Νοέμβριος  2003

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΙΤΡΟΥΣ - ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ

Η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, συνοδευόμενος από τους Σεβ. Μητρ. Καρθαγένης Χρυσόστομο και Καμερούν Δημήτριο, την εξ Αλεξανδρείας συνοδεία του και  καθηγητές της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, επισκέφθηκε την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου ε.ε. την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, όπου στο  Επισκοπείο έγινε δεκτός υπό του Σεβασμ. Μητροπολίτου κ. Αγαθονίκου και των συνεργατών του. Στην αίθουσα του Θρόνου και σε πνεύμα αγάπης και αμεσότητας  αντηλλάγησαν προσφωνήσεις και δώρα, ενώπιον πάντων των αρχών της πόλεως μεταξύ του οικείου Μητροπολίτη, του Νομάρχη Πιερίας κ. Γ. Παπαστεργίου, του Δημάρχου Κατερίνης κ. Ι. Αμοιρίδη και του Προκαθημένου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, κατά τις οποίες έγινε ειδική μνεία στην εξ Αλεξανδρείας καταγωμένη προστάτιδα Κατερίνης Αγία Αικατερίνη την Μεγαλομάρτυρα και Νύμφη του Χριστού.

Αμέσως μετά, μετέβη στο Δημοτικό Μέγαρο όπου έγινε δεκτός από τον Δήμαρχο κ. Γ. Παπαχρήστο, αντηλλάγησαν προσφωνήσεις και δώρα και κατόπιν μετέβη στο Μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο, όπου ξεναγήθηκε από τον καθηγητή κ. Παντερμανλή.

Ακολούθως, επισκέφθηκε το ορεινό χωριό Σκοτίνα Πιερίας, γενέτειρα του αοιδίμου προκατόχου του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας Καλλινίκου (19ος αι.), ενώπιον της προτομής του οποίου τέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεώς του, ενώ αργότερα ο Δήμαρχος Ανατολικού Ολύμπου κ. Ι. Ταρουχάς παρέθεσε επίσημο γεύμα κατά το οποίο αντηλλάγησαν προσφωνήσεις και δώρα.

Το απόγευμα, ο Μακαριώτατος παρέστη σε επίσημη συνεδρίαση των καθηγητών της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κατά την οποία τον προσφώνησαν ο Κοσμήτορας της Σχολής, οι Πρόεδροι των δύο τμημάτων της και ακολούθησε δημιουργικός διάλογος. Η συζήτηση περιστράφηκε σε θέματα ενημερώσεως των καθηγητών για την τρέχουσα κατάσταση που επικρατεί στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, τόσο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, όσο και για τον σχεδιασμό του όλου έργου, κυρίως δε για ζητήματα συντηρήσεως και αναδείξεως των μνημείων και των θησαυρών (εικόνων, χειρογράφων κωδίκων και εγγράφων, έργων μικροτεχνίας κ.λπ.) και επίσης, για τα ζητήματα της ιεραποστολής.  Η γόνιμη συζήτηση κατέληξε σε δεσμεύσεις συνεργασίας εκ μέρους των καθηγητών και ο Πατριάρχης ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον και την διάθεση αρωγής του Πατριαρχικού έργου στην έδρα και την λοιπή Αφρικανική ήπειρο και παραλλήλως εξέφρασε την ευχή υλοποιήσεως τους.

Κατόπιν, ο Μακαριώτατος εισήλθε στον Ναό της Αγίας Τριάδος, παρεκκλήσιο ευρισκόμενο εντός της Θεολογικής Σχολής, όπου μετά από τους σχετικούς χαιρετισμούς του Νομάρχου, του Δημάρχου και των Πανεπιστημιακών Αρχών κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Συμποσίου των 38ων Δημητρίων με τίτλο «Θεσσαλονίκη-Αλεξάνδρεια». Κατά την ομιλία του ευχαρίστησε και συνεχάρη τους οργανωτές του Συμποσίου για την επιλογή του θέματος, την πρόσκληση και την φιλοξενία και αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς των δύο πόλεων, καθώς ο Μ. Αλέξανδρος, όταν ίδρυσε την Αλεξάνδρεια, το πνευματικό αυτό κέντρο γνώσεως και ανεξιθρησκίας, έθεσε τις πολιτικές, κοινωνικές και ιδεολογικές προϋποθέσεις για την οικουμενική διάδοση του ευαγγελικού μηνύματος και μεταξύ άλλων είπε: «Η υπερχιλιετής βυζαντινή ‘οικουμένη’ εκφράσθηκε πλήρως κατά την Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο, της οποίας τα θεμέλια είχαν προηγουμένως τεθεί από τον αοίδιμο προκάτοχό μας Αθανάσιο τον Μέγα, στα έργα του οποίου ανεβρίσκονται οι απαρχές ενός πλήρως διαμορφομένου συστήματος που αναφερόταν σε όλο το φάσμα του εκκλησιαστικού και αυτοκρατορικού βίου, όπως η επικράτηση του εξωβιβλικού όρου ‘ομοούσιος’, οι σχέσεις συναλληλίας Εκκλησίας-Πολιτείας, ο καθορισμός της ημέρας εορτασμού του Πάσχα και ο προσδιορισμός του Κανόνος της Αγίας Γραφής».

Ακολούθησε σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το οποίο έκλεισε με τον Πολυχρονισμό του Πατριάρχη, και στην δεξίωση που ακολούθησε ο Μακαριώτατος συζήτησε με πολλούς από τους παριστάμενους.

Τέλος, ο Πατριάρχης και οι συνοδοί του μετέβησαν στο Καρίπειο Μέγαρο, όπου εδρεύει το Κέντρο Εθνικού και Θρησκευτικού  Προβληματισμού. Εκεί, ξεναγήθηκε στους χώρους του Ιδρύματος, ενημερώθηκε για τις εργασίες και τα προγράμματά του και παρέστη σε επίσημο δείπνο, κατά τη διάρκεια του οποίου τίμησε με το παράσημο του Αγίου Μάρκου τον Πρόεδρο του Ιδρύματος, Καθηγητή κ. Αθ. Καραθανάση για την προσφορά του Ιδρύματος στην προαγωγή των Θεολογικών Γραμμάτων και την όλη μέριμνα που αυτό επιδεικνύει για την Εκκλησία. Ο τιμηθείς Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την διάκριση και τόνισε, ότι πρόκειται για την υψηλότερη και σημαντικότερη τιμή που έχει δεχθεί το Ίδρυμα από της ιδρύσεώς του.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΣΥΜΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

Το Σαββάτο 1η  Νοεμβρίου 2003, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ μετέβη στο Μπίλλειο Μέγαρο, όπου αφού ξεναγήθηκε στους χώρους του Ιδρύματος από τον κ. Αν. Μπίλλη, μετείχε των εργασιών του Συμποσίου, το οποίο διεξήχθη στους χώρους του Ιδρύματος. Στο Συμπόσιο, ομίλησαν εξέχουσες προσωπικότητες των θεολογικών γραμμάτων που ασχολήθηκαν κυρίως με θέματα που αφορούσαν τις σχέσεις της Μακεδονίας και ιδιαιτέρως της Θεσσαλονίκης με την Μεγάλη Πόλη της Αλεξάνδρειας, την πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Πριν από το διάλειμμα, ο Μακαριώτατος ανήλθε στο βήμα και κάλεσε τον κ. Μπίλλη, τον οποίο, αφού ευχαρίστησε για την προσφορά του στην  πόλη της Θεσσαλονίκης και το Πατριαρχείο, του απένειμε, εν μέσω χειροκροτημάτων, το παράσημο του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστή Μάρκου. Ο τιμηθείς κατασυγκινημένος ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για την τιμή και υποσχέθηκε συμπαράσταση στο ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου.

Ακολούθως, ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε τον Νομάρχη Θεσσαλονίκης κ. Παν. Ψωμιάδη, όπου έγινε δεκτός με τις καθιερωμένες τιμές και συναισθήματα αγάπης και εκτιμήσεως. Στο γραφείο του Νομάρχη, ο κ. Ψωμιάδης με θερμά λόγια και εγκαρδιότητα καλωσόρισε τον Πατριάρχη και αναφέρθηκε στο επιτελούμενο έργο του Πατριαρχείου στην Αφρικανική ήπειρο, χάριν των πονεμένων λαών της Αφρικής, στους οποίους αθόρυβα μεταδίδει την Ορθοδοξία και τις αξίες του Ελληνισμού.

Ο Μακαριώτατος, αφού ευχαρίστησε τον κ. Νομάρχη για τους λόγους της αγάπης του, αναφέρθηκε στην πορεία του Πατριαρχείου δια μέσου των αιώνων, και τόνισε την προσφορά του στα θεολογικά γράμματα και την επιστήμη. Ο Πατριάρχης στάθηκε για λίγο στην σημερινή πορεία του Πατριαρχείου, η οποία είναι πορεία ιεραποστολική, κοινωνική και  φιλανθρωπική. Ο Μακαριώτατος τίμησε τον κ. Νομάρχη με τον Σταυρό του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστή Μάρκου για την προσφορά του στην πατρίδα και την Εκκλησία. Ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων και ο Μακαριώτατος αναχώρησε, προπεμφθείς εν μέσω τιμών και σεβασμού.

Το μεσημέρι, με την συνοδεία του και τον καθηγητή Α. Καραθανάση μετέβη στο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, όπου ο Υπουργός κ. Χ. Καστανίδης τον υποδέχθηκε μετά πάσης αγάπης και σεβασμού. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο υπουργείο διεξήχθη εγκάρδια και φιλική συζήτηση και ο κ. Υπουργός αφού ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για την παρουσία του και αφού εξήρε το επιτελούμενο έργο στην Αφρική ζήτησε περισσότερες πληροφορίες για την σημερινή κατάσταση και για το επιτελούμενο από την Αλεξανδρινή Εκκλησία ιεραποστολικό έργο.

Ο Μακαριώτατος εν συντομία αναφέρθηκε στην σημερινή αποστολή του Πατριαρχείου  που είναι έργο ιεραποστολικό, έργο μεταδόσεως του λόγου του Θεού και τόνισε κυρίως την προσπάθεια ανεγέρσεως όχι μόνο ιερών ναών, αλλά και κοινωφελών ιδρυμάτων, όπως εξωτερικών ιατρείων, ορφανοτροφείων, παιδικών σταθμών, κ.λπ. Δόθηκε ακόμη η ευκαιρία στον Μακαριώτατο να εξάρει στον κ. Υπουργό την οικονομική ενίσχυση της Ελληνικής Κυβερνήσεως, των Εκκλησιών Ελλάδος και Κύπρου, των ιεραποστολικών Συλλόγων και Σωματείων και του απλού Ελληνικού λαού για το επιτελούμενο ιεραποστολικό και φιλανθρωπικό έργο του Πατριαρχείου. Ο κ. Υπουργός υποσχέθηκε στον Μακαριώτατο την συμπαράσταση της Ελληνικής Πολιτείας και του ιδίου και ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.

Ο Πατριάρχης εν συνεχεία μετέβη στο Μητροπολιτικό Μέγαρο της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, όπου ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Διονύσιος, τοποτηρητής της Ι. Μ. Θεσσαλονίκης παρέθεσε φιλικό γεύμα προς τιμή του Μακαριωτάτου, στο οποίο παρακάθησαν ο Νομάρχης, ο Αντιδήμαρχος, καθηγητές της Θεολογικής Σχολής και πολλοί φίλοι. Κατά τη διάρκεια του γεύματος έγιναν οι σχετικές προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις και ανταλλαγές δώρα.

Το βράδυ, ο Πατριάρχης επισκέφθηκε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, όπου τον υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος κ. Δ. Μπακατσέλος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου και μετά από σύντομη περιήγηση στους χώρους του Επιμελητηρίου έγινε μεγάλη τιμητική εκδήλωση ενώπιον πολλών επισήμων και εκπροσώπων τοπικών φορέων προς τιμήν του Μακαριωτάτου.

