρου Ζ΄ στην Ιερά Μητρόπολη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας. 

Το πρωί ο Μακαριώτατος με τη παρουσία του οικείου Μητροπολίτη Σεραφείμ και των Σεβ. Μητροπολιτών Κιτίου Χρυσοστόμου και Καλής Ελπίδος Σεργίου είχε συνεργασία με παράγοντες της παροικίας. Μεταξύ άλλων, συναντήθηκε και με τον Αντιπρόεδρο του ΣΑΕ Αφρικής – Ασίας κ. Βασίλειο Μαγδαληνό με τον οποίο συζήτησε για τη καλύτερη προετοιμασία της επόμενης Παγκόσμιας Γενικής Συνελεύσεως του ΣΑΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη από τις 11 – 14 Δεκεμβρίου 2003.  

Εδέχθη επίσης τους καθηγητές κ. και κ. Χέντριξ όπου του έγινε ενημέρωση για τις προσπάθειες της Μητροπόλεως όπως το Πατριαρχικό Σεμινάριο «Κατηχητική Σχολή Αλεξανδρείας» ενταχθεί ως τμήμα του Πανεπιστημίου του Τζοχάνεσπουργκ με προοπτική να εξελιχθεί σε Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή, ως επίσης και για εκδοτικά θέματα και για την υφιστάμενη λειτουργία του Τμήματος Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Ράου. 

Συνάντηση συνεργασίας είχε επίσης με τον κ. Σάββα Εγγλεζάκη, τον π. Πρόεδρο των Ηπειρωτών κ. Φιλίππου, με τον κ. Παπαευρυπιάδη, την Επιτροπή Κυριών της Μητροπόλεως και τέλος με τον οικείο Μητροπολίτη κ. Σεραφείμ για την επόμενη Γενική Συνέλευση του Παναφρικανικού Συμβουλίου των Εκκλησιών που θα γίνει στο Γιαουντέ του Καμερούν  (20 – 27 Νοεμβρίου 2003), ως επίσης και για τις ετήσιες εργασίες του Πατριαρχικού Σεμιναρίου στη Ναϊρόμπι της Κένυας «Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ’»  (13 –18 Οκτωβρίου). 

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος παρέστη σε εκδήλωση στο Ελληνικό Σχολείο ΣΑΧΕΤΙ με την παρουσία και του μέλους της Βουλής των Ελλήνων κ. Γκούσκου, της Γενικής Προξένου κ. Αλειφέρη, του κ. Μπίζου, της συνοδείας του Μακαριωτάτου και της χορωδίας της Ζακύνθου. Ο Μακαριώτατος είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από την Γενική Διευθύντρια κ. Κρυσταλλίδου για τη λειτουργία του Σχολείου και στην συνέχεια σε ειδική συγκέντρωση απεύθυνε νουθεσίες και ευλογίες στα παιδιά υπογραμμίζοντας τα αγαθά της παιδείας, αλλά και την ηθική ευθύνη των εκπαιδευτικών προς την κατεύθυνση αυτήν. 

Το μεσημέρι στο εστιατόριο του Συμβούλου της Μητροπόλεως κ. Παπαυρυπιάδη παρετέθη αποχαιρετιστήριο γεύμα στο οποίο παρεκάθησαν, η συνοδεία του Πατριάρχη, ο οικείος Μητροπολίτης, παράγοντες της παροικίας, ο Βουλευτής κ. Γκούσκος, τα μέλη της χορωδίας της Ζακύνθου που ήρθαν για τα εγκαίνια του Ιερού Ναού των Αγίων Αναργύρων και μέλη της επιτροπής των Κυριών της Μητροπόλεως. 

Αναφερόμενος ο Μακαριώτατος στο σημαντικό έργο που επιτελείται στην Ιερά Μητρόπολη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας, και μάλιστα για το κύριο σκοπό της ποιμαντικής του επισκέψεως, που ήταν τα Εγκαίνια του Πατριαρχικού Ιερού Ναού των Αγίων Αναργύρων, υπογράμμισε ότι ‘γι’ αυτό και εκφράζουμε τα συγχαρητήρια μας προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ. Σεραφείμ. Και επειδή, το έργο της Εκκλησίας δεν είναι αποτέλεσμα του κόπου ενός ανθρώπου, αλλά συλλογικό επίτευγμα, οι ευχαριστίες και τα συγχαρητήρια απευθύνονται προς όλους εκείνους που από την έναρξη του έργου και μέχρι σήμερα προσέφεραν κατά το μέτρο των δυνατοτήτων τους, άλλος με προσωπική εργασία και άλλος με οικονομική υποστήριξη, για την ολοκλήρωση του όλου έργου». 

Το απόγευμα ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε κλινήρεις ασθενούντας κληρικούς κι ακολούθως εδέχθη στη Μητρόπολη διάφορους παράγοντες που ήρθαν να τον αποχαιρετήσουν με επικεφαλής το Ύπατο Αρμοστή της Κύπρου κ. Λεοντίου. 

Το βράδυ ο Μακαριώτατος ανεχώρησε αεροπορικώς για το Χαράρε για να συνεχίσει την ποιμαντική του επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Ζιμπάπουε. Στο αεροδρόμιο, τον Μακαριώτατο αποχαιρέτησαν ο οικείος Μητροπολίτης, ο Επιτετραμμένος της Ελλάδος κ. Γιαννακάκης, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος  κ. Αλειφέρη και πολλοί παράγοντες της παροικίας.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ

Το βράδυ της Δευτέρας 6 Οκτωβρίου ε.ε. έφτασε στην πρωτεύουσα του Ζιμπάμπουε Χαράρε, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ για ποιμαντική επίσκεψη. Στο αεροδρόμιο, τον Πατριάρχη υποδέχθηκαν, ο Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε Θεόδωρος, ο Επίσκοπος Ζάμπιας Ιωακείμ, ο Πρέσβυς της Ελλάδας κ. Βασίλειος Καραντώνης, ο Πρέσβυς της Αιγύπτου κ. Ιμπραίμ Χάγγακ, ο Πρόξενος της Κύπρου κ. Νέστωρ Νέστορος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής  Ομοσπονδίας κ. Αντώνης Αντωνιάδης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Στουγιαννίδης, οι κληρικοί της Μητρόπολης, εκπρόσωπος της Κοπτικής Εκκλησίας και η «Αρχόντισσα» των Εκκλησιών του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Αριάδνη Ψύλλου. Μιλώντας κατά την άφιξη του ο Πατριάρχης εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται και πάλι στο Ζιμπάμπουε και θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει το ευλογημένο ποίμνιο Ελλήνων, Ρώσων και Αφρικανών.  Ο Μακαριώτατος και η συνοδεία του κατέλυσαν στο κεντρικό ξενοδοχείο ΜΙΚΛΕΣ.

Την Τρίτη 7 Οκτωβρίου, επισκέφθηκε το παρεκκλήσι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που βρίσκεται στην έπαυλη της κ. Α. Ψύλλου, ακολούθως τέλεσε τρισάγιο επί του τάφου της μακαριστής Ευτέρπης Χιωτέλλη και μετά, σε συγκινητική ατμόσφαιρα, έγινε η εκταφή των λειψάνων της. Το βράδυ, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης  επισκέφθηκε την οικογένεια Ψύλλου. Την  επομένη, Τετάρτη 8 Οκτωβρίου, η Α.Θ.Μ. τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στο τέλος και σε μια κατάμεστη από πιστούς εκκλησία, τελέστηκε το μνημόσυνο της μακαριστής Ευτέρπης Χιωτέλλη.

Στο κήρυγμα του ο Μακαριώτατος είπε μεταξύ άλλων: «Η παρούσα ποιμαντική επίσκεψη έχει ως σκοπό της να δούμε και πάλι από κοντά όλα τα αγαπητά πρόσωπα της Μητροπολιτικής αυτής επαρχίας τα οποία προέρχονται είτε εξ Ελλάδος και Κύπρου, είτε είναι ιθαγενείς  και συναντώνται με τον Θεό και τους αδελφούς στην πνευματική πανδαισία της Εκκλησιαστικής ζωής.»

Ακολούθως, ο οικείος Μητροπολίτης κ. Θεόδωρος καλωσόρισε τον Πατριάρχη και εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του στο Ζιμπάμπουε. Ακολούθως, σημείωσε το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της ευεργέτιδας κ. Αριάδνης Ψύλλου και αναφέρθηκε στην μακαριστή Ευτέρπη Χιωτέλλη και στην αγάπη της προς την Εκκλησία. Τέλος, τόνισε ότι η παρουσία του Πατριάρχη είναι ένα φως από τον Αλεξανδρινό φάρο που δίνει κουράγιο στο ποίμνιο του Ζιμπάμπουε στις δύσκολες μέρες. Συγκινημένος ο Μακαριώτατος, αφού ευχαρίστησε όλους, τους προέτρεψε να είναι κοντά στην Εκκλησία και τόνισε τη σημασία της Ιεραποστολής στην Αφρικανική ήπειρο. Ακολούθησε δεξίωση στον αύλειο χώρο του ναού και το μεσημέρι γεύμα, το οποίο παρέθεσε ο οικείος Μητροπολίτης προς τιμή του Μακαριωτάτου.