Κατά την προσφώνησή του,  ο κ. Πρόεδρος εξήρε τη σημασία της σχέσεως του Επιμελητηρίου με την Εκκλησία γενικώς και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ειδικότερα, και τόνισε το αναγεννητικό έργο που συντελείται σε αυτό υπό την καθοδήγηση, μέριμνα, έμπνευση και επιστασία του Πατριάρχου. Αναλόγου περιεχομένου χαιρετισμούς απηύθυναν ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ι. Μαγκριώτης και ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Π. Ψωμιάδης.

Η βαρυσήμαντη ομιλία του  Μακαριωτάτου άρχισε με ευχαριστίες προς τους προλαλήσαντες και αναλύθηκαν ζητήματα, όπως η αξία του έργου του Επιμελητηρίου, η σχέση Εκκλησίας και οικονομίας-εμπορίου, αλλά και του Επιμελητηρίου και της πόλεως Θεσσαλονίκης με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης τόνισε: «Από την ιστορική έρευνα μελετώνται και διευρύνονται οι κοινές βάσεις πάνω στις οποίες θεμελιώθηκαν και πορεύθηκαν οι δύο πόλεις, και έτσι ανιχνεύεται το πλήθος των θεσμών, των δομών και λοιπών κοινωνιολογικών σχημάτων, μολονότι η ποικιλία των εκφράσεών τους αναδεικνύει την εσωτερική άνεση  του ελληνικού πολιτισμού να υπάρχει αεί προσαρμοζόμενος στα εκάστοτε περιβάλλοντα των περιοχών δράσεώς του, διατηρώντας ανέπαφη και ζώσα την αυτοσυνειδησία του. Συνεπώς, η παρούσα πανηγυρική Συνεδρία του Επιμελητηρίου προς τιμή της Μετριότητάς μας ανακαλεί, αλλά και εκφράζει την από πολλών αιώνων σμιλευθείσα σχέση των δύο πόλεων, Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρείας, διότι οι πόλεις μας εκφράζουν τον εκχριστιανισμό του Ελληνισμού και την αξιοποίηση του Ελληνισμού στον Χριστιανισμό, εφ’ όσον ο Ελληνισμός επέζησε στην Εκκλησία».

Αμέσως μετά, ο μεν κ. Μπακατσέλος έδωσε στον Πατριάρχη τιμητική πλακέτα και επιταγή για οικονομική ενίσχυση του πατριαρχικού έργου, ο δε Πατριάρχης του απένειμε τον Μεγαλόσταυρο του Αγίου Μάρκου για την αγάπη του και την πολλαπλώς εκφραζόμενη προσφορά του. Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα κλασικής μουσικής και μεγάλη επίσημη δεξίωση.

Τέλος, ο Μακαριώτατος δέχθηκε στο ξενοδοχείο «Ηλέκτρα Παλλάς» όπου διαμένει τα Προεδρεία Ιεραποστολικών Συλλογών και Σωματείων και συζητήθηκαν τρόποι καλύτερης διεξαγωγής του έργου των ιεραποστολικών κλιμακίων. Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε όλους για την πολύτιμη προσφορά τους στο έργο του Πατριαρχείου και ευχήθηκε κάθε ενίσχυση και δύναμη από το Θεό στο έργο τους.  Επίσης, δέχθηκε τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Αρχιμ. Ιωάννη Τασσιά και άλλους εκπροσώπους φορέων και ιδιώτες, οι οποίοι εξέθεταν τις απόψεις, τις προτάσεις και τα προβλήματά τους.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ - ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ  ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ τέλεσε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον πανεπιστημιακό Ι.Ν. Αγίας Τριάδος στην Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης, πλαισιούμενος από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Καρθαγένης Χρυσόστομο και Καμερούν Δημήτριο και άλλους κληρικούς, πρεσβυτέρους και διακόνους. Κατά τη Θεία Λειτουργία, ο Μακαριώτατος προσφωνήθηκε με λόγους σεβασμού και αγάπης από τον Ελλογ. Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής κ. Χ. Οικονόμου και κατόπιν κήρυξε το Θείο Λόγο όπου αναφέρθηκε στην θεολογική σημασία της ευαγγελικής περικοπής της ημέρας και μεταξύ άλλων τόνισε: «Στην Αλεξάνδρεια, ένεκα της παγκοσμίου ακτινοβολίας της και της εκεί συσσωρευμένης γνώσεως, έγινε η γονιμοποίηση της ελληνικής φιλοσοφίας με την χριστιανική θεολογία, με καταλυτικές συνέπειες τόσο για την πορεία και την πλάτυνση του εκκλησιαστικού σώματος, όσο και για την ιστορική συνέχεια των επιτευγμάτων του ελληνισμού».

Τέλος, ευχαρίστησε για την φιλοξενία και ευχήθηκε υπέρ αναπαύσεως του μακαριστού Μητροπ. Θεσσαλονίκης κυρού Παντελεήμονος

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Πατριάρχης συζήτησε φιλικά με τους Καθηγητές της Θεολογικής Σχολής για διάφορα τρέχοντα ζητήματα και ακολούθως επέστρεψε στο Παρεκκλήσιο, για την τελευταία συνεδρία του επιστημονικού Συμποσίου, τα συμπεράσματα του οποίου παρουσίασε ο Καθηγητής κ. Αθ. Καραθανάσης, ανακεφαλαιώνοντας και όλες τις μετακινήσεις του Μακαριωτάτου στην πόλη της Θεσσαλονίκης και την Πιερία και διαπιστώνοντας την αναφορά όλων των ομιλητών στα κοινά σημεία που ιστορικώς συνδέουν τις δύο πόλεις, Θεσσαλονίκη και Αλεξάνδρεια. 

Τις εργασίες του Συμποσίου έκλεισε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης με την ομιλία του κατά την οποία επιβεβαίωσε τους βαθύτατους  ιστορικούς και λοιπούς πολιτισμικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο πόλεις και ευλόγησε τους συμμετέχοντες και όσους με κάθε τρόπο συνέβαλαν στην άρτια διεξαγωγή του Συνεδρίου. Μεταξύ δε άλλων τόνισε: «Οι εκκλησιαστικοί ηγέτες, ως εκφραστές των εμπιστευμένων σε αυτούς εκκλησιαστικών σωμάτων, αποδέχονται και ευνοούν την συνεχή ανάπτυξη και πρόοδο της επιστημονικής έρευνας, την οποία αξιοποιούν χρηστικώς κατά τον σχεδιασμό και την κατάστρωση του όλου εκκλησιαστικού τους έργου».

Προ της λήξεως των εργασιών του Συμποσίου, ο Μακαριώτατος απένειμε τον Σταυρό του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστή Μάρκου στον Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ι. Αντωνόπουλο, για την όλη του προσφορά στα γράμματα και την επιστήμη, για την συμβολή του στην άρτια διεξαγωγή του Συμποσίου, τιμώντας στο πρόσωπό του το λαμπρό και διακεκριμένο Πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας για το σπουδαίο παιδαγωγικό και ερευνητικό έργο που επιτελείται σε αυτό.

Μετά το πέρας των εργασιών του Συμποσίου, ο Μακαριώτατος προσκύνησε στον Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης την λάρνακα του Μεγαλομάρτυρα Πολιούχου και Προστάτη της συμπρωτεύουσας. Κατά την επίσημη υποδοχή τον προσφώνησε ο Πρωτοσύγκελος της Ι. Μ. Θεσσαλονίκης με θερμούς λόγους και ανταπαντώντας ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε για την υποδοχή και αναφέρθηκε στην εκκλησιαστική παράδοση και το ήθος του εκλιπόντος Μητροπ. Θεσσαλονίκης κυρού Παντελεήμονος Β΄, στο μνήμα του οποίου τέλεσε Πατριαρχικό Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως του. Στο ίδιο πνεύμα αγάπης έγιναν ανταλλαγές αναμνηστικών δώρων.

Ακολούθως, ο Μακαριώτατος μετέβη σε εστιατόριο της  Άνω Πόλεως Θεσσαλονίκης, όπου ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής παρέθεσε το αποχαιρετιστήριο γεύμα, στο όποιο παρακάθισαν πολλοί πανεπιστημιακοί καθηγητές της Θεολογικής Σχολής και πολλοί από τους διοργανωτές του Συμποσίου. Κατ’ αυτό ο Κοσμήτορας κ. Χρ. Οικονόμου προσφώνησε τον Μακαριώτατο, τον οποίο με ειλικρινή αγάπη και ευγνωμοσύνη ευχαρίστησε για την παρουσία του και τους μεστούς πατρικούς και επιστημονικώς υψηλούς λόγους του καθ’ όλη τη διάρκεια της εκεί παραμονής του, ο δε Πατριάρχης ευχαρίστησε τον κ. Κοσμήτορα και τους λοιπούς παρόντες για την τιμή προς την Εκκλησία Αλεξανδρείας που με κάθε τρόπο εξέφρασαν, για την λαμπρή επιτυχία του Συμποσίου και τα πρωτότυπα συμπεράσματά του και για τη δυνατότητα επικοινωνίας που του έδωσε η παραμονή του εκεί με την Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης και μεγάλο μέρος της λοιπής Πανεπιστημιακής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.

Το απόγευμα, ο Πατριάρχης και η συνοδοί του αναχώρησαν για τον αερολιμένα Μακεδονία, όπου τον προέπεμψαν οι κ.κ. Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής, ο Γ. Πρόξενος της Κύπρου, ο Πρωτοσύγκελος της Ι. Μ. Θεσσαλονίκης, ως επικεφαλής αντιπροσωπειών και άλλοι φίλοι του Πατριαρχείου.  Προ της επιβιβάσεως στο αεροσκάφος για μια ακόμη φορά εκφράσθηκαν αμοιβαία ευχαριστίες και δηλώθηκε η πλήρης επιτυχία των σκοπών της Πατριαρχικής επισκέψεως στην Θεσσαλονίκη, όχι μόνο κατά το Συμπόσιο «Μακεδονία-Θεσσαλονίκη», αλλά και με τις παράλληλες εκδηλώσεις, επισκέψεις, συνεργασίες και την επικοινωνία με πλήθος θεσμικών φορέων και προσώπων της συμπρωτεύουσας.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΣΤΟ ΑΜΠΟΥΚΙΡ

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νειλουπόλεως Γεώργιος, Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας ιερούργησε συμπαραστατούμενος από τους Πανοσιολογιότατους Αρχιμανδρίτες Δαβίδ Τσαπάρη και Μάρκο Θεοδόση και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων στο Αμπουκίρ το Σάββατο, 1 Νοεμβρίου ε.ε. Τους ύμνους της Θείας Λειτουργίας έψελνε όπως πάντοτε ο καλλίφωνος Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Γκολφινόπουλος.

Πριν την ολοκλήρωση της Θείας Μυσταγωγίας ο Θεοφιλέστατος τέλεσε την ακολουθία του Αγιασμού και στην συνέχεια Αρτοκλασία.

Παρόντες ήταν η Γενικός Πρόξενος Αλεξανδρείας κα. Κων/ντίνα Αθανασιάδου, ο κ. Δημήτριος Διαμαντής από το Ελληνικό Προξενείο και πολλοί Έλληνες πάροικοι καθώς και μέλη της Αραβορθόδοξης Κοινότητας Αλεξανδρείας. Οι προσκυνητές μετέβησαν από την Αλεξάνδρεια στο Αμπουκίρ με το λεωφορείο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας που πάντοτε είναι πρόθυμη να το διαθέσει για την μετάβαση των παροίκων για πραγματοποίηση προσκυνηματικών εκδρομών.