Το βράδυ,  η κ. Α. Ψύλλου παρέθεσε επίσημο δείπνο με την ευκαιρία της ανακομιδής των λειψάνων της μακαριστής Ευτέρπης Χιωτέλλη, στο οποίο παρέστησαν πολλοί εκτιμητές του έργου της.

Στη δεξίωση παρέστησαν οι πρέσβεις Ελλάδας, Αιγύπτου, Ρωσίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, πρόεδροι κοινοτήτων, συλλόγων και σωματείων.

Το πρωί της Πέμπτης, 9 Οκτωβρίου, ο Μακαριώτατος με τη συνοδεία του αναχώρησε για τη Μοζαμβίκη.

---------------------------------------------------------------------------

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΜΟΖΑΜΒΙΚΗ

Την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου ε.ε., η Α,Θ.Μ. με τη συνοδεία της, αναχώρησε από το Ζιμπάμπουε για τη Μοζαμβίκη. Καθ’ οδόν επισκέφθηκε χώρους εργασίας και κατοικίες Ελλήνων. Όπου επορεύθη, τον περίμεναν οι Ελληνες στους οποίους έδινε κουράγιο, ελπίδα και ευλογία. Στην πόλη Ρουσάπι, που υπάρχει μικρός ναός του Ευαγγελισμού, τον Πατριάρχη περίμεναν τα παιδιά που διαμένουν σε καλύβες γύρω από το ναό. Ο Μακαριώτατος σαν στοργικός πατέρας τα ευλόγησε και τους έδωσε εικονίτσες του Αγίου Μάρκου και καραμέλες. Το μεσημέρι, έφτασε στην πόλη Μουτάρε στην οποία διαμένουν ελάχιστοι Έλληνες οι οποίοι συντηρούν τον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ο οποίος κοσμεί το κέντρο της πόλης. Ο επίτιμος Πρόεδρος κ. Ιωάννης Τσελέντης παρέθεσε γεύμα προς τιμή του Πατριάρχη και ακολούθως ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε τον ασθενούντα κ. Παναγιώτη Καβαλιεράτο ο οποίος για πολλά χρόνια πρόσφερε ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες του στην Εκκλησία Το απόγευμα, χοροστάτησε κατά την ακολουθία της Παρακλήσεως προς την Παναγία στον ιερό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και οι πιστοί είχαν για πρώτη φορά την ευκαιρία να συναντήσουν τον προκαθήμενο του Αλεξανδρινού θρόνου.

Ο οικείος Μητροπολίτης κ. Θεόδωρος καλωσόρισε τον Πατριάρχη, τον ευχαρίστησε για την τιμή να επισκεφθεί την παροικία του Μουτάρε και τον χαρακτήρισε αεικίνητο πνευματικό πατέρα που πορεύεται αγνοώντας τις ταλαιπωρίες και τους κινδύνους για να συναντήσει το ποίμνιο του. Τέλος, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Κιτίου κ. Χρυσόστομο (Εκκλησία Κύπρου) που συνοδεύει τον Μακαριώτατο για όλη την βοήθεια που προσφέρει στο έργο της ιεραποστολής.

Ακολούθως μίλησε ο Πατριάρχης, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: « Οι Έλληνες κατά την μακράν ιστορίαν τους, βρέθηκαν σε κάθε σημείο της γης. Ελληνικές αποικίες από την αρχαιότητα εκτείνονται σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση ανοικτού πνεύματος και ενός πολιτισμού που είχε προβλέψει σημεία επαφής με άλλα πολιτισμικά σχήματα. Δεν μας έχει εγκαταλείψει ο Θεός και ούτε πρόκειται να μας εγκαταλείψει και στο μέλλον. Παρά τα πολλά προβλήματα, ο Θεός στέκει έτοιμος να προσφέρει τη βοήθεια Του. Το δικό μας χρέος είναι να μείνουμε πιστοί στην Εκκλησία, στις παραδόσεις και στην Ελληνικότητά μας.»

Το βράδυ, η Ελληνική κοινότητα παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του Πατριάρχη. Η πρόεδρος κα Χαρούλα Μποβέρου, συγκινημένη καλωσόρισε τον Μακαριώτατο και εξέφρασε τις ευχαριστίες των αποδήμων που ο Πατριάρχης τους δεν τους λησμονά και κατάφερε να τους επισκεφθεί.

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε όλους για τις εκδηλώσεις αγάπης και ξεδίπλωσε τα αισθήματα του προς τους λίγους Έλληνες που μένουν εκεί.

Την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου ο Μακαριώτατος με τη συνοδεία του πέρασε τα σύνορα του Ζιμπάμπουε και μετά από μακρά πορεία έφτασε στην ιστορική πόλη της Μοζαμβίκης Μπίρα. Πρώτος σταθμός, ο ναός της Αγίας Τριάδος, όπου τα πάντα μαρτυρούν το ένδοξο παρελθόν μιας ακμάζουσας ελληνικής κοινότητας. Η παρουσία του Αλεξανδρινού Προκαθημένου έδωσε ζωντάνια και ελπίδα, ο οποίος μετά από επιθεώρηση των βοηθητικών χώρων, έδωσε την Πατριαρχική ευχή για να αρχίσουν εργασίες ανακαίνισης.

Παρόντες, ο Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδας κ. Γεράσιμος Μαρκέττος, ο μοναδικός Έλληνας κ. Σπύρος Βωβός, λίγοι ναυτικοί Έλληνες και ρωσσικής καταγωγής ορθόδοξοι.

Πολλά παιδάκια της πόλης έτρεξαν κοντά στον Πατριάρχη, ο οποίος τους πρόσφερε ψωμί και γλυκά. Στη συνέχεια, ο κ. Βωβός παρέθεσε στο εστιατόριο του γεύμα προς τιμή του Πατριάρχη και αργά το βράδυ ο Μακαριώτατος αναχώρησε για το Χαράρε όπου παρέστη στη φιλανθρωπική εκδήλωση που οργάνωσε η Ελληνική κοινότητα.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΧΑΡΑΡΕ

Το Σάββατο 12 Οκτωβρίου, η Α.Θ.Μ. τέλεσε τα εγκαίνια του ιερού ναού Αγίου Νεκταρίου. Τον Μακαριώτατο υποδέχτηκαν παιδάκια και ιθαγενείς ορθόδοξοι τραγουδώντας παραδοσιακά τραγούδια. Στην ακολουθία προσήλθαν ο Πρέσβυς της Ελλάδας, πρόεδροι κοινοτήτων και σωματείων και πολλοί Έλληνες. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η χορωδία η οποία για πρώτη φορά απέδωσε ύμνους στην τοπική διάλεκτο. Ο Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για την τέλεση των εγκαινίων του ναού που ο ίδιος θεμελίωσε, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Ανάδοχο του ναού κα Α. Ψύλλου, τον Μητροπολίτη Κιτίου για τις υποτροφίες που θα προσφέρει ο σύλλογος για την καταπολέμηση της μάστιγας της πείνας και τον ιεραποστολικό σύλλογο «Κοσμάς ο Αιτωλός» για την προσφορά ιατρείου και πνευματικού κέντρου.

Συγκινημένος ο Μακαριώτατος είπε μεταξύ άλλων: «Η πρώτη μετά τα εγκαίνια θεία Λειτουργία, πανηγυρική και μεγαλοπρεπής κατά πάντα ανακαλεί στη μνήμη μας τις μεγάλες ευχαριστιακές συνάξεις των πρώτων χριστιανών γύρω από τους τάφους των μαρτύρων. Εκεί η Εκκλησία προσέφερε τα δώρα διά του Επισκόπου και τελεσιουργούσε την ευλόγηση του άρτου και του οίνου, των δύο αυτών βασικών υλικών στοιχείων γιά τη ζωή του ανθρώπου.»

Μετά τα εγκαίνια, ο Μακαριώτατος με τον Πρέσβυ της Ελλάδας και την κα Ψύλλου εγκαινίασαν το ιατρικό κέντρο και ακολούθως επισκέφθηκαν το πνευματικό κέντρο όπου γίνεται το μάθημα της κατήχησης. Ο Πατριάρχης μοίρασε στα παιδιά γλυκά και προσφέρθηκε γεύμα.

Το βράδυ, η Κυπριακή Αδελφότητα παρέθεσε δείπνο προς τιμή του Μακαριωτάτου στην οικία του επίτιμου Προξένου της Κύπρου κ. Νέστορος. Ο πρόεδρος της Αδελφότητας κ. Κωνσταντίνος Κλωστρής, μεταξύ άλλων, ευχαρίστησε τον Πατριάρχη που βρέθηκε και πάλι κοντά τους για να τους ενισχύσει και να τους ενθαρρύνει στους δύσκολους αυτούς καιρούς. Ο Μακαριώτατος με τη σειρά του προέτρεψε όλους να μην εγκαταλείψουν τη χώρα και να ελπίζουν σε καλύτερες μέρες.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΜΑΧΗΣ ΕΛ ΑΛΑΜΕΙΝ – ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Την Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου ε.ε. ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νειλουπόλεως Γεώργιος, Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας εκ μέρους της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρου Ζ΄, ο οποίος βρίσκεται σε ποιμαντική περιοδεία στην Μοζαμβίκη, δέχθηκε στην Πατριαρχική Μονή Αγίου Σάββα τον Διευθυντή Εφέδρων Πολεμιστών Αγωνιστών Θυμάτων Αναπήρων του Επιτελείου του ΥΕΘΑ Υποστράτηγο κ. Γεώργιο Κουσούλη και Ελληνική αντιπροσωπεία συνοδευόμενη από τον Πλοίαρχο Δ. Πρωτονοτάριο Π.Ν. (ΑΚΑΜ Καίρου). Ο Θεοφιλέστατος ξενάγησε τους εξ Ελλάδος επισκέπτες στον Πατριαρχικό Ναό και καλωσορίζοντάς τους, τους μετέφερε τις ευχές και ευλογίες του Πατριάρχου, αναφέρθηκε στο ιστορικό της Μονής και στο ιεραποστολικό έργο που επιτελεί το Πατριαρχείο σήμερα.

Ο Υποστράτηγος Κουσούλης εκ μέρους όλων των παρευρισκομένων εξέφρασε την χαρά του που βρίσκεται στην έδρα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, θαύμασε το ανακαινιστικό έργο που επιτελείται, διαβεβαίωσε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται πάντοτε στο πλευρό της Εκκλησίας και προσέφερε εγκόλπιο για τον Πατριάρχη.

Το ίδιο βράδυ, ο Θεοφιλέστατος και ο κλήρος Αλεξανδρείας παραβρέθηκαν στην δεξίωση που παρέθεσε ο Υποστράτηγος Κουσούλης στην προξενική κατοικία Αλεξανδρείας στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της 61ης επετείου της μάχης του Ελ Αλαμέιν προς τιμή της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Το Σάββατο, 11 Οκτωβρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Πηλουσίου Ειρηναίος, Γενικός Πατριαρχικός Επίτροπος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Γεώργιος και ο Αλεξανδρινός κλήρος παραβρέθηκαν στον εορτασμό των 160 χρόνων από την ίδρυση της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, που πραγματοποιήθηκε στο κοινοτικό εντευκτήριο. Ο Σεβασμιώτατος εκ μέρους του Πατριάρχη μετέφερε τις ευχές και ευλογίες του, αναφέρθηκε στην ποιμαντική επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Νότιο Αφρική και ευχήθηκε η Ελληνική Κοινότητα να εορτάζει χιλιάδες χρόνια.

Την Κυριακή, 12 Οκτωβρίου ο Επίσκοπος Γεώργιος ξενάγησε στην Πατριαρχική Μονή Αγίου Σάββα τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών και την κα. Γεωργιάδη, που συνοδεύονταν από τον Πρόεδρο της ΕΚΑ κ. Χαρ. Κατσιμπρή.

Στην συνέχεια ο Μητροπολίτης Πηλουσίου και ο Επίσκοπος Νειλουπόλεως με τη συνοδεία του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη Δαβίδ Τσαπάρα μετέβησαν στο Ελληνικό Μνημείο Πεσόντων του Ελ Αλαμέιν προκειμένου να παραστούν στους εορτασμούς της ιστορικής ομώνυμης μάχης στην παρουσία των Αιγυπτιακών αρχών, πολυμελούς Ελληνικής Στρατιωτικής Αντιπροσωπείας, του Επιτετραμμένου της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Χατζημιχελάκη και της Γενικού Προξένου Αλεξανδρείας Κωνσταντίνας Αθανασιάδου, του Πρέσβυ της Κύπρου κ. Φάιδων Αναστασίου, του υπουργού Παιδείας της Κύπρου κ. Πεύκου Γεωργιάδη, του Στρατιωτικού Διοικητού της Μάρσα Ματρούχ, του Πρέσβυ της Ρουμανίας, άλλων διπλωματικών αρχών και στρατιωτικών ακολούθων καθώς και εκπροσώπων των Ελληνικών Κοινοτήτων Αλεξανδρείας και Καίρου. Εκεί τέλεσαν επιμνημόσυνο δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Ελλήνων πεσόντων.

Το απόγευμα οι δύο Επίτροποι εκπροσώπησαν τον Πατριάρχη στην εκδήλωση της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης με την ευκαιρία της 1ης επετείου λειτουργίας της στην παρουσία της πρώτης κυρίας της Αιγύπτου κας Suzanne Mubarak. Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων τραγούδησε και η Αλεξανδρινής καταγωγής Ελληνίδα τραγουδίστρια Άλκηστης Πρωτοψάλτη. Ακολούθησε επίσημο δείπνο στον προαύλιο χώρο της βιβλιοθήκης. Την όλη εκδήλωση επιμελήθηκε η κα Αναστασία Μηλοπούλου, Πρόεδρος του Μ.Κ.Ο. ‘Ανθρωπιστική & Ευρωπολιτιστική Ανάπτυξη & Συνεργασία’ - H.E.D.A. Greece.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ ΧΑΡΑΡΕ

Πατριαρχική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε την Κυριακή 12 Οκτωβρίου ε.ε. στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος στο Χαράρε. Τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρο Ζ΄ πλαισίωναν οι Σεβ. Μητροπολίτες Ζιμπάμπουε και Κιτίου, ο εφημέριος του ναού π. Γεώργιος Σαγάνης, οι ιερείς Νικόδημος Πριάγγελος και Ραφαήλ Γκάντα, ο Αρχιμανδρίτης Μάρκος Θεοδόσης  και ο Πατριαρχικός Διάκονος Νεκτάριος Κοντογιώργος. Πιστοί από τις γύρω περιοχές του Μπουλαβάγιο, του Μαζβίγκο και του Μαροντέρα κατέκλυσαν από νωρίς τους χώρους του ναού γιά να πάρουν την πατριαρχική ευλογία.

Απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα, ο Μακαριώτατος είπε μεταξύ άλλων:

«Με την ευλογημένη ευκαιρία της ενταύθα παρουσίας μας σας καλούμε να παραμείνετε πιστοί στην Εκκλησία και το Πατριαρχείο μας που αξιοποιεί τις δυνάμεις του και τις θέτει στην διακονία των τέκνων του. Η προσδοκία μας και η εργασία μας, η οποία σχεδιάζεται μεν στο διοικητικό σεπτό κέντρο της Αλεξανδρείας απευθύνεται δε και υλοποιείται στην μεγάλη και πολυάνθρωπη Αφρικανική ήπειρο, είναι να οδηγούμε τα τέκνα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην οδό της σωτηρίας και της τελειώσεως τόσο με την απόλαυση στον παρόντα βίο της αγάπης και της ψυχοσωματικής βοηθείας, όσο και με την προετοιμασία γιά τα μέλλοντα αγαθά της Βασιλείας του Θεού.»

Ακολούθως, το λόγο πήρε ο οικείος Μητροπολίτης ο οποίος ευχαρίστησε για ακόμη μία φορά τον Μακαριώτατο για την επίσκεψη του και τον χαρακτήρισε ειρηνοποιό και ανακαινιστή του Πατριαρχείου, που η ιστορία θα γράψει με χρυσά γράμματα την προσφορά του στην Αλεξανδρινή Εκκλησία. Στο τέλος, η Α.Θ.Μ. απένειμε στον προϊστάμενο του ναού π. Γεώργιο Σαγάνη, το οφίκιο του Πρωτοπρεσβύτερου ως επιβράβευση της καλής του διακονίας προς την Εκκλησία.

Την ευχαριστιακή σύναξη παρακολούθησαν και οι πρόεδροι σωματείων και οργανώσεων και οι πρέσβεις Ρωσίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Στη συνέχεια, η ελληνική κοινότητα παρέθεσε προς όλους επίσημο γεύμα. Το βράδυ, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ζιμπάμπουε κ. Αντώνιος Αντωνιάδης, παρέθεσε δείπνο προς τιμή του Πατριάρχη.

Την επομένη το πρωί, Δευτέρα 13 Οκτωβρίου, ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε την Ελληνική σχολή Χαράρε, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τα παιδιά και να τονίσει την ανάγκη εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας. Ακολούθως είχε συνεργασία με τον οικείο Μητροπολίτη για τρέχοντα θέματα.

Το μεσημέρι, ο Πρέσβυς της Αιγύπτου παρέθεσε γεύμα προς τον Πατριάρχη, κατά τη διάρκεια του οποίου, τόνισε τη μεγάλη αγάπη και εκτίμηση της χώρας του προς το Πατριαρχείο και τον Μακαριώτατο προσωπικά. Ο Πατριάρχης με τη σειρά του, μετά τις ευχαριστίες του προς τον Αιγύπτιο πρόεδρο, τόνισε τις αγαστές σχέσεις που διέπουν Χριστιανούς και Μουσουλμάνους στην Αίγυπτο. 