Στο κήρυγμά του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στον βίο και το έργο των Αγίων Αναργύρων καθώς και στην μεγάλη αγάπη που είχαν για τον Χριστό και τον συνάνθρωπό τους, αγάπη που πρέπει να έχουν όλοι οι πιστοί ακολουθώντας το παράδειγμα του Κυρίου και των αγίων της Εκκλησίας μας. Τέλος εκ μέρους του Μακαριωτάτου Πατριάρχη, που απουσίαζε στην Ελλάδα, ευχήθηκε σε όλους όπως οι Άγιοι Ανάργυροι διά ευχών και ευλογιών του προστατεύουν και θεραπεύουν όλο το κόσμο και ευχαρίστησε την οικογένεια Περικλή και Ελευθερίας Τσαπάρη για την μεγάλη φροντίδα που δείχνουν για τον Ναό. Επίσης ευχήθηκε χρόνια πολλά και καρποφόρα στον εορτάζοντα π. Δαβίδ αναφερόμενος στην μέχρι σήμερα καλή του διακονία στην Πατριαρχική Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καίρου καθώς και στην έδρα του Πατριαρχείου, όπου προσφέρει εδώ και μερικούς μήνες τις υπηρεσίες του.

Τέλος,ο Θεοφιλέστατος, η συνοδεία του, η κ. Αθανασιάδου και άλλοι μετέβησαν στο Ελληνικό εστιατόριο «Ζεφύριον» και παρεκάθησαν σε γεύμα που προσέφερε η οικογένεια Τσαπάρη.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

O ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ AΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, προερχόμενος εκ Θεσσαλονίκης, όπου έλαβε μέρος στις εργασίες του Συμποσίου των 38ων Δημητρίων με θέμα «Θεσσαλονίκη-Αλεξάνδρεια», ως Πρόεδρος της Τιμητικής Επιτροπής, αφίχθη το απόγευμα της Κυριακής 2 Νοεμβρίου ε.ε. στην Αθήνα, όπου τον υποδέχθηκε ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Χριστοδούλου, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Φαναρίου Αγαθάγγελος, Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, με τον οποίο ο Μακαριώτατος είχε σύντομη συνεργασία για θέματα της αρμοδιότητάς του.

Την Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου, ο Μακαριώτατος κατήλθε κατά τις πρωινές ώρες στο γραφείο των Αθηνών, όπου συνεργάσθηκε με τον εν Αθήναις εκπρόσωπό του Σεβ. Μητροπ. Καρθαγένης Χρυσόστομο και δέχθηκε πολλούς φίλους και συνεργάτες με τους οποίους συζήτησε διάφορα θέματα τρέχοντος ενδιαφέροντος.

Αργότερα επισκέφθηκε τον ασθενούντα Σεβ. Μητροπολίτη Γέροντα Μέμφιδος Παύλο, στον οποίο ευχήθηκε καλή ανάρρωση και συζήτησε μαζί του για την πορεία της υγείας του και άλλα ζητήματα.

Το βράδυ, συμμετείχε στον επίσημο εορτασμό των 70 χρόνων από την ίδρυση του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, στην οποία παρέστησαν ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Α. Κακλαμάνης, ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ν. Δημοκρατίας κ. Κ. Μητσοτάκης, η Πρέσβυς της Αιγύπτου στην Αθήνα κ. Μ. Shahin, εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών, άλλοι πολιτικοί, επιστήμονες και διακεκριμένοι πολίτες μέλη και φίλοι με τις οικογένειες τους των Αιγυπτιωτών Ελλήνων.

Ο Μακαριώτατος απηύθυνε εγκάρδιο χαιρετισμό και αναφέρθηκε στην πρόοδο και την εξέλιξη των Αιγυπτιωτών Ελλήνων που κατοικούν στην Ελλάδα και στα διακριτικά τους γνωρίσματα, που είναι η πνευματική αναφορά τους προς τις ρίζες τους που τους συνδέουν με την χώρα της Αιγύπτου και την Εκκλησία Αλεξανδρείας. Επίσης,  τους παρότρυνε να αξιοποιήσουν την καταγωγή τους και να αναπτύξουν στενότερες εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με την Αίγυπτο, ώστε να συνεχισθεί η ένδοξη ιστορία τους και να συντελέσουν στο πλούσιο ανακαινιστικό Πατριαρχικό έργο, ενώ παρείχε την ευλογία του μαζί με τις ευχές του προς όλους τους παρευρισκομένους.

Κατόπιν, έλαβε τον λόγο ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Φ. Κοσσένας, ο οποίος αναφέρθηκε στην συνδρομή του Ελληνισμού στην ανάπτυξη της Αιγύπτου, στο πολύπλευρο έργο του Συνδέσμου κατά την 70ετή ιστορική του διαδρομή,  στην προβολή του Ελληνισμού στο εξωτερικό, στις εκδόσεις του Συνδέσμου και προανήγγειλε την έκδοση ειδικού επετειακού τόμου. Τέλος δε βράβευσε τον διαπρεπή εξ Αιγύπτου Έλληνα κ. Σ. Παπαδημητρίου, πρόεδρο του Ωνασείου Ιδρύματος για την όλη του δράση και προσφορά προς τον Σύνδεσμο, εφόσον εκφράζει, όπως είπε, τα δύο χαρακτηριστικά του «Αιγυπτιωτισμού» που είναι η πίστη προς τον Θεό και η αγάπη για τον άνθρωπο.

Ο τιμηθείς ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την παρουσία του και τον Πρόεδρο για την τιμητική διάκριση και σε προσωπικό τόνο μνημόνευσε τον «αγώνα ευποιείας» που χαρακτηρίζει όλους τους εξ Αιγύπτου Έλληνες, ως κριτήριο για την αποδοχή της διακρίσεως.

Ο Μακαριώτατος, κατά την διάρκεια του δείπνου που ακολούθησε συζήτησε με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Α. Κακλαμάνη τρέχοντα προβλήματα και θέματα που απασχολούν το Πατριαρχείο, δέχθηκε πολλούς φίλους και συνεργάτες και ευλόγησε όλους τους παρευρισκομένους, κλείνοντας την σεμνή και πυκνή σε μνήμες και βιώματα βραδιά των 70στων γενεθλίων του Συνδέσμου.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Την Τρίτη 4 Νοεμβρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, συνοδευόμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καρθαγένης Χρυσόστομο, τον Αρχιμανδρίτη Καλλίστρατο Οικονόμου και τον Καθηγητή κ. Ε. Σουλογιάννη επισκέφθηκε τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Ε. Βενιζέλο, ο οποίος δέχθηκε τον Μακαριώτατο με μεγάλη εγκαρδιότητα, παρουσία συνεργατών του. Κατά την διάρκεια της συζητήσεως που ακολούθησε, ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε σε θέματα που απασχολούν το Πατριαρχείο και ζήτησε την αρωγή του για την αποστολή ειδικών συνεργείων, προκειμένου να ασχοληθούν με τις ανάγκες της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης, με το Μουσείο και την αναστήλωση της περίφημης ροτόντας της Ι. Μ. Αγ. Γεωργίου Παλαιού Καΐρου. Ο κ. Υπουργός άκουσε με προσοχή τον Μακαριώτατο και έδωσε εντολή στους συνεργάτες του να επισκεφθούν συντόμως την Αλεξάνδρεια και το Κάιρο και να συνεργασθούν επί τόπου με τον Μακαριώτατο για όλα τα παραπάνω θέματα. Τέλος ανταλλάχθηκαν δώρα.

Αμέσως μετά, ο Μακαριώτατος μετέβη στα γραφεία της Εταιρείας INTERPRAXIS, όπου συνεργάσθηκε με τους αρμόδιους μηχανικούς για έργα, τα οποία πρόκειται να γίνουν για την εκμετάλλευση χώρων του Πατριαρχείου στην Αθήνα και αλλού.

Κατόπιν, ο Μακαριώτατος παρέστη σε γεύμα που παρατέθηκε προς τιμήν του σε γνωστό εστιατόριο των Αθηνών και στο οποίο παρεκάθησαν  μεταξύ άλλων φίλων του Πατριαρχείου, ο Υφ. Οικονομικών κ. Ν. Φαρμάκης, οι επιχειρηματίες κ.κ. Παπαστεφάνου και Ι. Μπίθας, οι πρώην Υπουργοί κ.κ. Π. Ρουμελιώτης, Β. Σαραντίτης και Α. Λιβάνης και ο νομικός σύμβουλος του Πατριαρχείου κ. Γ. Μαύρος.

Το βράδυ, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας  παρέστη σε δείπνο, το οποίο παρέθεσε η Πρέσβειρα της Αιγύπτου στην Αθήνα κ. Μ. Shahin στην πρεσβευτική κατοικία, στο οποίο παρεκάθησαν μεταξύ άλλων, πρέσβεις και πολιτικοί παράγοντες.

Το πρωί της Τετάρτης 5 Νοεμβρίου 2003, ο Μακαριώτατος κατήλθε στο γραφείο Αθηνών, όπου συνεργάσθηκε με τον εν Αθήναις εκπρόσωπό του Σεβ. Μητροπολίτη Καρθαγένης Χρυσόστομο, δέχθηκε φίλους του Πατριαρχείου και παρασημοφόρησε τον επιχειρηματία κ. Ι. Μπίθα γιά την προσφορά του στο Πατριαρχείο.  

Αργότερα, επισκέφθηκε την Ι. Μ. Αγίου Νεκταρίου Γαργητού Αττικής, Μετόχιο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, όπου μετά από την δοξολογία, μίλησε με τις μοναχές και τις συμβούλευσε πατρικώς, ευχόμενος υπέρ της προόδου της Μονής, ενώ ακολούθησε γεύμα στην μοναστηριακή τράπεζα.

Έπειτα, μετέβη στον διεθνή αερολιμένα Αθηνών, όπου τον προέπεμψαν μεταξύ άλλων, ο Θεοφιλ. Επίσκ. Διαυλείας Δαμασκηνός, ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Χριστοδούλου και ο Σεβ. Μητροπ. Καρθαγένης Χρυσόστομος, και αναχώρησε αεροπορικώς για την έδρα του στην Αλεξάνδρεια, στο αεροδρόμιο της πόλεως τον υποδέχθηκαν ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νειλουπόλεως Γεώργιος, Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας, η Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κ. Κ. Αθανασιάδου και κληρικοί του Πατριαρχείου.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

Την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ συνοδευόμενος από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως Γεώργιο μετέβη στο Κάιρο προκειμένου να λάβει μέρος σε συνάντηση των Προέδρων του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής ως Πρόεδρος της οικογένειας των Ορθοδόξων Εκκλησιών της περιοχής. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Κοπτικό Πατριαρχείο στο Κάιρο.

Παρόντες ήταν ο Πατριάρχης της Κοπτικής Εκκλησίας Σενούντα, ως Πρόεδρος της οικογένειας των Προχαλκηδονίων, ο Dr. Salim Sayouni, ως Πρόεδρος της οικογένειας των Προτεσταντών, ο Μητροπολίτης κ. Κύριλλος Bustros, ως Πρόεδρος της οικογένειας των Καθολικών και ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Dr. Rev. Riad Jarjour. Παρόντες επίσης ήταν ο Μητροπολίτης Δαμιέτης Bishoy, ο Επίσκοπος Νειλουπόλεως Γεώργιος, ο Βοηθός Επίσκοπος του Πατριάρχη Σενούντα Johannes, ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Ελ Σαμαά, καθώς και ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου στην Αίγυπτο Guirgis Saleh.