Το βράδυ, ο Μακαριώτατος παρακολούθησε ημερίδα που οργάνωσε η Ελληνική Κοινότητα του Χαράρε με θέμα: Ο Ελληνισμός του Ζιμπάμπουε.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΑΡΕ

Την Τρίτη 14 Οκτωβρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ επισκέφθηκε την πρεσβεία της Ισπανίας στο Χαράρε με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της χώρας.

Το μεσημέρι, ο Έλληνας Πρέσβυς παρέθεσε γεύμα προς τιμή του Πατριάρχη στην πρεσβευτική κατοικία, στο οποίο παρέστησαν εκτός από τη συνοδεία του Μακαριωτάτου, πρέσβεις ευρωπαϊκών και ορθοδόξων χωρών, ο Καθολικός Νούντσιος και πρόεδροι σωματείων και συλλόγων της Ελληνικής κοινότητας.

Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Πρέσβυ για το γεύμα και τόνισε τη συνεργασία του με την Ελληνική κυβέρνηση αλλά και το ενδιαφέρον της μητέρας πατρίδας για το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Ο Μακαριώτατος πρόσφερε, ως ένδειξη αγάπης, στον κ. Πρέσβυ εικόνα του Μεγάλου Αθανασίου.

Το απόγευμα, ο Πατριάρχης συναντήθηκε με αρκετούς Έλληνες και Αφρικανούς με τους οποίους συζήτησε διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ο Μακαριώτατος, πριν αναχωρήσει από το Ζιμπάμπουε, επισκέφθηκε την κα Χαρίκλεια Παπαδοπούλου, αδελφή του μακαριστού Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε κυρού Κυρίλλου.

Το βράδυ, η Α.Θ.Μ. ο Πατριάρχης με τη συνοδεία του αναχώρησε από το αεροδρόμιο του Χαράρε με προορισμό το Κάιρο. Τον Πατριάρχη αποχαιρέτησαν ο οικείος Μητροπολίτης, οι Πρέσβεις Ελλάδας και Αιγύπτου, ο Πρόξενος της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας, η «Αρχόντισσα» των Εκκλησιών Αριάδνη Ψύλλου, κληρικοί και άλλοι παράγοντες.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΤΣΕΧΙΑΣ & ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ & ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ

(15 - 20 Οκτωβρίου 2003)

Επίσημη ειρηνική επίσκεψη στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής πραγματοποιεί από χθες Τετάρτη 15 Οκτωβρίου ε.ε., ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Τσεχίας και Σλοβακίας κ.κ. Νικόλαος συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Πράγας Krystof Pulec, τον Ιερέα Vaclav Jezek και τον Διάκονο Vladimir Koevar.

Στο αεροδρόμιο του Καίρου, τον Μακαριώτατο και τη συνοδεία του υπεδέχθησαν η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ', ο Σεβ. Μητροπολίτης Ερμουπόλεως Νικόλαος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Βαβυλώνος Θεοφύλακτος, ο Θεοφ. Επίσκοπος Νιτρίας Αλέξιος Πατριαρχικός Επίτροπος Καίρου, άλλοι Κληρικοί του Θρόνου, ο Επιτετραμμένος της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αίγυπτο κ. Γ. Χατζημιχελάκης, ο Πρέσβυς της Κύπρου κ. Φαίδων Αναστασίου, ο Γεν. Πρόξενος της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Ηρακλής Αστεριάδης, ο Α' Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Καίρου κ. Β. Σαραντινός και ο Πρόεδρος των Ελληνορθοδόξων Αραβοφώνων Mr. Robert Hosni.

Το ίδιο βράδυ εψάλη από πολυμελή βυζαντινή χορωδία η επίσημη δοξολογία της υποδοχής στον Ιερό Ναό των Αγ. Κων/νου και Ελένης Καίρου, χοροστατούντος του φιλοξενουμένου Προκαθημένου, παρουσία όλων των Αρχών και εκατοντάδων πιστών.

Στην προσφώνησή του ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας μεταξύ άλλων τόνισε: «... η ενταύθα άφιξή σας, αποτελεί έκφραση της ενότητας της Εκκλησίας, για την οποία εργαζόμεθα πάντες οι ανά τον κόσμον Προκαθήμενοι των παλαιφάτων Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών...ιδού όμως οι δύο παραδόσεις δεν είναι τίποτε άλλο παρά εκφράσεις της ενότητας της Εκκλησίας. Δια της παρουσίας σας η Εκκλησία του Χριστού φανερώνεται και η ενότητά της ακτινοβολείται...».

Στην αντιφώνησή του ο Μακαριώτατος κ.κ. Νικόλαος αναφέρθηκε στο γεγονός της παρουσίας του Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Πέτρου πριν από τρία έτη στην εκκλησιαστική του δικαιοδοσία και την συμβολή του ιδίου και της Αλεξανδρινής Εκκλησίας στην προώθηση της ενότητας των Ορθοδόξων. Ιδιαιτέρως συγκινητικές ήταν οι αναφορές στην μαρτυρική πορεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Τσεχίας και της Σλοβακίας κατά τα τελευταία έτη των δυσμενών πολιτικών συνθηκών, αλλά και στην προσπάθεια ανασυγκροτήσεως και ενδυναμώσεως και πάλιν αυτής της Εκκλησίας.

Ακολούθησε το επίσημο δείπνο, που παρετέθη από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, προς τιμήν του υψηλού επισκέπτου, σε όλες τις Διπλωματικές, Προξενικές, Κοινοτικές Αρχές της πόλεως, Κληρικούς, συνεργάτες και φορείς διαφόρους, αλλά και αρκετούς φίλους και συνεργάτες του Θρόνου, στο πλωτό εστιατόριο LE PACHA. Εκεί αντηλλάγησαν εκατέρωθεν θερμές προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις, στις οποίες και από τους δύο Προκαθημένους τονίστηκαν οι κόποι και οι αγώνες της Εκκλησίας για την επικράτηση της αγάπης και τη σταθεροποίηση της Ειρήνης, παρουσιάζοντας τον χαρακτήρα και τη μορφή του έργου της κάθε μιας Εκκλησίας ξεχωριστά. Η επίσημη αντιπροσωπεία κατέλυσε στο ξενοδοχείο RAMSIS HILTON.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Από το Πατριαρχικό Γραφείο Τύπου ανακοινώνεται ότι, από σήμερα 17η Οκτωβρίου 2003, η ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής www.greekorthodox-alexandria.org  εμπλουτίστηκε με το Εορτολόγιο Αγίων για το 2004

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΣ ΤΟΥ ΤΣΕΧΙΑΣ ΚΑΙ ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ

Την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου ε.ε. συνεχίστηκε στο Κάιρο η επίσημη επίσκεψη του Προκαθημένου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Τσεχίας και της Σλοβακίας, Μακαριωτάτου κ. Νικολάου. Το πρωί ο υψηλός επισκέπτης μαζί με την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρο Ζ΄ και τις συνοδείες τους από Αρχιερείς και Ιερείς μετέβησαν στο Κοπτικό Πατριαρχείο, προς επίσκεψη του Πατριάρχου  Σενούντα. Κατά την συζήτηση του Μακαριωτάτου Τσεχίας και Σλοβακίας με τον Κόπτη Πατριάρχη αναπτύχθηκαν εκατέρωθεν απόψεις και παρουσιάστηκε το ποιμαντικό έργο αμφοτέρων των Εκκλησιών, ο ρυθμός και η δύναμη της μοναχικής και ενοριακής ζωής και δράσεως, αλλά και η διοικητική δομή των δύο Εκκλησιών.

Ακολούθησε επίσκεψη και ξενάγηση στον ιστορικό και αρχαιολογικό χώρο των Πυραμίδων, του Μουσείου και της Σφίγγας. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν προσκυνηματικώς την Ιερά Πατριαρχική Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καίρου. Μετά από σύντομη προσφώνηση εντός του Καθολικού του Θεοφιλ. Επισκόπου Βαβυλώνος Θεοφυλάκτου, προισταμένου αυτής, και την ξενάγηση σε όλους τους χώρους της Μονής, που ακολούθησε, παρατέθηκε από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας γεύμα προς τιμήν των επισκεπτών.

Το απόγευμα επισκέφθηκαν διαδοχικά τους Ιερούς Ναούς Αγίου Νικολάου Χαμζάουι (Καθεδρικό), που είναι υπό ανακαίνιση, καθώς και την παρακείμενη Πατριαρχική Επιτροπεία, τους Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Ηλιουπόλεως της κοινότητος των Αραβοφώνων Ορθοδόξων με το παρακείμενο γηροκομείο, Υπεραγίας Θεοτόκου Ηλιουπόλεως και Εισοδίων της Θεοτόκου (παρεκκλήσιον Σπετσεροπουλείου). Παντού επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή από τους υπευθύνους και τους κληρικούς, αντηλάγησαν προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις, καθώς και αναμνηστικά δώρα. Ιδιαιτέρως ο πρόεδρος της κοινότητος στον Άγιο Νικόλαο Ηλιουπόλεως παρουσίασε το έργο της ενορίας, τόσο στους γέροντες, όσο και ευρύτερα σε όλο το ποίμνιο και τόνισε ότι η διαφορά στην γλώσσα δεν εμποδίζει ή ενοχλεί ούτε κατ’ ελάχιστο την ενότητα των πιστών σε όλο τον Αφρικανικό χώρο υπό την σκέπη και την καθοδήγηση του Σεπτού Προκαθημένου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας. Υπογραμμίστηκε δε ότι αποτελεί ιδιαίτερη ευλογία η παρουσία της Τσεχικής και Σλοβακικής Εκκλησίας δια του Προκαθημένου της ανάμεσά τους. Το πρόγραμμα των επισκέψεων έκλεισε με την ξενάγηση από τον Πρόεδρο της Κοινότητος κ. Χρήστο Καβαλή, παρουσία και άλλων επισήμων, στα Ελληνικά σχολεία της Ηλιουπόλεως, τους ξενώνες της κοινότητος και το πνευματικό-πολιτιστικό κέντρο της.

Τέλος από την Ελληνική Κοινότητα Καίρου παρετέθη προς τιμήν του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Τσεχίας και Σλοβακίας κ.κ. Νικολάου επίσημο δείπνο σε εστιατόριο της Ηλιουπόλεως, στο οποίο παρακάθησαν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, Αρχιερείς και άλλοι κληρικοί, Αρχές και φορείς, η Πρέσβυς της Αιγύπτου στην Ελλάδα κ. Magda Sahin και πολλοί πάροικοι. Κατά το δείπνο σε σύντομη προσλαλιά του ο πρόεδρος της Κοινότητος μίλησε για το θεσμικό δέσιμο και την παράλληλη πορεία και αδελφική συνεργασία, κατά τα τελευταία 150 χρόνια, Πατριαρχείου και Κοινότητος και ετόνισε ότι υπάρχει η έντονη συνείδηση της απόλυτης ενότητος και ταυτίσεως των δύο θεσμών. Ο Μακαριώτατος κ. Νικόλαος απάντησε με λόγους θερμούς αγάπης και ευχήθηκε ευόδωση του καλού έργου της Κοινότητος με υγεία, δύναμη και κάθε ευλογία.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΜΕ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου ε.ε., νωρίς το πρωί η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ δέχτηκε στο γραφείο του στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου (Παλαιού Καίρου) τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος για τον απόδημο Ελληνισμό κ. Παύλο Γερουλάνο, συνοδευόμενο από τον επιτετραμμένο της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Γεώργιο Χατζημιχελάκη και τον Γενικό Πρόξενο Καίρου κ. Ηρακλή Αστεριάδη.

Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν θέματα, που αφορούν στον απόδημο Ελληνισμό. Ο Μακαριώτατος, αφού συνεχάρη τον επισκέπτη για την πρόσφατη ανάληψη των καθηκόντων του, έκανε σύντομη αναφορά στο σημαντικό Ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου και τόνισε την ανάγκη συνεργασίας για την επίλυση των προβλημάτων. Ο κ. Γερουλάνος αναφέρθηκε στο πολυσχιδές έργο και τα οράματα της Γραμματείας και ζήτησε επίσης συνεργασία για την προβολή του όλου έργου. Στο τέλος της συναντήσεως ανταλλάχθηκαν αναμνηστικά δώρα.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

3η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΤΣΕΧΙΑΣ & ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ & ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ

Την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου ε.ε. μετά την συνάντηση της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρου Ζ΄ με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος για τον Απόδημο Ελληνισμό κ. Παύλο Γερουλάνο συνεχίστηκε η τρίτη και τελευταία ημέρα στο Κάιρο της Ειρηνικής επισκέψεως του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Τσεχίας και Σλοβακίας κ. Νικολάου.

Πρώτα, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη της όλης αντιπροσωπείας στο Μετόχι της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης Σινά, όπου την επίσημη αντιπροσωπεία υπεδέχθη ο εκπρόσωπος της Μονής στο Κάιρο Οσιολογιώτατος μοναχός Ααρών. Μετά την προσκύνηση, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας μίλησε στον Μακαριώτατο για την Μονή και το Μετόχι της στο Κάιρο.

Ο Μακαριώτατος Τσεχίας και Σλοβακίας αντιφώνησε μιλώντας για την πνευματική αξία του μοναχισμού και των μοναστηριών και για τους πνευματικούς θησαυρούς της Ιεράς Μονής Σινά. Ο Οσιολογιώτατος μοναχός Ααρών, προσέφερε στους φιλοξενουμένους, αλλά και στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, το χρυσό δακτυλίδι της Αγίας. Ακολούθησε κέρασμα στο αρχονταρίκι.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν όλοι τον Ιερό Ναό Αρχαγγέλων Ντάχερ. Μετά τη μεγαλειώδη υποδοχή από πλήθος κόσμου και τους προέδρους και εκπροσώπους των Αραβοφώνων κοινοτήτων, ο εφημέριος Αρχιμανδρίτης Ηλίας Χαμπίμπ προσεφώνησε τον Προκαθήμενο τονίζοντας ότι η χώρα αυτή που είναι ευλογημένη δέχεται τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Τσεχίας και Σλοβακίας με πολλή χαρά. Ακόμη τόνισε πόσο σημαντικό είναι ότι η ενορία αυτή των  Αραβοφώνων Ορθόδόξων είναι υπό την σκέπη του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Στην αντιφώνησή του ο Επισκέπτης ευχαρίστησε για την υποδοχή και την φιλοξενία, μίλησε για την ισχυρή πολιτιστική παράδοση των αραβοφώνων χριστιανών που εμπλουτίζει όλο τον Ορθόδοξο κόσμο. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα πολλά κοινά στοιχεία των δύο παραδόσεων με την μια κοινή ταυτότητα της Ορθοδόξου Πίστεως. Ακολούθως, όλο το εκκλησίασμα πήρε την ευχή των δύο Προκαθημένων και μετά παρετέθη δεξίωση στον κήπο του Ναού. Κατ’ αυτή πρώτος ο Mr. Robert Hosni, πρόεδρος όλων των Αραβοφώνων Ορθόδόξων της Αιγύπτου, ευχαρίστησε για την μεγάλη τιμή και ευλογία της παρουσίας των δυο Προκαθημένων ανάμεσα στους πιστούς. Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας σε σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στο πώς το Ιεραποστολικό Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αγκαλιάζει φυλές, λαούς, γλώσσες και παραδόσεις με μόνο γνώμονα την πίστη στο Θεό και την πολλή αγάπη, όπως την δίδαξε ο Χριστός και όπως εμείς πρέπει να τη διδάσκουμε. Τέλος, ο υψηλός Επισκέπτης ευχαρίστησε για άλλη μία φορά με εμφανή ικανοποίηση, αλλά και συγκίνηση, για την αβραμιαία και γεμάτη αγάπη φιλοξενία. Στην ανακαινισμένη αίθουσα του Ναού παρατέθηκε γεύμα εκ μέρους της κοινότητος των Αραβοφώνων του Ντάχερ, προς τιμήν του Επισκέπτη, στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, όλους τους Κληρικούς, τον Α΄ αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητος Καίρου και Άρχοντα Μ. Τελετάρχη του Θρόνου κ. Βασίλειο Σαραντινό και όλους τους υπευθύνους του ενοριακού έργου.

Μετά το γεύμα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Μουσείο του Καίρου, όπου εθαύμασαν με αναλυτική ξενάξηση τους θησαυρούς και την τέχνη του Αιγυπτιακού πολιτισμού.

Το βράδυ ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του Επισκέπτη και της συνοδείας του στο πλωτό "Χριστίνα" του κ. Δάκη Πάτσαλη στο Νείλο, στο οποίο παρακάθησαν οι συνοδοί Επίσκοποι, ιερείς της Επιτροπείας και της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Σ.Α.Ε. και η κα Στέφανου Ταμβάκη.

Το πρωί του Σαββάτου οι δύο Προκαθήμενοι με τη συνοδεία τους ανεχώρησαν οδικώς για την Πατριαρχική έδρα στην Αλεξάνδρεια.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΤΣΕΧΙΑΣ ΚΑΙ ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Το Σαββάτο 18 Οκτωβρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ και ο φιλοξενούμενος του Μακαριώτατος Μητροπολίτης Τσεχίας και Σλοβακίας κ.κ. Νικόλαος αφίχθησαν οδικώς από το Κάιρο στην Αλεξάνδρεια.

Αφού πρώτα εγκαταστάθηκε ο υψηλός επισκέπτης και οι συνοδοί του στο ξενοδοχείο Hilton Green Plaza Αλεξανδρείας, μετέβησαν στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, όπου ο Πρόεδρος της, κ. Χαράλαμπος Κατσιμπρής παρέθεσε επίσημο γεύμα.  Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας παρουσίασε τον Προκαθήμενο Μητροπολίτη, ενώ ο φιλοξενών Πρόεδρος στην προσφώνησή του αναφέρθηκε στην ιστορία της Πόλεως και εξήρε τον ανακαινιστικό άνεμο που πνέει στην Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας τόσο με την γόνιμη συνεργασία της με τον Πατριαρχείο, όσο και με την υποστήριξη του Ελληνικού Κράτους, ενώ προσέφερε αναμνηστική πλακέτα. 