Κατά την διάρκεια της συναντήσεως συζητήθηκαν λεπτομέρειες που αφορούν την προετοιμασία της Γενικής Συνελεύσεως του Συμβουλίου που θα λάβει χώρα στην Κύπρο τον προσεχή Δεκέμβριο, καταρτίστηκε το ημερήσιο πρόγραμμα που θα ακολουθεί, ορίστηκαν οι ομιλητές και  συστάθηκαν οι απαραίτητες επιτροπές για την ομαλή διεξαγωγή της συνέλευσης καθώς και η εφορευτική επιτροπή για την προετοιμασία της εκλογής των μελών της διαχειριστικής επιτροπής και του νέου γενικού γραμματέα του Συμβουλίου αφού ολοκληρώνεται η θητεία του νυν γραμματέα.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ορίστηκε από τους υπόλοιπους Προέδρους ως ο κύριος ομιλητής κατά την διάρκεια των εργασιών της συνελεύσεως αφού είναι Πρόεδρος των Ορθοδόξων Εκκλησιών Μέσης Ανατολής και λόγω του ότι η συνέλευση θα φιλοξενηθεί σε Ορθόδοξη χώρα.

Μετά το πέρας της συναντήσεως, ο Προκαθήμενος της Κοπτικής Εκκλησίας παρέθεσε γεύμα στο Πατριαρχείο.

---------------------------------------------------------------------------

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ

Την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου ε.ε. έφθασε στο Κάιρο η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ συνοδευόμενος από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως Γεώργιο, Πατριαρχικό Επίτροπο Αλεξανδρείας και τον Πατριαρχικό Διάκονο Νεκτάριο Κοντογιώργο. Το πρωί συμμετείχε, στο Κοπτικό Πατριαρχείο, σε συνάντηση των Προέδρων του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής.

Μετά το γεύμα στο Κοπτικό Πατριαρχείο συνοδευόμενος από τον Επίσκοπο Νειλουπόλεως και τον Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Ελ Σαμάα μετέβη στην Πατριαρχική Επιτροπεία Καίρου, όπου τον υπεδέχθη ο Επίτροπος Καίρου, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νιτρίας Αλέξιος και ο Κλήρος της Επιτροπείας. Ο Μακαριώτατος επιθεώρησε τις εργασίες ανακαινισμού του Ιερού Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου και ανεχώρησε για την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καίρου, όπου και προσωρινώς διαμένει, λόγω των εργασιών στην Επιτροπεία. Το απόγευμα είχε υπηρεσιακή συνεργασία με τον Πατριαρχικό Επίτροπο Καίρου, ενώ επιθεώρησε και τις υπό εξέλιξη εργασίες στην Ιερά Μονή. Το πρωί της Παρασκευής λειτούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Αρχαγγέλων Ντάχερ-της εορτής μεταφερθείσης με Πατριαρχική Εντολή δι’ εφέτος μια ημέρα νωρίτερα προς διευκόλυνση των πιστών-συμπαραστατούμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ερμουπόλεως Νικόλαο, τον Επισκέπτη στην πόλη του Καίρου Θεοφιλέστατο Επίσκοπο και Πατριαρχικό Επίτροπο του Πατριαρχείου Αντιοχείας Ghattas Hazim, και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Νιτρίας Αλέξιο, καθώς και πλειάδα Ιερέων του Καίρου. Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Ερμουπόλεως στηριχθείς επί της Ευαγγελικής περικοπής, ενώ στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τους συνεργάτες του Επισκόπους και Ιερείς και όλους τους συντελεστές του σπουδαίου έργου, που επιτελείται στην ενορία των Αρχαγγέλων, και αναφέρθηκε στο πολυποίκιλο και πολύγλωσσο χαρακτηριστικό γνώρισμα του Ποιμνίου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής και το μεγαλειώδες και Χριστιανικό μήνυμα της αρμονικής συνυπάρξεως και με άλλες Θρησκείες, ιδιαιτέρως την μουσουλμανική, τόσον στον Αιγυπτιακό όσον και στον λοιπό χώρο της μαύρης, ευλογημένης και Ιεραποστολικής Αφρικανικής γης. Διαβεβαίωσε πάντες ότι θα ευρίσκεται με πατρικό ενδιαφέρον και ιδιαίτερη μέριμνα πάντοτε κοντά τους, είτε εγγύς στον χώρο της Αιγύπτου, είτε μακράν, στις εσχατιές της Αφρικής, όπου τυχόν πέφτει ο σπόρος και βλαστάνει ο λόγος του Κυρίου.

Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο Γενικός Πρόξενος Καίρου κ. Ηρακλής Αστεριάδης, ο Α΄ αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Καίρου κ. Βασίλειος Σαραντινός, ο Σύμβουλος εμπορικών και οικονομικών υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Δημήτριος Νίκας, ο Συντονιστής εκπαιδεύσεως κ. Αρ. Μαγκιώρος, ο αντιπρόεδρος κ. Farid Khoury και η επιτροπή της κοινότητος των Αραβοφώνων της ενορίας του Ντάχερ καθως και πλήθος κόσμου.

Μετά από την δεξίωση που δόθηκε στο εντευκτήριο του Ναού, προσφέρθηκε σε όλους τους ανωτέρω επίσημο γεύμα προς τιμήν της ΑΘΜ στο πλωτό εστιατόριο LE PACHA. Διερχόμενος από το Καίρο για υπηρεσιακούς λόγους για λίγες ώρες προσήλθε προς υποβολή σεβασμάτων στον Πατριάρχη και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κένυας και Ειρηνουπόλεως Μακάριος, όποτε και παρεκάθησε στο γεύμα.

Ακολούθως η ΑΘΜ ο Πατριάρχης εδέχθη στο γραφείο του στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου ομάδα από προσκυνητές Έλληνες, στους οποίους έδωσε τις ευχές του για καλή συνέχεια στο οδοιπορικό τους,  χάρισε εικόνες του Αγίου Μάρκου και τους μίλησε για το Πατριαρχείο και την μεγάλη ευλογία του προσκυνήματός τους στη Θεοβάδιστη Αίγυπτο.

Εν συνεχεία παρόντων και των Σεβ. Μητροπολίτου Κένυας Μακαρίου, Θεοφιλ. Επισκόπων Νιτρίας Αλεξίου και Βαβυλώνος Θεοφυλάκτου εδέχθη τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο και Πατριαρχικό Επίτροπο του Πατριαρχείου Αντιοχείας Ghattas Hazim και τον επί θεμάτων του Συμβουλίου των Εκκλησιών Μέσης Ανατολής  του ιδίου Πατριαρχείου κ. Samer Laham, οι οποίοι του μετέφεραν μήνυμα του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αντιοχείας κ.κ. Ιγνατίου. Συνεζήτησαν από κοινού διάφορα θέματα του Συμβουλίου και εκφράσθηκαν εκατέρωθεν απόψεις ενόψει και της συναντήσεως στην Κύπρο τον προσεχή Δεκέμβριο. Η ΑΘΜ διαβεβαίωσε τους επισκέπτες για την αγάπη και συνεργασία των δύο Εκκλησιών και ζήτησε να μεταφέρουν αυτό το μήνυμα στον Προκαθήμενο της αδελφής Εκκλησίας της Αντιοχείας μαζί με την αγάπη και τους αδελφικούς του ασπασμούς.

Μετά το πέρας των συναντήσεων ο Πατριάρχης ανεχώρησε οδικώς για την έδρα του στην Αλεξάνδρεια.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟ ΤΗΣ ΚΟΠΤΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ & ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ  ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Το απόγευμα του Σαββάτου 8 Νοεμβρίου ε.ε. η Α.Θ..Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ συνοδευόμενος από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως Γεώργιο, Πατριαρχικό Επίτροπο Αλεξανδρείας, μετέβη στο Κοπτικό Πατριαρχείο προκειμένου να παραστεί στο Ιφτάρ (πρώτο γεύμα της ημέρας κατά την διάρκεια της νηστείας του Ραμαζανιού) που παρέθεσε προς τιμήν του Διοικητή Αλεξανδρείας ο Πατριάρχης των Κοπτών κ. Σενούντα.

Τον Μακαριώτατο καλωσόρισε θερμά ο Κόπτης Πατριάρχης και τον ευχαρίστησε για την τιμή να αποδεχτεί την πρόσκλησή του. Πριν το γεύμα και στην αίθουσα υποδοχής του Πατριαρχείου, ο Μακαριώτατος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει ιδιαιτέρως με τον Διοικητή Αλεξανδρείας Στρατηγό Μοχάμεντ Μαχγκούπ και να αναφερθεί σε θέματα που αφορούν το Πατριαρχείο και τις καλές σχέσεις που διέπουν την Αιγυπτιακή πολιτεία και το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο.

Κατά την διάρκεια του Ιφταρ ο Πατριάρχης Σενούντα στην ομιλία του μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στις αγαστές σχέσεις που διέπουν το Κοπτικό και το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο και ιδιαίτερα επί Πατριαρχείας του νυν Πατριάρχη, ευχαριστώντας τον για την παρουσία του στο επίσημο πρόγευμα.

Ο Μακαριώτατος στις δηλώσεις του αναφέρθηκε με την σειρά του στις σχέσεις αυτές, τονίζοντας ότι είναι ιδιαίτερα αναγκαίο σήμερα οι δύο Εκκλησίες να έχουν καλές σχέσεις για να συνυπάρχουν αρμονικά και να συμβιώνουν ειρηνικά με τους μουσουλμάνους.

Στο πρόγευμα μεταξύ άλλων παρεκάθησαν αξιωματούχοι του Διοικητηρίου Αλεξανδρείας, της Αστυνομίας, του Πανεπιστημίου, ο Ιμάμης Αλεξανδρείας, εκπρόσωπος του Ιμάμη του Άζγαρ (Κάιρο), ο Λατίνος Επίσκοπος, κληρικοί άλλων χριστιανικών δογμάτων, οι Πρόξενοι του Λιβάνου και της Σαουδικής Αραβίας και άλλες εξέχουσες προσωπικότητες.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο ΝΕΟΣ ΠΡΕΣΒΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Την Α. Θ. Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Πέτρο Ζ΄, επισκέφθηκε την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου ε.ε., ο νέος Πρέσβυς της Ελλάδας στην Αίγυπτο κ. Παναγιώτης Βλασσόπουλος.

Τον Εξοχώτατο κ. Πρέσβυ υποδέχθηκαν στην είσοδο της Πατριαρχικής Μονής  του  Αγίου Σάββα ο Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας Θεοφιλ. Επίσκοπος  Νειλουπόλεως Γεώργιος και οι κληρικοί του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Στην συνέχεια τον κ. Βλασσόπουλο υποδέχθηκε ο Μακαριώτατος στο Πατριαρχικό Γραφείο όπου είχαν συνομιλία.

Ακολούθως, ο Πατριάρχης και ο Εξοχώτατος κ. Πρέσβυς μετέβησαν στο μετασκευαζόμενο Πατριαρχικό Μέγαρο. Εκεί, ο κ. Βλασσόπουλος είχε την ευκαιρία να δει από κοντά το επιτελούμενο έργο, να επισκεφθεί  τον υπό ανακαίνιση Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού  και την Ιστορική Πατριαρχική Βιβλιοθήκη στην οποία πραγματοποιούνται έργα συντήρησης, καθαρισμού και ταξινόμησης  των σπάνιων χειρογράφων, στερεοτύπων, παλαιοτύπων και εντύπων βιβλίων.