Ο επίσημος προσκεκλημένος με θερμούς λόγους ευχαρίστησε για το προς τιμήν του γεύμα και επικέντρωσε την σύντομη προσλαλιά του στην αξία και την σημασία του Ελληνισμού και του Χριστιανισμού, όπως ενσωματώθηκαν στο ιεραποστολικό έργο των ιδρυτών της Εκκλησίας του Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου και κατέληξε με την φράση  «σας ευχαριστούμε που μας στείλατε τους δύο Έλληνες  για να μας διδάξουν τον Χριστιανισμό».

Κατόπιν, ο Μητροπολίτης Τσεχίας και Σλοβακίας περιηγήθηκε τον ανακαινιζόμενο Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και το παραπλήσιο Πατριαρχικό Μέγαρο.

Το απόγευμα επισκέφθηκε την περίφημη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, όπου ξεναγήθηκε και αργότερα  προσκύνησε τον Πατριαρχικό Ναό της Ι.Μ. Αγίου Σάββα, στην οποία στεγάζονται προσωρινώς τα Πατριαρχικά Γραφεία. Οι δύο Προκαθήμενοι είχαν ιδιαίτερη συνάντηση στο Πατριαρχικό Γραφείο κατά την διάρκεια της οποίας αντηλλάγησαν αναμνηστικά δώρα. Ακολούθησε δείπνο που προσφέρθηκε προς τιμήν του υψηλού επισκέπτη στην Πατριαρχική Τράπεζα.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Την Κυριακή 19 Οκτωβρίου ε.ε. οι Μακαριώτατοι Προκαθήμενοι των Εκκλησιών Αλεξανδρείας και Τσεχίας-Σλοβακίας κ.κ. Πέτρος Ζ΄ και Νικόλαος συλλειτούργησαν στον Ι. Πατριαρχικό Ναό Αγίου Σάββα Αλεξανδρείας πλαισιούμενοι υπό του Σεβασμ. Αρχιεπισκόπου Πράγας Χριστοφόρου, των Μητροπολιτών Πηλουσίου Ειρηναίου και Ερμουπόλεως Νικολάου, και του Θεοφιλ. Επισκόπου Νειλουπόλεως Γεωργίου, καθώς και των κληρικών συνοδών του προσκεκλημένου Προκαθημένου και του εν Αλεξανδρεία κλήρου.

Κατά την εκκλησιαστική σύναξη, η οποία τελέσθηκε με κάθε μεγαλοπρέπεια και τάξη ενώπιον των Ελληνικών Προξενικών και Κοινοτικών Αρχών, των εκπροσώπων Συλλόγων και Φορέων και πλήθους ελληνοφώνων και αραβόφωνων πιστών, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας, αφού αναφέρθηκε στο νόημα της ευαγγελικής περικοπής, συνδέοντας την Ανάσταση με την αγάπη, έκφραση της οποίας είναι η ενότητα των Εκκλησιών, προσφώνησε τον υψηλό επισκέπτη με θερμούς λόγους, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «στην αγωνία των Πατριαρχείων και των τοπικών Εκκλησιών δεν χωρεί η εκκοσμικευμένη εξουσιαστικότητα και η βίαιη επέμβαση. Αντιθέτως, τα τοπικά προβλήματα αντιμετωπίζονται υπό το πρίσμα της οικουμενικής διαστάσεως της Εκκλησίας…Στην εκκλησιαστική μας πορεία και την ιεραποστολική μας δράση σας αισθανόμεθα δίπλα μας. Στην εκκλησιαστική σας πορεία είμεθα κοντά σας. Συμπορευόμεθα αληθεύοντες εν αγάπη, αγαπώντες εν ελευθερία, χαίροντες εν αγαλλιάσει. Μία η πίστη μας, μία η προσδοκία μας, κοινός ο αγώνας για την διάδοση της ευαγγελικής αγάπης».

Με λόγους αγάπης, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Τσεχίας και Σλοβακίας  αντιφωνώντας ευχαρίστησε για την πρόσκληση και την γενομένη φιλοξενία και υπογράμμισε την χαρά του  που ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας λάμπρυνε με την παρουσία του την ενθρόνισή του κατά το 2000. Τέλος δε, προσέφερε στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας δώρα και  την ανώτατη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας, το παράσημο των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου. Επίσης, αναφέρθηκε στην συνεργασία των Εκκλησιών, και την ανάγκη αξιοποιήσεως της ιεραποστολικής πείρας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας από όλον τον χριστιανικό κόσμο. Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας προσέφερε στον Μητροπολίτη Νικόλαο ποιμαντορική ράβδο από ελεφαντόδοντο. 

Ακολούθως, παρατέθηκε επίσημο γεύμα στο ξενοδοχείο Hilton Green Plaza προς τιμήν των επισκεπτών από τον Προκαθήμενο Αλεξανδρείας, ο οποίος κατά την προσφώνησή του συνέδεσε την ευχαριστιακή τράπεζα με την υλική τροφή και υπογράμμισε: «Οι ιστορικές δυσκολίες των Εκκλησιών φαίνεται ήδη να περιορίζονται, καθώς όλη η Εκκλησία μετά από την καιρική σταύρωσή της, ένεκα εξωτερικών παραγόντων, οδεύει προς φανερή ανάσταση, μολονότι η εκκλησιαστική ζωή ήταν πάντοτε και παραμείνει ‘σταυροαναστάσιμη’». Ο Μακαριώτατος προσκεκλημένος ευχαρίστησε και πάλι, τονίζοντας ότι η ενταύθα επίσκεψή του θα παραμείνει ανεξίτηλα αποτυπωμένη στη μνήμη της Εκκλησίας του, εφόσον θα την μεταφέρει στο ποίμνιό του.

Το βράδυ παρατέθηκε δείπνο προς τιμήν του Επισκέπτου και της συνοδείας του, στον Ελληνικό  Ναυτικό Όμιλο Αλεξανδρείας, κατά το οποίο τον προσφώνησαν ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας εξαίροντας την πλήρη επιτυχία της επισκέψεως και δήλωσε ότι είναι πάντοτε ευπρόσδεκτος στα όρια της δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.  Ο Πρόεδρος του Ομίλου κ. Εδμόνδος Κασιμάτης κατά την ομιλία του έκανε σύντομη ιστορική αναδρομή στην ιστορία του Ομίλου και παρεκάλεσε τον Μακαριώτατο να μεταφέρει την αδελφική αγάπη των Αλεξανδρέων Ελλήνων προς τον φίλο λαό των χωρών Τσεχίας και Σλοβακίας, ενώ προσέφερε αναμνηστικά δώρα. Τέλος, ο υψηλός προσκεκλημένος ευχαρίστησε για την αγάπη της φιλοξενίας και ευχήθηκε προς όλους υγεία και επιτυχία στα έργα τους.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΤΣΕΧΙΑΣ & ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Την Δευτέρα 20 Οκτωβρίου ε.ε., ολοκληρώθηκε η επίσημη ειρηνική επίσκεψη του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Τσεχίας και Σλοβακίας κ.κ. Νικολάου στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Νωρίς το πρωί η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ μαζί με τον Σεβ. Μητροπολίτη Πηλουσίου Ειρηναίο και τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως Γεώργιο προγευμάτισε με τον φιλοξενούμενο Προκαθήμενο και την συνοδεία του στο ξενοδοχείο Hilton Green Plaza.

Κατά την διάρκεια του προγεύματος οι δύο Προκαθήμενοι έκαναν απολογισμό της επισκέψεως και τόνισαν την επιτυχία αυτής.

Στην συνέχεια ο επίσημος προσκεκλημένος αναχώρησε συνοδευόμενος από τον Επίσκοπο Νειλουπόλεως Γεώργιο για το Κάιρο. Εκεί τους υποδέχτηκαν οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Νιτρίας Αλέξιος και Βαβυλώνος Θεοφύλακτος και κληρικοί της Επιτροπείας  Καίρου. Ακολούθησε γεύμα στο ξενοδοχείο Movenbick. Αργά το μεσημέρι ο υψηλός επισκέπτης και η συνοδεία του αναχώρησαν για την Σλοβακία. Στο αεροδρόμιο τους προέπεμψαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ερμουπόλεως Νικόλαος, οι προαναφερθέντες Επίσκοποι, κληρικοί και εκπρόσωποι της Ελληνικής Πρεσβείας και της Ελληνικής Κοινότητας Καίρου.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Με μεγάλη λαμπρότητα γιόρτασε και φέτος την επέτειο του «ΟΧΙ»  η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας. Οι εκδηλώσεις άρχισαν την Κυριακή 26 Οκτωβρίου ε.ε. με την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία που τελέστηκε με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Σάββα. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νειλουπόλεως κ. Γεώργιος.