Ο κ. Πρέσβυς, δεν παρέλειπε να εκφράζει συνεχώς τον θαυμασμό και την ικανοποίηση του για το επιτελούμενο έργο από τον Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας και να αναφέρεται στην διαφορά που βλέπει, αφού είναι Αιγυπτιώτης και παλαιότερα είχε υπηρετήσει ως Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια. Είδε επίσης, από κοντά, τους νέους χώρους της Βιβλιοθήκης, τα Πατριαρχικά διαμερίσματα, και τους υπόλοιπους χώρους του Πατριαρχικού Μεγάρου το οποίο σε λίγο καιρό θα είναι έτοιμο να δεχθεί και πάλι την έδρα και τις κεντρικές υπηρεσίες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

Το μεσημέρι ο κ. Πρέσβυς παρακάθισε σε γεύμα στην Πατριαρχική τράπεζα, στο οποίο παραβρέθηκε και η Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας κ. Κωνσταντίνα Αθανασιάδου. Κατά την διάρκεια του γεύματος ο Μακαριώτατος καλωσόρισε τον Εξοχώτατο κ. Πρέσβυ, αναφέρθηκε στο πολύπλευρο και σημαντικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, στις δοκιμασίες στις οποίες υπέστη κατά την ιστορία του και στο ανακαινιστικό έργο το οποίο αντικατοπτρίζει στην όρεξη για δουλειά ιδίως στους νέους κληρικούς. Αναφέρθηκε επίσης στην άριστη συνεργασία με τους εκπροσώπους του Ελληνικού Κράτους και ζήτησε και την συνεργασία του κ. Πρέσβυ, ο οποίος ως Αιγυπτιώτης γνωρίζει την ιστορία και τα προβλήματα του Πατριαρχείου.  Ο Μακαριώτατος μεταξύ άλλων είπε: « …Ξέρουμε ότι πάντοτε θα είσθε κοντά μας, με μια καλή άποψη, με μια καλή συμβουλή, επειδή ως Αιγυπτιώτης, ως γέννημα και θρέμμα της Αιγύπτου είσθε γνώστης της ιστορίας του Παλαίφατου τούτου Πατριαρχείου…». Ευχαρίστησε για την συμπαράσταση και την ανταπόκριση της Πατρίδας και παρεκάλεσε τον κ. Πρέσβυ να μεταφέρει τις ευχαριστίες του στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και όλα τα μέλη της Ελληνικής Κυβερνήσεως.

Ακολούθως ο κ. Πρέσβυς ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την φιλοξενία και είπε ότι, δεκαέξι χρόνια μετά εντυπωσιάζεται από το έργο του Πατριαρχείου και τις σημαντικές αλλαγές σε αυτό και στον πνευματικό και στον υλικό τομέα. Αναφέρθηκε στις δύσκολες στιγμές του Πατριαρχείου και ότι κατάφερε να επιζήσει και να αποτελεί σήμερα φάρο όλου του κόσμου. Ανέφερε επίσης ότι η προσπάθεια του Πατριάρχου Αλεξανδρείας έχει εκτιμηθεί από όλο τον Ελληνικό και Χριστιανικό κόσμο όχι μόνο σε εκκλησιαστικούς κύκλους αλλά και σε όλους  τους πολιτικούς.

Στην συνέχεια, ο Μακαριώτατος, ο κ. Βλασσόπουλος, η κ. Αθανασιάδου και ο Επίσκοπος Νειλουπόλεως, μετέβησαν και πάλι στο Πατριαρχικό Γραφείο όπου είχαν συνάντηση.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Από Πατριαρχικό Γραφείο ανακοινώνεται ότι την Δευτέρα 24 Νοεμβρίου ε.ε. η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Πέτρου Αλεξανδρείας.

Την Κυριώνυμη ημέρα με την ευκαιρία των Σεπτών Ονομαστηρίων της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρου Ζ΄ θα τελεσθεί Πατριαρχική Θεία Λειτουργία από τον Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καίρου. Ο Μακαριώτατος θα πλαισιώνεται από τους εν Αιγύπτω, αλλά και τους παρεπιδημούντες Αρχιερείς του Θρόνου και όλους τους Κληρικούς του Καίρου, ενώ στην Θεία Λειτουργία θα είναι παρόντες όλοι οι εκπρόσωποι των Διπλωματικών και Κοινοτικών Αρχών Καίρου και Αλεξανδρείας και εκπρόσωποι συλλόγων, αδελφοτήτων και λοιπών φορέων. Επίσης πολλοί υψηλοί εξ Ελλάδος επισκέπτες, εκπρόσωποι του πολιτικού, πνευματικού και επιχειρηματικού κόσμου.

Η ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία θα αρχίσουν στις 08.15 και θα τελειώσουν στις 10.45 περίπου. Μετά το πέρας της Λειτουργίας ο Μακαριώτατος θα δεχθεί τα υποβαλλόμενα σεβάσματα και τις ευχές του εκκλησιάσματος στην αίθουσα της Ιεράς Μονής, όπου και θα προσφερθεί το παραδοσιακό κέρασμα.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ - ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΡΑΦΑΤ

Το πρωί του Σαββάτου 15 Νοεμβρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ δέχθηκε στο γραφείο του εκπροσώπους του Προέδρου της Παλαιστίνης κ. Γιασέρ Αραφάτ. Η αντιπροσωπεία αποτελείτο από τον Dr. Ghazi Hanania, Μέλος του Νομοθετικού Συμβουλίου της Παλαιστίνης (Βουλή) και Πρόεδρο Κοινωνικής Οργάνωσης της Ραμάλας, τον Dr. Ramy Khoury, μέλος του ιδίου συμβουλίου και τον κ. Telal El Garib, Σύμβουλο της Πρεσβείας της Παλαιστίνης στο Κάιρο.

Ο κ. Ghazi επέδωσε στον Πατριάρχη προσωπική επιστολή του Προέδρου Αραφάτ, στην οποία αναλύει την κατάσταση του πολιτικού θέματος της Παλαιστίνης μετά τις τελευταίες εξελίξεις για το Παλαιστινιακό θέμα. Ο κ. Ghazi, αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της μη αναγνώρισης του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Ειρηναίου από τις αρχές του Ισραηλινού κράτους και ζήτησε την συμβολή του Αλεξανδρινού Προκαθημένου στην επίλυση του ζωτικού αυτού θέματος.

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε για την επιστολή του Προέδρου Αραφάτ, διαβεβαίωσε την Παλαιστινιακή Αντιπροσωπεία ότι βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό τους τόσο ως Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας όσο και ως Πρόεδρος της οικογενείας των Ορθοδόξων Εκκλησιών Μέσης Ανατολής και σημείωσε ότι τάσσεται πάντοτε υπέρ του διαλόγου και της ειρηνικής επίλυσης του προβλήματος εντός των πλαισίων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συμπαραστέκεται στο έργο του Πατριάρχη Ιεροσολύμων.

Τέλος προσέφερε ασημένιο δίσκο με το έμβλημα του Πατριαρχείου με την παράκληση να επιδοθεί στον Πρόεδρο Αραφάτ ως ευλογία και ως δείγμα αγάπης προς το πρόσωπό του και συμπαράστασης στον αγώνα του.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΣΕΡΒΟΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Το Σάββατο 15 Νοεμβρίου ε.ε. ομάδα προσκυνητών από την Σερβία με επικεφαλής τον Πανιερώτατο Επίσκοπο Όσιγιεκ και Μπαρανίας Λουκιανό του Πατριαρχείου Σερβίας επισκέφτηκε την Ιερά Πατριαρχική Μονή Αγίου Σάββα Ηγιασμένου στην Αλεξάνδρεια.

Οι προσκυνητές αφού ξεναγήθηκαν στον Πατριαρχικό Ναό έψαλλαν εκκλησιαστικούς ύμνους στην σερβική γλώσσα και στην συνέχεια έγιναν δεκτοί από την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρο Ζ΄ στην Μεγάλη Αίθουσα της Μονής.

Ο Μακαριώτατος καλωσόρισε τον Σέρβο Επίσκοπο και τους προσκυνητές, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ιστορία του Πατριαρχείου, στο σημερινό έργο του και στις καλές σχέσεις που διέπουν για αρκετά χρόνια τώρα το παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας με το Πατριαρχείο Σερβίας χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί στην επιτυχία της επισήμου ειρηνικής επισκέψεώς του στην Εκκλησία της Σερβίας τον Μάιο του 2001 και στις μοναδικές στιγμές που έζησε εκεί κοντά στους Σέρβους αδελφούς.

Ο Επίσκοπος Λουκιανός με την σειρά του ευχαρίστησε τον Πατριάρχη που τους υποδέχτηκε και τόνισε την ηθική υποστήριξη που πρόσφερε ο Μακαριώτατος στους Σέρβους ορθοδόξους κατά την διάρκεια της παρουσίας του στην χώρα τους και προσέφερε αναμνηστικά δώρα.

Ο Πατριάρχης ως αντίδωρο προσέφερε στον Επίσκοπο Λουκιανό ασημένια εικόνα του Αγίου Αθανασίου και μοίρασε ως ευλογία σε όλους τους προσκυνητές εικόνες του Αγίου Μάρκου.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ ΙΣΜΑΗΛΙΑΣ -ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ 100 ΧΡΟΝΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΙΣΜΑΗΛΙΑΣ

Η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ το απόγευμα του Σαββάτου 15 Νοεμβρίου ε.ε. έφθασε στο Κάιρο συνοδευόμενος από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως Γεώργιο και τον Πατριαρχικό Διάκονο Νεκτάριο Κοντογιώργο.

Νωρίς το πρωί της Κυριακής 16 Νοεμβρίου ε.ε. αναχώρησε για την Ισμαηλία προκειμένου να προεξάρχει της Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Μηνά και να παραστεί στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Ελληνικής Κοινότητας Ισμαηλίας.

Στην είσοδο του Ναού τον Πατριάρχη υποδέχτηκαν ο οικείος Ποιμενάρχης Σεβασμ. Μητροπολίτης Λεοντοπόλεως Διονύσιος, ο Σεβ. Μητρ. Πηλουσίου Ειρηναίος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νιτρίας Αλέξιος και κληρικοί της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καίρου καθώς και της Ιεράς Μητροπόλεως Πηλουσίου.

Πριν το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Λεοντοπόλεως καλωσορίζοντας τον Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, μεταξύ άλλων τον ευχαρίστησε για την εκεί παρουσία του, αναφέρθηκε στο πολύπλευρο έργο που επιτελεί από την ανάρρησή του στον Πατριαρχικό Θρόνο και σημείωσε την φροντίδα και το ενδιαφέρον που δείχνει για την Ιερά Μητρόπολη Λεοντοπόλεως με πρόσφατο απτό παράδειγμα την ανοικοδόμηση κτιρίου που ανήκει στην Μητρόπολη στο οποίο μεταξύ άλλων θα στεγάζονται τα γραφεία της Μητροπόλεως και η κατοικία του Μητροπολίτη.

Ο Μακαριώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας, στον πανηγυριζόμενο άγιο Μηνά, στο πρόσωπο και την προσφορά του Μητροπολίτη Διονυσίου στον Πατριαρχικό Θρόνο, στην Ελληνική Κοινότητα Ισμαηλίας που εορτάζει τα 100 χρόνια ιδρύσεώς της, στο πρόσωπο και την προσφορά του Προέδρου της κ. Ηλία Τσιβίκη που για 25 συνεχόμενα έτη προσφέρει τις υπηρεσίες του ως πρόεδρός της και τέλος αναφέρθηκε στην πρώτη δημόσια παρουσία του νέου Πρέσβυ της Ελλάδος κ. Παναγιώτη Βλασσόπουλου ‘τον οποίον καλωσορίζουμε μετά πλείστης χαράς και ικανοποιήσεως’ όπως χαρακτηριστικά είπε.

Μεταξύ άλλων, ο Πατριάρχης στην ομιλία του είπε και τα εξής: ‘Σεβασμιώτατε, σας τιμούμε για την πολυετή προσφορά σας, σας εκτιμούμε για την αξία σας, σας ασπαζόμεθα για την ευγένειά σας. Γι αυτό και δικαίως ποιμαίνετε την παρούσα ιστορική Ιερά Μητρόπολη και απολαμβάνετε τον δίκαιο έπαινο του μικρού μεν, αλλά ζωντανού και προσφιλούς ποιμνίου σας. Η Ελληνική Κοινότητα Ισμαηλίας, εορτάζουσα εφέτος τα εκατό χρόνια από της ιδρύσεώς της, δεν αποδεικνύει μόνον την συνέχεια της παρουσίας του Ελληνισμού στην Αίγυπτο, αλλά και στις αισιόδοξες προοπτικές που διαβλέπουμε να παρουσιάζονται ενώπιόν μας και είναι βέβαιο ότι στο μέλλον θα αυξηθούν. Παραλλήλως δε, τιμούμε τον άξιο Πρόεδρό της, ο οποίος επί ολόκληρη εικοσιπενταετία στέκει διακονών και υπηρετών την Κοινότητα, την Ενορία, το Πατριαρχείο, την Εκκλησία, τον Θεό και τον πλησίον’.        

Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος στο πρόσωπο του κ. Τσιβίκη τίμησε με το παράσημο του Αγίου Μάρκου την Ελληνική Κοινότητα Ισμαηλίας που έχει 100 χρόνια ζωής. 

Ακολούθως ο Πατριάρχης μαζί με τον Έλληνα Πρέσβυ έκαναν τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής πλάκας στο νεοανεγερθέντα κτίριο της Μητροπόλεως και επισκέφτηκαν τους διάφορους χώρους του.

Στην συνέχεια μετέβησαν στην Ελληνική Κοινότητα όπου και προσφέρθηκε καφές.

Λίγο πριν το μεσημέρι οι επίσημοι προσκεκλημένοι μετέβησαν στο λιμάνι της πόλης, επιβιβάστηκαν σε πλοιάριο και περιηγήθηκαν στο περίφημο κανάλι του Σουέζ.

Το μεσημέρι ο κ. Τσιβίκης παρέθεσε γεύμα προς τιμή των προσκεκλημένων. Κατά την διάρκεια του γεύματος προσφώνησε τον Πατριάρχη, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του, αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως και στο ιστορικό ιδρύσεως και προσφοράς της Ελληνικής Κοινότητας Ισμαηλίας.

Ο Μακαριώτατος στην αντιφώνησή του μεταξύ άλλων είπε και τα ακόλουθα: ‘Η Εκκλησία δεν σταματά να τιμά με κάθε τρόπο τους θεσμούς. Γι αυτό με την παρουσία μας σήμερα κοντά σας και ανάμεσά σας, δεν ήλθαμε μόνο για να δηλώσουμε την τιμή και την αγάπη μας προς έναν άξιο και ικανό μητροπολίτη, δεν ήλθαμε επίσης, να τιμήσουμε μόνον τον αγαπητό πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Ισμαηλίας. Κυρίως, ήλθαμε διότι στα πρόσωπα του Σεβασμιωτάτου και του Προέδρου τιμούμε όσους ζουν και μετέχουν στην παρούσα Ελληνική Κοινότητα. Όσους με τα έργα και με την παρουσία τους, με τον λόγο τους και την σιωπή, δηλαδή με κάθε έργο και σε κάθε περίσταση, δηλώνουν ορθόδοξη πίστη και την Ελληνική τους καταγωγή’. Τέλος, παρότρυνε τους Έλληνες που συνεχίζουν να ζουν στην Ισμαηλία με τα παρακάτω λόγια: ‘Παραμείνετε σταθεροί στην μεταξύ σας αγάπη και με ακλόνητο σεβασμό προς τον Πατριαρχικό Θεσμό της Αλεξάνδρειας, η δικαιοδοσία του οποίου περιλαμβάνει όλη την Αφρική, θα πορευθούμε μαζί στο μέλλον με αισιοδοξία και όραμα, με ενότητα και ειρήνη.’    

Τέλος χαιρετισμό απηύθυνε ο Έλληνας Πρέσβυς εκφράζοντας την μεγάλη του χαρά και συγκίνηση για την παρουσία του στους εορτασμούς της Ελληνικής Κοινότητας Ισμαηλίας που την επισκέπτεται για πρώτη φορά μετά το 1964 και που είναι η πρώτη του επίσημη επίσκεψη σε  ελληνική κοινότητα, τόνισε την σημαντικότητα της παρουσίας του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, αναφέρθηκε στην προσφορά της εκεί κοινότητας από της ιδρύσεώς της μέχρι σήμερα, κάλεσε όλους τους παροίκους σε συνεργασία για να διαφυλαχτούν όλα όσα έχουν κτίσει οι πρόγονοι και ευχήθηκε υγεία και ευτυχία σε όλους του παρόντες.  

Στην Θεία Λειτουργία και στις όλες εκδηλώσεις συμμετείχαν ο Πρέσβυς της Ελλάδος κ. Παναγιώτης Βλασσόπουλος, ο Γενικός Πρόξενος Καίρου κ. Ηρακλής Αστεριάδης, η Γενικός Πρόξενος Αλεξανδρείας κα. Κωνσταντίνα Αθανασιάδου, ο Σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Γεώργιος Χατζημιχελάκης, ο Έλληνας Λιμενάρχης στο Πορτ Σαιδ κ. Ηλίας Τάσος, οι Μητροπολίτες Ισμαηλίας της Κοπτικής και της Κοπτοκαθολικής Εκκλησίας, κληρικοί εκπρόσωποι άλλων χριστιανικών δογμάτων, και μεγάλος αριθμός προσκυνητών από το Κάιρο και την Αλεξάνδρεια.     

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί ότι οι προσκυνητές από την Αλεξάνδρεια μετέβησαν στην Ισμαηλία με πολυτελές λεωφορείο που πρόθυμα παραχώρησε ο κ. Ιωάννης Σιόκας ο οποίος πάντοτε προσφέρεται να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της αλεξανδρινής παροικίας και ιδιαίτερα όταν πραγματοποιούνται προσκυνηματικές εκδρομές. Επίσης είχε την ευγενή καλοσύνη να φροντίσει όχι μόνο για την διακίνηση των εξ Αλεξανδρείας εκδρομέων, αλλά και για την διάθεση ατομικών πακέτων τα οποία περιείχαν ελαφρύ γεύμα.

Το απόγευμα ο Πατριάρχης με την εξ Αλεξανδρείας συνοδεία του και τον Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως αναχώρησε για την Αλεξάνδρεια.        

Αναλυτικότερα ο χαιρετισμός του κυρίου Βλασσόπουλου είχε ως εξής (προιόν απομαγνητοφώνησης): ‘Μακαριώτατε, Σεβασμιώτατε, Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι,

Η σημερινή παρουσία στην Ισμαηλία του Μακαριωτάτου νομίζω ότι αποτελεί μια μαρτυρία όχι της στοργής και της αγάπης του προς όλες τις παροικίες του Πατριαρχείου, αποτελεί όμως κυρία μαρτυρία ενός νέου ανέμου ανανέωσης, αναζωογόνησης του παλαίφατου αυτού Πατριαρχείου. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος, όπως βέβαια και ο εορτασμός του Αγίου Μηνά, των εκατό χρόνων της Κοινότητας και των 25 χρόνων της προεδρίας του κυρίου Τσιβίκη, που με οδήγησαν να έρθω σήμερα στην Ισμαηλία για πρώτη φορά μετά το 1964 και η συγκυρία τα έφερε να είναι η πρώτη κοινότης την οποία επίσημα επισκέπτομαι. Η Ισμαηλία έχει μια μακρά ιστορία και όπως σωστά παρατηρήσατε δεν ξεκίνησε με την ίδρυση της κοινότητας αλλά ξεκίνησε πολύ πριν, ανέπτυξε πολυσχιδή δράση η κοινότητα Ισμαηλία, είχε διαπρέψαντες ανθρώπους και είχε μεγάλη δραστηριότητα και ζηλευτή θέση σε έναν κόσμο που υπήρχε εκείνη την εποχή. Υπήρξε δε η Ισμαηλία ένας πόλος φωτεινός αλληλεγγύης μεταξύ δύο φίλων λαών κι αυτό είναι σημαντικό και αναγνωρίζεται μέχρι σήμερα. Αποτελεί δε ιδιαίτερη για μένα συγκίνηση ότι βλέπω ότι υπάρχει ακόμη ελληνισμός, ο οποίος παλεύει, προστατεύει και διαφυλάττει αυτά που οι πρόγονοί μας έχουν κτίσει. Έχει σημασία αυτό να γίνει με την συνεργασία όλων μας, να διαφυλαχθούν όλα αυτά, τα οποία αποτελούν μια ιστορική διαδρομή του έθνους μας, και ασφαλώς ανήκουν συγχαρητήρια σε όλους σας. Θα μου επιτρέψετε τελειώνοντας να ευχηθώ σε όλους υγεία, ευτυχία και να ευχηθώ πολύ σύντομα να ξανάρθω στην Ισμαηλία να επισκεφθώ επίσημα και τις αρχές στην πόλη αυτή’.                     

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ

Την Τρίτη 18 Νοεμβρίου ε.ε. έφθασε στο Κάιρο η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄. Στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου τον υποδέχθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κένυας και Ειρηνουπόλεως Μακάριος, ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καίρου Θεοφιλ. Επίσκοπος Νιτρίας Αλέξιος και ο Προιστάμενος της Μονής Θεοφιλ. Επίσκοπος Βαβυλώνος Θεοφύλακτος με τους ιερείς της Μονής.

Μετά από συνεργασία με τους ως άνω Αρχιερείς και την επίσκεψη του επιχειρηματία κου. Bendari, μετέβη συνοδευόμενος από τους προαναφερομένους Αρχιερείς στο πλωτό εστιατόριο ‘il splendido’, και παρεκάθησε σε επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής  Κοινότητος Καίρου κ. Χρήστος Καβαλής και τα μέλη της Διαχειριστικής της Επιτροπής, προς τιμήν του νέου Πρέσβεως της Ελλάδος στην Αίγυπτο κ. Παναγιώτη Βλασσόπουλου. Στο δείπνο παρέστησαν όλες οι Διπλωματικές και Προξενικές αρχές του Καίρου, σύσσωμη η Διαχειριστική Επιτροπή της ΕΚΚ, πρόεδροι σωματείων και συλλόγων, επιχειρηματίες και λοιποί πάροικοι.

Στην προσφώνηση του Προέδρου της Κοινότητος, με την οποία καλωσόρισε τον Πρέσβυ, τονίζοντας και την σημασία της λαμπρής Πατριαρχικής παρουσίας κατά το επίσημο δείπνο, απήντησε ο τιμώμενος τονίζοντας ότι η τοποθέτησή του στην Αίγυπτο είναι ουσιαστικά η επιστροφή του στις ρίζες, δεδομένου ότι προέρχεται από τον ίδιο χώρο ως παλαιός Αιγυπτιώτης. Κλείνοντας, υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει να ανταποκριθεί στο βάρος των υποχρεώσεών του έναντι του Αιγυπτιώτικου Ελληνισμού.

Ο Μακαριώτατος μίλησε με λόγους καρδιάς για τον κοινό αγώνα Εκκλησίας και πολιτείας τα τελευταία επτά έτη της Πατριαρχίας του που απέδωσαν καρπούς και τόνισε την βεβαιότητά του ότι ο Ελληνισμός θα δει ακόμη λαμπρότερες μέρες, με εκπρόσωπο της μητέρας πατρίδας τον κ. Βλασσόπουλο και με την προυπόθεση ότι οι λίγοι που απέμειναν στην Αίγυπτο θα εξακολουθήσουν να είναι αγαπημένοι και ενωμένοι.

Την επομένη το πρωί ο Πατριάρχης συνοδευόμενος από τον Πατριαρχικό Επίτροπο ανταπέδωσε την επίσκεψη του Πρέσβυ στο Πατριαρχείο στην Αλεξάνδρεια επισκεπτόμενος την Ελληνική Πρεσβεία στο Καίρο. Εκεί τον υποδέχτηκε θερμά ο Πρέσβυς Π. Βλασσόπουλος και σύσσωμο το προσωπικό της πρεσβείας. Κατά την διάρκεια της συναντήσεως συζητήθηκαν διάφορα θέματα που αφορούν το Πατριαρχείο και τον Ελληνισμό της Αιγύπτου εν γένει.