Πριν την Δοξολογία τελέστηκε αρτοκλασία με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου καθώς και το 40ημερο μνημόσυνο του εκπαιδευτικού των Ελληνικών Σχολείων Αλεξανδρείας Μιλτιάδη Γαλάνη.

Στη συνέχεια τελέστηκε η Δοξολογία παρουσία των Διπλωματικών Αρχών της Ελλάδας με επικεφαλής την Γενικό Πρόξενο Αλεξανδρείας κα. Κωνσταντίνα Αθανασιάδου, του Προέδρου της ΕΚΑ και των Κοινοτικών Επιτρόπων, εκπροσώπων των παροικιακών Σωματείων και του συνόλου των καθηγητών, διδασκάλων, μαθητών, προσκόπων και  παροίκων.

Στο τέλος της Δοξολογίας η κα. Αθανασιάδου ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Πολιτείας διάβασε εορταστικό μήνυμα αναφερόμενο στο έπος του 40 και στον αγώνα των Ελλήνων κατά των φασιστικών στρατιών.

Ακολούθως, στην Μεγάλη Αίθουσα της Μονής ο Μακαριώτατος δέχθηκε τις αρχές και τους πιστούς καθώς και ομάδες προσκυνητών εξ Ελλάδος και Κύπρου μεταξύ των οποίων και μέλη της Ομοσπονδίας Συλλόγων Κεντρικής Μακεδονίας Αττικής με επικεφαλής την Πρόεδρο κα. Νάκυ Τσαρουχά. Η κα. Τσαρουχά προσέφερε στον Μακαριώτατο αναμνηστική πλακέτα του Συλλόγου ευχαριστώντας τον για το έργο που επιτελεί στην Αφρικανική ήπειρο. Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε για την πλακέτα και τα καλά λόγια και ανταπέδωσε την ευγενή χειρονομία προσφέροντας εικόνα του Αγίου Μάρκου για να προστατεύει και ευλογεί τα μέλη της ομοσπονδίας και το έργο της.

Το απόγευμα ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νειλουπόλεως Γεώργιος εκπροσώπησε τον Μακαριώτατο λόγω απουσίας του σε ποιμαντική επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Πηλουσίου (Πορτ Σαιδ) στην εκδήλωση ‘Αλέξανδρος ο άνθρωπος’ που διοργάνωσε η ΕΚΑ και η Ομοσπονδία Συλλόγων Κεντρικής Μακεδονίας Αττικής στην αίθουσα Ιουλίας Σαλβάγου. Κύριως ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο κ. Αντώνιος Καραβίας, Οικονομολόγος – ερευνητής της αρχαίας ελληνικής γραμματείας με θέμα ‘Αλέξανδρος ο άνθρωπος’. Κατά την διάρκεια της ομιλίας προβλήθηκαν διαφάνειες από την έκθεση 200 πινάκων από όλο το κόσμο με τίτλο ‘ο Μέγας Αλέξανδρος στην ευρωπαική τέχνη΄’, που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1997.

Κατά την διάρκεια της εκδηλώσεως χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος της ΕΚΑ κ. Χαραλ. Κατσιμπρής, η κα. Αθανασιάδου και η κα. Νάκυ Τσαρουχά. Η όλη εκδήλωσε έκλεισε με χαιρετισμό του Πατριάρχου, τον οποίο διάβασε ο Επίσκοπος Γεώργιος. Μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο Μακαριώτατος απηύθυνε και τα παρακάτω λόγια: ‘Το Πατριαρχείον Αλεξανδρείας χαίρει και πάντοτε επευλογεί αναλόγους συνάξεις και εκδηλώσεις μνήμης, ως η παρούσα, διότι καθ’ όλην την διάρκειαν της ιστορικής του διαδρομής υπήρξε πάντοτε δύναμις ενοποιός, δύναμις διακονίας αγάπης, καταλλαγής και συμφιλιώσεως’.

Την Δευτέρα το πρωί ο Επίσκοπος Γεώργιος εκπροσώπησε τον Μακαριώτατο στον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου που διοργάνωσαν τα Σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας στην αίθουσα Ιουλίας Σαλβάγου και στην μαθητική παρέλαση που ακολούθησε στον προαύλιο χώρο. Χαιρετισμό απηύθυνε η Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κα. Κων/ντινα Αθανασιάδου.και τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο φιλόλογος Απόστολος Τριφύλλης, ο οποίος μαζί με την καθηγήτρια Κυριακή Γεωργιακάκη είχαν την όλη επιμέλεια της εορτής.

Μετά την γιορτή ακολούθησε η παράδοση των σημαιών στους αριστεύσαντες μαθητές, η έπαρση των σημαιών Ελλάδας και Αιγύπτου, η παρέλαση των Σχολείων και Ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί.

Πριν την υποστολή της σημαίας ο Επίσκοπος Γεώργιος μετέφερε σε όλους τους παρευρισκομένους και ιδιαίτερα στους εκπαιδευτικούς και μαθητές τις ευχές και ευλογίες του Πατριάρχη συγχαίροντας όλους για την επιτυχία της εορτής και  τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι τέτοιου είδους γιορτές αποτελούν την ιδιαιτερότητα του ελληνικού έθνους στον τρόπο αποτιμήσεως φόρου και τιμής σε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας μας και για να υπερασπίσουν τα όσια και ιερά του έθνους μας.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΠΟΡΤ ΣΑΪΔ

Το απόγευμα της Κυριακής 26 Οκτωβρίου ε.έ. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος ο Ζ΄, συνοδευόμενος από τον Πατριαρχικό Διάκονο κ. Νεκτάριο Κοντογιώργο, αφίχθη στην πόλη του Πόρτ Σάϊδ, έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Πηλουσίου, προκειμένου να τελέσει τους γάμους της θυγατρός του Οικονόμου π. Χαμπίμπ Αμίρχομ, Αικατερίνης μετά του εκλεκτού νέου Άτεφ.

Τον Μακαριώτατο υποδέχθηκαν στο Πορτ Σάιδ, ο Σεβ. Μητροπολίτης Πηλουσίου και Γενικός Πατριαρχικός Επίτροπος Ειρηναίος και εκπρόσωποι των Ελληνικών και Αραβικών Κοινοτήτων. Ο Πατριάρχης είχε την ευκαιρία να επιβλέψει το πρόσφατα ανακαινισμένο κτίριο της Ιεράς Μητροπόλεως και να συνεργαστεί με τον οικείο Μητροπολίτη για θέματα της Ιεράς Μητροπόλεως.

Στη συνέχεια  ο Μακαριώτατος έφτασε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος όπου τον υποδέχθηκαν κληρικοί της Μητροπόλεως, η Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος κα. Χρυσούλα Θεοχάρους, ο Πρόεδρος της Ελληνορθοδόξου Κοινότητος των Αραβοφώνων κ. Μήτρη Ναγκίμπ Αμίρχομ, μέλη της Ελληνικής Κοινότητας, πλήθος Αραβορθόδοξου ποιμνίου καθώς και κληρικοί της Κοπτικής και της Προτεσταντικής Εκκλησίας που άμα το ακούσματι της  αφίξεως του Προκαθημένου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας έσπευσαν να υποβάλουν τα σέβη τους και να αποδείξουν για μια ακόμη φορά τις καλές σχέσεις που διέπουν τις χριστιανικές ομολογίες στην Αίγυπτο.

Ο Πατριάρχης συνάντησε τους εναπομείναντες Έλληνες και εκπροσώπους των Αραβοφώνων στο εντευκτήριο της Ελληνικής κοινότητος όπου τους μίλησε  και τους ενθάρρυνε λέγοντάς τους να συνεχίσουν να κρατούν ζωντανές τις κοινότητες έχοντας πάντα στο πλευρό τους την Εκκλησία και ιδιαίτερα την Ευχή και την Ευλογία του Προκαθημένου αυτής.

Κατόπιν ο Μακαριώτατος αφού τους ευχήθηκε και τους ευλόγησε, τέλεσε το Μυστήριο του Γάμου των μελλονύμφων Άτεφ και Αικατερίνης, θυγατρός του πατρός Χαμπίμπ Αμίρχομ. Ο Μακαριώτατος εξήρε την δραστηριότητα του πατρός Χαμπίμπ και τον παρουσίασε ως πρότυπο σωστού ιερέα και οικογενειάρχη έχοντας αρκετά, σωστά και αφιερωμένα τέκνα στην Εκκλησία Του Χριστού.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος παρευρέθη στην γαμήλια δεξίωση όπου και ευχήθηκε σε όλους. Το βράδυ της ιδίας ημέρας ο Πατριάρχης παρέστη στο δείπνο που παρέθεσε η Ελληνική κοινότητα Πόρτ Σαϊδ προς τιμή του. Στο δείπνο παρόντες ήταν ο Μητροπολίτης Πηλουσίου, η Πρόεδρος της Ελληνικής κοινότητος κα. Χρυσούλα Θεοχάρους, και εκπρόσωποι των δύο κοινοτήτων. Ο Μακαριώτατος αφού δέχθηκε τις ευχές όλων,  τους ευχαρίστησε για την θερμή αυτή φιλοξενία και κατέλυσε στην Ιερά Μητρόπολη.