Εν συνεχεία ο Μακαριώτατος επέστρεψε οδικώς στην έδρα του στην Αλεξάνδρεια.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΔΕΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ

Το βράδυ του Σαββάτου 22 Νοεμβρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ συνοδευόμενος από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως Γεώργιο παρέστη στην δεξίωση που παρέθεσε ο Γενικός Πρόξενος του Λιβάνου στην Αλεξάνδρεια κ. Nedal Yehya στο ξενοδοχείο Hilton Alexandria Green Plaza με την ευκαιρία της εθνικής εορτής του Λιβάνου.

Κατά την διάρκεια της δεξιώσεως ο Μακαριώτατος είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Διοικητή Αλεξανδρείας Στρατηγό Μοχάμεντ Μαχγκούπ και να έχει μαζί του ιδιαίτερη συνομιλία, όπου και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε θέματα που αφορούν το Πατριαρχείο. Ο Διοικητής έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πορεία των έργων ανακαίνισης και ανοικοδόμησης του Πατριαρχικού Μεγάρου καθώς και των άλλων εκκλησιαστικών κτιρίων του Πατριαρχείου τονίζοντας ότι με τα έργα αυτά το Πατριαρχείο συμβάλει στο έργο του για αναβάθμιση της πόλης της Αλεξάνδρειας.

Επίσης ο Πατριάρχης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολλά επίλεκτα μέλη της Αλεξανδρινής κοινωνίας και ιδιαίτερα με μέλη της Αραβορθοδόξου Κοινότητας Λιβανικής καταγωγής. Παρούσα στην δεξίωση ήταν και η Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κα. Κωνσταντίνα Αθανασιάδου

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Το βράδυ του Σαββάτου 22 Νοεμβρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ συνοδευόμενος από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως Γεώργιο παρέστη στο δείπνο που παρέθεσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΑΕ και η κυρία Στέφανου Ταμβάκη στο εντευκτήριο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας προς τιμήν του Υφυπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης  κ. Νικόλαου Μπίστη που επισκέπτεται την Αλεξάνδρεια με την ευκαιρία των ονομαστηρίων του Μακαριωτάτου Πατριάρχη.

Στο γεύμα παρεκάθησαν μεταξύ άλλων η Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος Κωνσταντίνα Αθανασιάδου, ο Πρόεδρος της ΕΚΑ Χαράλαμπος Κατσιμπρής, οι Κοινοτικοί Επίτροποι και οι συνεργάτες του υφυπουργού μεταξύ αυτών και ο Αιγυπτιώτης κ. Γεώργιος Φλωρεντής.

Ο κύριος Ταμβάκης καλωσόρισε στην Αλεξάνδρεια τον κύριο Μπίστη, αναφέρθηκε στο έργο και την προσφορά του προς τους ομογενείς και ευχήθηκε το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβερνήσεως προς τους αποδήμους να συνεχιστεί εσαεί. Ο υφυπουργός  με την σειρά του ευχαρίστησε τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΣΑΕ για τα καλά του λόγια, τόνισε την χαρά και την συγκίνησή του που βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια από όπου κατάγεται και η σύζυγός του, αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον της κυβερνήσεως για τους απόδημους Έλληνες και ανακοίνωσε ότι το υπουργείο εσωτερικών ως ελάχιστο δείγμα αυτού του ενδιαφέροντος, θα χρηματοδοτήσει τις εργασίες συντήρησης των μνημείων του Ελληνικού Κοιμητηρίου Αλεξανδρείας.

Την Κυριακή το πρωί ο υφυπουργός και το επιτελείο του παρέστησαν στην Θεία Λειτουργία στον Πατριαρχικό Ναό Αγίου Σάββα. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος υποδέχτηκε τον υφυπουργό στην Μεγάλη Αίθουσα της Μονής, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ιστορική παρουσία του Πατριαρχείου και στο σημερινό του έργο καθώς και στην αρωγή της Ελληνικής πολιτείας στο έργο αυτό. Ζήτησε δε από τον κύριο Μπίστη να μεταφέρει στον Έλληνα Πρωθυπουργό τις ευχαριστίες του για την συμπαράσταση και βοήθεια στο έργο του Πατριαρχείου. Τέλος του προσέφερε εικόνα του Αγίου Μάρκου.

Ο κύριος Μπίστης ευχαρίστησε για την θερμή υποδοχή και ευχήθηκε στον Πατριάρχη χρόνια πολλά και ο Θεός να του δίνει δύναμη και υγεία να συνεχίσει το ευλογημένο του έργο.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΤΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ  ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ κ.κ. ΠΕΤΡΟΥ Ζ΄

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια γιόρτασε και φέτος το Πατριαρχείο της Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής τα ονομαστήρια του σεπτού Προκαθημένου του κ.κ. Πέτρου  Ζ΄ την Δευτέρα 24 Νοεμβρίου  ε.ε. ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη του Αγίου Ενδόξου Ιερομάρτυρος Πέτρου, Πατριάρχου Αλεξανδρείας.

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Κάιρο. Τον Μακαριώτατο που προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας περιστοίχιζαν οι Σεβασμ. Μητροπολίτες Λεοντοπόλεως Διονύσιος, Πηλουσίου Ειρηναίος, Αξώμης Πέτρος, Χαρτούμ και παντός Σουδάν Καλλίνικος, και Ερμουπόλεως Νικόλαος, οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Βαβυλώνος Θεοφύλακτος, Νιτρίας Αλέξιος και Νειλουπόλεως Γεώργιος, ο Έξαρχος του Πατριαρχείου Μόσχας, εκπρόσωπος της Ιεράς Μονής Σινά και ο κλήρος του Πατριαρχείου.

Ομιλητής ήταν ο Μητροπολίτης Λεοντοπόλεως όπου εξήρε το έργο του Πατριάρχη Πέτρου και μεταξύ άλλων είπε και τα εξής:

"Ο Θρόνος της Υμετέρας Μακαριότητος είναι καταστολισμένος και μεστός από έργα τίμια και αξιέπαινα της ακούραστης ευλογημένης προσφοράς σας προς την Εκκλησίαν του Χριστού και το γένος ημών"... Υποχρεούμαι να ομολογήσω, καθότι είμαι εις εκ των δύο τελευταίων, πλέον εναπομείναντων παλαιών Ελλήνων Αιγυπτιωτών Αρχιερέων, από της εποχής του μακαριστού Πατριάρχου κυρού Χριστοφόρου, και να είπω μετά θάρρους και παρρησίας, ότι σεις είσθε ο πλέον ειρηνικός, αγαπητός και ταπεινόφρων Πατριάρχης Αλεξανδρείας, όστις τους αδυνάτους βοηθεί και υποστηρίζει. Αλύγιστος και ακούραστος πάντοτε και κατά πάντα, αφιερώνετε την πολύτιμον υγείαν σας εις τον βωμόν της Υψηλής σας Διακονίας"... Ο ιστορικός του μέλλοντος, ο οποίος θα επιχειρήσει να γράψει την νεωτέρα εκκλησιαστικήν ιστορίαν της Αγιωτάτης Αλεξανδρινής Εκκλησίας, όταν θα φθάσει εις την Πατριαρχείαν σας, θα διαθέσει αρκετή μελάνη και χάρτην πολύν ως και σελίδας ικανάς δια να αναφέρει όσα εν μέσω δυσκολιών επετελέσθησαν ευστόχως με την βοήθειαν του Θεού, εκ μέρους της αγαπητής εις όλους ημάς Μακαριότητος." Και ολοκλήρωσε με τον παρακάτω στίχο: " όπου πατούν οι πόδες σας ο τόπος πρασινίζει,με άνθη πολύχρωμα ωραία και μυροβόλα γεμίζει".

Πριν το πέρας της Θείας Λειτουργίας τον λόγο πήρε ο Πατριάρχης και μεταξύ άλλων είπε και τα παρακάτω:

"Εργαζόμεθα, μαζί με τους Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες και τους Θεοφιλέστατους Επισκόπους, με τους κληρικούς και με τον ευλογημένο λαό που βρίσκονται στην Αφρική, όπου εκτείνεται η δικαιοδοσία μας, και επικαλούμεθα την χάρη και την μεσιτεία των Αγίων Προκατόχων μας, για να συμβάλλουμε στην εκκλησιαστική ενότητα και την διατήρηση της αμωμήτου πίστεως στην Παναγία Τριάδα και τον Σωτήρα του κόσμου, τον Ιησού Χριστό.

Οι παρουσιαζόμενες δυσκολίες δεν μας τρομάζουν. Τα προβλήματα δεν τα θεωρούμε, παρά αφορμές αναδείξεως της Θείας Χάριτος στην ζωή μας και την πορεία του Πατριαρχείου. Στήριγμά μας είναι η ελπίδα, ότι η Εκκλησία πορεύεται και κυβερνάται από τον Ιησού Χριστό, τρέφεται με το σώμα και το αίμα Του και λαμβάνει τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος.

Ο συντονισμός γίνεται μεν από το Σεπτό Κέντρο με το πλήθος των αξίων συνεργατών, κληρικών και λαικών, αλλά η πίστη στις καλύτερες ημέρες που έρχονται, εκδηλώνεται πολλαπλώς με την στήριξη των αδελφών Εκκλησιών και την προστασία των πολιτικών αρχών, της Ελλάδος, της Αιγύπτου, της Κύπρου και των λοιπών Αφρικανικών κρατών".

Και ολοκλήρωσε με την παρακάτω έκκληση: "Παρακαλούμε όλους να προσεύχεσθε, ώστε να προστεθεί ένα ακόμη θαύμα στο ανακαινιστικό μας έργο, δηλαδή της ανευρέσεως χορηγών διά το μοναδικής αξίας τούτο μνημείο, τον παρόντα Ιερόν Ναόν του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος έχει υποστεί πολλές φθορές, ένεκα του χρόνου και χρειάζεται άμεση ανακατασκευή και στήριξη."

Στην συνέχεια προεχείρισε σε Αρχιμανδρίτη τον Ιερομόναχο Απόστολο Φορλίδα, ως ένδειξη αναγνωρίσεως των κόπων του και για τα όσα καλά πράττει υπέρ των ιερών σκοπών του Πατριαρχείου.

Στη Θεία Λειτουργία παρευρέθηκαν ο Πρέσβυς της Ελλάδας Παναγιώτης Βλασσόπουλος, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Νίκος Μπίστης, ο Πρέσβυς της Κύπρου Φαίδων Αναστασίου, οι Βουλευτές Λευτέρης Βερυβάκης και Πέτρος Τατούλης, ο πρώην Υπουργός Α. Ζαίμης, η Γενικός Πρόξενος Αλεξανδρείας Κωνσταντίνα Αθανασιάδου, ο Γενικός Πρόξενος Καίρου Ηρακλής Αστεριάδης, οι Πρόεδροι των Ελληνικών Κοινοτήτων Καΐρου Χρήστος Καβαλής και Αλεξανδρείας Χαράλαμπος Κατσιμπρής, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος ΣΑΕ Στέφανος Ταμβάκης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνοαιγυπτιακής φιλίας και Μέγας Άρχων Λογοθέτης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Σπύρος Καμαλάκης, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Πειραιά Θεόδωρος Παναγόπουλος, ο Πρόεδρος του ΜΚΟ Αλεξανδρινός Φάρος Πάτροκλος Παπαστεφάνου, διπλωματικοί και κοινοτικοί αξιωματούχοι, Πρόεδροι Σωματείων και Συλλόγων της Αιγύπτου, πλήθος παροίκων και μεγάλος αριθμός εκδρομέων από την Ελλάδα συμπεριλαμβανομένης ομάδας φίλων της Ιεράς Μονής Αγίου Νεκταρίου Γαργητού, μετοχίου του Πατριαρχείου με επικεφαλής της Ηγουμένη Μοναχή Θεονύμφη.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος δέχθηκε τις ευχές του κόσμου στην Μεγάλη Αίθουσα της Μονής.