Το πρωί της επομένης ημέρας ο Πατριάρχης επισκέφθηκε στις κρατικές φυλακές Πόρτ Σάϊδ τον ορθόδοξο φυλακισμένο κ. Χαλίλ Ευθίμ. Ο Μακαριώτατος συζήτησε με τον φυλακισμένο δίνοντάς του κουράγιο και δύναμη λέγοντάς του ότι η Εκκλησία είναι πάντα Εκκλησία αγάπης και μετανοίας και ευχαρίστησε την ηγεσία των φυλακών για την επιδεικνυομένη αγάπη προς τους φυλακισμένους.

Τέλος ο Μακαριώτατος προπέμφθει από τον οικείο Μητροπολίτη στην έξοδο της πόλης όπου στη συνέχεια επέστρεψε στην έδρα του.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ αναχώρησε το απόγευμα της Τετάρτης 29 Οκτωβρίου ε.ε. από την έδρα του Αλεξάνδρεια με προορισμό την Θεσσαλονίκη προκειμένου να παραστεί στο επιστημονικό συμπόσιο με θέμα ‘Χριστιανική Μακεδονία. Θεσσαλονίκη – Αλεξάνδρεια’ που διοργανώνουν η Αντιδημαρχία πολιτισμού, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης δια του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας και το Ίδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού στο πλαίσιο των "Δημητρίων 2003".

Στόχος του συνεδρίου είναι να αναδειχθεί η ιστορική και πολιτισμική φυσιογνωμία των δύο πόλεων και θα εξεταστούν προσωπικότητες που συνέδεσαν τις δύο πόλεις μέσω του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Κατά την διάρκεια της εκεί παρουσίας του ο Μακαριώτατος θα επισκεφθεί την πόλη της Κατερίνης, το Δίον της Πιερίας, το Καρίπειον Μέλαθρον, το Μπίλλειο Μέγαρο – Κέντρο Ιστορίας Δήμου Θεσσαλονίκης, και θα παραστεί σε πανηγυρική συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της συμπρωτεύουσας. Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου θα προστεί της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος της Θεολογικής Σχολής.

Πριν ολοκληρώσει την 7ήμερη παραμονή του στην Ελλάδα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας θα παραστεί στους εορτασμούς του Συλλόγου Αιγυπτιωτών Ελλάδος για την επέτειο της ιδρύσεώς του.  

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Προερχόμενος από την Αλεξάνδρεια η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, έφθασε το απόγευμα της Πέμπτης 29 Οκτωβρίου ε.ε. στην Αθήνα. Το πρωί της Παρασκευής κατήλθε στο γραφείο των Αθηνών, όπου συνεργάσθηκε για υπηρεσιακά θέματα με τον εκπρόσωπό του Σεβ. Μητροπ. Καρθαγένης Χρυσόστομο και δέχθηκε πολλούς συνεργάτες και φίλους του Πατριαρχείου.

Στις 10:30 π.μ. επισκέφθηκε στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλο με τον οποίο είχε εγκάρδια και φιλική συζήτηση επί διαφόρων εκκλησιαστικών ζητημάτων. Κατά τη διάρκεια της συζητήσεως, οι δύο Προκαθήμενοι ασχολήθηκαν με θέματα που απασχολούν το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, για τα οποία ο Μακαριώτατος Αθηνών έδειξε θερμό ενδιαφέρον, τονίζοντας ότι θα βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο το ιεραποστολικό κυρίως έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Διά το εκκλησιαστικό θέμα που έχει ανακύψει, οι δύο εκκλησιαστικοί ηγέτες συμφώνησαν ότι αυτό θα πρέπει να λυθεί με τον διάλογο και στα πλαίσια πνεύματος αγάπης, σεβασμού και ενότητας, επ’ αγαθώ της ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και του ευσεβούς λαού του Θεού. Με αγάπη αναχώρησε ο Πατριάρχης συνοδευόμενος μέχρι της πύλης του Μεγάρου υπό του Αρχιεπισκόπου, του Πρωτοσύγκελου Αθηνών και των συνεργατών του.

Ακολούθως, στις 11:30 π.μ. ο Πατριάρχης επισκέφθηκε στο Δημαρχείο Αθηνών μαζί με τον Μητροπ. Καρθαγένης και  τον κ. Πάτροκλο Παπαστεφάνου την εντιμ. Δήμαρχο Αθηναίων κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία τον υποδέχθηκε με βαθύτατο σεβασμό και κάθε τιμή. Κατά τη διάρκεια της συζητήσεως, ο Μακαριώτατος συγχάρηκε  την κ. Δήμαρχο για τα νέα της καθήκοντα και της ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο της, κυρίως δε για την επιτυχή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο επιτελούμενο έργο της Εκκλησίας σε όλη την Αφρική και ζήτησε την αρωγή της σε έργα φιλανθρωπίας, τα οποία το Πατριαρχείο σχεδιάζει.

Μετά την εγκάρδια αυτή φιλική συζήτηση ο Μακαριώτατος αναχώρησε, προπεμθείς από την Δήμαρχο, την Αντιδήμαρχο και τους συνεργατών της και γευμάτισε με συνεργάτες του σε γνωστό εστιατόριο των Αθηνών. Το απόγευμα αναχώρησε για Θεσσαλονίκη προκειμένου να λάβει μέρος στο Συμπόσιο των 38ων Δημητρίων με γενικό τίτλο: «Θεσσαλονίκη-Αλεξάνδρεια».

Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» τον Μακαριώτατο υποδέχθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπ. Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Προκόπιος, ο Μητροπολίτης Καμερούν Δημήτριος μετά των συνεργατών του, εκπρόσωπος του Τοποτηρητή της Μητροπ. Θεσσαλονίκης, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Π. Ψωμιάδης, ο Αντιδήμαρχος κ. Αν. Γυφτόπουλος, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου κ. Β. Παπαγεωργόπουλου, ο Πρόεδρος του προγράμματος «Οικουμενικός Ελληνισμός» κ. Πανουσόπουλος, ο Γ. Πρόξενος της Κύπρου στην Θεσσαλονίκη κ. Θεοχάρους, ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ι. Αντωνόπουλος, ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής κ. Χρ. Οικονόμου, πολλοί πανεπιστημιακοί καθηγητές, εκπρόσωποι ιεραποστολικών συλλόγων και άλλοι επίσημοι. Σε σύντομη δήλωση προς τοπικό τηλεοπτικό σταθμό εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του στην Θεσσαλονίκη, ευχαρίστησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, τις αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και τις τοπικές εκκλησιαστικές αρχές  για την πρόσκληση και την φιλοξενία.

Το βράδυ, ο Γ. Πρόξενος της Κύπρου στην Θεσσαλονίκη κ. Θεοχάρους προσέφερε δείπνο προς τιμήν του Μακαριωτάτου. Κατά την προσφώνησή του μεταξύ άλλων αφού ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο  για την αποδοχή της προσκλήσεώς του, εξέφρασε την ευαρέσκεια της Κυπριακής Κυβερνήσεως για τον τρόπο χειρισμού και προβολής της Κύπρου και του εθνικού προβλήματος της και παραλλήλως για το ενδιαφέρον με το οποίο παρακολουθεί η Κυπριακή Κυβέρνηση το θεάρεστο Πατριαρχικό έργο στην Αλεξάνδρεια και την Αφρική. Μετέφερε δε δώρο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσου Παπαδοπούλου, ενώ ο Μακαριώτατος κατά την αντιφώνησή του είπε για την ανάγκη επιλύσεως του Κυπριακού προβλήματος τονίζοντας:

«Η πρόσφατη υπογραφή της συνθήκης εντάξεως της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έδωσε πράγματι νέα ώθηση στην ανάπτυξη της Μεγαλονήσου. Είναι επίσης βέβαιο ότι θα επιφέρει την προσδοκώμενη από όλους μας πραγματική πρόοδο της λύσεως του χρονίζοντος εθνικού προβλήματος. Τα δίκαια αιτήματα της Κύπρου υποστηρίζονται αξιοχρέως και επαξίως από την μητέρα πατρίδα Ελλάδα, όπως επίσης και από κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο σε όλο τον κόσμο, διότι στηρίζονται στις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των απορρεόντων εξ αυτών συνεπειών…Η παρουσία , προκοπή και ανάπτυξη των εν Ελλάδι διαβιούντων Κυπρίων είναι δυνατόν να λειτουργήσει ως μία ακόμη γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των δύο κρατών, είμαστε ενιαίο, ένα και το αυτό έθνος».

Τέλος δε επέδωσε αναμνηστικά δώρα τόσο προς τον κ. Πρόξενο, όσο και προς τον παρόντα κ. Κ. Σταματάρη, Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος.

Τον Μακαριώτατο Πατριάρχη συνοδεύουν ο Αρχιμανδρίτης Καλλίστρατος Οικονόμου και ο Πατριαρχικός Διάκονος Νεκτάριος Κοντογιώργος.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------