Το μεσημέρι, παρατέθηκε εορταστικό γεύμα στο ξενοδοχείο Nile Hilton όπου παρεκάθησαν όλοι οι επίσημοι προσκεκλημένοι και αρκετοί πιστοί.

Κατά την διάρκεια του γεύματος χαιρετισμούς απηύθυναν όλοι οι προαναφερθέντες επίσημοι, οι οποίοι και εξήραν το έργο και την προσωπικότητα του Πατριάρχη και του προσέφεραν αναμνηστικά δώρα ως ελάχιστη ένδειξη αγάπης, σεβασμού και εκτιμήσεως του πολύπλευρου έργου του.

Τον κύκλο των ομιλητών ολοκλήρωσε ο Μακαριώτατος. Στο μήνυμά του μεταξύ άλλων ανάφερε και τα εξής:

"Διπλά δώρα λαμβάνουμε, διπλή χαρά μας κατέχει, διπλά και τα αποτελέσματα της Θείας Χάριτος. Γι' αυτό και τα ονομαστήριά μας γίνονται αφορμή ενότητας και κοινής εκφράσεως της αναφοράς μας προς την εκκλησιαστική και πατριαρχική μας παράδοση, την οποία επειδή γνωρίζουμε, προσπαθούμε όχι μόνο να προβάλουμε επαξίως, αλλά και να τηρούμε με κάθε πιστότητα. Λίαν ευχάριστη και χρήσιμος για μας, η παρουσία ενταύθα τόσων πολλών προσώπων, διότι γνωρίζουμε, ότι όλοι σπεύσατε, τιμώντες τον θεσμικό εκφραστή του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, αυτού του μεγάλου εθνικού και εκκλησιαστικού φορέα της Θείας Χάριτος.

Η παρουσία σας, επιβεβαιώνει την κοινή μας βούληση για ασταμάτητη αναβάθμιση του Πατριαρχικού μας έργου. Τιμούμε και έχουμε σε ιδιαίτερη θέση εντός της Πατριαρχικής μας καρδίας, όλους τους Εξοχωτάτους άρχοντες, τον κ. υπουργό, τους Πρέσβεις Ελλάδος και Κύπρου, τους Βουλευτές της Μητέρας πατρίδος, τους Προέδρους των Κοινοτήτων και των λοιπών θεσμικών φορέων και Συλλόγων, τους υποστηρικτές του Πατριαρχικού μας έργου, κυρίως δε της κατά την Αφρική ιεραποστολικής μας προσπάθειας, τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, αλλά και όλα τα ανά την Αφρική τέκνα μας, και φυσικά όσους έσπευσαν να μας τιμήσουν με τους λόγους τους, την προσευχή τους, την παντοειδή έκφραση της βοήθειάς τους."

Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια που παρουσίασε το πολιτιστικό κέντρο Λέρου.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΔΕΙΠΝΟ ΠΑΡΑΤΕΘΕΝ ΑΠΟ ΠΡΕΣΒΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

Το βράδυ της Δευτέρας 24 Νοεμβρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ παρέστη σε δείπνο, που παρέθεσε προς τιμήν του ο εξοχώτατος Πρέσβυς της Ελλάδος κ. Παναγιώτης Βλασσόπουλος στην πρεσβευτική κατοικία.

Τον Πατριάρχη συνόδευαν οι Σεβασμ. Μητροπολίτες Λεοντοπόλεως Διονύσιος, Πηλουσίου Ειρηναίος και Χαρτούμ Καλλίνικος και ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καίρου Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νιτρίας Αλέξιος. Στο δείπνο ήταν προσκεκλημένοι ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Νικόλαος Μπίστης με τη συνοδεία του, ο Πρέσβυς της Κύπρου κ. Φ. Αναστασίου, οι βουλευτές κ.κ. Ελευθέριος Βερυβάκης-πρ. Υπουργός-και Πέτρος Τατούλης, ο πρ. Υπουργός κ. Ανδρέας Ζαίμης, ο αν. Πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Στ. Ταμβάκης, οι κ.κ. Σπ. Καμαλάκης και Πατρ. Παπαστεφάνου,  οι Γενικοί Πρόξενοι Αλεξανδρείας και Καίρου κα Κ. Αθανασιάδου και κος Ηρ. Αστεριάδης, οι Πρόεδροι των κοινοτήτων Αλεξανδρείας και Καίρου κ.κ. Χαρ. Κατσιμπρής και Χρ. Καβαλής, ο καθηγητής κ. Σουλογιάννης, ο Σύμβουλος της Πρεσβείας κ. Γ. Χατζημιχελάκης κ.ά.

Κατά το δείπνο την ΑΘΜ προσφώνησε ο Πρέσβυς με λόγους θερμούς, καλωσορίζοντας την ΑΘΜ στο «σπίτι της Ελλάδος» για πρώτη φορά από της αναλήψεως των νέων καθηκόντων του στην Αίγυπτο, ευχόμενος και πάλιν υγεία και δύναμη στον εορτάζοντα Προκαθήμενο και υποσχόμενος ότι θα είναι στο πλευρό του Πατριάρχη στο δύσκολο έργο, που επιτελεί.

Ο Πρέσβυς εδώρισε στην ΑΘΜ ιστορικό βιβλίο παλαιάς εκδόσεως από την προσωπική του βιβλιοθήκη.

Εν συνεχεία απάντησε η ΑΘΜ ο Πατριάρχης αναφερόμενος στην παλαιά γνωριμία του με τον Πρέσβυ, στο όραμα για την ανακαινιστική πορεία του Πατριαρχείου και το νέο άνεμο που πνέει από της εκλογής του, στην συμβολή του Πατριαρχείου στο ζωντάνεμα των παροικιών, στο κτιριακό ανακαινιστικό έργο, στην ανεύρεση νέων και πεπαιδευμένων συνεργατών, στην Ιεραποστολή και την βοήθεια των Εκκλησιών Ελλάδος και Κύπρου. Τέλος ευχαρίστησε, διότι η τιμή του Πρέσβυ στο πρόσωπο του Πατριάρχη αντανακλά, όπως είπε, στον θεσμό και όλους τους συνεργάτες.

Επίσης μίλησε και ο Υφυπουργός επαινώντας το έργο του Μακαριωτάτου και υποσχόμενος κάθε δυνατή στήριξη της πολιτείας στο έργο του Πατριαρχείου, δεδομένου ότι, όπως τόνισε, την ενότητα και την αγάπη που είδε στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια, δεν τα συνάντησε πουθενά έως σήμερα.

Ακολούθως η ΑΘΜ επέστρεψε στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου, όπου και κατέλυσε. Νωρίς το πρωί της επομένης ανεχώρησε οδικώς για την έδρα του στην  Αλεξάνδρεια.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΕ ΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Την Κυριακή το μεσημέρι 30 Νοεμβρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ παρέστη σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του η Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κα Κωνσταντίνα Αθανασιάδου στην προξενική κατοικία.

Στο γεύμα μεταξύ άλλων παρεκάθησαν ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νειλουπόλεως Γεώργιος, ο Αλεξανδρινός κλήρος, και από πλευράς Προξενείου ο κ. Δημήτριος Διαμαντής και η κα Σοφία Χρυσανθακοπούλου.

Το γεύμα κύλησε σε πολύ όμορφη ατμόσφαιρα, η φιλοξενία της οικοδέσποινας εξαιρετική και όπως αρμόζει σε ελληνίδα και διπλωμάτη. Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε την Πρόξενο για το όμορφο γεύμα αλλά και για την φροντίδα και το ενδιαφέρον της Ελληνικής Πολιτείας προς το Παλαίφατο Πατριαρχείο.  

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΊΑΣ

Το απόγευμα της Κυριακής 30 Νοεμβρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ παρέστη στην Τακτική Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας στην αίθουσα Ιουλία Σαλβάγου.

Μετά την ομιλία και την ανάγνωση των πεπραγμένων από τον Πρόεδρο της ΕΚΑ κ. Χαράλαμπο Κατσιμπρή και τον χαιρετισμό της Γενικού Προξένου στην Αλεξάνδρεια κας Κωνσταντίνας Αθανασιάδου τον λόγο πήρε ο Μακαριώτατος απευθύνοντας στους παρευρισκομένους μήνυμα αγάπης και ενότητας.

Ο Πατριάρχης μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του είπε και τα παρακάτω: ‘έργο της Εκκλησίας είναι να συνεργάζεται με όλους τους θεσμούς και να μπορούμε έτσι όλοι μαζί να υλοποιούμε τους στόχους μας. Για το λόγο αυτό από τότε που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας δεν κάναμε διαχωρισμό κοινότητας και εκκλησίας. Δεν χωρίζονται αυτοί οι δύο θεσμοί ποτέ. Έτσι άρχισε η Εκκλησία από την ίδρυσή της, έτσι πορεύεται μέχρι σήμερα και έτσι θα πορεύεται εσαεί. Πάντα θα είμαστε κοντά σας συνοδοιπόροι και με κάθε τρόπο θα προσπαθούμε να διατηρήσουμε το ελληνικό πνεύμα, την ελληνική μας ταυτότητα και την πίστη μας. Ελπίδα μας θα είναι ότι θα έρθουν καλύτερες ημέρες για την χώρα του Νείλου και τον  ελληνισμό της Αιγύπτου . Αυτήν την αγωνία την ζούμε όλοι μας. Σήμερα όμως είδα την αισιοδοξία ζωγραφισμένη στα πρόσωπα όλων και αυτό δίνει κουράγιο σε όλους. Μπορεί σήμερα να είμαστε ολίγοι εντούτοις όμως είμεθα πολλοί. Η αίθουσα σήμερα είναι γεμάτη. Και όταν είμεθα γεμάτοι με αγάπη τότε γινόμεθα πολλοί. Αν έχουμε αγάπη για τον Θεό τότε έχουμε αγάπη και για τον συνάνθρωπό μας. Είμαστε έλληνες ορθόδοξοι και αυτή την ταυτότητα πρέπει να την κρατήσουμε και να την μεταλαμπαδεύσουμε στις μεταγενέστερες γενεές.’

Ο χαιρετισμός του Μακαριωτάτου αρκετές φορές διακόπηκε από θερμά χειροκροτήματα του ακροατηρίου.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΔΕΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

Το βράδυ της Κυριακής 30 Νοεμβρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ παρέστη στην δεξίωση που παρέθεσε ο Ρουμάνος Πρόξενος κ. Andrei Mircea στην Αλεξάνδρεια με την ευκαιρία της εθνικής εορτής της Ρουμανίας συνοδευόμενος από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως Γεώργιο και τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη Μάρκο Θεοδόση.

Στην δεξίωση η οποία παρετέθη στο ‘Syrian Club’ μεταξύ άλλων παρέστησαν η Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κα. Κωνσταντίνα ΑΘανασιάδου, Πρόξενοι άλλων χωρών, επιφανή μέλη της Αλεξανδρινής κοινωνίας και μέλη της Ορθοδόξου κοινότητας.

Ο Μακαριώτατος συνεχάρη τον Ρουμάνο Πρόξενο και την σύζυγό του, τόνισε τις καλές σχέσεις  Αλεξανδρινής και Ρουμανικής εκκλησίας και αναφέρθηκε στην επιτυχία της επίσημης ειρηνικής επισκέψεως που πραγματοποίησε στο Πατριαρχείο Ρουμανίας τον περασμένο Σεπτέμβριο.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------